8 – 14 august 2011

Luni, 8 august
Aflat în mersul său retrograd de câteva zile, Mercur trece acum în Leu şi la puţin timp de la această schimbare de vibraţie îl întâlneşte pe Neptun într-o opoziţie, prea curând de pe 29 iulie când cele două s-au întâlnit în aceeaşi ipostază.
Tot azi Venus şi Saturn împlinesc un sextil, Soarele şi Lilith un trigon la fel şi luminariile. La toate acestea se mai poate adăugă careul din ce în ce mai larg pe care Soarele, cu Venus alături, îl împlineşte cu Jupiter, ceea ce va aduce zilei o notă mai puţin plăcută în care evenimente de factură personală ies fără voia făptaşului pe spaţiul public şi aduc o lezare a imaginii şi o deviere de la scopul pentru care au fost intenţionate.
Prima parte a acestei zile ni se va înfăţişa ca un joc, în care două fetiţe zglobii şi vorbăreţe îşi atribuie roluri de zeiţe şi trec pe la fiecare din grup cu o steluţă în vârf preschimbându-şi interlocutorii în diverse animăluţe, aşa după cum le vin lor în minte. Până la un punct acest joc este cât de poate de firesc şi normal, specific vârstei prin care se pot lega prietenii trainice şi pot pune copilul în faţa unor dificultăţi după gradul de maturitate şi nivelul său de înţelegere. În a doua parte a zilei acest joc devine serios şi preschimbarea partenerului de joacă într-un animal imaginar se transformă într-o poreclă (etichetă) pe care grupul este dispus să i-o atribuie acestuia toată viaţa. Vedem cum dintr-o întâmplare de-a dreptul inocentă, lipsită de pericol şi care s-a declanşat şi prin intenţia incipientă a participanţilor, se ajunge la o situaţie extrem de neplăcută în care, în aparenţă, nimeni nu este de vină.
Acesta pare să fie începutul, o glumă, o invitaţie, o formă de destindere pe care nimeni nu ar putea să o vadă ca fiind cauzatoare de complicaţii. În realitate, toţi cei care participă la eveniment vin acolo cu intenţia de a lăsa în urmă greutatea lipsei de comunicare, predispusă de retrogradarea lui Mercur ce ne doboară azi, şi doresc să iasă din stres, din tensiune şi din griji aşa cum ştiu mai bine. Problema este ca nefiind consens, nu este nici coordonare şi nicio formă de armonie nu pare să-i mulţumească până când stresul, ce le tensionează musculatura abdominală şi le strânge ochii de-i face cât o linie, nu se eliberează.
Greutăţile materiale, tulburările de factură emoţională sau de natură socială (probleme cu serviciul sau, mai exact, cu funcţia) sunt aduse din zona săptămânii anterioare în centrul atenţiei pentru că, având alt auditoriu, ni se pare că este şi mai competent. În felul acesta, ne oferim în continuu dovezi de dezamăgire, exemple negative pe care să ni le repetăm de-a lungul întregii săptămâni şi să ne amplificăm şi mai mult stresul şi neîncrederea. Când beneficii Venus şi Jupiter sunt în careu, Fortuna ne tot înconjoară şi ne tot ocoleşte pentru că până şi ea ne vede urâţi, cu părul vâlvoi şi bosumflaţi, iar noi, în acest cerc vicios, nu prea ştim cum să procedăm.
Astfel, în a doua parte a zilei, elementul surpriză pare să ne acapareze cu totul. După ce Mercur şi Neptun îşi împlinesc opoziţia, Luna intră într-un registru benefic şi suntem tentaţi să ne încercăm norocul în orb, într-un risc total, ca şi cum nu mai contează pe cine supărăm, ce ni se mai întâmplă, ce mai pierdem sau ce mai încasăm, măcar ne rămâne vie speranţa într-o schimbare pozitivă. Această amplitudine este cât de poate de corectă şi benefică şi aproape că ne face să ne bucurăm de lucruri mici şi mărunte şi să reuşim cumva să-i vedem pe cei din jur aşa cum erau ei în primele ore ale dimineţii şi să gândim despre ei la fel.
Prin urmare, prima zi a săptămânii ne aduce o tentaţie în faţa căreia nu se poate rezista. A mânui un instrument sau a deschide o carte, a apela un cunoscut la telefon, a face o programare este tot una cu a suna la o oră târziu la o emisiune de scandal şi a face audienţă prin limbajul trivial şi picanteriile împărtăşite. Acest lucru va fi greu de înţeles chiar şi în dimineaţa acestei zile când totul va fi calm şi liniştit şi când nici măcar amintirea unei săptămâni dificile, cum a fost cea care tocmai s-a încheiat, nu ne strică starea bună.
Partea bună pe care o vor avea evenimentele de vârf ale acestei zile vin cu faptul că toţi, chiar dacă ne ciocnim ca bilele de bowling, suntem în aceeaşi stare şi că disputele nu vin din diferenţele de opinie, aşa cum s-ar crede, ci din faptul că oamenii nu reuşesc să se situeze pe canalul comun de comunicare, adică vorbesc pe rând şi se înţeleg separat.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu lua în sens personal nimic din ceea ce vine spre noi, oricât de real ar putea fi. Azi este ultima zi a ciclului draconitic şi cu toţii suntem obosiţi de ceva invizibil ce ne tot chinuie.

