2 – 8 august 2010

Luni, 2 august
Un triunghi magic se ridica azi intre Luna, Lilith si Pluton, chiar la trecerea ei în Taur si, prin asta, se împlinesc asteptari mari sau se va urmari, din expectativa, o anumita finalitate, pe care ne-am dorit-o cu intensitate în ultimele doua luni.
Calitatea intentiei sau demersului nu este una superioara, însa acum, prin trasaturile acestei etape, prin intensitatea cu care aseaza lucrurile sau le învaluie într-o aura benefica, ceea ce am dorit de doua luni încoace si stim ca nu era bun, corect sau decent, va parea frumos, elegant si drept.
Când înca tranzita Berbecul, Luna a ridicat un sextil cu Neptun, apoi unul cu Chiron si s-a pregatit emotional pentru a înfrunta, spre seara, ca ultim aspect împlinit la grad perfect în aceasta zi, sextilul cu Lilith. Între acestea, trigonul cu Pluton si careul cu Junon împlineste un tabloul dificil, complicat de dureri si resentimente si amplu, pentru ca se participa într-o succesiune rapida de aspecte cu planetele aflate în mers lent.
Ziua, prin aspectul ocult pe care îl predispune, devine un mijloc de a amplifica suferinta si de a continua demersuri care ar fi trebuit sa fie lasat în asteptare sau parasite. Intensitatea creste cu cât transferul de valori devine mai vizibil. Azi consideram ca este potrivit sa trecem povara pe umerii altora, este corect sa lasam în grija altora poverile si neputintele noastre si sa ne permitem o vacanta, macar în gând.
Trecerea Lunii în Taur aduce si beneficii. Sentimentele devin mai putin învolburate, pentru ca se aseaza la casa lor si vor sa-si construiasca o fericire iluzorie, vor sa-si puna bazele unei colaborari care nu are niciun viitor asa cum este gândita acum. Multe confuzii vor avea azi putere si intensitate si multe dintre ele vor cere, chiar de pe acum, garantia ca viitorul pe care îl anticipeaza, este real.
Prin urmare, prima zi a saptamânii este o zi a dezamagirilor si neputintei de a anticipa corect calea, drumul sau de a împlini corect un vis. Unii vor cauta azi un umar pe care sa-si plânga neîmplinirile sau vor dori sa si le exprime în public pentru ca vor miza mult pe vocea grupului, ca o alta forma de sustinere a puterii sale de dominare sau persuasiune. Nimic din toate acestea nu sunt reale, dar de asta nu ne poate convinge niciun aspect astral, ci doar propria vointa care acum trebuie sa aleaga corect si în afara oricarui sentimente de posesivitate ori atasament de vreun ideal sau demers. Pluton, prin trigonul cu Luna si implicând-o pe Lilith într-o constructie cu puternice veleitati mentale, poate suci mintile atât de tare încât ambitia sa ne faca sa mergem pe un drum chiar daca stim ca nu este corect, sa aplicam metode sau sa comentam pasii pe care îi facem chiar daca nu credem în ceea ce spunem.
Recomandarea pentru aceasta zi este cea a Sf. Augustin „Iubeste si fa ce vrei”, pentru ca într-o stare de iubire nimic din ceea ce face un om nu este gresit, nimic nu este împotriva naturii, împotriva armoniei sau dreptatii nu încalca moralitatea sau puritatea sufleteasca, ci o va sustine si mai mult construind valori inestimabile.
2 august este deci o zi a dualitatii constructive: prima este o obligatie – iubirea – a doua este un privilegiu – libera alegere. Doar împreuna pot genera o constructie benefica pentru ca doar iubind ai dreptul sa faci orice. Nu ramâne decât sa întelegem corect aceasta notiune si sa nu confundam iubirea, asa cum suntem îndemnati azi, cu alte stari pentru a ne justifica ambitia, nu libertatea de a actiona.

