3 – 9 septembrie 2012

Săptămâna 3-9 septembrie 2012 este deosebit de importantă pentru că ne constrânge să acţionăm într-un registru comportamental dificil. Evenimentele, aşa cum vom vedea din observaţiile consemnate pentru fiecare zi în parte, au un caracter tendenţios, practic în fiecare zi se întâmplă ceva special, ceva nou, o variaţiune a ceea ce trece de la o zi la alta reuşind să moduleze în aşa fel relaţiile interpersonale şi atitudinea faţă de propria persoană, dar şi faţă de realizările pe care le-a comportat până acum încât, la finalul ei, foarte puţine vor mai rămâne la fel cum erau la început.
Dacă planetele individuale Marte, Mercur şi Venus vor fi vedete luni, marţi şi joi, relaţia acestora cu planetele colective Jupiter, Pluton sau Uranus, cu Chiron sau Junon, dar şi agresiunea lui Lilith asupra Axei Dragonului fac din această săptămână una deosebit de importantă şi grea, încărcată de alegeri dificile, de responsabilităţi majore care pot duce fără prea mare efort spre şubrezirea relaţiilor.
Ceea ce se împlineşte în această săptămână nu vine însă să lanseze spre noi mesaje negative, nici chiar conjuncţia lui Lilith cu Coada Dragonului, oricât de negativă este ea în orice conjunctură se implică, ci ne pune în fața deciziilor eronate pe care le-am purtat cu noi de mult timp şi care pot aduce, prin reeditarea lor, consecințe grave asupra împlinirii personale. Se va insista mult în această săptămână pe regret, pe rememorarea eşecului, pe revolta împotriva unei reguli din cauza neînţelegerii ei sau printr-o diminuarea a puterii de a reacţiona corect în situaţii delicate.
În această săptămână vitalitatea este la cote minime, nu pentru că cineva ne fură puterea, ci pentru că asaltul astral ne consumă pe dimensiuni ale vieţii asupra cărora nu acţionăm conştient. Privindu-le în mod strategic şi conştient aceste situaţii au menirea de a ne ajuta să înţelegem că evenimentele bune şi rele sunt precum tratamentul pe care îl aplică un gardian unui puşcăriaş. Dacă acesta este agresiv şi are o atitudine necorespunzătoare perioada de detenţie este rea, dacă nu, este bună. Puţini sunt cei care înţeleg ceva din calitatea pe care o au acum planetele, iar dintre acestea, cei mai mulți trăiesc prin regretul că nu au putut să schimbe, să facă altceva cu viața lor. Viaţa este un şir de experienţe şi calitatea sufletului nu se descoperă regretând alegerile făcute, ci înfruntând adevărul, chiar dacă acesta este dureros sau tragic.
În această săptămână vor veni spre noi adevăruri dure şi tragice, împletind în construcţii bogate efecte personale sau colective ce ne vor solicita foarte mult pe maturitate şi acceptare. Cu cât ne vom agita mai mult cu atât mai puţină energie vom avea pentru etapa din ziua următoare şi tot aşa până în ultima zi a săptămânii care ne va pune în faţa unor situaţii asupra cărora nu vom avea pe moment control. Abia în cursul săptămânii viitoare (marţi) vom realiza cât de importantă a fost ziua de duminică şi cât de multe ar fi trebuit să facem atunci pentru a fi pregătiţi să rezolvăm termenele care se vor aglomera, explicaţiile pe care trebuie să le oferim.
Consultând cu atenţie mesajul astrelor vom considera că, de vreme ce puterea scade de la o conjunctură la alta, şi atunci când creşte de fapt ne încearcă mai mult în fata agresivităţii a cărei activare va avea consecinţe şi mai neplăcute decât cele din trecut pe care ni le vom aminti acum, mulţi vor considera că a renunţa le Egoul care a construit toate aceste identităţi sociale implică a ne raporta tot timpul la celălalt. “Goleşte-te de tine şi eu te voi umple” spunea Iisus exprimând chiar acest îndemn al acestei săptămâni de a ne îndrepta spre Celălalt.
Evident, nu se recomandă să dăm curs confuziei de a pune pe umerii altora responsabilitatea propriilor decizii, ci de a decide în aşa fel încât să fie foarte bine pentru cei din jur, chiar dacă asta înseamnă un anume disconfort pentru persoana în cauză. Pentru că trăim într-o societate în care nevoia celuilalt este privită ca un element de slăbiciune din partea lui sau ca o sursă de venit pentru cel care o află şi încearcă să o rezolve, calitatea de susţinător nu poate fi acum sinonimă cu ideea de Martor. Cine va reuşi să-şi susţină aproapele, trecând peste propria nevoie, înseamnă că se umple de El, înseamnă că deţine acea înţelegere care inspiră sufletelor evoluate încredere. Prin rezonanţă, fapta sa va fi răsplătită cu una asemănătoare din partea Maeştrilor, din partea Duhurilor Naturii, din partea Străbunilor, a geniilor, a fiinţelor elevate reuşind, prin aceste legături subtile magice, să se desprindă de tragicul sau încântarea acestei vieţi şi să înveţe ceea ce e de învăţat, nu să continue să se orbească spiritual mimând bucuria, fericirea şi cunoaşterea ori dramatizându-şi condiţia de muritor și a căuta, pentru aceasta, acceptul celor din jur. Acest zbor magic înseamnă desprindere de regretul eşecului sau al bucuriei incomplete şi îmbrăţişarea lui “Eu sunt cel ce sunt” aşa cum nu se poate citi din nicio lucrare sau nu poate fi auzit din gura altcuiva. Totuşi, pentru că experienţele trecute ţin captive fluidele personale, ele par reale prin ceea ce invocă, atât de reale încât devin puternice atunci când ne captează atenţia. Tocmai de aceea, ca avertisment, contextul astral de acum nu ne va ajuta deloc în această direcţie. A dramatiza, invoca greutatea gândirii, echilibrului, iubirii, iertării, mulţumirii când, în realitate, nu este nevoie de nicio condiţie exterioară pentru a fi îndeplinite, ne înfăţişează într-un mod cât se poate de clar cât de legaţi suntem de ceea ce am creat.
Suntem creatori, dar de ce factură? În această săptămână aflăm în ce constă această calitate de creator şi este important să reţinem toate aceste componente pentru a le folosi în finalul anului 2012 pentru reechilibrarea sau redimensionarea vieţii.

Începând de azi Soarele iese din fereastra careului cu Axa Dragonului şi deci suntem eliberaţi de tensiunea de a face greşeli lamentabile, de a fi împotriva curentului, de a nega sau ignora aspecte importante ale vieţii sau de a distruge dintr-un impuls neadecvat demersuri complicate pentru reconstruirea cărora este nevoie de multe luni sau chiar ani de zile. Rămâne încă activă opoziţia Soarelui cu Chiron şi, de asemenea, trigonul cu Pluton. Pe acest fond, cele patru aspecte care se împlinesc azi sunt aducătoare de şansă. Este vorba însă de o șansă condiţionată de puterea de a gândi logic, corect, de gradul de seriozitate, de forța pe care suntem dispuşi să o consumăm în favoarea grupului, a societăţii, de admiraţia care ne cuprinde în fața valorilor trecutului.
Azi, Venus şi Saturn se întâlnesc într-un careu (10:43), Marte va avea de împlinit un sextil cu Pluton (14:04) şi un trigon cu Chiron (18:11), iar Luna va împlini un singur aspect: sextilul cu Jupiter (12:56).
Aceste combinaţii au în mod evident o componentă afectivă care se va distribui de-a lungul întregii zile ca un abur fin. Dacă din careul Venus-Saturn oamenii vor extrage învăţăminte, lecţii de viaţă, referitor la ceea ce s-a înfăptuit eronat, la ceea ce s-a greşit din demersurile anterioare, prin cele două aspecte benefice pe care Marte le împlineşte cu Pluton şi Chiron se încearcă distragerea spiritului de la necazurile şi complicaţiile vieţii şi de identificare a acelui traseu care să ne confere rezultate notabile. Nu este o noutate pentru Marte să se întoarcă spre trecut şi să-şi extragă de acolo germenii unui nou demers, informaţiile care să-l ajute pentru a se ridica deasupra propriei condiţii, pentru că el reprezintă iniţiativa şi curajul. Este, însă, inedit pentru această planetă să lanseze, printre aceste iniţiative încărcate de dinamism şi efervescență, mesaje de conciliere, spre iertare, aşa cum se înţelege din trigonul Marte-Chiron. Tendinţa lui Marte de a media opoziţia Soare-Chiron, adică de a aduce înţelegere într-o dispută de natură ideologică, ni se poate înfăţişa ca o reinventare a propriei persoane, ca o reformulare, ca o decizie categorică în care beneficiul principal să nu fie unul de natură materialistă, ci unul referitor la convingeri, la judecată, la suflet.