Marţi, 9 august
Ultima zi de Săgetător (Luna în Săgetător) este o zi în care energia fizică pare să se întoarcă împotriva individului. În mod cu totul şi cu totul firesc, atunci când Uranus şi Marte sunt în careu sistemul neurovegetativ trimite semnale neclare, adică simţim şi nu ştim ce, ne îngrijorează sănătatea şi nu înţelegem ce anume sau pentru cei care, dintr-un noroc, nu au avut până acum parte de afecţiuni, o formă de energie în picioare, în mâini, un fior în tot corpul care îi pune să se mişte să se ferească de lumină, să caute în locuri ascunse, să-şi satisfacă o curiozitate nepotrivită contextului, să se arunce într-un demers riscant şi periculos pe care în alte perioade nu l-ar face atât de uşor. La această predispoziţie intervenind şi Luna din Săgetător, adică dorinţă de aventură, nevoia de spaţiu, de extindere, de deplasarea spre o destinaţie ce nu este atinsă uşor, pare să întregească tabloul pe care l-ar construi un astrolog dacă s-ar lua numai după ceea ce vede pe cerul acestei zile.
Marte ridică însă un trigon cu Chiron şi această variabilă introdusă în ecuaţie schimbă tonul vocii, direcţia de mers şi chiar calitatea şi motivaţia deplasării, încurajându-ne să ne întoarcem la locurile pe care ochii şi sufletul ni le cer de mult timp. Apropierea de casa părintească, de bucuriile copilăriei, de găvanele de dulceaţă, ca în „La Medeleni”, de cireşele pe care le fură Ionică şi de caprele cele râioase ale Irinucăi, toate aceste elemente, ce în ochii celorlalţi nu au pic de însemnătate, pentru cel care le-a trăit sunt acum surse de bucurie şi armonie.
Legătura dintre Marte din Rac şi Chiron din Peşti este însă de bun augur şi pentru marile grupuri de oameni, pentru ştiinţă, pentru arheologie, pentru cei care doresc să găsească în locuri inaccesibile dovezi ale originilor lor, exemple de cultură şi de dezvoltare pe care nimeni până acum nu le-a gândit şi nici interpretat în felul acesta.
Iată cum 2011 va deveni neobişnuit şi prin acest aspect al reînnodării legăturilor dintre statele surori care au fost în conflict, de redescoperire a trecutului, de iertare a ceea ce s-a întâmplat, de împăcare cu părinţii, fraţii, de îngroparea securii şi intrarea într-un nou registru al relaţiile personale sau diplomatice.
Nu este de mirare că toate acestea se ridică la orizont când Luna şi Capul Dragonului trec prin conjuncţie, când încă este activă crucea cosmică pe semne cardinale între Uranus-Marte-Junon şi Pluton şi când Saturn-Luna şi conjuncţia Soare-Venus formează la limita superioară a toleranţei un triunghi minor, cu Saturn focar, care vor lăsa o undă de mister asupra evenimentelor, convingându-i pe oameni că sacrificiile au trecut şi că, schimbând nivelul, bătând pasul înapoi ca semn de prudenţă nu înfrângere le oferă acestora o formă de libertate mult mai mare decât dacă ar fi riscat să-şi menţină nivelul. Ceea ce nu este în regulă vine din comparaţia inerentă pe care omul lucid o va face cu devizele săptămânilor anterioare. Nu va şti dacă a trecut criză, dacă până la urmă noi, cei din acest capăt al lumii suntem afectaţi, dacă e bine sau dacă e rău, dacă suntem sau nu sănătoşi, dacă medicamentul care îl face pe individ să se simtă bine îi este benefic sau doar îl minte, dacă tratamentul îi este potrivit sau doar îi prelungeşte suferinţa într-un ton mai blând, dacă lucrurile chiar vor fi aşa cum le-a crezut sau cum i s-a spus.
Hm, nimeni nu poate şti! Nici chiar astrologii, nici chiar profeţii nu pot anticipa care va fi viitorul atunci când într-o dinamică socială atât de amplă sunt implicate atâtea elemente personale, atât de multe structuri personale alimentate de voinţă şi ambiţie. Sunt prea multe variabile, prea mult liber arbitru folosit fără un deziderat, fără un scop, fără o finalitate, doar de dragul de a menţine un bine bolnav, cel care a fost până acum, sau de a schimb structura pentru a aduce alt bine, unul nou, despre care nu ştim încă nimic.
Oameni cu acelaşi nivel de înţelegere, cu aceeaşi forţă şi poate chiar acelaşi nivel de cunoaştere depun eforturi pentru a menţine în viaţă cele două structuri peste care anul 2011 se suprapune. În felul acesta, anticiparea evenimentelor trebuie să includă şi această componentă a voinţei personale, a liberului arbitru, chiar dacă acum este folosit pentru a nega, menţine falsul în viaţă, pentru a consuma din energia de grup nu pentru evoluţie, ci pentru confort.
9 august ne aduce astfel o nouă formă de conflict: să procedez şi eu ca persoană „x” sau să merg mai departe? Între a privi în trecut şi a ne împlini dorinţe pentru care am fost în stare de muncim atât de mult şi a schimba nivelul de înţelegere considerând că dorinţa, cea care ne-a animat până acum, nu a fost decât un mijloc de a ne motiva efortul, nu scopul în sine, este o prăpastie adâncă, cea a deziluziei şi a depresiei. Careul lui Marte cu Uranus, împlinit azi va activa crucea cosmică de pe semne cardinale şi ne va oferi termene limită, viziuni de ambele tabere, adică ne va arăta lumina de la capătul tunelului.
Este greu de anticipat dacă după ce se termină tunelul va mai fi ceva, dacă drumul pe care am ales să mergem ne este benefic ori nu, dar cu certitudine cel care şi-a înţeles încercările, chiar dacă nu le-a luat în seamă va şti pe ce drum a apucat.
Prin urmare, 9 august este o zi de iniţiativă, de abandon sau de amândouă, moment în care suntem invitaţi să ne decidem asupra unui plan, proiect, dacă pornim sau nu într-o vacanţă, dacă renunţăm la planurile pe care ni le-am făcut pentru a ne întoarce la locul copilăriei, la visurile pe care le aveam în trecut, la locurile misterioase pe care le-am dorit aproape, la prietenii mai vechi, la parfumul misterios al însemnărilor de demult sau la albumul de fotografii.
Cei care sunt puţin tulburaţi de evenimentele săptămânii anterioare şi nu au reuşit să se detaşeze de ele pornesc în această zi şi în nou ciclul draconitic cu negaţie, cu patima eşecului, cu teama de a nu fi înşelaţi, păcăliţi, furaţi sau induşi în eroare de un apropiat, asociat, cunoscut pentru a depinde de aceştia şi a construi în felul acesta o relaţie păguboasă.
Pe acest tip de negativitate se poate activa o uşoară invidie faţă de cei care se integrează bine în planul social, faţă de cei care privesc multe din evenimente cu maturitate şi le selectează drastic, fără a lua nimic în sens personal. Procedând aşa nimic nu le va plăcea, nimic nu le va veni pe gât şi dacă vor fi obligaţi, conform serviciului, să execute un control, vor fi cât se poate de subiectivi şi vor reuşind să întruchipeze acele structuri pe care cei mai mulţi dintre noi le vrem schimbate.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a fi sinceri cu sine. S-ar putea ca în încercarea de a gusta din sinceritate mai mult decât până acum să spunem adevăruri care ne vor leza. Nu este greşit şi nu vor lăsa urme pe viitor, ci doar ne vor întări convingerea că prin sinceritate se trăieşte eficient, chiar dacă uneori este dureros sau trist.

