10 – 16 decembrie 2012

Săptămâna 10-16 decembrie este mult mai încărcată de aspecte şi mai dinamică decât săptămâna anterioară. Ceea ce ne va surprinde la acest interval nu va veni din intensitatea unghiurilor, ci din complexitatea lor, din abilitatea de a răscoli adâncimile sufletului, de a încurca multe cărări şi de a ne lăsa în fața singurului traseu viabil şi corect pe care am fi putut să-l urmăm. Fie că începem într-un ton calm şi liniştit sau că ne simţim luaţi de val, în această săptămâna ne apropiem din ce în ce mai mult de ceea ce înseamnă cale personală, traseu, ideal personal. Mulţi nu ştiu şi chiar dacă ştiu nici nu înţeleg ce înseamnă acest ideal şi probabil pentru că multora nici această săptămână nu le este edificatoare în vreun sens. În exprimare comună, destinul, calea personală este ceea ce ţi-a rămas când nu ai putut să încerci ale trasee. Prin acest concept a putea şi a alege au conotaţii diferite faţă de situaţiile comune, pentru că trăind în dualitate o acţiune personal atrage din subtil un ecou şi deci o acţiune a altui for, unul care are calitatea pe care o cere gândul prin modul cum este el construit şi orientat. Nevăzând mâna din subtil, nu înseamnă că ea nu există, refuzând să observăm ce face, ce modifică, ce schimbă, nu înseamnă că avem dreptul să ne revendicăm totul, nu înseamnă că avem dreptate să spunem: “Nu există destin. Eu fac totul.” Există forţe care sunt atât de puternice încât singura lor limitare este dată de spaţiul mic şi îngust pe care îl deţinem noi. Noi suntem atât de mici și ele atât de mari încât ar fi împotriva propriilor legi să se încuie într-un spaţiu ca al nostru pentru că ar risca distrugerea lui. Pentru noi limitarea are altă definiţie, poate chiar una construită în consonanţă cu neputinţa lor, adică incapacitatea de a fi atât de deschişi încât să simţim desfăşurarea universului, şi prin adâncime, şi prin depărtare, nu doar prin cristalele de lumină care ne înconjoară această închisoare. Din acest joc al dualităţii se naşte o gândire sănătoasă, cea care învaţă, prin naștere, să trăiască într-un spaţiu îngust, dar tinde (evoluează) să se întoarcă Acasă, spre marile spaţii, spre marile desfăşurări de forţe. Expansiunea este în această săptămâna o mare tentaţie, însă nu şi pentru cei care au mai folosit-o în mod corect, nu pentru sufletele alese care nu se pot desfăşura decât prin lumina care le arată pe unde să se extindă.
Un om comun, care nu-şi poate gândi viaţă decât prin educaţie va avea o săptămână care va lupta împotriva principiilor sale, care i va lăsa impresia de apropiere şi depărtare, de profunzime şi superficialitate, adică o dualitate care îi alunecă printre degete. Cei care ştiu să-şi controleze pornirile simt că din această acţiune le vine controlul şi vor căuta să înţeleagă de ce sunt chemaţi spre anumite zone, de ce sunt criticaţi, de ce sunt refuzaţi ori invitaţi să împărtăşească şi celorlalţi din bogăţiile pe care le deţin. Nu trebuie decât să fim un pic mai mult deschişi, să înţelegem că viaţa este încărcată de mister şi că misterul coexistă cu noi de la cele mai simple sentimente, până la acţiunile cele mai ample care presupun controlul energiilor ori manipularea stărilor de conştiinţă.
Viaţa socială este acum un teren mult prea nesigur pentru noi, mult prea complex pentru a reuşi să înglobeze o desfăşurare atât de mare de forţe, așa cum se anunţă. Tocmai de aceea să nu cerem în această săptămână imposibilul de la viaţă şi să căutăm să ne hrănim cu modestie, cu puţin, cu ceea ce ştim şi putem face, cu ceea ce putem înţelege şi accepta. Tentaţia expansiunii pentru o fiinţă comună înseamnă risipire şi, dusă în dimensiunea sufletească, aceasta înseamnă rătăcirea minţii, pierderea norocului, nefericire şi chiar boală. Refuzul a ceea ce nu putem face, controla sau înţelege va trebui să-şi aibă rădăcina în săptămâna anterioară, însă noi nu reuşim să vedem corect trecutul decât atunci când îl numim prezent şi numindu-l altfel, ca într-un paradox, el dispare sau îl facem noi să dispară. Puţini vor fi cei care nu se vor lacomi în a cere, oferi, construi, extinde spre zonele celorlalţi în săptămâna 3-9 decembrie. Acum vom fi din nou tentaţi, însă vălul evenimentelor care cere consum imediat nu ne va mai permite să avem controlul asupra ceea ce vom deveni.
În această săptămână avem parte şi de o conjuncţie Jupiter-Lilith (miercuri) de Luna nouă (joi), dar şi de o revenire a lui Uranus din mersul retrograd. Toate acestea pe fondul unor unghiuri destul de complicate pe care Mercur, intrat de marţi în Săgetător, şi Venus, care va intra duminică tot în Săgetător, le construiesc. Se poate spune despre această săptămână că este obositoare, grea, complicată în ceea ce privesc relaţiile, dar puternică în ceea ce priveşte evoluţia individuală.
Aşadar, această săptămână ne dă aripi şi unii vor şti să zboare, vor avea susţinerea destinului personal pentru că l-au mai căutat şi în alte rânduri şi sunt obişnuiți cu aceste lucruri. Alţii se vor extinde ca Icar spre un spaţiu necuvenit, impropriu cu acelaşi efect ca şi în celebra legendă. Ca avertisment, se cere multă atenţie, prudență şi de fiecare dată când simţiţi că sunteţi atraşi pe un teren nou examinaţi oamenii, situaţia şi, obligatoriu, perspectiva. Există prea multă forţă în acţiunile de acum pentru ca perspectiva lor să nu-şi atingă finalitatea. Preţul, însă, s-ar putea să fie puţin prea mare pentru ca plăcerea zborului să dăinuie în memorie.

