17 – 23 decembrie 2012

Săptămâna 17-23 decembrie 2012 continuă seria evenimentelor săptămânii anterioare punându-ne în faţa unor decizii importante pe care să nu le vedem corect şi nici clar. Multe dintre ele vor fi întunecate de prejudecăţi, egoism, invidie, altele marcate de tristeţe şi teamă încât lucrurile bune, care se vor strecura printre acestea, cu greu vor mai fi văzute.
Pentru că în această săptămână Soarele parcurge ultimul sector al zodiei Săgetător, intrând de vineri în Capricorn, unghiurile care se împlinesc până vineri par să pregătească acest moment al trecerii, atât prin orientarea gândurilor spre educaţie, autoeducaţie, spre a dezvolta o anume formă de justiţie, dar şi spre a ne oferi motivaţii pentru a ne deschide sufletul spre ceea ce este important. Dacă prin încercări repetate sufletul nu înţelege necesitatea maturizării şi preferă să se închidă, să se izoleze pentru a rămâne la acelaşi nivel al structurii, atunci evenimentele acestei zile vor avea o greutate aparte care nu vin din presiunea astrală, ci din faptul că acestei presiuni i se opune rezistenţă. În felul acesta, mulţi vor simţi că tensiunea şi lipsa de mobilitate se aventurează de la o zi la alta. Dacă ar face un minim de efort să abandoneze comoditatea şi să se apropie de ceea ce înseamnă acceptarea celorlalţi aşa cum sunt şi să nu mai dezvolte gratuit aprecieri mai mult închipuite despre ceilalţi, atunci presiunea s-ar tempera şi greutatea acestei săptămâni se va diminua. Asta înseamnă a şti deja să lucrezi cu energia, a folosi puterea pentru a construi nu pentru a distruge, a dezlega ceea ce prin legăminte de proastă factură se blochează şi a aduce evenimentul în gândire pentru a descoperi esenţa lucrurilor, nu pentru a o supune unui efort inutil.
Trecem, aşadar, de-a lungul acestei săptămâni de la nesupunere la minciună, de la dezvoltarea în direcţia dinamismului la frica de a acţiona şi la finalul acestei săptămâni vom considera că dacă atunci când deschidem gura ne iese un răspuns neapărat suntem şi înţelepţi, neapărat acesta are în spate o experienţă. În această săptămână minciuna ia forma condiţionării, în sensul că mulţi dintre cei care sunt obligaţi să acţioneze spun ce vor ori ce le place să facă şi, probabil, acesta va fi aspectul cel mai hazliu.
Dincolo de multitudinea de unghiuri care se împlinesc acum, avertismentul ne îndeamnă să depunem un minim de efort să înţelegem rostul pentru care oamenii îşi pierd atât de uşor controlul în această săptămână, motivul pentru care se dovedesc atât de generoşi. Dacă înţelegem ce-i împinge spre a acţiona înţelegem şi ce-i motivează în a se retrage şi din acest joc al expansiunii şi contracţiei am putea descoperi lucruri esenţiale despre cei din jur, elemente care ne pot ajuta să-i evaluăm mult mai corect şi, evident, să ne conservăm energia pe viitor prin acţiuni mult mai precise.

Am încheiat o săptămână complicată şi chiar de azi ne confruntăm cu prima provocare: careul dintre Lună şi Axa Dragonului, careul dintre vocea grupului şi interesul acestuia. În paralel cu acest unghi, luminariile împlinesc un sextil, iar Mercur şi Jupiter ating punctul terminus în opoziţia lor. Toate aceste unghiuri se împlinesc în a doua parte a zilei, asta înseamnă că încă de la început forţa şi talentul, puterea şi abilitatea de a deschide noi drumuri sunt în crescendo, doar că la un moment dat multe dintre ele o vor lua pe un alt drum decât ne aşteptăm.
Prima zi a săptămânii este o zi de a vorbirii, a curajului de a pune informaţiile într-o ordine neobişnuită, de a le expune cu agresivitate anturajului, iar acesta să se simtă agresat de ton, mesaj, conţinut şi mai puţin de faptul că discursul nu se mai termină. Judecând după faptul că suntem încă în fereastra conjuncţiei dintre Jupiter şi Lilith, orice element care distorsionează realitatea, care se îmbracă în haine pe care le consideră el frumoase şi curate devine un element ce tulbură conştiinţa individuală şi îi pune pe oameni în conflict, într-o dispută personală în care lipsa de înţelegere şi de condescendenţă poate fi afişată ca semn al libertăţii de expresie şi al curajului. Nu, ziua va fi marcată de lipsuri la capitolul educaţie, memorie şi înţelegere, la capitolul conştientizare şi toate acestea duc spre o tensiunea pe care oamenii doresc să o combată prin apelarea la substanţe care stimulează, la mânia şi agresivitatea privite ca drog emoţional sau la suspiciunea privită ca o hrană pe care nivelul actual al societăţii noastre ni-l poate furniza din plin.
Când Mercur şi Jupiter sunt în opoziţie calitatea exprimării şi starea de spirit sunt primele elemente care nu mai pot funcţiona la cotele optime. Faptul că azi va predomina disimularea sau chiar minciuna, va fi un element de divertisment, prin care oamenii se distrează spunându-şi unii altora ceea ce le vine la gură, ceea ce îi încânta cel mai mult, simulând întâmplări sau situaţii care nu s-au consumat niciodată în realitate. Unii merg cu fabulaţiile foarte departe inventând întâmplări care nu au existat niciodată, alţii se vor limita doar la atitudini de îngâmfare, tupeu, aroganță suprapunându-le pe acestea peste situaţii şi întâmplări în care ei nu au reacţionat aşa, deşi ar fi vrut.
Este lesne de înţeles că ne aflăm în faţa unor evenimente pe care oamenii nu le pot controla şi care ţin de o anume conduită, de abilitatea de a gestiona un fond informaţional. Cei mai mulți vor considera că toate sunt bune, doar ceea ce-i interesează pe ei nu, doar ceea ce îi vizează pe ei nu. Situaţia se va complica de acum încolo, nu neapărat datorită deficitului de putere, înţelegere sau datorită crizei de idei, de inspiraţie, ci pentru că tranzitul lui Venus prin Săgetător ne aduce îndemnuri spre preocupări legate de mondenitate, aprecierea frumosului, a dreptăţii prin educaţie, bun simţ, cultură. Acum acesta pare să fie cel mai dificil lucru pe care am putea să-l facem pentru că din apropierea lui Jupiter de Lilith se înţelege că întregul simţ al dreptăţii este compromis de propria idee de dreptate, nu de echidistanța pe care această noţiune o presupune.
Prin urmare, săptămâna debutează în tonuri complicate de lipsa de înţelegere. Dacă mulţi ar lucra încă de dimineaţă la această dimensiune a vieţii ar fi mult mai uşor să-şi recalibreze vibraţiile spre ceea ce este corect nu doar în raport cu propriile nevoi, ci şi în raport cu ceilalţi. Deşi totul pare răsturnat şi aflat în acest stadiul din cauza unei comenzi personale, multe sunt concepute pentru a funcţiona intuitiv, pe baza schimbului de emoţii şi prin intermediul acestora. Neînţelegând rolul emoţiilor mulţi fac rabat de la calitate şi se compromit puternic prin faptele pe care le săvârşesc.
Nu se poate anticipa gradul de satisfacţie, pentru că tonul agresiv pe care Luna neagră îl pune asupra planetelor din Săgetător ne face pe noi să credem că nu mai există dreptate în lume şi fiecare îşi face loc după cum poate, după cât de pricepuţi sunt în a înţelege fenomenul social.
Ceea ce este însă complicat vine din imensa confuzie care este lansată asupra noastră. Având încă un Soare în Săgetător, mulţi vor considera că raportul de forţe cu Jupiter lezat de Lilith constituie cea mai importantă problemă, adică informaţia, aşa cum vine şi se prezintă ea, constituie cea mai mare probleme a vieţii. În realitate, totul ţine de o formă de exploatare a resurselor umane, un abuz de încredere, o formă de invadare a intimităţii celui puternic din zona pe care acesta o supraveghează cel mai puţin.
La nivel social ziua este una care aduce legăminte sumbre, care lezează sistemul juridic şi care îi face pe oameni să privească în mod suspect sistemul care ar trebui să-i protejeze.
Recomandarea pentru această zi nu este adresată oamenilor în raport cu sistemul social, ci cu cel personal prin îndemnul spre linişte şi calm, prin acceptarea situaţiilor imposibile nu ca o formă de manifestare a naturii sau anturajului împotriva fiinţei, ci ca un proces natural ce face parte din ciclul vieţii. Toate sunt normale, fireşti pentru că răul, nu este decât ipostaza în care drumul se îngustează şi nu mai putem trece prin urechile acului cu sacul în spate.