Pentru că Luna şi Jupiter îşi împlinesc aspectul lor la puţin timp de la atingerea fazei maxime a careului dintre Venus şi Saturn, tendinţa de a aduna păcatele pentru a le afişa pe toate în faţa celui care trebuie să le ierte va simplifica mult dinamica evenimentelor, ajutându-ne să alegem oamenii potriviţi, să ne căutăm susţinătorii după rezonanţă, nu după ambiţii sau dorinţe.
A doua parte a zilei, pentru că se sprijină pe întreaga construcţie a nevoii de a repara, ne va aduce un plus de energie născut din dorinţa de a face bine, de a corecta, de a rectifica sau de a aşeza lucrurile într-o ordine a firescului. Dacă vom judeca aceste unghiuri doar prin energia lor în sine şi nu le-am privi în contextul lunii septembrie, ne-am aştepta de la această zi la prea multe beneficii decât poate ea oferi. Astfel, ne vom aştepta azi la liniştirea conflictelor, la temperarea pornirilor, la înţelegere, chiar la pace, în timp ce Pluton, implicat azi într-un sextil cu Marte (aspect benefic), strânge lanţul careului cu Uranus, grăbindu-se spre împlinirea sa la grad perfect ce va avea loc pe 19 septembrie 2012. Această opoziţie menţinută pe zona publică, privită ca forţă magnetică păstrată încă din lunile anterioare în zona socială, ne apare acum sub forma deciziilor complicate care ne-au construit anumite aspecte ale personalității sau ale identității sociale, inclusiv această atitudine de reconciliere vizibilă azi, punând o mare greutate pe nevoia de a continua, de a persevera, de a duce mai departe un ţel, o deviză, de a menţine vie flacăra entuziasmului şi a schimbării. Privind această desfăşurare de forţe înţelegem că pe acest context iau naştere alte două forme de antagonism, mult mai subtile şi mai puternice decât am parcurs până acum. Dacă la evenimentele consumate în trecutul apropiat am luat parte mai mult împinși de la spate ori luaţi de val, acum vom dori să ne afișăm altfel, adică să producem o schimbare prin aport personal, nu prin forța de grup, să venim cu argumente solide, să lansăm mesaje reale, corecte. Astfel, are loc o nouă constrângere, ce va fi înfățișată ca o deviere, ca o pătare a individului purificat acum prin nevoia grupului de a-i acorda o șansă, de a-l ierta, ceea ce duce la martirizare, la victimizare şi abia așa se poate recupera timpul pierdut, deci accede la una dintre cele mai rapide forme de evoluţie. În fața unei asemenea situații, mulţi dau bir cu fugiții, se întorc din drum, nu suporta durerea, acuzaţiile, pentru că se obinuiseră deja cu locul călduţ al traiului fără opoziţie majoră. Este bine de ştiu că în această lume, pentru că deţinem o haină care este împotriva evoluţiei, a vibraţiilor sublime, nu există progres fără opoziţie, fără efort, fără muncă şi, acolo unde rezultatele vin fără a fi susţinute de contracţii serioase ale fiinţei, tentaţia, iluzia, decăderea vor fi în preajmă.
Prin urmare, debutul acestei săptămâni se va dovedi complicat şi dureros pentru cei care speră ca doar pentru că s-au decis, doar pentru că îşi recunosc atrocităţile la care s-au dedat în trecut să fie iertaţi, înţeleşi şi puşi pe acelaşi nivel cu victimele de altădată sau mai sus în posturi privilegiate. Întâlnirea cu greşelile trecutului va face din această zi una complicată de lipsa de judecată. Marte, vedeta acestei zile, prin dorinţele sale, acum formulate în sensul pur, evolutiv, va încerca să ne convingă asupra uşurinţei de a trăi prin alegeri, nu prin fapte, prin emoţie, nu prin responsabilitate, adică prin simplitatea lui “eu simt” ca şi cum fapta nu mai este importantă. Deşi aşa pare, Marte nu aduce acum lipsă de judecată, ci o detaşarea de trecut, de greutatea sa, de mecanismul său complex care îl motiva pe om să acţioneze rapid, în forţă, să preia controlul, să lupte pentru independenţa sa, pentru drepturile sale, chiar dacă uneori acestea erau exagerate sau inventate. Acum vrea să ierte şi se va implica în gesturi sociale de o mare complexitate, însă fără a lăsa posterității vreo urmă faptică şi asta îi va nemulţumi pe cei care păşesc în lumina nouă îmbrăcaţi încă în mantia vechilor obiceiuri.
Când evenimentele de azi vor face referire la propria persoană, să fim sinceri şi să ne lăsăm antrenaţi în demonstrări, justificări pentru a motiva iertarea şi a o întări în desfăşurarea ei, iar când va fi vorba despre ceilalţi să fim prudenţi şi să ne amintim că trăim într-o lume în care îndemnul cel mai simplu pentru un lup este de a-şi pune pe umeri o piele de oaie pe care, nu cu mult timp în urmă, a răpus-o.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne urmări dorinţele, de a le simplifica şi de a le atribui doar un rol catalizator, dar mai ales de a uita că fapta defineşte persoana.

Pe ultimul segment al zodiei Berbec, Luna le va spune oamenilor că problemele cu care se confruntă sunt cât se poate de importante şi majore, că doar ceea ce simt ei este important, doar ceea ce le traversează fiinţa şi îi încântă sau îi sperie merită atenţia cuvenită. Ca o continuare a dinamicii din ziua anterioară, mulţi se vor compromite lăsându-se în voia acestor mofturi sau asupra unor variaţiuni emoţionale lipsite de relevanţă.
Azi, Mercur trece în linia întâi, împlinind şi el, asemenea lui Marte din ziua anterioară, câte un aspect cu Pluton (trigon) şi respectiv cu Chiron (opoziţie), iar Venus, încercând să fie constantă în mesajul său, împlineşte un trigon cu Junon. Nici că se putea o combinaţie mai neobişnuită, pentru că acestora li se alătură Luna din exaltare, adică permisibilitatea, rezervele folosite pentru a hrăni modestia şi încântarea de a trăi în simplitatea unei vieţi care înseamnă, înainte de toate, bucurie prin sentiment şi apoi prin acumulare.
În prima parte a zilei va fi însă destul de dificil să ne controlăm sentimentele, să le canalizăm constructiv, că ne ocupăm de înţelegere, studiu, de ceea ce nu implică în mod direct o faptă, o acţiune dinamică, o mişcare, o ridicare sau o coborâre. Mulţi vor considera că fapta, indiferent care este ea, trebuie manifestată, desfăşurată, ridicată ori coborâtă, pentru a obţine un avantaj în orice fel de relaţie. Adoptând această atitudine, calitatea gândirii va fi, aşadar, alterată, pusă în postura de a reprezenta individul cu ceea ce a acumulat în ultima perioada, nu cu ceea ce ştie de ani de zile, dar nu prin educaţie, obicei sau calităţi sedimentate, ci printr-un transfer complex realizat din zona unde amintirile de lungă durată sau de foarte lungă durată sunt depozitate. În acest interval de timp parcă nici nu am fi coordonaţi de Mercur în domiciliu, pentru că mulţi vor fi indiferenți, dezorientaţi şi nepăsători la valorile ancestrale, la vârstă, la experienţă, la rezultatele muncii şi extrem de interesaţi de bucurii superficiale, explozive.
