28 noiembrie – 4 decembrie 2011

Luni, 28 noiembrie
Începem săptămâna cu un sextil Lună-Junon, pe fondul unei puternice configuraţii astrale numită zmeu, care se ridică în jurul opoziţiei Marte-Neptun. Judecata acestei zile, prin faptul că sextilul Lună-Junon se împlineşte în timpul nopţii, este una serioasă, liniştită, paşnică şi are menirea de a contrabalansa tendinţele agresive ale întregii luni noiembrie pe care le-am prezentat anterior.
În felul acesta, se va pune problema azi a unei împăcări, a încercării de a ne apropia de cel pe care l-am jignit, de a înţelege mai mult complexul de factori care ne-a determinat să spunem lucruri mai puţin corecte despre acea persoană sau să ne pripim în a trage concluzii. Putem invoca aici pasul indecis al unora, dar şi pasiunea bolnăvicioasă a altora pentru a ieşi în evidenţă, pentru a deţine controlul, pentru a avea ultimul cuvânt sau pentru a fi respectaţi şi puşi pe un piedestal fără a se evidenţia prin meritele care şi le atribuie.
Valoarea, privită azi ca simbol al trăiniciei, va inspiră o uşoară teamă şi tot ea ne va face să oscilăm între a îndeplini o misiune, a duce la finalitate o sarcină, a respecta un angajament, a completa un deficit sau a le rătăci pe toate acestea printre acele scuze lamentabile pe care le invocă în orice moment leneşul, mincinosul sau perfidul. Contextul general, dominat de opoziţia lui Marte cu Neptun, cel care ne face să ne diminuăm puterea de judecată, disponibilitatea spre a fi obiectivi sau respectul pentru adevăr, va părea azi mult mai temperat şi de aceea 28 noiembrie ne va păcăli cu faptul că ar putea fi o zi liniştită, un început paşnic de săptămână, lipsit de evenimente majore. În realitate, ceea ce vine azi spre noi este liniştea de dinaintea furtunii. Patima se diminuează acum pentru a studia mai bine ţinta, instrumentul şi a-şi garanta, prin volumul informaţiilor acumulate, că va reuşi să-şi atingă finalitatea.
Prin urmare, 28 noiembrie ne pune în gardă pentru următoarea perioadă referitor la locul de muncă, tipul asocierii, sinceritatea celor cu care avem un contrat de colaborare sau cu care am stabilit un anume tip de asociere. A ne implica în toate acestea înseamnă a dispune de abilitatea de a lucra cu informaţiile, de disponibilitatea de a judeca sentimentele şi de a putea face o distincţie clară între persoană şi faptele sale. Mulţi se vor bulversa azi mai mult decât trebuie încercând să combine cele două elemente pentru a afla cheia, pentru a fi mult mai siguri pe ei sau pentru a-i devia de la adevăr pe cei care i-ar putea prinde cu minciuna.
Totuşi, ziua nu este una menită să descopere adevărul, nici să impună destăinuiri, chiar dacă se lucrează intens cu informaţiile. Tocmai de aceea valoare, privită ca un produs ambivalent al omului şi deopotrivă al faptelor sale, ne va îndemna azi să ne întoarcem la modele vechi de judecată şi să nu ne asumăm răspunderea unor concluzii noi.
Recomandarea vine astfel să ne ajute în a ne stăpâni emoţiile care caută să lucreze în autonomie. Vocea interioară ne va spune că simţirea personală este normală, perfectă şi ne va repeta continuu acest fapt, pentru a ne depărta de la imensa oportunitate de a vedea lumea şi oamenii altfel.

