6 – 12 august 2012

Săptămâna 6 – 12 august ne aduce doar trei evenimente astrale importante: intrarea lui Venus în Rac, revenirea lui Mercur la mersul direct şi împlinirea trigonului dintre Venus şi Neptun. Fiindcă nu există o mare presiune pe împlinirea unor evenimente, pe consumarea unor relaţii sub impulsul determinismului astral săptămâna poate fi una destinsă la acest capitol. Nu este însă de neglijat niciuna dintre zile pentru că ele aduc, prin unghiurile şi trimiterile pe care le realizează, direcţii importante pentru individ, insistând mult pe procesele de reparare, regenerare, reconfigurare.
Pentru unii repararea şi reconfigurarea se vor evidenţia prin informaţie. Aceştia vor avea începând de miercuri un nou mod de a vorbi, de a căuta, de a întreba, de a se documenta. Revenirea lui Mercur la mersul direct înseamnă, nu doar pentru aceştia, ci pentru noi toţi, o revenirea la normal, un normal mai puţin corect (Mercur în Leu este în cădere – trăsătură negativă), dar şi o răsturnare a valorile cu care abia ne-am obişnuit în ultimele trei săptămâni. La nivel social Mercur direct în Leu înseamnă luptă pentru supremaţie între liderii care au fiecare în felul său amintirea eşecului şi care nu pot privi spre orizonturi paşnice datorită orgoliilor rănite. Cu toate acestea săptămâna 6-12 august nu aduce consumarea unor evenimente ce ţin de indicaţiile de mai sus, ci le pregăteşte pe acestea pentru a se manifesta cel mai curând în săptămâna următoare.
Cei care preferă latura sentimentală au chiar parte, din a doua jumătate a zilei de marţi, 7 august, de o schimbare substanţială. Devin mai calculaţi, mai reţinuţi, nu se mai afişează atât de demonstrativ şi vor preţui mai mult sentimentele celorlalţi şi efortul care este depus pentru a menţie o relaţie. La nivel de stat acestea vor fi percepute ca o predispoziţie negativă pentru a se lansa critici şi, pe baza acestora, se vor stabili noi tipuri de relaţii care vor însemna premizele unei schimbări de proporţii ce se va consuma în a doua parte a lunii septembrie, când Uranus şi Pluton vor împlini din nou careul lor, activând modul vibrator cardinal şi aducând o explozie a evenimentelor programate sau anticipate încă de acum.
Aceste două elemente se vor regăsi în ziua de vineri, 10 august, când Venus şi Neptun vor fi în trigon revigorând conceptul de devenire mistică, adică acel proces subtil pe care îl pot explica oamenilor care lucrează pentru reuşita lor, care îşi dozează forţele în timpul acţiuni şi care știu în ce constă reuşita înainte de apariția ei.
Dacă ziua de sâmbătă este una dintre cele mai neobişnuite zile de peste an, ultima zi a săptămânii ne invită la reculegere, refacere, odihnă, revigorare şi a ne va pregăti pentru evenimentele săptămânii viitoare care sunt mult mai puternice şi dinamice decât cele de acum.
Avertismentul acestei săptămâni se îndreptă spre conduita personală. Fiţi puternici prin caracterul pozitiv, nu prin minciuna, destabilizare, intrigi sau agresiune. Hoţul neprins nu este negustor cinstit, iar tupeul nu va putea să îmbrace niciodată haina curajului dacă vom alege să ne trăim viaţa cu demnitate.

