24 – 30 decembrie 2012

Ultima săptămână a anului 2012 se construieşte într-un regal de forţe astrale de o mare eleganță şi de un mare rafinament astral, într-un crescendo aşa cum îi stă bine unui final de an. Săptămâna debutează cu o conjuncţie între Soare şi Junon când se dă tonul unei întâlniri, ori când se pun bazele altora şi care vor lăsa o urmă adâncă în evenimentele acestei săptămâni. Dacă ne referim la calitatea ideilor, la profunzimea sentimentelor, ultima săptămână a anului va excela şi pentru că din start ne spune ceea ce este bun şi ce nu din relaţiile pe care le dezvoltăm, dar nu amplu şi nici complicat, ci precis, atât de precis încât unora s-ar putea să li se pare chiar brutal. Ulterior, calitatea tentaţiilor care ar putea să ne mobilizeze în ziua de marţi constituie un preambul la ceea ce vor dezvolta miercuri, dar nu oricum, ci gândind și urmărind măsura lucrurilor, inteligenţa sau înţelepciunea momentului. Abia de miercuri înţelegem cât de important este simțul prin valorile pe care ni le ordonează, cât de necesară este disciplina şi cât util ne este procesul de analiz[ pe care-l aplicăm propriei fiinţe.
Sextilul Saturn-Pluton prin recepţia lor mutuală ne îndeamnă să ne exprimăm prin calităţile pe care societatea ni le apreciază cel mai mult pentru ca pe Luna plină de vineri să descoperim că atât calităţile cât şi defectele sunt forme de energie care ne sunt în egală măsură utile: unele pentru exprimare, altele pentru sublimare. Procesul evoluţiei este unul atât de rafinat şi de distins încât este nevoie de o mobilizare a valorilor din sfera relaţiilor, apoi spre noţiunile pe care considerăm că le stăpânim cel mai bine pentru a ne întâlni, ca în ziua de vineri, cu calităţile şi defectele în cantităţi egale.
Finalul săptămânii ne îndeamnă să ne admirăm ca o creaţie a tot ceea ce s-a-ntâmplat de-a lungul acestui an, atât prin gândurile şi stările sufleteşti care ne cuprind, dar şi prin ecoul pe care-l primim din jur, indiferent că acesta are sau nu legătură cu ceea ce s-a-ntâmplat în mod direct azi. Pentru că o conjuncţie Soare-Pluton se va consuma în ultima zi a săptămânii cu Soarele într-o postură privilegiată, semnul natal trece peste multe dintre predispoziţiile de ordin personal, doborând barierele pe care alte planete le domină în temă natală.
Ceea ce se va consuma în această săptămâna constituie nu îndemnul de a aprecia creaţii ale minţii false, cele care ne spun că la fiecare 100 de ani stă scrisă câte o apocalipsă, nici că vibraţiile planetei se schimbă de la o zi la alta sub imperiul unor forţe pe care cei care le anunţă nici nu pot să le pronunţe bine, ci o analiză, ce-i drept deloc simplă, a ceea ce a însemnat experimentarea unui an cu multă tensiune, cu Jupiter, Marele Benefic, în exil, pictat de Luna neagră cu tentaţii periculoase, un an cu două careuri Uranus-Pluton şi cu o trecere a lui Saturn, Seniorul Karmei, într-un semn al dominării prin putere.
Ceea ce trebuia făcut am făcut până acum. De aici încolo putem să ne uităm în propria ogradă şi să ne numărăm cu fiecare zi care trece frunzele care ne cad din pomul vieţii atunci când nu-l hrănim corespunzător şi să ne bucurăm împreună cu prietenii ori cu familia de fiecare ramură care apare în coroană. Noi suntem copacul, noi suntem coroana, noi suntem frunzele care cad şi cele care se ridică spre lumină. Noi întrupăm aceste minunate bogăţii doar dacă alegem să trăim viaţa cu simplitate, în mod personal, cu putere de creaţie nu invaziv, cu dăruire şi dragoste, nu prin tristeţea egoismului și a obsesiilor materialiste. Vine un an nou şi nu putem decât să trăim cu speranţa că va fi mai bun decât se arată.
Avertismentul acestei săptămâni ne îndeamnă spre responsabilitate pentru că dincolo de calităţi şi defecte, dincolo de putere şi slăbiciuni, chiar şi dincolo de experienţele pe care le cerem ori de cele pe care le obţinem deja, rămâne omul responsabil în fața valorilor pe care le foloseşte.