În prima zi de Scorpion, Luna va căuta să regleze conturile cu societatea, cu centrele de putere şi de a le oferi acestora prilejul de a se centra în ceea ce au urmărit, sperat, dorit. Împlinindu-se doar aspecte bune, prima zi a săptămânii se va dovedi benefică şi motivantă, puternică şi înălţătoare oferindu-ne privilegii care să ne încânte şi să ne bucure deopotrivă.
Trecând prin trigonul cu Neptun, Luna aduce bucuriilor un contur, delimitându-le de cadrul social, de posibilitatea de a cheltui nişte resurse, de a centra aspiraţiile cele mai înalte într-un prezent care va fi obligat să dovedească soliditate şi trăinicie. Aceste înclinaţii, deşi sunt benefice şi nu ar trebui să ne pună prea multe probleme, se pot constitui ca motive de vanitate, orgoliu şi acestea două atrag după sine alte două trăsături negative: invidia şi făţărnicia.
Pe acest fond, Luna şi Saturn ating faza maximă a conjuncţiei lor şi vor da acestor direcţii comportamentale evidenţă sau chiar trăinicie. Apoi, va conta mai puţin că Luna şi Pluton vor împlini un sextil, pentru că în primul plan va trece Mercur aflat acum pe gradul anaretic al zodiei Scorpion, aducând voinţei şi dorinţei de putere mai mult elan şi entuziasm decât este cazul.
Apoi, să nu uităm că Luna în Scorpion este în cădere şi că vibraţiile sale binevoitoare pot fi pervertite atât de mult încât oamenii să se ruşineze de acţiunile lor chiar şi atunci când vor să facă bine, chiar şi atunci când scopurile lor sunt corecte. Ceea ce se construieşte acum pe cer ne oferă indicii clare că deciziile şi hotărârile acestei zile ţin mai curând de o îngrădire, o limitare sau o îngustare a voinţei, o constrângere la a acţiona într-un anumit registru, la a simţi într-un anumit mod care nu ne permite prea mult contactul cu realitatea, ci ne îndeamnă să ne construim noi înşine impresii despre lumea reală. În timp, impresiile să invadeze atât de mult conştiinţa individuală încât să aibă mai multă importanţă decât realitatea în sine, decât prezentul, decât ceea ce se vede cu ochiul liber, decât ceea ce este evident.
Paradisul pierdut al acestei zile ne pune în postura de a dori, nu să ne umplem un gol, prin creaţii personale, ci să le ascundem, considerând că ceea ce este evident se află într-un stadiu nerafinat şi că imaginaţia, speranţele false, sunt cele care vor dăinui de-a lungul în timp. În realitate, totul este un joc al puterii şi această înclinaţie spre a crede ceea ce este ascuns mai mult decât ceea ce este evident nu indică nicidecum o rafinare bruscă a vibraţiei personale, a gândirii, ci o adâncire a ei în obsesii şi aspiraţii care sunt legate direct de putere.
Prin urmare, prima zi a săptămânii ne va pune în postura de a ne păcălim pe noi înşine cu aspiraţii şi direcţii care nu sunt nici prea corecte şi nici aşa cum le gândim. Dacă alegem să visăm, o vom face împotriva celor din jur, împotriva destinului şi în niciun caz pentru a fi mai profunzi, mai rafinaţi, mai dedicaţi muncii, ci mai puternici, pentru a deţine controlul asupra unui sector. Această obsesie a puterii nu poate veni decât din teama de a nu pierde controlul şi ea cere o judecată corectă pentru a distruge întregul edificiu pe care ne situăm.
Alterarea simţului realităţii prin folosirea gândirii practice pentru a defini această inversiune şi a o pune pe un piedestal, constituie elementul cel mai periculos al acestei zile pentru care ne vom mobiliza întregul spectru al gândirii.
Viaţa este ea însăşi un vis şi alterând-o şi mai mult nu constituie obiectivul principal, ci dimpotrivă o modalitate de a ne risipi şi mai mult rezervele pe care le avem, bănuţul de aur pe care l-am primit atunci când am pornit pe acest drum. Mercur pe gradul anaretic din Scorpion înseamnă abuz de putere, încredere prin selecţie negativă a informaţiilor folosindu-se de toate mijloacele care îi sunt la îndemână. Tocmai de aceea recomandarea pentru această zi este aceea de a ne dezvolta o gândire sănătoasă, de a ne apropia mai mult de emoţie, decât de idee şi dacă ideea îşi cere mai mult drepturile, să o punem întotdeauna lângă simţire, lângă rosturile faptei, relaţiei sau demersului pentru a o vedea ca într-o oglindă.

