19 – 25 septembrie 2011

Luni, 19 septembrie
Dispreţul faţă de urât este lăsat în urmă şi pentru că azi, chiar de dimineaţă Marte intră în Leu, abandonându-şi dramele existenţiale, tragediile vieţii, restricţiile de natură emoţională, tot ceea ce îl îndeamnă spre frică şi neîncredere. Trecând în Leu, Marte simte că îi este recunoscută puterea, se simte apreciat şi se lasă antrenat în aceste onoruri până când se ridică deasupra celorlalţi şi, invocând experienţa traumatizantă a căderii sale din Rac (3 august – 19 septembrie), se autoproclamă înţelept.
Mulţi astrologi consideră că trecerea lui Marte prin Leu este benefică pentru sporirea încrederii în sine, pentru dezvoltarea calităţilor de lider, pentru a conduce, coordona sau pentru a schimba ordinea lucrurilor care este deja pentru a se instaura alta. În Leu, Marte nu este un revoluţionar, dar este în mod sigur un uzurpator, putând, pentru că are amintirea experienţelor din tranzitul prin Rac, să-şi şi exalte orgoliul până la aroganţă prostească, dar să şi-l şi disimuleze pentru a-şi atinge scopul. În orice caz, îi place onorurile şi stima de sine, prin aceasta, este prea mult dezvoltată, la fel şi expresiile personale şi grandoarea. Lipsa de modestie va fi la ea acasă, la fel şi ironia şi agresivitatea. Va fi greu în următoarea perioadă (19 septembrie – 11 noiembrie) să ne controlăm modestia, simţul măsurii, dorinţa de aventură şi plăcerea de a domina prin impunere.
Însă oricât de negative ar fi trăsăturile acestea, comparativ cu ceea ce s-a desfăşurat în săptămâna anterioară, orice formă de dezordine ce ne parvine prin contactul cu vibraţia lui Marte din Leu va păli în faţa fricii şi neîncrederii de altădată, şi nu va conta câtă nerăbdare ne va cuprinde, de vreme ce acţionăm, spre deosebire de perioada anterioară când nici nu aveam curajul de a acţiona, dar nici nu ne simţeam confortabili cu această atitudine.
Spre deosebire de altă poziţie a lui Marte, în Leu el scoate la suprafaţă tot arsenalul, tot armamentul din dotare, tot farmecul său este pus pe tarabă, la lumina soarelui, pentru ca toţi cei care trec prin faţa sa să-l admire şi să-i laude strălucire şi dotarea. Nu este obligatoriu că această poziţie să ducă spre superficialitate, doar pentru că îi place să guste din elogiul Eului, dar în mod sigur ea instigă la plăcerea de a fi în centrul atenţiei, fie a grupului, fie în centrul atenţiei sale, ceea ce contravine destinului, scopului sau chiar elevării spirituale. Când Leul îl găzduieşte pe combativul Marte el îi va oferi tot ceea ce nu a putut face, tot ceea ce nu a putut împlini prin impunere sau prin forţă şi vede în acest tânăr naiv şi ambiţios o şansă de a-şi redobândi poziţiile pierdute. Asta înseamnă că mulţi se vor simţi obligaţi să reia proiecte lăsate în părăsire la începutul lui august, demersuri pe care nu le-au putut finaliza sau se oferă bucuroşi să-şi ajute apropriaţii pentru a-şi dovedi sieşi că dacă vreodată se vor confrunta cu o problemă asemănătoare va reuşi să o soluţioneze la fel de simplu ca acum. Vedem astfel cum mănunchiul de stări sufleteşti îi duce pe oameni spre simulare, spre a se interesa mai mult de exterior, de ceea ce se află în curtea vecinului, de ceea ce se consumă în piaţa centrală, de ceea ce nu este în fiinţa sa. Această simulare abordata mai mult timp îl va convinge că sentimentele sunt false, că oamenii nu sunt diferiţi de el şi că nu trebuie să se încreadă în sentimente pentru că altfel pierde aşa cum pierd cei care se încred în sentimentele lui.
Pentru un novice această pare înţelepciune, maturitate, dar de fapt este o conştientizare a proceselor pe care le foloseşte. Să te gândeşti că oamenii sunt asemenea ţie nu este o dovadă de profunzime, ci o simplă idee ce se naşte dintr-o corelaţie banală. Oamenii, în general, se aseamănă între ei din considerente karmice (ocultiştii susţin că oamenii se reincarnează în grup), iar această idee nu este descoperirea celui coordonat de vibraţia lui Marte din Leu, ci o lege universală. Dacă aşa cum lumea este structurată în Stăpâni şi Sclavi pe criteriul muncii, cum bine ne învaţă Hegal în Fenomenologia spiritului, la fel una dintre aceste idei despre putere, ce ne parvine prin vibraţia lui Marte din Leu, devine reală şi poate construi prin relaţionare un tip de asociere de genul Stăpân= liber de natură, dar constrâns de imaginea pe care şi-o face despre sine ori condiţionări versus Sclav = robul unul ideal pe care şi-l îndeplineşte prin muncă, dar liber de percepţia egoului ce trebuie slujit.
Într-un plan al concretului, dimensiunea socială a lui Marte în Leu ne va aduce, până pe 11 noiembrie 2011, când va intra în Fecioară şi va pune în aplicare din poziţia a doua ceea ce nu va reuşi acum, puterea de a descoperi defectele, de a scoate la lumină ceea ce nouă înşine ni se pare ridicol, penibil şi tocmai de aceea am putea vedea prin acest tranzit dovezi de superficialitate, prostie sau incultură cum nu am mai avut parte in ultimii doi ani. Totuşi, faptul că intră în Leu, când Soarele este deja în Fecioară, arată că orice acţiune am face, oricât de mult ne-am consuma pentru afirmarea personalităţii, pentru a ne face cunoscuţi sau pentru a ne vinde într-un mod subtil ori concret, vom fi cu un pas în urmă, tot timpul în spatele liniei.
Alături de această poziţie, azi Venus va fi în careu cu Pluton, Junon în sextil cu Capul Dragonului şi Mercur în careu cu Axa Dragonului, iar Luna va împlini un trigon cu Saturn, o conjuncţie cu Coada Dragonului şi un trigon cu Junon.
Este lesne de observat că de fapt multe din conjuncturile acestei zile ne arată că suntem pe val, în plin elan al unor decizii sociale majore, că fiecare element din acest carusel îşi duce mai departe planul său. Venus, prin careul cu Pluton, se va comporta azi de parcă a găsi soluţia cea mai potrivită pentru a acţiona pe spaţiul public. Comportamentul afectiv va fi azi complicat, prea senzual, prea axat pe sentimente. Alegem să fim aşa pentru că suntem prea convinşi că doar aşa vom atrage atenţia, doar aşa vom domina auditoriul, doar aşa facem cele mai bune glume şi doar aşa ideile pe care le spunem vor fi auzite şi apreciate.
Înţelegem că, implicând Axa Dragonului în atât de multe aspecte dintr-odată, multe din segmentele personale vor fi importante pentru grup, pentru comunitate, pentru că deţin acum secretul succesului. O idee pe care o avem, un sentiment care ne cuprinde, o decizie în care suntem implicaţi ne conferă, prin elanul arzător al lui Marte în Leu, vocaţia de lideri de opinie, de exemple şi prin acestea ne simţim îndreptăţiţi să recomandăm, să ne impunem punctul de vedere şi să reuşim acolo unde anul acesta nu am avut nicio şansă.
Prin urmare, ziua de 19 septembrie ne pune în gardă cu elemente importante pe care le avem de finalizat, referitor la carieră, relaţii personale. Cu toţii simţim o forţă care ne cuprinde, un îndemn, faptul că din această clipa ceva s-a schimbat, că avem puterea necesară, dar şi voinţa corespunzătoare pentru a ne modifica gândirea, sentimentul, pentru a renunţa la un viciu, pentru a ne pune în valoare mai bine şi pentru a fi mai sociabili, mai plăcuţi ori, pentru cei combativi, pentru a fi temuţi, ocoliţi sau criticaţi.
Indiferent din ce unghi privim, indiferent în ce tabără ne situăm deciziile acestei zile sunt legate de grupul de apartenenţă, de oameni, de lideri, de familie şi direcţia spre care merge un individ în acelaşi sens se deplasează întregul său grup. Va învinge cel care este mai puternic şi care va reuşi să răstoarne ceea ce nu-i este plăcut sau ceea ce-i stă în cale. Este deci vorba despre putere, despre dorinţa de a domina, despre nevoia de a străluci şi nu oricum, ci prin tot arsenalul de care dispunem. Toate acestea deşi par elemente ale ego-ului personal, ele conţin şi elemente comune, ce duc la realizări de grup.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne lăsa în voia bunului simţ. Se pare că va fi singurul element care va reuşi să combată tendinţele arzătoare ale acestui tranzit şi să dea un sens pozitivi predispoziţiilor astrale ale aspectelor ce se împlinesc azi.

