16 – 22 aprilie 2018

16 – 22 aprilie 2018 este săptămâna birocrației generoase care strică proiectele pe termen lung și a faptelor neobosite care ne fac viața mai bună. Deși săptămâna este încărcată la capitolul evenimente astrale, mesajul ei este foarte clar. Acolo unde intervenim pe șabloane, pe obiceiuri, pe scheme vechi ineficiente la care nu am renunțat nici măcar când am fost constrânși și la care nu dorim să renunțăm nici acum, riscăm să intrăm într-un derapaj, riscăm să facem anumite greșeli care să ne strice proiectele pe termen lung. Dacă unora li se pare un lucru lipsit de importanță, li se amintește că a produce o astfel de stricăciune este o gravă eroare atât față de sine, față de propriul destin, dar și față de colaboratori, față de cei care sunt, la rândul lor, implicați în astfel de proiecte. Anvergura lor înseamnă un consum mare, deci risipirea unor resurse majore ce au fost folosite pentru fiecare etapă în parte, dar și alimentarea unor speranțe clădite pe orgolii. Această direcție rigidă nu a fost apreciată în niciuna dintre săptămânile acestui an, așa cum nu va fi apreciată nici acum. De aceea, înțelegem din a doua parte a devizei acestei săptămâni ce anume ducem mai departe, care sunt elementele care ne protejează de aceste derapaje. Faptele neobosite, cele pe care l-am abordat cu seriozitate, cu credință, sunt cele care ne vor scoate din încurcături, care dau farmec și sens acestei etape existențiale.
Referindu-ne strict la aceste șapte zile, nu la mesajul lor sintetic, putem spune că cea mai bună zi a acestei săptămâni este cea de luni, când se împlinește Luna nouă. Toate celelalte ne încarcă de o mare răspundere și ne duc spre trecutul neplăcut, dar nu pentru a ne pedepsi, ci pentru a ne convinge ce trebuie lăsat, desprins, abandonat. În cazul unora, această săptămână va fi foarte apăsătoare pentru că, făcând trimitere la anumite acțiuni greșite ce s-au consumat în anul anterior împreună cu cei cu care conviețuiesc acum (grup de apartenență, familie, prieteni), le va fi foarte greu să accepte că fapta săvârșită trebuie iertată. Oamenii își iartă greu, la fel de greu își șterg păcatele, dar și mai greu se detașează de consecințele lor. Iată de ce pentru unii această săptămână va fi destul de încărcată, foarte neplăcută sau periculoasă. Instabilitatea dovedită în trecut, la momentul când evenimentele spre care se întorc acum s-au consumat, va fi reiterată și ea va fi cauza problemelor ce vor fi duse mai departe, nu, concret, ceea ce se va întâmpla acum, în această săptămână. Această diferență de nuanță are și o parte bună: îi ajută pe cei care gândesc după ce fac, dar totuși gândesc, să repare ceea ce se mai poate repara.
Avem parte în această săptămână de câteva episoade astrale foarte interesante. Luni, 16 aprilie, se va împlini Luna nouă, marți, 17 aprilie, Chiron va intra pe zodia Berbec, în ziua următoare Saturn își va iniția deplasarea retrogradă (care va ține până pe 6 septembrie), vineri, 20 aprilie, Soarele va intra pe zodia Taur, iar în ultima zi Pluton își va iniția deplasarea retrogradă (care va ține până pe 1 octombrie). Toate aceste elemente, în afară de Luna nouă, pun o mare presiune pe conștiința celui care nu reușește să se detașeze, care crede că nedreptatea trecutului trebuie răzbunată, care își folosește energia dorinței pentru interese meschine. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că rolul acestor previziuni este acela de a ne avertiza. În afara zilei de luni, în toate celelalte zile ale săptămânii vom avea impresia că totul trebuie făcut la foc automat, foarte repede, sub o mare presiune, dar și depășind anumite încercări pe răbdare și eficiență. Nu trebuie să uităm că tot ceea ce ne apasă și ne tulbură vine dintr-o structură pe care am alimentat-o și căreia i-am dăruit din puterea personală pentru a exista, creând, astfel, o birocrație personală care, dacă va fi în continuare alimentată din puterea personală, ne va strica tot ceea ce este important și de viitor. Ceea ce facem în mod neobosit, în simplitate și credință, ne scoate din toată această amărăciune.
Recomandarea pentru această săptămână este aceea de a ne aminti de simplitate. La simplitate se ajunge greu, dar cine și-o însușește nu va mai renunța la ea.

Început. Independență. Anumite probleme sociale se rezolvă din inerție. Severitatea rezolvă probleme de patrimoniu. Gândul cel bun se transformă într-un ideal ambițios. Mare forță lăuntrică. Noutatea incită, trezește admirație, dar și sperie. Avem nevoie de confirmare. Combinații complexe. Acolo unde nevoia este definită, viitorul pare mai ușor de împlinit.

