30 noiembrie – 6 decembrie 2009

Luni, 30 noiembrie
Ultima zi a lunii noiembrie va aduce influente interesante si constructive, finalizandu-se intr-un regal de forte in care Mercur va construi un careu cu Uranus, octava sa superioara, creand impresia ca tot binele pe care il confera aceasta zi este o mare pacaleala.
Chiar la cateva minute de la miezul noptii Luna din Taur, va trece printr-un careu cu Lilith, pentru ca, spre seara, sa construiasca un careu cu Marte, ceea ce aduce duplicitate intervalului 0:17-18:51 si Lunii calitatea de misionar. Prin aceasta relatie vedem ca pe cer se ridica un careu in T pe semne fixe, aducand manie si resentimente, atitudine incrancenata, teama de a vorbi in public, iar atunci cand se face asta folosirea unor cuvinte cu o mare greutate.
Totusi, inainte de rasaritul soarelui, Mercur va implini un sextil cu Chiron, ceea ce va centra intreaga zi in jurul ideii de lectie, invatatura, metoda, educatie, misiune, progres. Acesta este momentul in care se va hotara cum se va folosi cuvantul si care va fi directia spre care va fi indreptat. Relatia lui Mercur din Sagetator, dispus sa foloseasca in permanenta cuvantul pentru a mentine forma, nivelul substantei descriind efortul, dinamismul si aventura, dar care sa nu se lege catusi de putin de profunzimea ei, cu Chiron din Varsator, devine dinamica, inteligenta, abila, comunicativa in mod constructiv, dar deficitara la capitolul intelegere.
Verbul Sagetatorului este acum lezat de chiar relatia buna a lui Mercur din Sagetator cu Chiron, aducand dizarmonia, discordia sau nepasare ca liant al bunei intelegeri, ca motivatie in a utiliza cuvantul ca instrument de lucru. Luna si Mercur prin aceasta relatie devin incompatibile si cele doua elemente definitorii ale acestora – sentimentul si comunicarea – devin ca apa cu uleiul ce nu se imprietenesc decat la caldura.
Caldura acestei zile este data de patru trigoane unele in aplicatie, altele in separatie, ce participa din plin la directiile pe care le indica aspectele ce se implinesc la grad perfect astazi. Astfel, relatiile Mercur-Marte, Luna-Pluton, Venus-Uranus si Saturn-Lilith devin mijloace de a indeplini si stabiliza o intentie, un plan, un demers.
Prin urmare, scopul este elementul care lipseste acestei zile si pe care aspectele ce se implinesc azi la grad perfect il vor lua de la planetele aflate in trigon. Astfel, oameni cu calitati vor fi la mare cautare azi. Cuvintele vor fi ele insele mijloace de identificare a elementului pozitiv al zilei, insa nu pentru a inmulti binele, ci pentru a-l consuma. Degeaba primul impuls al zilei, ce ne vine din activitatea de peste noapte, ne va duce spre replica, disputa si va da intaietate resentimentului, angoasei, nemultumirii, pentru ca finalitatea, ce va aparea prin concursul trigoanelor pe aceasta intentie de a relationa prin doborarea barierelor (cei drept printr-o intentie rea), este una foarte buna.
Pentru cei aflati in suferinta sau care urmeaza un tratament, ziua va aduce solutii ce vor fi apreciate ca fiind bune. Trigoanele indicate vor avea asupra corpului un efect tonic si reconfortant si ii vor furniza energia de care are nevoie pentru actiune sau supravietuire.
Elementul negativ al zilei, asemenea proverbului “unde-i sta puterea, acolo ii sta si slabiciune”, este data de scop. Alegerea unui scop gresit aduce dispute si tulburari de constiinta, neintelegeri, refuzul de a integra informatia intr-un sistem de valori, refuzul in general si, prin toate acestea, aducea individul in postura de a hotara prost pentru intreaga viata, pentru intregul proiect sau demers. Planetele acum nu ne recomanda nimic, ele ne sustin intentiile bune sau rele si nici macar nu ne pot sugera o eventuala greseala pe care sa o evitam in mod direct.
Asadar, recomandarea acestei zile este aceea de a ne stabili obiective pozitive. Nu putem renunta la actiune, nu este o zi care sa ne indrepte atentia spre interior, dar, lucrand in exterior, putem sa facem fapte bune cu masura si intelegere. Totusi, nu faptele ne vor capta atentia in aceasta zi, ci scopul si din asta se va naste cea mai mare confuzie.

