13 – 19 august 2012

Săptămâna 13-19 august 2012 aduce o apropiere de acele înţelesuri pe care nimeni nu le agreează în faza de început. Dacă primele zile pot fi relativ calme, anunţând mai curând producerea unor evenimente, decât împlinirea lor, începând de miercuri şi până duminică fiecare zi este importantă pentru că va conţine un mesaj distinct, unul care înalță sau care coboară, care ne îndeamnă să acţionăm pe zona publică şi altul care ne duce spre solitudine din dezamăgire sau înfrângere. Da, în această săptămână se va pune problema înfrângerii. Acum se nasc germenii unui conflict care ar trebui să aducă o modificare importantă pe zona socială, nu ceea ce s-a tot consumat de la începutul anului încoace. Înţelegând că multe dintre compromisurile făcute din ianuarie şi până în iulie, inclusiv, au avut un caracter artificial, oamenii se agită, se tem, acţionează fără minte, la impuls şi îşi propun să simplifice mult lucrurile, să taie răul din rădăcină. Vor fi din nou dezamăgiţi când vor observa că societatea, gruparea din care fac parte sau, într-un cadru restrâns, familia, nu agreează genul acesta de descinderi. Opoziţia care vine din afară va fi una cât se poate de reală şi de motivată pentru că forţa schimbării abia acum acţionează asupra trecutului. Până acum, de la începutul anului încoace, mulţi doar s-au folosit de oportunitatea pe care contextul astral a predispus-o, aceea de a ne regla conturile cu trecutul, nu au dorit cu adevărat schimbarea.
În această săptămână aspectele cu maleficii sunt mai curând prudente decât agresive şi tocmai de aceea mesajul lor este mai coroziv. Se spun lucruri din grabă, dintr-o motivaţie profundă pentru că, lipsa unei agresiuni directe venită din partea maleficilor (Pluton, Saturn şi Uranus) ne face să credem că ne este permis. Permisiunea este una de natură globală, nu individuală, deci ne este acceptată acţiune în front comun, în grup, prin intermediul organizaţiilor sau ca reprezentat al unei structuri sociale importante. Ceea ce vine în nume personal va primi din zona socială atât de multă opoziţie încât mulţi vor avea impresia că nu vor putea face faţă niciunei confruntări.
Pe acest fundal, momentul de Lună nouă nici că se putea să fie amplasat mai prost pentru dimensiunea personală deoarece eşecul de acum, neîncrederea și nedumeririle pe care le lăsăm să umble libere ne vor învălui de-a lungul a următoarelor 30 de zile. Tocmai de aceea avertismentul acestei săptămâni, pentru cine este dispus să se mobilizeze atât de puternic, poate cum nu a făcut-o niciodată anul acesta, să se lase învăluit de adevărul care vine din jur, din anturaj şi să-i refuze acestuia dreptul de a ne informa corespunzător. A face faţă fricii de a şti, înţelege, cunoaşte, înseamnă a vedea clar mediul în care trăim, care ne sunt problemele reale şi care dintre ele sunt urgenţe. Timpul este valoros şi nu ne este duşman aşa cum am crezut până acum, la fel cum neprevăzutul nu ascunde numai evenimente nefericite. Maturitatea se măsoară prin adâncimea cunoaşterii, iar cunoaşterea este singura care ne poate modifica atât de mult încât să îmbrăţişăm creşterea şi dezvoltarea fără a le considera poveri ale multiplelor experienţe.

Greutatea pe semnele cardinale se înteţeşte şi cei care sunt născuţi în semnele Rac, Balanţă, Capricorn sau Berbec vor resimţi din plin răspunderea pe care viaţa le-o pune pe umeri începând de azi.
Luna, pe ultimul segment al zodiei Gemeni, împlineşte, la puţin timp de la miezul nopţii, un trigon cu Saturn şi până la mijlocul zilei va fi în perioada fără direcţie. Judecând după îndemnul care se răspândeşte asupra întregului zodiac din semnele cardinale, această perioadă fără direcţie a Lunii (Void of Course Moon) amplifică apăsarea, senzaţiile de deja-vu, neliniştea, lipsa de atenţie şi neîncrederea. Se caută ceea ce nu poate fi găsit, ceea ce nu poate fi adjudecat, ceea ce nu poate fi primit şi acest consum interior ne lasă fără o parte importantă din energie, fără răbdarea de care vom avea atât de multă nevoie în această săptămână. Cei care sunt atenţi la ceea ce trăiesc, la ceea ce parcurg atât ca eveniment cât şi ca stare sufletească, spre finalul săptămânii când evenimentele vor căpăta un contur, când presiunile de pe zonă publică vor putea fi mai uşor încadrate în schemele cunoscute, când responsabililor sau liderilor li se va putea mult mai uşor citi direcţia spre care se îndreaptă, vor înţelege că rele acestei săptămâni de aici au început.
Pe acest fond al zăpăcelii, al lipsei de continuitate, de coordonare, de atenţie şi poate chiar a lipsei înţelegerilor adecvate conjuncturii parcurse, împlinirea trigonului Luna-Neptun de la amiază şi, spre seară, a conjuncţiei Luna-Venus aduc o înclinaţie spre a sublima tensiunea, nemulţumirea, incertitudinea în stări sufleteşti frumoase, pentru o mai bună înţelegere a oamenilor şi o apreciere pe măsură a vieţii. Când totul se zdruncină din temelii, când nu există motive de încântare, mulţumire sau ridicare spre atitudini mentale elevate, planetele, prin relaţiile complexe pe care le construiesc, ne pun în gardă şi ne ridică brusc nivelul de vibraţie, îmbunătăţindu-ne calitatea sentimentelor şi deopotrivă a gândurilor.
În felul acesta, raporturile pe care luminariile din propriile domicilii le au cu celelalte planete ne evidenţiază curajul şi încrederea cu care dorim să ne ridicăm deasupra propriei condiţii. Ca un paradox, numai ce dimineaţă eram prăbuşiţi, devitalizaţi, lipsiţi de motivaţia necesară, dispuşi să participăm la evenimentele sociale cu o un mare consum, spre finalul zilei forţa ne revine şi putem să privim din nou spre mediu, spre oameni sau spre valorile acestora cu forţă şi determinare. Totuşi, nu putem să nu constatăm că există o ruptură care s-a consumat în prima parte a zilei şi care ne-am deviat puţin centrul de greutate, miezul problemei şi chiar succesiunea evenimentelor aşa cum ni le programasem în zilele următoare. Fără această schimbare conjuncturile care vin spre noi în această săptămână ar fi părut ca frigul care ne înţeapă delicat pielea, fără a avea deloc un efect coroziv.
Prin urmare, prima zi a săptămânii ne răscoleşte, dovedindu-ne, din nou, că orice moment de neatenţie poate fi plătiţi scump. Relaxarea, destinderea sunt de preferat în perioada fără direcţie, adică de la miezul nopţii până la 11:27 când Luna intră în Rac, dar este destul de greu să nu cădem pradă confuziei şi, în loc să oferim corpului şi minţii momentul de relache de care are nevoie, să ne decuplăm de la logică, atenţie susţinută, responsabilitatea mesajului transmis. Ba este prea dimineaţă, ba este prea cald, ba e prea mult zgomot, ba există un factor stresant pe care nu-l putem înlătura şi toate acestea, adunate într-un corolar, ne depărtează de la o suită de evenimente care nu ţin de Lună şi care ne expun la aceste situaţii, ci care converg din conjuncţia Marte-Saturn şi din opoziţia lui Venus cu Pluton, ce se vor împlini în mijlocul zilei de miercuri, 15 august.
Ulterior acestui moment de derută, de refugiu imposibil de abordat, dar şi pe fondul unor regrete că, pe undeva, viaţa îşi arată din nou colţii, a doua parte a zilei ne temperează şi ne oferă indicii că momentul de gol din timpul dimineţii a trecut. Sigur, acest moment va trece, chiar repede, însă nu şi efectele sale. Ceea ce va urma în această săptămână, ni se va înfăţişa ca o continuă ajustare a schemei, dezafectată azi, modificată sau înlocuită.
Tocmai de aceea recomandarea vine să ne conducă spre un echilibru sufletesc pe care să-l luăm singuri din raft, împreună cu o carte. Că facem asta doar mental, amintindu-ne de una din lecturile preferate, că deschidem o carte şi ne pierdem în firul povestirii atingerea mută a lecturii deschide porţi ale sufletului care poate ţine azi departe o deciziei pripită şi ne poate proteja de efecte sale în cascadă.

