10 – 16 ianuarie 2011

Luni, 10 ianuarie
Prima zi a săptămânii aduce o dihotomie interesantă prin trecerea Lunii de la Peşti la Berbec, adică prin trecerea sa de la întâlnirea cu Jupiter şi Uranus, ce încă nu s-au desprins prea mult din conjuncţia împlinită pe 4 ianuarie, la careul cu Axa Dragonului.
Această oscilare, această trecere de la aspiraţie, demers pe sectorul public, împlinirea unor aşteptări, aduce şi o cădere în gol. Mulţi se vor arăta rezervaţi de oportunităţile acestei zile, de ceea ce ne îmbie să facem, de ceea ce simţim şi au, după cum ne spune şi tranzitul planetelor, un moment de ezitare, de desprindere de visare, de anticipare a pierderii echilibrului şi preferă o poziţie secundă pentru a evita un eveniment nefericit.
Fiind o zi de mare mobilitate interioară, de profit de pe urma beneficiilor, de pe urma observaţiilor în viteză, femeile sunt mult mai avantajate decât bărbaţii. Ele au azi rolul unor înţelepţi care prin sugestii pertinente, sfaturi, observaţii restabilesc echilibrul.
Sextilul lui Mercur cu Neptun, împlinit spre seară, ce se formează de câteva zile, are o conotaţie misionară. Intuim evenimentele viitoare, ne construim planuri pentru viitorul apropiat şi (ceea ce nu am mai avut până acum) vom fi siguri pe ceea ce ştim, pe ceea ce simţim, pe informaţiile pe care le deţinem, pe sentimentele ce le dezvoltăm faţă de cei din jur, pe planul pe care îl avem de pus în aplicare.
Cu Luna în Berbec, Mercur în Săgetător în relaţie bună cu Neptun, pe conjuncţia Uranus-Jupiter încă activă, evenimentele astrale din finalul zilei ne aduc în faţa unei iluzii complicate. Tot ceea ce vedem, simţim, gândim, stabilim prin calcule, înaintăm spre aprobare, acţionăm în conformitate cu direcţiile pe care ni le-am trasat recent, este atins de eroare. Aceste poziţii ne sugerează un fel de anestezie astrală în care nu mai ţinem minte că am refuzat să înfruntăm problema cea mai mare, că am dorit să nu mai simţim neplăcerile unor conflicte sociale, că am repetat, fără a avea speranţa vreunei schimbări, “Lăsaţi-mă în pace!”, dar intenţiile acum ies la lumină.
Având această dihotomie impusă de calitatea specială ce predispune spre studiu, intuiţie, comunicare fără cuvinte, înţelegere subtilă, inspiraţie, asimilare, dar şi, de partea cealaltă, atenuarea simţului critic ce ne reamintea de eşecurile vieţii, tensiunea relaţiilor sau neputinţa de a menţine un dialog cu persoane dintr-o anumită zonă socială, unghiurile zilei ne ţin de sfera tensiunilor sociale, fără să simţim cât sunt de reci sau fierbinţi, cât de tare ne corodează spiritul, mintea sau structura emoţională.
Prin urmare, 10 ianuarie este o zi de relaxare indusă. Cei mai mulţi o vor simţi ca o zi de imobilitate, de atracţie spre ceea ce nu poate duce la performanţă, dar care face plăcere prin exersare, prin rememorare, retrăire. Prin contactul cu aceste tendinţe, cei mai mulţi dintre oameni se dovedesc a fi liniştiţi şi, în mod surprinzător, curaţi la suflet, dispuşi să cadă la înţelegere cu cei cu care nu vorbeau, nu făceau niciun fel de schimb, cu cei pe care nu şi-i doreau în preajmă. Uitarea selectivă este trăsătura definitorie a acestei zilei şi ea, în cele mai multe din cazuri, va avea un efect bun asupra relaţiilor.

Marţi, 11 ianuarie
Mercur împlineşte azi două careuri cu Jupiter şi Uranus aflate în conjuncţie, iar Luna un careu cu Pluton şi un trigon cu Venus. Numai ce ne-am trezit din vise, din iluzia pe care ne-a oferit-o absenţa durerii, azi intrăm în contact cu o tensiune ce vrea parcă să compenseze calmul şi liniştea zilei anterioare.