Luna nouă care se împlinește în dimineața acestei zile ne ajută să fim mai optimiști, mai curajoși și mai independenți. Prin aceste atitudini frumoase vedem lumea altfel, dar putem și accesa cu mai multă disponibilitate gândul cel bun, acel instrument cu care viața se poate schimba din punct de vedere calitativ într-un mod foarte simplu și constructiv. Lucrul acesta se explică prin faptul că vom apela acum la puterea gândului, la forța sa de transformare și pentru că, la puțin timp de la împlinirea fazei Lună nouă, Luna va trece prin conjuncția cu Uranus, cu puțin timp înainte de a-și încheia tranzitul sau prin zodia Berbec.
Vom vedea, ziua de luni, 16 aprilie, chiar dacă nu excelează la capitolul evenimente astrale este cea mai frumoasă zi a săptămânii, cea mai bună și ne poate aduce cele mai frumoase evenimente. În toate celelalte zile, chiar dacă, la un moment dat, se vor împlini și unghiuri frumoase, inițierea deplasării retrograde a lui Saturn de miercuri, 18 aprilie, complică lucrurile, aduce prea multă îndrăzneală în proiecte mici și multă ezitare în proiecte mari ceea ce ne va lăsa impresia că totul este greu, apăsător sau face parte dintr-un desfășurător care nu are înțeles. Nici ziua următoare nu aduce prea multe mesaje bune pentru că există un aspect stresant (opoziție Venus-Jupiter), care ne răstălmăcește ideea de putere sau pe cea de transformare. Așadar, ne rămâne spre bucurie și aprofundare doar momentul de față și indicat ar fi să-l apreciem așa cum se cuvine. Doar așa reușim să dăm evenimentelor o turnură foarte bună, doar în felul acesta rămânem stabili în proiectele care sunt cu adevărat importante. În celelalte cazuri, fie și cel mai mic moment de zăpăceală ne poate duce către zona inversiunilor, cea care ne va consuma din forța lăuntrică și ne va îndemna să redefinim totul, chiar și atunci când nu este cazul, având ca motivație teama de pierdere. În momentul acesta această teamă de pierdere este mai mult un avertisment care ne arată unde putem ajunge dacă nu suntem atenți. De miercuri și până la toamnă, în septembrie, vom trăi ca atare aceste limitări, adică nu va mai fi timp de avertismente.
Prin urmare, prima zi a săptămânii ne aduce încrederea că gândul cel bun ne poate ajuta să supraviețuim acestor vremuri încercate. Cel slab va avea nevoie de confirmare, adică să i se spună, să citească undeva, să vadă efectele a ceea ce face pentru a înțelege că bucuria este acum o forță care sporește binele. Omul puternic și pozitiv, ființele care au asupra comunității, asupra rasei umane în ansamblu un impact profund, cei care sunt formatori de idei, pot anticipa acum cu mai multă luciditate viitorul. Dacă sunt la începutul unui demers evolutiv, viitorul pe care îl vor observa, intui, descoperi va fi cel care urmează să se consume în acest an, de acum și până la toamnă. Ceilalți, se vor folosi de această putere de pătrundere pentru a se implica în combinații foarte complexe. În ambele cazuri, informația care este accesată în modul acesta trebuie respectată și încadrată corespunzător. Dacă, dintr-o eroare sau din alte motive, această informație este revendicată, dacă cel în cauză uită că este doar un canal de lumină atunci rostul acestor informații nu va fi împlinit. De aceea, este imperios necesar să privim către toate aceste direcții cu optimism, să lăsăm deoparte ideile fixe, etichetările, obsesiile, certitudinile referitoare la comportamentul celorlalți pentru a permite noutății să își atingă ținta. Cel care, în prima parte a zilei va fi doar energic, nu și optimist, va rata o experimentare minunată. Vor rămâne doar competitivi, doar se vor consuma în activități energice, dinamice fără a reuși să acceseze lumina spirituală și să o sădească în ceilalți sub formă de idei, speranțe, împliniri.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a sta departe de mândrie. Cel care va pune mândrie în acțiunile acestei zile arată, fie că nu respectă profunzimile care se află dincolo de aparențe, fie urmărește din start să își revendice rezultatul.

Acces de furie. Se refuză o problemă socială greu de rezolvat. Este nevoie de independență. Cel puternic caută să își formeze propria opinie. Omul slab învață greu și uită repede. Fiecare își dorește să ia parte la un ideal îndrăzneț. Putere de transformare prin desprindere de păcat. Eliberare. Compararea unei plăceri cu o nevoie. Conflictul face parte dintr-o problemă socială. Acolo unde nu există inspirație tensiunea strică. Creativitate. Probleme constructive. Soluții neobișnuite la probleme simple. Pierderea unui element de patrimoniu evită autodistrugerea.

