30 august – 5 septembrie 2010

Luni, 30 august
Soarele va împlini azi un trigon cu Luna si o opozitie cu Lilith si, de partea cealalta, Luna va avea de împlinit la grad perfect un sextil (cu Lilith) si doua trigoane (primul cu Capul Dragonului si al doilea cu Mercur). Pe aceste predispozitii ziua aduce împlinirea unor asteptari, dar, pentru ca trigonul cu Mercur retrograd se împlineste seara, si este si ultimul aspecte din zi, demersurile pe care se pune acum baza aduc o stranie disimulare si comuta eficienta pe elemente neînsemnate. Multi vor vedea în evenimentele lui 30 august amânare, tergiversare, preîntâmpinare ori evitarea unui final care, daca ne luam doar dupa unghiurile planetare împlinite azi, ar putea fi rau, înca nu se stie!
Semnul de îndoiala, de dubiu, de ezitare strica farmecul unei bucurii ce îsi are de aceasta data radacina în suflet. Luna este în exaltare si abundenta de trairi, surâsul cald, cuvintele alese cu grija, disponibilitatea, supunerea ori daruirea sunt elemente care aduc zilei spor în fapte cu caracter personal si mici discontinuitati în cele cu caracter social. Unii dintre noi vor spune azi ca una este sa-si faci planurile de acasa si alta este sa te confrunti cu realitatea din piata si, gândind asa, nu sunt departe de adevar. În ce consta de fapt asta?
Trigonul Lunii cu Soarele, împlinit azi, încheie un triunghi regal pe semne de pamânt, pentru ca Soarele de ceva vrem se afla în fereastra trigonului cu Pluton. Piramida de pamânt aduce oamenilor spirit practic, simt al banului si al faptei, echilibreaza spiritele vulcanice si le aduce un dram de minte în plus, le mai tempereaza din elanul iluzoriu si îi motiveaza spre a cuceri o reduta în mod constructiv, pe baza unor strategii si reguli clare. Este semn de dominare pe pamânt, într-un sector material tangent la acumulare de proprietati, tangent la sistemul financiar. Daca acesta ar fi singura si nu ar interveni Luna neagra din Pesti sa împlineasca o opozitie la grad perfect cu Soarele, ceea ce am intentiona în salon se va putea pune în aplicare si de la tribuna, ceea ce gândim la masa de scris poate fi facut public si la radio, dar aceasta opozitie le aduce oamenilor neîncredere în intentiile lor. Unii vor spune ca demersul nu se va solda cu finalul asteptat, altii ca problema nu este bine argumentata, dar nimeni nu se va gândi ca printre cei care muncesc, gândesc sau simt mai sunt si oameni de carton, nelipsiti din scandaluri care îngroasa vocile pline de venin ale celor care dau curs comportamentelor antisociale si, tocmai de aceea, nu se gândesc ca demersul le este dezechilibrat de o forta venit din sectorul social, din zona unde ceea ce intentionam trebuie sa se finalizeze.
Spre seara, cu Mercur retrograd nici nu se mai poate repara ceva si nici nu se poate identifica adevaratul vinovat. Scopul este atins: cineva va pierde!
Prin urmare, 30 august este o zi de esec pentru cei care sunt prea siguri si care, pentru a finaliza un demers azi, nu s-au pregatit temeinic din zilele anterioare. Luna neagra aduce esec în adâncuri, esec prin ura dezlantuita, prin descoperirea unei frustrari, dar despre care nu se va afla acum, ci în 8 septembrie când Luna va trece prin punctul pe care acum îl activeaza Soarele si Lilith în opozitie. Pe 8 septembrie va fi si Luna noua si, printr-o înlantuire stranie, efectul de atunci îsi are cauza azi, într-un succes cu mult efort, aproape istovitor, sau în esecul de acum, savârsit prin prea multa siguranta sau lipsa de prudenta.
În viata privata ziua tulbura sentimentele duplicitare, complicând disputele dintre generatii.
Oricât de bine ne este, azi nu este indicat sa ne asezam confortabil în fotoliu si sa lasam afacerea în baza unui angajat, oricât de priceput s-a dovedit. 30 august este o zi de karma si esecul lui va avea o scuza, dar fara a suporta el consecintele.

