Yogis of Tibet (2002)

„Yoghinii din Tibet” este un documentar fascinant care prezintă yoghini din Tibet, o parte a tradiţiei lor, procedee despre care nu s-au ştiut prea multe până acum. Problematica minţii, a renunţării, a retragerii pentru a dezvolta simţuri superioare şi pentru a elibera spiritul de limitările materiei sunt atât de frumos expuse, cu atât de multă eleganţă, încât ai impresia că participi, alături de protagonişti, la firul evenimentelor.
Se aminteşte de Milarepa, însă nu s-a permis indicarea cu precizie a locului unde acesta s-a retras. În documentar sunt abordate elemente de teorie, explicaţii consistente şi deopotrivă simple şi accesibile mentalităţii occidentale, dar şi elemente de practică pe care le-am găsit cu adevărat impresionante.
Dalai Lama a devenit în acest film o mare dezamăgire. Ştiam că nu este autentic, însă nu am avut ocazia să-l văd într-un documentar printre alţi yoghini veritabili care, prin fiinţa lor întreagă, dovedesc stilul de viaţă şi nivelul pe care l-au atins. Este clar că Dalai Lama de acum nu este a 14-a reîncarnare a fiinţei care atâtea secole a ghidat poporul tibetan. Ştim însă că Dumnezeu nu face niciodată risipă şi asta se vede şi se înţelege din documentar. Dalai Lama are un rol, acela de lider, dar nu în sensul pur pe care am fi tentaţi să i-l acordăm.
Imaginea lui Drubwang Rinpoche este de departe cea care îmi va rămâne mult timp în minte şi în suflet. Mulţumirea lui nepământeană, forţa cu care ne lasă să vedem o parte a lumii sale speciale au o remanenţă atât de puternică încât chiar şi numai la simpla rememorare a imaginii sale te cuprinde un fior, acela pe care îl ai în prezenţa unui bunic blând şi înţelept, calm şi profund care îţi stă alături şi-ţi povesteşte cu căldură şi, pe alocuri cu tâlc, de tinereţea sa.
Vă invit aşadar să urmăriţi acest minunat documentar şi să vă lăsaţi sufletul pătruns de intensitatea şi deopotrivă lumina spirituală a exemplelor sale înălţătoare pe care, în forma aceasta, nu am avut şansa să le vedem până acum.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.