3 – 9 octombrie 2011

Luni, 3 octombrie
Între careul lui Marte cu Jupiter şi conjuncţia Lunii cu Pluton, în acest răstimp de aproximativ 12 ore, vibraţia astrală va trece de la trăsăturile centrate pe performanţă, pe comunicare, schimb pentru valorificarea unui produs sau pentru a întări propria bază, cea dată de tradiţie, mod de gândire, argument, explicaţie, sistem de comportare ori mod de a percepe lumea, la cele bazate pe impuls, voinţă, senzualitate, independenţă.
În general, această trecere de la ţintă la bază, de la punctul cel mai înalt al unei construcţii la baza sa, nu pare să aducă niciun impediment, nu pare să ne stânjeneasca existenţa, indiferent de modul de a o percepe, de gesturile pe care le facem faţă de cei din anturaj, indiferent de cum dorim să ne facem remarcaţi sau cum suntem evaluaţi. Ideea de performanţă, de eficienţă ne aduce o nouă înfăţişare inserţiei sociale. Azi ne schimbăm mediul, suntem atraşi de alte idei şi în tot ceea ce facem visul, speranţă sau rezultatele practice se vor încadra în alte scheme.
În cazul particular al acestei zile, trecerea bruscă de la sextilul Lună-Neptun, ca un ultim eveniment al tranzitului Lunii prin Săgetător, la sextilul Lună-Chiron, ca prim eveniment al trecerii Lunii prin Capricorn, o segmentare a visului pe etape realizabile. Acest lucru ne bruschează sentimentele şi va da careului Lună-Uranus mai multă forţă decât ar fi avut în mod obişnuit. Mergând pe acest raţionament înţelegem că ultimul eveniment al zilei va avea rol regulator al proceselor zilei. Impulsul de a schimba o regulă, de a ne împotrivi alteia, de a ne modifica un obiectiv al unui proiect şi de a ne reconfigura structurile fiinţei face din această zi o formă de expansiune socio-comportamentală.
Abia spre seară vom înţelege că toate aveau un rost, că misterul zilei poate fi dezlegat prin necesitatea unei schimbării în forţă şi că elementul surpriză nu era important prin inedit sau mirare, ci prin efectul pe care îl produce asupra maselor, asupra structurilor statului, asupra unei decizii pe care toţi membrii familiei trebuie să o ia de comun acord.
Ziua nu înclină însă spre remodelarea valorilor familiei şi nici spre schimbarea viziunii asupra lumii, ci ne incită dorinţa de acţiune sau chiar acţiunea în sine într-o direcţie în care nu acţionăm decât constrânşi de o teamă sau presaţi de o finalitate negativă.
Toate acestea, datorită careului lui Jupiter cu Marte, ne vor părea epuizante, triste, complicate, înclinate sper a negocia aspecte neimportante ale vieţii şi, de partea cealaltă, de a ne impune soluţii fară a se ajunge acolo prin schimb de idei sau discuţii armonioase. Putem să ne referim aici şi la exces, la greşeli datorate lipsei de maturitate, la alungarea unei şanse prin nerăbdare sau o stare de nervozitate care atinge pentru o secundă valoarea de pericol. Înţelegem de aici că rivalitatea, dezlănţuirea orgoliilor, falsul în declaraţii, lipsa de scrupule devin apanajul unui individ care azi se simte obligat să facă orice pentru a-şi atinge scopul. Dacă acel individ este născut într-un semn de apă va prefera să acţioneze prin manevre de culisa, dacă e născut într-un semn de aer va antrena pe toată lumea în discuţii sterile şi va lupta pentru a nega, prin argumentul de grup, prin părerea pe care o construieşte prin diversiune, un adevăr imbatabil, acela al preschimbării lumii, mediului prin epurare. Dacă ne referim la cei născuţi în zodii de pământ, agresivitatea lui Marte din Leu le va zdruncina din temelii ambiţiile şi le la oferi perspective pe care nu le pot integra pentru că par a se împlini prea repede, iar pentru cei născuţi în semne de foc argumentul lor îi va orbi şi le va motiva unele dintre cele mai imprudente gesturi ale perioadei, poate chiar ale anului.
Prin urmare, prima zi a săptămânii ne încadrează aspiraţiile şi pretenţiile pe care le avem de la viaţă în scheme noi. Lumea nu se schimbă azi, dar ceea ce vedem modificat în jur ne sperie şi ne motivează gesturi reprobabile. Azi ne descoperim slăbiciunile şi nu se întâmplă doar atât pentru că le vedem exploatate de ceilalţi în conjuncturi asupra cărora nu avem control. Azi vorbim despre toate, ameninţăm, promitem fără acoperire şi ne gândim într-o intimitate periculoasă cum ar fi ca toate acestea să se schimbe în favoarea noastră.
Trecând de la vis la necesitatea de a selecta aspiraţiile pe considerente practice, evenimentele zilei ne pun în dificultate. Nu vom şti ce să alegem, cum să le gestionăm şi care să fie criteriul cel mai eficient pe care să-l utilizăm. În felul acesta, riscăm să pierdem momentul magic al acestei dimineţi în care să ne decidem şi intrăm în a doua parte a zilei cu pretenţii susţinute pe iluzii, vise, speranţe, percepţii ireale sau viziuni care chiar dacă sunt reale nu se pot împlini într-un timp scurt.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne respecta viaţa, alegerile, drepturile pe care le avem, dar şi de a ne aminti că aşa cum pe acestea le-am obţinut printr-o schimbare, la fel elementele comportamentelor viitoare vor veni peste noi printr-o modificare mai mult sau mai puţin substanţială când ne vom separa de trecut şi îl vom trece pe acesta într-o amintire dulce sau tristă, după cum îi este calitatea.

