17 – 23 decembrie 2018

17 – 23 decembrie 2018 este săptămâna falsei biruințe, a mustrărilor de conștiință și a liniștii pe care ne-o oferim la un cost foarte ridicat. Falsa biruință a acestei săptămâni ne arată că ne aflăm în fața unor situații bune pe care le evaluăm greșit. Ele nu sunt bune așa cum le apreciem, ce sunt bune dintr-o altă perspectivă, din alte motive. De aceea evaluarea de acum este cea care ne duce către mustrări de conștiință. Altfel, vorbim despre un succes mic, puternic, valoros, de o mare însemnătate pentru această etapă a vieții care nu ne va cere un cost ridicat pe liniște, așa cum ne spune a doua parte a devizei săptămânii. Costul acesta ridicat este aplicat doar oamenilor care aleg să se amăgească, să creadă că falsele biruințe sunt niște realizări, chiar dacă sunt mici, de care ar trebui să se bucure pe mai departe. Aceste mici realizări se vor transforma spre finalul acestei săptămâni, dar și în săptămânile ce vor veni, în veritabile mustrări de conștiință. Aceste erori vor veni din asocieri pe care le facem printr-o mânie, prin prea multă pasiune, dar și printr-o formă de indulgență care ne spune că acest drum al adaptării nu mai pe aici poate trece. Vom vedea că multe din tensiunile pe care le vom parcurge în prima zi a acestei săptămâni se vor împlini în mijlocul săptămânii. Cei care sunt, de felul lor, atenți și răbdători, nu vor avea o problemă cu lucrul acesta. Ceilalți, vor considera că aceasta este una dintre cele mai dificile săptămâni din ultimele luni pentru că îi mobilizează pe ceea ce nu știu să facă, pe liniște, pe răbdare, pe respect, pe atenție.
La capitolul evenimente astrale vorbim în această săptămână despre mai multe episoade decât a avut săptămâna anterioară. Chiar prima zi, 17 decembrie, aduce două unghiuri interesante la care participă Marte, desenând pe cer un triunghi minor al cărui focar este. Apoi Soarele va împlini o relație proastă cu Chiron și una bună cu Uranus, iar zilele de 21 , 22 și, respectiv 23 Decembrie aduc unghiuri interesante între planetele individuale și cele colective, solstițiul de iarnă, dar și împlinirea fazei de Lună plină. Săptămâna în curs este una de transfigurare, nu doar atât pentru cei care aleg să înțeleagă mersul lucrurilor, pentru că așa au făcut de regulă, ci și pentru celelalte persoane, cât și pentru oameni indiferenți sau naivi. Se atinge un prag inferior al comportamentului, al evaluării, iar lucrul acesta nu va lăsa pe nimeni indiferent. Câștigat va fi cel care va alege liniștea, indiferent de prețul pe care trebuie să-l plătească.
Recomandarea pentru această săptămână este aceea de a ne gândi că biruința ne este oferită, ea nu este atinsă pe baza evaluărilor pe care le facem în momentul în care suntem parte dintr-o bătălie. Biruința o atingi când nu lupți. Când lupți învingi, obții succes, avantaje, câștiguri, beneficii. Biruința vine atunci când toate cele care ți au rănit orgoliul, mândria, importanța de sine nu se mai susțin.

Dominare. Frustrările sunt așezate într-o ordine corectă. Apare o nouă soluție. Ne distrăm pe seama celor slabi. Înclinații romantice. Nepăsarea este asemănată cu relaxarea. Noroc suspect. Satisfacții minore. Resursele personale se consumă foarte repede. Atitudine artificială față de o faptă bună. Se cere disciplină. Barierele vieții sunt depășite ușor. Optimism sufocant.