Marti, 3 august
De azi începe din nou sa bata valul schimbarii. Jupiter si Pluton se întâlnesc într-un unghi malefic pe careul Luna-Soare, dar si în fereastra aplicatiei sextilului pe care Marte îl va împlini spre seara cu Junon. Fiind un unghi care nu se construieste usor, ci are nevoie de vreo câteva saptamâni pentru asta, valentele acestei zile vor parea ca fiind centrul unui demers care s-a început acum 15 zile si care va fi pus în aplicare în urmatoarele 2-3 saptamâni. Nota personala pe care o va primi împlinirea acestui unghi la grad perfect face face din periplul planetar al lui Pluton un fel de patrula de veghe, un fel de marsaluit pe strazile unei cetati întunecate în vreme de asediu. Nimeni nu are voie de comenteze decizia care deja este luata, nimeni nu poate dezbate aceste subiect. Toti se pun la ascunzatoare si cu privirea atintita spre fereastra inundata de putina lumina a noptii asculta sunetele mute ale pasilor ce se pierd încet încet în întuneric. Acest tablou inspira teama, retinere în fata oricarei fapte cu caracter social si rezerva în a dezbate hotarâri care sunt deja luate.
Asa cum se anticipa si pentru ziua de 2 august, faptele nu trebuie sa fie bune ca sa fie dominatoare, ca sa ramâna în istorie sau sa fie laudate la scena deschisa. Daca ieri doar se anticipa amploarea unor evenimente prin caracterul lor decisiv, prin sigiliu sau legiferare azi, ca data, ca interval, ca perioada, dar si ca efect al deciziilor anterioare, se va pune bariera între trecut cu prezent, o bariera peste care nu se va mai trece.
Lasam în urma o opozitie Saturn-Uranus, înca activa, si, în aspectul ei de separare, ni se înfatiseaza ca o închipuire care se pierde în zare, ca o descompunere a unei forme nedefinite la contactul cu lumina evenimentelor viitoare, la contactul cu razele Soarelui sau lumina rece a Lunii.
Pe 25 iulie Jupiter si Pluton s-au întâlnit într-un unghi de 90 de grade, când ambele planete erau în mers retrograd. Datorita excentricitatii orbitei lui Pluton, Jupiter, care s-a grabit sa se departeze de acesta, dupa ce a împlinit pe 25 iulie careul aminti mai sus, comporta o scurta întârziere ceea ce îl face pe Pluton sa-l ajunga din urma si sa împlineasca din nou acest unghi. Nu este un fapt obisnuit aceasta relatie si tocmai de aceea faptele cu caracter social pe care cele doua planete la instiga acum aduc pe harta noi imperii, redimensionari a fortei de influenta si schimbarea directiei de mers a puterilor. În perioada 25 iulie – 3 august au stabilit criteriile de selectie, valorile care trebuie mentinute si s-au ales eroii zilor care vin.
Daca pe 25 iulie nu a fost deloc important sa stim care este directia acestor evenimente, acum o vom afla, acum vom colecta informatii din toate partile si pe toate canalele de comunicare care ne vor da numai vesti proaste, daca le vom lua separat, dar care, prin constructia ampla pe care o reprezinta, sunt bune, pentru ca anunta ridicarea unei noi societati, a unei noi ere.
Daca ar fi sa luam în calcul cât de multe trasaturi revolutionare a inclus 2010, am putea sa consideram ca acum intram practic în Era Varsatorului, ca tot ceea ce este rigid si penibil, ceea ce a fost mentinut artificial se îndreapta spre un sfârsit sigur si dureros. Cu ultima opozitie între maleficii Saturn si Uranus, dar si cu aceasta ciudatenie între planetele Jupiter si Pluton, sectoarele sociale tin sa-si gaseasca propriul drum si sa se îndrepte spre solutii.
Daca opozitia Saturn-Uranus a adus mesajul finalului de criza economica, el nu va putea fi înteles pâna când nu se va ridica o noua structura, pâna când nu se va întrezari frunzulitele unei noi ere. Acesta este însa un moment foarte delicat pentru omenire pentru ca vara lui 2010 este semnul ca aceasta imensa criza împrastiata peste tot în lume da semene ca se fragmenteaza, ca insule de redresare apar în oceanul sinistru al suferintei generale. Fragmentarea crizei va începe, din punct de vedere astrologic, în 3 august.
Prin urmare, 3 august este o zi de jale, de dor, de suferinta dupa vremurile care au trecut, de nostalgie pentru cei pozitivi care si-au dovedit, de la începutul acestui an pâna acum, bunele intentii. Se va simti azi un val al schimbarii, o modificare de vibratie pentru cei care dispun de un deficit de vointa. Forta, vitalitatea, puterea, viteza de reactie, vivacitatea, obiectivitatea sau profunzimea sunt trasaturi asupra carora se va lucra în aceasta zi. Având un aspect puternic cu Jupiter, tendinta de a explora extremele va fi mai mult decât evidenta si va pune la grea încercare încrederea în sine sau într-un apropiat.
Nu este însa o zi de îndoiala, ci de dezicere. Nu este o zi în care sa ne gândim daca sa actionam sau nu, ci este o zi în care ne lasam antrenat de ambitia de a demonstra, de a dovedi ca dispunem de mijloacele necesare pentru a produce o revolutie si de a o sustine pâna la noi oportunitati.
Lupta interioara, explorata pâna acum cu atât de multa intensitatea, se va muta acum în sectorul social si se va pune mai mult accent pe ceea ce facem pentru altii sau pentru a demonstra altora, decât pe progresul personal.
Asa cum am indicat, aceste calitati nu sunt neaparat bune, corecte sau veridice, ele vor avea însa girul astral pentru a lua o mare amploare. Noi suntem însa fiinte muritoare si zeii au o alta parere despre destinele noastre, au o alta viziune despre mersul omenirii sau despre structura acesteia.
3 august, pentru cei care îsi cauta identitatea subtila, este o zi de obedienta în fata destinului, ca o rememorare a zilei în care Sf. Stefan cerea lui Dumnezeu iertarea pentru faptele necugetate ale celor care îl omorau cu pietre.

