15 – 21 ianuarie 2018

15 – 21 ianuarie 2018 este săptămâna circului ieftin pe care-l face omul slab și a întoarcerii fiului risipitor. Pentru omul simplu și sincer această săptămână este ușoară, tocmai pentru că îi oferă ceea ce și-a dorit dintotdeauna, mai multă putere pentru a o folosi pentru echilibrul său, mai multe bunuri pe care să le împartă cu ceilalți, mai multă liniște pentru a aprecia viața și valorile sale. Omul slab va face în această săptămână un circ teribil, de proastă factură, de-a dreptul ieftin, pentru că nu a acceptat nici în anii din urmă, din 2007 încoace, dar nu acceptă nici în momentul de față că preocupările sale nu pot fi văzute decât așa cum sunt, expresii ale unui egoism caustic. În mare parte, această săptămână este dominată de trei elemente. Relația bună dintre Jupiter și Pluton, prima din seria celor trei care se vor împlini de-a lungul acestui an, apoi trecerea lui Venus pe zodia Vărsător, dar și a Soarelui tot pe Vărsător, sunt cele trei repere ce fac diferența între oamenii superficiali care complică lucrurile, le strică sau le fac să fie foarte periculoase, și cei profunzi care își recunosc vina și se întorc spre rădăcini pentru a le vindeca.
Și acum, ca și în săptămâna anterioară, avem ocazia să parcurgem o altă etapă a procesului introductiv specific lunii ianuarie care face referire la progres și vindecare. De această dată progresul și vindecarea, adică elementele care se întind pe o suprafață mare și rezultatul, cer o înțelegere profundă, o acceptare și o îndurare pe măsură. De aceea, este foarte posibil ca descoperirile acestei săptămâni să nu ne convină. Indiferent în ce tabără suntem (că vedem lucrurile acestea neplăcute la cel de lângă noi sau că le vedem în noi înșine), a doua parte a devizei ar trebui să fie un deziderat de la care să nu ne abatem. Așadar, această săptămână ne va pune în dificultate prin teama de schimbare sau prin tendința de a ne minți și de a inventat trasee care doar imită schimbarea pe care o așteptam de mult timp. Pentru a înțelege dacă facem ceea ce trebuie sau nu avem nevoie să urmărim ecoul care ne vine din comunitate. Dacă ecoul este negativ și impulsul personal este de a convinge, iar rezultatul aceste interacțiuni este un circ ieftin, adică ne luptăm cu morile de vânt, înseamnă că principalul vinovat nu este grupul, ci propria persoană. Răspunsul comunității reprezintă acum pentru omul atent un indicator foarte important.
Omul atent, ființa care se ocupă de creștere și dezvoltare, de progres, de vindecare, va înțelege că reîntoarcerea fiului risipitor nu este un moment de umilință, așa cum va aprecia omul superficial și care îi va fi principalul motiv pentru care va face un circ ieftin, ci va considera că se află în fața unui profesor căruia nu-i va putea niciodată să-i răsplătească efortul. Știm, nu este prima dată când ne întâlnim cu un astfel de mesaj, de fiecare dată când înțelegem că ajutorul primit nu poate fi răsplătit, ne aflăm în fața unui moment de grație. Nu neputința plății trebuie să fie reperul, ci înțelegere a ceea ce ni se oferă. În felul acesta, se poate explica de ce este nevoie de înțelegere acum în situația în care zodia Săgetător este lipsită de planete. Ceea ce este esențial este ascuns, dar poate fi atins.
Recomandarea pentru această săptămână este aceea de a nu înceta să visăm la o viață mai bună chiar dacă realitatea pe care o trăim nu ne încurajează în sensul acesta. Așa reușim să devenim creatori de valori, așa ajungem să fim universali, adică un mare bine pentru cei din jur, un bine esențial pentru noi înșine.

Schimbările pregătite din timp devin vizibile. Se revine la sentimente mai bune. Risipa este pedepsită. Argumentul oprește un demers. Gol. Se minimalizează sensul unei idei. Precipitare. Presiunea gândului de a schimba mobilizează. Cercetare interesantă. Rezultatul este util, dar nu în totalitate plăcut.

