27 august – 2 septembrie 2012

Săptămâna 27 august – 2 septembrie 2012 depăşeşte în însemnătate săptămânile anterioare lansând invitaţii spre a modifica în bine calitatea relaţiilor, însă nu în mod simplu, ci punând la grea încercare încrederea în sine, resursele personale, înţelegerea vieţii, trăinicia relaţiilor de orice fel, dar şi calitatea aspiraţiilor. Pe de o parte, ea ne aduce împlinirea unor aşteptări la care am lucrat de-a lungul întregii luni august, iar pe de alta, ne pune în faţa unor decizii extrem de delicate.
Primele trei zile, privite ca un tot unitar, ne invită să ne ispăşim greşeli mai vechi, să ne confruntăm cu rezultatele muncii în grup, să ne privim adversarii în faţă fără să ne pierdem cu firea ori să ne gândim că această nouă ipostază ne conferă un statut privilegiat. Începând cu ziua de joi, 30 august, când Soarele şi Pluton se întâlnesc într-un trigon, registrul se schimbă încet, încet tulburând apele şi lansând invitaţii false, spre o nepotrivită convieţuire. Drept dovadă stă opoziţia pe care Soarele o împlineşte i aceeaşi zi cu Chiron şi care afectează judecata serioasă, simţul măsurii sau înţelepciunea de care trebuie să dea dovadă fiecare în astfel de situaţii. Avertismentul zilei de joi se va regăsi sub diferite chipuri de-a lungul următoarelor zile conturând astfel o stranie impresie că lumea se schimbă, că oamenii îşi arată chipurile pe care şi le-au ţinut ascunse mult timp, nu neapărat bune şi nu neapărat rele. Prin noile reaşezări se emit judecăți care sunt, în sine, perfect justificate, dar, privite la un alt nivel, se dovedesc a fi total inutile.
De o parte Luna plină de vineri, iar de altă trecerea Axei Dragonului de pe Gemeni-Săgetător, pe Taur-Scorpion ne conduc spre o serie întreagă de confuzii, de reluări de poziţie de ipostaze în care personaje complet anoste să profite de această agitaţie pentru a ocupa o poziţie pe care nu o merită. Că aceasta reprezintă o reglare de conturi, că destinul îşi intră în drepturi aducând în centrul atenţiei micii tirani, ca de multe ori în istorie, sau că se reuşeşte consolidarea unei structuri care până în 2016, când careul dintre Uranus şi Pluton se va stinge, va reuşi să construiască structuri sociale, organisme care să inventarieze ceea ce înseamnă resursa umană, nu are importanţă. Ceea ce este important vine din calitatea trăsăturilor umane care ne sunt acum mobilizate. Fără consolidarea acestei componente, orice structură socială s-ar construi, cu sau fără îndemnul de acum, beneficiile individuale sunt minime.
Tocmai de aceea avertismentul acestei săptămâni ne pune în gardă cu privire la ceea ce urmează să ni se întâmple în următoarea perioadă, în intervalul 2-20 septembrie când Axa Dragonului va trece pe gradele anaretice ale zodiilor Taur şi Scorpion. Taina, explorarea, descoperirea şi apoi inventarierea, etichetarea, atribuirea unui nume, plasarea noilor informaţii sub tutela unui cunoscător, a Stăpânului, a celui care le va consolida în următorii ani ne va mobiliza atât cât să ni se pară fascinante şi, în acelaşi timp, aducătoare de sarcini suplimentare. Dincolo de acestea vor găsi o mare responsabilitate care atunci când nu este abordată corespunzător va genera un eșec rapid, defăimare şi deposedare de bunuri, adică i se va întâmpla ceea ce se înţelege în popor prin “L-a părăsit norocul”.

Apropierea Lunii de Pluton, ce se împlineşte azi în zori, aduce de fapt intrarea ei în fereastra careului Uranus-Pluton şi deci o tendinţă de a ne stabili repere prea mari pentru puterea pe care o avem, de a ne formula dorinţe prea intense şi complicate pentru a le putea duce la îndeplinire. Ulterior acestui aspect, Luna va împlini, tot dimineaţa, un sextil cu Chiron şi un careu cu Uranus aducându-ne în faţa unei judecăţi care nu ne este impusă, ci pe care o cerem insistent.
Dacă săptămâna anterioară am trecut prin stări complicate, evenimentele sociale fiind desfăşurate în acelaşi registru al comportamentului duplicitar, azi ne confruntăm brusc şi fără vreun avertisment cu uitarea. Unii vor uita cum s-au comportat, alţii ce au spus, care le-au fost faptele sau cât de ample le-au fost intenţiile. Situându-se între două aspecte negative, sextilul Luna-Chiron ar trebui să aducă înţelepciunea momentului în rândul trăsăturilor preferate azi. În realitate, această înţelepciune a momentului devine un fel de fugă de la locul faptei, o abandonarea a intensităţii experimentată anterior, o renunţare, fie şi numai pentru o zi, la modul de a gândi şi comporta care ne face atât de mândri de puterea pe care o deţinem. Această desprindere de trecut poartă însă amprenta unei nemulţumiri, a unei traume şi aduce regretul atât de aproape de ideea de schimbare încât s-ar părea că orice faptă pe care o facem azi este animată de această părere de rău, de eşecul comportat în faţa unei pierderi importante.
Înclin să cred că această pierdere este mai curând închipuită, pentru că Uranus, indiferent de ce tip de aspect major împlineşte cu o altă planetă, va fi dispus să construiască impresii diferite de realitate, însă atât de bine argumentate, încât orice acţiune predispune este, prin logică sa, absolut necesară. Elementul „voinţă” în toată această furtună a ideilor contrazice încrederea în sine şi tocmai de aceea, sextilul Lună-Chiron care ar fi trebuit să ne aducă cu picioarele pe pământ, să judecăm oamenii şi faptele după elemente reale, nu presupuneri, ne va duce de fapt către tristeţe sau către nepăsare tocmai pentru că nevoia de a lăsa în urmă o greutate, adică apăsarea săptămânii anterioare, cere acum urgentare.
Elementul pozitiv al zilei, ce survine din împlinirea sextilului Luna-Chiron, se va manifesta doar în cazul celor care sunt instruiţi să-şi urmărească atent evenimentele vieţii şi, în funcţie de nivelul de inteligenţă, instruire, disponibilitate, să le încadreze corespunzător. Aceştia vor vedea în umbră de tristeţe care îi cuprinde, nu alungarea individului din calea fericirii, ci momentul de solitudine de care are nevoie un om pentru a se împlini sufleteşte.
Prin urmare, începutul săptămânii se va dovedi aducător de sarcini suplimentare, de alocarea unor obligaţii pe care să le îndeplinim cu mare efort şi cu simţ de răspundere nu pentru că suntem altfel, că ne dorim să facem fapte bune sau să ne facem remarcaţi, pentru a ascunde adevărata stare sufletească. 27 august este o zi a ascunderii, a ocultării şi, în acelaşi timp, a descoperirii, dincolo de aceste elemente a unor adevăruri care nu fac referire la societate, ci care se adreseazăs propriei persoane, modului de a gândi, schemei de lucru, puterii de a înţelege şi discrimina şi asupra motivaţiilor de care ave nevoie pentru a ne împlini într-un anumit demers.
Se impune aici apelul la sinceritate, la a privi cu maximă luciditate întâmplările vieţii pentru a atribui anumitor persoane greşeli pe care nu le-au făcut. A trăi în comunitate nu înseamnă a soluţiona orice problemă cu care ne confruntăm, nu înseamnă a profita de breşele impuse de indulgenţă sau teama de putere, de pasiunea unora faţă de regrete sau tristeţe. Multe dintre cele care vin spre noi au darul doar de a ne informa supra unor probleme care există în lume şi nu au nevoie de soluţie. Terapeuţii ştiu că mulţi pacienţi nu apelează la ei pentru a se vindeca, ci pentru că doresc pur şi simplu să relaţioneze cu un cunoscător pe frecvenţa afecţiunii de care nu pot scăpa. Intervenind în forţă, a adică impunându-i soluţia, relaţia celor doi se rupe şi această explozie îi propulsează pe cei doi spre zone diferite ale aceleiaşi energii negative (uni poate fi furios, altul dezamăgit, unul îngrozit de realitate, celălalt îngrijorat de neputinţă).
Tocmai de aceea recomandarea pentru această zi este aceea de a ne preocupa de ceea ce ne este specific, de elementele particulare ale vieţii pentru că orice element inedit, ce ar putea venit din partea lui Uranus cu scopul de a ne scoate din rutină, să fie încadrat cu uşurinţă acolo unde-i este locul. Se știe că modestia, umilinţa nu sunt condiţii importante pentru un căutător al adevărului pentru că Dumnezeu ar fi o prezenţă arogantă şi autosuficientă, ci pentru că acestea sunt condiţii fără de care un individ nu va putea să facă faţă cu succes neprevăzutului.