Marti, 1 decembrie
Luna decembrie este o luna plina de evenimente astrale importante. Printre acestea am putea enumera: revenirea la mers direct a lui Uranus (1 decembrie), sextilul Venus-Saturn (4 decembrie), reintrarea lui Junon in Berbec (6 decembrie), conjunctiile Mercur-Pluton si Jupiter-Chiron (7 decembrie), sextilul lui Uranus cu Capul Dragonului (11 decembrie), cuadratura lui Pluton cu Junon (16 decembrie), opozitia lui Saturn cu Junon si intrarea lui Marte in mers retrograd (20 decembrie), conjunctia Soarelui cu Pluton (24 decembrie), intrarea lui Mercur in mers retrograd (26 decembrie), conjunctia Venus-Pluton (28 decembrie) si multe altele.
Se stie ca ziua de 1 decembrie va cadea in fiecare an in aceeasi zi din saptamana ca 1 septembrie, stabilindu-se, prin asta, o concordanta calendaristica intre aceste doua date. Anul acesta raportul de forte merge dincolo de aceasta simpla analogie si impune o analiza a ultimilor trei luni, a ultimei perioade, racordandu-se in mod pozitiv eforturile pe care le-am facut anterior la scopurile pe care le avem acum.
1 decembrie este o zi plina de evenimente astrale pentru ca Luna, fiind in Taur si pe ultimul segment al acestei zodii, va avea de construit aspecte cu planete ce incearca zodiile Varsator, Pesti, Scorpion. Aceste semne au avut in ultimele trei luni un puternic marcaj impunand oamenilor valori mobile greu de integrat si utilizat.
In fata atator evenimente astrale (12) ce se implinesc astazi, astrologul poate experimenta un moment de indoiala si descumpanire. Pana la rasaritul soarelui se produc trei cuadraturi, doua trigoane si un sextil, apoi, pana la iesirea din semn, Luna va mai face un sextil si o opozitie, ziua incheindu-se cu un sextil si un trigon, iar peste toate Uranus, oprit pentru cateva momente din mers, revine la deplasarea sa directa prin zodiac. Este de altfel dificil de integrat aceasta aglomerare de trasaturi, pentru ca include mesaje diferite si nici scopul lor nu este acelasi. Din aceasta cauza putem declara intreaga zi – ziua Uranus.
Daca la 1 iulie Uranus a intrat in mers retrograd aducand momentul de cascada aproape de observatia si intelegerea oamenilor, 1 decembrie aduce oamenilor reversul medaliei, momentul de stop ce nu-i va desprinde pe oameni de faptele trecutului, de intentia de a se intoarce intr-un trecut eronat, sumbru sau gresit pentru ca acest comportament astral mai contine in trasaturile sale, din inertie, deplasarea retrograda pe care aceasta planeta a abordat-o in ultimele sase luni. Aceasta relatie complexa a lui Uranus cu valorile civilizatiei noastre, aduce, in acest moment de revenire, un apel la Saturn pentru a stabiliza ceea ce de la sine tinde sa se deplasaze, din inertie, inapoi. Mecanismul psihologic pe care il declanseaza Uranus la revenirea din mersul retrograd are la baza aceleasi valente regasite in definitiile aspectelor de cuadratura si opozitie, indiferent intre ce planete se construiesc.
Unii sustin ca revenirea la simtul umanitar, universalizarea, sensibilitatea artistica, deschiderea catre valorile arhetipale si construirea unor inedite canale de comunicare, ca un arc peste timp, este un act firesc de reintoarcere a naturii la forma initiala, dar acestia pierd din vedere ca un cui batut intr-o scandura lasa, la indepartarea sa, semnul abuzului savarsit. De partea cealalta a baricadei, aceasta revenire la mersul direct al lui Uranus aduce la lumina acele leziuni si, in viziunea lor, in prima zi de revenire vor fi vizibile doar acele rani pe care timpul (prin apelul lui Uranus la Saturn in vederea stabilizarii fluxului energetic) va garanta ca le poate acoperi, celelalte vor fi trecute intr-un plan secund si abordate la urmatoarea retrogradare a lui Uranus (5 iulie – 6 decembrie 2010).
Adevarul, ca in multe dintre situatii, sta undeva la mijloc si azi, pentru ca beneficiind de influxurile atator aspecte ce aduc tot atat de multe evenimente si trasaturi importante ale perioadei, avem ocazia sa distingem ce rani ne aduce Uranus din trecut si ce valori au nevoie de spirit conservator pentru a se stabiliza si a ne echilibra prezentul.
Pana la rasaritul Soarelui, Luna va avea de implinit trei cuadraturi cu planetele din Varsator, un sextil cu Uranus si un trigon cu Capul Dragonului. Momentul de disconfort, limitarea libertatii de expresie sau contractie pe care o impune Luna prin cuadraturi, pare ca este bine sustinuta si argumentata de relatia buna pe care aceasta o are cu Uranus si cu axa Nodurile sale. Astfel, noapte ne poate aduce ganduri profunde, regrete adanci si momentul de intelegere al celei mai grave erori pe care am facut-o in ultimele trei luni. Informatia (cuadraturile) este dura, dar modalitatea de exprimare (trigonul si sextilul) aduce blandete exprimarii si tocmai de aceea dimineata va veni peste noi cu sentimentul ca am avut o noapte incarcata chiar daca nu ne amintim concret ce s-a intamplat.
Sub impulsul acestor impresii, intreaga zi va fi dominata de perceptii, intuitii, senzatii de deja vu, observatii obiective, reactii spontane ce tind sa ne duca mentalul si sentimentul intr-un sector in care am fost in primavara lui 2009. Acest sector se dovedeste a fi plin de nemultumiri si insuccese, de temeri si obsesii, dar acum, el ne poate aparea in tonuri accesibile, inteligibile. Intelegem de ce s-a intamplat atunci ceea ce ne amintim sau retraim si ce anume a dus la situatia respectiva si, daca ar fi sa experimentam o calatorie in timp, am sti exact ce trebuie facut pentru a nu repeta aceeasi greseala.
Opozitia Lunii cu Venus si trigonul acesteia din urma cu Junon, aduce o regula noua in metoda aplicata azi. Unii l-ar numi “Asul din maneca”, dar nu este un atu, ci o mica rautate pe care ne-am straduit sa o ascundem in perioada 1 iulie – 1 decembrie 2009 (retrogradarea lui Uranus) si care acum, cu Venus anaretic in Scorpion, iese la lumina.
A doua parte a zilei va fi mai putin sentimentala, iar informatiile pe care influxurile astrale ni le ofera vor fi mai mult indreptate spre observatie, sedimentare, utilizare, deplasare, miscare. Mercur va ridica acum un sextil cu Neptun si va induce senzatia de nepasare, ascunzand adevarul despre ceea ce destinul ne arata. Acum este momentul cand Uranus face apel la Saturn pentru a consolida valorile intr-un timp prezent, pentru a se desprinde de magia trecutului si iluzia ca acesta poate fi schimbat fara consecinte. Norocul ne va surade, pentru ca Luna va avea de ridicat un trigon cu Saturn si vom simti usor sentimentul de siguranta, implinire si stabilitate pentru a ne desprinde de hipnoza trecutului.
Prin urmare, prima zi a lunii decembrie este o lectie de magie si stiinta, de intuitie si ratiune, de control al sentimentului si de nepasare in fata evenimentelor. Raportul de forte, ce se realizeaza acum intre aceasta zi si alte date importante ale acestui an, face din 1 decembrie o zi a sintezei prin apel la ceea ce s-a intamplat. Momentul de revenire a lui Uranus la mersul sau direct va capta intreaga atentie si va ingloba intregul spectru al energiilor planetare din aceasta zi. Asa ca indiferent ca ne amintim de trecut sau ca visam sa ne depasim conditia morala, sociala sau financiara, indiferent ca avem de infruntat un eveniment ce se trage din primavara lui 2009 sau ca am ales sa nu ne pese, totul va avea nevoie de stabilitate, de intelegere, de observatie, de gandire si discernamant. Totul va avea nevoie de Saturn.
Apelul la Saturn va fi pentru unii semn de penitenta si exemplul ca raul este prins in cusca si supus unei judecati aspre. Saturn in Balanta va fi insa mai apropiat de sextilul Mercur-Neptun decat de oricare alte aspecte ale acestei zile si ne va convinge pe toti ca solutia este data de detasare, indiferenta sau refugiul in putin.
Nimeni nu stie ce este mai bine pentru altul si tocmai de aceea recomandarea care se cuvine aici este aceea de a ne folosi intreaga energie pentru a intelege si solutiona ceea ce ni se intampla. Atractia spre relatii, tentatia de a pretinde celorlalti sa ne rezolve problemele sau de a invinui o alta persoana pentru ceea ce ni se intampla este o mare greseala. Daca inceputul lui iulie ne-a adus in fata unei cascade, acum realizam ca nu suntem decat la un pas de ea. A spune azi “Altul este vinovat!” inseamna a te lasa luat de apa si a cadea in cascada.