Marti, 31 august
Finalul lunii august împlineste trei careuri ale Lunii cu Junon, Neptun si respectiv Chiron ceea ce va înseamna pentru noi un fel de rememorare negativa a întregii luni. Ideea de fragmentare a unei mari probleme într-una mai mica, de separare a unei aliante, de înfruntare de pe o pozitie inferioara a unui adversar care pâna acum a trecut în umbra, de explorare a fricii ca fragmentarea unei probleme înseamna nu disiparea, ci înmultirea ei fara sa faca din aceasta zi una cauzatoare de stres si, deopotriva, de întelepciune.
Azi avem multe de spus, dar le tinem pentru noi, avem multe de cheltuit, dar amânam, ni se trezeste curiozitatea pentru un domeniu din care ne-am dori sa stim mai multe sau se va pune în discutie o invitatie ce se va solda pentru unii cu o deplasare.
Separarea evenimentelor pe grupa de oameni aduce zilei disconfort. Cu totii vom fi nemultumiti de ceea ce traim azi, dar ne-am dori sau ne-am simti mai confortabil daca am trai evenimentele pe care le parcurge cel de lânga noi. Unii îsi vor tine o parte a zilei ocupata cu demersuri care nu s-au putut finaliza ieri si acestea vor fi încarcate de esec sau incapabile sa aduca bucurii întregi.
Prin urmare, 31 august aduce multora dintre noi o cadere în gol. Pentru ca înca Luna se afla în Taur, intuitiile si deschiderile mintii profunde sunt active, noi nu vom putea sa întelegem pe deplin caracterul benefic al întâmplarilor de azi. Unii dintre noi se vor vedea jigniti de colegi, îmbrânciti pe strada, respinsi la examen, alungati de la locul de munca sau încurajati sa faca o munca pentru care nu vor fi platiti. Pentru toti ceea ce viata ne aduce azi, unghiurile dintre planete ne vor face sa sarim, ca într-un sotron imaginar, de la o zi la alta ale lunii august când anumite decizii, cuvinte, fapte ori intentii, spuse direct sau pe ascuns, ni se arunca în câmpul vizul si nu putem sa vedem lumina prezentului.
Recomandarea pentru aceasta zi este aceea de a darui universului, divinitatii, necunoscutului sau pur si simplu de la a arunca în uitare tot ceea ce apasa sufletul, nu pentru a ne desensibiliza în fata unei traume, a unei suferinte, ci pentru a ne convinge ca aceste tulburari de natura karmica ne tin departe de aspectele esentiale ale vietii. Pentru ca vin iar si iar asupra noastra trebuie sa întelegem ca acestea nu ne pot convinge decât ca au rolul de a ascunde de ochii celui nepregatit esentialul. Cei care azi pot sa cuprinda acest sens, reusesc sa vada dincolo de determinismul astral.

Miercuri, 1 septembrie
Prima zi a lunii septembrie este o zi de deschidere spre informatii noi. Luna trece în Gemeni si vom acorda mai multa valoare cuvintelor, le vom pretui mai mult si vom cauta sa ni le alegem cu mare grija atunci când ne exprimam pentru a reusi sa beneficiem de solutiile speciale pe care destinul ni le aduce acum aproape.
Azi Soarele trece prin trigonul cu Capul Dragonului, dar nu poate media ceea ce de pe axa Capricorn-Rac acesta predispune. Aduce însa un spor de ambitie si nevoie de împlinire, o tendinta spre a depasi limite, de a se elibera de o presiune interioara, de a spune ceea ce nu s-a spus pâna acum, de a împartasi, cu bune intentii, informatii valoroase. Intentia sa este aceea de a proteja familia ori profesia si aceasta dihotomie îl va epuiza pe omul obisnuit punându-l în situatia de a trece repede de la o stare la alta într-un mod atipic. Se va vedea în situatia de a vorbi atunci când trebuie sa taca si sa taca atunci când va fi întrebat si i se va cere sa ofere explicatii ori informatii suplimentare. Pe acest impuls care lezeaza Soarele chiar de Luna, de lezare reciproca a lumânariilor, cele care construiesc aceste puncte fictive numite Noduri. Daca Nodul de Sud al Lunii (Coada Dragonului) intervine în context cu o forta centripeta, având tendinta de a mentine atentia pe ceea ce s-a savârsit deja, amplificând simtul concretului si impunând o înclinatie spre a beneficia de efecte, Nodul de Nord (Capul Dragonului) are o forta centrifuga, dilatând capul constiintei, dezvoltând ambitii mari si impunând un mare consum de energie pentru a spori acumularile si a le pune în slujba unui ideal. Acum, în mod indirect, prin careul Luna-Soare si implicit prin trigonul Luna-NN pe faza descendenta a ciclului draconitic, vom avea de înfruntat o autoagresare, o împiedicare a succesului, o frânare a demersurilor intentionate de ieri, o distrugere a idealului asupra caruia ne-a îndreptat atentia în ziua anterioara. Planurile de ieri, azi, se naruiesc, se topesc în greseli penibile, în ezitari, în momente de îndoiala ce vor fi îndreptate fie asupra elementului care ar trebuie sa impulsioneze (un om, o sansa, un demers, o dezvaluire), fie împotriva propriei persoane (autosuficienta, aroganta, nepasare, teama, chiar fobie).
Pe acest fond, intervin unghiurile care se ridica intre Luna si Uranus (sextil), Jupiter (sextil), Saturn (trigon) si Lilith (careu) care vor oferi diversitate, fara a avea un rol esential în a decide faptele. Adica, orice element noua ce apare azi, orice gând ce ar trebuie sa sporeasca stabilitatea demersului pe care îl aduce 1 septembrie, si, de partea cealalta, orice tentatie periculoasa de a rupe o legatura ori a ne dezice de cineva, sunt lasate în urma, sunt abandonate într-o stare de tristete atipica. Ne va lipsi forta cu care sa împlinim acest moment grandios, ne va lipsi ambitia pe care sa o folosim ca un brazon, dar si atitudinea pozitiva, echilibrata, adica acel dram de minte. Sa nu uitam ca suntem înca în Fecioara, iar guvernatorul acestui semn este retrograd. Asta înseamna ca înca suntem într-un moment de ratacire pentru ca nu putem sa anulam regulile stapânului casei, atunci când îi trecem pragul!
Prin urmare, 1 septembrie vine peste noi cu un dus rece. Unora le va aduce confirmari negative, le va arata vinovatul ce a stat în umbra în luna august, dar acum valul schimbarilor îl scoate la lumina. Din fericire, întâlnirea cu acest personaj este tonica. Nu ne mai inspira teama, nesiguranta, nu ni se mai pare periculos, ci chiar ne cuprinde o veselie bolnavicioasa gândindu-ne ca ne-am speriat de o pisica ce parea, privind printr-o lupa, un leu fioros. Azi privim pisica fara lupa, dar nu ne vom putea detasa de ceea ce s-a întâmplat. Nu vom considera ca omul, ci fapta sa va fi un impediment si vom acorda mai multa atentie acelor întâmplari care s-au consuma anterior, decât celor pe care le intuim a se derula în zilele urmatoare.
Cu toate acestea, azi nu se hotaraste nimic ce ar schimba în vreun fel destinul. Ne agitam, din inertie, pe probleme banale, fara sa realizam ca impulsul spre actiune doar îl percepem azi, consumul propriu-zis va aparea mai târziu. Pe 29 octombrie, când se va împlini sextilul Soare-NN si Soarele va media tendintele Nodurilor, vom avea în jur solutii geniale asupra celor mai complicate probleme ale anului 2010. Acum ne jucam de-a destinul, recitam din memorie citate celebre si parem întelepti pentru ca avem intonatie, tehnica, dar nimic nu este real. Ceea ce este valoros si puternic si tine de destin este doar pus în discutie azi, dar nu se va consuma, ci va trebuie sa asteptam pentru asta înca doua luni.