Pe ultimul sector al zodiei Capricorn, Luna se întâlneşte cu Venus într-o opoziţie, cu Saturn într-un careu, cu Junon într-un sextil şi cu Lilith într-un trigon oferindu-ne prilejul să separăm evenimentele pe care le parcurgem după criteriul: “ceea ce este al meu este bun, ceea ce este comun este rău”. Aceasta dinamică socială îi va face pe oameni să-şi nege statutul, să se separe de idealurile sociale pe care şi le-au propus, să considere că este mai bine să se bucure de viaţă personală, de liniştea căminului, de căţel, argintărie, lada de zestre, de somnul de la prânz, de mesele regulate, de a răspunde prompt unor solicitări venite din anturaj.
Binele personal, privit prin prisma acestei justificări pare să crească, să se ridice spre o ţintă elegantă, benefică şi care va fi dispusă să ofere beneficii individului în absenţa efortului susţinut sau a fricii. În realitate, pentru că este vorba despre Lilith ca ultim aspect al trecerii Lunii prin Capricorn, rezultatul final, cel care ne încântă simţurile cu beneficii ample, nu reprezintă altceva decât deschiderea spre o altă formă de încercare, una de natură senzorială ce se manifestă plin plăcerea de a avea, de a acumula, de a deţine, de a strânge obiecte, senzaţii, stări, amintiri, de a aduna diverse pe criteriul confortului.
Acest gen de egoism adâncit în plăcerea de a avea sau de a acumula pentru a avea la vreme de răstrişte un depozit, o rezervă, o siguranţă, pe acest fond tendenţios venit din partea lui Lilith, ne grăbeşte viteza de lucru, fără a ne motiva mai puternic, fără a ne suplimenta acea formă de energie de care avem nevoie pentru a întreţine un proces, nu pentru a-l evalua şi, în mod absolut obligatoriu, în loc să fim mai cumpătaţi, mai buni, mai eficienţi, devenim mai agitaţi, mai repeziţi, mai precipitaţi. Motivaţia este una reală, veritabilă şi valoroasă, iar mijloacele pe care le folosim nu vor fi cele mai corecte şi nici cele mai eficiente.
Prin acest gen de repezeală, prin acest adânc sentiment al importanţei, al răscolirii întregului pentru reaşezarea lui după un interes al momentului ne pune în postura de a ne lărgi doar sfera experienţelor, nu şi orizontul de cunoaştere. Prin ceea ce săvârşim azi ne aduce la lumină faptele pe care suntem în stare să le facem, de existenţa multora dintre ele nici nu ştiam. Aceasta agitație care ne cuprinde azi, motivată în marea majoritate a cazurile în mod corect şi logic, ne indică faptul că liniştirea minţii, temperarea inimii, calmul pe care le-am afişat până acum erau mai curând simulate sau inventate de minte într-o formă care, prin menţinerea lor să nu-i permită ei modificări esenţiale. Raportarea minţii la întreg, extinderea mijloacelor sale de expresie sau, mai simplu, invitaţia pe care i-o lăsăm azi spre a dovedi adâncimea sau cunoaşterea pe care a afişat-o până acum o tulbură şi îi destabilizează în mod iremediabil starea.
Trecând în Vărsător, Luna are acum ocazia să medieze pe sistemul retrograd (adică în sensul invers al zodiacului) tendinţa Nodurilor. De fapt, întreaga sferă a dinamicii astrale, cea care se manifestă în această zi, este una care ne îndeamnă spre a explora acea latură întunecată a fiinţei şi de a descoperi care ne este de fapt puterea şi care ne sunt adevăratele slăbiciuni. Sextilul Lunii cu Capul Dragonului ne aduce, dacă dorim să înţelegem corect intervenţia celorlalţi în sfera personală, acea scânteie de lumină. Omul, anturajul, grupul de apartenenţă are acum rol ambivalent: acela de a provoca şi deopotrivă de a da un rost misiunii, mesajului, demersului, intervenţiei.
Prin urmare, ziua de 28 august ne aduce ipostaza astrală prin care ne reglăm cu noi înşine, ne descoperim puternici sau slabi, elevaţi sau încărcaţi de complexe de inferioritate, cârcotaşi sau indulgenţi, adică aşa cum nu am ştiut că suntem cu adevărat. Fără a face însă apel la evenimente reale din trecut pe care să le reconfigurăm, reaşezăm, reinventariem, reconsiderăm această descoperire va trece drept o stare sufletească pasageră, fără o prea mare relevanță şi care nu se poate susţine pentru că nu are nimic serios în ea. Dacă emoţia retrospectivă se lipeşte de o întâmplare concretă, adică iese din schema nostalgiilor fără obiect, descoperim că împreună cu această observaţie ne vin soluţiile şi prin ele regăsim şi puterea de a răzbate acolo unde altădată am avut de înfruntat un adevărat zid înalt şi gros.
Severitatea cu care unii se vor opune schimbării prin schimbarea însăşi, simulând-o sau fragmentând-o, va produce un alt val de nemulţumire sau o forţă falsă de seducţie, de convingere care va duce la o aderare la o nouă formă de manifestare. Dacă în sfera privată acest element de noutate va însemna dezicere, în plan social el va aduce schismă, fisurarea înţelegerilor vechi, agresiune în public, explozie sau atentat la bunele moravuri care se vor dovedi cu atât mai periculoase cu cât persoana spre care sunt îndreptate este mai învârstă.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a accepta noutatea după ce i s-a stabilit acesteia evoluţia, după ce i s-a intuit sau dedus finalitatea, după ce s-a convertit că pericolul, acolo unde apare, nu are efect coroziv, ci mai curând ca o motivaţie, ca un impuls. Nu orgoliul este cel care trebuie protejat azi, ci moralitatea, educaţie, respectul faţă de om şi destinul pe care acesta şi l-a ales.

A doua zi de Vărsător (Luna în Vărsător) ne pune în gardă cu privire la o serie de pericole pe care omul le simte atunci când nu poate gândi şi nici acţiona în deplinele sale facultăţi sau când, printr-un concurs de factori, se simte obstrucţionat sau constrâns să se comporte într-un anumit fel. Pentru cei care înţeleg bine comportamentul psihosocial, acest gen de reacţiune, această atitudine de nemulţumire este o continuare firească a ceea ce s-a întâmplat ieri. Totuşi, astrologia ne sugerează că azi trigonul Luna-Jupiter, care se împlineşte spre seară, reprezintă cheia, motivul şi, în acelaşi timp, finalitatea a ceea ce se consuma azi. Nemulţumirea în faţa unei discontinuităţi, agresivitatea, tensiunea pe care o resimt unii atunci când nu li se dă dreptul să se manifestă cum doresc, cum li se pare corect într-un anumit moment, poate chiar capricios, are o finalitate pozitivă, înălţătoare, sublimă, armonioasă. Asta înseamnă că, pe de o parte, cea ce nu am reuşit să facem ieri şi a fost important pentru destinul propriul să vedem, să înţelegem, să conştientizăm, iar azi s-a transformat în nebuloasă, în nervozitate, irascibilitate sau dezgust, devine spre seară “lecţia ce trebuie învăţată” sau binele cel mai util pe care l-am primit de la persoană faţă de care nu am avut atitudinea cea mai corectă sau adecvată. Nu este vorba despre lecţia iertării sau umilinţei, nici de cea a înţelegerii superioare, ci pur şi simplu de o stingere a incendiului, o detensionare a unei zone de conflict, descoperirea unui element de legătură, poate chiar o informaţie, un secret care să mulţumească cele două părţi în mod egal.
Unii, privind evenimentele din primele zile ale săptămânii, ar spune că am avut de-a face cu o furtună într-un pahar cu apă, alţii că au extras din acestea învăţăminte majore pentru că esenţialul, adesea, se ascunde printre detalii, iar lucrurile mari se ridică prin efortul celor mici. Indiferent de tabăra în care ne vom situa, primele zile ale săptămânii şi, împlicit, aceasta pe care o parcurgem ne pun în faţa unor serioase probleme de conştiinţă. Sinceritatea găsită la unii în dozele cele mai mici ar putea să-i împiedice pe aceştia să recunoască faptul că totul se rezumă la gradul de înţelegere, că forţa, agresivitatea şi descinderile pe care le eliberăm acum sunt de fapt scuze, pretexte ori mijloace destul de bine puse la punct, adică destul de eficiente în a ascunde laşitatea.
Finalitatea acestei recunoaşteri este însă armonia. Deci este indicat să avem încredere azi în a ne deschide sufletul, pentru că el nu se întâlneşte cu spinii, ci cu alte deschideri, iar schimbul care se realizează ar putea să ne smulgă din această retrogradare, din această plăcere în a ascunde adevărul, în a-l deforma sau schilodi, adică laşitate.
Cu toate că această stare nu este deloc plăcută, tendinţa de a ne extinde câmpul conştiinţei, de a ne îndrepta spre alte zone informaţionale ne lasă impresia că oricât de complicate şi dinamice ar fi, oricât de periculoase se pot dovedi aceste direcţii ele se pot transforma în avantaje prin contactul cu necunoscutul. Vărsătorul, când este tranzitat de Lună, ne încarcă pozitiv emoţiile cu acel sentiment al libertăţii, al nevoii de a sta în zona neîngrădirii, indiferent ce preţ ni s-ar cere pentru asta.
Prin urmare, 29 august este, la fel ca şi zilele de luni şi marţi, un exemplu de înţelegere aplicat propriei persoane. Gândul de a ne ridica deasupra propriei condiţii produce o undă de regret faţă de ceea ce trebuie să lăsăm în urmă, faţă de acel confort, faţă de acele elemente pe care le recunoaştem uşor pentru că ani de zile am lucrat cu ele. Azi aceste elemente sunt puse la îndoială, sunt zdruncinate, sunt negate sau aşezate pe acelaşi nivel cu regretul pe care îl avem în fața pierderii timpului sau a modificărilor ce apar odată cu vârsta.
Într-un cadru mai larg, cel al acţiunilor de grup, careul Lunii cu maleficul Marte urmat apoi de sextilul acesteia cu un alt malefic aduce fluctuaţii şi schimbări de situaţii, contradicţii, divergenţe de opinie, tendinţa de anulare a unui drept, de depreciere a imaginii publice prin exprimare defectuoasa sau derapaje în declaraţii. Aspectul tonic pe care trigonul Lunii cu Jupiter îl are, în ceea ce privesc grupurile, exprimarea socială nu va avea un efect direct în această zi, ci mai curând mâine. El aduce gândul bun pe care mulţi îl obțin noaptea din confruntarea cu sine sau din autoanaliza aplicată evenimentelor de peste zi.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne măsura cuvintele, de a ne tempera pornirile şi de a ne lăsa libertatea de a simţi şi gândi fără a considera că trebuie să marcăm momentul printr-o declaraţie, o confesiune sau o exprimare scrisă sau vorbită. Aventura interioară este cea susţinută azi şi doar în cazuri rare, ce nu ţin de impulsurile de acum, ci doar de etape derulate anterior cu minuţiozitate ale căror finalități apar acum şi care ţin de contextul particular al temei natale, se poate apela la declaraţii sau luări de poziţie.