După ora 14:05, când se consumă careul dintre Lună şi Venus, Luna va intra în Perioada fără direcţie şi această intensitate, dezvoltată pe ideea de a simţi şi trăi cu toată fiinţa tot ceea ce iese în cale, nu este de bun augur ceea ce implică un cost, un consum, o deplasare pe distanţe scurte, un mesaj transmis drept părerea unui grup sau a unei structuri sociale. O anume subiectivitate, motivată de lipsa de vivacitate, pierderea unui fragment, al mesajului, uitarea, devitalizarea, vor ascunde adevăratul motivul al eşecului. Agresivitatea lipsită de fundament, cea care ne vine din ziua de ieri, şi care anterior s-a dezvoltat pe lipsă de control, de înţelegere, adică pe un Mercur disonant, primeşte acum invitaţia la împăcare şi conciliere de la un Mercur care doreşte să îngroape securea războiului, să uite trecutul şi să poată construi ceva interesant şi frumos pe viitor. Aşa după cum se poate constata, avem de-a face cu o contradicţie de sensuri şi intenţii. Dacă, pe de o parte, trigonul Mercur-Pluton incită la reconciliere, printr-o atenţie cuvenită acordată limbajului, raţiunii, logicii, de cealaltă parte, prin relaţia sa de opoziţie cu Chiron, Mercur aduce acum drept argument definitoriu regretul şi cere de la situaţia de față o finalitatea prin fapte (Lună în Taur), fără să-l intereseze cum s-ar putea anula o tensiune întreţinută o bună bucată de vreme (sextil Luna-Neptun). Cel care nu poate păşi etape, care doreşte să trăiască totul cu intensitate, dar într-un mod lipsit de pericolul autosatisfacţiei, a dezordinii ce are nevoie de explicaţii, de dovezi ale noii prietenii, va fi circumspect în faţa acestui nou val de schimbări.
Dacă unui începător în ale observaţiilor astrale trigonul Mercur-Pluton şi apoi Mercur-Chiron îi sugerează un nou început, posibilitatea de a lega noi prietenii, de a înlocui disputa şi complicaţiile psihocomportamentale cauzate şi de faptul că unii se dovedesc la un moment dat a fi persoane de proastă factură, intervenţia trigonului Venus-Junon, extinde această relaţie spre spaţiile celorlalte zile şi face, nu doar din această zi, ci din perioada de 4-5 zile ce are dată de 4 septembrie în mijloc, un interval al neputinţei de a gândi limpede, de a accepta greşelile prezentului, dar de a dezvolta o indulgență anormală faţă de altele care s-au manifestat în trecut. Această relaţie răsturnată, care poate, pe alocuri, să sfideze bunul simţ, bunele relaţii, ţinteşte spre un interes care vine din trecut împreună cu emoţia. Atât Racul (Venus în Rac) cât şi Scorpionul (Junon în Scorpion) sunt semne care, pentru a lucra bine, au nevoie de un stres, de o teamă, de o motivaţie dureroasă, încărcată de efort sau care se sprijină pe un pericol. Dacă în cazul Racului, pericolul este unul de natură relaţională, melancolică (neapartenenţa, neintegrarea, neînţelegerea, divorţul, lipsa iertării, respingerea) în cazul Scorpionului, acestea au o conotaţie volitivă, stresul venind ca un element de disconfort social menit să pună în pericol aspiraţiile şi ambiţiile sale, adică ceea ce se susţine pe patimă şi dorinţă. Așadar, ceea ce vine din relația celor două semne definește dizarmonia perioadei și ne spune că aceste rădăcini sunt cauzate de absenţa rezervelor privită ca fenomen, ca proces amplu, nu ca o ipostază întâmplătoare a prezentului. Pentru orice demers, Fecioara, acum, prin Mercur, are nevoie de rezerve, de o schemă clară de acţiune pentru că, prin însăși natura sa, dispune de un acut simţ al pericolului. Consumându-se în demersuri fără a ţine cont de această componentă benefică finalităţile sunt exemple de eşec, risipă, prostie, incultură, revoltă împotriva a ceea ce nu înţelege sau apreciază, exemplul unei educaţii necuviincioase.
Pentru că ne referim la oameni şi la comportamentul lor, prin dinamica adâncă pe care Venus şi Junon o dezvoltă acum, mulţi se vor dovedi creatori, lăsând să se ridice din adâncimile sufletului acele veleităţi pe care nu le-au putut exprima. Acum se împrietenesc tacit cu frica şi suspiciunea, reuşind să le creioneze prin gesturi teatrale, mimetism sau, în cazuri mai rare, prin creaţii de geniu.
Indiferent că suntem sau nu înzestraţi cu simţ artistic, talentul şi expresivitatea ne vor însoţi şi Scorpionul, prin Junon, atunci când nu este copleşit de resentimente şi nu este chinuit de răutăţile pe care nu le-a putut finaliza, adică alege să se exprime superior, îşi dezvăluie trecutul său de Leu, adică de a fi creator de valori.
Prin urmare, 4 septembrie prin complicaţiile de natură relaţională, prin profunzimea relaţiilor spre care ne invită poate pune la încercare acea sensibilitate pe care am ascuns-o sau am negat-o. Unii nu se înţeleg prea bine cu regretul şi evită să se implice în acţiuni pe care mai târziu să le regrete, însă cei mai mulţi, datorită nesiguranţei şi lăcomiei, se împrietenesc foarte repede cu remușcarea manifestând-o amplu şi complicat. De la a regreta o simplă alegere asupra căreia nu mai pot reveni, se lasă antrenaţi în nostalgii bolnăvicioase regretând că nu s-au născut într-o ţară modernă, într-o familie bogată, că nu au parte de jumătatea mult dorită, că nu au fost atinşi de genialitate. Regretul, mai ales cel care ascunde laşitatea de a fugi de ceea ce eşti acum, reprezintă un mecanism care ne umple de negativitate. Ezoterismul trece însă şi el prin momente de cumpănă, aşa cum se întâmplă şi cu alte ştiinţe. Vedem astfel cum printre psihoterapeuţii apăruţi ca ciupercile după ploaie mulţi debordează de regrete şi consideră că proliferarea acestui mod de a denatura trăirea mistică devine chiar periculos: “Nu am suficientă vitalitate”, “Nu mă rezonez ca pe vremuri cu toate lucrurile acestea minunate”, “Nu mai am suficientă aspiraţie”, “Mă topeşte lumea asta rea”, “Am început să uit lucruri importante”, “Mă simt o persoană vulnerabilă în fața mizeriei umane” ș.a.m.d. Acestea nu sunt decât câteva exemple din cât de mult şi adânc poate pătrunde regretul în mintea şi sufletul unui adept. Dacă este un om comun, atunci regretul are justificarea neiniţierii, adică vieţuirii într-un context aleator, lipsit de o regulă precisă – cea a cercetării spirituale. A înţelege regretul, a urmări energia sa corozivă care ne macină corpul, mintea şi sufletul, care ne topeşte orice relaţie şi o scufundă adânc în neîncrederea şi suspiciunea lui “ar fi fost mai bine altfel” înseamnă a acorda autoeducaţiei un rol cât se poate de important şi serios. Din nefericire, acest impas în care se află ezoterismul creşte direct proporţional cu numărul adepţilor. Încă de pe vremea lui Voltaire se ştia că oamenii preferă să vorbească despre fericire cu atât mai mult cu cât sunt mai departe de ea.
Înţelegerea acestei zile, că se susţine pe raţiune, logică, pe obsesia preciziei, a perfecţiunii sau că răscoleşte trecutul din dorinţa de a găsi greşeala cea mai mare pentru a o repara, urmăreşte hrănirea regretului, adică a gândului care atunci când se argumentează sau când doreşte să-şi înţeleagă sursa afectivă a naturii sale spune “Ar fi fost mai bine altfel”, negându-şi întreaga sa desfăşurare şi implicit schimburile pe care le-a dezvoltat alături de semenii săi în tot acest răstimp.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne lăsa azi preocupaţi de realitatea sentimentelor şi gândurilor, de a nu tânji după mai mult, mai puţin, altfel, ci de a descoperi mulţumirea a ceea ce avem deja. “Lumea este plină de nefericiţi care vorbesc despre fericire” (Voltaire)

Regretul zilei de ieri devine, prin sextilul lui Mercur cu Marte, un catalizator, un element care produce reacţia, dar nu se consumă, o forţă care generează reacţii în lanţ, dar de a cărei existenţă nimeni nu aminteşte nimic. A doua zi de Taur (Luna în Taur) ne îndreaptă spre efort, spre curaj, spre a ne comporta altfel decât până acum, mai frumos, mai bine, mai politicos pentru că, în realitate, urmărim să obţinem un anume avantaj. Acest îndemn astral ne va afecta pornind de la cel mai mic şi neînsemnat gest, până la cele mai ample şi puternice demersuri, cele care ţin de societate, de dinamica psihosocială, de evoluţia rasei umane în ansamblu. Pentru că marile mişcări sociale au la baza clipiri aparent nesemnificative manifestate sub forma gândurilor (Mercur) sau a impulsurilor de moment (Marte), relaţia specială dintre cele două planete ne îndemnă să ne manifestăm neobişnuit, ca şi cum în gât sta să iasă o vorbă magică sau dintre degete să apară sclipiri magice, ca în celebrele filme pentru copii cu zâne şi vrăjitori. Acestor forţe nu li se poate anticipa finalitatea, nici măcar conţinutul, ci doar că, prin concursul acestor planete, ambele în domicilii nocturne, dezvoltă manifestări stranii ce ţin de împlinirea destinului, descoperirea elementului personal, a Misiunii, a traseului evolutiv.
