23 – 29 aprilie 2018

23 – 29 aprilie 2018 este săptămâna bunătății încercată pe eficiență și a disprețului față de muncă. Această încercare pe bunătate nu este un lucru foarte simplu de parcurs, la fel cum nu este ușor de înțeles de ce, nici de această dată, lucrul simplu sau absența muncii nu ne ajută să trăim așa cum ne dorim. În această săptămână problema responsabilității va fi una deosebit de importantă. În prima zi a săptămânii, când Soarele și Luna se vor afla într-o dispunere tensionată, în faza de Primul Pătrar, suntem informați că bunătatea nu este o întâmplare. Imediat ce Venus se va pregăti să își încheie tranzitul său pe zodia Taur ajungem să înțelegem că aceste informații primite în prima zi a săptămânii se pot concretiza altfel decât ne-am închipuit. Este adevărat, prin trecerea planetei Venus pe zodia Gemeni de marți, 24 aprilie, vom beneficia de o mai mare deschidere către comunicare, către relații simple, către a reduce modul de interacțiune la un schimb accesibil oricui. Cu toate acestea, unghiurile majore ale acestei săptămâni, care nu pun planeta Venus în centrul atenției, au un alt cuvânt de spus. În cuvinte mai simple, va fi o săptămână grea pentru oamenii care trăiesc superficial, pentru cei care abia așteaptă un moment de distracție să îl transforme într-un moment de succes, de glorie, de infatuare. Sunt câteva unghiuri ce se împlinesc acum și care ne vorbesc despre seriozitate, maturitate și despre responsabilitate încât orice om cu scaun la cap nu se va gândi că e loc de distracție acolo unde ni se cere altceva.
O altă problemă a acestei săptămâni este cea care se referă la o atitudine ce poate întreține o atmosferă conflictuală. Ne referim aici în special la ceea ce se va consuma în mijlocul acestei săptămâni, când Marte și Pluton vor trece prin conjuncție, aspect amintit și în prezentarea generală a acestui an, dar și în cele din ultimele săptămâni, ca un moment important, edificator, dar și careul dintre Mercur și Saturn, semnul clar că încă nu suntem lucizi atunci când vine vorba de conflicte pătimașe. Având clar în față aceste două direcții înțelegem de ce bunătatea nu poate trece de la sine prin acest filtru, ci va fi încercată, testată, evaluată. Acolo unde lucrurile nu merg așa cum ar trebui, acolo unde se constată că există și o comunicare superficială sau chiar deficitară între oameni, vom observa și un refuz al efortului. Unii și-l vor justifica printr-o oboseală suspectă, dar, în realitate, nu este vorba despre o oboseală așa cum este formulată, ci despre refuzul muncii. Nu are rost să detaliem, să ne extindem, să prezentăm prin alți termeni care ar fi consecințele refuzului muncii. Orice om leneș care procedează așa începe prin a-și desconsidera calitățile pe care și le poate cultiva prin muncă și sfârșește prin a depinde de alții pentru că este leneș. Desigur, nici încrâncenarea cu care unii se dedică acțiunilor sociale doar pentru a elucida efortul pe care îl numesc generic “muncă” nu este de preferat. Cel care va dovedi de-a lungul acestei săptămâni, dar și în săptămânile următoare, în simplitate și profunzime, că bunătatea nu este o întâmplare, ci rezultatul unui efort susținut și înțelept, nu va resimți oboseala acestei săptămâni, ci poate o ușoară uzura atunci când nu este înțeles, acceptat sau lăsat să trăiască așa cum îi place. Cu toate acestea, obstacolul cu pricina nu va fi o încurajare către a refuza, respinge sau sfida calitățile cuiva. Bunătatea acestei săptămâni îl face pe cel în cauză să își găsească locul său, oricare ar fi el, în grupul de apartenență. Dacă judecăm din punct de vedere personal, această nouă raportare la sine va fi de-a dreptul terapeutică. Dacă ne referim la dimensiunea socială, este foarte interesant de urmărit dramele pe care și le povestesc oamenii acum pentru că acestea nu sunt așa cum vor să reprezinte, ci doar argumente în favoarea disprețului față de muncă.
Recomandarea pentru această săptămână este aceea de a nu ne teme de simplitate. La simplitate se ajunge greu, la fel ca și la bunătate.

Primim o veste bună. Începuturile se adresează sufletului. Participăm la un proiect social care schimbă fața lumii. Gândurile simple sunt cele mai puternice. Aventura cunoașterii trece într-o nouă etapă. Încrâncenarea nu mai este văzută ca o mare problemă a vieții. Respect și răbdare pentru cel care nu se poate adapta ușor. Problemele de notorietate lasă indiferent individul care a practicat singur o metodă. Puterea exemplului este lăudată doar de cei care teoretizează. Cel care practică se va adânci în procedeu.

