19 – 25 martie 2012

Săptămâna 19-25 martie ne aduce careul lui Marte cu Junon, intrarea Soarelui în zodia Berbec, conjuncţia Soarelui cu Mercur retrograd, Luna nouă, dar şi intrarea lui Mercur în zodia Peşti, cu o zi înainte ca Soarele şi Uranus să-şi împlinească conjuncţia lor din Berbec. Aceste unghiuri aduc săptămânii o tendinţă duplicitară, o înclinaţie spre disconfort, spre a participa la evenimente importante, spre a oferi vieţii o nouă înfăţişare. Dacă Soarele în Berbec este purtător al unei importante modificări de conduită, consolidată în două etape, adică de cele două conjuncţii (Soare-Mercur, de miercuri, şi Soare-Uranus, de sâmbătă), săptămâna asta ne vom preocupa de alocarea timpului, gestionarea unui fond, de a lansa impresii şi, pe baza acestora, de a tatona o zonă, un sector cu scopul de a ridica nivelul de înţelegere, cunoştinţele, gradul de implicare într-un proiect. Seria evenimentelor pe care această săptămână le conţine sunt însă deosebite în zona transformării lăuntrice, aducându-l pe Marte în postura de reformator, de mijlocitor al acelor elemente pe care statul le plasează pe umerii individului. Această săptămână este una complicată pentru deciziile luate la nivel politic, pentru cele cu substrat economic, în care sunt implicate relaţiile de comunicare între departamente, între zone, între structuri situate la nivele diferite între care apare o defazare, o desincronizare ce produce evenimente în cascadă. Mesajul acestora este cel de expansiune, de dominare prin forţă, de a înlătura din cale un obstacol, nu de a schimba elementul din vârful piramidei, ci de a înlătura elementele care se interpun şi care nu permit mesajului să circule liber. Mercur este în continuare retrograd şi, în deplasarea sa, săptămâna aceasta va trece într-o nouă stare de agregare, va fi mai afectiv, mult mai dispus să-şi distribuie pe orizontală mesajele, în atacuri repetate, făcând apel la alianţe despre care s-a discutat în a doua jumătate a lunii februarie, când nu a putut face, din lipsă de consistenţă, ceea ce şi-a propus. În Peşti, acum, va sta mai mult decât a stat în mersul direct şi va reciti rapoartele de monitorizare, va convoca din nou comisiile de disciplină, va invita evaluatorii să parcurgă activitatea grupului şi prin aceste atacuri acide să rupă tăcerea, să spună adevăruri dureroase şi să transforme o informaţie comună, obişnuită într-una oficială. 19-25 martie 2012 este săptămâna în care acţiunile comune, personale, intime devin oficiale, nu doar pentru că se doreşte invadarea spaţiului intim al celorlalţi, ci pentru că fiecare persoană în parte se simte mai în siguranţă debarasându-se de secrete şi, împărtăşind un element personal, vorbind despre realizările personale, le duc pe toate acestea spre un amestec de subiectiv şi oficial, de regulă şi sfidarea ei, de barieră şi libertate de expresie din care doar cei obişnuiţi să realizeze etapizarea unui demers în minte pot să se ridice deasupra vârtejului social.
Omul obişnuit nu va reuşi să înţeleagă esenţialul acestei săptămâni, pentru că, fiind o zonă de interferenţe între firele destinului, iniţiate la debutul anului 2012, cu cele care se vor consuma în etape până la finalul lunii iunie 2012, nu reuşesc să separe banalul de important, de vreme ce totul poartă mască celuilalt sau îşi aruncă înfăţişările pe care le purtau cu mândria celui care abuzează de putere. Da, 19-25 martie este o săptămână de tulburare a puterii, de sacrificiu inconştient, de contact cu valorile zilei de mâine care sunt ascunse în dorinţele trecutului revigorate acum, înfăşurate în mantia lui “Vreau din nou!”, “Încerc din nou, poate reuşesc!” şi care vor bulversa pentru că vor avea o încărcătură emoţională puternică, poate chiar una agresivă, prin cele două conjuncţii (miercuri şi vineri) ale Soarelui cu Mercur şi respectiv Uranus. Confuzia va fi cu atât mai intensă cu cât între aceste două impulsuri Soarele, împreună cu Luna, trasează, prin conjuncţia lor, începând cu joi, 22 martie, direcţiile următoarelor aproximativ 30 de zile. “Simt enorm şi văd monstruos”, celebra expresie a lui Caragiale, va căpăta o dimensiune socială interesantă care va aduce la lumină înţelegeri surprinzătoare pentru cel inteligent, pentru omul educat să înţeleagă mecanismele fenomenelor geopolitice, ale frământărilor sociale sau ale mişcărilor care se vor petrece în mediile ştiinţifice.
Deşi aceste trăsături par a lega zilele între ele, omul comun nu va înţelege mare lucru din ceea ce i se va întâmpla în această săptămână, dar, în acest eveniment, va fi implicat pe picior de egalitate cu ceilalţi, ceea ce înseamnă că are aceeaşi răspundere. Cerul este generos, însă unii ochi nu vor putea să vadă acest lucru.

Luni, 19 martie
Pe ultimul grad din Peşti, mesajul Soarelui este încadrat azi în scheme delicate de acţiune, în forme care nu-i sunt proprii şi i se cere să se deplaseze, să se mişte, să facă spectacol, să consilieze sau să susţină demersuri fără să dispună de forţa necesară. Dintre toate semnele, zodia Peştii, prin ultimul lor grad, vine cu cea mai accentuată senzaţie de devitalizare, cu cea mai puternică determinare, cu cea mai intensă deznădejde şi cea ai dureroasă neputinţă. Inspiraţia, gândirea practică, cea care în zilele anterioare a fost într-un mod miraculos canalizată de planete, se topesc azi într-o neputinţă stranie. Dacă pe de o parte careul lui Marte din Fecioară cu Junon din Săgetător ne mai ajută, în virtutea inerţiei, să beneficiem de derogări, de înţelegeri din partea celor dispuşi să decidă, prin a plasa efortul în alte sectoare, prin a transfera răspunderea, a învoi, substitui sau înlocui temporar, această situaţie nu poate dura până mâine, când Soarele intră în Berbec. Tocmai de aceea, cu cât ne apropiem de finalul zilei, Luna, prin trigonul cu Saturn, ne va face din ce în ce mai responsabili, mai atenţi la condiţiile de muncă, la mijloacele neconvenţionale, la a înţelege că neputinţa, neînţelegerea sau lipsa de dinamism poate avea, dacă nu este integrată corect sau justificată în mod realist, consecinţe negative.
Cei mai puţini atenţi la mecanismele sociale, poate mai puţin atenţi şi la modul cum li se desfăşoară viaţa, nu vor observa că această lipsă de putere îşi extrage motivaţia din conjuncturile săptămânii anterioare care ne-a tulburat, îngrozit sau suprasolicitat până la limita maximă a puteri de a suporta sau accepta. Asta înseamnă că în momentele de reculegere, de odihnă sau pur şi simplu de inactivitate mintea se va orienta spre mijlocul săptămânii anterioare când Marte şi Capul Dragonului ne-au reamintit de toate îndoielile vis-a-vis de destin, alegeri majore le vieţii, de curajul de a căuta soluţii şi de a le pune în aplicare, realizând astfel o inversare a acestora sau o integrare greşită, chiar dacă, fiind sub razele binefăcătoare al trigonului Lună-Saturn, magnetismul astral ne îndeamnă să le privim pe acestea prin condescendenţă, prin tentaţie sau dragoste faţă de progres ori faţă de muncă. Nu avem puterea necesară să aprofundăm mesajul, cu toate că el va fi mai clar azi, nu vom avea puterea nici măcar să ne apropiem de cei care par să deţină o soluţie, de cei cu mai multă experienţă, care, deşi nici ei nu sunt foarte activi, pot apela la un fond mult mai mare de informaţii şi cu acelaşi consum să ne furnizeze mai multe soluţii sau explicaţii.