Sextilul pe care Soarele și Chiron îl împlinesc în dimineața acestei zile ne vorbește despre schimbări bune, despre concluzii frumoase la care ajungem după ce am înțeles că lucrurile rele, fie trebuie schimbate radical, fie trebuie văzute exact așa cum sunt. Este foarte posibil ca, în fața acestui adevăr, unii să se piardă cu firea, să uite unde voiau să ajungă, să nu se mai țină de metoda de lucru. Schimbarea acestei zile este în mare parte bună, chiar dacă a rătăci calea nu a fost niciodată o opțiune favorabilă. Faptul că Luna se află acum în plin tranzit prin zodia Capricorn poate fi un semn bun pentru mulți. Ceea ce până de curând a părut foarte bun pentru că merge de la sine, acum se oprește pentru că observația este cea care produce schimbarea. Așadar, greșelile de acum nu trebuie văzute ca erori, ci ca o invitație la flexibilitate. Emoțiile pot pune asupra structurii raționale o greutate mult prea mare față de cea pe care suntem pregătiți o suportăm. Din această cauză, vindecarea de acum ar putea să fie înțeleasă de oamenii simpli ca un moment de răzgândire, ca un început.
O altă componentă acestei zile va face referire la activitățile de grup. Pentru că Luna trece acum prin Capricorn și se va afla într-o conjuncție cu Luna neagră, există o reținere în a împărtăși informații. Se va merge mai mult pe o metodă cunoscută, iar dacă lucrurile sunt forțate, dacă individul este obligat să iasă din starea asta de confort ar putea să se comporte chiar foarte urât. Din fericire, impulsul acesta spre a înțelege natura traseului pe care suntem, adică sextilul Soare-Chiron, ne ajută să descoperim acest gol, să oprim aceste impulsuri negative, să fim mult mai atenți la faptele pe care le săvârșim. Doar în felul acesta reușim să evităm conflicte care ar putea să ne consume foarte mult. Magia acestei zile ne spune că până și lucrurile acestea dure trebuie să ne învețe ceva, să ne avertizeze că poate există dincolo de acțiunile conștiente impulsuri rele, cele despre care credem că nu sunt văzute de ceilalți doar pentru că nu sunt împărtășite. Va pierde cel care nu este dispus să vadă că aceasta este o structură foarte complexă și că la aceste calități ale vieții nu ajungem ca în teoremele învățate la școală, ci prin îmbinarea elementelor personale, poate chiar a secretelor personale, cu ceea ce se știe despre noi, se gândește și se proiectează asupra noastră din comunitate.
Prin urmare, prima zi a săptămânii ne oferă prilejul de a descoperi ceea ce are nevoie de o pauză, ceea ce trebuie să se oprească, ceea ce ne cere un alt ritm de lucru. Schimbarea în sine nu este un avertisment ci ajutorul prin care evităm golul pe care nu vom reuși să îl umplem până la finalul acestei săptămâni. Chiar din prima zi a săptămânii înțelegem de ce oamenii preferă adeseori circul ieftin. De asemenea, pentru cei care au un mod mai complicat de a vedea și interpreta lucrurile, evenimentele acestei zile, privite printr-o desfășurarea inversă, pornind de la momentul când se împlinesc până la cauză, le arată acestor oameni de ce sunt slabi. Indiferent de zona din care porni, rezultatul este același. Circul ieftin este făcut doar de omul slab.
Pentru că această zi minunată are multe să ne spună, elementul definitoriu care va face din momentul de față unul menit să impresioneze memoria personală pentru mult timp este cel legat de prezența unui om profund, de recomandarea unui om cu sufletul cald, de rezultatul frumos la care ajungem pentru că ni se recomandă fără să ni se ceară ceva în schimb. În cuvinte mai simple, 15 ianuarie ne aduce o sinteză pe măsura puterii pe care vrem să o investim acum. Cine dă mult, primește mult. Cine dă pe baza unui calcul strict, va fi așteptat la judecata de apoi pentru a i se socoti faptele. Cine dă și uită că a dat, cui a dat și cât a dat, va fi primul care va descoperi oaza în deșert.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a gândi bine, fără violență, fără griji nejustificate, fără impulsivitate, fără așteptări penibile.

Interes pentru dezvoltare. Inteligență practică. Deschidere față de profunzimile vieții. Curaj de a căuta răspunsuri în zone interzise. Putere de transpunere. Nevoie de bine. Respingerea jumătăților de măsură. Combinațiile de idei sunt ciudate. Revenire asupra unor subiecte mai vechi. Refuz al binelui obținut ușor. Putere. Expresivitate.