Începem săptămâna cu o formă de susţinere pe care o avem o singură dată pe an, atunci când Soarele, Măria Sa, îşi dă seama că nu poate face nimic de unul singur nimic şi atunci se întoarce spre relaţiile vechi, spre asocierile mai vechi pentru a se destinde, pentru a cere ajutor, pentru a-şi aminti cum este să trăieşti.
Momentul când Soarele şi Junon sunt în conjuncţie este un moment benefic pentru stabilitatea relaţiilor pentru că aduce dovezi de prietenie şi stabilitate şi chiar dacă fondul afectiv merge spre tradiţional, se insistă pe acele lucruri care nu se uită uşor, ce nu se şterg cu timpul, care rămân într-o memorie care va fi tot timpul accesibilă.
Ceea ce se manifestă acum nu este însă un element cuc are să fim mândri, care să ne ajute relaţionarea şi se păşeşte dincolo de o limita, cea impusă de o anume prejudecată ce pate fi legată de faptul că unii oameni nu pot, nu mai ştiu, nu mai vor să se afle în legătură unii cu alţii. Ceea ce se înţelege azi din conjuncţia Soare-Junon şi apoi din trecerea Lunii prin Coada Dragonului este un element puternic pe care mulţi îl vor numi lecţie de viaţă. Este momentul când coborâm privirea şi lăsăm jos armele orgoliului şi vanităţii.
Ceea ce se va consuma chiar în prima zi a săptămânii ne ajută să privim cu alţi ochi viaţa, familia, prietenii să considerăm că putem munci pentru ei mai mult şi că doar prin acest mod se depăşesc bariere karmice dureroase, delicate. Sentimentul prieteniei prin intermediul zodiei Capricorn este unul atât de adânc și nepământean încât obţinându-l ai impresia că nu mai doreşti nimic altceva. Totul este simplu, atât de simplu încât te pierzi în visare, te simţi liber şi deschis să te poţi juca peste tot în casă pentru că bunicul te urmăreşte atent şi niciodată nu se supără ba mai mult te urmăreşte cu dragoste şi înţelegere având tot timpul pregătite două braţe cu care să te prindă.
Întâlnirea Soarelui cu Junon ne vorbeşte azi despre acele sentimente stabile, despre curajul de a iubi în tăcere, de a nu face demonstraţie şi de a trece cu vederea ceea ce doare, supără sau incomodează pentru că viaţa nu este construită numai din bucurii, ci şi din necazuri, iar rostul lor este de a se schimba, de a se primeni pentru a se pregăti de sărbătoare, adică de a deveni şi ele bucurii şi să nu rămână toată viaţa lovite de stigmatul negativităţii.
Dacă am înţeles că starea şi motivaţia ţin de o dinamică internă, de forţa cu care fiecare va dori să se desfăşoare într-un registru nou, cel al înţelegerii, acceptării şi pacifismului, al acţiunilor sociale, nu vor avea acelaşi noroc. Dinamica se va îndreapta spre o conjuncţie Soare-Pluton, care se va împlini în ultima zi a acestei săptămâni şi care ne pregăteşte pentru un final de an complicat marcat de o doză de insatisfacţie pe care fiecare, având la bază ceea ce vine acum, în această zi, spre sine, va încerca să o ascundă. Lucrurile vor fi însă simple, poate prea simple faţă de ceea ce ne-am obişnuit să trăim şi pentru că ne aşteptăm să fie complicat, să nu reuşim să facem față la cât de dinamic este, derularea lor se va face într-un mod delicat şi discret. Efectul este însă unul deosebit de important şi tocmai de aceea mulţi vor traversa o stare de agitație nu atât în fața evenimentelor, pentru că le vor observa consistența, intensitatea şi dinamismul, cât în fața perspectivei lor.
Raporturile antagonice dintre benefici îşi mai păstrează însă aroma punând în discuţie subiecte delicate, aducând din sacul memoriei acele elemente de comportament care nu au soluţie pentru că profitând acum de înclinaţia spre pacifism relaţional, promovată de conjuncţia Soare-Junon, să-i construim artificial o haină şi să o folosim pentru a-i da o notă artificială.
Prin urmare, debutul săptămânii ne pregăteşte pentru un compromis, însă, în cea mai mare parte, acest compromis este elementul de bază în relaţiile pe care le vom dezvolta de-a lungul acestei săptămâni. Se poate vorbi azi de o oarecare nesiguranţă în ceea ce privește perspectiva relaţiilor, însă ceea ce se consuma azi este, în spaţiul acestei zile, benefic şi corect. Dacă acum curajul de a depăşi o barieră este pus lângă înţelegerea că, fie bucurii, fie tristeţi, toate se pierd în negura timpului şi ceea ce rămâne este dragostea faţă de oameni, vom accepta mai uşor grija că lucrurile nu pot şi nici nu au cum să rămână aşa cum suntem invitaţi să le trăim azi. Mulţi îşi vor programa să-şi petreacă sărbătorile într-un cadru considerând că le va fi suficientă decizia, faptul că au avut puterea de a se hotărî, de a se decide. Vor vedea însă că până la finalul săptămânii multe se vor schimba şi grupele vor cere modificări, poate chiar reconfigurări.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne aminti azi despre puterea de a crede, cea care traversează orice problemă, orice complicaţie socială, cea care are nevoie doar de decizia personală de a păşi în această direcţie, în rest, din necunoscut, o mână nevăzută face totul. Când crezi totul se topeşte şi devine limpede, până şi o inimă îngheţată.