Miercuri, 4 august
4 august este o zi de mare tensiune. Marte, personajul principal azi, transforma un roman initiatic, cel al zilei de 3 august, într-unul horror, în care scopul nu este sa suferi, sa te sacrifici sau sa mori pentru un ideal de dragul unui progres dictat de sursa subtila, necunoscuta, misterioasa, superioara, ci sa te stingi de dragul unei dorinte de razbunare, pentru a face pe placul unui tortionar sau pentru a da un exemplu negativ.
Marte în Balanta este indiferent fata de nevoile celorlalti. Nu le întelege, dar nici nu se preocupa sa le înteleaga si, tocmai de aceea, obtuzitatea sa îl poate face sa se apropie de ceea ce inspira justitie, dreptate, etalon al esteticului pentru ca nu dispune de unul, nu are valori personale, ci doar dorinte personale pe care va cauta sa si le rezolve prin intermediari.
Careul în T cardinal cu Pluton planeta focar este dezastruos pentru ca aduce manifestari rapide, în puseuri repetate, ce vor lasa în urma suferita si mizerie de dragul unei manifestari de moment. Pluton, dincolo de aceste manifestari de mod vibratoriu, are si o nota personala pe care, din Capricorn, o va folosi în permanenta: razbunarea!
Indiferent ca ne folosim de mijloace juridice, administrative, ca ne chemam soacra de acasa, din vacanta sau din lumi paralele, ca trimitem sesizare la primar sau ca ne plângem de zgomotul strazii, adevaratul motiv este cel al razbunarii. Pluton ne-a otravit cu aceasta intentie întreaga vara si, prin împlinirea careului cu octava sa inferioara, simte ca are si instrumentul perfect prin care sa-si duca la îndeplinire aspiratiile.
Astrologia ezoterica îl plaseaza pe Pluton pe un loc privilegiat, fiind un mesager al Vointei Divine. Multi nu fac însa diferenta între Vointa Divina si Justitia Divina si tocmai de aceea se poate confunda raspunsul la o rugaciune pe care am adresat-o în mod repetat de la începutul anului (invocarea Justitiei Divine), cu un dezastru în viata acelei personale care avea un rol negativ în caruselul unei manifestari sociale. A primi un ajutor pe aceste unghiuri nu prea are de-a face cu rugaciunea adresata Justitie Divine – Jupiter, pentru ca Pluton (Vointa Divina) în tot acest complex de factori astrali, are cuvântul cel mai greu. De aceea este gresit sa consideram ca avem vreun merit în aceasta modificare, oricât de multe coincidente ne-a face sa credem asta.
Pe acest fond Luna – emotia – are un rol catalizator sau incitant ce complica si mai mult lucrurile. Daca oamenii sunt tristi, nu-si vor declara intentiile, nu-si vor recunoaste gândurile pacatoase, ci-si vor justifica durerea prin lipsuri, neputinta de a se extinde spre alte sectoare ale vietii, de a primi ceea ce s-a cerut, de a li se fi recunoscut niste merite pe care le-ar fi dorit cu orice pret, chiar si cu cel al santajului.
Trecerea Lunii în Gemeni, spre seara, aduce, prin sextilul cu Uranus si trigonul cu Saturn, o liniste sprijinita pe informatii nu pe întelegere. Ceea ce se linisteste spre seara este doar semnul unei scurgeri de informatii, de descoperire a unui secret, de abandonare a unui demers ce trebuie de asemenea sa se consuma rapid, dar care nu ar fi fost bun pentru grup, familie, comunitate.
Prin urmare, 4 august este o zi de tristete si neîmplinire. Orice vine pe calea aerului, apei sau prin pamânt aduce durere, suferinta, venin. Pentru ca domina întregul spectru al unghiurilor, planeta Pluton ne aminteste acum tot ceea ce nu am putut rezolva în perioada octombrie 2009 – iunie 2010, când Marte, octava sa inferioara si ajutorul sau de acum, a trecut prin Leu. Acum, în plin tranzit al Soarelui prin Leu (sursa de evolutie pentru Capricorn), Pluton, ce trece prin Capricorn, vrea prin forta si dominare, dar nu uzând de mijloacele sale, ci de ale altora, sa reduca la tacere o forta pentru ca altadata aceasta forta a detinut întâietatea.
Descinderea este rapida, schimbarea de asemenea, iar urmarile vor impresiona cu atât mai mult cu cât se va opune rezistenta. Întreaga saptamâna va fi deci presarata de evenimente care îsi au originea în ceea ce predispune ziua de azi.
Recomandarea pentru aceasta zi, ce a fost abordata si cu alte ocazii, este una de natura mistica aceea de a privi lumina spirituala ca un instrument care sa ne purifice sufletele si sa ne transforme.