Chiar de la începutul acestei săptămâni vom fi puși în fața unor situații care ne vor ajuta să înțelegem mai bine prima parte a devizei acestei săptămâni, cea care se referă la bunătatea încercată pe eficiență. Fără încercare, bunătatea nu își împlinește rostul, nu susține nici creativitatea și nici înțelepciunea. Durerile generate de jocul ideilor ori chiar durerile fizice atunci când ne deschid orizontul cunoașterii și nu ne duc spre ura, răzbunare sau distrugere sunt încercări care fac bunătatea să se exprime și prin caracterul ei practic. Omul cu adevărat bun este cel care ar fi putut să fie altfel dar nu a vrut, poate oricând să se dezbrace de această haină caracterului blajin, dar nu vrea să o facă tocmai pentru că știe cât este de valoroasă, știe cât a îndurat până când și-a însușit-o. Despre înțelepciunea de a fi bun va fi vorba acum, pe 23 aprilie, însă nu pentru a filosofa, nu pentru a ne extinde într-o dimensiune abstractă, nu pentru a face conexiuni între mari idei existențiale, ci pentru a evada din tensiunea unei dureri, ci pentru a avea mai multă încredere în ceea ce temperăm prin practicarea ei. Oamenii nu sunt buni în mod întâmplător, ci voit, iar conjuncția Luna-Mercur din dimineața acestei zile ne deschide mintea, ne face transparenți la exemplul celor care sunt buni de mult timp, care au experiență, pentru a îndrăzni și noi mai mult, pentru a ne extinde, a accepta să fim impregnați de parfumul inefabil al acestei stări.
În realitate, rostul pentru care vom deveni acum mai permisivi la bunătate decât altădată este de a cunoaște că forța ei nu stă într-un schimb material (primesc deci cineva a fost bun cu mine), ci într-unul de factură spirituală (primesc, deci suntem împreună în aceeași stare). A pune acest gând în schema deschiderilor spre moralitate, după cum ne spune conjuncția Lună-Capul Dragonului, împlinită în mijlocul acestei zile (inițierea unui nou ciclu draconitic), este, în plus, și un semn de maturitate.
În cuvinte mai simple, ne va face plăcere acum să stingem nemulțumirea urmărind frumosul, căldura și rafinamentul celorlalți cu interes, bucurie și fascinație ca și cum este ceea ce am așteptat de mult timp să vedem. Din acest motiv 23 aprilie este ziua în care gândurile simple se intensifică, dar și atenția acordată lor schimbă brusc vibrația locului. Nu doar că nu vom mai fi interesați de ceea ce este celebru prin rău (sau, în cazul celor care nu se schimbă așa ușor, nu vor mai fi atât de mult preocupați de zona aceasta), dar și vitalitatea, tonusul vor fi vizibil îmbunătățite. Cu toate acestea, așa cum vom vedea și în celelalte zile ale săptămânii, orice semn de liniște și limpezime are un demon în coadă: lenea. A crede că preocuparea față de ceea ce este frumos de la sine înmulțește de la sine binele este pericolul acestei zile. Este adevărat, presiunea ce vine din disprețul față de efort, mișcare, muncă, va fi acum mult mai redusă decât în celelalte zile. Fiind pasivi, pentru că ni se pare că avem dreptul, aducem o problemă de patrimoniu, o tensiune pe absența unui bun ori pe nerecunoașterea unui merit, în punctul de a fi pedepsit cu… bunătatea! Este clar că a pedepsi pe cineva cu bunătatea nu are nimic de-a face cu cea la care ne referim aici. Bunătatea este în totalitate în afara oricărei forme de răzbunare, deci nu poate conține argumente în sensul acesta. Lenea, pentru că este, precum în celebra zicală populară, cucoană mare, ne șoptește: “Lasă, fii tu un om bun ca o să-i pară rău mai târziu!”. A ajunge la bunătate prin aceste argumente dă zilei de 23 aprilie o notă egoistă și nu simplifică lucrurile, ci le face mai rigide. Un om cuprins de o formă atât de subtilă de egoism nu-și va face bunătate mai puternică și mai expansivă pentru că atenția sa va fi blocată pe argument, nu va fi preocupat de cum anume se trăiește în bunătate, ci va vinde imaginea unei anumite bunătăți. Cel care lucrează cu energia sau care se află implicat într-o cercetare spirituală va sesiză imediat diferențele dintre cele două. În timp ce una este dinamică, implicată și creativă, cealaltă are chef de spectacol, trage tot timpul cu ochiul spre adversar pentru a vedea dacă îi este văzută atitudinea pentru a și-o folosi ca un instrument de laudă de sine ori de luptă. Cel care, constatând că gândurile sale o iau pe cărări greșite, dorește să se întoarcă pentru a fi înnobilați de cele ce se împlinesc acum are nevoie să-și amintească faptul că fiecare are propria lui măsură a bunătății. “Nu sunt bun pentru că așa vrei, în modul cum vrei sau pentru a demonstra ceva, ci pentru că așa sunt eu!”. Orice iese acum din acest cadru este un șantaj emoțional mai mult sau mai puțin disimulat.
Prin urmare, 23 aprilie ne introduce într-o aventură a cunoașterii pe care o vom înnobila în zilele care vin cu alte calități, cu respect, răbdare și atenție. Nu trebuie să uităm că această lecție a bunătății aduce o modificare puternică de vibrație după săptămână anterioară care ne-a tulburat destul de mult pe reziduuri și pe despărțirea de greutăți. Acum, contactul cu bunătatea va fi percepută de unii ca o purificare prea rapidă, prea puternică după o perioadă de abuzuri alimentare. Desigur, nu sunt excluse nici reacțiile fizice, dacă emoțiile toxice cu care am conviețuit au somatizat între timp. Ziua însă nu este responsabilă de ceea ce oamenii, pasionați de vicii și obiceiuri toxice, au acumulat. Cei care au respectat parcursul săptămânii anterioare au îndeplinit această componentă a purificării și bunătatea poate înflori acum pe câmpul degajat de gunoaie, desigur, în felul ei, nu după regulile impuse de afară.
Așadar, frumusețea acestei zile vine din faptul că reușim să găsim legătura cea mai scurtă între calitățile pe care le-am considerat până acum locatare într-o zonă abstractă și latura practică, simplă și comună a vieții. Fiind așa, reușim să comutăm de pe impulsul tensionat ce vine din partea Primului Pătrar (cel care scoate la lumină problemele), pe puterile simple, frumoase și rafinate ale bunătății.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne mulțumi cu imaginile pe care le vedem și să nu căutăm să surprindem detalii despre ceea ce se întâmplă foarte departe. Orice efort de genul acesta va fi un vânt prea puternic pentru tija delicată a plăntuței numită ”bunătate”, răsărită pe un teren despre care nu știm încă dacă este fertil sau nu.

Libertate de expresie. Curaj demonstrat prin repararea unei greșeli. Raporturile sociale se schimbă. Emoția caldă este de bază în interacțiunile publice. Un exemplu personal este mai ușor de oferit. Comunicarea este mai ușoară. Nu mai punem la suflet toate problemele. Nevoie de veselie, deconectare, distracție. Liniște pe baza unei acuzații. Seducție. Ne oferim libertatea de a simți plăceri refuzate altădată.