Joi, 2 septembrie
2 septembrie este o zi de anticipatie. Luna va împlini azi un sextil cu Junon si un trigon cu Marte, ceea ce implica ridicarea unui triunghi minor cu Junon planeta-focar. Brusc sentimentele se mai îndulcesc, vorbele sunt alese cu grija, iar efectul a ceea ce se invoca prin comunicare este unul bun, relaxant, jovial, încântator.
În Leu, Junon se lasa prada acelor emotii carora oamenilor nu le este dat sa le traiasca foarte intens. Acest asteroid, acum le poate sugera oamenilor ca dragostea este esentiala si ca poti trai doar iubind. Ca aleg sa iubeasca o femeie ori un barbat, ca se îndragostesc de flori, pasari, de peisaje ori de întunericul nesfârsit al universului, azi mintea va rasturna valorile pe care le avem, certitudinile cu care ne-am hranit ieri, multe dintre ele negative. Azi ne simtim bine într-un sector al fiintei explorat cu timiditate, ori ascuns cu tandretea cu care tinem între palme un fluture, sa nu-i strivim aripile.
Protejarea emotiilor devine, astfel, o prioritate a acestei zile, dar anticiparea, invocata la începutul acestei prezentari, nu tine de ceea ce am expus pâna acum, ci de un aspect care nu s-a format încât, si care azi se afla la limita superioara a orbului: zmeul care se formeaza din triunghiul minor indicat mai sus (Luna-Junon-Marte) si opozitia Junon-Neptun, cu Neptun planeta-focar. Pe 21 septembrie se va împlini aceasta opozitie la grad perfect si Luna va fi în prejma lui Neptun, dar în Pesti.
Azi se anticipeaza o schimbare de pozitie, o modificare de gândire, o noua strategie care, în 19 zile va creste, se va amplifica, va acumula din ce în ce mai multe, va atrage din ce în ce mai multe persoane, ori posibilitati de actiune pentru ca pe 21 septembrie ea sa explodeze într-un mare si dureros esec. Fiind deosebit de vulnerabili pe sectorul afectiv, azi, în tumultoasa intensitate afectiva, simtim si sinceritatea celor cu care interactionam si, ceea ce nu tine de un schimb afectiv, ceea ce se desfasoara într-un alt plan al existentei, în sectorul financiar, medical, ori în cel profesional care implica alte tipuri de raporturi între oameni, anticipam, intuim, observam, stim, întelegem ca finalul ar putea fi altul decât ceea ce ne dorim acum.
Fiind vorba de un careu Luna-Mercur, plasat la grad perfect chiar la începutul zilei, am putea sa ne gândim ca principala cauza a esecului, a ceea ce observam, intuim sau anticipam azi este o ratacire a mintii, o comparatie superficiala cu ceva din trecut (o situatie o persoana, o întâmplare, un context) cu care credem ca seamana ceea ce ni se întâmpla acum.
Prin urmare, 2 septembrie ne lasa în voia unei perceptii stranii, a unei informatii prinsa din zbor, a unor adevaruri care, initial, erau minciuni, dar printr-o analiza mentala, prin comparatii si asocieri ajungem sa le acordam credibilitate. În lipsa unei informatii clare sau în absenta luciditatii potrivite unei astfel de întelegeri, ceea ce vine spre noi azi tine 19 zile si se termina prost.
În afara acestei anticipari, intensitatea afectiva a lui 2 septembrie este una speciala. Ne vom bucura de trairi afective intense si de schimburi complexe cu cei din jur. Cei care vad energia, cei care o percep sub alte forme vor avea azi parte de un spectacol inedit. Vorbindu-si, oamenii îsi daruiesc forte subtile speciale si prin acestea îsi hranesc unii altora sufletele cu bucurie si putere. Cei mai multi vor începe ziua în tensiune si îndoiala si nevoia de a vorbi despre asta sau de a lasa în urma emotia negativa ori gândul de tristete, printr-o preocupare, o munca, o implicare, îi descatuseaza efectiv de grija, de frica. Nu trebuie însa sa ne facem prea multe planuri si, mai ales, nu trebuie sa ne gândim ca emotia de acum înseamna ca am atins un nou stadiu. Mâine lucrurile vor fi altfel, dar azi este un prezent mirific.

