12 – 18 martie 2012

Săptămâna 12-18 martie 2012 este una excepţională la capitolul evenimente şi o continuatoare a multora dintre predispoziţiile pe care le-am tot parcurs de la începutul anului încoace. Se va invoca în această perioadă iubirea, iertarea, sentimentul de neapartenenţă, necesitatea separării de întreg pentru a da curs unui element particular al destinului, pentru a împlini destinul sau pentru a vedea întregul edificiu din afara construcţiei. Gândul de a fi creator de valori este unul din dezideratele pe care nu doar această săptămână îl lansează, ci întregul an, încurajându-ne să fim cocreatori la edificiul la care am visat sau la care suntem acum invitaţi să participăm.
Începem săptămâna cu intrarea lui Mercur în mers retrograd şi o încheiem cu conjuncţia Mercur-Uranus, adică începem cu un gând, ce nu poate fi în totalitate bun, corect sau profund şi ajungem la un tip de acţiune asupra cărora mulţi vor reflecta de-a lungul întregului an prin caracterul ei puternic, care mobilizează sau inspiră şi, prin acestea reuşeşte să ne ducă dincolo de inhibiţii, frustrări sau temeri.
Între acestea Venus şi Marte vor oferi dimensiunii personale un caracter revoluţionar, iar Jupiter, Lilith şi Axa Dragonului, celei sociale, unul uşor inert, de necesitate imediată, dependent de calitatea a ceea ce se elaborează în cadrul vieţii intime, personale. În felul acesta, se creează un balans, o aglomerare de termene, o suprasolicitare intensă în care oamenii cer dovezi de dragoste pentru că nu primesc din jur niciun semn de afecţiune. Această scenă suspectă ne smulge din cadrul vieţii private, ne păcăleşte că, adjudecând un rezultat bun, devenim puternici şi ne foloseşte în diverse conjuncturi sociale pentru scopuri care nu vor fi clar exprimate.
Dacă săptămâna anterioară a avut un caracter puternic reformator prin elementele benefice care s-au interpus, cea de faţă aduce expresiei personale o prea mare greutate şi în cazul eşecului o sancţiune prea aspră. În felul acesta, această săptămână conţine primele rezultate ale unei asocieri stranii comportată săptămâna anterioară, dar şi primele temeri că, poate, entuziasmul anterior nu a fost corect orientat. În felul acesta, cei care au un psihic mai slab, care nu se îngrijesc să-şi dezvolte o încredere în sine sănătoasă, prin respect faţă de oameni şi deopotrivă munca lor, cedează şi oferă dovezi asupra lipsei de maniere, apoi se separă de întreg, se ceartă cu toată lumea, acuză, ameninţă şi, în final, îşi aleg un loc la periferia societăţii, mulţumiţi că acolo, într-o linişte închipuită, pot să-şi facă de cap.
Acest caracter uşor refractar este încurajat, pe de o parte, de careul pe care Marte îl face cu Axa Dragonului întreaga săptămână (îl împlineşte joi, 15 martie), iar pe de alta, de pătarea calităţilor beneficilor Venus şi Jupiter care, în ciuda optimismului multor astrologi ce se grăbesc să anunţe bucurii şi fericiri care să curgă râuri, râuri, acestea nu se vor putea exprima corect, iar acolo unde se exprimă, valorile lor vor fi răstălmăcite, pe alocuri chiar tendenţios, penibil, dureros. Anul acesta beneficii, în Taur, nu ne aduc succes şi curaj pe măsura fuziunii lor, decât în cazuri rare, ci mai curând ipostaza dureroasă că am pierdut o şansă importantă cu care nu ne vom mai întâlni decât peste 12 ani, pe 23 mai 2024, însă atunci vom avea parte de o altă nebuloasă: conjuncţia celor doi se va consuma pe gradul anaretic din Taur, aspect care, de asemenea, compromite o mare parte din caracterul său benefic.
Se cere, deci, atenţie şi vigilenţă, o disponibilitate de zile mari şi un curaj pe măsură. Pentru cei bolnavi de autosuficienţă, acestea par a fi calităţile omului perfect, însă pentru cei care au luat în serios avertismentele, care au muncit sistematic cu ei înşişi, ele nu vor constitui o problemă. Aceştia ştiu, asemenea lui Jean Jacques Rousseau că “Natura nu este niciodată înşelătoare, întotdeauna ne amăgim singuri.”

Luni, 12 martie
Începând de azi, până pe 4 aprilie, Mercur va intra în mers retrograd, parcurgând, în cele 23 de zile cât durează acest mers înapoi, 19 grade, din care 12 din Berbec şi 7 din Peşti. Retrogradarea lui Mercur, implicând cele două semne, aduce, ca şi în săptămâna anterioară, un debut complicat, noi forme de expresie, o dinamică diferită de premize şi noi strategii de dezvoltare psihoemoţională.
Începând de azi, timp de 23 de zile, ne întoarcem, în două etape, 12-23 martie şi 23 martie – 4 aprilie, la scheme mai vechi, la speranţe pe care le-am lăsat în urmă, pe care nu le-am putut finaliza sau pentru care nu am avut mijloacele practice necesare să le exprimăm în termenii cei mai adecvaţi sau nu am reuşit să rezonam cu condiţiile care ne-au fost puse atunci.
Azi căutăm să ne soluţionăm o problemă urgentă prin mister, prin ascunderea adevărului, printr-o abandonare a prezentului ori prin răscolirea acelor amintiri care ne duc brusc spre relaţii dificile care nu compensează prin rememorare, ci mai curând complică relaţia cu sine şi, printr-o greşită abordare, ne obligă să folosim metode neconvenţionale, cuvinte nepotrivite.
Retrogradarea lui Mercur este însă, chiar şi pentru astrologi, un mister. În mediile astrologice, cei care se ocupă cu promovarea astrologiei, care ţin cursuri şi care urmăresc să ofere prin preocuparea lor exemple de bune practici, nu se pot decide pe ce linie merge Mercur în perioada retrogradării: că e un tren de mare viteză care nu opreşte în toate gările sau că e un marfar care are ca scop să intre pe o linie moartă, să descarce totul şi apoi să revină de unde a pornit. Indecizia lor nu este însă aceeaşi cu mersul lucrurilor, adică mesajul astrologiei vis-a-vis de mersul retrograd al planetei este, în cea mai mare parte, negativ şi doar ocazional este pozitiv, situaţie când mesajele planetelor întăresc necesitatea reeditării, a întoarcerii spre fapte săvârşite în ultimele trei săptămâni pentru a corecta sau repune pe linia de plutire un proiect sau un demers. În celelalte cazuri, retrogradarea lui Mercur înseamnă întoarcerea spre nefiresc. Mintea se întoarce spre ceea ce a greşit, spre ceea ce consideră că nu este conform intenţiilor sau necesităţii pentru a reevalua şi a revizui.
Azi cu atât mai mult se va întări această direcţie pentru că Luna, la puţin timp de la miezul nopţii, va împlini un sextil cu Marte care şi el, la rândul său, se află în mers retrograd în Fecioară, domiciliul lui Mercur. Cu alte cuvinte, azi vom avea o justificare foarte clară pentru ezitare, vom simţi că întregul val social, întregul context ne îndeamnă să reparăm trecutul, să-l aducem la lumină, să participăm la construirea unui cadru social, a unui context care să ne pună într-o lumină pozitivă neputinţa de a lăsă în urmă ceea ce s-a consumat.
Până pe 23 martie, când Mercur va intra în Peşti prin retrogradare, va duce un adevărat război cu instituţiile statului, de acolo venind practic cea mai mare tensiune, cu afectarea interesului angajaţilor, cu lezarea mobilităţii prin reaşezarea organigramei, renunţarea la anumite drepturi, avansarea unor termeni dificil care pun în tensiune planurile benefice ale săptămânii anterioare. Numai ce am lăsat în urmă conjuncturile săptămânii anterioare că au şi apărut problemele, cei care au fost puşi să lucreze împreună, care s-au trezit în acelaşi birou ajung azi la concluzia că nu se pot adapta decât dacă fiecare îşi delimitează clar teritoriul. Ideea de relaţie, protejat, susţinător, pilă, interes, devine, prin retrogradarea lui Mercur în Berbec un fel de blazon. Cu cât cineva are mai multe interese şi se întinde spre mai multe relaţii, cu atât mai mult crede că deţine puterea. Asta nu înseamnă putere, ci centrarea atenţie pe interesul altuia, adică un fel de parazitare, iar în Berbec Mercur nu-şi poate menţine mult timp firul întins, ideile ating rapid cota superioară apoi se schimbă pe alt traseu, în alt domeniu din care spera să primească un alt beneficiu.
Pentru că finalul zilei este dedicat trigonului dintre luminarii, ziua se termină în condiţii bune, cu un plan, cu speranţa că oricât de dificilă poate fi confruntarea cu eşecurile trecutului, cu rememorarea celor mai dificile întâmplări, ceea ce parcuge acum nu poate fi mai neplăcut şi mai dureros decât prima dată când s-a consumat evenimentul. De teamă şi dintr-o reminiscenţă a săptămânii anterioară în care am experimentat amestecarea binelui cu răul, multe se vor tempera şi vom considera că a ceda în faţa unui obstacol înseamnă atenuarea durerii sau mai puţine regrete.
Prin urmare, debutul săptămânii se dovedeşte a fi o schimbare bruscă în registrul emoţional, dar şi în cel al gândirii. Încă de dimineaţă, până la 9:48, stagnarea lui Mercur va aduce o neputinţă de a formula o idee, lipsa de inspiraţie, uitare, rătăcirea obiectelor sau indecizie în ceea ce priveşte articolul vestimentar pe care l-am putea folosi azi. Din momentul în care intrăm în mers retrograd întreaga structură se retrage într-o zonă a tristeţii, durerii şi disconfortului dat de caracterul incomplet al acţiunilor, de confuziile nerezolvate sau de greşelile făcute anterior într-o perioadă în care faptele de acum nu păreau de o aşa mare importanţă. Uităm brusc faptul că nu societatea ne selectează dinamica evenimentelor, ci interesul personal este cel care ne manipulează şi care ne convinge că nu ne ajutăm unii pe alţii, ci ne folosim unii de puterea celorlalţi pentru a ne menţine într-o schemă. Azi pentru a ne justifica faptul că schema este greşită ne folosim până şi de previziunile astrologice, de părerile celorlalţi, impregnând cu subiectivitate tot ceea ce nu se dovedeşte a fi viabil sau corect.
“Iartă-mă, am greşit!” este cel mai greu de spus azi, mai ales că trigonul luminariilor ne convinge că orice am face, fie bun sau rău, este cel mai potrivit mod de a acţiona. Discernământul devine o slugă supusă a subiectivismului şi aşa va fi cel puţin până în 23 martie, când Mercur, în retrogradarea sa vă intra în Peşti.
Retrogradarea lui Mercur, în general, dar şi în acest caz aduce un mesaj negativ, de tulburare a ideilor, a deciziilor, de alegeri făcute sub impulsul unui subiectivism educat, tocmai de aceea orice urmă de raţiune, de spirit practic va trebui să fie, nu o dată, ci de mai multe ori raportată la necesităţile celorlalţi, la bunul simţ, la echilibru pentru a nu amplifica dizarmonia printr-o reeditarea a conflictului.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne rezerva ziua pentru relaxare, distracţie, pentru a râde mult, pentru a ne bucura de lucrurile simple, pentru a ne desprinde mentalul de patima cu care se ataşează de obiecte, avere, funcţii şi, în acelaşi timp, groaza că le va pierde.

