10 – 16 decembrie 2018

10 – 16 decembrie 2018 este săptămâna împăcării de fațadă, a succesului obținut prin mijloace necurate și a triumfului adevărat, chiar dacă este mic și nedurabil. Cu toate că deviza săptămânii ar putea să ne sperie puțin, cele șapte zile pe care le vom parcurge nu vor fi foarte complicate, iar lucrul acesta îl anunțam și în săptămâna anterioară. Sunt puține aspecte care se împlinesc acum, iar dintre acestea amintim: trigonul lui Mercur cu Capul Dragonului (marți), prin care se mediază tendința Nodurilor cu Coada Dragonului, aspect bun pentru a ne repara anumite relații ce au fost în săptămânile anterioare deficitare din cauza conflictelor sau din cauza nesăbuinței, trecerea lui Mercur pe zodia Săgetător (joi), semn de deschidere și de elevare, dar și sextilul Venus-Saturn (duminică), cel care împlinește cercul circumscris acestor episoade oferindu-ne posibilitatea de a deveni mai atenți, mai rezistenți la critică, mai responsabili. Chiar dacă nu este o săptămână încărcată, toate zilele sunt legate între ele prin mesaje clare, puternice. Simplitatea ne va urmări la tot pasul și cei care vor apela la sentimente confuze, la gelozie, la subiectivitate, la alte trăiri negative arată că sunt, de fapt, ființe care suferă mult și nu este posibil ca o săptămână să-i vindece. Chiar și pentru ei, apelul la liniște, dar și atenția pe care o presupune această liniște activă, poate schimba foarte mult și îi poate pregăti pentru furtuna care va veni spre noi în a doua parte a lunii decembrie. Acum ne reîncărcăm bateriile, vedem prin ce anume suntem mai puternici, dar devenim și mulțumiți cu ceea ce vedem că am făcut în ultimele luni. Deviza săptămânii ne vorbește însă despre lucruri pe care le facem de fațadă, iar acestea se adresează cu precădere oamenilor care au făcut lucrul acesta și în săptămânile din urmă, dar nu a fost văzut pentru că tensiunea, conflictele ne-au captat întregul spectru al percepțiilor. Acești oameni vor dori de-a lungul acestei săptămâni, pentru că nu acceptă retragerea sau înfrângerea, să obțină succesul prin mijloace necurate tocmai pentru că omul de bun simț alege că este potrivit și cuviincios să facă un pas înapoi. Adevărul va triumfa în această săptămână, însă nu va avea nimic spectaculos, va fi un element simplu, pe alocuri foarte simplu, care va fi și mic și nedurabil. Este un mare avantaj și, deopotrivă, un veritabil semn de progres că nu ne retragem, că nu suntem în cădere liberă, că nu se agravează ceea ce ne-a speriat în săptămânile din urmă. Omul profund va ști să aprecieze liniștea, nu pentru că ea vine întotdeauna înaintea furtunii, ci pentru că este expresia frumoasă a vieții pe care o caută în mod conștient și, de fiecare dată când o găsește, o apreciază.
Recomandarea pentru această săptămână este aceea de a avea încredere că liniștea nu înseamnă indiferență, puținul nu înseamnă sărăcie, iar rezerva nu este zgârcenie. Când toate sunt făcute din respect față de binele celuilalt, față de independența sa legăturile dintre oameni sunt forțe care îi ajută să treacă peste toate obstacolele.

Deschidere către nou. Studiu. Nu ținem cont de recomandări. Avem o ambiție foarte mare. Nevoile sunt suplimentate. Puterea ne duce într-o zonă a lipsei de coerență. Cheltuieli suplimentare. Dezordine. Dragostea suferă. Admirație în condiții ciudate. Subiectivitate. Clarificarea unor situații ne ajută să obținem răspunsuri pentru problemele viitorului.