Vineri, 3 septembrie
Înainte de a trece în domiciliu, Luna are de împlinit, pe ultimul sector al Gemenilor, trei trigoane (Venus, Neptun si Chiron) si un careu cu Uranus de pe ultimul grad din Pesti. Intrând în Rac, Luna împlineste din nou o cruce cosmica pe semne cardinale, grabind lucrurile, precipitându-le într-un mod absurd si fals, impulsionând spre finalizare chiar si ceea ce are nevoie de timp, chiar si ceea ce nu cerea acum urgentare.
Cu toate ca aceasta cruce cosmica pe semne cardinale se va impune ca o mare forta a zilei de 3 septembrie, azi se va face distinctie clara între ceea ce înseamna viata privata si ceea ce se consuma pe sectorul public. Va exista pe tot parcursul zilei tendinta de a abandona proiecte sociale pentru ca se apropie de final, fara a mai acorda importanta cuvenita, fara a ne mai interesa de calitatea acestui final. Facându-se o distinctie clara între ceea ce este public si ceea ce este personal, întelegem azi, pe conjunctia Soare-Mercur, care sunt marile evenimente ale lui 2010 si în ce directie se deplaseaza ele. Viziunea, forta interioara, puterea de concentrare sunt acum hranite dintr-o alta sursa.
Conjunctia Soare-Mercur, cu Luna în domiciliu si Mercur retrograd, aduce însa forta de reactiune la o mare intensitate. Vom avea mai multa putere în a ne opune si mai putin interes pentru evenimente ample derulate pe spatiul public. Cu toate acestea, luciditatea cu care le vom observa si analiza pe acestea ne va îmbogati bagajul de cunostinte si ne va spori demnitatea.
Aceasta cruce cosmica de pe semne cardinale, împlinindu-se acum, când Mercur este retrograd în Fecioara, semnul pe care îl guverneaza, în faza activa a sextilului pe care Lilith îl împlineste cu Capul Dragonului, atentia ne va fi îndreptata spre aliante periculoase între state, spre fuziuni pe principii uzurpatoare, prin compromisuri, pentru ca, derulând activitati în secret, sa se poate agresa una pe cealalta pentru a domina o zona. Cu Luna si Pluton în opozitie pe axa Capricorn-Rac, disputa se duce pe vechile teritorii coloniale, pe vechile zone de interes, care dau acum false semne de redresare pe un interes national, personal, istoric. Lupta pentru asa-numita independenta, disputele teritoriale pe idea „eu am fost primul aici” „eu am facut istorie aici” sunt elemente de conflict controlate de celalalt brat al crucii cardinale (Saturn, de o parte, si Jupiter de cealalta). Calea de iesire din acest conflict aparent haotic, aparent împartit în doua tabere, dar în realitate slujind aceluiasi ideal (dominarea mondiala), este o iluzie. Trigonul lui Pluton cu Soarele, aflat acum în conjunctie cu Mercur, deci în aparenta o forta imbatabila, prezenta, lucida, dar cu pantalonii rupti si nedormit de zile (Mercur retrograd) pare sa fie mijlocul prin care toate aceste elemente de culise devin vizibile opiniei publice.
Este însa lesne de observat ca nu Soarele, forta imbatabila, prin trigonul deosebit de slab cu Pluton, este forta prin care se solutioneaza, ci Luna neagra, prin trigonul cu Luna. Asadar, o minciuna care va da nastere unei alte minciuni, o renuntarea la o veche întelegere teritoriala veche pentru a face alta, în aceleasi conditii, doar în alti termeni.
România, ca tara Varsator, cu ascendentul în Rac, va avea un rol important în jocul de culise, în renegocierea unor teritorii, în redeschiderea unor posibilitati stranii prin care aceleasi puteri îsi schimba zonele de influenta, asa cum au facut-o în cele cinci opozitii Saturn-Uranus (2008-2010), folosindu-se de o criza financiara provocata artificial si ajungând aici, în acest impas, când unii dintre cei implicati vor trebui sa-si cedeze locul pe care stau, pentru a spera ca pot trai, nu are importanta unde, ci doar sa traiasca.
Privind aceste constructii planetare si gândindu-ne ca unii dintre noi aleg calea pribegiei, nu din lasitate, ci din neputinta, din nesansa de a fi secatuiti de puterea de lupta sau de a rezista, întelegem cât de ample si profunde sunt aceste modificari de constiinta si ce repercusiuni majore au asupra destinului unui popor aceste impulsuri, motivate acum economic.
Prin urmare, 3 septembrie este o zi în care suntem zdruncinati în profunzime si întreaga luna septembrie vom culege roadele a ceea ce cade din pomul vietii noastre dupa acest soc. Ba avem gânduri bune, ba de abandon, ba hotarâm sa ne legam viata de persoana iubita pentru a ne ascunde nesiguranta si teama de singuratate, ba aruncam totul pe fereastra si o luam de la capat în alta parte, pe un alt decor, cu alti oameni în jur si graind în alte limbi.
Orice hotarâre am lua, indiferent ca va fi una activa, dinamica, ori pasiva, de refuz al vreunui demers, socul acestui impuls ne va aminti ca traim înca în 2010 si somnul de la prânz, ori ceaiul de la ora 5,00 (17,00) sunt elemente de comportament asupra carora trebuie sa emitem judecati mistice ori initiatice, nu pragmatice, de necesitate fiziologica. Luxul de a fi linistiti va fi evaluat la un alt pret decât s-a întâmplat din noiembrie 2008, de când Saturn si Uranus s-au tot opus de 5 ori.
Azi, din instinct, vom cauta sa separam viata sociala de cea privata, dar ele se vor amesteca ostentativ, lasându-ne într-o deriva neplacuta în care sa strigam dupa ajutor, sa acuzam în gura mare, sa ne lasam antrenati de nervi, griji, furie pe ceea ce s-a întâmplat în ultima vreme si sa nu vedem ca traim pe o insula, inconjurati de un ocean care se îmbratiseaza din toate partile cu orizontul.
3 septembrie ne forteaza spre gesturi în care nu credem, asa ca sa alegem sa credem în linistea mentala, în acea stare de negare hiperlucida „eu nu sunt ceea ce ma tulbura” „Aceasta problema nu exista, ci exista doar întâmplarea”.