Marţi, 13 martie
Împlinind azi trigonul său cu Pluton, Jupiter aduce în momentul intensităţii maxime un demers sociale pe care îl tot construieşte de la începutul anului încoace, consumând, în diverse maniere, ca strategie sau convulsii sociale, o direcţie specială a anului 2012, cea care priveşte tendinţa spre extreme la nivelul structurii statului, a entuziasmului manifestată de mase, dar, în acelaşi timp, de a oferi acestora o tendinţă malefică, de o manieră tendenţioasă, în care adevărul să se lipsească ori să iasă din orice confruntare cu capul spart şi pantalonii rupţi. Deşi maniera complexă prin care două tipuri de energii, complet diferite ca segment de acţiune, exprimare şi conţinut, ajung să-şi găsească elemente comune, cântând amândouă în aceeaşi piesă, chiar dacă în partituri diferite, Jupiter (expansiunea) aflat într-o relaţie compromiţătoare cu Lilith (ispita) atinge vibraţia lui Pluton (conştiinţa socială) prin încercări, prin atacuri la persoană, agresiune de ambele părţi, în intensităţi egale. Acolo unde se consideră că, dacă legea este de partea sa, totul va duce spre o ajustare a procedurilor, iar succesul este garantat, persoana poate trece, în momentul următor, prin evenimente care să infirme aceasta, ceea ce va amplifica, până la exasperare, confuzia. Ceea ce până ieri era sigur şi stabil acum devine un element de top pe care îl doreşte oricine, şi cine merită şi cine nu, şi cine a muncit şi cine nu, şi cel cu experienţă şi novicele, obligând pretendentul de drept să-şi reformuleze paşii, să se urnească din scaunul siguranţei şi a confortului şi să se comporte ca un începător în aspiraţiile sale. Asta înseamnă că, pe trigonul Jupiter-Pluton, se gândesc şi se pun în aplicare planuri de comuniune, de strategie socială, de descindere pe zona publică printr-un plan care a comportat, cel puţin de-a lungul lui 2011 şi cât am apucat să parcurgem din acest an, reformulări repetate.
Sectorul individual, acela al vieţii private şi impactul pe care îl are contextul social asupra acesteia, că despre asta ne ocupăm aici, se răscoleşte prin adjudecări nepotrivite, compromisuri, ajustări ale planurilor de devenire socială de o manieră destul de agresivă. Cei pasionaţi de astrologie, care ştiu că trigonul, în general, aduce evenimente fericite, exprimarea unui talent, armonie şi succes, se simt bulversaţi în faţa a ceea ce se întâmplă acum, pentru că dinamica socială se comportă ca şi cum între Jupiter şi Pluton se ridică alt unghi, ca şi cum trigonul nu există, iar şansa şi norocul se tot amână de la o zi la alta, de la o săptămână la alta, fără vreo rezolvare. În realitate, trigonul Jupiter-Pluton ne aduce testul răbdării şi al discernământului pe care l-am tot adus în discuţie în săptămânile anterioare, când aceste unghi au început să se strângă.
Dacă ziua debutează cu împlinirea acestui unghi magnific, ea se încheie cu trigonul Marte-Lilith, o altă energie sintetică pe care fiinţele se vor strădui să le vadă, de asemenea prin aspectele sale pozitive. Întreaga construcţie care se ridică pe de o parte între aceste două aspecte, iar pe de alta între Marte şi Venus, ce împlinesc unghiuri majore mâine cu planetele lente, dar şi cu Lilith, face din aceste două zile de 13 şi 14 martie finalul unui ciclu, aducând diseminarea unor rezultate importante la care s-a muncit de la început anului încoace şi descinderi severe care vor face anul 2012 atât de celebru.
Într-o stranie armonie, complexitatea acestor planete ne sugerează întrarea în scena a unui jucător pe care protagoniştii secvenţelor sociale de până acum îl vor accepta greu sau deloc, dar care se va impune reuşind să schimbe specificul grupului şi să dea exprimării individuale, atunci când aceasta se manifestă pe spaţiul public, o nouă înfăţişare, una inedită, atât ca structura cât şi ca orientare şi poate chiar şi ca finalitate.
Totuşi, în ceea ce priveşte fundalul, există o diferenţă majoră între calitatea trigonului Jupiter-Pluton, şi cea a lui Marte-Lilith, întrucât primul se împlineşte când Luna se află în Scorpion, iar al doilea când aceasta trece prin Săgetător. În imensa construcţie socială, cea care va susţine schimbarea şi menţinerea într-un aliaj nou, într-o combinaţie neobişnuită, cele două vor personifica o inversiune, o anulare a schemelor de acţiune de până acum şi o îmbrăţişare a adversarului cu o stranie afecţiune, urmărind de după umărul acestuia, nu trăirea care îi uneşte, ci peisajul unui viitor probabil. Prin Jupiter, lezat de Luna neagră, şi Pluton, obsedat de a face structurile sociale şi mai stabile decât sunt, forţa maselor se va manifesta într-un mod uşor teatral, complicat de încadrat în elemente cu specific naţional, de trăsături ale zonei, de parcă şi graiul şi apelul la trecut se fac prin mijloace intermediare, printr-o memorie selectivă, printr-o degenerare a mesajului grupurilor şi, implicit, a membrilor care le formează. Toate acestea vor avea ca prin ecou neîncrederea, suspiciunea, temerea că metoda aplicată nu este cea mai bună şi că rezultatul nu va fi cel scontat. Şi cei siguri pe ei, dar şi cei care se îndoiesc, se înşeală azi şi se vor înşela şi mâine în aprecierile lor. Lumea se schimbă şi aceasta implica o reformulare a tot ceea ce susţine binele şi răul, deci ambele tipuri de păreri se vor bloca în faţa aprigului Uranus care, din umbră, prin careul cu Pluton, ne spune că reconfigurarea hărţii mondiale reprezintă, până în 2016, singura prioritate a frământărilor sociale.
Într-o asemenea conjunctură, putem să invocăm toată gama de trăiri şi manifestări comportamentale, de la negarea propriei istorii, a familiei, a desprinderii de grupul de apartenenţă, apropierii de adversarul mult hulit anterior, până la sacrificii stranii ale unora în încercarea lor de a aduce din suflet ori dintr-o structură mult mai mare şi mai pură o informaţie, un mesaj, o schemă de aplicare, un bine, o modalitate de ajustare a individului pentru a se adapta noilor schimbări.
Astrologii ştiu că împlinirea trigonului Jupiter-Pluton aduce, în realitate, structurarea manifestărilor sociale pe două direcţii clare: devenirea personală printr-o confirmare socială şi reconfigurarea schemei sociale în vederea unei mai solide stabilităţi administrative, geopolitice sau financiare. În primul caz planetele colective sunt cele care dictează, în al doilea cele individuale şi niciuna dintre protagonistele unei grupe nu poate interveni în cealaltă fără a avea acordul, printr-un unghi major, din partea uneia situată în cealaltă grupă. Pentru că relaţia Taur-Capricorn este una de factură intensă, karmică, profundă, care ne cere o altă abordare a planetelor ce construiesc unghiuri din aceste poziţii, mesajul celor două, ce va veni în aceste două zile peste noi, are evidente conotaţii existenţiale poate chiar transgeneraţionale. Pentru că Jupiter nu mai reprezintă un noroc aşa de mare pe cât ştim noi din manualele de astrologie, din cauza Lunii negre cu care se află în conjuncţie, şansa, aşa cum o vom vedea, ni se înfăţişează ca un compromis, ca o decădere din drepturi, ca o alunecare spre o zonă periculoasă, dar care ne poate oferi, în acelaşi timp, şi oportunităţi importante pe care să le vedem ca şanse unice. În realitate, ceea ce considerăm că este noroc, reprezintă de fapt o afacere. Aceasta presupune să avem ceva de oferit, de vândut, să putem înstrăina un bun, să ne punem la dispoziţia altora timpul, cunoştinţele şi relaţiile, să lăsăm în urmă drepturile ori privilegiile de care uzăm prin funcţie, statutul sau titlul şi să ne amestecăm în mulţimea care îşi strigă fiecare preţul pentru a supravieţui.
De la compromis la dreptul de a păcăli, fura, adjudeca, specula, adică trigon Marte-Lilith, se poate ajunge la a apela la inginerii financiare, speculaţii sau la a adăuga un procent la o afacere, la a pune condiţii în faţa unui dezavantajat care îşi oferă acum sufletul pe tavă, doar pentru a obţine maximum de beneficii. Nu este deloc bine şi poate nici corect să apelăm la asemenea tertipuri, cu toate că întregul context astral pare să ne încurajeze în direcţia asta. Dacă ne aducem azi aminte de proverbul “cine fură azi un ou, mâine va fura un bou” vom înţelege care va fi perspectiva acestora şi cât de periculoase sunt obiceiurile care sunt încurajate azi.
Prin urmare, 13 martie face parte dintr-un interval complicat care se află exact pe falie, exact la linia de limitare dintre speranţa primelor luni şi împlinirea următoarelor, dintre aspiraţiile pe care le-am hrănit de la începutul anului şi efortul pe care trebuie să-l dovedim de acum încolo. Cu riscul de a mă repeta, cu riscul de a plictisi şi de a cădea în derizoriu invocând ostetativ un mesaj, revin asupra ideii că trăim vremuri complicate, că lumea se schimbă chiar sub ochii noştri şi că modelarea sufletului are rolul de a ne ridica din cenuşă, asemenea păsării Pheonix, sau de a deveni îngrăşământ pentru sol. Dacă în prima jumătate a zilei, curajul de a ne expune temerile cele mai mari reprezintă, de fapt, modul prin care ne facem reclamă, popularizându-ne nevoile, că, cine ştie, poate cineva, care funcţionează tot pe frica de nereuşită sau de singurătate să observe şi să reacţioneze. Pornind de la această dimensiune personală şi ţintind, de fapt, spre o ridicare a nivelului, spre o treaptă situată foarte sus ajungem să ne compromitem regulile, moralitatea, tradiţia, ceea ce ştim să facem cel mai bine, să ne vindem, iar unii o vor face chiar ieftin.
Nu trebuie să ne lăsăm păcăliţi de trigonul lui Jupiter cu Pluton, considerând că aici intervine şansa de a ne schimba considerabil viaţa în bine, pentru că prezenţa lui Jupiter acolo un reprezintă şi garanţia binelui. Binele, dreptatea, adevărul încă de anul trecut sunt compromise, sunt învăluite de injurii, calomnie, acuzaţii gratuite, perversitate sau o subiectivitate îmbâcsită care duce interesul personal dincolo de respectul faţă de oameni, reguli, tradiţie, ţara sau interes naţional. Întâlnirile şi contactele de acum au la bază ideea de comerţ, tranzacţie, sabotând tot ceea ce până acum a fost corect, benefic, sacru.
Da, multe sunt acum supuse schimbării şi multe vor comporta o creştere considerabilă în bine în următoarea perioadă, însă nu doar pe ceea ce se întâmplă acum. La fel, într-un exemplu ce trebuie să susţină această idee, cel care este admis la o facultate de prestigiu nu primeşte împreună cu acceptul sau nota bună luată la admitere şi garantul că îşi va încheia cu bine studiile. Într-o dualitate karmică, aşa cum se prezintă azi relaţiile astrale, a intra la facultate sau a pica un examenul de admitere reprezintă un beneficiu dacă este înţeles motivul pentru care acest eveniment este consumat. Cei interesaţi de ezoterism le numesc pe acestea „semne”. Legătura profund karmică dintre Taur (prin Jupiter) şi Capricorn (prin Pluton) ne adânceşte înţelesurile spre nevoi şi dorinţe formulate cu ani în urmă, când nu aveam cunoştinţă de contextul pe care îl parcurgem acum.
Pentru că evenimentele zilei nu ne permit să zăbovim asupra succesului închipuit, asupra stimei de sine, fiind loviţi imediat de aroganţă, invidie, manipulare, perversitate, compromis, recomandarea este aceea de a ne aminti că adevărul nu comportă înfăţişări multiple, ci, atunci când este dezvelit, arată la fel pentru toţi, iar cei care doresc să-l îmbrace în formule filosofice, să-l facă enigmatic, să-l complice, doresc, de fapt, să-l ascundă. Adevărul ne eliberează de suferinţă şi este singurul garant al maturităţii de care vom avea atât de multă nevoie în acest an.