Miercuri, 10 august
Careul lui Junon cu Pluton aduce azi o nouă etapa a crucii cosmice pe semne cardinale şi ne lasă în urmă un gust amar pentru că se suprapune peste un aspect benefic, trigonul Venus-Lilith, care încearcă să repare unele din neajunsurile pe care le considerăm de primă importanţă.
Până la 10:07, când Pluton şi Junon ating momentul maxim al unghiului, Luna, abia intrată în Capricorn, se luptă cu sentimentul de neapartenenţă şi pregăteşte un teren nefertil relaţiei malefice dintre cei doi aştri implicaţi în careu. La rândul ei are de trecut prin careul cu Junon şi implicit conjuncţia cu Pluton, prin careul cu Uranus şi sextilul cu Chiron, dar şi prin opoziţia cu Marte, plasându-ne într-o zonă a conflictelor percepute cu o maximă luciditate, ca şi cum am fi operaţi fără anestezie şi pe lângă întreaga paletă de trăiri mai avem parte şi de un spectacol vizual special.
Relaţia dintre Pluton şi Junon, aşa cum se prezintă acum, aduce în ecuaţie complicaţii noi pe probleme vechi. Nu se va pune problema doar a vorbelor, a conversaţiilor scăpate de sub control, ci şi a nevoii de a obţine de la un apropiat un avantaj suficient de solid pentru a compensa lipsa de suport social pe care o traversam acum cu toţii. Pentru că Venus şi Luna neagră se dau bune prietene din zodii Leu şi respectiv Berbec, o formă de nesăbuinţă pare să ne învăluie şi să ne expună la riscul de a pierde din vedere detalii importante. Se va considera că acţiunea directă, în forţă, este cea mai eficientă, că recunoaşterea titlului, a diplomei, a studiilor, a proiectului sau acceptarea unei cereri, fie ea şi cu caracter temporar, reprezintă finalitatea demersului şi împlinirea cea mai mare pe care ne-o poate oferi acum contextul astral. Din păcate, dacă vom ajunge să ne limităm la acest mod de a percepe lumea şi viaţa vom da dovadă de superficialitate, chiar dacă o parte dintre probleme vom reuşi să le soluţionăm, chiar dacă prin efort numele personal va fi auzit, remarcat, descoperit şi apreciat.
Cei care se vor împăca acum cu aceste valuri de succes, vor pierde din vedere că sunt în faţa unor sarcini şi mai mari, că împreună cu noii asociaţi, cu noua postură, cu noua imagine, cu noile deschideri şi relaţii vin şi noi responsabilităţi care vor fi dificil de împlinit fără un consum interior puternic.
Fiecare are însă de ales cum îşi trăieşte viaţa şi nimeni nu este vinovat că se consumă în plăceri personale diferite de ale celorlalţi, dar în mod sigur persoana în cauză la finalul anului, în preajma zilei de 7 noiembrie, când Pluton şi Junon vor trece printr-un sextil şi când vor înţelege că asocierile de acum au însemnat un compromis ce nu mai poate fi schimbat, că, intraţi deja pe un drum, va trebui să mergem pe el fără a mai devia, vom trăi regrete adânci.
În acelaşi registru de fapte, însă pe un alt plan al existenţei, Venus şi Lilith, azi în trigon, aduc o soluţie problemelor ce s-au consumat în preajma zilei de 14 iulie, însă ne va fi greu să separăm problemele pentru că şi în 14 iulie cerul ne indică tensiunea nu a unei cruci cosmice, aşa cum se întâmplă acum, ci a doua.
Spre seară, când spiritele se mai temperează, când tensiunile ce ne vin din fapte se mai domolesc, ne rămân doar spiritul critic, tendinţa de a nu accepta drept adevărat ceea ce ne-a speriat peste zi şi vom avea tendinţa de a căuta în jur vinovaţii. Luna şi Saturn, prin careul pe care îl vor împlini cu puţin timp înaintea miezului nopţii, ne aduc problemele şi grijile în somn şi prin acesta spre spaţiul zilei de mâine. Această doză de negativitate, chiar dacă se va materializa printr-o relaţie încordată, cu sau fără cauze clar definite, ne poate aduce dureri de spate, de ochi, tulburări ale sistemului circulator sau dureri ce se mişcă haotic prin corp fără a avea o cauză clară.
Prin urmare, 10 august este o zi de decizie. Suntem azi invitaţi să ne gândim la perspectiva următoarelor luni, la cea a următorilor ani fără să ne stabilim un plan clar, cu etape clare, ci doar ne gândim. Din acest gând nu se poate naşte ceva constructiv pentru că el se va amesteca destul de mult cu ceea ce ni s-a întâmplat cu aproximativ o lună în urmă, în preajma zilei de 14 iulie, când Venus şi Lilith au trecut prin careu. Acum vrem să înţelegem şi să iertăm ceea ce a fost atunci şi pentru că timpul a trecut, şi pentru că datele problemei sunt acum altele, dar şi pentru că, fiind încă sub imperiul tulburărilor de comunicare şi înţelegere cauzate de mersul înapoi a lui Mercur, nu le mai vedem şi nici judeca aşa cum am făcut-o atunci. Iertând sau trecând cu vederea constată că nu schimbă cu nimic situaţia, ca nevoile merg în acelaşi registru, că face asta pentru un confort interior, pentru a se linişti conştiinţa, nu pentru a-şi rezolva probleme. În felul acesta, multe din dilemele acestei zile, din registrul psihoemoţional merg spre credinţă, pedeapsă, viaţa de apoi, voinţă divină. Omul, cel care îşi ispăşeşte o greşeală, prin careul lui Pluton cu Junon, situându-se în postura de a căuta răspunsuri pentru relaţiile sale, pentru tipul de experienţă pe care îl parcurge, are tendinţa de a judeca dreptatea divină şi de a o situa în afara cazului său particular. Consider eronată această înclinaţie şi chiar dacă ea îl atrage pe individ în această capcană, această convingere nu este construită acum, ci este doar adusă la lumină prin ceea ce ni se întâmplă azi. Chiar şi dacă sufletul se linişteşte sau chiar dacă ne vom izola ori sustrage din faţa tentaţiilor ori încercărilor de acum, spre seară mintea va fi aspră cu cei din jur, învinuindu-i pentru ceea ce nu au făcut perfect, pentru a ascunde imperfecţiunea celui care acuză.
Recomandarea pentru această zi este o invitaţie, aceea de a ne aminti proverbul evreiesc „Să nu laşi să cadă noaptea peste mânia ta!”.