Luna se află acum în plin tranzit prin zodia Capricorn urmând ca în noaptea de luni spre marți să treacă pe zodia Vărsător. Momentul acesta ne aduce, ca element definitoriu, o tristețe, nu pentru că lucrurile nu ar merge bine în această zi, ci pentru că toată ziua trăim cu sentimentul că suntem urmăriți, că nu facem parte din grupul care trebuie, că anumite cuvinte pe care le-am spus în săptămânile din urmă ne vor afecta în această săptămână foarte dur. Aceasta este o impresie falsă, dar este susținută de unghiurile astrale prin faptul că în a doua parte a zilei Luna va trece prin Coada Dragonului și se va afla și într-o relație de careu cu Uranus retrograd. Cumva, această anticipare este în consonanță și cu deviza săptămânii, cea care îi îndeamnă pe oameni să apeleze la împăcarea de fațadă pentru că li s-au cam terminat resursele, se văd singuri împotriva unui inamic, toți cei din spate care au promis susținere eterna au dispărut în eter. Cu toate acestea, sunt anumite lucruri supărătoare pe care le vom parcurge pe 10 decembrie, dar nu pentru că ar exista un for superior care urmărește greșelile pe care le facem, ci pentru că anumite acțiuni ce țin de dezordine au fost repetate, nu ne-am putut desprinde de ele în săptămânile din urmă deși am fost ajutați în sensul acesta, deși ar fi fost cazul să schimbăm puțin direcția.
10 decembrie este o zi a răspunsurilor frumoase care ne vin pentru că viitorul poate fi mai bun dacă ținem cont de ceea ce am gândit și am trăit în prima parte a zilei. Acesta va fi un mare ajutor pentru întreaga săptămână, nu doar pentru ziua în curs dacă suntem capabili să integrăm corect puterea care vine spre noi în prima parte a zilei, cea care face referire la administrarea resurselor proprii, la un nou mod de a interacționa cu cei din jur, la a respecta intuiția care ne spune că este în favoarea tuturor să punem la dispoziție tot ceea ce știm, am cunoscut sau am experimentat. Doar așa lucrurile acestea devin răspunsuri foarte clare pentru problemele viitorului. În rest, ecuația astrală a zilei de 10 decembrie aduce o ușoară suplimentare a efortului, dar pentru că atenția este îndreptată spre altceva, munca suplimentară nu ni se va părea acum atât de epuizantă ca altădată.
Prin urmare, prima zi a săptămânii ne vorbește despre eliberarea de acele presiuni psiho-emoționale pe care le-am ținut aproape considerând că trebuie să fie răzbunate, avem nevoie de o clarificare, cel care ne-a greșit trebuie să-și recunoască vina. Dacă în prima parte a zilei atenția ne este atrasă câte lucruri frumoase, iar această perioadă ne sugerează că este bine să o respectăm, a doua parte a zilei va fi în consonanță cu o formă de dizarmonie care a fost ușor de observat și în zilele anterioare. Ceea ce se întâmplă în această săptămână nu are nevoie de o confirmare referitoare la ceea ce s-a consumat în săptămânile anterioare. Problemele prezente cer o soluționare prezentă, tocmai de aceea lucrurile acestea sunt mai simple. Am amintit și în săptămâna anterioară că începând cu această zi lucrurile se vor clarifica, iar această clarificare vine prin acceptarea simplității, nu prin impunere. În săptămânile din urmă multe ne-au fost impuse, iar unele au devenit grave tocmai pentru că nu au fost impuse. Acum nu ni se impune nimic, putem alege, putem fi liniștiți și atenți la ceea ce se întâmplă cu noi, dramatici sau motivați să răsturnam ordinea lucrurilor, dar nu prin luptă, așa cum s-a întâmplat în săptămânile anterioare, ci prin demonstrație de eficiență. Va fi interesant de urmărit cum persoanele conflictuale de până acum vor demonstra că se pricep să facă și altceva.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne gândi că nimeni nu poate rezista acum fără coerență. Ceea ce este coerent, chiar dacă nu va fi acceptat pe moment, chiar dacă nu va fi acceptat nici în viitorul apropiat, va rămâne ca un element de referință care va fi apreciat așa cum se cuvine de generațiile care vor veni. De aceea nu ar trebui să luăm în ușor faptul că această săptămână nu ne solicită foarte mult, ci ar trebui să fie pentru noi o ipostază teribilă de a demonstra că lupta de până acum nu ne mai definește, că natura definitorie a ceea ce suntem și facem este alta.

Mare putere de pătrundere. Abandonăm probleme care nu sunt de actualitate. Apar soluții la egoism, brutalitate sau mânie. Gelozia ne împiedică să fim liberi. Subiectivitate. Depindem mult de înțelegerile celorlalți. Se rupe o legătură. Munca este apreciată și prin rezultatele mai vechi ale celui care o face. Confuzie. Echilibru afectat de ambițiile prea mari. Ne oprim dintr-un demers. Cerem ajutorul.