Pe acest fond al lipsei de vlagă, a refuzului informaţiilor, a refuzului relaţiilor şi neputinţei de a înţelege de ce oamenii au nevoie să trăiască în comunitate, dacă simţul social este ultimul pe care şi l-ar rafina, Luna îşi parcurge ultimul sector al zodiei Vărsător şi intervine, cu o imensă binefacere, asupra celor care sunt preocupaţi de căutări interioare, de cunoaştere, de studiu, de cercetare, inventică. În absenţa unei forţe care să se impună şi care să vină dinspre Peşti, vibraţiile Vărsătorului ţin să ne inunde şi, în aspectul lor benefic, ne duc spre inspiraţie şi cunoaştere, spre a descoperi cheia succesului, a găsi acolo unde toţi au căutat, piatra filosofală sau soluţiile geniale.
Forţa Vărsătorului duce spre inspiraţie şi descoperiri printr-o stranie mobilizare interioară, printr-o descindere curajoasă, printr-o mobilizare a voinţei dincolo de limita înţelegerii în aşa fel încât, secătuiţi de puteri, oamenii îşi mută conştiinţa într-o altă locaţie, se depersonalizează, se detaşează de Eul fals şi se pot privi din afară. În afara fiinţei unii vor găsi sfaturi înţelepte, dragoste, înţelegere, putere, susţinere, bani, cadouri, o protecţie suplimentară, adică o abundenţă pe care din interiorul chinuit şi marcat de oboseală nu putea fi observate. În felul acesta, apare inspiraţia, iar unii îşi pot modula vibraţiile personale pe care, în alte conjuncturi, nu le puteau folosi. Dacă această condiţie este îndeplinită şi autoeducaţia a jucat în ultima vreme un rol important, protagonistul va înţelege rolul experienţei, a şefului, a superiorului, a profesorului, a iniţiatului şi nu va respinge ideea de a fi ajutat sau susţinut, doar că va găsi un mod nepotrivit de a recunoaşte.
Careul lui Marte cu Junon nu este, însă, un aspect pozitiv, confortabil şi nici unul care să faciliteze autoeducaţia, ci va aduce o anume durere în faţa informaţiei, a adevărului ceea ce-l va face pe acesta prioritar ca eveniment, nu neapărat şi ca valoare sau profunzime. Neînţelegându-se oamenii se ceartă, neacordându-şi întâietate, respect sau refuzând să primească în măsura în care oferă fluxul de informaţii, cel afectiv sau chiar curentul energetic se îndreaptă spre colaps, spre frustrare, spre negarea propriilor valori şi a ţintelor pe care trebuie să le atingă în comunitate, prin efort colectiv, prin ajutorul şi implicarea celorlalţi. Careul Marte-Junon nu aduce, de la sine, conflict, irascibilitate, ci va exista un motiv, unul clar şi, fiind vorba despre tranzitul lui Marte în Fecioară, eventual detalii, conjuncturi minore, obiecte mici. Spre finalul zilei, după ora 22:30, când Luna intră în Perioada fără direcţie refuzul comunicării, a persoanelor, a tipului de relaţie care se leagă între doi apropiaţi va intra într-un uşor regres, pentru că Vărsătorul pe cât de uşor poate vorbi, atât de simplu poate suprima cuvintele, dacă prin asta este convins că va deveni ctitor de valori.
Prin urmare, săptămâna debutează în tonul unui roman de aventuri, cu inflexiuni istorice, în care personajele îşi imaginează devenirea lor în sectorul personal sau în cel public prin călătorii imaginare sau traversări repetate prin perioade contradictorii. În mintea lor oameni se ceartă şi se împacă, se ajută şi se părăsesc, îşi neagă unii altora statutul pentru că, în realitate, fiecare este nemulţumit de ceea ce are şi subminează autoritatea celuilalt pentru a şi-o însuşi pentru sine. Acest joc al vieţii ţine de un tandemul simplu-complex, educaţie-înţelepciune, curaj-laşitate şi, atunci când va avea o rezolvare de la sine, va elimina bariere prin experienţele istorice, cele ale înaintaşilor, ale bunicilor, părinţilor sau ale prietenilor mai în vârstă. Când dorim să beneficiem de o soluţionare simplă, fără un sprijin substanţial venit din exterior, se va face apel la confruntările personale, la limitele biologice, mentale sau afective, dincolo de care se află puterea pe care aici nu o avem. A trece dincolo, fără un ajutor venit din partea unei autorităţi, ce are acest statut prin vârstă, funcţie sau cunoştinţe, înseamnă a cuceri o redută, a ne depăşi, întâi de toate, limitele puse de fiinţa umană prin agresivitate, comportament antisocial, de reguli stabilite prin revoltă, ură, discordie, regret, frică. Toate acestea îşi cer acum dreptul la argument, cultură, informaţie, convingând că tot trecutul, tot istoricul, pentru că ne aparţine este demn de luat în seamă. A trece dincolo de acestea reprezintă surparea victoriei, adică ipostaza eroică în care omul se învinge pe sine şi în acelaşi timp devine învingător.
Că ziua se consumă în regrete, agresivitate, reproşuri, conflicte pe motivul nepotrivirii de caracter, a incompatibilităţilor, ceea ce ne îndeamnă spre lene, indolenţă, repaus, renunţare, regret, confortul dispreţului sau puterea urii, ne aduc la lumină acele evenimente care ne-au împovărat fiinţa şi întunecat mintea.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a fi atenţi asupra impulsurilor care îşi cer azi drepturile. Aceste stări au în mare parte o energie reziduală, chiar dacă, a le înfrunta prin raţiune, sensibilitate, intuiţie sau tehnici de manipulare a energiei, ne duce spre un rezultat spectaculos. Fiind pe final de ciclul lunar (joi, 22 martie e Lună nouă) ne putem gândi că gradul anaretic al Soarelui să însemne, pentru cei cu puteri spirituale, cu deschideri către universul interior, o clipă de iluminare, străfulgerarea care să ne încurajeze şi mai mult în a ne depăşi îngustarea minţii şi sufletului de care se pare că suntem atât de îndrăgostiţi.

Marţi, 20 martie
Intrând în conjuncţia cu Neptun, Luna încă se mai află în relaţie de trigon cu Saturn, încă ne mai învăluie reminiscenţele de ieri în care experienţa, curajul de gândi şi de a ne depăşi limite ne-au tentat. De această dată fiind în Peşti, Luna va da gândirii şi iniţiativei o direcţie emoţională. Pe motiv că nu simte, nu gustă, nu aude şi nu recepţionează niciun stimul, adică nu are motivaţie pentru gândire, ci mai curând pentru sentimente pe care le trăieşte pe baza a ceea ce a acumulat anterior, nu prin ceea ce ar putea să-i vină din jur, valul predispoziţiilor astrale de azi va tenta cu o uşoară retragere, o încuiere a proiectelor ce au fost abordate ieri cu atât de mare entuziasm.