În afara acestui îndemn special, sextilul dintre Mercur şi Marte este un aspect foarte bun pentru educaţie, studiu, pentru abilităţile manuale, pentru vindecare, pentru a manipula energia sau aparate sofisticate, pentru a cerceta locuri ascunse şi apoi de a încadra corespunzător toată bogăţia de informaţii descoperite, este un moment foarte bun pentru a îmbrăţişa o cale, un drum, pentru a lua decizii deosebit de grele. În afara unei opoziţii pe care Luna şi Marte o ridică, toate aspectele care se împlinesc azi sunt pozitive şi nu se întâmplă ca în alte zile când binele susţinea negativitatea careului Uranus-Pluton. Acum acest bine se înfiripă cu un foarte mare curaj, ca o delicată plăntuţă care îşi alege un destin aprig, acela de a se naşte și a crește pe înălțimile munților.
Totuşi, nu trebuie să ne ridicăm aripioarele şi să considerăm că vântul ne este în totalitate favorabil. Suntem încă în fereastra astrală a regretului şi am putea fi tentaţi azi să ne alegem greşit bucuriile cu care, în viitorul apropiat, să ne umplem timpul. Am putea să alegem o anume fericire care să ne contrabalanseze eşecul de altădată sau să ne ofere sentimentul acceptării ori a înălţării aşa cum ne-am fi dorit cândva. Pentru că nu se ştie precis care sunt direcţiile personale, poate, cel mult, se pot distinge din linia predispoziţiilor temei natale, nu putem considera că această direcţie este în totalitate negativă. Nu putem şti dinainte ce experiențe ne-a pregătit sufletul, dar putem să alegem altceva: să nu uităm sub ce nimb ne-am născut, care sunt parfumurile astrale care ne vin de peste copaci, cât de curată ne este casa în care dorim să primim aceste daruri. Nu putem şti dacă toate acestea, aşa cum se prezintă ele, ar avea sau nu vreo importanţă asupra devenirii spirituale, dar un lucru este clar: nu vom ajunge să le folosim greșit sau să le desconsiderăm decât dacă vom fi constrânși să alegem urgent, adică să ne folosim judecata deja alterată de regretul că nu suntem şi nu am construit ceea ce ne-am fi dorit sau am fi meritat.
Într-un ton aparte, delicat şi simplu, a renunţa la regret azi înseamnă a avea încredere în necunoscut, în ceea ce nu poate fi prevăzut de nimeni din exterior, ci doar de fiinţa în cauză şi doar pentru propriul său sistem de valori, pentru propriul său destin.
Pe fundal, relaţia cu lichidele azi este uşor afectată. Se simte nevoia de apă, de emoţie, de lichide, de iertare, de maleabilitate, de curgere, asta înseamnă că elementul cel mai neplăcut care ne-ar putea tulbura este cel al durităţii, încăpăţânării, al uscăciunii. Inimile împietrite vor avea o zi dureroasă, apăsătoare în care nici manifestările unor afecţiunii mai vechi nu le vor părăsi (cele ce ţin de sistemul circulator sau de cel osos).
Prin urmare, ziua de 5 septembrie ne îndeamnă să ne privim propriul univers în faţă şi să ne jucăm propriul rol. Cei care doresc să joace în “Haine cele noi ale împăratului” vor privi ziua cu tristeţea şi apăsarea pe care ne-o oferă rutină, vor striga după vinovaţi şi nimic din ceea ce va veni spre ei acum nu va fi potrivit. Vor fi trişti, apăsaţi de greutăţi, suspicioşi şi când vor avea ocazia, adică atunci când cineva din jur le va arăta o oglindă, vor izbucni în crize de nervi, vor acuza şi ameninţa, chiar vor decide împotriva adevărului sau a celui care îl asistă. Vor abuza de cuvânt şi de dreptul de a-l folosi în modul cel mai nepotrivit cu putinţă şi prin aceasta vor dovedi puterea de care aveau nevoie pentru a se ridica. Aceşti oameni se vor ridica azi prin sacrificiul celorlalţi şi nu vor ţine minte că au fost scoşi din tristeţe, că au fost motivaţi de indivizii care şi-au împlinit un anume deziderat al destinului lor, adică de a întrupa, chiar şi pentru ei, fire ale destinului prin cei rătăciţi.
Evident, nu vorbim aici de roluri mesianice, nici de sacrificii materiale majore, ci de expresii de înaltă graţie sufletească, de sublima forţă spirituală care se poate manifesta sub forma atitudinii, reproşului, sugestiei sau a simplei prezențe.
În rest, ziua ne încântă prin evenimente benefice, superioare, îndrăzneţe menite să ne ridice moralul şi să ne facă să credem în dragoste, prieteni, în frumos. Aceasta este, de fapt, şi recomandarea zilei de a oferi celor din jur atenţie, bucurie, disponibilitate, înţelegere şi dragoste pe măsură propriei puteri şi fără nicio aşteptare. A trăi bucuria şi prietenia este una din lecţiile de bază pe care cu toţii avem nevoie să o asimilăm. “Nu are nicio noimă să cerşeşti prietenia.” (Antoine de Saint Exupery)

Dacă în zile anterioare Venus a fost un catalizator al relaţiilor complicate, căutând să indice elementul cel mai simplu sau mai dificil pentru a fi depăşit, azi ea îşi încheie periplul său în Rac şi, spre seară, va trece în Leu unde va sta până pe 3 octombrie. Aşadar, azi ea se va alătura Lunii negre (Lilith) şi Axei Dragonului care sunt, de asemenea, pe gradul anaretic, iar Pluton, atingând împreună cu Chiron primele secunde din gradul 7 al zodiilor Capricorn şi respectiv Peşti adaugă mesajului venusian puţină înţelepciune de care are atât multă nevoie în această trecere de la tragic la glorios.
Chiar dacă Racul este un semn tragic, Venus este familiarizată cu rezonanța sa, având domiciliul şi exilul în acest mod vibrator (Balanța – domiciliul și Berbecul – exilul sunt zodii cardinale). Este însă mai puţin familiarizată cu responsabilitatea mare ce derivă din relaţia cu Axa Dragonului mai ales acum pe ultimul grad al Racului când se gândeşte mai curând la a recompensa sau la a plăti cu aceeaşi monedă, la a echilibra balanţa prin a întoarce un gest frumos său urât exact aşa cum a fost făcut cândva, decât să-şi facă planuri de viitor, să se gândească la consecinţe sociale. Mesajul acestei planete nu este azi însă împotriva demersurilor sociale sau a celor care vizează adâncimea gândirii ori a faptelor încărcate de responsabilitate, dar este puternic lezată de egoism şi invidie, de regrete adânci, ca şi cum este obligată de tot ceea ce se întâmplă în jur să-şi amintească doar ceea ce nu a mers bine, doar ceea ce s-a fragmentat sau a fost îndreptat împotriva propriei persoane. Intervenţia lui Lilith vine să lezeze puternic mesajul venusian impunând o distorsiune în ideea de început. Pe cuspida dintre Rac şi Leu, Venus îi ajută pe oameni să renunţe la negativitate şi să se apropie unii de alţii pentru a descoperi căldura contactului şi a se bucura de beneficiile înţelegerii. Luna neagră (Lilith), prin sextilul său cu Venus, sugerează că mesajele trecutului, evenimentele din ultima vreme nu trebuie abandonate pur şi simplu, ci clarificate într-un flux unilateral de informaţie, adică vorbind de unul singur, ridicând tonul, luând decizii fără a consulta grupul de apartenenţă. Acest mod de a interveni în locuri nepermise face parte din trăsătura acestei săptămâni, aceea de a ne preocupa de ceea ce nu este esenţial sau nu se cade, de ceea ce ne depăşeşte ca amploare sau ca grad de înţelegere.