În noaptea de 10 spre 11 decembrie Luna va părăsi zodia Capricorn și va intra pe zodia Vărsător. Vorbim, așadar, despre o schimbare ce are, deopotrivă, atât o importantă componentă afectivă, dar și una informațională, în așa fel încât, din combinația celor două să apară un fel de deschidere către noi dimensiuni ale vieții, nu la modul abstract, ci concret, pentru ca tot ce înțelegem și facem acum să devină un contraargument, o contragreutate la egoismul pe care l-am înfruntat în săptămânile anterioare sau, mai simplu, să contrabalanseze brutalitatea și mânia oamenilor lipsiți de compasiune. Este clar că trigonul lui Mercur la Capul Dragonului, aspect care definește momentul de față, aduce o soluție în raport cu un element care s-a consumat în trecut. Mercur mediază tendința Nodurilor prin Coada Dragonului și ne ajută să ne împăcăm cu anumite persoane, cu rezultatele muncii lor, cu efectele, mai mult sau mai puțin intenționate, care ne-au dat bătăi de cap în săptămânile anterioare. Dar împăcarea momentului este doar de fațadă, așa cum ne spune și deviza generală a săptămânii. Cu toate acestea, Luna din Vărsător este plină de surprize, în sensul că poate rupe această legătură care îl obligă pe individul sincer să se împace de fațadă pentru a elogia adevărul, pentru a face ca lucrurile bune și profunde să triumfe. La fel, poate cădea într-o confuzie adâncă pentru că refuză lupta, pentru că nu este o persoană conflictuală, pentru că nu știe ce instrumente să folosească pentru a învinge. Lucrurile acestea, prin relația bună a lui Mercur cu Axa Dragonului, fac parte din frământările existențiale ale omului care se preocupă să devină mai bun sau mai eficient, să scape de griji, de frici, de spaime, chiar să renunțe la acea subiectivitate care până acum nu ne-a oferit niciun ajutor. Dacă se desprinde de toată această latură împovărată, omul comun va fi capabil să ceară ajutorul și beneficiu major al zilei de 11 decembrie de aici va veni. În plus, solicitând ajutorul va vedea că cei din jur nu fac front comun, nu sunt atât de încrâncenați, de vehemenți împotriva a ceea ce omul simplu are de declarat sau de făcut. Ei chiar sunt toleranți și creionarea etapelor viitoare nu sunt puse în pericol de aceste persoane. A merge cu inima deschisă către astfel de oameni este un mare beneficiu al momentului.
Prin urmare, 11 decembrie ne ajută să scăpăm de un sentiment apăsător, de gelozie, de subiectivitate, de invidie, dar ne pune la încercare sinceritatea atunci când cei din jur fac mai mult. Dacă ne mulțumim cu faptul că am rezolvat anumite probleme care ne frământau până acum, dar nu suntem interesați să facem mai mult, așa cum ne cere prezentul, înseamnă că suntem niște ființe profitoare care nu urmăresc altceva decât să trăiască bine și problemele pe care le au vin doar pentru că erorile pe care le fac le afectează din când în când confortul, nu că ar avea mustrări de conștiință. De aceea, a nu face mai mult acum înseamnă doar a proteja confortul care s-a distrus prin erorile anterioare.
Spre seară, când Luna va trece prin sextilul cu Jupiter, se va pune problema unor asocieri noi. Acesta este un alt moment delicat al zilei când nu ne mai putem ascunde, nu-i mai putem convinge pe ceilalți să facă în locul nostru ceea ce noi trebuie să facem. Chiar dacă 11 decembrie este o zi minunată în privința interacțiunilor, a schimbului de experiență, a mecanismului care presupune a dărui și a primi, ceea ce se împlinește spre seară va avea un caracter categoric, adică va face în așa fel încât prieteni să rămână sau să dispară.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu ne ascunde în spatele muncii atunci când avem de spus ceva. Când considerăm că nu avem opinii să ascultăm opinia celuilalt. Lucrul acesta va fi văzut și apreciat.

Adâncime în emoții. Evenimente care neliniștesc. Inconștiența duce la capriciu. Starea de agitație se liniștește prin conversație. Binele crește prin încredere. Păcăleală. Complicații de natură materială. Indulgența nu ne duce spre reușită. Traseul idealist se oprește pentru o perioadă. Asocieri ciudate.

