12 – 18 septembrie 2011

Luni, 12 septembrie
Chiar dacă Pluton încă este planetă mediatoare opoziţiei pe care Mercur şi Neptun o ridică (se reactivează această configuraţie datorită împlinirii trigonului Mercur-Pluton), ceea ce aduce un plus de forţă şi soluţii practice tendinţelor antisociale cu care ne tot confruntăm, faptul că azi, pe Lună plină, Soarele şi Luna sunt în careu perfect cu Axa Dragonului nu ne mai poate ajuta prea mult, nu ne mai poate oferi indicii viabile despre cum să soluţionăm sau măcar cum să încadrăm dinamica astrală a zilei într-un canal bun, viabil, cald ori profitabil.
Când Soarele şi Axa Dragonului sunt în careu, dar mai ales când această relaţie se produce pe modul vibrator mutabil, sunt afectate proiectele pe termen lung, planurile ce aveau nevoie de mult de o zi pentru a se împlini. Pe aceste unghiuri se pune problema alegerilor multiple sau a selectării celei mai bune variante dintr-un şir, ceea ce nu se poate împlini. Mulţi vor spune că de vină va fi Luna plină din Fecioară, cu modalitatea sa de agresare a sănătăţii şi a proceselor de purificare a ficatului şi ale celor catabolice. În felul acesta, orice nemulţumire este brusc amplificată şi trecută într-un alt registru, cel al acţiunii directe. Pe aceste unghiuri oamenii gândesc mult, dar nu pot pune în practică în mod corect, deşi intenţia, chiar fapta în sine, se îndreaptă spre finalitate, însă nu le iese nimic. Că e vorba despre refuzuri sau de stângăcie, de absenţa unor informaţii, aspect invizibil până acum, sau de stabilirea unor idealuri prea înalte pentru a putea fi împlinite într-un timp scurt, nu mai contează. Faptul că evenimentele nu merg în direcţia stabilită produce sincope, iar obstacolele vor fi în general reprezentate de fiinţe, nu de situaţii.
Prin trigonul pe care Mercur îl împlineşte cu Pluton se va reuşi o temperare a lipsei de finalitate, a ghinionului de a finaliza o acţiune, oricât de banală ar fi ea. Pluton, în acest context, dar şi în cel de Lună plină, prin plasarea ascendentului momentului în Scorpion, devine principalul personaj, iar vibraţia sa cea pe care o vom regăsi peste tot. Legând casa a II-a a momentului de Lună plină cu Mijlocul Cerului, visul de a deţine controlul asupra strictelor necesităţi, de a ne alimenta, de a acapara, de a anula negaţiile trecutului sau insuccesele sale prin eficienţă, fie ea cât de mică, de a trai succesul prin trecutul confirmat, prin privilegii, prin spirit practic sau inteligenţă practică poate face din 12 septembrie o zi a luptei împotriva vechilor obiceiuri. Totuşi, vorbim aici de Pluton şi evoluţia, indiferent de nivelul la care se aplică, de segmentul social care o include, presupune o anume dedicaţie faţă de scop şi o detaşarea de etapele intermediare. Aşa că, tensiunea va fi cu atât mai mare pentru cei care nu au suficientă mobilitate ca, văzându-şi idealurile sau aspiraţiile mari risipite, să se bucure de acumulări mai mici, de împliniri minore, chiar insignifiante raportând la intenţii pe care le avea la început. Nu trebuie să uităm că succesul sau acumulările care ne vin din casă II, cu atât mai mult pentru că este vorba despre Pluton, reprezintă rezultatul unei munci anterioare, produsul unui statut, al unui proces natural desfăşurat în absenţa propriei voinţe sau efectul secundar al unei elevări sociale. Totul vine ca un efect al unor eforturi susţinute, clare, practice şi intens formulate anterior şi nu este nicidecum efectul unor întâmplării sau a hazardului.
Accentuând axa Fecioară-Peşti prin aceste trăsături se complică mult relaţia dintre criza personală, cea de natură psihologică, axată pe dorinţe neîmplinite sau împlinite incomplet, aspiraţii irealiste, condiţionări de natură organică sau psihologică, şi criza socială, cea dată de divergenţele ample de opinie dintre scopurile grupurilor, naţiunilor, cheltuială, de folosirea în comun a bunurilor spaţio-geografice, de impunerea într-un mod dramatic sau agresiv a unui concept, a unei idei sau al unui crez. Acest tip de raportare a crizei psihologice, personale, la cea socială, vine cu un mesaj agresiv care va pune capăt unei forme de putere socială, falsă, susţinută pe teama de indiviziune, pe aroganţă şi supraapreciere, folosind deziderate legate de procesul de metamorfoză continuă. De altfel această ipostază poate fi punctul terminus al unor demersuri sociale, ipostază când transformările personale capătă un contur, când aflăm dacă ne-am sacrificat pentru un ideal real sau dacă ne-am risipit în speranţe iluzorii.
Prin urmare, prima zi a săptămânii se introduce într-o dimensiune practică a vieţii, într-una care ne cere că ne judecăm viaţa după starea de sănătate, după echilibrul mental, după puterea de a produce schimbări şi după grija faţă de ceea ce am creat sau am crescut. Visurile, fanteziile, nevoia de a integra structurile personalităţii în problematica grupului, de a identifica un fir practic prin care să devenim utili pentru comunitate ne umplu viaţa în intenţia de a ne-o face mai bună. Azi ne vom preocupa de cămin, de sănătatea fizică, de echilibrul emoţional, dar într-un mod amplu şi complicat, ajungând des la confuzia dintre satisfacţia personală şi cea socială, dintre împlinirea personală şi cea socială.
Greşind prin lipsa de apartenenţă la una dintre aceste direcţii, individul va rătăci în derivă într-un plan al efortului inutil care nu-l va hrăni decât cu dezamăgiri, asta dacă mai are rost să descoperim că această lume este plină de tristeţe şi eşecuri.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne rezerva critica pentru alte zile, de a ne aminti că e important cum trăieşti, nu neapărat ce faci şi faţă de cine. Emanaţiile pe care le lăsăm în această lume, în comparaţie cu puritatea şi savoarea celorlalţi, sunt lipsite de importanţă, dar este important să le facem cât mai curate, cât mai puternice şi cât mai aproape de ceea ce ne-ar plăcea să primim de la alţii.