Multe din cele care se împlinesc acum ne vor lăsa impresia unor schimbări pozitive. Este adevărat, aceste schimbări pozitive anunțate de trecerea planetei Venus pe zodia Gemeni pot fi la un moment dat bune și minunate, dar nu acum, nu în această zi. Lucrul acesta se explică din punct de vedere astral prin faptul că cea mai mare parte din zi Venus va fi pe ultimul grad din zodia Taur, deci ar fi prematur să vorbim despre o schimbare calitativă, despre o eliberare de presiunea interacțiunilor publice care ne consumă sau ne apasă. În cuvinte mai simple, ni se pare acum că totul se comprimă, ne apasă, că emoțiile, chiar dacă sunt frumoase sau par frumoase prin interacțiune, amintirea a ceea ce s-a consumat la începutul lui februarie ne bântuie încă.
Ziua conține un unghi foarte bun între Marte și Jupiter, dar el nu face referire la așteptările pe care le avem, la acea emoție caldă a interacțiunilor, ci face trimitere la o atitudine pe care individul o are față de el însuși și la care apelează de fiecare dată când dorește să își îmbunătățească starea de confort. Dacă luăm în calcul și faptul că Luna se află acum pe ultimul sector de tranzit prin zodia Leu avem motive să ne întoarcem către sentimentele calde, către prietenie, dar nu într-un mod opozant, nu cu ură, nu cu ciudă. Încrâncenarea pe care o vom resimți în dimineața acestei zile, element susținut astral de careul Lună-Jupiter, ne arată că la stările proaste se ajunge prin frică, prin lașitate, prin lăcomie. Curajul pe care îl avem, dar și măsura faptelor, ne ajută să facem față acestor încercări care sunt, așa cum am văzut și în observațiile inserate zilei anterioare, pe bunătate. Iminenta trecere a planetei Venus pe zodia Gemeni va fi de-a lungul acestei zile un fel de speranță, ca și cum urmărim să ne îmbunăm sufletul, să ne înveselim, să ne deconectăm sau să căutăm relaxare și distracție pe motiv că numai în modul acesta trecem dincolo de obstacole și ne apropiem de confortul necesar. În realitate, prin trigonul pe care Luna îl împlinește cu Uranus în seara acestei zile ni se atrage atenția că modul de comportare devine pentru ceilalți un exemplu. Ni se va părea ciudat de ce gesturi atât de simple pot să treacă în ochii celorlalți drept exemple de comportare, dar noi, pentru că studiem astrologia, nu suntem doar consumatori ai unor previziune astrale, știm că momentul de față are o legătură specială cu ceea ce s-a consumat la începutul lunii februarie. La momentul acela am vorbit într-un anumit fel, am lansat un mesaj, ne-am implicat cu tărie și determinare în anumite fapte iar anturajul, cineva din preajma, poate chiar grupul de apartenență în ansamblu, realizează acum o conexiune directă între reacțiile de acum și ceea ce s-a întâmplat atunci, apreciind ce se întâmplă acum ca fiind expresia cea mai înaltă sau puternică a situației care leagă cele două momente. În felul acesta, fiind sinceri și condescendenți reușim să lansăm un mesaj pozitiv și, de ce nu, chiar să reparăm ceea ce, din februarie și până acum, am stricat din ignoranță sau rea intenție.
Prin urmare, a doua zi a săptămânii ne ajută să găsim resursele necesare pentru a repara greșelile care ne opresc să fim liberi, liniștiți sau veseli. Prin ceea ce putem rezolva acum înțelegem că nu trebuie să mai punem la suflet probleme în care nu au nevoie de atât de multă atenție, care nu trebuie să primească din partea noastră atât de multă putere. Faptul că Venus va intra pe zodia Gemeni spre seară, face din sfârșitul zilei de 24 aprilie unul deconectant, revigorant, antrenant. Ceea ce este foarte interesantă din revigorarea pe care o resimțim spre finalul acestei zile se constituie și ca o anticipare a ceea ce se va consuma în ziua următoare. Abia intrată pe zodia Gemeni, Venus va trece prin sextilul cu Chiron și el abia intrată pe zodia berbec. Vorbim, așadar, despre motive de progres pe care le înțelegem, le acceptăm și le punem în aplicare dacă suntem într-o relație bună cu sine, Dacă încercările pe bunătate ale acestei săptămâni nu ne duc spre latura întunecată a firii, atunci ne vor întări voința și ne vor consolida caracterul. În ziua următoare când acest unghi frumos dintre Venus și Chiron își va atinge momentul de maximum Luna va fi deja pe zodia Fecioară și se vor schimba regulile. Acum ni se pare că suntem în afara regulilor, nu pentru a le sfida, ci pentru a le face mai bune, pentru a le împlini fără teamă, grijă sau constrângere.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu folosi deconectarea, înțelegerea și liniștea ca arme împotriva celorlalți. Liniștea predispusă de acest context astral se îndreaptă și spre zona sentimentelor, nu doar spre cea a confortului.

Flexibilitate. Metoda de lucru se schimbă. Îi vedem mult mai ușor pe cei care au soluții simple. O nemulțumire legată de un atașament reduce timpul de lucru. Nu tot ceea ce ne frânează este rău. Plăceri care vin din cucerire. Regula este preferată pentru că ea confirmă o metodă eficientă. Ceea ce este în afara regulii este în afara binelui. Compromis dureros. Se ajunge ușor la o bucurie.