Ipostaza în care Mercur va trece în Săgetător îl plasează pe acesta, după ora sa de ingres, în casa a II-a, cea care face referire la munca depusă, la câştigul obţinut din aceasta, dar şi la hrănire, la ceea ce este proaspăt şi firav şi are nevoie de un mediu prielnic, o idee, o ţintă, un ideal pentru a se ridica. Maniera în care o face va fi însă destul de controversată pentru că impune în rafale repetate atacuri la adresa personalităţii şi va aduce o formă de comunicare pe care oamenii nu reuşesc încă să o stăpânească. Astfel, adevărul va lua înfăţişarea unui trubadur care în loc să aline sufletele celor care au uitat cum este să trăieşti pentru a iubi se transformă într-un personaj care ţine prelegeri despre conduita celui care iubeşte reuşind să îmbine într-un mod miraculos teoria cu practica. În Săgetător, Mercur are de îndeplinit o grea misiune, aceea de a se prezenta ca un cunoscător al adevărului, deşi nu ştie adevărul. Acest mod de a lucra cu instrumentele abstracte înseamnă inspiraţie, channeling, adică de a permite introspecţiei să circule însă de a nu ţi-o revendica, de a fi un mesager care alege în mod deliberat să fie deposedat de dreptul de a deţine vreun privilegiu. Oamenii nu ştiu însă cât de valoroasă este această modestie, cât de preţioasă este comoara celui care poate să insufle celorlalţi stările sale sublime, cât de miraculos se regăsesc oamenii atunci când reuşesc să se oglindească unii pe alţii. Unii spun că este însăși scopul pentru care fiinţele trăiesc în comunitate şi eu subscriu acestei idei.
Dacă oglinda nu este plăcută sau nu este perfectă, ea va nemulţumi prin ceea ce arată sau prin ceea ce nu poate arăta şi de aici se vor naşte controverse care vor face din această zi una care se va axa pe conduită, pe raţionamentul că atunci când o dovedesc unii sunt superiori celorlalţi, însă cu toţii, până la urmă, trăim în acelaşi întuneric.
Faptul că Luna începe un nou ciclu draconitic acum şi se va afla şi în conjuncţie cu Saturn aduce zile o notă puternică şi înţeleaptă, curajoasă şi senină pentru cei care merg pe sârmă, dar nu se uită în jos şi depresivă, dureroasă şi lipsită de orice perspectivă pentru cei care doresc să atribuie adevărului parţial statutul de adevăr final. Uitându-se în jos înţeleg că se află la mare înălţime, simt pericolul pasului din prezent şi uită sau îşi anulează toţi paşii riscanţi pe care i-a făcut până a ajuns la această înălţime. Privind în sus, chipul zeilor este din ce în ce mai aproape şi lumina înţelegerii se revărsa asupra noastră încă vom înţelege în mod miraculos că realitatea se schimbă în primul rând dacă îi spunem să se schimbe, dacă lingura se îndoaie nu pentru că exercităm asupra ei o forţă care să-i anuleze realitatea, ci pentru că ochiul nostru pătrunde flexibilitatea absolută din spatele oricăror lucruri. Este important să înţelegem că bucuria vine din profunzime, forţa de asemenea şi până la urmă tot ceea ce este valoros şi trainic este ascuns. Atunci când te afli într-o peşteră întunecată primul lucru pe care îl faci când îţi este dor de lumină sapi o gaură în perete, nu dărâmi peştera. Gaura în peretele întunecat al acestei zile este inspiraţia, starea de lumină, de limpezime, de transfer, de claritate, cea care ascunde în ea toate comorile lumii şi le păstrează pentru noi cei care spunem că ne aflăm în căutarea luminii şi de fapt noi căutăm pe cel care a creat-o.
Într-o combinaţie extrem de abstractă aspectele zilei de azi ne duc spre bucurie şi încântare, spre transfer de valori şi spre o deschidere către ceea ce poate fi folosit pentru zbor doar prin credinţă. Deşi Săgetătorul aduce în zodiac verbul „a înţelege”, credinţa este expresia utilităţii care ne vine azi pe baza combinaţiei născută acum din dragostea mişcării față de autoritate.
Prin urmare, 11 decembrie este o zi în care începutul are un farmec aparte, se modulează şi se combină cu foarte multe informaţii din mai multe domenii şi toate vin dintr-odată asupra noastră obosind mintea celui care nu se lasă în voia întâmplării ca un spectator. Privindu-se oamenii îşi spun azi “Ştiu cine eşti” şi îşi pun unii altora etichetele unor informaţii vechi, nu privesc modulaţiile de lumini şi umbre care ne vin din minte, din structurile emoţionale, din fizic, ci recunosc un chip şi funcţionează ca un program de recunoaştere facială: afişează din baza de date totul despre tiparul identificat. A fi în legătură cu nedefinitul, cu misterul, cu ţinta cea mai înaltă care este adusă în zodiac de Săgetător înseamnă să iubeşti nedefinitul şi să uiți că eşti într-un anumit fel doar pentru a trăi noutatea unei deschideri pe care zeii nu o numesc, căreia nu i-au dat nume pentru a o putea oferi în dar fiecărei persoane în parte ce alege deliberat să nu mai privească în jos spre întuneric, ci spre vârful muntelui, adică spre Acasă.
Asta implică a folosi informaţia pentru a-i ajuta pe cei din jur, pentru a-i susţine, pentru a le anula durerea fizică sau pentru a-i mulţumi şi a le face viaţa mai uşoară, însă nu tu eşti cel care lucrează, ci altcineva, altceva nedefinit, lipsit de obiect şi în mod paradoxal atât de real când este privit prin ochii unul singur om.
Magia acestei zile este una tulburătoare. Oamenii nu ştiu încă să lucreze cu aceste energii, nu pot să le accepte pentru că se hrănesc cu o altă formă de realitate, cu frica a ceea ce văd pentru că au fost învăţați să nu vadă prezentul. Oamenii trăiesc pentru vedea tot timpul trecutul, pentru că azi prezentul înseamnă a ţinti cu privirea spre vârful muntelui şi ne a propune să ne folosim forţa, gândul, puritatea minţii pentru a ajunge acolo.
Se spune că cel mai puternic îşi adună puterea şi slăbiciunea într-un singur punct şi nu este de mirare că la fel se va întâmpla şi azi pentru că a fi în lumină şi a experimenta nemulţumiri şi eşecuri sociale (conjuncţia Jupiter-Lilith de mâine) ne va pune la îndoială ceea ce ştim noi despre lume. A sosit timpul să nu ne mai îndoim de noi înşine, pentru că suntem mai reali decât ceea ce atingem, mâncăm sau vedem, ci de modul cum am fost educaţi să vedem lumea, să ne hrănim cu ea şi să-i oferim zilnic ofrandă.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne oferi cât mai multe momente de interiorizare, de a descoperi ce se află acolo în adâncuri, ce fierbe şi ce striga după lumină, unde se deschide peştera pentru a trimite un fascicol incandescent. Cei care lucrează cu energia care sunt obişnuiţi cu folosirea tehnicilor de channeling vor avea o zi de modulare a vibraţiei spre un nou ţinut ca şi cum ceasul biologic se schimbă. Să fim, aşadar, pregătiţi!