Miercuri, 2 decembrie
La numai trei minute de la miezul noptii, Venus va trece in Sagetator, schimband vibratia si eliberand Scorpionul de povara sentimentelor, a lipsei de tact si a posesivitatii, aducand nobletea, rafinamentul, moralitatea in randul calitatilor importante. Trecand de la posesivitate la impulsivitate, sentimentele cu Venus din Sagetator vor cauta in permanente o scena pe care sa se urce pentru a demonstra profunzimea si elocventa, sinceritatea si puritatea.
Prin revenirea lui Uranus la mersul sau direct, chiar din seara zilei anterioare, dar si prin depasirea pragului anaretic de catre aceasta planeta, momentul 2 decembrie, din punct de vedere afectiv, va fi perceput ca o eliberare de tensiune, povara, durere sau chin. Puterea sa se va indrepta acum spre interactiune, activitati mondene fie din dorinta de a experimenta ceea ce perioada anterioara a restrictionat, fie din curiozitatea de a vedea daca raul este asa cum pare. Se prevad astfel gesturi necugetate, cuvinte nepotrivite, negocieri pierdute sau schimbarea grupului de prieteni.
A 12-a Luna plina din acest an (urmatoarea din 31 decembrie fiind a 13-a devine Luna albastra – Blue Moon) survine chiar dimineata, la 9:30. Momentul de Luna plina in Sagetator, de anul acesta este unul complicat si dificil din cinci motive ce actioneaza ca un cumul de forte:
1. Luna plina pe casele V-XI, adica pe axa iubirii daruite – iubirii primite;
2. Ascendentul in Capricorn ce il transforma pe Saturn in guvernator al momentului;
3. Saturn devine, in limita maxima a orbului, planeta mediatoare opozitiei;
4. Saturn experimenteaza o opozitie cu Junon pe axa relatiilor Berbec-Balanta;
5. Uranus, asistatul saturnian din ziua anterioara, implicat in continuare in procesul de captare a vibratiei saturnine, impune alegeri majore prin sextilul cu Capul Dragonului din casa I.
Aceste 5 punct esentiale din tema Lunii pline vin sa intareasca tensiunea ideilor, argumentelor, a mijloacelor de tranzationare, a elementelor puse in vanzare, dar si ale celor solicitate, a cuvintelor, vigilentei, autoexprimarii si imitarii sanctionand superficialitatea sentimentelor si disimularea.
Aceasta Luna plina va aparea insa inofensiva celor care dispun de o vibratie superioara, ce se centreaza in aceasta lume prin valori morale importante si care nu mint, nu ascund ganduri sau intentii si se ghideaza dupa regulile bunului simt. Trasaturile instabile le Lunii din Gemeni, va oferi asadar un spectacol de zile mari si de multe ori nu stim de ce anume ar putea fi in stare aceasta pozitie, dar azi am putea vedea.
Realizand un trigon cu Lilith, inainte de momentul de Luna plina si un sextil cu Marte dupa, Luna va cauta sa mute centrul de atentie de pe incercari relationale, tentatia puterii, minciunii, a vocabularului, aliantelor triste, dar necesare, compromisurilor, pe motivatii ce tin de sfera puterii, dominarii, cuceririi, impunerii. Practic nu se va vedea trecerea de la trigonul cu Lilith la sextilul cu Marte, intreaga situatie fiind evaluata in cuvinte negative.
Prin urmare, puterea si increderea sunt cele doua trasaturi de caracter care vor fi puternic zdruncinate in aceasta zi. Orice mica instabilitate, abatere de la un cod al bunelor practice, de la moralitate sau de la un sfat oferit cu sinceritate si generozitate, va intra intr-un mecanism astral imposibil de controlat. Cel ce va gresi va da din esec in esec, din minciuna in minciuna, din gafa in gafa si nu va realiza decat aproape de sfarsitul zilei ca de fapt multe s-au pierdut, multe sau risipit si unele nu mai pot fi refacute.
Pe Luna plina creste puterea lichidelor, echilibrul hormonal este afectat si creste riscul aparitiei insomniilor, angoaselor trecatoare, durerilor musculare sau articulare, afectiunilor cardiovasculare. Tocmai de aceea nu se recomanda efortul, munca in conditii de tensiune nervoasa sau fara o alimentatie adecvata. Influenta Lunii pline din Sagetator poate suprasolicita ficatul, functiile pulmonare accentuand afectiunile deja instalate in aceste organe.
Recomandarea acestei zile vine pe segmentul medical. Orice gand se amplifica si el poate agrava o afectiune deja instalata. De asemenea, pot aparea probleme neuromotorii, chiar paralizie intrucat aceasta Luna plina este in dizarmonie cu Saturn. Cei care au deja instalate afectiuni ale pielii, trecerea lui Venus intr-o alta zodie, dar si implicarea negativa a lui Saturn in toate aceste influxuri, poate duce la agravare. Se recomanda consumarea alimentelor naturale, eventual in cantitate mai mica si sustinerea acestui organ prin folosirea ceaiurilor de plante sau a argilei.