Relația bună pe care Venus și Chiron o împlinesc în noaptea de marți spre miercuri este semn de flexibilitate, este o dovadă clară că metoda de lucru trebuie abordată cu răspundere, că soluțiile cele mai simple sunt de preferat, că nu trebuie să mergem pe calea cea mai complicată, pentru că altfel suntem frânați, întorși din drum, constrânși să facem ceea ce ne face plăcere. De lucrul acesta vom afla nu în dimineața acestei zile, când Soarele și Luna se vor afla într-o dispunere foarte bună, ci în a doua parte a zilei, când Luna și Saturn se vor afla într-un trigon. De aceea, avem nevoie ca vibrația zilei de 25 aprilie să fie privită ca o sinteză a bunătății pe care o înțelegem de la ceilalți și pe care o putem transmite celorlalți fără a ne pune singuri bariere, fără a ne întoarce la obiceiuri mai vechi. Dacă procedăm așa vom vedea că raporturile sociale pe care le avem cu cei pe care îi apreciem ne duc spre bucuria, spre armonie, spre valorificarea binelui, adică spre mai puține compromisuri. Poveștile de viață ale celor care participă la aceste episoade astrale vor fi, astfel, marcate de o flexibilitate care nu lasă loc la interpretări. Relația proastă pe care Luna și Venus o împlinesc în noaptea de marți spre miercuri nu este atât de puternică încât să-i lase pe acești oameni maturi și responsabili să cadă pradă unor interpretări greșite și nici să rămână frustrați, indiferenți față de nevoile celorlalți, recalcitranți, ci condescendenți față de principiile de viață cu care au reușit de atâtea ori să vindece răni ale sufletului ori ale corpului.
Dacă în contextul decadei, vibrația astrală a zilei de 25 aprilie se referă la o încurajare referitor la cât de necesară este aerisirea gândirii, cât de important este să îi respectăm pe cei cu care colaborăm și să nu-i judecăm dacă ni se pare că la un moment dat reacțiile lor nu sunt corecte, în contextul acestei săptămâni, impulsul de a judeca trebuie privit ca o încercare. Diferențele dintre cele două raporturi ne ajută să înțelegem de ce este important ca în relația cu sine să privim presiunea exterioară, fie că este dată de o faptă greșit făcută de altul, fie că este o observație personală pe care nu o gestionăm corect, ca pe o încercare a vieții. Cei care vor privi lucrurile așa vor fi mult mai indulgenți față de compromis, față de o cucerire, față de nevoile pe care cei cu care interacționează le au.
Prin urmare, 25 aprilie este o zi a metodei, a flexibilității, a lucrului bine făcut și a soluțiilor simple. Relația bună pe care Venus din Gemeni o împlinește acum cu Chiron ne arată că unele situații se pot rezolva simplu dacă suntem deschiși, joviali sau chiar indulgenți cu cei care până acum nu au dat dovadă de atât de multă flexibilitate. Există un comic al vieții care își face simțită prezența acum, pe 25 aprilie, în prima zi de tranzit al planetei Venus prin zodia Gemeni. Mulți ar putea considera că de dragul distracției, de dragul jovialității pot sfida orice, până și regulile care le-au făcut posibilă reușita de care se bucură acum. Cel care va vedea că reușita nu este o rezultantă a distracției se va pregăti pentru ceea ce se va consuma în ziua următoare, când multe aspecte stresante, încordate sau neutre ne vorbesc despre confruntare, despre război, adică despre o bunătate încercată (dacă a mai rămas ceva din ea), dar nu pentru a sfida, ci pentru a fi respectat. Acolo unde distracția nu devine brusc un scop în sine, destinderea ne va face să ne gândim la avantajele obținute prea ușor, după cum ne spune și cea de-a doua parte a devizei aplicată acestei săptămâni cea care face referire la disprețul față de muncă. Nu lucrurile obținute ușor, chiar dacă sunt explicate de o așa manieră, ne ajută să trăim mai bine sau reprezintă o dovadă de flexibilitate. Distracția ca scop în sine este marele pericol al zilei.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a fi imbatabil în nonviolență. Cel care crede că nu violența îi poate rezolva problemele de comunicare, de atitudine sau de patrimoniu este un om cu adevărat matur.

Rigiditatea înseamnă război. Este refuzată metoda impusă de un lider. Război pornind de la o confruntare stupidă. Lipsește emoția care a întreținut până acum echilibrul. Sacrificiu. Oportunitate. Pretenții. Se cere dovedirea unui moment de curaj. Prin alegeri omul curajos se detașează de ceilalți. Zgârcenie. Furt. Sobrietate privită ca soluție la toate problemele. Cine se detașează de zgârcenie devine un om puternic.