Marţi, 4 octombrie
Primul Pătrar aduce acestui ciclul lunar primul eveniment major peste care nu se poate trece uşor cu privirea. Schemele personale sunt acum scoase pe spaţiul public, valenţele mijloacelor de exprimare sunt acum evaluate nu numai după limbă, mimică sau eleganţa stilului, ci mai ales după realismul subiectului sau perspectiva dezvoltării acestui într-un nou tip de colaborare. Cu alte cuvinte, când vorbim, interlocutorul se va gândi la tipurile de colaborare pe care le poate construi prin informaţiile primite şi cât de practice sunt acestea.
În aparenţă, această dinamică socio-comportamentală este până la un punct constructivă, dar dacă ne gândim ca după împlinirea Primului Pătrar Luna trece prin două careuri, cu Mercur şi respectiv Saturn, este important să luăm în considerare că mesajul lansat şi perceput, forma de inserţie, dar şi administrarea noului produs apărut din colaborările sugerate prin evenimentele zile vor trece prin crize substanţiale încât se pare că nimic din ceea ce se conturează azi nu va avea finalul creionat acum.
Când în această ecuaţie avem de parcurs variabile predispuse de conjuncţia Venus-Junon, oamenii nu vor putea nicicum să se abţină de la a promite lucruri pe care nu le pot împlini sau nu vor putea nicicum să fie rezervaţi faţă de cei care zâmbesc doar atunci când vor să obţină ceva, nu de plăcere. Vibraţia conjuncţiei este benefică, elegantă, delicată şi ea ne îndemnă să nu-i suspectăm deloc pe cei din jur de nimic şi să credem cu naivitate că tot ce zboară poate fi trecut prin ou şi pesmet şi servit la prânz. Mulţi se vor simţi atât de încurajaţi de aluzii, atât de stabili în schimbul empatic ce se realizează azi încât severitatea problemelor, aşa cum le ştim din ultima perioadă, va fi aproape inexistentă şi nu vor observa nimic toxic în termenul de garanţie modificat, nici în insistenţele colegilor sau ale cunoştinţelor, dar nici în poftele personale pe care nu şi le mai pot stăpâni.
Începând bine şi terminând prost, pornind de la un schimb eminamente benefic şi reconfortant şi descoperind, abia după despărţire, că nimic din ceea ce ni se sugerează nu este real, va face din această zi una plină de contradicţii şi resentimente care parcă ne izolează de realităţile vieţii printr-un câmp de forţă ridicat artificial şi de care trebuie să ne bucurăm. Dacă în timpul derulării evenimentelor totul e real, bucuriile nu par a fi suprafaţa poleită cu aur a unui gunoi aflat în stare de putrefacţie, ci un fruct proaspăt de la care am fost opriţi, pe care nu l-am putut primit şi de la care ne-am sustras din teamă sau modestie, aspecte neobişnuite ale acestei zile ne vor consuma pornirile şi ne vor lăsa liberi, adică în voia unor alegeri pe care nu le vom încadra în raţiunile de acum şi nici în aspiraţiile de altădată. În felul acesta, fără să observăm dacă facem bine sau nu, ne bucurăm de inocenţă, şi superficialitate, de lucrurile simple, de linişte, destindere, chiar dacă afară se porneşte furtuna sau pământul este zguduit de bombe.
Aceasta manieră de a percepe realitatea nu se construieşte însă pe superioritate, pe evoluţie şi tocmai de aceea nu poate fi vorba aici de detaşare, ci de o stare de plutire, care, în a doua parte a zilei, nu va fi nicicum răspunzătoare de ceea ce s-a întâmplat acum. Fiind vorba despre un careu cu Saturn în a doua parte a zilei, bucuriile de care am aminti anterior pot deveni motive de neîncredere, de a considera că un ghinion penibil face ca de fiecare dată când ne bucurăm să atragem o serie de evenimente nefaste care să ne pedepsească sau să ne reamintească, iar şi iar, că suntem fiinţe împovărate de griji şi obligaţi să trăim într-o continua nefericire.
Prin urmare, 4 octombrie ne oferă o gamă de trăiri care nu se încadrează în evenimentele obişnuite, aşa cum le ştim noi, fie că este vorba despre o ipostază încântătoare, în care relaţionarea să ne reînvie bucuriile inimii, armonia sau schimbul constructiv de gânduri, impresii sau stări sufleteşti, fie ca toate acestea obţin în final o mare nemulţumire pentru că se dovedesc perfecte în sine, dar imposibil de încadrat într-o schemă socială dificilă, cea moştenită din zilele anterioare.
Cu toate că orice faptă bună va fi plăcută şi ne va duce spre o serie de evenimente speciale care să ne umple albumul personal de fapte bune, de amintiri plăcute şi de experienţe benefice, în a doua parte a zilei mulţi se vor lovi de scheme rigide, de prejudecăţi, de răutăţi gratuite care, cu toate că vin dintr-o altă zonă socială, vor reuşi să umbrească bucuria şi savoarea unor întâmplări de un rafinament aparte.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne trăi viaţa aşa cum ne apare ea, fără ajustări, fără prejudecăţi şi mai ales fără resentimente. Ceea ce vine dintr-o schemă karmică personală se va consuma cu titlul de prezent, iar ceea ce ne va fi pus în spate va veni din scheme comportamentale eronate. Să nu ne lăsăm azi manipulaţi de agresiune, sentimente negative sau de răutate. Ceea ce este bun şi ne vine prin conjuncturile acestei zile trebuie să rămână, celelalte ne vor încerca, arătându-ne de ce trebuie să abordăm schimbarea cu atât de multă seriozitate.

