2009 si previziunile astrologiei financiare

Acest articol a aparut in 5 si respectiv 6 ianuarie 2009 pe site-ul www.bankingnews.ro si cuprinde o analiza astrologica a anului 2009 din punct de vedere financiar.

Daca 2008 a fost un an al riscurilor majore, al pierderilor cu un evident substrat material, al disputelor pe segmentul puterii de influenta, 2009, pe de o parte, va continua aceasta orientare, amplificand dependenta de structurile vechi, ce nu se mai pot sustine in acest amestec de teama si deznadejde, iar, pe de alta parte, va aduce un element nou, inedit, destul de dificil de integrat intr-un sistem riguros, calculat si strict asa cum este sistemul financiar.
Marile evenimente astrologice ale lui 2009, date de ultimele doua opozitii ale lui Saturn cu Uranus, pe axa Fecioara-Pesti, de conjunctiile repetate ale lui Jupiter cu Neptun din Varsator, atat in mers direct, cat si retrograd, intalnirea Lunii Negre cu Axa dragonului (NN), dar si cuadratura pe care Saturn o va realiza, la finalul acestui an, cu Pluton, devin agresive si aducatoarea de deficit si limitari de factura admnistrativa, la fel de tare pe care de iluzoriu este succesul si avantajul predispus de trecerea lui Pluton in Capricorn si a lui Jupiter in Varsator.
Pentru 2009, previziunile in sectorul financiar, indiferent ca este vorba despre bugetul familiei, bugetul de stat, valorile fixe sau mobile ale unor societati de profil, banci sau institutii ce actioneaza in domeniul asigurarilor, au o nota trista, pentru unii chiar deprimanta, pentru ca anunta un an cu multe restrictii, cu multe proiecte abandonate, cu modificari de strategii in urma unor evidente divergente de opinie, de dispute in interiorul institutiilor sau intre diferite societati, firme sau organisme internationale, ce au ca efect derularea unui proces de debarasare de anumite structuri vechi, de metode devenite traditionale, obisnuite, clasice care acum nu mai dau randament si care nu mai pot sustine nevoia de consum, succes si dezvoltare.
Primele 3 luni ale anului, prin trecerea lui Jupiter in Varsator in 5 ianuarie, vor avea o influenta decisiva in alegerea modalitatii de exprimare, a metodelor de lucru, a produselor cu care, tot anul, se va lucra, a mijloacelor de promovare a imaginii, pentru ca, la inceputul lunii februarie, demersurile programate cu putin timp in urma sa comporte primele intarzieri, erori, sa apara primele modificari ale strategiei de lucru. Efectul pe care il are opozitia Saturn-Uranus, refacuta pe cerul astral al zilei de 5 februarie, demonstreaza din nou ca siguranta si atasamentul fata de beneficile programate nu pot fi decat iluzii frumoase, ce nu se pot niciodata realiza.
In viata personala, nevoia de siguranta materiala va contrasta cu risipa, cheltuielile haotice, apelarea la economiile facute cu mare efort, dar si cu dorinta de a impune vietii un alt standard. Practic, eroarea de alegere de aici va porni. Iluzia ca viata se schimba, ca stresul provocat de o criza mondiala nu va modifica nicidecum modul de a gandi, ci dimpotriva, prin combaterea ei prin aceleasi metode care au provocat-o, se prevede o agravare a starii generale de fapt si a nivelului de trai.
Sectorul social aduce institutiilor mici beneficii prin rularea unei sume de bani mai mari decat ceea ce ar fi anticipat. Dorinta acuta a oamenilor de a combate frica de saracie prin abuzuri, risipa, excese, abundenta, ofera institutiilor o oarecare stabilitate, un tonus special si liderilor speranta ca, in aceste conditii, vremurile grele anuntate de analisti deja au trecut. Pentru ca avem de-a face cu o cauza negativa a situatie si ca, in realitatea, consumul este impulsionat de o reactie psihologica negativa, increderea liderilor nu poate fi decat o greseala, pentru ca, incepand cu luna februarie, prin opozitia Saturn-Uranus, se va constata o revenire brusca la cotele prevazute din 2008 si deci o trezire la realitate.
Daca in viata personala consumul devine o preocupare ce aduce firmelor, bancilor si companiilor de asigurari un castig important, pentru ca se incearca prin asta compensarea fricii de saracie, de a nu pierde oportunitatea de a avea acum, de a consuma acum, de a vedea ceea ce este de vazut acum, sectorul public este mult mai lezat pentru ca trebuie sa-si centreze strategiile pe acumulare, depozitare, creare de rezerve, pentru ca o politica financiara ponderata a unei institutii, acum, il protejeaza pe consumator si ii ofera acesteia garantia fidelitatii.
In lunile aprilie, mai si iunie, prin trecerea lui Mercur prin sectorul opozitiei Saturn-Uranus, vor fi vizate specificul activitatii institutiilor, calitatea echipei de conducere, motivarea personalului, performantele si tehnologia aplicata. Aspectul aduce rasturnari de situatie atat in plan personal, cat si in cel social, prin diminuarea increderii, a pierderilor substantiale din cauza imposibilitatii sustinerii unor cereri aparute in ultimul moment. Se va incerca redresarea prin distragerea atentiei de pe imposibilitatea de a construi un produs potrivit cererii, prin metode de marketing, noi asocieri, fuziuni, afilierea la un consortiu. Aparute pe cerul astral al ingresului solar in Berbec, aceste predispozitii vor fi regasite in activitatile sociale si personale pana in martie 2010, cand Soarele va intra din nou in zodia Berbec, pentru a marca inceputul unui nou an astrologic.
In plan personal aceasta perioada, aduce la polul opus predispozitiile din primele 3 luni ale anului. Atentia oamenilor se va indrepta spre munca, castiguri prin efort, oferta de forta de munca. Daca luam in calcul prezenta lui Marte in Pesti, pe casa VIII a temei analizate, si a Soarelui, impreuna cu Venus, pe casa IX, putem anticipa o regresare a standardului profesional, prin deficit de locuri de munca si ridicarea standardului pe servicii pentru care, pana nu demult, era necesara o calificare medie. Aceasta migrare spre posturi inferioare, din punctul de vedere al calificarii, este indiciul unei stari interioare negative, ce va provoca dispute, conflicte pe linie profesionala, revolte pentru revenirea la standardul profesional anterior.
In plan social acest element nu poate fi decat unul constructiv pentru imbunatatirea serviciilor, pentru consolidarea calitatii muncii si pentru ridicarea standardelor institutiei. Daca ridicare pretentiilor profesionale ale angajatilor vin in urma unei asocieri, a unor noi contracte si relatii de parteneriat, impunerea noilor reguli nu poate provoca decat dezechilibre la nivelul continuitatii, greseli de natura contractuala, erori de substract ce nu pot fi combatute decat prin cheltuieli suplimentare prilejuite de intalniri tematice, cursuri de calificare, completare de studii. Chiar daca 2009, nu este un an potrivit pentru investitii de acest gen, amintirea unor realizari aduse de anul 2008 in aceasta directie ii determina pe unii angajatori sa investeasca in recalificarea angajatilor, fara a beneficia insa de o schimbare calitativa.
Lunile iulie, august si septembrie au sansa sa devina cele mai dificile si mai complicate din tot anul 2009. In acest interval sunt plasate cele mai dure si mai lucide efecte ale pierderilor financiare si materiale predispuse de criza mondiala, indiferent cum este ea vazuta. Aspectul aduce din nou in discutie pretul imobilelor, fluctuatiile cursului valutar si tot ceea ce implica un castig imediat prin rulare de capital.
La nivel personal, perioada aduce in primul rand refuzul de a vinde sau cumpara un produs si apoi, ca efect al celor indicate mai sus, sporirea economiilor. Interesul pentru serviciile bancare va fi, in aceasta perioada, satisfacator, insa nivelul de informare insuficient. Oamenii au reactii emotionale evidente si aleg sub impulsul acestora. Micile tranzactii programate in prima jumatate a anului sau chiar in anul 2008, au acum finalitate, nu aceea stabilita initial, nici chiar cand vine vorba de contracte sau documente oficiale, dar se poate obtine din asta un castig substantial si stabil.