Joi, 5 august
Suntem înca sub influenta unghiurilor malefice pe care Pluton le patroneaza prin intermediul lui Marte, octava sa inferioara. La putin timp de la miezul noptii, Luna va împlini un sextil cu Jupiter retrograd, apoi un alt sextil cu Junon din Leu si un trigon cu Marte din Balanta cautând astfel sa tempereze spiritele si sa aduca lumina acolo unde tensiunile zilelor anterioare a distrus, haituit, alungat ori a dezbinat.
5 august devine astfel o zi care aduce solutii bune de care înca nu ne putem atinge. Le visam, le gândim, ne lasam preocupati de ele si cautam cele mai bune solutii pentru a le pune în aplicare, dar ne va fi foarte greu, daca nu chiar imposibil sa gasim un mijloc, o metoda prin care sa le punem acum în aplicare.
Implicându-se în acest demers, Luna va linisti putin apele. Multi dintre noi, chiar daca nu suntem înzestrati cu spirit practic, perspectiva ca vremurile care vin par a fi mai bune sau macar aducatoare si de bucurii nu doar de incertitudini sau necazuri, ne mai tempereaza din teama si ne aduce mai aproape de starea de echilibru.
Ambivalenta stranie a acestei zile va fi vizibila atunci când amestecând caracterul benefic, prospetime unei noi sperante, gândul de încredere într-un proiect amplu, derulat pe termen lung, cu cele care se consuma pe un termen scurt, ceea ce va genera o stare de confuzie totala. Ceea ce este amplu si de durata pare sa aiba mai multa consistenta decât ceea ce este pe termen scurt. Ceea ce implica mai multi oameni, multi dintre ei chemati din trecut pentru a pune umarul la ridicarea unui imens edificiu, va contrasta cu mofturile unei vieti traita în satisfactie si în împliniri simpliste ce nu-si mai gasesc acum locul în vremurile tulbure pe care le traim.
Chiar daca trigonul Mercur-NN este benefic prin excelenta, pe un context asa malefic dat de unghiurile care nu s-au închis înca între malefici, va suna ca o sanctiune aplicata opulentei, relelor intentii, perfidiei, imoralitatii, cheltuielilor fara rost, infidelitatii.
În 5 august se va pune problema fidelitatii fata de prieteni, fata de grupul de interese, fata de popor sau chiar fata de rasa. Semnul este bun pentru stiinte, pentru progresul în materie de tehnica, conferind viziuni asupra detaliilor functionale ale materiei, asupra calculelor de natura financiara, ingineriilor sau speculatiilor la bursa.
Prin urmare, 5 august este o zi complicata pentru ca ne va lovi cel mai tare în dorinta de lux, satisfactie, împlinire, îndestulare, avutie, acumulare sau suprematie. Azi mintea ne va juca feste, ne va pacali ca are deja solutiile la cele mai importante probleme si ca nu trebuie decât sa le punem în aplicare. Nimeni nu va reusi sa puna azi în aplicare prea multe pentru ca directia predispozitiilor astrale va merge în front spre a continua demersurile sociale de mare amploare. Acolo suntem invitati sa punem umarul, pentru a ridica o cladire, pentru a pune bazele unei fundatii, pentru a construi o noua ordine morala a celor cu bune intentii, pentru opri desfasurarea unui proces care este împotriva a ceea ce vom deveni ca rasa, ca etnie, ca familie, ca individ.
Pentru multi dintre noi ceea ce nu se va finaliza azi nu va avea importanta si multe dintre ideile geniale, dintre gândurile care confera solutii speciale vor fi lasate într-o parasire trista pâna când, pe un alt context, poate asemanator acestuia, dar mai dinamic, aceste idei sa fie trezite si puse în aplicare.
Recomandarea acestei zile se îndreapta spre a conserva gândurile si ideile care vin acum din minte, spre a proteja ceea ce nu merge azi spre finalitate pentru ca înca nu le-a venit timpul. Este ca si cum azi primim un obiect în care se gasesc valori inestimabile si trebuie sa-l pastram chiar daca nu avem înca o cheie pentru a-l deschide. E o sansa, extrem de originala si care poate contribui pe viitor la o redresare rapida.