Până în preajma ingresului solar în Berbec şi, prin intermediul Lunii, componenta motivaţie se va menţine până joi, 22 martie, când, în mijlocul zilei va trece în Berbec aduce motivaţii pentru a cânta, dansa, a da curs unei invitaţii, a citi, mânca sau a abandona orice mişcare pe care corpul ar putea-o considera epuizantă, nefolositoare sau lipsită de vreun sens socio-comportamental. Ceva stă să ne blocheze dinamismul, să-i inverseze acestuia sensul, să îl pună într-o altă lumină decât suntem obişnuiţi şi asta nu este neapărat ceva rău şi greşit, ci doar altfel, ceva nou prin modul de acţiune nu prin calitatea evenimentelor sau a elementelor care le formează. Fie că este vorba despre exprimarea scrisă sau cea verbală, că se alege cunoaşterea unei limbi străine, comunicarea prin alte mijloace, că se porneşte spre o cucerire sau o recucerire a meritelor pe care un grup de persoane sau chiar noi înşine, într-o dizarmonie amplă ori într-un moment de derută, le-am abordat, partitura în care instrumentele noastre vor cânta va fi una abstractă, puternic retractilă, în situaţia în care anturajul va cere dovezi ale înţelegerii, un probatoriu concret, fizic, experienţial, devenind prin acceptarea provocării un exemplu, un model, un zid dincolo de care nu se trece, un stindard, o forţă pe care grupul o va folosi pentru a-şi motiva/justifica/accepta/recunoaşte fie lipsa de înţelegere (“am nevoie să mă ridic, aşa cum X a făcut-o”) sau pentru a-şi lărgi schema acumulărilor într-un cadru ce nu ţine de profesie, statut social sau experienţă, ci ţine de mai mult, de ceea ce anterior ne-a inspirat, în absenţa vreunei justificări personale. Suntem făuritorii propriului destin şi nimic nu ne împiedică acum să ne ridicăm, poate doar lipsa motivaţiei şi ea, la radul ei, personificată, construită prin elemente personale dizarmonice, asupra cărora mintea nu poate reveni pentru că nu are timp şi, paradoxal, nici motivaţia necesară, şi care ne şopteşte în adâncul fiinţei ce să alegem, cum să gândim, ne reaşează amintirile, emoţiile, ne motivează relaţiile, ne încurajează o altă abordare şi asta înseamnă curaj. Curajul de a ne ridica este, deci, impulsionat azi de planete prin acest gen de predispoziţii sociale, prin relaţia pe care Marte Pluton şi Jupiter le construiesc prin Piramida regală de pământ, dar şi prin alăturarea Soarelui la Aripile de pasăre, alături de Pluton, Junon şi Marte. Aşadar, înţelegem că toate aceste mesaje vin, nu atât de la Soare, prin acţiune lui singulară din Berbec, ci, mai ales, din relaţia sa, activată de intrarea în Berbec, în principal, cu Pluton şi Marte. Schema curajului, gândirea structurată, motivaţia practică, revendicarea realistă, deci curajul de a pune problema altfel devine acum un mod de expresie pe care fiecare îl va manifesta după cum îi sunt acumulările din ultimele săptămâni. Dacă, pe de o parte, avem fundalul şi îndemnul spre a construi sau a reconstrui, magnetismul social vine, de partea cealaltă, prin Pluton şi Marte, cu justificările, contracţiile personale şi, evident, o parte dintre aceste motivaţii se susţin pe conjuncţia Soarelui cu Uranus, care se va împlini la grad perfect chiar în această săptămână, sâmbătă, 24 martie.
Astfel, cei care doresc să acţioneze eficient în zona publică, să fie apreciaţi ca fiind puternici, curajoşi ori să nu fie înlăturaţi din zona asupra cărora până acum au deţinut control vor fi inspiraţi într-un mode neobişnuit chiar de acţiunile pe care le săvârşesc, ce le vor cere deschidere mentală, cunoaştere practică şi, mai ales, acceptare. Prin acest început nu este importantă fluctuaţia ori, adică să facem o schimbare, să impunem spre o anume finalitate o reaşezare a acestora, o prelucrare a informaţiilor sau a evenimentelor propuse deja pe alte conjuncturi astrale, ci să fim schimbarea însăşi. Dacă până acum această idee a fost un deziderat interesant, mulţi refuzând să se implice în mai mult decât prin a da curs unui sentiment, a unei impresii, adică de a fi încântaţi de caracterul profund al acestei idei, acum, motivaţia, caracterul practic al acţiunilor pe care aceasta le susţine cere identificare, a fi una cu acţiunea, a fi însăşi schimbarea, nu doar de a vorbi despre ea. Dacă facem un tur al subiectelor abordate de unii autori tineri, nu ca vârstă, ci ca mod de abordare, înţelegem că a fi schimbarea reprezintă unul din marele mistere ale vieţii, una dintre cele mai complicate descinderi pe care oamenii ar putea-o săvârşi. Cu toate acestea nu este cazul să generalizăm, nu este oportun să invocăm faptul că o mirişte nu conţine plante medicinale, pe motiv că acolo paşte un cal sau vaca pentru că am greşi. Viaţa este construită pentru a ne surprinde şi atunci când nu ne surprinde, când nu ne place necunoscutul, când nu simţim inima bătând cu putere în faţa abstractului, când nu simţim că ne hrănim prin înţelegere, când nu iubim pacea activă, când nu ne putem apropia de o fiinţă nu vom reuşi să fim schimbarea însăşi pentru ca pasul înapoi nu reprezintă o detentă sau un pas într-un dans al sufletului, ci o justificare a fricii şi regretului cu care ne învăluim în permanenţă. Trecutul nostru nomad este încă înscris în codul genetic, tocmai de aceea apropierea de natură înseamnă o incursiune, nu şi o identificare cu misterul ei. Suntem încă nişte nomazi, chiar dacă ne-am născut şi am trăit în cutii de chibrituri numite apartamente, chiar dacă ideea de noroi ne oripilează şi absenţa energiei electrice, a internetului sau a instalaţiei de aer condiţionat ne oripilează. Aceasta înseamnă a depinde de confortul pe care îl avem în jur, înseamnă a dezvolta o mentalitate nomadă. Cei care se instruiesc permanent, care se opresc din agitaţia zilnică, din a prefera confortul civilizaţiei, convinşi fiind că plăcerile cele mai frumoase sunt cele departe de rutină, de comoditate, vor înţelege azi că fiinţa trăieşte din ceea ce cultivă, adică vor avea parte de experienţe, de învăţături şi nu vor confunda libertatea cu dorinţa de a trăi ca frunza-n vânt, cu mentalitatea că spiritul nomad este singura cale spre independenţă. Aceştia sunt fericiţi îngrijindu-şi zilnic straturile de flori sau cele de legume, urmărind cum le cresc grânele pe ogor, adică se simt confortabili în simplitatea unei vieţi trăită cu necesitatea de a cultiva ceea ce viaţa lor cere, nu ceea ce le impune curentul religios sau modelele culturale. Asta înseamnă, prin trecerea Soarelui în Berbec, şi acceptarea ajutorului primit din cele două configuraţii (Piramida de pământ şi Aripile de pasăre) nu în a schimba o regiune cu alta, nu în a călători călare pe un cal care mănâncă iarba de acolo de unde nu credem că sunt planete medicinale, nu de a schimba, ci de a fi însăşi schimbarea.
Prin urmare, trecerea Soarelui în Berbec, elementele care preced acest eveniment, dar şi cele şapte pe care Luna le împlineşte cu Chiron (conjuncţie) Marte (opoziţie), Junon (careu), Capul Dragonului (careu), Pluton (sextil), Lilith (sextil), Jupiter (sextil), ne introduc într-o atmosferă nouă, una care se bazează pe experienţele anterioare, dar care ne cer un nou probatoriu, de această dată unul cu care să ne identificăm. “Eu sunt funcţia, statutul, schimbarea”, “Eu sunt ceea ce spun, nu ceea ce se vede de la distanţă” ş.a.m.d. reprezintă modul prin care acceptăm provocările destinului, deloc simple şi deloc uşor de cuprins pentru a continua un proces. Multe din acţiunile de azi vor avea ca principală motivaţie “Nu am de ales!”, iar aceasta va fi explicaţia celor care doresc să se ridice deasupra propriului statut, care înţeleg condiţionările vieţii şi prin această expresie înţeleg de fapt “Nu am de ales altceva pentru că am ales deja”.
Spectrul acţiunilor pe care aceştia le săvârşesc vor fi azi, dar şi în următoarele zile, lovite de neprevăzut. Sunt imprevizibili, retractili, agresivi, copleşitori sau indiferenţi, într-o viteză de reacţie ameţitoare. Dacă se lasă în voia inspiraţiei şi ei înşişi vor fi surprinşi de cât de repede li se modifica structură, de cât de amplă le este decizia şi cât de fierbinţi se vor dovedi. Prin aceste descinderi mulţi vor refuza o relaxare într-o altă locaţie, considerând că prin a fugi de problemă nu înseamnă şi rezolvarea ei, iar amânarea nu poate duce la niciun rezultat bun. A acţiona acum şi aici îi va mulţumi, însă mijloacele de acţiune nu vor fi dintre cele mai corecte şi plăcute.
Suita de aspecte pe care Luna le împlineşte la intrarea sa în Peşti reprezintă de fapt o adâncire a relaţiilor dinamice pe care le-am săvârşit anterior, însă într-un mod mai direct şi prin necesitatea unei finalităţi sau măcar a rezultatelor intermediare clare, practice. A nega trecutul, a ne desprinde de el, prin faptul că ne debarasăm de sarcini suplimentare pe care ni le-am însuşit sau ne-au fost atribuite în acest an, reprezintă un salt, un pas înainte spre ceea ce dorim să facem la locul de muncă, în familie sau în cercul de prieteni. Berbecul înseamnă acţiune, iar descinderile sale au menirea de a atinge finalitatea rapid. Ceea ce nu se opreşte într-o finalitate azi, fie ea a unor subcapitole, nu a întregului edificiu, se va pierde în neant.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a urmări cu atenţie ceea ce ne învălui începând cu ora 7:14 de când Soarele intră în Berbec pentru a înţelege măsura lui “Fii schimbarea pe care doreşti să o vezi în lume” (Gandhi).