Luna se află acum în plin tranzit prin zodia Berbec și are de împlinit, dimineață, un sextilul cu Luna neagră, iar în a doua parte a zilei un careu cu Pluton. Marte, vedeta acestei zile, va definitiva un sextil cu Pluton și altul cu Junon, devenind focar în triunghiul minor pe care îl formează cu cele două astre cu care se află în aspect. Doar în aparență lucrurile acestea susțin o direcție pozitivă, pentru că, în realitate, vorbim despre niște resurse care nu sunt folosite așa cum trebuie, ci într-un mod exploziv, pătimaș, greșit. Dacă în momentul acesta Marte nu ar fi fost într-o relație bună cu Junon retrograd nu s-ar fi pus problema orientării acestui patrimoniu doar către desprinderea pe probleme care sunt acum foarte importante, ci am fi gândit în perspectivă, am fi dus mai departe demersuri ample care așteaptă de mult o asemenea putere pentru a mai împlini o etapă. În mod concret, direcțiile acestea vor aduce reacții prea rapide, prea puternice sau o așteptare ciudată. Dacă în primul caz avem de-a face cu oameni care sunt obișnuiți să-și rezolve singuri problemele și frustrările acestea, care motivează gestul, obțin o oarecare înțelegere, pasivitatea acestei zile ni-i arată pe oamenii lași. Marte de pe zodia Pești predispune la o formă de pasivitate ce poate fi văzută în cazul unora ca o lașitate. Chiar și cei care acționează, chiar și cei dinamici sunt loviți de această lașitate prin eroarea deciziei. Știu ce ar trebui să facă, dar nu merg în direcția aceea pentru că nu sunt siguri, ezită, știu ce presupune atingerea acelei etape, dar nu vor să muncească mai mult. Sunt avertizați acești oameni care nu fac ceea ce trebuie pentru sine că resursele acestea pe care le folosesc acum incorect se vor consuma mult mai repede decât s-ar fi consumat dacă se orientează pe direcția corectă. În felul acesta, se probează și prima parte a devizei săptămânii, cea care ne aduce în acest interval o falsă biruință care va genera, cu o puternică remanență în săptămânile ce vor veni, mustrări de conștiință.
Prin urmare, prima zi a săptămânii ne avertizează că acest interval nu este deloc simplu. Avem acces acum la o putere suplimentară pentru a ieși dintr-o problemă, nu pentru a ne crea altele. Cei care își risipesc aceste resurse vor avea astăzi doar satisfacția acțiunii în sine, nu și promisiunea unui rezultat bun. Așadar, satisfacțiile momentului sunt minore. Pentru că avem Luna în Berbec, deci și ea va trece în a doua parte a zilei prin careul cu Pluton, un aspect destul de delicat, putem vorbi despre claritate, despre luciditate, însă doar în privința frustrărilor. Frustrările sunt așezate acum într-o ordine precisă și de aceea ni se pare că doar de acolo ne vine adevărul esențial. Vor fi oameni care, pentru că au lucrat cu sine de-a lungul acestui an important, nu-și vor judeca acțiunile doar pe baza acestor frustrări. Aceștia se vor dovedi, însă, prea dominatori, prea concentrați pe această evadare din întunericul pe care nu și-l mai suportă. Această presiune va fi activă până joi, 20 decembrie, când Luna se va afla într-o relație bună cu Axa Dragonului și va media tendința Nodurilor prin Capul Dragonului. Ceea ce își propun acum se va împlini abia joi.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a sta departe de atitudinile artificiale. Ceea ce este artificial ascunde o problemă care consumă prea mult din putere.

Repere echilibrate. Delimitare corectă față de greșelile trecutului. Gândul spre viitor ne ajută să fim mai înțelepți. Exemplele celorlalți ni se par mult mai interesante. Depersonalizare. Punem accent pe patrimoniu, atât cât ne-a mai rămas. Fermitate răvășită. Ignorăm un sfat. Ni se pare mai interesant ceea ce ne luăm singuri, nu ceea ce ni se dă.