Sâmbata, 4 septembrie
Trecerea Lunii prin conjunctia cu Coada Dragonului si apoi împlinirea sextilului cu Soarele aduce zilei de 4 septembrie un usor sentiment de neîmplinire. Nu este însa o zi negativa pentru ca aceste unghiuri nu sunt malefice si nici nu devin asa prin cumul de forte. Acest sentiment de neîmplinire se construieste ca urmare a viziunii de ansamblu dezvoltata în ziua anterioara. Unii vor întelege abia azi ce a însemnat ziua de ieri, dar nu se simt agasati de aceasta întelegere. Îsi vad colegii implicatii în fapte cu care nu rezoneaza, simt ca se pot detasa de complicatiile celorlalti, dar, în acelasi timp si pe ei îi tenteaza o deschidere afectiva, un schimb de factura emotionala si o îndreptare a atentiei spre acele aspecte ale vietii care inspira caldura, dragoste, armonie.
Forta si luciditatea zilei de ieri, evidentiata pe tot parcursul zilei de 3 septembrie pe directia separarii între social si cea privat, inspira azi dezamagire si oamenii se vor învinui ca si-au împartasit unii altora impresii, multe dintre ele doar tangente la adevar. „Era mai bine daca nu stiam!” vor spune multi dintre noi si se vor lasa consumati de aceasta aspiratie falsa, de aceasta înclinatie spre ignoranta din teama de suferinta.
Trigonul Venus-Neptun implica în acest joc astral si planeta Marte, dar si asteroidul spiritualitatii, pe Mestrul Chiron, ce vor face dintr-un banal schimb monden o exploziei de evenimente cu final neasteptat. Aspectul este bun pentru justitie, arta, literatura, pentru a trezi simtul estetic sau pentru a-l cultiva, pentru a deschide sufletul catre valorile perene ale culturii sau pentru a-l face mai sensibil la frumos.
Aceasta idee ce încurajeaza spre dinamism spiritual sau cultural nu ramâne fara urmari. Prin justitie se va cauta sa se justifice tonul agresiv, lipsa de masura ori dezinteresul fata de doua parti, ambele importante. Prin arta se va cauta sa se reinventeze etaloane de normalitate impunându-se distorsiunile ca elemente de îmbinare armonioasa, ori grotescul ca forma de defulare a vulgaritatii.
Întreaga zi vom oscila între dreptate si frumos, ambele antrenate într-un vârtej al dorintelor, nevoii de bine, de satietate. Motivând acestea, dizarmonia afectiva cu care ne vom confrunta azi si pe care nu o vom recunoaste în mod oficial, ar putea sa ne faca ca ne ranim prietenii într-un mod iremediabil.
Prin urmare, 4 septembrie este o zi care apropie foarte mult dizarmonia si sublimul, frumosul si urâtul într-un segment al ambivalentei volitive. Vrem sa fim duplicitari, ne va placea asta si nu va conta prin ce mijloace vom urmari îndeplinirea acestora, ci ne va interesa doar binele personal.
Trecerea Lunii prin punctul sau de sanctiune (conjunctia cu NS) ne va face sa credem ca meritam o recompensa, ca a sosit momentul sa fim rasplatiti pentru dovezile de fidelitate si prietenie pe care le-am oferit, pentru devotamentul pe care l-am arata celorlalti si pentru munca pe care am depus-o într-o institutie. Gândurile sunt pierdute printre evenimente neobisnuite ale trecutului si ele ne pot aduce suferinta si bucurie într-o combinatie neplacuta.
Faptele cu caracter social sunt azi benefice pe sectorul cultural, cel al justitiei, dar si pe cel al valorificarii frumosului prin cântec sau vestimentatie.
Cei care lucreaza cu energia si sunt antrenati într-un proces de autocunoastere au ocazia azi sa-si înteleaga structura emotionala prin apelul la o dimensiune spirituala superioara celei la care am avut pâna acum acces. Venus, ca octava inferioara a planetei Neptun, ne va pune la dispozitie, printr-o rezonanta superioara, valori ale iubirii ceresti. Pentru acestia ziua este magica pentru ca le ofera prilejul ca mintea sa coboare în inima si sa-si descopere elemente sublime la structurii sale subtile.