Pe mulţi pasionaţi de astrologie trigonul Soare-Pluton împlinit azi îi va face să creadă că a sosit momentul regenerării, că multe din cele ce erau ascunse şi nu puteau fi folosite sau măcar exprimate într-un mod adecvat contextului, ies la lumină, se pun în valoare şi totul va străluci. Atunci când Soarele şi Pluton se află în acest unghi, cu toate că Pluton este retrograd, în general avem parte de ipostaze de acest gen. Acum, însă, lucrurile se construiesc altfel.
În 29 aprilie 2012 când Soarele şi Pluton au împlinit primul trigon de anul acesta, Luna se afla în trigon cu Uranus, iar Lilith se afla în preajma Soarelui la o anumită distanţă, în limita toleranţei admisă pentru conjuncţie. Afectarea luminariilor prin conjuncţia cu Soarele şi implicit careul cu Luna, a adus lui Lilith puterea de a îi încuraja pe oameni să se folosească unii de alţii, să uite de iubire şi să îmbrăţişeze ataşamentul și promiscuitatea ca pe unicele plăceri ale vieţii.
Acum Lilith trece din postura de răscolitor al vieţii personale în cea de pericol social. Ceea ce acum patru luni în urmă se consuma prin dezicere, neapartenenţă, acum se împlineşte prin neputinţa de a motiva, justifica, demonstra. Revoluţia lui Pluton vizează acum un probatoriu. Dacă ştim va trebui să dovedim, dacă deţinem, va trebui să arătăm, dacă suntem puternici va trebui să oferim demonstraţii de forţă şi dacă am renunţat la un demers trebuie să dispărem total din cadrul acestuia. Azi nu există jumătăţi de măsură şi Lilith în conjuncţie cu Coada Dragonului îi va încuraja pe oameni să lanseze atât de multe pretenţii, să rupă tăcerea, să se exprime la scenă deschisă, să strige, să se comporte, să calce în picioare promisiuni mai vechi dintr-o totală lipsă de luciditate, dintr-o neîndemânare în privinţa relaţionării pe acest nivel, din teamă de a fi descoperiţi, poate chiar din teamă de suferinţă. Pentru că se face acum apel la promisiunile deşarte ale primăverii, mai precis ale finalului de lună aprilie, anduranţa va fi privită ca o nouă penitenţă. Ca şi cum nu-i suficient că am fost înşelaţi atunci, acum se va pune din nou problema refuzului, însă nu aşa, ci în mod public, prin împărtăşirea unor impresii care nu fac cinste şi nici plăcere celui în cauză.
Pe acest fond al trigonului dintre Soare şi Pluton, sextilul dintre Mercur şi Saturn şi apoi trigonul pe care Luna îl va împlini cu Saturn va încerca transformarea lui Saturn în planetă care să medieze opoziţia Lună-Mercur. Medierea nu se realizează însă în sensul direct, deci pe direcţia firească de desfăşurarea a evenimentelor, ci pe tendinţa de reîntoarcere. Cumularea celor două tendinţe (aceasta şi trăsăturile trigonului Soare-Pluton) sunt, în forma lor fuzionată, o interesantă coincidenţă şi vor apărea celor superficiali, ce nu doresc să-şi discearnă viaţa şi care, sub motivaţia nevoii de experimentare, de fapt îşi neglijează judecata, drept un element care susţine acelaşi demers, aceeaşi idee, aceeaşi serie de evenimente, adică „Aceeași Mărie, dar cu altă pălărie”. În realitate, prima se referă la amintiri, cealaltă la utilizarea unor deprinderi construite de amintiri. Este clar că deprinderile construite pe retrăirea continuă a unor amintiri nu se pot obține în cele mai multe din cazuri în patru luni, ci este nevoie de mult timp, de ani de zile pentru a se construi în forma aceasta. Confuzia care se construieşte între ceea ce amintim şi ceea ce simţim că putem face ca urmare a faptului că am menţinut în suflet amprenta acestor amintiri timp de mai multe luni îi face pe unii să se considere invincibili doar pentru ştiu, cunosc, sunt mai experimentaţi, mai buni, mai pricepuţi. Un gen de culpabilizare savantă îi motivează pe aceşti indivizi chinuiţi să nu vadă că ei sunt sancţionaţi cu noua condiţie, că nu au ajuns aici printr-un act deliberat, ci au fost obligaţi de suita de erori făcute cu bună ştiinţă. Combinaţia dintre aroganță şi inconştienţă îi va face pe unii să se arate aşa cum sunt, să-şi afişeze superficialitatea şi să se erijeze în lideri de opinie şi cu cât vor încerca mai mult să convingă cu atât de penibili vor fi.
De partea cealaltă, îi găsim pe cei care îşi pun serios problema supravieţuirii. Opoziţia dintre Soarele din Fecioară şi Chiron din Peşti tulbură conştiinţa pentru că ne aduce în față probleme care, la prima vedere, nu par să poată fi rezolvate cu apelul al moralitate, spiritualitate sau manipulare energetică. Tristeţea acestei conştientizări va găsi în cealaltă categorie de oameni un ecou negativ. “Nu vreau să ajung aşa!” pare să fie deviza principală a acestora şi nu doar pentru azi, ci pentru întreaga săptămână. În felul acesta, mulţi se vor apropia de studiu, îşi vor suplimenta sarcinile profesionale, vor considera că nu muncesc suficient, că nu depun suficient efort şi procedând aşa îşi epuizează corpul, își suprasolicită sistemul nervos, iar funcţia hepatică, în general afectată când Soarele trece prin Fecioară, nu mai poate activa la cote optime şi fiinţa nu se mai poate apăra în fața agresiunilor venite din partea unor substanţe nocive sau din partea unor energii negative.
Pe acest fond, ultima zi de Vărsător (Lună în Vărsător) devine o zi în care se pot activa crizele de reumatism, revolta împotriva sistemului, iar tensiunea nervoasă să atingă vârful săptămânii. Cuvântul şi lipsa ecoului favorabil al acestuia constituie complicaţia definitorie a acestei zile.
Prin urmare, 30 august este o zi dificilă la capitolul aspiraţii şi împliniri sociale. Apelul la trecut, dificultatea de a înţelege calitatea informaţiilor, de a le plasa corespunzător, de a renunţa la orgoliu sau la ideile stupide care au mai fost sancţionate o dată în trecut, ne încurajează să abandonăm proiecte importante şi să motivăm printr-o sănătate deficitară lipsa eficienţei la fel cum, anterior, am motivat prin rapiditatea şi agresiunea noului neputinţa de a ne comporta la nivelul aşteptărilor.
Că suntem victimele propriilor dorinţe de a fi buni, puternici, creatori, inteligenţi, geniali sau apreciaţi ori frumoşi sau că ne lăsăm consumați de umilinţa de a nu fi aşa cum ne dorim, tipurile de relaţii pe care le dezvoltăm sunt aberante şi agresează şi mai mult sistemul mental. O cană cu apă, azi, nu va fi un simplu obiect, ci un element care ne aduce aminte de cel care a mai băut de acolo, de cât de important este să bem 2-3 litri de apă zilnic, de faptul că nu putem să facem asta, de consecinţele consumului necorespunzător de apă, de alte cazuri similare şi de disperarea că nici în viitor nu vom putea să corectăm acest neajuns. Pe alocuri, ca totul să fie mai ciudat, putem îndrepta indulgența pe care ne-o arătăm şi faţă de cel care e vinovat doar pentru că a mai băut de acolo sau că a folosit o cană identică acesteia. Părăsirea vârfului de tensiune nu înseamnă şi rezolvarea problemei, ci detenta în faţa unui alt moment, cu alte elemente, alte obiecte, însă folosind acelaşi mecanism.
În felul acesta, deducem că amintirea şi rememorarea ei continuă ne duce spre a dezvolta un tip de comportament pe care azi avem şansa să-l vedem cât de nociv poate fi.
În relaţiile sociale, aceste devieri se pot repeta în mod obsedant de-a lungul întregii zile, menţinându-ne într-o sferă a superficialităţii. Unii se simt bine aici, poate chiar în elementul lor şi nu vor avea nicio problemă cu acest tip de avertisment. Cei care doresc să-şi îmbunătăţească în mod vizibil calitatea vieţii vor considera că fenomenul este mai amplu şi că ori codul genetic este de vină, ori societatea, faptul că s-a născut într-un loc nepotrivit sau că, printr-un joc al sorţii, erori mici făcute în tinereţe i-au pecetluit soarta acum la maturitate.
În realitate, nu avem de-a face decât cu un joc al minţii. Mintea va activa azi într-un mecanism al culpabilizării şi cel care va ieşi din această sferă, respectând regulile morale sau dezideratele pe care şi le-a stabilit, va avea o zi liniştită, cu deschideri speciale faţă de energie, putere, informaţie şi cu perspectiva de a le menţine pe acestea.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a media asupra relaţiei de prietenie. Dacă în cazul legăturilor de rudenie sau a celor de natură profesională condiţionările sunt adânci, prietenia ne invită să înţelegem cât de creatori suntem. A ridica sufletul unui prieten spre mulţumire, linişte, siguranţă înseamnă a dovedi calitatea benefică a forţei creatoare, fără a mai conta cât de multă presiune pot pune asupra individului celelalte două tipuri de relaţii.