Pentru că în dimineața acestei zile se împlinește opoziția lui Venus cu Jupiter, 17 aprilie este o zi dificilă, pe alocuri chiar apăsătoare. Avem însă ocazia să înțelegem că lucrurile acestea negative pe care ni le amintim acum cu atât de mare ușurință se pot stinge. Chiron va trece pe zodia Berbec și vom avea ocazia, pe îndelete, să cultivăm acel spirit de inițiativă, acea dorință de a căuta, de a cerceta, de a descoperi pentru a ne forma o individualitate clară, pentru a avea opinii clare, pentru a fi originali. Acum, în această zi, vom avea ajutor și din partea trigonului Venus-Pluton, cel care ne ajută să intuim tensiunea din spatele eșecului, conflictul care s-a sedimentat, problemele cu care ne-am obișnuit și cărora nu le mai vedem clar aspectul coroziv. Așadar, dinamica acestei zile ne duce spre transformare, dar nu oricum, ci prin desprinderea de păcatul pe care îl identificăm acum cel mai clar. Această formă de eliberare de greutățile personale poate fi pentru unii chiar foarte dureroasă. Nu ne referim aici doar la acele dureri pe care le resimte individul în relația asta cu el, nu la acelea care apar în procesul de vindecare, ci și la impactul neplăcut pe care-l au anumite evenimente sociale, despărțiri, încheierea unor colaborări, pierderea unor bunuri. Faptul că aceste evenimente se produc pe opoziția Venus-Jupiter (pierdere, separare) și pe trecerea lui Chiron pe Berbec (inițiativă, originalitate) este semnul că ne aflăm în fața unor schimbări fabuloase.
Dar înainte de a privi această conjunctură prin episoadele dure sau plăcute produse, avem nevoie să știm că ea se referă la puterea de discriminare. Nu ne-am mai întâlnit cu situații de genul acesta de la începutul anului și până acum. De altfel, atunci când beneficii sunt într-o dispunere ca acum (opoziție) sau când trec prin alte unghiuri stresante, fie că sunt majore sau minore, nu suntem obișnuiți să se facă referire la discernământ. Acum ajungem la discernământ prin ceea ce descoperim că s-a sedimentat, dar și prin ceea ce observăm că se întâmple de la sine, prin ceea ce se desprinde de noi, prin ceea ce ne părăsește și eliberează locul pentru ceva mai bun. Opoziția Venus-Jupiter are această putere de a ne trezi la realitate printr-o pală a destinului, printr-o tensiune, una care apare la intensitatea potrivită pentru fiecare în parte, nu prin comparație cu alte situații sau cu ceea ce se întâmplă în cazul celorlalți. Măsura a ceea ce primim este stabilită de necesitate. Așadar, discriminarea este oferită acum ca un dar al cerului.
O altă problemă cu care ne vom confrunta acum este cea legată de atitudinea pe care o avem față de destin. Relația proastă pe care Luna o are cu Axa Dragonului arată că există acum un semn de îndoială care ne șoptește la ureche, fie ca un înger, fie ca un demon. Ne șoptește ca un înger atunci când ne încurajează să lăsăm în urmă aceste greutăți, să nu mai privim cu patimă plăcerile, lipsurile, dezamăgirile. Ne șoptește ca un demon atunci când ne îndeamnă să facem proiecții ori o selecție negativă a evenimentelor și a ideilor. Ne va fi clar că pierderea acestei zile, cea care va face un contrast teribil cu întâmplările frumoase ale zilei anterioare, ne invită la autodistrugere. Poate, acum, când suntem cuprinși și de puterea de a acționa, nu suntem în stare să vedem această autodistrugere, dar cu timpul și aceste informații ni se vor dezvălui mult mai clar.
Prin urmare, 17 aprilie este o zi în care observăm cât de departe putem ajunge dacă nu ne controlam partea întunecată a firii, dacă nu diminuăm impulsurile negative sau dacă nu le eliminăm. Lăsând această parte întunecată să se desfășoare după bunul plac ajungem să devenim creatori de tensiune, de conflicte. Este adevărat, momentul de față vine cu teama că pierdem ceva important, cu grija că acele elemente de care ne desprindem par să fie cele mai importante de până acum. În realitate, grija că lucrurile acestea sunt bune pentru că ne sunt luate este cea care ne deformează percepția corectă a realității. Ni se pare că pierdem, dar, în realitate, suntem ajutați să ne desprindem de ceea ce ne-ar putea duce la un sfârșit tragic sau la autodistrugere.
De partea cealaltă, acolo unde această presiune internă este controlată, ni se pare că dacă facem puțin primim mult, dacă ne abținem, dacă ținem sub control aceste impulsuri negative ceea ce este bun se împlinește de la sine. Și aceasta este o percepție eronată pentru că ea este susținută acum de impulsul către pasivitate. Binele este o forța activă, este un element de bază al înțelepciunii, iar înțelepciunea nu este niciodată pasivă. Absența acțiunii înțelepte orientată într-o anumită direcție înseamnă atenția activă care ține totul în echilibru. În timp ce impulsul de a menține ceva dezordonat (agitația) se află pe un taler al balanței, această atenție activă, care ne convinge să nu facem aceleași gesturi precum sunt cele de partea cealaltă, reprezintă expresia imuabilă a unui bine absolut care își exercită puterea pentru a menține echilibrul, nu este pasiv.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu-i judeca pe oameni, în ansamblu, după problemele pe care le au acum. Ceea ce au acum ține, și în cazul lor, ca și în cazul nostru, de anumite elemente de destin care rămân în urmă. Ceea ce rămâne în urmă nu ne mai poate defini.

Este nevoie de seriozitate. Prea multă instabilitate nu duce la nimic bun. Vorba zboară prea ușor. Prin cuvânt se strică o prietenie. Cercetare inutilă pentru individ, inutilă pentru comunitate. Idealul îndrăzneț rămâne în continuare un mister. Se revine la o înțelegere mai veche. Sentimentele frumoase sunt rănite doar în intimitate. Schimbul de experiență este pus în dificultate de o modificare neprevăzută de plan. Oamenii slabi, uniți pentru un ideal comun, par puternici și de neînlocuit.

