28 august – 3 septembrie 2017

28 august – 3 septembrie 2017 este săptămâna săgeților abstracte pe care le vedem ca pe adevărate pericole și a spiritului liber pe care nimeni nu-l poate distruge. Spre deosebire de celelalte săptămâni care au explorat, uneori până la limite greu de închipuit, vocația puterii, dar și pe cea a curajului, aceste șapte zile ne vorbesc despre conștientizare, despre autocunoaștere. Așa cum se întâmplă de multe ori, rezultatul a ceea ce schimbăm, lucrăm, transformăm este un element de neprețuit. Dacă reușim să vedem săgețile abstracte ca fiind forme de putere și alegem să nu le folosim pentru a susține pericolul, teama, grija, descoperim că suntem în posesia unui spirit atât de liber încât nimic nu-l poate distruge.
Elementele care vin spre noi în această săptămână au în centrul lor, ca vedetă, planeta Mercur. O parte a acestei săptămâni este dominată de trecerea lui Mercur prin Fecioară. În seara zilei de joi, 31 august, Mercur se întoarce pe zodia Leu. Ultimele două zile ale acestei săptămâni concentrează o mare parte din mesajul întregului interval. Prin trigonul lui Marte cu Uranus de sâmbătă și, respectiv, prin conjuncția lui Mercur cu Marte de duminică se creează permisele unei transformări cu adevărat spectaculoasă. Desigur, această transformare nu vine de la sine. Este nevoie să îndeplinim o condiție, adică să fi existat în trecut un episod similar, fără să conteze dacă el a fost intens sau nu. Existența unui bine pe care l-am făcut prin voință proprie, pentru că nu am dorit să greșim, am urmărit să reducem intensitatea unei interacțiuni neplăcute, se întoarce asupra noastră cu o recompensă minunată. Spiritul liber este ceea ce ne va proteja de acum încolo de multe pericole.
Așa după cum se poate constata, această săptămână nu va fi celebră la capitolul dinamism, nu aduce multe episoade, ba ar putea chiar, la un moment dat, să aducă o atracție prea mare către relaxare chiar din acest motiv, că nu există o condiționare socială care să ne determine să facem mai multe lucruri în același timp. Dacă în prima jumătate a sa întoarcerea spre trecut se face către o perioadă relativ apropiată, la ceea ce s-a consumat în urmă cu 10 zile sau chiar la începutul lunii august, gravitatea evenimentelor de pe finalul săptămânii schimbă registrul. Suntem îndreptați către ceea ce s-a consumat în luna februarie, cea care a fost pentru toți marcantă. Poate, pentru unii, care au un destin mai simplu, care nu au atât de multe griji și nici atât de multe probleme, luna februarie nu a fost dominată de conflicte directe, de schimbări de poziție, de trădări, despărțiri sau drame. Asta nu înseamnă că sunt în afara pericolului. Au o situație confortabilă, dar nu vor fi, pe ultima parte a acestei săptămâni, în vacanță. Au nevoie, dacă vor să schimbe ceva, dacă vor să vadă cum este spiritul lor liber, să identifice locul unde anume s-a cuibărit minciuna în luna februarie. Desigur, pot exista persoane care să ia și dintr-o parte și din cealaltă. Să-și trăiască atât de intens dramele pe care să și le stingă prin minciună, convingându-se de adevărul care nu există, de idei care nu au echivalent în realitate. Desigur, oameni atât de mincinoși sunt rari.
Recomandarea pentru această săptămână este aceea de a fi atenți la cum anume ne înmulțim puterile. Urmările sunt ușor de dedus. Nicio formă de subiectivitate nu este susținută în această săptămână pentru că ea, la rândul său, poate produce urmări nefericite prin care să înmulțim puterea împotriva libertății spiritului.

Revoltă absurdă. Se caută armonia. Se face o listă de dorințe. Se ține cont de recomandarea celuilalt. Program coerent de lucru. Competiție. Risipa de cuvinte satisface pe moment. Schimbare. Se găsește o soluție la o tensiune nervoasa. Relațiile sociale se modifică în bine. Dificultățile sunt învinse ușor. Putere de concentrare, însă doar pe probleme minore.

Relația bună pe care Mercur și Junon o împlinesc în dimineața acestei zile ne vorbesc despre soluții foarte bune, idei miraculoase, despre un moment de înțelegere pe care îl vom trăi intens, chiar dacă, pe alocuri, nu-l vom putea valorifica așa cum trebuie. Lucrul acesta se întâmplă așa și pentru că Mercur se află încă în deplasare retrogradă, dar și pentru că tot în dimineața acestei zile luna trebuie să treacă prin careul la Axa Dragonului. Știm ca de fiecare dată când Luna se află într-o asemenea postură, adică de două ori pe lună, apar schimbări negative, se strică ceva, ni se pare că totul nu este potrivnic, nu avem satisfacție din nimic. În plus, în această perioadă, așa cum am indicat și în săptămânile anterioare, trecerea lui Marte peste Capul Dragonului are un impact teribil asupra planurilor de viitor. În consecință, în această zi ne vom arăta nemulțumiți mai mult de planurile personale, de cum merg lucrurile sau, mai exact, de cum nu merg. Pentru că nu putem ignora relația bună pe care Mercur, chiar dacă este retrograd, o împlinește acum cu Junon, momentul acesta, conflictul de acum ne de speranța că relațiile sociale se pot modifica în bine, că putem avea putere de concentrare, chiar dacă mai mult pe probleme minore, mai mult pe situații care se consumă repede, nu pe proiecte de amploare. Unii vor considera că soluția viitorului, cea mai bună manieră de a înfrunta problemele personale vine prin reanalizarea unor ipostaze care s-au consumat pe finalul lunii iunie. Deși acum nu suntem în momentul cel mai potrivit pentru așa ceva, nu avem atât de multă luciditate pe cât credem, clarificarea momentului de confuzie care a dominat finalul lunii iunie aduce un rezultat bun. Se pare că tot ceea ce este activ în prima zi a acestei săptămâni are această amprentă a evaluării trecutului privită ca o maximă necesitate.
Prin urmare, începutul săptămânii ne îndeamnă să fim responsabili chiar dacă acesta este lucrul cel mai greu pe care am putea să-l facem acum, să trecem cu vederea micile răutăți pentru că ele nu există așa cum le vedem. Ele nu sunt corozive, nu sunt tendențioase și nici îndreptate în mod intenționat împotriva celui vulnerabil, ci marcate doar de o formă de dezordine cu care ne-am mai întâlnit și pe finalul lunii iunie, dar pe care am ignorat-o. La momentul acela am ignorat și soluțiile bune pentru că ni s-a părut mult mai interesante orgoliul și mândria, pentru că am considerat mult mai utilă dorința de răzbunare. Dezordinea aceasta nu ne-a făcut bine nici atunci și nu ne face bine nici acum. În trecut a produs efecte negative prin acțiunea în sine, iar acum produce un rău prin interpretarea eronată. Retrogradarea lui Chiron aduce însă o greutate foarte mare acestei nevoi de clarificare. Intensitatea a ceea ce doare ori nemulțumește este mult prea mare încât oamenii chiar se vor gândi că nu au nevoie unii de ceilalți, nu am nevoie de ajutor, nici măcar din partea forțelor subtile, nu au nevoie de nimic de la nimeni pentru că ei știu mult mai bine ce li se întâmplă. Astfel, nu facem decât să transpunem în atitudine dezordinea pe care am afișat-o prin fapte fără judecată săvârșite pe finalul lunii iunie.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a fi atenți la gânduri. Gândul dezordonat de acum atrage pedeapsa.