Marţi, 20 septembrie
Ultima zi de Gemeni ne aduce Luna în ipostaza de anticipaţie, aceea de a oferi lui Jupiter privilegiul de a media în probleme de natură socială, de a ieşi în evidenţă cu soluţii pentru grup, comunitate sau pentru familie. Acum, prin careul cu Mercur, sextilul cu Lilith şi trigonul cu Neptun, Luna va simplifica mult modul de conversaţie, informaţiile, modul cum se prezintă în faţa celorlalţi, încurajându-i pe oameni să se poarte aşa cum sunt, să nu-şi mai ascundă sentimentele să nu se mai disimuleze. Momentul acesta, pentru că vine după o perioadă de câteva zile de complicaţii în ceea ce privesc deciziile personale, este unul destul de delicat la capitolul relaţionare. În contextul general al zilei, Lilith, aflată în continuare în opoziţie cu Saturn, devine mediatoare opoziţie Luna-Pluton, ipostază pe care Jupiter o va împlini în ziua următoare.
Între Lilith, că mediatoare, şi Jupiter ca principal personaj al soluţiilor, dinamica acestei zile este una delicată. Oamenii sunt nervoşi, irascibili, nemulţumiţi de condiţiile de trai, neputincioşi şi cu cât află mai multe despre viaţă, cu cât sunt mai conştienţi de ceea ce trăiesc cu atât sunt mai agitaţi.
Totuşi, aceste predispoziţii nu sunt deloc întâmplătoare pentru că se face apel la Saturn în mod indirect, prin intermediul lui Lilith, şi asta implică un apel la lege pentru schimbarea ei, pentru ajustarea ei aşa cum s-a tot anunţat în luna septembrie, dar şi pentru a face loc unor interese obscure, pentru a scoate la lumină înţelegeri stranii făcute în umbră, aşa cum vom descoperi abia după februarie 2012, când Neptun va reveni în Peşti. Trecerea Lunii în Rac, azi, nu va schimba cu nimic ordinea lucrurilor şi nici nu ne va oferi o înţelegere mai bună a lor. Mâine însă vom regreta instabilitatea de azi şi vom încerca să împăcăm pe toată lumea, în special pe cei pe care i-am rănit azi prin a ne împrieteni cu ei, prin a le oferi, în compensaţie, prin propria persoană, o prezenţă plăcută.
Prin urmare, 20 septembrie este o zi de rătăcire. Nu ne vom pierde în totalitate cu firea şi ceea ce vom face azi nu va fi în totalitate greşit, doar că luăm în calcul cam cum ar arăta gestul, dacă el ar fi fost săvârşit cu atenţie maximă şi cu simţ de răspundere şi comparându-l cu ceea ce vom face din plictiseală sau iritare vom constata că diferenţele sunt destul de mari. Repercusiunile acestei zile nu rămân, dar rămâne informaţia, rămâne ceea ce s-a văzut din ceea ce nu trebuia să se vadă, rămâne gestul şi imprudenţa de care suntem în stare, ceea ce poate lăsa în ceilalţi o amprentă negativă.
E mai puţin important dacă unii, în special cei cu funcţie publică sau demnitate, vedetele sau persoanele ce lucrează cu imaginea, nu vor mai fi atât de iubite, dar într-un cadru intim, a greşi şi a zdruncina unui apropiat încrederea este destul de grav. Chiar şi cei care depind de auditoriu se pot consola cu gândul că nimeni nu este vedetă pe veci, că faima creşte, scade, că ea comportă modulaţii şi dacă nu există adaptare căderea este sigură, însă a răni un prieteni este o formă de greşeală care se răzbuna întotdeauna. Noi, cei care studiem astrologia, ştim că nimic din ceea ce ne îndeamnă azi nu este intenţionat, dar chiar şi noi suntem oameni şi durerea personală nu seamănă cu nimic din ceea ce audiovizualul ar putea prezenta.
Aşadar, recomandarea pentru această zi este aceea de a depune toate eforturile posibile pentru a ţine dragostea departe de latura întunecată pentru a nu o răni. Chiar dacă rana se va vindeca în timp, semnul va rămâne şi el ne va aminti de oamenii pe care să-i ocolim sau de drumurile pe care să nu mai mergem niciodată.

