14 – 20 martie 2011

Luni, 14 martie
Am ajuns în momentul în care Soarele trece prin opoziţia cu Junon, iar Luna, din Rac, participă la împlinirea crucii cosmice cardinale (cu Saturn, Pluton şi Jupiter), agresând sensibilitatea şi candoarea, puterea de a înţelege greutăţile vieţii şi, din această cauză, aducând schimbări rapide în metodele folosite şi în modul de a gândi şi de a ne raporta la evenimente.
Opunându-se lui Pluton, Luna deschide un capitol important prin faptul că sunt declanşate, cu caracter de decizie imediată, schimbări bruşte în comportamentul social. Valoarea tranzacţiilor financiare va avea pe acest aspect mult de suferit aducând o schimbare a semnului, o reevaluare a preţului, o schimbare a furnizorului, o întoarcere la un tip de relaţie mai vechi, o coborâre a cotei şi de aici pierderi materiale resimţite însă ca o investiţie.
Valoarea acestei relaţii magnifice între planete nu va fi vizibilă însă numai în domeniul financiar, ci va exploda în toate tipurile de relaţii sociale, dar şi în cele personale, complicându-le şi lăsând o umbră de decepţie peste tot. Când pe cer Luna şi Pluton sunt în opoziţie apar impulsuri negative din hipotalamus, prin care vor fi afectate funcţiile vegetative, reacţiile emoţionale şi echilibrul somn-veghe. Manifestările climatice, pe acest unghi, sunt mult mai puternic resimţite ca nişte modificări interne sau ca o lipsă a discernământului, ca o absenţă a unui control adecvat venit din partea scoarţei cerebrale, ce duce la confuzii, agresivitate, dureri puternice în corp declanşate de fenomene ale naturii sau evenimente sociale.
Dacă luăm în calcul că Luna, principalul reprezentant al emoţionalului, ridică un careu şi cu Mercur din Berbec, funcţiile cognitive superioare (gândirea, imaginaţia) sunt afectate, mai exact viciate, de un element nou, neluat în calcul până acum, care gravita în sfera preocupărilor noastre şi care prin principala sa trăsătură – stresul – ne translatează într-o zonă a relaţiilor deficitare cu sine sau cu ceilalţi. Cuvântul este un element care ne va creşte sau ne va scădea randamentul şi tot prin intermediul lui ne vom dovedi azi eficienţa socială. Ceea ce se strică azi, prin amplificarea stresului interior, prin abordarea unor acţiuni în absenţa unui control adecvat, se va repara în timp, dar greu şi tot prin folosirea proceselor cognitive superioare legate de gândire, imaginaţie sau limbaj.
Un element benefic al acestei zile este cel dat de trigonul pe care Luna şi Marte îl împlinesc. Legând două semne de apă într-o perioadă în care Berbecul este solicitat de tranzite, relaţia cu psihologia, cu înţelegerea comportamentului uman, cu ajustarea lui, relaţia pe care o construim cu sine, prin îndreptarea atenţiei spre interior sau spre ceilalţi, prin cultivarea înţelegerii şi ascultării, devine un instrument de lucru, un mod de a ne evalua ultimele luni, un mod de a ne modela comportamentul fie în sens pozitiv, fie în sens negativ, după cum ne dictează confortul.
Confortul, ca element esenţial ce ne coordonează paşii în această zi, este afectat de impresii eronate, de reziduuri afective, de interpretări false aplicate evenimentelor sociale sau de teama de a nu pierde un post, o poziţie socială sau un privilegiu. Chiar dacă funcţiile cognitive superioare implică şi folosirea instrumentelor abstracte, datorită opoziţiei Soare-Junon obiectivitatea are azi de suferit şi, tocmai de aceea, abstractizarea poate fi uşor confundată cu imaginaţia, cu închipuirile, cu fantasmele şi, în cazuri mai grave, chiar cu psihozele. Pentru a nu ne pierde în aspecte imposibil de controlat prin voinţă este important azi să ne cultivăm simţul practic în ansamblu sau deprinderile care duc la rezultate practice imediate.