Sentimente complexe. Se găsește o soluție la o mare tensiune. Frumusețea are acum un chip nou. Comportament subiectiv dominant. Se înțelege rostul cuiva, dar se ține secret. Apare o nouă polaritate. Originalitatea nu este apreciată corect. Schimbări majore. Impulsivitate.

Cea mai importantă problemă a acestei zile vine din dificultatea de a participa la un transfer echitabil, de a face ca lucrurile în care ne implicăm să fie mai frumoase decât au fost cu o zi în urmă, mai eficiente, mai atractive. În noaptea de luni spre marți Luna se va afla într-o relație proastă cu Mercur și de acolo ne vin problemele, din timpul nopții. Mulți se vor trezi cu poezia învățată, cu gândurile răvășite și sentimentele frumoase, cele care ar trebui să fie coordonate de trigonului Lună-Venus nu vor reuși acum să iasă la lumină, nu vor putea fi exprimate așa cum ni se cere în momentul de față. Dacă în această zi Luna nu s-ar fi aflat în faza de Primul Pătrar multe elemente de originalitate ar fi utilizat această componentă afectivă și reușitele ar fi fost atinse mult mai ușor. Așa, totul este greu, complicat, dificil de explicat și multe ne obosesc pentru că se suprapun.
Dacă în acest context se vorbește despre schimbări majore atunci ar trebui să ne așteptăm ca aceste modificări să nu producă efectele pozitive de care avem nevoie până la finalul acestui an, ci să puncteze o simplă schimbare și nimic mai mult. Pentru că intrăm în această săptămână cu așteptări mari, schema momentului pare să fie o mare dezamăgire, una atât de mare încât să genereze o tensiune care să nu se mai liniștească pentru mult timp de acum încolo. Schimbările nu ne vor plăcea, vorbele nu ne vor mai fi pe plac, ceea ce primim nu ne mulțumește. Cei care lucrează cu energia sau care sunt implicați într-un proces de cercetare spirituală vor fi foarte avantajați de conjunctura astrală a momentului. Ei sunt primii care înțeleg că pentru acest proces de transformare forțele subtile nu impun, că pentru evoluție este nevoie de solicitarea formulată clar de cei care doresc să progreseze, nu de cei care îi așteaptă la capătul traseului.
Prin urmare, 29 august ne vorbește despre curaj într-un alt mod, unul dureros, neplăcut sau marcat de anumite constrângeri. Ceea ce ne amintim astăzi despre oameni nu este corect și nici bun, chiar dacă poate fi adevărat. Retrogradarea lui Mercur pe zodia Fecioară ne poate îndemna să scoatem la lumină informații adevărate, utile, atunci când le privim separat, dar complet inutile atunci când le privim în complexul din care fac parte. Nu este important astăzi să obținem o victorie spunând adevărul, ci cât de mult greșim prin atitudine, prin ton, prin energiile pe care le mobilizăm doar pentru a ni se da dreptate. Asemenea lui Mercur, și dreptatea din această perioadă este retrogradă, iar de aici înțelegem că rostul care ne este dezvăluit acum, importanța pe care oamenii din jurul nostru ne-o arată va trebui păstrată cu sfințenie ca pe un lucru de preț pentru că vom avea nevoie de aceste observații în săptămânile care urmează.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu fi obsedați de originalitate. Originalitatea, privită ca unica soluție, ne îndeamnă să facem schimbări majore doar de dragul schimbărilor.

Veselie gratuită. Oamenii își acordă circumstanțe atenuante. Probleme cu memoria. Putere de concentrare doar printr-o presiune exterioară. Teamă de compromis. Experiențe complexe. Revizuirea ideilor de bază. Conservatorismul este folositor. Sunt analizate realizările celorlalți. Moment de progres. Excelență. Dorințe limpezi. Se discută despre frustrare ca despre o poveste interesantă.