Miercuri, 21 septembrie
Azi vom încerca să compensăm erorile pe care le-am săvârşit ieri. Regretul, pasul înapoi, nostalgia vremurilor bune, când nu se consumă ca în evenimentul nefericit de ieri, amintirile frumoase, plăcute devin singurele izvoare care ne mai dau puteri.
Luna împlineşte azi un trigon cu Chiron, două careuri cu Uranus şi respectiv cu Venus, o opoziţie cu Pluton şi un sextil cu Jupiter. Dacă în plină noapte aceste unghiuri au adus o configuraţie numită aripi de pasăre pe care Jupiter, Luna, Marte şi Venus le-au construit, în a doua parte a zilei opoziţia cu Pluton secătuieşte Luna de puteri şi devine un instrument al planurilor pe care Jupiter din Taur, acum în mers retrograd, doreşte să le pună în aplicare.
În aparenţă, ziua de azi va semăna cu cea de ieri pentru că ne ţine în preajma aceloraşi persoane, în acelaşi registru relaţional, doar că azi se va acţiona diferit faţă de ieri, cu mai multă responsabilitate, cu mai multă emoţie, nu doar din nevoia de a ne menţine relaţiile pozitive, dar şi datorită faptului că frica de a nu ne izola, de a nu ne pierde un protector important, nu tot auditoriu, un susţinător sau o relaţie, ne modifică substanţial comportamentul şi ne ajută să trecem peste orgolii, resentimente sau umilinţe.
De partea cealaltă a baricadei, pentru a menţine în continuare tipul de relaţie la care se face apel, cel nedreptăţit ieri va cere azi dovezi de afecţiune, va cere să se probeze sinceritatea, priceperea, nivelul de cunoştinţe şi pentru a se juca invocă tot felul de scuze, neînţelegerea celor oferite sau lipsa timpului necesar. Uranus şi Jupiter, aflaţi în zodii succesive, dar nu oricum, ci în zodiile Berbec şi Taur, înţelegem că soluţionarea problemelor de natură relaţională se bazează pe faptele bune făcute anterior şi invocate pe viţa nobilă, prietenii de familie cu oameni importanţi, experienţe anterioare, titluri ştiinţifice, concursuri câştigate anterior.
Toate aceste dovezi de pricepere se vor constitui ca un preambul al dialogului, ca o formă de a incita curiozitatea sau atenţia, de a demonstra: „Uite cu cine trebuie să stai de vorbă!”.
Prin urmare, 21 septembrie este o zi de mare efort, fie că muncim pentru a ne îndeplini sarcinile de serviciu, care vin azi în număr mai mare decât de obicei, fie că în tot ceea ce facem avem acea senzaţie de greutate pe care o avem când nu ne place ceea ce facem. Azi nu se întâmplă să nu ne placă ceea ce facem, doar că ni se pare greu să facem ceea ce avem de făcut şi în acelaşi timp să şi reparăm multe din cele ce s-au întâmplat anterior, să ne lăsăm antrenaţi în vise şi planuri în care se începe întotdeauna cu o reparaţia capitală, o rectificare bugetară, o reeşalonare a unui împrumut, o reîntoarcere la vechile colaborări ş.a.m.d.
Spre seară, când Luna se depărtează de sextilul cu Jupiter şi când ceea ce era neclar ieri, ceea ce am făcut din neatenţie devine azi evenimentul principal discutat la ştiri sau în cercul de prieteni, înţelegem ce anume nu putem controla, ce impulsuri se mişcă singure prin cap fără stăpân şi ce anume din ceea ce s-a întâmplat am făcut intenţionat.
Totuşi, ziua nu trebuie trăită cu regrete, de aceea recomandarea este aceea de a ne stabili că azi să ne cerem iertare de la toţi cei pe care îi avem în jur verbal sau nonverbal, de la toţi cei pe care i-am rănit, chiar dacă nu putem prin cuvinte, dar putem măcar în gând. Când un om cere iertare, spun clarvăzătorii, aura sa i se luminează şi din subtil ajutorul şi iertarea Divină îi cuprinde în egală măsură pe amândoi direct proporţional cu sinceritatea pusă în joc. Azi vom observat că nu există fapte de neiertat, ci doar blocaje în a cere cu sinceritate asta.