Miercuri, 14 martie
A doua zi de Săgetător ne aduce în faţa unor decizii importante. Pentru că Venus împlineşte azi patru aspecte valoroase, ne aminteşte de contextul săptămânii anterioare, de sextilul magic pe care l-a împlinit cu Neptun şi de îndemnul spre ridicare a nivelului conştiinţei sau a exprimării prin alte mijloace. Tot azi Marte şi Jupiter trec prin trigon, pentru ca în spaţiul zilei de mâine, la câteva ore de la miezul nopţii, acelaşi Marte revendicativ, prin retrogradarea sa în Fecioară, să împlinească un trigon cu Pluton, octava să superioară.
Ziua e 14 martie se evidenţiază, astfel, prin evenimente de factură socială, printr-o bună conlucrare între sectorul individual şi cel social, printr-o armonie dintre dorinţă şi faptă, dar mai ales printr-o echilibrare a planurilor pe o albie comună mai multor interese. În aparenţă, 14 martie va fi ziua în care oamenii cad la o înţelegere, se împacă părinţi cu copii, generaţiile diferite între ele, familii certate de mult timp cad de comun acord într-un interes comun sau alte grupări ajung în punctul în care să considere că le va fi mai bine împreună decât separat. Chiar dacă, în ultima vreme, avem parte din belşug de aceste informaţii, pentru că de două săptămâni încoace aflăm de tot felul de posibile înţelegeri şi relatări, calitatea faptelor sociale ale zilei de azi ne restrânge arealul selecţiilor la un segment destul de limitat. Venus în Taur înclină spre spectacolul social, spre avantaje materiale obţinute prin muncă puţină, prin privilegii, prin revendicări, prin împrumuturi nerambursabile, prin susţinerea necondiţionată venită din partea unei structuri mai mari sau, în latura negativă, prin adjudecarea unui câştig cu aroganţă şi posesivitate. Toate acestea, când se întâlnesc cu trigonul şi respectiv conjuncţia cu Jupiter, privite în mod imperios necesar, prin trăsăturile delicate ale zilei anterioare, nu pot duce la soluţii viabile, nu reprezintă rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm şi nici nu vor putea să rămână în această formulă, fiind absolut necesară o nouă etapă, până în 9 mai când Mercur va trece în Taur, de o nouă preschimbare, poate una de factură internă care va linişti agitaţia care se creează acum prin încercarea de a îmbina două sau mai multe lucruri care nu sunt compatibile.
Ceea ce Venus ne aduce azi în centrul atenţiei sună ca o vânătoare, în care nu se ştie până la urmă care este vânătorul şi care este vânatul, în această ecuaţie coexistând bucuria victoriei şi durerea eşecului, fără a le grupa pe acestea după indivizii care le formează, după interesele acestora sau după culori.
Careul Lunii cu Marte reprezintă însă indiciul clar, pentru cine va dori să vadă, că multe dintre beneficiile acestei zile sunt în contradicţie cu grupul de apartenenţă, cu populaţia, cu colegii de serviciu, cu publicul, cu cei cărora li se adresează acest produs. Ceea ce se continua azi, din demersurile începute ieri, va comporta o stagnare nepotrivită, ca şi cum se cere din nou analizarea problemei, se impune o ajustare a schemei cerute, reluarea interviurilor, recitirea unor documente sau cercetarea altor surse. Asta înseamnă întârziere, care nu va părea drept o stagnare, ci o aprofundare a informaţiei, o documentare mai puternică pentru a comporta un succes mai mare. Azi se caută un preţ pentru voluptate, progres, stabilitate, iar fidelitatea este vândută scump, la fel şi sinceritatea sau tăcerea. Conjuncţia lui Venus cu Jupiter are şi o componentă benefică, aceea de a reuşi, din toate frământările sociale pe care contextul astral le predispune, să deschidă o uşă spre negociere, înţelegere, spre o formă nouă de asociere, spre o desprindere de elementele sociale care slăbea rezistenţa individului sau a grupului de apartenenţă, dar care nu va fi de la sine benefică, ci va trece prin filtrul unei acţiuni tendenţioase, a unei încercări. Binele, abia ieşit din ou, va constata că are de înfruntat mulţi prădători până când să intre în zona protejată. Însă conjuncţia Venus-Jupiter se consumă în aplicaţia conjuncţiei Venus-Lilith şi nu mesajul sintetic este afectat, ci calitatea în sine a planetei prin care Venus va înclina spre natura schimbătoare, perversă, duplicitară, tendenţioasă, spre câştiguri necuviincioase sau a orienta discuţia, sensul asocierii spre ceea ce întăreşte posesivitatea şi îi obligă sau îi îndatorează pe oameni, nu ceea ce le oferă noi oportunităţi de autoexprimare.
Pe acest fond, relaţiile personale, intime, susţinute de trigonul Venus-Marte, pentru că Marte este retrograd, selectează acele întâlnirii care combat stresul, plictiseala, tensiunea, adică acele care înclină spre a jongla cu interesul şi a folosi omul după bunul plac, fără a-i permite să se exprime liber, să-şi spună şi el doleanţele, fără a ţine cont de ceea ce i-ar plăcea sau şi-ar dori. Intervine, astfel, în discuţie minciuna, ce are azi înfăţişarea de cutumă, iar protocoalele şi contractele fiind semnate sub presiunea şantajului, a dezinformării sau câştigului tendenţios. Viclenia, cea care vine acum din zodia Taur, nu ne duce spre progres, spre aflarea adevărului, ci blochează descoperirea lui pentru a-l face sluga senzualităţii, a plăcerii de a deţine, de a câştiga mai mult, de a adjudeca puterea şi de a o exercita asupra structurii de bază a mecanismului, prin dezvoltarea unei veselii penibile, a iresponsabilităţii sau, de partea cealaltă, a unei seriozităţi absurde. Asta înseamnă, şi într-un caz şi în celălalt, perfect egal, rigiditate în elaborarea planurilor de viitor, cele iniţiate chiar de ieri, iar implicaţiile majore ale planetelor colective în mesajul sintetic al perioadei pe aceste baze înseamnă a bloca o problemă, dar a elibera alta, a trata cu antibiotic o afecţiune, dar a slăbi rezistenţa organismului faţă de alte afecţiuni, necunoscute în acest moment. Într-o înşiruire perfect logică, rigiditatea reprezintă apanajul necunoaşterii, a refuzului de a evolua, a distanţei faţă de libertate şi orice proces va consuma din rezervă, dată fiind autonimia aleasă.
În felul acesta, se impune un avertisment acela de a ne aminti că plopul nu va face niciodată pere şi nici răchita micşunele şi că, dacă la Revoluţia din ’89 a existat un episod în care studenţii au pus pere într-un plop şi micşunele în răchită pentru a lansa un mesaj, cadrul general de atunci, mersul lucrurilor, sensul şi mobilul evenimentelor au înghiţit acest mesaj, l-au denaturat şi i-a oferiţi statutul de simplu reper, pe alocuri chiar nostim, rătăcit prin multe altele menite să manipuleze opinia publică şi să i se creeze acesteia diferite impresii. Acum, când plopul nu va mai avea legate pere de ramurile lui şi nici răchita micşunele, ne vom aminti de proverbul “ulciorul nu merge de multe ori la apă”, pentru că trecutul nu se mai poate reedita, chiar dacă retrogradarea lui Marte în Fecioară cere, printre altele, revenirea la vechile structuri administrative.
Prin urmare, 14 martie reprezintă a doua etapă a sectorului ce delimitează începutul anului, de celelalte luni şi care are menirea de a ne oferi indicii clare asupra faptului că minciuna este periculoasă, că vânzând libertatea nu înseamnă a găsi cea mai bună soluţie, ci a îmbrăţişa compromisul şi, prin aceasta, a gusta din rigiditate. Pentru că niciodată gesturi de factura aceasta nu au fost înţelese de oamenii liberi, azi cei pentru care se elaborează deciziile vor lua pe NU în braţe, se vor opune tuturor demersurilor şi vor porni la drum cu ameninţarea “Să vezi ce-o să-i fac eu!”. Mâine, când Marte şi Pluton vor împlini trigonul vor constata că li se va opune o rezistenţă substanţială, întâi din conjunctura socială (context), din defazarea care survine între planul mental şi desfăşurarea evenimentelor la locul faptei, ceea ce-i va pune pe agresori într-o postură negativă, şi apoi din neputinţa sa de a lucra cu elemente novatoare, cu întâmplări inopinate aflate în segmentul particular al predispoziţiilor de mâine. Asta se întâmplă pentru că motivaţiile de azi vor fi complet diferite de cele de ieri, adică azi vor fi susţinute pe laşitate, agresivitate implicită, mâine pe cea conjuncturală.
Mentalul, cel care va face legătura între cele două tipuri de manifestări, este azi agresat. Azi, la doar 18 minute de la miezul nopţii Luna trece prin conjuncţia cu Capul Dragonului aducând începutul ciclului draconitic, oferind deciziilor de acum un caracter moral special. În felul acesta, judecata este supună presiunii grupului, a maselor, iar această componentă, analizată mai sus, trece prin derivă. Nu putem să ne aşteptăm la prea multe beneficii de la contextul acestei zile, chiar dacă Venus şi Jupiter îşi unesc forţele şi aceasta ar însemna un rezultat bun. Lilith se va comporta ca o picătură de vin roşu ce se prelinge pe reverul unui costum alb. Nu anulează calitatea materialului şi nici croiala, ci doar îl face neutilizabil într-un cadru festiv, principala sa destinaţie.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne rezerva această zi pentru modestie, nu de a ne explora simţurile, ambiţiile sau nevoile negative pe care din diverse motive nu am reuşit să le şlefuim până acum. În general, dar mai ales azi, modestia prinde bine oricui.

