În final, românii „n-„au talent…suficient!

Nu doresc să trec în latura patetică invocând eşecul de luni, 25 aprilie (finala concursului „Românii au talent”) ca fiind unul reprobabil. Ca români, avem de multe ori ocazia să vedem în jurul nostru cum elemente mediocre sunt oferite ca exemple, pentru că nu se poate sugera mai bine decât aşa ideea că întotdeauna deasupra se ridică gunoaiele.
S-a considerat că Narcis Ianău, un copil excepţional, cu calităţi vocale speciale, cu atât de mult bun simţ încât nu-ţi vine să crezi că face parte din generaţia etnobotanicelor, emo sau a jocurilor Counter-Strick ori Farmville, nu are suficient talent pentru a câştiga un concurs, deoarece s-a născut cu o voce cu totul specială… doar atât!
Mai sunt în lume cazuri de contratenori, însă din câţi am ascultat puţini sunt cei care au vocea atât de clară, timbrul atât de puternic şi mobilitatea atât de mare de a schimba gama.
Narcis Ianau este unul din preferaţii mei, nu doar prin calităţile sale vocale, ci şi pentru că pe lângă talentul său este de o simplitate angelică şi s-a hrănit până acum din bucurii simple, comune care i-au format o personalitate echilibrată.
Am fost desigur curios să-i văd data naşterii şi am constatat că este Peşti (25 februarie 1995) la fel ca Vitas, celebrul contratenor rus (19 februarie 1981). Există câteva asemănări astrologice între cei doi (Peştii că nativitate, accentuarea zodiei Leu, Marte în poziţie importantă prin calitate sau aspect), dar şi deosebiri de karmă, structură afectivă sau mod de gândire. Cei doi nu au atât de multe lucruri în comun însă raportul celor două tipare devine armonios prin cultivarea acestui talent special încât nu m-ar surprinde ca între ei să se lege în timp o prietenie foarte frumoasă.

Vitas, Lie Ciocârlie, cântând într-un mod nepământean

Narcis Ianău într-o interpretare magistrală

Iustin Narcis Ianau | Semifinala | Romanii au… de bradudan

10 comentarii la „În final, românii „n-„au talent…suficient!

  1. Mihaela spune:

    Este incredibil „talentul”, nonsalanta ( ma abtin sa folosesc cuvintele cele mai potrivite!) cu care romanii curma zborul valorilor reale din tara asta…A te naste copil super talentat in Romania de astazi, incepe sa semene a pedeapsa….Pacat!!!

  2. Mirela spune:

    Am un singur repros de aseara: n-am votat! Nu e suficient sa doresti sa schimbi, sa doresti sa ai, sa doresti sa te reprezinte … etc, trebuie si sa-ti asumi o responsabilitate cat de mica. Aceeasi situatie e la alegeri. Toti vrem altceva, dar preferam sa privim din umbra!
    Alta data Voi Vota! Si parerea mea conteaza! Daca nu, nu am dreptul sa ma supar pe cei care asa vad ei un castigator!

    Viata e frumoasa!

  3. Elena spune:

    Eu ma intreb unde este detasarea si obiectivitatea specifice varsatorului romanesc in aprecierea talentului? Pacat mare!

  4. Este ratacita printre aceste decizii si o vom vedea pregnanta la urmatorul sezon. Chiar daca ceea ce s-a intamplat a dezamagit, ProTV-ul tot va fi lider de audienta. Acesta este Varsatorul specific românesc, cel care nu doreste sa invete din greselile proprii…

  5. Ina spune:

    Sa spunem mai bine ca suntem tara impotriva propriilor talente.Nu e vorba numai de cazul acestui copil ci de o mentalitate care ne domina cu mare pregnanta.Nu am nimic cu baiatul care a „castigat”,ba intr-un fel chiar il admir pentru ca a avut inspiratia sa le ofere romanilor ceea ce cauta:show.Nu putem sa ne incurajam talentele si nu avem bani de investit in capacitati,sa plece sa-i aprecieze altii.Noi visam la suburbiile Americii sau la orice de genul…Este si cazul lui Gheorghe Zamfir,nu a interesat pe nimeni.Si nu stiu daca exista ceva mai minunat si mai national ca muzica dansului.La noi oriunde mergi bat tobele, si te ia capul din cauza ritmurilor care se aud peste tot,dar nu coteaza e democratie.Am fost impresionata pana la lacrimi cand, intr-o calatorie in China intr-un hotel din Beijing pana si in lift te mangaia muzica lui Gheorghe Zamfir,si peste tot unde mergeam in marile magazine,in taxi pana si in parc l-am auzit cantand.Ni sau spalat creierii pentru a putea fii mai bine controlati si manipulati,si din pacate altii se bucura de capacitatile acestei tari.

  6. In conditii normale, ceea ce spui tu Ina este perfect adevarat. Noi insa nu traim in conditii normale si nu voi putea niciodata sa accept faptul ca tot ceea ce se intampla este un efect al procesului de indobitocire practicat la nivel mondial pe care noi, din diverse motive, l-am asimila mult mai usor. Se investeste mult in acest cult al desconsiderarii prin metoda ademenitului si apoi a marginalizarii, prin „noi suntem solutia” si apoi „nu te ridici la nivelul standardelor„. Teoria prin care cel agresat spune „Eu nu fac parte din lumea lui!” elibereaza de multe din probleme si ii confera celui in cauza libertate pe care va trebui apoi sa o sustina printr-un curaj matur si indraznet. Asta nu putem inca face. Avem o doza de pasivitate de aici si intelepciunea „Eu imi apar saracia si nevoile si neamul„. Suntem un popor ranit de inamici care se ascund intr-un intuneric ametitor si nu faptul ca opozitia lor este una de mare amploare ne descurajeaza, ci disimularea pe care acestia o practica.
    Eu cred insa in geniul acestui popor si pentru ca s-a putut din seva lui ridica un Eminescu, un Blaga, un Noica, un Tutea, un Stanescu s.a.m.d. mie, ca roman, imi este suficient. Nu mi-ar folosi la nimic daca as vedea vreo doi care se isterizeaza aplaudand ceea ce este romanesc pentru ca stiu ca nu vor intelege. Exista o armonie care se conserva in egregorul acestui popor ce se extinde dincolo de limitele existentelor noastre.
    Sigur, e neplacut ce ni se intampla si cine striga si acuza acest abuz are de asemenea dreptate…

  7. Ina spune:

    D-nule Coser nu inteleg la ce va referiti prin expresia ca nu traim in vremuri normale.Binenteles ca inteleg ca noi traim o perioada de mari transformari la nivelul intregii umanitati,se inchid multe usi pentru a se deschide altele noi.Dar eu ma refeream la mentalitatea de la noi care functioneaza asa aproape dintotdeauna.Si parca tot speram pentru ca asa e ca speranta moare ultima, ca si la noi sa vina o schimbare de mentalitate.Dar probabil ca daca va trebui se va intampla si asta.

  8. Astrov spune:

    Conceptul de „talent” si modul in care se naste acesta este evidentiat optim (cred eu) in „Pescarusul” lui A. P. Cehov.

  9. Mihaela spune:

    Apropos de talentul acestui copil…sunt doua clipuri pe care le-am descoperit in seara asta:

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xA4SQjZgrVQ#!

    http://www.youtube.com/watch?v=dcKLVSnIuS0&feature=related

    minunat!!!

  10. Da, absolut superb. Trebuie sa remarc si schimbarea de aspect. In afara zambetului larg si evident a vocii, acum este un alt baiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.