Începem săptămâna cu un moment de graţie, cu o deschidere specială pe care Soarele, Luna şi Capul Dragonului o prefigurează. În Berbec, Luna se va află azi în graţiile lui Uranus (conjuncţie), dar şi în cele ale lui Mercur (trigon) şi ale lui Jupiter (sextil), oferindu-ne posibilitatea unei puternice deschideri spirituale, a unei înţelegeri subtile ce ni se va înfăţişează ca o stare nouă, ca un nou gând, ca o propunere, ca o adâncire a emoţiei într-un domeniu despre care nu ştim prea multe. Luna va împlini azi un careu cu Pluton semn că atât evenimentele, cât şi ecoul acestora asupra întregii fiinţe, sunt adâncite într-un nimb personal în care oamenii nu vor mai face diferenţa între metafore şi realitate, între sugestii născute din alegorii sau apelul la întâmplările reale.
Totuşi, un singur aspect negativ nu va reuşi să schimbe direcţia evenimentelor, să încline balanţa, să pună la îndoială caracterul pozitiv al intenţiilor şi să-i învrăjbească pe oameni atât de mult încât să uite complet de omenie, de bună creştere sau de bună convieţuire. Asta se întâmplă pentru că trigonul Lunii cu Capul Dragonului mediază în mod direct tendinţa Nodurilor şi soluţiile par să vină de la sine, nu în raport cu planurile de viitor, ci cu o întoarcere spre trecut, fără vreo constrângere, prin simpla lor rememorare, ce are ca efect o întărire a convingerilor pe ideea “Am avut dreptate şi de data asta”.
Pornind de la această constatare, ideea de a avea dreptate, de a fi deţinătorul unui adevăr poate lansa un val de nedumerire în rândul celor care se lasă de regulă conduşi, în sensul că în jurul lor se vor vehicula atât de multe idei, atât de multe variante ale aceloraşi idei încât nu vor şti ce să aleagă. Sensul complicat al acestei zile va sta în prima decizie, cea pe care o vom lua chiar din timpul nopţii și care, în cele mai multe din cazuri, va fi una de natură inconştientă. Acţionând în timpul zilei pe baza unei decizii inconştiente nu facem decât să ne supunem (într-un mod pe care pe mulţi îi revoltă) în fața condiţionărilor impuse de propriile fapte. Calitatea gândurilor, sensul deciziilor, direcţiile educaţiei devin acum decizii, iar deciziile ne menţin în această sferă a felului de a fi, de a ne comporta într-un mod neplăcut. Cei sensibil vor observa că încearcă cu toate eforturile să schimbe ceva în mediul lor, să-şi impună o idee, să schimbe decorul, impresiile, să-şi schimbe mersul, direcţia, dar se vor lovi de opoziţiile celorlalţi ca de un zid. În absenţa acestei sensibilităţi, oamenii se vor roti în cerc, vor experimenta un fel de perpetuum mobile în activităţi simple, banale, obişnuite care le vor consuma multă energie azi şi îi vor obosi teribil. Momentul de certitudine, nu aplicat evenimentelor, ci mecanismului pe care îl vom aborda azi, este cel al careului dintre Luna şi Pluton, adică punctul terminus al unei tensiuni ce ne atinge sensibilitatea şi gândurile în crescendo până în preajma orei 14:00. Nu se ştie dacă ulterior acestui moment urci sau cobori, dacă vei reuşi să dobori bariere sau dacă te vei împiedica şi mai mult de ele, dar se poate şti că momentul intensităţii maxime în careul dintre Luna şi Pluton ne mobilizează spre a înţelege la ceilalţi ceea ce nu putem înţelege la sine. Această inversiune este întreţinută de Mercur retrograd şi răsturnată de faptul că Venus se află azi pe ultimul grad al zodiei Gemeni.
Prin urmare, prima zi a săptămânii ne aduce evenimente încărcate de un suflu nou, dar care, paradoxal, nu sunt deloc noi, care nu au nimic novator şi care ne vor umple de amintiri neplăcute. În încercarea de a căuta soluţii, de a descoperi acele surse ale puterii oamenii îşi răscolesc adâncimile sufletelor fără să fie conştienţi că umblă acolo unde nu au mai făcut-o, că tulbură emoţii de care nici nu aveau habar că există şi ajung să se adâncească în probleme care nu numai că nu mai sunt de actualitate, dar nici nu mai sunt utile, nici nu mai este sănătos să le invocăm în acest moment de vulnerabilitate. “Când pisica nu-i acasă, şoarecii joacă pe masă” spune un proverb şi, din cauza lui Mercur retrograd, structura mentală şi afectivă se vulnerabilizează singură căutând soluţii în locuri neîncercate, animată de dorinţe neînţelese sau de necesitatea de a scăpa de plictiseală. Există oameni care se plictisesc de sentimente, care obosesc să se tot ţină departe de risc şi aceştia vor fi vedetele acestei zile. În fața acestui tip de pericol, oamenii nu-şi dau seama că de fapt nu doar se implică în evenimente diverse, adică nu doar riscă să se desprindă de rutină, ci manipulează energii, caută acolo unde nu trebuie să umble şi la lumină dau viaţa unor demersuri pe care ar fi trebuit să le lase în planul secund.
Aspectul neobişnuit al zilei ne spune că forţa evenimentelor vine dintr-o combustie internă, dintr-o ardere puternică a unui element personal de a cărui pierdere ne vom preocupa în săptămâna viitoare. Acum suntem curajoşi, jucăuşi, periculoşi, ne simţi liberi în a ne desfăşura partea întunecată şi nu ne preocupăm deloc de consecinţe.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne diminua această tendinţă de a căuta emoţii noi, de a trăi intens fiecare fărâmă de întâmplare a acestei zile şi să nu ne lăsăm păcăliţi că avem dreptul să profităm de tot ceea ce vine spre noi, ci să ne amintim azi că discernământul este un beneficiu prin care fiinţele devin superioare.