Miercuri, 21 martie
A doua zi de Peşti (Luna în Peşti) ne pune în gardă vis-a-vis de istoria personală, de aspiraţiile pe care le avem, de nevoile intime care ne consumă energia sau care ne ridică spre o altă treaptă. Gândirea şi sentimentul sunt azi prietene şi această fuziune stimulează exprimare scrisă şi vorbită, dragostea, plăcerea, apropierea dintre oameni, speranţa că într-o zi viaţa va comporta o schimbare calitativă. Unii nu-şi vor extinde sentimentele spre o zonă atât de mare, spre planul social, ci se vor limita, cea mai mare parte din zi, în a experimenta, a retrăi, a împlini sau a simţi viaţa într-o mare diversitate de stări şi relaţii, însă într-o zonă intimă. Pentru că Venus se află încă în domiciliu şi (nu putem să nu luăm în considerare) se află încă în fereastra conjuncţiei cu Lilith, dar la limita superioară a toleranţei, pasiunea pentru a retrăi, a redobândi importanţa şi atenţia din partea celorlalţi se pare că va fi uşor răstălmăcită ori va debuta în tonuri mai puţin agreabile. În felul acesta, sextilele Lunii cu planetele din Taur înseamnă accesul la informaţii despre familie, despre statutul, despre nevoi de care nu am ştiut până acum, de redobândirea unui statut, drept sau de alocarea unor fonduri, gestionarea unor resurse sau obţinerea unor avantaje care sunt materiale sau se vor regăsi în obiecte, distincţii ori alte forme concrete de susţinere a imaginii personale.
Totuşi, Luna în Peşti aduce şi un interes pentru valorile profunde ale culturii, către ştiinţele exacte, către astronomie şi implicit astrologie, chiar ocultism, acordând atenţie elementelor care nu ţin doar de satisfacţia personală, ci şi de cele care au fost probate în timp, care au constituit ipostaze valabile prin care alţii au obţinut succesul, au promovat examene, au devenit faimoşi. Simţul succesului, dorinţa de a ne descoperi vocaţia, de a obţine avantaje substanţiale făcând ceea ce ne place va fi azi în contrast cu ceea ce trebuie să facem, dar nu ne convine.
Pe acest fond al extinderii gândirii şi practicii, a căutării propriei vocaţii, conjuncţia Soarelui cu Mercur retrograd ne aduce ca principal beneficiu volumul de informaţii, nu doar calitatea lor, amploarea emoţiilor, numărul de oraşe vizitate, nu apropierea de unul în mod special, numărul cărţilor citite, nu apropierea de un anume autor, ceea ce va oferi impresia unei îndrumări greşite. Dacă această ipostază are o componentă educativă importantă, valoarea transferului informaţional va deveni o principală problemă a zilei. Pentru că Mercur este retrograd cercetarea se va axa pe traume, nemulţumiri, sentimentul apartenenţei la o minoritate, lipsa de înţelegere a unor noţiuni simple, elementare, nevoia de a revizui un set de informaţii care ţin de defecte, dizarmonii, rătăciri, poate chiar eşecuri.
Având parte de o aşa mare contradicţie în sfera personală, cea care va beneficia de o principală atenţie azi, Mercur şi Uranus, la nivel social, vor aduce inversiunii un ecou pozitiv şi va face din defect o calitate care va bulversa şi va da predispoziţiilor Lunii un sens nepotrivit sau va oferi un aşa mare regret, o aşa intensă dezamăgire încât se va renunţa complet la a mai acţiona pe zona publică.
În aparenţă, cele două aspecte pe care planetele le vor împlini azi sunt benefice, dar pentru că fiecare va dori să deţină întâietatea va face din contextul astral al zilei ca un vas cu doi căpitani care, în final, se va scufunda. Este important deci să ne decidem asupra cărei componente să ne aplecăm pentru a nu ridica ancora şi a îndeplini condiţia nefastă în care două serii de comenzi să vină din parte a doi căpitani pentru că finalul îl ştim.
Nu este cazul, însă, să punem la îndoială caracterul benefic al zilei, însă va fi deosebit de important să nu confundăm emoţiile cu raţiunea, nici faptele cu finalitate imediată, cu eficienţa sau cu puterea. Este foarte probabil ca azi să nu ratăm şansă de a valorifica o informaţie pentru că retrogradarea lui Mercur în Berbec aduce amploare evenimentelor mici, o lipsă de discernământ şi o uşoară deplasare spre vulgaritate, pentru a combate stresul, durerea, plictiseala, rutină, nemulţumirea sau de a da vieţi un caracter viu şi plăcut. În 25 mai 2012 Soarele şi Mercur se vor întâlni din nou, iar atunci Mercur va fi puternic prin poziţia sa în domiciliu, dar şi prin mersul direct şi va duce o evaporare a complicaţiilor pe care acum ne vom strădui din răsputeri să le soluţionăm. Până atunci contextul social se va schimba, vor apărea alte conjuncturi care vor aşeza din nou straturile profesionale, nivelele de înţelegere sau de exercitare a puterii şi va facilita soluţionarea în bune condiţii.
Prin urmare, 21 martie ne introduce într-o formă particulară a dinamismului astral, în care fiecare celulă a corpului, fiecare persoană din cadrul unui grup se ridică şi doreşte să-şi exprime un punct de vedere, o opinie, doreşte să primească o recompensă imediată pentru munca sa, pentru efortul anterior pe care îl invocă punctual şi care speră să-i schimbe viaţa substanţial. Dacă, pe de o parte, Luna din Peşti, pasionată azi de marile idei, emoţiile ample, domeniile cu o istorie puternică şi amplă, vine cu seria ei de valori şi caută să ne convingă că numărul mare de prieteni reprezintă un etalon al valorii, volumul de pagini citite înseamnă şi o experienţă profesională solidă, evenimentele acestei zile vor părea contradictorii şi când ne obligă să alegem atunci vor părea că strică atmosfera, încurcă planurile, ne dă peste cap întâlnirile cu prietenii sau relaţiile de serviciu.
Nimic în sine nu este rău şi nimic în sine nu este bun, totul depinzând de modul cum gestionăm zonele de interferenţă, punctele unde viaţa privată se atinge de cea publică şi unde interesul personal pare să domine interesele celorlalţi. Prin faptul că zdruncină structurile vechi, schemele deja sedimentate, unele dintre ele deja mucegăite de nefolosire sau uzate de cât de mult am tras de ele, 21 martie poate veni asupra noastră cu o secvenţă de geniu, cu o componentă deosebit de inspirată care să nu poată fi valorificată suficient din lipsă de atenţie ori o atenţie îndreptată spre aspecte neesenţiale ale vieţii.
Pasiunea pare să fie elementul care se naşte din interferenţa celor doi şi, deopotrivă, elementul care ne ţine departe de înţelegerea clară a situaţiei sau contextului. Cei care sunt obişnuiţi cu pasiuni elevate, vor reuşi să jongleze mult mai uşor cu ideile şi să descopere plăceri neobişnuite, curate, superioare pe care vor fi tentaţi să le apeleze mai des în viitor. Tocmai de aceea este important să ne amintim azi de cuvintele lui Balzac “Pasiunea este presentimentul iubirii şi al infinitului ei, după care aspiră orice suflet sensibil” şi să ne dovedim mai indulgenţi cu greşelile celorlalţi pentru că azi nu sunt făcute cu intenţie.

Joi, 22 martie
Trecerea Lunii în Berbec lasă în urmă o undă de mister pe care planetele au lansat-o în ziua anterioară şi ne apropie mult de concret, de acţiunile cu rezultat imediat, care nu se vor evidenţia prin discernământ, calcul, analiză, precizie, ci prin intensitate, rapiditate, poate chiar lipsă de tact, indiscreţie. Trecând în Berbec, Luna, de fapt, va împlini o conjuncţie cu Mercur şi una cu Soarele fără a mai beneficia de componenta <> care a radiat din conjuncţia Mercur-Soare în cazimi de ieri. Acum, Mercur, de parcă nu ar fi fost suficient că este retrograd, este ars de Soare, iar Luna, prin apropierea sa, îi va amplifica complexele de inferioritate scoţând la lumina defecte teribile, un neastâmpăr, o jenă şi, evident o agresivitate care îi va face pe oameni nemulţumiţi de condiţia comună a vieţii încurajându-i să se ridice, să-şi părăsească locul de muncă, familia, să se aventureze în a-şi găsi rostul la mare depărtare de casă, acolo unde lupta pentru existenţă are un rezultat imediat şi unde finalitatea nu este foarte departe în timp.