Trecând în Săgetător, Luna aduce o plus de graţie mesajului special pe care Mercur îl lansează, împlinind la puţin timp de la intrarea în acest semn o conjuncţie cu acesta. În semnul acesta, mesajul binefăcător are darul de a ne proteja şi de a ne oferi o multitudinea de exemple de bune practici atât de natură mentală, cât şi de natură comportamentală prin care sufletul se poate împlini, iar corpul maturiza pentru că împreună poate construi valori cu adevărat reale.
Există însă şi elemente care se vor mobiliza deoarece drama acestui îndemn, pentru că pune piedici în a înţelege sensurile adânci ale vieţii şi a valorifica un potenţial pe care fiecare îl are atunci când îşi alege o existenţă aici pe pământ, captează întreaga atenție. Ceea ce se va interpune azi ține de o serie de elemente pe care viaţa individuală nu le poate compensa, adică în mod singur individul nu poate să se impună pentru a le contracara, ci va fi nevoie de concursul altor factori, de forţa unei gândiri adânci pe care oamenii o descoperă atunci când îşi unesc forţele şi caută împreună adevărul ori ridică împreună aceeaşi greutate.
Mercur în Săgetător se referă la o greutate descoperită ieri şi înţeleasă azi, dar şi identificarea unor forţe contrare ieri şi cu care ne vom confrunta azi. Dacă ne gândim că Jupiter înseamnă expansiune, iar Lilith tentaţie, pornind, fie şi numai de la acești termeni, agresivitatea unei forţe care se alimentează prin lipsa de control a oamenilor ne canalizează pe trasee atât de complicate în care demonstraţia să fie mult mai importantă decât calitatea gândirii. În felul acesta, ceea ce este tendenţios şi compromiţător vine din expansiune, din a ne îndrepta spre mai multe surse dintr-o necesitatea acută de a invoca ajutorul, de a cere soluţionare prin implicare unor forţe exterioare, de a ne părăsi locuinţa într-un moment delicat, de a abandona totul în favoarea unor elemente exterioare, atunci când acestea au mai mult nevoie, cer mai mult şi mai mult şi limitele corpului, minţii, sufletului par să nu mai permită asta. Aspectul este însă complicat pentru că el începe să fie vizibil de la începutul lunii şi cere o depăşirea a limitelor personale, nu invocarea altor condiţii exterioare care să le înlocuiască pe cele care sunt acum. Asta înseamnă o modalitate practică de a dovedi sinceritate, prietenie, de a fi conform promisiunilor făcute, de a fi cinstit, de a fi puternic, de a dezvolta o anumită calitate şi de a nu confunda răsfăţul cu şansa, norocul sau beneficiul destinului.
Acolo unde se cere mai mult, să se ofere mai mult din ceea ce este personal, pentru că dacă se extinde orizontul înţelegerii spre un alt domeniu, dacă se invocă neputinţa personală, în situaţia în care nu se ştie dacă efortul duce corpul, mintea sau sufletul spre eşec, înseamnă egoism, invidie, adică refuzul de a acționa aşa cum ne învaţă înţelepciunea esoterică “să oferim şi ceea ce nu avem” adică tradus “să oferim şi ceea ce credem că nu avem”.
Acesta este traseul scurt ce ne duce de la agonie la extaz, de la eşec la succes, de la a pierde oameni, la a câștiga prieteni, la a dezvolta o aversiune pentru oamenii care cer fără a înţelege că destinul nu forţează cu solicitări multiple decât firile care au această amprentă în destinul lor, care se tem să ofere şi care nu înțeleg că prin această încercare li se întinde o mână spre a-şi depăşi o limitare, o închistare, un obstacol. Împreunarea lui Jupiter cu Lilith înseamnă întuneric, neputinţă, refuz, judecată greşită invocarea lui “nu pot” sau a lui “m-am săturat” de prea multe ori.
Asta înseamnă ca Jupiter să fie compromis de tentaţie şi să se opună tuturor (Luna simbol al maselor) în timp ce masele sunt parte dintr-un program mult mai amplu şi mai complex, înălţător şi sublim (conjuncţia Luna-Mercur). Refuzând, se aduce conflictul din social în sfera intimă şi se pune pe umeri o povară prea mare pentru individ, iar rănile pe care acesta le provoacă vor fi mult prea dureroase.
Prin urmare, 12 decembrie ne îndeamnă să fim puternici şi să nu ne pierdem dacă viaţa ne pune în faţa unor eforturi prea mari, dacă suntem scoşi din ritmul personal. Toate acestea sunt făcute pentru beneficiul nostru, pentru experienţa personală şi să acordăm acestei provocări toată atenţia de care suntem în stare. Obstacolele sociale există pentru că din interior le dictăm aşa. Dacă ne schimbăm, dacă ascultăm vocea sufletului, dacă ne lăsăm în voia inspiraţiei, dacă avem încredere în noi înşine mai mult decât în ceea ce am fost educaţi să vedem, să înţelegem şi să gustăm avem şansa de a descoperi că universul este mai mult decât o suită de zi/noapte, iar evoluţia se poate realiza în afara unei autoflagelări. Suspiciunea, îndoiala, iluzia că suntem fiinţe încărcate de păcat poate ieşi și se poate evapora fără să îmbrăţişăm asceza, însă nu se poate fără a dovedi seriozitate faţă de noile dimensiuni ale vieţi spre care tindem, acum, în acest stadiu. A dezvolta o curiozitate faţă de ceea ce se află în mintea celorlalţi ne va duce în mod indubitabil spre ipostaza în care aceştia să ne arate ce gândesc, însă doar la nivelul la care putem înţelege şi cunoaşte. Dacă ne ridicăm nivelul va fi suficient doar o vorbă, un text, o ipostază de sinceritate, dacă nu, va trebui să simţim gustul amar al dezamăgirii sau cel diafan al iubirii. O simplă cerinţă atrage din univers forţe care duc la îndeplinirea a ceea ce cerem, însă ochii sunt educaţi să citească altceva, urechile să audă alte sunete şi mintea să prelucreze toate acestea, păcălindu-se că trăieşte.
Iluzia expansiunii ne convinge să ne legăm de toate impresiile false, să considerăm că toţi ne poartă pică, să cultivăm o respingere faţă de tot ceea ce nu se potriveşte regulilor şi să considerăm că procedăm corect.
Pentru că 12 decembrie este o astfel de zi recomandarea este aceea de a ne oferi privilegiul de a primi cu mulţumire adevărul chiar dacă el înseamnă a constata că oamenii simţi şi gândesc faţă de noi altceva decât am dorit. Nu contează ce gândesc şi ce simt acum. Important este că ştim că butucul pe care navigăm este putred şi ne vom apropia de un mal, ne vom opri din a naviga prin acesta ape tulburi. Să îndrăznim mai mult. Cine ştie poate, ajunşi pe mal, descoperim că ştim să zburăm, nu doar să menţinem o echilibristică pe un buştean scufundat într-un râu.