Lăsând în urmă o zi plină de confuzii, manifestate nu doar în sfera emoţiilor, ci şi în cea a acţiunilor sociale, trigonul luminariilor, opoziţia Lunii cu Marte şi, seara târziu, împlinirea opoziţie Lunii cu Saturn ne aduce ingresul lui Venus în Rac drept un element menit să ne convingă că a sosit timpul să ne naştem din nou. Această renaştere ni se înfăţişează azi ca o deschidere, ca o trezire în care să ne folosim de noua înţelegere asupra lumii şi vieţii într-un chip nou, prin mijloace noi, dar care să nu aibă nimic demonstrativ în ele.
Renaşterea, prin Venus în Rac, survine dintr-o necesitate. Dacă în sfera personală această necesitate înseamnă nevoia de a scădea greutatea corporală, de a purifica organismul de toxine, de a ne împăca sufleteşte sau chiar la modul concret cu un apropiat, de a descoperi care este elementul cel mai sigur pe care am putea miza într-o conjunctură tensionată, în zona socială trecerea lui Venus în Rac nu este deloc de bun augur. Ambiţiile şi dorinţele de dormitor vor influenţa deciziile şi relaţiile dintre grupuri, dintre state, fără a se pune problema unui scandal. Survine deci, timp de o lună de zile, o înclinaţie spre promiscuitate, spre a adăuga unui palmares, construit cu mare efort şi seriozitate, episoade mai puţin corecte, poate chiar ridicole sau infantile.
Racul pentru Venus reprezintă un mediu steril, incomplet sau tulburător de rapid, rece sau agresiv ceea ce este în detrimentul bunelor relaţii şi a cunoaşterii de sine. Trecând de la viteza de reacţie, chiar cu riscul superficialităţii, la hrănirea cu mânii şi resentimente ar putea crea impresia unei regresii, a unei involuţii sau a decăderii într-un gen de criză existenţială. Cadrul general, cel pe care Luna, ca guvernator al Racului, îl construieşte, ne vorbeşte despre bucurii mici şi complicaţii sociale majore. Acolo unde avem bucurii ele reprezintă acumulări, rezerve, depozite, garanţii, chiar contracte cu clauze solide pe care le-am negociat cu atenţie şi simţ practic. Acolo unde avem complicaţii, ele apar pe fondul exprimării unor dorinţe ample, care inversează valorile sociale prin îndeplinirea lor, şi care aduc în centrul atenţiei conflictul între generaţii, între proiectele aflate deja în derulare şi posibilităţile extrem de limitate ale viitorului, aşa cum se prefigurează el din marile configuraţii ale acestui an.
Cu alte cuvinte, simţim mult, ne dorim răsturnarea unui sistem, modificarea lui, deschiderea unui nou drum însă, în faţa marilor probleme sociale, pe care de altfel le cunoaştem foarte bine, aceste intenţii ne duc spre ridicol sau eroism, spre satisfacţia că participăm la ceva important, unic sau magnific, dar de care, printr-un straniu negativism, suntem siguri că nu vom avea parte. În acest stadiu al derulării mesajului astral, nu se ştie dacă timpul ne va fi potrivinic sau pentru că amploarea dorinţelor, forţa socială colosală care trebuie angrenata pentru a îndeplini aceste noi deziderate nu cumva este acaparată în alte demersuri pregătite din timp de la începutul anului 2012.
Ceea ce se întâmplă acum, oricât de multă forţă individuală angrenează, nu dispune de mecanismul social pentru a aduna într-un loc oameni pe baza destinuui colectiv, ci creează grupuri de interese pe baza aspiraţiilor și a dezideratelor individuale.
Prin urmare, ziua de 7 august ne tentează cu sentimentul că suntem invitaţi să participăm activ la fenomenul social, că părerile individuale sunt ascultate, că mesajul unui individ este luat în seamă, că, în sfârşit, ceva se mişcă în lume. Acestea sunt doar iluzii sau, acolo unde au echivalent în realitate, nu reprezintă decât o palidă expresie a dorinţelor personale fuzionate într-un interes de grup neclar sau nefolosit în mod public.
Azi sperăm în mai bine şi ne şi implicăm în evenimente sociale multiple pentru a ne demonstra nouă înşine că dacă în această fază putem să producem o schimbare, în timp, pe principiul picăturii, vom reuşi să declanşăm un mecanism amplu, poate chiar un fenomen social, care să poată, în sfârşit, să producă schimbarea.
Ceea ce este însă de admirat în această nouă energie astrală este curajul de a începe, de o luă de la capăt, de a reinventa, deschide sau iniţia un proiect nou pentru finalitatea căruia nu avem acum nicio garanţie. “Nu putem descoperi noi oceane dacă nu vom avea curajul de a pierde din vedere ţărmul” spunea Andre Gâde, iar noi, asemenea lui, ne vom lăsa azi antrenaţi de această dorinţa de explorare, chiar dacă riscul de a fi răniţi, nu de amploarea proiectelor, ci de imaturitatea ambiţiilor, este inerent.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a îndrepta aceste ambiţii spre interior, de a declanşa un proces de cercetare lăuntrică pentru că în acest sector orice beneficiu este durabil.