Joi, 11 august
A treia etapă a crucii cosmice ne aduce Luna în careu cu Lilith şi Marte în faza de opoziţie cu octavă sa superioară, Pluton.
Dacă ar fi să luăm în calcul doar aceste aspecte, ziua ar trebui să ne ofere ipostaze la fel de dificile ca şi cele din zilele anterioare, doar că se va desfăşura într-un rit alert, cu mai puternică implicare emoţională şi vizând mai curând familia, integritatea personală decât imaginea socială sau cariera. În felul acesta, se poate vorbi despre impulsuri agresive care susţin lipsa de moralitate sau simpatie, care duc spre greşeli majore săvârşite faţă de un apropiat sau care pot să afecteze atât de mult propria persoană încât cel în cauză să-şi amintească în timp cu tristeţe de această zi. Totul este făcut prin obsesie şi pentru a întreţine o fixaţie, pentru a răni şi a produce plăcere din asta, indiferent de motivaţie. Că se merge de la a ne bucura de răul altuia, chiar dacă nu l-am produs în mod direct sau că intenţionam să rănim prin cuvânt sau chiar în faţă pe cineva care ne-a provocat răni similare, în preajma zilei de 11 aprilie când cele două planete s-au întâlnit în careu totul se ghidează după o tensiune şi îl duce pe individ spre fatalitate. Luând în calcul că Lilith se află încă în Berbec, zodia pe care o tranzita Marte la ultimul careu cu Pluton, ne face pe noi să ne aducem uşor aminte de ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă şi să considerăm că modul în care suntem motivaţi să acţionăm este o formă de dreptate.
Totuşi, este important să luăm în calcul că Marte, fiind în cădere, forţa sa este diminuată şi că, dacă va leza grav aşa cum se întâmplă când se opune lui Pluton, semnele de apă vor fi cel mai mult afectate, însă, în general, căderea sa îi mai toceşte din colţi şi din gheare şi cel mult poate speria prin umbra imensă pe are o ridică pe clădire la răsăritul Lunii. Marte în cădere îşi întoarce agresivitatea către sine, lezând propria fiinţă prin îndoială şi lipsă de încredere. La polul celălalt se vor situa cei care îşi neagă felul de a fi ori dezvolta un comportament prin care să-şi confirme sieşi cât sunt de puternici şi că ceea ce ştiu ei despre sine este fals. Aşa după cum se observă, pe acest context omul acţionează pentru că nu crede în sine şi doreşte să-şi confirme că neîncrederea sa este perfect justificată. Ce putem face într-un context în care suntem invitaţi să dovedim să putem face ceea ce ştim, pentru că ne-am convins de atât vreme, că nu putem?
Aici intervine o variabilă greu de folosit, dar se pare că este singura noastră şansă: Lilith în trigoanele ei active încă pe care le ridică cu Soarele şi Venus. Pe semne de foc suntem prima dată tentaţi să ne gândim că şansa ne vine printr-o cultivare a personalităţii, să ne arătăm că suntem aşa cum credem că suntem şi totul va fi bine. Exact asta este problema! Având un unghi încă activ între acestea, ce va acţiona în backgroundul zilei, vom fi tentaţi să alegem calea cea mai uşoară şi cum Racul, atunci când îşi neagă calităţile, doreşte să preia din calităţile celorlalţi care au fost verificate şi au trecut testul timpului şi eficienţei, ne va îndemna să fim curajoşi, impulsivi, ignoranţi cu sentimentele celorlalţi, să inspirăm putere şi detaşare, să muncim mai mult, dar să părem relaxaţi şi destinşi ca şi cum plăcerea este cea care ne istoveşte, nu teama de sărăcie, renunţare sau eliminare şi nu vom acorda deloc importanţă realităţii imediate.
Realitatea imediată, pentru acest context astral, vine din aspectul fizic. Culoarea pielii, a părului, rozul din obraz, sănătatea dinţilor, poziţia corectă a coloanei vertebrale, gradul de purificare a aparatului digestiv sunt câteva elemente care ne vor da de gol în faţa celorlalţi că doar bravăm şi că nu suntem aşa cum încercăm să convingem. Bariera va fi mai evidentă în cazul celor care nu ştiu să-şi asculte corpul, nu înţeleg semnalele pe care acesta le lansează şi chiar dacă le înţeleg le încadrează greşit.
Azi este admisă şi folosirea avantajelor pe care le implică aspectul fizic, fără a obţine efecte negative, fără a zdruncina karma. Cu toate acestea, tocmai pentru că este un plan de rezervă, nu îndemnul principal al zilei, vom fi uşor temători în a face aşa ceva.
Cei mai avantajaţi vor fi cei intuitivi, care ştiu să asculte informaţia astrală şi să o integreze în acest plan, care pot emite forme-gând puternice şi în felul acesta pot construi o atmosferă plăcută pentru cei care nu s-au regăsit încă.
Prin urmare, 11 august este o zi de motivaţie. Că suntem în regulă faţă de propria fiinţă sau că vom caută prin tot ce facem să fugim de ceea ce ne doar sau ne supără, nu are importanţă. Ceea ce este important acum vine din ceea ce ni se pare secundar. Întregul context al anului, dar în special cel al lunii august este agresiv, şi nu vom fi mai câştigaţi dacă, privind în jur, ajungem să credem că totul este real. Ceea ce vine spre noi azi ne va oferi dovada că dincolo de ceea ce este foarte evident şi imbatabil, dincolo de ceea ce atrage atenţia şi pe care ochiul se opreşte prima dată, există ceva magnific, sublim care ne încântă prin frumuseţe, eleganţă şi plăcere. În tot acest dezastru, în toată această nebunie găsim un moment, o ipostază ce poate fi întruchipată de o situaţie sau personificată de un apropiat care ne va da putere şi ne va tămădui rănile despre care nu am spus nimănui.
11 august este ziua care ne aminteşte de minunatele cuvinte ale Fericitului Augustin „Există în noi ceva mai adânc decât noi înşine!”. Azi putem să privim în altă parte şi să nu luăm în seamă ceea ce se consumă în familie sau pe spaţiul public pentru a ne ţine departe de tristeţe.