Luna își încheie, până în mijlocul acestei zile, tranzitul său prin zodia Berbec. Nu înainte de a trece prin careul la Axa Dragonului și prin conjuncția cu Uranus. De aici înțelegem că o problemă personală, una care ține de opinie, de educație, de nivel, poate chiar de preferințe, nu mai poate deveni un exemplu bun pentru ceilalți. Unele persoane vor considera că momentul de față le depersonalizează, le pun în fața unor obstacole pe care nu le pot depăși decât prin fermitate, printr-o atitudine dură, așa cum am văzut că s-a întâmplat și în ziua anterioară. Dar nu aceasta este nota definitorie a zilei de 18 decembrie. Ne atrage acum ideea că puterea poate fi folosit altfel, farmecul personal poate obține mai mult decât a obținut până acum, o recomandare poate transmite un impuls frumos atât celor pe care îi admirăm, cât și celor pe care îi disprețuim. De aceea 18 decembrie este un moment magic pentru că ne oferă posibilitatea de a ieși din zona aceasta a falsei biruințe, așa cum constatăm din deviza generală a săptămânii, pentru a nu avea pe mai târziu mustrări de conștiință. Pentru că lucrurile sunt acum destul de complicate, fiecare își va face propria idee despre cum va fi anul următor. Nu este prematur să ne gândim cam cum s-ar prezenta primele luni ale anului. Dacă nu suntem acum falși, dacă nu ne bucurăm de realizările prea mici, diminuate ori incomplete ca esență, vom reuși să trecem cu bine încercările începutului de an 2019, cele care se încadrează într-o schemă similară cu ceea ce parcurgem acum, dar și cu ceea ce vom parcurge până la finalul acestui an. Desigur, vibrația anului 2019 va fi diferită de cea a anului 2018, dar noi, pentru că studiem astrologia, ne putem permite să lucrăm mai mult asupra implicațiilor spirituale, privind mai departe, căutând în profunzime.
Pentru omul comun, 18 decembrie este o zi a grijii față de beneficiu personal. Fie că această grijă va fi de-a dreptul anxioasă în prima parte a zilei, fie că ea va deveni cumva confortabilă după ce Luna va trece pe zodia Taur, tocmai pentru că îi oferă idei noi, modalități noi de a interacționa cu ceilalți, schema aceasta astrală ne oferă o dovadă referitoare la ceea ce suntem în stare să facem de unii singuri. Bulversarea de acum doar acest scop îl are.
Prin urmare, 18 decembrie ne vorbește despre gândul că nu vom reuși niciodată să atingem nivelul pe care ni l-am propus pentru că aspirațiile pe care le avem sunt prea îndrăznețe ori pentru că în săptămânile din urmă ne-am expus prea mult unor combinații ciudate. 18 decembrie aduce depersonalizare doar în această zonă unde convingerea sau încrederea în forțele proprii a fost deja alterată. Unora li se va părea foarte interesant să se izoleze, altora să colaboreze cu persoanele care au dovedit în săptămâna anterioară, prin inițiativele pe care le-au avut, că se descurcă singuri. Momentul acesta nu este unul bun pentru a avea astfel de aspirații. Oamenii care se descurcă singuri își pot oferi, fără să ceară părerea nimănui, momente de pauză. 18 decembrie trebuie să fie privită și ca un moment de pauză pentru aceste ființe puternice care vor să se retragă, să aibă parte de momente personale, să se bucure de liniște, să se regenereze, să doarmă, să uite. În cazul lor așa se manifestă fermitatea. În cazul altora fermitatea va fi văzută printr-un ton ridicat, prin reguli impuse, prin duritate.
Recomandarea pentru această zi va fi aceea de a permite celorlalți să activeze așa cum își doresc, fără ai judeca, fără ai încadra în regulile despre care credem că știm totul. Oferindu-le această libertate descoperim și cât de important este Să primim din partea celorlalți libertatea pe care o iubim cel mai mult.

Pedeapsă. Eroare din judecată precipitată. Evoluția este condiționată de toleranță. Ameliorare. Ne liniștim doar dacă ne împărtășim din experiență. Comunicare susținută de nevoie. Drumul bun merge mai departe. Drumul rău este plin de pericole. Plăceri ciudate. Ghinionul nu ne mai sperie, ci ne trezește la realitate. Suntem descoperiți în fața păcatului. Adevărul ne ajută să ne liniștim. Sinceritatea înseamnă progres.