Ziua de azi ne aduce un număr impresionant de aspecte pe care nu doar Luna le realizează cu celelalte planete, ci și Marte cu Capul Dragonului (sextil), Mercur cu Lilith (opoziţie), Neptun cu Junon (sextil).
Ceea ce va declanşa Luna, prin multitudinea de unghiuri pe care,le împlineşte acum la grad perfect, ne aduce în centrul atenţiei ideea de necesitate. Mulţi vor considera că a venit timpul să se implice în ceva constructiv, într-un demers mult mai puternic, să spună ceva important, să ia iniţiativa într-o anumită direcţie ori să pună la punct un adversar ori să se comporte altfel, să demonstreze că poate fi şi altfel. Pe fondul unei puternice limitări a factorului voinţă la nivelul compromisului, trecerea Lunii în Peşti aduce indivizilor slabi, cu un caracter mai puţin călit tendinţa de a dramatiza şi de a realiza o selecţie negativă a evenimentelor reuşind să extragă din ele o tentă reală. Vor înţelege care le sunt adversarii, care le sunt puterile, ce talente au şi care le sunt punctele slabe, însă nu vor face nimic cu aceste informaţii, nu le vor fi de folos absolut deloc, nici acum şi nici în viitor.
Tipul superior va căuta să se izoleze de provocările sociale care vine din multitudinea de unghiuri motivând “Mult vânt pentru nimic!”. În realitate adevărul este undeva la mijloc. Indiferent ce argumente vor avea fiecare dintre cele două părţi, relaţia de sextil dintre Marte şi Capul Dragonului, chiar dacă aceasta nu mediază tendinţa Nodurilor, este semn de înţelegere şi mobilitate, de forţare a destinului prin el înşuşi, în sensul că împlinirea unor dorinţe mai vechi ne face acum părtaşi la o formă de înţelegere şi observare, de conştientizare şi desfăşurare de forţe pe care nu o cerem în mod direct. Astfel, evenimentele par să se conducă ele însele după o comandă necunoscută, fără voia noastră, fără implicarea noastră şi mulţi vor crede că fără să cerem asta. Sub iluzia de autosesizare, destinul ne împlineşte dorințe şi cei lucizi constata că nu el mai folosesc la nimic. Izolându-se nu fac decât să refuze, să ignore un beneficiu al naturii, ca şi cum am refuza un cadou. Tocmai de aceea se consideră că adevărul este la mijloc, întrucât observarea şi înţelegerea conţin o formă de energie, un impuls care are o finalitate şi, indiferent că vrem sau nu, de vreme ce cu luni în urmă am cerut asta, ele îşi vor atinge punctul terminus. Metoda struţului nu este utilă şi nici cea inc are luăm ceea ce primim acum drept adevăr absolut. Oamenii nu sunt acum răi şi nici bun, nu dispun de talente permanente cum se arată, iar ieşirile de acum sunt doar răbufniri de moment. Evenimentele de acum sunt, pentru ochii celui care doreşte un viitor solid, aparenţe. De partea cealaltă, este important să înţelegem ce anume se manifestă şi ce se consuma în jur pentru a vedea calitatea oamenilor şi materialul pe care îl folosesc în desfăşurare. Dacă pictorul nu are roşu printre culori, desenul său va fi lipsit de această culoare, la fel şi cei care se manifestă azi cu putere, forţă şi intensitate.
Dincolo de acest mecanism, de calitatea lui ambivalentă, ziua ne aduce un semn de înţelegere atât de important şi puternic, atât de complicat şi interesant încât ne-ar fi practic imposibil să-l explorăm într-o singură zi. El ne poate duce spre cunoaştere, spre esenţa lucrurilor, însă numai prin relaţii, prin oameni, prin apropiaţi şi, încă o condiţie, numai dacă reuşim să le înţelegem gesturile, să le citim motivaţiile dincolo de viteza de reacţie, de duritatea cu care plesneşte aerul din jurul palmei şi să nu-i privim prin teamă ori resentiment pentru că, după cum ştim din mecanismul aplicat timpului inferior, efectul informaţiei va ajunge înapoi la cel care acţionează, deci negativitatea privirii, paloarea privirii nu ne afectează decât pe noi înşine. Ce care lucrează cu energia vor fi încântaţi de această formă de manifestare considerând-o o oglindă subtilă care îl duce pe om la discernământ şi care poate coexista în mod miraculos cu energiile neelevate, dacă acestea fierb în cazan şi nu sar pe peretele proaspăt vopsit.
Astfel, flexibilitatea care survine între emoţie şi relaţie, între relaţia individului cu sufletul sau, cu credinţa, cu mijloacele elevării şi aplicarea lor în raport cu semenii, adică sextilul între Neptun şi Junon, aduce poftei de viaţă o curiozitate stranie, aceea de a dori mai mult, de a căuta mai departe, de a cerceta şi de a munci mai mult fără a se mişca, deplasa ori extinde, şi doar prin înălţare. Raporturile dintre oameni privite prin această formă de înălţare, poartă în ele calitatea de ghid, protectori, de inspiraţie, de deschidere şi nu când este îngrădită, se disipă şi îl desprinde pe om de sursa puterilor sale: sufletul.
Prin urmare, ziua de martie ne aduce în preajma unei înţelegi pe care suntem invitaţi să o apreciem cum se cuvine. Nu este indicat să privim evenimentele zilei numai din trăsăturile lor negative, prin stresul şi neputinţa de a împlini solicitările venite din sfera sentimentală, ci să ne gândim la rostul tuturor acestora, la importanţa acestor evenimente, la greutatea lor şi la cât de utile ne vor fi în viitor. Unii se vom simţi azi atraşi spre activităţi de rutine, alţii doresc să-şi depăşească limitele şi niciunii dintre aceştia nu greşesc pentru că îndemnurile vin pe linie individuală, oricât de intense sunt forţele aştrilor sau emanaţiile fiinţelor divine. Prin această protecţie, prin această ordine suntem în contact direct cu Cel care a stabilit această ordine, cu creatorul universului. Nimeni, nici chiar perfecţiunea însăşi nu va trece peste aceste reguli. De ce am face-o noi?
Evenimentele sociale ale acestei zile sunt, aşadar, contradictorii şi poartă amprenta unor cauze asupra cărora mintea nu se poate opri acum sau dacă se opreşte le vede greşit, le analizează greşit. Azi trebuie să vedem şi să simţim cu sufletul, să ne detaşăm de celelalte instrumente şi să fim puternici prin apreciere, respect, drepturile pe care le acordăm celorlalţi.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne detaşa de senzaţia că suntem vinovaţi, vulnerabili, slăbiţi de putere. Când descoperim lumina, cea care alimentează tot ceea ce primim şi transformă în acţiune, gând, simţire, evoluţie, descoperim de fapt sursa puterii. Această sursă este cea care ne absoarbe acea identitate pe care o acoperim cu tot ceea ce extragem din ea, cu tot ceea ce construim pe baza puterilor care ne vin de acolo. Cei care nu sunt obişnuiţi să lucreze cu misterul, cu ordinea neobişnuită a lucrurilor, cu manifestările stranii care se bazează pe înţelesuri nespuse se vor simţi bruscaţi de evenimentele acestei zile, ceilalţi el vor vedea că pe o mare binefacere.