Berbecul, prin intermediul luminariilor, reuşeşte azi să ne aducă un suflu nou în ambele sectoare, atât în cel material, cât şi în cel spiritual, printr-o redefinire a nevoilor. În felul acesta, banii devin un mijloc de a cumpăra poziţii, de a lega prietenii, de a achiziţiona obiecte care să înlocuiască golul de persoane din jur sau care să mai stingă puţin din teama de singurătate, cu care unii sunt atât de familiarizaţi. Această acţiune nu va fi una menită să alimenteze teama, ci una care să o combată, într-un mod direct, brusc, intens, aprig, mergând până la a extrage din subconştient ceea ce individul nu avea habar, de a motiva reacţii sau temeri pe care nu şi le-a cunoscut în mod direct. Banul, valoarea acestuia sau chiar acumularea lor şi sentimentul pe care îl transmit prin ceea ce reprezintă, conferă zilei un caracter duplicitar, acela de luptă, confruntare, de grijă în faţa unui eveniment pe care, după informaţiile pe care le deţin acum, s-ar putea să nu-l putem susţine din lipsă de resurse.
De partea cealaltă, componenta imaterială, cea prin care oamenii îşi idealizează pornirile devine azi una creatoare de valori prin implicaţiile Lunii noi. Ambiţia de a depăşi orice barieră, de a ridica standardul vieţii proprii şi, prin aceasta, de a lăsa în urmă senzaţia de neputinţă, patimă şi grija cea mai mare, care ne vin din această zodie, ne ajută să parcurgem azi o serie de evenimente agitate, zgomotoase, impulsive, intense ca trăire, dar care se consumă repede dacă nu există în anturaj ceva care să alimenteze în continuare desfăşurarea evenimentelor.
Acest fundal, ce ne vine din accentuarea anumitor trăsături ale zodiei Berbec, devine un element fundamental pentru următoarele patru săptămâni, prin faptul că pe acestea se vor situa direcţiile trasate de Luna nouă. În tema sa, Lună nouă se plasează pe casa a VII-a, alături de Uranus şi Mercur, construindu-se un adevărat stelium care va aduce popularitate şi faima, schimbarea direcţiilor sociale, de pe acţiuni prudente, rezervate, temătoare în faţa schimbării, pe cele care sfidează orice regulă pe care altădată nu am fi încălcat-o, spre relaţii sociale diverse care şi acestea pot sfida ridicolul şi pot aduce în postura de asociaţi sau prieteni oameni care până acum nu păreau să aibă ceva în comun. Dacă ne gândim că a VII-a casă astrologică patronează relaţiile, asocierile şi divergenţele de opinii manifestate la scenă deschisă, că ea este, în tema de faţă, controlată de Neptun din casa VI şi că Mercur de mâine va intra în Peşti, prin retrogradare, putem să anticipăm că direcţia trăsăturilor Lunii noi se vor limita la două direcţii:
1. demolarea comportamentului social după noi proiecte de legi, aplicarea lor după noi normative, împărţirea răspunderii într-un cadru mult mai larg ce va comporta, de-a lungul următoarelor patru săptămâni, frământări menite să sedimenteze noi afinităţi, să ridice structurile mici, să fragmenteze vina celor mari şi să preschimbe imaginea negativă prin reconfigurare;
2. deplasarea dinamicii sociale spre o zonă a muncii, a sănătăţii, a serviciului public, dar nu prin întărirea acestuia, prin stabilizarea proceselor sociale ce ar duce la optimizarea acestora, ci printr-o anume vampirizare a lor, folosirea lor drept capital de imagine.
În ambele direcţii se prevăd schimbări de conţinut, ce sunt făcute în viteză şi care apar prin solicitări în cascadă între departamente dispuse arborescent, având această precipitare drept element de legătură. Indiferent că şefii, după diferite grade, îşi trasează unii altora sarcini, că structurile mondiale se adresează statelor şi acestea, în interior, execută, în mare viteză, directivele, toate acestea ne vor afecta şi la nivel individual, dar şi la nivel colectiv, în primul rând prin riscul major pe care îl presupune acţiunea precipitată.
Acest risc este menţinut de opoziţia Marte-Chiron care pe axa Fecioară-Peşti ne aminteşte azi de greşeli de viaţă, de păcatele tinereţilor, de patimile pe care oamenii le-au afişat fără a avea simţul ridicolului, viziune asupra viitorului, fără a anticipa măcar şi în parte necesitatea menţinerii unei prestanţe, cea a bunului simţ, care nu sfidează ridicolul şi nu confunda extravaganţa, cu defularea.
Toate acestea vor aduce prin amploarea lor o dinamică socială aparte, făcând din 2 martie una dintre cele mai intense zile ale lunii, deşi este dificil de invocat un posibil clasament al acestora, dat fiind contextul special, multitudinea de unghiuri împlinite în această perioadă, amploarea şi caracterul urgent al deciziilor care ne vin din toate sectoarele vieţii. Capitolul de imagine va fi cel dat de greşelile trecutului, căutându-se să se manipuleze informaţia care, altădată, a fost administrată eronat, cu sau fără intenţie, şi care nu va intra acum pe făgaşul normal, ci doar va exploda într-o mare diversitate de decizii, intenţii, acţiuni, abordate pe zona publică, ce pot afecta conştiinţa socială prin componenta neprevăzut (Uranus) care aduce, deopotrivă, intensitate şi uzurpare a structurilor tradiţionale pentru a face loc altora. Structurile care vin acum cu elanul lor novator ne surprind prin agresiune şi vor folosi sectorul muncii şi al serviciului public drept un principal capital de imagine.
Prin urmare, 22 martie ne constrânge să luăm decizii urgente, să ne deplasăm voinţa şi simţirea spre zona pe care până acum nu pare să fi prezentată vreun interes. Unii se vor îndrepta spre noi locuri de muncă, spre a deschide noi oportunităţi de a lucra, a efectua un serviciu în folosul comunităţii, de a vinde casa, locul părintesc, de a reconfigura structura locuinţei, de a dărma un perete care agresa vizual sau funcţional sau, la nivel social, de a combate cu propriile arme o structură mai veche şi de a declanşa procedura de înlocuire a sa.
Chiar dacă elementele pe care vibraţiile din Berbec la foloseşte sunt vechi, sedimentate, unele dintre ele chiar periculoase în formă revendicativă, aşa cum dorim să le folosim acum, acţiunile nu pot să atingă finalitate doar prin demersurile iniţiate în prezent. Au nevoie de opriri intermediare, de staţionări repetate, de rapoarte intermediare, de reevaluări, redeschiderea dialogului, renegocieri. Caracterul revoluţionar ai conjuncturilor din această perioadă are însă calitatea de a ridica nivelul şi de a declanşa procedura de modificare a unei structuri de care nu a îndrăznit nimeni până acum să se lege aşa. Uranus poate aduce un compromis, însă unul constructiv şi el va prefera metodele neconvenţionale, legăturile de prietenie care depăşesc graniţele impuse de limbă, calitatea informaţiei, timp, nivel social.