Luna se află acum în plin tranzit prin zodia Taur și va avea de împlinit cinci unghiuri, dintre care doar două sunt negative, cu Venus și cu Luna neagră. Vorbim, așadar, despre un careu în T pe semne fixe ce are Luna neagră drept focar. Există o mare problemă de opinie pe care va trebui să o rezolvăm în această zi pentru ca demersurile inițiate în prima zi a acestei săptămâni și care ar trebui să își încheie traseul în ziua următoare, în mijlocul săptămânii, să fie încununate de succes. Dramele pe care le trăim prin acest careu în T fac trimitere la un ghinion în care am crezut în săptămânile anterioare, nu la ceea ce ar trebui să se consume în momentul de față. Gravitatea faptelor conținute de ecuația astrală a zilei de 19 decembrie se referă la lucruri simple, la eșecul banal care altădată ar fi fost foarte ușor trecut cu vederea. Având în vedere că în continuare avem pe cer o configurație numită Aripi de pasăre la care participă Soarele, Chiron, Uranus și Capul Dragonului, deși această configurație, după cum spun manualele, ar trebui să fie luată în considerare doar între planetele de bază, elemente particulare ale momentului fac trimitere la a doua parte a devizei săptămânii, cea care ne vorbește despre liniștea pe care ne-a oferim dar pentru care va trebui să plătim foarte mult. Ceea ce înțelegem nu ne este folositor, ceea ce observăm nu este interpretat așa cum trebuie, ceea ce simțim nu reprezintă decât o mică parte din adevăr. De aceea 19 decembrie este una dintre cele mai ciudate și bulversante zile ale acestei săptămâni. Pentru că Luna trece acum prin zodia Taur, multe din aceste sentimente puternice vor fi interiorizate, ascunse celorlalți, ceea ce nu face ușoară comunicarea. Unii chiar se vor simți descoperiți complet în fața unui for care judecă, în fața propriului păcat, în fața propriilor patimi. Se vor învinui că plăcerile pe care le au nu sunt cele corecte sau nu sunt acceptate de ceilalți, dar vor face un compromis, vor trece cu vederea toate aceste dureri pentru că li se va părea acum că statutul social este mult mai important decât confortul de moment și acesta trebuie protejat.
Prin urmare, 19 decembrie ne vorbește despre un drum ocolitor despre care am crezut cu mult timp în urmă că este cea mai mare pedeapsa vieții. Acum mergem pe el, ne simțim amețiți de toate schimbările care se produc, agasați de faptul că nu suntem lăsați să fim buni sau puternici, curajoși sau îndrăzneți, atenți sau eficienți, ci doar trebuie să fim așa cum cere grupul de apartenență, Strălucitori, posesorii unor povești de viață interesante, pătimași, sursă de putere, de convingere și de încredere în sine. Pentru că ultimul aspect al acestei zile este unul bun dintre Lună și Pluton, 19 decembrie aduce și soluții referitoare la unele complicații care au fost vizibile în săptămâna anterioară. Pentru unii acest moment de împăcare va fi privit prin reversul medaliei, adică refuzând Împăcările de fațadă, cele care au fost vizibile în săptămâna anterioară. Ceea ce-a fost de fațadă în săptămâna anterioară se transformă începând cu această săptămână în conflicte teribile, nu doar de factură externă, nu doar în ceea ce privește relațiile vizibile, sociale, dar și în privința celor interne, specifice grupului de apartenența. Începând cu 19 decembrie mulți se vor întreba: “De ce am făcut ceea ce am făcut în săptămâna anterioară?”.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu considera că adevărul de acum este unanim acceptat. Există un traseu ocolitor pe care intrăm acum, un fel de delir, de zăpăceală, de nebunie care nu are dreptul să ne dicteze ce viață ar trebui să trăim de acum încolo. Ceea ce trăim acum să rămână doar un episod trecător.

Un tratament nu-și mai face efectul. Schimbări de structură. Viziune cuprinzătoare asupra vieții. Destinul este înțeles mult mai bine. Ne ținem departe de egoismul caustic al vechii lor dușmani. Agitație. Probleme de adaptare. Este înlăturat un obstacol. Ne interesăm de ceea ce ne face puternici. Pasivitatea nu este bună. Așteptare activa. Comprimare. Dorință de aventura. Deplasare. Miza succesului este foarte mare.