Vineri, 12 august
Împlinim şi depăşim azi ultima etapă a crucii cosmice cardinale prin careul pe care Marte şi Junon îl desăvârşesc, lăsându-ne impresia unei desprinderi de ceea ce am sperat cel mai mult şi risipindu-ne visurile pentru care nu am depus prea mult efort. Relaţia dintre cele două planete dispuse în careu şi Luna aflată toată ziua de ieri în Perioada fără direcţie, va face ca acest aspect să treacă neobservat. Pentru astrologi însă asta atrage un semnal de alarmă că tensiuni şi mai mari tind să treacă în subteran, să se mute în alte sectoare, să fie transferate într-o zonă din care nu se aşteaptă nimeni să izbucnească ceva.
Atunci când Marte şi Junon sunt în careu dorinţele ne distrag atenţia de la activităţile zilnice, reuşind să ne răscolească atât de mult încât să nu ne mai recunoaştem înclinaţii, meseria, să rupem contracte de colaborare, să refuzăm orice formă de parteneriat pe motiv ca niciodată nu ne-am dorit să facem asta şi că, brusc, ne simţim conştiinţa afectată de fapte care nu ne reprezintă. Indiferent că acestea acţionează pe spaţiul public sau pe cel personal, ceea ce vor schimba va însemna o ultimă etapă al transformării pe care întreaga săptămână a adus-o asupra noastră.
Luna, trecând în Vărsător, va produce schimbări majore de înclinaţie şi mod de gândire. Ceea ce vom recepţiona, ceea ce vom vedea, auzi sau simţi din jur va face parte dintr-o gamă de trăiri şi acţiuni menite să ne atenueze impactul cu evenimentul care se va consuma în a doua parte a zilei, spre seară. Ridicând un trigon cu Junon şi un sextil cu Uranus în direcţia sa de mers, Luna, prin trecerea ei prin Vărsător, va limpezi gândurile şi ne va oferi argumente puternice, forţa şi mijloace stabile pentru a rezista efectelor tensiunilor anterioare.
Prin aceste unghiuri se va pune problema unor discuţii, a unor informaţii, a analizării unui mesaj sau a descifrării unui cod şi prin asta să se stabilească partitura, zona în care vom acţiona şi faţă de cine. Fiind în aplicaţia careului Lună-Jupiter, dacă ne referim la marile zone de influenţă ale lumii, seara zilei de 12 august ne va strecura şi informaţii false despre împărţirea zonelor de interes, despre configurarea puterii sau despre pierderile pe care le vom comporta. Mulţi vor considera însă că totul este un circ ieftin, că opinia publică se distrează jonglând cu informaţiile fără să se preocupe prea mult care dintre ele sunt adevărate şi care sunt false.
Paradoxul abia aici intervine: deşi ziua împlineşte careul Marte-Junon, un braţ al crucii cardinale, Uranus, de pe alt braţ, ridică un aspect major cu Luna, la fel şi Junon, ceea ce o transformă pe aceasta în planetă mediatoare şi fiind un aspect cu o planetă din afară crucii, ea devine şi purtătoarea soluţiei majore pe care crucea cosmică o prezintă acum, în această ultimă etapă. Adică, deşi prin careul Marte-Junon vom considera că tensiunea relaţiilor, că tulburarea pe care o vom traversa în urma deciziilor de viaţă la care luăm parte, reprezintă cea mai mare problemă a zilei, în realitate, nesiguranţa care ne determina să luăm aceste decizii şi nu hotărârea în sine, constituie impasul pe care cerul acestei zile ni-l construieşte. Cu alte cuvinte „ai grijă în cine loveşti, că nu ştii cine ţipă” şi prin acest ocol karmic, prin această deviaţie de la ceea ce ne apare în mod direct, întregul context astral ne va deplasa spre subteran. Dacă Marte, ca personaj principal, nu ar fi fost în cădere, retenţia, interiorizarea, atracţia către o zonă a întunericului, către o viaţă de noapte, către un proces ce nu se desfăşoară în văzul tuturor nu ar fi fost posibile.
Prin urmare, 12 august ne va oferi indicaţii preţioase referitoare la direcţia spre care ne vom îndrepta. Dacă până acum ceea ce am aflat a luat mai curând forma informaţiei acum evenimentele par să fie decisive. Suntem obligaţi să decidem într-un anumit fel, în cele mai multe din cazuri în mod neplăcut, dar constructiv. Ceea ce ne va deranja va fi însă modul cum vom fi integraţi în aceste decizii. Având un Marte în cădere nu este cazul să ne aşteptăm la respect, chiar dacă Luna mediază printr-o varietate de forme şi modalităţi de exprimare aceste evenimente, şi tocmai de aceea este indicat să privim puţin dincolo de perspectiva acestora.
A ne elibera brusc de durere, chiar dacă am alimentat ani de zile cauza care o produce acum nu înseamnă că ne şi vindecăm. Regenerarea, în această perioadă de efort, dacă se face sub îndrumarea unui terapeut sau a unui medic competent va fi lentă, sigură, dar în neconcordanţă cu ceea ce ne aşteptam. Ne-am făcut prea multe speranţe visând la forme alternative, sperând că o fiinţă înzestrată va interveni şi ne va oferi ceea ce ne trebuie, iar acum va trebui să ne confruntăm cu acea parte iluzorie a gândului.
Indiferent că este vorba despre vindecare, un demers social de redresare a unei afaceri, reechilibrarea bugetului familiei, de împărţire a bunurilor, de atenuare a efectelor schimbărilor sociale pe care le traversăm, efortul credinţei, aplicarea convingerilor, dezvoltarea unui sistem propriul de înţelegere şi aplicare a propriilor valori sunt cele care ne vom pune la încercare.
Chiar dacă datele spun altceva, nu societatea este de vină pentru ceea ce ni se întâmplă, nu americanii, nici chinezii şi nici organizaţiile oculte. Fiecare este vinovat pentru ceea ce a visat că poate obţine prin aspiraţii false.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a medita la cuvintele Părintelui Arsenie Boca: „Nouă toate necazurile ne vin de la greşeli, nu de la Dumnezeu. El numai le îngăduie şi spală cu ele vinovăţiile noastre.”