La nivel social, institutiile vor fi cele mai afectate pentru ca aceasta perioada aduce castigul, acumularea sau beneficiul la cota cea mai de jos, aproape de limita pericolului. Cei care au anticipat acest moment si, inca de la inceputul anului, si-a pregatit un plan de actiune strategic de rezistenta, vor reusi sa parcuga cele 3 luni cu mai putine pierderi decat inregistreaza media. Sunt lezati liderii, cei cu putere de decizie, presedintii de institudii, directorii de banci, sefii de departament prin deciziile pe care le-au luat in numele institutiei, de la incepul anului pana in acest moment. Legatura speciala pe care planetele o fac acum intre cele doua planuri (personal si social) este un avertisment fata de aceste personalitati care trebuie sa lase obsesiile personale si subiectivismul pe o alta perioada si, atunci cand reprezinta o institutie, sa puna ratiunea in fata emotiilor, de altfel destul de tulbure si neclare in acest an. In caz contrar, relatia lor cu institutia pe care o reprezinta se va indrepta spre declin si se va finaliza cel mai tarziu pana la sfarsitul anului. Strategiile pe care le stabilesc trebuie sa fie cele ce vizeaza castigul mic si imediat si mai putin planurile pe termen lung, pentru ca mijlocul anului 2009 va rastura multe din situatiile care erau, pana nu demult, stabile.
Ultimele 3 luni ale anului 2009 aduc emotiile negative la o mare intensitate. Se greseste prin asociere pe criterii de similitudine, afinitati, identitate, apartenenta, asocieri anterioare. Pentru ca Saturn ridica un trigon cu Sensul Vietii, dar si cu Lilith, tentatiile trecutului, indiferent ca apar sub forma reinnoirii unui contract, reesalonarii unui imprumut sau de rediscutare a unor conditii de asociere, toate sunt supuse unor grave erori de alegere si judecata. Se aleg instrumente gresite ce sunt puse in discutie, se trateaza de pe pozitii false si nu sunt acum vizibile adevaratele scopuri ce stau in spatele demersului.
La nivel personal ultimele luni ale anului aduc pierderi ale valorilor personale sau intrarea lor intr-un con de umbra. Pretul nu mai este cel potrivit, iar bugetul familiei este, din aceasta cauza, puternic zdruncinat. Acum se va face apel la rezerve, la economii, la reeindatorare, la reesalonarea unui imprumut sau la inchirierea, in pierdere, a unor spatii cu o falsa perspectiva a succesului.
La nivel social, ca si in perioada anterioare, cea a lunilor de vara, relatia dintre valorile personale si cele sociale au o legatura stranie, subtila. Prea multa raceala, prea multa teama si prea multa ezitare, ascunse in hotarari bruste, rapide, menite sa ascunda toate aceste elemente de psihologie comportamentala. Deciziile sunt de luate de lideri impotriva liderilor, de oamenii cu functie si denitate social impotriva celor multi. Perioada nu este lipsita de castig. Valorile materiale au, in aceasta perioada, un alt pret, unul mai scazut pentru perioada analizata, dar bun atunci cand se raporteaza la previziunile economice pentru acest interval. Se prevat esecuri majore, pierderi de functii, preschimbare de nume si ascunderea unor firme mai mici sub numele altora mai mari. Aceasta miscare sociala aduce celor doua elemente motivatii diferite. In timp, firmele mari se asociaza cu cele mai mici pentru a ascunde un deficit, o pierdere a unui segment de piata, a unui teritoriu, iar cele mici pentru a-si proteja valorile personale lezate in urma unei interventii sociale negative lansata in mijlocul acestui an.

Trecerea lui Jupiter, un astru fierbinte si expansiv, de pe Capricorn, un semn al limitarilor si restrictiilor, al abandonului si refuzului, al negarii justificate si al rigiditatii, pe cel al libertatii, indiferent de calitatea ei sau de directia spre care este indreptata (Varsator), aduce o nejustificata nevoie de spatiu, o acuta dorita de a evada atat fizic, prin calatorii, renuntare la locul de munca, schimbarea domiciliului, pana la calatorii ideologice, spirituale, mentale sau astrale depasindu-se limite ce pana nu demult pareau de neatins.
Elementul dominant al acestei pozitii va avea, pana in primavara lui 2009, o evidenta trasatura umana, intarind si impulsionand relatiile interumane, contractele, planurile de viitor, pentru consilierea sau gasire solutiilor, pentru dezvoltare personala.
Intrarea lui Jupiter in Varsator, chiar de la inceputul lui 2009, aduce insa o altfel de intelegere a structurilor statului, a justitiei, avansand pe linia ineditului si expresivitatii, a gandurilor si intentiilor pe care, pana acum, nu am indraznit sa le punem in aplicare. Aceasta indreazneala, acest curaj, devine in 2009, un inedit mijloc de a refuza o sansa sau de a abuza de ea, de a atinge linia de demarcatie intre realizare si esec, dar de a nu ne situa in niciunul dintre cele doua sectoare, reusind sa alegem dintre doua rele pe cea mai rea si sa dam viata unei crude si dureroase iluzii. In 2009, lipsa de discernamant, adusa de acest dificil aspect astral, este indiciul persoanei care nu a invatat niciodata sa hotarasca pentru sine, ci a avut in permanenta o voce in spate care ii recomanda, iar pentru institutii semnul unui declin care, incepand nu sfarsitul acestui an, cand Pluton va construi o cuadratura cu Saturn, nu va mai putea fi redresat.
Desi iminenta conjunctie cu Neptun, ce va avea loc in primavara acestui an, dupa ce Saturn va iesi din mersul sau retrograd (sfarsitul lunii mai), aduce inclinatii spre arta, poezie, exprimare rafinata, intelegere subtila a fenomenelor sociale, noi metode de exprimare, de invatare, noi mijloace de educatie, o preschimbare a sistemelor de evaluare, impunerea altor criterii de apreciere si verificare, Varsatorul, pentru Jupiter, nu este la fel cum este pentru Neptun. Din aceste punct de vedere atentionez ca entuziasmul inceputului de an va duce la o prabusire in dezamagire chiar din primavara lui 2009 pentru ca, in Varsator, Neptun scoate din calcul tot ceea ce implica sinceritate si nevoia de libertate, aducand raceala si inhibitie in elementele cele mai puternice si edificatoare ale actiunii, in toate demersurile indiferent de orientare sau tipul de personalitate.
Pe Varsator, Jupiter aduce elan si bucuria ca in sfarsit Soarele a rasarit si pentru noi. Cu ascendentul momentului de ingress in Rac, aceasta predispozitie pare indreptata spre marea masa de oameni, spre cei care spera intr-o preschimbare, care isi pornesc demersul prin diferite asocieri, grupuri, organizatii pentru a obtine ceea ce-si doresc. Castigul in 2009 vine prin asociere, prin relatii interumane, prin demersuri de grup, chiar revendicative, aduse aproape de limita ridicolului si extravagantului.
Ceea ce spun manualele de astrologie despre Jupiter in Varsator este insa o poezie prea frumoasa pentru a fi adevarat in 2009. Judecand dupa ascendentul in Rac al momentului trecerii lui Jupiter in Varsator, primul gand ne duce spre pozitia sa din Capricorn, din 2008, cand a dus injustitia, reducerea strictelor necesitati, lectii de viata dure, atingerea orgoliului construit de-a lungul timpului, distrugerea constructiilor personale prin atacuri directe la persoana, sanctiuni ce au vizat libertatea de miscare si de expresie a individului, la mare arta. Acum cand vibratia pare alta, amintirea a ceea ce s-a infaptuit in 2008 ramane vie si prin ea se va actiona in 2009, cat timp Jupiter va tranzita Varsatorul.

Distribuirea predispozitilor astrale pe semne zodiacale nu pare sa imparta unor semne astrale mai multa povara decat altora, ci fiecare, in 2009, va avea de indeplinit anumite sarcini ce vor parea dificile in contextul in care vor trebui solutionate. Evident, vedetele acestui an vor fi zodiile Capricorn si Varsator, pentru ca au de suportat modificari esentiale de vibratie prin trecerea planetelor Pluton si respectiv Jupiter pe sectoarele lor, a Lunii Negre si respectiv Sensul Vietii, dar si Fecioara si Pestii, la fel ca in 2008, care vor mentine pe segmentul lor astral doi malefici, unul mai dificil si mai agresiv decat celalalt, Uranus (Pesti) si Saturn ce va trece in ultimele luni ale lui 2009 in zodia Balanta.
La modul general, institutiile cu specific financiar au in 2008 de suportat fluctuatii, modificari haotice de flux, pierderi de valori prin risipa sustinuta pe iluzia unei redresari inaintea finalului apoteotic, greseli de factura decizionala, ajustarea statutului si rezervelor la standarde prea inalte pentru a putea fi abordata o solutie fiabila, stabila.
Daca ne referim in mod special la banci, momentul 2009 este unul de fluctuatie. Cifrele, ca si in ultima parte a lui 2008, sustin ideea unei caderi economice, dar rezervele si perspectiva de a obtine o redresare, prin politici de marketing agresive, motivationale, ofera iluzia ca redresarea se poate obtine intr-un timp relativ scurt. Cei care vor lua o astfel de decizie si nu vor respecta decizia contextului astral, in directia existentei unor pagube colaterale, vor risca o accentuare a pierderilor, o adancire a lipsurilor prin reindatorare si necesitatea ca, incepand cu finalul lui 2009, sa abordeze o reducere a activitatii, o asociere sau o aderare la un organism superior.