Miercuri, 5 octombrie
Ultima zi de Capricorn ne aduce o nouă formă de luciditate, de răceală, de revenirea la o formă a realităţii pe care cei mai mulţi dintre noi nu o pot percepe în afara dramelor, nemulţumirilor sau cezurii. Ca o amintire a zilei de ieri, mulţi vor prefera azi să se detaşeze de latura sentimentală, să acţioneze într-un registru al raţiunii, prin calcule, scheme, făcând apel la reguli şi dovedindu-şi prin asta că pasiunile, dorinţele, sentimentele în general nu i-au depărtat de spiritul practic.
Ceea ce ni se va părea azi că este cenzură este de fapt reticenţă, nervozitate inhibată, mânie refulată pe care mulţi şi-o vor menţine în această sferă a sentimentelor, fără a dori să o scoată la lumină şi să o facă vizibilă prin aprecieri sau reproşuri. În felul acesta, careurile pe care Luna pe ridică împreună cu Lilith, Junon şi Venus, o transformă pe aceasta în planetă focar, accentuându-se complicaţiile pe care le-am scos la lumină încă de luni, când a trecut prin conjuncţia cu Pluton.
Aşadar, multe din evenimentele zile ne duc spre paradox, spre concentrare, spre renunţare şi toate acestea vor fi abordate cu o înţelepciune a momentului, dar fără a ne tempera sentimentele rănite ieri, fără a găsi măcar vreo explicaţie pentru ceea ce ni s-a întâmplat.
De partea cealaltă a baricadei sunt cei care nu cunosc sentimentul iertării, care nu se pot linişti deloc decât în momentul în care îşi văd suferinţa răzbunată. Ei vor descoperi azi că bunul simţ este o povară şi consideră că în lumea în care trăiesc aceasta poate deveni o slăbiciune ce i-ar compromite. Fiind reci în sentimente, vor părea azi buni judecători ai sentimentelor, curajoşi în a aprecia caracterele oamenilor şi severi în deciziile pe care le iau. Doar ei ştiu însă câtă mânie au reuşit să acumuleze şi cât de reci pot fi cu ceilalţi, doar ei pot să facă aprecieri asupra gradului de implicare în conflicte şi doar ei ştiu ce le-au pregătit celor care, mai mult sau mai puţin intenţionat, i-au rănit ieri când au fost vulnerabili prin sentimente.
În a doua parte a zilei, mai exact spre seară, când Luna trece în Vărsător, experienţele din prima parte a zilei care nu au primit feedback şi care au fost discutate doar într-un dialog interior, devin etaloane şi prin ele se justifică alegerile majore ale vieţii. „Uite, aşa ar fi trebuit să fac!”, „Ce bine ar fi fost dacă acum 10 ani aveam mintea de acum!” ş.a.m.d. acestea vor fi tipurile de aprecieri pe care Luna, pe primul segment din Vărsător, le va încuraja.
Prin urmare, 5 octombrie este o zi de tulburare sufletească. Apelul la experienţele anterioare ne face să percepem cu şi mai multă intensitate consistenţa şi, în acelaşi timp, contradicţia evenimentelor din zilele anterioare. Înţelegându-le, oamenii pot face un pas înainte, pot depăşi o barieră comportamentală şi se pot arunca în muncă, efort intelectual, studiu, pot depune mai mult efort în disperarea lor de a se preocupa de ceea ce le-ar putea cel mai uşor distrage atenţia de la memoria afectivă.
Pentru că nu este o zi a sincerităţii, multe dintre acestea se vor petrece într-o adâncime terifiantă a sufletului. Nu va putea fi nici măcar citită pe chip şi nici nu se va putea construi o conjunctură în care să se discute despre asta. Lovitura aplicată binelui din ziua anterioară le-a creat multora traume pe care azi le vor lua foarte în serios, adică se vor ghida după ele, fără a lăsa să se vadă asta.
Dacă avem neşansa de a nu fi obligaţi de conjuncturile sociale să ne descoperim câtuşi de puţin încordarea pentru a vedea şi noi cât de stupidă şi penibilă poate fi, în a doua parte a zilei ne vom lăuda cu rigiditatea sentimentelor, cu performanţele pe care le-am obţinut lucrând în absenţa lor.
Recomandarea pentru această zi este aceea de ne aminti că Dumnezeu este iubire, adică trăire empatică. Cei care iubesc se simt vii şi realizează că prin ceea ce simt atrag în fiinţele lor alte sentimente nobile sau şi le descoperă, dacă le deţin deja. Trăind, ei păşesc cu grijă, dar grija lor nu are nimic de-a face cu frica, ci cu ceva ce vine dintr-o preocupare metafizică a Omului care vrea, prin existenţa sa, să aducă lumină şi să facă lumea un loc mai bun de trăit.

Joi, 6 octombrie
Sextilul lui Mercur cu Capul Dragonului, îl aduce pe acesta în postura de a media relaţia celor două capete ale Axei (trecutul şi viitorul), deci de a genera o formă de armonie controlată prin care o idee îşi va găsi o bază raţională pentru a se materializa, dar în plan secund ea îşi va căuta consoarta pentru a acţiona în ambele planuri ale timpului.
Întrega zi este deci supusă acestui proces dual, acestei tendinţe duplicitare în care cuvintele, replicile sunt folosite pentru a stabiliza o relaţie interumană, nu pentru a servi unui interes referitor la autoafirmare sau obţinerea de câştiguri materiale. Deşi controversat, Mercur în Balanţă, va vedea în aspiraţia ce îi vine din zodia Săgetător, o formă de înţelepciune pe care nu a mai încercat-o până acum. În felul acesta, mulţi vor simţi că norocul le arată oamenii cu vocaţie, pe cei care reuşesc să se afirme uşor, nu doar printr-o facilitate de natură socială, printr-o şansă, ci prin cultivarea unui talent. „Ce talent am eu?” ne vom întreba azi, „La ce mă pricep cel mai bine?” ne vom gândi şi pornind de la aceste idei maniera în care vor relaţiona va fi dependentă de informaţie. Nu se va pune problema unei rătăciri, ci a unei rarefieri a sarcinilor zilei, concomitent cu dezvoltarea unei eficienţe sporite. Mulţi se vor remarca azi prin tonul vocii, prin eleganţa exprimării, prin uşurinţa cu care acceptă ideile altora şi le integrează în discursul propriu făcându-le acestora plăcere, prin rapiditatea cu care emit raţionamente şi prin predispoziţia de a cântări fiecare deciziei. Spre deosebire de alte zile aceste elemente de comportament, chiar dacă nu urmăresc în mod direct asta, au ca scop elevarea socială şi stabilizarea imaginii personale.