Prin urmare, 14 martie ne pune în faţa unor complicaţii sociale care apar din nimic şi iau o amploare suficient de mare încât să distrugă ceva, să ne desprindă de o structură, să producă o fisură într-un bloc mare şi pentru repararea căreia să fie nevoie de mult timp, o nouă metodă de lucru, alte persoane implicate.
Dacă în relaţia cu propriul corp, cu propriul sistem de valori dinamica astrală poate produce leziuni, dureri, blocaje, spasme musculare involuntare sau chiar tulburări în alte procese metabolice legate de asimilarea apei sau cele hormonale, în relaţiile sociale opoziţia Soarelui cu Junon şi crucea cosmică ridicată pe semne cardinale aduce o exercitare a sentimentelor fără un probatoriu, impulsivitate, o descindere în acţiuni pentru care nu se găseşte o explicaţie raţională, furtuni, declaraţii la scenă deschisă.
Elementul pozitiv al zilei (trigonul Luna-Marte) ce se va împlini la grad perfect abia spre seară, va veni cu explicaţii, cu soluţii care, din nefericire, nu mai au timp să repare ceea ce s-a stricat de-a lungul întregii zile. Într-un cadru intim, partenerul de viaţă vede pentru celălalt mult mai clar şi mai corect situaţia în care se află. Impulsul este acela de a spune, de a explica, de a sfătui, de a trasa reguli sau chiar interdicţii. Cei care trăiesc singuri, care nu sunt prinşi într-o relaţie vor avea parte de inspiraţie, de intuiţii speciale. Un protector, poate chiar din subtil, îi va ajuta să înţeleagă ceea ce s-a întâmplat de-a lungul zilei.

Marţi, 15 martie
Ultima zi de Rac (Luna în Rac) aduce raze binefăcătoare vieţii şi din această cauză poate fi o zi fecundă, fertilă, o zi în care seminţele eforturilor făcute în acest început de an ne îndeamnă spre o viaţă de familie liniştită şi corectă.
Luna, ca patron al vieţii de familie, dar şi ca exponent al forţelor subconştiente, al Chakrei Mondial, al forţelor subtile care se unesc sub acelaşi ideal şi care se atrag pe baza rezonanţei (egregor) are acum, în această epocă modernă, o puternică nevoie de reformulare deoarece, atât înclinaţia superioară a personalităţii, care foloseşte procese elaborate ale gândirii, dar şi cele prozaice, care le irosesc oamenilor timpul preţios pentru lifting, piercing sau şedinţe prelungite la un tatuator, par să fie construite împotriva omului. Pentru oamenii zilelor noastre viaţa este un vis frumos sau urât şi atunci când li se spune asta urlă până la refuz elogiind această idee sublimă pe care anticul reuşise să şi-o integreze în viaţa sa. Între un shopping şi un nou episod dintr-o telenovelă, viaţa de familie se desfăşoară printre aparate electrocasnice care strică alimentele, radiază corpul şi agresează structura subtilă, rezistenţa la boli sau echilibrul emoţional. Pentru a compensa deficitul de vitalitate oamenii aleg substanţe care stimulează în mod periculos, care în loc să-i ajute, îi pun în faţa unui pericol şi mai mare: degradarea progresivă.
Fericirea, mulţumirea, progresul, echilibrul au printre aceste „virtuţi” ale civilizaţiei locuri din ce în ce mai mici. Pentru a le înlocui au fost inventate alte tipuri de dependenţă, alte mijloace de a secătui organismul de putere.
Nu doresc ca prin asta să aduc elogiu degradării umane, nici să-i laud pe cei care nu fac nimic din toate acestea indicate mai sus, ci doresc să creionez în câteva linii simple cadrul în care noi, cetăţenii viitorului Stat Mondial ne căutăm fericirea, strigăm după sănătate, cerşim câţiva stropi de fericire dintr-un imens gunoi pe care îl numim „civilizaţie”. Ancoraţi în aceste limite este practic imposibil să vedem marginile scoicii în care ne ducem viaţa. Suferim tandru sau agresiv în această încântătoare şi captivantă degradare şi numim toate acestea viaţă. Acest tablou li se va părea unora deprimant, jignitor sau imbecil. Dacă prin aceste câteva păreri am atins romantismul mireapodic al celor care se tem să se uite în oglindă cu ochii deschişi n-am nicio vină.