In acest context institutiile infiintate in zodia Berbec (Banca de Export Import a Romaniei EXIMBANK S.A., UniCredit Romania S.A., Raiffeisen Banca pentru Locuinte SA) isi sustin politicile de piata pe ideea de acumulare, retinere de capital, crestere a dobanzilor pentru imprumuturi, din nevoia de a detine un plus de castig. Elementele pozitive ale acestui an sunt cele legate de adoptarea unei politici ponderate si acceptarea unor pierderi mici pentru mentinerea pozitie.
Pozitia adoptata aduce insa momente de indoiala asupra faptului ca produsele oferite sunt atractive sau ca se va atinge cota de piata propusa. Inceputul anului este dificil pe ideea de echilibru intre castig si recompensa, de calculare a dobanzii, de economie si, mai ales, dificil pe aspectul motivational. Angajatii par sa treaca printr-un moment de indoiala in ceea ce priveste viitorul lor in aceste institutii, iar acesta este elementul cel mai trist si negativ al lui 2009 pentru acest semn.
A avea o opozitie Saturn-Uranus pe casele XII-VI inseamna a parcurge momente de revolta in secret, a mentine artificial o atmosfera echilibrata de lucru pentru ca la un moment dat totul sa se surpe din interior, fara un avertisment prealabil. Avertismentul principal, indreptat spre cei care conduc astfel de institutii, este acela in a investi pentru a ridica standardul profesional al angajatilor pe care ii are in subordine, in a-i motiva acordandu-le consultanta de specialitate intr-un mod mai apropiat si mai cald pentru a evita surparea firmei din interior.
La polul celalalt institutiile infiintate in semnul Balantei (ROMEXTERRA Bank S.A. , Banca di Roma SpA. Italia Sucursala Bucuresti) au datorita zdruncinarii echilibrului financiar si lezarea trasaturilor sale definitorii, momente agresive indreptate catre forumurile tutelare. Agresivitatea acestor institutii infiintate in acest semn se va manifesta, in cel mai placut si util mod, prin intentia de a domina piata, prin utilizarea unor metode de influentare a pietei mai putin corecte fata de client sau alte institutii, dar care vor da, in salturi, rezultatele scontate.
Pentru acestea, 2009 pare sa fie un an interesant, in care caracterul incisiv sa le ofere garantia ca vor ramane in sectorul de piata scontat si carora pierderile masive, ce vor surveni pana in a doua jumatate a lunii mai, sa nu le afecteze statutul si locul pe care il au in societate.
Cel mai dificil aspect al lui 2009 pe care aceste institutii il vor comporta este cel al modificarilor interioare. Se prevede necesitatea unei reasezari a departamentelor, a regulilor si metodelor de lucru, eliminarea barierelor de decor si impunerea celor de gandire, emotie sau interactiune umana. Ca angajat, va fi greu sa te acomodezi acestor standarde, sa-ti privesti viata prin noile reguli. Ca sef, este interesant ca, prin inlaturarea unor bariere, sa poti sti ce se intampla cu subalternii si sa-i supraveghezi doar pentru a-ti justifica functia si postul.
Acest haos poate fi constructiv si va duce la un progres pe piata, la o impunere neasteptata in fata problemelor de ordin financiar cu care toti se confrunta.
Institutiile ce s-au infiintat in semnul Taurului (Blom Bank Egypt S.A.E. Egypt Sucursala Romania, ABN AMRO Bank (Romania) S.A., Emporiki Bank – Romania SA, EGNATIA BANK (ROMANIA) S.A., ProCredit Bank S.A., HVB BANCA PENTRU LOCUINTE S.A.) au probleme cu contractele, cu datornicii, cu recalcularea dobanzilor. Politica de piata pe care o vor adopta va fi una incarcata de erori ce va aduce clientii in pragul nemultumirii. Se vor folosi metode improprii pietei careia i se adreseaza. In realitate greselile de acest fel vin din decizii gresite dictate de cei cu putere de decizie. Orgoliile si maniile dintre sefii de departamente sau directori de banci, intre acestia si alti sefi si lideri ai altor institutii partenere, pe ideea cuantificarii permanente a datoriilor, imprumurilor, intarzierilor sau platilor in avans, facute in cele mai nepotrivite momente, aduc relatiile de parteneriat intr-un punct destul de sensibil. Pentru ca se insista foarte mult pe informatie, pe respectarea vechilor proceduri, dar se pierde din vedere ca ar fi necesara o ajustare la conditiile tensiunii globale legate de criza, aceste institutii vor crede despre sine ca abordeaza problema cu profesionalism, dar, in realitate, isi vor leza interesele propriii prin lipsa de perspectiva si rigiditate. Tot ceea ce tine de relatii externe, strainatate, miscare de fonduri in raport cu o institutie externa este supus unui risc major.
Indiferent ce vor face aceste institutii vor fi in centrul atentiei, vor face mutari bune si greseli lamentabile intr-un mod vizibil, teatral, demonstrativ ceea ce le va aduce, prin atragerea atentia opiniei publice, mici avantaje.
Institutiile infiintate in semnul Scorpionului (Banca C.R. Firenze România S.A) vor parcurge un an al deciziilor, al necesitatii deschiderilor fata de noi informatii, strategii si mijloace de exprimare. Se va pun problema asocierii si afilierii la alte organisme, de incheiere de noi contrate de colaborare, de stabilire a unei strategii pe termen lung si mediu ce nu au mai fost abordate pana acum. Vor comporta fluctuatii pe ideea de spatiu de desfasurare a activitatii, patrimoniu, fonduri de rulaj, rezerva, chiar mentinerea vechilor asocieri. Este un an al tentatiilor si al rispei de incredere, al schimbarilor improprii, gresite, care vor aduce pierderi de spatii si teritorii, abandonarea unui segment de piata pentru sustinerea altora din care nu se prea castiga multe.
Elementul cel mai bun, ce li se poate intampla in 2009, vine din prospectarea noului, din interactiuni multiple, din discutii si parteneriate care, chiar daca acum aduc pierderi si deziluzii, devin mijloace de reusita incepand cu 31 mai 2010, dupa prima retrogradrea a planetei Saturn in Balanta.
Cel mai dificil element al acestui an este cel legat de controlul instabilitatii, de intelegere a tentatiilor oferite prin multitudinea oportunitatilor si adoptarea unei politici bazate pe succes, nu pe avanganda, pe castig, nu pe investitie.
Institutiile ce s-au infiintat in zodia Gemeni (Anglo-Romanian Bank Limited Anglia Londra SUCURSALA BUCURESTI, Banca Italo-Romena SpA Italia Treviso – sucursala Bucuresti, PORSCHE BANK ROMANIA S.A) au, prin trecerea lui Jupiter pe casa a IX-a, a relatiilor cu stranitatea, un an bun. Daca Neptun sta de ceva vreme pe aceasta casa, aducandu-le iluzii in relatiile cu strainatatea, valuta, contractele cu parteneri straini, anul acesta lucrurile se schimba. Exista un noroc, o sansa, un mijloc comun de intelegere, ce aduce doua sau mai multe institutii la masa tratativelor, iar rezultatul va fi unul neasteptat de bun.
Avertizez insa asupra lacomiei, a neevaluarii oportunitatilor, a refuzului unui castig mic ce poate veni acum in schimbul unui efort mare, pentru ca, in viitor, efortul sa fie mic si castigul mare, deoarece un Pluton pe casa VIII, abia intrat in Capricorn, aduce firmelor deposedare de bunuri, indatorare pana la faliment si pierderea completa a identitatii. Aceasta trasatura este cea care a dus la prabusirea sistemului financiar international, la atingerea punctului de colaps prin indatorari masive ce, in timp, nu au mai putut fi acoperite. Adoptarea unei politici de libertate financiara, de deschidere fata de ceea ce solicita piata poate fi pentru aceste institutii o greseala.
La polul celalalt al axei astrale, institutiile care sunt infiintate in zodia Sagetator (Banca Romaneasca S.A. Membra a Grupului National Bank of Greece, Banca Transilvania S.A., OTP BANK ROMANIA S.A.) sunt tematoare in fata schimbarii si doresc sa foloseasca aceleasi politici ca in 2008. Din nefericire anul 2009, nu va fi asa cum a fost 2008. Jupiter le trece pe casa III, a speculatiilor finaciare si a comertului, a pietei si a dualitatii, aducand un caracter superficial tuturor operatiilor pe care le abordeaza. Aceste institutii au lideri lucizi in a evalua si studia piata, miscarile de capital si pot emite pareri pertinente cu privire la perspectiva proiectelor pe care le lanseaza.