Când Mercur şi Capul Dragonului sunt în sextil mintea lucrează pentru destin şi efectele acestei preocupări pot fi deosebit de valoroase pentru cei care lucrează cu cuvântul, pentru scriitori, oameni de litere, ziarişti sau cei care decid prin referire obligatorie la un sistem standard, cum sunt procurorii, judecătorii, avocaţii. Într-un cadru mai larg, pasul pe care vom fi tentaţi să-l facem azi este important pentru destin. Fiind, în mare parte, fiinţe raţionale multe elemente ale comportamentului propriu nu ni le putem explica azi, dar le vom putea aprecia ca fiind „gesturi inspirate” ce vor avea un rol esenţial în împlinirea demersului sau în finalizarea proiectului.
Pe acest îndemn astral major, careul Lunii cu Jupiter şi apoi opoziţia sa cu Marte, îl plasează pe Marele Benefic în postura de planetă focar. Speranţa de mai bine, nevoia de supravieţuire, de a câştiga într-o confruntare pe motivul revendicării sau a retribuirii unui drept câştigat prin muncă sau moştenit prin titlul de familie, aduce o mare tensiune în grupurile care au urmărit până acum o schimbare majoră la locul de muncă sau, într-un cadru restrâns, a sarcinilor în familie. Disputa dintre a simiţi nevoia personală (Marte în Leu) şi a o percepe pe cea de grup (Luna în Vărsător) vă trebui mediată acum de ideea de necesitate şi va trebuie să se găsească cel mai bun canal de comunicare pentru a se gestiona evenimentele predispuse de această relaţie între puncte antagonice. Oamenii nu vor putea să devină eficienţi nici dacă se vor preocupa excesiv de mult de nevoile şi plăcerile personale, dar nici dacă se vor rătăci în sacrificii pentru societate, grup, familie.
În acest context relaţia dintre careul de pe semne fixe şi sextilul lui Mercur cu Capul Dragonului ne construieşte o zi de frământări metafizice, de efort pentru a soluţiona două tipuri de nevoi. Cei care nu sunt instruiţi să lucreze concomitent pe două fronturi, ar putea să împlinească proverbul „Cine fuge după doi iepuri, nu prinde niciunul!”.
Prin urmare, ziua de 6 octombrie ne va împlini aşteptări majore în ceea ce privesc conjuncturile sociale. Multe dintre cele ce vin spre noi nu ne cer decât puţină luciditate pentru a decide şi tocmai de aceea, în aspectele cunoscute ale vieţii, în cele ce ţin de simplele relaţii, de modul de a pune în aplicare stereotipuri profesionale, ne vom descurca de minune şi chiar vom observa că ziua va fi mai uşoară decât altele.
Însă, există şi un sector al deciziilor care poate creea probleme, iar evenimentele pe care le va genera vor fi încărcate de risc. Acestea sunt deciziile la nivel de stat, cele referitoare la bugetul familiei, la schimbarea unui obiect, achiziţionarea altuia nou sau bunuri pe care să le folosească mai mulţi oameni în comun. Evenimentele cele mai fericite ale zilei sunt cele care nu implică relaţii de tipul competiţional, cele care presupun un concurs, adică niciun fel de dispută. Când intervin acestea în ecuaţie, apar forme revendicative ce pot relativ uşor să scape de sub control, iar oamenii să îşi spună multe, verzi şi uscate, pe care apoi să le regrete amarnic.
Spre seară, vom găsi fie o explicaţie, fie un făgaş normal pentru evenimentele din timpul zilei pentru a ne ajuta pe noi înşine, dar şi pentru a le facilita celorlalţi accesul la o stare sufletească plăcută, confortabilă.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne implica mai mult în responsabilizare şi mai puţin în a rumega întâmplări uşoare ce ne sunt servite de-a gata.

Vineri, 7 octombrie
Faptul că ieri am fost bulversaţi cu multe întâmplări, cu multe decizii, unele dintre ele făcând parte din sectoare diferite sau implicând finalităţi diferite, ne va folosi mult azi.
Mercur, la puţin timp de la miezul nopţii, va trece prin conjuncţia cu Saturn aducând abilităţi organizatorice, răbdare, maturitate în gândire şi calm. Chiar dacă aceasta se împlineşte noaptea şi chiar dacă Mercur se deplasează rapid, unghiul se va păstra la fel de activ şi în timpul zilei, iar asta ne va îndemna spre studiu, spre a gândi mai bine situaţiile, spre a analiza toate posibilităţile sau spre a ne consulta cu cei din jur. Conjuncţia lui Mercur cu Saturn va întări sextilul acestui cu Capul Dragonului (împlinit la grad perfect ieri) şi va genera un val de modificări de natură comportamentală cu repercusiuni benefice majore asupra grupurilor de oameni sau asupra naţiunilor.