Azi când Luna şi Soarele sunt în trigon, când Venus primeşte dezlegare la micile patimi şi se uită dintr-un trigon spre Saturn care merge înapoi în căutarea timpului pierdut, dintr-un preaplin astral, dintr-o dorinţă de a echilibra balanţa minciunii şi adevărului, pentru că am cerut să ştim cum stau lucrurile, pentru că am dorit să ştim adevărul, azi îl vom afla şi s-ar putea să nu ne placă ceea ce vom afla. Nimic rău nu stă în valul de vibraţie astrală care vine spre noi, nici măcar un drama de invidie, nimic negativ nu ne inundă sufletele din exterior. Azi vom descoperi care este mecanismul care ne face să ne schimbăm direcţia, să ne negativizăm existenţa, să ne inundăm sufletele de nămol urât mirositor şi cleios, şi nu trebuie să ne tulburăm pentru asta, ci să mulţumim cerului că avem privilegiu să aflăm adevărul, acela că fiecare este făuritorul sau distrugătorul propriului destin.
Prin urmare, 15 martie este o zi deosebit de importantă pentru cunoaştere, pentru înţelegere şi pentru dezvoltare personală, dar nu aşa cum am tot văzut până acum, ci altfel, într-un alt mod şi prin alte mijloace. Dacă dorinţele au fost orientate spre comod, limitare, capriciu, satisfacţie, dominare prin fidelizare sau ataşament conflictul dintre informaţie şi acceptare, dintre calitatea elementului şi premize ne coboară într-o zonă dificilă, în care vom oscila între superstiţii şi voinţă colectivă, între elan şi emotivitate, între dinamismul care vine din exterior şi nevoia de odihnă, pasivitate ori plăcere.
Ultima zi de Rac (Luna în Rac) ne aduce un moment de evoluţie pe măsura efortului pe care l-am depus anterior. Inima şi raţiunea nu sunt, luate separat, importante azi, ci ceea ce au produs, ceea ce am construit, ceea ce au dus spre împlinire pentru a întări viaţa intimă, pentru a valoriza un element al vieţii intime, pentru a menţine viaţa sau a o schimba decisiv.
Contactul cu realitatea poate fi pe de o parte respingător, trist sau depravat, iar pe de alta stimulator, energizant sau transcendent. Individul şi creaţia sa – elementul cel mai dinamic pentru semnul Racului – sunt cele două elemente care vor inspira teamă sau ambiţie, care vor motiva spre a folosi şi ultima picătură de energie pentru a ne împlini un ideal.
Cei care-şi duc viaţa în mod simplist, care se sustrag profunzimii sentimentelor şi se păzesc de ideile metafizice ca dracul de tămâie, vor avea o zi complicată din care vor ţine minte doar că au motive să se răzvrătească.
Ceilalţi se vor simţi minunat că sunt atinşi de graţia cunoaşterii, indiferent cât de dureroasă poate fi ea azi.

Miercuri, 16 martie
Conjuncţia lui Mercur cu Jupiter în Berbec ne reaminteşte azi de respect. Dacă Mercur este elevul ce, în Berbec, devin ambiţios peste măsură, curios, dinamic şi suficient de entuziasmat de ceea ce învaţă pentru a considera că poate cuceri lumea, Jupiter este profesorul excentric, dinamic, ce se detaşează de ceilalţi prin viziune, simţ practic, aspiraţie, inovaţie, inventivitate. Dintr-o astfel de relaţie, dintr-o astfel de completare se naşte respectul privit întâi ca stimă de sine, ca semn de apreciere faţă de dorinţa de a evolua (elevul) sau faţă de efortul de a transfera cunoştinţele sale celorlalţi (profesorul) şi apoi ca semn de apreciere faţă de natură, faţă de creaţie.
Având o Lună în Leu şi un Soare în Peşti, se dezvoltă un respect faţă de putere, influenţă, faţă de ceea ce luminează prin statut sau prin control. Aspectul ne vorbeşte despre o puternică emotivitate care se trezeşte acum, despre plăcerea de a comenta aceste impulsuri pentru a produce ovaţii, aplauze sau pentru a avea garantul unui statut tangent la apreciere, glorie, măreţie.
