Câteva cuvinte despre… Blue Moon

Când Soarele şi Luna sunt în opoziţie ating faza maximă a ciclului lunisolar, adică Luna plină. Ciclul lunar durează 29,5 zile, asta înseamnă că, din când în când, un interval astronomic, astrologic sau calendaristic precis ar putea include două evenimente identice aparținând aceluiași ciclu. Cu toţii ştim că este foarte uşor de urmărit opoziţia Lunii cu Soarele (Luna plină) pentru că reprezintă faza cea mai luminoasă a ciclului, însă un mai puţin interes este acordat fazei de Lună nouă în care conjuncţia luminariilor face această fază a Lunii invizibilă.
Azi, 31 august 2012, la ora 16:57, se petrece un asemenea eveniment (Luna plină) care are, aşa cum mulţi astrologi serioşi în pasiunea lor ştiu, repercusiuni asupra structurilor sociale, asupra gândirii de grup prin reeditarea la limita rezistenței a unei componente deja încercată pe Luna plină anterioară. Repetarea fazei de Lună plină pe acelaşi interval calendaristic (aceeaşi lună), chiar dacă este denumită tot Luna albastră (Blue Moon), are pentru astrolog o importanţă mai mică (dar nu nulă) în comparaţie cu împlinirea aceleaşi faze a Lunii de două ori în aceeaşi zodie.
Spre deosebire de cazul de faţă, când se împlineşte a doua Lună plină într-o lună calendaristică (Luna plină anterioară a fost pe 2 august), consumarea a două Luni pline în acelaşi semn zodiacal are o componentă pe care intervalul calendaristic nu-l poate susţine: posibilitatea ca această fază a Lunii să se producă pe ultimul grad al zodiei. Este cazul Lunilor pline din 20 mai 2008, 23 octombrie 2010 şi la fel se va întâmpla pe Lunile pline din 20 iunie 2016, 19 aprilie 2019, 22 august 2012 sau în 21 iulie 2024.
Când Soarele şi Luna se întâlnesc într-o opoziţie are loc o amplificare a forţei lichidelor, a emoţiilor, creşte receptivitatea şi, pentru că forţa magnetică a Lunii este răspunzătoare şi de gestionarea depozitelor de memorie, se produce accesul la informaţii ascunse, neglijate sau păstrate în mare taină, aducerea la lumina a pornirilor comportamentale pe care mulţi le-au ţinut ascunse în cealaltă perioadă a ciclului lunar decât Luna plină. Prin aceste impulsuri pot fi optimizate schemele de tratament, asimilarea unui număr mare de informaţii într-un timp scurt, acceptarea cu o mai mare uşurinţă a mesajelor, a sugestiilor sau sfaturilor venite din anturaj, dar şi depăşirea cu o mai mare flexibilitate a obstacolelor care ne ies în cale. Mulţi se tem de Luna plină tocmai pentru că printre informaţii neutre sau pozitive, în subconştient sau poate nu atât de adânc în structurile fiinţei, ci mai la vedere, ascund şi atitudini negative pe care nu şi le pot controla, nu le pot sublima sau poate nu doresc să și le rafineze în niciun fel. Forţa Lunii pline nu alege. Ea dinamizează, sporeşte volumul acestora şi le umflă ca pe un balon până la limita maximă a flexibilităţii şi chiar dincolo, lăsându-se în voia altor forţe, să se rupă, să explodeze, să elibereze substanţe sau energii corozive în zone esenţiale, adică să strice din neputinţa de a coordona sau controla calitatea emoţiilor sau intensitatea aspiraţiilor.
Semnele zodiacale, pentru că lucrează în pereche, rezonează mult cu această dispunere a luminariilor, în sensul că, asemenea Soarelui care emite şi a Lunii care recepţionează, zodiile de pe o axă îşi etalează calităţi şi defecte unele altora pentru a se armoniza, menţinând astfel la o intensitate optimă magnetismul astral, dar şi designul, schema actuală de organizare a sistemului solar. „Dăruind vei dobândi”, aşa cum ne învaţă Filocalia, nu reprezintă deloc un concept modern, ci doar rememorarea unui proces care este la fel de vechi ca astrele care-l întreţin. În felul acesta, Soarele şi Luna vor mobiliza mesaje diferite, informaţii diferite în funcţie de axa zodiacală pe care o ocupă. Când se întâmplă ca această forţă magnetică în crescendo să se manifeste de două ori în acelaşi semn zodiacal, elemente imature ascunse în subconştient sau acele procese care nu au avut timpul necesar să se sedimenteze ori să se liniştească dintr-un semn pe prima Lună plină sunt acum din nou puse în faţa unui efort, ridicate şi răscolite la o intensitate pe care, uneori, nu o pot suporta. Apar, astfel, leziuni grave în zone care abia supravieţuiau, explozii temperamentale pe ideea „N-am putut să uit”, „Mi s-a întâmplat din nou şi nu m-am putut abţine”, „Au fost presiuni mari şi am cedat” ș.a.m.d. Pe Blue Moon apare clar sentimentul de mai mult, mai plin, de repetare, de reeditare a unei situaţii ce s-a consumat cel mai devreme cu aproximativ 28-29 de zile în urmă sau în ultimele 24-36 de luni – intervalul situat între două Luni albastre împlinite pe sectorul zodiacal.