În primul rând, noaptea de luni spre marţi se dovedeşte a fi destul de dificilă prin faptul că, rupându-se de ceea ce a fost bun în ziua anterioară, ne aduce într-o zonă a tensiunilor provocate de un dialog interior intens şi negativ. Mulţi se vor trezi în plină noapte şi vor adormi greu la loc pentru că îi cuprinde criza pe care nu au simţit-o în ziua anterioară. Dintre aceştia unii mai au şi remuşcarea lipsei de atenţie pe aspectele practice ale vieţii, aşa cum s-a întâmplat ieri.
11 ianuarie ne pune în faţa unor conflicte greu de înţeles şi de controlat. Un mecanism interior ne aduce într-o stare psihică tensionată încât nu se va mai discerne bine adevărul de minciună, vinovatul de nevinovat, eşecul de victorie. Totul va fi amestecat într-o stare de tensiune, de forfot interior. În realitate, aceste unghiuri ne agresează conştiinţa cu înţelegerea rapidă şi imediată a propriilor fapte, a propriilor greşeli, a propriilor erori de înţelegere. Aflaţi sub presiunea a ceea ce nu a fost bun şi înţelept în viaţa noastră, descindem în fapte cu caracter incert, indecent, fals, agresiv sau justiţiar.
Dacă în relaţia de careu cu Uranus, Mercur dezvoltă dificultăţi de înţelegere sau o atracţie stranie faţă de raţiune, în acelaşi unghi cu Jupiter va dezvolta acele tipuri de observaţii, gesturi sau fapte pe sectorul public ce va compromite imaginea individului şi îl va duce într-o zonă a conflictului ce se alimentează singur.
Viaţa interioară sau cea privată va primi o nouă lovitură prin careul Lună-Pluton. Chiar dacă la câteva minute de la miezul nopţii Luna va împlini un trigon cu Venus, semn de rafinament şi eleganţă, de înţelegere senzorială, de modulaţie, de vis, împlinirea în cascadă a celor trei careuri înclină balanţa spre tensiune şi durere sufletească, spre neputinţa de a înţelege corect ceea ce vine spre noi pentru urgentare sau analiză.
Prin urmare, 11 ianuarie este o zi de tensiune. Azi ne pierdem controlul, nu pentru că există în anturaj impulsuri agresive cu care intrăm în contact, ci pentru că noi înşine le dezvoltăm pe baza unei înţelegeri greşite. Teama este elementul prioritar ce se va dezvolta azi şi nimic nu va rămâne neatins de ea. Pornind de la teama de a nu pierde o persoană dragă, de a nu greşi într-o întâlnire importantă pe care, fără să ştim atunci care va fi calitatea zilei în care se vor împlini, am stabilit-o, de a nu rămâne fără bani, fără o proprietate sau, mai rău, de a nu rămâne fără dreptate, toate acestea, acţionând separat sau prin combinaţii, ne aduc multă tensiune şi ne slăbesc puterile prin acţiunile lor insistente.
Explorându-le, înţelegem că toate acestea ne vin din minte, că toate acestea sunt efecte născute din înţelegere. După cum sunt unghiurile construite azi, cei care fac efortul să înţeleagă de ce dintr-odată roata se răsuceşte în celălalt sens vor descoperi că furtuna şi vremea bună sunt iluzii construite de modul de a gândi sau de cel de a înţelege. Dacă această observaţie nu-i va linişti, ci le va fi în continuare teamă pe motiv că, le va conveni că tristeţea şi supărarea să fie o iluzie, dar nu şi bucuria, se vor întoarce la erorile cotidiene pe care nu le-au înţeles şi se vor lăsa măcinaţi de ele. Se spune că nu există un maestru mai bun decât duşmanul. Azi fiecare îşi va înfrunta duşmanul fie în societate, prin alţi oameni, fie în intimitate printr-o confruntare dură cu sine.

Miercuri, 12 ianuarie
O altă zi importantă a lunii ianuarie şi implicit a anului 2011, 12 ianuarie este o zi mentală, de raţiune şi impuls spre a judeca la rece. Cele patru sextile (Mercur-Chiron, Marte-Uranus, Soare-Lilith, Lună-Neptun) chiar dacă se ridică din poziţii ce inspiră emoţii puternice sau sentimente trăite cu intensitate, toate sunt supuse unei probe puternice: proba practică. Visele sau dramele zilelor anterioare devin acum probe de foc în încercarea de a adjudeca un premiu, o recompensă, un titlu, o distincţie. Faptul că din Berbec Luna încadrează două sextile şi două careul, la rândul lor dispuse în mod îmbrăţişat (cele două sextile încadrează cele două careuri) aduce raţiunii, logicii ori judecăţii la rece o motivaţie afectivă importantă: “aşa simt”, “aşa doresc”, “aşa m-am obişnuit”. Ceea ce vine spre noi acum va fi perceput ca o luptă împotriva tabieturilor, iar ceea ce simţim că trebuie să facem este aceea de a lupta împotriva a ceea ce ne invită la schimbare.