Luna se află acum în plin tranzit prin zodia Vărsător, urmând să părăsească acest semn în mijlocul zilei următoare. De dimineață va trece prin conjuncția cu Luna neagră, apoi, spre seară, va împlinii sextilul cu Soarele și un careu cu Junon. În mare parte, 12 decembrie nu este o zi care să ne solicite foarte mult, ci doar să ne aducă aminte de evenimente complicate care cer o soluționare urgentă. Deocamdată nu avem soluții la problemele urgente și, pentru a ieși din acest impas, așa cum ne spune deviza generală a acestei săptămâni, vom căuta să ne împăcăm de fațadă fie cu problema și cu adversarul. Alții, care s-au ocupat până acum de manipularea opiniilor celorlalți, de influențarea evenimentelor sociale pe baza discursului, a mesajelor transmise la scenă deschisă, nu vor accepta ca lucrurile să fie încadrate în zona aceasta a păcălelilor de fațadă și vor forța puțin nota, ca să mai obțină un succes, mai ales acum când alții par să bată în retragere. Succesul obținut prin mijloace necurate este un element care le va afecta imaginea publică pentru mult timp de acum încolo. Poate nu-i interesează, poate nici nu au o imagine bună de protejat, poate nu sunt nici interesați ca vreodată să aibă o imagine publică bună. Lucrul acesta este mai puțin important pentru noi, cei care studiem astrologia, pentru noi, cei care sunt implicați într-un proces de cercetare spirituală. Ceea ce aleg ei să facă cu propria viață ține de opțiunea personală. Mecanismul astral are însă propriul său sistem de reglare și toate aceste elemente negative care se exprimă acum prin păcăleală sau prin complicații create în mod intenționat se transformă într-o forță călăuzitoare, într-o voce interioară care va activa în anul următor în defavoarea acestor persoane. Acum par isteți, inteligenți, abili, adică sunt capabili să profite de o situație delicată. În realitate, absența moralității arată că nu sunt decât niște ființe penibile care, în lăcomia lor, profită de orice. În anul următor lucrurile acestea nu vor mai putea fi făcute așa. Va fi nevoie să recunoască ceea ce au făcut, ceea ce este foarte greu dacă nu chiar imposibil. Vom vedea că primele luni ale anului următor vor invoca de multe ori conjuncturi care s-au consumat acum, pe finalul acestui an.
Prin urmare, 12 decembrie este o zi de ambiție. Din fericire, sunt și oameni care folosesc ambiția pentru ca lumea să devină un loc mai bun de trăit, nu doar pentru binele personal, nu doar pentru avantajele personale. Acești oameni nu se vor exprima astăzi prin capricii, nu vor urmări doar câștiguri materiale, nu le vor complica celorlalți existența pentru că doar așa pot ei trăi mai bine. Se opresc din a greși, din a ridica tonul, din a întinde mâna către a-și însuși ceva din bunurile celorlalți și nu decid decât împreună cu ceilalți. Există un bun simț aparte care va activa în această zi, însă el va fi văzut ca o consecință firească a unei educații bune, nu ca o predispoziție astrală, nu ca un factor de impunere. De aceea orice ieșire din această zonă a armoniei este un fel de inconștiență care duce mai departe o acțiune prin capriciu, prin abuz, printr-un comportament aberant. Apoi, pentru că o nenorocire nu vine niciodată singură, pentru a se menține la nivelul acesta sau pentru a-și ascunde urmele, acești indivizi care greșesc în formă continuă, care își fac de cap, vor da curs unor asocieri foarte ciudate. Astfel, vorbim în această săptămână de un triumf adevărat, însă oamenii cu orgolii prea mari nu îl vor aprecia pentru că acesta este mic, chiar foarte mic și, mai ales, nici nu durează. Dacă acest triumf vine prin respectul celui de lângă noi, dacă el rămâne în picioare fără a face un compromis pentru a tulbura viața socială atunci oricât de puțin ar dura, existența sa, fie și efemeră, este lăudabilă. Nu s-a ajuns aici întâmplător, date fiind evenimentele ultimelor săptămâni. Tocmai de aceea a vedea o plantă în deșert nu este acum o himeră, ci arată că pe undeva există apă.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a fi atenți în ce direcție sunt orientate emoțiile adânci. Evenimentele care ne neliniștesc nu ne duc spre emoții adânci constructive, ci spre unele dramatice. Emoțiile dramatice de acum creează situații conflictuale.

Ne întoarcem la aventura cunoașterii. Evenimentele se intensifică. Iritare atunci când nu suntem crezuți. Contextul ni se pare confuz. Un adevăr zdruncină. Pofte noi. Limbaj adecvat. Speranțele sunt traduse într-o limbă necunoscută. Avem încredere în cine nu trebuie. Dragostea este simulată. Omul puternic apelează la credință.