Deși mulți vor considera că această relație proastă pe care Mercur și Saturn o împlinesc în noaptea de miercuri spre joi reprezintă o reiterare a unor probleme mai vechi, ceea ce se întâmpla acum scoate în evidență faptul că o metodă bună a fost refuzată altădată, că o emoție corectă a fost sfidată, că un beneficiu nu a fost apreciat așa cum trebuie și scopul a fost deviat. Lucrurile acestea se vor prezenta în mijlocul săptămânii în curs printr-o fațadă nouă, invocând un alt patrimoniu sau poate chiar un moment de criză care nu are nimic de-a face cu gândurile bune ale momentului.
Elementele ciudate ale zilei de 26 aprilie fac referire, însă, la o formă de confruntare pe care unii o vor transforma într-un război redutabil. Faptul că metoda unui lider este refuzată va fi o informație care nu va fi divulgată în momentul de față. Îi vom vedea acesteia doar efectele, adică haosul din jur, războiul, confruntarea, nu și semnul de pace pe care omul puternic îl va transmite acum. De aceea episodul 26 aprilie este pentru aceste ființe puternice unul de o duritate atât de mare încât nu sunt excluse demisii spectaculoase, eșuarea unor negocieri, separări ce nu pot fi explicate și pe care le observăm doar prin decizia categorică a părții bune.
În cuvinte mai simple, înțelegem că, în contextul acestei săptămâni, semnul acesta al bunătății nu va fi neapărat un element de victorie, nu îl va duce pe cel în cauză către o reușită redutabilă, nu ne va ridica pe culmi ale progresului, ale dezvoltării, ale valorii. Va aduce, însă, un semn de confruntare în urma căreia să obținem o anume distincție, o anume demnitate, ca o deblocare bruscă. Pentru unii această distincție poate fi o moștenire, un avantaj care rezultă în urma unei munci, o recompensă a unui efort pe care îl face în mod sistematic de la începutul lunii februarie și până acum. Dacă este vorba despre o colaborare, ziua de 26 aprilie nu ne vorbește despre un avantaj ca o formă de recompensă, ci despre un avantaj obținut împotriva unei zgârcenii despre care mai târziu vom afla detalii.
Conjuncția pe care Marte și Pluton o împlinesc în mijlocul acestei zile scoate în evidență faptul că o sobrietate este adoptată ca o resemnare, pentru că persoana în cauză crede că războiul este pierdut și nu constituie un avantaj. Este adevărat, a existat din februarie și până acum o problemă de comunicare pe care nu am gestionat-o corect și pe care am încercat să o ascundem, însă eșecul acesta nu arată că războiul este pierdut, ci că ne interesează mai mult contracția durerii, decât efortul vindecării. Dacă în momentul acesta Pluton nu ar fi fost retrograd, această conjuncție cu Marte nu ne-ar fi vorbit despre reținere, despre constrângere sau despre zgârcenie, ci despre o putere care s-ar fi putut impune prin metodă, prin regulă, printr-un demers stabilit din timp. Așa, lucrurile acestea vin spre noi ca niște pretenții ale unor imaturi pe care trebuie să le întâmpinăm cu bunătate și înțelegere, cu resemnarea celui care crede că pe fața pământului există doar oameni de factura și calibrul celor pe care i-au întâlnit din februarie și până acum.
Prin urmare, 26 aprilie ne vorbește despre alegerile omului curajos, despre încrederea pe care ar trebui să o avem în elementele de destin cu care ne întâlnim, în ceea ce nu obținem prin pretenție, prin așteptări nerealiste, prin impunere. Sobrietatea momentului ridică o problemă destul de complicată, cea care le spune oamenilor că au acum dreptul să-și răstălmăcească curajul, să treacă dincolo de anumite limite de interacțiune, să fie impulsivi, iresponsabili, duri și grandomani. Acolo unde lucrurile rămân în armonie cu deviza acestei săptămâni, cea care se referă în special la bunătate, soluțiile problemelor nu vor fi marcate de sobrietate, nu vor fi dure, nu vor scoate în evidență o zgârcenie și nici nu vor elogia omul care este puternic doar pentru că abuzează de credibilitatea sau de naivitatea celorlalți.
26 aprilie aduce și o formă de sacrificiu ca și cum doar atât ne-a mai rămas după ce ne-a fost furat un drept important, poate chiar cel la viață sau am fost deposedați de anumite privilegii și nu mai putem trăi la fel, nu ne mai putem duce traiul comun pe mai departe așa cum ne-am închipuit. Lucrul acesta se întâmplă pentru că de la începutul anului și până acum, dar în special de la începutul lunii februarie și până în prezent, am disprețuit un anumit tip de efort sau poate chiar munca în sine și am așteptat ca avantajele să vină doar pe baza titlurilor nobiliare.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu judeca oamenii cu care interacționăm după dorințele pe care le au acum. Dorințele, pe 26 aprilie, sunt definite de metodele care ar trebui să ascundă această zgârcenie sau disprețul față de muncă.