Elementele astrale care se împlinesc pe 16 ianuarie ne vorbesc despre motivele pe care trebuie să le luăm în considerare pentru a merge mai departe pe acest drum al transformării, dar nu în orb, ci ținând cont de mesajele zilei anterioare, de impulsurile începutului de săptămână pe care vom fi invitați să le exprimăm acum într-un mod aparte, poate chiar prin spontaneitate, prin aventură, dar și prin deschidere către nou, adică prin Luna nouă care se va împlini în dimineața zilei următoare.
Problema cea mai importantă a momentului arată că suntem în contrast cu anturajul, că tot ceea ce ne dorim trebuie amânat, pentru că așa ni se spune, pentru că așa ni se recomandă, pentru că așa trebuie să procedăm dacă vrem să ținem cont de nevoile celorlalți. Din această cauză, toate aceste elemente bune, în special sextilul Jupiter-Pluton ne îndeamnă să respingem jumătățile de măsură, să ne întoarcem la subiecte mai vechi doar pentru că acestea au fost verificate în timp, nu ne expun combinațiilor ciudate, nu reprezintă nimic riscant. Această relație dintre Jupiter și Pluton reprezintă primul sextil din seria celor trei programate a se consuma pe faza descendentă a ciclului inspirației. Următorul va fi pe 14 aprilie, iar ultimul pe 12 septembrie. Foarte curând, adică în anul 2020, acest ciclu, început în 2007, se va încheia. Așadar, această etapă este una de clarificare. Pentru unii, clarificarea vine prin răzbunare, prin impuneri aplicate celorlalți, prin lecții și segregarea în sine să facă referire doar la această formă de pedeapsă. Desigur, nu vorbim despre acuzații foarte dure, ci mai curând despre un joc al opiniilor, al manipulării, cel care poate fi ușor coordonat de persoanele care au o anumită experiență. Această experiență nu este foarte veche, ci vine din ceea ce a fost parcurs din anul 2007 încoace. Dacă ar fi să ne referim la elemente concrete, atunci modul cum este administrat banul, acumulările comportate în ultimul deceniu face obiectul acestor unghiuri astrale. Din fericire, informațiile cu care lucrăm aici trec dincolo de aceste predispoziții care împovărează existența fizică, nu o înnobilează. Așadar, relația Jupiter-Pluton ne vorbește despre motivele pe care le avem pentru a ne deschide față de profunzimile vieții. Aceste profunzimi ale vieții nu sunt elemente foarte vechi, ci se bazează pe experiențele avute în ultimul deceniu. Dacă suntem tentați să refuzăm ajutorul cuiva doar pentru că am fost mințiți, doar pentru că puterea acumulată în ultimii ani ne permite să obținem mai mult, să ne gândim dacă nu cumva facem lucrul acesta printr-o duritate nespecifică, adică printr-o laudă nespecifică, prin mândria de a respinge jumătățile de măsură. Ceea ce este categoric, privit prin filtrul acestei săptămâni, are și o picătură de teama pe care vrem să o ascundem. Teama aceasta ne vorbește despre lipsa de experiență, despre greșeli pe care le-am făcut fiind prea lacomi, dorind bunuri materiale atunci când ar fi trebuit să ne ocupăm de altceva, căutând să ignorăm valorile acestei luni, când ar fi trebuit să respectăm programul de lucru pentru a ne câștiga valorile, banii, bunurile cu care această lume lucrează. Doar așa ajungem să ne petrecem această zi acordând o mai multă importanță adversarilor, în situația în care acești adversari sunt atenuați, nu știu ce metode să folosească împotriva celor care se tem de ei, sunt orbi, nu sunt capabili să își vadă dușmanii atât de fricoși pe cât sunt.
Prin urmare, 16 ianuarie ne vorbește despre respingere, despre minciunile pe care ni le spunem nouă înșine pentru a crede că aspectul acesta dramatic al vieții este foarte real. Omul puternic va căuta binele pentru că de acolo se hrănește și numai prin intermediul lui se ridică spre lumină, în timp ce ființa superficială va deveni acum conflictuală și îi va convinge pe cei din jur că această atitudine dură, negativă, distrugătoare este o simplă reacție. Vom avea ocazia și în primăvară, dar și la toamnă, să ne ocupăm din nou de această conștientizare a rolului pe care-l avem pentru a înțelege de ce fiul risipitor devine un exemplu bun atunci când se reîntoarce. Fără acest moment de revenire, de recunoaștere, de iertare, fiul risipitor rămâne o ființă complet iresponsabilă care va inventa filozofii menite să anuleze iertarea, buna conviețuire, simplitatea.
În urma acestei zile, experiențele pe care ni le amintim, pe care le inventariem, pe care le proiectăm asupra celorlalți sunt cele marcate de o mare expresivitate. Ele nu sunt întâmplătoare, ci rodul unor eforturi de ani de zile. Cel care își va petrece această zi prin teamă arată că în ultimii ani au folosit abuziv cunoștințele bune. Poate rezultatele au fost bune, dar teama de acum arată ca metoda folosită nu a fost corectă. Minciuna momentului scoate în evidență grija că adevărul pe care-l știm este incomplet, dar și un gol de putere pe care l-am ascuns. Golul de putere poate însemna chiar ocuparea unei funcții fără competența necesară, folosirea unor imagini false, poate chiar avantaje materiale obținute prin promovarea unor idei false. Toate acestea trebuie să reprezinte acum elemente care se sedimentează pentru a înțelege în ce mod suntem inspirați și cum ne cresc puterea și profunzimea prin această conectare.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne gândi cum ne-am simți dacă cineva din preajmă ar gândi despre noi ceea ce gândim noi despre cei pe care îi considerăm vinovați de ceva. Dacă acest proces de analiză ne ajută să înțelegem cât de dureros este pentru cineva să nu ia în considerare mesajul personal, propria opinie, înseamnă că toată această raportare și-a atins scopul.