A fost greu până în acest moment şi, evident, acum se cere încă un efort pentru a încheia această etapă a vieţii. Începând de mâine lucrurile se aşează pe alte baze, unghiurile nu mai agresează prin noutate, ci doar prin intensitatea desfăşurării lor într-un registru indicat în analiza aplicată zilei care le conţine la grad perfect. Este, însă, evident, că schimbările ample care se doresc acum şi care ţin de educarea mentalităţii se vor consuma în timp şi nu sunt suficiente câteva zile, nici câteva luni, ci poate, în cel mai rapid mod, câţiva ani dacă efortul este susţinut şi este ţinut firul întins. Dacă se va face apel la conduita socială, nu comportament individual, la directive ale grupării, nu educaţia individului care face parte din acel grup, atunci careul Uranus-Pluton, prin dinamica sa, vă prelungi această modificare de mentalitate, în etape repetată până în 2016, ceea ce ar putea fi suficient pentru fracţiunile de început ale acestui demers. Dacă dorim să învăţăm din istorie şi nu ne arătăm atotştiutori din emisiunile de ştiri vom vedea că marile schimbări au cerut sacrificii şi că, în cel mai fericit caz, au existat pagube colaterale. Tocmai de aceea creatorii de valori vor fi în acelaşi timp şi vizionari sau măcar oameni cu o perspectivă lucidă asupra viitorului. Planetele Uranus şi Neptun, implicate direct în conjunctura de acum, ce au calitatea de patroni ai statului român (Uranus) şi respectiv poporului român (Neptun) continuă o formă de răscolire socială, începută din anii anteriori, şi doresc să impulsioneze demersurile iniţiate prin susţinerea unor deziderate noi care pot duce la dizolvarea conştiinţei naţionale, aşa cum o ştim noi structurată acum, pentru a creşte, a ne dezvolta. Ciclul vieţii şi al morţii, cu tot cu etapele intermediare ce apar între cele două se aplică şi în cazul naţiunilor, a marilor structuri pe care le conţine acum societatea umană. Tocmai de aceea ceea ce vine acum cu Luna nouă, depăşeşte cu mult cadrul unei zile, impregnându-ne doar cu sentimentul că participăm la ceva important, magnific sau unic în întreaga existenţă. Calitatea vieţii, însă, nu ţine doar de aceste predispoziţii, ci şi de elemente particulare ce pot fi citite din temele naţiunilor sau ale liderilor care participă ca pioni principali la toate acestea.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a apleca azi asupra curajului de a produce în propria existenţă o schimbare mică, gen “de azi timp de o lună îmi impună să citesc minim 50 de pagini pe zi” pentru a vedea cum se desfăşoară schimbarea, cu toate etapele sale intermediare: decizia, motivaţia, efortul de respectare a acesteia, înţelegerea, sinteza şi concluzia ce apar la încheierea acestui legământ.

Vineri, 23 martie
Cele trei aspecte pe care Luna le împlineşte azi cu Junon (trigon), Capul Dragonului (trigon) şi Pluton (careu), înainte ca Mercur să intre în Peşti prin retrogradare, lasă impresia unei continuităţi pe acţiunilor zilei de ieri, a unei cruciade, a unei campanii pe care oamenii se grăbesc să o finalizeze ca atunci când nu mai au timp, când ceva îi aleargă. Totul li se va părea ca o oportunitate minunată în a soluţiona ceea ce nu au reuşit anterior, fără să fie vorba despre ceva foarte important în sine.
Aceste trei aspecte se împlinesc până la răsăritul soarelui şi asta înseamnă că aduc din subconştient un mesaj complicat, unul care amestecă, din nou, binele şi răul, motivaţia cu indiferenţa, într-o combinaţie stranie, uşor agresivă. Trigonul Lună-Junon, acum, nu pare să aducă un mesaj personal, ci doar să susţină conţinutul celorlalte două unghiuri (Lună-Capul Dragonului şi Lună-Pluton) prin relaţia de tip bine-rău, dispreţ-condescendenţă, agresiune-pace.
Ceea ce ne vine din ziua anterioară şi care se prezintă ca o muzică abstractă ne vorbeşte despre experienţă, iar asta înseamnă a recunoaşte în evenimentele de azi sâmburele unui adevăr pe care ieri sau în zilele anterioare, dar nu depăşind cadrul acestei săptămâni, l-am ştiut. A şti ceva, prin Berbec, reprezintă şi a expune, a demonstra, a împărtăşi, a face public, a exploda, a transfera sau a lăsa la îndemâna tuturor celor care doresc să critice, judece, să se bucure, să-şi exprime gândurile, să aibă o reacţie încă de la primul contact. Pentru că acest îndemn se consumă pe trigonul Lună-Capul Dragonului întregul demers, cu sau fără apelul la recunoaşteri, memorie, însemnări, acorduri, este unul benefic, reconfortant, plăcut, energizant, vindecător. A face trigon cu extremitatea Axei Dragonului din urmă şi sextil cu cea din faţă înseamnă a media tendinţa Nodurilor, deci contactul cu soluţii, rezolvări, ridicări din cenuşă, depăşirea unor obstacole şi împlinirea unor aşteptări. Din nou, fiind vorba despre Berbec, este important să ştim că, prin caracterul său benefic, conjunctura aceasta răscoleşte ceea ce era ţinut cu frică, nu cu ponderaţie, cu grijă, nu cu măsură. Acum se rupe o barieră, se depăşeşte un obstacol se neagă posibilitatea de a eşua într-un domeniu şi se vede doar aspectul care susţine şi încurajează iniţiativa şi libera exprimare.
În felul acesta, careul Lună-Pluton intervine azi cu un suflu nou, cu sentimentul necesităţii, acela care îl pune pe individ în postura de a proba curajul şi de a înlătura reziduurile, chiar dacă asta înseamnă a se reîntâlni cu frica, regretele, neputinţa ori incertitudinea. Dintre toate acestea, relaţia Lunii cu Axa Dragonului reprezintă un vârtej, o spirală care conferă evenimentelor de azi o mişcare uniformă, singurul element care poate da, prin ritm, precizie şi acţiune sistematică, un caracter pozitiv. Berbecul nu este metodic, nu este calculat şi nici nu poate interveni acum în ecuaţie, prin susţinerea din partea altor combinaţii astrale, cu aceste calităţi chiar dacă planetele care îi trec pragul ar putea deţine, potenţial, aceste veleităţi. Ambiţia şi înclinaţia spre calcul, măsură, ponderaţie, ce vin din partea planetei Pluton şi din zodia Capricorn pe care o traversează, sunt aduse la lumină, sunt folosite pe un teren care nu este obişnuit cu această modalitate de intervenţie. În realitate, ea vine prin curajul de a depăşi o inhibiţie, de a vorbi despre un subiect, de a deschide o portiţă spre o altă abordare care va însemna, de fapt, şi desprinderea de complicaţiile unei probleme.
Trecerea lui Mercur în Peşti, prin retrogradare, va readuce în centrul atenţiei problemele ce au apărut în a doua parte a lunii februarie (14 februarie – 2 martie) când Mercur a fost în Peşti, dar pe care nu am reuşit să le finalizăm, să le aprofundăm, pentru că Mercur şi-a încheiat prea repede acest tranzit. Acum, pe fondul unei abateri de la regulile pe care anterior le-am respectat cu sfinţenie, reuşim să ne apropiem de ceea ce reprezintă soluţia valabilă, unanim acceptată şi care va reprezenta un salt al conştiinţei, un progres, o rezolvare importantă. Mercur va sta în Peşti până pe 14 aprilie, adică mai mult decât a stat anterior şi, deci, va avea suficient timp pentru a se adânci în emoţiile care frânau evoluţia, care ne îndemnau să ne extindem pe orizontală şi care ne speriau prin vasta lor extindere, prin bogăţia de complicaţii şi, de asemenea, explicaţii, justificări, motivaţii. Acum, prin încurajarea acestei zile, cea susţinută de relaţia armonioasă dintre Lună (emoţiile) şi Axa Dragonului (ecoul, motivaţia), atitudinea va fi una pozitivă, cu mai mult curaj şi mai multă determinare.
Prin urmare, calitatea acestei zile stă în modul cum administrăm fondul emotiv, cum ne înţelegem reacţiile, cum le canalizăm, şi mai puţin în modul cum gestionăm derularea evenimentelor. Mulţi vor fi surprinşi că azi nu va trebui să facă efort în a supraveghea un proces, ci este suficient să aleagă momentul oportun pentru a oferi acestuia un semn bun. Nu vor sesiza, însă, că în felul acesta îşi economisesc energie şi timp, pentru că o formă subtilă de lăcomie, de aspiraţie, de entuziasm îi pune în postura de a-şi dori mai mult, şi mai mult, reuşind să facă în această zi ceea ce nu au reuşit de-a lungul întregii săptămâni. Indiferent că este vorba despre evenimente pozitive, ce implică un schimb armonios de cuvinte, de idei, o relaţie echilibrată între membrii familiei, între colegi sau între prieteni, oamenii par să fie pe aceeaşi lungime de undă şi singurul obstacol ce apare, şi care este dat de teama de a nu reuşi, de a nu depăşi un impediment, îi uneşte.