Ziua de miercuri devine prin trigonul Lunii cu Capul Dragonului şi apoi prin trigonul lui Venus cu Uranus o zi în care întâi avem aşteptări foarte mari de la cei din jur şi apoi ne vom pune problema dacă să ne facem sau nu ceva pentru cei cu care colaborăm.
Chiar dacă multe dintre direcţiile de acum par că se îndreaptă spre un final bun, nu înseamnă decât ca aparenţa lucrurilor este una bună, că dinamica socială este una puternică şi pozitivă, însă în esenţă lucrurile nu sunt chiar aşa pozitive. Azi se vorbeşte frumos, se foloseşte un anumit vocabular, se face apel la emoţii pe care le-am verificat, un anume mod de a relaţiona cu cei din jur şi mai ales se intenţionează captarea atenţiei celor din jur prin mijloace materiale, prin atenţii, prin obiecte ori prin promisiuni pe care nu vom mai apuca să le împlinim. Totul va lua aparența lucrurilor constructive, bune, însă, în realitate, fondul rămâne cel negativ, cel dat de opoziţiile pe care Venus şi Mercur le realizează la Lilith şi Jupiter.
Cu alte cuvinte e plăcut să te tot întâlneşti cu lucruri bune, dar este frustrant să îţi tot iasă în cale binele care nu-ţi trebuie acum, acela pe care ai putea să-l foloseşti peste câteva luni, cunoştinţe care doar te ascultă acum, doar te consolează, te compătimeşte, doar îţi dă sfaturi bune, însă nu te poate absolut deloc ajuta la modul concret. Neputinţa celor din jur poate deveni propria neputinţă dacă roata se inversează şi în loc să solicităm ajutor ni se solicită sprijinul. Cei care au norocul să se întâlnească acum cu o astfel de ipostază vor înţelege cel mai repede cât de real este faptul că ajutorul este acum fructul situat pe ramura cea mai de sus.
Ceea ce va fi util din energia acestei zile ne va veni din curajul de a iubi libertatea. Această forță de independenţa se va manifesta azi în diverse chipuri. Ea nu va putea să lase urme, nu se putea reproduce în descendență, nu va reuşi nici măcar să lase o urmă a trecerii sale în aşa fel încât peste ani să ne aducem aminte de ea, dar îşi va face simţită prezenţa şi asta ne va bucura. Cine ştie, poate, din când în când, mai avem nevoie şi de bucurii simple, şi de lucruri care nu cer amploare sau gravitate, ci de cele care se nasc şi mor în simplitatea unui gest efemer.
Pe cerul acestei zile, Venus, cea care tot încearcă de ceva vreme să se bucure de frumos, independenţă justiţie, îţi dă seama că dacă va căuta să pună limite în dragoste, să o explice, să o încadreze nu va face decât să o sufoce. Astfel, azi orice declaraţie ni se va părea puerilă, nefirească sau menită să nu poate îngloba totalitatea sentimentului. Pasul următor va fi desfăşurarea spre mari spaţii, mai întinderi ori gesturi care ies din standardul spre care viaţa ne cheamă acum. Unii numesc asta libertate de expresie, alţii curaj. Nimeni nu poate ști care este adevăratul său chip, însă ne va fi clar că acea stare de bine nu ne va veni decât din deplasarea spre zona publică, din ieşirea din matcă, din depăşirea unei bariere, fie ea cât de mică.
Prin urmare, ziua de 19 decembrie ne aduce expresia unei acţiuni sociale care nu are perspectivă, dar care se va întinde la picioarele noastre doar pentru a ne oferi privilegiul de a ne simţi bine. Ceea ce vine spre noi azi poarta această expresie a binelui social şi ne învălui în iluzia că dacă ignorăm tensiunea, răul, disconfortul, durerea, atunci binele își va face culcuş acolo unde vom dori sau unde îi vom spune.
Nu mai contează dacă ne vom înşela sau nu, pentru că nici dacă ne înşelăm perspectiva sau absenţa ei nu comportă vreo schimbare. Este însă o zi în care se cere un minim de atenţie. Nefiind constrânşi ba chiar fiind încurajaţi să se desfăşoare spre zona publică fără bariere agresive, mulţi îşi fac rău singuri consumând în exces ori abuzând de încrederea şi atenţia celor din jur.
Tocmai de aceea recomandarea pentru această zi este aceea de a ne bucura de energia acestei zile însă fără a strivi corola de minuni a lumii şi fără a abuza de frumuseţile la care ni se permite azi accesul.