Deja minciuna este un element perimat şi nimeni nu va mai dori să se complice căutând să explice ori să deconspire un neadevăr însă nici așa nu e bine pentru că dinamica astrală îi va îndrepta pe oameni spre a accepta această formă de abuz (acceptarea minciunii drept etalon de normalitate) ca fiind adevărul absolut. Într-un dezacord major faţă de predispoziţiile astrale ale zilei de ieri, ceea ce se întâmplă acum înseamnă ceea ce în popor de numeşte “săptămâna chioară”, adică momentul în care judecata nu mai funcţionează la cotele cele mai bune şi simţurile se desfăşoară libere şi la intensităţi diferite fără posibilitatea autocontrolului.
Pe acest fond al nevoii de a plăti sau recompensa o faptă, fără discernământ, ceea ce poate avea și conotaţii pozitive, nu doar negative, relaţia de sextil pe care Pluton şi Chiron au ales să o împlinească azi când ambele sunt în mers retrograd va face din îndemnurile personale, din dorinţele lipsite de frenezie, consistenţă sau valabilitate un element definitoriu al perioadei, iar deciziile se vor baza pe acest lemn putrezit pentru a căuta să ridice mari valori și a impune o modificare substanțială a concepţiei despre lume și viaţă. Se vor spune vorbe mari azi, se vor face lucruri ample, graţioase, poate chiar spectaculoase pe acest unghi, însă fără a urmări dacă temelia acesteia este potrivită să suporte o greutate ideologică sau existenţială atât de mare. Prin sextilul Chiron-Pluton se caută răspunsuri pe probleme majore ale omenirii, se caută vindecarea unor afecţiune fizice sau sociale, se caută anularea lor, adică stingerea unor zone de conflict, atingerea punctului de dialog sau renunţarea, însă pentru o scurtă perioadă de timp – până în 5 octombrie 2012, când Saturn va intra în Scorpion.
Dimensiunea comună a vieţii, pentru sectorul personal, implicarea lui Venus de pe finalul zodiai Rac în cele două tipuri de unghiuri şi a planetei Pluton în sextilul cu Chiron îi invită pe oameni să se descarce de o responsabilitate, să renunţe la sentimentele apăsătoare ce ţin de datorie, retribuţie, patimă, egoism şi să privească spre o împăcare cu sine, cu soarta, cu un apropiat. Din nefericire, acest moment doar simulează înţelegerea superioară, doar o evidenţiază, însă nu o desfăşoară, nici măcar în cazul celor care s-au familiarizat cu ea, nici măcar acolo unde ea era cunoscută ca făcând parte din temperamentul individului. Lilith, prin atingerea sa dizarmonică, va reuşi să creeze confuzii de termen, discontinuităţi în înţelegeri sau va provoca impulsuri negative ce altădată ar fi fost înghiţite de părerea prea bună pe care grupul o are despre un individ. Acum aceste prejudecăţi, fie ele pozitive sau negative, se ridică, se evaporă, se depărtează de individ şi acesta iese dezgolit în faţa celorlalţi. Rezervele de care ne vorbeşte Pluton, cele care sunt adevăratele acumulări, care îl inspiră pe om şi îl ajută să se împlinească din punct de vedere moral sau spiritual, sunt acum folosite la maximum. Oamenii de carton, cei care şi-au îmbrăcat o formă ce poate fi modelată prea uşor pentru a simula transformarea sau maturizarea, apar acum dezgoliţi şi se vor arăta dezorientaţi în faţa unor probleme pe care nu pot să le rezolve. Ceea ce se construieşte azi prin îmbinarea energiilor plutoniene şi venusiene va distruge o parte din miturile cu care unii sunt îmbrăcaţi. Acuzând viaţa, societatea, tot ceea ce există în jur, însă deloc pe ei înşişi, aceştia se tem de lucrurile evidente, de ceea ce au construit, se tem de minciună, adevăruri parţiale şi de ceea ce au implementat în ceilalţi. Pentru că energia plutoniana este pentru mulţi astrologi un mister, o necunoscută, o forţă care nu poate fi uşor reperată ori înţeleasă, mulţi vor avea impresia că ziua de azi reprezintă începutul unei vânători de vrăjitoare.
Prin urmare, 6 septembrie este o zi de desprindere de trecut, de o formă a trecutului care nu a fost adaptat în conformitate cu dezideratele personale, cu idealul personal, ci care a fost construit conjunctural pentru a satisface anumite nevoi. În timp, această creaţie conjuncturală a devenit identitatea individului şi lucrând în continuare cu ea au ajuns să o perceapă ca pe o trăsătură de caracter, adică să fie asimilată propriului Eu. Aceşti oameni au acum o zi destul de negativă la capitolul experienţe personale, tristă prin ansamblul ei, nu doar prin ceea ce sugerează sau indică în anumite momente.
Deşi pe final de Rac, Venus ar putea acutiza relaţiile cu familia, cu copii, cu profesia, cu tot ceea ce a inspirat până acum individului încredere sau stabilitate, sentimentele vor fi cele care se vor tulbura foarte mult şi doar prin neputinţa de a le stabiliza se ajunge la conflict între generaţii sau între persoane care lucrează la departamente diferite. Dovezile de nepotrivire sunt false, justificările, altele decât cele de natură afectivă, sunt eronate. Tocmai de aceea, intenţia de a invoca acestea pentru a lămuri situaţia, ca în zilele trecute, prin raţiune şi logică, mai ales că au dat rezultate, este o alegere cât se poate de greşită şi pentru că se produce într-un moment de hiatus (trecerea unei planete de la o zodie la alta produce un hiatus de frontieră), adică de discontinuitate astrală, care are rolul de nod energetic, posibilitatea de a face o mare greşeală, prin invocarea unei scheme cunoscute şi verificate în timp, este foarte mare. 6 septembrie nu ne ajută să judecăm lucrurile după schemele raţiunii aşa cum am fost învăţaţi, ci după cum a descoperit că trebuiesc simţite, după cum se construiesc în chipul lor afectiv, prin emoţii, prin trăiri diafane şi sincere.
Relaţiile dintre oameni sunt puternic marcate de sentimente şi a refuza acum confruntarea cu propriul mod de a fi şi simţi, a nega că anterior am simţit eronat, puternic, fals său sincer, doar de dragul de a acorda credibilitate unui sistem de valori axat de noţiuni, reguli, scheme de lucru, demonstraţii sau certitudini, înseamnă a fi împotriva propriei persoane. Este cunoscut faptul că zodia Rac, pentru că deţine în trăsăturile sale semnul înfrângerii, a regretului, preferă să nege un element personal, un talent, o exprimare a propriei fiinţe pentru că nu se poate desprinde de o anume schemă comportamentală care convinge mai mult în direcţia eşecului decât în cea a exprimării de sine. Venus pe final de Rac, dar şi într-un sextil cu Lilith, de asemenea pe final de Taur, rupe tăcerea şi va căuta să facă într-o zi cât nu a făcut în ultima lună. Va începe prin a invoca absenţa unui confort material, a obiectului necesar, a persoanei potrivite, a informaţiei adecvate şi apoi se va desfăşura invocând scheme raţionale verificate în timp care i-au susţinut, separat, fiecare din motivele invocate.
A fi raţional azi înseamnă a greşi invocând o schemă care nu se poate aplica acum. Tocmai de aceea recomandarea merge spre a ne preocupa de înfruntarea propriei negativităţi, a propriilor îndoieli, de a refuza valabilitatea oricărei informaţii doar pentru că ea este verificată pe sistemul raţional şi de a o raporta la emoţie. A apela la postul de gânduri este azi una dintre cele mai bune opţiuni.

Şi tocmai când am crezut că lucrurile se mai liniştesc, când am simţit sufletul încărcat de căldură şi determinare, prin trecerea lui Venus în Leu, azi dăm peste o altă năzdrăvănie, peste o altă conjunctură astrală care, parțial, s-a simţit şi ieri, dar a fost greu să fie delimitată de ceea ce deja se împlinea la grad perfect: careul dintre Soare şi Jupiter. Acest unghi ridicat între cele două domicilii ale lui Mercur, va avea de înfruntat întâi de toate finalul Lunii prin exaltarea sa (Taur) şi trecerea sa prin fereastra Axei Dragonului, deci de împlinit conjuncţia cu Lilith, opoziţia cu Junon şi conjuncţia cu NS. Intrată în Gemeni, chiar de dimineaţă (7:09), Luna va avea de împlinit un sextil cu Venus şi un careu cu Neptun pentru ca, spre seară, să se împrietenească într-un mod neaşteptat cu Uranus şi să se certe discret cu Chiron.