Dacă ni s-a părut că ziua anterioară a fost ușor confuză, când am fost puși în fața unor alegeri ciudate, când nici poftele nu mai erau ca pe vremuri, când aspirațiile nu au mai fost așa atractive, vom înțelege de ce s-a întâmplat așa acum, pe 13 decembrie, când Mercur va trece pe zodia Săgetător. În ziua anterioară Mercur s-a aflat pe ultimul grad al zodiei Scorpion și a scos în evidență multe din elementele de culise, din conspirațiile la care predispune această poziție. Pe Săgetător îi face pe oameni sinceri și deschiși, chiar dacă lucrul acesta poate fi îndreptat împotriva lor. De aceea, vorbim pe 13 decembrie despre o ușoară iritare pornind de la un mesaj care nu este înțeles, nu de la unul care nu este spus așa cum trebuie. Limbajul este adecvat, dar nu același lucru se poate spune și despre înțelegere. Lucrul acesta se întâmplă doar acum, în prima zi de tranzit al lui Mercur prin zodia Săgetător, pentru că după aceea oamenii se vor adapta, vor înțelege că această perioadă nu le poate oferi chiar totul, că anumite aspirații deșarte rămân așa cum au fost și până acum. Asta înseamnă că dacă în momentul de față suntem suficient de lucizi încât să fim puternici prin mesaje, prin ceea ce avem de dăruit, să fim generoși și, dacă situația o cere, chiar părtinitori în a proteja pe cineva, atunci depășim foarte bine această perioadă delicată de început a tranzitului lui Mercur pe Săgetător. Chiar dacă vorbim de o performanță în a spune, în a transmite, în a înțelege sau în a convinge, Mercur pe Săgetător este în exil, deci poate ignora nevoia unei persoane pentru a promova calitatea unei idei. În mare parte, performanța care ne vine din această poziție se bazează pe o selecție categorică, una ușor de acuzat, chiar enervantă care poate modifica relațiile de prietenie foarte ușor. Chiar dacă zodia Săgetător aduce acest sentiment de prietenie foarte aproape de conștiința fiecăruia, făcându-l accesibil oricui, în sensul că este ușor să interacționezi cu toată lumea atât timp cât ai ceva de spus sau de ascultat, când vine vorba de performanță într-un domeniu, aceste situații se schimbă. Mercur pe zodia Săgetător aduce această putere de convingere în a cumpăra orice și în a vinde orice, ceea ce îl face un instrument al societății de consum, deci și instrumentul unor plăceri care duc mai curând către confort sau către viciu, decât către profunzime spirituală. În mijlocul zilei Luna va trece pe zodia Pești și se va afla într-un careu cu Mercur. Dacă este ceva în neregulă în privința mesajului prezentat în prima parte a zilei, îl vom observa în a doua parte a zilei, indiferent de limba în care este formulat.
Prin urmare, mijlocul săptămânii ne vorbește despre o încredere pe care nu am abordat-o până acum decât prin latura întunecată, pentru că ne-am temut ca nu cumva adevărul să rănească, am ținut ideile departe de cei care ar fi putut să le critice, am ținut pentru noi aceste informații. Pentru că am fost foarte reticenți, pentru că nu am împărtășit celorlalți în mod deschis toate aceste gânduri, chiar dacă au un conținut foarte bun, ne-au dus către o latură întunecată și acum, fiind conștienți de zona în care suntem, ne comportăm ca atare. Înțelegem destul de repede lucrul acesta, chiar de dimineață, atunci când vom vedea că 13 decembrie nu este o zi a investigațiilor materialiste, ci una a descoperirilor psiho-emoționale. Înțelegem astăzi ce îi face pe oameni să se simtă bine, cum ar fi trebuit să procedăm pentru ca relațiile pe care le avem să nu ne țină în continuare captivi într-o zonă întunecată, care sunt speranțele pe care ni le putem permite pe mai departe. Acest proces de analiză interioară, această autoanaliză, ne va îndrepta în mod indubitabil spre sentimente profunde care nu vor putea fi zdruncinate de evenimentele astrale ce se consumă în a doua parte a zilei, susținute de careul Lună-Mercur, cel care ne face să ne aducem aminte de jigniri mai vechi, să interpretăm cuvintele celorlalți cu suspiciune, cu invidie, cu superficialitate. Mercur pe Săgetător ne ajută în această perioadă să descoperim lucruri frumoase, aflate în lumină, care ne vor înnobila, chiar dacă nu sunt ieșite din comun, unele fiind chiar banale. Faptul că fac parte dintr-un alt sector, cel al binelui, este deja un mare câștig.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu vorbi astăzi despre speranță dacă nu credem în ea. Dacă nu credem în speranța despre care am vrea la moment dat să vorbim este indicat să nu o facem. Cuvântul, cu Mercur pe Săgetător, are o greutate teribilă. Nici nu ne dăm seama când punem piedică acestei speranțe sau o ducem pe linia moartă. A crede în ceea ce conține, în esența ei, presupune a transfera acestei esențe din puterea cuvântului. Când nu credem în esența sa, cuvântul caută, ca un cercetași credincios, un traseu posibil pentru ca această speranță să nu moară și în loc să zidim o casă, săpăm o groapă.

Aspirații deșarte. Lucrăm asupra zonelor întunecate pentru a lumina. Idei creatoare. Sensibilitatea nu este la fel cu senzualitatea. O alegere greșită ne urmărește. Probleme profesionale. Îndoială. Este nevoie de muncă suplimentară. Tensiune. Ostilitate. Scăderea eficienței.