Suntem tentați să ne apropiem de calea de mijloc. Refuzăm exemplul unui cunoscut. Avem prea mari așteptări de la soluții simple. Destinul cald trebuia să fie confirmat până acum. O mică întârziere dă peste cap o înțelegere fragilă. Nesupunere. Trebuie să ne facem timp pentru orice. Risipă de cuvinte. Atitudine greșită față de tradiție. Din cauza aroganței uităm cât de importantă este condescendența. Activități care luptă împotriva rutinei. Vedem clar o greșeală făcută în ultima perioadă.

Și pentru că Luna va trece, în noaptea de joi spre vineri, pe zodia Balanță, dar și pentru că Mercur are acum un raport frumos cu Axa Dragonului, 27 aprilie este o zi de negociere, de înțelegere când ni se dezvăluie aspectul realist al unei probleme ori când vom fi în stare să punem în aplicare soluțiile cele mai simple. Acum totul este evaluat după greutatea sa reală, nu după cea închipuită. Și acum, la fel ca și în ziua anterioară, soluțiile vin să trateze greșeli săvârșite cu câteva luni în urmă. Dacă am rămas de la începutul lunii februarie cu sentimentul că trebuie să ne facem dreptate, că nu mai putem trece cu vederea la nesfârșit o injustiție, atunci Mercur din Berbec mai adaugă o componentă acestei conjuncturi: culpa înțelegerii deficitare a unui demers ce s-a desfășurat în perioada 23 martie – 15 aprilie. Doar așa întârzierile susținute de careul Lună-Saturn pot deveni obstacole mai mari, doar așa ne adâncim în neînțelegeri și mai mari risipind resurse, energie, cuvinte.
Există multă oscilație în deciziile de acum și confortul pe care ni l-am dorit atât de mult la începutul acestei săptămâni este invocat ostentativ doar pentru a susține cu el pasivitatea, indecizia, lenea. Mulți, care nu sunt de felul lor leneși, nu vor atinge o extremă în această direcție, însă, orientați spre ea, vor deveni indiferenți față de acțiunile directe, ale lor sau ale celorlalți, așteptând să se întâmple. Binele acestei zile nu vine din pasivitate pentru că nu protejăm nimic refuzând, neimplicându-ne, ci din apropierea de calea de mijloc. Desigur, acolo unde lucrul acesta nu a trezit interesul în zilele anterioare, oricât de util sau bun ar fi, nu va tenta nici acum, iar oamenii își vor petrece ziua plângându-și de milă, căutând vinovați pentru ceea ce nu vor să-și rezolve singuri sau pentru că nu își asumă răspunderea propriilor decizii. În cazul lor presiunea pe care spun că trebuie să o suporte din exterior este rezultatul frustrării. Dacă ar fi atenți la motivele de progres, nu la cele de delăsare și nemulțumire, ar fi capabili să vadă că această zonă practică se degajă încet de greutăți. A fi indiferent și răutăcios când este activ un unghi atât de frumos (trigon Mercur-Capul Dragonului) nu este atât o problemă de efect, cât una de alegere, iar alegerea a fost realizată, în formă continuă, în ultimii ani.
Prin urmare, 27 aprilie este o zi de creativitate. Prin ceea ce facem acum putem da evenimentelor o altă finalitate, însă nu prin comparație, nu prin imitarea destinelor împlinite, ci ghidați de un simț personal, de o voce a conștiinței personale. Ceea ce nu ducem mai departe prin acest gen de creativitate, nu apreciem la justa valoare. Pentru mulți, 27 aprilie va fi și o zi de cunoaștere când vor vedea cât de mult înțeleg din ceea ce dețin, cât de mult respectă ceea ce au în acest moment. Risipă necunoașterii la fel ca și adâncirea în lipsa condescendenței nu produce schimbări bruște acum. Duritatea și viteza de reacție a lui Mercur din Berbec sunt temperate de grija că norocul acesta nu se va mai întoarce și deci un risc nu este justificat, însă acești oameni nu vor mai ajunge la realizarea pe care și-ar însuși-o dacă își ascultă vocea interioară, dacă-și cultivă, fie și numai puțin, creativitatea.
O altă componentă a acestei zile este cea dată de ușurința cu care ne întoarcem la dramele recente. Reperul principal este începutul lunii februarie, însă unii, interesați să realizeze acest proces mult mai amplu, se pot întoarce și la dramele anului anterior. Este inutil să mai precizăm cât de dăunătoare este această evadare din prezent, cât de lipsit de sens este acest traseu. Dar dacă unii așa învață, așa vor proceda!
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu ne grăbi să-i încadrăm pe cei care se lasă cuprinși de drame într-o zonă întunecată. Cel care se preocupă acum de ceilalți își trăiește și el propria dramă dacă nu consideră mai important să se ocupe de el însuși.