Pe acest unghi, se poate vorbi despre modificări de înţelegere, despre combinaţii de natură financiară, despre aplicarea unor soluţii pe care lunile anterioare nu le-au permis, despre diseminarea unor rezultate în serie pe care doar istoria le poate cataloga sau le poate aprecia la adevărata lor valoare. Este clar că pentru evenimente importante este nevoie de oameni importanţi, de oameni care să intervină prin funcţiile pe care le deţin, prin informaţiile speciale pe care doresc să le pună acum la dispoziţie spre binele semenilor sau pentru a rămâne în istorie.
Înţelegem astfel că sectorul negocierilor, cel al înţelegerilor transgeneraţionale sau între zone diferite ca ideologie, nivel de trai sau bogăţie, vin cu noi perspective în care reflecţiile, reanalizarea posibilităţilor, condiţiile de pace, de lucru în comun, de efort comun pentru un scop, sunt atât de mult luate în considerare încât vor lăsa impresia că însăşi baza tratativelor devine brusc alta.
Aspectele pe care apoi le împlineşte Luna din Vărsător, cu Capul Dragonului, Saturn, Mercur, Lilith sau Junon sunt de asemenea benefice, trăsătură ce va aduce zilei un plus de înţelegere şi eficienţă.
Elementul cel mai dificil al zilei va fi oferit de o concluzie, de o formă de rezultat, de o formă de informaţie pe care să nu ştim cum să o integrăm, pe care să nu o putem folosi acum pentru că provine din evenimente de masă, care nu se finalizează acum. Componenta care ar putea grăbi consumarea faptelor nu va avea o sursă astrală singulară, ci va fi susţinută de relaţia de trigon dintre mănunchiul de planete din Balanţă şi cele din Vărsător, pe baza unor idei de avangardă, noi descoperiri, dar şi curajul de a le folosi la scară largă.
Aspectul nu este neobişnuit prin modul cum se construieşte, dar poate aduce evenimente magnifice într-o zonă a acţiunii directe, în aşa fel încât să se integreze perfect în trăsătura unică a acestui an.
Prin urmare, ziua de 7 octombrie ne mobilizează pentru fapte mari. Mulţi se vor consuma azi pentru că au conştiinţa că participă la ceva important. Chiar dacă de dimineaţă ne vom arăta calmi, liniştiţi, dispuşi să ascultăm părerile celorlalţi, să nu ne consumăm în proiecte ample, nu ne vom simţi epuizaţi ca şi cum faptele importante vin de la sine, iar asta ne va mulţumi foarte mult.
Dacă în aspectele importante, majore ale vieţii mulţi vor realiza că oricât de puţine sunt dispuşi să facă, dacă le fac aşa cum trebuie, dacă nu resping nicio formă de responsabilizare, succesul va veni garantat. Totuşi, o parte din cele ce ne vor întâmpina azi ne vor lăsa în ceaţă, vor fi greu de integrat şi asta mai ales de către cei care se aşteaptă la rezultate imediate. Această doză de nerăbdare face şi ea parte ca şi multe alte elemente speciale din trăsătura inedită a lui 2011.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ţine cont de recomandarea poetului „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii/şi nu ucid/cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc/în calea mea/în flori, în ochi, pe buze ori morminte.”.

Sâmbătă, 8 octombrie
Trigonul pe care Venus îl împlineşte acum cu Neptun, împreună cu multe aspecte benefice la care participă cele două împreună cu Luna, dar şi pe care Luna le împlineşte cu Chiron, Pluton şi Jupiter, adică acestei zile o ambiţie aparte.
Când Venus şi Neptun se întâlnesc într-un trigon oamenii se simt inspiraţi, îşi pot exprima mai bine sentimentele şi simt că legăturile care îi apropie sunt eminamente de natură afectivă. Raţiunea, prin relaţia celor două planete, devine un element care impurifică structura şi îi face pe oameni să sufere, să se oprească din evoluţie şi să nu mai poată empatiza. Deşi unii astrologi consideră că trigonul dintre „Micul Benefic” şi „Planeta de Gheaţă” nu este un aspect atât de pozitiv, chiar dacă este vorba despre trigon, acest tip de întâlnire înclină spre pasiuni personale, spre confort, spre plăcerea de a descoperi ce anume îi face pe oameni să simtă într-un anumit fel, iar cei care sunt înclinaţi spre introspecţie sau care sunt angrenaţi într-un proces de cercetare lăuntrică pot face pe acest unghi descoperiri majore ce le poate schimba viaţa în mod considerabil.
Este important să luăm în considerare că unul din protagoniştii acestui unghi este în domiciliu şi asta înseamnă că vibraţiile sale benefice se desfăşoară la cote maxime. În cazul nostru, pentru că Venus este în domiciliu, relaţia de trigon va revigora relaţiile personale, confortul afectiv, starea de bine, întoarcerea către căldura căminului, către obiceiurile care nu ne complicau viaţa, spre un loc de muncă plăcut sau aprecierea acestora ca şi cum nu mai sunt surse de neîmplinire şi insatisfacţie, ci dovezi asupra faptului că am supravieţuit, elemente de mândrie şi încântare, dovezi ale eficienţei.