Joi, 22 septembrie
Trecând prin ultimul segment al zodiei Rac, Luna construieşte un careu în T pe semne cardinale cu Lilith din Berbec şi Saturn cu Junon din Balanţă. Dintre acestea, având un focar din Rac, deci un punct reflex în Capricorn, relaţia careul Luna-Saturn, cel care dă şi startul aspectelor de azi, devine evenimentul principal al zilei. Viaţa este supusă astfel unor constrângeri majore. Ni se cere răbdare, rezistenţă, timp, încredere necondiţionată într-o abordare venită din jur faţă de care nu ştim nimic, siguranţă în faţa pericolului. Cu alte cuvinte ne vedem în postura de a fi perfecţi pentru a fi pregătiţi în faţa unor pericole despre care nu ştim nimic.
În realitate, fiind vorba despre careu, nu este atât de mult vorba despre o problemă de natură socială, despre o serie de evenimente sociale, cât este vorba despre un mod de a ne raporta la aceste informaţii, despre un mod de a simţi, de a înţelege un conflict potenţial, despre a integra corect o informaţie care ne vine din anturaj şi care nu trebuie neapărat să însemne avertisment sau pericol.
Va fi însă destul de greu să privim aşa lucrurile pentru că Soarele, în cea mai mare parte din zi, trece prin ultimul grad din Fecioară şi asta ne aduce un plus de grijă faţă de strictele necesităţi, faţă de statutul social, despre ceea ce va spune lumea, despre locul pe care îl deţinem în societate. Luând contact cu o parte din trăsăturile negative ale acestei zodii ce se suprapun peste careul în T pe semne cardinale, înţelegem că instabilitatea şi goana după noutate, după mişcare, ascunde de fapt o negaţie a propriei persoane, refuzul unui element personal, refuzul mâncării, a vestimentaţiei vii, colorate, a stării de bine şi izolarea în efort, stres, contracţie, ca o formă de autopedepsire.
Spre seară, când Mercur şi Luna se întâlnesc în sextil anxietatea pare să-şi găsească explicaţii, justificări şi ne va cuprinde o stare de linişte argumentată, încadrată în reguli, explicată prin efectele pe care le-am obţinut sau credem că le-am obţinut, prin purificare, prin plata ce o aşteptăm pentru efortul depus, pentru ceea ce am ţinut aproape, am acumulat, am lucrat, reaşezat, procesat. Dorinţele acestei zile sunt supuse unei puternici restricţii şi mulţi se vor declara nemulţumiţi de acest lucru dacă spre seară crizele zilei nu sunt corect încadrate, raportate la comunitate, dacă ele nu sugerează o inserţie în plan social pentru a ne stabiliza poziţia sau a ne găsi un rost, o menire.
Prin urmare, 22 septembrie ne trezeşte pe toţi la viaţă şi ne arată partea negativă a lucrurilor, ne pune la muncă, la efort susţinut nu pentru a ne face loc în societate, adică de a înlătura pe cineva dintr-o poziţie, ci pentru a creşte într-un sector pe care l-am abordat greşit până acum. A lupta cu limitările, cu condiţionările, cu necesitatea de a depune efort susţinut pentru traiul obişnuit este o provocare a acestei zile din care fiecare persoană va învăţa ceva legat de propriile sale limite de dezvoltare. Nu are importanţă că aceste limite ne pot vorbi despre lipsa de bani, de spaţiu, de studii, de mişcare, de sănătate sau de judecată, ci are o mai mare relevanţă contextul în care se manifestă. Careul în T pe semne cardinale ne grăbeşte pasul, ne îndemnă să acţionăm în viteză şi nu ne prea dă timp de gândire. În acest context tendinţa de a repeta aceeaşi greşeală, de a ne întoarce la un mod cunoscut de a acţiona, chiar dacă este greşit, şi de a pufni cu indignare la adresa contextului sau a unei persoane care ne obligă să trecem prin asta, este prioritară.
Tocmai de aceea recomandarea pentru această zi este aceea de a ne respecta munca, efortul, consumul ca pe nişte procese naturale de recunoaştere a limitelor şi de depăşire a lor. Azi puteam descoperi care este diferenţa între a munci şi a obţine beneficii de pe urma efortului şi ne simţim opriţi din evoluţie tocmai din cauza caracterului repetitiv al operaţiilor. Dincolo de acestea, ziua ne lasă loc să înţelegem ceva despre modestie şi smerenie, dar ca să atingem aceste nestemate, să le simţim şi să le înţelegem consistenţa şi locul pe care îl au în propria viaţă este nevoie de linişte şi acceptare.