Vineri, 6 august
Azi se vor dezlantui povestile de dragoste, chiar daca, având Luna în Gemeni, sentimentele devin teatrale, iar relatiile ce se pot construi pe o asemenea predispozitie nu par sa aiba credibilitate, nici când se râde si nici când lucrurile sunt luate în serios.
Între sextilul Luna-Soare de ieri, împlinit spre seara, si cele doua trigoane Luna-Neptun si Luna-Chiron, Luna nu se consuma în alte aspecte importante pe care sa le ridice cu alte planete. Vibratia ei se pierde în vise si fantezii, iar cei care intra în contact cu acest tip de predispozitie îsi vor face iluzii atât de mari încât vor putea, prin ele, sa vada lumea cu susul în jos.
Conditionarea în fata acestor aspecte unice pe care le contine ziua sta în faptul ca unghiurile malefice între planetele grele sunt înca active si aceasta liniste pe care Luna, în trigoanele sale cu Neptun si Chiron, le ridica sunt secundare perioadei si deci vasale careului în T cardinal Marte-Pluton-Jupiter pe care l-am experimentat anterior la intensitatea sa maxima. Prin acestea gândurile noastre se vor îndrepta azi spre sperante, multe dintre ele fara un fundament real, sau spre vindecare, echilibru, cumpatare, alegeri mature.
Oricât de mult ne-am astepta ca ziua de vineri, prin aceste unghiuri, sa aduca liniste si solutionarea unor probleme, nu se va întâmpla deoarece Chiron nu va fi niciodata în totalitate benefic. Având în permanenta ceva de vindecat sau de învatat, de transferat sau de construit, Chiron va lasa în urma sa suferinta si deznadejde acolo unde curajul si încredere par sa nu fie suficient de intense. Trigonul sau cu Luna, în separatia trigonului Luna-Neptun, este semn ca se poate risipi eroarea de judecata, viziunile gresite sau ca se poate înlatura un efect negativ, cauzat de o proasta gestionare a cuvântului, doar ca asta nu se va face în absenta durerii.
Prin urmare, 6 august este o zi tulburatoarea si devine complicata din cauza caracterului confuz al sentimentelor. Orice încercare de a parasi colivia în care am crescut si ne-am dezvoltat, orice departare de un stil de viata cu care ne identificam, dar care ne obstructioneaza acum dezvoltarea poate suprimarea aburului fin al linistii, aducând din nou tulburarile mai aproape.
Prima jumatate a zilei va fi deci patimasa, tulburatoarea pentru ca aduce în centrul atentiei dorinte de revolta fata de o structura veche, fata de obiceiuri, fata de acele aspecte ale vietii private sau publice care contravin evolutiei personale sau sociale asa cum le-am gândit sau intentionat în ultima vreme. Pe fondul acestor directii, a doua parte a zilei ne va oferi punctual exemple ale unor elemente dificile ale vietii, obstacole pe care întâi trebuie sa le constientizam apoi trebuie sa le gasim înlocuitor pentru ca, pâna pe 5 noiembrie 2010, când Chiron va reveni la mersul direct, sa reusim sa solutionam.
Pentru cei care sunt angrenati într-un proces de dezvoltare personala, care lucreaza cu energia si au deja rezultate, 6 august este o zi de purificare, de eliberare a mintii de acele impuritati produse de actiuni trecute pe care hindusii le numesc vritti – fluctuatii mentale. Nimic din ceea ce predispune ziua de azi nu duce spre controlul mintii, ci mai curând spre a identifica acele impuritati care ne tin dorintele paguboase active. Avem ocazia azi sa înlocuim ceva care nu merge bine, sa ne angajam un nou birjar care sa stie drumul bun si care sa fie credincios scopului pe care îl avem. Înca suntem pe un drum greu si efortul spre a întari mintea, adica instrumentul pe care îl vom folosi foarte mult pâna pe 3 octombrie când Mercur va trece în Balanta, trebuie sa fie luat în serios.