Luna se află acum în plin tranzit prin zodia Pești și va avea de împlinit patru unghiuri, din care două benefice, unul negativ și una neutru. Momentul acesta ne spune că atenție ar trebui să fie orientată către lucrurile mici, către ceea ce este personal, către situațiile care nu produc consecințe, către alegerile personale pe care le-am neglijat în săptămânile din urmă. Ziua de 14 decembrie aduce împăcarea de fațadă cea mai puțin lipsită de pericol dintre toate zilele săptămânii. Această împăcare de fațadă va fi făcută față de propria persoană, adică vom face un compromis mic pentru a salva un mare edificiu, pentru a rămâne în continuare confortabili cu noi înșine.
Va exista pe 14 decembrie și o problemă legată de o alegere greșită. Pentru că multe rămână în zona aceasta personală, ceea ce conștientizăm acum că este greșit, eronat nu va fi împărtășit celorlalți, nu va fi destăinuit. Pentru mulți, schema aceasta astrală face trimitere la o formă de ostilitate care a transformat, prin îndoială, o alegere personală într-o mare problemă. De aceea tensiunile mai vechi, atunci când sunt aduse în prezent sau când se întâlnesc cu tensiunile prezente, generează un fel de ostilitate și ca urmare a acestei trăiri omul se retrage, refuză dialogul, își impune o greutate personală ca o pedeapsă deformând starea de fapt a lucrurilor încât argumentarea să fie credibilă în fața celorlalți. Spre exemplu își impune să fie obosit, bolnav, prea ocupat sau să aibă probleme pentru a justifica un refuz. Terapiile moderne abordează în mod frecvent aceste atitudini ale omului modern considerând că este o formă de lașitate atunci când cel în cauză alege să se pedepsească pe sine pentru a avea un motiv credibil în a nu acționa, în a refuza.
O altă problemă importantă a acestei zile este dată de munca suplimentară. Și munca suplimentară va fi privită pe 14 decembrie tot ca un fel de pedeapsă pe care urmărim să ne-o aplicăm. Cu toate acestea, unghiurile care se împlinesc acum sunt foarte bune, chiar și careul Lunii cu Jupiter, împlinit în dimineața acestei zile, care devine, pentru momentul de față, aspect eliberator, ne ajută să privim cu responsabilitate orice sarcină pe care o îndeplinim.
Prin urmare, 14 decembrie ne arată că lucrurile simple se pot inflama, pot distruge un patrimoniu, pot complica relațiile sociale atât de mult încât latura profesională să aibă de suferit, dar nu pentru că ar fi existat o decădere în privința competențelor profesionale, ci dintr-o rea voință ascunsă, dintr-o formă de autopedepsire. Psihoterapiile moderne susțin, spre exemplu, că atunci când unui individ nu-i face plăcere ce face, îl dor mâinile. Durerea aceasta este psihosomatică (deși mulți o tratează alopat) pe care cel în cauză și-o creează pentru că are nevoie de un argument credibil să se oprească din acea activitate. Știm de multe ori că aceste două cauze (nemulțumirea și durerea) pot coexista ceea ce îl va face pe cel în cauză să-și creeze alte mecanisme, în ideea de a opri un proces neplăcut. Soluția vine din investigarea atitudinii față de muncă, nu a muncii în sine.
Careul Lună-Jupiter aduce un mic semn de îndoială în dimineața acestei zile sau un mic disconfort care trebuie ignorat pentru că doar în felul acesta reușim să ne detașăm de componenta neplăcută, dureroasă sau ostilă a acestei săptămâni. A ne îndrepta atenția către lucrurile acestea înseamnă a hrăni lucrurile rele, a le acorda credibilitate sau a le valida. Nu avem de ce acum să validăm lucrurile acestea, chiar dacă unele alegeri sunt greșite. De altfel, nu putem vorbi despre perfecțiune în această lume fizică, în această lume imperfectă. Desigur, nu vorbim nici de autoindulgență, ci vorbim despre o selecție pozitivă a unor întâmplări care nu ne acuză, ci ne recomandă să nu mai repetăm greșelile de altădată, nu ne laudă prea mult, ci ne apreciază realizările din ultima perioadă. Pentru 14 decembrie aceasta este calea de mijloc.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu ne îndoi de noi sau de ceilalți doar pentru că starea sufletească la un moment dat ne spune să procedăm așa. Calitățile celorlalți nu depind de ceea ce simțim acum. Ele rămân calități și după ce stările pe care le avem acum vor trece. De aceea, omul înțelept va fi foarte atent cu evaluările pe care le va face acum prin ceea ce simte, fără a se îndoi de sine, fără a căuta să supraevalueze calitățile celorlalți.

Observăm mai multe la ceilalți. Activitate mentală lentă. Este nevoie de clarificarea emoțiilor. Evenimentele sociale sunt dominate de reculegere. Relaxare este frumoasă. Singurătatea neliniștește. Înclinații romantice. Ne reîncărcăm bateriile. Șansele sunt mai aproape. Situațiile neobișnuite ne tentează. Negocieri noi. Este nevoie de încredere în sine.