Vineri, 23 septembrie
Trecerea Soarelui în Balanţa se produce când Luna se afla deja în Leu şi când amândouă luminarii au memoria unul sextil, când Luna încă se afla în Rac, pe care îl împlinesc dis-de-dimineaţă şi când Luna ştie ce înseamnă libertate de expresie, de mişcare şi de gândire prin conjuncţia cu Marte şi respectiv trigonul cu Uranus.
Etapa premergătoare trecerii Soarelui în Balanţă, ce se produce în mijlocul zilei, ne aduce o undă de prospeţime, de încredere şi de noutate. Se aleg bine cuvintele şi orice formă de competiţie este încurajată încât curiozitatea se situează la cote înalte şi elemente ale gândirii abstracte ne tentează, însă nu le vom da curs decât ca o simplă preocupare mondenă, ca schimb de experienţă, ca informare, nu ca formă de manifestare sau studiu.
Intrând în Balanţă din casa a X-a, Soarele ne aduce ca motivaţie în faţa indeciziei şi comodităţii absenţa unui anumit statut sau chiar a feedback-ului afectiv de care oamenii vor fi atât de mult dependenţi în următoarele 30 de zile. Prin Balanţă oamenii simt nevoia să renunţe la ceva personal, să îşi nege o preocupare personală, o imagine, să se depărteze de importanţa acordată aspectului fizic sau sufletului, să menţine vie o vivacitate mentală, o implicare în activităţi multiple, în contacte multiple doar pentru a avea certitudinea ignorării acelui element.
Nu se ştie precis de ce toţi cei născuţi în acest semn vin cu instinctul ignorării, al detaşării, de parcă ar avea o memorie selectivă a episoadelor karmice chiar şi în această lume în care ne pierdem amintirile trecute sau nu le putem accesa. Acum, când Soarele va trece prin Balanţă, cu toţii vom avea privilegiul de a simţi puţin din această trăsătură stranie a celor născuţi în Balanţă de a refuza, de a nega, de a ignora, fără a dezvolta prin asta o agresivitate sau o obsesie, ca şi cum ar mai avea un simţ. În felul acesta, mulţi vor confunda fuga de realitate, refuzul unui titlul, a unei avansări, a durerii sau chiar a sănătăţii cu stări similare pentru că vor să se detaşeze de o durere nevăzute pe care subconştientul lor, probabil, o leagă de ceea ce refuza, însă nu vor şti să integreze corect.
În aspectul său bun, intrarea Soarelui în Balanţă îmblânzeşte puţin tonul relaţiilor. Oamenii se vor simţi confortabil şi când vor vorbi altfel, mai frumos, mai corect, dar şi când se vor consuma pentru a aduce judecata la linia de mijloc, adică departe de extreme. Suntem cu toţii acum ajutaţi să gândim fin, să evităm situaţiile dramatice şi să nu mai preferăm confruntarea ca primă soluţie, ci mai curând răbdarea ori, mai exact, opoziţia pasivă, una dintre cele mai eficiente arme ce ne vin din acest semn.
Ascendentul în Scorpion, la trecerea Soarelui în zodia sa de cădere, îl plasează pe Pluton, ca guvernator al temei, în casa a II-a pe axa Capricorn-Rac interceptată, iar asta aduce în primul rând probleme de natură conceptuală, legate de nevoile comune de subzistenţă. Complicaţiile nu vor veni însă din menţinerea lor, ci din nevoia de schimbare, din necesitatea de a cere o schimbare, de a lucra pentru asta. Aripile de pasăre pe care Pluton, Uranus, Jupiter şi Luna în conjuncţie cu Marte le împlinesc, aduce un plus de inteligenţă situaţiilor, mai ales că această configuraţie de această dată nu mai este deformată, ci tipică, amplificând creativitatea şi autoexprimarea, însă pornind de la nevoi agasate anterior.
Întregul tablou ne apare ca un pas înainte făcut de cei care în ultimele luni au mers doi paşi înapoi şi le-a sunat ca rezolvare, ca redobândire a unor drepturi, prin justiţie, prin apel la cadrul legal, la legi, verdicte toate însă în total dezacord cu cadrul general al revendicării, chiar dacă analizat pe individualităţi, pe departamente, structuri ale statului, membri ai grupului său comunităţii, câştigul va fi evident.
Prin urmare, 23 septembrie este o zi de descoperire a unui nou traseu. Mulţi vor considera că acest nou traseu este abordat pentru prima dată în viaţă şi că niciodată de-a lungul existenţei lor nu au mai avut ocazia să treacă prin această ipostază, însă se înşeală. Formele de agresare a structurilor emoţionale, de impunere a întoarcerilor la evenimentele lunilor anterioare, iar şi iar, le-a uzat mentalul şi le-a afectată luciditatea. Da, personajele sunt altele, cuvintele şi mesajele par desprinse din cărţile de istorie, atât de ample şi de importante par, însă se pierde din vedere că materialul de lucru, mobilul evenimentului, rostul confruntărilor sau a imboldurilor nu sunt de găsit nicăieri în manuale, ci doar în istoria personală.
23 septembrie este ziua în care refuzăm să vedem vinovatul pentru că nu ştim cum să rezolvăm problema pe care o avem în faţă, cum să ajutăm un apropiat, cum să căutăm locul cel mai potrivit pentru a pune mâna şi a anula durerea. De aceea sunt folosite cuvintele, este folosit zona mediană între două extreme comportamentale, este folosit tactul şi toate acestea au rolul de a destinde zona de conflict şi a crea o consonanţă cu mediul, cu familia, cu sine. Totuşi vom şti perfect că nu aceasta este soluţia, ci doar tranziţia spre soluţie, dar azi, oricât de mult am căuta-o, nu o vom găsi. Prin Balanţă, dar şi prin trigonul magic pe care Marte îl împlineşte cu Uranus, putem suporta multe greutăţi în aşa fel încât să nu le percepem apăsarea reală. Avem multă energie şi cei mai mulţi dintre noi nu vor şti de ce trebuie să o folosească aşa, dar fiind câtuşi de puţin intuitivi îşi vor da seama că folosind-o se dovedesc eficienţi.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne folosi intuiţia altfel decât am folosit-o până acum, eliberându-ne toate gândurile sau conştientizându-le atent prezenţa timp de 5-10 min. La un moment dat vom observa că, din când în când, intervine un element care diferă de ceea ce deţinem deja, care se mişcă independent, pe care nu-l putem stabiliza şi nici nu putem să-l percepem lucid aşa cum facem cu celelalte. Acela este mesagerul intuiţiei spirituale care pregăteşte terenul pentru ca informaţia să acţioneze nestingherit. Fiţi conştienţi de această particulă, cât de mult puteţi, atingerea ei cu puterea lucidităţii este sinonimul graţiei şi poate schimba într-un mod magic întreaga structură.