Trecerea Lunii în Gemeni ne ajută să ne ordonăm gândurile, să devenim puţin mai flexibili, să nu mai dăm atât de multă importanță inconveniențelor de ordin social şi să căutăm soluţiile cele mai simple, cele mai accesibile, de ce nu poate şi cele mai superficiale. Ceea ce se întâmplă azi, când Luna abia a intrat în Gemeni, se poate traduce prin trădare. Venus şi Lilith se întâlnesc azi într-o opoziţia şi nu este deloc puţin lucru pentru că de aici înţelegem că nu doar forţa lui Venus este slăbită, ci şi ecoul social, iar selecţia negativă a evenimentelor ori a fenomenelor nu poate sta prea mult pe gânduri, nu poate fi deloc indulgentă şi înclină balanţa către nedreptate ori către dreptatea subiectivă, către ceea ce vine spre noi să ne tenteze, să ne compromită, să scoată în evidenţă altceva decât suntem în stare să facem ori care ne reprezintă.
Întreaga zi va sta sub semnul luptei cu ceea ce este corect şi bun, cu ceea ce ne reprezintă ori ceea ce ne place cel mai mult să facem. Cu alte cuvinte, dintr-o intenţie nespusă ce poate fi luată drept bună, oamenii se vor lovi unii de alţii căutând să-şi exprimea bucuria, jovialitatea, certitudinile, ştiinţa, înţelegerea, puterea ori abnegaţia de a merge mai departe pe motiv că ştiu mai bine decât alţii ceea ce este de făcut. Aceasta nu reprezintă altceva decât bufonul care strică petrecerea, cârcotaşul care stă în colţ şi judecă fiecare personaj care îi trece prin fata refuzat cu insistenţă să se uite la sine ori să se integreze pe sine în acest decor, chiar dacă fizic este şi el acolo.
Această atitudine nu este obligatoriu să fie integrată într-un singur personaj, ci este ceva ce ne va învălui pe toţi pentru că vom simţi că suntem motivaţi să ne ridicăm deasupra celorlalţi prin ceea ce apreciem acum ca fiind calităţile cele mai intense. Ceea ce vine acum prin opoziţia Venus-Lilith este constrâns la solitudine, să trăiască în izolare şi prin asta a nu se înţelege că este invitată, ci pedepsit prin lipsa de mobilizare în direcţia pozitivă.
Azi înţelegem că direcţia pozitivă spre care conjuncturile astrale nu ne pot duce ci de care este necesar să ne apropiem prin voinţa proprie este măsura. Nici Lilith în Gemeni, dar nici Venus în Săgetător nu-şi poate impune o măsură pe care să o folosească, nu au niciuna şi nici cealaltă, posibilitatea unui autocontrol şi întâlnindu-se într-un moment în care Marte atinge ultimul grad al exaltării sale, fiecare va căuta ceea ce crede că are mai bun şi oamenii se vor stresa unii pe alţii prin calităţi, bucurii, glume nepotrivite, critici constructive dar lansate într-un moment prost, griji false dar invazive.
Pe acest fundal Luna nu se poate stabiliza pe o anume direcţie şi va căuta să se mulţumească cu faptul că acest context dacă se poate mulţumi cu ceva atunci acel “ceva” nu este altceva decât mobilitatea. Viteza de reacţie şi consumul sunt principalele obstacole ale acestei zile şi abia spre seară ne vom da seama că bucuriile sărbătorilor au şi un revers al medaliei, adică adună sub titlul de “reuniune” oameni care nu au nimic în comun şi-i obligă să experimenteze ceea ce de bună voie nu doresc ori nu pot.
Prin urmare, 25 decembrie este o zi stresantă, de compromis făcut de dragul unei atmosfere pe care o dorim plăcută şi pe care, judecând-o aşa, ajungem să o susţinem în mod artificial. Nu există nicio îndoială că oamenii, în general se iubesc unii pe alţii, însă fără măsura sentimentului, gândirii, fără a calcula intervenţia unuia asupra celuilalt relaţiile devin invazive şi în loc să ne simţim liberi ori ajutaţi de prezenţa celorlalţi, ne simţi îngrădiţi şi constrânşi să ne comportăm conform limitelor lor, conform barierelor de comportament ori de gândire pe care, culmea, chiar cei care ne invită la exprimare liberă ni le pun.
Se poate vorbi despre un paradox, se poate vorbi despre o nebunie care nu poate fi încadrată în nicio regulă şi care vrea să ne convingă că această degringoladă poate fi încadrată în atmosfera sărbătorilor de iarnă. Nu judecăm şi nici nu criticam, pentru că fiecare se distrează cum consideră mai bine şi mai frumos, dar să o numească distracţie tematică, nu sărbătoare de crăciun deoarece Crăciunul este o sărbătoare a bucuriei şi bucuria nu este nicidecum invazivă, ci, dimpotrivă, uniformizează spiritele şi îi face pe oameni liberi, deschiși, numai buni de a se extinde cu eleganţă şi graţie unul faţă de celălalt.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne aminti că bucuria este un mister al vieţii şi că a trăi bucuria în rememorare înseamnă a te împăca nu doar cu trecutul tău ci şi cu al celorlalţi, a fi tolerant şi a învinge prin asta. Nu este nimic invaziv în bucurie, iar dacă observăm că trăirea ne duce la izolare şi regret să ne amintim de bucuria nevinovată a copiilor care iarna se alintă unii pe alţii și, când fulgii sunt mai mari, aleargă zglobii prin zăpadă, gustând direct din zbor câte un fulg de nea.