Marţi, 13 septembrie
Trecerea Lunii în Berbec, după ce îşi împlineşte trigonul cu Marte şi opoziţia cu Venus, ne aduce o formă de reverberaţie pe care fiecare vom alege să o trăim în intimitate. Dacă trigonul cu Marte duce spre acţiune, iar opoziţia cu Venus spre reacţiune, ceea ce ne va rămâne în urma acestui tip de interacţiune este o formă de persistenţă a bucuriei şi tristeţii, a succesului şi deziluziei, a puterii şi slăbiciunii în părţi egale. Cele două tipuri de aspecte are fiecare o gamă de trăiri, aşa cum sunt trăirile feminine, faţă de cele masculine. Nu se poate face o sinteză a acestora, ele nu se combină ca să genereze un produs sintetic, ci se prezintă pe sine ca forme diferite de mişcare şi autoexprimare. Avantajul, pentru cei mai mulţi dintre noi, va vei din faptul că acestea se produc noaptea, când somnul deja ne cuprinde şi multe dintre acele impulsuri spre acţiune se consumă într-un alt plan, cel al somnului sau al reacţiilor subconştiente.
În Berbec, Luna este înclinată să activeze şi apoi să simtă, să invoce motivul descinderii, fără a o interesa analizele preliminare, schemele de proiecte sau efectele secundare. Trăirilor sufleteşti, cele pe care le analizăm mai mult aici, sunt cu această poziţie superficială. Ideile fixe sunt cele care ne domina şi iritarea apare foarte repede atunci când ceva nu va merge bine sau măcar simplu. În această gamă, boala este semn de risipă, de luptă între sensibilitate şi raţiune, de disconfort cu una dintre acestea sau de ruşinea pe ce poate descoperi una dintre cele două părţi, pe motiv că feminitatea sa nu este aşa cum se spunea sau, de partea cealaltă, calităţile masculine înclină prin a fi o umbră a ceea ce se credea despre sine.
În a doua partea zile, trecând prin conjuncţia Lună-Uranus şi careul Lună-Pluton, acestea devin pârghii de lansare. În funcţie de această stare, indiferent că este confuză sau nu, se alege un obiectiv, dar şi seria de acţiuni care vine după. Oamenii nu mai au timp să le fie teamă sau să se gândească la cine le va absorbi roadele muncii.
Prin urmare, 13 septembrie este o zi de trecerea între două forme de a simţi. Gândind într-un fel, şi poate nu chiar corect, ajungem să ne alegem un traseu, o categorie socială, o formă de adresare care poate dintr-odată înclina balanţa acţiunilor la care am lucrat în ultima vreme. Mulţi oameni nu dau importanţă deloc modului de a simţi. Ei simt şi atât şi nu se preocupă deloc de ce ajung să trăiască într-un anumit fel un stimul pe care cei de lângă ei îl trăiesc altfel. Lipsa de consideraţie pentru emisie, pentru modul cum se generează informaţia, considerând josnic sau impur să te laşi preocupat de astea, ţine de elementul gregar al ambelor tabere, masculină sau feminină. Vulgaritatea, grosolănia nu sunt neapărat sinonime cu agresivitatea şi tocmai de aceea mulţi se vor păcăli azi că dacă folosesc un limbaj trivial şi produc în jur ilaritate, dacă întreţin atmosfera prin gesturi obscene sau lipsite de respect faţă de un simbol, o credinţă sau un element social ori personal, dar nu sunt agresivi, nu atentează la integritatea fizică a nimănui înseamnă că este şi corect. Dizarmonia acestei zile este una de natură afectivă şi ea este la fel de periculoasă ca orice altă formă de agresivitate fizică ştiută.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne controla emoţiile şi de a le găsi izvorul. A ne extrage emoţiile dintr-un izvor al liniştii şi generozităţii, dintr-o sursă a binelui şi înţelegerii înseamnă a ne hrăni fiinţa cu viaţă şi nu a o ucide încet cu negaţie, urâţenie verbală său viciu.