În noaptea de 19 spre 20 decembrie Soarele va definitiva careul cu Chiron, dar, în egală măsură, va fi și în fereastra trigonului cu Uranus, aspect care se va împlini în seara acestei zile, după ce Luna va trece pe zodia Gemeni. Ceea ce se întâmplă în prima parte a zilei este obositor, ne zdruncină, face trimitere la dușmănii vechi, ne vorbește despre lucruri pe care ar trebui să le luăm în considerare doar pentru că ni se pare semnul de putere, dovezi de biruință. Tot în perioada aceasta Luna se va afla într-o relație bună cu Axa Dragonului și va reușii să medieze tendința Nodurilor prin Capul Dragonului, ceea ce aduce o soluție magică, specială, puternică și lipsită de pericol deși toate datele spuneau altceva. Nu ne putem permite deocamdată să vorbim despre schimbări spectaculoase. Mai sunt câteva evenimente importante pe care trebuie să le parcurgem de-a lungul acestei săptămâni, spre exemplu Luna plină din 22 decembrie, aspect care aduce complicații dureroase, preocupări ciudate față de ceea ce se întâmplă pe zona publică, temeri față de anumite situații care se pot inflama.
Vorbim, așadar, despre o formă de agitație care reprezintă și demascarea adevăratelor intenții. Pentru mulți, situația aceasta reprezintă un fel de destăinuire bună, de împlinire a unor așteptări foarte bune, de înfrângerea unor dușmani cu ceea ce se află. Dacă relația proastă dintre Soare și Chiron ne vorbește despre durerea pe care am resimțit-o în ultima perioadă pentru că nu am fost ajutați, trigonul Soarelui cu Uranus ne arată că soluțiile ne sunt accesibile. Este adevărat, miza este foarte mare, poate mult prea mare față de puterea pe care o avem în momentul de față, însă lucrurile nu vor rămâne așa. Există un crescendo frumos, constructiv, pe care ar trebui să-l luăm în considerare, chiar dacă binele pe care dorim să-l obținem va fi plătit foarte scump, după cum ne spune și deviza generală a săptămânii. Da, miza succesului este foarte mare, dar ea va fi apreciată doar atunci când succesul va fi atins. Altfel, vorbim despre mustrări de conștiință, despre un eșec lamentabil, despre o comprimare dureroasă a unor idealuri care nu pot merge mai departe așa. Faptul că Luna trece pe zodia Gemeni în a doua parte a acestei zile reduce cumva dramatismul sau atitudinea conflictuală prin care credem că putem rezolva orice. Devenim mai flexibil, mai comunicativ, mai permisivi și, prin aceasta atitudine flexibilă, multe se limpezesc.
Prin urmare, mijlocul săptămânii ne vorbește despre o viziune a vieții care, pentru unii, în sfârșit se împlinește, iar pentru alții apare pentru prima dată posibilă. Vorbim pe 20 decembrie despre o luptă, despre a ne proteja sensibilitatea, dar nu vorbim despre schimbări majore. Schimbările de acum sunt mai mult de structură, în schema pe care am gândit-o de la începutul acestei săptămâni și care cere în momentul de față mai multă mobilitate. Cei care nu au această mobilitate vor fi atrași către întâmplări dominante de dușmănii mai vechi, vor deveni pioni pe o tablă de șah, vor fi indulgenți cu cei care decid în locul lor și recalcitranți cu oameni care sunt asemenea lor, cei care așteaptă să li se spună ce trebuie să facă. Lucrul acesta este un paradox, tocmai pentru că trigonul Soare-Uranus ne vorbește despre o independență care trebuie dusă mai departe, prin intermediul căreia să ne depășim anumite limite. Retrogradarea lui Uranus pe zodia Berbec arată că lucrurile acestea îndrăznețe ne sperie mai mult decât altădată, nu pentru că nu am avea inițiativă, ci pentru că ne gândim, pentru ultima dată, dacă nu cumva lucrurile acestea ar putea să fie decisive, adică asupra lor să nu mai intervenim în cazul în care nu sunt corecte. După revenirea din mersul retrograd, Uranus va trece pe zodia Taur și nu va mai reveni pe zodia Berbec. De aici și gândul că eșecul de acum ar putea să fie unul care nu va putea fi reparat niciodată de-a lungul vieții.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a accepta să fim mobili, flexibili, de a lăuda succesul celorlalți, de a fi buni cu oamenii care nu au reușit până acum să își atingă obiectivele. Bunătatea aceasta, nu doar prin fapte, cât prin atitudine, creează un lanț al atitudinilor bune care favorizează o mai mare flexibilitate. Așadar, să nu credem că a fi flexibil acum este o risipă. Într-un plan subtil lucrul acesta nu doar că este unul foarte important, ci chiar esențial.

Convingeri prea puternice. Este nevoie de sensibilitate. Cerințele de acum ne îndeamnă să simțim profund. Pierderile ne ajută să ne gândim la viitor cu mai multă răspundere. O luptă este câștigată. Tipul inferior distruge. Tipul superior reorganizează. Bazele sunt solide. Mare sensibilitate. Noroc atins prin echilibru. Conștientizarea pierderilor obținute prin scandal, separare, divorț. Ceea ce este periculos este și negativ.