Marţi, 29 noiembrie
Pe ultimul segment al zodiei Capricorn, Luna va împlini două careuri, unul cu Saturn şi altul cu Lilith, ridicând de fapt un careu în T pe semne cardinale, pentru ca, în primul sector al Vărsătorului, să treacă prin sextilele cu Uranus şi respectiv Soarele, dar şi prin careul cu Jupiter.
Între careul cu Saturn, din prima parte a zilei, şi cel cu Jupiter, din preajma prânzului, Luna ne pune în gardă pentru vremurile ce vor veni. Azi sunt urmărite semnalele, fără să se poată stabili care este ponderea fiecărei acţiuni în rezultatul final şi tocmai de aceea trecerea de la analiză, trăsătura specifică zilei de ieri, la cea de acţiune rapidă, urgentă, specifică zilei de mâine, aduce acestei zile panică, griji nejustificate, agitaţie lipsită de suport. La modul concret, mulţi se vor simţi azi între ciocan şi nicovală, se vor trezi în mijlocul unor situaţii conflictuale care nu-i privesc, dar în care trebuie să se implice.
Amprenta zilei este pusă de careul în T pe semne cardinale care se consumă până la răsăritul soarelui, urmat de un moment de gol, între ora 5.30 şi 9.00, când Luna se afla în Perioada fără direcţie. Primul impuls, acela care ne va cuprinde de dimineaţă, este acela de a încerca să soluţionăm o tensiune, să ne stabilim un obiectiv clar, să ne impunem un program de lucru, pe hârtie sau numai ca ipostază mentală, dar pe care nu vom reuşi să îl punem în aplicare. Problemele vor apărea chiar din zori, de când tensiunile pe care le-au impus careurile peste noapte pot provoca dureri de spate, de stomac, o oboseală suspectă, un deficit de atenţie, o intoleranţă la alimente reci, conservate sau preparate din zilele anterioare.
Trecând în Vărsător Luna ne îndeamnă spre a teoretiza, a generaliza, a scoate din contextul particular un element pe care să îl identificăm în toate structurile din jur. Evident, cei neinstruiţi vor cădea uşor în subiectiv, dar vor reuşi să-şi ascundă această tendinţă printr-o inteligenţă a momentului, o uşurinţă în a manipula conjunctura încât să nu se poată observa acest lucru. Nu se va pune problema unei intenţii negative, nici chiar atunci când se va alege neadevărul pentru a se promova o idee, ci de a împlini, prin orice mijloace, un deziderat.
Azi, 29 noiembrie 2011, oamenii vor avea mai mult curaj, mai multă determinare, însă nu vor şti ce să facă cu aceste calităţi, spre ce să se îndrepte mai repede, cum să valorifice momentul de libertate şi cum să se debaraseze de cât mai mult balast emoţional, de cât mai multe reziduuri pentru a merge mai departe.
Spre final, când luminariile sunt în sextil, valorile personale vor fi într-un oarecare echilibru cu cele sociale, însă nu pentru a susţine elementele durabile, ci pentru a le da acestora un nou sens. Cei care au mai lucrat cu noţiunile abstracte, care îşi amintesc de perioadele din primăvară acestui an când tensiunile personale au dus la o mobilizare specială a valorilor personale, punând din cumpănă necesitatea unui armistiţiu, cu patimă pentru separare, distrugere sau reconversie, pot acum să gestioneze cu înţelepciune o dinamică astrală mai puţin intensă decât cea din primăvara, dar orientată spre aceeaşi finalitate. Astfel, întorcându-ne spre trecut în încercare de a ne aminti ce anume din ceea ce s-a întâmplat în primăvară seamănă cu ceea ce ni se întâmplă azi, ne vom opri asupra lunii mai când, în încercarea de a repara ceea ce luna aprilie a predispus, am stricat, rătăcit sau ascuns elemente importante. Acum acestea ies la lumină, nu doar prin reacţii emoţionale, aşa cum s-a întâmplat atunci, ci prin evenimente aparent absurde care ne implică şi cu care, la prima vedere, considerăm că nu avem nimic în comun. Avem în comun intenţia care a fost îndreptată spre noi, critica, o nedreptate, lăcomia, teamă de despărţire sau intenţia de a reconstrui un viitor fără să se ia în calcul distrugerile intermediare.
Prin urmare, 29 noiembrie va face apel la zona emoţională a lunii mai, însă nu prin trăiri, ci prin evenimente, nu prin exerciţiu mental, ci prin acţiune directă. Luând înfăţişarea unui cercetaş, caută să se preocupe de societate, naţiune, de grupuri mari de oameni, însă ascunde că, în realitate, toate acestea sunt animate de un individ sau un număr mic de indivizi care nu acţionează în grup sau în bloc, ci după propriul interes. Sunt agresate azi încrederea şi curajul, gândirea limpede, sănătatea mentală, echilibrul emoţional, respectul pentru lucrul bine făcut, empatia.
Relaţiile dintre oameni se vor situa azi pe baze negative, cu toate că nu sunt încurajate comportamentele agresive. Azi nu mai avem încredere în dezideratele grupului şi nu ne mai interesează sacrificiul pentru a le îndeplini, ci ne preocupăm de binele personal, să ne apărăm elementele statice ale gândirii, schemele care nu ne permit să mărim viteza de lucru, să ne apropiem de valorile arhetipale sau să le schimbăm cu altele şi mai utile momentului. De teamă, azi, stăm, ne ascunde sau ne comportăm fals şi vom avea impresia că nu vor exista absolut deloc repercusiuni. Pentru că exact acest mod de comportare este un efect al acţiunilor săvârşite în luna mai 2011, recomandarea merge spre a ne aminti că viaţa se întinde mai departe dacă închidem ochii şi privim universul prin lumina interioară. Extinzându-ne orizontul, diluându-ne durerile şi frustrările într-un vas mai mare, apăsarea în nimicnicie se autosuspendă din lipsă de coeziune.

Miercuri, 30 noiembrie
Pe ideea “Mai e puţin, mai e un pic, până la marele nimic!” întreaga zi va fi marcată de goana după spectacol motivat de înclinaţia spontană spre circ, spre nonconformism. Pentru că doar puţin a trecut de când Luna a făcut un sextil cu Junon, adică de luni, azi, pe careul dintre cele două, oamenii îşi vor pierde tactul, simţul răspunderii şi răbdarea. Pentru că Luna ridică un sextil cu Capul Dragonului, dar în faza crescătoare a ciclului draconitic, nu poate media tendinţele nodurilor, pentru că nu le cunoaşte încă în forma în care se manifestă ele acum, în acest ciclu, tocmai de aceea va incita la un comportament nepotrivit, sec, trist, blazat, care nu permite asimilarea de noi cunoştinţe şi nici dezvoltarea respectului de sine sau cel faţă de alţi oamenii.
Chiar dacă azi nu prea ne ies planurile, chiar dacă vibraţile astrale ne blochează înclinaţia spre noutate, dar ne ţine interesul treaz faţă de această categorie, stilul şi comunicarea sunt bine aspectate, iar activităţile în grupuri mici sau de unul singur au un farmec aparte. Neputând să ne lăsăm în voia unui crescendo astral şi nesimţind ceea ce ni se transmite prin contactele pe care le avem azi, valorile morale, umanitare, cele care ne duc spre studiu, înţelegerea unui text sunt pervertite în preocupări simpliste. A înlocui utilul cu plăcutul este azi un îndemn spre a strica un demers sau a umple de drama o relaţie sentimentală care nu se îndreaptă spre eşec, dar trece printr-o buclă a existenţei sale. Acest moment de minim, tradus greşit ne va schimba atitudinea faţă de oameni ne va răsturna idealurile şi ne va duce în punctul de a decide greşit, mai ales atunci când vom fi grăbiţi să hotărâm ceva.
Fiind în Vărsător şi în acelaşi timp luând contact cu veleităţile moderne ale vieţii sociale, cu înclinaţia spre zgomot, extravaganţe, risipă, îndemnul de a rectifica un demers prin ajustarea lui, aspect dedus din sextilul Lună-Capul Dragonului, sună ca o temă pentru acasă pe care azi ne permitem să nu o rezolvăm. Cum este de aşteptat, primim o notă proastă pentru asta, dar nu azi, ci chiar mâine când Luna, prin conjuncţia cu Neptun, va crede că a păcălit destinul şi a reuşit să scape nepedepsită.
Prin urmare, cerul acestei zile ne informează despre un recul al zilei de luni, despre o manifestare negativă a iniţiativei pe care am avut-o în prima zi a săptămânii. Azi descoperim că nu ne-a reuşit demersul, iniţiativa, că planul pe care ni l-am făcut nu poate fi pus în aplicare şi este nevoie de o schimbare bruscă. Pentru acest eşec ziua de ieri, cu evenimentele şi persoanele pe care le conţine, este direct răspunzătoare, însă a găsi un vinovat nu ne va salva de răspunderea pe care o avem.
Sextilul Lunii cu Mercur, aflat în mers retrograd, ne aduce azi aminte de întâmplări înşirate de-a lungul lunii noiembrie, pe care nu le-am înţeles şi cu care nu ne putem nicicum împăca. Întregul edificiu astral, cel de azi, dar şi cel din primele zile ale săptămânii, vine şi ne bulversează cu invitaţii complicate spre perioade diferite din an. Acest circ, această descindere ne sună a raport de monitorizare sau a raport final alcătuit cu prilejul încheierii unui proiect important. A spera că după acest moment urmează o vacanţă plăcută este o iluzie care se va spulbera chiar în următoarea zi, când Luna va trece prin conjuncţia cu Neptun.
Pentru că invitaţia acestei zile este o formă de seducţie neplăcută pentru cei mai mulţi şi, în acelaşi timp, stranie, recomandarea vine să ne responsabilizeze faţă de viaţă în general, nu doar faţă de ceea ce facem azi. Să nu uităm că avem nevoie de tot ceea ce ne iese în întâmpinare, că ne sunt necesare toate lecţiile de viaţă pe care destinul ni le aşează dinainte pentru a ne împlini sufleteşte, nu a ne îndestula corpul, simţurile fizice cu senzaţii sau acumulări inutile.