Evadăm din dramă. Lupta cu problemele celorlalți devine lupta cu problemele personale. Desprinderea de un anturaj mai vechi provoacă durere. Compromis. Opiniile personale par să fie construite în totalitate împotriva celorlalți. Există percepția că cine nu minte nu supraviețuiește. Răspuns obraznic. Autocontrol înseamnă maturitate.

Junon va intra în dimineața acestei zile în zodia Berbec unde va sta până pe 1 iulie. Trecerea sa pe un semn de foc, dar nu oricum, ci unul cardinal, va fi resimțită ca o eliberare de o mare presiune, ca o descătușare. Nu va fi un Prometeu descătușat, ci mai curând vocea unui cățel timorat de un stăpân prea aspru și lipsit de compasiune. Având în vedere că tensiunea acestei zile este accentuată și de careurile pe care Luna din Balanță le împlinește cu Lilith, Pluton și Marte va fi destul de dificil să facem o delimitare clară între ceea ce vine din schimbarea în sine a vibrației prin trecerea lui Junon pe Berbec și grijile momentului susținute pe nemulțumirea că nu primim ce meritam, ce am cerut, ce ne hrănește mai bine ori ne atenuează o durere. Cel responsabil va resimți la fel de mult tensiunea momentului ca și oamenii care trăiesc precum frunza-n vânt, însă ei vor putea să transforme acest impuls de a trăi în durere în impulsul de a găsi soluția miraculoasă la toate acestea ipostaze personale complicate. Pentru ei lupta cu problemele personale nu va fi o luptă cu ceilalți, ei nu fac proiecții, nu caută să-și diminueze durerea provocându-le celorlalți dureri similare, ci își adună gândurile, se centrează în opinii personale și acolo unde soluțiile nu vin încă, rezistă, suportă, rabdă.
Dacă pe zodia Pești, din 23 februarie și până acum, Junon ne-a introdus într-o poveste, tristă pentru unii, miraculoasă pentru alții, pe Berbec ne trezim la realitate, ca dintr-o reverie. Primul impuls este cel de confruntare pornind de la opinii spuse prea tare, prea mult, nepotrivit, indecent. Apoi survine decizia. Ne depărtăm de cei care se dovedesc slabi, pe care îi vedem așa ori care nu corespund unor așteptări. Anterior, din februarie și până acum, nu am fost atât de categorici, nu am renunțat la comoară, chiar dacă ea era stricată, lipsită de valoarea apreciată în prezent. Acum avem mai mult curaj și spre această zonă se va îndrepta acum încercarea pe bunătate, așa cum este indicat în deviza generală a săptămânii. Nu totul este despre curaj, desprindere, eliberare, ci este important cum se întâmplă toate acestea. Dictonul “Scopul scuză mijloacele” este marele pericol al acestei zile, cel care ne întunecă mintea și ne face să credem că avem drepturi mai multe decât alții sau mai importante. Devenim, astfel, de neoprit în focul acestor modificări și nu vom mai ști când să ne oprim. Fără să facem un efort, deducem că la capătul unui asemenea drum ne așteaptă o cruntă și întunecată însingurare. După ce se va depăși o anumită limită, cea dată de trecerea lui Uranus pe zodia Taur din mijlocul lunii următoare, o posibilă revenire va surveni doar prin compromis, prin săvârșirea unui păcat și mai mare. Cine dorește să o pornească pe această cărare pentru luptă, confruntare, combustie pare mai atractive, dar ar face bine să nu se comporte chiar ca un om nebun și să lovească în toată lumea, ci măcar să facă o listă. Luându-i pe rând ar putea ca timpul acesta al exploziei să treacă mai repede decât își închipuie și nemaifiind capabil să-și termine lista, nu va ajunge pe deplin însingurat.
Prin urmare, 28 aprilie este ziua unei decizii care ustură, atrage o pedeapsă ori ne liniștește pentru mult timp de acum încolo, poate chiar pentru următorii 8 ani, cât va dura tranzitul dificil al lui Uranus prin Taur. Pe ideea “Paza bună trece primejdia rea!”, să ne ținem departe acum de spiritul justițiar, cu atât mai mult dacă ne lovește o obiectivitate absurdă în care informația este mai atractivă decât omul, decât ființa, decât viața. Curajul adevărat vine din mișcarea bunătății. Lucrul acesta îl vedem cel mai des în minunatele exemple de sacrificiu pe care un părinte îl face pentru copilul lui prin imensa mobilizare produsă de mișcarea bunătății dincolo de limite ce păreau de netrecut cu scopul de a proteja viața, pentru că viața este ceea ce contează. La fel cum un licurici nu poate trăi fără să lumineze, tot așa bunătatea nu poate fi separată de curajul de a fi ceea ce ești făcut să fii, fără să urmărești să demonstrezi ori să convingi. Lupta oarbă este expresia agresivității și ea se susține pe ignoranță, pe teamă, pe dezordine. Mișcarea bunătății, ce are un singur scop protejarea vieții, nu va fi niciodată o luptă oarbă, ci o grație, o dovadă vie că Dumnezeu nu a creat Universul și apoi s-a ascuns, ci l-a creat și încă îl mai locuiește. Aceasta este starea de normalitate, nu luptă pentru supraviețuire, nu instinctul care ne ține tot timpul în tensiune, însă degradarea naturii umane a ajuns acum într-un stadiu mult prea avansat încât dincolo de limite nu mai vedem nimic, dincolo de frică nu mai simțim nimic, dincolo de agresivitate nu mai există niciun gând. Impulsul acesta minunat care ne arată că trecerea lui Junon pe Berbec ne ajuta să evadăm din dramă va fi continuat și mâine, însă într-un alt mod, prin conjuncția lui Junon cu Chiron, primul aspect de când acest asteroid a intrat pe Berbec. Ce gândim acum va crea un ecou real mâine. Aceasta este munca pe care o vom face acum și cine nu va fi atent la respect, măsură, protecție, ajutor nu va fi deloc în barca bunătății, ci în cea a disprețului față de muncă. Gândul care disprețuiește munca de acum se va transforma în ziua următoare în semnale care confirmă drama. Nu se va mai gândi nimeni dacă îi folosește că drama este validată, dar nu va mai putea schimba prea multe. Ce a cerut, asta a primit.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne propune să demarăm un proiect nou. Lucrând asupra lui vom vedea în ce măsură suntem creatori de valori (dacă îl ducem mai departe fără abateri) sau doar o combinație de ființe bocitoare pe motiv că dorințele nu li se împlinesc sau niște executanți docili ai comenzilor care vin din partea celor care nu vor să-și rezolve singuri problemele. Abia când ne propunem un asemenea proiect vom vedea cât de multe scuze avem programate pentru a ne demotiva, cât de puține resurse suntem dispuși să consumăm, cât de puțin dăruim și cât de puțin ne bucurăm pentru măsura a ceea ce facem, judecând totul după intensitatea a ceea ce am obținut până acum.