În tot acest tablou aproape că nici nu mai percepem că Luna îşi schimbă semnul, că trece de la nevoia de a avea, la cea de a şti, aproape că nu ne mai dăm seama care este adevăratul motiv pentru care am fost eliberaţi de o mare tensiune şi care este rostul uşurinţei de a comunica şi găsi soluţii când întregul cadru social pare să se fi răsturnat din nou. Se întâmplă des acest lucru ca Luna să acţioneze din fundal, să fie un catalizator al faptelor sociale, să se implice puternic în evenimente, dar să nu-şi lase amprenta în rezultate. 7 septembrie este o astfel de zi pentru că ea va fi dominată de complicaţiile eşecul zilei anterioare şi, în acelaşi timp, de presiunea pe care societatea o pune pe individ, pe calitatea sa, pe funcţiile pe care le deţine, pe experienţele sale, pe succesul său, pe calitatea pe care, la un moment dat, acesta a reprezentat-o.
Când evenimentele sunt produse de zodia Taur ele au o componentă care durează mult, indiferent de astrul care le determina, iar când ele sunt produse în Gemeni, se vor evidenţia printr-o imensă mobilitate astfel că în finalul lor lucrurile vor arăta complet diferite faţă de cum erau la început sau după cum au fost stabilite în faza incipientă a demersului. Privind cerul acestei zile şi judecând că elementele negative vin din Taur, iar cele pozitive din Gemeni, prin tranzitul Lunii aplicat celor două semne, înţelegem că relaţia de careu dintre Soare şi Jupiter merge în direcţia atitudinilor compulsive, a refuzului de a evolua, schimba sau transforma ori al aceluia de a accepta o decizie ca fiind dreapta, justa, echitabilă. Se va încerca o cârmuire deficitară, prin apelul la un conservatorism meschin, marcat de regretul de a fi în această situaţie acum, de a întruchipa rostul şi statutul acesta. Ceea ce va dura va avea un timp de desfăşurare mai mare decât speranţa care se înfiripă din cele câteva contacte consumate în a doua parte a zilei.
Pe acest fundal careul Soare-Jupiter este aducătorul unui semn de separare ale cărui urmări sunt de neschimbat. Erorile de decizie prin acest aspect sunt mult mai evidente pentru că ele se susţin pe conflict, pe o atitudine refractară, pe reticenţă, pe lipsa de concentrare şi iresponsabilitate. Prin acest unghi totul devine întâi neplăcut şi după ce trece proba de foc a disputei se poate îndrepta spre înţelegere sau echilibru. Mulţi se vor dovedi lipsiţi de simţ practic în aspiraţiile lor, necuviincioşi în solicitări şi făţarnici în a-şi colecta informaţiile pentru împlinirea demersurilor. Tulburările de concepţie, cele care nu ţin de o anume relaţie cu societatea (acestea devine erori provocate de alegerea unui anumit mecanism care a funcţionat în trecut, dar care acum este total nepotrivit) au o componentă care îi face pe oameni să emită păreri despre zone sociale diferite faţă de cele în care trăiesc. Această expansiune se realizează pe lipsa de control, pe neputinţa de a accepta o înfrângere, lipsa de mobilitate sau chiar lipsa de educaţie. Toate aceste demersuri sociale, toate acestea descinderi sunt energii care slăbesc funcţionarea ficatului şi a pancreasului, care slăbesc rezistența organismului la acţiunea substanţelor nocive sau a energiilor negative ducând la acutizarea unor afecţiuni metabolice sau chiar la o îmbolnăvire generală. Cauza generală, aşadar, nu va fi stresul, tensiunea socială, grija zilei de mâine, lipsurile, ci o judecată folosită prost în a alege raţiunea în detrimentul emoţiei sau de a alege o emoţie refractară în detrimentul uneia constructive.
Fiecare ştie pentru sine care sunt emoţiile refractare, care sunt persoanele vizate în a le prelua sau care sunt cele constructive. Mecanismul astral de azi activează în toate sectoarele şi duce la regrese majore ale vibraţiei personale dacă nu avem curajul de a privi în ochi impulsul care doare şi a-l ierta, dar şi de a căuta să dezvoltăm o înţelegere adecvată contextului faţă de cauza care l-a produs. Azi răul nu se scoate cu rău şi alegerile tensionate au nevoie întâi de acceptare, apoi de iertare pentru a se ridica spre o nouă formă.
Soarele şi Jupiter nu devin exemple ale negativităţii, dar pot fi folosite de cei care activează deja într-un registru periculos pentru a invoca faptul că principalii vinovaţi sunt familia, anturajul, societatea sau contextul istoric în care îşi duc existenţa, nu ei înșiși, nici măcar atunci când dovezile îi acuză în mod clar. Scopul cunoaşterii acestor previziuni astrale este acela de a identifica elementul eliberator, iar azi, careul cu orbul cel mai mic care se va menţine cel mai mult (mai mult decât careurile Luna-Neptun şi Luna-Chiron datorită vitezei mai mari de deplasare a Lunii) este cel dintre Soare şi Jupiter. Dacă afectarea ficatului se realizează pe încăpăţânare, mânie, ură, iar a pancreasului pe neputinţa de a asimila experienţele vieţii, de a găsi bucuria în lucrurile şi întâmplările din jur, înţelegem cât de ample sunt rădăcinile dezechilibrelor pe care cele două planete le vor coordona azi.
Prin urmare, ziua de 7 septembrie ne ajută să ne identificăm grijile cele care s-au transformat în timp în fobii, în obsesii aplicate propriilor comportamente sau comportamentelor celorlalţi. Azi înţelegem că boala nu este un element de dizarmonie aplicat de tranzitul planetelor pe bolta cerească, ci elementul de disconfort personal etalat drept calitate, emblemă sau atribut. Când ajungem să decidem prin aceste dovezi de disconfort căutând, nu să le rezolvăm, ci să le ascundem şi să considerăm că timpul le va şterge urma, nu facem decât să dezvoltăm un comportament negativ, să ne îndreptăm spre o sumă de factori ce, împletiţi cu mici îndemnuri astrale spre înţelegerea greşelilor, care, şi aceştea, sunt privite prin falsă înţelepciune, ajungem în postura de a dezvolta un comportament creator de valori false care, în loc să lucreze cu universul, prin rezonanţă, prin armonie, consumă din energia personală şi duc la epuizare.
În felul acesta, sănătatea este un beneficiu al funcţionării fiinţei în ansamblu şi prin procese asemenea celui indicat mai sus în formă simplificată se poate vorbi despre mecanisme de distrugere a acesteia. Îndemnul spre a leza sănătatea este mai mare azi pentru că avem de parcurs un careu între dreptate şi vitalitate, între dreptul social şi cel personal între calitatea de “a fi” şi beneficiul social de “a exista”. Înţelegând această dinamică azi, când tensiunea careului ne condiţionează să privim evenimentele ca pe nişte lecţii de viaţă, observăm că zalele acțiunilor proprii se transformă într-un lanţ imens care se pierde în negura timpului şi care ne aparţine în totalitate, cu toată suită de cauze şi efecte.
De râdem sau suntem trişti, dacă glumim sau privim sever conjuncturile acestei zile, dacă vom fi tentaţi să ne însuşim bunurile altora sau preferăm să renunţăm la bunul personal fizic pentru a primi, conform promisiunii Maeştrilor, calităţi şi virtuţi spirituale, întregul mecanism astral curge spre a ne învăţa să trăim. Nimic din ceea ce apare aici nu este în totalitate rău sau în totalitate bun şi, din cele care sunt născute în puritate absolută, când vin în contact cu substanţa de aici, se îmbracă în hainele dualităţii şi, deci, vor avea şi ele înfăţişarea de cauză bună sau rea ori de efect bun sau rău. În faţa acestor patimi existenţiale fiecare individ are, ca semn al misiunii sale, obligaţia de a se descoperi pe sine. Până ajunge să-şi vadă chipul în oglindă va trebui să se desprindă de acest cocon construit din cauze şi efecte dincolo de care fără un efort considerabil nu va putea vedea.