Dacă în cazul unor Luni pline obişnuite statistica îşi poate spune cuvântul, intervenţia Lunii albastre presupune o înţelegere subtilă a fenomenului social care nu se prea regăsește în rapoartele statistice, cu toate că întotdeauna Blue Moon va lucra cu Luna plină anterioară ce s-a împlinit pe aceeaşi axă. Din capul locului, Lunile albastre care se împlinesc pe gradele anaretice ale axelor au un plus de forţă şi savoare astrală. Complicaţiile pe care le pot aduce sunt atât de înşelătoare, atât de ample şi dinamice încât o simplă interacţiune poate genera un val întreg de evenimente ca şi cum oferă întâmplărilor cheia pentru a se desfăşura în cascadă şi a nu se mai opri din când în când în faţa unor obstacole mai mult sau mai puţin reale. Deşi când s-a ales denumirea de Blue Moon nu s-a avut deloc în vedere faptul că magnetismul său se îndreaptă spre structurile mistice ale fiinţei, calitatea pe care o deţine această fază a Lunii, doar în acest caz, al repetării pe acelaşi semn zodiacal, este un element de mare graţie subtilă şi răspândeşte în jur vibraţii diafane care ar putea să fie descrise de subiecţii înzestraţi cu capacităţi extrasenzoriale.
În cazul repetării fazei ciclului lunisolar în aceeaşi lună (ca la Luna plină de azi, 31 august 2012) situaţiile se complică pentru interpretul astral (astrolog) pentru că acesta va trebui să înţeleagă bine trăsătura definitorie a lunii calendaristice cu scopul de a reuşi să identifice posibilele elemente ce vor fi reutilizate de Blue Moon. În cazul nostru, ideea de pierdere, de stricăciune va fi pusă pe picior de egalitate cu consumul suplimentar, abuzul de putere sau invadarea prin emoţii îndrăzneţe a intimităţii celuilalt până la limita neplăcerii, a disconfortului, a durerii. Ceea ce la începutul lunii august a fost voinţă, finalitate, direcţie, devenire sau aspiraţie, acum cere acţiune concretă, demonstraţie, dovadă adică un probatoriu. Judecând după cât de complicate sunt unghiurile acum este posibil ca înclinaţia spre minciună, spre a fabrica un probatoriu va domina intervalul de 18 ore înainte și după momentul de Lună plină.
În planul acţiunilor concrete, Blue Moon duce la epuizare nervoasă, consum suplimentar, reeditarea unor situaţii mai vechi într-un mod fidel şi precis în cadrul aceleiași componente care are nevoie de prelucrare, rafinament şi modelare. Sunt astrologi, unii chiar cu state vechi în practicarea acestei ştiinţe, care consideră că Blue Moon nu are din punct de vedere astrologic nicio însemnătate. Aceştia, ori pur şi simplu nu înţeleg deloc fenomenul astral, ci doar îl reproduc după diverşi autori, fie nu doresc să se complice, să ducă interlocutorul într-o zonă a trăirilor subtile, a gândurilor rafinate sau a înţelegerii dinamice aplicată fenomenului social. Indiferent de locul unde se situează, calitatea de interpret al mesajului astral îi obligă pe aceştia să caute un răspuns, să observe şi apoi să explice prin termenii pe care îi preferă cum se prezintă cadrul general şi care sunt direcţiile principale. Pe ideea „Ulciorul nu merge de multe ori la apă” aceştia privesc fiecare Lună plină prin trăsături distincte, prefăcându-se că, o dată la aproximativ 36 de luni, au uitat de această componentă a inflamaţiei, acutizării sau reinventării unor probleme, menţinându-se în zona confortului pentru că, de vreme ce nu ating aceste informaţii, nu vor veni spre ei nici întrebări care necesită un răspuns complicat.
Judecând în mod special cazul în care apar două Luni pline în acelaşi semn zodiacal (cum a fost în septembrie-octombrie 2010 şi cum va fi în iulie-august 2013) niciun astrolog nu ar trebui să-şi permită să lanseze mesaje confuze ce invalidează anumite trăsături sau care să ducă la ignorarea unor mecanisme astrale importante, chiar dacă nu foloseşte terminologia de „Blue Moon” sau „Luna albastră”. Eu am, însă, încredere că un adevărat pasionat de astrologie, nu de horoscoape scrise pe genunchi în gară, nu se va lăsa păcălit de verdictul acestor ignoranţi.