Abia acum, pe 30 august, înțelegem cam la ce se referă săgețile abstracte pe care le vedem ca pe adevărate pericole, după cum ne spune deviza generală a acestei săptămâni. În primă instanță, de teamă, de ignoranță sau pe baza unor programe negative, oamenii își vor acorda circumstanțe atenuante. Vor afișa, cel puțin în prima jumătate a zilei, o veselie absolut ciudată, gratuită, ce are la bază teama de a spune adevărul, teama de verticalitate, teama de adevăr. În mare parte, ceea ce se întâmplă pe 30 august face referire la un mesaj pe care trebuie să ni-l spunem nouă înșine, cel care se referă la cum anume am apreciat experiențele de viață, la puterea de concentrare pe care am dovedit-o, la cât de selectivi am demonstrat că putem fi. Faptul că Luna trece acum prin zodia Săgetător poate fi, pentru unii, de un real folos pentru că susține performanța, mobilitatea, îi ajută să fie foarte eficienți în ceea ce fac acum și au făcut și în săptămâna anterioară. Cu toate acestea, faptul că Luna trebuie să treacă prin două conjuncții succesive, una cu Saturn și cealaltă cu Luna neagră, pune într-o lumină proastă medierea pe care o face Axei Dragonului. Ceea ce încercăm să reparăm din ceea ce am tot făcut de 10 zile încoace va păreau în ochii celorlalți mai mult o selecție negativă, obsesii personale la care nu suntem încă dispuși să renunțăm. Cu toate că avem dreptate, această acțiune de selecție, această intervenție în forță declanșată împotriva celor pe care-i considerăm vinovați ne transformă în persoane extrem de conservatoare, chiar dacă până acum nu am fost așa. La bază stă teamă de schimbare, teama de a recunoaște un adevăr, adică o vulnerabilitate cu care nu ne-am împăcat niciodată. De aceea, lucrul cel mai bun pe care am putea să-l facem în această zi este să fim conștienți că ceea ce nu am reușit să facem de 10 zile încoace nu vom putea face nici acum și nici mâine. Poate, în septembrie, când Mercur, o perioadă retrograd pe zodia Leu, apoi direct pe zodiile Leu și Fecioară, va fi puțin mai generos la capitolul comunicare și înțelegere.
Prin urmare, 30 august ne pune în fața unor probleme personale pe care de prea multe ori și, poate, mult prea ușor, le-am negat. Se pune problema pe 30 august să muncim mult, să demonstrăm că avem dreptate, să fim puternici în fața greutăților și curajoși în fața minciunii. Cine nu va reuși să facă lucrul acesta acum așa cum își dorește va mai avea puțin timp până când lucrurile se vor prăbuși, adică va mai avea puțin timp și mâine, 31 august, pentru a se ocupa de această problemă. La 1 septembrie deja Mercur va intra pe zodia Leu și va aduce mai mult nerv, mai multă determinare, în primă instanță folosite în mod negativ. Momentul de față, pentru cel care este atent la ceea ce are de făcut, pentru omul care se mulțumește cu puținul echilibrul pe care și l-a protejat în ultimele 10 zile, aduce un moment de progres, chiar dacă el este, deopotrivă, și unul conservator. Deși unii vor crede că 30 august trebuie să fie o zi de putere, ea este mai curând o zi în care demonstrăm curajul de a sta față în față cu noi înșine, nu la modul general, ci față în față cu acea parte a ființei pe care am refuzat-o, am negat-o sau nu am explorat-o îndeajuns. De aici ne vin problemele, de aceea ni se pare că totul este foarte greu. Cel care lucrează cu energia sau care este implicat într-un proces de cercetare spirituală înțelege că lucrul acesta face parte din procesul de transformare, de progres și evoluție. De asemenea, știe că pentru a fi învingător în fața acestor situații nu are nevoie de adevărul științific, ci are nevoie de propriul său adevăr, cel pe care și l-a înecat mult timp.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu ne teme de noi înșine, de a nu fi suspicioși de reacțiile pe care le avem, de a nu interpreta greșit patimile celorlalți. Dacă vom greși în acest proces ni se va părea că suntem ținta furiei celuilalt.

Rutină. Se urmărește aprecierea mediului. Surprize ciudate. Întâlnirea cu un mediu toxic. Sentimente restrictive. Ușoară întârziere. În fața marilor probleme cel slab este laș. Se reexaminează o soluție. Se schimbă un rezultat. Doar se discută despre profunzimea sufletului, nu este și atinsă. Se modifică un curs. Provocare. Colaborare defectuoasă. Zăpăceală. Lucrurile bune nu sunt spuse până la capăt.

Astăzi Luna își încheie tranzitul său prin zodia Săgetător și, în mijlocul zilei, va trece pe Capricorn. Asta înseamnă că aproape toată ziua vom avea senzația că ni se pregătește ceva, că am făcut greșeli majore, că am urmărit să-i apreciem doar pe cei care ne rănesc, doar cei care ne atrag sau ne țin blocați într-un mediu toxic. Dacă Luna se ocupă de această zonă a impresiilor, a obsesiei lor, Mercur, prin faptul că se întoarce pe zodia Leu prin retrogradare, deci încă din seara acestei zile va trece pe ultimul grad al zodiei Leu, face ca toată această impresie să pară în ochii celorlalți o dovadă de lașitate. Se schimbă registrul, însă este prea curând să vorbim despre schimbări încă de pe acum. Ele vor fi mult mai vizibile începând cu ziua următoare, adică prima zi a lunii septembrie. Este clar că atât instabilitatea care vine din tranzitul Lunii, dar și acest episod astral patronat de Mercur ne vorbește despre o modificare a unui curs, însă această modificare se face prin precipitare, prin zăpăceală, în prea mare viteză, chiar dacă intențiile sunt bune. Faptul că avem intenții bune nu ne salvează de la acest eșec, dacă procedeul în sine pe care îl folosim nu este corect.
Alții, care se cred mai pricepuți, vor considera că mijlocul acestei săptămâni este o invitație la luptă. Dacă se gândesc prea mult la lucru acesta vor vedea că, în realitate, sunt atrași către colaborări foarte ciudate și li se întâmplă acum așa cum li s-a întâmplat și în ziua anterioară, adică sunt puși în fața unor situații foarte complicate de care au fugit în trecut când s-au mai întâlnit cu ele. Conștientizând lucrul acesta vor ajunge și la criza de identitate, și la momente de egoism, adică se vor întoarce la niște greșeli pe care le-au făcut în urmă cu 10 zile sau poate chiar la începutul lunii august. De aceea li se va părea că ceea ce se întâmplă acum este un fel de umbră de care nu se pot dispensa. Până la urmă, lucrurile sunt frumoase, sunt constructive și în toată această situație complicată, când răceala sufletească a celorlalți este interpretată greșit și ne rănește, apare și o lumină discretă. Se întrezărește chiar de pe 31 august posibilitatea unei mari reușite, a unei prietenii speciale, ca și cum omul care credea că nu mai are nicio șansă este văzut, remarcat, observat de cel care va juca un rol foarte important în viața sa pe finalul acestui an sau în primele luni ale anului următor.
Prin urmare, mijlocul săptămânii ne aduce în fața unui episod de luptă. Este foarte posibil ca mulți să privească, așa cum ne spune deviza generală a acestei săptămâni, săgețile abstracte ca fiind îndreptate împotriva propriei persoane și să se simtă marginalizați, acuzați pe nedrept sau încorsetați într-o problemă pe care o recunosc pentru că s-au mai întâlnit cu ea și altădată. Substratul emoțional cu care individul intervine în aceste probleme este unul foarte bun, dar nu favorizează de la sine comunicarea și nici colaborarea pentru că aduce o ușoară precipitare, un zdruncin convingerilor individului în lucrurile care i s-au părut în ultimele două săptămâni certe și cere o reevaluare. Cel care va reuși în această zi să arate că este liber, nu prin agresivitate, ci prin luciditate, a mai demonstrat lucrul acesta de curând. În cazul său nu se pune problema întoarcerii la o problema mai veche, ci la un talent mai vechi. Această persoană, prin întoarcerea lui Mercur retrograd pe zodia Leu, beneficiază de o putere suplimentară pentru că la un moment dat, în trecutul său, a îndeplinit un rol foarte important în formarea celorlalți, a fost un om echilibrat, a dăruit din dragostea și din puterea pe care le-a deținut și acestea acum se întorc drept daruri ale cerului.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a considera că relațiile bune de astăzi pot deveni colaborări bune. În spatele acestui bine trebuie să existe un trecut asemănător când am dovedit calitățile prin voință proprie, nu luați de val.