Aspectul speculativ al activitatilor acestor institutii, aduc pierderi substantiale in asa fel incat totul sa se sprijine pe informatie. Nu au nevoie de un nou segment de piata, nu se pot extinde si nici nu-si vor propune sa faca acest lucru. Cel mai favorabil aspect al anului 2009 va fi investitia in analiza pietei, mentinerea in strategiile abodate in anii anterior si axarea pe informatie.
Oricat de multe iluzii si speculati financiare ar aduce relatia lui Jupiter cu Neptun pe casa III, alaturi de Sensul Vietii, o parte a acestui an, nu poate fi mai agresiva si mai dificila decat relatia Pluton-Lilith pe casa II, a bancilor si acumularii de capital. In lipsa unei strategii axate pe informatie directa, pe verificare in sectorul de unde au venit, modificarile impuse acestor institutii vor fi negative.
Institutiile ce s-au infiintata in semnul Racului (FINANSBANK (ROMANIA) S.A.) au in acest an de intocmit contacte dificile. La capitolul acumulari, efortul pe care l-au depus in 2008 este acum rasplatiti si chiar daca din 10 interventii 8 vor fi promisiuni, sperante, iluzii, 2 vor constituit rodul muncii din trecut si vor fi substantiale. Elementul cel mai dificil pe care il vor avea de infruntat in acest an este cel legat de continuarea metodei de lucru abordate anul trecut. Se va pune problema unei schimbari, ce nu va veni din interior, ci impusa de un factor exterior. Iluzia castigului ii motiveaza insa sa stabileasca un plan de actiune amplu si bine argumentat. Problema ce va aparea va venit insa de la asociati, parteneri, sfera politicului, concurenta. Trecerea lui Lilith pe casa VII, a relatiilor de parteneriat si a opozantilor, pune aceste institutii, prin liderii lor, in fata unor decizii complicate in care va trebui sa vada adevarul dincolo de o urzeaza de minciuni si promisiuni desarte.
Anul 2009, este pentru aceste institui incarcat de neimpliniri si vise si, cu cat vor avea mai multe proiecte de parteneriat abandonate din neindeplinirea conditiilor, cu atat stabilitatea lor pe piata va fi mai mare. Acest paradox vine din realitatea cruda a unei insertii sociale solide, dar intr-un mediu ce va avea in 2009 tendinta de a pacali pentru a se sustine.
La polul celalalt al axei astrale, zodia Capricorn (RAIFFEISEN BANK SA, ALPHA BANK ROMANIA S.A., LIBRA BANK S.A., Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. S.A., VOLKSBANK ROMANIA S.A.) aduce institutiilor sau firmelor infiintate pe sectorul sau momente de adevar si deposedari de valorile incorecte ce le aduceau succes sau paguba in 2008. Trecerea lui Pluton pe semnul lor de constituire aduce in primul rand o modificare de imagine, o preschimbare a insertiei sociale intai zdruncinata de neincrederea pe care o primeste din partea segmentului de piata pe care au mizat, ca apoi problemele sa vina din interior, de la lideri, parteneri, angajati.
Acest aspect duplicitar, ce are imaginea unei derulari temporale, adica intai se vad efecte in plan social si apoi apar rupturile din interior, nu face decat sa scoata la lumina o pozitie favorabila intretinuta arficial in trecut. Aceasta pozitiei este in continuare intretinuta prin aceleasi metode, menite sa ascunda relatia proasta ce exista intre angajat si client, intre promisiunile pe care le face institutia, prin angajatii sai, si modificarea in timp a cerintelor fara a sustine relatia pe respect si profesionalism, anul 2009 este unul ce va leza puternic interesele acestor institutii. Cu opozitia Saturn-Uranus pe axa III-IX, aduce comertul, increderea pe care o au clientii in serviciile si seriozitatea lor la cote minime si chiar daca Jupiter trece din casa I pe casa II aducand castiguri din prospectarea noului, leziunile interne ce se produc prin promovarea unei atitudini improprii va aduce in 2010 efecte complicate, unele dintre ele dezastruoase, ce vor uimi prin amploare si unicitate. Nu se poate vorbi despre faliment, ci de contradictie, pierderea unui segment din piata, disparitie temporala din anumite sectoare, ceea ce inseamna in mod indubitabil declin.
Institutiile infiintate in semnul Leului (Banca Comerciala HVB Tiriac SA, Bancpost S.A) au o casa a muncii, a subalternilor, a relatiilor cu institutiile statului, prin reglementari de ordin administrativ, destul de prost aspectata, o casa a parteneriatelor incarcata de sperante false si erori de alegere, precum si o axa a avutiei si acumularilor, II-VIII, la limita dintre esec si supravietuire.
Anul 2009, pentru aceste institutii se prevede a fi complicat de propriile lor alegeri, de interventii ale unor fapte din trecut, un efect negativ venit din social in momentul unei confruntari cu concurenta. Li se recomanda ponderatia, masura, chibzuinta si mentinerea, pe cat posibil, a echilibrului pe care l-au avut in prima jumatate a anului trecut. Relatiile dintre angajati si superiori, dintre filiale si institutia centrala, dintre angajati si clientii este una dificila, de parca toata lumea este pusa pe cearta si nimeni nu are rabdarea si timpul necesar sa il asculte pe interlocutor.
Aspectul de frauda, esec din negocieri importante, este evident si aduce lezarea intereselor personale, ruperea unor contracte vechi si sanctiuni aplicate unor superiori pentru greseli sau neglijenta.
La polul opus pe aceasta axa astrala zodia Varsator (Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa – MINDBANK S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., Banca Comerciala Romana S.A., BANCA COMERCIALA SANPAOLO IMI BANK ROMANIA S.A., GarantiBank International NV – sucursala Romania, Banca Comerciala CARPATICA S.A), o alta vedeta a anului 2008, predispune institutilor infiintate in sectorul ei, inceputul intrarii intr-un con de umbra, chiar daca un entuziasm general va marca inceputul anului. Pericolele unei regresii financiare, a unei diminuari a profitului este trecut cu vederea si este abordata acceptarea provocarilor pe care piata le ofera acum, la moment de criza.
Momentul 2009 este, pentru aceste institutii, extrem de dificil si vor constientiza acest aspect cel mai tarziu in toamna lui 2009, cand Saturn si Uranus se vor opune pentru ultima data pe axa Fecioara-Pesti. Nu cred ca vor putea cuatifica nici anticipa amploarea acestui aspect astral si nici evaluat in raport cu consecintele pe care le va produce celor pe care ii influenteaza direct. Dar, la fel ca si institutiile infiintate in semnul Leului, cele analizate acum se vor vedea zdruncinate in aspectele cele mai importante ale politicii lor de piata, pierzand, nu prin ruperea contractelor sau anularea unor proiete de viitor, ci prin apelarea la politici pe piata cu preturi mult prea mari de cat isi vor putea permite. Este semn rau pentru rezerve si depuneri, pentru transferuri de bani.
La capitolul incredere, noile contracte au un semn de eroare ce va fi descoperit abia spre finalul anului, cand nu se mai poate schimba mare lucru din ceea ce s-a intamplat.
Institutiile infiintate in semnul Fecioarei (ING Bank N.V., Amsterdam – sucursala Bucuresti) parcurg, incepand cu noiembrie 2008, o perioada de restructurare si reformulari intense. Incepand din acest an au Jupiter pe casa VI, iar, spre finalul anului pe Saturn pe casa II. Nici ca se putea mai rau pentru o corelatie intre planuri de viitor, incredere, speranta, inventitii in proiecte de vergura si caderea in derizoriu in fata unui feed back negativ din social. Semnul de agresivitate, dat de opozitia Saturn-Uranus la care iau parte cu intensitate, aduc modificari de structura, platirea unor datorii prin modificari anterioare aduce cadrului in care-si desfasoara activitate (sediu) a relatiei cu asociatii, a patromoniului si a profitului. Putinul care a mai ramas va fi implicat intr-un proces de investie, de a face loby pe motivul experientei a rezitentei in fata unui soc puternic si agresiv asa cum este criza financiara. Trecerea Lunii Negre prin casa V, le cam taie din autoritate, le diminueaza elanul si ii duce in fata unui moment dificil de gestionat: esecul.
Sa te increzi in fortele proprii, in planuri de viitor doar pentru ca exista o experienta in trecut, fara sa evaluezi daca ceea ce ai trait atunci iti foloseste acum este semn de nasabuinta si duce in mod indibitabil la esec.