Forţa influenţelor astrale aplicate acestei zile are menirea de a ne propulsa spre o nouă utilizare a resurselor, ca şi cum suntem obligaţi să demonstrăm că putem face ceea ce nici chiar noi înşine nu ştiam. Amatorii de senzaţii tari, cei care îşi doresc viaţa trăită la o intensitate majoră, care se plictisesc repede dacă trebuie să facă de două ori acelaşi lucru vor avea o zi pe cinste, dinamică, electrizantă plină de oportunităţi care îi vor scoate din rutina bolnăvicioasă a zilelor anterioare. Pentru ei abia acum vin sărbătorile, abia acum pot spune şi ei că se bucură de noul an.
Cei mai mulţi dintre noi, preferăm certitudinile, chiar dacă nu vom face ceea ce trebuie pentru asta, chiar dacă acum mintea şi sufletul sunt într-o competiţie continuă. Să nu ne mirăm dacă în goană după o carte, o agrafă, un pahar cu apă sau alergând după telefonul care sună, sperând că apelul este cel aşteptat, stricăm obiecte prin casă, ne ies din gură cuvinte pe care în mod obişnuit nu le folosim sau afişăm o duritate care nu ne caracterizează.
Asta se întâmplă pentru că este o zi dinamică, asupra căreia nu putem interveni decât prin raţiune. În cazul multora, judecata este pusă în cui pentru că nu se face clar distincţia între cunoscut şi cunoscător, între ceea ce reprezintă elementul din faţă şi ceea ce se ştie despre el. În felul acesta, “judecând” nu fac decât să-şi proiecteze propriile păreri asupra exteriorului, fără un proces de elaborare, fără a analiza cu responsabilitate, fără a se gândi deloc la consecinţe. În felul acesta se consideră că, încadrându-se într-o schemă superficial percepută şi neluând în calcul propria ajustare la procesul percepţiei (adică dacă este sau nu pregătit de asta), observatorul se transpune pe sine într-un mod amplu şi dinamic, arătându-se mulţumit sau iritat de interlocutor, după atitudinea pe care o are faţă de propriile structuri pe care acum le proiectează, ca şi cum s-ar uita în oglindă. Acest mecanism ţine de o relaţionare de tip inferior, care porneşte de la opoziţia Lună-Saturn (nesiguranţă, frică, stres, incertitudine, necunoaştere, superficialitate) şi se opreşte la sextilul Luna-Neptun (percepţie, intuiţie, idealizare, abstractizare). Cu alte cuvinte, chiar dacă în viaţa lor oamenii nu au emis judecăţi pertinente, pe ideea că la astrologie şi la fotbal se pricepe toată lumea, azi îi vom vedea spunându-şi părerea sau, cum se obişnuieşte să se spună mai puţin corect, “îşi dau cu părerea”, fără limită, fără înţelegere, chiar fără bun simţ ori măsură.
În afara acestui mecanism, sextilul Mercur-Chiron intervine din subliminal fiind părtaş la instinctele lui “aşa simt”, “aşa doresc”, “aşa m-am obişnui”, deci nu ne poate ajuta să gândim raţional.
Prin urmare, 12 ianuarie este deopotrivă zi de consum prin risipă sau acumulare prin însuşirea de foloase nemeritate. Fie că nu-şi pot stăpâni generozitatea, că nu se pot controla emiţând păreri sau că se doreşte păcălirea celuilalt prin manipularea sa, întreaga zi ne va pune în situaţia de a arăta ceea ce ne tulbură mai tare, ceea ce ne face cel mai mândri sau mai deştepţi, ceea ce ne nemulţumeşte cel mai tare, tentându-ne cu supraaprecierea, aroganţa sau viclenia de care până acum nu am prea avut parte.