Balanța valorilor se schimbă. Avem nevoie de asocieri puternice. Ceea ce a rezistat presiunii exterioare devine un element foarte rezistent. Gândul cel bun este durabil. Ceea ce am dovedit rămâne o comoară personală. Ne pregătim pentru un mare eveniment. Vorbele au greutate. Vrem printr-o seriozitate diminuată să câștigăm încredere. Cine ascultă, învață!

În dimineața acestei zile Luna va intra în Scorpion, nu înainte de a împlini o opoziția cu Uranus, cel care foarte curând își va încheia călătoria prin Berbec. Acum realizăm că există în jur o grație care nu poate fi manipulată, că binele pe care-l simțim acum mult mai ușor este real și nu se poate disipa atât de repede. În cazul unora, contactul cu binele acesta poate produce un ușor disconfort ca atunci când ochii dor pentru că nu au fost folosiți prea mult sau când după o lungă perioada de repaus musculatura nu răspunde corect comenzilor.
Din fericire, trigonul Soare-Saturn ne face responsabili, reținuți, interesați să împlinim toate etapele fără inhibiții ori temeri nejustificate, ceea ce va atenua această durere suspectă. Conjuncția Chiron-Junon aduce, pe acest fond, și un ecou interesant a aceea ce ne-am stabilit în ziua anterioară. Cuvântul este respectat, mesajul său are greutatea pe care i-am oferit-o, iar credibilitatea nu va fi decât o consecință firească a seriozității. Chiar dacă retrogradarea lui Saturn poate aduce și o ușoară undă de regret acestor trăsături, noi știm că acolo unde-i lege nu-i tocmeală și lucrurile acestea legate de efort, disciplină, respect nu fac obiectul niciunei negocieri.
În realitate, ecuația astrală a zilei de 29 aprilie face referire la responsabilitate. Poate nu ar trebui să ne temem atât de mult de consecințele faptelor proprii dacă ceea ce am făcut a fost corect, dacă am dat dovadă de responsabilitate, chiar dacă nu am fost impecabili prin ceea ce am făcut. Nu se pune problema ca în ultima zi a acestei săptămâni să fim obedienți. Cu toate acestea, balanța valorilor, cea care a ținut într-un spațiu restrâns, cel al moralității, al binelui înțeles și dus mai departe, poate fi zdruncinată dacă gândul de securitate, de protecție și de rezistență în fața unui factor coroziv ne transformă în niște oameni fără suflet, ne convinge că este mai important să acordăm credibilitate lucrurilor mărunte, regulilor, nu vieții. Relația bună dintre Soare și Saturn ne vorbește despre o rezistență în fața unei probleme. Dacă de-a lungul acestei săptămâni am trăit cu probleme închipuite, și acum ne vom inventa obstacole pentru a ne convinge că reacțiile pe care le avem sunt justificate. Retrogradarea lui Saturn arată că multe dintre reacțiile pe care le avem au cauze adânci și cine nu le caută, cine rămâne la suprafață, riscă să își dramatizeze propria condiție acum, pe 29 aprilie, la fel cum va face și în următoarele săptămâni.
Pentru că în această zi se împlinește și conjuncția lui Chiron cu Junon, asocierile făcute prin liniște, prin echilibru, puterile la care ajungem prin respect față de ceilalți, prin diminuarea agresivității, prin renunțare la câștigul imediat pentru a consolida puterea grupului, puterea individului, ne salvează și ne pregătește pentru următoarele săptămâni. Știm și din prezentare generală, dar și din ceea ce am tot indicat în ultimele săptămâni, ceea ce urmează de acum și până în mijlocul lui mai reprezintă o pregătire pentru trecerea lui Uranus pe zodia Taur. De aceea, și acum, la fel ca și în săptămânile anterioare, avem nevoie să ascultăm pentru a învăța. Abia după aceea, când vom trece cu adevărat în situații delicate, cele care ne vor testa eficiența, adică după ce Uranus va intra pe zodia Taur, se va pune și problema acțiunilor concrete. Deocamdată suntem acum într-o etapă de educație.
Prin urmare, finalul săptămânii ne vorbește despre schimbările pe care le putem grăbi, chiar dacă ele nu sunt bune sau nu ne vor duce către rezultatele pe care le așteptăm. Faptul că Soarele se va afla într-o relație bună cu Saturn este un semn bun pentru că încercările de acum ne fac mai puternici și rezultatele pe care le obținem prin parcurgerea acestor situații ne transformă în oameni puternici. Desigur, nu vorbim despre schimbării spectaculoase, ci vorbim despre diminuarea, reducerea sau întârzierea unui eșec. Vorbele vor avea o greutate foarte mare acum și tot ceea ce promitem va trebui să împlinim. Primul aspect pe care Junon îl împlinește imediat ce a intrat pe zodia Berbec, o conjuncție cu Chiron, ne solicită pe nonviolență. Atunci când un aspect astral, susținut de zodia Berbec, ne îndeamnă să fim nonviolenți înseamnă că am ajuns într-un punct critic. Prin Berbec, nonviolența nu vine decât dacă există puternic întipărită în conștiința personală experiența sacrificiului. Așadar, în cuvinte mai simple, reușita zilei de 29 aprilie se bazează pe un sacrificiu pe care l-am făcut recent. Acest sacrificiu poate fi dat și de refuzul de a participa la un compromis, de a obține un avantaj cu orice preț, de a ne folosi de puterile pe care alții le au.
Problema aceasta a încercărilor la capitolul bunătate, la a înțelege cât de periculos este disprețul față de muncă va face acum un contrast teribil cu atașamentele săptămânii anterioare. Unora, această comparație li se va părea de-a dreptul dramatică, dar ea nu reprezintă decât cursul firesc al unui proces evolutiv. Dacă nu te hrănești cu reziduuri, cu toxine, dacă nu stai și în preajma oameni toxici, ai șansa să înțelegi calitatea bunătății, dar nu de la sine, ci trecând un test. Atât de simplu este!
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu râvni la bunurile cu care alții se laudă. Și astăzi, ca de mult timp încoace, “Laudă de sine nu miroase a bine!”.

22 thoughts on “23 – 29 aprilie 2018

 1. Maria spune:

  Iti multumesc!

 2. elenatgo spune:

  Tinand cont de reputatia nu prea placuta a a conjunctiei Marte -Pluton ,la ce sa ma astept daca ea se intimpla peste Martele natal in casa 3 ?

  1. Depinde de mesajul pe care Marte îl are pe tema natala pentru că predispozițiile de acum pe el se grevează. Oricum, aduce o tensiune pe un mesaj, pe vorbe, pe discuții care nu sunt apreciate prin ceea ce reprezintă, ci prin ton, chiar întâmplări ciudate pe care le parcurge cineva din vecinătatea ta și la care să fii martor, un consum prea mare pe proiecte mici care nu vor avea importanța acordată acum. Sunt afectate deplasările scurte, cele de deasupra solului, dar pe suport fix (scări, pasaje). Există și o parte bună. Înveți ceea ce nu poți de la sine, ci numai prin constrângeri.

 3. elenatgo spune:

  Multumesc mult pentru explicatii si recomandari.

 4. Ioana Binea spune:

  La multi ani!

 5. Ciucur Gheorghita spune:

  La Multi Ani !multumesc pentru tot ce faceti va astept cu nerăbdare sa va citesc in fiecare joi Sfântul Gheorghe este un biruitor al râului Doamne ajuta!

 6. Ina spune:

  La multi ani! Sa ai o zi minunata!

 7. Ani spune:

  La multi ani!Multumim pentru tot!

 8. Lucia spune:

  La multi ani, in pace si fericiti – tot ce e mai bun sa ai parte!

 9. elenatgo spune:

  La multi ani cu sanatate si vise devenite realitate .Cu multa stima pentru ceea ce faceti pentru noi.

 10. Ivora spune:

  La multi ani pt ieri! Multa sanatate!
  Ce parere aveti despre tranzitul lui pluto in opozitie cu luna natala din casa a XII ,conjunct cu ascendentul?

  1. Mulțumesc!
   Tranzitele lui Pluton dureaza mult, ani de zile și sunt destul de dificile. Nu rămâne nimic neatins. Aceasta este o perioada grea, de îndoieli față de propria persoană care duc la descurajare. Ce se depășește pe acest tranzit curață mult, în special de pe suflet si protejează de ceea ce ar duce la boală și nu știi încă. Așadar, nu ca un joc de cuvinte, ci ca o recomandare cu un înțeles anume, nu tot ce doare doare cu adevărat.

   1. Ivora spune:

    Sunteti magic! Va multumesc!

 11. Lucia spune:

  Si eu iti multumesc pentru interpretarea tranzitelor lui Pluton; a fost o minunata confirmare de care tocmai aseara aveam nevoie, asa ca iti multumesc la patrat – de fapt, infinit!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.