Trecerea Lunii în Berbec schimbă registru comportamental şi multe dintre cele care ne îndeamnă să ne simţim singuri pe sine în intimitate se modulează, devin mijloace de expresie în relaţiile interumane, motivaţii în a spune “Mă simt bine singur/singură, dar îmi place să mai ies din când în când din starea asta”. Asta se întâmplă că noaptea de miercuri spre joi este marcată de prezenţa sextilului dintre Lună şi Marte care aduce uşurinţă în a comunica sentimente şi posibilitatea de a deschide canale de comunicare, de a pune bazele unei colaborări şi de a modifica tipul de abordare, de la “Eu” spre “Celălalt”. Toate acestea se manifestă într-o zonă personală pregătindu-ne spre ceea ce va veni spre noi în timpul zilei, în special după 9:43 când luna va trece în Berbec.
Deplasând zona personală a confortului şi înţelegerii pe baza instrumentelor personale spre ceea ce se află în afară, oamenii se expun, devin vulnerabili în fața efortului şi tind să transforme comunicarea dintr-o ipostază de expansiune într-una în care individul să se compătimească ori să ceară pentru sine ceva ce i-ar folosi în acest tip de abordare şi care nu i-ar fi fost necesar dacă nu şi-ar fi ieșit din ritm, dacă nu pleacă de acasă, dacă nu se deplasa spre o altă zonă decât cea personală a confortului.
Ceea ce este neplăcut devin brusc atractiv, interesant şi constructiv în aşa fel încât individul să-şi sublimeze natura inferioară, acele ipostaze inferioare în care atunci când de un mic obstacol să se plângă, să bocească în pumni şi să-şi dramatizeze întreaga condiţie.
În afara sextilului dintre Lună şi Marte din mijlocul nopţii spre seară Luna trimite raze pozitive spre Venus care munceşte azi prea mult pentru a-şi înţelege reacţiile, pornirile, pentru a se adapta cerinţelor exterioare. Asta înseamnă că întregul arsenal de stări sufleteşti, de intenţii, acţiuni, depind azi de ceea ce ne-a inspirat în timpul nopţii, de ceea ce ne-a atins cu graţie din subconştient.
Aşa că, mulţi vor considera că prin careul dintre Venus şi Chiron oamenii nu sunt obligaţi să-şi rafineze structura, să-şi vindece rănile pe care le-au avut până acum acoperite, ascunse, neîmpărtăşite şi să-şi ofere privilegiul a se desfăşura pentru a se expune, pentru a-şi atenua durerea ori pentru a primi un diagnostic.
Ceea ce se consuma zi vine ca o manifestare într-un centru de tratament de bolnavi cu diverse afecţiuni, produse de slăbirea puterii personale, de dezvoltarea unui mod straniu de a gândi îşi defulează întreaga manifestare a durerii fără să se ruşineze, fără să-şi pună problema că până acum şi-au ascuns rănile, nemulţumirile ori frustrările pentru orice ieşire temperamentală ori împărtăşire a acestor intimităţi oferă impresia accentuării slăbiciunilor şi îi făcea şi mai vulnerabili.
Acum toate aceste manifestări sunt permise, ba mai mult sunt încurajate şi efectul este unul pozitiv, însă până se ajunge acolo corpul şi mintea se vor contracta şi vor duce spre conştientizare unele forme de durere pe care până acum nu a avut privilegiul să le ştie. Fie că ies în evidenţă prin stranietate ori prin intensitate aceste dureri, aceste afecţiuni ne îndemnă azi să ne punem ordine în gânduri şi să ne purificăm în întâmpinarea anului 2013, cel care ne va duce complicaţii de natură personală atât de mari încât 2012 să ni se pară un an simplu.
Prin urmare, ziua de 20 decembrie ne pune în faţa unor încercări complicate care vin dintr-o anume zonă a intimităţii, cea care nu a fost explorată aşa şi care prin neexplorare a dus la dezvoltarea unor forme stranii de manifestare, poate chiar a unor afecţiuni. Mulţi ajung azi să-şi nege sentimentele, disponibilitatea spre efort, modul cum şi-au pus la dispoziţia celorlalţi intimitatea, energia, cum s-au lăsat folosiţi ori cum au participat la un demers public fără să aibă vreun beneficiu personal. Acum se simt în convalescenţă, îşi simt durerile ca plimbându-se singure prin corp, nemulţumirile şi tensiunile deplasându-se prin minte şi ceea ce vine spre soluţionare va fi încărcat de o picătură de straniu, de culoarea neprevăzutului ceea ce va modifica în straniu întregul spectru al demersurilor, amplificând durerea acolo unde nu este înţeleasă ori stingând-o complet acolo unde cauza ei este identificată şi înţeleasă.
Mulţi se vor simţi singuri înconjuraţi de oameni şi acest sentiment este unul care îi duce pe unii spre contracţii, spre nefiresc, spre îndoială aplicate fenomenului social care până la urmă îl vor proteja pe cel în cauză de anumite modificări pe zona publică pe care prin trăirea durerii personale nu mai apucă să le întâlnească. Astfel, această forma de durere devine un privilegiu prin care sufletele puternice îşi îndreaptă paşii spre ţintă, fiind apăraţi de lezare personală, chiar și atunci când deschizându-şi sufletului devin vulnerabili.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a avea încredere în destin, în forţele benefice, în mecanismul pozitiv şi n sinceritate. Acestea azi doar par compromiţătoare, ele, însă, ne duc spre vindecare, spre alinarea unei dureri fizice sau sufleteşti.