Joi, 3 decembrie
Pe final de Gemeni, Luna va avea de infruntat cuadratura cu Uranus si opozitia cu Mercur. In 3 decembrie Luna va lansa un mesaj duplicitar mult mai evident decat in zilele anterioare. In lipsa altui aspect major decat cu Luna, vibratia astrala va pune la grea incercare credibilitatea, informatia, puterea de transformare a ideii in instrument, parabolele in exemple de viata. Faptele nu vor avea durabilitate, iar ideile consistenta.
Ridicand cuadratura cu Uranus pana la rasaritul Soarelui, ziua va incepe sub impulsul unui neastampar, al unei indecizii. Unii se vor intoarce de 10 ori din drum, altii se vor razgandi de 10 ori si nu vor recunoaste fata de ei insisi sau fata de altii ca exista ceva in aer care le tulbura mintea si le indreapta pasii pe drumuri gresite. Vibratia negativa a zodiei Gemeni va face acum legatura cu vibratia gresita a zodiei Leu, ce gazduieste planeta Marte intr-un tranzit puternic si agresiv.
Inima va primi mai putin oxigen, sentimentele vor fi dozate si o suspiciune va plana asupra tuturor. Azi este o zi proasta pentru cei care lucreaza in posturi de consilieri, de consultanti, adjuncti, pentru cei care tin locul altora sau le preiau din atributii. Cel mai puternic instrument folosit impotriva lor va fi acela care va scoate in evidenta carenta sau, acolo unde nu este cu putinta asta, li se va fura rezultatele muncii in asa fel incat altcineva, pe nesimtite, sa-si revendice meritele lor.
Furtul ideii, jongleriile intelectuale, schimbul de idei pe muchie de cutit si atacurile verbale pe baza unor neadevaruri sunt elemente care vor abunda in aceasta zi si vor crea mari probleme.
Trecerea Lunii in Rac, nu va aduce deloc momentul de liniste pe care il asteptam, ci va intari convingerea ca cineva sau ceva ni s-a impotrivit si vom vedea in patima indoielii si a suspiciunii solutia cea mai buna. Gandurile serii vor fi asadar in opozitie cu stabilitatea, cu intelegerea propriului Eu si in dezacord total cu celalalt, cu ideile lui si cu imagine pe care o are.
Prin urmare, 3 decembrie ne va pune la grea incercare puterea de actiune si intelegerea propriilor fapte. Bucuriile nu ni se vor parea intregi, din cauza altora, iar linistea nu va putea fi savurata pentru ca gandul indoielii ne va tine treaza atentia. Unii se vor grabi sa puna etichete, sa-si dea demisia, sa ceara marire de salariu sau sa-si aminteasca de o promisiune neonorata din trecut. Acestia vor pune in joc farama de echilibru pe care au construit-o in cele cateva zile bune pe care le-am avut si vor privi cu teama emotia si indrazneala de a spune ceea ce respectul, jena, frica si indoiala i-au impiedicat altadata. Se pot pune in balanta elemente de patrimoniu, se pot discuta probleme despre mersul lucrurilor la o amploare de neinchipuit, pentru ca apoi fiecare sa se trezeasca brusc din reverie si sa revine la viata de altadata. 3 decembrie poate fi o zi de tradare, de abandon sau refuz ce pot avea consecinte grave asupra individului, grupului sau de apartenenta, chiar asupra natiunii.
Aplicatia sextilului Venus-Saturn aduce unora succes prin relationare indirecta, sansa prin schimb de bunuri, prin cunostinte noi, prin inedite castiguri si sanse. Totusi, aceste situatii sunt rare, tocmai de aceea nu este indicat sa visam la poiana din padure atunci cand ne aflam pe culoarea rosie a semaforului.