Luna se află acum în plin tranzit prin zodia Gemeni și va trebui să treacă în dimineața acestei zile prin două unghiuri negative cu Mercur și Jupiter, planete care vor trece, în seara acestei zile, prin conjuncție. Acum vorbim despre întâmplări bune evaluate ca și cum sunt etape ale unor demersuri viitoare, ca și cum sunt încadrate în perspective, nu în ceea ce am avea nevoie să se consume în momentul de față. Dacă ziua aceasta nu ar fi adus conjuncția lui Mercur cu Jupiter nu am fi vorbit despre baze solide, despre cunoaștere directă, nu am fi fost atât de apreciați prin ceea ce spunem clar, explicăm, prin subiectele abordate. Am fi fost oameni obsedați de control, interesați de ceea ce-i sensibilizează pe ceilalți, doar de ceea ce îi face pe acești oameni să se simtă mai bine. Ar fi existat o zonă autentică, una echilibrată prin norocul pe care-l are fiecare om, dar nu am fi vorbit despre o îmbunătățire a relațiilor personale și nici despre o redresare a relațiilor de familie. Demersurile marcate de despărțire, conflictele declarate în săptămânile din urmă ar fi dus mai departe mesajul beneficiului. Fiecare element în parte, fiecare individ care a fost definit ca parte din acest conflict, să beneficieze de o putere suplimentară, de puțin noroc. Așadar, pe 21 decembrie nu vorbim despre un noroc atins prin echilibru, deși, după realizările zile anterioare, spre direcția asta trebuie să ne îndreptăm, ci vorbim, mai curând, despre o sinteză a unor demersuri care au definit săptămânile anterioare. Da, dacă săptămânile anterioare au activat într-un registru benefic, vorbim acum despre un noroc atins liber, altfel, vorbim doar despre o putere suplimentară în direcția arătată anterior.
Relația bună dintre Venus și Neptun ne vorbește despre o zonă interioară care ne ajută să ne împlinim scopuri pe care nu le-am declarat deocamdată, care ne țin departe de direcțiile exagerate, obositoare, sufocante, și care nu ne permite să ne ducem către interior doar pentru a fugi de realitate. Trigonul Venus Neptun este unul foarte frumos prin care se pun bazele unor asocieri pe care deocamdată le gândim altfel. Dacă lăsăm inima să ne spună ceea ce este de făcut, ideile ne vor veni după. Dar pentru ca lucrul acesta să se împlinească este nevoie de încredere. Luna de pe zodia Gemeni are acum o relație proastă cu Neptun, ceea ce înseamnă că puterea care ne vine din exprimarea sentimentelor nu poate fi explicată, cel puțin nu poate fi argumentată prin cunoștințele pe care le avem, prin limbajul pe care l-am tot folosit în ultima perioadă. De aceea, ceea ce este periculos în momentul de față, pentru că nu se poate ascunde, este și negativ, nu doar ușor înțepător așa cum au fost altele în prima parte a săptămânii sau în săptămâna anterioară.
Prin urmare, 21 decembrie ne vorbește despre o pierdere care ne ajută să gândim corect, în perspectivă, să evaluăm așa cum trebuie o relație proastă și, dacă situația o impune, să cerem un moment de pauză, să ajungem și la despărțire. Tot ce se întâmplă în această zi arată că la bunăstarea pe care ne-o dorim se ajunge cu mult efort, poate chiar prin dramă, poate chiar trecând dincolo de ceea ce este periculos, înfricoșător sau fără perspectivă. Sunt multe situații iluzorii care vor primi în această zi mai multă atenție decât trebuie. Dacă Luna nu s-ar fi aflat pe zodia Gemeni nu am fi vorbit despre astfel de situații, ci doar despre un noroc la care ajungem greu. Așa, suferința ne-o mai provocăm și singuri, dramele sunt scoase la lumină, sunt vândute ca obiecte de preț și pentru că individului îi place să facă lucrul acesta. Chiar dacă în alte situații am fi invocat elementul educație ca un factor de reglare, acum se impune mai curând apelul la o maturizare afectivă. Contează ce-am învățat să simțim în anumite medii, în prezența anumitor persoane, în raport cu anumite idealuri, decât ce ni se spune ca informații, ca explicații, ca argument.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne gândi că lupta aceea sinceră lipsită de confruntare, de competiție sau de agresivitate este deja câștigată. Ceea ce merge către duritate se va stinge brusc în zilele următoare și cel care a îmbrățișat metodele acestea va putea, cel mult, să se bucure de o falsă biruință. Adevăratele realizări vin începând cu 22 decembrie.