Luna nouă din Săgetător ne îndeamnă anul acesta la curaj şi îndrăzneală. Beneficiind deja de câteva conjuncţii active, apropierea Lunii de Soare ne duce în situaţia de a ne exprima liber, prin putere, forţa de a convinge un auditoriu că deţinem adevărul, că ştim ce spunem, că ne place să ne exprimăm, că vorbim despre ceea ce suntem întrebaţi şi prin aceasta lăsăm o impresie pozitivă. Totuşi, nu suntem departe de ceea ce s-a-ntâmplat ieri şi retrogradarea lui Jupiter din casa mulţimii ne îndeamnă să dezvoltăm convingeri eronate şi să căutăm să ni le impunem ca etalon. “Aşa gândesc şi aşa este!”, “Aşa trebuie să fie pentru că aşa este corect” deşi nu se ştie dacă persoana care emite asemenea afirmaţii a ajuns la aceste concluzie luând în calcul toate datele. De altfel, puţini vor fi cei care se vor gândi la corectitudine, la putere de exprimare, la înţelepciune în situaţia în care in jur se duce o luptă a informaţiei, a banului câştigat în modul cel mai uşor şi simplu cu putinţă, a tensiunilor marcate de eventualitatea pierderii unui statut sau a unor privilegii. Marte, ca planetă neaspectată pe tema lunii noi, ne aduce, din casa a XII-a, probleme de conştiinţă. Anterior am dezvoltat dorinţe care s-au dovedit periculoase pentru ceilalţi, care i-au dus în postura de a pierde un anume statut, de a se adânci într-un compromis şi mai mare şi acum îşi întorc chipul către persoana care a avut în sensul acesta cea mai mare contribuție.
Dând ascultare acestor mustrări de conştiinţă, pe fondul revenirii lui Uranus pe mersul direct, oamenii consideră că îşi rezolvă problema, nu că se întorc la ceea ce în perioada retrogradării lui Uranus, adică a întoarcerii sale la probleme mai vechi, nu au reuşit. Se pare că azi vom da peste un alt paradox şi nu va fi simplu deloc să-l înţelegem ori să-l temperăm ceea ce va fi foarte greu pentru următoarele patru săptămâni.
Fiind pe ultima parte a zodiei Săgetător, Luna va împlini o conjuncţie cu Junon înainte de a trece în exil (Capricorn). Va fi ca o ultimă răbufnire, ca o ultimă explozie a nevoii de a tempera o direcţie complexă, abstractă sau dinamică pe care contextul astral o tot manifestă de câteva zile încoace. Această Lună nouă aduce pentru următoarele patru săptămâni tulburări de natură financiară, tulburări de hrănire, complicaţii legate de comercializarea unor substanţe periculoase, încurajarea unor schimbări care să ducă la slăbirea vitalităţii.
Pe ideea întâmplări noi – probleme vechi următoarele patru săptămâni sunt centrate pe necesitatea de a face bine grupului, anturajului, ţării sau propriei persoane însă nu există fondurile necesare. Ele au dispărut, banii au fost număraţi greşit ori nu au existat niciodată, iar soluţiile vin cu acest compromis amintit în analiza pentru ziua de 12 decembrie. Mulţi vor cădea pradă acestei tentaţii şi rezultatul va fi unul dezastruos. Nu se vor mulţumi cu cât primesc şi vor dori să bea din acest pahar de mai multe ori până când se va sparge şi vor înghiţi cu lăcomie cioburi de sticlă care vor definitiva opera distructivă a licorii. Uranus se întoarce din mersul retrograd pe momentul de Lună nouă şi ni se va părea că totul face parte din procesele de revenire la o stare de fapt. În realitate beţia puterii, jocul tendenţios al lăcomiei face din deciziile acestei zile o formă periculoasă de progres care se vede îndreptată înainte, doar din cauza oglinzii, cea pe care Mercur în Săgetător nu va conteni să ne-o plaseze în faţă, când, în realitate, el merge în sens invers.
Prin urmare, ziua de 13 decembrie ne îndeamnă să ne căutăm propriul drum, propriul grup de interes, propriile resurse pentru a acţiona într-un registru cunoscut. Elementul noutate nu implică a fi legat la ochi şi a întinde mâna spre primul obiect care iese în cale, ci de a ne elibera de inhibiţiile pe care nu le-am putut sublima şi a vedea totul cu atenţie şi spirit critic. Din ceea ce va veni spre noi multe vor fi elemente cu care nu ne-am mai întâlnit şi asta nu pentru că am fi făcut ceva, ci pentru că suntem într-o perioadă în care multe dintre elementele noi sunt aduse prin cuvânt, tehnică modernă, ambiţia de a doborî anumite obstacole.
Luna nouă de azi ne păcăleşte că dacă ne îndreptăm atenţia spre celalalt totul se va rezolva, că de acolo ne va veni soluţia. Nu, categoric nu. Soluţia va veni din interior, din modul cum administrăm resursele, din încercare a de înţelege că există situaţii pe lumea asta care nu pot fin încadrate în reguli, chiar dacă semnalele acestei zile ne conving că aşa trebuie să procedăm, că ne îndreptăm spre o normalitate cunoscută. Nu putem să ducem în spate pe nimeni aşa cum nu este corect să ne aşteptăm să ne ducă altcineva în spate. Tot ceea ce putem face prin implicarea socialului este de a impune un schimb, un gen de negoţ care va duce la o mai corectă valorificare a resurselor individuale prin înţelegerea dorinţelor şi deci prin observarea mai atentă a ţintelor şi a etapelor intermediare atingerii acestora.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu ne depărta de înţelegere. Tot ceea ce facem, să vină prin înţelegere. Ceea ce este înţeles, se aşează singur în raft şi aşteaptă un cumpărător dispus să investească.