Aventură. Spontaneitate. Sunt preferate acțiunile care schimbă viziunea asupra vieții. Conduita este judecată după performanță. Ușurință în a protesta. Reeducare constructivă. Competiție. Loialitate.

În dimineața acestei zile, Luna își va încheia tranzitul său prin zodia Capricorn și, trecând în zodia Vărsător, ne trezește interesul pentru activități de grup, către fapte care să ne scoată din rutină, către aventură, către libertate. Înainte de a părăsi această zodie, va participa, împreună cu Soarele, la împlinirea fazei de Luna nouă. Știm, nu este o noutate, Luna nouă ne oferă posibilitatea de a gândi altfel, de a creiona, de a face o schiță a ceea ce urmează să facem în următoarele patru săptămâni. Dacă nu realizăm cât de important este acest moment, el oricum va activa, dacă nu facem în mod conștient planurile următoarelor patru săptămâni, proiecția a ceea ce lucrează în fundal se va face de la sine și aceste elemente se vor împlini prin comanda impulsurilor pe care le avem acum, cu ceea ce facem în prezent.
Luna nouă din 17 ianuarie are mai multe componente pe care le vom investiga, din aproape în aproape, de-a lungul acestui ciclu lunar. Una dintre ele face referire la necesitatea de a ne echilibra, de a ne vindeca. Alta ne încurajează să ne descoperim forțele ascunse, uitate, rătăcite, de care să ne folosim pentru a împlini anumite demersuri programate pentru această perioadă. O altă componentă este cea dată de dorința de interiorizare. Este nevoie să ne folosim și de o altă abordare, să privim viața și prin elementele sale misterioase, pentru a ne oferi posibilitatea de a ne extinde. La modul concret, această fază a Lunii ne aduce și posibilitatea de a cunoaște oameni din alte domenii, de a ni-i face prieteni pe cei care ne vor ajuta foarte mult la primăvară, când planurile de acum vor trece pe un alt nivel.
Desigur, pentru că în această zi Venus se află pe ultimul grad al zodiei Capricorn, foarte aproape de Luna nouă, orice formă de sinteză, orice încercare de a reînvia o relație care a murit, o prietenie care nu mai poate oferi nimic, o situație care ne-a spus totul tulbură conștiința, îi face pe oameni să se grăbească fără rost, să vorbească repede, să facă gesturi nepotrivite, să jignească.
Prin urmare, 17 ianuarie ne oferă șansa de a înțelege la ce ne folosește ceea ce am acumulat, cât de puternici credem că suntem cu ceea ce deținem, cât de mult ne putem baza pe ceea ce avem în jur. Ca o consecință a acestei conștientizării, avem posibilitatea să înțelegem și spre ce anume să ne orientăm, în ce să investim, cum să ne adaptăm prezentului. Voința ar putea fi folosită pentru a ține cu forța aproape ceea ce nu ne mai folosește, atât oamenii, cât și proiecte din care nu mai putem obține aproape nimic. Un om înțelept și atent își va aminti și în următoarele patru săptămâni de starea aceasta, dar și de cum anume și-a petrecut primele 10 zile ale acestei luni. Făcând o îmbinare a celor două elemente, realizează că îi va fi mult mai bine dacă va fi mai atent la oameni, dacă nu va risipi timpul și puterea, dar și dacă nu va acorda atât de ușor credibilitate unor informații pe care nu le poate verifica deocamdată. De aceea momentul de față este unul de conștientizare înaintea pasului pe care-l facem în libertate, fără a fi tulburați că ea nu este ceea ce ne-am dorit pentru că, în realitate, de o importanță majoră este ce va veni după, adică acel “ceva” pentru ce ne pregătește, de fapt, acest moment.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu ne propune să facem prea multe lucruri, pentru că nu numărul lor contează acum, ci cum le abordăm, cum le integrăm, cum le folosim pentru binele personal și, deopotrivă, pentru binele comunității.

Disciplină de lucru. Nevoie de confirmare. Deplasările nu rezolvă nimic. Întârzierea vine din nepăsare. Severitatea gândurilor aduce la lumină duritatea folosită în îmbolnăvire. Sinteze binefăcătoare. Înțelesul ascuns doare. Ceea ce este superficial umple de speranță. Singurătatea nu este o soluție. Valori pozitive puse la încercare. Se caută un prilej de reușită.