Sâmbătă, 24 septembrie
Trigonul Lunii cu Capul Dragonului, în separaţia sextilului Lună-Saturn, este semn de mobilizare. Azi înţelegem că soluţiile pe care am tot încercat să le aplicăm de-a lungul săptămâni au avut componente relaţionale care ne-au scăpat din vedere, că de luni am tot încercat să fugim după inamici invizibili şi că acum descoperim că elementul concret al vieţii este legat de tipul de asociere pe care am încercat să-l modificăm, de rezonanţă subtilă pe care am invocat-o atunci când am respins o colaborare sau când am spus că pur şi simplu cineva ne este antipatic.
Cele două perechi de sextile şi trigoane care se împlinesc azi sunt mijloace de a ne reevalua asocierile, a ne cântări mai bine vorbele şi de a ne pune în slujba unui ideal pe care nu l-am formulat noi, ci ne parvine din anturaj şi pe care azi îl vedem mai puternic şi mai eficient decât ceea ce am putea să născocim cu minţile şi experienţele noastre.
În a doua parte a zilei, când ne confruntăm cu sextilul Luna-Junon şi trigonul Luna-Lilith, elementele importate ale săptămânii aproape că sunt anulate complet. Unii vor spune că se relaxează şi pentru că fac asta nu este nevoie să mai gândească, să mai mediteze, să discute în termeni elevaţi, ci îşi defulează dorinţele sau impulsurile într-un mod libertin. Faptul că îşi găsesc sau nu companie pentru a face toate acestea nu este important, pentru că schimbarea registrului comportamental nu va fi discutată de anturaj (tocmai ce ne anulăm inserţia în anturaj, aşa cum am văzut-o de luni încoace), ci de modul de a gândi, alege şi chiar de modul de a simţi. Mulţi se gândesc la sentimente ca la un factor imprecis, care, tocmai pentru că nu pot fi controlate, produc efecte greu de anticipat sau coordonat. Azi lucrurile stau puţin altfel. Sentimentul este produsul unei intenţii, al unei înclinaţii, ce nu trebuie separat de gând sau voinţă pentru că nu puteam să le vedem ca acţionând împreună. Orice emanaţie a fiinţei umane conţine această construcţie complexă în care gândul, sentimentul şi voinţa ocupa fiecare câte o parte. În funcţie de calitatea emanaţiei ea poate fi preponderent afectivă, mentală sau volitivă, dar nu exclusiv afectivă, mentală sau volitivă. A descoperi care este mesajul sentimentului în emanaţiile de azi, în ultima zi de Leu, înseamnă a ne preocupa să aflăm care sunt dorinţele inimii, cum emanam, care este calitate propriei fiinţe şi, în funcţie de această trăsătură, care este gamă de acţiuni în care vom lucra.
Prin urmare, 24 septembrie este o zi de mare intensitate efectivă. Azi vom porni în perceperea sentimentelor cu o uşoară tendinţă negativă, cu amintirea disconfortului afectiv pe care l-am avut întreaga săptămână şi care ne-a determinat să ne punem la încercare toate tipurile de asocieri pe care le avem. Azi ne amintim că în orice decizie a există un risc, o formă de revoltă, un război sau un concept care ne-a motivat acţiuni ce ar trebui să ne ducă într-un timp scurt dincolo de linia orizontului. Într-un mod greu de înţeles cu mintea, întreaga noastră structură se îndreaptă azi spre acele sentimente pe care le-am folosit când am ales şi pe care le-am negat că ar fi avut vreo implicaţie în decizie. Mulţi s-au arătat duri, raţionali, puternici, fără slăbiciuni de ordin afectiv şi azi viaţa îi copleşeşte cu trăiri pe care nu şi le mai pot controla.
Gama acestor trăiri poate porni de la drame iraţionale, un blocaj interior intens sau o formă de curaj prin care să luăm viaţa în piept şi să doborâm bariere care până acum ne inspirau teamă. Toate acestea dau năvală peste noi în această zi şi ne inundă cu putere sau slăbiciune după cum ne este inima.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne adapta ritmurilor inimii şi a recunoaşte deopotrivă că viaţa fără cultivarea sentimentelor este o viaţă ciobită, este un vas spart care nu poate aduna în interiorul său apa vieţii, savoarea cunoaşterii sau Amrita (hrana zeilor).