Momentul în care Mercur şi Uranus sunt în trigon este prilej de sărbătoare, chiar dacă Luna, aflată de-a lungul zilei în preajma lui Pluton şi, spre seară, în conjuncţie cu el, va trimite raze negative spre Uranus, adică un careu. Acest unghi negativ nu va reuşi să pună jar pe foc, ci doar să sporească atenţia, vigilenţa, să aducă ideea că e mult mai bine să simţim pericolul, chiar şi atunci când nu te întâlneşti cu el, când trece la câţiva metri de tine, decât să te trezeşti că te ia pe sus şi te duce spre o confruntare lipsită de rost.
Când Mercur şi Uranus sunt în trigon creşte capacitatea de introspecţie, de memorare, de exprimare şi oamenii ştiu mult mai bine ce spun, când spun şi mai ales faţă de cine. Acţionând într-un registru nou faţă de zilele anterioare, încrederea în sine este un element care îi va ajuta să fie deschişi şi să-şi asculte unii altora opiniile. Relaţia acestor planete de pe semne de foc sporeşte intuiţia şi deschiderea spre înţelegerile superioare. Acolo unde există voinţă şi implicare, acolo există şi curajul de a accepta căi mai puţin convenţionale, informaţii mai puţin convenţionale pe care înţelegerea comună nu le poate integra. Fondul psihic este acela pe care oamenii nu sunt obişnuiţi să-l folosească, axat pe rafinament şi clarviziune, adică o limpezime, o claritate pe care în general o fiinţă o obţine atunci când îşi purifica structurile energetice, în special pe cea emoţională ce se pătează atât de uşor.
Pe acest fundal de stimulare mentală, Luna aduce un plus de inspiraţie şi de maturitate contextului punând în evenimentele pe care le generează o forță concentrată ca şi cum nu ar fi suficient că oamenii sunt inspiraţi, că se deschid frumos unii faţă de alţii, va fi nevoie şi de o selecţie a evenimentelor, în aşa fel încât să nu se strice armonia, să nu se consume nimeni inutil şi nici să nu se construiască valori care peste câteva zile să fie anulate.
Ceea ce vine spre noi azi poartă amprenta unui demers sigur, puternic şi benefic pe care unii, în plus, îl vor vedea şi terapeutic. Acest lucru se întâmplă pentru că senzaţia pe care o vom avea de-a lungul acestei zile va fi aceea de căutare, de cercetare, de extindere a câmpului conştiinţei, de sporire a interesului către alte zone din care să ne extragem mai multă putere, mai multă inspiraţie. Asta implică folosirea imaginaţiei, a sensibilităţii artistice, a interesului pentru relaţii interumane, a atenţiei faţă de pericole, dar şi de a le încadra pe acestea în contextul prezentului simplu şi curat aşa cum îi stă bine unui gânditor, unei persoane cu simţ practic. Finalul înseamnă atingerea unui reper. “De acum aşa voi face” şi din fericire va fi un element bun pe care îl vom îmbrăţişa cu mult interes.
Prin urmare, ziua de 14 decembrie ne aduce puţin din beneficiul minţii superioare, din uşurinţa cu care se deschide spre comunicare şi din abilitatea ei de a lucra cu noţiunile, cu instrumentele abstracte fără a se depărta de prezent, fără a-şi refuza plăceri personale, fără a se depărta de curiozitate, de materialitate, fără a duce individul cu totul în această sferă superioară. Chiar dacă preocuparea înaltă spre care ne îndeamnă contextul acestei zile nu înseamnă şi ridicarea fiinţei în ansamblu, ci doar o buclă, o deschidere pe care o putem împlini mult mai uşor acum, chiar dacă aspectul se mai păstrează şi în zilele următoare, nu trebuie să uităm că Luna în Capricorn este în exil, adică îşi face rău singură, se condiţionează pe sine mai mult decât poate interveni în vieţile celorlalţi şi asta înseamnă că vor exista elemente de comportament care vor fi menţinute abuziv într-un cadru personal, în totalitate consumate, trăite acolo cu tot arsenalul elementelor pozitive, fără a căuta câtuşi de puţin extinderea sau expunerea lor într-un cadru mult mai larg. Prin această poziţie comunicarea specială ce ne vine dinspre Mercur înseamnă sporirea valorilor personale în detrimentul progresului social, cu toate că, paradoxal, va exista un schimb solid între oameni. Nu se fac însă modificări esenţiale, nu se împărtăşeşte ceea ce ar afecta structura de rezistenţă şi ar reconfigura scheletul pentru a da construcţiei o altă formă, ci doar exteriorul, faţada ceea ce poate constrânge un anumit segment al populaţiei să trăiască aceste influxuri astrale frumoase, dar într-un mod extrem de superficial.
Pentru că delimitarea dintre un segment şi altul este relativ mică, recomandare pentru această zi este aceea de a ne ocupa azi de corpul emoţional. A lucra pentru purificarea lui înseamnă a ne oferi prilejul de a fi împăcaţi cu sine şi de a ne sustrage îndemnurile fanteziste care vin din partea unor falşi lideri care ne invită să le cădem la picioare şi în schimb ne promit bucurii şi fericiri fără margini. Le avem pe toate în noi înşine și nu trebuie decât să separăm hainele curate de cele murdare cu calm, perseverenţă, seriozitate. Cu toţii avem dreptul la viaţă şi dacă unii spun că sunt fericiţi şi trebuie să le urmăm exemplul, nu neapărat trăiesc în realitate.