Cele trei aspecte pe care Luna le împlineşte azi (opoziţia cu Pluton, trigonul cu Chiron şi careul cu Uranus) se împlinesc până la ivirea zorilor, iar următorul aspect al zilei de mâine se împlineşte aproape de prânz, ceea ce oferă zilei de 14 august o libertate stranie, aceea de a devia sensul evenimentelor, a le evidenţia pe cele care au nevoie de o notă personală şi de a invoca motivele personale, dorinţele personale, imaginea personală mai mult decât de obicei, în detrimentul imaginii sociale sau a interesului de grup.
Deşi trigonul Lună-Chiron se poate exprima şi de o manieră optimistă, curajoasă, deschisă către modificări calitative ale vieţii, spre a cultiva sentimentul prieteniei şi al lucrului în echipă, însă încadrarea sa de două aspecte stresate (opoziţie Luna-Pluton şi careu Luna-Uranus) comprima această direcţie la nivelul unor impulsuri, blocându-le la stadiul de dorinţă.
Ziua de 14 august devine astfel o zi de dorinţă. Neavând libertatea de a se deplasa după cum simt, omul îşi doreşte mult, complicat, poate chiar neplăcut ceea ce destinul acum nu-i poate aduce acum. Neputând fii în armonie cu ceea ce-şi doreşte considera că nu are suficientă forţă în exprimare, că intenţia nu-i este suficient de motivată şi întreaga sa energie se canalizează pe această direcţie, producând leziuni în zona socială, nu doar la nivel de impresii, ci chiar la nivel de decizii, prin modificarea structurii unor demersuri sau chiar a finalităţii lor.
Azi avem libertatea de a solicita, de a cere, de a ne dori, de a ne îndrepta spre o zonă a societăţii care până acum ne inspira teamă sau despre care consideram că nu ar fi putut să ne tenteze cu nimic. Senzaţia de bine, de confort, de a avea mai mult, toate acestea susţinute de necesitatea de a deține o bază, o susţinere îi face pe oameni să dezvolte azi comportamente bizare. Veselia, negativitatea, revolta, crizele de personalitate sau dovezile de cunoaştere aduc atât de multă diversitate zilei încât este imposibil ca din multitudinea de evenimente să nu fie măcar câteva care să ne mulţumească, să ne hrănească speranţă şi să e bucure sufletul.
Este adevărat, careul în T pe care Luna, Uranus şi Pluton îl formează şi la care se adăugă şi Venus (mâine Venus va împlini opoziţia cu Pluton) ne pune pe jar, ne conferă o stare de nelinişte ca şi cum ceva este pe punctul să se întâmple şi oricât de mult am încerca nu putem şti. În general, astrologia susţine că pe o asemenea conjunctură, careul cu orbul cel mai mic, reprezintă aspectul eliberator, instrumentul prin care oamenii ajung să înţeleagă mult mai clar ceea ce li se întâmplă. Acest careu se împlineşte între Luna şi Uranus şi de aici neliniştea accentuată, pentru că Uranus, în orice conjunctură participă, aduce neprevăzutul la vedere, punând semnul întrebării pe orice finalitate sau ameninţând cu schimbări bruşte până în ultimul moment al demersului.
Prin urmare, întreaga construcţie de libertate şi neprevăzut, de revoltă, bucurie, adjudecare sau neîmplinire ne va cuprinde azi şi ne va mobiliza să producem schimbări majore în mediul în care activăm. Unii au exersat curajul, ştiu să-l deosebească de tupeu şi nu şi-l exercită pentru a distruge frumosul din jur, ci pentru a-l spori, pentru a produce adâncimea în idei şi mesaje superioare. Aceştia vor privi ziua cu rezervă. Ei ştiu că lucrurile mari se produc în urma unor sacrificii la fel de mari şi dacă există un ideal mai frumos pe această lume acela este să te ocupi de trezirea celorlalţi. Sunt puţini oameni care vin cu o asemenea misiune şi de regulă aceștia sunt înconjuraţi de semeni care au nevoie de trezire, deci care vor dezvolta faţă de această persoană, față de protectorul lor, un comportament negativ. 14 august îi scoate pe aceştia din umbră, fie în văzul lumii, faţă de anturaj, faţă de prieteni, cunoscuţi, faţă de omenire, fie faţă de ei înşişi prin descoperirea acestei vocaţii. Să fii lumină pentru alți ochi implică o responsabilitate care depăşeşte confortul, orgoliul sau importanța de sine. Careu în T pe semne cardinale le va zdruncina azi încrederea în sine şi, ca un ecou venit din Univers şi deopotrivă ca o dovadă a faptului că Universul întotdeauna răspunde solicitărilor, ei vor fi susţinuţi şi apreciaţi pe măsură sensibilităţii lor, după aşteptările pe care Divinitatea i le-a aşezat în calea sa înainte de a veni în această lume.
Ceilalţi, vor continua azi în acelaşi registru ca şi ieri, însă cu mai multă mobilitate şi cu mai puţin autocontrol. Pentru că existenţa într-un plan al arhetipurilor, al subtilului nu-i încălzeşte cu nimic, viaţa lor va fi azi discret ghidată, coordonate de sugestii venite din jur, de la cei care au puterea să facă asta.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne lăsa cuprinşi de emoţiile neobişnuite, de a accepta neprevăzutul, de a-l primi cu braţele deschise, de a-i respecta reprezentaţia şi momentul pentru că “Infinitul este un punct neliniştit fără răspunsuri.” (Alberto Casiraghy)