Joi, 15 martie
Ca o continuarea a trăsăturilor manifestate în zilele anterioare, dar şi ca o descindere pe mai multe nivele, caracterul revoluţionar al aspectelor din această săptămână, cel al constrângerilor sau cel al redimensionării relaţiilor diplomatice dintr-o perspectivă care nu este nici nouă şi care nu se va dovedi aşa cum se arata acum, 15 martie aduce, prin împlinirea trigonului Marte-Pluton, cu Luna pe ultimul sector al Săgetătorului, dorinţa de a restabili un drept, de a valorifica un privilegiu, acum, pe ultima sută de metri. Ideea de grabă, precipitare, prin Săgetător, pare să deţine o componentă pozitivă, aceea de a nu arăta nicio îngrijorare faţă de consecinţe, ci doar de a privi în faţă, de a urmări jocul evenimentelor, până foarte departe în viitor şi a construi, pas cu pas, până la final, schema comportamentală. Combinaţia Fecioară-Săgetător, prin Marte şi Lună, aduce vieţii personale o componentă tragică pentru că se urmăreşte, prin scopul mobilizat azi, combaterea fricilor din trecut pentru a nu ne mai întâlni cu ele. Mulţi vor considera că preîntâmpină reeditarea unui eşec pe care doar ei îl văd şi care nu se arată aşa nici măcar în perspectivă. În felul acesta, se mobilizează elemente negative de comportament, însă pentru un scop bun, pentru o dimensiune constructivă.
Trigonul lui Marte cu Pluton aduce vieţii sociale, prin revoltă şi comportament refractar, împlinirea unor demersuri mai vechi, consumarea unor credite pozitive prin manipularea opiniei publice referitoare la o perspectivă sumbra a vieţii, la distrugerile pe care un anumit aparat administrativ, o decizie publică, un proiect sau o structură mondială, ce se extinde treptat, le poate săvârşi. Dacă în Capricorn, Pluton aduce fenomenul social în pragul unui cutremur major, scopul său nu este doar de a dărma muntele, ci de a ridica în locul lui unul mai tânăr şi a obţine, prin aceasta, garanţia trăiniciei şi a puterii. Asocierea lui cu Marte care, prin retrogradarea sa din Fecioară, parcurge un mare ghinion, acela de a se confrunta cu consecinţele deciziilor sale anterioare, ne descrie un taseul evolutiv sinuos, poate chiar haotic. Dacă în privinţa deciziilor acestea se vor consuma rapid, ca focul de paie, chiar dacă nu au un caracter intens ca atunci când acţionează prin energia unui semn cardinal (Fecioara este un semn mutabil), în privinţa evenimentelor nevoia de a renunţa la o durere, un neajuns, de a fugi de consecinţele faptelor, de a uita durerea fizică sau afectivă îi duce pe oameni spre acţiuni cu caracter secret, ascuns, misterios, spre o acţiune din umbră, spre a mobiliza oameni într-un mister total, aceasta şi pentru a împlini un deziderat obscur care urmăreşte transformarea subiectivismului într-o necesitate a societăţii. În felul acesta, obsesia puterii, plăcerea de a deţine o funcţie, de a adjudeca respectul prin profesie, muncă, proces, nu prin calitatea fiinţei ascunde neputinţa de a se transforma, de a renunţa la reziduuri, de a rafina fiinţa, de a iubi un grup, poporul, naţiunea, de a respecta adevărul sau de a fi pozitiv chiar şi atunci când consecinţele faptelor nu avantajează prea mult. În tot acest demers unghiul cere o schimbare, o reaşezare a bazei, a relaţiilor, o schimbare a sarcinilor profesionale, o împărţire a responsabilităţilor şi, ca o consecinţă a acestora, se aşteaptă ca această schimbare de fond să înlocuiască schimbarea de conţinut, absolut esenţială, ce ar fi trebuit abordată. Absenţa schimbării profunde reprezintă un eşec al acestei zile şi ea este motivată de teamă atunci când se află în faţa unor consecinţe, de grija că, repetând o serie de acţiuni, ca în trecut, rezultatul va fi în mod indubitabil la fel. Nu, categoric nu va fi la fel, dar Luna neagră din Taur încă ne inspiră neîncredere în bazele pe care le avem, ne păcăleşte că statutul este greu de menţinut, că tronul pe care dorim să ne aşezăm este otrăvit, îndemnându-ne să îmbrăţişăm un destin tragic pentru că e mai sigur, de vreme ce încă din start prezintă lucrurile în chipul său aşa-zis adevărat, iar celelalte îl ascund şi îl vor aduce la lumină în momente de maximă slăbiciune.
De fapt, teama de slăbiciune, teama de a comporta un eşec prin expunere publică, prin deviere de la speranţele în care am crezut face din această zi una diferită de celelalte două pe motivul lipsei de perspectivă, de întuneric, de orbecăire, de rezonanţă negativă neprevăzută. Azi Luna neagră îi are de o parte şi de alta pe cei doi benefici, adică are la discreţia sa ambele şanse, cei doi poli pozitivi, pe Vrăjitorul Alb şi pe Zâna Pădurilor, şi îi ţine captivi pentru a-şi face poftele, pentru a preschimba lumea după chipul şi asemănarea ei, având garantul că, în cel mai pesimist scenariu, chiar dacă nu va reuşi, va beneficia de doi spectatori: beneficii. Prin adjudecarea forţei pozitive şi prin coordonarea acesteia după un traseu egoist înseamnă, de fapt, compromiterea binelui, deci denaturarea adevărului şi pierderea unei mari şanse, aceea de a ne ridica prin exemple pozitive, nu doar prin captarea atenţiei celor din jur cu orice preţ, prin smulgerea unui accept sau obligare.
Pe acest fond, care leagă viaţa personală agitată şi încărcată de îndoieli şi resentimente, de o dimensiune socială care are mare nevoie de exemplu personal pentru a se menţine, careul luminariilor şi apoi sextilul Lună-Saturn aduce frământărilor interne un caracter constructiv. Sunt descoperite persoane care acţionau în umbră, care minţeau, furau, care destabilizau grupul şi care slăbeau încrederea membrilor printr-o serie de fapte cu caracter tendenţios.
Trecând în Capricorn, Luna va împlini, în a doua parte a zilei, două sextile, cu Neptun şi Chiron, şi două careuri, Uranus şi Mercur, lansându-ne mesajul unei regândiri a schemelor personale, a unei reevaluări, a rediscutării condiţiilor contractuale, eventual a renunţării la ceea ce părea poleit cu aur pentru că, în realitate, sub stratul subţire care ademeneşte se află un gunoi imens ce nu este compatibil cu ceea ce ne-am propus. Aceasta contragere ne pune în faţa unei oboseli cel puţin fizice pe care oamenii o resimt ca urmare a tensiunilor puternice din prima parte a zilei. Mulţi nu şi-au exersat calităţile de lider, nu ştiu să distribuie un mesaj, să jongleze cu informaţia, nu pot să se adreseze unei mulţimi printr-o înşiruire de idei, ci au nevoie să li se ofere garantul acceptării pentru a putea fi pozitivi şi constanţi în transfer. Asta cere anturajului o jalonare, poate chiar un anume misionarism pe care ziua de 15 martie îl iniţiază, dar căruia îi răsturnă rezultatele, îi răstălmăceşte mesajul şi îi scoate în evidenţă tocmai frica cea mai mare, expunându-i intimităţile, slăbiciunile, complexele de inferioritate, ruşinea în cele mai penibile moduri. Tocmai de aceea avertismentul acestei zile face referire la acţiunile noi pe care unii sunt tentaţi să le facă în spaţiul public, oferindu-le acestora prilejul de a învăţa că viaţa este plină de surprize în cel mai neobişnuit mod.
Prin urmare, 15 martie devine o zi de conduită, de învăţăminte. A pune azi accentul pe dimensiunea socială prin gânduri sau scheme ce nu ţin de un deziderat personal ne duce într-un sector dificil, în care traseele vieţii personale par să întâlnească altele de care s-a ţinut departe în ultima vreme. Pentru că Marte şi Pluton, patronii evoluţiei prin curaj, îşi întâlnesc vibraţiile într-un unghi benefic suntem îndemnaţi, mai exact păcăliţi de ceea ce nu cunoaştem, de ceea ce se află în spatele evenimentelor, să ne aruncăm în valurile vieţii crezând că totul va ieşi bine, de vreme ce nu se poate percepe, încă de pe acum, schema evenimentelor viitoare. Totuşi, maniera în care acţionează acum Marte, prin retrogradarea sa în Fecioară, face ca totul să devină rigid, să comporte o anume selecţie, poate chiar o segregare pe criterii greu de înţeles, de acceptat sau de integrat ceea ce poate lăsa libere atitudinile refractare faţă de o minoritate, faţă de cei slabi, faţă de cei puţini care par izolaţi şi lipsiţi de putere. Această atitudine este cea care s-a manifestat cu precădere şi în ziua anterioară şi transpare şi în spaţiul zilei de azi, doar că acum cei mici şi puţini, cei care par că în grup nu au susţinere, ci sunt pe cont propriu, cei care au fost judecaţi, criticaţi, bârfiţi, cărora li s-au subminat autoritatea se vor ridica azi cu o replică salvatoare, uzând de dreptul la cuvânt, înregistrând în istoria personală, prin mărturii solide, un succes. Este suficient ca aceştia să-şi menţină caracterul pozitiv al planului pentru ca elementele negative, cele care au sperat că se pot folosi de contextul acestei zile pentru a-şi perpetua obiceiurile ar putea avea parte de surprize.
În rest, ziua se va desfăşura într-un total dezacord cu munca, efortul, rutina, aducând, nu efortul susţinut de a ridica ştacheta, ci mai curând o valorificare a acesteia, o expunere a ei într-o prezentare sau o diseminare, cu ofertarea sa şi adjudecarea unui câştig bun.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne apropia gândurile de curaj. A trăi în frică este o modă şi chiar dacă poartă diverse nume ca “stres”, “grijă, “tensiune”, în realitate, tot despre frica este vorba. Păcălindu-ne, aşa cum vom fi tentaţi să facem azi, ne agresăm structura de bază a fiinţei, gândul, emoţiile, poate chiar, la nivel fizic, celula, să înmagazineze tensiunea, nu încrederea, grija, nu speranţa, stresul, nu iubirea.