Mare intensitate. Ne întoarcem la clasic. Problemele financiare sunt rezolvate repede. Omul atent este mult mai puternic. Dificultate de a merge pe mai multe variante deodată. Dizolvarea nu este o soluție. Se atinge pragul de jos. Ruptura este adâncită. Omul puternic transfigurează lumea. Detașare de probleme minore. Complicațiile unei vieți dureroase sunt selectate. Viitorul este privit cu mai multă responsabilitate. Cercetări profunde. Preocupări față de statutul social.

În noaptea de 21 spre 22 decembrie Soarele va trece pe zodia Capricorn marcând solstițiul de iarnă. Luna se află acum pe finalul tranzitului său prin zodia Gemeni și, spre seară, va trece pe zodia Rac împlinind Luna plină. Este un mare avantaj faptul că această fază a Lunii pline se împlinește la începutul zodiilor gazde ale celor două astre, nu pe finalul zodiilor anterioare. Astfel, vorbim despre capacitatea de transfigurare, de preschimbare, de atingerea unui obiectiv foarte important folosind instrumente simple, apelând la fraze simple, la oameni care pot gândi simplu și prin intermediul acestor elemente absolut spectaculoase și viitorul să se schimbe după cum ne dorim, adică să fie mai bun, mai pozitiv, mai generos. Soarele pe zodia Capricorn îi va face pe oameni să fie foarte atenți la comportament, la idealurile pe care și le stabilesc, la asocierile care le consumă din timp, la ceea ce creează sau la ceea ce este apreciat din ceea ce creează. Din această cauză, începând cu dimineața zilei de 22 decembrie, când Luna va trece printr-un careu cu marte, nu ar trebui să fim surprinși dacă unii se vor arăta nemulțumiți. Schimbarea aceasta îi tulbură, îi zăpăcește, îi constrânge sau le lasă impresia că viitorul va fi marcat de aceste reguli pe care doar le-au tolerat pentru o perioadă. Viitorul este privită cu multă responsabilitate, iar unele proiecte pe care le avem pe termen lung vor fi simplificate la maxim. Nu ne va mai face plăcere să facem schimbări doar de fațadă, să înghițim opinii venite din partea unor oameni pe care nu îi apreciem. Desigur, lucrurile acestea se vor tempera doar puțin în mijlocul zilei când Luna va trece prin sextilul cu Uranus. Este greu de crezut că un singur aspect poate să tempereze toate aceste impulsuri energice, unele date de schimbarea în sine, adică trecerea Soarelui pe Capricorn, altele date de intensitatea dorinței de a împlini urgent ceva, adică de Luna plină.
Luna plină pe Capricorn, o Lună plină de iarnă, ne vorbește despre motivele de retragere, de clarificare, de indiferență sau de despărțire. Deși conjuncturile de acum nu ne duc cu gândul în direcția aceasta, unii se vor gândi la marile dezamăgiri ale vieții și pentru prima dată de multe luni vor considera că acestea nu sunt minore. Problemele minore vor fi ignorate de la sine, prin orientarea atenției către situațiile ample, către relațiile sociale.
Prin urmare, 22 decembrie ne vorbește despre un refuz pe care ar trebui să-l înțelegem exact așa cum este, fără să îl interpretăm, fără să îl încadrăm într-o schemă a ambițiilor. Nu le folosește la nimic dacă reușim să convingem vreo câțiva oameni din jur de ceea ce considerăm sau credem. Momentul de față, prin greșelile pe care le-am făcut, adică faptic, nu interpretativ, arată că atingem pragul de jos. Această etapă este, în mare parte, una educativă. Cel care este puternic, prin această formă de diminuarea puterii personale, va reușii să transfigureze lumea, o va elibera din prizonierat, o va transforma într-un loc mai frumos și mai plăcut. Toți ceilalți, își vor petrece 22 decembrie fiind zăpăciți, uituci, împrăștiați, sau îngrijorați pentru lucruri care nu s-au consumat încă și care, poate, nu se vor consuma niciodată.
Cei care își vor petrece mijlocul acestei zile în absența oricărei forme de auto învinuire sunt cu adevărat puternici, au demonstrat prin alegerile pe care le-au făcut până acum că știu ce au de făcut, ce vor, unde trebuie să ajungă. Ceilalți, prin zăpăceala pe care o vor trăii arată că sunt și în continuare ființe instabile.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu ne petrece timpul acum cercetând, investigând, punând întrebări sau cerând în mod insistent răspunsuri. A trăi simplu în afara unor conflicte care ar fi putut primi în zilele anterioare argumente solide este lucrul cel mai bun pe care am putea să îl facem acum.