Duminica, 5 septembrie
De la intuitie la actiune, de la gândire la fapta, de la emotie la relationare, în general, exista o distanta în timp sau poate chiar una fizica, exista o suprafata, o întindere care se desfasoara în afara unor etape ce se succed de la început (cauza) si pâna la final (efect). Daca ieri, pe trigonul Venus-Neptun, am trait intuitia, gândirea ori emotia, azi, pe trigonul Venus-Chiron traim fapta, actiunea, acea relationare care ne umple de întelepciune si savoare. Toate acestea se vor desfasura în crescendo pâna spre seara când, la câteva ore de la miezul noptii, se va împlini acest unghi la grad perfect.
Pâna spre seara, Luna mai are de împlinit doua careuri cu Marte si Venus, un trigon cu Uranus, când înca se afla în domiciliu (Rac) si un trigon cu Jupiter si un sextil cu Saturn, dupa ce trece în Leu, devenind astfel planeta mediatoare opozitiei Jupiter-Saturn.
Cauzele impulsurilor de azi nu pot fi cunoscute în mod direct. Multe ne trec prin minte si multe emotii ne invadeaza, dar la finalul zilei nu vom fi chiar asa de siguri ca elementele psiho-comportamentale impuse înca de la început au produs efectele ce s-au desfasurat de-a lungul întregii zile.
Prima parte a zilei va fi marcata de evenimente intense, de impulsuri dure ce vor complica demersurile ori faptele în care ne implicam, prin tonul agresiv, forta, dominare. Se ridica tonul, se impun reguli nu prin argumente, ci prin prerogativele date de functie, statut, drept oferit de o instanta. Pe aceste impulsuri ne va lipsi curajul de a recunoaste inexactitatea unor afirmatii sau lipsa de masura în a impune spre rezolvare rapida ceva.
În a doua parte a zilei, gândul si argumentul vor fi doua forte diferite, pentru ca primul va deveni o forta impulsiva, cu alte calitati decât cele dezvoltate în prima parte a zilei, iar al doilea un instrument de a solutiona bine, frumos si echilibrat situatiile, demersurile ori faptele din prima parte a zilei. Totusi, medierea pe care o face Luna în cazul opozitie Jupiter-Saturn, aduce la lumina conflicte interioare, dispute de natura ideologica, forte care intra în conflict pornind de la o confuzie metafizica, ori spirituala. Opozitia celor doua planete aduce separare în interiorul unui grup construit pe interesul de a impune dominarea asupra unei parti sau asupra planului social în ansamblu, iar Luna fierbinte si generoasa, încarcata cu vibratii noi si dispusa sa faca efort de dragul mândriei, recunoasterii sociale ori a faimei, a vedetismului, intervine cu intentia de a simplifica mult raportul de forte. Cei care vor sa se lupta între ei vor descoperi astfel o noua motivatie, un nou interes, o noua demnitate sociala, un nou mod de a se afisa, cu o alta eticheta, cu o alta imagine.
Pe fondul acestor doua directii pe care le aduc planetele, trigonul Venus-Chiron este unul de cunoastere directa. Acum este momentul când oamenii se vor apleca mai mult asupra celor sfinte, îsi vor aminti de rugaciune, de Dumnezeu, de forte subtile care controleaza aceasta lume, de tehnici de armonizare si vindecare, de terapii complementare, dar si de reguli si conduite morale. Aspectul de simulare, teatralitate cu Luna în Leu este un instrument de preschimbare când copilul se îmbraca în hainele parintelui si din aceasta joaca se alege cu o puternica amprenta informationala încât, în timp, va face totul pentru a-si construi identitatea pe care inocenta copilariei i-a adus-o aproape.
Dintr-un anumit punct de vedere traim copilaria sub o noua forma, într-un chip inocent, adica devenim mici, necunoscatori, la început de drum, cu straie noi, cu etichete noi, cu identitati noi, cu nume noi pe care ni le vom însusi întrutotul. Cunoasterea acum porneste de la o anume relationare, de la un schimb de idei ori de la un schimb concret de obiecte sau alte valori materiale si se va încheia în punctul în care vom lasa în urma ceea construim acum, vom trai si arde într-un foc al sufletului ori mintii ceea ce acum este fascinatie, identitate ori statut. Vom creste în directia în care azi ne vom îndrepta atentia.
Prin urmare, ultima zi a saptamânii este o zi extrem de delicata. Lucruri simple, evenimente aparent banale iau dintr-odata o turnura stranie si ne complica viata impunându-se etaloane pe care nu le-am putut accepta niciodata, care ne dau o senzatie de disconfort. Multi se vor trezi azi ca la locul de munca li se modifica fisa postului, ca vor primi sarcini în plus, fara remuneratie, doar pentru hrana sufletului.
5 septembrie este o zi a abundentei de valori si informatii. Evenimentele indiferent din ce directie vin se vor îndrepta spre sectorul vietii private unde ne vor oferi noi directii. Multi se vor trezi azi spunând „Gata, m-am hotarât, începând de zi…” impunându-si prin asta, mai mult în joaca sau în gluma, o finalitate. Dupa cum stau lucrurile acum, acea finalitate nu se poate atinge decât prin sustinere, efort, prin evenimente ce se vor consuma în viitorul apropiat, prin sacrificiu si dupa mai multe etape de preschimbare a înfatisarii de acum. Azi doar ne stabilim idealuri, tinte, scopuri, fara sa ne gândim deloc ca ajungem acolo unde ne dorim, daca suntem dispusi sa facem efortul necesar, dar nu vom mai fi la fel.
Recomandarea pentru aceasta zi este aceea de a nu ne lasa cu totul impresionati de mrejele si fanteziile acestei zile. Sa facem efortul necesar pentru a fi lucizi când ne stabilim un ideal, când alegem un drum, când intentionam o anumita finalitate. Exista un proverb irlandez pe care Jiddu Krishnamurti l-a preluat si transmis mai departe în stilul sau, ce sintetizeaza de minune trasaturile acestei zile: „Aveti grija ce va doriti, ca s-ar putea sa primiti!”