Inițierea deplasării retrograde a planetei Saturn se va produce în dimineața acestei zile, deplasare care se va încheia pe 6 septembrie. În tot acest interval învățăm mai multe despre prietenie, despre seriozitate, despre excelență. Ceea ce putem face într-un domeniu nu putem face la fel de bine, la același nivel și cu aceeași abilitate, și în celelalte. Dar, această deplasare retrogradă nu reprezintă doar o informare despre ierarhiile acestei lumi, ci și despre reguli, despre ușurința cu care rămânem înțepeniți în atitudini toxice, bolnăvicioase, cele care cerșesc atenție, care ne consumă din putere doar pentru a întreține o imagine. Saturn retrograd pe Capricorn nu are nevoie de imagine, nu lucrează pentru imagine și nici pentru ceea ce ar putea să ducă la un moment dat la un spor de imagine. De aici și tensiune cum că suntem constrânși să facem ceea ce nu ne place ori este foarte greu. Asta înseamnă că tot ceea ce ține de latura practică ne va solicita pe confort, pe nevoi, cele care de cele mai multe ori sunt altele decât confortul și nevoile societății. Dacă luăm în calcul și faptul că în a doua parte a acestei zile Soarele va trebui să treacă prin conjuncția cu Uranus, ultima cu Uranus pe zodia Berbec din acest ciclu, înțelegem de ce mesajul retrogradării lui Saturn ni se va părea un fel de ultimatum. Unora această conjunctură le va spune că trebuie să se întoarcă la o înțelegere mai veche, că ceea ce a fost de bun augur până acum trebuie să se oprească și multe din aceste încurajări spre despărțire, care vin în momentul de față spre noi, vor semăna cu cele care au venit în ziua anterioară, deși cauzele sunt complet diferite.
O altă componentă a acestei zile scoate în evidență o formă de putere care nu trebuie luată ca model. Ceea ce este acum foarte puternic, adică iese în evidență sau se ocupă de propria imagine, nu reprezintă altceva decât forțe minore, mici, slabe care devin vizibile pentru că se unesc, se asociază, formează un grup. Nu trebuie să uităm că nota definitorie a zilei de 18 aprilie este cea care ne întoarce la remușcările tinereții, la tristețea pe care o resimte în suflet omul care ar fi putut să facă ceva important pentru sine ori pentru ceilalți și nu a făcut. Iată că, mergând pe acest fir invizibil, descoperim și care sunt motivele acestor asocieri în mare grabă a forțelor slabe. Cu toate acestea, remușcările nu sunt bune pentru că ele duc de fiecare dată către o înțelegere greșită a vieții, către crearea unor simptome de boală, către o accentuare a nervozității. Prin remușcarea de acum putem înțelege greșit că vina o poartă doar cel care s-a opus sistemului, doar cel care s-a așezat de-a curmezișul. Acum retrogradarea lui Saturn ne creează aceste impresii. Seniorul karmei este cel care încearcă să ne așeze valorile în așa fel încât ceea ce este excentric să fie văzut ca un element rău, ca pe ceva ce sfidează ritmul, ca pe un factor anarhic. Dacă nu ar fi fost retrograd, Saturn ne-ar fi permis să fim mai lucizi și să înțelegem mai ușor cât de multă nevoie avem de stabilitate, dar nu de de-a adoptate prin încrâncenare, lăcomie sau abuzuri. Așa, el agasează impresiile pe care le avem și pe care nu avem nici cel mai mic interes în a le controla. Aceasta este înțelepciunea pe care Saturn retrograd de acum și până la începutul lunii septembrie va încerca să ne-o transmită.
Prin urmare, 18 aprilie ne vorbește despre o tensiune pe care am ignorat-o altădată și pe care acum nu o mai putem trece cu vederea. Este foarte posibil ca în cazul oamenilor disciplinați această tensiune să fie un element minor, dar asta nu înseamnă că problema din care face parte este și ea minoră. Oamenii care au fost blânzi cu ceilalți de la începutul anului și până acum vor trebui să treacă prin episoade dificile de corecție, vor fi puși la colț, nu vor fi acuzați și nici nu vor avea un debut trist al retrogradării lui Saturn. Pentru că această inițiere a deplasării retrograde a lui Saturn pe Capricorn (domiciliu) se produce când Luna (octava sa inferioară), trece prin zodia Taur (exaltare), lecțiile acestea se vor așeza la baza unui edificiu foarte important, vor fi ele însele generatoare de impresii, de observații, de bucurii și progrese. Acolo unde lucrurile sunt orientate către o notă dramatică, ceea ce învățăm prin această durere se va așeza, ca în cazul tuturor, la baza unui comportament, la baza unor observații, doar că acestea își vor păstra nota neplăcută. Dacă situația de acum ne îndeamnă să revenim la o înțelegere mai veche, să fim mai apropiați cu cei care ne-au greșit, să respectăm acest îndemn al universului. Și acești oameni care au greșit, intenționat sau din ignoranță, trec prin transformări asemenea nouă. Fiind toleranți cu ei, în realitate, îi ajutăm, îi impulsionăm cu o energie pozitivă pe cei care vor să se schimbe. Lucrul acesta produce un val de transformare, de schimbări pozitive.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu acuza pe baza impresiilor de moment. Impresiile de moment care au această notă negativă fac parte din bagajul psiho-emoțională care trebuie lăsat în urmă.

Tentație. Dorințe complicate. Soluțiile pe termen lung contravin dorințelor de acum. Ambiție de a rupe prietenia cuiva, de a provoca durere, de a strica. Prea multă pasiune. Plăceri inferioare. Refuzul dorinței de a evolua. Exagerarea propriilor opinii. Drumul greu pare și mai greu. Evoluția se face prin detașare, nu prin încrâncenare.