Joi, 1 decembrie
Într-un registru psihoemoţional special, prima zi a lunii decembrie, zi specială pentru români, Neptun are de împlinit un sextil cu Lilith, iar Venus o conjuncţie cu Pluton. În fundal, Luna trece prin trigon cu Saturn, conjuncţie cu Neptun, sextil cu Lilith, pe ultimul segment al zodiei Vărsător, iar, în a doua parte a zilei, când va păşi în primul sector al zodiei Peşti, va trece prin conjuncţia cu Chiron şi sextilul cu Jupiter retrograd.
Între Vărsător şi Peşti, între curajul de a spune şi cel de a simţi, între neprevăzutul care poate construi/deteriora şi drama unei emoţii care nu doreşte să “strice colora de minuni a lumii” vibraţiile acestei zile au menirea de a ne umple viaţa de simboluri, de înţelesuri, de determinări, prin care să conştientizăm că a evolua înseamnă a munci, iar a munci înseamnă a ne pune la dispoziţie, fără egoism, toate calităţile de care dispunem, tot ceea ce la un moment dat am primit, pentru a oferi şi, oferind, să ne putem ţese o pânză de evenimente care să ne susţină grupul în care am ales să ne integrăm.
A trece prin sextilul Neptun-Lilith implică a depăşi limita simţirilor comune şi a intra într-un sector al mesajelor elevate, într-o zonă a pasiunilor care pot fi deopotrivă creatoare de mari valori sau distrugătoare, devoratoare. A avea un ţel, a ne coordona viaţa după un ideal ne va duce azi spre o zonă a înţelegerilor abstracte, a cunoaşterii situate dincolo de ceea ce am încercat până acum. Evident, ca în cazul oricărui început, primele raze de lumină sunt sfioase, primele gesturi, primele exprimări lipsite de substanţă, dar, avansând, valorile se sedimentează, iar noile reprezentări devin instrumente ale sufletului, dovezi ale faptului că oamenii pot evolua prin voinţă, îşi pot schimba mediul, îşi pot ajusta comportamentele şi se pot rafina pe bază unui îndemn interior. Atingerea misterului, aşa cum am mai invocat şi în analiza aplicată lunii noiembrie, nu este aceeaşi cu atingerea necunoscutului. Într-un acord perfect cu sine cele două elemente tentează sufletul cu dimensiuni noi ale gândirii, cu forme novatoare de exprimare şi, evident, cu finalităţi noi. Dacă suntem obişnuiţi să menţinem viu momentul începutului, deschidere, iniţierea, şi nu ne retragem în cochilie imediat ce am dat de frig, de cald sau de umed, întâi de toate dovedim control şi apoi, de vreme ce ne-am probat tăria de caracter, rezistenţa în faţa minciunii, a falsului, a devierii, ne vom plasa sufletului într-o partitură nouă a vieţii. În acest mecanism este mai puţin important că Neptun şi Lilith acţionează ca proces efector asupra regimului hidric, asupra circulaţiei sangvine, asupra echilibrului hormonal, cât sunt de importante componenta psihică, mecanismul mental, încrederea sau disponibilitatea de a da vieţii o dimensiune nouă, de a ne ridica din locul în care am vieţuit, de a ne extinde cunoaşterea, orizontul simţirii sau pur şi simplu de a ne lărgi cercul cunoscuţilor, intrând în sfera de acţiune a unor persoane ce pot avea asupra noastră un impact major.
Luând contact cu toate acestea, pe conjuncţia Venus-Pluton, efortul de a ne extinde, de a ne desprinde, de a lăsa în urmă ceea ce ne-a definit, cu plăceri şi neajunsuri, cu bucurii intense şi tristeţi adânci, amplifica forţa de a atracţie, însă nu spre finalitate, ci spre ceea ce ştim să facem cel mai bine, spre obiceiurile vechi, spre cunoscut, nu spre cunoaştere. Motivând necesitatea implicării în activităţi cu caracter practic evident, necesitatea de a munci pentru bani pentru a ne asigura traiul zilnic, renunţarea la acel stil de viaţă, ne face să credem că şlefuirea existenţei proprii se face prin mai mult, mai stabil, mai sigur. Ataşamentul faţă de o structură veche, fie ea culturală sau nu, chiar dacă are o formă rafinată de acţiune, chiar dacă ne îndeamnă spre a citi mai mult, spre a cunoaşte mai multe episoade din vieţile marilor gânditori, ne ţine blocaţi într-o formă rudimentară de evoluţie, aceea care este dependentă de mobilitatea materiei. Nu poţi afla despre un şablon de viaţă doar dintr-un roman, ci îl poţi observa în jur, poţi asculta atent modul cum îşi explică oamenii evenimentele, cum îşi prezintă ideile, cum le selectează şi cât de mult efort depun pentru a se face înţeleşi sau crezuţi. Acest tandem între exemplul personal, înţeles prin discurs şi implicare, şi raportarea la un sistem de valori proprii ţine de o anume senzualitate, aceea ce vine din dragostea de viaţă, plăcerea de a trăi, dorinţa de a ne extinde structura simţurilor, emoţiile spre noi sfere de înţelegere şi cunoaştere. Procedând aşa, curiozitatea devine apanajul omului înţelept şi nu instrumentul care o conţine defineşte calitatea sa, ci modul cum vibrează la ceea ce îl atinge.
Dacă în prima parte a zilei vibrăm dinamic şi poate chiar lipsit de control, motivând nevoia de aventură, de a ieşi din banal, de a teoretiza, de a lucra cu informaţiile, de a ne juca cu sensurile ori cuvintele, în a doua parte a zilei această nevoie de extindere spre o stabilitate şi mai mare se apropie de zona sentimentelor şi cei care sunt prin excelenţă trişti, apatici, melancolici, vor simţi totul ca o cădere în gol. Nu planetele sunt cele care ne menţin atenţia în acest registru, ci obiceiurile pe care le tulburăm acum, dar mai ales faptul că vom refuza sistematic să vedem că teama de a nu pierde controlul, puterea, apreciere sau poziţia este cea care ne bulversează, nu contactul cu noutatea.
Prin urmare, prima zi a lunii decembrie este o zi a simţirii, a dinamicii între vechi şi nou, a descoperirii unui nou mod de exprimare prin contactul cu exprimările celorlalţi, cu etaloanele lor de gândire. A sugera că viaţa este ceea ce deţii, că elevarea ori cunoaşterea este doar ceea ce poţi exprima sau demonstra în această lume este ceea ce ne va frământa azi. “Cât de bine ştiu să fac?” este ideea care ne va mobiliza sfera gândirii mai mult decât ne putem aştepta şi aceasta ne va duce spre a încadra mai bine experienţele vieţii, valorile pe care le deţinem prin exemple reale, ce ţin de lumea fizică, sau sufleteşti, ce ţin de o nouă dimensiune a sufletului.
Azi suntem favorizaţi să simţim, să acumulăm, să ne exprimăm, să ne deschidem spre noi relaţii, însă nu fără repercusiuni. Tocmai de aceea este indicat să ne amintim azi de proverbul “Când îţi faci prieteni noi, nu-i uita pe cei vechi”.