Azi două planete individuale se vor afla în raporturi strânse cu doi malefici (Venus în opoziţie cu Pluton şi Marte în conjuncţie cu Saturn). Ca fundal, Luna, pe final de tranzit prin domiciliu, va încerca să tempereze predispoziţia către impulsuri antagonice, către distrugerea sau selectarea drastică a acelor relaţii care nu și-au dovedit până acum rostul sau eficiența cu scopul de a le ridica la un nivel superior de înţelegere şi de a oferi susţinere pentru împliniri personale diverse.
Când Venus şi Pluton sunt în opoziţie, dar când la această dispunere avem şi maleficul (Pluton) în mers retrograd, necazurile care ne zdruncină existenţa nu par să aibă o logică, nu par să se înscrie pe o linie de demarcaţie, nu par să urmărească o schemă logică de desfăşurare, ci se aruncă în fața individului după o suită neobişnuită, pe care acesta o poate constata mai mult intuitiv. Nu doar conjuncturile sunt neobişnuite, dar şi mesajul acestora lăsând impresia de evenimente fără noimă, împotriva firii, chiar dizgraţioase. Este, deci, semnul că durerea iese la lumină, se ridică deasupra celorlalte percepţii şi, judecând după altele unghiuri pe care Luna le împlineşte, se pare că întregul arsenal al vieţii sociale pare să susţină această tentă negativă a conjuncturii. Tăria de caracter, voinţa şi nevoia de a împlini sau pur şi simplu dorinţa nevinovată de a continua un demers primeşte acum o lovitură sub centură, nu pentru suprimarea acestora, ci pentru transformarea lor în elemente care să provoace durere, nu să aducă bucurie, mulţumire şi împlinire. Dacă invocăm aici deviaţia, cu toată gama sa de trăiri şi gânduri, nu greşim şi privind şi careul care se ridică între Lună şi Marte pe semne cardinale, înţelegem că viteza cu care acestea vin este impresionantă.
De partea cealaltă, Marte şi Saturn au nevoie de confirmări practice, reale, de adăugări împotriva a ceea ce se spune, se face sau a ceea ce reprezintă ordinea de fapt şi de drept a lucrurilor, şi va căuta să anuleze sau să ascundă în motivaţii extrem de dure, chiar austere eşecul care vine din forţarea norocului. Ambiţia este cea care va decide sacrificarea bucuriei sau a relaxării, care decide să rupă tăcerea, să distrugă un edificiu care nu se ridică după normele urbanisticii moderne şi care nu va mai putea fi reclădit niciodată. În felul acesta, ideea de ghinion născut din egoism sau nepăsare, predispus de opoziţia Venus-Pluton, ajunge în dimensiunea socială ca un element care îi uneşte pe oameni în grupuri de interese care decid să înlocuiască un element doar pentru că este vremea schimbării. A acţiona pentru că îţi cere societatea (Saturn în exaltare), dar a nu fi în stare să înţelegi cum anume să te mobilizezi, ce element să foloseşti, care sunt dezideratele pe care le afişezi pe zona publică (Marte în exil) aduce fuziunea între două elemente care, în această dispunere nu pot construi nimic împreună. Se ştie că cei doi malefici au oarece afinităţi, mai ales când se urmăreşte distrugerea, reconfigurarea unui ideal sau derularea unor procese într-o zonă de conflict. Acum însă cel mai rău (Saturn) vrea un bine societăţii, iar cel care trebuie să execute (Marte) îşi critică maestrul că e prea blând şi face asupra sa presiuni mari pentru a-l împinge spre o zonă a acţiunilor directe, în forţă. Aşa cum în conjuncturile unde este implicat Uranus, nu se prea poate şti motivaţia pentru care acţionează, neprevăzutul fiind extrem de prezent, la fel şi în cazul lui Saturn nicio planetă din cele cu care lucrează astrologia în prezent nu poate interveni în conjuncturi pentru a modifica o direcţie pe care acesta o trasează.
Aşadar, din această combinaţie se naşte o divergență de opinie, o nepotrivire de caracter, o dezamăgire provocată de modificarea atitudinii sau comportamentului uneia dintre cele două părţi, deviaţia intenţionată a mesajului din teama de a pierde din vedere o plăcere naivă, o bucurie superficială, de a juca un rol. Pe acest fond, care ar fi trebuit să fie bun, să fie punctul care să echilibreze relaţiile dintre indivizi, atitudinea faţă de viaţă pare că se schimbă, se iau decizii împotriva a ceea ce s-a crezut până acum, se impun noi condiţii de colaborare, se rup înţelegeri pe motivul suportabilităţii ajunsă la cotele minime, se schimbă decizii eronate pentru a ascunde lipsa de viziune.
Momentul 15 august reprezintă însă, în contextul specială al lunii august, dar şi al anului 2012, o ipostază jenantă, penibilă, una care se va evidenţia prin viclenie sau indecență şi care îşi va atrage din plin criticile. Scena socială în care greii zodiacului intervin, când Venus (şansă, norocul, frumuseţea), retractilă, vulnerabilă în Rac, este expusă, pe un fundal în care Jupiter (norocul social şi dreptatea) trece printr-un exil dureros, va naşte puternice controverse prin acţiunile pe care oamenii, în grup, reprezentând instituţii, organizaţii, grupări sau chiar statul în ansamblu, sunt dispuşi să le facă. Scandalul, ceea ce transpiră din toate aceste conjuncturi, nu va putea fi oprit şi el nu este atribuit doar acestei zile, ci întregii săptămâni. Ulterior acestui moment, evenimentele vin în cascadă tocmai pentru că, din punct de vedere social, nu astrologic, nimeni nu se aşteaptă la complicaţii, poate nici măcar la intrigi, altele decât cele pe care evenimentele le sugerează în mod direct şi care, prin nesupraveghere, se amplifică.
Prin urmare, 15 august vine cu un semn negativ care rupe tăcerea, scoate din context o anume direcţie şi pare să construiască în autonomie un demers pe care să nu poată să-l ducă până la capăt. În tot acest tablou, oamenii intervin cu nemulţumiri pe care le-au crezut uitate, cu reproşuri şi acuzaţii despre care au crezut că le-au depăşit şi cu datorii pe care au crezut că le-au plătit. Pentru cei sensibili, care cu disperare își caută un loc unde să pună capul pentru a se odihni, ceea ce se consuma în această zi cu nerv şi indecență îi disperă şi îi obliga să ia o hotărâre importantă pentru ei. Nu ştiu exact ce decizie să ia, de vreme ce şi până acum au stat în cumpănă, au colectat informaţii, au consultat lucrări, persoane, au urmărit emisiuni tv, au căutat să înţeleagă fenomenul social. Cu toate acestea, durerea, elementul principal al acestei zile, îi motivează să decidă. Aici intervine rolul astrologiei şi le sugerează acestora că nu sugrumarea deciziei este elementul care contracarează un eşec pe viitor, ci faptul că ea este luată în absenţa unei perspective. Cei care nu ştiu că deciziile acestei zile vin cu o multitudine de probleme în viitor prin nesupraveghere, care se lasă antrenaţi de val şi spun în mod categoric “Gata, s-a terminat!” nu iau în calcul avalanşa de complicaţii născute din situaţii conexe pe care le vom avea de înfruntat până la finalul lunii.
Trecerea Lunii în Leu, spre seară şi împlinirea trigonului cu Capul Dragonului ne va motiva să nu ţinem cont de detalii, să ignorăm faptul că mai putem rezista încă un pic în aceeaşi schemă şi că poate ar fi indicat să ţinem cont de recomandarea conjuncturii astrale de a depune efortul cuvenit în a lua în calcul toate elementele ce derivă din decizia acestei zile. Există pericolul de a se lua prea în uşor revolta, apăsarea, de a refuza o informaţie obiectivă doar pentru că doare sau răneşte. Un spirit matur va vedea de fiecare dată dincolo de ipostazele durerii şi nu-şi va pierde capul.

