16 – 22 iulie 2012

Săptămâna 16-22 iulie ne aduce câteva unghiuri majore care vor da naştere unor puternice controverse. Aceste complicaţii devin vizibile printr-un conflict mai vechi între persoane despre care nu se ştia că trec printr-un impas în relaţiile pe care le dezvolta. Tipul de impas depinde mult de calitatea acţiunilor preferate de la începutul anului încoace. Acum se va întâmpla ca şi cum sunt validate mijloacele de expresie, instrumentele de lucru, schemele de tratament. Toate aceste devin acum elemente de susţinere în demersurile ample pe care căutăm să le soluţionăm acum.
Dacă începutul săptămânii poate fi timid, zilele de marţi, joi şi duminică se vor remarca printr-o exprimare la scenă deschisă, prin apelul la simţul dreptăţii, prin sentinţe care nu convin, care amplifică şi mai mult confuzia, prin exercitarea unei mari presiuni la adresa unui factor de decizie pentru a se păstra o anumită ordine, pentru a fi refuzată noutatea absolută, pentru a se recurge la mijloace noi, dar care să nu producă mutaţii majore în contextul social. Pe acest fundal, Luna nouă din 19 iulie delimitează acestei săptămâni două direcţii clare: regretul de a alege o singură metodă din mai multe preferate şi neputinţa de a schimba metode de lucru care îl dă de gol pe individ şi îi spune în public secrete pe care nu ar dori să le ştie nimeni.
Dintre toate, finalul săptămânii reprezintă ipostaza în care sunt împlinite nu doar evenimente ce au crescut cu fiecare zi aparţinând acestei săptămâni, ci chiar aspecte legate de amplele evenimente ale lui 2012, cele care s-au prefigurat de la începutul anului şi care i-au oferit acestuia statutul de an al extremelor. Rolul planetelor, prin unghiurile pe care le dezvolta acum, este acela de judecător. Faptele, ce le alege dintr-o gamă anume, devin acum cauze ale unor mişcări sociale care vor produce evenimente importante pe termen mediu şi lung.
Avertismentul acestei săptămâni ne trimite spre lectură, cunoaştere, mediaţie, înţelegere şi iertare. După cum se prefigurează că merg evenimentele, deciziile multora luate în puncte cheie ale acestui an se dovedesc acum eronate, iar a persista în greşeală presupune a folosi doar partea inferioară a fiinţei. Chiar dacă şi aceasta are dreptul să funcţioneze, să se purifice pentru a se rafina, nu este deloc oportun să alegem purificarea prin accelerarea karmei, prin scurtarea traseului evolutiv, prin grăbirea evenimentelor acum, când deja sunt plasate într-un accelerator astral.

Pe ultimul sector al zodiei Gemeni Luna împlineşte azi un trigon cu Saturn aducând o tensiune subliminală, o grijă neobişnuită faţă de situaţiile care nu s-au manifestat încă sau către finalităţile ce nu s-au împlinit. Când cele două planete sunt în trigon oamenii sunt apropiaţi mai mult de aspectele practice ale vieţii lăsându-se preocupaţi de ceea ce dăinuie prin formă sau culoare, prin profunzimea ideii sau printr-o structură la care să adere şi căreia să-i devină, în timp, parte componentă esenţială.
Pornind de la această limpezime a gândirii, de la acele trăsături care se aşează la baza structurii mentale, a celei afective sau chiar la baza structurii fizice, de la dinamica specială a săptămânii anterioare, care se mai păstrează din inerţie şi acum date fiind aspectele complexe ale zilei de duminică, 15 iulie, îndemnul la cumpătare şi ponderaţie va fi resimţit acum ca pe o durere ce survine în procesul de vindecare. Cunoscătorii înţeleg că aceste reacţii stranii ale corpului, acele impulsuri neobişnuite ale minţii sau acele explozii temperamentale ţin de convalescenţă, ţin de neputinţa individului de a-şi accelera procesul de refacere, de armonizare sau de vindecare.
Indiferent că ne va convine sau nu, evenimentele zile ne vor solicita pe seriozitate, pe abnegaţie, pe nevoia de a împlini, fie şi numai parţial, ceva, de a lăsa o urmă vizibilă a trecerii. Fiind pe fază descendentă a ciclului Luna-Saturn (cuplul astral responsabil de evoluţia prin perceperea corectă a realităţii), nici Luna și nici Saturn nu participa le configuraţii speciale, nevoia de stabilitate, dovezile, probatoriul sau semnele trecerii prin această lume, după cum le vom gândi şi solicita azi, vor fi mai curând superficiale decât complexe şi nimeni în afară de individul în sine, cel care acţionează sau face parte dintr-un proces, nu este responsabil.
Pornind de la această reflectare a propriei puteri putem să deducem că mecanismele spre care ne vom îndrepta vor fi dominate de importanța de sine, de supraevaluarea nivelului, a cunoştinţelor, de exagerare a calităţilor personale şi, de partea cealaltă, de a minimiza ceea ce deţine celălalt. Aşa după cum se poate constata, trigonul Lună-Saturn, pentru că nu conţine o substanţă solidă, pentru că nu poate valorifica elementele de ordin personal, pentru că se manifestă în separaţia unui complex de aspecte împlinite în ziua anterioară, face o legătură stranie cu săptămâna anterioară pentru a striga, dintr-o eroare umană, din neputinţa sau neatenţie ceea ce îndrăgim mai mult, ceea ce apreciem cel mai mult la oameni sau obiectul de care ne simţim cel mai mult ataşaţi.
Prin urmare, săptămâna debutează într-un ton confuz. Se caută bucuria prin orice activitate, prin implicarea în evenimentele sociale. Se încearcă afişarea unei stări de mulţumire sau încântare faţă de ceea ce am acumulat până acum invocându-se, punctual, episoade ale istoriei personale, amintiri ale copilăriei sau evenimente nostime din tinereţe prin care se încearcă construirea unei imagini persoane adecvată dorinţelor de acum. Cei care doresc să fie văzuţi puternici, învingători îşi amintesc din trecut episoade care le-au sporiţi încrederea în sine şi i-au prezentat în faţa celorlalţi ca fiind persoane pline de calităţi, cu un simţ practic adecvat contextului. Cei care aşteaptă din partea anturajului să fie iubiţi, acceptaţi, au parte de o zi nostalgică, cu tensiuni afective, cu rememorarea dramelor, a episoadelor în care relaţiile nu au mers aşa cum şi-ar fi dorit atunci şi se vor vedea azi în postura de a ierta mai uşor sau de a simţi nevoia să reia o legătură abandonată.
Ceea ce aduce ziua capăta tărie şi forţă prin istoria personală, prin amploarea evenimentelor pe direcţia în care ne consumăm, prin disponibilitatea pe care dorim să o arătăm faţă de ceea ce dorim să lăsăm în urmă.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a lăsa sufletul să respire în acordurile libertăţii, să-şi aleagă din ceea ce a experimentat suită de întâmplări pe care o preferă şi să nu intervenă cu orgoliul de a impune perceperea trecutului după ambiţiile de acum. Cei care lucrează cu energia, care sunt obişnuiţi cu instrumentele abstracte pot azi să-şi recupereze energia din trecut şi să o folosească pentru a se ridica din neputinţa, boală, rigiditate, superficialitate.