Vineri, 16 martie
De fiecare dată când Marte, unul din principalii promotori ai acţiunilor directe, impulsive, se află în careul cu Axa Dragonului se consumă un eveniment violent, unul care bruschează fiinţa, ducând la accidente, la utilizarea deficitară a energiei personale, la disconfort. Azi, această predispoziţie poate să se consume într-un mod neobişnuit, prin faptul că gândirea, ca fundal pentru tranzitul Lunii prin Capricorn ne bulversează lumea ideilor, judecata, vederea, orizontul, forţa. Acest tip de violenţă, pentru că implică planeta Marte dintr-un semn apăsător, încărcat de complexe de inferioritate, ambiţii mari, epuizante, de a se ridica sus, foarte sus şi de a se menţine acolo, în ciuda fricilor intense şi a epuizărilor fizice pe care le parcurg periodic, adică Fecioară, se va răspândi asupra întregii perioade. Pe lângă tentaţia compromisului, a îndoielilor, a efortului de a ridica o construcţie despre care nu se ştie clar ce destinaţie are, care sunt implicaţiile şi, mai ales, costurile de întreţinere, Marte în Fecioară, pentru că se opune Axei Dragonului, aduce deficienţă de alegere atât în ceea ce privesc evenimentele pe care dorim să le corectăm, cât şi referitor la cele spre care tindem. A fi nemulţumit de un tratament, de o intervenţie chirurgicală, a se declara sătul de un anume tip de relaţie pe situaţii ce s-au consumat în trecut, impune schema asupra întregului spectru al acţiunilor viitoare percepând totul cu o anume reţinere, cu o reticenţă, negând soluţionarea acestora şi punând la îndoială până şi seriozitatea celor care sunt implicaţi în desfăşurător.
De partea cealaltă, talentul de povestitor al Fecioarei ne arată azi componenta sa practică pe care celelalte zodii nu o au, având un discurs destul de riguros întocmit şi argumente simple, perfect inteligibile, accesibile prin claritate şi simplitate, aspect de care nu se desprinde niciodată. Aceste elemente ne învăluiesc pe toţi, indiferent de zodia în care ne-am născut sau de semnul de generaţie, uşurând construirea discursului şi încurajând exprimarea în mod eficient şi constructiv. Totuşi, având parte de o lezare a acestei construcţii, evenimentele care nu se încadrează în schemă sunt întreţinute artificial, sunt argumentate prin minciună, prin impunere, arbitrar cu aceeaşi forţă şi determinare ca şi cum ar fi adevărate, suprimând sentimentul şi obligându-l să se modeleze după interes. Cei care nu reuşesc să-şi domolească pornirile agresive, care nu sunt echilibraţi şi nici nu se pot desprinde de prejudecăţi, de inhibiţii, frici hrănite cu perseverenţă ani de zile, vor reuşi să dea viciului o nouă conotaţie, căutând să implice în acţiunile lor negative întregul grup de cunoscuţi sau măcar vreo câţiva reprezentativi în spatele cărora să-şi ascundă adevăratele intenţii, teama de ridicol, ruşinea, goliciunea, carenţa de informaţii.
Vând această dilemă în minte şi fiind încurajaţi de trigonul pe care Luna şi Marte îl împlinesc atmosfera la locul de muncă, în familie, ceea ce pluteşte în aer la fiecare întâlnire pe care oamenii o desfăşoară pe spaţiul public sau în sânul familiei va încuraja spre promovarea interesului propriu, spre a expune prin ton ridicat, impulsiv sau cu o stare psihică negativă nemulţumirea personală, caracterul antisocial al unor păreri, revoltă. Ceea ce, prin Marte din Fecioară, pare imprevizibil nu reprezintă decât o protejare a sectorului personal, a zonei intime, o îngrădire a fiinţei sale, a obiceiurilor, a tabieturilor, a regulilor, a schemelor care sunt îmbrăţişate acum mai mult decât fiinţele. Mesajul care vine din acest semn acum, când Piramida de pământ şi, implicit, zmeul, se construiesc prin participarea lui Marte, este acela că lucrurile, poveştile, legile, regulile, schemele, procesele mentale sau nevăzutul, divinitatea, fiinţele angelice sau, într-un spaţiu al concretului, oamenii care nu sunt de faţă, care lipsesc de ceva vreme din această formulă, prezintă o mai multă încredere decât realitatea imediată sau faţă de cei pe care îi avem în jur.
Într-o altă reprezentare, cea care ţine de evoluţia spirituală, careul lui Marte din Fecioară, ca piesă în cadrul Piramidei de pământ, ce poate participa la o ctitorie, la o extindere teritorială sau ideologică, aduce conflictul individului cu destinul său, cu profesia, cu ceea ce a făcut în ultima vreme, cu faptele bune, cu un ajutor personal pe care l-a realizat şi care l-a făcut să se simtă bine. Acum pluteşte în aer tentaţia de a spune NU, de a rupe o înţelegere fără să existe vreo perspectivă, doar pentru că frica de trădare e mai mare.
Pentru că toate aspectele pe care ziua le predispune se consumă până în preajma orei 9,00, ziua va avea un caracter uniform, care, în aspectul ei foarte evident, ne va încuraja să ne contorizăm timpul, prietenii, realizările, să catalogăm evenimentele vieţii pe baza unor recomandări înţelese greşit, prin sugestii venite din anturaj, în mod direct sau coordonate de acestea în direcţia opusă sensului în care au fost îndreptate iniţial. Greşeli în raport cu o autoritate publică putem face oricând, fără să există un careu între o planetă din Fecioară şi Axa Dragonului. Acum, însă, se va pune mai mult problema consecinţelor acestor tipuri de fapte, a lezării protagoniştilor, a mobilităţii pentru a ascunde un element personal fragil în loc să-l expunem pentru a-l soluţiona. Ideea de farsă, minciună sau de revoltă este azi susţinută de o ideologie corectă, dar folosită într-un context în care secretul distruge prietenia şi o obligă să se consume încet, prin neîmpărtăşire.
Prin urmare, careul lui Marte la Axa Dragonului ne aduce o ipostază mai puţin benefică prin care nu se poate anticipa nimic din ceea ce se invocă, dar care poate genera decizii prin apelul la previziuni, sondaje, rezultate statistice, analize financiare. Obsesia succesului, a ridicării pe un nou nivel socio-profesional, a captării atenţiei unui auditoriu sau adjudecarea unui premiu cu un efort care nu a fost calculat bine, ci acceptat ca urmare a aspiraţiilor sau ambiţiilor, se va comporta azi ca un cârlig pe care îl aruncăm pe metereze pentru a depăşi un obstacol, pentru a ne ridica la nivelul propriilor aşteptări sau la nivelul la care credem că ne plasează anturajul. Acestor speranţe iluzorii le vom oferi azi o conotaţie practică, le vom încadra în rândul celorlalte care şi-au dovedit în timp eficienţa, amestecându-le şi ridicându-le valoarea sau prezentându-le pozitiv prin intermediul faimei şi al renumelui. În realitate, azi parcurgem un episod negativ, unul rău, cu accese de nervi, cu comportamente negative care devin cu atât mai periculoase cu cât suntem mai mult atinşi de orgolii sau invidie. Trăsăturile lui Marte retrograd în Fecioară sunt, acum, percepute cu atât de mare intensitate, în valenţele sale negative, pentru că trecem prin Peşti, însă ele au fost şi în lunile anterioare, de la începutul anului până acum, purtătoarele unor mesaje tendenţioase ce au făcut din revendicare un mod de defulare a fricii de a pierde o funcţie, un statut, un privilegiu. Din când în când, acest cadru general dat de tranzitul unei planete, în speţă Marte în Fecioară, se concentrează în câte un nod, aşa cum se întâmplă azi, cu careul Marte-Axa Dragonului, ce va atrage atenţia cu dovezi credibile ce vor constitui un reper important în favoarea descinderilor din ultima vreme. Prin ceea ce se va întâmpla azi, prin tensiunile şi justificările pe care le vom invoca, fiecare va convinge anturajul că are dreptate, însă, din afara problemei, tot ceea ce se exteriorizează arată, de fapt, o problemă delicată, stringentă, prin promovarea căreia individul decade, pierde bani, îi este afectată imaginea publică şi îşi atrage numai critici neconstructive.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a vedea partea pozitivă a evenimentelor, oricât de tendenţioase ar putea fi, aşa cum ne îndemnă Jean-Paul Sartre: “Putem întotdeauna să facem ceva cu ceea ce au făcut alţii din noi.”, adică să modelăm ceea ce nu am putut preîntâmpina, dar nu prin dezvoltarea unei noi agresivităţi, prin revendicări, ci prin îndreptarea gândirii spre o abundenţă subtilă care sublimează dorinţele, falsele aspiraţii şi ne topeşte măştile pe care ni le-am lipit de chip. Dacă e să suferim, măcar să o facem pentru ceva constructiv.