Vineri, 2 decembrie
Conjuncţia lui Mercur cu Capul Dragonului, pe fondul careurilor pe care le fac luminariile şi respectiv Soarele cu Marte, aduce o notă agresivă zilei, care, iniţial, ar putea fi motivată de un eveniment periculos, tendenţios sau naiv ce s-a consumat în ziua anterioară.
Când Mercur şi Capul Dragonului trec prin conjuncţie oamenii lucrează mai uşor cu noţiunile, înţeleg mai bine sensurile cuvintelor şi se simt mult mai atraşi de aspectele subtile ale vieţii pentru că le sunt mai accesibile, ca atunci când un vânzător abil scoate de sub tejghea piesele cele mai importante pe care le-a ţinut ascunse până când marfa inferioară calitativ s-a vândut. Momentul descoperirii, a ridicării valului iluziei, a înţelegerii noi este însă unul care ne bruschează şi ne complică următoarea serie de evenimente, nu atât prin amploarea şi dinamica evenimentelor, cât prin caracterul obsesiv pe care îl va avea.
Că se exprimă în versuri, în proză, că visează să scrie în rime sau că aspiră să înveţe rapid o limbă străină ori un nou mod de exprimare, un nou limbaj, omul se simte agasat de prezenţa semenilor şi va căuta, prin tot ce face, să se impună, să demonstreze că-şi merită locul. Această atitudine este, aşa cum se poate observa, destul de periculoasă atunci când se manifestă pe spaţiul public. În felul acesta, mulţi îşi vor justifica agresivitatea prin gradul avansat de surmenaj menţinut prin teama de nu fi înfrânt, de a nu pierde o poziţie importantă, ceea ce i-a adus în această ipostază în care se arata aspri, agresiv, sfidători faţă de tot ceea ce le cere schimbare, o altă viziune, deschidere, calm sau înţelegere.
Careul a două planete masculine (Soarele şi Marte) poate produce acţiuni în zona militară, generând sau revigorând o zonă de conflict. Luând în calcul că Săgetătorul este puternic în această construcţie astrală, religia sau interesul pecuniar, comerţul sunt domeniile în care această agresivitate se va manifesta. Mercur este retrograd, iar luminariile participă împreună cu Marte la un careu în T pe semne mutabile, ceea ce indică o extindere a interesului, o invadare, o imixtiune a unei grupări peste o alta pentru a ascunde o instabilitate integră, lăcomia sau neputinţă de a menţine un echilibru la nivelul propriilor structuri.
Tot ceea ce vine pe zonă publică este încărcat de severitate şi, fiind în contrast cu ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile ale lunii noiembrie, ce au adus o sinteză stranie a multor evenimente de peste ani, ceea ce se întâmplă azi este singular şi nu pare să fie legat de vreun demers declanşat anterior. Multora le vine pur şi simplu să acţioneze într-o anumită direcţie şi strică sau îşi însuşesc un bun important pentru ceilalţi sau apreciat de ei pentru a-şi ascunde lenea, indolenţa, lipsa de organizare, deficitul, haosul.
Indiferent că privim aceste unghiuri la nivel global sau că încercăm să le urmărim desfăşurarea la nivelul vieţii private, ele aduc primordiile unei schimbări, semnul că lumea intra într-un proces de reînnoire şi că nu această modificare reprezintă schimbarea pe care o anunţă ansamblul de evenimente astrale ce ne-au invadat din 2008 încoace, de când Pluton a intrat în Capricorn, ci doar o simplă modificare de registru, o exersare ce are menirea să ne pregătească pentru ceea ce va venit spre noi începând cu anul următor şi va fi deosebit de important.
Impulsul care ne va cuprinde azi va avea ca finalitate producerea unei răni, fie pe corp, fie pe suflet, fie prin intermediul unui obiect contondent, fie prin vorbe aspre, tăioase. Nu doar careul Soare-Marte ne sugerează acest lucru, ci şi lipsa de îndemânare pe care configuraţia numită “Aripi de pasăre”, de această dată atipică (Marte, Soare, Pluton-Venus şi Lună), punând prea multă greutate pe sextilele Luna-Pluton, Luna-Venus, deci prea multă bază pe instinct, rafinament, educaţie, senzualitate. În felul acesta, descoperim că agresivitatea se autosusţine pe un deficit de informaţie, pe o lipsă de informare şi, în forme avansate, chiar pe incultură. Astfel, severitatea nu este nicidecum obiectivă, iar înclinaţia spre a critica, jigni, răni indică în primul rând o supraapreciere a propriei persoane şi o acută neputinţă de a-şi accepta propriile defecte şi de a şi el corectă. A fi agresiv, azi, prin cele două dispuneri negative majore (careul în T pe semne mobile şi aripile de pasăre), subliniază întâi de toate o intoleranţă aplicată propriilor deficienţe.
Spre seară, când Luna trece prin careurile cu Mercur şi respectiv Axa Dragonului suspiciunea, neîncrederea, lipsa de toleranţă devin aievea prin întâmplări, vii prin conjuncturi şi permanenţe prin urmările pe care le produc.
Prin urmare, 2 decembrie ni se înfăţişează ca o zi în care ne pierdem controlul, vorbim altfel şi ne purtăm altfel, dăm curs unor impulsuri care nu ne vor face cinste, dar, chiar dacă vom observa acest lucru, nu ne vom implica prea mult în a schimba impulsul pentru că el ascunde un deficit personal şi a menţine acest neajuns este mai dureros decât orice greşeală ce ar putea fi săvârşită azi.
Din fericire, ceea ce vine spre noi azi nu poartă amprenta elementului categoric şi nu se va îmbrăţişa cu finalităţi asupra cărora să nu mai putem niciodată reveni, ci vine cu o mustrare, cu severitatea profesorului care îşi condiţionează elevul printr-o atitudine dură, nu pentru a întreţine o atmosferă rigidă, impenetrabilă, ci pentru a-i provoca acestuia un salt evolutiv spre a ieşi din mister şi a intra în necunoscut, de a-şi depăşi limita impusă de necunoaşterea subiectivă şi a intra in sectorul necunoaşterii obiective.
Dacă din conjuncţia lui Mercur retrograd cu Capul Dragonului cuvintele par revigorate şi a rosti sau a nu rosti un gând este acelaşi lucru, de vreme ce el există, în a doua parte a zilei când Soarele şi Marte îşi împlineşte careul lor şi când Luna se află în careul cu Nodurile sale, ceea ce nu este construit pas cu pas, desenul care nu impresionează prin detaliu, prin simţul culorii, prin diversitate, sunt atrase în derizoriu. Tocmai de aceea, recomandarea pentru această zi este aceea de a ne aminti că fidelitatea şi stabilitatea este compatibilă cu schimbarea, dar ea este bazată pe gânduri de armonie şi evoluţie.