Vineri, 4 decembrie
Elementele date de tradare, dezgust, respingere sau dispret vor avea in 4 decembrie un salt spectaculos. Daca intentia de a spune ceea ce mintea a elaborat in ultima vreme devine o actiune periculoasa pentru sine, gandul va zbura liber si isi va permite sa abordeze subiecte pe care nu le-ar fi atins altadata. Acelasi gand ne va spune ca tot ceea ce simtim si traim este corect si ne va incuraja acea latura negativa a personalitatii care nu se arata asa cum este, ci se disimuleaza pentru a obtine avantaje nemeritate.
Sextilul lui Venus cu Saturn aduce in primul rand o stabilizare a atitudinii, a sentimentelor, a simtului estetic, a gustului pentru frumos intr-o forma noua. Indiferent ca se incearca schimbarea vestimentatiei, a masinii, a apartamentului sau ca se fac schimbari in casa prin redecorarea dormitorului sau holului de la intrare, cu totii simtim nevoia unei schimbari, nevoia unui aer proaspat cu care sa ne bucuram zilele.
Se va aborda aceasta schimbare cu atitudinea obsesiva de a modifica ceva, nu neaparat in bine sau in rau, ci de a produce o schimbare.
Daca in viata personala consecintele schimbarii sunt inofensive, modificarile la nivel social, impuse de sextilul Venus-Saturn, tin in primul rand de sfera culturala, educativa si apoi de cea a relatiilor diplomatice. Ziua de 4 decembrie va implini efortul de trei luni in aceasta directie si va aduce bucurii si sperante care sunt partial bune si partial rele. In aceasta zi rezerva astrologului in fata binelui, dar si in fata raului este argumentata de intregul context astral. Acum Luna din Rac incepe ziua in fereastra opozitiei cu Pluton, deci parte importanta a careului T cardinal (Luna-Saturn-Pluton), si, prin asta, agreseaza constiinta, binele, relatiile intre oameni, valorile morale traditionale, impunand prin experimentare o noua viziune asupra prieteniei, amicitiei, colegialitatii, un nou mod de abordare a relatiilor intre frati, rude sau intre membrii aceleiasi comunitati.
Cu toate acestea impartialitatea sextilului va inclina, datorira agresivitatii opozitiilor cu care Marte ataca axa afectivitatii Leu-Varsator, spre tristete, spre neimplinire, spre esec, dezamagire. Multi vor avea impresia ca orice ar schimba in viata lor multumirea ii va ocoli, asta pentru ca acum modificarile sunt superficiale, de convenienta, impuse de un neastampar interior si nu cerute de destin.
Prin urmare, 4 decembrie aduce in contextul astral al zilei motive de indoiala fata de relatiile pe care le avem si ne ofera prilejul sa schimbam karma si sa intoarcem vasul spre o directie necunoscuta. Spre finalul zilei vom observa ca apele in care ne-am aventurat nu sunt noi si ca pe aici am mai fost cu alte prilejuri, cu alte motive si pentru alte scopuri. O anume inocenta ne determina sa impunem vietii astfel de pretentii. Vom dori sa schimbam ceva in mersul lucrurilor, dar asta va ramane o simpla dorinta, pentru ca schimbarea, dupa cum vedem, nu inseamna azi si noutate. Faptele ne vor duce pe acelasi teren, doar ca, din mimetism, prefacatorie sau pur si simplu naivitate, ne atribuim arbitrar roluri la care am visat si pe care destinul nu ni le poate oferi niciodata. Pentru cei care raman in continuare prieteni cu intelegerea, observatia si discernamantul, ziua de 4 decembrie este o zi a tristetii, a melancoliei, a cautarilor spirituale, a hotararilor decisive de a impune vietii obiceiuri sanatoase, tonice, corecte, dar complicate sau dureroase la inceput. La mjlocul celor doua tendinte ramane cel care nu intelege sau intelege partial, dar pe care destinul construit prin fapte bune il protejeaza de erori de judecata sau alegere. El va spune “Azi este prima zi din restul vietii mele!”, dar nu va face nimic sa schimbe directia vietii, nici macar sa se convinga ca un inceput, formulat in felul acesta, este constructiv.

