28-31 decembrie 2008

Desi multi se asteapta ca prin conjunctia Marte-Pluton din 28 decembrie multe rele sa prinda contur, evenimentele sa porneasca pe o panta dificila, incat problemele sa nu poata avea rezolvare, nu este asa. Sa nu uitam ca Marte este in exaltare in Capricorn si ca aceasta conjunctie a sa cu Pluton se produce in separatia conjunctiei Venus-Neptun (cu momentul maxim in 27 decembrie), ceea ce face o subtila si interesanta legatura intre ziua de 27 cu cea de 28 decembrie. Asocierea celor doua conjunctii aduce, in primul rand, sublimarea unei frici, a unei tensiuni, a unor limite de factura interioara, a unor bariere psihologice sau comportamentale de pe un plan personal, spre unul social. Daca in 27 decembrie am inteles ca afectivitatea este un mijloc de a cunoaste, ca linistea vine din cultivarea unui sentiment si ca intelegere fara sentiment nu exista, in 28 decembrie ne va preocupa mai multe vointa si actiunea directa decat sentimentul si intelegerea.
Trecerea de la sentiment la vointa se face atat de subtil incat aproape ca nu se va vedea o diferenta intre cele doua zile. Cu toate acestea directia spre care se indreapta cele doua conjuncturi sunt diferite: Venus, in conjunctie cu octava sa superioara Neptun, aduce evolutie prin iubire, sacrificiu, empatie si devotament, iar Marte, prin conjunctie cu octava sa superioara Pluton, aduce evolutie prin curaj, initiativa, ganduri cutezatoare. Daca in relatia Venus-Neptun, prin plasarea lor in Varsator, exista un evident element novator, un sentiment nou care anima relatiile, o impacare brusca, neasteptata, o calmare a unei situati conflictuale fara niciun preaviz, in relatia Marte-Pluton vom observa cu stupoate calmul, retinerea, pacifismul, rezerva si masura. Fiind vorba de conjunctii, vom sesiza o competiei intre cele doua tendinte si chiar daca vom dori sa traim in veselie si buna dispozitie, o nevoie de rezerva, interiorizarea si retragere ne va pune masura in tot ceea ce facem.
Iata, asadar, primele efecte ale unei Luni noi (cea din 27 decembrie) cu efecte bune, cu mai putina tensiune. Iata cateva momente in care ne vine mintea la cap si in loc sa ne ciocnim orgoliile si ambitiile, ciocnim cupe de sampanie cu prilejul unor sarbatori pe care le dorim speciale.
Conjunctia Marte-Pluton, aduce, insa, celor orientati negativ, o mare putere de actiune si o motivatie pe masura. Cei care sunt din natura lor certareti nu se vor linisti, cei care au de impartit ceva cu toata lumea vor vedea in linistea celorlalti momentul in care inamicul se retrage, deci un prilej de a elabora noi atacuri, reprosuri, chiar injurii.
In cea mai mare parte, din motivul expus mai sus, relatia dintre cele doua conjunctii este cat de poate de buna si constructiva, aducand beneficii pe termen lung, clarificarea problemelor nerezolvate in ultimele luni si o mai usoara acceptare a greutatilor de peste zi. Nu este un secret ca Marte in Capricorn este semn de restrictie, de izolare, austeritate, de abstinenta, iar acum, in relatia sa cu Pluton, cu profesorul sau, invata cum sa renunte, cum sa se linisteasca si fata de cine. Nu lipsesc, deci, nici lectiile de viata, motivele impacarii, unele fiiind de-a dreptul inedite, noi, stranii.
Luna este un mesager pozitiv in tot acest context. In aceasta zi ea mai face un sextil cu Uranus si un trigon cu Saturn, devenind planeta mediatoare opozitie Saturn-Uranus si aliniindu-se cadrului general care, in aceasta perioada, aduce solutii de criza, impacari si rezolvari ale tensiunilor produse de opozitia celor doi malefici din ultimele luni.
Relatia stranie de impacare apare acum ca in filmul “Craciun fericit” a lui Christian Carion cand, pentru o clipa, se opreste razboiul, se sarbatoreste un mare eveniment si apoi inamicii revin in transee pentru a-si duce la buna sfarsit ceea ce au inceput.