Uniţi împotriva unui duşman comun, oamenii uită azi de disconfortul pe care îl au din lipsă de bani, hrană adecvată, nu mai simt oboseala, nu se mai supără dacă sunt jigniţi, nu se mai preocupă de aspectele mărunte prin care emoţionalul le era lezat iremediabil şi viitorul pare să se susţină pe o bază şubredă. Acum parcurg rapid etape, se ridică şi coboară rapid, depăşesc obstacole, câştigă timp şi capitalul de încredere al acestei zile îi transformă în învingători.
La finalul zilei vor observa că s-au ales cu genunchii zgâriaţi, cu vânătăi pe mâini, că sunt extenuaţi fizic, dar mulţumiţi că intră pregătiţi în următoarea perioadă, că au acţionat sub forţa unui impuls misterios, intuitiv sau deductiv, şi se simt bine că au procedat aşa. În Peşti, Mercur este în exil şi pentru că mai este şi retrograd va lăsa impresia ezitări, a refuzului de a soluţiona, adică de a lăsa contextul social, grupul, familia într-o incertitudine enervantă. Pasul mare făcut azi va mai menţine deplasarea spre înainte din inerţie, câteva zile, poate chiar întreaga săptămâna viitoare, până când se va opri şi va invoca întunericul, necunoaşterea, lipsa unei certitudini, lipsa credinţei, adică acele temeri şi probleme personale care trezesc în ceilalţi un ecou asemănător şi care le influenţează deciziile. Asta înseamnă Mercur retrograd în exil (trăsătura negativă îndreptată împotriva celorlalţi).
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne oferi privilegiul de a gusta din curaj. Este minunat să privim lumea din vârful cel mai înalt, chiar dacă asta înseamnă doar o urcare şi o coborâre de o zi. Amintirea acestei panorame poate impregna fiinţa pentru toată viaţa.

Sâmbătă, 24 martie
Am ajuns şi la momentul în care Soarele şi Uranus devin prieteni pentru o zi, moment în care vor beneficia de deschideri speciale, de atingerea acelor informaţii cu care am lucrat întreaga săptămână şi care ne-au părut abstracte sau presante, incendiare sau lipsite de sens. Azi multe dintre acestea capătă sens, devin accesibile, iar informaţiile vor trece dintr-un registru mental, raţional, logic, precis, într-unul al maleabilităţii, simţirii cu o mare rapiditate, cu un elan special şi cu o detaşare de obiect care ne incită şi aprinde imaginaţia, ne hrăneşte speranţa şi ne aprinde inimile celor care au crezut că viaţa nu mai are cu ce să-i surprindă.
Această condescendenţă faţă de valori, această deschidere faţă de sensibilitate şi înţelegere a preciziei mentale dezvoltate prin interacţiuni, în primul rând se explică printr-un proces pe care l-am mai întâlnit de-a lungul acestui an însă manevrat de alte conjuncturi: negaţia negaţiei. Dacă, iniţial, aceasta se va manifesta printr-o aplecare asupra întâmplărilor ce s-au consumat de-a lungul acestei săptămâni, prin suita de evenimente, nu prin conţinutul acestora, cu cât ne apropiem de mijlocul zilei şi intrăm în fereastra opoziţiei pe care Lună o face cu Saturn, cu atât mai intense devin rememorările, cu atât mai puternic ne tulburăm în faţa acestor adevăruri, în faţa ideilor noi pe care le avem asupra evenimentelor vechi şi cu atât mai motivantă ni se pare desprinderea de trecut, separarea de grupul care s-a arătat indiferent sau agresiv faţă de individul în cauză. Înţelegem, astfel, că pentru a ajunge la libertate, prin lecţia astrală a acestei zile, va trebui să trecem prin atingerea limitărilor, prin înfruntarea condiţionărilor, a complicaţiilor, prin aprinderea conflictelor sau măcar prin rememorarea lor şi retrăirea dezamăgirilor prin care vasul sufletului navighează în derivă.
A răscoli prin evenimentele viitoare în căutarea unei independenţe care să liniştească sufletul, care să-l desprindă de teamă şi, deopotrivă, de nesiguranţă, înseamnă a ţinti spre neconvenţional, spre inventivitate, spre abandonarea unei conduite, cu dorinţa intensă de a nu mai cântări lucrurile, ideile, ci de a le supune unui proces rapid, în care verdictul să fie unul ştiut de dinainte. Într-un contrast interesant, limitările opoziţiei Lună-Saturn, cauzatoare de multe nefericiri, de nesiguranţă respingerea plăcerii de a trăi în comunitate, a socializării şi a dezvoltării acestora pe baza unui interes rece, a unei ambiţii neobişnuite de a domina grupul, nu de a dezvolta o armonizare în raport cu acesta, şi necesitatea progresului, a saltului, a cunoaşterii ce se desprinde din conjuncţia Soarelui cu Uranus ne aduce trecutul şi viitorul în zona neutră a prezentului, oferind individului senzaţia că poate face orice, că poate decide asupra oricărui lucru, că nu va fi atins de nicio consecinţă sau dacă va fi atins atunci consecinţele nu sunt aşa de dramatice cum par. În felul acesta, conjuncţia Soare-Uranus pare să facă parte dintr-un mecanism mult mai mare care aduce libertăţilor de acum o justificare esenţială, o motivaţie karmică şi perioadei, adică lunii martie şi implicit a începutului de an 2012, o valoare esenţială pentru destinul individual. Fiind în trigon/sextil Soare-Axa Dragonului, într-o dispunere specială, ce-i permite să medieze tendinţa Nodurilor (sextil cu Nodul sud din faţă, trigon cu Nodul nord din spate) calitatea acestei expresii, a libertăţii de mişcare, a desprinderii ia proporţiile unui eveniment magic, genial, special, a unei porţi deschise spre un viitor mai bun spre o schimbare considerabilă a evenimentelor, spre înclinarea balanţei care părea orientată spre dramă, greşeală, sărăcie, spre o pozitivizare a faptelor, spre o redresare a situaţiei şi abandonare a acelui trecut care părea invaziv, care păta conştiinţa şi care părea că nu se mai schimbă.
Spectrul evenimentelor se va dovedi unul foarte mare, atingând atât sfera privată, cât şi cea socială, afectând atât frământările sociale, cât şi instabilitatea unei vieţi personale supusă riscului, lipsurilor sau banalului. Că se va manifesta în domeniul ştiinţei, prin descoperiri speciale, în cel comportamental prin care trădările sunt afişate, criticate şi sancţionate ori că se va considera oportun să se dezvăluie un talent ţinut ascuns de teamă ridicolului, neimplicării în viaţa comunităţii, refuzul de a ajuta, susţine sau încuraja, valorile acestei conjuncturi va semna cu o explozie în care elemente valoroase au fost ţinute într-o masă amorfă, concentrate, ascunse, iar acum se expun total în public, faţă de conştiinţa urmaşilor şi într-o deschidere specială.
Prin urmare, 24 martie ne pune în postura de a ne dezice de cercul de prieteni, de a pune în discuţie un element negativ pe care îl conţine această săptămână şi pe care, în alte conjuncturi, nici nu l-am băga în seamă. Acum totul ia proporţii, totul se amplifică, totul este văzut clar, lucid, ideile mult mai bine înţelese, iar perspectiva evenimentelor se îmbracă în haine de sărbătoare pentru a se pregăti de carnaval. Cei care sunt conservatori vor privi conjuncturile acestei zile ca pe un atac aplicat statutului lor, ca pe o manifestare în forţă, ca pe o descindere care îi agresează şi mai tare încât îşi aduc aminte azi proverbul românesc “rău este cu rău, dar mai rău este fără de rău”. În faţa unor aşa de mari descinderi, care pornesc într-un calm suspect, sub formă de invitaţii, nu impuneri, şi se ajunge într-un sector magnific în care se cere smulgerea răului din rădăcină, dezvoltarea unei atitudini categorice care să aducă în centrul atenţiei necesitatea de a produce vieţii schimbări iremediabile. Asemenea vrăjitorului perfect lucid de mijloacele pe care le foloseşte, conjuncţia Soare-Uranus, secondată de opoziţia Lună-Saturn, preia destinul tragic al omului şi găseşte soluţia cea mai potrivită pentru a-l ridica, pentru a-l pune în valoare, poate chiar pentru a-l salva şi când îl eliberează din acest vârtej al schimbării omul realizează că deja este altfel. Evenimentele acestei zile, care acoperă întregul spectrul al vieţii private şi sociale, pe ideea descinderilor ample sau pe cea sugerată de expresia “câte puţin din fiecare” ne vor elibera abia când intrăm în luna aprilie, când putem să spunem dacă suntem sau nu învingători. Cei care se declară încă de acum victorioşi vor greşi, oricât de multe dovezi ar putea avea acum. Incertitudinea trebuie privită cu obiectivitate, adică acelaşi vânt al schimbării poate trece prin fiecare egal şi succesul lui “eu” faţă de “celălalt” îşi poate schimba sensul, “celălalt” devenind “eu”.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne aminti că succesul vine prin efort susţinut şi că acum este timpul muncii, chiar dacă vom putea să mai şi zâmbim în timpul acesta, vom putea să ne şi înălţăm, entuziasma sau bucura de ceea ce vom parcurge. Totul este cât se poate de serios şi important şi este bine să tratăm evenimentele şi ecoul acestora asupra sufletului şi vieţii personale cu cea mai mare răspundere.