8 thoughts on “30 august – 5 septembrie 2010

 1. Cridona spune:

  Multumesc ca mi-ai adus aminte de Octavian Paler, desi fiintele si lucrurile pe care le iubim sunt cu noi in fiecare clipa a vietii noastre. Ele vorbesc despre noi in relatia cu ceilalti. Dumnealui m-a invatat ca intelepciunea e de fapt o carenta si ca tot ceea ce trebuie sa facem e sa traim fara masura, in culmea fiintei noastre pt a ne da adevarata „masura”.
  „Daca n-am fost destul de fericit,cit am visat, este pt ca n-am avut curajul sau n-am stiut sa fiu destul de pacatos. Mi-am zis ca e obraznicie prea mare sa-mi strig setea si ca ,pt a fi acceptabila o dragoste trebuie sa fie discreta.Ah, acum stiu ca discretia nu e uneori decit un pretext pt pasiunile care n-au destula putere ca sa fie scandaloase. Cind cineva nu e in stare sa arda, invoca virtutea ca sa ascunda adevarul. Ei nu vor intelege de ce a zis Baudelaire ca iubirea”
  Multumesc ,Gheorghita! Mi-ai facut ziua frumoasa.

 2. Cridona spune:

  Nu siu ce s-a intimplat cu citatul din Baudelaire.El suna cam asa :”iubirea ride si de infern si de cer „

 3. Lara spune:

  Gheorghita,
  De multa vreme sunt macinata de o intrebare.Poate naiva,copilareasca,insa nu-mi da pace.Am incredere in tine si de aceea apelez la cunostintele si parerile tale.In tratatele si cartile de astrologie se pot gasi urmatoarele enunturi:”Destin:camin singuratic si sarac”-Armand Constantinescu;”Sfarsit de viata in crunta saracie si singuratate/posibil intr-o institutie de caritate”-Nicolici,Ciuperca in astrologia karmica.Si probabil mai sunt de gasit si la alti autori.
  Ei bine,in ce masura se aplica aceste interpretari tinand cont ca mai sunt si alte predispozitii astrale in harta natala?Iar de aici,presupunand ca omul evolueaza,tinand cont apoi de progresiile planetelor si aducand aici doar cazul in care omul isi constientizeaza greselile trecute si incearca sa le corecteze,se straduieste adica,ce ar presupune „arderea karmei”,ca sa spun mai pe scurt?
  Trecerea prin viata aceasta ducand Crucea cu seninatate si responsabilitate,categoric.Dar ce sanse sunt ca in conditiile spuse de mine mai sus,viata sa nu se sfarseasca in singuratate si saracie,de exemplu?
  Sa spunem ca destinul ,karma iti cere sa inveti despre relatii.Inveti suferind,trecand prin anumite incercari.Pana cand?Toata viata?Pana in momentul trecerii in nefiinta va trebui sa treci prin pierderi de persoane dragi ?Sau exista sansa ca la un moment dat,cum spuneam mai sus,constientizand unde gresesti si dorind sa repari,ai rasplata unei relatii serioase?
  Am dat exemplul cu relatiile,fiindca e un subiect fierbinte pentru multi,dar tot atat de bine poate fi inlocuit cu profesia,caminul,copiii,etc.
  Sper din tot sufletul ca am exprimat bine ideea,ca ea reiese din ce am scris si ca tu imi poti aduce putina lumina,macar!
  Multumesc!

 4. Mirela spune:

  …direct la subiect…cu tot respectul…as putea sa accept o oferta de munca acum, in aceasta”nebuloasa” astrologica? pot avea incredere, sa sper ca va iesi ceva din treaba asta? o oferta decenta, financiar si convenabila si ca locatie si ca remuneratie….mi-e teama…mercur retrograd…dar si pluton… sunt tot aceeasi fidela a Dvs…
  06.03.1968/12:55/Bucuresti
  Multumiri din suflet, aceeasi Mirela

 5. Lara,
  iti propun un exercitiu. Noteaza-ti intr-o zi tot ceea ce faci…ca iti povestesti sau iti consemnezi sub forma de schema sau te inregistrezi… oricum ar fi, sa ai o consemnare a ceea ce simti, gandesti si faci, apoi urmareste:
  – tranzitele generale peste tema natala si cele din acea zi;
  – aspectele la orb foarte mic;
  – configuratii care se construiesc din impletirea planetelor natale cu cele in tranzit;
  – relatiile lor cu axele auxiliare, dar si orele planetare.
  Scrie-ti apoi intr-o insiruire schematica trasaturile acestora.
  In felul acesta iti vei da seama cat din definitiile care apar in carti au o aplicabilitate in cazul tau. Ceea ce ramane este necunoscutul care, mai mult sau ai putin, se incadreaza in determinismul astral, dar asupra caruia poti interveni prin vointa. Noi nu suntem atat de puternici incat sa ne impunem vointa peste fluctuatiile mintii sau egoism. Ne temem prea mult si refuzam sa vedem lumina, de aceea exista intai necunoscut si nu ordine, mister si nu profunzime, interdictie si nu succesiune.
  Noteaza-ti ceea ce nu gasesti in definitii si, daca vei repeta acest experiment, vei descoperi ca sunt stari sufletesti, ori impulsuri, ganduri ori chiar fapte care se repeta si pe care definitiile nu le pot incadra sau, in cazul tau, le explica gresit. In felul acesta, iti construiesti propria analiza astrologica, la inceput mai stangaci, apoi mai bine.