Cu toate că Neptun este retrograd şi vibraţia lui are o uşoară tentă de întoarcere, de revenire, inclinând mai mult spre a repara nemulţumirile trecutului, decât pe cele din prezent, faptul că nu se mai află pe ultimul grad din zodie (anaretic) face această tendinţă mai puţin agresivă şi, prin asta, ne oferă posibilitatea să alegem cât de departe dorim să merge pentru a corecta realitatea, în a ne extinde simţurile, impregna structura cu un simţ artistic sau cu aprecierile pozitive ale celorlalţi. Neptun ne îndreaptă spre o viziune globală însă are o calitate destul de abstractă pentru omul comun: arde, dar nu i-a foc, fierbe, dar nu clocoteşte, se evaporă, dar nu se volatilizează. Aceste noţiuni sunt paradoxale în această lume, în schema raţională de înţelegere şi fiind atât de categorice, pentru că exprima o altă realitate într-un mediu nepotrivit, pare inversiune, opoziţie, rătăcire sau aberaţie. Privind calitatea acestei planete prin prisma învăţăturii lui Iisus şi luând în considerare că Neptun, în astrologia iniţiatică, reprezintă principiul cristic, adică lumina spiritului care se eliberează într-o clipă de materie şi de legile sale descoperindu-şi gradul de înrudire subtilă cu ierarhiile superioare şi cu însuşi Creatorul, înţelegem cât de neobişnuită poate fi acum o idee, cât de complicate pot fi relaţiile sociale ce se bazează pe acest îndemn şi cât de marcante se pot dovedi acest experienţe. Prin trigonul Venus-Neptun oamenii nu-şi construiesc relaţii armonioase, ci şi le descoperă pe cele pe care nu le vedeau în perioadele de tulburare a minţii şi sufletului, iar dezideratul lor cere simplificarea faptelor până la a descoperi că viaţa trebuie trăită aşa cum ne este dată, în simplitate şi schimb reciproc.
Aşa cum se poate înţelege, aceste noţiuni nu pot fi deocamdată aplicate în masă, decât cu consecinţa fanatismului pentru că acţiunea pe spaţiul public, prin Neptun, nu împinge spre acţiune cu intenţia de a modifica mediul, ci de a recunoaşte realitatea ascunsă în ceaţa densă a iluziei. Aud şi ştiu ce aud, văd nişte umbre şi ştiu ce văd, simt un miros şi ştiu ce simt, pipăi o formă şi ştiu ce reprezintă, ştiu de legi esenţiale ale întunecimii iluziei, dar sunt prinşi prea mult în acest fals proces de cunoaştere, uită că de fapt acestea nu trebuie aplicate decât pentru acomodare, pentru recunoaşterea locului în care ni se află conştiinţa şi abia apoi pentru implicarea sufletul în procesul continuu de recunoaştere. Prin suflet, a vedea, a mirosi, a simţi, înseamnă a cunoaşte, iar cunoaşterea, pentru cei care încă tatonează în orb, este un paradox. Iată de ce trigonul Venus-Neptun nu este văzut cu ochi buni de unii astrologi.
Lăsând deoparte acest paradox al binelui esenţial, pe care nu-l putem folosi în această lume pentru că ţine de o lume a energiei, a spiritului, opoziţia lui Mercur cu Lilith ne va lovi în punctele cele mai sensibile, neputând însă să umbrească percepţia, colectarea informaţiei, dar reuşind cu brio să o oprească în timpul traversării, să blocheze canalele de comunicare, să-i dea o nouă formă în momentul explicaţiilor sau să încurajeze deschiderea către acele persoane care nu pot aprecia sau care nici nu o vor.
În felul acesta, ceea ce este frumos va fi ascuns, protejat, încuiat într-un loc secret al sufletului şi în exterior va fi declarat altceva, se va uza de minciună, de disimulare. Aspectul ne duce însă şi spre regrete, şi spre atracţia către elemente de simţire care par plăcute, dar care ne îndreaptă şi spre complicaţii, agresiune verbală, disconfort. Opoziţia lui Lilith cu Mercur, pe fondul zilelor anterioare în care Pluton a fost o vedetă a predispoziţiilor, aduce zodiei Scorpion o forţă malefică teribilă. Cei născuţi în acest semn sau care au marcaje pe această zodie în tema natală sau anuală, devin torţe, uragane, adevărate forţe ale naturii dezlănţuite fiind favorizaţi de această opoziţie malefică ce le va explora latura negativă ascunsă. Pornind de la un joc de cuvinte de la a înţepa cu acul veninos în joacă, pentru a-şi testa puterea, pentru a se distra pe seama imaturităţii celorlalţi sau pentru a se hrăni cu puritatea celor din jur şi apoi de a-i arunca în gol pentru a le arăta că au fost folosiţi pentru un scop ce s-a aflat întotdeauna dincolo de interacţiune, cei cu aceste marcaje au azi o forţă teribilă şi nu-şi dau seama cât de uşor distrug ceea ce ating.
Prin urmare, 8 octombrie este o zi a paradoxurilor. În intimitate, fiecare va fi azi tentat să simtă limpede şi curat faţă de orice din jur, indiferent de acţiunea anterioare şi, doar în această ipostază se poate detaşa de stări vicioase, de egoism sau nervozitate. Nu va putea însă să-şi menţină această stare sufletească şi sentimentele frumoase nu vor supravieţui pentru că nu primesc din jur un feedback pe nivelul lor. În felul acesta se va renunţa la linişte, pace, înţelegere sau bună colaborare, de dragul unui antagonism fals. Oamenii nu-şi vor spune că, până să se întâlnească pe zona publică – spaţiul în care paradoxul lui Neptun devine viu, erau liniştiţi şi că tensiunea a pornit de la prima secundă a contactului, când n-au fost confortabili cu cea ce în mod iraţional au simţit în regulă la ceilalţi. În mod raţional, prin educaţie sau pur şi simplu printr-o calitate a spiritului, mulţi nu dezvoltă spontan un astfel de comportament, dar azi vor fi înclinaţi să aibă reacţii într-o neconcordanţă totală cu ceea ce simţeau sau apreciau pentru simplu motiv că nu ar fi dispus de puterea sau de argumentul necesar pentru a explica. Fără să-şi asume răspunderea pe această schimbare, fără să-şi recunoască erorile de alegere, fără să poată să accepte că şi-a construit în viaţă multe lucruri inutile, iar acum munceşte să şi le menţină pentru ca privindu-le să se mintă că trăieşte intens, complex sau superior, omul se ceartă întâi cu sine şi apoi cu cei din jur care par a fi în acelaşi stadiu cu el.