Duminică, 25 martie
Intrată în Taur, la miezul nopţii, Luna ne conduce pe un tărâm dificil în raport cu mesajul zilei anterioare. Caracterul inedit al conjuncţiei Soare-Uranus, neconcordanţa dintre dinamismul intens ce vine dintr-o exprimare la scenă deschisă, dar şi zodia Berbec în calitate de bază, pune o greutate prea mare pe umerii Lunii în exaltare şi îi tulbură foarte mult nevoia de linişte, repaus, agrement, retragere, deviind mintea, cu insistenţă, de la stabilitate. Această descindere va trece acum prin mai multe etape, pe care cei neinstruiţi le vor percepe doar în caracterul lor tragic privind dinamismul, ce ieri le-a adus evenimente benefice, ca pe o agitaţie fără rost. Azi contactul cu un apropiat nu este perceput ca o sursă de informaţie, ca pe un schimb constructiv ce porneşte de la o necesitate karmică, de la o urgenţă care îşi va schimba sensul, din anturaj spre individ, dacă ieri s-a manifestat în celălalt sens, însă nevoia de stabilitate, educată cel puţin de la începutul anului încoace să perceapă intervenţia comunităţii în viaţa individului ca o imixtiune, o va privi pe aceasta ca pe o formă de agresiune, ca pe un deranj, ca pe o atragere spre o zonă nepotrivită aspiraţiilor de acum, neconformă cu sensul spre care am ales să ne îndreptăm.
Dat fiind acest fundal, sextilul Lunii cu Neptun, împlinit în prima parte a zilei şi, apoi, trigonul Lunii cu Marte retrograd, ne va pune bariere asupra percepţiei şi ne va spune că doar ceea ce simţim este bine, doar ceea ce ajunge în intimitate sau care se află deja în această zonă este corect, doar ceea ce exaltă fiinţa, doar sortimentul pe care îl deţinem deja este oportun pentru a ne mulţumi sau pentru a valoriza ceea ce ieri am acumulat.
Nu vom realiza că este o eroare de gândire, că ne aplecam asupra unor informaţii cu bune intenţii, doar că mecanismul folosit este nepotrivit, decât în finalul zilei, când Luna va trece prin conjuncţia cu Lilith şi când vom îndrepta sensul gândurilor spre propria persoana, când vom observa că deţinem dorinţe contradictorii, că multitudinea lor sau modul cum se succed ori caracterul lor constituie impedimentul principal şi că reproşurile, nemulţumirea, criticile sau respingerile abordate azi ca modalitate de protecţie au fost total nepotrivite. Unii vor invoca, în special în a doua parte a zilei superficialitatea, însă spre seară vor realiza că nici aceasta nu este de vină, ci doar o necunoscută cu un caracter puternic emoţional care se interpune şi prin care credem că vom reuşi să rezolvăm azi ceea ce vine spre noi cu titlul <>. Nefiind conformă cu datele probleme, metoda va duce la un rezultat negativ şi asta înseamnă o nouă serie de complicaţii, devierea de la scheme folosite ieri, renunţarea la întâlniri, schimbarea deciziilor, adică ne răzgândim şi amânăm invocând motive de sănătate, disconfort psihic, stres, suprasolicitare.
Având de parcurs azi trigonul Lună-Pluton, cu Pluton în Capricorn, mesajul opoziţiei Lună-Saturn de ieri, care ne-a oferi mingea la fileu, care ne oferă problemele pe care să le soluţionăm rapid, cele pe care trebuie să le înţelegem şi să le rezolvăm cel mai repede, pare să fie o altă sursă de disconfort, un alt mijloc de a bulversa, de a încadra greşit, de a confunda persoane şi a transfera, dintr-o eroare, o informaţie intimă dintr-o zonă în alta producând prejudicii tuturor persoanelor implicate. Pluton şi Saturn sunt amândoi malefici, deci calitatea negativă a intenţiilor se păstrează, însă cei doi au mijloace de expresie diferite. Dacă Saturn se îndreaptă spre elementele personale ajutând individul să-şi repare peretele casei pentru a se proteja de vânt şi ploi, Pluton va dărma casa şi o va muta pe un alt deal care să evite cauzele care au dus la distrugerea zidului. Dacă am înţeles bine motivele ajutorului venit din anturaj, azi va trebuie să facem din nou un efort de gândire pentru că scopul ajutorului este altul, iar mijloacele pe care le cere vor fi complet diferite faţă de cea ce s-a manifestat întreaga săptămână.
Prin urmare, încheiem săptămână într-un ton al confuziei şi deficitului de atenţie, într-o stare de stres, oboseală sau cu o intensă dorinţa de a renunţa la ritm, plăcere, armonie, de a fugi de răspundere şi pentru această dezertare de a da vina pe cei din jur, pe societate, pe tonul vocii, pe misiune, dificultatea de înţelegere, carenţa informaţiilor, incultură, prostie, superficialitate. Greutatea acestei zile vine însă din schema mentală folosită, din faptul că lumea, anturajul, apropiaţii ne cer una, iar noi oferim altceva.
Multitudinea de aspecte care se împlinesc azi dacă sunt raportate la fundalul acestei zile (Luna în Taur) sugerează o zi de armonie şi bucurii, de exprimări la înalte standarde, însă încadrată în contextul întregii săptămâni, dar în special în cel al conjuncţiei Soare-Uranus, va aduce bucuriei pe care o cerem sau pe care o pretindem cu insistenţă azi o altă faţă a extravaganţei şi excentricităţii conjuncţiei Soare-Uranus.
Calea de mijloc înseamnă să îndurăm şi bucuria şi tristeţea, chiar dacă sună neobişnuit să invocăm “îndurarea” în cazul bucuriei. A trăi viaţa înseamnă a accepta karma pozitivă şi negativă chiar dacă nu tot ceea ce este bun ne este şi util şi a căuta cele mai simple şi puternice mijloace de expresie prin care în această lume plină de întuneric să ne descoperim calitatea Eului adevărat, nu să ne construim chipuri diverse cu care să îmbrăcăm de fiecare dată Eul fals.
Pentru că dimensiunea comună a vieţii poate ascunde o decădere în patima dizarmoniei, dacă ea a fost indicată în defectele acestei săptămâni, recomandarea pentru această zi este aceea de a face din 25 martie o zi de compunere, recompunere, racordare, mobilizare în direcţia înţelegerii şi, mai ales, a oferirii ajutorului celor care îl cer, prin nevoia de atenţie pe care o manifestă, pentru că învăţătura ezoterică ne spune că, având aceeaşi sursă, având acelaşi tată, toţi suntem fraţi, deci dintr-o familie. Azi familia înseamnă “împart cu ei ceea ce sunt invitat să împart, nu-mi ascund în ipocrizie defectele”. Asta nu înseamnă a ne atribui problemele altora, ci a descoperi ce anume din ceea ce se consumă îmi aparţine şi ce nu. A dori linişte, relaxare, bucurie, succes când îndemnul familiei cosmice este altul înseamnă a dezvolta un caracter refractar faţă de mesajul destinului care, în timp, se va răsfrânge asupra propriei persoane.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.