Azi Mercur revine din mersul retrograd şi, la câteva ore de la acest moment, când încă se află în poziţie statică, Luna trece în Taur (exaltare). Raportul dintre Mercur în cădere, Lună în exaltare, Soare domiciliu şi Marte în exil, aduce un balans interesant între curajul de a gândi şi cel de a simţi în așa fel încât se va căuta implicarea directa a acelui element care a fost cel mai greu de folosit în ultima vreme sau care nu a reuşit să se impună (Venus în Rac) în evenimente pentru a i se dovedi acum importanța si valoarea.
Revenirea lui Mercur la mersul direct este un semn că lucrurile îşi pierd din intensitatea agresivă, nu mai poate minţi şi agresa contextul social prin intermediul funcţiei, statutului, dar nici nu se mai poate abuza de încrederea pe care unii, din comoditate, au investit-o. Dacă în Gemeni, Venus a fost dispusă să privească reuşita prin orice mijloc, poate chiar şi prin compromis, acum poate să surprindă printr-o determinare puternică în a răsturna situaţia de fapt, de a întoarce sensul de deplasare şi a spune: “Nu este adevărat ce mi se atribuie. Eu nu am fost niciodată aşa!”. În prima zi de revenirea de la mersul retrograd şi la începutul tranzitului lui Venus prin Rac evenimentele sociale par să aibă un mers paralel faţă de cele personale. Abia intrată în Taur (exaltare) Luna îi încurajează pe oameni să-şi tempereze sentimentele, să fie calculaţi, să cheltuiască mai puţin, să-şi consume mai puţină energie şi să-şi amintească de nevoile lor.
Aspectul interesant survine abia din această combinaţie cu Soarele în domiciliu şi Lună în exaltare și care duce la redresarea funcţiilor mentale şi la restabilirea relaţiilor de comunicare între individ şi societate, între individ şi propria lui persoană, în devotamentul cu care se alege un traseu, cu care este ridicat nivelul de înţelegere, cu care este folosită exprimarea, dar şi prin care ceilalţi sunt ajutaţi, în așa fel încât să îi determine pe unii să nu mai poată face clar distincţia între nevoile lor şi cele ale grupului. Deşi pare a fi un sacrificiu, nu este. Devotamentul şi simţul vocaţiei care ne vine dinspre Leu (prin Soare – domiciliu) sunt alimentate de simţul practic, căldura sufletească, înţelegerea şi anduranţa, ce ne vin dinspre Taur (prin Luna – exaltare) care îl propulsează pe individ în zonele rafinate ale destinului acolo unde se poate întâlni cu misiunea sa, acolo unde îşi poate înălţa elementul personal atât de mult încât să se spună: “Nu mai este nimeni ca tine!”.
Calitatea mijloacelor de exprimare prin aceasta combinaţie are însă nevoie de un regulator, de un etalon, iar Mercur în cădere (Leu), puternic lezat după o perioadă de trei săptămâni de rătăcire pe cărări nebănuite, de haos (retrogradarea), iar Venus abia intrat într-un semn care îi amplifică dramele, nu pot constitui un reper corect.
Pentru cei care îşi caută mulţumirea şi elevarea într-un for personal, într-un cadru intim, printre amintiri sau care se mulţumesc trăind simplu şi discret, Marte din Balanţă le va deveni etalon, punct de echilibru şi se vor arăta nemulţumiţi de ceea ce văd, dintr-odată, în propria existență. Vor considera că în ultima vreme s-au neglijat, că emoţiile le-au fost haotice, că au cheltuit prea mult, că au pierdut timp preţios nefăcând ceea ce este important pentru a soluţiona o problemă personală. În acest context, apropierea lui Marte de Saturn îi îndeamnă să se apropie de studiu, de muncă, să ţină post alimentar, post de gânduri, să fie selectivi cu relaţiile pe care le-au dezvoltat până acum.
Pentru cei care îşi caută împlinirea personală printr-o confirmare socială, Jupiter din exil este susţinătorul. Prin această construcţie astrală, ei se îndreaptă spre evenimentele care au fost semnalate anterior, care au fost identificate din multiple combinaţii care le pot indica faptul că nu trebuie decât să fie serioşi în muncă, să dea dovadă de disponibilitate şi puţină creativitate pentru a se apropia de poziţia spre care tind.
Nici într-un caz şi nici în celălalt nu se va putea obţine ceea ce se caută pentru că unghiul stresant dintre Lună şi Mercur (careu) împlinit în mijlocul zilei aduce durerea, neplăcerea, incertitudinea într-o zonă în care nu suntem pregătiţi să lucrăm cu ea. Iată, deci, distorsiunea! Pe un fond atât de determinant, atât de puternic impregnat de forţa socială, de vitalitate, ambiţie, dăruire şi generozitate, durerea, mai exact incapacitatea de a suporta, de a indura îi face pe mulţi să cedeze în fața efortului şi să caute ca şi până acum doar soluţiile impregnate puternic de compromis.
Prin urmare, ziua de 8 august este ziua în care mulţi se răzgândesc având în primplan sentimentul că se pot descurca şi altfel dorind, prin aceasta, să ascundă teama de suferinţă, neputinţa de a îndura durerea, de a convieţui cu nemulţumirea sau cu dezamăgirea. Lipsa de discernământ este un element care survine din combinația Soare în domiciliu, Lună în exaltare, desfăşurată în absenţa unui reper clar, oferit de Venus sau Mercur, vecinele celor două. Soluţia ce survine prin intermediul lui Marte sau al lui Jupiter sunt mijloace de a cârpi un eveniment, de a-l face să supravieţuiască, să se menţină pe linia de plutire, să nu decadă, însă nu pentru a împlini aspiraţia pentru care se apelează la el.
Azi oamenii sunt axaţi pe tot ceea ce îi doare ca şi cum o mână nevăzută le aduce în faţă doar ceea ce-i nemulţumeşte, doar ceea ce nu-i lăsa să trăiască liniştiţi şi egal şi îi loveşte în Călcâiul lui Achile. Azi durerea poate fi fizica, localizată în partea de jos a corpului (spate, coapse, rinichi) cauzată de incapacitatea de a ne menţine echilibrul, de asemenea, fizic sau psihoafectiv. Cele mai neplăcute senzaţii sunt cele pe care le vom avea în faţa unor rememorări. Apelul la ceea ce s-a-ntâmplat, aşa cum este el predispus de planete, nu este deloc axat pe durere, ci pe acele momente care au fost ascunse, aşa cum se întâmplă acum. Judecând după cum s-au construit evenimentele până acum ceea ce se răscoleşte din trecut, ceea ce impune combinaţie Soare în domiciliu, Luna în exaltare, elementul cel mai dificil de soluţionat nu este decât ceea ce survine prin dezvoltarea lipsei de măsură sau de armonie. Din lipsă de măsură sau armonie survie durerea, iar azi durerea prin Marte (pentru cei care se ocupa de propria persoană) este scurtă şi violentă, iar prin Jupiter (pentru cei care acordă dimensiunii sociale o mai mare importanţă), compromiţătoare.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne aminti că suntem muritori şi că oricât de tare sunt încărcaţi de extaz azi aburii victoriei, faptul că viaţa se desfăşoară într-un cadru despre care, nu cu mult timp în urmă, ci chiar săptămâna anterioară, vorbeam în termeni străini elevării, sublimului sau strălucirii, ar trebui să ne trezească la viaţă şi să ne ajute să selectăm esențialul din ceea ce trăim.