În noaptea de miercuri spre joi Venus va intra în zodia Vărsător. Pe această zodie se află deja, încă din dimineața zilei anterioare, Luna care va trece astăzi prin conjuncțiile cu Junon și Coada Dragonului. Din această dispunere înțelegem că în jur plutește o libertate de expresie pe care o vom folosi, acum, la începutul tranzitului lui Venus prin Vărsător, pentru confirmare, pentru a ne bucura de luciditate. Dacă în ziua anterioară, când s-a împlinit Luna nouă, am fost încurajați să ținem cont de viziune, să facem selecție, să privim cu luciditate spre ceea ce ne vom îndrepta, a sosit momentul să facem primul pas. Acest prim pas este susținut și de trigonul cu Marte-Chiron, aspect care ne încurajează spre activități de grup, ne aduce curajul pe care ni l-am dorit dintotdeauna, va face posibil să primim susținere, suport, ajutor pentru ca o parte din demersurile foarte importante ale lunii ianuarie să se apropie de finalitatea pe care ne-o dorim. Astfel, putem vorbi despre o mai bună organizare a programului de lucru, a timpului, dar și despre o mai bună gestionare a propriului patrimoniu. Unii se vor gândi că dacă vor reuși să fie organizați așa cum predispun astrele în momentul de față reușita va veni de la sine. Nu, nu vorbim de reușite care vin de la sine, ci despre o mai buna inserție în grupul de apartenență, poate chiar obținerea unui plus de imagine, de demnitate socială.
Prin aspectele acestei zile reîntoarcerea fiului risipitor aduce un moment de armonizare care, în primă instanță, va produce liniște, împăcare și pe acest fond proiectele de viitor să fie mai clare, mai ușor de realizat. Desigur, vor fi și oameni lacomi care, pe lângă reușitele pe care vor să le aibă, își doresc și pedepsirea adversarilor, umilirea lor, adică persoane care aduc din trecut prin conjuncția Lunii cu Coada Dragonului păcatele pe care nu și le pot ierta. Aceștia vor fi cei care în următoarele săptămâni cu Venus pe zodia Vărsător (până pe 11 februarie), se vor gândi mai mult la nevoile lor și mai puțin la cei cu care interacționează, la cadrul social care ar trebui să permită satisfacerea acestor nevoi. Aceștia vor fi trădătorii următoarelor săptămâni, oamenii care vor răni chiar și atunci când nu intenționează lucrul acesta. Cine va fi suficient de atent acum încât să-i vadă, se va proteja de loviturile ce vor veni din partea lor și nu vor risca în săptămânile următoare nici dezamăgire și nici singurătate. Cel neatent va fi influențat, va fi întors din drum, se va trezi cu planurile încurcate și va crede că eroarea vine dintr-o prea mare încredere în aceste persoane, nu pentru că nu au fost atenți.
Prin urmare, mijlocul săptămânii ne arată spre ce trebuie să ne întoarcem în calitate de fii risipitori, ce ar trebui să vindecăm, care sunt rădăcinile pe care le-am folosit corespunzător sau nu l-am folosit deloc. Sinteza a ceea ce vom face și vom înțelege este o achiziție foarte bună atât pentru omul profund cât și pentru cel superficial. Pentru că nu există oameni perfecți în această lume, cu toții avem integrat în personalitate și un impuls mai puțin bun ascuns ]n spatele altora corecte și benefice, aceste defecte de caracter primesc acum, prin trecerea lui Venus pe Vărsător, mai multă libertate, dar nu pentru a repeta greșelile trecutului, ci pentru a vindeca rădăcinile pe care le-am îmbolnăvit prin răutate sau ignoranță. Greșeala cea mai mare a acestei zile este dată de răzbunare. Dacă libertatea este folosită pentru a compensa o umilință mai veche, pentru a învinge pe cineva, nu pentru a obține mai multă limpezime, mai multă înțelegere, valorile pozitive pe care le deținem nu vor putea fi folosite. Ne vom consuma energia în aceste conflicte și libertatea pe care o simțim acum mai prezentă ne va păcăli că ne este permis să procedăm în felul acesta.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu permite gândurilor să devină severe, împietrite, dure și răzbunătoare. Oricât de clar și credibil este argumentul care ar susține o astfel de acțiune, să refuzăm această atitudine acuzatoare. Să ne gândim că avem dreptul să ridicăm această piatră doar dacă suntem fără de păcat.

Liniște. Indiferență față de un eveniment spectaculos. Amenințare. Diminuarea stresului prin renunțare, izolare, distanțare. Adevărul este atins prin argument. Putere prin ridicare. Suntem învinuiți pe nedrept. Complexele de inferioritate destabilizează o acțiune de grup. Minciuna îmbracă hainele unui adevăr fabulos.