15 decembrie este o zi de educație. Primim acum lecții referitor la anumite greșeli pe care le-am făcut în săptămânile din urmă și care ne-au determinat să ne plângem de milă, să invocăm circumstanțe atenuante pentru că nu am fost în stare să ne ținem o promisiune, pentru că am greșit cu stupiditate. Primul pătrar care se împlinește în mijlocul acestei zile are însă conotații aparte față de cum ne-am aștepta că ar putea avea un careu între Soare și Lună. Ne aduce o înclinație către romantism, un interes către situațiile obișnuite, o atracție spre a negocia ceva în avantaj propriu. Lucrul acesta se explică din punct de vedere astral prin accentuarea zodiei Săgetător datorită lui Mercur, dar și prin corelațiile dintre Săgetător și Pești, în sensul direct, ascendent, de deplasare despre care știm că, în conformitate cu noile teorii ale astrologiei karmice, subliniază un clar semn de evoluție. Nu doar pentru că Soarele și Luna se află acum într-un careu (singurul aspect eliberator al zilei), ci și pentru că Luna are acum de împlinit multe unghiuri frumoase, inclusiv un trigon cu Capul Dragonului, suntem atrași către lucruri neobișnuite. Tot ceea ce iese din regulă ne încarcă bateriile, ne dă mai multă speranță, ne face mai atenți la observațiile primite din partea celorlalți, ne clarifică ceva. Dacă în dimineața acestei zile relațiile bune pe care Luna din Pești le are cu Pluton și cu Junon, aspecte care desenează pe cer un triunghi minor, cu Luna focar, ne îndeamnă să fim mai deschiși cu ceea ce ni se recomandă, indiferenți față de duritatea oamenilor rău intenționați, în a doua parte a zilei, când Luna va trebui să treacă prin conjuncția cu Chiron înțelegem și de ce în prima parte a zilei a trebuit să ne comportăm așa. Toate au pe 15 decembrie un înțeles, o justificare, toate închid cercul circumscris al unor episoade care se tot consumă de câteva luni. Doar așa ziua de față este importantă pentru că altfel ea nu excelează prin nimic. Astfel, este nevoie de puțină încredere în sine pentru ca lucrurile bune să fie duse mai departe, să nu stagneze, să împlinească un ideal frumos. Și evenimentele sociale vin să ne spună cam aceleași lucruri pe care le-am auzit în urmă cu o lună sau cu două luni, dar până și această stagnare, până și această reculegere este un semn bun, acela că nu suntem pe o pantă descendentă. Stagnarea arată că nu decădem.
Prin urmare, 15 decembrie ne îndeamnă să apreciem că momentul de relaxare are mai multe valențe. El nu înseamnă doar a ne retrage, a dormi toată ziua, a medita, a ne izola, ci înseamnă, așa cum se întâmplă acum, și a relua anumite informații care în trecut au fost percepute altfel pentru că tensiunea era mai mare. Acum, pentru că lipsește această tensiune și înțelegerea mesajului poate fi alta, adică una mai bună. Acum ne aflăm în fața unei situații incomparabil mai bună decât în lunile din urmă, referitor la o problemă pentru care am cerut sfatul cuiva, ne-am consultat, am fost consiliați. Asta presupune noi negocieri, noi tratative, dar și stingerea unor ostilități pe care le avem față de sine, atunci când considerăm că nu suntem suficient de puternici sau de bine pregătiți pentru acest tip de experiență, fie față de un posibil consilier pe motiv că acesta nu are cum să știe despre noi mai multe decât știm noi înșine. Oricum ar fi, rezultatul este bun pentru că face referire la un avantaj personal, la o stare de confort care va dura, nu foarte mult, ci până spre finalul acestui an adică în a doua parte a lunii decembrie când vom avea cel mai mult nevoie de ea.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu negocia confortul personal. De asemenea, problema confortului personal nu ar trebui să reprezinte un motiv de indiferență, de despărțire, de separație. Este nevoie de încredere în sine și într-un caz, dar și în celălalt, însă nu în a periclita bunul mers al lucrurilor. Negocierea înseamnă, înainte de toate, un schimb de opinii. Ecuația astrală a momentului ne vorbește doar de această etapă. Ceea ce urmează, convingerea partenerului de dialog în accepta o opinie diferită de a lui și a se comporta în conformitate cu aceasta, ține de o altă structura astrală, nu de cea de față.

Disciplină de lucru. Inițiativă. Pasiune. Pașii ne călăuzesc spre destinații interesante. Avem curajul de a ne exprima într-o limbă nouă. Atitudine îndrăzneață. Preocupările de acum sunt fundamentale pentru noile asocieri. Pregătire psihologică. Neliniște. Dezinhibarea trebuie însoțită de autocontrol. Farmecul personal este în creștere. Din neatenție risipim multă energie.