Un mare noroc ne va curta azi. Trecerea Lunii în domiciliu (Rac) inundă întrega zi cu vibraţii pozitive, cu dorinţa de a o lua de la capăt, de a iniţia un proiect nou, de a ne implica în demersuri care să ne ofere satisfacţie, bucurie, care să ne ridice nivelul intelectual, să ne modifice standardul de viaţă şi să contribuie, alături de alte evenimente ale acestei luni, la refacerea imaginii sociale sau la salvarea individului de la o cădere bruscă şi dureroasă.
Trecând prin prima decadă a zodiei Rac, Luna împlineşte o cruce cosmică pe semne cardinale apropiindu-se de finalul ciclului său (joi trece prin conjuncţia cu Soarele deci atinge faza de Lună nouă) şi declanşează o suită de evenimente care vor avea darul de a distribui pe două direcţii antagonice intenţiile şi dorinţele individului. Pe de o parte, vom găsi trigonul lui Marte cu Jupiter ca fiind creator de valori şi un susţinător al preschimbării identităţii prin evoluţie, creştere sociale, reinventare, iar de cealaltă parte avem careul lui Marte cu Pluton, cu Marte componentă a crucii cosmice cardinale care va aduce o pierdere, o uitare, o desprindere de ceea ce am iubit mai mult şi am suferit prin nepotrivirea pe care am alimentat-o.
Între acestea, ca fundal, asemenea tranzitului Lunii prin Rac, azi Junon revine din mersul retrograd, ajutându-ne printr-o oprire a timpului activ, printr-o revenire absolut naturală la tipurile de relaţii care ne sunt potrivite, care se încadrează în destinul personal şi care au stat tot timpul în umbra pentru a se ridica pentru a mulţumi şi purifica sufletul şi mintea.
Când Marte şi Jupiter sunt în trigon vitalitatea şi optimismul sunt sporite, se consumă multă energie fizică pentru exprimare personală şi prin acestea este valorificat talentul organizatoric, spiritul de echipă, competiţia constructivă, relaţiile cu instituţiile statului sau chiar acele proiecte la care participă structuri de pe acelaşi nivel din state sau regiuni diferite. Chiar dacă această interacţiune duce spre elevare, spre glorie, spre ridicarea nivelului sau spre a valorifica un statut, o imagine, nu trebuie să uităm că atât Marte cât şi Jupiter sunt la începutul tranzitului lor şi că aceste beneficii, oricât de strălucitoare ar fi, oricât de puternice şi îndrăzneţe s-ar dovedi, au o componentă infantilă care le poate compromite iremediabil. Această componentă nu constituie condiţia esenţială pentru a aduce sau nu în lumea fizică succesul. Beneficiul, norocul, şansa, ridicare sau progresul reprezintă beneficii ale acestei zile, însă finalitatea, durabilitatea lor va fi un element pe care ziua de azi nu-l poate conţine.
Când Marte şi Pluton sunt în careu apare ca trăsătură definitorie conflictul între dorinţă şi conştiinţă. Ceea ce trebuie să fie înlăturat din minte, corp, suflet, din structura afectivă sau din cea mentală are prin acest careu un ultimul episod, o ultimă zvâcnire de putere şi dinamică, o ridicare prin oportunitate, dar mai ales prin compromiterea ultimelor plăntuţe de curaj şi încredere, a ultimilor fire de moralitate ce vor fi compromise prin idei viciate, dogatism, o întunecare asupra căreia nu vom dori niciodată să revenim în mod conştient sau declarat.
Aceste două tendinţe, confirmate de cerul acestei zile, creează un balans interesat între reuşită şi eşec, între curaj şi decădere, între moralitate şi viciu. Declicul, elementul care va impune o separare a indivizilor ce se vor îndrepta spre o parte sau spre cealaltă lasă impresia unei bătălii interne, a unei avide dorinţe de putere din care transpare doar lauda de sine şi atitudinea ucigătoare, dispreţul faţă de muncă, puritatea, echilibru sau seninătatea.
Dacă inspiraţia pare să fie singurul element pe care îl vor folosi oamenii pentru a se îndrepta spre elementele pozitive ale vieţii, care se va manifesta în prima parte a zilei, compromisul, mânia, viciul, indecența şi lipsa de rafinament par să acopere întreaga gamă de stări sufleteşti, întregul spectru al trăirilor ce vor veni spre noi în a doua parte a zilei. Tandemul acestora vor lăsa impresia că evenimentele vin de la sine şi că oamenii nu sunt decât nişte instrumente, nişte pioni integraţi în scheme care acţionează de la sine.
În realitate, aşa cum am văzut şi în cazul săptămânii anterioare, sistemul există datorită a ceea ce oamenii, ca individualităţi, emit. Aceasta înseamnă că structura va avea calitatea născută din însumarea trăirilor individului şi nu este oportun să ne grăbim să considerăm că societatea sau rasa umană este vinovată de ceea ce ni se întâmplă. Prima parte a anului a fost marcată de avertismente care ne îndeamnă să fim cumpătaţi şi să ne selectăm drastic cercul de colaboratori, de prieteni, să fim selectivi în privinţa idealurilor şi să privim reziduurile cu maturitate, cu înțelegere şi puritate. Acum, când Junon revine din mersul retrograd, vedem clar că aceste relaţii, prin ceea ce acţionează, duc la o reconstruire a societăţi prin muncă, seriozitate sau o decadere prin viciu, superficialitate, minciună şi corupţie.
Prin urmare, ziua de 17 iulie constituie un alt element important al anului 2012. Unii, obosiţi de atât de multe elemente importante, practic săptămânal dăm peste o zi de acest fel, se vor declara saturaţi de atât de multe elemente pozitive sau de compromisuri şi vor prefera o întunecare absurdă a minţii, semn că au cedat în faţa durerii. Viaţa este grea, mişcările sociale sunt atât de ample şi de complicate, iar indiferenţa celor care se nasc pentru a decide este atât de mare încât ajungem să nu mai înţelegem de ce trebuie să susţinem o societate care se menţine împotriva individului, de ce trebuie să tragem la un car încărcat ochi cu birjari alienaţi mintal, care nu ştiu ce caută acolo şi nici în ce constau comenzile pe care le urlă din toți rărunchii. Nu ne referim aici la domeniul politic, o fac mult mai bine ziariştii sau analiştii, ci la întregul ansamblu social, cel care parcurge acum o predestinare stranie născută din intenţiile oamenilor de a–şi trăi, iniţial, în mod individual coşmarurile, apoi în grup aspiraţiile absurde care in timp se vor întoarce împotriva lor cu tot arsenalul negativ pe care îl vor găsi în grup.
Ceea ce ni se întâmplă azi şi implicit în această perioadă ne invită să ne pregătim să-i întâmpinăm pe viitorii naufragiaţi, pe cei care nu înţeleg că acum culeg roadele clevetirilor vechi în care ei nu erau inclusi ca principali beneficiari, ci ca etape finale într-un proces de preschimbare a lumii. Ei nu înţeleg că sunt etapa finală într-o lecţie dură de istorie la capitolul “Aşa nu!”, ci se văd în postura de victorioşi.
Atât planul economic, cultural, cât şi cel financiar aduc acestei perioade o notă de haos pe care planetele l-au anticipat chiar de la începutul anului de când se anunţau unghiuri ample, pe care am încercat să le conturez în analiza aplicată anului 2012. Ceea ce se anunţă acum nu împlineşte aspectările pozitive sau negative ale anului, ci constituie perioada în care se întâlnesc etapele pozitive, cu cele negative, produse de intenţiile personale sau atrase în câmpul personal din lipsă de putere sau indecizie. Ni s-a mai întâmplat anul acesta aşa ceva însă, acum, elementul particular vine să ne învăluie finalitatea şi să ne păcălească, aşa cum nu s-a mai întâmplat în ultima vreme, cum că evenimentele din a doua jumătate a lunii constituie o devenire pozitivă, o preschimbare benefică a societăţii, a lumii, o soluţionare, ce-i drept puţin cam dură, a problemelor cu care ne confruntăm din noiembrie 2008 de când Saturn şi Uranus şi-au început, în acest ciclu, opoziţiile lor malefice.
Luna în domiciliu, Marte, implicat în aspecte benefice şi malefice, Junon revenind din mersul retrograd şi toate acestea pe fundalul încă activ al unghiurilor împlinite duminică, 15 iulie marcate de Mercur şi Soare, înseamnă tentaţie exprimată la scena deschisă, beneficii majore afişate în mod deschis şi pune bariera pe picior de egalitate cu eşecul lamentabil, acela de a vedea minciună şi de a o expune ca pe un adevăr absolut.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne desprinde de superficialitate și de a lua evenimentul marcant al zilei de azi (succesul sau eşecul) în sens personal. Indiferent de calitatea lui, nu reprezintă decât o etapă finală într-un imens carusel ale cărui rădăcini se întind până în noiembrie 2008. Totuşi, un înţelept şi de această dată, ca de multe ori în acest an, se va strădui să privească această perioadă cu detaşare şi se va bucura dacă va avea de ce, se va întrista dacă viaţa îi va oferi motive, însă nu se va tulbura în adâncurile fiinţei pentru că aburii puternici care se ridică sunt doar efectele intermediare ale unei explozii, nu şi întruchiparea finală a ciupercii atomice. Până în 2016 vom avea de văzut multiple chipuri în fumul ce ne este aruncat în ochi, dar niciunul nu este real. Viaţa reprezintă o suită de experienţe asupra cărora ar fi indicat să revenim tot timpul cu drag. Când amintirea doare înseamnă că ea a venit deja în prezent şi-l poluează cu trăsături nespecifice. Fiţi înţelepţi şi lăsaţi aburii să se ducă singuri în trecut, acolo se vor încuia singuri în amintiri şi nu vor mai putea ieşi, pentru a trăi liberi în prezent.