Revenire la o problema mai veche. Opoziție gratuită. Prea multe discuții despre nimic. Întârziere marcată de o dramă. Asocierile noi ne salvează dintr-o mare problemă. Înclinații către repulsie și atitudini egoiste. Lumea exterioară ne atrage prea mult atenția. Succesul este amânat. Personalitatea se bazează pe asocierile bune. Șansele sunt în creștere, dar nu vedem lucrul acesta. Reducerea tensiunilor devine o prioritate. Vindecarea de o afecțiune nu înseamnă și echilibrarea destinului.

23 decembrie este o zi de soluție. Chiar dacă unii vor reveni la probleme mai vechi, iar lucrul acesta ar putea să le pară o atracție către greșelile mai vechi, ecuația astrală a momentului este una destul de bună, pozitivă, care ne încurajează să apreciem momentul de final al anului în curs prin ceea ce este mai frumos și mai rafinat. Astfel, vorbim pe 23 decembrie despre reducerea tensiunilor sau despre promisiunea de a fi mai buni în anul care va veni. Desigur, mai este ceva timp până când anul se va încheia, mai sunt câteva zile cărora trebuie să le respectăm și lor mesajul. Ceea ce se întâmplă acum seamănă cumva cu nerăbdarea de a împlini ceva aparte. Lucrul acesta va veni din faptul că ne întâlnim cu un mesaj nou, primim o veste, o informație, beneficiem de o schimbare de atitudine din partea unui om pe care nu l-am înțeles în ultima perioadă și a cărui schimbare o vom admira foarte mult.
Relația proastă dintre Venus și Luna neagră arată că suntem într-un impas în privința unor asocieri, dar lucrul acesta nu reprezintă o noutate, ceea ce face ca toate celelalte unghiuri să facă trimitere la acest mesaj. Chiar și opoziția Lună-Saturn, pe care altădată am fi interpretat-o ca fiind una apăsătoare și încărcată de mesaje negative, acum ne avertizează să nu repetăm o problemă mai veche. Astfel, împlinirile momentului devin și confirmări ale faptului că suntem pe drumul cel bun, că putem să facem față unor tensiuni, chiar dacă acestea vin prin situații cu care nu ne-am mai confruntat niciodată. Este adevărat, schema de acum ne pune în fața unui entuziasm nou. Realizările obținute prin acest entuziasm, vindecarea pe care am atins o așa nu poate să reprezinte o înclinare categorică spre bine a destinului personal. Va mai fi nevoie să îndeplinim anumite condiții, dar ceea ce este frumos acum trebuie trăit ca atare.
O altă problemă a zilei de 23 decembrie se referă la o oscilație. Acolo unde tensiunile nu s-au stins, binele de acum nu ne poate cuprinde, nu ne poate invada, nu ne poate oferi promisiunea că relațiile noi ne și salvează. Relațiile noi nu ne salvează decât dacă lăsăm în urmă relațiile vechi. Aspectul negativ dintre Venus și Luna neagră arată că mesajul relațiilor vechi este în continuare prezent, însă doar ca aspect eliberator, ca o lecție, ca un avertisment.
Prin urmare, ultima zi a acestei săptămâni este una de reîncărcare a bateriilor. Tensiunile pe care le parcurgem acum nu merită atenție, nu sunt reprezentative, ele sunt doar rămășițe ale unor acțiuni pe care le abordăm în virtutea inerției. Unii vor crede că dacă își îndreaptă atenția către asocierile noi, către proiectele noi, către ceea ce îi tentează foarte tare acum, fără a accepta că lucrurile rele sunt încheiate pentru că așa le dictează, nu îmi virtutea inerției, sunt soluțiile cele mai bune. Lumea se schimbă, iar lucrul acesta nu poate să fie în totalitate bun. Dacă alegem să facem parte din această schimbare care impune nu vom mai avea timp să facem parte din schimbarea care este aleasă. Este mult mai frumos să faci parte dintr-un plan liber, decât dintr-o schemă revoluționară impusă.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu alege să ne asociem cu oamenii care știu acum să-și impună punctul de vedere considerând că mesajul lor este unul eficient, că acțiunile lor sunt eficiente. Omul care se impune pe aceste conjuncturi încalcă reguli. Cei care încalcă reguli nu progresează, ci au parte, cum ne spune și deviza săptămânii, de false biruințe.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.