De partea cealalta a axei astrale, institutiile ce s-au infiintat in zodia Pesti (BANK LEUMI ROMANIA S.A., PIRAEUS BANK ROMANIA S.A., ROMANIAN INTERNATIONAL BANK S.A),  pentru ca pornesc de pe o alta baza, tind sa nu ia parte atat de agresiv la predispozitile pe care vibratia semnului complementar Fecioara le predispune celor ce s-au infintata in sectorul ei. In cazul de fata se poate vorbi despre o sustinere din umbra, un investitor ce dispune de fonduri mari pentru a acoperi un proiect de dezvoltare sau chiar o fuziune cu un partener, programata de ceva timp.
Greutatea acestei crize nu pare sa-i afecteze atat de tare cum ii afecteaza pe ceilalti, doar ca le limiteaza intalnirile profesionale, contractele si asocierile la amploarea si diversitatea la care erau programate. Cel mai dificil moment al acestui an le poate veni prin ruperea unei alianta cu substrat administrativ si politic, refuzul unei sustineri sau disparitia unui protector, al unui investitor ce poate duce institutia spre limite periculoase.

Institutiile au si ele un destin nu doar prin intermediul angajatilor supusi unui anumit determinism astral, ci si prin raportarea la cerul astral al infiintarii, la modul in care si-au administrat informatia astrala de-a lungul timpului si dupa cum raspund la stimulii astrali particulari dati de tranzitul planetelor peste teme lor de referinta.
Banca Comerciala Romana (23.01.1991) incepe cu 2009 o perioada dificila, cu Pluton pe casa XII. Inceputul anului este pentru aceasta institutie incarcat de avertismente, atentionari pe linia colaborarilor, a stabilirii cuantumului contractelor, a dobanzilor si a modalitatilor de impunere a termenelor de plata pentru clientii importanti. Fluctuatiile pe care Uranus le aduce prin opozitia cu Saturn din casele II-VIII este in conflict cu Sensul Vietii din casa I a institutiei, construind o tensiune intre interesul pietii si potentialul bancii, intre motivele pentru care se aplica o anumita strategie si ritmul lent al feed back-ului. Anul aceste se prevad decizii importante pentru aceasta banca, reeditarea unor proiecte mai vechi, ce nu au inspirat incredere.
Elementul cel mai dificil pe care 2009 il poate produce este cel am separarii, al schismei de catre un partener important. Demersul este indicat pe tema de opozitia malefica a lui Saturn cu Uranus, de pe axa Fecioara-Pesti, dar si de trecerea lui Pluton in Capricorn. Reversul medaliei al acestei rupturi contractuale, este integrarea intr-un organism social mai mare decat este acum institutia in sine prin fiziune sau asociere. Trecerea lui Jupiter pe casa I, aduce la lumina intentii negative din partea concurentei ce a actionat in 2008 si care va primi acum replica.
Recomandarea este aceea de a renunta la disputa pentru impunerea pe piata, pentru ca, pe nevazute, aceasta confruntare profesionala va duce la un mare consum de resurse.
BRD – Groupe Societes Generale S.A. (19.02.1991) va parcurge un an dificil la capitolul relatii cu angajatii. Exista riscul unui refuz masiv din partea opiniei publice, prin renuntarea la serviciile bancii. Trecerea lui Lilith pe casa XII poate indica si un sabotaj indreptat impotriva acestei institutii, insusirea bunului ei prin sustrage in secret sau intrarea, prin aplicarea unei politici gresite, intr-un con de umbra. De asemenea, trecerea lui Jupiter prin Varsator si opozitia sa cu Jupiter din tema natala, aduce in centrul atentiei predispozitile pe care le-a parcurs in 1997. La sfasitul lui 1997, cand Jupiter era in plin tranzit prin Varsator, aceasta institutie a primit caietul de sarcini in vederea privatizarii sale, astfel ca pana la finalul lui 1998 a si fost privatizata. Prin urmare, modificarile de structura, functie, de demers sau planuri si strategii pe care aceasta banca le va parcurge anul acesta, vor veni, ca in 1997, de la un forum superior si se vor finaliza spre sfarsitul lui 2010, cand Saturn va fi deja in Balanta si cand, din casa IX, va aduce o mai buna politica de piata.
Banca Comerciala Carpatica S.A. (12.02.1999), de asemenea o banca Varsator, este supusa erorilor si vor inclina mai mult spre investitie decat spre acumulare si retinere de capital. De asemenea, cu Pluton pe casa XII si cu Lilith pe punctul de trecere de la sextil la cuadratura cu Lilith din tema natala, migrand din casa XII in casa I, previziunile pentru aceasta banca nu sunt atat de favorabile. Asemenea celorlalte banci Varsator, BCC este vulnerabila. Sistemul de securitate este slabit, angajatii dezinteresati si, daca in prima jumatatea a anului 2009, aceste elemente sunt mai putin vizibile, odata cu ultima opozitia Saturn-Uranus de pe axa Fecioara-Pesti ele devin mult mai clare. Aspectul inedit al acestei tensiuni astrale aduce intai, in 2009, restructurari din umbra, pentru ca in 2010, cand Lilith va trece peste NS al temei de constituire, intentiile de acum sa devina sanctiuni de atunci. Fiind un eveniment al casei I se poate anticipa o greseala de conceptie, de orientare, de refuz al unui demers ce ascunde o rezerva sau lipsa de informatie. Pentru BCC 2009 poate fi un an relativ linistit, pentru ca efectele cu adevarat negative sa fie vizibile abia in 2010.
Reiffeisen Bank  (15.01.1991), are un 2009 dificil si incarcat de o mare raspundere. Cu Pluton pe casa I, aceasta institutie nu-si va mai permite sa neglijeze impresia de grup, imaginea pe care o are in fata clientilor sai, nu va mai putea sa-si extinda investitiile si nici sa promoveze strategii inedite de dezvoltare pe termen lung. Cu Jupiter pe casa II a structurilor financiare avansate, a bancilor si avutiei, trecand peste Sensul Vietii din tema de referinta, aceasta banca poate inregistra anul acesta un castig important venit din eforturile anului 2008. Malefica opozitia Saturn-Uranus, pe casele III-IX, aduce o tensiune pe ideea de comert international, afaceri dezvoltate peste granitele tarii sau in colaborare cu institutii cu sediul pe pamant strain, o comunicare defectuoasa intre sediul central si filiare si chiar o lezare a imaginii prin publicarea unor informatii eronate privind valoarea si calitatea serviciilor si produselor acestei institutii.
Apelul la momentul 1997-1998, ca pentru multe institutii bancare din Romania, aduce acum in discutie ideea fuziunii, a preschimbarii nu ca denumire, ci ca gama de servicii, transformand planurile si strategiile programate acum pentru a face fata ideea de concurenta.
Prin prezenta lui Lilith in casa I, angajatii acestei institutii precep concurenta in mod disproportionat si de aceea greselile de dezicie aduc erori de orientare si pierderi substantiale, reusind sa construiasca un spectru negativ atat de dur, incat la sfasitul lui 2009 si inceptul lui 2010, aceasta institutie sa treaca printr-o preschimbare importanta in ceea ce priveste personalul angajat, relatia dintre sediul central si filiale.
Atunci cand Pluton intra intr-un semn atat rigid si dur cum este Capricornul si cand valorile sale devin puternice prin lichefiere astfel incat nimic nu mai este sigur sau trainic, stabilitatea personalului in aceasta institutie pare sa fie primul efect al faptului ca aceasta criza mondiala a atins si Reiffeisen Bank.
Pentru Banca Transilvania (16.12.1993) 2009 este un an al descoperirilor negative, al breselor de informatie, al discontinuitatilor ceea ce va aduce tensiune in randul angajatilor, teama de sanctiune sau ore suplimentare neplatite. Intrarea lui Jupiter pe casa III, va aduce anul acesta o conjunctie cu Saturn, aflat acolo in tema de constituire, ce va atenua din efectul general al pierderilor substantiale la care sunt supuse toate institutiile bancare din Romania.
Trecerea Lunii Negre din casa I in casa II, aduce un nou tonus specificului bancii si un nou elan in a lansa produse pe care sa le poata sustine. Data fiind prezenta lui Pluton pe casa II, alaturi de Luna neagra, in 2009, Banca Transilvania nu va avea prea multa credibilitate si nici nu va putea schimba in vreo directie acest lucru. 2008 a fost pentru aceasta institutie un an care a adus lectii importante de stabilitate pe piata, de gestionare a profitului si stabilire a unei strategii in care castigul mic si sigur sa tenteze mai mult decat cel spectaculos, dar fara perspectiva. In acest context, singurele elemente care sa confere nesiguranta sunt produsele in valuta.
Banca Transilvania, in 2009, este, din punct de vedere astrologic, cea mai avantajata banca din Romania.