Inainte de a trece in Varsator, in 29 decembrie, Luna va avea de construit doua conjunctii, prima cu Mercur (la 5:52), iar cealalta cu Jupiter (la 11:19) aducand o usoara instabilitate, o nevoie de celalalt, de solutiile pe care alcineva le propune, de statutul pe care altcineva il are, de necesitatea de a ne raporta la un sistem de valori strain modului nostru de viata. Fiind in exil, deci avand o calitate orientata catre celalalt, cuvintele pot fi acum seci, lipsiste de consistenta, nepotrivite contextului sau avand un mesaj prea rational. Nu se pune problema unor prierderi importante, ci mai curand a unor retrageri din teama de a actiona sau, in cazul celor inclinati negativ, din invidie ca o alta persoana are mai mult decat el. Combinatia intre inteligenta si instinct aduce zilei de 29 decembrie o umbra de tristete, un inconvenient aparut dintr-o lipsa de comunire, o comunicare deficitara sau o intelegere gresita a unui mesaj.
Daca toate acestea vin din conjunctia Luna-Mercur, suficient de restrictiva pe Capricorn pentru a pune interesul material, nevoia de stabilitate materiala, chiar un avantaj banesc in fata armoniei de grup, de familie, prin conjunctia pe care Luna o face cu Jupiter intentiile si mijloacele promovate anterior au o acuta nevoie de spatiu si devin aplicabile.
Prin urmare, in prima jumatate a zilei, nu se va pune problema unei armonii reale, a unor sentimente sincere, ci mai curand o scanare motivata a atmosferei de grup, a relatiilor ce survin in conjuncturile acestei zile pentru a incadra in reguli si pentru a actiona deliberat in directia stricta a avantajului personal. Cu alte cuvinte, cei din jur vor trece pe planul al II-lea, informatia fiind mai importanta decat ce au ei de transmis, de oferit din proprie initiativa.
Gandindu-ne ca atat Mercur cat si Jupiter impun, prin natura lor, dinamism si initiativa, efervescenta si nevoie de spatiu, rolul pe care il are Luna acum bulverseaza si, celor egoisti si invidiosi, celor orientati negativ, ce isi ascund, din obisnuinta, adevaratele intentii le va dejuca planurile, determinandu-i sa faca greseli de natura comportamentala, demascandu-le intentiile si aratandu-i celorlalti asa cum sunt ei de fapt.
Pana la intrarea Lunii in Varsator (14:42) atentia oamenilor va fi centrata pe nevoi directe si egoiste, dupa aceste moment putem anticipa o schimbare de orientare, o impacare cu situatiile nefericite si abordarea, intai, a unei usoare indiferente sustinuta pe un sentiment de superioritate, ca apoi gandurile de echilibru, cele de conciliere, de prietenie sa ne duca spre grupuri sau persoane ce au, intr-o lege nescrisa a vietii, un rol important in destinul nostru. Intrarea Lunii in Varsator, acum cand Capricornul este tranzitat de 5 planete si cand guvernatorul acestui semn este in opozitie cu Uranus din Pesti, suntem dusi de valurile vietii spre scopuri marete, idealuri inaltatoare, aspiratii sublime. Gandurile ne vor scoate din limitele impuse de teama de a nu avea, de neputinta de a obtine si de angoasa de a nu intelege, facand din inedit, extravaganta, neobisnuit, doborare a barierielor, un mijloc de a implini un scop, un plan pe care ni l-am propus, constient sau inconstient, odata cu venirea in aceasta lume.
Ziua de 29 decembrie este asadar sortita incercarilor. Daca in prima jumatate a zilei ceata ne cuprinde mintea si suntem mai mult centrati pe nevoile personale, pe castiguri imediate fara sa ne preocupe ce vor pierde cei din jur pentru ca noi sa obtinem acest beneficiu, in a doua parte a zilei ne cuprinde remuscarea, ne revie intelegerea si cautam compania oamenilor care sunt important pentru destinul nostru. Pare mai curand o schimbare de directie care, chiar daca se va produce, in 29 decembrie, doar la nivel mental, de intentie, aceasta tendinta va continua si in zilele urmatoare.
Practic, 30 decembrie, va fi dedicata doar acestui aspect, al alegerilor majore, a devenirii individului dintr-o persoana extrem de atasata de obiectele, idealurile, realizarile personale, intr-una altruista, dedicata grupului si capabila sa gandeasca si sa lucreze in echipa.
Conjunctia Lunii cu NN aduce de la sine opozitia cu NS, moment in care sentimentul va fi in conflict cu obiceiul, traditia, starea de fapt a lucrurilor. Cele doua zodii ale Axei Dragonului (Leul si Varsatorul) sunt semne fixe pentru care schimbarile esentiale se fac greu si care nu se dau deoparte atunci cand se pune problema apararii cu orice pret a bunurilor personale (Varsatorul). Obiceiurile predispuse de cele doua semne vizeaza imaginea personala, gandirea indreptata spre sine ca identitate (Leul) in opozitie cu senzatia, perceptia, observatia centrata, de asemenea, pe propria persoana. Daca in primul caz se obtine o concetrare a puterii de exprimare, a puterii in general, in al doilea caz se obtine o multiplicare a Eului si o migrarea a acestui impreuna cu centrul de atentie.