Conjuncția lui Marte cu Luna neagră, aspect care a fost activ și în săptămâna anterioară și pe care îl vom mai invoca și în săptămâna care va veni, ne vorbește despre lucrurile rele care ne-au marcat trecutul, despre lecțiile pe care nu am vrut să le învățăm, despre prieteniile trădate. Din fericire, Luna se află acum într-o dispunere foarte bună față de Axa Dragonului și poate media tendința Nodurilor făcând în așa fel încât lucrurile acestea foarte complicate să nu fie și foarte dureroase. Însă, cu destinul nu-i de joacă. Cea mai mare parte din zi Soarele va fi pe ultimul grad al zodiei Berbec și percepția durerii va fi supradimensionată. Vom vorbi în mijlocul săptămânii mai despre durerile prezent, chiar dacă nu au un istoric, chiar dacă nu știm prea multe despre ele, decât vom vorbi despre dureri provocate cu mult timp în urmă. Cele mai accesibile ar fi durerile provocate în anul anterior, când Marte și Luna neagră au trecut prin opoziția lor. Acum vrem să facem pace cu dușmanul, vrem să pozăm în persoane care nu pot fi tentate, în oameni care nu pot fi manipulați, deci închidem această poartă către trecut acordând o atenție supradimensionată presiunii prezente. Durerea în sine, drama aceasta pe care o trăim în momentul de față, ne demonstrează, dar le arată și celorlalți, că toate aceste situații greșite pe care le-am parcurs în anul anterior nu au fost acceptate, nu au fost înțelese și nu vor fi tolerate niciodată. Faptul că toată această conștientizare apare în momentul în care Luna mediază tendința Nodurilor prin Capul Dragonului (adică planurile de viitor par să intre pe un făgaș normal și ajungem să fim cât de cât în armonie cu noi înșine), problemă neacceptării trecutului devine un fel de minciună pe care ne-o spunem nouă înșine și în care ajungem să credem atât de mult încât stabilitatea, echilibrul, liniștea, confortul nu pot fi obținute decât prin plăcerile inferioare. Este foarte posibil ca în anul anterior toate aceste greșeli să fi apărut pentru că am exagerat în susținerea propriilor opinii, am avut așteptări din partea celorlalți atunci când s-a pus problema acceptării, toleranței, înțelegerii, iar acum Universul ne pune oglinda, ne arată calitatea acestor convingeri.
Prin această conjuncție pe care Marte și Luna neagră o împlinesc ocolim problema. Există, ce-i drept, și o presiune pe echilibrul psiho-emoțional, în sensul că pe 19 aprilie ni se va părea mult prea greu să respectăm programul de lucru, să acceptăm condițiile impuse de ceilalți, să fim oameni disciplinați și echilibrați, să ne păstrăm imaginea care ne-a adus până acum mai multe beneficii, ca o durere care există deja în interior și care le estompează pe cele noi. Totuși, nu înseamnă că durerea pe care o simțim acum, nemulțumirile care se adună acum și ne tulbură gândurile sunt reale. Ele nu sunt reale în modul în care se argumentează acum, deși au legături certe cu întâmplarea care s-a consumat, deci nu sunt o plăsmuire ale minții. Componenta acestei minciuni pe care individul și-o spune-i lui însuși pentru a susține un sistem de argumentare ce nu are legătură cu realitatea, propriile obsesii, propria nervozitate este ceea ce ne frânează evoluția. Acum evoluția se face prin detașare, iar aceasta încrâncenare cu care urmărim să ne ținem toate patimile în același loc, în același spațiu, ca și cum sunt cele mai importante valori ale vieții, ne consumă foarte mult și ne face să dăm vina pe ceilalți pentru orice nu putem obține. În mijlocul săptămânii înțelegem că toate aceste elemente fac parte dintr-o birocrație personală, dintr-o ordine a argumentării, a observației, a proiecțiilor care strica ceea ce este mai important și cel mai valoros din planurile de viitor. Ceea ce este bun vine din sârguință, din disciplină, din ușurința cu care refuzăm aceste obiceiuri care nu au fost niciodată corecte, dar pe care, din diverse motive, am ajuns să le vedem ca pe niște modele de bune practici.
Prin urmare, mijlocul săptămânii ne vorbește despre patimi, despre consecințe ale unor fapte greșite, unele dintre ele săvârșite chiar cu duritate, cu violență, față de cei pe care am fi putut să-i considerăm apropiați, frați, surori, față de oameni care n-ar fi putut fi prieteni și pe care i-am antrenat în relații delicate încât am ajuns să îi vedem acum ca pe niște dușmani redutabili. Lupta aceasta cu pasiunile care nu au fost învinse altădată poate scăpa de sub control dacă facem trimitere la întâmplări legate de drame. Faptul că Luna mediază acum tendința Nodurilor prin Capul Dragonului este pentru noi un semn foarte clar că ar trebui să ne ocupăm de ceea ce ne stimulează creativitatea, de binele care se împlinește natural, de ceea ce nu este afectat prin agresiune, ci încurajat prin iubire. Toate celelalte, lovite acum de patimă, se pot transforma, prin sedimentare, în greutăți, în poveri, în dureri care ne depărtează de pe drumul cel bun. Dacă altădată durerile ar fi fost un indicator bun, adică ne-ar fi ajutat să ne orientăm corect pe calea cea bună, acum ne schimbă gândurile, le face să fie pătimașe, dure, periculoase.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu generaliza pe baza informațiilor pe care le vedem și credem că le înțelegem acum. Tot ceea ce se întâmplă acum se inflamează, produce o sensibilitate psiho-emoțională pe care ne grăbim să o explicăm prin alte întâmplări care nu au nicio legătură cu ceea ce se întâmplă acum.