Evenimentele acestei zile sunt mici în comparaţie cu ceea ce a însemnat ziua anterioară, însă nu sunt deloc lipsite de importanță. Azi Luna şi Junon împlinesc un trigon activând semnele de apă, sensibilitatea artistică, puterea de a împlini dorinţele celorlalţi, abnegaţia şi tenacitatea de a continua un demers, cu toate că semnalele societăţii, răspunsul venit din partea unui apropiat par să nu fie cele mai potrivite pentru a ne susţine.
Prin acest trigon azi se pot consuma evenimente care se continuă, din inerţie, din ziua anterioară, dar care se pot evidenţia printr-o trăsătură originală. Oamenii se gândesc să-şi îndulcească puţin relaţiile, să-şi împărtăşească impresii pozitive, să se simtă bine, să-şi declare unii altora susţinerea, dragostea şi afecţiune pentru că nu simt presiuni majore venite din parte anturajului, a societăţii.
Totuşi, nu este oportun să ne gândim că acest caracter benefic ne va ridica spre o zonă elevată şi va face în aşa fel încât să lăsăm în urma complicaţiile din ultima perioadă. Soarele se află în Rac şi, acum, Luna va parcurge ultimul sector al ciclului pe care îl formează cu acesta. Astfel, acum se vor împlini aşteptări pe care le-am avut de-a lungul ultimelor 30 zile, în mod selectiv, prin salturi de la un eveniment la altul, prin treceri fără a face apel la reguli de acum, la scheme active în prezent. Suita evenimentelor de azi vor lăsa impresia tulburărilor, a durerilor fără cauză, a haosului, a stresului cauzat de absenţa unei reguli în desfăşurare lor, însă regulile la care se supun evenimentele acum sunt cele care s-au manifestat în prima parte a anului, cu acelaşi patos, cu aceeaşi intensitate şi cu aceeaşi determinare dovedite atunci.
Prin urmare, azi se consumă evenimente care nu se înscriu în vreo regulă cunoscută în ultima vreme. Apelul la valorile morale, la sentiment, la lumină, la înţelegere, la maturitate reprezintă un îndemn care ne va complica şi mai mult relaţiile sociale. Oamenii se simt atât de siguri pe ceea ce văd, pe ceea ce simţ sau gândesc încât ajung să neglijeze conjunctură din prezent. Uită că revenirea de la mersul retrograd a lui Junon face apel la o anume dinamică socială ce s-a manifestat în prima parte a anului şi se aruncă în evenimentele sociale fără să ştie care sunt regulile jocului.
Relaţia Lunii cu Junon, privită în mod singular, poate reprezenta un factor de stabilitate, un punct de echilibru, însă faptul că regulile după care funcţionează acum Junon nu sunt cele care se aplică şi celorlalte planete ne lasă impresia de tulburare de conştiinţă, de regret, pas înapoi, punând acest caracter retractil pe seama unei atitudini negative, a unei răutăţi care ar putea să vină din parte unui anturaj needucat, negativ, avid după putere sau vulgar.
Tocmai de aceea recomandarea pentru această zi este aceea de a ne deschide larg sufletul, mintea pentru a cuprinde şi integra acele informaţii care se mulează după regulile jocului de acum. Orice confuzie, orice depăşire a cadrului în care lucrează Junon (relaţiile) acum, orice amestecarea a ceea ce s-a-ntâmplat în prima parte a anului cu direcţiile spre care se îndreaptă acum relaţiile în general poate crea confuzii atât de mari încât oamenii să pară suciţi la minte, zăpăciţi, uituci, răi sau needucaţi. Ca şi în cazul altor aprecieri, sistemul de referinţă trebuie stabilit încă de la început pentru că rezultatul să nu fie alterat. Îndeplinind această condiţie totul va merge precis, corect, chiar dacă efortul va fi vizibil.