Trecerea Soarelui în Capricorn constituie momentul în care un anumit tip de constrângere îşi va pune accentul pe sentimente, pe gândirea logică, pe tot ceea ce s-a depozitat în structura mentală, ca reper sau etalon. Când Soarele intră în aceste semn timpul îşi intra în drepturi şi el ori se dilată ori se contractă atingând manifestări care să-i permită să iasă din banal, să impună un alt ritm vieţii, unul care să nu divulge ceea ce adâncimea sufletului poate spune.
Vibraţia capricornului se va desfăşura anul acesta în latura comprimării timpului, a creşterii vitezei sale de derulare. Prin această manevră, evenimentele se vor derula cu mare rapiditate şi forţa lor va avea o componentă corozivă puternică. Gândul că derulându-se repede succesul social va veni şi el la fel de repede, ne face să visăm, să sperăm la ceea ce nu putem atinge cu mâna, la a ne repezi la fructele cele mai de sus, cele mai coapte, fără să fim obişnuiţi cu gustul lor, fără să ştim nimic despre ramurile alunecoase şi despre pericolele care cresc acum în copaci.
Prima jumătate a zilei, cu Luna în Berbec şi atingând momentul când careul cu Pluton ne va spune că anumite constrângeri sociale au un rost, o menire superioară şi că în realitate scopul puterilor acestora rezidă în faptul că este nevoie de suferinţă, de opresiune, de durere şi nemulţumire pentru a aprecia evoluţia. Aşa sunt aceste elemente astrale care ne vine din Capricorn. Privite prin logica lor şi neraportându-le la alte informaţii ori la alte instrumente sunt adevărate. Când se descoperă că de fapt cadrul vieţii personale nu poate fi aplicat în orice condiţie, dezamăgirea care ne vin din capricorn este o motivatei pentru a schimba ritmul de lucru, pentru a bate în retragere dând vina pe societate. În Capricorn substanţa nu se dezintegrează ci se usucă, îşi strânge materialul, dar rămâne în aceeaşi albie, cu aceleaşi obiceiuri şi acelaşi mod uşor narcisist de a interacţiona cu oamenii din jur.
Semnul de progres care ne vine prin înţelegerea acestor tipuri de energii înseamnă a rămâne nemişcaţi, a fi părtaşi la ceea ce am făcut şi a ne lăsa învăluiți de consecinţele faptelor. A fugi de răspundere, nu prin dezertare, ci prin disimulare, constituie primul semn că devenim rigizi şi că nu ne place să primim din jur sfaturi, sugestii, recomandări care prin aplicare să ne schimbe. Siguranţa de sine ne va veni din rigiditate, pe care o vom numi stabilitate. Oricum am numi-o, ea dacă va avea tendinţa de a se retrage, indiferent ce va motiva, că e modestie, teamă de ridicol, refuzul conflictului direct, indiferență sau pur şi simplu frică, nu constituie un element care să ne ducă în sus, ci ne duce spre întâlnirea cu ceea ce este mai întunecat şi periculos din adâncul sufletului, cu ceea ce ne face, în acţiune, să fim inflexibili şi duri. A fi în echilibru este un beneficiu pe care nici rigiditatea afişată nici cea potenţială nu-l cunosc. Dacă în acţiune ea poate lua înfăţişarea înţelegerii superioare, a gândirii structurate, a simţului practic şi a răbdării, trăsătura atât de rară în societatea noastră, în intimitate ea devine corozivă pentru sine şi accentuează uzura psihică, sănătatea fizică ori stabilitatea emoţională. Nu degeaba se spune că unii dintre cei mai consecvenţi şi redutabili misogini sunt exemplare aparţinând zodiei Capricorn fără, însă, a generaliza.
Prin urmare, calitatea de mediator sau cea de pacifist care vine spre noi cu intrarea Soarelui în Capricorn este anul acesta un îndemn la a ne grăbi proiectele personale, la a ne mobiliza pentru a atinge ţinte imposibile, pentru a ne ridica deasupra condiţiei de muritor de rând şi de a ne oferi privilegiul de a gândi fără să impune acum o schimbare vieţii. Ceea ce se consumă acum are calitatea de jalon, interpret şi nu trebuie să ajungem în postura în care să credem că actorul care pentru două ore se identifică în mare parte cu personajul, devine personajul în sine, ci să ne separăm noţiuni şi să acceptăm experimentarea celorlalţi aşa cum şi ei, la rândul lor, vor înţelege rolurile pe care ni le atribuim.
Ceea ce ne duce spre mobilitate azi poate fi greşit condus, greşit de pus în aplicare dacă ne păcălim că mobilitatea şi flexibilitatea sunt singurele soluţii. Mai eficient este să stăm drepţi ca un munte şi să privim în toate părţile cum lumea trece de la un anotimp la altul.
Pentru că a doua parte a zile ne încurajează spre aventură şi dinamism, spre a aprecia totul după viteza cu care reacţionează sau se mişcă, adâncimea rezultatelor va suferi puternic şi, de asemenea, trăinicia lor va fi cu mult sub aşteptări. Tocmai de aceea recomandare acestei zile este aceea de a ne opri şi a ne stinge orice dorinţă de acţiune atunci când intensitatea ei se va dovedi mai mare şi mai puternică. Puterea ne vine din permanentizare, nu din uşurinţa cu care ne deplasăm de la un punct la altul. Poate, pe alte conjuncturi, viteza de reacţie va fi purtătoarea semnului puterii. Azi ea se va susţine pe stabilitate.