Bancpost S.A. (16.08.1991) ca banca Leu, cu un marcaj puternic pe casa VI aduce slabire din interior. Opozitia Saturn-Uranus chiar pe casa acumularii de capital aduce anul acesta doua substantiala momentele de minim: in februarie si in septembrie. Singurele investitii stabile care se justifica sunt cele realizate pentru angajati, pentru confortul acestora. Relatia lui Jupiter din casa VII cu Saturn si Soarele din tema de referinta este una de supravietuire. Nu se va sti de ce elementele din interior descurajeaza contractele, nu se va sti de ce exista o astfel de motivatie, pentru ca ele se transmit pe linie ierarhica, insa finalul lui 2009 aduce aceasta informatie in centrul atentie, opiniei publice. Este un an greu pentru aceasta banca, un an ce va lasa o amintire trista anagajatilor.
Piraeus Bank (27.02.1995) a avut, cu Jupiter in sextil si trigon cu Saturn si Uranus in opozitie pe casele I-VII, deci planeta mediatoare, un 2008 puternic si constructiv, menit sa-i confere demnitate si succes. Modalitatea de exprimare a propriei politici de expansiune, centrata pe masura si analiza, in 2009 isi va iesi din matca sa si va porni demersuri pentru care nu are toate calculele. Pozitia pe care si-a format-o pana acum cu Pluton pe Sagetator, nu a comportat oscilatii, institutia nestiind cum este sa faci un pas mare inainte si mai multi inapoi, neavand perceptia esecului sau a greselilor de continut. Incepand cu 2009 lucrurile se schimba, pentru ca Pluton va trece pe Capricorn intr-un mod tumultuos, aducand complicatii venite din interiorul institutiei care ii poate afecta imaginea si locul in patrimoniul financiar romanesc. 2009 nu va fi insa un an dificil pentru aceasta institutie, ci 2010, cand planurile si politicile de dezvoltare vor comporta o modificare de orientare. Greseala cea mai mare ce ar putea-o face liderii acestei institutii este sa abordeze criza cu o mentalitate concurentiala, construind produse noi pentru a controla mediul concurential, nu pentru a-si mentine imaginea si statutul pe care le detin deja.
Jupiter agresat de Neptun pe casa XII poate modula in secret tensiuni de ordin intern (angajati, parteneri, asociati, actionari), incat sa fie nevoie de o simpla scanteie pentru ca, in lant, modificarile de orientare sa aduca bancii mai putin succes si mai putine realizari. Institutia are insa o pozitie stabila prin valorile pe care le-a acumulat, dar, din punct de vedere astrologic, generozitatea cu care isi modifica produsele si si le ajusteaza pentru a atrage un nou segment de piata se situeaza pe vibratia lui Jupiter agresat de iluzia lui Neptun care, din tema acestei institutii, ne spune ca nu tot ceea ce este mare ca volum, este si puternic.
Banca Nationala a Romaniei (11/23 aprilie 1880) cu toate modificarile impuse unui sistem financiar zdruncinat de o criza mondiala, cu toate tranzitele in aparenta agresive, are un 2009 aproape de limita pozitiva, relativ stabil. Oscilatiile impuse de trecerea lui Saturn prin casa V a temei de referinta, aduce o centrare a stabilitatii institutiei pe lideri, pe oameni cu putere de decizie, pe o relatie stransa si restrictiva intre factorii de decizie in sistemul financiar si cei ai aparatului administrativ. Trecerea lui Jupiter pe casa X a acestei institutii, ci conjunctiile repetate pe care le va face anul acesta cu Neptun pe aceeasi casa a demnitatii social, a idealurilor nationale, a solutiilor de criza si a liderilor, aduce natiunii romane o prea frumoasa iluzia si un vis frumos. Actiuni venite din interiorul acestei institutii vor fi prezentate la exterior sub o alta forma, cu un alt mesaj. Lezarea lui Jupiter culminant prin intoxicarea lui cu vise si idealuri irealizabile, poate fi comparata cu nevoia de a dansa a unui individ imobilizat intr-un scaun cu rotile.
Este un an al expansiunii, al strategiilor de studiere si supervizare a bancilor, de “agasare” a acestora prin diferite modalitati de evaluare, fara sa se obtina vreun rezultat menit sa schimbe cu ceva situatia.
Cuadratura pe care Saturn a ridicat-o in 2008 la Pluton din tema de referinta si cuadratura pe care o va ridicat la Pluton din tranzit, spre finalul lui 2009, nu poate indica decat o liniste stranie, cea de dinainte furtunii. Nu in 2010 va fi furtuna pentru aceasta institutie, ci inceputurile unei perioade dificile vor veni din 2011, cand Jupiter va trece pe casa XII, in Berbec, si cand greseli de substrat, orientare si metoda realizate din aceasta perioada, atunci vor fi vizibile. Combaterea momentului 2011 va veni prin preschimbarea, reevaluarea, modificare de nume, insertie sau mod de extindere ce va anunta, incepand cu 2012, o noua etapa de dezvoltare a acestei institutii. Cand Uranus va intra in Berbec, Saturn in Scorpion, iar Jupiter in Taur, Pluton va trece peste Sensul Vietii natiunii din casa IX aducand o reasezare a intereselor nationale, o reevaluarea a pretului cu care suntem integrati in structurile internationale, cu care ne vindem produsele, de aceasta data fara sa pastram, sa mentinem sau sa protejam.
In acest context macro, anul 2009, pare sa fie un an de respiro la capitolul proiecte, dar dur la capitolul control si autoritate. Cu asa evolutii astrale aceasta institutie se va impune ca un model, iar exemplul sau va fi usor preluat, indiferent ca este bun sau nu.

Astrologia poate demonstra prin instrumentele specifice ca indiferent de epoca istorica in care traim gandirea si sentimentele au aceleasi reactii si, prin urmare, ceea ce traim acum poate fi asemanat, din punct de vedere personal, cu ceea ce am trait in trecut sau cu ceea ce au trait inaintasii nostri, daca facem referire la o perioada mai indepartata.
Dupa Primul Razboi Mondial si prabusirea Puterile Centrale (1918), dupa razboiul anglo-irlandez, greco-turc, conflictul dintre Ungaria si Romania asupra Transilvaniei, petrecute in plin tranzit a lui Uranus in Varsator (distrugerea barierilor geografice, culturale sau politice prin agresivitate, conflict armat), la fel ca si caderea turnurilor gemene din 11 septembrie 2001, ce a declansat razboiul impotriva terorismului, de asemenea survenit in plin tranzit al lui Uranus in Varsator – cauza, trecerea lui Uranus prin Pesti (1920-1928, 2003-2011) aduce efectul a ceea ce, cu cativa ani in urma, s-a produs: efectul exploziei si, evident, consecintele sale.
Mentalitatea pe care incercam sa o integram acum este cea a invinsului caruia nu i se spune cine a pierdut si cine a castigat, ceea ce ne transforma intr-un fel de sluga la doi stapani.
Traim vremurile in care nu stim ce sa facem cu planurile de viitor, cu economiile, nu stim daca mai este cazul sa economisim sau sa investim si asteptam sa ne spuna cineva cine cu cine lupta in acest meci si, pana la urma, cine va castiga. Daca in plan social, a astepta o solutie indicata de o autoritate este un fapt obisnuit, in viata privata grija zilei de maine, indiferent sub ce forma este ea explicata sau traita, aduce tensiuni relationale, rupturi ale aliantelor, pierderi de bunuri sau pur si simplu reactii nefiresti ce ii duc pe oameni la conflicte, dispute, agresiuni sau in cel mai fericit caz la indiferenta.
Nu traim nici valentele unei economii in tranzitie si nici beneficiile unei societati de consum in care nu am reusit sa ne integram, ci un fel de strutocamila care nici nu merge nici nu zboara nici, nu canta nici sapa. Nu am reusit de la revolutia din decembrie ’89  sa ne situam clar in niciunul din cele doua locuri si de aceea, acum, in criza desfasoarata peste un zid inalt, impenetrabil, in 2009, vom adopta mentalitatea slugii la doi stapani, care munceste cat pentru doi oameni, dar care nu-si primeste de la niciunul simbria.
Cei nascuti in zodia Berbec, isi vor chivernisi banii personali cu un mare simt al proprietatii, cu teama de a nu pierde prin asociere sau de a nu aduce teama de pierdere in pragul disperarii. Isi administreaza averea, proprietatile, cu ambitie, dar le lipseste curajul si initiativa. Vad in mijloacele administrative un sprijin special si pot avea, din acest punct de vedere, grave dezamagiri pana pe 17 mai, cand Saturn va iesi din mersul retrograd. In perioda indicata mijloacele de actiune si promovare a unor valori, planurile pe termen scurt pe care si le vor face, vor fi suspuse unui evident deja vu cu ceva similar ce li s-a intamplat in 2008.