Luna nouă de azi ne pune în postura de a deveni creatori de valori, de a ne prinde într-o structură nouă, într-o horă în care oamenii îşi spun ce au pe suflet, îşi cer unii altora sfaturi, se încred în ceea ce-şi împărtăşesc şi urmăresc să se respecte unii pe alţii. Acest fond, cel care se va interpune printre aspectele următoarelor 30 de zile, ne vor mobiliza atât de mult convingerile încât derapajele inerente ce apar în situaţiile scăpate de sub control vor fi vizibile spre finalul acestei luni însă ele vor fi impregnate de o componentă puternic negativă – opoziţia Marte-Uranus, ce se împlineşte azi.
Tema Luni noi ne pune însă în gardă cu privire la relaţiile pe care le avem cu statul, cu instituţiile administrative, cu liderii de opinie, cu cei care sunt puşi de destin, de conjuncturile sociale să cârmuiască destinele celorlalţi. Invitaţia acestui ciclu, deși le poate trezi unora zâmbete largi, este spre pace şi înţelegere, spre temperarea pornirilor haotice, spre a căuta în interior, într-un suflet umilit şi strivit de suferinţă, motivaţia pentru a lăsa trecutul să-şi lingă rănile şi a duce mai departe corabia. Semnul unei modificări sociale este pentru următoarele 30 de zile evident. Pe casa demnităţii, Venus şi Jupiter strâng rândurile celor nemulţumiţi de condiţia lor intelectuală, de negaţiile care li se aduc muncii lor, de nerecunoaşterea efortului sau a originalităţii lor şi doresc să se adâncească în mesajul lor social şi în mod scriptic, nu doar verbal. Documentele cu statut oficial, scrisorile adresate opiniei publice sau alte dovezi scrise care sunt puse la dispoziţia opiniei generale scot dintr-un întuneric dureros, cel indicat pe tema de Mercur retrograd în casă a XII-a, o problemă destul de complicată pe care încearcă să o rezolve aşa. Rezultatul nu va fi cel aşteptat, însă în mod clar şi sigur va exista un final pozitiv, unul care lasă o urmă benefică a trecerii, una care va încuraja alte grupuri ale căror acţiuni sunt modest plasate în fundal. Exemplul pozitiv, cel născut din experienţă, din apelul la umilinţe trecute, dar în mod obligatoriu marcate de o înţelepciune de viaţă, de o lecţie, dă evenimentelor un nou înţeles.
Opoziţia Marte-Uranus este însă purtătoarea unui stigmat, al unui semn agresiv adâncit în corpul social. Prin acest unghi, care dă putere careului în T cardinal, lumea se împarte în tabere, în grupuri şi nu în două, ci în două câte două, fiecare cerându-şi drepturile şi fiecare căutând să-şi elaboreze un mesaj cât mai coerent şi mai puternic pentru a susţine şi ridica grupul, dar şi a lovi în adversar.
Ceea ce se consuma ca eveniment şi care este declanşat de Lună nouă din Rac poartă mesajul unei încercări majore care doreşte o ajustarea a concepţiei despre lume, despre viaţă, o încadrare a noţiunii de prietenie în standarde noi, o desprindere de vechi, dar nu în mod declarat. Uranus, atât de puternic axat pe separare de trecut, aflat acum în relaţie negativă cu Marte care, în Balanţă, nu va reuşi să înţeleagă rolul pe care îl are în societate, ci va instiga la gesturi duplicitare, la conjuncturi despre care se știe că sunt orientate spre desprindere, separare, distrugere, vor putea să impună acţiuni care apără interesele individului, tradiţia şi valorile naţionale. În realitate, suprapunerea acestui aspect malefic peste momentul în care se iniţiază un nou ciclu, aduce acestuia imaginea unui buldozer, a unei maşini care sapă un canal nou, pentru a regulariza cursul unui râu, motivând iminenta inundaţie. Pe aceste conjuncturi astrale nu se va pune problema inundaţiei, însă teama, angoasa, analiza superficială, din prea mare grabă, din viteză, a problemei, generează asemenea interpretări.
Pentru că lipsa de echilibru este un element definitoriu al acestei zile, perioada, cu vârful atins acum, va fi dominată de un dinamism brutal, de accidente, de individualism, de o înclinaţie spre a dispreţui armonie, echilibrul, ritmul lent, calmul, liniştea, pacea. Oamenii sunt instigaţi la a acţiona într-o direcţie negativă, dizarmonică, poate chiar periculoasă.
Există însă şi o componentă interesantă ce survine în această zi şi pe care puţini vor reuşi să o identifice în propria existenţă. Trigonul Lunii cu Capul Dragonului şi implicit sextilul cu Coada acestuia, aduc într-o ipostază retrogradă, într-un mers înapoi imaginar, ipotetic sau poate chiar concret, prin apelul la situaţii consumate în luna anterioară a acestuia un caracter eminamente benefic (Luna mediaza Nodurile pe sensul invers al zodiacului). Fie că se împlinesc nişte aşteptări, că se află lucruri noi despre oameni, despre cei tineri, despre mersul firesc al lucrurilor, despre ce anume este important de corectat, despre cum să folosim o sumă de bani sau ce anume să credem din ceea ce se discută în jur, totul va avea un caracter benefic dacă va fi răsturnat, retrograd, întors împotriva curentului, pus pe negaţie.
Prin urmare, ziua de 19 iulie ne aduce zorii unei noi perioade, deschideri speciale către două direcţii sau către mai multe, grupate însă două câte două, pentru a ne edifica asupra unor informaţii, asupra unor demersuri sau pentru a împlini o nouă etapă, ce-i drept într-un mod cam agresiv, impulsiv sau necuviincios. Evenimentele zilei au menirea de a ne impulsiona spre consum, spre risipă, spre a pierde sau a înstrăina obiecte, lucruri personale, idei, rezultate ale muncii fără a avea clar în minte perioada utilizării, modul de folosire sau chiar intenţia cu care acestea sunt solicitate ori însuşite.
Dacă la nivelul vieţii personale se încearcă o distorsiune a sentimentelor, mulţi nu vor mai şti precis care sunt idealurile personale, care sunt intenţiile grupului, ce este al individului şi ce nu, în sfera socială marile evenimente, care nu ies deloc din schema trasată din lunile anterioare, cea a modificărilor, a preschimbării valorilor, a reaşezării interesului după noi scheme economice sau geografice, componenta acestei zile aduce un plus de perturbare acestora şi nu este în mod obligatoriu rău pentru că această distorsiune se impune tuturor sistemelor, indiferent de calitatea sau destinaţia lor.
Azi, Luna, spre final, va trece în Leu şi va încerca să aducă faptelor un rol major, să ofere individului senzaţia că participă la evenimente grandioase, fie în plan social, prin implicarea în decizii de grup, prin angajarea cu responsabilitate sau determinare în evenimente la care participă mulţi oameni, fie, în planul vieţii personale, prin stabilirea unor obiective pe termen mediu său lung şi care vor da impresia unei modificări a structurii, în direcţia aşezării ei pe un făgaş normal, ponderat, matur, înţelept.
În realitate, ceea ce aduce ziua este doar o buclă, doar o extensie a traseului general, nu o deviere în sine. Tocmai de aceea recomandarea pentru această zi este aceea de a ne îndrepta gândurile asupra conceptului de încredere în sine. Cel care confundă încrederea în sine cu tupeul sau cu îndrăzneala are o mare probleme de înţelegere şi azi evenimentele i se vor structura pe această direcţie: să înveţe să facă diferenţa dintre încredere în sine şi tupeu, dar nu prin fraze, cuvinte, recomandări, ci prin consecinţele faptelor acestora.