În noaptea de sâmbătă spre duminică Luna va trece pe zodia Berbec. Apoi va avea de împlinit două unghiuri bune (cu Jupiter și Mercur), dar și unul negativ, spre seară, cu Saturn. Unghiurile bune ale momentului au menirea de a ne învăța un nou mod de abordare, o nouă limbă, ne oferă un suflu nou, mai mult curaj în a ne exprima opiniile. Este posibil ca momentul de față să nu aducă un prea mare avantaj, iar elementele noi pe care le experimentăm să le pară celorlalți veritabile naivități. De altfel, toată săptămâna a planat asupra tuturor această suspiciune cum că lucrurile personale împărtășite sunt ori prea personale, ori niște naivități. Nu ar trebui să ne pierdem încrederea, ci să rămânem în continuare în această zonă a lucrurilor bune, a preocupărilor pentru consolidarea stării de confort sau pentru valorificarea situațiilor în așa fel încât ele să devină de perspectivă, pentru că în mijlocul acestei zile se va definitiva sextilul Venus-Saturn care a fost activ toată săptămâna. Toate lucrurile mici au avut la un moment dat o explicație, o justificare, un rost, dar mai ales o însemnătate personală care nu a fost înțeleasă decât de cel care s-a străduit suficient. Acum lucrurile se schimbă puțin prin clarificările suplimentare pe care sextilul Venus-Saturn le aduce. Pentru că acest unghi se împlinește după multe zile în care am încercat să ne exprimăm punctul de vedere și, pe alocuri, nu a fost acceptat, această confirmare va părea unora tardivă. Nu, ea nu este tardivă, nu este nici ciudată, nici periculoasă și nici superficială. Este elementul cel mai potrivit care vine atunci când avem cel mai mare nevoie. Dacă am avut impresia că respingerile acestei săptămâni s-au intensificat de la o zi la alta atunci nu ar trebui să ne mirăm de ce pozitivarea impusă de sextilul Venus Saturn prin apelul la rațiune, la sinteza, la logică este un element absolut minunat. Există o formă de autocontrol care a fost răspândită de-a lungul întregii săptămâni și pe care o vom regăsi și în vibrațiile săptămânii următoare. Este un lucru foarte frumos care se întâmplă acum și dacă dorim să îl valorificăm pe mai departe, adică să dureze mai mult de o săptămână, să îl observăm cu mare atenție cum se prezintă acum, atât ca idee, dar și ca interacțiune cu o anumită categorie socială. Acea categorie socială nu ne spune cine suntem, nu ne spune cum ar trebui să acționăm, nu validează, ca un for superior, acțiunile pe care le facem, însă în momentul acesta faptul că este vizată de vibrația astrală cere să nu fie ignorată ca trăsătură, tip de activitate, preferințe.
Prin urmare, ultima zi a acestei săptămâni închide cercul circumscris al preocupărilor săptămânii și ne oferă mai multă încredere. Această încredere ne vine și din partea Lunii de pe zodia Berbec (care este puțin cam impulsivă pentru calitatea pe care o are în general acest astru, dar potrivită momentului), dar și din partea sextilului Venus-Saturn, aspect care a fost activ în faza ascendentă, cea de aplicație, toată săptămâna. Cei care sunt atenți la ce au reușit să facă foarte ușor de-a lungul săptămânii nu vor avea nicio problemă în a înțelege de ce beneficiază pe 16 decembrie de un farmec aparte, de mai multă energie, de mai multă putere. Gândurile pozitive ale celorlalți ne hrănesc, nu pentru că s-ar face un transfer de la un individ la altul, ci pentru că această apreciere este răspunsul pe care-l așteptăm și, în contact cu aceasta energia subtilă, cel în cauză se bucură, se simte revigorat, este mai bun. Lucrurile grele, apăsătoare ale momentului vin din trecutul îndepărtat, iar acestea sunt rezultatul unei purificării defectuoase. Faptul că în momentul acesta conștientizăm că există o apăsare este, de asemenea, un lucru bun. Se activează un proces de purificare și neplăcerea vine din faptul că acesta funcționează într-un ritm foarte lent. Nu ne referim aici doar la circulația venoasă, cea care, printre altele, adună toxinele din tot corpul pentru a le elimina pe căile specifice, așa cum ne spune Venus, ci ne referim și la a colecta reziduuri existențiale care nu trebuie să rămână acolo unde au fost create pentru că ne fac viața mai grea. Cei care lucrează cu energia sau care sunt implicați într-un proces de cercetare spirituală cunosc faptul că acest procedeu este denumit în ezoterism recuperarea energiei. Prin recuperarea energiei ne reîntregim, nu doar intrăm în posesia unor vibrații rătăcite în timp și spațiu. Recuperarea energiei este o condiție importantă, de bază, în reîntregire. Abia după reîntregire vedem cum funcționăm.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu ne permite momente de neatenție. În egală măsură, nu avem de ce să ne stabilim multe sarcini încât să cădem în păcatul neatenției. Să ne propunem puțin, să facem puținul propus pentru ca la final să fim pe deplin mulțumiți. Câștigul acestei zile nu vine atât din ceea ce facem, cât din mulțumirea cu care validăm ceea ce facem.

2 thoughts on “10 – 16 decembrie 2018

 1. Ioana Binea spune:

  Domnule Coser,

  Va rog sa acceptati cuvintele de mai jos, un citat care va descrie foarte bine, in semn de multumire pentru munca pe care o faceti, zi de zi, si pentru mine:

  „Cei mai talentati creatori sunt aceia care se inspira din viata insasi. Ei exprima ce este de neexprimat, fara pensula, ciocan, lut sau chitara. Ei nu picteaza si nici nu sculpteaza – mediul lor este „a fi-ul lor”. Indiferent ce ating, prezenta lor, sporeste viata.” J. Stone

  Nu stiu cine a fost autorul acestor cuvinte, dar ma bucur ca le-a scris!
  Cand am gasit acest citat, m-am gandit la dumneavoastra!

  1. Accept DOAR pentru că una din convingerile mele este că toți oamenii sunt buni la ceva. Diferența este dată de momentul când aleg să se desprindă de fricile și inhibițiile lor, de obsesia că nu sunt buni de nimic doar pentru că li s-a spus prea mult lucrul acesta. Aceste cuvinte ne sunt adresate tuturor. Oamenii trăiesc, iar omenirea este expresia acestui fapt minunat, trecând peste modele prezente ca și peste alte particularități ale altor epoci. Uneori greșim, dar nu asta ne definește. Domnu’ ne numără „unu, unu, unu”, adică nu sunt oameni de categoria a doua, a treia, a patra sau a cincea. Așa ne-a spus și știe El mai bine decât noi de ce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.