Ultima zi a lunii august îl aduce pe Mercur în careu cu Lilith şi pe luminarii în opoziţie şi nu oricum, ci suprapuse peste Axa Dragonului într-o veritabilă cruce a destinului. În preajma acestora le găsim pe Neptun şi Chiron, cu care Luna împlineşte azi conjuncţii, pe Lilith în preajma Cozii Dragonului, pe Junon în preajma Capului Dragonului, dar şi pe maleficii Marte (trigon cu Luna) şi Pluton (sextil cu Luna) împlinind aceasta ecuaţie astrală cu intenția de a aduce lunii august o faimă sporită, pe lângă cea pe care o adjudecase deja în primele două decade.
Trecerea Lunii în Peşti aduce acestei zile o notă diferită faţă de cea de ieri şi o dinamică specială care ne pune în faţa unor decizii importante pe care nu vom şti cum să le luăm.
Pe de o parte Mercur şi Lilith ne încurajează spre acumulări inutile, să strângem bani când ar trebui să-i învestim, să-i cheltuim, să-i transformăm în alte valori, să ţinem la păreri care nu au relevanță, să invocăm reguli, tabieturi, moralităţi doar de dragul de a impune un standard vieţii, fără a lua în calcul dacă acesta este şi util sau real. Privind aceste îndemnuri spre minciună, spre a ascunde adevărul şi înţelegerea, spre a aprecia oamenii şi situaţii după criterii eronate, după înclinaţia spre tragic predispusă de Luna din Peşti, adâncirea conflictului cu sine, neputinţa de a găsi drumul cel drept, calea, înţelegerea adecvată contextului se va ridica şi ne va învălui încă de dimineaţă.
Luna plină, împlinită cu ascendentul momentului în Capricorn, ni-l aduce pe Saturn din nou în postura de mediator pe sensul retrograd al zodiacului, adică din nou cu tendinţa de a ne întoarce la locul faptei, de a nu lăsa ranchiuna, orgoliul rănit, invidia să se limpezească şi de a ne întoarce din nou privirea spre ceea ce s-a-ntâmplat, însă cu o atitudine negativă, sfidătoare.
Ceea ce este cu adevărat important nu vine din rătăcirea pe care o realizăm azi ca semn al înţelegerii deficitare aplicată mesajului saturnian, ci pentru că Luna plină se opune în totalitate axei destinului. Asta înseamnă că orice element care se înfiripă în ego, emoţie, gând, în structura subtilă a fiinţei care este legată de viaţa personală, de Eu, ţinteşte spre dezordine, spre destabilizare şi îşi va căuta un sprijin într-un element de ordin exterior. Luna plină de pe axa Fecioară-Pești, cu Jupiter pe casa a V-a, îndemna la abuz de putere, la tulburări de conştiinţă care se vor îndrepta spre o zonă a creaţiei, descendenţei, a moştenirilor ideologice, a nevoilor împărtăşite pentru rezolvarea cărora este necesară coeziunea de grup. Se va pune multă patimă în planurile acestei zile şi dacă, atunci când se va pune problema împlinirii unei nevoi multora le va apărea un surâs ironic pe buze, în privinţa relaţiilor diplomatice, cele care asigură buna convieţuire a generaţiilor care vin într-un cadru armonios, aceleaşi persoane care se trezeau încărcate de veselie la auzul cuvântului “confort”, acum se simt cuprinse de o spaimă teribilă. Cu doi malefici pe casa străinătăţii, cu Luna neagră în casa poporului, a tradiţiilor şi a resurselor pe care le dovedeşte marea masă de oameni, cu Pluton în casa morţii şi privării de libertate şi Uranus în casa a II-a, a strictelor necesităţi, se poate observa de către oricine, chiar și de cei care nu deţin cunoştinţe avansate de astrologie, că finalul lunii august nu este deloc simplu şi că impulsul, explozia care se pregăteşte pentru acest final reprezintă ieşirea din scenă, într-un mod teatral şi fabulos, a unor personaje caraghioase, nu pentru a dispărea din scena vieţii sociale sau politice, ci pentru a se transfera într-o zonă mult mai favorabilă pentru ei, care îi va avantaja cu mult mai mult decât îi avantajează acum o masă amorfă de persoane ce nu pot să-şi impună crezul prin niciun mijloc.
Pe această conjunctură, tot ceea ce este bun (pentru că există şi unghiuri speciale, favorabile, excepţionale aş îndrăzni să spun) se desfăşoară în umbră, după cortinele trase, sub interdicţia unui cod de reguli foarte strict, cu draperiile trase şi într-o semiobscuritate aproape de sinistru. În tot acest forfot astral, România, ca stat Vărsător, nu este vizat în mod direct, însă poporul român, ca naţiune aflată pe vibraţiile zodiei Peşti, va trebui să accepte o nouă serie de încercări care sunt, aşa cum am văzut şi până acum, tangente destul de vizibil şi dureros la penibil, prostie, indecență, chiar incultură. Ceea ce este ascuns, în speţă Pluton, şi care vizează gestionarea resurselor de tipul bogăţiilor subsolului, explorarea unui anume fond genetic, aduce un avantaj acestui popor de care mult timp nu va fi conştient, adică va deveni un comerciant de valori fără să-și dea seama. Va privi suită de vizitatori şi abia peste ani va realiza că aceştia nu vin să spună “Bună ziua!”, ci vin să cumpere, să-şi însuşească bunuri după bunul plac după reguli pe care ei înşişi şi le-au stabilit. De partea cealaltă, Venus în casa parteneriatelor vizibile, a confruntărilor la vedere, deschise, își îndreaptă atenţia spre valorile tradiţionale într-un mod lipsit de amploare, vlagă, poate chiar de conţinut. Mesaje gen “Noi nu ne vindem ţara” ar putea fi puse pe acest gen de congruențe ideologice care lasă impresia unei lupte de clasă, dar, în realitate, ele sunt segregări ale unei deviaţii psihocomportamentale marcate de neînţelegeri, promovarea nonvalorilor, sărăcie, frică, disperare. În felul acesta, se creează impresii eronate şi mersul lucrurilor va fi unul neplăcut marii mase, cea care se află acum cu Lilith în casa a IV-a a temei Lunii pline, în stadiul în care să considere acest slogan unul care, dacă ar putea fi spus din nou, ne-ar salva. Tabloul este însă din nou întunecat de calitatea de mediator drastic, dur al lui Saturn. Trecutul lui “Noi nu ne vindem ţară!” este acum judecat prin declaraţii la vedere, corozive, puternice care nu creează oponentului niciun fel de problemă, ci doar nouă, ca popor Peşti.
Trecând dincolo de acest tablou, se poate observa, prin trigoanele pe care Saturn şi Marte le împlinesc în această perioadă cu Neptun, ne duce cu gândul că dincolo de aparenţe există un rost pe care noi, oamenii de rând, fiinţele care îşi caută cu disperare un loc sub soare, unul cât mai confortabil şi plăcut, nu putem şti. Sunt înţelesuri care se ascund în înţelesuri şi mai mari, aşa cum sunt scopuri care derivă din evenimente mici care par, la prima vedere, întâmplări stupide. Viaţă îşi urmează cursul ca valul marii care se aruncă asupra ţărmului într-un dans hipnotic, dar care nu realizează niciodată aceiaşi paşi şi care niciodată nu se întoarce în adâncimile mute ale mării fără firul de nisip pe care îl îmbrăţişează. Într-o raportare la ceea ce trăim, nicio descindere socială, nicio modificare de registru, oricât de mică şi neînsemnată este, dacă aduce pe calea sonoră sau vizuală numele unui popor, adică amprenta sa socială,s produce în lanţ evenimente ca unduirea unui val care îl vor modela în direcţia micşorării puterii sale de expresie sau a diminuării resurselor sale. Salvarea vine din mister, ocult, din tăcere, din refuz sau deviaţie.
Prin urmare, ultima zi a lunii august ne va surprinde cu o intensitate stranie a evenimentelor asupra cărora nu vom putea zăbovi şi pe care nu o vom putea controla pentru că nu vine dintr-un singur loc, ci este efectul unei forţe construite în timp. Unora li se va părea că aud în jur doar concluzii şi toate sunt îndreptate împotriva lor, că sunt invitaţi să explice sau să demonstreze de ce cu ceva timp în urmă au spus o anumită informaţie, de ce au ridicat deasupra capului o greutate aşa mare, de ce au cărat în spate o persoană, un grup sau de ce deciziile i-au mers în acea direcţie. Totul arde în jur şi pe acest crescendo devenim agitaţi sau trişti, pierduţi în faţa unor cauze care nu şi-au atins finalitatea.
Pentru oamenii comuni viaţa azi se ridică la standarde pe care nu le pot controla. Azi se simt apreciaţi de cei spre în trecut care se uitau pe furiş, se simt purtaţi de valul cel mai înalt şi îndemnaţi să vorbească de sus în faţa celor mici, căutând prin acest tip de fariseism mascat să pară mici înţelepţi, să medieze conflicte ce nu-i privesc sau să ofere explicaţii în situaţii pe care nu le-au traversat niciodată. Acest circ va părea în faţa celor mari şi puternici o scenă dizgraţioasă însă nu au puterea să intervină.
Fără să ştie, cei mici şi neînsemnaţi decid, aşa cum îi îndeamnă valul astral, pentru toţi şi ajung să se transforme fără cunoştinţă în comercianţi. Din punctul de vedere al celor profunzi azi evenimentele se îndreaptă pe frecvenţa lui “Țara noastră aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă.”
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne alege în cunoştinţă de cauza ce anume să ridicăm, pe ce drum să mergem şi să nu ne consolăm la gândul că străbunii au făcut la fel. Noi, acum, nu mai beneficiem de absenţa precedentului. Patima este periculoasă dacă ea nu sporeşte binele, ci doar îl consumă.