Sambata, 5 decembrie
Pe ultimul segment al domiciliului sau Luna va aduce zilei de sambata o decizie tulburatoare, o hotarare agresiva impusa destinului, o rascolire a acelui sector al vietii ce ar trebui lasat in amintire.
Trecerea ei peste Coada Dragonului, in separatia trigonului cu Uranus, ne spune ca viata are de oferit in continuare surprize si ca viziunea ce ne apare acum nu poate fi decat una pozitiva. Si nu doar Luna ne aduce aceasta constrangere existentiala, ci si Mercur, ce are de parcurs ultimul grad al Sagetatorului, aducand ultima eruptie de bunatate, ultima explozie de actiune, de aceasta data tulburatoare, ce ne va pune pe toti pe ganduri.
Cuadratura Mercur-Junon este insa semn de neincredere in bunul mers al lucrurilor, convingandu-ne ca timpurile cer o exprimare sociala agresiva prin care fiecare sa-si impuna propriul adevar, propria moralitate, propriul interes.
Din nou, ca de multe ori anul acesta, dar pe alte aspecte, cuadratura indicata, pe fondul opozitiilor pe care Marte le face din Leu planetelor din Varsator, lezeaza puterea, abilitatea de a impune celorlalti o idee, distrugand increderea si echilibrul fragil pe care l-am construit in zilele anterioare.
Daca Sagetatorul evoluat, capabil sa adune valori corecte, sa-si ajusteze emotiile si gandirea in raport cu acestea in asa fel incat sa poate modifica evolutia unui neinitiat si sa-i ofere hrana sprituala, devine prin acest comportament un Pesti, centrul de interes se va muta de pe valori pe proces, pentru a produce schimbari fortate. Schimbarile fortate impuse in mersul lucrurilor, asa cum sunt ele din septembrie incoace, produc efecte negative. Marte din Leu, agresiv in relatia cu planetele din Varsator, va reprezenta vechiul centru de putere, iar cuadratura Mercur-Junon noul centru de putere.
Dispunerea planetelor pe cer in acest context tulbur acorda Lunii negre, situata la 7 grade Varsator, rolul de iscoada, mijlocitor, intermediar conjunctural, deoarece se situeaza intre doua opozitii pe doua axe succesive (Capul Dragonului-Luna pe Capricorn-Rac si Marte-Jupiter pe Leu-Varsator), dar si plasarea ei foarte aproape de punctul median cuadraturii Mercur-Junon. Prea multe linii dure pe un asa context, prea multa agresiune intr-un moment sensibil si delicat al gandirii de grup, al comunicarii, al apelului la faptele bune ale trecutului.
Daca evolutia de la Sagetator la Pesti, in destinul unui om, inseamna atingerea unei tinte finale (atingerea idealului stabilit prin sageata centaurului), la nivelul conjuncturilor sociale transferul de putere si sublimarea trasaturilor vor aduce esec prin inactivitate. Odata tinta atinsa se va intra intr-o moment de repaus, iar acest repaus apare pe finalul tranzitului Lunii in Rac si al lui Mercur in Sagetator. Inconjunctia (unghi de 150 grade) dintre cele doua planete este semn de incercare morala, de experimentare in conditii vitrege, de efort in vederea obtinerii unor rezultate, de sublimare a naturii inferioare prin vointa. Ori, oprirea actului vointei, acum cand solutia depinde de ea este un evident semn de esec, de oprire inainte de linia de sosire, de abandonare a cursei sau de eliminare, pe ultima suta de metri, a unui adversar puternic, ce, acum, va trebui sa-si incerce puterea la un alt nivel si cu alti interlocutori.
Trecerea lui Mercur in Capricorn, spre seara acestei zile, va aduce in perioada lungului sau tranzit (5 decembrie – 10 februarie 2010) mari incercari pe sectorul muncii, a efortului depus din datorie profesionala sau sub impulsul unui angajament, al unei promisiuni. Apropierea lui Mercur de Pluton si implicit retrogradarea sa in acest semn, aduce acestei zile, dar si zilei urmatoare, valoase informatii, prevestiri, anticipari ale unor reactii, poate chiar solutii gandite corect.
Semnul de deposedare, de imprumutare a unei metode, a unor solutii dintr-o sfera straina de actiune, aduce planurilor derulate din septembrie incoace un moment de stop in vedere preschimbarii.
Prin urmare, ziua de 5 decembrie va aduce un moment de gol straniu ce pare a se manifesta diferit in sfera personala, fata de cea sociala. Daca in relatiile personale, incercarile vin sub forma unui sfat rautacios, a unei minciuni spuse in joaca ce poate fi iertata sau ignorata pentru a se pastra prietenia, in relatiile sociale, unde parghiile sunt altele si unde mijloacele de interactiune ating o mare diversitate de abordari, minciuna si asocierile pe motive penibile, inspira teama si refugiu. In acest spatiu al vietii noastre dimensiunea fricii va fi exagerata la fel si succesul. A schimba lucrurile acum, a inlocui prietenul, sotia/sotul, amicul, seful, colegul de birou, casa ori masina este consecinta unei nevoi disperate de a inlocui in propria viata esentialul, ori esentialul acum, intai cu Mercur anaretic in Sagetator, apoi cu trecerea sa pe primele grade din Capricorn alaturi de Pluton, trebuie sa fie atins cu mintea, cu gandirea, cu ratiunea, nu cu inflacararea elanului muncitoresc, cu sintagme gen: “noi muncim noi nu gandim”, dar nici cu actiuni gen mineriada din ’90 sau turul al II al alegerilor prezidentiale din 2000.
In 5 decembrie se face un stop, mintea se opreste pe fapte vechi si se arata inflacarata de elanul greselilor de atunci, ca o ultima eruptie a vointei, dupa care mintea, ideile, gandirea vor intra in repaus.