Miercuri, 14 septembrie
Conjuncţia lui Saturn cu Junon, dacă nu s-ar fi produs pe gradul anaretic al lui Venus în Fecioară, multe dintre cele ce ţin de relaţionare, de înţelepciunea absolut necesară pe care trebuie o aibă oricine când îşi alege prietenii nu ne-ar fi părăsit şi am fi putut judeca totul într-o stare exemplară de obiectivare.
Din nefericire, pierdem de această dată şansă de a ne construi un anturaj aşa cum ne-ar plăcea, aşa cum ne-ar reprezenta. Forme subtile de dizarmonie se interpun azi şi o schemă solidă, un exemplu anterior, o formă de asociere la care am tot speram se blochează, are de întâmpinat un obstacol major sau se loveşte de o formă de pragmatism total nepotrivit. Mulţi îşi pun mari speranţe în această zi, însă vor fi dezamăgiţi.
Când Saturn şi Junon sunt în conjuncţie segmentul emoţional trece într-un plan al acţiunilor directe. Ceea ce am simţit şi sperat trebuie să se împlinească, este pus în discuţie, proiectul se lansează, sunt acceptate sugestiile, iar nimbul personal devine uşor de remarcat pentru ceilalţi. Când în această cromatică plăcută şi eficientă intervine Venus pe ultimul grad din Fecioară, cu toate fricile sale de despărţire, de boală sau de trădare, cu angoasa sa faţă de temperatură sau faţă de sărăcie, legăturile pe care dorim să le construim nu se pot finaliza aşa cum speram. În felul acesta, putem primi un răspuns la o solicitare, dar nu sub forma unui accept, ci sub forma unei amânări sau reevaluări, şi aceasta este maximum din ceea ce se poate obţine.
În sfera personală, raportul dintre Eu şi Celălalt devine, prin Saturn şi Junon, o formă de stres. Una cerem, altă primim, una ni se cere, alta avem de oferit şi nu pentru că ne pierdem minţile sau devenim dintr-odată zăpăciţi, ci pentru că suntem puşi să interacţionăm cu oameni care au un mod diferit de a simţi, care au un alt izvor al sentimentelor, oameni care se tem de lucruri mărunte şi care îşi simt fiinţa umilită atunci când nu sunt supraapreciaţi, adică nu sunt văzuţi acolo unde se cred.
Opoziţiile pe care Luna le va împlini apoi cu Junon şi Saturn ne va confirma că norocul este floare rară şi că eşecul său amânarea este binevenit, că a fost mai bine că nu s-a consumat aşa cum am dorit sau cum am cerut pentru că informaţiile suplimentare despre asociat sau despre situaţiile la care participă el se dovedesc a fi mai complicate decât se credea. În felul acesta, trigonul Lunii cu Capul Dragonului, aduce prin acest eşec modulat, prin această disimulare, prin această retragere motivată, justificată, argumentată, o formă de reuşită ce doar seamănă cu măsura, ponderaţia sau înţelepciunea.
Prin urmare, 14 septembrie devine o zi a măsurii pe care o descoperim de nevoie. Începutul va fi complicat şi supus dorinţelor variate. Cu cât avansăm în zi ne dăm seama că multe nu le putem face şi renunţăm treptat la ceea ce sperăm pentru a ne rezuma la ceea ce pare a fi esenţial, după cum ne vin informaţiile din anturaj. Spre seară, ne vom simţi chiar confortabil cu ceea ce am refuzat, cu faptul că am fost refuzaţi sau că nu am reuşit să ne integrăm într-o structură aşa cum am sperat.
Gradul anaretic al lui Venus în cădere este însă plin de frică şi oricât de multă motivaţie pozitivă ar aduce, frica este tot frică, iar inhibiţia, principala sa consecinţă, este cea care simulează mai bine decât orice ponderaţia şi rezerva.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne explora fricile cele mai intense, de a ne simţi confortabil cu ele şi de a înţelege că a ne elibera de conţinutul lor înseamnă a ne dezlipi aripile de înger pe care acestea le ţin blocate. Există un beneficiu al curajului şi acesta este zborul, plăcerea zborului, adică explorarea, cunoaşterea.