Venus azi se întâlneşte în trigon cu Chiron şi în careu cu Uranus, împlinindu-le chiar de dimineaţă, având pe fundal trei aspecte pe care Luna le împlineşte cu Mercur (conjuncţie), Uranus (trigon) şi Jupiter (sextil) ce incită la acţiune, dinamism, evenimente desfăşurate într-un cadru deschis, fără vreo îngrădire legată de spaţiu, timp, bani sau convingeri religioase sau alte tipuri de confesiuni. Ca urmare a apăsării de ieri, azi oamenii se simt îndreptăţiţi să spună şi să facă aproape orice pentru a uita ceea ce nu le place, pentru a se desprinde de ceea ce-i doare şi a spera într-o schimbare calitativă a vieţii, nu neapărat spectaculoasă, dar măcar una în direcţia confortului.
Când Venus şi Chiron sunt în trigon din semne de apă, cu Chiron retrograd, survine nevoia de protecţie prin mijloace neconvenţionale. Astfel, protecţia energetică, cea născută din forme gând, din incantaţii sau prin ataşarea de talismane unor articole vestimentare ne încurajează să profităm de o şansă, să sperăm că norocul va creşte. Având de-a face cu un Chiron retrograd, aceste energii nu curg în mod liber spre individ, ci trec prin preajma lui şi este nevoie de motivaţie, efort, chiar susţinut, pentru a le atrage. Totul va lua însă forma unor raţionamente, va susţine un anume concept referitor la mondenitate şi va impune „necesitatea” ca pe un element cerut de anturaj, de mondenitate, de un apropiat.
Această înclinaţie spre exprimare, motivată de nevoia de a avea o protecţie, de a avea garanţia unei susţineri, primeşte din partea relaţiei negative pe care Venus şi Uranus o construieşte o lovitură sub centură. Se cere retragere din sfera în care anterior am dorit să ne extindem sub motivul nepotrivirii, a indecenței sau a absenţei meritelor necesare. Fie că se exprimă verbal sau în scris, că-şi comunică prin intermediul tehnicii moderne mesajele sau ca şi le trimit prin metode vechi, oamenii îşi cer unii altora decență, încadrarea în reguli cunoscute, bun simţ, respect, apreciere, recunoaştere. Îndemnul astral al acestei zile, chiar dacă este în mare parte susţinut de unghiuri care nu agresează, nu rănesc sau împovărează, susţin această apropiere de firesc privit, în mod paradoxal, ca o revoltă împotriva atracţiei speciale pe care oamenii o resimt acum spre a ieşi din reguli şi scheme cunoscute.
În a doua parte a zilei, combinarea celor două unghiuri ce s-au împlinit încă de dimineaţă, ne pune la încercare răbdarea şi obiectivitatea. Mesajul, atingerea, chiar fizică, receptarea unui mesaj care cere reflexie, vor mobiliza azi acele zone ale comportamentului care nu vor fi apreciate de anturaj. Asta poate duce la exprimare duplicitară, pe un ton ridicat, agitaţie, respingere sau o depăşire a unei limite pentru care am avut iniţial acceptul celorlalţi, dar nu în modul în care se manifestă acum. Greu de cuprins şi de această dată, predispoziţiile la care participă Uranus sunt încărcate de straniu. Din punctul de vedere al celui care acţionează totul are o logică şi totul este cât se poate de clar, însă receptarea mesajului nu va fi la nivelul aşteptărilor.
Prin urmare, 16 august este o zi încărcată de confuzie. Anumite contacte pot pune atât de multă presiune pe obiceiuri, pe ceea ce am învățat despre lume, pe standardele profesionale încât multe din cele ce ştim despre oameni, multe dintre cele pe care oamenii ni le atribuie se pot răsturna azi într-o clipită. Nu aceasta este însă direcţia spre care se deplasează vibraţia astrală, ci doar efectul. Valul principal al acestor unghiuri se îndreaptă spre identificarea acelor elemente care ne ajută în timp să ne armonizăm cu propria persoană sau cu grupul din care facem parte. Ceea ce gândim şi simţim azi seamănă cu o preschimbare majoră ce survine într-un mod greu de explicat în cuvinte, dar savuros de trăit. Între acestea, nevoia de confort, este elementul prioritar.
Tocmai de aceea recomandarea pentru această zi este aceea de a privi schimbarea nu ca pe o situaţie în care aruncăm o haină veche pentru una nouă, ci ca pe o nouă etapă de creştere a fiinţei. În mod firesc aceste etape nu survin spontan, evoluţia nefiind un efect al hazardului, de aceea este important ca apelul la experienţele anterioare, la cojoacele Babei Dochia, să fie făcută într-un mod plăcut, temperat, înţelept, calm. Nu primim medalii şi nici aprecieri speciale pentru modificările făcute azi, ci doar ne vom simţi altfel, iar acest “altfel” va fi în a doua parte a anului, cu ajustările de rigoare comportate până la finalul anului, o adevărate carte de vizită.