Trecerea Lunii în Leu aduce mai multă căldură conjuncturilor sociale, mai multă atenţie disponibilităţii de a acţiona şi o mai mare înclinaţie spre acţiuni săvârşite în individualitate, în separare sau în izolare. Azi Luna împlineşte cinci aspecte (un sextil cu Jupiter, un trigon cu Uranus, un sextil cu Marte, o conjuncţie cu Mercur şi un sextil cu Venus).
Aceste unghiuri, pentru că au printre ele conjuncţia cu Mercur, cel care de câteva zile este şi retrograd prin Leu, ne pune în faţa unor decizii stranii. Pe de o parte suntem încurajaţi să ne spunem punctul de vedere, iar pe de alta considerăm ca inadecvată această situaţie, nepotrivită îndemnului, contextului, poate chiar nivelului de pregătire. A face ceva împotriva propriei voinţe reprezintă elementul definitoriu al acestei zile şi factorul cel mai greu de controlat. Pe acest fond al solicitării venită din anturaj, de a spune, comenta sau săvârşi fapte de o mare însemnătate, Luna devine planeta focar în triunghiul minor pe care îl împlineşte cu Jupiter şi Marte. Asta înseamnă că emoţiile, impulsurile sau dorinţele personale, așa cum se prezintă ele acum, au o greutate aparte, cu toate că, din afară, ele vor părea dispuse să distrugă, să împrăştie, să risipească, să compromită imaginea cuiva, să pună la îndoială orice rezultat şi, în felul acesta, să rateze un start important.
Pe acest fond trigonul Luna-Uranus aduce un plus de încredere oricăror demersuri, indiferent de calitatea sau de disponibilitatea lor. Pe această combinaţie se naşte un regret, unul periculos care nu se susţine doar pe un eşec, ci şi pe nemulţumire, pe lăcomie. Acumularea de valori, de bani, de obiecte este acum centrată pe acel “gând rău”, pe un ghinion, pe un “ceas rău” pe acel „ceva” care constituie elementul care poate distruge demersul sau îl poate duce uşor într-un registru nou. Se vor întâmpla toate acestea pentru că oamenii se vor simţi azi mai atraşi de plăcerea de a avea, decât de reguli sau de moralitate. Perspectiva de a comporta o schimbare din punct de vedere social, la fel ca în trecut, însă acum prin mai mult efort personal, prin mai multă muncă, poate promite ridicarea dintr-o zonă întunecată a vieţii, dintr-un con de umbră a societăţii şi trecerea într-o direcţie care simplifică dinamica dintre dorinţă şi acţiune, dar ajută individul să supravieţuiască, să trăiască, să coexiste, poate chiar cu elementul împotriva căruia tocmai s-a pronunţat.
Prin urmare, ziua de 20 iulie ne plasează într-o albie a confuziei greu de perceput cu instrumentele proprii. Azi ştim că ne dorim, că intenţionam să obţinem totul cu orice preţ un element anume, că ne mobilizăm un volum mare de energie, cunoştinţe, că ne amintim de evenimente trecute şi le păstrăm în centrul atenţie chiar dacă ne fac rău, doar pentru că prin aceasta avem certitudine că devenim mai buni, că învingem, că ne ridicăm. Poate fi o zi a răzbunării, a devierii de la cale, dar şi a adjudecării succesului într-un domeniu cunoscut, poate chiar în acelaşi sector de viaţă.
Azi oamenii se învinuiesc uşor pentru că nu mai au răbdare, pentru că nu se mai iubesc, nu se mai iartă, nu se mai curtează, ci devin, unii pentru alţii, obstacole în calea unor demersuri absurde.
Tocmai de aceea recomandarea pentru această zi este aceea de a ne strădui să fim cât mai lucizi cu putinţă. Să nu cădem în capcana fricii de durere pentru că elementul evitat azi, în viitor se va întoarce cu o mai mare intensitate şi cu o mai mare lista de revendicări. Să lăsăm azi lucrurile aşa cum sunt şi să nu căutăm să schimbăm nimic.