Joi, 15 septembrie
Un alt compromis sau un alt obstacol ori o altă formă de pierdere pe care o vom comporta azi este cea dată de trigonul lui Mercur cu Jupiter, împlinit cu puţin timp înainte ca Venus să treacă în domiciliu. De asemenea, Luna îşi încheie azi ultima sa zi de Berbec nu înainte de a împlini un careu cu Marte şi un sextil cu Neptun.
Când Mercur se afla în trigon cu Jupiter apar semne că divergentele se sting şi pentru că există răbdare şi înţelegere de ambele părţi creşte eficienţa muncii, se dezvoltă spiritul de organizare, mintea devine ageră, judecata sănătoasă. Când însă toate acestea se desfăşoară când Venus este temătoare în faţa noului, generoasă doar în critici şi stresată de ceea ce nu s-a întâmplat încă, îngrozită de perspective sumbre, ce poate nu se vor adeveri niciodată, multe din cele benefice, ce ne vin din acest trigon, sunt umbrite.
Ceea ce este negativ nu se va consuma ca eveniment, ci mai curând că o absenţă a evenimentului, adică într-o zonă a aşteptărilor, a nerăbdării. Nimeni nu poate şti însă dacă poate ieşi învingător dintr-o confruntare până când nu parcurge confruntarea în sine şi, în absenţa evenimentului poate face din 15 septembrie o zi a aşteptărilor, a iluziilor, a discuţiilor ipotetice.
Venus în Balanţă aduce insă un gust special pentru frumos, pentru artă, pentru poezie, pentru lucrurile frumoase, pentru armonie şi înţelegere. Având un aspect cu Mercur împlinit la grad perfect, armonia lui Venus va atinge însă şi sferele mentale, în judecată, în toate tipurile de asocieri, însă fără a se finaliza în vreun fel. Cu Venus la începutul Balanţei şi Luna la finalul Berbecului, axa Berbec-Balanţă devine o axă prioritară azi şi ea va fi vizibilă prin plăcerea de a ne implica în activităţi care cer mişcare, dinamism, într-o deplasarea de la nevoile personale spre cele sociale. Pentru Venus din Balanţă, cea care dă dimensiune socială acestei axe este nimeni alta decât Luna care, pregătindu-se să părăsească Berbecul, cel responsabil de dimensiunea personală, răstoarnă valorile zilei. Ne simţim bine pe spaţiul public, dar în familie nu reuşim să ne găsim liniştea şi nu se poate compensa acest neajuns nici măcar prin implicarea împreună cu întreaga familie la activităţi sociale. Inversiune zilei rămâne activă indiferent ce am face, iar conştiinţa noastră captivă în acest balans. Azi lăsăm impresia că recunoaşterea grupului înseamnă putere personală, iar disensiunile personale se pot răsfrânge brusc asupra statutului social. Totul se desfăşoară însă într-o gamă personală şi vom fi atât de preocupaţi cu ceea ce ni se întâmplă încât nu vom putea vedea similitudinile pe care le avem cu cei de lângă noi, nu vom putea observa că tuturor ni se întâmplă la fel. Fiecare îşi va trăi drama însă cu o mare intensitate şi nu va mai fi loc de nevoile celorlalţi.
Trecând în Taur, Luna va restabili echilibrul. Magia acestei inversiuni se va ridica şi situaţii pe care toată ziua le-am văzut într-un fel, acum la lumina stelelor le vedem altfel. Nu doar că putem gândi altfel, dar putem accepta că de la începutul săptămânii şi până acum ne urmăreşte un ghinion teribil, o umbră care nu ne lasă să ne ducem la îndeplinire planurile şi nici nu ne permite să pune pe tapet în relaţiile de parteneriat toţi termenii. Ne vom mulţumi însă cu câştiguri pasagere, acordându-le acestora valori mai mari decât cel pe care le au în realitate.
Prin urmare, 15 septembrie ne încurajează să ne desfăşurăm viaţa în individualitate. Azi vom face confuzie între nevoile grupului şi cele ale liderilor, între îndemnul de a opera într-un registru personal sau de a acţiona pe spaţiul public şi, indiferent ce vom face, nu vom reuşi să ne mulţumim sufletul pentru că vom trăi tot timpul cu senzaţia că nu este suficient.
Cei serioşi în munca lor care ştiu că orice rezultat vine după efort susţinut, vor medita azi la productivitate, îşi vor căuta asociaţi care să le suplinească singurătatea sau neînţelegerile din familie, îşi vor vărsa amarul în faţa unui auditoriu care nu da două parale pe intimităţile dureroase pe care le află. Având planetele individuale într-o relaţie dureroasă şi punându-se accent atât de mult pe continuarea planurilor din zilele anterioare, putem să înţelegem de ce înclinaţia spre activităţi mondene, spre armonie, susţinere, sprijin, rafinament, predispuse de Venus, vor părea în ochii fiecăruia soluţii miraculoase.
Azi oamenii se vor minţi mult şi se vor răni în tenacitatea lor de a susţine argumentele şi tocmai de aceea recomandarea merge spre a anula această insistenţă cu care sunt puse nevoile personale înaintea celor de grup, plăcerea egoistă şi confortul personal înaintea celorlalte.