Registrul se schimbă şi ceea ce nu avea o forma şi nici un conţinut, ori care cerea o formă şi un conţinut aparte se îmbracă acum în straie noi. Abia acum se poate spune ca bucuria sărbătorilor ia o formă, se desprinde de simulare, de prefăcătorie şi se deplasează spre exprimare liberă, spre curaj, deschidere, forţa. Azi Marte îşi schimbă semnul şi dorinţele îşi caută un alt mod de a se exprima, de a se pune în valoare, iar oamenii un alt mijloc de a se căuta unii pe alţii, de a interacţiona şi de a face schimb de impresii ori gânduri. Valorile umane sunt acum exprimate deschis şi dacă va fi să greşim cu ceva atunci o vom face prin lipsa de măsură, prin neputinţa de a ne opri, dar va fi altfel decât am experimentat ieri.
Azi Luna şi Jupiter se întâlnesc, când Marte era încă în Capricorn, într-o conjuncţie şi gândurile se adună pe ceea ce nu este corect, pe forţa de a cuceri o redută, de a pune la punct un adversar printr-o măsură corectă, de a-i da o lecţie, cea mai înaltă şi puternică pe care o putem acum oferi. Nu putem însă să ţinem sub control voinţa, nici gândul de a pune la bătaie tot arsenalul pe care-l avem, fie cel ce ţine de tăria de caracter, fie cel dat de suita de gesturi, atitudini ori intenţii. De azi simţim că ne revine vitalitatea, că ne simţim mai liberi şi că putem să privim în față tot ceea ce este tendenţios şi dacă ceva vine să ne provoace putem privi aceasta ca pe un eveniment lipsit de vreun pericol, care nu ne poate pune în dificultate şi care va urmări mnai mult să ne distreze decât să ne compromită.
Ceea ce nu sesizam că prin însăşi această distracţie ajungem în punctul în care să nu ne mai putem desprinde de replică. Un individ de proastă condiţie va simula lipsa de orgoliu, de valori, de ataşamente pentru că urmăreşte să-şi atragă interlocutorul pe teritoriul său, adică să-l tragă în jos, apoi să-l învingă din doi timpi şi trei mişcări. Marte în Vărsător conţine şi această componentă a riscului, iar azi aceasta va lua forma stărilor diferite, contrare, care blochează elementele ce intervin doar la nivelul contrastului. Este şi aceasta o formă de deschidere, de evoluţia, de manifestare, însă oricât de înalt am numi-o ea tot în categoria prizonieratului este blocată.
Personalitatea va fi însă elementul cel mai delicat, cel mai vulnerabil pentru că aduce două forțe masculine într-o manifestare incompatibilă. Pe de o parte energia vitală considera linişte, înţelegere, desfăşurarea într-un cadru benefic, pacifism, ca necesitate de bază, iar demonstraţia de forţe, câmpurile de energie neobişnuită la care avem acces, explozia de putere, schimbările bruşte de direcţie ori de atenţie, mijlocul prin care se obţine satisfacţia.
Pe acest fond careul dintre Soare, partenerul de manifestare a lui Marte în acest complex tulburător, şi Uranus, guvernatorul Vărsătorului, ne pune în fața unor situaţii fără ieşire. Bucuria de a trăi este singulară şi nu poate fi reprodusă nici măcar de alte persoane din acelaşi grup, nevoia de aventură, de asemenea şi orice încercare de a implica mai multe persoane în acest demers va genera leziuni, conflicte, pierderi de bunuri, funcţionarea deficitară a aparatelor, a corpului, a gândirii, adică o răscolire a ceea ce intenţionam să folosim cu precădere în perioada asta. Intrarea Soarelui în fereastra careului Uranus-Pluton aduce o notă de disconfort care va ieşi din cadrul vieţii intime, din cel al familiei şi va genera efecte pe zona publică. Asta înseamnă că tot ceea ce implică planuri pentru viitorul apropiat ori schimbarea unei direcţii de deplasare stabilită încă de luni va aduce convulsii şi tensiuni, o manifestare într-un alt registru al efectelor şi cei implicaţi în clarificare, modelare, ajustare în intenţia lor de a face bine se vor trezi că sunt criticaţi, marginalizaţi ori acuzaţi de faptul că încurcăa lucrurile.
Aşadar, una din principalele trăsături a acestei perioade este apelul la limpezime, la claritate într-un mod nepotrivit pentru protagonişti, pentru participanţii la eveniment în aşa fel încât ceea ce este anunţat nu este pus pe conjuncturile generale, obiective, ci pe intenţia celui care anunţă modificări ale cadrului general. Este, deci, vorba despre o confuzie care dacă va fi scăpată de sub control va genera tensiuni care vor face apel la evenimente pe care cei implicaţi le-au crezut uitate de ceilalţi.
Prin urmare, ziua de miercuri este marcată de discuţii fără rost, de mesaje care nu pot fi înţelese şi de încercare a de a creiona un viitor bun însă prin mijloace nepotrivite ori printr-o totală lipsă de tact. Dacă termenul, cuvântul, instrumentul constituie elementul cel mai dificil al zilei, efectele sale în planul vieţii reale nu îi va lăsa pe oameni să se manifeste liber, îi vor constrânge să lucreze în contrast cu stimul şi aceasta nu este libertate de expresie şi o altă formă de penitenţă.
Vor fi însă oameni, şi nu puţini la număr, care vor considera că timpul le rezolvă pe toate, că flexibilitatea lui, inteligența momentului pe care timpul o manipulează atât de bine va aduce lumina în tot acest demers şi va clarifica ceea ce acum este confuz ori nedrept.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne aminti că mobilitatea este o stare subordonată vitalităţii şi ea trebuie ţinută sub control prin metodă, regulă, disciplină, prin coordonarea ei spre o ţintă nobilă, superioară, constructivă. A o lăsa liberă înseamnă a fi în consonanţă cu tentaţia distrugerii cea care devine azi un element ce ne curtează prin aspectul său agresiv şi puternic.