>

Momentul în care Mercur şi Chiron sunt în careu aduce vieţii comune un element surprinzător prin care oamenii îşi caută unii altora compania pentru a se ajuta, pentru a se susţine, pentru a se impulsiona. Problema va apărea abia în momentul în care vor constata că tipurile de asociere spre care îi îndreaptă unghiurile sunt complexe sau construite prin intermediul persoanelor situate pe trepte diferite de educaţie, vârsta său nivel social. Aşa devine careul dintre Chiron şi Mercur negativ, nu prin lipsă de coerentă şi nici prin tensiuni personale.
În timp, acestea devin din ce în ce mai vizibile şi ne vor adânci într-un gen de relaţionare care par să sfideze multe dintre regulile morale pe care le avem. Ştim că Mercur în Săgetător ne aduce un pic mai multă energie decât este nevoie sau desfăşoară într-un context mai multă forţă decât cere situaţia în sine, însă prin Luna din Capricorn se va putea puţin diminua componenta expansiune şi se va observa mai bine ceea ce este corect şi ceea ce trebuie rectificat din tot acest îndemn astral.
Mult mai interesant ni se va părea combinaţia careul Mercur-Chiron cu conjuncţie Luna-Marte, în sensul că planetele care ar trebui să ne ducă spre un dinamism constructiv, spre a ne pune mai bine în valoare, spre a ne vindeca mintea, sufletul, corpul prin metode simple ori spre a învăţa reguli noi de conduită devin lipsite de coordonare, de mesaj, de conţinut şi mijloacele lor de expresie nu mai au efect, în timp ce acel element care ar trebuie să aducă dorinţe intense, rătăcirea minţii, a capului, a amintirilor, pune cumpătarea în gesturi şi îl duce pe om pe cărarea cea mai bună.
În felul acesta, ziua de azi devine o zi a surprizelor plăcute. Ne vine ajutor de la persoana de la care ne aşteptăm cel mai puţin şi ne vom apropia cu sinceritate de cei pe care nu i-am crezut niciodată receptivi la ceea ce am avea de spus la un moment dat. Unii o vor vedea ca pe o zi a inversiunilor, însă nu mai contează cum şi în ce fel o vom denumi, pentru că azi pilulele miraculoase nu mai au efect în schimb cele mai neînsemnate au asupra noastră un efect miraculos.
În plan social calitatea de mediator, cea care trebuie să vindece răni vechi, devine, prin careul dintre cele două planete, o apariţie controversată, iar protagoniştii celor două părţi expresii ale unor interese, nu ale unor ţeluri sociale. Dacă invocăm aici minciuna şi toxicitatea, putem să extindem uşor aceste valori spre mediul social înţelegând relativ repede care vor fi obstacolele zilei şi până unde se va merge cu distorsiunile comportamentale.
Prin urmare, 15 decembrie ne aduce în postura de a utiliza forţa într-un context nepotrivit şi a ceda în faţa unor adversari care trebuie să fie învinşi. Lucrurile se complică atunci când se va pune problema explicaţiilor, demonstraţiilor alegerii unui furnizor, improvizării sau soluţionării unui demers pentru că toate lucrurile necurate devin ca nodurile pescăreşti, extrem de prezente şi făcute parcă pe viaţă.
Nu există însă situaţii de nerezolvat, cel puţin ele nu există în spaţiul acestei zile, însă rezervele emoţionale, cele care se ascund acum, care fug din calea adevărului şi dau vina pe conjunctură, care schimbă datele între ele şi dau vina pe informaţii au o forţă specială. Dacă se lasă pradă forţei de a încurca lucrurile, atunci cei mai mulţi vor fi mânaţi de sentimente confuze, fiind prea pasionali într-un cadru oficial sau reci şi alunecoşi în intimitate. Nu există însă în niciun caz o metodă azi care să dea rezultate pentru că binele este lăsat la voia întâmplării. El va funcţiona pe baza unei rezonanțe, însă nu vom reuşi să ştim care sunt metodele corecte, care sunt regulile aplicate. În felul acesta, descoperim că intuiţia, instinctul vor funcţiona mai bine, adică ne vor ajuta mai mult, dar nici acesta nu poate fi sigur că ne va alimenta pe viitor cu ceea ce ne va fi util.
Azi Venus va fi pe ultimul grad din Scorpion şi nevoile vor lua chipuri pe care nu le-am cunoscut într-un mod atât de direct. Tocmai de aceea recomandarea ne invită să facem din ziua de 15 decembrie o zi a controlului şi reţinerii, o zi în care postul de gânduri să se ia la întrecere doar cu puritatea inimii. Acesta va fi însă lucrul cel mai greu pe care l-am putea face pentru că tentaţia este dulce şi plăcută la început şi nu lasă deloc să se vadă gustul amar sau acru care va veni cu timpul.