Careul luminariilor de azi este un semn clar care face referire la alegerile de ieri. În sfera personală, acest careu (aflat în faza de aplicație aproape toată ziua) ne pune în faţa unor probleme de maximă urgenţă ce ţin de starea de sănătate, procese ale unui proiect derulat în colaborare sau pentru un apropiat sau demararea unei acţiuni care cere experienţă personală, curaj în exprimare, putere de selecţie, discernământ. În sfera socială, raporturile dintre oameni ne invadează cu evenimente pline de surprize, de invitaţii spre o zonă în care nu activăm des sau chiar deloc.
Dacă pe de o parte trigonul Lunii cu Pluton ne indică nevoia de a ne dezveli de o anumită latură a caracterului, de a ne ridica dincolo de limitele pe care anturajul ni le tot lansează, de a privi dincolo de “Nu pot”, “Nu am mai făcut asta până cum”, “Mă tem”, “Am obosit”, de cealaltă parte, experiențele personale stau la rând pentru a fi alese şi apreciate, pentru a fi propulsate drept valori personale de netăgăduit, importante puncte de reper, valori pentru care un individ poate fi caracterizat sau apreciat.
Totuşi, contextul general, sub care se împlinesc aceste unghiuri este unul care tulbură atât elementele de factură personală, cât şi descinderile pe zonă publică, impunând schimbarea ca element definitoriu. Nici a îmbrăţişa schimbarea în defavoarea echilibrului nu este indicat, dar nici a fi excesiv de conservator. Calea de mijloc ne ajută azi să dezvoltăm un interes sporit faţă de relaţiile personale, să le observăm mai bine pe cele care merg spre zonă publică şi să ne consolidăm curajul pentru a-l transforma într-o adevărată trăsătura de caracter.
Judecând după unghiurile care se împlinesc azi, unii ar considera că aceste descinderi sociale, că răscolirea fiinţei nu reprezintă nici pe departe îndemnul sever impus de contextul astral de acum. Aşa este, trigonul Luna-Pluton, sextilul Luna-Chiron şi careul dintre luminarii nu fac decât să moduleze, pe alocuri chiar superficial sau subiectiv (și Pluton, şi Chiron se află în mers retrograd) ceea ce într-un cadru mult mai larg se împlineşte. Tocmai de aceea abundența predispusă de exaltarea Lunii, forţa, curajul şi orgoliul dezvoltate de domiciliul Soarelui, neavând un echilibru în celelalte planete individuale (Mercur este în cădere, Marte în exil, iar Venus în Rac nu are o calitate specială) se exprimă de o manieră intransigentă, poate chiar fără scrupule, fără limite, după o idee forţă ce a impresionat individul în confruntările sociale sau individuale ce s-au consumat anterior. În felul acesta, se va pune problema experienţei, a calităţii gândurilor şi intenţiilor, a cultivării unui talent, însă prin apelul la un reper, unul menit să tempereze sau să motiveze dinamica individuală.
Prin urmare, ziua de 9 august este marcată de termenul “străinătate”, nu în sensul de populaţie sau zonă situată în afara graniţelor unui stat, ci de ceea ce se desfăşoară într-un alt cadru decât cel al obiceiurilor personale. Azi oamenii îşi ies din fire, din ritm, se simt presaţi de timp, de evenimentele sociale sau de propriile aşteptări și îndemnaţi să se apropie de o finalitate mai mult închipuită a evenimentelor, demersurilor sau proiectelor, decât reală. Pentru că întreaga zi ne vom situa sub influenţa ascendentă a careului dintre luminarii mulţi vor căuta vinovaţi, vor dori să-şi rezolve acele probleme cu trecutul, să se desprindă de tot de ceea ce le vine acum în mine, de ceea ce-i atinge, de ceea ce-i mobilizează sau îi constrânge. Dorinţa de nou înseamnă azi a lovi pământul, cel care poartă în ochii noştri eticheta de vechi, şi a ne ridica sub impulsul unui puternic elan spre o destinaţie nouă.
Pentru că azi doar ne tentează o finalitate, nu o şi atingem, recomandarea este de fapt un îndemn la a cultiva simţul realităţii, la a ne tempera aceste porniri, la a ne menţine într-o zonă a confortului care să nu acuze sau să nege, care să nu ne motiveze dispreţul faţă de trecut şi nici să ne dezvolte o prea mare încântare în faţa unor evenimente despre care nu ştim nimic încă. Abandonarea acelui element personal, care poartă azi hainele schimbării, nu înseamnă şi distrugerea lui.