Nevoie de liniște. Se caută o înțelegere. Refuz. Rupturile mai vechi se răzbună. Prin muncă omul simplu crede că o ia de la capăt. Meritele personale nu sunt recunoscute așa cum ar trebui. Refuzul duce la dezechilibru, chiar la boală. Viața ne călește. Sentimentele confuze sunt investigate departe de curiozitatea celorlalți. Problemele sociale se degajă puțin. Devine foarte evidentă o problemă de opinie. Convingerile celor care s-au unit pentru rău par de neschimbat.

Trecerea Soarelui pe zodia Taur nu oferă stabilitate sau, mai exact, acea stabilitate de care am avut nevoie în primele patru zile ale săptămânii și nu am obținut-o. Este foarte posibil ca momentul acesta să fie puțin cam tardiv, să primim ajutor, susținere, să obținem mult mai ușor o stabilitate, dar aceasta să nu ne mai folosească atât de mult. Desigur, nu așa va fi toată luna, nu așa va fi în următoarele patru săptămâni, cât durează trecerea Soarelui prin zodia Taur, însă acum, pe 20 aprilie, multe vor fi absurde, vor lăsa impresia că au ajuns la capăt de drum, că sunt greu de împlinit, că este nevoie de o nouă perioadă de călire, de efort, de abținere sau de constrângere pentru ca stabilitatea să fie cu adevărat reală.
La modul comun, 20 aprilie ne aduce o tensiune în relații sensibile, în relații care au mai fost încercate de la începutul anului și până acum, schimbări ale unor opinii care au vrut doar să pară clare și solide, dar, în realitate, nu au fost niciodată așa. În plus, există și o componentă negativă a acestei zile, cea care ne arată că puterea crește în cazul celor care s-au unit pentru un scop negativ. De lucrul acesta nu se face răspunzător nici Soarele din Taur, dar nici Luna care în a doua parte a zilei intra pe zodia Rac. Există o presiune generală care vine din combinațiile astrale ale acestei perioade care impune momentului de față o asemenea direcție. În plus, lucrul acesta este posibil și pentru că Luna se află acum într-un careu cu Chiron. Ceea ce nu ne convine ne motivează să ne așezăm de-a curmezișul, să fim cei mai buni, cei mai puternici, cei mai credibili, mai ales când lucrurile nu stau chiar așa. De aceea 20 aprilie este o zi dominată de o problemă de opinie. Dacă am sta strâmb și am judeca drept, am vedea că sunt importante și convingerile celorlalți, și experiențele lor, că ideile pe care le avem nu trebuie neapărat însușite de ceilalți doar pentru că avem convingerea că sunt cele mai bune. Trecerea Soarelui pe zodia Taur ar putea fi un moment foarte periculos pentru cei care abordează viața într-un mod atât de încrâncenat și de rigid. Una este să nu îți convină opinia celuilalt, să ți se pară că opinia ta este mai bună, să ai încredere în ce știi și faci, și alta este să pornești în conversație, în interacțiune, cu obsesia că ideea ta trebuie recunoscută ca o autoritate. Este ca în cazul respectului, cel care se câștigă, nu se impune. De aceea, avem nevoie ca trecerea Soarelui pe zodia Taur să ne aducă o diversitate constructivă, să ne vorbească despre putere într-un mod frumos, creativ și fertil, nu să facă referire doar la duritatea materialului din care este confecționată cușca în care trăim.
Prin urmare, 20 aprilie face referire la o nevoie, nu atât la una materială, concretă, legată de un obiect sau de o persoană, cât una legată de o stare sufletească. Nevoia de liniște, de echilibru și de înțelegere poate crea acum un contrast foarte puternic nevoii de refuz. Nevoia de refuz creează rupturi. Nevoia de liniște, echilibru și înțelegere creează tărie de caracter. Acolo unde lucrurile nu sunt privite prin încrâncenare putem vorbi despre jovialitate, despre deschidere chiar și despre mici conflicte, care nu au nimic esențial la bază și care vor rămâne în memoria personală ca un joc al ironiei. Nota definitorie a acestei zile rămâne însă angajamentul pe care ni-l luăm în a îndeplini un obiectiv, în atinge un țel, în a obține ceva concret. Nu trebuie subestimată această ambiție pentru că ea ar putea mobiliza acum resurse nebănuite. Așadar, mult mai important este să rămânem în simplitate decât să obținem victoria pe orice cale.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a fi atenți ce convingeri adoptăm acum. Pe baza acestor convingeri ne construim identități.

Aspirații frumoase. Drumul este încurcat. Mintea este răvășită. O întârziere lansează un mesaj fals. Ne întoarcem la sentimente mai bune. Nu avem puterea să ne ridicăm la nivelul aceea ce admirăm. Asocierile ne rezolvă o problemă de patrimoniu. Ni se pare că am ajuns prea departe într-un conflict. O opinie mai veche s-a transformat într-o convingere. Convingerea a devenit un obstacol.