Astăzi Luna va parcurge ultimul sector de tranzit prin zodia Vărsător și vom încerca, prin diferite acțiuni, unele dintre ele dinamice, altele epuizante, să obținem ceea ce credem că ne face mulțumiți, fericiți, împliniți. Dinamismul acestei zile este însă un mare mister. Ajungem să credem că avem nevoie de tot ceea ce suntem dispuși să facem pentru a obține pentru că, în realitate, dorința cea mare a momentului este să fim liniștiți, împăcați cu sine, să ne odihnim, să ne relaxăm. Așadar, aspectele acestei zile dau viața unui paradox. Dacă altădată ne-am fi izolat pentru a obține acest rezultat, acum punem totul în ordine, poate chiar într-o viteză prea mare, consumând din energia fizică, dar și din cea psihică, consumând din putere, fiind convinși că această nouă ordine va însemna cadrul general de care avem nevoie pentru a ne liniști. De altfel, este foarte greu să ajungi la liniște când Luna trece prin două careuri, unul cu Jupiter și altul cu Marte, planete care încă se află în fereastra conjuncției lor pe zodia Scorpion. Așadar, avem ocazia să vedem astăzi ce suntem dispuși să facem pentru libertate, dar să și identificăm, ca o continuare a preocupărilor zilelor anterioare, complexele de inferioritate care destabilizează un plan pe care am încercat de multe ori să-l ducem mai departe și nu am putut. De aceea, lucrurile ar putea să fie puțin încurcate acum și pentru că ni se pare că bunele intenții nu sunt apreciate, dar și pentru că suntem perfect conștienți de faptul că ceea ce se consumă acum, ca intenție, este legat de un rezultat la care am ajuns în primele 10 zile ale anului. Acest rezultat bun face referire la imaginea publică, la un mesaj care a rămas în memoria grupului, la o faptă bună făcută deși nu eram obligați sau nimeni nu s-ar fi așteptat să o realizăm. Pasul înapoi pe care-l facem, cel care altădată ar fi părut o izolare, acum este, în realitate, liniștea pe care ne-o permitem pentru a ne bucura de acele rezultate, dar și dovada unei modestii suficient de clare încât să sporească și mai mult însemnătate binelui făcut anterior.
Prin urmare, 12 ianuarie ne vorbește despre rezultatele reale pe care începem să le obținem pe acest traseu al progresului și vindecării. Va fi nevoie ca de-a lungul acestui an, din când în când, să facem un pas înapoi, să ne retragem, să stăm departe de agitația socială, să fim doar cu propriile gânduri, doar cu propriile emoții, pentru a contempla realitatea acestui bine. Este foarte posibil ca această retragere în gândurile proprii să aducă și schimbări de planuri, să amânăm o deplasare, să abandonăm un demers, nu pentru totdeauna, ci doar pentru o perioadă. Dacă această decizie ne sporește liniștea, nu vom rămâne în conștiința celorlalți doar prin renunțare, prin izolare, ci prin exemplu bun pe care-l dăm arătând că avem măsură.
Va fi nevoie să ne controlăm astăzi tonul, ambiția, să ne gândim de mai multe ori înainte de a decide, tocmai pentru a fi impecabili în acțiunile pe care le facem, în a nu răni pe nimeni și nici a ne retrage cu lașitate din fața provocărilor. Aceste impulsuri nu trebuie să permită laturii întunecate a firii să se impună. Dacă miercuri, 17 ianuarie, Venus a trecut pe ultimul grad al zodiei Capricorn, acum Soarele va trece peste această poziție ceea ce ar putea să-i facă pe oameni să ajungă la această decizie a separării, a izolării prin motive dure, încrâncenate. Desigur, nu este de dorit așa ceva.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne aminti de calea de mijloc. Nici prea multă libertate nu ne folosește, dar nici obsesia de a face totul cu propriile mâini. 19 ianuarie ne arată cum se împletesc cele două.

Sensibilizare. Curba valorile își schimbă direcția. Respirăm un aer nou. Inventivitate. Libertatea nu mai este o obsesie. Transformare bună. Creștere. Apropiere de nevoile celorlalți. Seninătate. Faptele bune ne înnobilează foarte ușor. Prieteniile de durată sunt apreciate mai mult.