Vineri, 16 septembrie
Din nou avem parte de o zi liniştită şi prosperă, de o zi importantă pentru comunitate, pentru vieţile particulare ale celor din jur, pentru cei aflaţi în suferinţă, nu atât prin vibraţiile speciale pe care Pluton static (la ora 21:23 intră în mers direct), cât mai ales prin soluţiile pe care le poate oferi prin trigonul cu Luna din Taur.
Triunghiul minor pe care Luna, Pluton şi Chiron îl ridică devine un element important al acestei zile şi prin faptul că Luna se întâlneşte într-o conjuncţie cu Jupiter, iar Chiron retrograd este planeta focar a acestei configuraţii.
Multora aceste date tehnice nu le sugerează nimic, dar dacă ne gândim că Pluton în Capricorn ne aduce preschimbarea bazelor gândirii, noi forme de a susţine un ideal, Luna din Taur, ajutată de Jupiter, lansează noi forme de producţie, noi modalităţi de a aprecia sau a fi apreciat, noi zăcăminte, noi resurse, atunci Chiron din Peşti va considera că apelul la vechile percepte despre moralitate, vechile culturi, moda retro, sfaturile bunicilor, chiar redobândirea unor drepturi de succesiune, atunci toate vor căpăta un sens, toate se vor uni sub acelaşi deziderat, acela de a face lumea un loc mai bun de trăit.
Chiar dacă entuziasmul va fi asemenea aceluia din unele ecranizări în care protagoniştii pornesc într-o călătorie neprogramată, aducându-se buluc într-o maşină şi traversând jumătate de continent în câteva zile, atât elementele de confuzie strategică, de înclinaţie nesănătoasă, de inversiune pe care le-am tot experimentat până acum, cât şi cele legate de fuga de responsabilitate, pe care o vom avea de înfruntat mâine, vor găsi în spaţiul acestei zile un cuibuşor călduţ ajutându-ne să ne oprim asupra fiecărei decizii pe care am putea-o lua. Deşi aceasta înseamnă discernământ, traseul care ne duce acolo nu are nimic de-a face cu judecata sănătoasă, ci mai curant cu zăpăceala de o clipă a minţii care are în faţa prea multe informaţii de procesat şi o alege prea cea care o înţelege cel mai puţin, şi asta din curiozitate pentru ca dacă oricum sancţiunea karmică este la fel de ce să nu-şi satisfacă măcar curiozitatea.
Legătura dintre Luna din Taur şi Pluton în Capricorn este însă una specială pe momentul revenirii la mersul direct a lui Pluton. Ascendentul în Taur al acestui eveniment ne sugerează că ne aflăm în faţa unor ipostaze revendicative, că acum va fi valorificat ceea ce în ultimele 6 luni a fost în stadiul de experiment. Strict pe această problemă şi nu pe cele de mare anvergură, orizontul înţelegerii se extinde şi se trece la următoarea problemă care presupune punerea în aplicare a unui plan care va ţine 6 luni. Dacă ne referim aici la patrimoniu, la structuri administrative, la folosirea banului câştigat din valorificarea de proprietăţi sau din evaluarea unei moşteniri, din vânzarea unui pământ sau din închirierea unui spaţiu, nu greşim deloc.
Tot ceea ce vine pe această filieră şi îndeplineşte condiţia procesării preliminare în ultimele 6 luni obţine de la cerul astral al acestei zile garanţia succesului.
Prin urmare, 16 septembrie este o zi de iniţiativă. Mulţi vor simţi că sunt îndemnaţi să-şi finalizeze proiectele lăsate în urmă, că primesc aprobări şi că uşile le sunt deschise pentru a le finaliza în tip scurt, însă nu ştiu că nu toate demersurile au suport astral, ci doar acelea care au fost în stadiul de experiment, de proiect în ultimele 6 luni.
Celelalte tipuri de demersuri urmăresc linia iniţiativei menţinută de liderul de echipă, de şef, de capul familiei. Cu cât grupul este mai închegat, cu cât legăturile dintre membrii sunt mai strânse cu atât ideea centrală va fi mai bine percepută. Fără suportul grupului, fără acest feedback venit din social integrarea organică nu este posibilă şi oricât de viabil este demersul, proiectul sau oricât de îndrăzneaţă se dovedeşte a fi iniţiativa toate rămân în părăsire, abandonate şi uitate fără vreun motiv.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne descoperi sau redescoperi respectul faţă de aproape, faţă de un grup format din oameni ce se las apropiaţi de lucruri pe care, poate, la un moment dat nu le acceptăm fie pentru că nu le înţelegem, fie pentru că nu dorim. Toleranţa este un secret care poate amplifica vibraţiile venite din zodia Taur şi primind echivalentul din zodia complementară să se reuşească o integrare solidă pentru a face individul conştient de chestiunile sociale, morale sau politice mai largi.