9 thoughts on “Câteva cuvinte despre… Blue Moon

 1. Marinela spune:

  Buna ziua
  De multa vreme vreau sa va scriu si sa va multumesc pentru ceea ce faceti.
  Pentru mine studiul astrologiei este o etapa din viata care a inceput cu un gand (am absolvit facultatea, am parcurs etapele unei cariere universitare si, dupa sustinerea doctoratului m-am hotarat sa ma odihnesc; dar, concomitent cu aducerea pe lume a unui minunat baietel am avut acest gand sa incerc sa deslusesc mesajul astrelor atat cat imi este permis sa-mi inteleg misiunea in aceasta existenta). Acum am inteles ca acel gand a fost trimis cand trebuia iar ce s-a intamplat in sufletul si viata mea, din acel moment, as putea spune ca este cutremurator. Dumnezeu a ales sa vorbeasca cu mine limba pe care o inteleg.

  As dori, daca se poate, sa ma lamuriti daca si cum mai pot achizitiona cartea pe care ati publicat-o. Am sunat de curand la editura dar mi s-a spus ca nu o mai au nici in forma tiparita, nici in format electronic pentru a o reedita.
  Multumesc

 2. Miha spune:

  Citesc ce ai scris,si nu inteleg mare lucru…doar ca mie mi s-a intamplat ceva inexplicabil,si fenomenal in acelasi timp.Acum 36 de luni,adica trei ani m-am despartit de iubirea vietii mele,care anul asta s-a casatorit.In seara asta pe la ora 19 m-a sunat,el e din franta..si culmea e ca a pastrat numarul meu de telefon fix.Nu stiu de ce a facut asta….simt ca ceva in relatia cu sotia lui nu merge bine…chiar el a zis ca relatia merge pe jumatate bine.Mi-a mai zis ca inca ma mai iubeste…

  Citind azi ce ai scris mai sus,am facut imediat o legatura intre ce mi se intampla cu fenomenul pe care-l descriai…problema e ca nu stiu cum sa interpretez ce mi se intampla,oare e de bine sau de rau.Oare e doar o iluzie?

  Ajuta-ma sa inteleg,pentru ca termenii in care ai descris fenomenul nu-mi sunt familiari,si nu prea inteleg.