Negarea este însă omniprezentă în societatea noastră şi tocmai de aceea Scorpionul, ca vibraţie, ce ştie foarte bine să exploateze negaţia (o înţelege şi ca structură, şi ca devenire), va avea azi o putere teribilă. Planetele din Scorpion, din tema natală sau anuală, vor fi puternic utilizate şi nu într-un mod plăcut. Prin uşurinţa cu care sunt reunite sentimentele cele mai vulnerabile azi pot fi distruse aspiraţii înalte sau zdruncinate destine care până acum păreau perfecte.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne preocupa de încredere. Neptun ne mai aduce azi şi credinţa sau acceptarea realităţii care se află dincolo de fiinţă individuală, a supunerii în faţa acestei lumini subtile dintr-un sentiment copleşitor de fuziune, apropiere de Acasă, Origini, chiar dacă acum, în această lume a suferinţei şi păcatului, gestul de Înnobilare a spiritului prin Lumina va fi luat ca un gest de sacrificiu, cu toate elementele pe care le implică. Trigonul Venus-Neptun ne aminteşte azi de Fericile lui Iisus.

Duminică, 9 octombrie
Despre tranzitul lui Venus prin Scorpion se spune, în general, lucruri nu chiar bune, iar aprecierile favorabile sunt de cele mai multe ori pasagere, în ambele cazuri scoţându-se în evidenţă lipsă de scrupule, nevoia de a trăi totul intens şi de a intra în permanenţă în contradicţie, fie ca informaţie, ca apreciere aplicată pe marginea unor subiecte preferate sau referitor la preocupări care definesc temperamentul ori personalitatea, fie ca trăire afectivă. Dincolo de aceste trăsături negative pe care cu toţii le ştim şi nu le prea acceptam, Venus în Scorpion are o calitate care îi poate disimula atât de mult trăsăturile negative încât poate trece drept calitate sau talent: severitatea. Influxurile astrale ale acestui tranzit instigă la opoziţie, beneficiind de vivacitatea semnului şi de lipsa de respect faţă de elemente plăpânde ale vieţii, neputinţa de a simţi curat, nu doar intens şi pasional. Severitatea duce această regulă până dincolo de limita permisivului, având o singură calitate, aceea de a produce maturizarea prin suferinţă. Cel care dă viaţă acestui sentiment devine astfel un torţionar, iar cel care are în preajma o fiinţă ce dă viaţa acestor trăiri devine în mod inevitabil o victimă.
În Scorpion, Venus preia din natura pasională Scorpionului, simţindu-se atrasă de vulgaritate, eros grosier, senzualitate, în detrimentul rafinamentului estetic sau al plăcerii de a trăi viaţa în bucurie şi simplitate. În felul acesta, descoperim că trăsăturile ei se mişcă într-un cerc vicios, nici nu se ridică deasupra condiţiei sale, nici nu construieşte monumente în tenebre, transformându-se în timp chiar şi pe sine într-o victimă a propriei sale răutăţi. Această poziţie ne face să ne simţim atraşi de membrană, carcasa lucrurilor, de farduri, culori artificiale, dar să ne lăsăm pătrunşi de mirosuri naturale, chiar dacă unele sunt dizgraţioase, de a descoperi cu fascinaţie că elementele inferioare pe care anterior le respingeam cu vehemenţă, acum produc asupra fiinţei senzaţii noi, încântare, plăceri erotice epuizante.
Dacă până aici toate sunt bune şi frumoase şi când vine vorba despre sentimente nimeni nu are nimic de obiectat, fiecare simte cum poate mai bine pentru că inima are raţiuni pe care raţiunea nu le poate înţelege, în ceea ce priveşte echilibrul mental lucrurile se complică. Multe din trăiri sunt confuze, au prea multă emoţie, acordă prea mare intensitate trăirii şi de multe ori mintea rămâne în urmă. Dacă la început, în vremurile tinereţii, corpul susţinea această defazare, având o mare putere de regenerare (trăsătură pe care Scorpionul se bazează foarte mult) în timp această defazare nu mai poate fi recuperată, corpul nu mai ascultă sau dacă ascultă atunci o face ca un bătrân docil, fără vlagă. În felul acesta, mintea va rămâne în urmă, înţelegând din ce în ce mai puţin din ceea ce fiinţa simte, comportându-se ca un aparat ce funcţionează doar pe baza unei telecomenzi. Mediul virtual dintre minte şi corp, datorită pasiunilor intense şi a neputinţei de a rafina vulgarul, imensa energie şi ambiţia puternică pe care o pune în joc măreşte mult distanţa dintre aceasta şi corp şi de asemenea şi reacţiile de răspuns la un stimul venit din mediu este mai mare.
Primul efect este izolarea. Aceşti oameni se simt neînţeleşi, marginalizaţi şi supuşi unor opresiuni permanente. Dacă la început îşi recunoşteau micile răutăţi, acum se simt îndreptăţiţi să se apere şi nu se împacă deloc cu efectul karmic al faptelor sale, iar de aici şi până la a rătăci în derivă într-o zonă a relaţiilor pasagere, a tulburărilor de comunicare, pline de trădări şi intrigi, nu este decât un pas.
La toate acestea se gândesc astrologii când evaluează poziţia lui Venus în Scorpion, la exilul acestei planete într-un semn al intrigilor şi tenebrelor. Totuşi, nimeni nu este vinovat înainte de a face ceva, tocmai de aceea ne întâlnim aici pentru a începe orice tranzit mai informaţi, pentru a parcurge cu spor orice conjunctură, oricât de negativă ar fi ea. Severitatea pe care o manifestă această poziţie poate deveni un atribut benefic dacă ea se îndreaptă asupra propriei fiinţe şi nu oricum, ci pentru a lucra mai mult, pentru a recupera deficitul de iubire, pentru a dărui fără a cere ceva în schimb, pentru a oferi dovezi de iubire şi, evident, pentru a ne folosi de isteţimea cu care intervine Scorpionul în această ecuaţie pentru a ne uşura deciziile şi de ce nu chiar iertarea.