Nevoia de independenţă este redusă azi la minimum. Azi Soarele împlineşte, de dimineaţă, un careu cu Junon, iar cu Saturn, în a doua parte a zilei, un sextil, aducând o mare greutate Lunii noi, o formă de revoltă tăcută, mută, o decizie în a modifica un traseu prin opoziţie pasivă, prin exemplu personal afişat fără vreo formă de constrângere.
Această nouă formă de exprimare, unora, le va apărea ca o oportunitate, ca un nou mod de a ridica ştafeta, de a împărtăşi impresii care nu au nimic de-a face cu viaţa în general, dar care vor abunda în generalizări penibile pornind de la elemente particulare, unice. Influenţa lui Uranus, cel care perturba în acest fel dinamica socială, devine astfel un element care încurajează pentru a distruge. După raportul arhetipal dintre Uranus şi Soare (sunt guvernatori ai două zodii opuse, Vărsător şi respectiv Leu) această ipostază în care Uranus din Berbec exercită o anume influenţă asupra întregului spectru al zodiei Leu, lasă în urmă o dâră de fum, un şir întreg de firmituri, ca Lizuca, nu pentru a se întoarce, ci pentru a-şi găsi identitatea. 17 august este ziua oamenilor fără identitate, fără aspiraţii înalte, fără idealuri curajoase. Ei se exprimă azi într-un mod amplu, dinamic, cu multă dantelărie comportamentală, cu multă emfază şi în loc să stabilizeze dinamica socială, să pună o cărămidă la zidul pe care grupurile acum doresc să–l construiască, se întorc de-a curmezişul şi savurează acest moment de libertate personală, ce apare în ochii celorlalţi drept o clipă de nebunie, de deviaţie.
Când Soarele şi Junon sunt în careu se încearcă modificarea unui anumit cadru, a unui context, reducerea puterii de exprimare, raportarea voit greşită a unui element la un alt etalon, reconfigurarea ideii de muncă, plată, afacere, tranzacţie, schimb, câştig. Împlinindu-se pe finalul ciclului lunisolar, aceste bariere impuse ca modalitate de a intimida şi, prin căderea unui, să se producă ridicarea altuia, reprezintă o formă de penitenţă, o pedeapsă ce pare că vine din necunoscut, adică dintr-un context mult mai mare, mai amplu şi mai bogat decât cel pe care îl avem noi în vedere azi. Ceea ce reprezenta o calitate la finalul lunii februarie 2012, devine acum oportunitate în a schimba cadrul profesional sau a ameninţa cu ajustări ale căror calităţi nu sunt conforme cu nevoile şi aspiraţiile oamenilor.
Într-un mod cât se poate de straniu şi de neînţeles pentru cei care nu se ocupă cu studiul astrologiei sau al altor ştiinţe ezoterice, raportul armonios dintre Soare şi Saturn (sextilul) aduce o disponibilitate faţă de muncă, o apreciere a eforturilor societăţii, grupului, familiei, copiilor faţă de ridicarea unei anumite persoane sau de promovarea unui ideal şi deschidere a sufletului faţă de acele conjuncturi care sunt profitabile, care mulţumesc şi care au darul de a spori confortul personal şi încrederea în sine. Anterior, în 25 februarie 2012, când Soarele şi Junon au fost în aceeaşi ipostază negativă (careu), Soarele împlinea un sextil cu Jupiter. Atunci mesajul venea ca o greutate asupra sistemului judiciar, asupra reglementărilor, asupra nevoii de a face dreptate, de a reechilibra un sistem care îşi dovedise ineficiența. Mesajul lui Jupiter, pe atunci în Taur, s-a alterat în timp prin trecerea sa în exil (Gemeni), iar acum ne vedem în ipostaza de a parcurge acelaşi tip de revoltă, aceeaşi nemulţumire faţă de reguli, scheme, proceduri, demersuri sau politici de dezvoltare socio-profesională cărora nu li se poate citit în niciun fel eficiența, însă prin vibrația saturniană, adică printr-un deficit major la capitolul optimism. Saturn, prin conjuncţia sa cu Marte, impune în ecuaţie ceea ce în februarie Jupiter nu a avut: abilitatea de a reacţiona. În felul acesta, contextul social al întâlnirilor planetare de azi este unul virulent, aprig în a apăra funcţia, statutul, acumularea, regresul, deprecierea, metoda, gândul, dorința de a susţine orice tip de rezultat, indiferent cât de greşit este el. Observăm că, în mod contrar aşteptărilor, relaţia de sextil pe care Saturn şi Soarele o construiesc, nu va susţine munca eficientă, ci acel tip de acţiune care îşi are rădăcina în finalul lui februarie 2012 şi care s-a alterat de-a lungul timpului. Această acţiune de tip jupiterian care devine de tip saturniana este privită de astrologi cu mare reţinere, cu grijă, chiar cu teamă pentru că suprapunându-se peste tema Lunii noi poate conţine un sâmbure de anarghie pe care să nu reuşim să-l controlăm corespunzător.