Venus şi Neptun se întâlnesc azi într-un trigon, aspect care se formează de o săptămână, dar care a devenit mai puternic de marţi, de când Venus a intrat în Rac, practic pe acelaşi element ca octavă sa superioară (Neptun). Ca fundal, Luna, pe ultimul sector al zodiei Taur trece prin fereasta opoziţie Junon-Lilith.
Când Venus şi Neptun sunt în trigon ies la lumina sentimente frumoase, iar relaţiile vor fi puternic influenţate de acestea. Dacă până acum nu prea am îndrăznit să formulăm într-un anumit fel, nu ne-am putut concentra pe o idee sau poate nu ne-a fost clar ce tip de sentiment am dorit să investim, azi, sub pretextul că lăsăm în urmă timiditatea, rigiditatea, un anume complex de inferioritate, ne putem apropia mai uşor de oameni şi rezultatul nu poate fi decât unul îmbucurător. Evident, relaţiile dintre cele două planete nu generează doar efecte în plan sentimental, ci aduce un nou tip de ataşament, mai ales că Venus se află în Rac şi reacţiile sale sunt puternic marcate de necesitatea constrângerii, a garanţiilor, a fidelităţii.
Dacă mulţi se vor vedea deschiși să-şi împărtăşească sentimentele fără a se teme de efectul negativ al reacţiilor, în plan social mutarea centrului de interes de pe “mă simt bine” pe “este nevoie de mine” generează legături sociale complicate şi ample în care datoria distruge, corodează din interior profunzimea relațiilor. Este cunoscut în astrologie că legăturile pe semne de apă sunt marcate de o manifestare stranie a structurii emoţionale care, în final, poate dicta amploarea evenimentelor sau chiar mai mult modul cum se poate încheia un proces, unde se poate termina demersul în care suntem implicaţi, când ne încheiem socotelile cu această lume şi când ne decidem să pornim la drum printre stele. Astrologii numesc acest proces “devenirea mistică” şi ea porneşte de la Rac (clipa de început, naşterea motivaţiei, intrarea informaţiei în lumea manifestată). Se continua cu Scorpionul (reproducerea şi recunoaşterea ei de către comunitate) și apoi cu zodia Peşti (implementarea sa într-un sistem, într-o schemă, într-un mecanism, într-o structură). Contextul acestei zile ne mobilizează pentru acţiuni care se opresc la zodia Peşti şi care nu ne îndeamnă de la sine să depăşim cadrul obişnuitului, cunoscutului, predictibilului. Cei instruiţi, care au pregătirea necesară să depăşească elementul comun, să se ridice deasupra mediei vor considera că este nevoie de o preschimbare, de o modificare, de o reconfigurare a procedeului, de o schimbare a cadrului, a oamenilor, a colaboratorilor. Această nouă abordare, privită ca o ridicare peste medie, se adresează celor puţini care au vocaţie de lideri şi care pot, prin ceea ce deţin deja, să sară mai sus, să privească mai departe, să ridice mai mult.
Relaţia dintre Venus şi Neptun din semne de apă reprezintă pentru noi o şansă specială la regenerare, revigorare, vindecare, acces la informaţii care să ne ducă dincolo de limita la care în mod obişnuit ne oprim. În general, imaginaţia este cea care ne ajută să vedem dincolo de finalul predictibil şi aceasta tine tot de trăsăturile semnelor de apă.
Amploarea evenimentelor se va baza, aşadar, pe calitatea imaginaţiei, pe puterea de a vizualiza victoria, de a ne ridica deasupra mulţimii şi a spune “Exist”, de a ne oferi dreptul de a simţi altfel şi de a împărtăşi cu cei din jur, fără a-i obliga pe aceştia la vreo formă de răspuns, ceea ce sufletul are mai frumos şi îndrăzneţ.
Dacă raporturile intime sunt protejate chiar şi la contactul cu minciuna, în sensul că acum prietenii, rudele sau cei apropiat îţi pot spune multe fără a se genera efecte negative pe termen lung, relaţiile sociale se bazează pe un mecanism straniu: se folosesc anticiparea, previziunea, imaginaţia pentru a contracara eventualele rupturi în raporturile dintre instituţii şi acest lucru este împotriva schimbării, împotriva reglării proceselor, a schimbului de idei şi a evoluţiei prin consultare, dialog.
Prin urmare, 10 august este o zi în care munca este privită prin aspectul ei vaporos, elegant şi plăcut. A simţi ceva despre un om, a te ataşa de ceea ce crezi că simte faţa de tine reprezintă din punct de vedere spiritual, o barieră, deci un element care trebuie evitat în sfera intimă, însă a dezvolta prin acestea o urzeală de legături, ce a devenit, în timp, o bază pentru alte tipuri de relaţii, reprezintă un element ce se evidenţiază prin spirit practic şi care îi ajută pe oameni să-şi construiască metodic trepte pe care necontenit să urce.
Dacă ne referim la sensibilitatea artistică, la inspiraţie, la transferul de informaţii, de captare a unor informaţii din subtil, dintr-un plan paralel ridicarea palatelor pe pământ după modelul celor subtile reprezintă un impediment. Totuşi nu toţi îşi hrănesc înţelegerea cu inspiraţie, nu toţi pornesc de la emoţie şi ajung la raţiune, ci sunt foarte mulţi care parcurg un proces invers, de la raţiune la inspiraţie. Pentru aceştia ziua de 10 august reprezintă o arhivă de evenimente, stări, gânduri şi direcţii pentru care este nevoie de trepte construite prin apelul necontenit la experienţe. Azi tot ceea ce trăim se validează, totul este bun, util şi de perspectivă, cu condiția să fie încadrat corespunzător.
Va fi însă o zi grea pentru cei care se ocupă de căutarea spirituală, de cei care nu caută bucurii în această lume şi care chiar şi când citesc, scriu sau vorbesc o fac dintr-un for afectiv adânc. Aceştia se văd azi vulnerabili în faţa unor solicitări venite din social pe care nu vor putea să le satisfacă. Dacă nu se pierd cu firea, vor observa că şi ei sunt câştigaţi, la fel ca fraţii lor care caută bucurii aici în această lume, pentru că dezamăgind, această lume nu-l smulge pe adept de pe calea sa, ci îl motivează să meargă mai departe.
10 august este o zi care ne aduce multe valuri la ţărm, la picioare pentru a ne răcori sau pentru a ne sugera ca, val după val, nisipul ţărmului este dus cu totul în larg şi plaja se micşorează, la fel şi posibilităţile noastre de a ne extinde sau exprima în această lume.
Pentru că este o zi care va încerca să ne mulţumească pe toţi, pentru a fi în ton cu această generozitatea a universului este important să dezvoltăm azi o atenţie activă. Să lăsăm azi universul să simtă pentru noi şi să descoperim cât de minunat şi constructiv este să fii martor al propriei treceri.