Dacă azi vom fi păcăliţi de prietenii cei mai buni, verbal sau chiar printr-o implicare concretă într-un demers social, să nu ne mirăm şi nici să nu le purtăm pică. Trăim într-o lume care cultivă lupta pentru supravieţuire într-o diversitate ameţitoare. Omului îi trebuie foarte puţin pentru a trăi, dar fiind instabil este în permanenţă nemulţumit pentru că îşi căuta fericirea pe măsură instabilităţii sale mentale. Asta este măsura faptelor de azi şi, cine îşi doreşte să lucreze cu sine, pentru a se înţelege mai bine şi pentru a-şi depăşi trăsăturile negative de caracter, va avea în 12 ianuarie o zi ideală pentru asta.

Joi, 13 ianuarie
Dacă la sextilul Mercur-Chiron, cel împlinit la grad perfect ieri, oamenii au explorat convingeri puternice, au avut mai multă încredere în ceea ce deţin, acumulează sau în ceea ce li se oferă, trecerea lui Mercur pe ultimul grad din Săgetător, aşa cum s-a întâmplat pe 30 noiembrie 2010, în mers direct, şi pe 19 decembrie 2010 în mers retrograd, aduce un moment de regret, de precipitare, de reinventare a unor probleme, exagerarea unor tensiuni sau supraevaluarea unor şanse cu scopul de a intensifica bucuria victoriei. Nici că se putea mai greşit şi mai fantezist, pentru că Luna, cu puţină timp înainte ca Mercur să treacă în Capricorn, îşi schimbă semnul (trece în Taur) şi aduce, prin relaţia ce se construieşte între zodiile tranzitate, în absenţa vreunui unghi major, reinventarea trecutului, renaşterea tensiunilor mai vechi, reîntâlnirea cu vechile probleme ale lui 2010, în special cele create de absenţa soluţiei sau a argumentului, specifice finalului de an. Cum pe aceşti aburi karmici, Pluton şi Capul Dragonului au trecut prin conjuncţie, simplele evenimente, la care acum facem apel, se vor transforma în marile tensiuni ale lunii ianuarie.
Ca şi cum am participa la un bilanţ, valorile lui 2010 sunt puse într-un sipet şi ridicate la o înălţime potrivită de unde să fie privite şi de unde să-şi poată răspândi discret parfumul. În ultima perioadă a anului 2010, din cauza multor unghiuri nefaste au trăit o imensă confuzie şi multe din cele ce ni le amintim acum sunt pe punctul să depăşească limita simplelor amintiri şi să reînvie tensiunea şi lipsa de cooperare ale lunii decembrie. Azi se discută fără rost cu oricine şi despre orice, se transmit informaţii de un adevăr îndoielnic, pentru că exprimarea este lezată şi întoarsă împotriva celui care doreşte să o folosească drept armă.
Pe acest fundal tensionat, Mercur trece în Capricorn, pregătindu-se să înfrunte acest semn cu experienţa ultimelor luni, dar şi pe celelalte planete cu mai multă maturitate.
În Capricorn, Mercur ne întoarce privirea către pământul de care se susţine, către valorile pe care le deţine, către forţa şi consistenţa lor pentru a căuta o modalitate de supravieţuire, de creştere ori de dezvoltare rapidă. Această poziţie aduce deopotrivă profunzime gândurilor, aşezarea sentimentelor pe o albie potrivită pacifismului, liniştii sufleteşti, dar cu un preţ. În această perioadă aspiraţiile vor fi la fel de înalte, însă vor avea o mai mare greutate, vor fi puternice şi strategice în aşa fel încât nimic nu va ieşi pe spaţiul public fără a avea un plan de rezervă, o bază, un spate, un susţinător.
Dacă în viaţa publică aceste tendinţe ţin de strategia de dezvoltare economică sau de o schemă de dezvoltare dinamică, în sectorul particular, în viaţa intimă a avea un plan B, un susţinător, prin Mercur în Capricorn, înseamnă a ne baza pe arborele genealogic, pe memoria familiei, pe calitatea şi faima pe care le găsim în numele ce l-a primit de la părinţi, apelativul atribuit sau în apartenenţa la un grup, un neam, o ţară sau o regiune. Mândria de a fi bănăţean, ardelean, moldovean sau oltean, bucuria de a aparţine unei generaţii pregătite să înfrunte cu tărie de caracter schimbările majore ce se văd peste tot pe planetă sau responsabilitatea de a avea conştiinţa unei sarcini, a unei misiuni, a unor obiective nobile de îndeplinit, sunt doar câteva dintre aceste elemente desprinse dintr-o memorie genealogică, despre care vedem destul de bine că depăşeşte cadrul fizic. Valoarea karmică a acestei interacţiuni ne întăreşte statutul pe care îl avem.