Sâmbătă, 13 august
Depăşind momentul careului Lună-Jupiter, intrăm într-un con pozitiv. Pentru ce în general noaptea este rezervată pentru odihnă, chiar dacă unii preferă să înceapă acest moment după miezul nopţii, elementele ce vi din careul Luna-Jupiter (deficitul de încredere, setea excesivă de apă, băuturi diverse, de bani sau acumulări, înclinaţia spre abuzuri etc.) se vor situa la cotele minime în aşa fel încât multe dintre acestea le vom experimenta în timpul somnului. Se pare că este o variantă cât se poate de corectă pentru că ziua va fi dominată de trigonul Soarelui cu Capul Dragonului, implicând în acest unghi şi planeta Venus, ce îşi va perfecta aspectul pe spaţiul zilei de mâine.
În absenţa unei risipiri a sentimentelor, a lipsei de coordonare, a înclinaţiei spre autoindulgenţă sau credulitate, aspecte ce se pot citi din opoziţia Luna-Venus, întreaga zi va aduce la cote ridicate sentimentul de împlinire, de prietenie, de curaj. Impulsul, dublat de aspectul de Lună plină, ne face să ne spunem mari adevăruri în glumă, să ne tachinăm şi să nu ne deranjeze acest lucru, să trecem printr-o dispută şi la câteva minute după aceea să ne reluăm conversaţia ca şi cum nimic nu s-a întâmplat.
Luna plină din Leu aduce anul acesta reverberaţii plăcute (se foloseşte drept locaţie zodia tranzitată de Soare pentru că Luna plină este doar o fază a Lunii, iar zodia Soarelui reprezintă pentru faza Lunii o încadrare în timp. Excesul de zel al unor astrologi de a pune faza Lunii pe zodia pe care aceasta o tranzitează vine dintr-o confuzie semantică şi apare ca strădania lui Vanghelie de a conjuga verbul „a fi” sau ca în celebra piesa a lui Mărgineanu „Mă iubeşte femeile”. Se înţelege oricum despre ce este vorba, dar dacă este să folosim terminologia în mod corect atunci vom spune „Luna plină în Leu”, că astrologia a auzit şi ea de omonime, iar cei care o folosesc nu trebuie să cadă în patima agramatismelor pentru a arăta că înţeleg şi ei unde se afla Luna şi de unde îi zâmbeşte Soarelui cu toată gura).
Chiar dacă Luna este în Vărsător, sentimentele prin contur, se aşează după un plan pe care am tot încercat în zilele anterioare să-l implementăm. Că ne dorim să ne plimbăm toată ziua, să ne consumăm energia, să ne simţim bine sau să ne rezolvăm nişte probleme pe care anterior, obstrucţionaţi de planurile altora, nu am putut, totul se consuma în mare grabă şi cu mare consum energetic. Această fază a Lunii se dovedeşte a fi un generator de energie şi o sursă de idei. În felul acesta, vom căuta să copiem ceea ce se întâmplă în curtea vecinului, să îi reproducem, să imităm un procedeu şi să ne simţim bine în aceste haine noi, tocmai pentru că ne ascund îndoiala şi teama sub aparenţa eficienţei dovedită de cel de la care preluăm.
Aplicând o simplă comparaţie a opoziţiei Soarelui din cele două momente majore ale zilei (trigonul Soare-Capul Dragonului şi Luna plină) se observă o legătură de tipul semnele de foc, în prima temă Soare-Venus şi NN în casele a IX-a respectiv I, iar în tema Lunii plină Capul Dragonului ocupa casa a IX-a, iar Soare casa a V-a. Conjuncţia Soare-Venus, ce se va împlini la grad perfect abia marţi, 16 august, este despărţită de cuspida casei a V-a, ceea ce va segmenta şansA şi norocul pe linii profesionale, pe abilităţi, pe categorii sociale, după cum este educaţia, după cum este mesajul primit din familie, dar nu oricum, ci pe linia maternă. Ceea ce se întâmplă acum este o formă de a spori fertilitatea, dar de a nu o folosi în scopuri comune, ci în creaţie, dezvoltare personală, rafinament spiritual sau elevarea modului de a gândi.
Poziţia lui Venus pe axa Leu-Vărsător este celebră pentru uşurinţa cu care, cei ce beneficiază de aceste influxuri prin tema natală, îşi pot răni neintenţionat apropiaţii. Leziunile nu vin deci din dorinţa de a face rău, ci din nevoia de putere, din necesitatea extinderii spre zone din care persoana să-şi acumuleze forţa şi energia sa. Într-o transpunere hilara, imaginaţi-vă că vă treziţi dimineaţa şi la marginea patului vă întindeţi musculatura cu braţele lateral şi savurând momentul de destindere vă loviţi cu forţă partenerul care, dacă este sensibil, se alege cu o vânătaie de toată frumuseţea. Extinzând acest exemplu la nivelul social, momentul de extindere se realizează printr-o combinaţie între plăcere şi forţă. Nevoia de strălucire, de confort, de a avea bani, funcţie, statut, de a fi recunoscut, de a împlini aşteptările familiei, de a-şi împlini un vis din copilărie seamana mai curând cu o formă de ambiţie care nu ar putea veni din partea lui Venus din casa IV. În felul acesta, înţelegem că Venus din casa a IV-a este doar un receptor, un canal prin care se transferă ambiţii spre o zonă potrivită pentru a fi îndeplinite. Astfel, sentimentele devin un mijloc prin care ne mulţumim şi îi mulţumim pe ceilalţi fără să ne mai interesăm dacă nu cumva mulţumirea de acum implica şi suferinţa celor pe care în trecut i-am persecutat.
Dispunerea soluţiilor pentru cele două tabere implică o raportare la aceste trăsături standard, la aceste îndemnuri pe care fiecare le va personaliza după cum le-au fost implementate educaţia, ambiţiile sau speranţele prin buna creştere. În felul acesta, îi vom avea învingători pe cei care îşi vor privi imaginea crescând în ochii celorlalţi şi se vor gândi „Am ştiut eu că voi reuşi!”, iar în braţul celălalt al balanţei eşecul le va şopti la ureche învinşilor „Doar mi s-a spus că nu voi reuşi!”. Acest contrast devine un element principal al acestei Luni pline şi el va lega identitatea familiei, grupului de apartenenţă cu disponibilitatea individului şi modul cum este el compatibil cu aceste directive.
Prin urmare, 13 august este o zi de compoziţie. Mintea şi sufletul sunt acum în alertă, chiar dacă trupul, epuizat de atât de multe arsuri venite din partea crucii cosmice cardinale simte că nu mai poate ţine pasul cu ceea ce este îndemnat acum să facă. Pentru că starea psihică din timpul zilei va fi una potrivită pentru demersuri pe sectorul public, pentru a ne implica în fapte şi mai puţin în a vorbi despre ele, vom considera că orice bariera trebuie depăşită, că limitele impuse de oboseală sunt în mare parte înşelătoare şi au de-a face mai curând cu nevoia de stagnare, de a acumula rezultate obţinute de alţii, de a-şi revendica meritele altora sau foloase nemeritate. Factorul ambiţie va aduce explozia de putere, înclinaţia spre a acţiona în direcţia faptelor mari în aşa fel încât, sub impulsul faptei, vom pierde din vedere detalii, vom privi doar contextul, barca în ansamblu şi nu mai contează cei câţiva oameni care cad în apă la desprinderea ambarcaţiunii de mal.
În felul acesta, în timpul desfăşurării, vom minţi că toate nu sunt decât pagube colaterale şi că în realitate beneficiarii rezultatelor finale vor fi mult mai numeroşi decât cei care s-au pierdut pe parcurs.
Petru succesul personal, pentru orgoliul personal îndemnul acestei zile este cât de poate de benefic şi stimulator, însă el trebuie aplicat în absenţa compătimirii. Minciunile, indiferent că sunt îndreptate spre a ne susţine convingerea sau a atenua opoziţia venită din partea celorlalţi, vor acţiona în viitor prin efectul lor coroziv deposedându-ne relativ repede de ceea ce intenţionam să ne adjudecăm azi prin forţă.
Ceea ce trebuie înţeles din această zi este că dincolo de motivaţiile personale, în fundal totul este un joc al puterii, al forţelor de dincolo de elementul personal al vieţii. Cei care fură din acest sipet scânteia, asemenea lui Prometeu, chiar dacă vin cu scopuri nobile, faptul că săvârşească aceste fapte acum aşa şi nu lasă natura să-şi urmeze cursul dovedesc egoism şi vanitate şi acestea vor fi sancţionate.
Pe ambele teme Pluton se situează pe casă II şi respectiv X, de aceea recomandarea pentru această zi este aceea de a ne încadra în abundenţa Universului din care facem parte, dar să nu ne pierdem cu firea în proces şi să ajungem să credem că tot ceea ce iese de pe mâinile noastre ne aparţine. Azi, a lucra alături de Putere şi a ne întoarce apoi în sărăcia condiţiei umane denotă generozitate, supleţe în gândire şi rafinament.