Ca de fiecare dată, de la începutul anului, când Luna trece prin Gemeni cerul astral ne avertizează cu privire la inerentele conflicte de imagine, de concepţie, cu apropierea de acea componentă a experienţelor anterioare pe care nu am utilizat-o corect atunci când s-a consumat. Acum, în prima zi de Gemeni (Luna în Gemeni) avem de parcurs nu doar conjuncţia Lunii cu Coada Dragonului, ci şi sextilele Luna-Mercur, Luna-Uranus, careurile Luna-Neptun, Luna-Chiron pentru ca, spre seară, la jumătate de oră de la încheierea zilei Luna să împlinească o conjuncţie cu Jupiter.
După cum se succed unghiurile, pare să fie o zi de dinamică socială, una în care să scoatem armele secrete, să coborâm armură din pod şi să pornim într-o cruciadă fără să avem certitudinea că acţionăm corect sau că măcar finalul este, chiar şi numai în parte, aşa cum ni l-am imaginat.
Dacă ieri îndemnul astral ne amintea de starea de martor, azi, după o noapte încărcată de tensiune, simţim că prietenii ne lasă, ca mintea se răsuceşte şi, în intenţia ei de a-şi impune propriul punct de vedere, ne scoate la lumina cele mai neplăcute şi egoiste intenţii. Cele două sextile şi cele două careuri care acţionează îmbrăţişat, două câte două în intervalul 5:57-15:50, ne ţin balansul tensiune-siguranţă cea mai mare parte din zi. Oricât am fi de puternici şi pregătiţi pentru un asemenea moment, semnul de slăbiciune, neputinţa de a ţine pasul cu modificările haotice pe care anturajul le prefigurează ne va lăsa impresia unei nesiguranţe totale, a unor ghinioane penibile în care nici stabilitatea sentimentului, nici adâncimea gândirii, nici experienţele personale, nici cele ale fiinţelor alese, speciale, nu par să ne ajute prea mult. Se va investi deci multă energie pentru a fi stabili, pentru a fi constanţi, pentru a ne menţine în desfăşurare demersurile pe are le-am iniţiat şi asta ne oboseşte foarte mult. Unii vor da vina pe vreme, că e prea cald, că e prea multă umezeală, că e vânt prea mult, că nu e deloc, alţii însă vor simţi că se uzează, că vitalitatea le scade văzând cu ochii şi că nu înţeleg de unde atât de multă presiune pentru că în realitate nu iau parte la evenimente atâta de ample sau de categorice.
Balansul dintre tensiune şi siguranță este singurul proces care pare să se desfăşoare cu multă insistenţă azi şi are atât de multă putere pentru că suntem la periferia unui aspect care urmează să se manifeste abia de săptămâna viitoare: opoziţia Soare-Neptun cu Saturn planeta mediatoare. Probabil că magnetismul astral se manifestă şi în unghiuri mai largi decât ne permite nouă toleranța, așa cum se întâmplă în homeopatie. La fel se va întâmpla şi azi, dar şi mâine. Oamenii vor avea impresia că participă la ceva grandios, dar în realitate nu se întâmplă nimic ieșit din comun, ci doar simt nedefinitul, îl ating şi îl percep cum li se prelinge de-a lungul corpului, fără să-l poată atribui unui eveniment.
Pentru că studiem astrologia, ştim că iminenta conjuncţie a lui Marte cu Saturn aduce oamenilor un puternic simţ al datoriei, o înclinaţie spre a-şi ţine promisiunile sau în a-şi atribui sarcini foarte importante şi a angrena în aceste proceduri şi scheme de lucru o cantitate mare de energie, reuşind, în egală măsură, să compromită imaginea individului sau să-i împuţineze relaţiile.
Totuşi, acestea nu se consumă încă, ci doar sunt sugerate, percepute de simţul astral nedefinit al omului în aşa fel încât nici nu le da curs acestora, dar nici nu se îndreaptă spre altele. Este clar că acest balans conferă un anume stres, o anume tensiune, prin agitaţia permanentă la care este supus omul, dar şi prin incapacitatea de a spune clar ce se întâmplă sau în ce direcţie merge.
Spre seară, când Luna şi Jupiter se întâlnesc într-o conjuncţie, putem să vorbim despre o finalitate, despre un rost ca şi cum, fără o intenţie clară, ci ca un produs al lanţurilor de evenimente, ceva se înfiripă, iar rezultatul este unul cât se poate de bun şi constructiv. În această perioadă a zilei, oamenii uită cât de împrăştiaţi au putut fi, cât de multă energie şi-au consumat pe nimicuri şi revin la starea de uitare selectivă pe care cu atât de mare eficienţă o practică.
Prin urmare, 11 august se înscrie în seria celor mai ciudate zile de peste an. Oamenii nu au clar sentimentul sarcinii de lucru, al neadevărului sau al efortului susţinut pe care un om trebuie să-l depună pentru a se înscrie în rândul semenilor. Între tensiune şi siguranţă, cei mai mulţi vor avea sentimentul că au ajuns al fundul sacului şi că nu mai are rost să se îngrijoreze pe alegerea unei variante mai bune de vreme ce această posibilitate nu mai exista. Din cauza lipsei de continuitate în procesele mentale, a sentimentului că participă la ceva grandios care nu se mai întâmpla, mulţi îşi vor schimba centrul de atenţie de pe succesiunea evenimentelor pe procesele selective, de pe a trăi firesc şi comun pe “Vreau să fac şi eu ceva cu viaţa mea!”. Și fac, dar nu ce trebuie. Ies în evidență, dar nu prin elemente care sa le confere creştere, ci prin acţiuni izolate, lipsite de substanţă, de mesaj sau chiar finalitate.
Din nefericire nu se întâmplă niciuna dintre cele două variante, ci apare o a treia, născută din frânturi de evenimente care nu s-au finalizat corespunzător şi care pot prin decizii, înţelegeri marcate de confuzii, încurcături nostime, penibile sau inedite, să aducă un final de zi tonic şi plăcut.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne impune de mai multe ori de-a lungul zilei momente de stop, de oprire sau de plasare a atenţiei pe anumite părţi ale corpului. Gurdjieff obişnuia să le spună discipolilor că nu pot să înţeleagă pe deplin cum este să fii conştient de întregul corp dacă nu-l înţelegi pe părţi. El recomandă, spre exemplu, să fii atent ce faci timp de câteva ore cu mâna dreaptă, dar orice ai face să nu-ţi îndrepţi atenţia spre altceva. Apoi, să schimbi atenţia pe mâna stângă, piciorul drept, piciorul stâng şi tot aşa până când de-a lungul zilei să înţelegi cam în ce fel convieţuiesc părţile corpului tău cu atenţia. Chiar dacă pe unii nu-i interesează acest proces de înţelegere, de conştientizare, ar putea măcar din curiozitate să-l încerce de mai multe ori, mai ales atunci când combinaţiile vibraţiilor astrale tulbură atât de mult percepţia corectă a realităţii, aşa cum se întâmplă acum.