Jupiter în Gemeni nu aduce înţelepciune, dar nici Soarele în Fecioară nu poate ajuta individul să se apropie de discernământ. Tocmai de aceea recomandarea pentru această zi este acea de a ne apropia de valorile şi etaloanele lansate de Marii Maeştri, de exemplele lor de viaţă, de bucuria cu care au traversat viaţa ca o mare înfocată şi au învins obstacolele pe care le-au întâlnit. Nu trebuie să uităm în general, dar mai ales azi, că aici în această lume “experimentăm ideea de corp, nu de spirit”.

Pentru că, aşa cum am luat cunoştinţă din prezentarea generală, săptămâna aceasta este dinamică şi dificultatea ei nu vine din amploarea conjuncturilor, ci din caracterul lor tendenţios, azi avem parte de conjuncţia dintre Lilith şi Coada Dragonului şi în care tot ceea ce poate fi mai complicat şi greşit, mai prost şi indecent va veni să ne tenteze şi să ne convingă că, fie pe zona socială (conjuncţia Lilith-NS), fie în cea personală (careu Luna-Soare) ceva trebuie să se rupă pentru ca întregul edificiul să supravieţuiască.
Dacă judecăm după faptul că apropierea lui Lilith de Coada Dragonului s-a făcut lent, ceea ce se consuma azi ar fi fost aşteptat să se întâmple sau chiar programat de o minte diabolică pe care rezonanţa negativă a îndemnat-o spre o conjunctură atât de ciudată pentru a obţine maximum de efect.
În afara acestor conjuncturi, fundalul, în această a doua zi de Gemeni (Luna în Gemeni), intervin un careu Luna-Mercur şi o conjuncţie Luna-Jupiter ca şi cum se încearcă distragerea atenţiei de la lucrurile esenţiale, de la greşelile mari, de la erorile majore care se împlinesc acum pentru a genera impresii eronate şi a finaliza un demers incomplet sau greşit căruia i-au fost create primele fire ale existenței sale la începutul anului. Este adevărat că situaţia de acum, aşa cum cere ea finalizare, este diferită de cum era formulată la începutul anului, însă emoţiile sunt aceleaşi, gândurile şi intenţiile de asemenea.
Când Lilith trece prin Coada Dragonului vin spre noi erori ale trecutului, greşeli care au fost săvârşite în ultimele luni sau cele care au început să se contureze încă din septembrie 2009, când Lilith a trecut prin conjuncţia cu Capul Dragonului, iniţiindu-se un ciclu periculos, cel al furtului sau abuzului de putere, care avea să pună la grea încercare încrederea în oameni, respectul, buna cuviinţă, dar şi succesul unor demersuri ce depind de oameni cu un caracter puternic pe care greutăţile vieţii nu-i răstoarnă.
Este mai puţin important cât de grav poate fi acest element şi cum ne poate doborî criteriile, cât este de important să identificăm acele elemente de comportament ce se remarcă acum, acele motivaţii pe care vom dori să le susţinem chiar dacă situaţia, conjunctura, demersurile nu cer aşa ceva, acele impulsuri şi chiar să mergem mai departe cu explorarea până la a identifica şi urmări calitatea pe care o vom deplini azi în contextul vieţii sociale.
Sunt oameni pentru care interiorizarea, studiul aplicat structurilor energetice, a componentelor temperamentului sau caracterului nu constituie o problemă, însă pentru cei mai mulți acele reacţii care nu au o justificare imediată, directă, creează confuzii şi tulbură conştiinţa. Aceştia, pornind de la neînţelegeri mici, ajung, printr-o rezonanţă cu cei care gândesc şi simt confuz ca ei, să participe la un demers social eronat sau negativ, să susţină prin păreri ceea ce “se cere acum”, ceea ce “are căutare acum” fără a fi deloc tentaţi să privească din afara situaţiei, în ansamblul ei. Detaşarea va fi, aşadar, duşmanul nr. 1, iar asistentul său va fi ranchiuna.
Aceste trăsături nu ţin de modul cum astrologul mânuieşte mesajul astral, ci vin ca efect al suprapunerii unui aspect negativ menit să susţină eroarea de judecată, lipsa de consecvență şi de respect (Coada Dragonului) cu acel element pentru care astrologia are doar definiţii încărcate de negativitate (Lilith). Azi combinaţia celor două rele nu ne va aduce, aşa acum suntem deja obişnuiţi, ca la matematică, un element pozitiv (“minus” cu “minus” egal “plus”), ci va întări şi mai mult negativitatea până la limita maximă a intensităţii pe care o conţine individul. Nu va pune nimic în plus, dar nici nu va avea milă sau înţelegere.
Nu doresc să dezvolt acest element destul de periculos şi trivial pentru că nu este atât de important cât de rapid şi intens se succed elementele negative, ci cât de dispuşi suntem să le observăm pentru a le elimina. Mulţi susţin că traseul cel mai scurt pentru a progresa spiritual, pentru a deveni o fiinţă echilibrată din punct de vedere moral este să urmăreşti dezvoltarea calităţilor, pentru că acestea au darul de a anula negativitatea. Un astrolog ştie însă că anumite unghiuri astrale devin dificil de folosit în această direcţie pentru că lansează mesaje duplicitare, nu pentru că ar fi ceva tendenţios în magnetismul astral, ci pentru că lucrează la o viteză de lucru, de trecere de la o noţiune la alta, de la un nivel la altul, în toate direcţiile şi mediile sociale aşa cum omul comun nu poate lucra. Pus să aleagă şi, în acelaşi timp, să se răsucească la sol sau în aer, să sară pur şi simplu sau să facă acrobaţii prin aer, cedează repede şi pune asupra evenimentului eticheta de “rău”, “malefic”, “trivial”, “tendenţios”. Deşi nu dorește sa ducă până la final demersul pentru a înţelege în ansamblu ceea ce a experimentat, se opreşte şi îşi va atribui rolul de cunoscător al procesului folosind etichetele de mai sus împreună cu explicaţiile semantice din dotare. La următorul maraton astral vor fi din ce în ce mai puţini voluntari care să-şi încheie periplul şi din ce în ce mai mulţi cunoscători într-ale eşecului. Aceşti guralivi care vorbesc în numele învingătorilor, în numele celor care termină cu adevărat cursa sau, în cazuri rare, dacă nu o termină îşi asumă eşecul, consideră că eşecul este reprezentativ pentru tehnică, nu pentru limitele lor de acţiune. Aceştia denaturează sensurile “dinamic”, “complicat”, “forţat”, “rapid”, cu cele negative gen: “rău”, “malefic”, “trivial”, “tendenţios”.
Acum, când Lilith refuza orice compromis şi când nu mai permite laşilor să devină specialişti în teoria succesului, orice mişcare menită să lucreze la alt ritm, cu jocuri de rol, de scenă sau transferându-se dintr-un registru într-altul ar putea să ni se înfăţişeze ca o veritabilă lecţie de viaţă. Pentru cei care doresc să înţeleagă sau să cuprindă în înţelesuri şi mai mari această dimensiune a vieţii, în aceste momente unice de răscolire a întregului spectru al fiinţei (emoții, gânduri, intenţii, fapte etc.), relaţia Lunii negre cu Coada Dragonului, pe careul dintre luminarii, înseamnă o încercare asemănătoare celor pe care călugării o au în posturile lor aspre sau pe care yoghinii o parcurg cu un curaj nebun în lungile lor perioade de izolare. Este interesant şi în acelaşi timp incitant să promovezi un asemenea test al vieţii, dar este important de ştiut că, după ce-l treci, după ce ajungi la final, nimic din tine nu va mai fi la fel cu ceea ce erai sau dețineai la începuturi. De fapt, acesta este şi scopul vieţii. Această înţelegere şi această rezonanţă cu forţa saltului spiritual face diferenţa dintre oamenii fericiţi şi cei nefericiţi, dintre fiinţele comune şi cele trezite.
Prin urmare, ziua de 8 septembrie este o zi în care se stabilesc etaloane eronate, în care sunt promovaţi oameni care nu sunt vârfuri în domeniile în care sunt declaraţi experţi şi în care ispita devine un element atât de viu şi puternic încât am putea să spunem că întreaga lume s-a răsturnat.
Trăsăturile negative ale acestei zile nu vor scăpa de sub control, aşa cum se poate întâmpla pe conjuncturi asemănătoare la care participă Uranus, dar în mod sigur ceva din structura individuală, mânuite cu multă minuţiozitate de careul luminariilor, pot complica relaţiile de familie, raporturile cu autoritatea, accelerând gradul de uzură al corpului, al minţii şi împovărând sufletul cu experienţe care, în absenţa înţelegerii lor adecvate, nu-i vor fi deloc utile.