Sâmbătă, 17 martie
Iată că am ajuns şi la mult blamata conjuncţie Jupiter-Lilith, deşi, până acum, la cât de multe conjuncturi a pătat aproape că ştim totul despre ea. Împlinită în aplicaţia sextilului dintre luminarii şi al careului Lună-Saturn, deci pe ultimul sector al Capricornului parcurs de Lună, nu aduce elemente noi de comportament, nici măcar nu aduce o tensiune la cotele cele mai intense, ci doar o confirmare asupra caracterului corect sau incorect conţinut de evenimentele ultimelor două săptămâni.
Conjuncţia Jupiter-Lilith ne vorbeşte despre muncă, despre calitatea efortului, despre remuneraţie, despre mijloacele de promovare a ei, despre secretul profesional şi despre cât de uşor pot fi produse pagube unei instituţii sau cât de simplu poate fi afectat prestigiul personal prin folosirea necuviincioasă a acestora. În Taur, Jupiter doreşte acum până în iunie să recupereze ceea ce a pierdut în două etape: în 2011 şi respectiv în 2000. Pierderile de imagine pe care le-am comportat anul trecut au fost foarte evidente în perioada august-decembrie, când Jupiter a fost retrograd în Taur, iar în 2000 când Jupiter trecea, de asemenea, prin Taur. Aceste două ipostaze reprezintă două direcţii, prima mică, iar cealaltă de mare amploare care vor avea azi un înţeles, care se vor regăsi în evenimentele sociale într-un anumit mod, de a uza de o procedură, de a alege un traseu, de aborda un cadru oficial, de a schimba convenienţe cu apropiaţii, de a accelera într-un proiect, de a căuta valoare în efortul depus anterior, în titlul ştiinţific obţinut sau în importanţa pe care o obţinem din aprecierile celorlalţi. Un lanţ de cauze şi efecte se pierde în trecut până în anul 2000, în ciclul anterior, şi toate acestea fac trimitere la sferă profesională, la stabilitatea materială, la gândirea practică, meserie, cunoaştere, experienţă, prietenie, convenţional, tradiţional, toate acestea exprimate printr-o plăcere stranie de a simţi cum siguranţa ne inundă ca şi cum am câştiga la loto, ca şi cum ne învăluie o senzaţie de plenitudine, o stare de extaz, de protecţie totală venită din partea cuiva. Această expansiune care ne vine prin Jupiter va căpăta în Taur, prin influenţa Lunii negre, expresia unei intoleranţe faţă de sinceritate, muncă, transformând orice acţiune într-un gest lipsit total de nobleţe, puritate sau agresivitate. În felul acesta, toate acumulările pe care le-am comportat din 2000 încoace ni se vor părea neconforme cu statutul pe care îl avem, maculatură, o stivă imensă de obiecte inutile sau de distincţii şi aprecieri nefolositoare contextului de faţă.
Această impresie negativă se construieşte acum prin exacerbarea valentelor lui Lilith în Taur, adică a acelora care conferă amplitudine prea mare balansului între dorinţă şi refuzul ei, între plăcere şi suprimarea oricăror nevoi ce ar putea să lase impresia vreunei satisfacţii. Toate acestea vin ca o agresarea a valorilor personale prin erodare continuă şi este evident că nu se pot consuma într-o singură zi. Erodarea presupune în primul rând un interval de timp în care procesul să se desfăşoare, iar acest interval a debutat în luna decembrie a anului 2011. Momentul conjuncţiei celor doi devine doar ipostaza unor confirmări, a semnelor care devin mai evidente şi care până acum au fost lipite de alte evenimente, au existat în fundal şi au acţionat de acolo colorând anumite evenimente sau nepermiţându-le acestora să se exprime în totalitatea lor benefică.
Problema principală pe care Luna neagră o aduce, atunci când trece prin Taur, este aceea de a scoate la lumina ceea ce este compromiţător pentru sine în opoziţie cu plasarea ei în Scorpion care scoate la lumină ceea ce este compromiţător pentru ceilalţi. Acum fie este lipsită de sentimente şi aprig îndreptată împotriva celor care doresc să dea curs unor emoţii, fie se dedică în totalitate scopului de a simţi, în special, inferior. Jupiter îi va amplifica acest balans, el, la rândul său, fiind dornic de a se desprinde de natura lui Lilith din Taur, cea lipicioasă şi opacă, neputând să se extindă, însă, decât într-un cadru restrâns, producând doar o uşoară aerisire în probleme ample, ceea ce nu va duce şi la soluţionarea lor. Acest mecanism, cel al fuziunii celor două vibraţii, aduce în primul rând absenţa protecţiei, înstrăinare, neputinţa de a asimila ideii noi, de a face faţă evenimentelor neprevăzute, de a gestiona un fond, de a da o replică inteligibilă, ceea ce duc la comerţ cu sentimentele, de vreme ce ele nu-şi mai găsesc locul acolo unde trebuie. Cei tineri au o zi deficitară la capitolul creştere. De fapt, ziua în sine le confirmă că progresul lor din august 2011 şi până cum nu poate fi probat sau nu se situează la nivelul aşteptărilor. Înţelegerea acestui fapt nu îi ajută să se coordoneze mai bine, nu-i încurajează să muncească mai mult, ci dimpotrivă, iar această idee atunci când este scăpată de sub controlul atent al părinţilor, fraţilor/surorilor mai mari, profesorilor, maeştrilor sau prietenilor, erodează încrederea în sine şi măreşte predispoziţia spre manipulare. Acest lucru este uşor de urmărit şi din perspectiva sextilului luminariilor, care pare să încurajeze o dezvoltare în autonomie, oferind, astfel, argumente în favoarea neputinţei, a dezamăgirilor, a eşecului, adică a da curs tentaţiei de a devia de la cale.
Trecând în Vărsător, spre seară, Luna îi ajută pe oamenii să se desprindă de complexul de inferioritate, de teama pe care o resimt în faţa lipsurilor materiale sau a singurătăţii, oferind un semn venit de la o persoană necunoscută, o amintire rătăcită prin minte sau o modificare de relaţie survenită în urma unui conflict deschis pornind de la o simpla dezicere, o trădare, o respingere sau o ignorare.
Prin urmare, 17 martie devine o zi apăsătoare, plină de tragedii, de rememorări complicate, de o întunecare a minţii. Azi tot oamenii ni se par urâţi, vicioşi, totul se desfăşoară în tonuri gri prin care stresul, îndoială, suspiciunea par să fie reguli de bază. Ziua nu aduce, însă, evenimente în premieră, ci le promovează pe cele care au fost mai evidente în ultima vreme, care au atentat la stabilitate emoţională şi deopotrivă la cea materială. Trădările, înstrăinarea, scandalul pe motivul cheltuielilor, a pierderii unei sume de bani, a simulării tuturor acestora pentru a comporta un beneficiu material sau de imagine, aduc zilei mai multă tensiune pe probleme vechi decât au făcut-o celelalte zile, privite separat, de la începutul anului până acum.
Conjuncţia unei vibraţii orientată spre expansiune, cu una care oscilează într-un mod dizarmonic, împotriva ritmului, eliberează o tensiunea negativă în elementul pământ şi zdruncină convingerile, stabilitatea sau, chiar la propriu, prin lovituri, agresiune fizică, căderi de la înălţime, prăbuşiri, scufundări, balans.
Cei care au ţinut cont de avertizările anterioare, cel puţin în privinţa celor pe care le tot lansez de la începutul anului, şi au găsit mijlocul personal de a soluţiona multe dintre tensiunile personale sau sociale, parcurg această zi cu surprindere. Nimic din ceea ce vine spre ei nu-i va agresa, ci evenimentul în sine se va lovi de acţiunile anterioare prin care cel spre care se îndreaptă acum acţiunea s-a apărat, ca şi cum o forţă subtilă născută din acţiunile sale responsabile acţionează cu un recul, protejându-l. De unele vor afla chiar în această zi, de altele până în 23 martie, de altele, poate, niciodată. Acesta este, de fapt, unul din scopul avertismentelor, acesta este unul din motivele pentru care previziunile conţin explicaţii referitoare la mecanismul astral, nu la valul de predispoziţii oferit gata elaborat, gata dospit, pe zodii sau pe alte elemente particulare menite să ascundă nepriceperea unui astrolog în ceea ce priveste astrologia previzională. A confunda trăsăturile generale ale zodiilor cu cele care se desprind din previziuni, adică a vorbi despre zodii, când ar trebui să să vorbească despre ceea ce li se întâmplă zodiilor, a deveni, în cazul celor care vor să devină celebri fără să muncească, un sport naţional. Înţelegând mecanismul care se tot desfăşoară de trei luni încoace cel care doreşte să depăşească impasul unor acţiuni sociale tendenţioase va şti să se apere mult mai eficient decât cel căruia i se interpretează cazul particular al unei conjuncturi sau i se aruncă în faţă parfumul de trandafiri, cel de viorele, iasomie sau frezii pentru a-l convinge că bunăstarea este o iluzie şi că gunoaiele printre care trăieşte nu exista. Un înţelept, cel care ar fi cam singurul ce ar putea înţelege acest mesaj, nu are nevoie de cineva să-i interpreteze mesajul astrelor, iar omul comun, principalul beneficiar al acestor analize, nu va şti nici de ce miroase a gunoi în jur şi nici de ce parfumurile rafinate nu-l ajuta cu nimic în privinţa statutului său.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne proteja fiinţa prin iertare, ca în spusele lui Gavril Stiharul: “Iertarea este singurul mod de a nu lăsa pe duşmanul din afară să te atace şi înăuntru.”