După ce am fost invitaţi să deschidem Cutia Pandorei, după ce am fost chemaţi să ne punem la bătaia întregul fond afectiv şi intelectual, Saturn şi Pluton îşi împlinesc sextilul lor aducând recepţia lor mutuală la cota maximă. În acelaşi registru Soarele şi Chiron se vor întâlni într-un sextil şi înainte ca Luna să treacă în domiciliu va împlini cu Mercur o opoziţie, care nu va trece încă în Capricorn, ci abia pe 31 decembrie.
Trăsăturile acestui unghi este însă unul mult prea extins să se limiteze la nivelul acestei zile. Calitatea acestui unghi constă în faptul că cele mai multe dintre vibraţii se întind spre multe evenimente din timp şi că azi se consuma ceva din calitatea unui vârf, privit ca parte dintr-un întreg, ca sumă a eforturilor pe care baza le face necontenit pentru a se înălţa, spre a se extinde.
Ziua de 27 decembrie ne aduce aşadar confirmări ale unor demersuri sociale, ale unor mijloace de manifestare, ale unor intenţii despre care nu am ştiut dacă sunt utile sau nu, am ştiut că sunt doar puternice sau plăcute. Azi vedem că sunt şi utile şi prin tot ceea ce se întâmplă azi sunt încurajaţi să le continuăm, să nu ne descurajăm şi să ne mobilizăm pentru a fi mai flexibili, mai bogaţi în informaţii, mai abili în a folosi cuvântul, noţiunea, termenul. Utilizându-le ne vom da seama că implicaţiile acestora ţin mai mult de desfăşurare de forţe, de integrarea într-un mediu nou, de descoperirea acelui Eu benefic şi puternic, de a culege roadele unor calităţi pe care acum le hrănim prin gândire pozitivă, prin focalizarea întregului spectru al atenţiei pe ele.
Pentru că Luna şi Mercur sunt într-un conflict azi, evenimentele mici, cele care au tendinţa de a ocupa mai mult timp ne enervează, ne tulbură şi ne duc în postura de a apela la cuvinte şi sensuri care nu sunt potrivite. Din fericire acestea nu ţin şi de regulă se transformă într-o veselie generală, chiar dacă sacoşele de la magazin se rup şi toate cumpărăturile se rostogolesc pe jos înainte de a ajunge cu ele acasă, chiar dacă un copil face o glumă şi speriindu-ne finalitatea a ceea ce ne consuma, ne face să ne oprim din lucru, să ne ieşim din ritm are un final fericit şi plăcut, distractiv, comic.
Adâncimea evenimentelor nu va sta nicidecum în aceste situaţii, ci în uşurinţă de a găsi soluţia cea mai bună pentru că ne depăşi un obstacol. Depăşirea lui înseamnă a ridica standardul de lucru, a delimita zona suspiciunii şi îndoielii, de cea a eficienţei şi a găsi un fir despre care să ştim sigur că ne va duce la lumină.
Ceea ce ne va încânta azi vine din uşurinţa cu care ne destindem anumite zone ale fiinţei şi prin destindere poate surveni o ameliorare a stării de sănătate sau chiar să ni se permită accentul la înţelegerea virtuţilor terapeutice ale unor produse ori să ajungem să cunoaştem fiinţe care vor avea pe viitor un rol important în echilibrare şi armonizarea propriei fiinţe. Întregul context astral ne duce spre acceptare, acces, deschidere, flexibilitate, transparență şi limpezime în a folosi mijloace sofisticate ale fenomenului social. Prin acestea oamenii se vor dezvolta spre încredere şi ajutor reciproc îndreptându-se spre o formă de succes care le va fi mai mult util decât plăcut.
Fenomenul social nu se va lăsa mai prejos de aceste direcţii personale şi el va include o deplasare a puterii între două puncte extreme, între nevoia de a căuta echilibrul prin recunoaştere şi uşurinţă de a renunţa la ceea ce este vechi pentru a o menţine. Unghiul este favorabil structurilor militare, celor administrative, dar şi acelui sector din zona spiritualităţii care se ocupă de organizare, administrare ori gestionarea valorilor.
Prin urmare, ziua de 27 decembrie ne ajută să ne înţelegem mai bine, să ne deschidem spre mijloace noi de exprimare şi să dovedim o anume flexibilitate în gândire şi în acţiune pentru a obţine un avantaj, poate nu unul substanţial sau plăcut, dar în mod sigur unul util. Dacă în zona personală dinamica acestei zile este una care pendulează de la pericol la hilar, trăsătura care pare că va tulbura puţin spiritele fără a produce efecte pe termen lung.
Necesitatea va fi însă elementul care integreaza trăsăturile acestei zile într-un lanţ de zile sau de evenimente care pun pe individ o presiune suficient de mare încât să fie motivat să-şi şi dorească schimbarea, devenire, progresul. Ceea ce vine spre noi azi poate lua înfăţişarea unei despărţiri, a unei întâlniri remarcabile pe care cei puternici vor reuşi să la înţeleagă şi să le integreze atât pentru binele sufletului cât şi pentru cel al corpului. Totul va purta amprenta flexibilităţii, însă dacă ideile curg mult mai bine nu înseamnă că datorită lor, evenimentele, vor avea o perspectivă important, ci această componentă trebuie integrată într-un demers amplu, într-o construcţie mult mai mare în care să legăm ideea de context, de finalitate.
Dacă înţelegem mecanismul informaţiei, fenomenul social se va dezvălui din ce în ce mai mult pentru că anul 2013 va fi destul de complicat la capitolul relaţia individului cu sine, confruntarea cu reacţiile sale, cu ceea ce a construit, cu edificiul de care este atât de mândru şi care se poate dovedi fie în totalitate, fie parţial fals. Lucrul cu sine, în faţa unui val al schimbării, aşa cum ne cer deopotrivă Saturn din Scorpion şi Pluton din Capricorn, ne invită să înnoim dimensiunea personală a vieţii şi să ieşim pe zona publică în straie de sărbătoare.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne gândi cu deschidere la ziua de mâine. Azi ideile ample sunt cele avantajate, cele pe termen scurt provoacă incidente.