În dimineața acestei zile Soarele va trece pe zodia Vărsător și vom scăpa de duritatea cu care am încercat să ne așezăm în ordine prioritățile, patrimoniu, relațiile. De aici înțelegem că trecerea Soarelui pe un semn de aer ne va ușura mult comunicarea și, desigur, înțelegerea. Problema aceasta dată de înțelegere, cu zodia Săgetător lipsită de planete, poate fi rezolvată doar cu trecerea Soarelui pe Vărsător, adică nu înțelegem mai multe dacă facem mai mult, ci dacă ne implicăm în mod special în acest proces. Asta înseamnă că relația bună pe care Mercur și Neptun o împlinesc în noaptea de vineri spre sâmbătă ne ajută să observăm ce anume ne lipsește de nu înțelegem ceea ce avem nevoie să înțelegem. Așadar, vorbim despre un moment de severitate pe care-l gestionăm corect, frumos, printr-un schimb de experiență foarte interesant cu cei pe care îi apreciem în așa fel încât să vină spre noi și o parte din calitățile lor, iar noi să ni le putem integra propriei structuri. Soarele pe zodia Vărsător îi face pe oameni dezinteresați față de posesiuni, dar foarte preocupați de esența aceea ce pune în valoare posesiunile, de ceea ce înnobilează. În cuvinte mai simple, nu bunurile sunt cele care ne preocupă de acum încolo, prin numărul lor, prin greutatea lor în aur, ci prin mesajul pe care îl au, prin unicitatea lor, prin emoțiile pe care le produc. Pentru că Luna trece printr-o relație bună cu Luna neagră este posibil ca subiectivitatea să primească prea multă atenție, adică să credem că emoțiile pe care le avem acum sunt bune și universale, în situația în care ele sunt doar expresii ale unui confort de moment. Chiar și așa, dacă nu ne grăbim să tragem concluzii, dacă nu ne precipităm nu greșim, traseul nu se schimbă, nu există consecințe care să apară în urma acestor confuzii.
Trecerea Soarelui pe zodia Vărsător în situația în care Axa Dragonului ocupă zodiile Leu și Vărsător. Ceea ce facem acum sau ceea ce vom face în următoarele aproximativ 30 de zile poate fi chintesența unor aspirații care să depășească în însemnătate cadrul acestei existențe. Așa ajungem să înțelegem că prieteniile pe care le avem acum nu sunt conjuncturale, chiar dacă efectele lor pot fi privite ca fiind așa. Prieteniile de acum, ca și cele cărora le vom acorda o atenție suplimentară în timpul tranzitului Soarelui prin Vărsător, sunt esențiale, vin din negura veacurilor și au mai fost trăite în modul acesta și în alte vieți. Dar pentru că lucrul acesta să poată fi înțeles ca o reparare, nu doar ca o reiterare a unor evenimente sub impulsul unor conjuncturi favorabile, avem nevoie de răspunsuri sociale. Ceea ce facem trebuie să fii acceptat de cineva din preajmă, de grup, trebuie să fie apreciat sau cerut de comunitate. Altfel suntem într-o buclă, într-un glob de sticlă, într-un spațiu izolat care doar ne ajută să ne simțim bine, fără să ne ofere mai mult.
Prin urmare, 20 ianuarie ne învață cum să ne formăm opinii noi fără a le anula pe cele vechi. Vibrația astrală a acestei zile are un farmec aparte pentru că rezultatul la care ajungem, concluzia pe care o tragem în urma observațiilor, analizelor ne arată că liniștea ar trebui să fie integrată în toate rezultatele la care ajungem, în toate elementele finale ale demersurilor. Apoi, pentru că nu este totul, și prieteniile au nevoie să se consolideze mai mult. De aceea suntem acum încurajați să vedem, să observăm cu atenție și chiar să înțelegem ceea ce am refuzat până acum să acceptăm. A vedea o problemă dintr-un alt unghi, a privi elementele personale ale unui om și din punctul său de vedere înseamnă a ține cont de ceea ce prezentul nu conține, a ține cont de o memorie universală, a demonstra că omul este o ființă gânditoare, nu doar o colecție de informații. Unii vor considera că trăsătura definitorie a zilei de 20 ianuarie este jovialitatea. Dacă prin jovialitate oamenii nu se schimbă în bine, atunci ea nu este decât expresia blândă a unui interes egoist („Mă bucur pentru că asta mă face să mă simt bine și altceva nu mă interesează!”). Prin aceste trăsături frumoase oamenii ajung să descopere ceea ce îi leagă pentru că se mobilizează, ies din cușca pe care au iubit-o atât de mult, renunță la încrâncenarea care le-a dat până acum o siguranță aparte. În felul acesta, se explică de ce la începutul evoluției, la începutul unui traseu existențial, adeptul este legat la ochi. La finalul traseului nu doar că bentița care îi acoperea ochii dispare, dar în mijlocul frunții i se mai deschide un ochi. Prin această combinație complexă, de colecție de informații, modestie și disponibilitate pentru muncă și efort, putem vorbi încă de pe acum despre înțelegeri superioare, iar în cazul celor care deja lucrează la acest nivel, cu deschideri speciale care pătrund în ființa umană printr-un alt analizator, printr-o altă formă de vedere decât cea fizică.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a descoperi o nouă formă de inventivitate, nu de a asambla una dintre elementele vechi. Cel care descoperă, demonstrează că poate vedea departe, poate chiar dincolo de linia orizontului.