Duminică, 18 martie
Încheiem săptămâna cu o conjuncţie specială între Mercur şi Uranus, pe fundalul tranzitului Lunii prin Vărsător şi împlinind patru sextile, cu Uranus, Mercur, Junon şi Capul Dragonului, dar şi a trei careuri, cu Jupiter, Lilith şi Venus.
Pentru că trigonul cuplului Mercur-Uranus cu Capul Dragonului este în creştere, dar şi opoziţia Chiron-Marte de asemenea, 18 martie ne aduce un moment de evadare într-un sector al acţiunilor rapide, al bucuriilor scurte, al întâlnirilor deconectante, cu prietenii sau cu familia lansând un nou ritm pe fundalul agasant al zilelor anterioare. Ceea ce se construieşte azi va fi, în primul rând, adus spre acţiune pentru a fi în contrast cu ceea ce s-a consumat ieri. Că este bucurie sau dezicere, că e schimbare bruscă a ipostazei socială, prin renunţare, demisie, evadare, vizită neanunţată, totul pare să iasă din schemă, să se scurgă din vas, să părăsească scenă şi să ne arunce într-o pasaj necunoscut.
Finalul săptămânii devine astfel mijlocul prin care un individ îşi părăseşte casă sau profesia, când unii se gândesc să ia o pauză din muncă, scris, dintr-o colaborare şi să se implice în alte proiecte, ceea ce va părea drept o excentricitate şi, deopotrivă, o dovadă de încăpăţânare.
Prima jumătate de zi ne va face să tremurăm în aşteptarea unui eveniment important, să vibrăm la gândul că deşi nu ştim despre ce este vorba, în cursul acestei zile, urmează să se întâmple ceva. Fiind vorba despre Uranus nu se ştie dacă se va întâmpla azi sau dacă se va întâmpla mâine, însă în mod sigur o inversiune, o răsturnare se va produce, un element se va desprinde de întreg şi va dori să fie acceptat ca organism de sine stătător.
Fiind vorba despre Berbec şi având atât de aproape un aspect în care Jupiter s-a exprimat de o manieră redundantă, putem să invocăm azi complicaţiile cu legea, deviaţii de la o lege scrisă greşită, o interpretarea complicată a unei legi, o nefericită coincidenţă prin care un individ ajunge în faţa instanţei în mod tendenţios şi în timpul cercetării se descoperă că de fapt este vinovat într-o altă faptă în care altcineva a fost considerat principalul vinovat. Fiind vorba despre cele două planete, dar şi despre combinaţiile pe care Berbecul le încurajează pentru a finaliza rapid o acţiune, problemele de recunoaştere, impunere, afectarea imaginii publice, chiar a problemelor legate de libertate au acum un mod sinuos de a se pune în valoare. Dacă Mercur în Berbec aduce reflex, intuiţie şi o aprigă dorinţă de acţiune, mai ales spre ceea ce se finalizează repede sau produce urmări majore în zona socială, la întâlnirea cu Uranus faptele pe care predispune devin geniale, iar trigonul cu Capul Dragonului permite acestei fuziuni o modulare deosebit de inspirată a fiinţei, un moment de luciditate extrem de valoros şi uşor de folosit. Faptul că Luna intervine ca focar al triunghiului minor pe care îl împlineşte cu protagonistele trigonului indicat mai sus, aduce impulsului o calitate stranie, rară, aceea de a răscoli punctul cel mai vulnerabil şi a extrage, de acolo de unde până acum nu s-a putut găsi nimic, cea mai de preţ comoară.
În sfera relaţiilor personale, conjuncţia aduce o îmbunătăţire a legăturilor între persoane apropiate de vârstă, de înţelegere manifestată din partea celor din altă generaţie faţă de cei tineri, de promisiunile venite în cadrul familiei privind susţinerea studiilor, unui proiect, finanţarea unei afaceri, acordarea unui împrumut sau pur şi simplu un schimb de cadouri. Acest tip de relaţie, în forma în care se prezintă azi, se va consuma relativ repede, însă există o componentă care va deveni vizibilă în timpul desfăşurării, ce va trece relaţia într-un alt registru comportamental şi va oferi în viitor garantul unei mai bune relaţionări.
În relaţiile sociale explozia de vitalitate şi idei aduce o bună colaborare între prieteni, redescoperirea unui prieten mai vechi, reluarea legăturii cu rudele, cunoştinţele şi pune într-o lumină favorabilă proiectele pentru care destinul i-a adus pe aceşti oameni din nou împreună. Când Vărsătorul intră în joc, oamenii au impresia că ştiu orice, să poată discuta orice, se simt liberi să se exprime şi este posibil ca, în faza incipientă, pe spaţiul public, Berbecul să încingă puţin spiritele cu lipsa sa de răbdare, cu intoleranţa sa faţă de comportamentale condescendente extrem de serviabile. Nefiind negativ, decât într-un sector izolat, cel al legăturilor cu justiţia, contextul zilei de azi va asimila tensiunile, le va amâna sau le va lăsa în seama altor persoane sau perioade pentru a fi rezolvate.
Prin urmare, finalul săptămânii ne premiază pentru beneficiile şi caracterul pozitiv al acţiunilor săvârşite cu efort de înţelegere şi armonie. Asta nu înseamnă că ni se permite să spunem orice, să fim mai indulgenţi cu sine doar pentru că o forţă specială, o inspiraţie de care avem ocazia să beneficiem, de regulă, o singură dată pe an (anul acesta de trei ori: 5, 18 martie, 22 aprilie) ne transforma dintr-odată în persoane privilegiate.
Succesul şi beneficiile acestei zile sunt însă condiţionate de efortul de înţelegere pe care l-am dezvoltat anterior, tocmai de aceea exemplul personal va trebui selectat cu mare grijă pentru a nu confunda epocile, perioadele în care am trăit şi învăţat ceva, cu abilităţile pe care ni le-am dezvoltat prin experimentare. Pentru că a avea putere implica şi responsabilitate, retrogradarea lui Mercur ne poate încuraja să acţionăm în absenţa răspunderii sau răbdării şi să ne întoarcem în trecut, la prietenii mai vechi, colaboratori mai vechi şi, în încercarea de a invoca motivul disputei, ajungem să ne blocăm din nou în prejudecăţi, în acuzele de atunci, ca şi cum nu a trecut deloc timpul peste ele. A învăţa ceva din trecut înseamnă a reuşi să privim trecutul cu detaşarea înţeleptului care se poate întoarce pentru a-şi extrage din evenimente energia sa şi a transforma trecutul într-o simplă colecţie de amintiri.
Evadarea, refuzul unei colaborări, fie că ne duce spre trecut sau spre viitor, prin inspiraţie excepţională, conferă acestei zile un caracter special pe care îl putem transforma într-unul genial, dacă nu uităm că suntem oameni şi oamenii se ajută între ei, nu-şi caută nod în papură de fiecare dată când îşi amintesc de vreun incident.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne aminti că iubirea depăşeşte orice obstacol şi temperează orice pornire greşită sau arzătoare, aşa cum ne învaţă Pablo Neruda “Te iubesc fără să ştiu cum sau când sau de unde. Te iubesc pur şi simplu, fără complexităţi sau mândrie; te iubesc pentru că nu ştiu altă cale…”.