Tema Lunii noi aduce un Saturn puternic în postura de guvernator şi o tendinţă de alterare a nevoii de confort, a hrănirii, a înţelegerii şi asimilării lecţiilor de viaţă printr-o expunere penibilă a intimităţilor în public, prin vulnerabilizarea fiinţei atinsă puternic acum de sentimentul inutilităţii. Mesajul preschimbării justiţiei, prin alterarea intenţiei şi modificarea instrumentelor de acţiune, pune o greutate specială pe relaţii, încărcând mult axa Eu-Celalalt. Ura şi discordia nu mai sunt atât de mult încurajate pentru că prin opoziţia pe care Neptun o trimite conjuncţiei Lună-Soare oamenii se unesc împotriva unui duşman comun, chiar dacă duşmanul poate fi chiar propria organizație sau propria persoană. Ceea ce se întâmplă nu este nici fals şi nici nu este împotriva firii, ci un fel de înţelegere care nu ar trebui să fie atât de activă pe procese de epurare, purificare, eliminare, sublimare atât de puternice şi directe. Nu este potrivit acum să ştim de fiecare dată care este cauza durerii de cap, de vreme ce suntem dispuşi să mărim timpul de odihnă, să limităm grijile, să reglăm alimentaţia şi să urmărim consumul energiei pentru activităţi constructive mai mult decât pentru cele superficiale. La fel, acum nu este momentul potrivit să înţelegem şi să vedem chipurile reale ale oamenilor pentru că am rămâne pe veci fără prieteni.
Ca fundal, crucea cosmică pe care Luna nouă îl împlineşte cu Junon, Neptun şi Lilith, ne aduce soluţia saturniană (sextilul ridicat între Saturn şi Luna nouă devine soluție pentru că un element al configurației, in speță Luna noua, se implică într-un aspect separat de aceasta, sextilul cu Saturn) ca pe una imposibil de aplicat, dar necesară. Pasionaţii de astrologie înţeleg că, atunci când se invocă devenirea în timp, parcurgerea unor etape de transformare, aşa cum impune un demers, oricare ar fi el (trecere de la careul Soare-Junon, cu Jupiter în sextil cu Soarele, la careul Soare-Junon, cu sextil Soare-Saturn) lucrurile devin imposibil de aplicat, penibile, degradante sau îndreptate împotriva individului pentru care s-a pornit acest demers. Când se pune problema acţiunii pe moment, forţa saturniana devine una de tip uranian, care se exprimă, indiferent de context, aşa cum îi este natura, fără ajustări ulterioare produse de rezonanţă, de raportarea la ipostaza prezentului, ci doar în conformitate cu mesajul său. Înţelegem astfel că azi se încearcă combinaţia a două tipuri de direcţii care nu se înţeleg şi care, în general, nu pot convieţui. Acest mecanism raportat la nivelul vieţii personale poate aduce din trecut neplăceri care nu trebuie răscolite aşa sau impunerea unui ideal gândit şi cerut de un individ la care să participe toţi cei din grup fără a avea cu acesta vreo legătură. În toate acestea, forţa, vitalitate şi rezistenţa la efort sunt puternic afectate şi căldura pe care o obţinem, adică rezultanta efortului, este una artificială pentru susţinerea căreia este nevoie de efort suplimentar pentru a o susţine.
Prin urmare, 17 august reprezintă o întâlnire cu monstrul din copilărie, cu păpuşa care vrea să iasă din dulap, cu Bau-Bau care se ascunde întotdeauna în întuneric, oriunde ar fi el, cu forme şi vietăţi imaginare pe care le-am încuiat în trecut, împreună cu vârstele de care nu mai dorim să ne amintim.
Mecanismul care se conturează azi ne pune în faţa unor situaţii pentru care nu avem soluţii sau, rezolvările, aşa cum le gândim şi căutam să le aplicăm, sunt doar ipostaze de moment, cârpiri de scurtă durată care prelungesc puţin durata de funcţionare a aparatului sau demersului. Ceea ce vine spre noi este însă foarte intens şi, în absenţa unui element personal, că este absorbit de neputinţă sau ca grupul nu permite exprimări individuale, apelul făcută spre lună februarie a anului 2012 nu ne permite reconfigurări, nu ne ajută să ne găsim calea, traseul, grupul adecvat şi a participa la construcţia sau reconstrucţia unui element important al vieții sociale.
Nu ne grăbim dacă invocăm acest moment ca fiind unul delicat în care oamenii îşi pierd încrederea şi în care compromisul înseamnă un cost suplimentat plătit pentru supravieţuirea dizarmoniei, comportamentului antisocial sau chiar a anarhiei. Luna nouă, cea care va impune vibraţia sa de-a lungul următoarelor aproximativ 30 de zile, sub motivul că ne parfumează încăperea cu aroma de santal a unui beţişor, ca în aromoterapie, ne umple casa cu fumul rezultat în urma arderii hainelor murdare pe care nu mai vrea nimeni să le spele. Absenţa lor, după aceste proces anapoda, poate sugera multora un nou început, o nouă garderobă şi, evident, alţi lupi îmbrăcaţi în piele de oaie. Suita de evenimente ce se încadrează în acest mecanism este extrem de variată şi va afecta toate categoriile sociale, indiferent de vârstă, sex, religie, pasiuni sau grad de conştientizare.
Se impune, ca element de reglare, nu de contracarare, o recomandare: să privim cerul nu ca un element de decor, ci ca o imensitate care ne susţine actuala formă de organizare, să privim apa nu ca un element plasat într-un decor, ci ca un mijloc de a rezona cu viaţa însăşi, să ne privim pe noi înşine nu prin ceea ce reprezentăm acum, bărbat, femeie, mamă, tată, funcţionar, lider, puşcăriaş ș.a.m.d., ci prin aspiraţiile cele mai ascunse pe care le avem mizând pe ceea ce ne-a construit aşa, nu pe ceea ce ni se pare că suntem acum. Privind aşa, viaţa îşi poate desfăşura cursul său şi noi să descoperim dacă suntem ipostaze în traseul ei evolutiv sau finalitatea însăşi. Aceasta înseamnă armonie atinsă prin înţelepciune, singurul element care se poate strecura prin urzeala de vibraţii astrale fără să fie afectat de dinamica acestora.