Duminică, 14 august
Trigonul lui Venus cu Capul Dragonului ne depărtează de schema complicată a zilei de ieri. Ultima zi a săptămânii devine astfel un exemplu de acceptare şi înţelegere. Această înţelegere este însă stranie azi şi nu se poate explica doar prin cerul acestei zile, ci prin îndemnul acestuia privit prin prisma evenimentelor de ieri. De fapt, cu toţii vom acţiona azi în contrast cu ceea ce a fost ieri. Că am săvârşit un act caritabil, că am pornit un demers social, că am ales să nu facem nimic pentru ceilalţi doar pentru sine acum nu mai contează. Ceea ce se ridică este un element straniu care ne îndeamnă să privim cu alţi ochi viaţa, oamenii, să dezvoltăm un alt mod de înţelegere şi să reuşim să iertăm, nu dintr-o compasiune nemărginită, ci dintr-un considerent practic: suntem cu toţii în aceeaşi barcă.
Prima parte a zilei apare deci o reacţie la un tratament, la o acţiune, ca un feedback direct la faptele pe care le-am săvârşit anterior. Spre deosebire de alte zile când am gestionat cu agresivitate acest feedback, acum vom da dovadă de o anume pasivitate, de o formă de inactivitate care ne va ridica în jur o aură de înţelepţi, cunoscători, de oameni superiori ce nu răspund provocărilor.
În realitate, retrogradarea lui Mercur în Leu, care a intrat deja sub toleranţa de 5 grade a conjuncţiei cu Soarele, ne va pune în dificultate în a mai da curs pornirilor aşa cum am făcut-o în ziua anterioară. Astfel, chiar de dimineaţă, mai exact în preajma orei de 8:30, când Luna trece prin opozitia cu Mercur, gândurile se răvăşesc, pornirile zilei anterioare se rarefiază şi o uşoară senzaţie de oboseală pare să motiveze lipsa unui demers clar pe care să-l aplicăm pe parcursul aceste zile. În felul acesta, ne vom propune să lenevim, să nu facem nimic, să ne lăsăm antrenaţi de impulsuri ocazionale, să ne gândim la cât de intensă şi tulburătoare a fost întreaga săptămână şi cum să facem să ne debarasăm de ceea ce ne apasă cel mai mult.
Pe acest fond, trigonul pe care Venus şi Capul Dragonului îl ridică este pentru cei mai mulţi dintre noi un semn de noroc şi oportunitate. A nu face nimic, acum, când întregul context astral ne îndeamnă să acţionăm peste limita puterii personal sau a înţelegerii directe, este un semn de înţelepciune. Alegem azi să nu acţionăm în direcţia în care am acţionat anterior rănind neintenţionat pe cineva. Alegem să cultivăm sentimente pozitive, fără a le dovedi, alegem să nu judecăm aspru o greşeală a unui apropiat pentru că nu ştim dacă nu cumva, într-un context similar, chiar faţă de aceeaşi persoană nu am procedat la fel, dar aflată acum sub impulsul vinei sau durerii nu-şi aminteşte. Să încercăm deci să fim corecţi cu cei din jur, pentru că multe din impulsurile care ne făceau ca ieri să ne credem lideri, zei, şefi, azi au dispărut ca prin farmec şi, reveniţi la forma iniţială, căutăm să ne integram cu umilinţă printre muritorii de rând.
Prin urmare, ultima zi a săptămânii este o zi de acceptare. Multe din cele ce ni se vor întâmpla azi se vor consuma la nivel mental sau prin comunicare indirectă, însă nu contează mijlocul prin care o informaţie îşi atinge ţinta, ci contează că prin mesajul pe care îl conţine această informaţie uniformizează impulsurile şi mulţumeşte auditoriul care ieri era revoltat de diferenţele mari care există între oameni aparţinând aceluiaşi grup. Nu se ştie care este cauza directă a acestei atenuări, însă din punct de vedere astral, opozitia Lună-Mercur retrograd în Leu aduce teamă de consecinţe, înţelegere prin diminuarea posibilităţilor de acţiune, acceptare unilaterală, neputinţa de a accede şi aspectul paşnic este construit din intenţia de a privi viitorul printr-o detentă strategică.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne integra în grup prin sinceritate. Nu contează ce vârfuri am atins, prin ce mijloace, ci contează starea prezenţa. Prin prezent putem înţelege judecata celor pe care i-am rănit, dar şi aprecierea celor pe care i-am ajutat. În această postură statică, a ne separa de teama de a nu fi ceea ce am crezut că suntem, ne duce spre o observare magică. Viaţa este ceea ce trăim, iar ceea ce trăim poate fi azi fascinant.