s

Luna plină de azi ne conduce pe un tărâm misterios şi constituie practic elementul care ne poate sugera că anul 2012 s-a încheiat şi deciziile majore nu se mai pot finaliza în următoarele zile, fiind prea ample şi prea importante. Opoziţia luminariilor se suprapune peste axa Zenit-Nadir al momentului de Lună plină cu Soarele în preajma lui şi descriind un Zmeu reuşesc să aducă elementul cel mai înalt şi punctul cel mai sensibil într-o zonă unde pot acţiona şi lucra împreună.
Până când luminariile se întâlnesc, adică în preajma orei 12,20, energia zilei ne va îndemna spre idei, gânduri, spre a răscoli trecutul şi a-l valorifica prin explicaţii, justificări, printr-o mobilitate specială a noţiunilor şi sensurilor. Prin idee, calitatea acţiunilor acestei zile va fi una impresionantă şi va avea ceva din dinamica zilei anterioare care ne pune în faţa unor decizii asupra cărora vom reveni cu mare putere în anul următor. Acum însă ne vom întâlni cu calităţile şi cu defectele proprii căutându-le sensul pe care s-au orientată în felul acesta şi identificăm diferite persoane care, în aprecierea de acum, dovedesc un rol esenţial în conturarea lor.
Pe baza acestora, prin idei, prin dinamica şi expresivitate, reuşim azi să ne dedicăm unui singur scop pe care apoi să-l vedem ramificându-se prin sentiment, dragoste, prin iubirea pe care o purtam celor din jur şi prin teama de a nu pierde singurul lucru care pare să ne învăluie şi să ne încurajeze: sensibilitate.
Iubirea şi aprecierea celor din jur devine prin această lună plină mijlocul prin care doborâm barierele şi prin care reuşim să ne punem în valoare. Că scoatem din seif banii pe care i-au adunat în ultima lună, ori că ne îmbrăcăm în hainele cele mai frumoase, nu contează pentru că starea de spirit va conta, ea va fi cea care ne va aduce culoare şi forţă vieţii, ea este cea care ne îndeamnă să ne exprimăm elegant şi cu încredere. Totul va fi coordonat azi în raport cu prietenii şi protectorii, cu acele aspecte ale vieţii care nu se adâncesc fără să le fie şoptit la ureche “Noapte bună!”, care nu intră la un examen fără să-şi sune bunica ori care nu se despart de obiecte dragi care le amintesc de episoade încărcate de emoţie şi sensibilitate. În spatele acestora multe dintre ele se consumă în durerea şi nevoia de a împărtăşi măcar singurătatea dacă nu şi adâncimea şi frumuseţea sufletului. Întâlnirea dintre aceste două zodii reci (Racul şi Capricornul) aduce vieţii o semnătură care modelează, asemenea daltei care scrie adânc numele dragi în piatră care nu are încă un chip. Prin dragoste de oameni, prin muncă şi prin ambiţia de a marca trecerea ceea ce este neînsufleţit prinde viaţă şi lumina devine mult mai frumoasă atunci când le mângâie.
Ziua devine o expresie a nevoii de a învinge, dar nu prin entuziasm, nu prin lipsa de control, nu cu sufletul la gură, ci în linişte şi calm prin înţelepciunea momentului şi întotdeauna având în minte un chip încărcate de bucurie sau durere.
Acestea sunt elementele care ne vin cu Lună plină şi prin ele ne sporim calităţile ori defectele, le ridicăm nivelul de înţelegere ori ne rafinăm expresivitatea şi descoperim, la final, că ne-am construit diguri dintr-o daltă pe care, prin naştere, am primit-o în dar, chipuri noi.
Aceste chipuri ne duc în a doua parte a zilei spre confruntarea cu sine, spre a descoperi dacă ne atribuim în fals său adevărat roluri şi dacă putem să le ducem mai departe. Spre seară ne încearcă teama şi curajul de a ridica standardul de viaţă, de a ne exprima într-o limbă nou, de a căuta sentimente pe care nu le cunoşteam sau care ne îngrijorau şi urmărim să le oferim acestora direcţii noi. Dacă unii reuşesc să ierte, să uite, să depăşească un moment de tensiune, să lege din nou o legătură ruptă, să depăşească o dezamăgire ori să intre într-o nouă etapă a muncii, a succesului. Totul se împleteşte şi o formă de aşteptare plăcută ne învăluie în aşa fel încât să fim conştienţi că nu putem rezolva toate defectele, d ar nici satisface toate calităţile. Vom înţelege însă că viaţa este construită din calităţi şi defecte şi că adesea lumina fără umbre nu se poate pune atât de bine în valoare.
Prin urmare, 28 decembrie este o zi efervescentă, dinamică, în care plutim ori patinam pe un suport pe care nu l-am ştiut atât de alunecos ori de puternic şi care constituie semnul că oamenii se susţin de cele mai multe ori unii pe alţii şi emanaţiile lor nu sunt simple rebuturi, ci elemente care definesc pânza relaţiilor sociale pe baza cărora din aproape în aproape tot noi ne dezvoltăm o psihologie comportamentală mai mult sau mai puţin corectă, dar întotdeauna în raport cu calitatea propriilor emisii. Suntem marcaţi de calităţi şi defecte pentru că alegem acest lucru, suntem puşi în postura de a ne încleia viaţa şi de a-i îndatora pe ceilalţi pentru a ne îndeplini dorinţele sau devenim mijloace prin care firele destinului sunt rupte şi ne eliberăm aripile de înger pentru a ne ridica spre luminiţa de la capătul tunelului.
Ceea ce vine spre noi azi porneşte iniţial de la o idee apoi se adânceşte într-o simţire magică, pe care vom reuşi să o punem în valoare în 2013. Ceea ce ni se va părea interesant este precizia cu care suntem puşi în faţa unor situaţii în care nu există jumătăţi de măsură, ori iubim ori nu, ori trebuie să iertăm ori nu, iar aceasta poate părea o activitate obositoare şi tristă. Cei care urmăresc să-şi menţină ideea, luciditatea din prima jumătate a zilei pot să-şi controleze sentimentele şi să nu se tulbure în faţa acestor situaţii. Ceilalţi devin revendicativi în mod gratuit preferând să întruchipeze, din acest tablou, umbrele. Rolul lor va fi puternic evidenţiat în 2013, indiferent de zodia în care s-au născut şi chiar şi lor le va fi necesar un moment de sinceritate faţă de sine şi un minim de efort de a se dezbrăca de condiţionări, prejudecăţi şi a munci cu sine mai mult decât să ceară pentru sine.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne lăsa în voia evenimentelor acestei zile însă neapărat în conformitate cu ideile lucide din dimineaţa acestei zile. Chiar dacă Luna este în careu cu Uranus și în opoziţie cu Junon, tabloul devine nimic altceva decât un resort care ne motivează să ieşim din cadrul îngust construi pe baza calităţilor şi defectelor. Azi putem descoperi că suntem mai mult decât atât. Suntem plini. Suntem întregi.