Sâmbata, 7 august
Primul contact al planetei Venus cu domiciliul sau din Balanta aduce o schimbare importanta de conduita, de atitudine si nu numai, dar impune si un nou tip de confruntari. Gândurile se întorc acasa, dar casa este în curatenie generala, cu peretii darmati, iar ceea ce a mai ramas din ea sustine sculpturi sau picturi frivole, ori absurde, tapiterii extravaganta ori obiecte de uz casnic ce nu vor fi folosite niciodata.
Azi totul devine feminin, candid, suav, dispus mai mult sa parfumeze decât sa modifice, puternic în a impresiona prin mobilitate, unduire, flexibilitate ori acumulare. Luna trece în Rac (domiciliu), iar Venus în Balanta (domiciliu) ceea ce este un aspect foarte bun pentru femei, pentru fertilitate, pentru poeti, scriitori, pentru cei care lucreaza în domeniul artei, designului, arhitecturii care sunt preocupati de modele culturale si nu numai.
Cum este de asteptat, pe un asa context astral, pe o asa predispozitie de aspecte malefice, care înca nu s-au risipit, usoara destindere, schimbarea coloritului ambiental sau îmbalsamarea nu schimba cu nimic dramatismul si nu alunga suferinta ori spaima de moarte. Bruma de bucurie pe care cele doua planete feminine, prin schimbarea semnului, o aduc este pe frecventa proverbului „Tara arde si baba se piaptana”.
Trecând în Rac, Luna are de înfruntata trei careuri cu Uranus, Saturn, Jupiter si, dupa ce va macina tot ceea ce zilele anterioare au adus ca siguranta si stabilitate, ridica o cruce cosmica pe semne cardinale maturând totul în cale cu decizii iresponsabile, cu reluari de pozitii pe proiecte mai vechi, prafuite, dar care acum vor avea mai mult succes prin nemultumirea care se ridica dintr-odata.
De partea cealalta Venus în Balanta (babuta care tine neaparat sa se pieptene în vreme de razboi) la doar câteva ore de la intrarea în semn se va integra activ în toate aceste descinderi sau modificari de conduita prin opozitia cu Uranus în Berbec. Intrând în fereastra strânsa a opozitiei cu Uranus, Venus a facut o alianta cu Saturn, îi surâde lui Marte din apropiere si, pentru câteva ore, devine un pion importanta într-un carusel al fortelor de reconfigurare a gândirii omului modern, a societatii pe care a construit-o, asa cum se întâmpla de ceva vreme încoace.
Scena în care cele patru focare ale crucii sunt ocupate este purtatoarea unui semn de leziune interna, de tulburare a constiintei prin începuturi malefice asupra carora nicio minte luminata nu mai poate interveni pentru a îndrepta, dar si de a distruge ceea ce se afla pe ultima suflare. Indiferent ca ne referim la sentimentele noastre, la puterea de a proteja o fiinta draga, la devotamentul cu care ne alegem cuvintele pentru a pretui o prietenie, la curajul si abnegatia care ne motiveaza cele mai îndraznete fapte cu caracter social sau personal, la gândirea echilibrata sau, de partea cealalta, la sentimentele confuze care hranesc inima cu incertitudine si ura, cu desconsiderare si îndreapta atentia spre criticism exagerat, bârfa, dispret, infidelitate, desconsiderare, toate tind sa se amestece într-un aliaj periculos care va trebuie sa dea putere fiecarui individ dintr-un grup pentru a duce mai departe idealurile comune, dar acest lucru nu se întâmpla pentru a oamenii nu au discutat în prealabil între ei si nu stiu care este raul comun care îi copleseste de dimineata sau cel care îi otraveste în a doua parte a zilei.
Oamenii azi sunt nesabuiti invocând aspecte benefice ale vietii, calitati morale speciale si vor sa fie crezuti ca produc suferinta în jur doar pentru ca vor sa apara aceste valori. În realitate ei îsi apara propriile limite ale întelegerii, neputintele si fricile.
Exista însa un bine care se produce azi, dar el va fi perceput doar de cei care cauta sa cultive valorile corecte ale moralitatii în armonie cu moralitatea celuilalt nu prin impunerea agresiva a propriilor valori. Acest bine va înseamna în primul rând liniste, relatii detensionate cu cei din jur, întelepciune (ceea ce nu s-a prea vazut pâna acum) si disponibilitatea spre a ajuta fara nicio pretentie ori speranta de vreo recompensa. Aceste calitati îi îndreapta pe oamenii care au deja valori morale solide spre profunzimile fiintei acolo unde cu toti suntem la fel.
Prin urmare, în 7 august lumea se schimba sub impulsul unei zdruncinaturi puternice. Încarcarea celor doua axe cardinale îi face pe oameni sa se grabeasca fara rost, sa fie încordati, sa se precipite în tot ceea ce fac si sa renunte din nerabdare la proiectele de anvergura, la ceea ce au acumulat în zilele anterioare prin abtineri. Multe din valorile bune sunt acum stricate dintr-o proasta gestionare a resurselor, a timpului, dintr-o lipsa acuta de întelegere. Sunt uitate date importante si, de partea cealalta, rememorate esecuri lamentabile de dragul unei dezordini interioare care nu poate fi discutata, nici aplicata pentru ca nu e timp. Timp este, dar nimeni nu-l vede, umbla schiop si cu capul spart si bate în câte o poarta în speranta ca poate cineva îl va recunoaste si-l va cinsti.
Acela care va cinsti azi timpul si valorile sale, care va putea sa vada dincolo de aparente, dincolo de furtunile de nisip sau de bani, de tulburarile de comportament sau de framântarile sociale, va fi cel întelept, adica acea raritate, un exponent al unei specii pe cale de disparitiei în vremurile noastre.