Inteligența practică. Îndrăzneală. Calități remarcabile puse cu dificultate în valoare. Realitatea cotidiană este diferită față de așteptări. Se găsește o soluție miraculoasă. Prea multă suspiciune. Se trasează noi direcții. Spiritul se limpezește prin inspirație. Resurse spectaculoase. Se finalizează un demers.

Este clar că încă de la începutul acestei luni vom resimți cu putere faptul că evenimentele încep să se precipite, iar unele chiar să ne păcălească, să ne atragă spre o zona a confuziei și indeciziei, a hotărârilor ample și, apoi, să ne abandoneze în această convingere cum că lucrurile ciudate în aparență nu au nicio legătură între ele. Acum, în prima zi a acestei luni, când Luna se află pe zodia Capricorn nu vom percepe foarte intens lucrul acesta. Spre finalul acestei săptămâni, când Luna se va afla pe zodia Vărsător, și sistemul de percepție va fi altul, deci vom vedea mult mai clar că ne-au rămas multe nerezolvate din acest an.
1 septembrie este o zi care ne atrage către preocupări practice, dar nu ne ajută să punem în valoare aceste elemente concrete pe care le observăm, pe care ni le însușim, pe care le constatăm. Faptul că Luna va trece în după-amiaza acestei zile prin conjuncția cu Pluton este un avantaj pentru cei care își fac socotelile de mult timp și nu le-au ieșit, este un semn de inspirație, de organizare, un moment când primim un ajutor care ne oferă posibilitatea de a trăi mai liber. Este foarte posibil ca acest ajutor să vină sub forma unei idei, sub forma unei promisiuni. Este suficient și numai atât. Nu este indicat să ne așteptăm ca această promisiune să schimbe întru totul condiția de trai. Nu va schimba întru totul condiția de trai, dar ne poate ajuta să fim puțin mai liberi, mai curajoși, mai puternici. Din această cauză, unii vor avea impresia că binele pe care-l întâlnesc acum este dovada faptului că se află pe final de drum. Dacă stăm strâmb și judecăm drept, cam toată luna august a fost presărată cu astfel de momente. În fiecare săptămână aveam o zi când după rezultate sau după evenimente mai grele aveam impresia că suntem pe final de drum, că încheiem o etapă, că drumul se termină. Astăzi avem impresia că drumul se termină pentru că zona aceasta emoțională se calmează puțin. Având în vedere că Luna se află într-o poziție nu prea bună pentru situații de genul acesta (pe zodia Capricorn este în exil) știm că ajungem la liniște prin reducerea emoțiilor, nu neapărat prin limpezirea lor. Dar, chiar dacă această împlinire nu este majoră, tot este bine pentru că spiritul se limpezește și devine mult mai sensibil la inspirație.
Prin urmare, prima zi a lunii septembrie ne pune în fața unei schimbări frumoase. Unii o vor vedea ca pe o schimbare spectaculoasă, dar ea nu este, ci este doar o deschidere către un nou mod de a trăi, situație care nu înseamnă anularea condiției, preschimbarea întregului rău într-un bine existențial. Astfel, ceea ce va veni spre noi în prima zi a lunii septembrie ne vorbește, și nu este pentru prima dată, despre cât de periculoasă este lăcomia. Această societate de consum nu ne va vorbi niciodată despre pericolul lăcomiei, nu va aminti niciodată cât de dăunătoare este aceasta pentru sănătatea spirituală tocmai pentru că structurile sale degradante se bazează mult pe această trăsătură negativă. A crede că binele este prea mic, insuficient, lipsit de vigoare arată, înainte de toate, că există adânc înfiptă în conștiință această problemă a lăcomiei pe care nu suntem încă pregătiți să o rezolvăm. Astăzi, prin conștientizare, putem face un pas în a ne desprinde de ea, în a nu-i mai transfera din puterea personală, din a nu-i mai șopti în fiecare secundă cât de importantă este. Omul care se desprinde astăzi de lăcomie nu va fi suspicios, va fi mulțumit și va descoperi că binele acesta care îl curtează astăzi este capătul unui fir lung ce se pierde în resursele spectaculoase pe care le deține spiritul. Pentru că este într-o stare în care lăcomia este mult diminuată sau lipsește, poate înțelege că segmentul de care s-a agățat este capătul unui fir foarte lung. Cel lacom va crede că nu există mai multe decât vede.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne urmări reacțiile. Tot ceea ce ne face suspicioși, tot ceea ce ne tulbură prin diverse chipuri ale suspiciunii este capătul unui fir care ne duce spre lăcomie, nu spre resursele minunate ale spiritului.

Se trece dincolo de aparențe. Comunicarea este nonconformistă. Se acceptă un nou punct de vedere. Politica și afacerile sunt la fel. Raporturile amicale sunt plăcute. O doză de neîncredere strică o relație. Prietenii își vorbesc deschis. Sunt lansate noi pretenții. Probleme de securitate. Excelență. Caracterul inferior al faptelor se evidențiază. Primim semnale. Se face o verificare. Probleme de atitudine.