Intrarea lui Jupiter in Varsator ii poate transforma pe Berbeci in rasfatati ai sortii, in care sa li se ofere multiple sanse, dar pe care sa nu le valorifice pentru ca nu au curajul necesar. Sunt lipsiti de putere, intiativa si privesc cu retinere sansa de a reveni la ceea ce a fost candva.
Cei nascuti in zodia Taur, au sustinere si intiativa. Trecerea lui Pluton in Capricorn aduce in centrul atentie doua categorii de nativi Taur: unul excesiv de econom, ce-si aduna banii cu meticulozitate, care isi plateste in mod obsesiv facturile si isi calculeaza in fiecare luna retinerele de pe fluturasul de salarii, care nu investeste, ci aduna si care nu se poate desprinde de gandul ca va gresi sau ca va fi sanstionat, pedepsit, eliminat dintr-o competiei daca se va abate de la reguli, iar celalalt va fi un individ indraznet care va cauta in permanenta pe cineva din jurul lui care sa-i rezolve situatiile riscante, care va aduce in discutie doar subiecte cu substrat financiar pentru a prinde noi asocieri, contracte, afaceri. Daca in primul caz avem de-a face cu un succes mic, dar stabil, aducand metodelor o anume eficienta, in al doilea caz avem de-a face cu un castig major, substantial, dar in salturi, intr-o ascensiune si o corborare enervanta. Fiind un tip cu o mare rezistenta la efort, a carui putere de a-si atinge scopul nu este doborata decat de incapatanarea sa, putem vedea in 2009 Tauri ca oameni de succes, insa doar ei stiu cu ce efort si ce tensine, cu cat risc si cu cata teama fac fiecare pas.
Cei nascuti in zodia Gemeni isi fac prea multe griji pentru imaginea lor sociala. Nu se stie daca ii vede cineva sau daca sunt vazut de persoana pe care ii o vizeaza, dar au tot anul sentimentul ca sunt urmariti de ghinion, informatori, scandaluri, paparazzi si uita sa se ocupe de ceea ce este important. In 2009 Gemenii actioneaza invers decat ceilalti, alegand metode pasive, metode gresite de actiune sau pur si simplu ajutorul celorlati in momente de maxima initiativa, cand toti cei din jur vor gasi un mijloc de a reusi in ceea ce-si propun. In felul acesta, Gemeni vor trece prin momente dificile in prima jumatate a anului, cautand sa scape de datoriile financiare pe care le au la furnizori, banci sau sentimentale fata de familie sau prieteni. Lunile iunie, iulie, septembrie aduc putina lumina in viata lor. Au initiativa si reusesc sa castige din afaceri sau tranzactii din care toata lumea pierde. Starea psihica proasta pe care o vor avea mai tot anul se va citi greu pe chipul lor. Fiind in general firi vesele si descurcarete, abile si viclene, vor gasi in permanenta cuvantul potrivit pentru a nu lasa sa se vada cat sunt de neajutorati si cat de tare au nevoie de un confesor pe umarul carui sa planga.
Cei nascuti in zodia Rac sunt in 2009 oameni importanti. Vor cauta sa se retraga din viata publica sa se ascunda intr-un camin cald si linistit, dar activitatea lor anterioara ii scoate din nou in centrul atentiei si ii pune la munca. In 2009, metodele pe care Racii le-am aplicat anterior se pare ca vor da rezultatele cele mai bune si acestia vor fi invitati la demonstratii de forta si pricepere. Din fericire, este ceva ce le-ar placea acestor nativi si pentru ca nimic in viata lor nu apare intamplator ei sunt constienti de ceea ce au acumulat, de metodele pe care le-au folosit si mai stiu si de ce au vrut sa se retreaga. Racii sunt in 2009 niste mici intelepti si daca doriti sa aflati, doar pentru 2009, cheia succesului tineti aproape un Rac si lasati-l sa va consilieze. Ii va placea postura de lider, pentru a-si combate teama si neincrederea si va va rasplati cu efortul si experienta sa.
Cei nascuti in zodia Leu au, in 2009, de luat decizii importante pentru familie, grup, tara, natiune. Un Leu in preajma, acum, va fi in primele si ultimele trei luni ale anului un factor de stres, pentru ca nimeni nu-i va intelege viziune, iar cuvintele sale ii vor fi rastalmacite. Puterea sa de rezistenta la opozitie, nevoia sa de a fi in centrul atentiei si de a trai unicitatea prin valorile pe care singur si le atribuie aduce crizele de personalitate la limita dintre normal si paroxism. In lunile indicate are nevoie de intelegere si liniste pentru a-si ordona ideile, de sprijin pentru a-si cultiva convingerile pentru ca in primavara si vara lui 2009 sa vedem Lei puternici si combativi, care vin cu solutii inspirate si metode eficiente. Desi va parea o contradictie intre interesele grupului, familie, natiunii sau tarii, mesajul acestor nativi este unul cu perspectiva si vizeaza nu doar 2009, ci urmatoarea perioada pana in 2011-2012.
Ca sefi sunt imposibili, dar protectori, in familie se neglijeaza, iar in societate se dovedesc a fi prea duri si categorici, prea ironici cu suferinta celorlalti, dar inspirati in mesajul pe care il au de transmis.
Cei nascuti in zodia Fecioara au, ca si in 2008, o mare greutate. Se simt impovarati de sarci profesionale, de proiecte de anvergura, de gestionare a unui patrimoniu sau de alcatuirea altuia pentru timpuri viitoare. Cu toate ca in 2009 Fecioarele nu vor putea avea deloc perceptii asupra viitorului, vor fi apreciate prin meticulozitatea cu care reusesc sa puna la punct metode de rezistenta, metode de supravietuire in aceste vremuri de criza. Ei nu vor fi constienti de eficienta metodelor pe care le vor promova si nici nu vor accepta jumatati de masura, dar vor putea sa sustine prin efort si inteligenta, prin disponibilitate si program prelungit, prin supunerea la lungi perioade de munca, nopti nedormite sau o neglijenta a alimentatie, o metoda eficienta de a rezista pierderilor substantiale. Este un an dificil pentru Fecioare pentru ca ele nu se pot nicidecum detasa de ceea ce le-a atins, nu pot lasa in urma trecutul nici sa construiasca un viitor luminos. Pot insa sa gestioneze cu maxima eficienta castigurile mici si sa ofere sprijin si consultanta fara a fi capabile de a emite pareri pe baza unei viziuni de ansablu asupra situatiei.
Cei nascuti in zodia Balanta au in 2009 preocupari majore pentru casa, avere personala, patrimoniu, proprietati. Le indexeaza, la catalogheaza le clasifica si le tot aranjeaza pentru ca doresc sa se detaseze de ceea ce intuiesc ca va veni peste ei. Sunt priceputi la cuvinte, la a trasmite un mesaj, dar se dovedesc prea retinuti in a da acestora o nota personala. Balantele au o viziune clara asupra viitorului, asupra intregului an, dar si asupra anilor ce vor veni, iar teama lor va fi un indicator al presiunii sociale sau pericolului. Desi mai tot anul prefera sa stea in umbra sa ajute si sa sustina, sa consilieze si sa gestioneze valorile personale sau ale altora fara a li se recunoaste in mod direct meritele, spre sfarsitul anului devin vedete, sunt descoperiti, laudati si pusi in posturi importante. Relatiile cu banii sunt deficitare. Banii vin din prospectarea noului, dar nu pot fi controlati pentru ca nu vizeaza o Balanta ca destinatie, ci mai curand vor fi rulati prin implicarea unei Balante. Balantele isi traiesc in 2009, durerea piederilor suportante din 2008, nu au entuziasm si sunt indiferente.
Cei nascuti in zodia Scorpion nu se pot detasa de asocierile mai vechi, de patenerii de afaceri, cei cu care in 2008 le-au facut probleme incercand sa castige prin tot felul de tertipuri si mijloace incorecte. Acum, in 2009, vad mijloacele cu care nu au fost de acord in trecut ca fiind singurele modalitate de a obtine succesul. Le vor aborda cu indrazneala celui curajos si vor sfarsi prin a fi judecati si blamati mai tare decat li s-au intampla asociatilor lor, in 2008, cand au dat dovada de incorectitudine si lipsa de loialitate. Vor motiva necesitatea actiunilor lor prin implicarea notiunilor de familie, copii, urmari, pierdere de functie, statut si vor reusi sa impresioneze cu temperamentul lor calculat, rece, eficient.