>

Înainte de a trece în Taur, multe dintre tensiunile personale se pot dezamorsa după îndemnul zile de ieri care, abia azi ne poate oferi deschideri spre mobilitate, doar că acum nu mai vrem şi motivăm această decizie prin obstacole de natură sociale. În realitate, azi vom fi cam bosumflaţi şi culmea este că pe cei mai mulţi îi prind aceste pretenţii gratuite. Nu se ştie dacă datorită abilităţii de a le îmbrăca pe acestea cu haine noi sau pur şi simplu sunt inspiraţi şi devin acri faţă de ceea ce este nefolositor, impur sau cu adevărat ignorant.
Azi pe sextilul dintre Soare şi Neptun oamenii îşi caută compania după afinităţi emoţionale. Se simt mai bine dacă stau alături de oameni care nu le opun rezistenţă, care fac împreună cu ei front comun împotriva guvernanţilor, liderilor, şefilor, împotriva sărăciei sau a greutăţilor care vin cu vârsta. Este distractivă şi în acelaşi timp deconectată această direcţie, însă ea ne va face să ne pierdem timp preţios. Cei care nu sunt presaţi de termene, de sarcini grandioase pe care şi le-au stabilit singuri tind să accepte aceste provocări, să se lase antrenaţi nu doar în discuţii cu iz ştrengăresc, dar sunt tentaţi să o ia la sănătoasă, să-şi facă un carneţel de valsuri ori unui de vizite şi să nu se întoarcă acasă până când nu a epuizat toate variantele pe care și le-a trecut acolo Prin acest gen de extensie se simt bine, se destresează, îşi duc structura afectivă spre flexibilitate şi mai ales spre a demonstra că dacă viaţa, conjunctura, destinul nu i-a permis ieri puţină activitate, azi se deschide şi caută să facă orice i-ar putea fi interzis de o persoană ori de o conjunctură.
Chiar dacă nu este ceva prea adânc, relaţia Soarelui din Capricorn cu Neptun sin Peşti aduce în faţă doi înţelepţi, unul care se crede aşa şi doreşte să demonstreze la tot pasul că, o fi el tânăr, dar a văzut multe la viaţa lui, iar altul este bătrân şi înţelept cu adevărat. Din afară pare că avem în faţă doi oameni sau două situaţii care se înţeleg bine, care se susţin unele pe altele, însă este mai mult decât evident că avem de-a face cu o tolerare reciprocă.
Dacă în sfera relaţiilor concrete este uşor de înţeles, în ceea ce privesc raporturile între evenimente, ideea de a parcurge o situaţi în care o întâmplare să o tolereze pe alta este pentru unii destul de abstractă. Asta se întâmplă atunci când unele situaţii le parcurgi că aşa trebuie, aşa se cade, acesta este ritmul, programul, deprinderea, rutina, iar pe altele le preferi că sunt rare, enigmatice ori pentru că-ţi plac din tot sufletul. Când eşti în tren accepţi compania colegilor de compartiment, deşi uneori îţi displace, însă iubeşti peisajul pe care ţi-l dezvăluie natura şi trenul prin deplasarea sa.
Trecerea Lunii în Taur spre seama ne face să fim mai încrezători în ceea ce am observat şi înţeles în ultima vreme ajungând în postura în care să ne mândrim că trecând prin tumultoase episoade socială am reuşi să rămânem integri, să ne menţinem sfera gândurilor intactă şi să nu ne schimbăm definitiv părerile despre oameni chiar dacă ei sunt acum într-un crescendo expresionist și caută să capteze atenţia cu cât sunt mai superficiali ori mai needucaţi.
Prin urmare, ziua ne aduce în faţa unor episoade care sunt încărcate de mister ori de umor, de penibil ori de ridicol. Tot ceea ce ni se întâmplă azi îmbină conţinutul cu neobişnuitul şi aduce atât de mult gust şi atâta prospeţime evenimentelor, încât până şi o simplă deplasarea până la piaţă ori la un magazin de cartier care nu presupune efort şi nici posibilitatea unei aventuri spectaculoase aduce o savoare aparte şi ne face să ne descărcăm sufletul de tensiune şi durere.
Unii vor considera că mişcarea le face bine, că anturajul este tonic ori că au mai vorbit puţin despre subiecte pe care le gândeau ori le interpretau greşit sau că au gustat puţin dintr-un aliment care pe popula visele de o bucată de vreme. Întregul spectru al acţiunilor va ţine de o anume deplasare a simţurilor spre ceea ce este corect şi asta înseamnă evoluţia, înţelegere, comunicare, schimb, deci flexibilitate.
Totuşi, suntem deja în Capricorn şi nu este cazul să ne gândim că a venit primăvara dacă am găsit o floare uscată între foile unei cărţi de botanică, dar putem să facem un exerciţiu de imaginaţie şi ne va fi bine.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne oferi privilegiul de a ne lăsa azi purtaţi de inspiraţie. Că asta înseamnă a mânca un anumit aliment interzis de medici, ori care nu se încadrează în dieta propusă sau de a ne apropia de oamenii ori lucruri care ne produc repulsie înseamnă flexibilitate, dacă un for interior ne cere asta. Putem face ca barierele gândirii limitate, a minţii false să se dizolve simplu în fața inspiraţiei adică a acelui mod de a fi şi simţi care contravine regulilor, rigidităţii, însă nu și a bunului simţ ori a disciplinei.
Există o formă de flexibilitate care eliberează individul şi-l duce pe drumuri largi, generoase, nu printre tufele de spini pentru a se lăuda cu mari şi profunde experienţe într-ale înţepatului.