Trecerea Lunii prin careul cu Mercur în noaptea de vineri spre sâmbătă pare să fie un unghi destul de încordat, de apăsător care să susțină o dezordine ce a fost ascunsă în celelalte zile. În realitate, nu putem separa acest aspect de celelalte unghiuri care dau zilei o notă constructivă. Nota constructiva a momentului face referire la teama de schimbare. Nu putem porni în această analiză punând eticheta că toți oamenii sunt îngrijorați în fața unor situații care ar putea să-i schimbe, că toți refuză schimbarea sau că sunt conservatori. Unii mai fac schimbări și de dragul schimbării, însă aceștia nu sunt cele mai bune exemple în cazul de față. La fel, nu sunt cele mai bune exemple nici și cei care se țin cu îndârjire de obiceiurile vechi, considerând că acestea le-au construit identitatea pe care o au și nu este oportun să renunțe la ele. Toată această confruntare între bine și rău pare o luptă foarte interesantă și din această cauză unii cred că trebuie să se mențină în zona în care au activat de la începutul săptămânii și până acum, chiar dacă sunt convinși așa duc tensiunea ori conflictul puțin mai departe. Cei care rămân în această zonă inferioară vor fi interesați să se controleze mai bine, să nu li se vadă greșeala pe care ar putea să o facă, să afișeze o anumită imagine, să pozeze frumos, să aibă un aspect îngrijit, să răspundă frumos dacă cineva i se adresează cuviincios.
În realitate, problema zilei de 21 aprilie este mult mai amplă. Ceea ce vine spre noi acum lansează un mesaj de transformare care trebuie să treacă dincolo de obiceiuri, dincolo de ceea ce știm că trebuie să se împlinească prin experiența pe care o avem, pe baza cunoștințelor deținute, prin resursele pe care le avem în momentul de față. De aceea, mesajul sintetic al zilei ne spune că, în multe din situații, convingerea a devenit un obstacol major. Nu este nimic rău în a privi cu nostalgie, în a fi romantici, în a admira, poate chiar cu naivitate, frumusețea simplă a lucrurilor sau a oamenilor. Dacă ajungem să ne rușinăm de ea, dacă ajungem să credem că această sensibilitate este cel mai mare obstacol al vieții sau este ceea ce ne oprește din a deveni puternici înseamnă că avem o viziune greșită asupra puterii, înseamnă că pentru noi puterea este echivalentă cu încrâncenarea și rigiditatea. Gândurile acestea le putem avea încă de dimineață, când Luna va trece prin opoziția cu Saturn. Ceea ce este vechi sau ceea ce are statut de experiență se poate transforma într-o convingere periculoasă. Având în vedere că știm, unii în mare, alții în mod punctual, care este contextul acestei săptămâni, problema rigidității va fi asociată acum cu obiceiurile care s-au desfășurat prea liber pentru că li s-a permis, pentru că au fost cultivate. În felul acesta, înțelegem că prima parte a devizei săptămânii se referă la această notă bolnăvicioasă și că faptele neobosite nu sunt cele care vin de la sine, ci acelea care sunt abordate cu același efort deși suntem conștienți că opusul lor ne-ar face viața mai simplă sau ne-ar simplifica puțin aceste demersuri. Faptele neobosite ne arată nu acțiunea în sine, cât calitatea traseului pe care mergem. Este mult mai important să rămânem integri pe acest traseu, indiferent de cât de neobosite sunt faptele, de cât de mult efort depunem, decât să alegem varianta cea mai comodă. Acum, varianta cea mai comodă este și cea mai păguboasă.
Prin urmare, 21 aprilie ne vorbește despre ceea ce ne îngrijorează și refuzăm, despre conflictele care ne creează convingeri greșite, care ne fac să fim îndârjiți față de viață, care ne țin prizonieri. Dacă privim lucrurile în modul acesta toate se simplifică și înțelegem că nu acțiunea în sine este periculoasă acum, ci convingerea pe care am transformat-o într-un obstacol. Acesta nu rămâne doar la nivel de idee sau la nivel de stare sufletească, ci se transformă și într-unul de patrimoniu. Ceea ce achiziționăm gândind și simțind în modul acesta primește din partea persoanei în cauză o energie ca o informație ce cu greu va mai putea fi schimbată pe mai târziu. Așa ajung oamenii să acumuleze obiecte care sunt impregnate cu vibrația momentului de disperare din momentul achiziției. Așa ajung oamenii să fie influențați de obiecte și să nu se poată desprinde de ele fără să înțeleagă de ce. Mulți cred că puterea gândului este cea care impregnează obiectul respectiv, dar, în realitate, gândul este doar un instrument pentru că disperarea cu care trăim în dizarmonie face din acel obiect un talisman încărcat de tristețe.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne gândi la simplitate. Simplitatea nu înseamnă puțin, ci înseamnă claritate.

Este nevoie de o nouă asociere. Un conflict emoțional este escaladat cu alte persoane. Apar acuzații noi. Înțelegerea vine prea târziu. Prieteniile mai vechi sunt un refugiu, dar nu rezolvă o problemă socială. Conflictele în sine ne învață cum să trăim. Evadăm dincolo de limitele personale prin ambiție. Un drum se încheie. Primim o veste bună. Unele probleme se dezvăluie ca fiind de nerezolvat prin puterea individului. O decizie socială separă problemele individuale de cele colective. Încredere în sine. Acces la putere. Lupta nu este întotdeauna un semn de agresivitate. Cel care neagă nu dorește să se asocieze cu minciuna. Soluțiile bune produc și vindecare.