5 thoughts on “12 – 18 martie 2012

 1. adina spune:

  In 17 martie are loc conjunctia Jupiter-Lilith in Taur, un aspect tensionant si infricosator, din punctul meu de vedere. Dar daca aceasta conjunctie se suprapune peste conjunctia natala Jupiter(R)-Lilith in Taur, casa a 6 a, la ce ne putem astepta? O dublare a semnificatiilor negative, sau posibilitatea de a depasi blocajul pe care acestea doua l-au imprimat inca de la nastare?
  Multumesc.

 2. otilia spune:

  ca intotdeauna sinteti adorabil cind va citesc… nu pot sa nu spun asta cu riscul ca par prea volubila… asta am simtit cind am terminat ziua de 17… inteleg perfect cele scrise acolo iar evenimentele din viata mea actuala au conotatiile descrise… pentru firea mea in cautare de echilibru cele citite sint calauza… oau, frumos tare de tot, asa in cuvinte simple… un dar pretios este astrologia oferit de Dumnezeu, oamenilor…

 3. Otilia,
  iti multumesc!

 4. Adina,
  situaţia propusă de tine este una destul de dificilă.
  În primul rând revenirea lui Jupiter peste poziţia natală este semnul unui nou ciclu, o nouă deschidere, o nouă posibilitate de exprimare, un nou traseu. Oportunităţile ce vin prin Jupiter sunt multiple, însă cele cu Jupiter în Taur le va selecta doar pe acelea care îi consolidează individului statutul, îi conferă încredere în traseu, cale, demers, proiect, care îi îmbogăţeşte patrimoniul prin bani, obiect, susţinere socială, deşi valoare principală a lui Jupiter în Taur reprezintă modelul care duce la acumularea acestora pentru a le înţelege rostul lucrurilor, a acumulării. Adică, deşi cu toţii mâncăm, unii înfuleca, alţii degusta cu eleganţă pentru a cunoaşte prin gust savoarea vieţii.
  Când intervine Lilith în tot acest joc, simţurile o iau razna, individul nu-şi mai găseşte frecvenţă, nu se mai regăseşte în nimic din ceea ce ar însemna pentru el bucurie, succes, încredere, satisfacţie. Vrea tot timpul altceva şi altceva până când îşi consumă toate posibilităţile.
  Pe acest fundal, suprapunerea celor două elemente reprezintă întâi o explorare a fricii de sărăcie, a neputinţei de a comporta un progres, fără a primi de-a gata ceva, fără a face un schimb, un troc, un transfer. Fiind vorba despre Lilith ceea ce contrazice natura pură a lui Jupiter în Taur este privit ca fiind o oportunitate exemplară, dar în realitate ea nu face decât să îndatoreze şi mai mult omul faţă de semenii săi. Ideea de troc nu este o componentă negativă doar pentru cel care invocă, ci şi pentru cel care este invitat la acest tip de schimb. După ce pasul este făcut, după ce decizia este luată, persoana va ieşi uşor din cadrul social în care se afla pentru a se ocupa doar de noile „şanse”. În felul acesta, viaţa acestei persoane se schimbă, dar nu brusc, ci într-un ritm lent, aşa cum impune zodia Taur, ca baza a acestor conjuncturi. Efectul este asemenea unei cafelei tari. Te simţi bine şi poate chiar, pe moment, ai randamentul pe care îl doreşti, însă preţul este unul mare pentru că nu acumulezi nimic, ci consumi tot de la tine.
  Doar din urmărirea temei natale se poate stabili, însă, dacă ceea ce se întâmplă acum intervine pe o problemă mai veche. Există posibilitatea că lecţia lui Jupiter conjunct Lilith pe Taur din tema natală să fie învăţată deja, atunci tentaţia de acum va acţiona altfel decât ar putea indică tema. Asta nu se poate stabili precis, aşa cum probabil ai dori să ştii, din observaţii generale.
  Oricum, nu este un aspect care să fie activ numai pe 17 martie. El se extinde pe durata a câteva luni în jurul momentului de maximum şi persoana respectivă are timp să constate cât de complicate pot fi tentaţiile de a cere, pretinde, însuşi ceea ce vede că le este util și altora sau chiar aruncă ceea ce crede că-i este folositor.

 5. adina spune:

  Va multumesc.
  Ma regasesc intru totul in ceea ce ati scris:
  „Când intervine Lilith în tot acest joc, simţurile o iau razna, individul nu-şi mai găseşte frecvenţă, nu se mai regăseşte în nimic din ceea ce ar însemna pentru el bucurie, succes, încredere, satisfacţie. Vrea tot timpul altceva şi altceva până când îşi consumă toate posibilităţile. Pe acest fundal, suprapunerea celor două elemente reprezintă întâi o explorare a fricii de sărăcie, a neputinţei de a comporta un progres, fără a primi de-a gata ceva, fără a face un schimb, un troc, un transfer.”
  Intr-adevar, starea aceasta de nemultumire si confuzie s-a amplificat, dar asta de la sfarsitul anului trecut, cand cred ca inca nu era activat acest aspect; probabil, undeva in subconstient, ma pregateam pentru ce urma sa vina…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.