Ultima zi a săptămânii ne pune la încercare răbdarea. Având parte de o opoziţie între benefici, ziua este marcată de ghinion, eşec, de revoltă afectivă, de idei răsturnate, de îmbrăţişarea unei conduite care nu este potrivită nici contextului nici măcar în raport cu anumite persoane faţă de care să zicem că ne putem permite anumite libertăţi.
Va fi de asemenea o zi marcată de pofte care ne aduc aminte de libertăţile pe care ni le-am permis anterior, însă de această dată nu mai este susţinută atât de mult această formă de inspiraţie. Lipsiţi însă de discernământul necesar unii vor abuza de alimente şi de băuturi, de urmărit cu privire lucruri indecente, de bârfit, de scormonit prin vieţile altora, de comentata la adresa altora şi acest lucru este mai puţin corect şi pentru echilibrul lor afectiv, dar şi pentru calitatea acţiunilor în care se implică. Opoziţia beneficilor pe axa gemeni Săgetător aduce mustrări de conştiinţă de genul “Mănânc şi plâng”, dar nu cu conotaţia compasiunii ca în “Moartea căprioarei”, poezia lui Nicolae Labiș, ci de înclinare a balanţei spre sentimentul de vină, de greşeală şi de ascundere a acestei relaţii cu scopul de a alimenta un sentiment vulgar, revoltător, antisocial.
Niciodată nu este bine să privim cu superficialitate momentul când beneficii se ceartă, ci să căutăm să punem în balanţă unui oarecare echilibru ceea ce ne vine de la Venus cu ceea ce ne vine de la Jupiter. Dacă un copil ştie să răspundă la întrebări gen “Ce ne dă vaca?” într-un registru al conflictului dintre benefici răspunsul merge în direcţia ironiei şi poate chiar a lipsei de respect dacă acest tip de răspuns nu este pronunţată cu intonaţia adecvată. Când trece în sfera indecenței la întrebarea “Ce ne dă vaca?” se răspunde “Teme pentru acasă!”.
Unii râd în faţa unei asemenea situaţii însă azi ea nu este citită pe un site cu bancuri şi nici nu este pusă pe naivitatea unui copil pentru ca fi o replică hazlie, ghiduşa, ci una demnă de tot ridicolul. Când pui în gura unui copil replicile unui om mare şi invers tabloul care rezultă este unul demn de tot ridicolul, aş acum se va întâmpla azi.
În acest raport de forțe Venus vine cu nevoia de a vedea şi aprecia frumosul pentru a ascunde teamă de murdar, impur, imoral, ridicol, penibil. Astfel, când trece prin Săgetător Venus este cu atât de vulnerabilă cu cat caută să demonstreze cât de este de distinsă şi elegantă, cu cât caută să-şi impună prin vizual ori prin dicţie sau prin atitudine un standard. Aceeaşi notă de neîncredere în forţele proprii ne vine şi din partea lui Jupiter care acum nu doar că este în exil, dar este şi retrograd, semn că refuză să înveţe, să aprecieze ceea ce îi este oferit în mod brutal, ostentativ ori printr-o forţare a privirii.
Astfel, ziua devine una care ne face să ne sustragem veseliei, bucuriei ori nevoii de a interacţiona. O numim zi de oboseală, de relaxare, însă în izolare ne tocăm toţi nervii şi găsim toate ideile pesimiste ori colerice ca să ne tulburăm. Este clar că Venus în Săgetător este dinamică şi demonstrativă şi pentru că dispune de o puternică energiei, contracţia venită din opoziţia cu Jupiter o face pe această dintr-un exponent al binelui, într-unul al răului, al disconfortului şi nemulţumirii, excelând la aceeaşi intensitate însă în sensul negativ şi neprietenos.
În a doua parte a zilei când Luna din Taur se opune lui Saturn aceste forme de nemulţumiri vor deveni obstacole în a ne regăsi echilibru şi a ne bucura de situaţiile simple şi constructive. Pentru că acest unghi se împlineşte între sextilul cu Chiron şi trigonul cu Pluton, Luna pare să ne aduce puţină maturitate prin condiţionări ca şi cum obstacolele ce ne vin azi în întâmpinare sunt educative, ne spune ce temeri avem, care ne sunt energiile inferioare, cum gândim când suntem presaţi de timp, constrânşi să nu facem nimic, să nu vorbim, s nu spunem, să stăm în pat că aşa spune doctorul ori să ţinem un secret deşi tentaţia de a spune este majoră.
Prin urmare, finalul săptămânii ne aduce o confirmare a ceea ce a simţit negativ de-a lungul întregii săptămâni. În general ziua este marcată de contradicţii, ne situaţi penibile şi greu de acceptată. Pentru că Jupiter din Gemeni, în raport cu o planetă individuală, vă aduce în sfera personală explicaţii pe care de regulă le găsim în dosare, pe site-uri, în lucrări sau tratate filosofice, convingându-ne că simt foarte bine cu ceea ce ne confruntăm, că înţelegem perfect ceea ce ni se întâmplă însă, în realitate, suntem mânaţi de patimi şi dorinţe pe care nu le putem controla deloc. De altfel, nici nu dorim pentru că plăcerea şi încântarea, aşa cum sunt ele schilodite şi cu capetele sparte, de acolo ne vin.
Dacă depunem un minim de efort să înţelegem ceea ce ni se întâmplă atunci tensiune sau raportul antagonist de forţe devin surse de echilibru şi vindecare. Înţelegerea este cea care este drastic pus ăla încercare azi şi orice efort în redresare ei este unul eminamente benefic.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a iubi solitudinea şi de a-i căuta beneficiile nu prin valorile societăţii de consum, cele pe care le ştim cât de apăsătoare ori tulburătoare sunt, ci prin cele ale nevoilor personale. Dacă avem nevoie de odihnă să o îmbrăţişăm şi să mulţumim corpului că ne oferă un asemenea semnal, dacă suntem refuzaţi într-un demers şi dăm curs tendinţei spre repliere să mulţumim universului că ne desprindem de evenimente care ne-ar consuma şi ne ajută să pe conservăm energia. Toate acestea prin înţelegere se pot transforma în energie pozitivă şi imensă negativitate ce duce la tensiune şi conflict să fie doar benzina cu care nu ne culcăm sub pernă, ci cu care ne duce de la Iaşi la Bucureşti, de ala Cluj la Timişoara, de la un capăt al lumii la celalalt, dacă dispunem de o maşină suficient de bună încât să o transforme în mişcare.