Este şi rândul lui Mercur să-şi schimbe semnul, să intre din nou, ca în urmă cu câteva luni, în domiciliu, să se delecteze cu principii serioase despre viaţă şi să se aventureze în descoperiri noi, în construirea de noi principii de viaţă şi dezvoltarea unei dinamici serioase asupra căreia ne-am dorit de mult timp de intervenim aşa. Prima zi a lunii septembrie ne îmbie cu simplitate, cu uşor, cu tendinţa de a ridica standardele vieţii la un nou nivel, de a rupe tăcerea însă nu prin tact şi nici prin înţelepciune, nu prin cultivarea gândirii corecte, ci printr-o descindere severă, prin răzbunare, opoziţie, întoarcere împotriva curentului ca şi cum un individ, din propria iniţiativă, doreşte să ţine piept întregului grup şi nu se teme că va fi înfrânt.
Acest gen de inconştienţă, ce se aseamănă cu situaţia în care cineva rupe tăcerea, ni se va înfăţişa azi ca primul semn de boală, primul şi cel mai evident semn al deviaţiei pe care omul o poate manifesta de-a lungul lunii septembrie care, ştim deja din analiza apliată anului 2012, ne învăluie cu a doua împlinire la grad perfect a unghiului de 90 de grade dintre Uranus și Pluton. Faptul că azi vom considera că a sosit momentul adevărului, ne sugerează, înaintea dorinţei de sacrificiu pe care Mercur în Fecioară o manifestă din plin, ideea că suntem în centrul atenţiei. Simţul social comportă azi o modificare de registru, în sensul în care să ne modulăm trăsăturile comportamentale pe linia: “Scopul scuză mijloacele”.
La mai puţin de o oră de la intrarea sa în Fecioară, Mercur va trece prin careul cu Axa Dragonului şi ne va oferi un val de predispoziţii neplăcute, ca şi cum devenim dintr-odată capricioşi, pretenţioşi, ca şi cum în absenţa vreunei dovezi serioase ne simţim trataţi necorespunzător, ignoraţi sau împinşi spre o zonă periferică a situaţiei sau conjuncturii. Semnul revoltei, aşa cum apare el în această formulă, ne va ridica mari semne de întrebare referitor la sinceritatea celor cu care interacţionăm, celor cu care am pornit la drum într-un demers şi pe fondul acestei agitaţii să fim dispuşi să ne stabilim reguli, îngrădiri, limite de la care să nu ne abatem.
Domiciliul lui Mercur în Fecioară nu vizează lumea ideilor, jocul cu noţiunile şi nici uşurinţa de a interacţiona, aşa cum se întâmplă când această planetă trece prin Gemeni. Aici totul este calculat, precis, inclus în reguli, sistematizat, redus la principii care încadrează etapele demersului până în cele mai mici detalii, în paşii ce trebuie urmaţi cu stricteţe. Până şi spontaneitatea, aşa numitele surprize, glumele, veselia, jovialitatea, totul este calculat şi abordarea lor se decide rapid în raport cu un stimul. Pentru cei care şi-au educat până acum simţul social, care înţeleg anturajul şi înţeleg corect un mesaj care vine spre ei, stimulul va fi unul de sinteză, care îngrijorează, care pune individul pe drumuri şi care cere soluţionarea unor probleme ce nu fost lăsate în grijă altora şi tocmai din acest motiv finalitatea a fost abandonată. În cazul acesta, vedem eficiența şi hărnicia care ne vin din zodia Fecioară, vitalitatea şi disponibilitatea de a consuma pentru fiecare lucru, oricât de mărunt ar fi, totul şi de a ne bucura de demersul în sine mai mult decât de beneficiile ei.
Cei care au dorit să trăiască doar pentru a consuma, se lovesc azi de vibraţiile negative ale zodiei Fecioară, de închistarea şi teama pe care nu le vor putea controla şi pe care vor căuta să le ascundă, culmea, prin acelaşi gen de practici, însă la o mai mare intensitate. Astfel, careul dintre Mercur şi Axa Dragonului îi împinge pe aceştia spre excese, spre abordări triste ale fenomenului social, în sensul că vor interveni cu solicitări personale, reaşezate, reinventate, reformulate, acolo unde societatea, grupul, familia le cere efort şi implicare. Procedând aşa, ajung să se fixeze şi mai mult în această zonă a ciudăţeniilor comportamentale, a egoismului şi invidiei şi să cultive o formă de supuşenie care are de fiecare dată un final negativ.
Spre seară, când Luna şi Venus se întâlnesc într-un trigon aceste elemente negative, în cazul celor educaţi în spiritul egoist, se transformă în atitudini narcisiste. Sunt mulţumiţi şi bucuroşi că lucrurile chiar dacă au mers rău pentru ei au fost negative şi pentru ceilalţi şi această manieră trivială de a gândi conjuncturile vieţii este menită să-i încarce cu energie, să-i îndemne spre a se mândri şi mai mult cu puterea lor, spre a se gândi că şi în perspectivă lucrurile pot să se desfăşoare în acelaşi registru. În realitate, ceea ce s-a-ntâmplat azi este doar o nişă a destinului, doar o deschidere construită sub forma unei încercări pe care fiecare o va promova în ideea menţinerii propriului nivel. Cei care se plasează în zona micilor tirani, cei care îşi consumă timpul şi energia pentru a-i căli pe ceilalţi, pentru a-i motiva să evolueze rămân în acelaşi registru al bucuriilor născute prin suferinţele altora. Ceilalţi care acceptă provocările destinului, care se privesc în oglindă şi văd o persoană care doreşte în permanenţă să se autoperfecţioneze vor rămâne, ca şi până acum, în acelaşi registru al bucuriilor născute din propriile suferinţe. Acum, când Mercur şi Capul Dragonului sunt în careu, perspectiva schimbării în bine este aproape inexistentă. Nu rămân în picioare decât mecanismul, regula, principiul, schema sau artificiile pe care le-am aplicat până acum.
Prin urmare, prima zi a lunii ne introduce în atmosfera complicată a lui septembrie care va avea faima de a fi cea mai ciudată luna de peste an. Trăsătura de an al extremilor devine acum, prin conjuncturile lunii septembrie una organică, dureroasă, nu pentru că acum se vor întâmpla lucruri mai ciudate decât s-au consumat până acum, ci pentru că abia acum se văd primele fire ale tulburărilor de conştiinţă, ale deviaţiilor comportamentale, ale elementelor negative ce au trăit ascunse sub înfăţişarea de elemente corecte şi benefice. Într-un ton in extremis, valorile acestei zile sunt inserate în trăsăturile generale ale anului şi sunt încurajate să se exprime la o intensitate cât mai mare. Că se deschid porţi ale puterii, că se promit schimbări majore sau că un vraci răsărit din tufişuri spune că deţine leacuri miraculoase, toate devin mijloace de expresie care, în a doua parte a lunii, în preajma careului Uranus-Pluton, vor căuta să fie implementate mai mult cu forţa şi cu aroganţa imixtiunii, decât cu puterea convingerii sau prin cea a exemplului.
Trecerea lui Mercur în Fecioară este bună pentru mediul de afaceri care lucrează cu o mobilitate pe termen scurt, care are nevoie de un cadru legislativ adecvat sau de o altă formă de aprobare, chiar dacă aceasta nu implică nimic scris sau nimic de ordin administrativ. Mercur va trece rapid prin Fecioară şi până pe 17 septembrie va impulsiona soluţionarea acelor elemente restante. Pentru că multe dintre cele pe care le va mobiliza cer timp, o parte nu vor avea răgazul necesar să-şi vadă finalitatea până pe 17 septembrie, însă intervalul va rămâne în istoria acestuia an ca o perioadă în care s-a dorit recuperarea timpului pierdut, reeşalonarea unor sarcini de lucru, acumularea de bani albi pentru zile negre.
Această direcție generală va fi mai puţin vizibilă azi, însă cei care sunt atenţi la fenomenul social pot citi din tendinţele care se înfiripă acum că suita de evenimente în această direcţie va merge. Tocmai de aceea recomandarea pentru această zi este aceea de a ne desprinde de acele obiceiuri rele, de a profita de această clarificare astrală, de această reconfirmare a poziţiei, după cum ne sugerează combinaţia Mercur în Fecioară şi în careu cu Axa Dragonului, şi de a încerca o schimbare de registru din rău în bine sau din bine în mai bine. Această schimbare implică folosirea instrumentelor specifice zodiei Fecioară: post, rugăciune, puritate, repliere, efort, ambiţie, abnegaţie, seriozitate sau chiar umilinţă. Nu contează metoda, nici procedeul, ci contează valorile pe care le cerem universului, ceea ce atragem şi, evident, ceea ce vom alege să menţinem.