 6. Mirela,
  ar fi trebuit sa-ti raspund mai devreme, dar nu a fost cu putinta.
  Am ridicat o tema orara pentru tine si succesul profesional depinde de intiativa ta si de luciditate. Risti sa te increzi prea mult in sanse iluzorii, sa le acorzi celor fara finalitate mai multa credibilitate si sa te mobilizezi foarte mult in directia asta.
  Asa cum ai ridicat problema, astrele nu prea sunt de partea ta. Un gen de agresivitate, de antipatie este indreptata impotriva ta. Te descoperi prea usor si vrei sa ti se recunoasca prea repede priceperea sau meritele. O profesie in care sa calatoresti, sa te deplasezi sau pe care sao praactici intr-un loc departe de cel in care te afli acum ar fi solutia la toate conflictele si neimplinirile de acum.
  Tema orara insista pe o avertizare. Tesiunile si neimplinirile pot lasa semne pe corp, iar in sectorul emotional esti pe punctul de a face o greseala. Exista ceva in trecutul tau care nu este afectat si care te indreapta acum spre eliberare de tensiune. Apelul la acea perioada sau persoana iti va oferi solutia. Acum te simti ca intr-o cusca. Nu stii ce sa intrebi si daca ti se raspunde nu stii cum sa faci. Solutia, insa, nu va veni de la sine.
  Mult succes!

 7. Lara spune:

  Multumesc pentru raspuns,Gheorghita!
  Fac de ceva vreme cateva din lucrurile pe care mi le-ai recomandat aici.Sigur,sunt convinsa,nu le analizez cu deplina corectitudine si mai sunt multe fata de care ma consider ignoranta.Teama traiesc,desigur.O teama confuza fata de suferinta,desi de multe ori imi spun ca viata aceasta e doar o picatura dintr-un ocean.Uneori imi asum frica,alteori ma las coplesita de ea,adica nu cred ca mi-am depasit conditia si probabil de aici porneste nelinistea mea referitoare la determinismul astral.Eu ii spun fatalitate.Aici ma intreb eu daca noi,ca oameni,avem puterea de a schimba ceva sau doar trecerea intr-o alta lume ne va mai izbavi.Nu pot face sa nu ma infior cand stiu oameni care,din pricina unui accident raman paralizati si traiesc astfel si 13 ani.Sau oameni care,ca si mine,indiferent de ceea ce ar incerca,raman singuri pentru tot atatia ani.Aici deja nu ma mai gandesc la ce anume gresesc eu sau altul ,ci pur si simplu la lipsa unor oportunitati.
  Sa spunem ca intr-un anume an,intr-o anume luna si zi , anumite aspecte astrale predispun pentru o rezolvare fericita a unei probleme(fie ea de sanatate,munca,dragoste,copii).E degeaba,daca nu exista ocazia cultivarii acelor oportunitati.
  Daca cuiva i se arata o perioada favorabila promovarii la locul de munca,de exemplu,oricat si-ar dori acea persoana sa-si valorifice un potential(presupunand ca il are),va ramane doar cu un gust amar,atata vreme cat e somera si nu gaseste nici macar ocazia de a se incadra.
  Sau oricat ar dori cineva sa invete si sa depaseasca probleme privind relationarea,nu poate face asta,daca nu i se ofera ocazia sa aiba o relatie,macar.
  Stiu ca suna ciudat,insa scriu din cunostinta de cauza.Am trait ,si nu exagerez,7 ani intr-o asemenea singuratate,incat mie imi pare greu sa o descriu,darmite altuia sa creada.
  Si nu pentru ca eu intentionat m-am izolat sau nu am incercat sa relationez sau am incercat prea mult .Din contra,nu am fortat,ci eventual am incercat sa ma cunosc,sa-mi cunosc defectele ,problemele.Insa,degeaba le cunosc,daca nu le pot rezolva.Degeaba una dintre probleme se refera la atasament,daca eu nu am ocazia sa il practic,ca sa-l pot elimina.
  Pur si simplu,in atatia ani ,nu am cunoscut pe nimeni.Pare greu de crezut?Sunt convinsa,dar spun adevarul.
  Ei bine,singura referire la astfel de probleme,am gasit-o recent in Astrologia karmica a lui Nicolici,unde spunea despre Pluton retrograd in casa a VII-a ca ar predispune la perioade indelungate de singuratate.
  Imi cer scuze daca cumva am ajuns sa plictisesc prin mesajul asta lung !
  Sunt constienta ca ,de fapt,acum astept o infirmare categorica a afirmatiei de mai sus.Si sunt tot constienta ca aceasta infirmare nu are cum sa vina.Dar imi doresc foarte mult sa stiu,daca acest determinism astral poate fi depasit concret si cum.
  Multumesc pentru rabdare!

 8. Lara,
  singuratatea este o optiune personala si poate deveni o conditie daca ea sustine un ideal. Ca suferi traindu-ti singuratatea sau ca te bucuri de ea, ca de un privilegiu, ea ramane in continuare un instrument. Cu Pluton in casa VII, Nicolici vrea sa spuna ca nimeni nu te va smulge din locul in care esti pentru o relatie, dar nu ca esti pasibila de penitenta singuratatii. Tot timpul trebuie sa depui efort pentru a lasa orgliile si pretentiile, privilegiile sau statutul pe care-l mostenesti pentru a construi, din profunzime, de la baza, din radacini, o relatie. Aflat la o varsta venerabila omul spune ca viata este o colectie de amintiri, dar in timpul derularii evenimentelor nu poti sa le vezi asa decat cu un mare efort. La fel se intampla si in relatii, depinde de unghiul din care privesti… Desprinde-te de ceea ce esti daca nu-ti place si fii ceea ce-ti place sa fii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.