>

Azi lucrăm asupra libertăţii, asupra gândurilor care ne dezleagă de condiţionările pe care le atribuim celorlalţi. Uranus şi Junon sunt în careu şi se vine din sfera puterii personale cu acele încurajări pe care individul nu prea le-a apreciat niciodată, dar acum, că vin după Luna plină pot fi uşor integrate şi folosite. Deşi unghiul înseamnă depăşire limitei vieţii personale, azi, în ceea ce priveşte viaţa privată, se poate spune că ne deschidem faţă de ceea ce ne-a făcut să suferim, faţă de ceea ce nu am înţeles, față de ceea ce constituie un impediment în comunicare şi peste care am considerat că niciodată nu putem trece. Valorile vieţii individuale sunt acum ridicate la rang de etalon, dar doar la nivel ideatic pentru că imediat ce vom încerca să le aplicăm vom constata că nu se pot susţine, nu mai sunt utile.
Trigonul Lunii cu Capul Dragonului ne aduce expresivitate, descoperire, însă nu ne susţine deloc în aplicarea aceea ce descoperim şi nici nu ne ajută să ne dorim acest lucru. Ceea ce este bun şi ceea ce este rău va trebui rumegat, disecat, despărţit în multe fire pentru a înţelege de unde vine şi unde se termină, care este mijlocul cel mai eficient prin care pot fi valorificate. Totuşi, ca într-un paradox nu de valorificare ne arde azi, ci de cât de adânc putem ajunge cu mintea, cu ideile ori cu atenţia.
Pe zona socială acest careu ne spune că suntem ineficienţi, că suntem contra timp, că suntem fără cuvinte, că ne risipim în proiecte fără rost şi că înţelegerea vieţii personale, dacă nu este solidă, puternică, probată, nu valorează nici cât o para chioară. Asta înseamnă tensiune, asta înseamnă careul dintre cei doi şi acesta este obstacolul care ne apare. Mental, gândim că este nevoie de mai mult, ai bine, mai puternic, mai eficient, însă social nu reuşim să integrăm şi nici să probăm ceva acum. Din nou suntem în faţa unei amânări, în faţa unei constrângeri. Unii vor considera că este o joacă ori că întregul efort nu este decât rodul unei ambiţii, însă ei un astrolog ştie că Luna în domiciliu nu se opreşte la cât are, aprofundează şi doreşte să-şi îmbrace sensibilitatea cu sensuri noi, cu modulaţii aparte care, pe zona publică s-ar putea să nu mai fie deloc eficiente. Această formă de expresivitate ne duce în imposibilitatea de a dovedi dacă am înţeles ceva de la viaţă şi ne va suna ca un fel de analiză a întregului an 2012, deşi unghiul de azi nu face referire decât la diferitele tipuri de relaţii pe care le-am dezvoltat.
În faţa acestei situaţii omul obişnuit dă vina pe ceea ce-i iese în cale considerând că gândurile sale sunt corecte, realitatea din jur nu este. Dacă depăşim cadrul acesta marcat de obsesia vinovatului calitatea de consilier ori cea de mediator pune un rost pe evenimentele sociale pe care să-l putem apoi folosi în aprecierea trecutului. Prin el înţelegem dacă am judecat bine sau nu oamenii, dacă am fost corecţi în ceea ce-i priveşte pe colaboratori ori dacă experienţele anului 2012 ne-au ajutată în vreun fel să relatăm mai simplu şi mai eficient. Doar în sfera mentală aceste îndemnuri pot avea un sens şi doar prin intermediul ideii, nu al impusului calitatea vieţii se poate, în 2013, îmbogăţi.
Prin urmare, în ultima zi de Rac (Luna în Rac) ne îndemnă să dăm vieţii personale sensuri magice, superioare, să o ridicăm pe un piedestal de pe care să nu-l mai putem da jos. Azi suntem deopotrivă curajoşi şi nepăsători al fenomenul social atunci când îl urmărim. Când însă ne lovim de episoade ale manifestărilor publice, căutam vinovaţi fără a ne opri acest proces mental de reaşezare a evenimentelor întregului an 2012, în ceea ce privesc relaţiile şi rostul acestora, pe un făgaş normal.
Azi vom observa că există o discrepanţă marcantă între ceea ce credem despre viaţă şi cum se prezintă ea în realitate, cum gândim despre oameni şi cum sunt ei de fapt. Cine va încerca să pună în aplicare ideile care le vin acum în minte vor fi învinuiţi de proiecţii şi vor avea dreptate. Mintea nu va reuşi să scoată în evidenţă aspectele esenţiale ale persoanei şi să o şi pregătească pentru confruntarea cu societatea. Ceea ce gândim azi devine constructiv şi corect dacă nu căutăm echivalentul în prezent, dacă nu punem imediat în aplicare ceea ce ne vine în minte.
Tocmai de aceea recomandarea pentru această zi este aceea de a ne preocupa de ceea ce este important, de a gândi mai mult, medita, contempla, însă de a nu pune în aplicare încă rezultatul acestor activităţi. Viaţa se desfăşoară într-un registru complicat azi şi nu vor fi câştigaţi cei care vor încerca să meargă pe două fronturi, ci doar cei care se deschid spre adâncimile sufletului, care lucrează cu ei înşişi şi care aleg să cunoască pentru că în perspectivă, în 2013, să se folosească din plin de rezultatele activităţilor de acum.