Duminică, 25 septembrie
Ultima zi a săptămânii ne pune la mare încercare etapa afectivă pe care am parcurs-o ieri. Trecând de la Leu la Fecioară, Luna îi învaţă pe oameni că iubirea, dragostea, prin feedback, devin o surse de bogăţie, de satisfacţie sau de stabilitate. În termeni mai puţini agreabili, opoziţia Luna-Neptun, împlinită cu câteva ore înainte de trecerea Lunii în Fecioară, ne oferă motivaţii negative în faţa dăruirii sau sacrificiului, încercând să ne convingă că a dărui înseamnă a seca, iar a te sacrifica înseamnă a te risipi.
Cu acest gând, Luna va trece prin fereastra opoziţie cu Chiron o mare parte din zi şi din această cauză vom încerca toată ziua să găsim explicaţii asupra multor întâmplări în care am fost insensibili, agresivi, mercantili sau răutăcioşi. Azi orice semn de ridicare este un îndemn la invidie şi ceva negativ ne pune în faţa ochilor numai pasiuni bolnăvicioase, numai ironii ieftine sau numai atitudini refractare faţă de ceea ce ar reprezenta un succes sau o realizare pentru cel de lângă noi.
Acest mod necuviincios de a gândi şi simţi survine pentru că, temându-ne pentru lipsa de puritate mentală, pentru gândurile imperfecte şi menţinându-ne în sfera obsesiei faţă de lucrurile făcute perfect, micile discontinuităţi, factorii care dau naştere la discuţii sterile, lene, nepăsare, invidie sunt efecte ale neîncrederii în sine. În felul acesta, descoperim ce mari similitudini există între zodiile Leu şi Fecioară, cât de mult elan afectiv au ambele semne şi ce mod diferit de manifestare dezvoltă cele două. Cei care sunt obişnuiţi să urmărească comportamentul oamenilor şi să înţeleagă relaţia de natură psihologică între diferite tipuri temperamentale, înţeleg că aceeaşi forţă care duce la exacerbarea egoului „Eu strălucesc”, „Eu mă ridic”, „Eu câştig” atunci când în înălţarea sa, lipsită de simţ practic sau modestie, îşi neagă puritatea gândurilor, izvorul puterii sale, îşi îndreaptă focul arzător spre interior, către sine, adică în celălalt sens, devenind „Eu sufer cel mai mult”, „Eu muncesc cel mai mult”, „Eu câştig cel mai puţin”, „Eu nu am suficient”.
În a doua parte a zilei, avem ocazia să ne integrăm acest discurs negativ pe un făgaş firesc, să-i oferim o explicaţie în ceea ce ni s-a întâmplat anterior, într-o pierdere importantă, o deposedare de bunuri sau o secătuire a resurselor, însă doar cei puternici, doar cei care sunt obişnuiţi să lucreze cu noţiunile, să-şi folosească gândirea într-un mod constructiv reuşesc să separe impulsurile de acum, de informaţiile de demult, ceea ce ne vine din prezent şi se lipeşte pe aceste scheme comportamentale, de ceea ce este întâmplare veche, veritabilă şi de necontestat.
Prin urmare, ultima zi a săptămânii este o zi de test, de încercare, de provocare. Azi nu putem să gândim lucid faţă de ceea ce ne-a consumat întreaga săptămână, dar putem să încercăm să ne rafinăm relaţiile, să ne educăm simţurile, să ne oferim un final plăcut şi eficient. În calitate de creatori ai propriei existenţe oamenii se lăsă în voia emoţiilor primare şi încep uşor ceva fără a mai putea finaliza cu acelaşi elan cu care au început. În felul acesta, integrează în ideal drama neputinţei care nu era prevăzută în scenariul iniţial şi încearcă din nou, iar şi iar, până când se apropie oarecum de finalitate sau măcar au impresia că au obţinut chiar şi numai parţial ceea ce şi-au dorit.
Ceea ce nu se finalizează în prima etapă, amestecat cu sucul amar al dezamăgirii, îşi va cere drepturile peste un timp când situaţii similare sunt pe punctul să se manifeste. Când astfel de situaţii se înmulţesc viaţa devine un şir întreg de eşecuri şi din ele, cu mândrie, extragem o înţelepciune practică ce se va mula perfect pe dezamăgirile celorlalţi care nu au fost capabili să-şi atingă idealurile pe care şi le stabilesc.
Privind la modul schematic această situaţie, deşi cei care sunt invocaţi nu par să aibă altă structură a fiinţei decât cei din jur, ajung să se ridice deasupra lor prin manipularea acestor elemente de detaliu. Ei ştiu să-şi stabilească idealuri realizabile, îşi cunosc valoarea, nu se lasă consumaţi de lăcomie şi nu sunt prostiţi de primele frunzuliţe şi să creadă că a venit vara. Această zi le oferă acestora dovezi în favoarea seriozităţii pe care o dovedesc în munca lor, a simplităţii sentimentelor, a puterii de concentrare şi a respectului faţă de experienţă acumulată prin încercări, nu a dispreţului faţă de eşec.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a proteja fiinţa de vraja mâniei sau de puterea falsă pe care o dă revolta. Voinţa creşte în special prin concentrări repetate pe imagini simple, pe idealuri realizabile sau pe respectul faţă de ceea ce am câştigat, nu pe dispreţul faţă de ceea ce nu am obţinut încă.