Ziua de 2 septembrie are șanse să devină una dintre cele mai interesante din această săptămână. Pentru că Luna își încheie acum tranzitul său prin zodia Capricorn, mulți vor avea impresia că problemele lor sunt cele legate de răspundere, de organizare, de autocontrol. În realitate, spațiul acestei zile este dominat de împlinirea trigonului dintre Marte și Uranus retrograd, semn de conflict, de reeditare a unei erori, nu una care s-a consumat în urmă cu 10 zile, în luna august, pe finalul lunii iunie, așa cum am văzut că s-a întâmplat cu multe din evenimentele parcurse la începutul acestei săptămâni, ci prin apelul la un eveniment trist care s-a consumat în februarie. Cine depășește ziua de 2 septembrie fără să facă trimitere la acest episod trist, cel care nu a parcurs în luna februarie astfel de evenimente pentru că viața sa este structurată mai mult pe libertate de expresie decât pe condiționări, se poate bucura acum de prieteni sinceri, relațiile amicale se transformă în relații de prietenie și poate spune că trăiește acum, pe finalul acestei săptămâni ciudate, un episod de excelență.
Indiferent că face trimitere către episoade triste sau că evenimentele frumoase se reiterează, prin ceea ce ni se întâmplă acum, pe 2 septembrie, primim semnale. Aceste semnale ne vorbesc despre o verificare amănunțită a vieții personale, despre inventarierea unor probleme de atitudine. Dacă în zilele anterioare am vorbit despre mândrie, despre răzbunare sau despre lăcomie, acum a sosit momentul să invocăm motivul neadevărului. Minciuna, fie că a fost plăcută sau dureroasă, a zburat în jurul nostru în luna februarie. Lucrul acesta se aplică și în cazul celor care nu au parcurs în a doua lună a anului 2017 episoade tragice. Minciuna nu produce întotdeauna efecte tragice, ci este, înainte de toate, caustică. Corodează din interior și alterează conștiința atât de mult încât făptașul să nu mai recunoască adevărul. Un om care nu mai recunoaște adevărul este un om foarte vulnerabil și expus bolii. Va consuma toate resursele, va uita de frumusețe, de rafinamentul său și se va depărta de adevăratele valori. Dacă acest trigon între Marte și Uranus s-ar fi realizat când Uranus nu era retrograd atunci am fi vorbit despre elemente bune care zidesc, despre necesitatea de a vedea unde anume s-a ascuns minciuna.
Prin urmare, 2 septembrie ne aduce în punctul în care să înțelegem dacă binele pe care l-am parcurs este expresia unui avantaj girat de altcineva sau dacă răul pe care l-am parcurs a fost înțeles suficient de bine încât să nu mai fie repetat. Repetarea unei greșeli este acum la fel de periculoasă precum persistența minciunii, chiar dacă lucrul acesta s-a întâmplat fără să ne dăm seama, fără să știm că aceasta s-a așezat acolo unde ar fi trebuit să se așeze de mult timp un adevăr esențial.
Dincolo de toate aceste elemente ce țin mai mult de dezvoltarea personală, relația bună dintre Marte și Uranus ne vorbește despre intensitate. Pe multe le vom face acum, pe 2 septembrie, intense, printr-o notă nonconformistă, cu o mare doză de curaj crezând că acesta este începutul unei mari realizări. Intensitatea în sine nu are nimic de-a face cu problema invocată mai sus, cea a minciunii. Faptul că astăzi se adună multe termene evitate sau amânate intenționat de-a lungul acestei săptămâni, faptul că acum suntem foarte ocupați nu reprezintă o scuză în a nu face această inventariere. Avem nevoie să ne amintim ce s-a întâmplat la începutul anului și, nu doar atât, cum celelalte evenimente care s-au derulat din februarie și până acum au fost influențate de acel moment tragic sau foarte bun, dar învelit în minciună.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu considera că dacă suntem capabili acum să vorbim deschis până și despre problemele personale ele se vor rezolva de la sine. Drama trebuie formulată clar, împreună cu vina care ne aparține, cu intențiile care au menținut-o, iar binele din februarie trebuie cercetat în detaliu pentru a vedea unde anume se ascunde în el minciuna. Cine nu va face lucrul acesta își va petrece ziua într-o mare agitație invocând circumstanțe atenuante, scuzându-se tot timpul.

Inspirație. Responsabilitate. Scandalul este evitat. Se visează frumos. Comunicarea este deficitară, dar gândul este frumos. Apare din nou o ruptura. Gândire profundă. Viața este formulată. Oboseală stranie. Vorbele nu sunt cântărite. Trădare. Jignirea este o opțiune mult prea ușoară.