Duminica, 8 august
Dupa opozitia cu Uranus, azi Venus trece prin conjunctia cu Saturn. În aparenta nu este deloc un lucru rau pentru ca fuziune celor doua ar trebui sa aduca o întarire a sentimentul de protectie, a ceea ce este la suprafata, a stratului care se îngrijeste de integritatea a ceea ce este înauntru, a structurilor de aparare a statului, grupului, a tegumentului, a pielii. Fuziunea celor doua este buna pentru studiu, pentru analiza vietii, a faptelor, pentru a stabiliza relatii care oscilau din lipsa de consecventa ori informatii, din nesiguranta ori elemente incomplete. Gândirea ar trebui, prin aceasta ipostaza, sa fie pusa în slujba binelui si indiferent de sectorul social în care ne implicam, sa lasam în urma semne ale maturitatii si echilibrului, gânduri care sa ne faca cinste.
Apropiindu-se de finalul zodiei Rac, Luna îi îndeamna pe oameni la efort de gândire si vointa, la ambitii stranii, la impulsuri de a face cunoscut ceea ce pâna acum nu au spus, nu au destainuit, nu au împartasit. Acesta este practic primul semn ca relatia benefica Venus-Saturn nu prea este benefica si ca atentia, luciditatea si rezerva predispuse acum se vor consuma în interese egoiste, în razbunari scurte, în ambitii absurde ce au tot un final nefast.
Multora întelepciunea nu le surâde pentru ca atingerea ei doare, pentru ca forta si profunzimea îi îndemna pe oameni sa-si lase în urma ceea ce le alimenteaza mândria si aroganta, egoismul si importata de sine, pentru a-si descoperi simplitatea si lumina care le da cu adevarat putere. Acestora orice umbra de umilinta care vine spre ei azi în mod direct sau care este atrasa prin rememorari negative si care, în raport cu valorile educatiei morale, ar trebui sa le sporeasca maturitatea si buna întelegere a vietii, a contextului a oamenilor, le încordeaza nervii si declara razboi în numele unei dreptati iluzorii.
Aceasta mentalitate de tip medieval va aduce oamenilor lovituri grave în câmpul constiintei, încarcându-i cu si mai multa vina, cu si mai multa rusine sau neputinta de a lasa în urma trecutul si ceea ce si-a împlinit sorocul la timpul pe care l-au avut. Pentru ca avem o combinatie principala între doua planete aflate într-o pozitie buna – Venus în domiciliu si Saturn în exaltare – dar sub razele unui aspect stresant pe care planetele malefice înca îl mai tin activ, forta si ambitiile educate în timp, acele valori care altadata impresionau prin armonie si forma, prin echilibru sau justete, acum se impun prin intensitatea coloritului, rang, traditie, forta de a stramuta înapoi spre sursa ceea ce, din considerente istorice straine omului comun, a fost, în trecut, înstrainat. Nu este însa reîntoarcere la sursa, nu este o revenire la izvoare, nici macar pentru cei care, îsi consuma viata traind simplu în jurul casei sau înconjurati câte sute de carti, fiecare cu sufletul si personalitatea ei, ci este o înstrainare fortata de ceea ce s-a construit bine sau întelept.
Prin urmare, ultima zi a saptamânii ne tulbura constiinta si, daca ea este bogata în sensuri si trairi benefice, ne va pune în fara unei mari dileme: sa ucidem sau sa fim ucisi! Acest deziderat, desprins parca din filmele cu Bruce Willies, este un paradox pentru ca vine ca un privilegiu acordat celor care au puterea sa renunte la orice forma de agresiune, la orice mijloc de a domina sau controla o forta, fara a face asta dintr-o necesitate a naturii, ci dintr-o dorinta personala. Acestia vor pune în cumpana pozitivitatea pe care au dezvoltat-o pâna acum, caracterul benefic al sacrificiilor pe care le-au facut si alegerile. Se vor simti zdruncinati de o forta sociala, directa sau subtila, care se îndreapta spre anularea meritelor sau beneficiilor, care schimba capetele doar pentru ca unele zâmbesc mai mult sau mint mai convingator.
Ceilalti se vor simti îndreptatiti sa-si faca dreptate si din aceasta cauza se vor deda la fapte de o moralitate îndoielnica.
Cei care au puterea sa se detaseze de aceste doua impulsuri sunt cei care vor reusi sa atinga întelesurile mature ale lui Saturn în Balanta, acestia fiind cei care vor avea pâna în octombrie 2012, când Saturn va trece în Scorpion, un rol important pentru comunitate, alimentând-o cu stabilitate, echidistanta, echilibru.
Putini vor fi oamenii care nu vor da curs uneia dintre cele doua tendinte, iar daca în jurul nostru vedem unul dintre ei sa-i cinstim prezenta si sa multumi cerului ca avem un astfel de noroc. Fara echilibrul organic, personalizat, încarcat de o evidenta nota personala ce ar veni din partea unei asemenea fiinte pozitive, grupuri mari de interese tind sa intre într-un puternic regres, modificarea constiintei de grup va tinde spre o degradare continua, fragmentându-se pâna la epuizare.
Unii vor considera ca, vazându-si inamicul consumându-se asa, sunt privilegiati, ca Dumnezeu le face dreptate si ca decaderea acestuia poate însemna marirea sa. Este o grava eroare! A face pasul înapoi, azi înseamna a respecta Universul, ordinea pe care poate sa si-o faca singur si, în ultima instanta, permite celui în cauza sa-si dezvolta o alta viziune, din afara focului transformarilor, de deasupra, una mult mai clara si mai obiectiva.