13 thoughts on “17 – 23 decembrie 2012

 1. TAMARA IVAS spune:

  domnule COSER

  Astept cu nerabdare analiza anului 2013.Ne faceti cadou de CRACIUN?

  Sunt fascinata de ceea ce citesc in fiecare saptamina ptr zilele urmatoare.

 2. Voi posta analiza la finalul anului…adica peste doua saptamani, pe 30 decembrie.

 3. Ivas Tamara spune:

  Va multumesc mult de tot si va doresc un CRACIUN fericit dvs,precum si celor
  care citesc mereu previziunile dvs.Va doresc un an nou mult mai bun si sa fiti incontinuare calauza noastra .Tuturor va doresc tot binele din lumesi sa ne vedem sanatosi in noul an care vine impreuna cu previziunile domnului
  COSER.

  Matusica TAMARA

 4. Anamaria spune:

  Va apreciez foarte mult pt tot ce scrieti , nu numai partea de astrologie cit si formularea textelor. Sper sa continuare sa scrieti in continuare si anul care vine dar si anii care vor veni. M-ar interesa sa citesc mai mult despre astrologie ( bineinteles începând cu cartea dumneavoastră ) si as vrea sa va contacteze pe mail in legătura cu citeva întrebări pe care le am.

 5. Sandulescu Agneta spune:

  Va multumesc,analiza anului 2013 o cautam in fiecare zii,va apreciez foarte mult,depuneti o munca sustinuta. aveti o ,formulare a continutului, aleasa.O incintare sa va citesc,multumesc,multumesc.

 6. Sandulescu Agneta spune:

  CRACIUN FERICIT!!!!!!!!!!

 7. Va multumesc!
  Si eu va iubesc si va respect foarte mult. Tocmai de aceea nu va pot oferi textul pentru 2013 oricum. Asa cum am spus, vi-l voi oferi cu mare drag in ziua de 30 decembrie.
  Sunt multe de observat, inteles si asimilat din conjuncturile astrale ale lui 2013. Anul 2012 a fost un an al extremelor. 2013 nu va mai fi asa, insa nu inseamna ca va fi mai bun.
  Sarbatori cu bine si din partea mea!

 8. Cristina spune:

  Brrrr , ne speriati !Inca din anul 2010 am asteptat deznodamantul a ceva ce s-a petrecut in 2012! Am stat cu sufletul la gura si incordata. Acum ca furtuna 2012 a trecut .. am ramas oarecum fara reper .2013 sper sa ne aduca macar liniste .

  Sarbatori fericite si un 2013 pe placul tau 🙂

 9. dana spune:

  Va rog frumos! Sint exact la intersectie: schimb orasul si slujba sau stau pe fundul meu. Evident ca schimbarea slujbei, in alt oras, schimba tot. E bine pentru mine? Fac bine sa plec de aici? Miine trebuie sa fac actele…. Ma ajutati cu un cuvint? datele mele sint 17. 02. 1962, bacau. Va multumesc frumos.

 10. Dana, indraznesc sa-ti spun ca nu, cel putin acum in perioada asta, nu, dar daca tot te-ai hotarat, atunci sa fie intr-un ceas bun.
  Important este ca in noua locatie sa-ti cauti un sustinator, un protector altfel totul se va transforma intr-un efort fara rost care te va duce din compromis in compromis spre ceea ce nu e bine sa se intample.
  Cu un sustinator multe din alea rele te vor ocoli. Tu esti destul de categorica, ori e alba ori e neagra. Ti-ar prinde bine o nuantare a acestei atitudini.
  Bafta!

 11. dana spune:

  Multumesc tare mult pt cuvant. Hotarirea nu-i luata ferm, de aia si oscilez… sa fac sau nu schimbarea. Ceva nu-mi da drumul… simt ca ceva nu e cum trebuie. Din acest motiv v-am si cerut ajutorul pentru ca eu cred in dvs. Hirtiile sint facute insa sufletul meu nu prea e incintat. Interesant este ca persoana care trebuia ca astazi sa duca dosarul la semnat nu a mers…. A aminat. Sau poate ca SUS se cern altfel lucrurile. Poate ca am facut demersurile ca sa plec,dintr-un gol… Va multumesc frumos si Sarbatori cu lumina si iubire!

 12. Oana spune:

  Pace, lumina, iubire,… si Crăciun fericit alături de cei dragi!

 13. maria spune:

  Buna seara domnule GHEORGHITA COSER, va citesc cu multa placere si interes toate articolele pe care ni le oferiti saptaminal, va doresc sa aveti parte de multe bucurii si sanatate si anul care vine sa ne bucurati sufletul cu aceleasi articole si indrumari.

  MARIA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.