Sâmbătă, 3 decembrie
Chiar şi atunci când se gândesc că au găsit marea iubire, oamenii sunt nefericit, chiar şi atunci când efortul susţinut practicat de-a lungul unei perioade sau chiar de-a lungul întregii vieţi i-au adus în punctul său foarte aproape de finalitate. A dori şi a se mulţumi cu ceea ce primeşte sunt, în mintea omului modern, direcţii diferite. Dorindu-şi el va pierde din vedere că dorinţa şi timpul trebuie să se întâlnească la jumătatea drumului, că adevărul şi dreptatea, elementele pe care le stropim cu subiectivism, fac întotdeauna casă bună cu armonia. În felul acesta, inima strigă în cuşca sa disperarea oarbă asemenea mamei Esmeraldei din celebrul roman al lui Victor Hugo („Notre Dames de Paris”), ca motiv al iubirii oarbe, al continuităţii unui sentiment, chiar şi în forma sa pervertită. Ea se chinuie să supravieţuiască şi suferinţa, lumina chimică a iubirii, obligată să trăiască în stare anaerobă, secătuieşte fiinţa de vlagă şi îi pune dinainte tot timpul lucruri pe care nu şi le poate împlini. Jocul dorinţei cu împlinirea tardivă sau într-un interval de timp necuantificat, joacă, în cerul astral al acestei perioade, un rol esenţial. Azi nicio planetă nu împlineşte perfect vreun aspect major, însă avem de înfruntat în continuare povara retrogradării lui Mercur, a lui Jupiter şi a lui Uranus, fără a avea nimic de urgentat în mod special.
În absenţa vreunui aspect care să personalizeze vibraţiile generale la intervalul dintre două răsărituri, şi pe fondul tulburător al faptului că, la nivel macro, planetele nu ne învaţă azi cum să avem răbdare, cum să fim înţelepţi, cum să analizăm evenimentele vieţii şi să le înţelegem, ci doar ni le reaminteşte în forma brută, vântul schimbării ne duce în zone unde nu am mai fost până acum şi acest gen de noutate ne sperie.
Dacă este vorba despre suflet, sentimentele, cu Venus în Capricorn şi Lună în Peşti, devin restrictive, retractile ce abundă în motivaţii pesimiste sau care ne îndeamnă mai mult spre solitudine. Ieşind în zona publică, depăşirea barierei impusă de blocajul emoţional succesul ne îmbată, ne face să uităm, să devenim superficiali tocmai pentru că este o şansă neaşteptată, neprogramată, un câştig la care nu am sperat. Nu putem însă să ne bucurăm de amabilitate, de ştiinţă, de mulţumire pentru că totul va trece în zona puterii consumându-ne energia, luptând cu demnitatea sau cu privilegiul pe care îl are săracul ce ştie să-şi folosească această ocazie sau oportunitate pentru evoluţie.
Prin urmare, azi ne vedem brusc în faţa unui ecran pe care este proiectat un film 3 D. La început nu realizăm clar ce se întâmplă, care sunt elementele novatoare, ce trebuie să selectăm sau care este rostul a cele ce vedem. Când ne dezmeticim realizăm că îl cunoaştem prea bine pe personajul principal, însă nu-i putem vedea detaliile actoriceşti, decorul în care se derulează jocul său de scenă pentru că ne lipsesc ochelarii speciali. Când, în sfârşit, am făcut rost de ochelari şi putem urmări cu atenţie şirul evenimentelor, realizăm că ne este dificil să reconstituim secvenţele iniţiale şi mintea se usucă de neştiinţă sau închistare în căutarea sensurilor.
Dincolo de această alegorie, libertatea total neaşteptată a acestei zile ne introduce într-o zonă necunoscută în care nu ne-am mai deplasat, într-o linişte care ne sufocă sau într-o bogăţie de imagini care poate oferi în sfârşit un rost vieţii.
Este trist însă că totul trebuie să fie atât de limitat, că neînţelegerile sau elementele incomplete trebuie să înflorească atât de simplu, iar înţelepciunea să se piardă printre buruieni într-o grădină în care dintr-odată nu mai sunt importante straturile de flori, ci diversitatea cromatica la care o plantă vulgară, lipsită până atunci de vreo calitate decorativă, trece drept element esenţial. Când sunt trişti, dezorientaţi, când nu văd ieşirea dintr-un impas sau când sunt copleşiţi de o bucurii intense oamenii se vizitează şi contactul, întâlnirea, schimbul constituie recomandarea sintetică pe care contextul astral o plasează acestei zile.