În mijlocul acestei zile Venus și Junon își vor definitiva sextilul pe care îl formează de ceva vreme, iar, spre seară, Pluton își va iniția deplasarea retrogradă care se va încheia pe 1 octombrie. Și acum, așa cum am văzut de-a lungul întregii săptămâni, vorbim despre implicare, despre determinare sau de ceea ce considerăm a fi tardiv. Ideea de prea târziu sau care nu se împlinește la timp ne atrage atenția acum pentru că suntem în fața unor lucruri foarte importante. Mesajul zilei de 22 aprilie este unul eminamente emoțional și pentru că Junon are acum o calitate specială. Ea reușește să medieze opoziția Venus-Jupiter care a făcut din ziua de 17 aprilie una apăsătoare, marcată de ghinion, de pierdere și de despărțire și ne aduce certitudinea unei finalități bune deși nu vorbim despre încheierea unor demersuri, acele direcții foarte amplă rămân în continuare active, iar pentru rezolvarea lor va mai fi nevoie de mult efort. Acestora nu le este scris să se încheie acum. Ceea ce se încheie acum ne-a dat bătăi de cap doar în această săptămână.
Faptul că Pluton își inițiază deplasarea retrogradă tot pe zodia Capricorn, acolo unde se întâmplă același lucru și cu Saturn, ne spune că problemele cu care ne vom confrunta de acum încolo, cele care sunt fie semne de boală, fie ale unor constrângeri sociale, ne încearcă pentru că avem o nevoie de mai multă încredere în sine, de o putere echilibrată, de soluții bune care să fie puse în aplicare în armonie cu ce era nu împotriva lor. Ceea ce considerăm că este cea mai bună soluție poate ar avea nevoie de o reverificare, de o reevaluare. Este adevărat, pentru că nu am descoperit lucrul acesta singuri, ci a fost nevoie să ni se spune ori să-l acceptăm prin constrângere, arată că problema este destul de veche. De aceea semnalele negative care ne vin din retrogradarea lui Pluton vor fi mult mai dure decât cele ale lui Saturn, asta pentru că vin în completare a ceea ce ne arată Saturn.
Cu toate că lucrurile acestea au o finalitate bună, adică oamenii se schimbă, un element definitoriu al momentului ne avertizează că riscăm să ne pierdem un statut sau poate chiar o identitate. Se întâmplă ceva acum, nu doar prin ceea ce se produce și se încheie acum, ci ca o etapa finală a unui demers de câteva zile, care ne afectează această integritate, care ne agresează identitatea pe care o iubim atât de mult. De aceea retrogradarea lui Pluton de acum și până la începutul lunii octombrie va fi dificilă pentru că va avea din când în când momente de agresivitate care țintesc strict asupra identității. Dacă retrogradarea lui Saturn face referire la o acumulare echilibrată, la seriozitatea de care trebuie să dăm dovadă pentru a ne desprinde de ceea ce este rău, retrogradarea lui Pluton ne arată cât de mult depindem de propria identitate, de colaborările pe care le hrănim. Faptul că Luna își încheie acum tranzitul sau prin zodia Rac, trecând, spre seară, pe zodia Leu este semn de putere. Cu toate acestea, puterea zilei de 22 aprilie trebuie să vină din căldura sentimentelor, nu din impunere, nu din luptă. Lupta de acum ne duce către adversari, către agresivitate, nu către a ne elibera de reziduuri. De aceea căldura sentimentelor ne poate ajuta să ne asociem cu oameni sinceri, să ne eliberăm de ușurința de a deforma adevărul, de a impresiona, de a fi sclavii unor informații deformate.
Prin urmare, finalul săptămânii ne arată că unele probleme personale pot fi dezvăluite foarte ușor, nu neapărat dacă trăim într-un mediu conflictual, nu neapărat dacă suntem înconjurați de oameni care invadează ușor intimitățile celorlalți, ci de la sine, pentru că așa vrem, pentru că nu ne putem ascunde. Nu doar ceea ce se împlinește acum, ci și pentru că ecuația astrală a zilei de 22 aprilie înseamnă o finalitate a unor evenimente ce s-au consumat de-a lungul acestei săptămâni, momentul de față trebuie abordat cu maximă responsabilitate pentru a nu încurca problemele și a le grăbi pe cele care mai trebuie să stea o perioadă la dospit. Dacă vorbim de minciună trebuie să înțelegem cât de important este adevărul pe care îl evităm, cât de multe putem obține dacă-l îmbrățișăm, cât de valoros poate fi ca un membru al familiei. Dacă vorbim de luptă avem nevoie să înțelegem cât de utilă este acțiunea care nu duce la competiție, care nu demonstrează, care nu pozează, ci aceea care creează. Dacă vorbim despre nevoie, ne ajută mult să înțelegem că aceasta are, înainte de toate, o rădăcină emoțională peste care se suprapun structuri care țin sau care susțin idealuri materiale, emoționale, profesionale sau spirituale, nu invers. Ne va fi ușor să vedem acum în ce mod nu suntem obstacole pentru ceilalți, deci să ne detașăm de acea latură dramatică a vieții care ne deformează percepția reală. Dacă suntem dispuși să facem lucrul acesta atunci retrogradarea lui Pluton, care începe în după-amiaza acestei zile și se va încheia pe 1 octombrie, nu ne va solicita atât de mult, ci ne va vorbi despre mici probleme care ne întârzie.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne gândi că speranța nu este o trăire pe care nu o putem controla, nu este ceva care ne complică existența, ci o valoare esențială a vieții, o floare foarte frumoasă pe care o apreciem dacă o plasăm în locul cel mai potrivit al casei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.