Hm, acum este greu de făcut aşa ceva, nu doar din cauza atracţiei către tenebre, cu tot pachetul aferent ce vine din poziţia lui Venus în Scorpion, ci şi din careul pe care Luna îl împlineşte azi cu Axa Dragonului, moment când ecoul astral nu este în armonie cu intenţiile personale şi când una simţim şi alta trebuie să face. Acest careu al Lunii este dificil de acceptat, tocmai pentru că oamenii nu ştiu să piardă, nu se pot mulţumi cu faptul că instrumentele plăcerilor se schimbă periodic, nu pot lăsa în urmă onoruri şi nu se pot detaşa de răutăţile pe care le fac pentru a-şi justifica faţă de sine că sunt puternici.
Dacă din poziţia lui Venus în Scorpion înţelegem că puterea este un element evident în sfera relaţiilor efective, careul Lunii la Axa Dragonului va suplimenta nevoia de a riposta la un rău cu unul şi mai mare pentru a ne proteja puţinul pe care îl avem deoarece nu suntem în stare să vedem dincolo de realitatea imediată. Astfel, înţelegem că Venus în Scorpion nu este creatoare, ci doar lucrează cu ceea ce deţine şi nu pentru a rafina, ci pentru a recupera plăceri pierdute, fără să înţeleagă că nu are materialul necesar pentru a se simţi bine, pentru a se destinde şi a trăi viaţa în plăcere şi bucurie, iar pe deasupra careul Lunii cu Nodurile sale presară puţină sare pe rană şi ne aduce numai confirmări negative, lăsându-ne un gust amar, acela al vieţii trăită cu greutate.
Prin urmare, ultima zi a săptămânii ne introduce într-o nouă etapă a relaţiilor. Sentimentele se schimbă, gândurile de asemenea, iar apelul la rezerve se va face şi mai intens, şi mai agresiv decât s-a făcut până acum. Oamenii simt că se schimbă, îşi propun ţinte relaţionale stranii şi îşi declară război unii altora pentru că simt că le-a revenit vitalitatea şi puterea. Această suplimentare a forţei este o iluzie, pentru că ea este alimentată de agresivitate, de nervi şi ştim cu toţii că performanţa ce se sprijină pe această atitudine este de scurtă durată.
Ceea ce ne va plăcea la acest nou tranzit este că nu vom fi nevoiţi să dăm socoteală pentru ce se întâmplă în interior, nu vom mai fi obligaţi de conjunctură să fim deschişi, să fim veseli şi bucuroşi şi să ne apropiem de sine cu seriozitate, chiar cu severitate şi numai dacă vom dori am putea înlocui jovialitatea cu dorinţa de a munci, de a depune efort, de a câştiga, de a obţine rezultate prin administrare, schimb, troc sau comerţ. Pe 2 noiembrie Venus îşi va încheia aceste tranzit epuizant şi prin mersul rapid pe care îl va avea în Săgetător va încerca să valorifice din experienţele, unele dintre ele terifiante, ale acestei perioade.
Recomandarea pentru această zi, dar şi a următoarei perioade, până pe 2 noiembrie 2011, este aceea de a nu confunda puterea cu agresivitatea şi de a nu ne lăsa păcăliţi de atracţia spre solitudine. Dacă solitudinea fizică nu se realizează pentru a rafina structura interioară, pentru a întări forţa gândurilor şi a evolua spiritual sau moral este susţinută pe frustrare sau inhibiţie, deci rigidizează şi mai mult fiinţă şi o chinuie.

2 comentarii la „3 – 9 octombrie 2011

  1. Felix V. spune:

    Dar Venus in Scorpion poate urma si calea Vulturului transformand pasiunea autodistructiva si agresivitatea intr-o iubire sublima si neconditionata…or ba?

  2. Felix V.,

    Nu este suficient doar de sustinerea planetei Venus pentru o descindere atat de importanta. Inclin sa cred ca, pentru aceasta, in multe din cazuri, o planeta din Scorpion, privita in mod singular, nu in complex, nu poate aduce, prin evenimente, o deschidere atat de mare fata de campul de energie pozitiva a universului. Faptul ca Scorpionul inseamna transformare este irelevant sau cel putin incomplet in acest context, ca in cazul unui viciu. Pentru a renunta la un obicei rau ai neaparata nevoie de vointa si un cadru afectiv pozitiv, nu doar de intelegerea faptul ca viciul este rau. Venus in Scorpion nu poate face singura toate acestea, este complesita de o realitate acida care ii spune in permanenta ca „stie”, „intelege” altfel decat ceilalti, ca se descurca in situatii complicate, fara sa observe ca situatiile complicate si le cere singura, si le mentine si se complace fara sa poata observa ca se lupta cu inamici pe care si-i construieste pentru a-si justifica trairile apasatoare sau o anume conditie sociala.
    Calea transformarii spirituale reprezinta o alegere indrazneata in care autoconsolarea sau micile intrigi, micile placeri vinovate, nu prea au ce cauta. Nu neg ca aceasta pozitie poate insemna preschimbare, transformare prin suferinta sau chiar autodevorare, dar este cam putin sa se ajunga prin asta la atingerea unui ideal atat de inalt. Poate ar reusi, nu vreau sa fiu categoric in negatie, dar in mod obligatoriu intr-o combinatie care sa-i dreneze bine viciile si sa i le elimine, ceea ce, stim cu totii, nu doar in cazul lui Venus in Scorpion, ci si in alte cazuri, este destul de greu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.