Evident, mulţi dintre noi au o mare problemă cu ceea ce sunt şi ceea ce îi îndeamnă din interior să facă. Aceştia vor avea o zi proastă şi vor fi puşi în situaţia de a-şi nega statutul, de a renunţa la privilegii, de a nega cu ruşine că sunt ceea ce sunt sau de a se ascunde în spatele unor neadevăruri care vor ieşi la lumină în vara acestui an, când Capricornul va fi parte integrantă a crucii cosmice cardinale.
Prin urmare, azi viaţa pare să ia o direcţie abstractă. Cerem ceea ce nu ni se poate da şi, la rândul nostru, suntem puşi în situaţia de a nu putea răspunde solicitărilor. Fie că nu există timp, contactele necesare, fie că nu ne putem mobiliza sau că sarcinile profesionale nu ne permit să ne depăşim atribuţiile, fie că am rămas fără resursele necesare şi orice pas ce implică achitarea unei valori iese din discuţie.
Dincolo de aceste tulburări de factură socială, viaţa interioară este consumată între mândria de a fi şi neputinţa de a şti, între efortul de a ne construi aşa cum dorim şi teama de a nu reitera insuccesul lui 2010. Va trebui însă să îndrăznim, pentru că 13 ianuarie ne aduce „un pas mic pentru omenire, dar unul mare pentru om” asta pentru că multe din misiuni, sarcini, repere, idealuri nu sunt aşa de ample cum par, ci fac referire la o redimensionare a fiinţei, o reechilibrare a sa, o temperare a fluctuaţiilor mentale şi a oscilărilor sentimentale.

Vineri, 14 ianuarie
Era de aşteptat ca, după ce Marte a ridicat un sextil cu Uranus, să se implice în acelaşi unghi şi cu Jupiter, pentru că acestea două încă se află în conjuncţie. Mercur, abia intrat în Capricorn, va trece imediat prin conjuncţia cu Capul Dragonului, aducând acestei zile ceva din parfumul lui 13 ianuarie, cu complicaţiile sale cu tot.
Când Marte şi Jupiter sunt în sextil creşte încrederea în sine şi exprimarea socială. Oamenii se simt plini de energie şi sunt înclinaţi să facă fapte bune. Evident că ideea de faptă bună poate lua de la un individ la altul diverse forme şi tocmai de aceea nu ne va surprinde dacă tensiunea zilei anterioare vor fi cu atât mai evidente cu cât ideea de “faptă bună” are o conotaţie mai personală.
Atrag atenţia asupra acestui aspect pentru că sextilul Marte-Jupiter este în afara obiectivării, în afara autocenzurii, în afara vreunui mecanism de control. Ceea ce reprezintă plăcere, deci ceea ce a mai fost experimentat şi a lăsat-o impresie pozitivă asupra corpului sau minţii, acum este invocat şi exploatat. Dacă aceste tendinţe se vor menţine în sfera vieţii private, atunci efectele nu sunt periculoase, pentru că vor încuraja o competiţie între membrii familiei, ceea ce nu poate fi decât îmbucurător. Pe sectorul public, lipsa de măsură, informaţiile transmise prin viu grai, dispoziţia spre efort fizic, spre a consuma propria energie sau a altora, dar şi spre a săvârşi fapte care acum aduc bucurie, dar mai târziu eşec, îi duce pe oameni în postura de a risca în demersuri fără finalitate corectă. Pe mulţi ziua de 14 ianuarie îi va tenta să se îndatoreze mai mult, să-şi reeşaloneze împrumutul bancar, să folosească obiecte care nu le aparţin sau să uzeze de bunul simţ al altora, de înţelegerea sau de relaţiile lor pentru a depăşi un impas al vieţii lor. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu o zi plină de şmecherii, de viclenii, de speculaţii care, cum bine se ştie, nu sunt corecte.
Având un Mercur în conjuncţie cu Capul Dragonului ziua de 13 ianuarie ar trebui să fie o zi în care să dăm lovitura, să facem schimbări esenţiale în propria viaţă, să aducem elemente noi schemei pe care am dezvoltat-o până acum, obiecte noi în cadrul vieţii intime, un nou membru în grupuri, o nouă direcţie de dezvoltare, care să ne protejeze de evenimentele majore ale verii acestui an.