Sâmbătă, 17 septembrie
Opoziţia lui Venus cu Uranus ne duce spre instabilitate. Brusc ne pierdem răbdarea şi dorim să deţinem controlul chiar în situaţiile pe care nu le cunoaştem, chiar şi în domeniile despre care nu ştim mare lucru. Dacă din timpul nopţii, din trigonul Lunii cu Mercur, valoarea informaţiilor va fi altfel apreciată, invocându-se promisiunea, cuvântul dat, angajamentul, seriozitatea informaţiilor, garantul, cu cât ne apropiem mai mult de opoziţia lui Venus şi Uranus, împlinită la 14:04, valorile prieteniei, criteriile de selecţie ale oamenilor, posesiunile, nevoia de atenţie, de a împărtăşi din informaţii, de a schimba obiecte, de a împrumuta sau de a folosim în comun ceva, trec prin crize şi lăsa impresia unui dezastru iminent, cu oscilaţii între pasiune şi conflict, cu dezamăgirea că orice am face nimic nu va fi valorificat.
Judecând după faptul ca Uranus este retrograd, iar Venus abia intrată în Balanţă, conflictul celor doi, în care primul este bătrân şi obosit de atâtea experienţă, iar cealaltă naivă şi dispusă să facă orice pentru a trăi uşor şi fără griji, se poate sublima printr-un ideal comun ce ţine de sfera relaţiilor, asocierilor, ca în cazul lui Hugh Hefner (fondatorul revistei Playboy) care chiar şi la această vârstă îşi mai face planuri de căsătorie sau alimentează cu subiecte incitante tabloidele de scandal.
Într-un alt registru comportamental, relaţia celor doi, pentru cei care doresc altceva de la viaţă, care privesc contextul social cu maturitate şi nu se bucură când sunt încercaţi cu acest gen de tentaţii, cum sunt cele pe care le vinde bine Hugh Hefner, opoziţia celor doi le aduce întâi întrebări de genul „Cu ce greşesc?” „Cum să fac să arăt mai bine?”, „Cum să-mi limpezesc gândurile?”, „Cum să mă liniştesc?” ş.a.m.d. În felul acesta gândurile lor se îndreaptă spre prieteni, spre familie, spre regulile pe care le respecta oamenii când convieţuiesc şi mai puţin spre dorinţele care îi ţine împreună. Elementul naivitate pe care îl aduce în ecuaţie Balanţa, prin poziţia lui Venus, are, pentru că este în relaţie cu o planetă din Berbec, o înclinaţie spre concret, însă prin instrumente diferite decât cele pe care le foloseam până acum. Astfel, se intervine în relaţie cu motive noi, invocând situaţii aparent abstracte, vise, speranţe, aspiraţii, modalităţi de înţelegere şi de apreciere care nu au încă simţul material şi nu sunt încă atinse de voinţa de a poseda sau deţine. Efortul de a înţelege care este legătura între aceste elemente de subtilitate comportamentală, concrete, într-un plan al ideilor, dar total ireale într-o lume organică, a posesiunilor şi motivaţiilor mercantile înseamnă pentru cei rafinaţi şi dispuşi să-şi trăiască viaţa prin educaţie, nu prin plăcerile simţurilor, un moment de criză.
Prin urmare, 17 septembrie ne aduce un semn de pace insă atât de greu de înţeles, nu pentru că nu suntem dispuşi să ne soluţionăm problemele, ci pentru că este scris într-o limbă necunoscută. Vinovaţii sunt situaţi acum în planuri diferite de exprimare. Atât Uranus cât şi Venus vin cu motivaţii extrem de importante pentru viaţa personală, dar lipsite de simţ social, imposibil de pus în aplicare şi fără vreun rost atunci când le raportăm la perioade mari de timp. Ele ar putea aduce momente de reconciliere prin apropierea părţilor, dar nimeni nu va face nici cel mai mic efort pentru a ieşi din lumea sa şi a atinge puntul zero, valoarea mediană. Doar deplasându-se fizic, fără a modula probleme pe un alt nivel de înţelegere, fără a le raporta la un etalon pentru a înţelege totul, va încuia în structuri rigide totul, chiar şi atitudinea va fi una inflexibilă, tonul vocii va fi rece, impunând distanţă, indiferenţă. Nu trebuie să uităm că Balanţa şi Berbecul sunt zodii cardinale, adică ele creează elementul pe care îl reprezintă, ele aduc primele semne ale unei noi conflagraţii, ale unor noi conflicte sau probleme tocmai pentru că, fiind promotorii ideilor novatoare, nu au încă percepţia renunţării şi nici a modulaţiei, deci nu au flexibilitate. Pentru aceste două semne a fi la mijloc însemna a vorbi din centru şi a nu fi atins de nici o extremă (Balanţa) sau de a ajunge cel mai repede la oricare dintre acestea (Berbecul), nu a fi în consonanţă cu trăirile celorlalţi pentru a trăi în înţelege şi armonie.
Pentru că acesta este genul de instabilitate pe care îl vom experimenta azi, gama de evenimente este extinsă şi de aceea recomandarea merge spre a cultiva mulţumirea pentru esenţa lucrurilor, nu pentru posedarea lor, pentru cunoaşterea desprinsă dintr-o carte sau orice altă informaţie, nu pentru însuşirea obiectului, vehiculului sau suportului material ce le conţine pe acestea şi, prin asta, a fi în consonanţă cu „Există în noi ceva mai adânc decât noi înşine!”.