5 thoughts on “8 – 14 august 2011

 1. gabriela spune:

  Buna ziua,domnule Coser!
  Indemnurile dvs. sunt pline de bun simt si omenie.Aveti o inima mare!
  Mercur retrograd este pt. mine o mare incercare.Oare ma poate ajuta sa-mi rezolv o problema de sanatate?Sunt nascuta pe 18 10 1965 si am ascendent la 3 grade Fecioara.
  Multumesc si multa sanatate!

 2. claudia n spune:

  Buna ziua,

  Domnule Coser, as dori sa stiu daca dvs faceti si calcule de astrograme.

  Multumesc!

 3. manola spune:

  Eu ,nu vad greseli,nimic nu este grest.Totul este experienta,din care invatam sa ne ridicam,sa iertam ,sa eliberam ,sa transmutam.Ajungem in constiinta si AICI,totul este clar este limpede!Manola

 4. gabriela,
  Mercur in Scoprion, ca guvernator al ascendentului si stapanul domeniului in care se plaseaza Uranus, guvernatorul casei VI, are un mesaj contraditoriu vis-a-vis de casa, familie, normele de conduita insusite prin educatie, conformitatea pe care ai acceptat-o de dragul armoniei respectului. In postura de urmas al unei linii genelogice, imaginea ta este perfecta, ca initiator al unui nou sir genealogic situatia se schimba. Mercur in III este prea slab si are multe de invatat despre compasiune, intelegere, iertare pentru a fi inteles de ceilalti. In felul acesta multe din cele pe care le fac altii bine, tie iti ies rau, chiar daca reproduci fidel metoda. Viata pare putin rasucita in directiile sale mari, plina de contradictii, de evenimente ori lovituri puternice pe care le pui pe seama generatiei, conjuncturilor sociale sau anturajului. Niciuna dintre acestaea nu este de vina, ci doar incercarea ta de a merge pe doua drumuri. Nu poti fi in acelasi timp asa cum ai fost indrumata si asa cum simti. Va trebui sa alegi. Pentru ca ai o personalitate magnetica si multe le poti solutiona foarte usor, traiesti cu convingerea ca poti merge pe doua drumuri, dar te inseli. Sanantatea este primul semn ca undeva ai gresit, primul indiciu a ceea ce nu faci corect. Cand Mercur este in Leu iti vin in minte spaimele cele mai mari si parca totul din jur vine sa-ti confirme temerile. Cand mai este si retrograd atunci esti sigura ca nu te inseli si, pentru ca ai o mare vigilenta mentale, o istetime aparte, speri, chiar daca nu crezi in foloasele acestei atitudini.
  Nefiind de felul tu duplicitara, dar fiind obligata din considerente practice sa sa dezvolti doua dimensiuni egale vietii tale, nu intelegi de ce nu este suficient ceea ce faci, ca oricum, cu Mercur in Scorpion, ceea ce faci nu poate fi deloc putin. Nu este suficient, pentru ca in aceasa viata ai venit sa dezvolti, sa arati, sa demonstrezi, sa oferi un exemplu, nu doar sa solutionezi. De aceea probabil, nu soltionarea in sine te sperie, ci implementarea, modul de a relationa cu oamenii, ceea ce trebuie sa le transferi si esti tentata sa faci in locul lor, numai sa nu te mai chinui cu a-i convinge, a duce munca de lamurire sau a-i invata. De la acest tip de abatere iti vine boala, oricare ar fi ea si va sta in casa ta cat timp vei refuza intentionat sa mergi pe drumul cel nou, pe calea ta.

 5. claudia n,
  probabil ca ma intrebi daca ofer consultatii.
  Nu, nu ofer consultatii. Am renuntat de mult la asta.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.