A ne arunca în vâltoarea vieţii cu optimismul nesăbuit al tinereţii, înseamnă a ne lăsa în voia bucuriilor iluzorii, care prin excitaţiile pe care le produc au şi ele caracterul lor real, dar privite în perspectivă, tocmai pentru că sunt incerte ori fără vreo sustenabilitate, devin periculoase. Nu este suficient să crezi doar azi că este important să ai noroc, dacă te depărtezi de regulă, gândire matură, ponderaţie, măsură, bun simţ, ci va trebui de-a lungul întregului an să fii norocos. Sunt oameni care îşi trăiesc existenţa cu un astfel de noroc, cei mai mulţi au învăţat de la viaţă că nu au venit în această lume în vacanţă.
Prin urmare, 14 ianuarie este o zi care ne tentează cu gesturi majore, cu onoruri, cu distincţii care să ne satisfacă dorinţa de aspiraţie şi glorie. Indiferent de sectorul în care vrem să strălucim cel mai mult, azi vom fi tentaţi să ne cheltuim ultima rezervă pentru a ne împlini un vis, pentru a ne satisface o dorinţă sau pentru a construi o nouă dimensiune a vieţii prin obiecte noi sau prin persoane cu care nu am mai avut acest gen de contact până acum.
Peste ani ne vom aminti de 14 ianuarie ca de o zi mare, ca de o zi importantă în care dacă am fi fost cu măsură, dacă am fi fost ponderaţi şi am fi făcut un efort de înţelegere pentru a nu ne risipi sau pierde cu firea zilele ar fi fost altfel.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne strădui să ne amintim că binele şi echilibrul nu vin dintr-odată, nu vin la o simplă apăsare de buton, ci îşi anunţă venirea cu avertismente. Dacă până acum acestea nu şi-au trimis soliile, să nu trăim cu impresia că saltimbancii moderni pot lua, fără repercusiuni, înfăţişarea fiului rătăcitor întors acasă.

Sâmbătă, 15 ianuarie
Oricât de mult ajutor am primi din partea tranzitului Lunii, de oricât de multă susţinere am beneficia din partea acestui astru pentru proiectele pe care le demarăm, aşa cum se întâmplă azi, întreaga perioadă este dificilă, periculoasă, pentru că opoziţiile lui Junon la Jupiter şi Uranus, aflate încă în conjuncţie, primesc încă un careul din partea lui Mercur şi implicit din partea Axei Dragonului. Întreaga scenă astrală a acestor unghiuri ne încurajează să corectăm, să susţinem, să ajustăm sau să impulsionăm proiecte asupra cărora am meditat la începutul anului. Multe dintre acestea le spunem, le destăinuim pentru prima dată azi, pentru că avem mai multă încredere în cei din jur sau ne încearcă un curaj straniu, susţinut de un fel de combinaţie între inconştienţă şi dorinţa de a ieşi din rutină.
Pe final de Taur, Luna va contribui azi la ridicarea unui triunghi minor, cu Soarele şi Marte, având ca focar celebra conjuncţie Jupiter-Uranus din Peşti. De această dată faptul că Marte este anaretic (plasat pe ultimul grad al zodiei – poziţie negativă), dar şi pentru că Lilith stă la pândă din preajma conjuncţiei Jupiter-Uranus, nu schimbă îndemnul pozitiv al zilei, ci aduce o fragmentare a norocului, o ştirbire a bucuriei ce vine cu o realizare, o tristeţe apărută pe fondul unui succes important.
Celelalte aspecte pe care Luna le împlineşte (sextil cu Lilith, careu cu Neptun, sextil cu Uranus, careul cu Chiron, sextil cu Jupiter, trigon cu Marte) înainte de a trece în Gemeni aduce o dimensiune psihologică importantă vieţii, faptelor şi chiar sentimentelor. Azi se va face o adevărată pasiune pentru gândire, pentru analiza relaţiilor, pentru descoperirea acelor elemente care ne-au scăpat anterior, scormonind, poate mai mult decât este cazul, prin amintiri, întrebând şi dezvoltând în felul acesta un tip de curiozitate ambivalentă. Discutând despre ceea ce nu s-a vorbit până acum poate duce la clarificări importante, la înţelegerea unor întâmplări desfăşurate în preajma începutului de an 2011, când Luna a trecut pe sectorul Scorpion-Săgetător (29 decembrie 2010 – 3 ianuarie 2011) şi când a fost utilizată greşit libertatea de expresie, îndrăzneala, judecata. Există un impuls care va face din această zi una dificilă pentru cei care doresc să fie pozitivi în totalitate. Putem spune că vibraţiile ne vor îndrepta spre un gen de răutate, de intrigă, de bucurie susţinute pe suferinţa celuilalt, pe momentele de derută, jenă, disperare, suferinţă sau îndoială, desprinse din conversaţie sau din orice tip de interacţiune dezvoltate azi. La suprafaţă, totul va părea ca un exemplu de maturitate, în planul secund, percepute ca un subsidiar al imaginii bune şi corecte ce se vede în afară, sentimentele vor mocni în subiectivism, în focul satisfacţiei sau al durerii care cere răzbunare ori dreptate.