3 thoughts on “2 – 8 august 2010

 1. carsim spune:

  LA MULTI ANI!…multa sanatate si impliniri.

 2. ioana spune:

  Buna seara dl Gheorghita,

  Sunt nascuta pe 16.02.1976, ora 12.45. Va rog tare mult sa imi raspundeti in cateva randuri cum va fi viata mea de caum inainte. De mai bine de 2 ani trec prin probl personale, de curand am si divortat, sunt intr-o stare depresiva cumplita. Nu ma mai pot „aduna” deloc. Nimic din ce eram eu inainte parca acum nu mai este. Ce se va intampla cu mine? Va rog mult.

 3. Cu intarziere, Carsim iti multumesc pentru urare!

  Ioana,
  Nu este rau sa fii o persoana ambitioasa, este insa gresit sa urmaresti sa-ti folosesti intreaga energie pentru a detine controlul. Din octombrie 2009 si pana in iunie 2010 Marte, care pe tema ta era in Gemeni, a suferit un traznit foarte neobisnuit prin Leu. Toti cei cu Marte in Gemeni s-au simtit agresati, au simtiti ca li se ia locul, au perceput intreaga perioada ca pe o actiune tendentioase indreptata impotriva aceea ce au ei mai pretios si mai frumos.
  Tu esti un om special pentru ca detii o putere impresionanta aceea de a influenta prin cuvant, de a impune abedienta prin sunet, prin comanda. Tot ceea ce traiesti acum, cu Saturn pe casa V, dar si cu Marte, care te-a tot tulbura in perioada oct.2009 – iun.2010 este o invitatie la a lasa garda jos. Trebuie sa-i lasi pe ceilalti sa decida pentru tine, chiar daca decid prost pentru ca nu fapta in sine conteaza, ci increderea pe care ti-o dezvolti tu fata de oameni. Asta este o mare problema a destinului tau! Cand vei simti ca ai incredere in oameni si limitele lor de intelegere sau infromationale nu-ti mai ofera prilejul sa te vezi deasupra lor complicatiile se vor linisti si vei avea mai mult noroc. Daca pana in 2012 nu vei intreprinde nimic in acest sens, trecerea lui Saturn in oct.2012 pe casa sanatatii te va speria putin punadu-se in situatia sa ceri ajutor de la cei pe care ii dispretuiesti cel mai mult sau sa te confrunti cu probleme medicale serioase. Acum inca poti alege, desi, iti confirm, ca treci printr-o perioada foarte dificila si nu-ti va fi nici acum usor. Totul se produce in minte! Acolo trebuie sa faci schimbarea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.