Prin urmare, conflictul emotiilor, a tranditiilor noi cu tabieturile si obiceiurile vechi, aduce intai o surescitare nervoasa, o tensiune interioara si apoi o pierdere a identitatii unice prin multiplicarea ei in identitati similare: in timp ce trecutul poate sintetiza valoarea faptelor la un domeniu, sector, preocupare, talent, abilitate, viitorul ne va spune ca ne putem multiplica valoarea in orice domeniu, sector sau preocupare, ca putem face orice. Dualitatea varsatorului ne poate atentiona acum ca ne-am putea pierde in elemente neesentiale care sa ne capteze atentia, ca ne putem desprinde de obiceiuri bune, doar pentru a aduce vietii un element de noutate sau ca ne-am putea deda la practici gresite doar pentru a renunta la intregul care suntem si pe care nu-l intelegem.
Aspectul de conjunctie a Lunii cu NN este unul special, in egala masura benefic si tragic. Daca in 29 decembrie am actionat fara sa intelegem, intai pentru a spori binele personal in detrimentul celorlalti, apoi prin asociere cu cei importanti in destinul nostru, in 30 decembrie suntem pe punctul de a intelege care este rostul si menirea propriei vieti. Spun ca “suntem pe punctul” pentru ca adevarata intelegere se va produce in 26 ianuarie 2009, cand Luna va fi din nou in conjunctie cu NN, la doar 6 ore dupa momentul Luna noua, impreuna cu Jupiter si Junon pe Varsator.
30 decembrie 2008 reprezinta inceputul concret al unei perioade de pregatire karmica in vederea obtinetii unei informatii pretioase ce va viza destinul, cariera, directia spre care se indreapta intregul efort fizic,mental si spiritual pe care il depunem.
La acel moment (26 ianuarie 2009) Mercur va fi retrograd in Capricorn la 24 grade, aducand in centrul atentiei ganduri, intentii, emotii si fapte savarsite in jurul date de 28 decembrie 2008, cand aceasta planeta se alatura cadrului astrologic general impus de vibratia celor doua conjunctii speciale: Venus-Neptun, Marte-Pluton. Din aceasta cauza, momentul adevarului din 26 ianuarie 2009, fara o pregatire prealabila, nu va fi nicidecum unul simplu si usor de administrat, avand menirea de a bulversa si de a aduce haos in loc de confere intelegere si cunoastere. Asadar, sa ne pregatim in tot acest timp prin abodarea caii de mijloc, de echilibru intre ego si alterego, intre valori personale si universale intre “eu” si “ceilalti”, intre a primi si a darui, intre a iubi si a fi iubit, incat sa intelegem ca tentatia data de conjunctiile din 28 decembrie 2008, cum ca ni s-a dat puterea si trebuie sa uzam de ea, sunt periculoase si in niciun caz capabile sa ne ofere informatii despre misiunea, scopul si mijloacele pe care propriul destin, in ansamblu, le contine.
Nu exista nici un judecator si nu suntem sanctionati cu nimic daca nu luam in seama avertismenul astral, ci doar pierdem oportunitatea de a intelege ceea ce sta ascuns in propria fiinta. Acest moment de gratie, in mare parte cu un evident mesaj spiritual, aduce vietii obisnuite evenimente aparent disparate intre ele, intamplari care la prima vedere nu au nicio legatura intre ele si nici un sens, neobisnuite, carora nu le poti stabili valoarea afectiva sau informationala, dar care iti raman in amintire: “Ia uite ce mi s-a intamplat!” vom spune.
31 decembrie, ultima zi a acestui an, este una, de asemenea, neobisnuita, intensa la capitolul evenimente, dar in mare parte benefica. In aceasta zi Mercur intra in conjunctie cu Jupiter pe Capricorn, semn de stabilzare, de consolidare a valorile expuse anterior, indiferent daca sunt bune sau rele. Inteligenta comportamentala este la mare cautare si daca sentimentul de autosuficienta, abordat prea mult in zilele anterioare si in special in prima jumatate a zilei de 29 decembrie, acum sentimentul de coerenta va centra intregul spectru al procuparilor noastre. Senzatia ca destinul ne-a scos in cale exact personale potrivite pentru a reusi, ca dispunem de resursele necesare pentru a face fata stimulilor sociali si ca tot ceea ce ni se intampla are sens sunt elemente care construiesc o stima de sine centrata in special pe o autoevaluare pozitiva si mai putin pe comparatia intre abilitati, scopuri si realizari.