Cu Luna pe ultimul segment al zodiei Peşti şi pe fondul împlinirii opoziţiei Mercur-Neptun, trecerea Axei Dragonului de pe primele minute ale Axei Gemeni-Sagetător, pe ultimele minute ale axei Taur-Scorpion, este percepută că o cădere în infern, că o desprindere de ultimele fire ale bunătăţii, ale înţelegerii sau echilibrului, ca o abandonare a ceea ce era menţinut forţat în sfera armoniei sau echilibrului. Dacă în limbaj popular “a-şi da aramă pe faţă” nu înseamnă a spune adevărul, ci a dezveli, mai mult din greşeală, adevărul, forma în care se prezintă azi dinamica socială va fi percepută de cei mai mulți dintre noi ca pe o exprimare la scenă deschisă a dificultăţilor de gândire, a exprimării sau chiar a erorilor de judecată. Recunoaşterea prostiei este însă o calitate pe care nu oricine o deţine şi tocmai de aceea schimbarea registrului comportamental nu implică şi înţelegere corectă a situaţiilor pe care le parcurgem. Dacă cei mai mulţi vor considera că viaţa îi obligă să-şi întineze sufletul, să se umilească, să-şi rupă degetele de emoţie, de teamă sau să desconsidere tot ceea ce este promovat de marii gânditori ai lumii ca fiind de primă importanță pentru educaţia morală, trecerea de la o extremă la alta, deocamdată într-un cadru restrâns, ne pune în dificultate schema de gândire, seriozitatea alegerilor pe care le-am abordat până acum şi ne abandonează în faţa unor porţi imense pe care să o admiram, mai mult sau mai puţin în serios, ca un personaj asemenea unui celebru patruped, cu întregul arsenal psihicomportamental din dotare.
Capul Dragonului va trece de pe semnul adevărului, pe cel al misterului, de pe Săgetător, pe Scorpion, având în spate această dilemă a culorii, formei, idei sau chiar a finalităţii, adică acea apăsare menţinută prin îndoială în forţele proprii. Mercur chiar dacă este în domiciliu, Fecioara nu aduce încredere în forţele proprii, ba maik mult cu cât vibratile sale sunt mai agresive cu atât neîncredere este mai mare. Asta înseamnă ca atitudinea de cruciat în faţa unei nedreptăţi mici nu face decât să ne arată cât de adânc este icebergul sub luciul apei şi cât de periculoase sunt vietăţile care s-au obişnuit să trăiască în preajma sa. De asemenea, agresivitatea faţă de banal, original sau chiar faţă de ridicol, când pe alte conjuncturi am râde sau am ignora, indică teama de suferinţă, neputinţa de a înţelege că, a fi o fiinţă completă, înseamnă a şti şi din ce este construită această energie, fără a o întâmpina cu orgoliul celui care nu acceptă o altă poziţie.
Acest patrimoniu este pus la bătaie în lupta cu valorile, în tendinţa de a schimba adevărul pe minciună şi a nu spune nimic despre asta. În Scorpion, Axa Dragonului îi încurajează pe oameni să-şi construiască identităţi misterioase, să-şi descopere veleităţile insuflate de destin, să se ridice prin putere, funcţie, prin recunoaştere, să acceadă spre ceea ce se va dovedi, nu departe în timp, ci chiar în a doua parte a lunii septembrie, ca fiind prea mare, ca o pălărie ale cărei margini depăşesc cu mult conturul capului. De asemenea, ataşamentul de obiect, de acele ipostaze ale trecutului care creează impresii majore, răspândește un parfum inedit, un zumzet de mirare, adică, într-un alt plan, acele evenimente care lasă mulţimea cu gura căscată. Evenimentele construite în secret, structurile ale căror statut sunt abordate pe ascuns sunt avantajate de acest tranzit, la fel explorarea ţinuturilor greu accesibile, în special cele situate la mari adâncimi.
Trecerea Axei Dragonului pe gradele anaretice ale zodiilor Scorpion şi Taur, unde va sta până pe 20 septembrie, pune la grea încercare la nivel social lupta pentru putere, pentru cucerirea de noi teritorii, după criteriul resurselor, al perspectivei de îmbogăţire, al sporirii acumulărilor din punct de vedere social, dar şi îmbrăţişarea unor preocupări care vor leza puternic sănătatea şi echilibrul energetic. În acest interval, la confluența acestora, găsim abuzurile medicale, procesele de manipulare a materialului genetic, de explorare necuviincioasă a câmpului energetic, de invadare a intimităţii individului şi inventarea unor reguli care să le permită pe viitor acestor persoane să aibă acces în intimitățile altora fără a mai fi necesar acceptul acestuia. Faptul că Luna şi Lilith îndreptă spre Capul Dragonului azi aspecte pozitive nu înseamnă că modificarea în bine a direcţiilor următoarelor 20 de zile este una solidă. Acestea au menirea de a ne păcăli într-un mod mai elegant, mai delicat încât să nu vedem realitatea direct în faţă, ci reinterpretată, reanalizată. Totuşi Scorpionul pentru Capul Dragonului reprezintă ceea ce reprezintă antibioticul pentru o infecţie: din perspectiva evenimentului în sine, această intervenţie în forţa este perfect justificată, însă dintr-un alt unghi, dintr-o altă privelişte, calitatea acestui beneficiu este sever pusă la îndoială. În felul acesta, dorinţa de putere, modalitatea de a o obţine, uşurinţa cu care suntem îndemnaţi să ne ridicăm deasupra celorlalţi prin tonalitatea vocii, mesaj nu înseamnă că suntem şi îndreptăţiţi să facem asta. Tentaţia, cea care vine din Scorpion, are, prin Coada Dragonului din Taur, rădăcina în dorinţe mai vechi ce erau, la vremea la care au fost formulate, perfect justificate, însă acum aplicarea lor este total nepotrivită.
Aşadar, trecerea lui NN în Scorpion ar trebui să reprezinte un îndemn la reformulare, la refacere, purificare, curăţare a vieţii de reziduuri, a anturajului de fiinţe care ne parazitează, la apropierea sufletului de acele valori pe care le asimilăm cu efort, suferinţă sau umilinţă. Faptul că într-o asemenea zi când nici gândurile nu sunt sedimentate corespunzător, nici aspiraţiile nu şi-au deschis aripile pentru a se îndrepta spre destinaţie, Luna trece prin fereastra careului Uranus-Pluton reprezintă un avertisment serios în privinţa consecinţelor sociale ale alegerilor pe care le facem azi. Acesta este semnul că tot ceea ce vine spre noi azi, pentru a se finaliza, ne ofensează, ne întristează, ne umileşte şi ne sugerează că în viaţa aceasta nimic bun nu se poate întâmpla, cel puţin prin ceea ce ne apare azi în faţa ochilor sau ne invadează gândurile.
Totuşi, elementul pozitiv, pentru cei care doresc să-şi adâncească emoţiile prin contactul cu realitatea, nu prin menţinerea emanaţiilor Egoului personal, îl reprezintă posibilitatea de a aduna într-un grăunte concentrat o mare cantitate de emoţie negativă, de energie disonantă pe care, printr-un efort constant, să o înlăturăm. Aceasta seamănă a încercare depăşită, a curaj exprimat într-un mod superior şi doar de cel care nu priveşte lumea ca pe o suită de supuşi sau de resurse aflate în faţa sa pentru a-l distra sau mulţumi, ci ca o suită de factori care, cu bune şi cu rele, i se aşează în drum, iar traversarea sa reprezentând acum unicul său scop.
Dincolo de aceste mesaje ezoterice ce pot fi de folos unei persoane care se află în căutarea unor răspunsuri, realitatea crudă în care trăim primeşte din partea contextului astral de azi o grea lovitură. Adevărata schimbare apare acum prin dezicere, prin împrăştiere, fragmentare pentru ca după 20 de zile de tensiune şi incertitudine să privim toate acestea ca pe o imensă oportunitate. Nu doar învăţătura esoterică ne învaţă că întotdeauna calitatea unui om este elementul cel mai complex al vieţii pentru că însumează nu doar trăsăturile sale de caracter, cunoştinţele sale sau abilităţile cu care ar putea să fie înzestrat, ci şi rafinamentul cu care se deplasează prin marea de oameni, uşurinţa cu care îşi găseşte un loc acolo unde o anume necesitate de ordin obiectiv sugerează. Intrăm într-o perioadă de 20 de zile de recalibrare. Ceea ce vine spre noi nu este nou, doar că ni se cere, ca la un dans pe care l-am văzut la televizor, dar nu l-am încercat, să executăm o echilibristică, deopotrivă, a trecutului şi viitorului, dar şi noilor partituri comportamentale care ne vin din jur, din destinele celorlalţi ca o consecinţă a interacţiunilor de natură karmică. Cu alte cuvinte va fi complicat să trăieşti printre oameni şi să rămâi neschimbat de ei, să-ţi duci existenţa după aspiraţiile formulate cu ani în urmă fără să faci un compromis mut, gâtuit, sever în a accepta alături o stranie coabitare. Adâncimile Scorpionului nu sunt neapărat bune sau neapărat rele, dar toate poartă amprenta unei ambiţii care, atunci când nu sunt măsurate, ne rup de calitatea destinului. Ceea ce rezultă este o cârpeală gen: “N-am avut de ales”, “Aşa se întâmplă cu toţi. Toţi au făcut compromisuri.” “Asta am dat la schimb şi am ales prost”, “M-a prins pe picior greşit”.
Prin urmare, ultima zi a săptămânii ne îndeamnă spre fapte care, indiferent de calitatea lor, ne vor obosi fiinţa în următoarele 20 de zile. Indiferent că suntem pe baricade sau că ne căutăm unele pentru a ne urca sau că modificarea înseamnă renunţarea la tribună, dinamica personală va fi azi, şi după exemplul de acum şi în următoarele 20 de zile, în disonanţă cu destinul personal. Ceea ce este nou nu este neapărat şi bun, iar ceea ce este bun nu trebuie să neapărat să ne aparţină. Va fi însă greu să ne menţinem în această echilibristică şi mai toţi vor ceda în faţa acestui val agresiv pentru că fiecare are de înfruntat proprii demoni înainte de a produce o schimbare în viaţă, adică fiecare ar trebuie să-şi facă un inventar la rece prin care să constate dacă dispune de un minim de resurse în acest sens. Scorpionul, în general nu doar ca gazdă a Capului Dragonului, nu agreează deciziile pe genuchi în gară, cele pripite, cele care nu ies nici măcar la numărătoare, nu doar la conţinut, cele care nu conţin un inventar strict în ceea ce privesc posibilităţile şi mijloacele de expresie. Riscul Scorpionului este unul dintre cele mai calculate riscuri, tocmai de aceea valoarea lui Eu în această ecuaţie, indiferent în ce context este analizată, implică: “Eu am”, “Eu pot”, “Eu deţin”, “Eu fac”.
Dacă într-un context simplu, în care două sau mai multe valori personale îşi dau mâna pentru a se ridica şi pentru a trage după sine un individ care are nevoie de recunoaştere reprezintă mijlocul cel mai potrivit pentru a reuşi, în conjunctura de faţă va fi aproape imposibil ca oamenii să poată realiza un schimb constructiv de informaţii. Azi Mercur şi Neptun ating momentul maxim al opoziţiei lor şi mulţi vor puncta vârful unei stări de tensiune la care lucrează de câteva zile. Aşadar, va fi greu să renunţăm la Eul nervos, irascibil, revendicativ, pentru că, împreună cu un alt Eu la fel de nemulţumit, să punem bazele unui plan de acţiune, al unei platforme, al unei desprinderi, al unei ridicări deasupra condiţiei de oameni irascibili şi anxioşi. Pierzând acest start, totul se va rezuma în următoarele zile la acest mod compulsiv de a privi lumea. Din adâncul lui “Eu pot”, dar în faţa lui “… dar nu mai am cui…” oamenii se vor aşeza acum pe alte baze, pe trepte diferite şi cât ai pocni din degete lumea se construieşte prin alte ierarhii care doar seamănă cu cele vechi. Vorbim aici de valorile umane, nu doar de persoane, tocmai de aceea mulţi vor fi păcăliţi în faţa acestor modificări astrale atunci când se vor aştepta să fie aruncaţi la coş, expulzaţi din firma, concediaţi sau trimişi în şomaj. Omul rămâne, se schimbă tributul, calitatea, munca prestată şi în acest context este cu atât mai dificil, mai dureros, de exemplu, să nu mai faci acelaşi lucru pentru firma ta, pentru beneficiul tău, ci pentru un nou lider, un nou şef, de ce nu un nou stăpân. Privind aceste construcţii astrale la nivelul marilor conflagraţii mondiale ne încearcă o uşoară surprindere: cine, cum, de ce?
Într-un cadru restrâns, cel al vieţii personale, rotaţia puterii ne pune în gardă faţă de folosirea abuzivă şi necuviincioasă a unor procedee, operaţii, de a da curs unor plăceri, fie ele şi constructive pe moment, care să atenteze la sănătatea morală, la echilibrul afectiv, puterea de memorare, justa apreciere a situaţiilor, oamenilor sau la selecţia valorilor.
Pentru că nimic din ceea ce trăim azi nu se rezumă doar la această zi, recomandarea este de fapt o invitaţie la căutarea puterii Absolute. A înţelege cât de adâncă este balta din faţa casei şi a ne lăsa cuprinşi de dorul de mare este semnul că putem privit ansamblul şi extrage din el surâsul care ni se potriveşte cel mai bine.