Ultima zi a săptămânii ne pune în gardă vis a vis de resursele pe care le mai avem. Nu ne solicită foarte mult, nici măcar nu ne va mobiliza pe ceea ce a însemnat evenimentele zilei anterioare, ci ne va face conştienţi de ceea ce mai dispunem acum, de ceea ce mai avem, de puterea pe care suntem dispuşi să o mai folosim pentru conjuncturile sociale în situaţia în care săptămâna viitoare se va dovedi mult mai bogată în evenimente.
Azi luminariile trec printr-un sextil, și, spre seară, Luna şi Marte printr-un trigon. Ceea ce a fost bun în finalul zilei de ieri se continuă şi azi, însă în alt mod, prin alte mijloace şi cu o altă disponibilitate spre a înţelege şi evalua conjuncturile sociale. Mulţi se vor retrage din anturajul care i-a solicitat foarte mult, vor refuza o invitaţie, se vor preocupa mai mult de propriile lor nevoie. Această nouă preocupare nu înseamnă absenţa dinamismului. Trigonul Lunii cu Marte ne îndeamnă chiar la mişcare, la recreaţie, la activitate în aer liber, dar, pentru că îndemnul ne apare ca o consecinţă a ceea ce s-a întâmplat ieri, mulţi vor simţi nevoia sa iasă în natură, însă vor căuta locurile retrase, izolate.
Triunghiul minor care se conturează azi între luminarii şi Saturn, cu Soare planeta focar, ne aminteşte, ca şi ieri, de forţă evenimentelor săptămânii viitoare. Puţin mai clar decât ni s-a înfăţişat ieri, dar la fel de vag sau imprecis conturat, conjunctura majoră care ne este anunţată de configuraţiile astrale ale săptămânii viitoare ne sugerează că este nevoie de rezervă, de timp, de odihnă, de disponibilitate. Poate că, de fapt, îndemnul de a ne apropie de natura izolată se poate traduce şi ca o aventură a sufletului, ca o formă de a căuta izvoarele purităţii sufleteşti. Se ştie însă că aspectele benefice ale acestei zile ne vor îndemna spre fapte care să ne susţină regenerarea, revitalizarea, sporirea încrederii şi curajului de a face faţă oricărei confruntări.
Ceea ce ne îndemnă acum, vibraţiile astrale, ceea ce se prefigurează că va veni spre noi începând de săptămâna viitoare face din finalul zilei unul care să ne îndemne la exprimare şi competiţie. Ne vom face promisiuni, ne vom lua angajamente şi pentru că putem să facem toate acestea vom considera că acesta este elementul cel mai potrivit pentru a produce o schimbare substanţială în propria existenţă.
Prin urmare, ultima zi a săptămânii ne vorbeşte azi despre forţă, despre determinare, despre a fi împotriva curentului, a aprecia că valoarea şi forţa rezidă în alte tipuri de activităţi şi că a sosit timpul să ne ocupăm şi de acestea.
În prima parte a zilei ne vom dori linişte, izolare, recreere, însă cu cât ne apropiem de finalul zilei cu atât ne sporeşte mai mult dorinţa de acţiune. Pe unii aceasta îi va duce spre zona publică unde să-şi consume ceea ce consideră că le prisoseşte, altora li se va părea oportun să se angajeze în nişte promisiuni pe care nu vor reuşi să şi le ţină aşa cum şi le formulează acum. În ambele situaţii, ceea se acumulează azi este benefic şi tine de sporirea vitalităţii, a nivelului de cunoştinţe, a experienţelor de viaţă, cele pe care nu le vom folosi prea departe în viitor, ci începând chiar de săptămâna viitoare.
Cei care lucrează cu energia vor încheia ziua cu o surprindere, aceea de a constata că sunt îndemnaţi să facă şi ceea ce nu mai fac de mult, ceea ce au crezut că li s-a stins împreună cu dorinţa.
Riscul pe care îl aduce această zi este acela de a nu lua în considerare ceea ce este bine pentru individ şi de a dezlănţui o formă de lăcomie care, în faza incipientă, poate fi nevinovată pentru că urmăreşte amplificarea stării de bine, dar această stare de bine poate fi o altă formă de consum, de uzură, de autoagresiune sau de perpetuare a unor comportamente negative.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a respecta azi odihna, chiar dacă spre seară ea se va dovedi mai mult o odihnă activă. Avem nevoie de energie pentru ceea ce va veni spre noi în săptămâna următoare.

3 thoughts on “6 – 12 august 2012

 1. Lucretia spune:

  Foarte interesant, multumim.

 2. gabriela spune:

  Buna ziua,domnule Coser!
  Predictiile de vineri mi se potrivesc extraordinar de bine.Am in harta natala Jupiter in Rac la1 grad,conjunct acum cu Venus in tranzit,Mercur la 7 grade Scorpion,Neptun la 18 gr Scorpion,Saturn la 11 gr Pesti si Chiron la 18 gr Pesti.Asa mi se intampla-pornesc de la emotie si ajung la ratiune-dupa care nu mai conteaza daca primesc ceva in schimb,simt ca trebuie sa merg mai departe.Trebuie sa recunosc ca e greu,dar vreau sa ramana ceva in urma mea.Numai Dumnezeu va sti sa aprecieze cum se cuvine.
  Multumesc pentru lumina pe care ne-o transmiteti.Pentru mine sunteti un ghid spiritual.
  Sanatate si numai bine!

 3. Lucretia,
  cu mult drag!

  Gabriela,
  ma bucur pentru ceea ce ne-ai impartasit. Fii tu insati si sa nu uiti ca primesti dupa masura pe care o impui pentru ca aceasta este limba in care ceri Universului raspunsuri.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.