Duminică, 4 decembrie
Trecerea Lunii în Berbec schimba orientarea şi se alege dinamismul şi acţiunea în detrimentul emoţiei sau meditaţiei. Ceea ce reiese din relaţia pe care o construiesc Luna, abia intrat în Berbec, conjuncţia ei cu Uranus, careul cu Pluton şi respectiv conjuncţia Soarelui cu Mercur ne duce spre o nouă formă de exprimare, spre o relaţie proastă cu sine, născută dintr-un abandon motivat greşit.
Când Mercur şi Soarele sunt în conjuncţie sunt optimizate funcţiile psihice, se realizează o fuziune între gând şi intenţie, între a stabili o ţintă şi a găsi resursele necesare pentru a o atinge. A fi înţelept nu înseamnă a recita din cărţile sacre, a deţine o colecţie de amintiri, a avea tot timpul ceva de sus despre o situaţie sau persoană, ci de a-ţi ajuta fiorul interior, frumuseţea interioară în raport cu stimulii din interior încât să vibreze fără să aleagă în mod exclusiv singurătatea sau marile aglomerări. El ştie să fie singur în calea luminii subtile, reţinut în a-şi atribui vreun merit, dar se vede, prin ceea ce ştie că este, înconjurată de entităţi diafane. Ei nu-şi abandonează niciodată calea, ţelul, nu se sfiesc să vorbească despre ceea ce-i cuprinde, nu se pierd cu firea când se pune problema dedicării sau renunţării, dar nu caută niciodată merite personale, în afară acelora care sporesc şi mai mult cunoaşterea, intensitatea luminii, acelea care îi molipsesc şi pe ceilalţi cu dorul său de bine, de profund, de superior.
Trecând prin ipostaza de creator de idei (conjuncţie Soare-Mercur), receptivitatea ideilor ori modul cum sunt ele transferate comunităţii are azi de suferit. Mercur este retrograd şi trage înapoi, consuma prea mult pentru a se împlini într-un domeniu, se risipeşte în proiecte ce nu au finalitate sau îşi pierde timp preţios în relaţii doar pentru că nu se poate desprinde de trecut, doar pentru că nu se poate ajuta pe sine în a înţelege şi acceptă situaţia aşa se prezintă ea. A câştiga şi a pierde ţine de un joc al vieţii, iar rolul nu este unul de a stabili ierarhii pe baza soluţiilor finale, pe baza rezultatului, ci de a reîmprospătata structura socială cu emanaţiile personale din diverse ipostaze. Aceasta este componenta care ne va lipsit azi. Această viziune ne va părăsi trecând brusc de la înţelepţi, cunoscători ai iubirii, ai sentimentelor profunde, meşteri pricepuţi ai conjuncturilor sociale, la fiinţe lovite de conjuncturi pătimaşe.
Dacă refuzam să luăm în calcul fundalul, sunetul care se desfăşoară în spatele evenimentelor zilei şi care influenţează totul, ne contractăm, motivând concentrarea, însă pierdem din vedere sensul larg al lucrurilor, uităm din ce comunitate facem parte, din ce oraş, din ce ţară, de pe ce planetă, din ce galaxie şi din ce univers sau structură a creaţiei pentru un interes localizat doar la nivel de individ, dorinţă neîmplinită, statut sau ideal.
A gândi pentru evoluţie, implică şi a extinde percepţia spre zonele întinse ale ideilor, chiar spre spaţii întinse, chiar spre mari grupuri, fără a privi acest proces cu frica de a fi rănit, de a pierde acumulările pe care le-am comportat până acum sau de a ne descoperi goliciunea sufletului. Acest exerciţiu de sinceritate este un mod eficient de a combate tendinţa conjuncţiei Mercur-Soare de pe Săgetător ce va încerca prin toate mijloacele să ascundă defecte, să îmbrace produsul expirat într-un ambalaj atractiv şi să-i ofere o prezentare ingenioasă. Sinceritatea este, prin Săgetător, o cale periculoasă, atât prin duritatea adevărului, prin maniera nerafinată, brutală prin care se va exprima (ajutată fiind de Luna din Berbec), dar şi prin tonul special şi modulaţia foarte ingenioasă prin care înlocuieşte puritatea sufletului, cu elemente de comportament, zâmbete largi, convenienţe calculate şi plasate cu mare pricepere.
Prin urmare, ultima zi a săptămânii este o zi de patimă, de îndoială, de consum interior în urma contactului cu direcţia de deplasare. Fie că aleg să se desfăşoare într-un spaţiu mic, fie că urmăresc să se extindă, să se desprindă de locul unde s-au făcut remarcaţi, tendinţa de mişcare este evidentă şi doar de noi depinde dacă acest impuls este transformat într-o cruciadă sau într-o călătorie iniţiatică.
Fiind implicat Berbecul, ca zonă de desfăşurare a conjuncţiei Luna-Uranus, sentimentul de siguranţă va avea o definiţie concretă şi se va exprima prin intermediul obiectelor, frazelor, persoanelor şi mai puţin prin cel al experienţelor sentimentale.
4 decembrie este ziua lui “voi obţine ceea ce vreau” tocmai de aceea recomandare este aceea de a ne aminti că orice element care participă la structurarea şi desfăşurarea vieţii are propriul său veşmânt, indiferent că este suflet, corp, că este piatră, sentiment său gând. Veşmântul poate fi asemenea unei flori sau a lavei vulcanice. Viaţa în ansamblu include toate aceste elemente şi nu se zdruncină dacă un element cade sub povara propriului veşmânt. Amintiţi-vă azi de lăcomie, de minciună, de uşurinţa cu care oamenii îşi ascund privirile, cu care refuză să se privească în ochi atunci când vorbesc despre ei înşişi, amintiţi-vă că sinceritatea vine dintr-o curăţenie a sufletului şi ea este trăire înainte de a fi informaţie.