10 thoughts on “27 august – 2 septembrie 2012

 1. Miha spune:

  Domnule Coser,tocmai ascultam horoscopul pe un site si zicea ca din septembrie intra neptun in pesti in opozitie cu mercur in fecioara…eu fiind in zodia fecioara si o sa ma afecteze foarte tare negativ aceasta opozitie vreo trei ani.Problema e ca eu de foarte multi ani sufar de singuratate,sunt divortata de patru ani,nu mai pun si anii cand ma simteam singura in casnicie…si divortand mi-am dat sansa sa nu mai fiu singura…dar destinul imi joaca feste.Cum v-am zis ,am inceput sa practic yoga cu speranta ca-mi voi gasi echilibru,problema e ca ma simt fara aer…ma simt foarte disperata deja..dar ce o sa se intample in septembrie cand cele doua planete vor fi in opozitie,o sa inebunesc?
  V-as ruga daca puteti sa va uitati putin pe harta mea si sa-mi zicceti cat de mult o sa ma afecteze,ca si asa sunt terminata fizic si psihic…ma simt singura si disperata,ma trezesc noaptea cu spaima zilei de maine,ma simt disperat de singura.CE O SA MA FAC CAND O SA FIE IN OPOZIE ACELE PLANETE,O SA CALCHEZ DE TOT?
  Datele mele sunt 23.08.1975 ora 13,23 dorohoi

  Multumesc!

 2. Cristina spune:

  Draga Miha ,

  Imi cer scuze ca ma amestec in conversatie , si eu sunt zodia Fecioara si eu tot singura sunt 🙂 Cunosc oameni care au copii si se simt singuri , care sunt inconjurati de oameni multi si se simt singuri .. Singuratatea este un sentiment auto indus .Sunt convinsa ca acolo unde traiesti sunt oameni care au nevoie de un sfat , de un sprijin .Sunt convinsa ca ai un talent pe care-l poti folosi in sprijinul semenilor. Sunt sigura ca exista copii defavorizati pe care ai putea sa-i ajuti intr-un fel pentru a umple golul artificial din sufletul tau .

  Iti doresc numai bine si multa implinire .

  Cristina

 3. Alex spune:

  1. corect e „L-a parasit norocul”!..(gramatica asta)
  2.Miha..stai linistita mama…daca esti draguta am sa fiu si eu dragut si o sa vin eu sa-ti tin de singuratate vreo 2 3 saptamani :))

 4. Miha spune:

  Cristina draga,problema e ca acum eu ma simt un „copil defavorizat”,sau mai bine zis ma simt o pasare care are doar o aripa,si am nevoie de celalta aripa cu care sa pot zbura.M-am saturat sa fac acte de binefacere…s-a terminat sacul de „daruri”..acum vreau si eu sa ma odihnesc si sa primesc.

  Alex vad ca ai inteles mesajul…e bun si doua trei saptamani,dar sa fie eficiente.