Trecerea Lunii în Fecioară, chiar dacă o mai păstrează pe aceasta în sfera de acţiune a Lunii noi, o scoate din zona tranzitului său prin Leu, ceea ce îi reduce dorinţa de acţiune sau îi ordonează direcţiile şi aspiraţiile în mod calculat şi rece. Momentul când Luna trece prin Fecioară este şi momentul când aceasta se află în careu cu Nodurile sale şi, evident, în opoziţie cu Neptun. Acum, după o asemenea dinamică, cea pe care am tot parcurs-o de la începutul săptămânii, ne mutăm centrul de interes spre atitudine. Mulţi vor lua atitudine împotriva lipsei de moralitate, a limbajului trivial, a vulgarităţii, alţii împotriva bolilor fizice. Cele cinci aspecte pe care Luna le împlineşte azi (careu cu Axa Dragonului, opoziţie cu Neptun, trigon cu Pluton, opoziţie cu Chiron şi sextil cu Venus) ne vorbesc despre descriere, despre vizualizarea, despre modul sunt sunt aşezate ideile în ordine, despre relaţia cu familia, despre calitatea pe care o îndeplinim în familie şi despre abilitatea de a ne folosi inteligența pentru a ne face viaţa senină şi liniştită.
Aspiraţia spre o viaţă mai bună devine principalul motor al acţiunilor de acum şi este pusă pe seama sextilului Lună-Venus, ultimul aspect împlinit azi. Celelalte aspecte, devin mijloace ce trebuie combătute, chiar şi trigonul Luna-Pluton, chiar dacă este unghi benefic, pentru că ne aduce o vitalitate care ar putea, prin marile conjuncturile ale perioadei, să ne ducă spre o finalitate greşită. Pluton este încă retrograd şi în continuare într-o relaţie proastă cu Venus şi nu ne putem permite lucrul de a ne lăsa în voia unei puteri care se ridică acum. Raportul dintre vitalitatea primită prin acest aspect şi necesitatea zilei ne apare ca nevoia de a alerga deşi gleznele nu ne sunt sănătoase, ca dorinţa de a ridica o mare greutate, deşi spatele nu ne mai susţine ca în tinereţe.
De partea cealaltă găsim erorile de judecată gândirea lascivă, ori cea pătimaşă, adică o dinamică axată pe extreme. Azi înţelegem că aceste extreme au fost perfect justificate, au fost cerute de context şi ne va face plăcere să le ordonăm acum după alte criterii sau să le înlăturăm, cel puţin pentru ziua de azi.
Prin urmare, 18 august ne încurajează să ne apropiem din nou de educaţie să ne depărtăm de ceea ce ne-a consumat, să ne diminuam impulsurile, pornirile şi să ne apropiem de un comportament liniştit şi calm. În prima partea zilei nu vom reuşi să obţinem decât cel mult o blocare a acestora, însă spre seară liniştea minţii, temperarea nemulţumirii sau diminuarea intensităţii durerii ne vor cuprinde, ne vor învălui şi ne vor încânta. Cu bucurie vom renunţa azi la ceea ce ne prisoseşte, la ceea ce doare, la tristeţea cauzată de neîndeplinirea dorinţelor şi, coborând nivelul pretenţiilor, obţinem o anume mulţumire pe care o vom considera agreabilă.
Cei care lucrează cu energia şi care ştiu cum să elimine tensiunile provocate de dizarmonie sau de energii reziduale au o zi de oboseală accentuată. Eliberarea corpului, a minţii şi a celorlalte structuri ale fiinţe, în mod gradat, de tensiune, conferă o senzaţie de greutate şi distribuie energia care a mai rămas spre procesele de reparare şi refacere. Dureri suspecte pot apărea sau chiar un conflict între minte şi suflet, însă este important de ştiu că aceasta reprezintă indiciul clar că vindecarea se produce. Această vindecare poate surveni în zonele energetice, în sectorul respirator, pe chakre, chiar în zone ale corpului astral şi ecoul acesta va fi resimţit azi ca o ieşire din ritm sau ca o diminuarea a aspiraţiei, a puterii de a merge mai departe pe Cale.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a dedica această zi relaxării, meditaţiei, reculegerii. Mesajul astral ne îndreaptă azi spre reparare şi dacă avem şansa de a înţelege spre ce se îndreaptă pentru sine energia cosmică vom şti ce să facem sau ce să nu facem pentru a nu perturba acest proces.