gandalf – speech

Vezi mai multe video din diverse

Duminică, 18 septembrie
Pe ultimul segment al zodiei Taur, Luna ne pune în faţa concretului şi asta ne face să ne pierdem din parfumul misterios al zilei anterioare. Astfel devenim grăbiţi pentru a vinde, a cumpăra, a achiziţiona, a ne însuşi bunuri care nu ne folosesc în speranţa că acestea ne vor împlini sufleteşte, ne vor ţine pe linia de mijloc, ne vor oferi senzaţia de putere prin acumulare, bogăţie.
Trigonul Luna-Soare, împlinit la puţin timp de la miezul nopţii, ne va alimenta toată ziua aceste impulsuri negative de a acumula şi doar cei înzestraţi cu percepţii subtile vor putea să se abţină, să înţeleagă că dincolo de acest impuls nu există decât o frică teribilă de tot ceea ce este rece, sterp, lipsit de valoare său urât.
Trecând în Gemeni, Luna ne menţine în această teamă de urât, făcându-ne, pe de o parte, sensibili la frumuseţile cu care rezonăm prin etaloanele pe care le deţine deja, iar pe de alta egoişti şi mizantropi când nu putem să acceptăm că etaloanele de frumuseţe ale altora se construiesc pe alte baze, prin alte structuri şi integrează alte elemente decât cele ale noastre.
Lupta cu urâtul, cu schemele sale de exprimare, prin artă, vorbire, prin scris sau prin maniere devine azi o preocupare comună. Înainte de a ne spune nevoile, spune ce ne place şi ce nu la ceea ce ne apare în faţa ochilor. Că aceste lucruri se rezumă doar la decorul din locuinţa, la schimbatul perdelelor, a ornamentelor din sufragerie, a preşului de la intrare sau că ele vizează lansarea unor aprecieri faţă de persoane publice, nu are importanţă. Va fi esenţial modul teatral şi expresiv prin care vom alege cuvintele, gesturile, felul cum vom privi sau cum ne vom folosi intonaţia glasului pentru a obţine un efect maxim.
Până la un punct toate acestea ţin de plăcerea jocului, cea care ne vine dinspre Gemeni, dar, pentru că studiem astrologia, ştim că toate acestea sunt susţinute de o legătură stranie pe care Lună o realizează între Taur şi Gemeni prin intermediul careului cu Neptun, din prima parte a zilei, şi respectiv cel cu Chiron, din a doua partea zilei. Privind dintr-un context general şi luând în considerare că Taurul şi Gemenii găsesc cu greu un punct comun, în absenţa unei motivaţii, de regulă stabilite scriptic sau impuse de o autoritate care are asupra lor aceeaşi influenţă, înţelegem că trecerea de la un semn la altul este pentru acelaşi individ bulversantă, ca trecerea de la a avea cu 100 kg în plus faţă de greutatea normală sau a avea minus cu 30 kg, că diferenţa dintre a purta pe umeri o greutate mare sau a zbura.
Nici măcar seara nu se poate găsi un punct comun şi tocmai de aceea, aspectele esenţiale ale vieţii, cum se întâmplă în general cu situaţiile ce ne vin dinspre Gemeni, sunt trecute în planul al doilea sau privite ca un joc, iar de aici până la a pierde trenul vieţii pentru că ne-am oprit să ne cumpărăm o vată de zahăr şi mai facem şi conversaţie cu trecătorii care ne confundă, nu este decât un pas.
Prin urmare, ultima zi a săptămânii ne introduce într-o atmosfera unui carnaval. Aici vedem tot felul de persoane care imită într-un mod caraghios celebrităţile sau care se contorsionează impresionând publicul, care simulează levitaţia sau se aruncă de la mari înălţimi, care citesc gândurile sau fac acrobaţii cu animalele sălbatice. Chiar dacă este plăcut şi frumos, distractiv şi deconectant, totul ascunde o dramă sentimentală. În funcţie de intensitatea cu care o trăiesc, oamenii îşi creează personaje imaginare, văd lucruri pe care nu ar trebuie să le vadă şi se consumă în toate acestea ca şi cum ar fi cu adevărat reale.
În felul acesta frumosul şi urâtul nu mai sunt evaluate după un etalon, ba mai mult aceste două noţiuni nu pot convieţui. Pentru că acela care face aprecierile nu are drept motivaţie evaluarea noţiunilor sau lucrul cu noţiunile, ci doar impulsul de a nega, desconsidera, aprecia, sau, de partea cealaltă, ataşamentul şi posesivitatea faţă de confort, bine câştigat uşor, relaţia dintre cele două porneşte, nu la obiectivare, ci de la obsesie. Fiind vorba de obsesie, se va face în mod indubitabil apel la experienţă, la ceea ce am cunoscut sau întâlnit, la ceea ce am trăit, la suferinţe, bucurii sau emoţii puternice, oferindu-ne azi libertatea de a avea totul, de a cere totul şi asta doar pentru că ştim să vorbim limba.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne oferi azi dreptul de a fi obiectivi, de a vedea întâi urâtul în propria fiinţă, înainte de a-l judeca şi critică pe cel din afară, de a admira întâi frumosul din interior şi apoi de a-l lăuda pe cel din afară.