Prin conjuncția lui Mercur cu Marte, în situația în care Mercur se află acum pe zodia Leu, dar este în continuare retrograd, apare un obstacol. Este adevărat, acest obstacol nu va fi privit ca un element de care nu putem trece pentru că vorbim de zodia Leu, vorbim de o explozie de forță, de putere și de demonstrație. Chiar dacă prin opoziția Lunii cu Venus ni se atrage atenția că nu tot ceea ce ne face plăcere este tolerat de ceilalți, nu tot ceea ce vrem să facem acum este plăcut și celorlalți, există o mare forță care întunecă mintea, care ne zăpăcește și ne lasă impresia că dacă ne face plăcere să facem lucrul acesta, dacă suntem bucuroși, dacă ne simțim bine, restul nu mai contează. Chiar această stare de bine poate să aducă o ruptură într-o prietenie mai veche, un moment de trădare, unul de jignire care să se transforme într-un episod tragic și ale căror efecte să fie văzut mult mai târziu. Conjuncția lui Mercur cu Marte poate transforma replica într-un cuvânt tăios care să rupă ceva bun și să nu mai poată fi reparat niciodată sau să se repare foarte greu.
Cei care s-au obișnuit să folosească un filtru, care, invocând motive legate de educație, moralitate, nu spun multe dintre cele pe care le gândesc, își vor întoarce această agresivitate către propria structură și se vor resimți, vor observa forța negativă a acestor gânduri prin oboseală, epuizare, nervozitate sau, chiar mai mult, apariția unor simptome de boală. Scopul pentru care suntem puși în fața unei asemenea situații este responsabilitatea. Observăm care este natura gândurilor, care sunt impulsurile, cum anume interacționăm cu ceilalți și, de asemenea, vedem și care este mecanismul de autoconservare, de protecție. Dacă mecanismul de protecție îndreaptă gândurile către sine atunci vom putea să urmărim mult mai ușor efectele a ceea ce gândim și simțim. Dacă ele sunt aruncate asupra celorlalți va trebui să depunem o picătură de efort în plus pentru a urmări care este efectul a ceea ce dăruim, oferim sau care este efectul loviturilor pe care le aplicăm celorlalți prin gânduri, vorbe, gesturi.
Prin urmare, ultima zi a acestei săptămâni ne vorbește despre emoții tulburătoare, despre mari eșecuri ale vieții pe care încercăm acum să le ascundem, să le formulăm frumos sau să le ignorăm. Este clar că momentul de față poate să ne deschidă o poartă minunată către gândirea profundă. Luna din Vărsător aduce o mare ușurință în abstractizare, dar de fiecare dată când se întâmplă situații de genul acesta oamenii preferă să se gândească la trădare decât la altceva. Aceasta este o altă conștientizare care va veni spre noi în ultima zi a săptămânii. Cu cât ne apropiem mai mult de zona aceasta abstractă cu atât vedem care este mecanismul de care ne foloseam pe vremuri pentru a ne înmulți suferința. Când ajungem în abstract avem atât de multă libertate pe care o putem folosi pentru a crea binele încât nimic din lucrul acesta nu ar trebui să ne întoarcă privirea către trădare sau dramă. Dacă se întâmplă lucrul acesta înseamnă că de fiecare dată când ne-am întâlnit cu abstractul am cărat în spate un rucsac plin cu orgolii, cu dorințe de răzbunare. Acum, când Mercur retrograd se întâlnește cu Marte, sunt explorate aceste dorințe de răzbunare, de a demonstra puterea, de a ne impune în fața celorlalți și, de asemenea, există și posibilitatea să rămânem îmbătați de această putere. Beția puterii ne transformă acum în victime perfecte.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a privi ceea ce ni se întâmplă prin posibilitatea de a schimba, de a înnobila, de a liniști, nu de a plăti cu aceeași poliță o jignire sau o trădare.

21 thoughts on “28 august – 3 septembrie 2017

 1. Ana spune:

  Ce influenta are Luna negra pe casa familiei?

  1. Rea. Acolo nu e doar casa familiei, ci și cea care face legătura cu națiunea. Există o formă de repulsie nefirească pe care trebuie să o înțelegi și să o rafinezi. Mulți dintre cei cu această poziție simt că nu fac parte din familia potrivită, din națiunea potrivită, simt că s-au născut într-un loc nepotrivit. Aceasta este, de altfel, o percepție eronată. Locul în care se află este foarte important pentru evoluție, relațiile pe care le au sunt cele mai importante, iar implicațiile sociale nu sunt împotriva propriei persoane, ci elemente de evoluție rapidă. Luna neagră îi păcălește pe acești oameni cu aceste forme de negație. Chiar dacă multe lucruri sunt corect argumentate, aceste persoane simt că a spune „Nu” este una din marile lor puteri.

   1. Maria spune:

    Adica percepem ceva bun ca fiind rau? E valabil si invers? Daca da, cum stim sa facem diferenta?

    1. Răspunsul se referă la poziția Lunii negre pe casa familiei, pe casa a IV-a într-o temă dată (astrogramă). Referirile generale la poziția Luni negre în tranzit sunt inserate în analizele săptămânale în ziua în care acest element astral se evidențiază. Aici este un caz particular.

     1. Maria spune:

      Multumesc, inteleg, si in tema mea se afla pe FC si tocmai se „destrama un plan” de emigrare. Intrebasem si ca mecanism, daca e valabil si invers, pentru ca, avand Lilith conjunctie Soare si Jupiter natal, uneori am constat ca si ce mi s-a parut bun era de fapt rau. Si fiind in inconjunctie cu Neptun R, m-am cam… zapacit…
      Multumesc oricum pentru raspuns 🙂

     2. Maria spune:

      Multumesc, inteleg, si in tema mea se afla pe FC si tocmai se „destrama un plan” de emigrare. Desi, ciudat, mi se pare ca tara mea e in strainatate, undeva… Intrebasem si ca mecanism, daca e valabil si invers, pentru ca, avand Lilith conjunctie Soare si Jupiter natal, uneori am constat ca si ce mi s-a parut bun era de fapt rau. Si fiind in inconjunctie cu Neptun R, m-am cam… zapacit…
      Multumesc oricum pentru raspuns 🙂

     3. Maria spune:

      Meditez la acest „free spirit” de care vorbiti saptamana aceasta insistand asupra importantei pastrarii lui… domnule Coser, are limite? Putem fi spirite libere pana unde? Doar simbolic, cum poate accepta un saturnian libertatea totala si neingradita a unui uranian, uneori pana la sfidare si cum poate fi altceva decat frustrat un uranian sub marele catastif de ordine, reguli, restrictii si disciplina ale unui saturnian? Ce se cuvine, totusi, in contextul unui trigon intre aceste doua tipuri de energii? Eu chiar resimt foarte neplacut perioada aceasta, intrucat il am si pe Saturn natal pe 28 Leu, in discutie fiind casele de finalitate. Si baleiez intre cele doua stari negasind nici libertatea seriozitatii nici seriozitatea libertatii.

     4. Pui prea multe schimbări pe o singură zonă. La asemenea concluzii se ajunge prin corelații. Dacă aceste corelații susțin puterea unei zone (casa a III-a, casa a IX-a, casa a IV-a s.a.) sau forța unui element astral (o planeta, Lilith, o axa s.a.) atunci ele te ajută să înțelegi. Altfel, ajungi să greșești generalizând dupa un caz particular, după un element minor ori dupa un segment al problemei, nu după problema în sine.