Este important de înţeles că vibraţiile acestei zile declanşează, în marea majoritate a situaţiilor, conjuncturi care activau însă în fundal, și pe care până acum nimeni nu a avut curajul să le aducă la lumină. Punerea lor în discuţie, aducerea lor la lumină nu înseamnă neapărat un lucru bun, ci evidenţierea lor pentru o eliberare de condiţionări neplăcute ce activau fără a avea habar de ele.
Ceea ce este important va veni din disponibilitatea spre a ne deschide faţă de înţelegerea acestor fenomene speciale. Se spune că un om prevenit va face faţă situaţiilor mult mai uşor şi mai bine decât cel care înfruntă necunoscutul cu naivitate. Tocmai de aceea invitaţia acestei zile este aceea de a respecta valorile bunului simţ, ale echilibrului moral şi de a sta drept în fața nedreptăţii pentru a înfrunta orice formă de negativitate cu curaj. Curajul este marele mister pe care Lilith nu-l poate cunoaşte. “Trăieşte ca un om curajos; iar dacă nu ai noroc, înfruntă-i loviturile cu o inimă curajoasă.” (Cicero)

Finalul săptămânii nu este mai puţin important decât ceea ce s-a consumat de-a lungul celor șase zile. Azi Mercur şi Jupiter aduce puţină sămânţă de scandal în ceea ce s-a salvat, dar nu pentru a strica ceva, ci pentru a propune o nouă serie de schimbări, acestea mai mult de conştiinţă, de abordare, cele ce ţin de informaţie şi mai puţin de de fapte, ori ce planuri de viitor.
Când Mercur şi Jupiter sunt în careu survine o neglijenţă în exprimare, o supraapreciere a rolului personal şi de aici până la a face greşeli lamentabile nu este decât un pas. Nu se poate totuşi vorbi de răutate şi nici de indiscreţie, ci mai curând de o neatenţie în a vedea, aprecia sau încadra, precum şi o vizibilă dificultate în a face apel la cunoştinţe mai vechi. În felul acesta, mulţi se vor precipita în demersurile la care participă şi nu vor fi interesaţi să repare nimic din ceea ce au depreciat. Ba mai mult, sunt necuviincioşi în ceea ce priveşte conduita, adică abordează reguli de comportare care nu sunt adecvate. Pentru că vorbim aici de Marte în Fecioară, mulţi vor lua în uşor situaţiile serioase şi importante, vor face glume nepotrivite în cele mai nepotrivite locaţii căutând să dea o tentă ridicolă situaţiilor şi mesajelor.
Pe ultimul segment al zodiei Gemeni, Luna va participa la această campanie de denigrare pe care Mercur şi Jupiter o declanşează azi şi va căuta să aducă o undă de veselie, de bună dispoziţie acolo unde severitatea conjuncturilor i-a făcut pe oameni încordaţi şi învrăjbiţi unul faţă de celălalt. Din nefericire chiar aceste conjuncturi, pentru că aspectul lor pozitiv este prea slab, contribuie la deprecierea relaţiilor. Prea multă mişcare, prea multă agitaţie şi prea puţină eficiență ne pun în dificultate puterea de a ne situa pe traseul cel mai bun dintre identificarea problemei şi soluţionarea ei.
Dacă lipsa de coerență se manifestă în desfăşurarea problemei, nevoia de a evada din complicaţiile unei vieţi apăsătoare ne va cuprinde în a doua parte a zilei. Seara târziu, când Luna şi Neptun se vor întâlni într-un trigon pe semne de apă, nostalgia ne va cuprinde, însă în aspectul ei pozitiv şi conciliant. Nu va fi suficient pentru că acest sentiment corect şi folositor care ne va cuprinde spre seară ar fi fost util dimineaţa. Astfel, reacţiile ne vor părea întârziate, poate chiar inutile însă cel care va acţiona nu va judeca aşa, ci se va lăsa antrenat de ceea ce simte pentru a trece în spaţiul săptămânii următoare cu mulţumirea că nu a stricat chiar totul în jur, că nu a pierdut chiar toate şansele care l-au curtat azi.
Dacă în segmentul personal careul dintre Mercur şi Jupiter ne aduce erori de judecată, defecţiuni ale unui sistem, chiar greşeli în regimul hidric, în alimentaţie, în modul de răspuns la un stimul, în sensul de transformare a unui mesaj pozitiv într-unul negativ, răstălmăcirea tendenţioasă a informaţiilor, în zona publică azi, când Mercur se află într-o etapă nefavorabilă a conjuncţiei sale cu Soarele (ars de Soare), aduce devieri de la sensul propus, pierderi de imagine şi invocarea unui moment de repaus într-un context în care se cere activitate. Aspectul nu este însă foarte clar conturat, mai ales că fiind zi de weekend, mulţi se delectează cu odihna şi tocmai de aceea nu se va pune foarte clar problema muncii, a efortului spre a recupera un timp pierdut, spre a devansa termene, spre a clarifica un aspect de ordin profesional. Mâine, pe conjuncţia Mercur-Soare în cazimi, acest neajuns va fi depăşit de o accelerare naturală a procesului de muncă. Abia marţi vom înţelege cât de importantă s-a dovedit sârguința zilei de azi, cât de bine ne-ar fi prins dacă acum am fi luat în considerare şi am fi depus un minim de efort, fără constrângerea termenului, ci de bună voie. Ceea ce acum am fi făcut liber, marţi vom face constrânşi, condiţionaţi de termene, de presiunea venită din exterior, a şefului, a familiei, a stării de sănătate.
Prin urmare, ultima zi a săptămânii ne duce în faţa unor complicaţii nepotrivite pentru o zi de weekend destinată relaxării, care duc la slăbirea rezistenţei la efort prin ieşiri din ritm, întreruperi aparent necomplicate, pierderea interesului faţă de studiu, educaţie, problematizare şi îndreptarea atenţiei spre dezordine mentală, spre bârfă, incertitudine.
În mod firesc problemele acestei zile nu vin să repare ceva din trecut, nici măcar nu-l vor invoca, însă, spre seară, emoţiile vor oferi senzaţia că am trăit o zi nostalgică în care nimic nu a fost nou. Mercur în Fecioară nu susţine spontaneitatea, ci mai curând nevoia de stabilitate şi apoi, când aceasta este obţinută, eliberarea de tensiune şi grijă printr-o veselie anormală. Până în preajma orei 19,00, când Luna va trece în Rac, vom simţi nevoia să râdem şi să luăm în uşor orice problemă ne iese în cale, riscând să punem în dificultate ceea ce până acum am salvat cu mare efort. Relaţiile profesionale sunt puternic lezate, de asemenea și tipurile de colaborare care implică apelul la un bagaj de cunoştinţe gen: prieteni care se ajuta sau se susţin prin calitatea pe care o au într-o instituţie, aplicarea unor noţiuni dobândite prin stagii de formare într-un cadru intim. Această dispunere îi pune pe cei în cauză în situaţia de a depăşi o limită a convieţuirii, de a impune o informaţie cu aceeaşi autoritate care, în zona ei de origine, a acționat altfel decât o cere eventuala transpunere în prezent. Toată această relaţie care trece peste clasicul transfer de informaţii sau de barieră pe care secretul profesional o presupune aduce mai multă tensiune în relaţiile personale decât e cazul. Mulţi vor fi acuzaţi că aduc acasă problemele de la serviciu, alţii că îşi transferă la serviciu tensiunile din familie şi nimeni nu va încerca nici măcar puţin să înţeleagă procesul care se desfăşoară acum.
Careul dintre Mercur şi Jupiter, cu Mercur ars de Soare (într-o conjuncţie mai mare de jumătate de grad) slăbeşte abilitatea de a explica, justifica, demonstra sau prezenta coerent o informaţie. Profesia sau statutul social, imaginea publică, prin această întunecare a minţii în momentul în care i se cere acesteia viteză de reacţie, isteţime, poate reprezenta cel mai penibil moment al săptămânii.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne respecta limitele pe care societatea, cu bune şi cu rele, o reprezintă. A amesteca problemele, încercând ca, prin asta, să combatem plictiseala, durerile fizice, disconfortul provocat de o prezenţă dezagreabilă are asupra propriei fiinţe un efect de bumerang.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.