3 comentarii la „19 – 25 septembrie 2011

 1. Raisa spune:

  Citeam aseara ca, intr-un interviu acordat BBC, Antonio Ereditato, profesor la Universitatea din Basel si purtator de cuvant al asa-numitului “experiment Opera”, a dat publicitatii rezultatele acestuia si anume: in acest Univers exista o particula, neutrino, care se deplaseaza cu o viteza mai mare decat viteza luminii. „[…] we want just to be helped by the community in understanding our crazy result[…]”.

  Sigur ca am revenit asupra previziunii pentru 23 septembrie, pe care Gheorghita a publicat-o in 29 august, previziune pe care nu pot sa nu o leg de acest eveniment.

  Preiau rugamintea cercetatorilor si transmit dragului nostru Gheorghita o intrebare: vor fi confirmate rezultatele experimentului prin masuratorile independente care vor urma?

 2. Pai,
  raspunsul este simplu: informatia, asa cum se afla ea in acest stadiu, trebuie sa moara, pentru a renaste intr-o alta forma, mult mai accesibla.
  Dupa dispunerea planetelor, sunt convins ca unii au facut aceasta descoperire si altii vorbesc despre ea. E impresionant ceea ce s-a descoperit, dar pentru a merge mai departe este nevoie de o schimbare de plan, proiect, chiar de locatie. Desi asa se spune, aceasta informatie nu este doar o etapa ce presupune existenta altora, ci este tot ce puteau obtine prin proiectul pe care l-au dezvoltat. Asteptam schimbarea si apoi noile descoperiri, pana atunci eu ma astept sa ajusteze putin informatia, adica sa se intervina cu „ei, nu e chiar asa…”.

 3. Raisa spune:

  Un fizician din colectivul proiectului spunea ca ” dacă este adevarat, atunci înseamnă că nu am înţeles nimic despre nimic”.

  Multumesc, Gheorghita, pentru acum si pentru fiecare zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.