Ziua aduce un îndemn spre cercetare, spre studiu, spre a descoperi ceea ce se află dincolo de aparenţe, spre a trăi ceea ce se află dincolo de elementul vizibil ce ne permite accesul la un plan superior. Dacă cei ce studiază ştiinţele ezoterice au, prin chemarea spre interior, o zi cu rezultate mulţumitoare, ce produc încântare, aduce o rază de speranţă şi întărească convingerile, cei care se întâlnesc doar tangent cu ezoterismul sau cu ocultismul cer azi confirmări concrete, dar nu susţinute pe propria convingere, ale predicţiilor, ale anticipărilor, ale concluziilor desprinse din folosirea altor instrumente decât cele ale cercetării materialiste. Deschizând o asemenea Cutie a Pandorei, aceştia îşi vor zdruncina singuri crezul, uitând că Universul nu are nimic de demonstrat, el doar există, noi însă existăm ca o graţie a sa şi alegem ce să percepem şi ce să trăim din multiplele sale manifestări. O astfel de negaţie le va fi utilă unora în această perioadă pentru că multe din înţelesurile ezoterice sunt greu de integrat în existenţa laică şi dacă negaţia, ca îndemn apărut azi, este privită ca o buclă, ca o deviaţie pentru a oferi spiritului, minţii, un moment de respiro, atunci este important să se revină din această buclă a memoriei la intensitatea de acum până pe 22 ianuarie 2011, când Jupiter va trece în Berbec. Ulterior acestui moment nu mai există întoarcere, ci pătrunderea pe un alt drum, care ar putea cel mult să se asemene cu acesta. Pasionaţii de ezoterism, nu doar de astrologie, ştiu exact la ce mă refer şi ştiu precis că aceasta se numeşte deviere de la cale. Nu se poate pune însă eticheta de eroare a existenţei, a vieţii, de rătăcire sau pierdere, ci de îndepărtare de un mod uzual de abordare a vieţii. Poate unora le va fi mai bine, asta nu putem să ştim dintr-o analiză generală, ci doar să surprindem secvenţa îndemnului ce apare acum, pe aceste unghiuri.
Prin urmare, 15 ianuarie este o zi de lumină. Nu putem şti dacă este o lumină naturală sau una artificială, putem şti însă că sub îndemnul ei vedem lucrurile mai clar, observăm mai bine comportamentul celorlalţi şi ne implicăm cu mai multă încredere în ceea ce ne-am propus încă de la începutul anului. Unii se pot simţi stingheri în această implicare pentru nu au fost obişnuiţi până acum să se comporte aşa, nici să se lase preocupaţi atât de intens de ceea ce le iese acum în cale.
Careul pe care Junon şi Mercur îl împlinesc azi ne pune în dificultate. Mulţi nu vor şti să integreze în familie, în cercul de prieteni, la serviciu sau într-un alt cadru, mai larg, ceea ce simt acum, ceea ce gândesc. Se vor lupta cu concluziile şi chiar dacă sunt mult mai siguri pe rezultat, au dificultăţi în a înţelege ecoul, feedback-ul care le vine acum din jur. Pentru că trebuie să acţioneze într-o direcţie, fie că îndemnul interior este prea intens, fie că în plan social există termene şi urgentarea se construieşte altfel decât până acum, la o altă viteză, inovarea impusă de vibraţiile acestei zile ne poate depărta de ceea ce făceam până acum, de ceea ce am fost, de ceea ce am reprezentat până în această clipă. Unii vor scăpa de tristeţe sau de durere, de neîmplinire sau de o patimă pe care o ispăşeau într-o intimitate absolută, alţii se vor deplasa spre un nou teren, spre o nouă dimensiune a existenţei lor. Multe vor începe de azi. Să fim deci cumpătaţi pentru că… “Nu tot ce înoată e peşte!”.