Duminica, 6 decembrie
Un alt eveniment important al acestei luni este trecerea lui Junon in Berbec, ce se va petrece azi la ora 7:06, plasand-o pe aceasta in casa IV a natiunii si poporului.
Luna, abia intrata in Leu, va avea de ridicat un sextil cu Saturn din Balanta si un trigon cu Venus din Sagetator, transformand, pentru cateva ore, Seniorul Karmei intr-o planeta focar al triunghiului minor Luna-Saturn-Venus. Alaturand-o pe Junon la acest aspect, pe cer putem observa un zmeu caruia acest asteoid ii este focar. De partea cealalta, Lilith ridica si ea un zmeu, cu Luna, Venus si Junon (cu Luna focar), impartind din nou vibratia astrala in doua tabere, asa cum s-a tot intamplat in cursul acestei saptamani.
Daca ar fi sa analizam ziua doar dupa aspectele ce se implinesc azi la grad perfect atunci am considera-o o zi de mare victorie, in care o trasatura incercata foarte mult in ultima perioada va reveni la normal, iar lupta pentru atentie, putere va lua o tenta revendicativa evidenta.
Daca insa luam in calcul si configuratiile vizibile in aceasta zi pe cer, nu ne vom mai grabi sa declaram victoria, chiar daca semnul revendicarii, a solutionarii unui esec sau a pericolului de esec ramane pregnant. Ne vom indrepta atentia spre cele doua centre de putere ambele slabite de uzura luptei pentru putere, dar, in egala masura, revigorate, de trecerea lui Junon in Berbec.
In orice tip de relatie am fi sau la orice tip de relatie ne-am referi, Junon in Berbec ne spune “Nu am nevoie de nimeni, ma descurc singur!” dar singuratatea doare atat de tare, incat se va cauta o solutie de compromis, o iesire din impas prin asocieri de moment. Solutia cautata este insa cel mai clar indiciu ca se cauta impacarea. Cu doua zmee pe cer, impacarea nu este posibila, iar cu Lilith in Varsator si cu Junon in Berbec aceasta devine chiar o bomba cu efect intarziat, tocmai de aceea tensiunea vibratiilor astrale dezvoltate pe ideea solutiei imposibile va da impresia unei dezordini sociale ce se va stinge in doua etape: ianuarie 2010 si februarie 2010, la revenirea retrogradare a lui Mercur si respectiv la trecerea sa in Varsator (exaltare).
Faptul ca opozitia Luna-Lilith se va implini la grad perfect dupa intrarea lui Junon in Berbec, aduce zilei o nota de speranta, un control din umbra, o mana de fier care poate intoarce in favoarea celor multi (Luna) totul. Pentru ca Luna a supervizat indeaproape ultimele momente de tranzit prin Pesti ale lui Junon, entuziasmul sau efervescenta acestei zile sunt tinute sub un control riguros, pentru a produce un anume efect. In felul acesta Junon, lasand in urma tragicul incompatibilitatii isi va canaliza energia pe fapte concrete, fara sa mai invoce esecul trecutului, nerespectarea statutului sau a respectului, ci impunand solutia lui “Aici si acum!”.
Lupta celor doua centre de putere date de cele doua zmee, le integreaza pe acestea intr-o alta configuratie numita vapor ce va impune opozitiei Luna-Lilith (baza, mobilul, substratul si sursa energiei acestei configuratii astrale) o prea mare povara, distragand atentia de pe noutate, vibratie, pionierat, reinceperea unui nou ciclu, reinvestire, pe esec provocat de minciuna.
Prin urmare, 6 decembrie ne mobilizeaza foarte puternic vointa si constiintele, aducand prea aproape succesul de insucces, frica de curaj, dar si continuitatea de disparitie. Nu trebuie sa ne grabim sa incercam prea mult frica si nu trebuie sa ne grabim sa gustam din fructul tradarii asa cum cei care au abuzat de incredere au facut, ci trebuie sa ne amintim de idealul care ne insufla, de puterea care ne caracterizeza si sa cautam sa o impartasim cu indrazneala si putere. Elementele personale ale acestei zile devin, prin forta configuratiilor din aceasta zi, mijloace de a confrunta doua valori de fatada, cand, in realitate, succesul este hotarat de la inceputul lunii noiembrie cand Junon a revenit la mersul ei direct. Din acel moment ea l-a insotit pe invingator pana azi, 6 decembrie, cand isi schimba semnul, trecand in Berbec.
Cei ce stiu solutia stau in spatele evenimentelor si privesc cu mare interes jocul si mobilitatea maselor in efervescenta implicarii lor ca factor de decizie. Tema intrarii lui Junon in Berbec aduce zodiile de apa in postura de gazde ale cuspidelor caselor de finalitate: Pestii pe casa IV, Racul pe casa VIII si Scorpionul pe XII. Ajutat de Venus din Sagetator, semnul Scorpinului comporta un evident avantaj.
Privind ziua si din punct de vedere esoteric, intarirea Scorpionului este un element bun si foarte bun. Lasand in urma frici, indoieli si privind in fata cu un minim de certitudine putem sa ne implicam mai bine intr-un minim de demersuri. Nu putem sa ne facem planuri si nici sa ne multumim cu certitudini, pentru ca viata spirituala inceputa prin renastere spirituala impusa de Scorpion este un inceput al cunoasterii, al unor noi sarcini si obligatii, dar si inceputul utilizarii unor noi instrumente. Shamanii obisnuiau sa-si educe tinerii discipoli sa vada in intuneric invatandu-i un exercitiu foarte simplu: cu spatele drept si intr-o stare de liniste mentala se va viziualiza cutia craniana invadata de lumina. Practicand acest exercitiu cat mai mult timp tinerii shamani se orientau foarte bine in intunericul fizic, dar si in lumile subtile.
Asta este recomandarea acestei zile. Vom avea nevoie de lumina, de multa lumina, pentru vremurile ce vor veni.