13 thoughts on “28 noiembrie – 4 decembrie 2011

 1. marianna spune:

  buna seara
  as dori sa pun o intrebare , va rog
  e vorba de un aspect de generatie: Saturn in Pesti si Neptun in Scorpion
  in curand vom avea o situatie inversa , Saturn in Scorpion respectiv Neptun in Pesti
  e un …mesaj special pentru acea generatie?
  cu multumiri

 2. marianna spune:

  Ba mai mult, domnule Coser , si Chiron e in Pesti , unde era prin ’66 , iar in 2013 Jupiter va intregi aspectul din Rac
  Iata din nou trigonul pe semne de apa , cu aceleasi planete implicate , doar cei doi uriasi mai reci si …lenti au inversat locurile
  Vom sti oare sa prindem mesajul?

 3. gabriela spune:

  Buna ziua!
  Aceeasi intrebare as vrea s-o adresez si eu.Sunt din generatia ’65.La mine Saturn si Chiron erau retrograde in casa a 7-a.Chiron era in trigon cu Neptun in casa a 3-a,iar Saturn era in trigon cu Jupiter in Rac din casa a 10-a.
  Voi reusi sa transmit un mesaj celor din jur?
  Multumesc!

 4. marianna spune:

  Gabriela!!…salut generatie-n blugi!
  eu am in natala Saturn cj.Chiron ( ambele retrograde) in casa III-a trigon Jupiter(cj. Marte) in casa VII-a , trigon Neptun in casa XI
  eu cred ca nu revin aspecte fara mesaje importante
  problema e daca o sa le intelegem , le vom constientiza sau , poate , ne vom conforma fara sa constientizam
  imi cer scuze daca acest mesaj al meu e inoportun
  si pe mine ma cheama si Gabriela

 5. daniela spune:

  Buna seara! Indraznesc sa va cer ajutor. Traiesc zile de extrem de mare consum interior. Incerc sa ma ajut cu rugaciunea dar omul din mine este foarte vulnerabil. Am o relatie care a inceput pe verticala. Stiti ce spun. Tot ce s-a consumat pina acum este foarte clar pentru amindoi ca a tinut si tine de verticala. Ei, acum, simt ca trebuie facuta implinirea cu orizontala. Cumva simt ca pluteste in aer confirmarea si asumarea. Eu am facut-o. Simt frica dar vreau sa ma arunc. De partea cealalta e foarte multa framintare, insa eu mai simt si altceva. Nu deslusesc bine inca, dar simt. Ce se intimpla acum, fix la fel, s-a mai consumat exact in aceeasi perioada , anul trecut. Probabil ca ceva nu am implinit, unul din noi sau poate chiar amindoi, si repetam EXACT perioada. D-le Coser, va rog sa ma credeti ca stiu ce spun. Tocmai pentru ca realizez ce este simt ca am nevoie de o mina de ajutor. Vreau sa trec. Cum sa o fac? Sa observ fara sa actionez si sa las sa curga, cum vine, sau sa intervin. Va rog mult. Nu am cui spune. daca ajuta la ceva eu am datele, 17.02.1962. bacau. Va multumesc frumos.

 6. Lara spune:

  🙂 LA MULTI ANI, ROMANIA!
  La multi ani, romani, oriunde va aflati!

  http://www.youtube.com/watch?v=yUgIyYlMqII&feature=player_embedded#!