Pe ultimul sector al zodiei Leu, Luna împlineşte azi, chiar de dimineaţă, un sextil cu Saturn şi două careuri, unul cu Junon şi celălalt cu Lilith, construind un careu în T fix menit să contracte dorinţele şi să aducă încrâncenare, mânie, dispreţ, aroganță şi o anume dorinţă de acumulare care zdruncină fiinţa din temelii. Azi suntem invitaţi să facem odine în viaţă, să ne explicăm, să punem ideile într-o anume succesiune şi să nu avem voie să greşim. Dacă ambiţia de care dăm dovadă este recunoscută drept o calitate a Lunii din Leu, relaţia acesteia cu Lilith în Taur şi Junon din Scorpion pune această dorinţă de emancipare cu orice preţ pe seama unor pretenţii absurde. În felul acesta, noi înşine ne cerem mai mult de la minte, de la suflet, de la corp, iar celorlalţi le cerem ceea ce nu vor putea nici în ruptul capului să ofere. Toate acestea nu construiesc valori, nu-i pun pe oameni în echilibru, ci-i pun în conflict, nu-i ajută să-şi înţeleagă rezervele de care dispun, tipul de relaţie pe care îl dezvoltă, ci îi umple de mânie, de resentiment şi le exploatează acele impulsuri inferioare care îi vor face şi mai recalcitranţi, şi mai egoişti, şi mai prefăcuţi.
Evident, nu toţi se vor încadra în această direcţie, însă sextilul Lunii cu Saturn pe fondul înclinaţiei spre acest comportament sălbatic va ajuta să-şi schimbe tactica, va trece prin acumulare de valori în modelare. Acești oameni echilibraţi, care în viaţa lor nu s-au luat de nimeni, care nu au avut de obiectat, care nu se implica în divergenţe de opinie sau când o fac sunt discreţi, educaţi şi cu măsură, se simt acum îndreptăţiţi să ia taurul de coarne şi să-l pună la pământ. Pe acesta îi vom vedea azi cu venele umflate, tropăind şi ridicat tonul, criticând sau încercând să pună ordine în locurile dominate de incertitudine şi haos.
Nu este obligatoriu ca încercarea lor să fie soldată cu succes, pentru că acest domeniu dacă nu le este specific, dacă nu au mai acţionat în maniera asta este posibil ca forţa de reacţiune să fie atât de mare încât dezamăgirea să le fie şi mai intensă. Implicarea lui Saturn în acest complex de factori cere necesitatea unei experienţe şi pune drept condiţie a succesul această cunoaştere prin experimentare pe care, ca un paradox, cei care intervin acum, nu prea o deţin. Rezultatul va face din această zi una dominată de contradicţii, de nepotriviri de caracter, de reproşuri şi de dezamăgiri.
Prin urmare, 21 iulie este o zi în care ne curtează succesul, forţa, deschiderea, experimentarea, dar într-un alt registru decât cel în care am fi capabil de asemenea rezultate. Unii vor fi aşadar în posturi noi sau se pun singuri în roluri care le vor complica viaţa, tulbura existenţa, scoate în evidență defecte pe care le-ar fi ţinut mult timp ascunse sau nu le-ar fi afişat în modul acesta.
Pentru unii, însă, ziua de 21 iulie va fi o zi de deschidere, de ridicare a câmpului conştiinţei, de implicarea în acţiuni asupra cărora nu s-ar fi aplecat decât prin condiţionare sau efort sistematic din partea unei forţe exterioare. Dintre toate acestea, Junon, Saturn şi Lilith, protagoniştii conjuncturilor astrale de azi lăsa impresia că dinamica motivată de dorinţa de schimbare nu duce decât la dispute şi controverse. Într-un mod neadecvat azi sunt invocate cu titlul de replică evenimente care nu fac parte din sfera de acţiune a individului, care nu i-au aparţinut şi care nu au cu acesta niciun fel de legătură. Aşadar, cu titlul de comparaţie azi oamenii vor transforma părerile personale în adevărate proiecţii.
Recomandarea pentru această zi va fi aceea de a cere oamenilor ceea ce ştiu mai bine să facă, ceea ce vor să facă şi a nu complica argumentul, soluţia sau ajutorul oferit. Lăsaţi azi ca totul să fie simplu şi uşor de distribuit.