     5. Referitor la „free spirit”.
      Atât timp cât îți pui astfel de întrebări nu vei mai avea timp să fii liberă. Soluția nu este doar să nu te întrebi, ci înainte de a te lasa cuprinsă de efectele întrebării, înainte de a te întâlni cu primele fapte, gândește-te dacă nu cumva este o aroganță față de tine să te lași antrenată în probleme care nu te privesc și ale căror înțelesuri nu te ajută. Când complici lucrurile cu asemenea întrebări momentul de libertate este o veritabilă sursă de neliniște. El îți spune că ești superficială dacă nu le diseci pe toate, că ești neserioasă dacă nu duci totul până la capăt ș.a.m.d. Nicio secundă nu te gândești că poate aceste reguli nici nu-ți trebuie sau nu-ți trebuie așa cum le-ai definit. Nici o secundă nu te gândești că poate capătul firescului, capătul a ceea ce ține de tine a fost deja atins.
      La elementele acestea de cunoaștere se ajunge doar prin Pace. Întâi pacea minții, apoi pacea sufletului. Constatarea frigului, nu este același lucru cu a trăi în frig, a suferi de frig, a murit de frig. Pentru a înțelege rolul frigului este suficientă constatarea. A deține un doctorat pe tema frigului este doar un parcurs al minții. Cunoașterea vede frigul doar prin constatare.Când constatarea nu este suficientă nu avem de-a face cu cunoașterea, ci cu un parcurs al minții, iar mintea, știm, se justifică, nu explică, se scuză, nu înțelege, se vaită, nu trăiește.

 2. daniela spune:

  Zilele trecute am pierdut pe cineva drag din familia mea, dar violentele si agresivitatea celui de langa mine nu au disparut nici in aceste conditii…mi se pare prea mult!…cred ca nu mai am resurse in mine sa iert si sa merg mai departe in aceasta formula…mi-ai zis de cateva ori ca nu este momentul sa renunt…dar ma intreb daca nu tocmai toleranta mea il face sa aiba acest comportament primitiv…as vrea sa stiu daca exista vreo directie anume spre care sa ma indrept pentru ca viata mea sa intre pe un fagas normal si decent…Cu drag , Daniela…(data lui de nastere este 23 .06.1941)

  1. Nu a renunța este problema, ci ce faci după. Ești pregătită? Sau crezi că orice ar veni este mai bine decât ce ai acum?
   Eu sunt de acord să renunți, dar nu cred că ești pregătită tocmai pentru că pentru tine acum a renunța înseamnă a trăi fără greutățile pe care le ai. Total greșit! Va fi o altă viață. Cu toate pe care acum le faci din rutină. Tot ce ai construit până acum este „împreună cu”, „în raport cu”, „în contrast cu”. E clar că este mai bine fără, dar durerea te face să vezi doar lucrul acesta: va lipsi o povară. Da, dar pe celelalte le poți face la fel în noua viață?
   Dacă, obiectivă fiind, crezi că poți, eu consider că este bine să te eliberezi. Altfel, renunți la o haină ponosită și imediat pui pe tine alta la fel de ponosită. Fără să înțelegi și să te eliberezi de informația suferinței, a dramei, a siguranței pe care ți-o dă drama („dacă nu sufăr tristețea nu-i reală”) nu vei face decât să înlocuiești un rău cu unul identic. Va fi o perioadă mai confortabilă, dar mecanismul pe care îl ai va reinventa realitatea dramei.
   Acesta este tabloul. Ce-ti lipsește să poți împlini aceasta conditie a schimbării? Curaj. Nu nesăbuință, ci curaj. Așadar, aceste mari schimbări se pregătesc din timp prin trezirea forței interioare, nu prin salturi spre un alt confort și nici într-un caz nu pică din cer.

 3. Ana spune:

  Ati amintit de multe ori despre luna februarie in previziunile dvs si vreau sa va intreb ce anume i-a determinat,ce i-a impins pe unii, sa se „uite”,sa caute in alta parte,desi situatia era una normala intr-o familie.Va intreb pentru ca in luna mai cand eu am descoperit absolut intamplator totul si cu dovezi incontestabile(poze cu persoana lui,pesti cu ascendent in pesti)nu a recunoscut absolut nimic,dimpotriva facea pe victima.Mai mult decat atat,din februarie si pana sa descopar eu,el spunea linistit ca isi pune latul de gat.De aceea v-am intrebat de influenta Lunii negre.Mintea mea il justifica prin neincrederea alimentata de distanta care ne desparte,dar sufletul meu nu intelege de ce dupa 13ani de casatorie increderea ar putea sa scada in loc sa creasca.

  1. Nu știu care este particularitatea unei asemenea teme (persoane), însă se știe că erorile care au apărut în februarie au avut înfățișarea unor derapaje, însă ele nu au fost decât scăpări, deconspirări ale unor fapte rele făcute intenționat în anul anterior, anul dihotomiilor periculoase. Cel care s-a îmbătat cu puterea binelui sau răului în 2016 și nu a căutat să vadă dacă binele său este cel obiectiv ori dacă răul este util ori îl avantajează, cel care a fost prea instinctiv pe această zonă, începând cu februarie a intrat într-un proces de deconspirare. Așa cum îi făcea pe alții să se simtă inferiori, nesiguri, nervoși, impuri, săraci s.a.m.d., așa se va simți el. Desigur, asta ca o linie generală a aceea ce ai indicat. Trasăturile merg mult mai departe.

 4. daniela spune:

  Ai dreptate, nu sunt pregatita …si nu pentru ca nu as reusi sa le fac pe toate celelalte la fel, tot singura ma descurc si acum , dar nu ma pot desprinde de sentimentul ca aceasta povara pe care o duc este a mea, face parte din viata mea, din destinul meu …si ca nu imi este data degeaba…
  Da! Vreau o viata noua, nu neaparat un confort mai bun,desi, fireste, daca as renunta ar fi mai bun, mai linistit, dar ceea ce vreau eu , de fapt , tine de mine, de schimbarea pe care o astept la mine, aceea de a ma exprima ca un spirit liber…stiu ca exista ceva care imi scapa, ca in trairile mele , in emotiile mele, se ascunde ceva de care nu ma pot apropia , atinge… poate un mister…cine stie!….si simt ca doar daca as atinge acest ceva m-as intalni, in sfarsit , cu mine… poate atunci cand , asa cum spuneai, m-as elibera de informatia suferintei, a dramei? Dar nu stiu sa fac lucrul acesta…tot incerc…si pentru ca nu reusesc ma copleseste drama pe care o traiesc si intind mana spre tine…si iti multumesc pentru fiecare minut pe care mi-l daruiesti…asadar, cum sa indeplinesc aceasta conditie a schimbarii? Unde sa gasesc cheia? De unde sa incep pentru a schimba acest mecanism care ma tine prizoniera in durere si neputinta?
  Cu drag si multa pretuire, Daniela