Sobrietate. Emoțiile sunt combinate cu ambițiile. Trăinicia este importantă prin armonie. Ușoară ezitare. Severitatea sperie. Revenire la o combinație periculoasă. Viciul este privit cu indulgență. Reversibilitate.

Ultima zi a acestei săptămâni ne aduce câteva unghiuri pe care trebuie să le abordăm cu maxim atenție și seriozitate pentru că reprezintă începutul unui demers complicat. Ultima decadă a lunii ianuarie ne vorbește despre o atitudine greșită pe care suntem tentați să o prezentăm ca fiind un veritabil exemplu de bune practici. Sobrietatea momentului vine din teamă, din greutatea pe care o resimțim atunci când credem că suntem în fața unei mari încercări existențiale. Omul inferior se așteaptă acum să fie ajutat, adică acest ajutor pe care îl pretinde sau, în cazul celui cu bun simț, îl cere, nu trebuie să suplinească efortul personal. Doar pentru că nu pot face, dar vor să ajungă la capătul drumului, se așteaptă ca o altă persoană să îi ducă în spate, să muncească pentru ei, să li se dea, să li se ofere. De aici înțelegem că dorințele personale reprezintă marea problemă a zilei de 21 ianuarie. De aceea severitatea ne sperie atât de mult, de aceea suntem tentați să ne întoarcem la o formă de șantaj, la o combinație periculoasă.
Nu doar în contextul acestei săptămâni, dar și într-un cadru mult mai larg, cel al decadei, al lunii sau al anului în curs, momentul de față ne îndeamnă spre viziune de ansamblu, ne întoarce către greșelile mai vechi, dar nu să le repetăm, nu să le transferăm și mai multă putere decât le-am dat până acum. Așadar, 21 ianuarie vine cu un gol foarte interesant. Omul care conștientizează atât greșelile sale cât și pe ale celorlalți, cel care își numără banii lui și se gândește că poate ar trebui să-i fie rușine că râvnește la banii altora, cel care are în casă tot ce-i trebuie, dar își dorește o altă ușă de la intrare, mai impunătoare sau mai sofisticată decât a vecinului, va trăi cu maximă implicare această zi și va fi cel mai derutat. Acest om arată că nu are certitudine pentru că vrea să evolueze și în mare parte lui îi sunt adresate aceste observații. Are nevoie să nu uite că acest moment de balans îi arată că se află la trecerea de la întuneric la lumină, că oscilează între calități și defecte, că nu își consumă puterea crezând în certitudine, ci este un cercetător al vieții. Toate aceste certitudini imbatabile devin, în spațiul zilei de 21 ianuarie, etichete periculoase. Noi, pentru că studiem astrologia, știm că anul în curs nu lucrează cu șabloane. Așadar, fie el cât de greu, acest zdruncin nu arată decât sinceritatea celui care dorește să se trezească. Cei care se cred treziți, deși dorm în continuare într-un pat confortabil, vor avea o zi plictisitoare.
Prin urmare, finalul săptămânii ne vorbește despre o adevărată sobrietate. Am văzut de multe ori că sobrietatea face casă bună cu încrâncenarea, că multe din cele pe care vrem să le abordăm cu seriozitate îngheață, se transformă în pietre, unele de moară, foarte grele pe care trebuie să le ducem în spate. Acum sobrietatea vine din opinie, din unghiul din care privim, din înțelepciune. Un om atent la ceea ce trăiește nu va folosi aceste observații pentru a lovi, pentru a judeca, pentru o justiție abuzivă. Va suporta durerea sau zdruncinul ezitărilor, va îndura, tocmai pentru că știe că marile schimbări ale vieții sunt anunțate de episoade de genul acesta. Acest om știe că dacă are statutul de fiu risipitor nu s-a întors pentru a acuza, pentru a pune etichete, ci s-a întors pentru că în viața sa s-a produs o transformare și dorește să o trăiască. Transformarea trăită schimbă întregul univers și îl face să fie un prieten devotat. Pentru acești oameni va fi mai puțin important că unghiurile acestei zile ne vorbesc despre argumente, educație, logică sau o dreptate pe care am căutat-o tot anul anterior și nu am găsit-o și pe care suntem acum pe punctul de a obține. Pentru acest om transformarea în sine reprezintă cel mai mare dar.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a iubi omul prin tot ceea ce este el, cu calitățile sau viciile sale. Doar așa creștem frumos pentru că, până la urmă, chiar devenim ceea ce iubim.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.