Azi Soarele va trece în Leu, însă până la ora 13 cand se va produce acest eveniment el va fi pe ultimul grad al zodiei Rac (anaretic) amplificând teamă de necunsocut, de soluţii îndreptate impotrova individului, de a nu avea loc în lume, printre oameni, de a pierde cele mai valoroase elemente asupra căruia s-a muncit, dar şi de a primi din partea vieţii singurătatea ca soluţie împotriva tuturor dramelor pe care le invocăm. Pe aceste fond, Luna va face un careul la Nodurile sale aducând acelora stări sufleteşti neplăcute, dureroase, triste, o tăcere sinistra din partea celor care trebuie să ofere o soluţie, care trebuie să susţină prin exprimare liberă, printr-un ajutor material, prin susţinere socială.
Pe lângă mesajul luminariilor, care se adresează mai curând vieţii private, dimensiunea socială a existenţei se va desfăşura pe baza a două sextile: Jupiter-Uranus şi respectiv Mercur-Marte. Dacă pe de o parte sextilul lui Jupiter cu Uranus reprezintă un element al unei configuraţii numită Aripi de pasăre, Mercur în sextil cu Marte reprezintă de fapt un detaliu al unei configuraţii numită Vapor cu pânze, care transformă planeta Pluton în focar.
Întregul ansamblu reprezintă o fuziune de forţe pe care o tot aşteptăm de la începutul anului şi mulţi au fost curioşi ce fel de evenimente vor fi în stare să construim prin acest crescendo astral. Aruncând o privire critică asupra planului social, exemplul indecenței şi a subminării, a manipulării folosind mijloacele politice pentru a ridica preţul produselor, a spori stresul individului, a menţine la cote înalte nesiguranţa zilei de mâine ș.a.m.d. înţelegem că această combinație de forţe astrale se manifestă în aspectul ei negativ şi că trezirea conştiinţei naţionale, cea care poate aduce schimbări importante de optică prin relaţia lui Pluton cu Uranus, devine, în această perioadă, un fel de risipă a agoniselii de o viaţă pe mofturile unor indivizi care refuză să se desprindă de ceea ce au hrănit cu ani în urmă.
Evident, nimeni nu este obligat să facă ceva, însă legea compensaţie va face ca orice acţiune să aibă reacţiune şi că acţiunea negativă din această perioadă va aduce acestor indivizi o cădere în gol pe care nu o vor mai putea compensa. De la începutul anului a fost o perioadă de pregătire, acum este perioada de acţiune (iunie – septembrie între cele două careuri Pluton-Uranus) şi este mult mai greşită revolta de acum decât a fost ea de la începutul anului până acum.
Mesajul astral, selectat pe dinamica şi cursul pe care oamenii şi l-au ales aduce azi o fuziune a energiilor pe ideea de refuz. Astfel, se refuză confruntarea, adevărul, justa apreciere, se refuză acceptarea unui anumit compromis şi se dezlănţuie un orgoliu menit să producă schimbare prin rupere, fragmentare, dizolvare. Acesta este mesajul lui Uranus de la începutul anului, însă, Pluton, prin apelul său la experienţa înaintaşilor putea nuanţa mişcările sociale pentru a obţine acelaşi efect însă prin alte mijloace. Acum nu vor mai conta mijloacele, unele dintre ele vor fi chiar grosolane, abjecte.
Mesajul acestei luni, prezentat în modul sintetic în “2012 – un an al extremelor” devine azi şi implicit în această săptămână mult mai vizibil, mult mai clar. Din afirmaţii şi negaţii cei care doresc să afle adevărul vor reuşi să citească în evenimentele sociale regresul, apropierea de trecut, chiar reiterarea trecutului într-o cascadă de acţiuni care nu se susţin pe cinste sau omenie, ci pe jurăminte false, indecență, obsesia puterii.
Prin urmare, 22 iulie devine o zi a confirmărilor de care nu mai era nevoie. În cadrul personal, această zi vine cu aspiraţii neobişnuite. Azi ne vom simţi ca şi cum intrăm într-un nou ciclul al vieţii, într-o nouă perioadă, suntem mai puternici, mai echilibraţi, mai determinaţi să îndeplinim anumite sarcini şi să schimbăm ordinea acţiunilor cu o mare rapiditate. Azi vom trece de la deziluzie la extaz, de la comunicare la muţenie, de la oboseală la vitalitate în intervale scurte de timp şi, evident, pentru o miză destul de mare. Azi nu se va pune amprenta pe vorbe, ci pe finalitatea sa, nu pe mesaj, ci pe atitudine, de parcă energia, voinţa şi toate acestea care sunt în spatele mesajului reprezintă adevărata garanţie, chiar și atunci când aceasta implică efectuarea unei tranzacţii, semnarea unor contracte, întocmirea unui act sau comunicarea în scris a unor informaţii.
Totuşi, dimensiunea socială a acestor conjuncturi astrale ne promite o ridicare a nivelului social, doar dacă îndeplinim anumite condiţii. Azi condiţiile sunt complicate, greu de înţeles şi aproape imposibil de îndeplinit. Tocmai de aceea apelul la trecut, la scheme folosite şi verificate deja vor fi soluţiile pe care le vom prefera acum şi nu instrumentele le care vor face apel din disperare. Am fost educaţi să lucrăm într-un anumit registru, iar explozia predispusă de astre nu ne va scoate din casă pentru a fi spectatorii unei explozii solare, ci ne-o va oferi cu generozitate în cadrul strâmt al unei sufragerii sau al unei bibliotecii.
În mod firesc, combinaţia acestora ar fi trebuit să ne scoată din cadrul general al vieţii obişnuite, însă ataşamentul, atracţia către trecut, deci caracterul retractil ne va face să fim reticenţi faţă de nou, faţă de expansiunea conştiinţei, părăsirea cadrului în care trăim pentru a ne găsi un alt loc, mult mai mare, mult mai generos.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne dedica timpul sufletului. Acolo spaţiul energiilor ne îngrădeşte mai puţin şi orice explozie de forţe, dacă nu este centrată pe egoism, malefic, devine un propulsor spre un alt nivel al conştiinţei, un vehicul care ne duce spre evoluție.