Cel de al treilea trigon dintre Mercur şi Uranus, din cele patru câte sunt atribuite acestui an, se împlineşte azi, la câteva ore de la miezul nopţii. De o parte şi de alta a momentului său de maximum, Luna împlineşte un careu cu Jupiter şi respectiv un sextil cu Junon, plasând tensiunea ideilor, jocul de-a alegerea, creativitatea răsturnată, într-un spaţiu public nepotrivit şi scoţându-l pe individ din procesul refacerii, a reparării, a vindecării în care s-a plasat ieri.
Acum, cu Mercur direct şi Uranus retrograd, chiar dacă intenţiile individului sunt corecte, chiar dacă mesajul său este bine construit şi corect argumentat, societatea nu are nevoie de mesajul său, grupul îl respinge, îl marginalizează îl plasează într-o zonă unde să nu se poate desfăşura. Momentul 19 august poate scăpa însă din vede un detaliu important ca până la finalul anului, când Mercur va trece prin Săgetător, nu va mai avea o oportunitate similară, nu ne vom mai putea exprima atât de creativ şi puternic şi nici nu ne vom mai mulţumi cu orice tip de răspuns. Acum se joacă o carte, iar miza este foarte mare pentru că retrogradarea lui Uranus ne pune în gardă vis-a-vis de uşurinţa cu care societatea se lipseşte de soluţiile care au putea-o ridica foarte mult. Prin ochii astrologului, acest semn de refuz, de negaţie, de risipire reprezintă începutul unui demers nu prea lung, de doar câteva luni (până în decembrie 2012) în care se combate individul cu mesajele altui individ, este înlocuită munca sa cu rezultatele precare ale altuia, pentru a se întreţine un sistem de tensiune, nepăsare, indiferență şi a distrage atenţia de pe mesajele astrale care ne duc spre progres şi reconstrucţie. Fiind în perioada de trecere de la un interval astral la altul, aşa cum ne indică trăsătura lui 2012, apelul la lecţiile învăţate, la experienţele de viaţă, la ceea ce am dorit să asimilăm, ca avere, putere fizică, vitalitate sau relaţii sociale, toate sunt puse acum într-un context periculos cu scopul de a fi negate, murdărite, anulate sau pentru a li se evidenţia inutilitatea.
Pentru că, dacă ne referim la contextul social din ţara noastră, mulţi vor spune fără rezerve “Înseamnă că nu se schimbă nimic, pentru că la noi este aşa de multă vreme” avertismentul astral este cu atât mai important pentru că asta înseamnă că abia acum este momentul pentru o agitaţie socială, politică, financiară, nu cum s-a întâmplat de la începutul anului. Ceea ce s-a consumat din ianuarie până acum, deducem din observaţiile făcute pe marginea conjuncturii astrale din această perioadă, au fost desfăşurate prin voinţa propriei, cu maximum de disponibilitate şi beneficiind de o portiţă destul de îngustă a permisibilităţii astrale, aceea care a încurajat reglarea conturilor cu trecutul şi promovarea ideii de schimbare.
A doua componentă a acestei zile şi implicit a perioadei ne anunţă distanţarea de ceea ce a încurajat atingerea acestui vârf de agitaţie socială. În felul acesta, apelul la trecut va fi discret, rezervat sau menţinut la aceeaşi intensitate însă numai în sfera privată, numai pentru individ, pentru viaţa sa, pentru aspiraţiile şi modelarea personalităţi sale.
Descoperim, astfel, ca trigonul Mercur-Uranus care ne ridică nivelul de înţelegere, ni-l rafinează şi ne pune în faţa unor adevăruri complicate, extinse, adânci sau dificil de înţeles în condiţii normale, tocmai pentru ca Uranus este retrograd, ne aduce în faţa unui interogatoriu în care să explicăm cine este vinovatul, cum se vor desfăşura etapele viitoare şi ce trebuie oprit pentru a nu compromite în totalitate factorul social. Mulţi vor refuza să creadă acest lucru, dezvoltând o atitudine recalcitrantă şi dând curs unei inversiuni psihocomportamentale. Vor vedea vinovatul şi vor alege, pentru că se simt puternici şi în postura de a face asta, să atribuie greşeala altcuiva.
Prin urmare, 19 august este o zi în care gândirea şi înţelesurile se extind într-o zonă pe care nu o stăpânim. Dacă de la începutul anului am acţionat într-un anumit registru comportamental, lucrând împotriva grupului, calităţilor, susţinerii, profunzimii, a puterii de a rezista sau de a supravieţui unui context agresiv, acum aprecierea acelei perioade se schimbă radical. Gândim altfel despre oameni, pentru că îi vedem aşa cum sunt, iar conjuncturile pe care le-au generat să le încadrăm acum în categoria adecvată, cum nu s-a întâmplat în trecut. Totuşi, această luciditate, doar în privinţa evenimentelor trecute, nu ne ajută să schimbăm tipurile de relaţii pe care le-am dezvoltat, incidentele la care am luat parte şi nici să recuperăm pierderile substanţiale pe care le-am comportat, iar de aici încolo sentimentele se vor tulbura pentru că societatea nu doreşte să schimbe nimic. Constatând şi urmărind desfăşurarea acestei opoziţii surprindem răsărind în adâncul sufletului regrete pe care nu am visat vreodată că le-am putea avea şi am putea să ne implicăm în demersuri despre care, în prima jumătate a anului, nu am crezut că ne vor tenta vreodată. Tot acest proces, în care se încearcă repararea a aceea ce s-a greşit, a grupului, a societății, a anturajului, poate chiar a omenirii în ansamblul ei, dovedesc existența unei puternice reticenţe și duce la neînţelegeri majore aplicate calităţii muncii, respectului faţă de oameni, curajului de a promova şi menţine idei profunde, curate, înălţătoare. Se descoperă astfel că, în marea majoritate a cazurilor, de la începutul anului și până acum, oportuniştii au fost cu un pas înainte şi fenomenul social acum, când ar fi trebuit să aducă la lumină printr-o explozie, o efervescență, un dinamism aparte, este deja îmbătrânită de atât de mult consum şi supusă, chiar din tinereţile ei, unei puternice uzuri. Mulţi îşi vor pierde speranţa că lucrurile se vor schimba în bine şi vor căuta să activeze într-o zonă periferică a societăţii sau într-un cadru intim menit să le aducă mai multe satisfacţii.
Mecanismul social, privit prin acest nod astral, cel dat de soluţiile şi înţelegerile generate de împlinirea trigonului dintre Mercur şi Uranus, devine, pe zi ce trece, până la finalul anului, şi mai complicat, încadrându-se, totuşi, în deviza lui 2012: un an al extremelor.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu ne lăsa tulburaţi de cunoaştere. Adevărul este cel care ne va face liberi şi, de cele mai multe ori, descoperirea sa aduce în faza incipientă momente de disperare pentru care nu este deloc plăcut şi nici confortabil măcar să afli că o bună parte din viaţă şi, probabil, existențe de-a rândul, te-ai hrănit cu minciuni.

4 thoughts on “13 – 19 august 2012

 1. MONICA spune:

  Trebuie sa recunosc profunzimea predictiilor dumneavoastra. Am recitit fragmente din „2012-un an al extremelor” si sunt de-a dreptul fascinata de acuratetea informatilor facute la finalul lui 2011. Am facut cateva legaturi cu predictiile saptamanale actuale si imi dau seama ce minunat este sa poti sa intrevezi adevarul prin stiinta.E superb!
  Spunea cineva in guestbook ca exista in orice domeniu de activitate ‘multi chemati , dar putini alesi’,iar dumneavoastra , domnule Coser, sunteti un ales!

 2. Monica,
  multumesc si ma bucur ca acest articol se dovedeste in continuare util!

 3. Ina spune:

  Domnule Coser,vreau sa va rog daca timpul va permite sa ne spuneti ceva si despre tranzitul Nodului Nord prin Scorpion !Va multumim ptr eforturi!Sa fi-ti in lumina!

 4. Ina,
  acusica…
  NN intra in Scorpion duminica, 2 septembrie, asta inseamna ca voi face referire la el in urmatoarea analiza.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.