Atat opozitia Fecioara-Pesti, cat si trecerea lui Pluton in Capricorn au un efect protector asupra Scorpionului. In jurul lor totul se narui, dar reusesc aparent din nimic sa-si construiasca un viitor. Cine se lasa pacalit de un Scorpion dornic de putere, acumulari, avere si functie, va fi cel pe umerii carui va calca prima data pentru a se rdica. 2009 este pentru Scorpion un an de putere, de reusita, dar, de partea celalalta si un an de grave erori, exemple negative ce vor fi trecute in cartile de istorie.
Cei nascuti in zodia Sagetator simt o mare usurare prin trecerea Lunii Negre de pe sectorul lor pe Capricorn, simt ca nu mai sunt in centrul atentiei negative si ca pot in sfarsit sa-si joace rolul pana la capat. Odata cu trecerea lui Jupiter, guvernatorul lor, pe Varsator, Sagetatorii sunt pasibili de grave erori de judecata, de alegeri fanteziste, de sperante false, care ii vor duce negresit intr-un con de umbra. O buna perioada din an sunt lipsiti de planete, lipsiti de un sprijin, de un mijloc social care ii centra, directiona, echilibra, acum nu stiu ce sa faca cu libertatea lor. Simt ca pot face tot ceea ce-si pun in cap si ca pot duce la indeplinire orice proiect. In multe din cazuri, ideile lor vor fi corecte, dar metodele negative, improprii contextului in care ei doresc sa le foloseasca. Daca pana acum au fost constransi de oameni, in 2009 sunt pe punctul de a se detasa de ei, daca pana acum au fost singuri, in 2009 vor cauta cu disperare asocieri, fara sa aiba in vedere ca au un comportment infantil, nepotrivit lumii sociale in care il adopta. Sagetatorii sunt nascuti sa vanda, sa convinga, sa faca loby, sa transfere idei si convingeri si ca apoi sa sufere din neputinta de a intelege sau personaliza ceea ce sustin. O usurinta de a pendula intre stari extreme le poate amplifica nevoia de inedit, extravaganta, de a folosi metode iesit din comun care ii vor duce in pragul defaimarii si pierderii de imagine. Cu Lilith in casa banilor, Sagetatorii, atunci cand vor face bani vor incalcat o regula si cand vor castigat un proiect sau sunt declarati cei mai buni intr-un demers vor anulat multe din valentele moralitatii in afaceri si nu le va pasa.
Cei nascuti in zodia Capricorn simt ca duc pe umeri povara lumii. Au pe Pluton pe semnul lor si, chiar din primele zile ale anului, Jupiter, protectorul, cel care i-a impins spre atat de aprige acte de injustitie, care i-a ajutat sa tina sub control un val al schimbarilor si modificarilor de structura social, acum i-a parasit. Trecerea lui Jupiter pe casa averii si a acumularilor prin munca ii pune pe Capricorni la munca. Au idei, initiativa si putere de influenta. Pentru Capricorn 2009 este un in care stabilesc noi contacte, pun bazele unor afaceri ce vor incepe spre sfarsitul anului, cand Saturn, guvernatorul semnului lor, va intra in exaltare. 2008 a fost un an prea dinamic pentru Capricorn pentru ca i-a mobilizat si le-a adus instabilitate in sectorul pe care l-au crezut cel mai linisti. Cu Lilith insa pe semnul lor natal, Capricornii vor fi incercati foarte tare atunci cand vor fi obligati sa se confrunte cu hotararile pripite pe care le-au luat in 2008. Li se vor descoperi greselile facute anterior si va exista si un pret pentru ele!
Nativii din Varsator au, asemenea celor din Leu, un inceput si un sfarsit de an complicat de plasarea lor intr-un context impropriu statutului sau profesiei lor. Au gandurile ravasite si nu se pot mobiliza pentru a porni un demers. Se simt slabiti, se tem de miscari de culise si se asteapta ca dupa fiecare colt cineva sa sara si sa le fure portofelul. Planurile de viitor sunt in lunile indicate departe de a fi conturate. In primavara si vara anului 2009, Varsatorii se remarca prin curaj si initiva. Vor fi avangardisti si nu vor pierde nicio oportunitate. Castigurile lor vor fi fluctuante, dar gandindu-se la cat de dificile au fost primele 3 luni ale anului, nu vor mai actiona de dragul castigului, ci din dorinta de nu cadea in derizoriu, in monotonie sau superficialitate.
2009 este pentru Varsatori unul euforic in care riscul de a cheltui toata averea pentru a combate o banala durere de cap este foarte mare.
Cei nascuti in zodia Pesti nu isi gasesc locul in aceasta lume. Gandesc limpede, clar, vad tot ceea ce se intampla in jurul lor, dar aceasta luciditate nu-i ajuta cu nimic. Pestii au in 2009 reactii stranii de refuz a societatii, de retragere in zone sigure. Au intentia de a achizitiona imobile pe care nu le vinde nimeni sau pe care nimeni nu pune vreun pret, pentru a-si demonstra siesi ca detin controlul si ca de fapt aceasta lume nu-i controleaza. Se pot implica in afaceri stranii, in demersuri sociale riscante si pot face declaratii tendentioase impotriva acelora care intretin grupuri de interese, demascand genul de afaceri la care ei insisi au aderat. 2009 este pentru Pesti incarcat de iluzia ca intr-o zi destinul le va oferi sansa de a se retrage intr-un loc linistit unde sa-si poata construi o alta lume.
In 2009 nu trebuie sa judecam un nativ Pesti dupa reactiile sale, ci trebuie sa ne gandim la ce l-am expus noi, cei din aturaj, ce a fost obligat, prin jocuri sociale sau financiare, sa faca si ce ascunde de fapt revolta sa activa sau pasiva.

Asa cum este lesne de observat 2009 este un an trist si dureros, un an in care jocul de-a alegerea este o manevra sociala menita sa ascunda dezordinea si haosul. Acest an nu este insa singurul, ci el face parte dintr-un proces amplu de modificare a structurii psiho-comportamentale a oamenilor, ce, pana acum, nu au dori sa vada decat in directia in care s-a arata cu degetul. O parte ale acestor tonuri vor veni cu 2010, altele cu 2011 sau 2012, dar ele nu se vor termina aici. Ciclul lui Pluton in Capricorn se va incheia in 2023 si pana atunci aduce fiecarui an modificari de natura ideologica si, prin acestea, noi orientari ce au menirea de a schimba gradat prioritatile in asa fel incat nimic din ceea ce construim acum nu va mai fi la fel cand Pluton, in 2023, va intra in Varsator.

2 comentarii la „2009 si previziunile astrologiei financiare

  1. Liana spune:

    nu am aptitudini de astrolog dar cred ca criza economica si implicit financiara cu care se confrunta sistemele cele mai rigide ale lumii (Europa, SUA) este rezultatul atasamentului de structurile vechi, efectele fiind negative doar atata vreme cat persistam in dependenta de aceste structuri. pentru multi oameni asa zisa criza este o oportunitate, pe care acum o percep ca pe o lovitura.
    criza asta ar trebui sa ne bucure, este o criza a unui sistem tensionat peste masura, care are dificultati dince in ce mai mari in a contine noul. este reflectarea unor conditii fertile in cea ce priveste implinirea personala, diferita de cea impusa de canoanele sociale ca factori exteriori. socul „crizei” va determina pe multi dintre noi sa reevalueze fundamentele vietii lor, si prin forta lucrurilor sa se apropie mai mult de ceea ce au realmente de facut pe-aici. frica este marele blocaj, dar din proprie experienta spun ca frica nu reflecta niciodata obiectul ei. practic, nu avem de ce sa ne temem daca nu mai avem acelasi job, daca nu mai avem posibilitatea sa ne luam inca o masina, daca nu mai putem sa ne platim chiria la apartamentul din oras. se deschid posibilitati de exprimare personala autentica fara precedent in ultimii ani, si eu zic ca daca toata viata ti-a placut sa canti, sau sa ingrijesti de plante, suce stiu eu ce altceva, dar ai invatat sa faci contabilitate, acum e momentul sa lasi contabilul in urma si sa te exprimi cum stii tu mai bine. e un pas enorm si provoaca teama extrema, dar frica nu are fundament real.

  2. Da, Liana, iti impartasesc parerea!
    Cei mai multi dintre noi traiesc cu semnele schimbarii in preajma lor, dar refuza sa le vada si din cand in cand ele isi fac simtita prezenta chiar daca oamenii le vad, chiar daca nu.
    Sa-ti asumi raspunderea desfasurii lor este un semn de responsabilitate, pentru ca avem cu totii o vina in tot ceea ce se intampla. Putem invinge ceea ce am atras spre noi, dar nu putem fi niciodata supravietuitori, cum tragic spunea Don Juan Matus: „Nu exista supravietuitori pe acest pamant!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.