6 thoughts on “16 – 22 iulie 2012

 1. doina.pascal spune:

  Hărnicuţ ca întotdeauna, mulţumim foarte frumos!

 2. Ioana spune:

  „Viaţa reprezintă o suită de experienţe asupra cărora ar fi indicat să revenim tot timpul cu drag. Când amintirea doare înseamnă că ea a venit deja în prezent şi-l poluează cu trăsături nespecifice. Fiţi înţelepţi şi lăsaţi aburii să se ducă singuri în trecut, acolo se vor încuia singuri în amintiri şi nu vor mai putea ieşi, pentru a trăi liberi în prezent.” frumos exprimata.

 3. MONICA spune:

  In data de 19 iulie este o mica scapare la „prin urmare…” si recomandare. Pt.mine sunt importante si utile sfaturile.Sunt convinsa ca ziua de joi cu luna noua are o anumita semnificatie.Multumesc pt analize .

 4. Ioana,
  îți multumesc!

  Monica,
  fii te rog mai explicită. Care este mica scăpare?

 5. MONICA spune:

  Cred ca am ajuns sa sufar de „teoria conspiratiei”. In 18 iulie cand am citit predictiile , singura zi unde nu aparea , la final ‘ prin urmare’ era 19 iulie, cu luna noua. M-am gandit ca or’ fi unii , care vor sa ne mai tina in bezna un timp si de aceea au modificat predictiile dumneavoastra.
  Sper sa nu fi facut vreo gafa …
  Multumesc pt predictiile saptamanale. Pt mine reprezinta un Ghid pt ca astfel imi explic anumite stari, relatiile cu ceilalati sau ceea ce se intampla in societatea noastra. DA , ma interesaeza fff. tare incotro o luam!
  „2012 – un an al extremelor” se adevereste in fiecare zi.
  „Anul 2011 sau o ghiulea pe teava unui tun invizibil” este o carte care trebuie recitita din cand in cand.Pacat ca timpul uneori zboara …
  Cu respect Monica

 6. Monica,
  e ok. Nu modifica nimeni previziunile. Stai linistita!
  Iti multumesc!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.