Fuziunea celor doua vibratii planetare aduce vietii ambitie si incredere in sine, energie pentru a actiona, autocontrol si capacitate de selectie, ceea ce va face din ultima zi a anului o ultima explozie de energie, dinamica, eficienta ce va multumi si incanta.
Spre seara Saturn va intra in mers retrograd si va avea aceasta deplasare pana in mai 2009. Nu vibratia se va schimba bruc, ci intreaga emotie, intregul entuziasm va intra intr-un acut proces de diminuare, aducad oboseala, epuizare, teama de risipa, saracie sau pierderi materiale. Cand Saturn merge inapoi, oamenii isi amintesc de problemele nerezolvate din trecut, de conflictele pe care le-au lasat acolo, de umilintele pe care le-au indurat si, in mod absolut gresit, doresc, doar pentru ca-si amintesc cu manie si resentiment de trecut, sa-si rezolve aceasta tensiune. In realitate retrogradarea lui Saturn trebuie, din acest punct de vedere, abordata in special la nivel interior. Saturn nu este decat un administrator al karmei, el nu intervine subiectiv in destin, ci face o selectie a evenimentelor in functie de prioritati. Esecurile si umilintele din trecut sunt primele elemente la care Saturn face apel pentru a cali spiritul, a intari gandirea in vederea unei mai bune intelegeri, pentru a vedea ca umilintele nu sunt umilinte, ci interventii de vederea diminuarii orgoliului si vanitatii, iar suferintele nu sunt in realitate suferinte, ci reactii emotionale dureroase in momente de refuz a schimbarii, a intelegerii.
In fiecare an, in portiunea cuprinsa intre celelalte doua zodii de acelasi element cu cea in care se situeaza Saturn, pe care Soarele le tranziteaza, Saturn va fi retograd si va aduce oamenilor lectii de maturitate si discernamant. Anul acesta retrogradarea lui Saturn va include si o noua faza a opozitiei cu Uranus, in 5 februarie 2009, cand revolta si explozia de nemultumirea va afecta semne de generatii, grupuri mari de oameni pe care ii vor uni nemultumirea, umilintele si suferintele trecutului. Acum, in actualul stadiu de dezvoltare a constiintei, nu se poate pune problema unei intelegeri a umilintei si suferintei la aceste proportii, de aceea impulsul retrogradarii lui Saturn spre autocunoastere prin maturizare si discernamant va genera o serie de revolte, cu acelasi substrat ca in 2008, doar cu o mai puternica intensitate emotionala. Solutiile, cu Saturn in Fecioara, vor fi lipsite de sentiment si incarcate de un acut sentiment al datoriei. In trecut (2008) s-a sfida ordinea de drept a lucrurilor si in 2009 se va incercare doar repararea lor, fara a incerca in vreun fel imbunatatirea conditiei generale, ci doar executarea mecanica a unor ordine, cerinte, revendicari. Din punctul de vedere al lui Saturn retograd, prima parte a anului 2009 va fi dificila. Vom astepta de la viata mai mult decat am dat, iar mesajul lui Saturn de anul acesta este acela de a experimenta putinul pentru a descoperi in el bucuria de a nu subjuga spiritul cu problemele materiei.
Anul se incheia in aceste tonuri, dar viata merge mai departe in speranta ca vom trai mai bine, dar nu oricum, ci intelegand ceva bun din ceea ce ni se intampla.
Viata este ceea ce traiesti, nu ceea ce crezi ca traiesti!

2 thoughts on “28-31 decembrie 2008

 1. Lara spune:

  Frumoasa urare si bun indemn pentru anul urmator!Ma refer la ultimul paragraf.
  Gheorghita,eu iti doresc sa ai putere si intelegere si har ,sa ne mai lasi si-n anul care vine,aici ,pe site,astfel de ganduri.
  Nu stiu pentru altii cum e,insa eu am deja un tabiet:cum deschid calculatorul dimineata,primul drum il fac aici.Nu sunt dependenta de sfaturi,insa gasesc printre randuri motivatii ale greselilor mele si ale altora.Inteleg daca un gest ori o vorba de-a mea a avut o rezonanta pozitiva sau nu.
  Invat sa ma cunosc si sa ma inteleg pe mine insami.Adica …sa ma vad.
  Multumesc!

  AN NOU FERICIT!

 2. Multumesc! Iti doresc si eu un an nou fericit.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.