3 comentarii la „12 – 18 septembrie 2011

 1. doina.pascal spune:

  Domnule Coşer, legat de zodiacul întocmit de dvs pt ziua de 13.09.2011 vreau să vă prezint un vis pe care l-am avut noaptea trecută – l-am visat pe ministrul Lăzăroiu (ministrul muncii – frumos, tînăr, fercheş, cu un păr precum Eminescu, elegant) faţă în faţă cu tipul din Franţa care a spus despre noi că suntem „cerşători” şi „păduchioşi”, şi parcă dialoga cu acesta (în timp ce îşi dădea jos haina punînd-o pe umărul drept, degajat şi cu eleganţă, cu un trabuc între degete):
  – „Am zburat 46 de ore ca să-mi spui de ce ai spus despre noi aşa?”.
  Tipul din Franţa („un noi ca nimeni” obrasnic, cu haine de rând, cu o şapcă pe cap, un fel de muncitor cu salopetă) părea intimidat de atitudinea lui Lăzăroiu, dar a rămas impertinent şi cu tupeu luându-i haina ministrului nostru, cotrobăindu-i prin buzunarele din interior (parcă degaja o atitudine agresivă, de ură faţă de noi). Parcă Lăzăroiu l-a lăsat înadins să-l cotrobăie pentru a-i identifica intenţiile, dar la un moment dat s-a simţit umili de acest lucru.

  Extras din zodiacul întocmit de Gh. Coşer pt 13.09.2011

  „Vulgaritatea, grosolănia nu sunt neapărat sinonime cu agresivitatea şi tocmai de aceea mulţi se vor păcăli azi că dacă folosesc un limbaj trivial şi produc în jur ilaritate, dacă întreţin atmosfera prin gesturi obscene sau lipsite de respect faţă de un simbol, o credinţă sau un element social ori personal, dar nu sunt agresivi, nu atentează la integritatea fizică a nimănui înseamnă că este şi corect. Dizarmonia acestei zile este una de natură afectivă şi ea este la fel de periculoasă ca orice altă formă de agresivitate fizică ştiută.
  Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne controla emoţiile şi de a le găsi izvorul. A ne extrage emoţiile dintr-un izvor al liniştii şi generozităţii, dintr-o sursă a binelui şi înţelegerii înseamnă a ne hrăni fiinţa cu viaţă şi nu a o ucide încet cu negaţie, urâţenie verbală său viciu.”

  Ilustrarea audio-vidio pt concluzie
  http://www.youtube.com/watch?v=gDyg7P8_ … _embedded#!

 2. otilia spune:

  D/le Coser tin sa va multumesc foarte mult pt raspunsul la ultima mea intrebarea cu atit mai mult cu cit mi/a fost de mare folos… cei trei din linia intii: pluton, uranus si lilith atunci completati de marte mi/au adus o operatie… momentul fiind karmic, presupun prin prezenta NN linga uranus tranzit, lilith natal conj cu marte tranzit, lilith peste ascendent, uranus, pluton natal si nu numai retrograd…. era foarte vizibil pt un astrolog posibilitatea operatiei in natala…il banuiesc lider pe marte, el marcindu/mi anul, in solara… bineinteles ca luna a declansat momentul orar al operatiei in ziua respectiva: lilith natal conj marte tranzit, tranzitati de luna … acestia fiind in cuadratura cu pluton natal din VI si venus natal XII conj cu NN si uranus trz… completate si de alte aspecte… sincer… mare bucurie am trait vazind aste lucuri in harta mea… momentan indraznesc cu respect sa va intreb de ce gradul 16 balanta este anaretic eu stiind in prezent de gradul 29, 0, 13 si 26 balanta … astrologia e fantastic de frumoasa… multumesc…

 3. Mihaela spune:

  Otilia,
  gradul zodiacal 16 nu poate fi anaretic, indiferent de zodie. Cred ca te referi la o anume ipostaza in care gradul 16 balanta avea, probabil, calitatea de „grad karmic”, conferita de prezenta altor planete, axe principale, la gradul 16, in alte semne zodiacale, intre planetele respective stabilindu-de relatii speciale.

  Doar gradul zodiacal 29 este anaretic, indiferent de zodie ( stiu ca undeva, pe acest blog, Gheorghita a punctat acest aspect, dar nu-mi amintesc exact unde).

  Am observat ca exista tendinta de a se confunda gradul anaretic cu acele grade pe care anticii le-au alocat fiecarei zodii si pe care le-au denumit „critice”, confuzie creata, dupa parerea mea, chiar de unii „astrologi” care, ierata sa-mi fie convingerea, le folosesc mai mult din dorinta de a epata, chiar si cu riscul de a crea confuzie cititorului mai putin cunoscator….
  Acele grade de care spui tu ca-s anaretice ( 0; 13 si 26 balanta) apar in diverse scrieri astrologice ( forumuri, articole, carti) drept grade critice ale semnelor cardinale, deci si Balanta ( alaturi de Berbec, Rac si Capricorn).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.