Finalul săptămânii ne aduce o Lună în Leu, semn al expresivităţii şi căldurii, al cultivării valorilor personale şi al stimei de sine. Azi Soarele şi Pluton se întâlnesc într-o conjuncţie şi multe dintre activităţile epuizante ale săptămânii îşi ating ţinta ori sunt reduse la tăcere. Azi două forţe se unesc şi mulţimea tace, uimită, în faţa unei creaţii remarcabile. Prin Soare, creaţia are căldura, generozitate, putere, expresivitate, iar prin Pluton ea este adâncă şi reformatoare. Indiferent cu ce element rezonam mai bine puterea de a ridica standardul existenţial ia azi înfăţişări foarte mari. Puterea individuală nu va dezvălui de unde-şi extrage energia, care este izvorul său, însă pentru a se menţine arată că a suprimat dorinţa ori s-a luptat şi se mai luptă încă pentru a o controla şi a o pune în scopul binelui.
Conjuncţia Soare-Pluton înseamnă şi careul Soarelui cu Uranus, încă activ, şi alături de alte unghiuri care s-au tot consumat de-a lungul acestei săptămâni calitatea de reformator pe care o deţine azi miezul conjuncturilor astrale ne îndeamnă să ne formăm deja o părere despre anul 2013, despre cum se va contura şi despre cât de amplu şi puternic va fi.
Ultima zi a săptămânii este o mare lovitură şi în acelaşi timp o mare figură. Azi ne exprimăm prin resursele cele mai puternice şi urmărim să obţinem rezultate nu prin forţă, ci prin flexibilitate. De luni ne pregătim pentru această zi și atât Saturn cât şi Pluton au adunat atât de multă forţă încât individul care alege să se manifeste pe zona publică nici nu va şti cum se va mai modula, ce ecou va avea acţiunea asupra mediului social.
În afara luptei cu dorinţa, cu expresia egoistă a muncii individuale, ziua vine cu o adâncime aparte ca şi cum, alături de alte unghiuri împlinite de-a lungul săptămânii, acum se atinge concluzia cea mai important asupra a ceea ce a venit peste noi în 2012. Lumina şi adâncimea ne duce spre o formă de expresie care produce admiraţie şi care ne sperie atunci când ne aflăm în fața a ceea ce nu cuprindem, înţelegem sau evaluam.
Nu doar când Soarele şi Pluton sunt în conjuncţie, dar şi când Saturn şi Soarele sunt în sextil, calităţile individuale sunt luate drept etalon pentru grupuri, societate, iar individul poate să se impună mult mai bine în mediile în care s-a integrat deja. Dacă munca sa de-a lungul anului 2012 a fost de a primi acceptul unei comunităţi, acesta este momentul când barierele cad, când forţa de coeziune se dezvoltă în direcţia dorită şi când multe dintre elementele acestei săptămâni capătă sens, rost şi cărora li se poate vedea finalitatea.
Ceea ce este interesant vine abia din modul cum Soarele devine un purtător de lumină între mesajul celor două planete aflate în recepţie mutuală, Saturn şi Pluton, şi care prefigurează ceea ce am indicat de mai multe ori că anul 2013 este un an al încercărilor individuale, al desfăşurării Eului într-un registru complicat, atât de complicat încât mulţi vor considera că este unul dintre cel mai efervescent an al vieţii. Nu mai este un secret că această înţelege s-a transmis încă din ziua de ieri, când Luna a fost în trigon cu Capul Dragonului pentru că în 2013 Axa Dragonului şi Saturn se vor curta pentru a aduce înţelesurilor personale o stabilitate şi o maturitate aparte.
Aceste mesaj este însă modulat diferit în funcţie de semnul natal şi fiecare zodia că avea rezervat în analiza pentru anul 2013 un loc special.
Prin urmare, ultima zi a săptămânii ne aduce în faţa unor decizii majore. Puterea de a găsi şi acţiona sunt puse pe picior de egalitate şi elementul cel mai important care vă transpare din aceasta va fi succesul, nu la scena deschisă, ci acela care se infiltrează prin încrederea, acceptare, toleranta, recunoaştere.
Vorbim aici nu doar de uşurinţa de a accepta, ci de a de a înţelege munca unei naţiuni, de a o folosi în scopul promovării unor valori puternice, şi prin analogie, de a raporta aceasta la nivel individual şi de a elogia omul împreună cu munca şi succesul său.
Ultima zi a săptămâni aduce o efervescenţă plăcută în ceea ce priveşte raportarea la propria persoană, prin faptul că se urmăreşte toleranţa în faţa unor vicii, ascunderea slăbiciunilor legate de pasiune, sexualitate dezlănţuită ori abstinență totală, ori în faţa unor ambiţii prea mari şic are inspiră teamă prin amploarea lor.
30 decembrie este un moment de deschidere în care se insistă pe calitatea şi puterea dezvoltate de-a lungul lui 2012 şi care acum se vor evidenţia printr-o ultimă picătură, una care însă nu vine de sus, din exterior, ci din adâncul sufletului, din izvorul fiinţei, din ceea ce individul numeşte rost, menire, scop, misiune. Cu toţii avem un scop în viaţă şi el nu implica neapărat ridicarea greutăţii omenirii, a karmei popoarelor, ci împlinirea unei ţinte individuale care va genera o undă veritabilă şi, prin raportare, ea se va extinde și în alte medii. Fiind vorba despre Saturn şi Pluton se poate vorbi despre efort susţinut, despre muncă, despre respectul pentru toate acestea. Ultima zi a săptămânii este un elogiu adus acestora.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a privi cu deschidere calităţile acestei zile şi dea le valorifica în mod înţelept, în afară prejudecăţilor pentru că duritatea vine din rigiditatea ori din refuzul transformării. Flexibilitatea şi energia concentrată, cel două calităţi ale zilei se vor regăsi de multe ori de-a lungul lui 2013.

4 thoughts on “24 – 30 decembrie 2012

 1. Cristina spune:

  „Când crezi totul se topeşte şi devine limpede, până şi o inimă îngheţată.” Asta e, într-adevăr… DEEP!!!

  Gheorghiţă, pe bune, chiar nu ma pot abţine să nu te citesc săptămânal!

  CRĂCIUN FERICIT!!

  Cu drag şi recunoştinţă,

  Cristina

 2. Roxanna spune:

  CRACIUN FERICIT !!

  Cu LUMINA si IUBIRE INFINITA

  Cu mult drag

  Roxanna

 3. Geani Stoica spune:

  Craciun cu pace in suflet si iubire ! Va multumesc pentru ca sunteti, dar mai ales pentru ca scrieti !

 4. dana spune:

  Sarbatori minunate si sa ne ajuti sa intram in bine si cu bine in noul an! Multumesc pentru tot. cu drag, Dana

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.