 5. Miha, revin si-ti voi spune parerea mea

  Alex,
  multumesc pentru corectura! Mai am si alte greseli? M-ar ajuta mult cineva cu capul limpede, asa cum te arati, sa-mi corecteze textele. Nu de alta, dar as avea timp sa ma mai relaxez putin.
  Apropo de corectura… Se scrie: „Stai linistita, mama!” („gramatica asta”)
  :))))))

 6. Miha,

  in primul rand, Neptun nu intra in septembrie in Pesti, ci, saracul, a intrat de multe luni in aceasta zodie, iar opozitia cu Mercur o implineste acum, in aceasta perioada. Tie iti aduce observatii gresite, demontari ale unor idei care nu erau corecte. In perioada asta Mercur iti trece si peste Soare si vei oscila intre a intelege oamenii si a te desprinde de ei, a-i judeca pentru ceea ce ti-au facut, pentru ceea ce ti-au gresit si a-i tolera dintr-un motiv practic, din considerente ce tin de aspiratiile tale sociale.
  In a doilea rand, nu esti Fecioara. Ai Soarele la 29 grade si 43 minute Leu, deci esti nascuta pe gradul anaretic al zodiei Leu. Combinatia Leu cu ascendent in Scorpion si Luna in Pesti este o combinatie care duce spre dramatizare, spre a pune la suflet prea mult si a lua in sens personal ceea ce de fapt trebuie ignorat. Perioada aceasta, care va mai tine inca un an, este legata de interventia lui Saturn din casa a XI-a si aduce la lumina probleme de constiinta, de relationare intr-un registru al emotiilor, al sentimentelor, al iubirii ce ar trebuie sa fie inteleasa de tine altfel decat prin nevoia de a te simti bine.
  Cred ca alegerea ta de a te apropia de o cale spirituala, ca e yoga sau e alta, este una cat de poate de buna. Ai nevoie de putina prospetime in ganduri pentru a nu mai fi atat de pornita pe oameni, atat de negativista in a evalua sau aprecia o situatie.
  Greutatea perioadei vine din faptul ca ea nu se va schimba. Dispunerea planetelor indica faptul ca poti duce o mare greutate fara probleme cu conditia ca ea sa nu fie statica. Soarele este planeta mediatoare in opozitia Jupiter-Uranus, deci ai nevoie sa-ti anulezi propria negativitate pentru a te libera de constrangerile sociale, ca si cum duci cu tine un program gresit, o mantie de sugestii negative care te fac sa nu vezi binele acolo unde este. Ai o grea povara, dar, de vreme ce ai reusit sa te indrepti spre o cale spirituala fara sa fii impinsa de la spate de cineva, inseamna ca poti reusi.

 7. Miha spune:

  Nimic din ce mi-ai zis nu e incurajator…si daca am ajuns sa fiu negativista e pentru faptul ca nu am nici un motiv sa fiu optimista.Viata a fost dura cu mine,si daca am avut momente cand am fost optimista,viata mi-a aratat ca nu e asa darnica cu mine.
  Oricum multumesc pentru raspunsuri!!!1

 8. Miha,

  nu este potrivit sa invinuiesti pe cineva pentru ceea ce traiesti pentru ca nu acesta este rostul intamplarilor, ci de a vedea ce trebuie sa schimbi la tine. Tu acum ai atitudinea celui care judeca o lume intreaga ca nu-i apreciaza haina in situatia in care refuza insistent sa si-o schimbe. Ia-ti o haina noua si gandeste-te ca exact la acest tip de negativitate m-am referit. A te afla in fata unui obstacol nu este semn de tristete si disperare, ci de bucurie ca viata ta are in sfarsit un rost. Este mai periculos pentru suflet sa-si implineasca stagiul aici, in aceasta lume, fara sa i se intample nimic esential, fara nicio incercare majora, fara nimic substantial care sa-l puna in dificultate. Fara un program corect, fara o intelegere corecta oricat de darnica ar fi fost viata cu tine, atitudinea ar fi fost la fel. Schimba-ti atitudine, ca un experiment, ca si cum ti-ar fi prescris doctorul o reteta, ceva de genul:
  Tratament pentru doua saptamani:
  1. fapte bune (1 pe zi)
  2. iertarea celor din jur (o masura de trei ori pe zi)
  3. iertarea propriei persoane (o masura de trei ori pe zi).
  4. lectura zilnica pe teme de armonie, spiritualitate, ezoterism, vietile maestrilor.

 9. violeta spune:

  sustin tratamentul devenit refex echilibreaza daca nu vindeca!

 10. cristina spune:

  Pt. Miha – imi permit sa intervin in discutie:

  Draga Miha, simt nevoia citind postarile tale sa iti impartasesc o parere: tu esti femeie si te-ai nascut in Romania (ca si mine, de altfel:) – ceea ce nu e, cred eu, deloc intamplator. Mie mi se pare – si am mai spus asta (inclusiv lui Gheorghita pentru care am un respect imens si ale carui analize, de altfel, le creditez din plin!) – ca locul in care ne-am nascut ne transmite un mesaj in legatura cu informatia ideala asimilabila – si am aici in vedere: hrana (cum se stie, este ideal sa te hranesti cu ‘roadele’ pamantului natal), informatia umana (anturajul social) si, nu in ultimul rand, practica spirituala.

  Pentru tine asadar, fiind nascuta intr-un spatiu ortodox, imi permit sa cred ca cea mai indicata formula de practica spirituala este cea ortodoxa. Ortodoxia – desi se incearca din greu discreditarea ei pe toate canalele mediatice (si se si reuseste, din 2 motive cel putin, dupa mine: 1) Biserica Ortodoxa prin definitie este extrem de discreta, nu este o Biserica misionara si nici o Biserica ‘propagandista’ sau politizata cum e cea catoolica/potestanta; 2) ca in toate institutiile din Romania, uscaturile nu lipsesc si ele acopera, din pacate, tezaurul fecund dar ascuns al acestei Biserici greu incercate de istorie; 3) multi asa-zisi ‘credinciosi ortodocsi’ nu ofera pic de credibilitate pt ca nu se obosesc sa isi inteleaga in profunzime religia, ci doar isi inchipuie ca participarea la slujbe ii scuteste de practica si de fapte); deci, revenind: desi se incearca discreditarea ei, Ortodoxia, in realitate, este o adevarata COMOARA de DARURI SPIRITUALE care NU INTARZIE sa il gratifice pe cel care se apropie cu seriozitate si respect de ea.

  In plus, spre deosebire de yoga (pe care ti-as fi recomandat-o calduros daca, de pilda, erai indianca!), este o cale BLANDA, in care te incredintezi Insusi Domnului, iar El te preia cu blandete si te vindeca, etapizat, fara contorsoniari, fara convulsiuni, SUBLIMAND acele forte intunecate care, inevitabil, ne bantuie pe fiecare dintre noi intr-un fel sau altul. Yoga, in schimb, ‘agita’ aceste forte – care, altfel, ne paraziteaza subversiv – si apoi te lasa sa te lupti singur cu ele. Ori, din lupta asta, nu poti fi niciodata sigur ca iesi biruitor, pt ca aceste forte nu sunt umane, au o alta natura si, deci, sunt superioare in strategii si cunosc perfect slabiciunile ‘victimei’ parazitate.

  Tu, ca femeie (sa stii ca rolul femeii in lumea asta este mult mai complex si dificil decat al barbatului) nu va de ce te-ai supune unor astfel de lupte care pot fi foarte dure! Cu atat mai mult cu cat, din cate inteleg, nu te afli intr-un parteneriat si, in general, din cate inteleg, te simti cam singura. De ce sa te antrenezi intr-o lupta cu angoasele, spaimele si tenebrele lumii noastre subterane, cand poti sa alegi o cale mult mai luminoasa si simpla – pe care insusi destinul tau ti-a pus-o la dispozitie – si in care Insusi Dumnezeu este cel care va prelua comanda, tie neramanandu-ti decat sa fii complet onesta si tenace in drumul tau de a practica iubirea, de a DA cu discernamant si generozitate, independent de ceea ce primesti, la inceput, pt ca apoi sa poata fi deblocate aceste ‘mecansime’ un pic cam ‘neunse’ din cate inteleg eu din analiza lui Gheorghita??

  Este oare atat de greu sa Il rogi pe Dumnezeu sa iti scoata in cale un duhovnic bun (care s-ar ptea sa fie mai aproape decat crezi…) care sa te ajute sa pui un inceput bun si sa te indrume in noua ta cautare spirituala? Este oare atat de greu sa pregatesti o spovedanie completa (gand/fapta/vorba) care este primul pas, obligatoriu, pe care religia noastra ni-l cere, ca semn al ‘lepadarii’ noastre de tot raul acumulat in aceast existenta si angajarii noastre sincere pe calea iubirii si a Binelui??

  Nu cred, sincer, ca aceste lucruri ar fi atat de dificile pt o Fecioara pragmatica, corecta si tenace:)! Iata, azi o sarbatorim pe insasi Maica Domnului – cea ‘grabnic ajutatoare’ cum ne asigura Sfintii Parinti! Roag-o sa te sprijine in dorinta ta de vindecare si de ‘reasezare’ si sunt SIGURA ca n-ai sa fii dezamagita si, cumva, vei primi un semn care sa te indrume CE si CUM sa procedezi de acum incolo!!

  Cu drag,
  Cristina

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.