Duminică, 16 ianuarie
Ultima zi a săptămânii aduce o schimbare considerabilă de stare prin trecerea lui Marte în Vărsător. Cu Luna în Gemeni şi Marte în Vărsător multe din dilemele zilei anterioare, poate chiar ale perioadei, vor fi lăsate în urmă şi ne vom preocupa mai mult de independenţă, libera iniţiativă, decizie neîngrădită de vreun factor social sau personal. Marte în Vărsător aduce precizia atinsă fără elementele clasice care duc la obţinerea ei. Pentru că acum nevoia de independenţă este stranie, pentru că existenţa umană este acum privită nu prin lentilele unor ochelari de soare, ci printr-o sticlă de ceas, multe din întâmplări devin experimente periculoase. Va sta însă în puterea noastră să alegem calitatea acestor experimente pentru că prin ele să ne îmbogăţim în bine existenţa nu să o transformăm într-o colecţie de eşecuri.
În ciuda acestui îndemn spre libertate, în ciuda a aceea ce simţim dintr-odată că trebuie să adăugăm sau să schimbăm propriei existenţe, azi avem nevoie să sărim peste etape, să scurtăm drumul pentru a finaliza un proiect şi asta implică o intensificare a motivaţiei, o schimbare a tonului, o îndrăzneală mai mare, o îndatorare suplimentară, o asumare a riscurilor care altădată speriau. Este însă o zi de rătăcire a sentimentului. Stresul se intensifică brusc însă nu ne va opri din ambiţie, din intenţiile pe care le vom avea azi.
Chiar dacă Luna se opune lui Venus, nu femeia este atinsă de slăbiciuni organice sau afective, ci partea femeiască din fiecare, acea latură sensibilă, analitică, procesele de acumulare şi percepţiile care implică transfer de energie şi dinamism. Mulţi vor crede că din cauza dinamismului pe care îl exercita azi se simt slăbiţi, ameţesc sau uită. Aceasta se aplică doar în cazul celor care suferă de oboseală cronică, doar cei care trec printr-o perioadă de devitalizare intensă sunt îndreptăţiţi să spună asta. Ceilalţi trăiesc un moment de confuzie şi asta se datorează lipsei de empatie. Vărsătorul este un semn uman, iar pericolul major pe care îl predispune o influenţa atât de dinamică şi intensă cum este cea a lui Marte în acest semn, este aceea de a înlocui sentimentul cu metoda, ţinta, idealul, procesul sau de a-l considera un component într-un mecanism mai mare, fără a i se da importanţa cuvenită. Asta înseamnă un fel de disimulare, o ascundere în preocupări, fapte, inteligenţă ori spirit practic, neputinţa de a trăi viaţa aşa cum se arată ea. Cultivată mult timp asta duce la o formă elaborată, rafinată de egoism pe care oamenii să o afişeze că pe o consecinţă a independenţei, a lipsei de ataşament, a curajului de a vorbi orice, de a face orice.
Ziua de azi ne depărtează mult de calea de mijloc, de armonia lucrurilor şi de echilibrul pe care trebuie să-l avem în vedere când vorbim, mergem, gândim sau când urmărim un ideal.
Prin urmare, 16 ianuarie ne aduce o şi mai mare tensiune decât s-a întâmplat în ziua anterioară, însă într-un alt mod, pe alte baze şi folosind alte mijloace. Ieşim din apele reci ale zilei de 15 ianuarie şi ne ridicăm la nivelul unor curenţi de aer puternici care ne permit să vedem de sus totul, dar să nu fim în stare să ne amintim unde am locuit, ce amintiri avem de acolo, care este scopul pentru care ne aflăm în această nouă poziţie. Asta implică un stres major, dar şi ambiţia de a atinge o ţintă foarte înaltă, chiar dacă ea nu este tocmai corectă. Valorile se răstoarnă în această zi şi dacă o numim o zi a inversiunilor nu greşim.
Şocul pe care dinamismul la care trebuie să luăm parte ne loveşte, ne poate slăbi mintea, vederea, rezistenţa la frig sau la efort şi chiar dacă ne vom teme pentru sănătate nu ne vom opri din gânduri, acţiune, demers.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne reaminti că viaţa este un produs al iubirii, indiferent sub ce formă se manifestă, şi ceea ce creăm vieţuieşte pe baza propriei noastre măsuri afective.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.