 3. Marinela,

  Astrologia este o stiinta minunata si ea se poate invata, se poate aprofunda, daca nu urmaresti sa intelegi si sa asimilezi totul de la inceput. Volumul de informatii este imens nu doar cel ce tine de tehnica astrologica, dar mai ales cel care face trimitere la structura fiintei umane, la destin, la evolutia popoarelor, la fenomenul social. In afara faptului ca ai nevoie de o buna memorie, de o intelegere adecvata aplicata elementelor abstracte, ti-ar prinde bine daca ai dispune si de intuitie. Multi, cand privesc astrologia ca stiinta, se asteapta ca totul sa fie analizat statistic, sa fie explicat prin dovezi imbatabile, ce folosesc mijloace si metode specifice altor stiinte, insa uita ca bunul simt ne spune ca dincolo de noi activeaza forte despre ale caror mecanisme inca nu stim totul sau, poate, nu stim nimic. A lucra cu astrologia inseamna a le acorda acestora dreptul de a produce efecte in plan personal sau social care sa nu poata fi explicate sau daca se incearca asta rezultatul sa para omului obisnuit complicat, incurcat, haotic ori produsul unei imaginatii bogate. Planetele, asemenea oamenilor, au multiple nivele de actiune, iar interpretul astral (astrologul) are datoria morala de a intelege acestea si de a le explica si utiliza asa cum se manifesta, nu cum spune la un moment dat un manual de astrologie. Daca accept ceva, din ceea ce implica statutul de stiinta, este chiar acest lucru. O analiza astrologica nu implica imaginatie, ci creativitate, iar a crea nu inseamna a inventa, ci a redistribui elemente pe care Dumnezeu le-a pus in lume pentru noi. Nu doar astrologia spune acest lucru, ci ezoterismul in general sustine ca omul nu creeaza, ci distribuie.

  Referitor la cealalta problema, in acest stadiu nu pot decat sa-mi exprim totala surprindere in fata unei asemenea situatii. Saptamana viitoare voi afla despre ce este vorba. Acum nu stiu nimic despre asta, adica stiam ca este accesibila, ca asa ne-a fost intelegerea. Cat de curand voi afla si-ti voi spune.

 4. Miha,

  ti-am spus 2 vorbe despre impactul acestei perioade asupra ta. In acest articol este vorba mai mult despre Blue Moon in zodie, nu in luna, asa cum s-a intamplat ieri. Asadar, o parte din aceste informatii nu pot fi particularizate acum.

 5. Marinela spune:

  Eu am inceput studiul astrologiei cam prin 2009, urmand cursuri pentru incepatori. La sfarsit am primit ca tema analiza unei astrograme iar, la acel moment nu am inteles mesajul profesorului care ne-a spus sa dam „examenul” atunci cand ne vom simti pregatiti. Asteptam cu nerabdare sa vina pe lume baietelul meu si un timp in care sa ma asez la birou si sa lucrez …. cand sa ma apuc mi-am dat seama ca nu sunt pregatita sa fac acest lucru.
  Si am inceput sa citesc …. si sa simt energia planetelor (iar aici analizele pe care le faceti dumneavoastra au fost o calauza buna). Ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat ragazul si linistea sufleteasca sa fac acest lucru. Iar raspunsurile la intrebari (cum ar fi „ce mesaj are cuadratura asta pentru mine?, ce trebuie sa schimb?”) au venit in momente „de intuitie”. Asa ca treptat am inteles cum trebuie abordata aceasta stiinta si am inceput sa ma inteleg pe mine, sotul si, oarecum, copilul (am realizat ca Dumnezeu mi-a dat mult mai mult decat un copil minunat, mi-a dat si harta sufletului lui si credinta ca el stie bine ce are de facut in aceasta viata, eu doar trebuie sa-i ofer iubire, sprijin, intelegere).
  Acum stiu ca pot sa aflu lucruri atat cat imi este permis. Astrologia este o bucata din mine dar ca sa o descopar am nevoie de toata viata, poate si mai mult….
  Sunt multe lucruri frumoase de povestit atunci cand descoperi infinitul de frumusete care exista in sufletele noastre …
  Cu respect si multumiri Marinela

 6. Marinela,

  nu este nicio problema cu editarea cartii. S-au produs cateva schimbari de personal si asta in ultima vreme. Cand ai sunat s-a-ntamplat sa dai peste un angajat care nu era pus la punct cu toate detaliile. Mi-au spus ca te-au sunat dupa aceea, dar probabil au facut-o intr-un moment nepotrivit ca nu ai raspuns.
  Eu am renuntat la orice pretentii materiale pentru a se mentine pretul acesta si, evident, pentru a fi disponibila la cerere oricand.

 7. Marinela spune:

  Multumesc
  Am comandat cartea, o primesc zilele acestea.
  Probabil ca prima data cand am incercat nu a fost momentul potrivit.

 8. SANDULESCU AGNETA spune:

  Va rog, adresa sau telefonul, unde pot comanda cartea,dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.