Ultima zi a săptămânii ne duce într-o zonă nouă prin schimbul planetar, dar care, în faza de început, va semăna mult cu o parte din direcţiile pe care le-am tot parcurs în ultima vreme. Chiar de dimineaţă, Venus va intra în Săgetător, iar spre seara, după ce va împlini un careul cu Neptun, aspect destul de radical pentru sentiment, destul de complicat şi de dur, Junon intră în Capricorn căutând să pună prea multe reguli pe sentimentele şi aşa şubrezite de prea multă invidie, gelozie sau chiar ură.
Nu vom şti de unde ne vin atât de multe amintiri, de unde ne cuprind şi ne învăluie toate, însă cei mai mulți dintre cei apropiaţi sunt pe punctul de a ne dezamăgi, de a ne pune la îndoială sentimentele curate, cu toate că mergem spre ei cu inima deschisă. Aici conjuncturile şi o parte dintre demersuri seamănă cu ceea ce ne-a întâmpinat ieri prin faptul că survine o defazare, o interacţiune disproporţionată între oameni. Motivaţiile vor fi altele, prin faptul că pentru a se apropia oamenii nu-şi mai construiesc motivaţii serioase, profesională, băneşti, economice, ci doresc să se simtă bine, să se bucure unul de altul, îşi caută pur şi simplu companie.
Ca fundal al acestor demersuri majore, Luna din Vărsător va căuta să explice acestea ca pe o deviaţie de la cale, ca pe un mod aproape imposibil de a trăi. Că unii vin şi dau vina pe anturaj, prieteni, vecini, pe guvernanţi, pe vreme sau pe vremuri nu mai contează, pentru că nimic din ceea ce trebuie sa poartă o vină, după părerile pe care le avem, nu are vreo culpă, nimic nu are intervenţia asupra anturajului într-un mod atât de agresivi şi pervers. În felul acesta, multe dintre situaţiile sociale, cele care ar fi trebuit să fie corecte şi puternice, multe dintre cele pe care oamenii le pun pe seama marilor mecanisme sociale, pe educaţie, manipulare, nu au vreo vină acum. Ceea ce este pe deplin vinovat acum este modul de a percepe lumea. Va fi un adevărat mister, cel puţin în această zi, modul cum cei mai mulţi dintre noi vor fi convinşi că nu au nicio vină, că nu au impus ei distorsiuni în modul de a percepe lumea şi viaţa şi nu ei au cerut coborârea nivelului de relaţionare. Cu cât vor acuza mai mult cu atât vor dovedi mai multă rigiditate şi tocmai această rigiditate este sancţionata azi prin evidenţiere.
Cei care sunt mai lucizi, care îşi caută recunoaşterea prin puritatea sufletului său prin dezvoltare spirituală vor avea o zi în care nu vor simţi decât ruşine. Da, careul dintre Venus şi Neptun poate include şi această trăsătura, mai ales atunci când mediul social a dovedit că are un istoric în a impune reguli cu atât mai rigide cu cât înţelege mai puţin sentimentul, instinctul, senzualitatea.
Pe acest fond al neconcordanței între sentiment şi regulă, trecerea lui Junon în Capricorn va avea, până pe 9 martie 2013, un mod complicat de a ne căuta unii pe alţii. În primul rând motivaţia și argumentul vor fi mai importante decât sentimentul său adâncimea sa şi tocmai de aceea calitatea relaţiilor ar putea, în anumite cazuri, să decadă. Acolo unde lucrurile erau în flăcări, unde spiritele se încinseseră de mult, relaţiile se vor tempera, oamenii observând că e mult mai simplu să-şi ducă viaţa mai departe, fără divergenţe de opinie, decât să tot caute să combine uleiul cu apa. Vor considera că este suficient să le pună pe cele două în vase diferite şi când temperatura cere, să le combine. Pe unii răcirea sentimentelor îi sperie, însă pe unii îi ajută pentru că le va veni mintea la cap, vor fi mai puţin impulsivi şi mai pacifişti.
Toate aceste trăsături se vor repartiza gradat de-a lungul următoarelor luni, până pe 9 martie, însă azi Luna, prin acceptul planetelor Uranus, Mercur, Jupiter şi Mercur îşi va lua inima în dinţi şi va cere reguli sau soluţii care nu sunt bune de nimic ori va sugera că satisfacţia cea mai mare vine din îmbrăţişarea celor mai complicate căi ale destinului.
Prin urmare, ultima zi a săptămânii vine cu o nouă direcţie atât în privinţa sentimentelor cât şi în modul cum vom căuta să le punem în aplicare. Că asta implică deschiderea unor noi cutii cu amintiri, întoarcerea la un mod mult mai simplu de a fi, mai elegant, mai rafinat, mai frumos sau că reducem intensitatea sentimentelor pentru că aşa explozive nu ne mai sunt utile, nu mai contează. Va conta până unde dorim să merge pe acest drum. Drumul lui Junon în Capricorn este unul al singurătăţii, al izolării unor sentimente într-o regiune unde nuanţele nu există, unde lucrurile sunt clar exprimate, poate prea clar în detrimentul jocului vieţii, cel care spune că din jocul luminii cu întunericul s-a născut caracterul complex al evoluţiei. Junon în Capricorn alege viaţa, nu evoluţia ei, alege lucrurile sigure, sentimentele stabile, chiar dacă sunt puţine, mici şi zbârcite. Aşa cum sunt, le va pune deoparte într-un coş şi le va păstra pentru momentul în care soarele va răsări din nou.
Pentru unii, asta înseamnă scufundare în regret, fugă de intimitate, dar recunoaşterea adevărului că viaţa mondenă, cea care îi va face să râdă, să se mişte, să se exprime cum le place mai mult îi şi epuizează şi îi duc în zona unde invidia, minciuna, gelozia îi curtează foarte mult. Combinaţia Venus în Săgetător, elegantă şi rafinată, sofisticată şi sclipitoare, cu Junon în Capricorn îmbrăcată până în pământ în culori închise şi legată la cap cu o broboadă, ne aduce de fapt contactul cu două tipuri de energii, cea care susţine viaţa prin exprimare, desfăşurare, bucurie, consum, veselie, ce va fi sancţionata azi din cauza careului Venus-Neptun, şi altă restrictivă, transcendentală care ne spune că oricât de multă încântare şi satisfacţie primim din această lume, oricât de mult căutam bucuria prin activităţi variate, seninătatea spiritului este cea care dăinuie. Ştim însă că a trăi aici, în această lume, înseamnă o combinaţie între acestea, tocmai de aceea recomandarea este aceea de a căuta cumva să ne păstrăm la limita dintre cele două îndemnuri, să nu ne pierdem de grup, să nu fugim de bucuriile lumii, dar nici să nu considerăm că spiritul este ceva de care trebuie să ne ocupăm când corpul dispare.

3 thoughts on “10 – 16 decembrie 2012

  1. Cristina spune:

    Imi place mult comentariul zilei de 11.

    F. f. tare!! Inspirat si…inspirator!!

  2. Ali spune:

    Tare as fi vrut sa putem comunica si pe facebook…eu v-am scris, dar……intretimp aproape ca incerc sa memorez previziunile pentru a tine cont de ele. Va admir.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.