5 thoughts on “30 noiembrie – 6 decembrie 2009

 1. Delia spune:

  Aşa sa ma ajute Dumnezeu! Asta este tot ceea ce imi doresc ( si prin tot ceea ce mi se intampla de cateva zile, si citind ce scrii, se pare ca se va intampla si in zilele urmatoare ) un nou inceput.
  ITI MULTUMESC GHEORGHITA COSER. ITI MULTUMESC ANTO SI ITI MULTUMESC NELUTU!
  FITI BINECUVANTATI IN CER SI PE PAMANT!

 2. calin spune:

  LET’S GOOGLE BOMB GEOANA!
  Pentru Webmasters pro-Basescu, hai sa facem un Google bomb:
  Adaugati urmatoarele linkuri pe blogurile si siturile voastre:

  Fatalau
  Iliescu
  Vandut Moscovei

  toate ducand la http://www.mirceageoana.ro/

  Cu suficiente postari, atunci cand cineva va googla: „Fatalau”, primul rezultat din Google va fi situl lui Mircea Geoana.

  Vezi exemplu de postare in partea dreapta a paginii mele: http://calinionescu1.wordpress.com

 3. A nu se intelege gresit, eu nu sunt pro-Basescu, ci asemenea celor multi din aceasta tara ma vad in aceasta situatia imposibila de a fi revoltat de mizeriile care se fac pe cheltuiala noastra. Din nou revenim la minunatele cuvinte ale Uraniei intr-o emisiune cu ceva timp in urma cand amintea despre destinul tragic al acestui popor ce are stigmatul iluziei.
  Asa am facut si in 2000 cand in turul al doilea am ales intre Vadim si Iliescu, bucurandu-ne ca am ales dintre doua rele pe cea mai putin rea, la fel eram si atunci revoltati, dar evenimentele nu aveau o asa amploare si nici contextul social nu era deloc identic celui pe care il traversam acum.
  Nu vreau sa intru in polemici cu nimeni, dar stiind cate ceva din istorie, dar si din istoricul acestor personaje nu ma pot declara sustinator al niciunuia dintre acestia, ci doar al meu. Facand trimitere la aceste situatii sociale (le spun sociale pentru ca incultura unora ii face sa fie departe de sfera politicului, cu toate ca se declara politicieni) incerc sa-mi justific conditia ingrata de cetean al Romaniei prezente. Aceasta este lumea in care traim si nu cred ca ar mai fi loc acum de vise. In evenimentele de acum, indiferent de cine sunt construite sau impotriva cui sunt indreptate, se poate citit agresivitatea unei perspective infioratoare pentru ca nu se lupta impotriva unui contracandidat care, probabil, in timp, si-a dovedit charisma, ci impotriva bunului simt.
  Dar lasati macar stramosii ca sa doarma-n colb de cronici
  Din trecutul de marire v-ar privi cel mult ironici.
  Cum nu vii tu Tepes doamne, ca punand mana pe ei,
  Sa-i imparti in doua cete: in smintiti si in misei,
  Si in doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni,
  Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni!

  Eminescu, Scrisoarea III

 4. Ina spune:

  Citind aceste previziuni,mai bine spus incercand sa le intelegi, realizezi ce efort, cata daruire,de cata documentare a fost nevoie pentru ca noi cei din spatele monitorului sa primim aceste informatii.Se pare ca traim vremuri mari,transformari care cine stie unde vor duce…Domnule Coser dumneavoastra detineti o cheie a cunoasterii,cheia noului,probabil sunteti cu multi pasi inaintea perceptiilor noastre.E minunat ca vreti sa impartiti si cu altii talantii ce v-au fost incredintati!
  Va multumim!O reverenta cu tot respectul pentru dumneavoastra!

 5. Multumesc, Ina!
  Nimeni nu este inainte sau in urma, fiecare isi ocupa locul intr-o calatorie pe care o facem impreuna.
  Fiecare isi alege cum si unde sa traiasca. Fiecare isi alege cantecul sau cuvantul dupa legi care ne guverneaza pe toti la fel.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.