  1. Sigur că știi doar că te blochezi singură prin așteptări prea mari pe care le ai de la soluție. Gandhi spunea: „Nimic din ceea ce faci nu este important, dar este important că faci.”. Atât cât faci fără să te justifici, fără să te minți pe tine, fără să fugi de responsabilitatea ori de curaj este masura perfectă a schimbării. Și dacă te ajută cineva tot atât vei face. Nu poate mânca nimeni în locul tău. Nu poate merge nimeni în locul tău. Nu poate nimeni iubi în locul tău. Nu poate nimeni să-ți împlinească schimbarea ta. De ce? Pentru că nimeni nu are dreptul să trăiească mai intens și mai profund miracolul vieții tale. Te uiti în altă parte și ți se pare că nu faci ce trebuie. Lucrurile sunt simple. Dacă nu-ți place o pată de pe obraz sterge-o dacă nu face parte din machiaj. Nu există formule ale realizării și nici ale fericirii, dar există nevoia de realizare și de fericire care te poate pune la muncă. Dacă nevoia aceasta nu te pune la muncă, orice ai primi de la alții va fi un simplu accesoriu bun sau rău, urât sau frumos, pe care îl vei înlocui cu un alt accesoriu când curentul, moda, opiniile spun că e momentul. Tu nu trăiești pentru a împlini momentul de modă, ci momentul de libertate. Această libertate nu este demonstrativă, ea poate trece neobservată pe lângă mulți, dar ție îți umple viața. Există și ceva după, dar lucrul acesta va trebui să-l descoperi.

 5. Mirela Todor spune:

  Buna seara D-le Coser,
  Apelez din nou la Dvs, ca de fiecare data, intr-un moment de mare cotitura pentru viata mea.
  Pe 29 august, fiul meu Mircea – 18 iulie 1995/Bucuresti/ aprox ora 13:00 – a plecat din casa parinteasca, si-a luat zborul de langa mine, din casa lui, din viata mea. A plecat la studii in Olanda impreuna cu iubita lui, o fecioara nascuta in 9 sept 1995/96 (nu stiu exact anul nasterii!). A fost vointa lui, a lor…au aplicat impreuna in luna martie anul acesta iar in aprilie au primit acceptul la facultate. Personal, credeti-ma sunt devastata. Sa ma vad singura, dupa 22 de ani…el a fost mereu langa mine, am fost doar noi doi mereu, in viata, in casa…A mai existat aceeasi situatie acum 4 ani, inainte de a implini 18 ani, tatal lui (de care sunt divortata de mult timp, Mircea avea 3 ani si ceva) ii obtinuse o acceptare la o facultate tot in Olanda la un targ de facultati, dar atunci imprejurarile au facut ca sa se renunte la plecare (Slava Domnului!) dar si la racirea relatiilor dintre mine si tatal fiului meu. A urmat o perioada foarte grea pentru noi. Acum insa, la 22 de ani, fiul meu prin propria hotarare sau in acord cu iubita lui (sunt de vreo 2 ani impreuna, fosti colegi de grupa la facultatea la care a intrat aici) au plecat, lasand in urma lor tristetea mea si speranta in bine a mea si a restului familiilor copiilor nostri. Am de cand a plecat (azi este 31 aug) un gol in capul pieptului, ( stiti, am inteles sensul expresiei „a avea un gol in suflet”) plang intr-una, casa e goala, catelul e trist si il tot asteapta in dreptul usii. Incerc prin orice mod posibil sa-mi ocup timpul, sa ma obisnuiesc cu lipsa lui…vorbesc cu el …slava Domnului tehnologia ne apropie!
  Va cer din suflet o parere, o sugestie! Va cer din suflet sa-mi spuneti ce ar putea urma? Are sanse de reusita, va reusi sa se adapteze, va reusi sa se ridice la standardele cerute de facultate? Vom mai fi vreodata impreuna, aproape, eu, mama lui si el, fiul meu iubit?
  Va multumesc din suflet si abia astept sa-mi raspundeti.

  1. Nu vreau să-ți spun cuvinte prea multe pentru le vei interpreta. Vreau doar să te întreb: dacă ar fi ales ceva care nu era bine pentru el, pentru destinul lui și ți-ar fi ascuns, ai fi avut aceleași dileme? Ai fi suferit la fel? Dacă ar fi stat lângă tine și nu ar fi fost bine ai fi avut puterea să vezi că poate este o greșeală?
   Fii sinceră cu tine. Ție trebuie să-ți răspunzi la aceste întrebări. Răspunsul sincer îți arată că, nu dragostea pe care i-o porți te face să suferi (aceasta există și este minunată), ci faptul că nu ți-o împlinește așa cum vrei tu.
   Ce rost mai are să fii pasăre daca mama doar îți spune povești despre zbor, dar nu are curajul să te lase să ieși din cuib? Acum că el își încearcă zborul, te simți ca puiul care a crezut că zborul nu este decât în povești cu zâne. Lasă-l să fie liber, indiferent cum îi va fi. Nu-l mai iubi cu frică. Dacă a făcut lucrul acesta arată, nu doar că este un copil capabil, înzestrat, ci și unul curajos. De ce-ti pierzi timpul cu griji inutile? Bucura-te de viața lui frumoasă, iar dacă va fi, pe alocuri, și grea, iarăși bucură-te pentru că trăiește real.

   1. Mirela Todor spune:

    Multumesc din suflet!

 6. Viorica spune:

  Buna seara!
  As dori sa urmez cursuri de astrologie,online ..
  Stiti o scoala buna ?Poate fi si din strainatate,limba franceza/engleza
  Va multumesc frumos!

  1. Cursuri sunt multe, dar eu nu le recomand.

 7. daniela spune:

  Multumesc este un simplu cuvant, dar in spatele lui stau o mie de cuvinte. Asadar , multumesc ! Cu drag si consideratie, Daniela.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.