 7. Mariana,

  Ai punctat bine în mesajul tău intervenţia lui Jupiter din 2013, dar şi întrebarea „Vom şti oare să prindem mesajul?” Relaţia lui Jupiter cu Lilith este una ciudată. Nu doar 2012 cei doi se curtează, ci şi în 2013 şi abia din 2014 cei doi se separă, iar Jupiter începe să-şi revină pentru a oferi un mesaj clar, demn de exaltarea sa.
  Referitor la cele două poziţii date de Saturn şi Neptun, pot spune că nu sunt ieşite din comun asa cum le invoci, ci doar in contextul actual, cel marcat de opoziţiile repetate Saturn-Uranus şi, acum, de careul Uranus-Pluton. Ele ţin de tranzitul personal, adică de cel ce survine în a doua parte a vieţii, după ce Uranus trece prin momentul de opoziţie la poziţia natală, adică după ce intervine celebra „criză de la 40 de ani”. Ulterior acestui moment apare trigonul lui Neptun la poziţia natală. Pentru că în timpul tranzitului lui Neptun Saturn parcurge în general 5-6 zodii, adică aproape jumătate de zodiac, este imposibil să nu se întărească trigonul lui Neptun în tranzit la Neptun natală cu unul identic al lui Saturn, fie la poziţia sa natală, fie la cea a lui Neptun. Deci, repet, nu este ceva rar, ci un element care apare în existenţa fiecăruia. Faptul că se produce atunci când Jupiter este agresat, când Uranus şi Pluton aduc premizele unui conflict, ale unor divergenţe poate produce o preschimbare a cadrului printr-o surpare. Întâi de toate se va pune problema renunţării la un obicei, la o plăcere şi abordarea muncii, efortului, cu seriozitate. În a doilea rând, vor fi invocate probleme complicate legate de gestionarea resurselor şi apoi de reîmpărţire teritorială, iar la nivel personal de parcurgere a unui eveniment foarte important pentru sănătatea spiritului, nu pentru cunoaşterea venită din corp sau prin intermediul său. Evident, aici îl vom găsi şi pe Chiron, tocmai pentru că vindecarea şi asumarea lecţiilor de viaţă ţin mult de domeniul său. Ceea ce ţine de sfera generală a acestor poziţii veţi găsi în analiza aplicată anului 2012, pe care o voi posta spre finalul anului. Celelalte aspect le vom detalia de-a lungul lui 2012, în analizele săptămânale.

 8. Gabriela,

  Cu Uranus în casa VIII important este să fii receptivă faţă de mesajul care vine din partea celorlalţi. Punând problema aşa cum ai spus tu rezonezi cu latura limitată a casei VIII, aceea care îşi impune puterea dintr-o dorinţă ascunsă de a controla. De câte ori vei avea probleme, aminteşte-ţi că te împotriveşti şi nu pentru că ai fi vinovată de ceva, ci pentru că eşti într-un curent si pentru ca pasii te duc intr-o zona a dorintelor unde nu mai poti fi deloc selectiva (Uranus în VIII) care te incită să foloseşti puterea. Mă tem că următorii 6-7 ani sunt pentru tine absolut esenţiali, nu doar pentru că se împlinesc trigoanele indicate mai sus, ci pentru ca Uranus, personaj principal în această peiroada, te „inspiră” din casa puterii, a misticismului şi a morţii. În stadiul incipient, tensiunea vine prin Marte, prin indivizi din zodiile tranzitate de Marte, după ce îi vei ierta, după ce vei putea să eviţi forma brută a conflictului, ea îţi va veni din zodia opusă poziţiei lui Marte. Abia după ce ai reuşit să armonizezi intenventiile ce vin din acestea (în intervalul de aprox.6 ani) se va pune problema de a tranfera, abia atunci vei avea ce transfera, ceva substantial (experienta, exemplu personal).
  Mult succes!

  1. Gabriela spune:

   Mulțumesc!Uranus se apropie de finalul casei a opta și tot ce ai spus a fost real.Multă tensiune, luptă pentru supraviețuire cu onestitate.Sunt pe ultima sută de metri și mi se pare cea mai grea.Ești fantastic de precis!

 9. marianna spune:

  Va multumesc mult
  Stiti ca noi toti asteptam cu multa nerabdare analiza tranzitelor din 2012!…
  Eu ma gandesc la aceasta postare inca de prin octombrie desi, stiam ca e normal sa apara prin decembrie
  Vis-a-vis de tranzitele „greilor” , am inteles explicatia, dar revin si spun ca am senzatia unui tranzit special
  Demult, cu ceva ani in urma , mi-ati spus ca Saturn-ul meu natal nu prea ma ajuta , si de atunci urmaresc cu multa atentie , analizez chiar retroactiv , ce-mi aduc aceste tranzite
  Inca o data va multumesc si cred ca nu e nevoie subliniez cat de mult apreciez analizele dvs.

 10. Daniela,

  tema orară pe care am ridicat-o pentru problema ta nu te susţine. Lasă lucrurile să vină de la sine. În spatele a ceea ce gândeşti şi faci există o altă motivaţie. Ceea ce e plăcere acum se poate întoarce mai târziu ca sancţiune, ceea ce este avantaj acum poate fi mai târziu un motiv de sancţiune. Dacă te-a scăldat o dată în rău şi ţi-a plăcut, nu înseamnă că trebuie să-ţi faci o casă în apă curgătoare, ci doar că, din când în când, ca să-ţi ascuţi gheruţele de pisică sau sa te răcoreşti, îţi înmoi codiţa în apă. Atât îţi pot recomanda.

 11. gabriela spune:

  Multumesc pentru raspuns,domnule Coser!
  Ati analizat cu atata profunzime si cu atata suflet de parca mi-ati cunoaste gandurile,sentimentele.Este fascinanta astrologia!Aproape de adevar,poate mai mult decat unii medici,mai dibace decat un psihoterapeut.Ma lupt cu o problema de sanatate la ochi.In harta mea natala am conjunctie Marte-Venus la 9 grade in Sagetator(casa a 4-a) si tot acolo am vazut ca se afla o stea fixa-Antares.Credeti ca pot spera la un noroc venit de la Venus?Tot acolo ,are o persoana care vrea sa ma ajute, Neptun.Toate acestea fac trigon cu Soarele persoanei respective.
  Mai am Algol in conjunctie cu Mijlocul Cerului,Fomalhaut in conjunctie cu Descendentul si Spica in conjunctie cu Soarele(24grade si 24 minute in Balanta in casa a 3-a).Poate va cer prea mult,timpul e pretios,dar imi doresc din tot sufletul sa-mi salvez vederea si sa pot admira tot ce e in jurul meu si mai ales lucrarile fiicei mele-viitor artist plastic.
  Multumesc pentru intelegere!

 12. daniela spune:

  Multumesc frumos!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.