Având la baza acest impuls spre a dezvolta, acumula extinde, multe din faptele acestei zile vor avea iniţial un caracter abstract. Oamenii devin astfel vulnerabili în expansiunea lor, în deschiderile sufleteşti, atunci când vorbesc despre puterile lor, despre potenţialul, despre speranţe sau despre slăbiciunile cele mai mari. Nu este însă o dovadă de agresiune venită din anturaj, ci doar un mod eronat de interpretare. Egoismul, individualismul, tendinţa de a raporta totul la sine poate limita voinţa şi consuma vitalitatea pentru scopuri mărunte. Într-un contrast izbitor azi cei cu ambiţii puternice îşi vor critica semenii ale căror preocupări nu se extind atât de mult nici în viaţa socială, dar nici prin trăiri sufleteşti intense. „Cum poţi trăi atât de simplist?”, „Cum poţi trăi fără ambiţie?” vom spune şi acesta poate fi doar începutul unor demonstraţii de forţă care pot atinge un segment foarte variat de domenii, preocupări sau argumente.
Celelalte aspecte pe care Luna le ridică azi (trigon cu Jupiter şi Mercur, sextil cu Saturn) devin asistenţi ai conjuncţiei Mercur-Jupiter şi vor oferi suport memoriei, voinţei şi curajului, prin înclinaţii spre relaţii benefice, constructive, de schimb mutual, educative sau practice.
Prin urmare, 16 martie este o zi de conduită, de descoperire a valorilor spre care trebuie să ne îndreptăm, de respect faţă de educaţie, faţă de cei care ne oferă lecţii de viaţă, de cei care se consumă pentru a ne transfera informaţii care să ne producă un salt evolutiv, care să ne menţină pe un nivel social, care să ne ajute să ne ridicăm după cum ne este ambiţia şi care ne conferă demnitate. Acest respect faţă de modele, faţă de profesori, faţă de cei pe care îi admirăm, ne oferă şansa de a descoperi calităţi morale din ce în ce mai profunde şi prin ele putem oferi garantul că educaţia primită este la rândul ei o dovadă de respect faţă de comunitate.
16 martie este o zi de eficienţă, de îndrăzneală, de dezvoltare personală printr-un mod special de a trăi şi simţi.

Joi, 17 martie
Între conjuncţia Mercur-Jupiter de ieri şi opoziţia Mercur-Saturn de mâine azi avem parte de un respiro interesant când Luna trece prin opoziţiile cu Venus şi Neptun, dar şi prin trigonul cu Capul Dragonului, iar spre seară părăseşte zodia Leu intrând în Fecioară.
17 martie este o zi a sentimentelor egoiste, a dualităţii impusă de nevoia de bogăţie, strălucire, lux, confort şi bunăstare a lipsei motivaţiei pentru muncă, pentru efort. Azi avem nevoie de informaţii, de putere, de susţinere, iar dacă nu intervine nevoia, simţim că avem în spate un protector sau un personaj care să îndeplinească această calitate, indiferent că această nevoie de protector se manifestă la nivel grosier, printr-un individ care să apare pe altcineva într-o confruntare fizică directă, sau se manifestă la nivel subtil prin discuţii plăcute, amiabile, schimburi blânde de impresii care prin ton, informaţie sau chiar disponibilitate se ofere garantul apropierii, susţineri sau protecţiei.
Aflată la o distanţă destul de mare de aglomerarea de planete de pe finalul respectiv începutul zodiacului, Luna poate lua azi forma unei persoane care doreşte să atragă atenţia prin măreţia şi formată sa. Prin influenţa ei oamenii aleg să fie simpatici sau ursuzi, teatrali sau joviali, simpli sau obositori după sensul spre care se îndreaptă atenţia. Ceea ce se întâmplă azi nu este deloc premeditat şi tocmai pentru că e vorba de confort, de satisfacerea necesităţilor imediate de odihnă, hrană sau altele la fel de importante, mulţi vor refuza să accepte lumea spiritului, îşi vor neglija practică spirituală, vor face fapte negative, vor apela la medicamente pentru a se echilibra pentru că vor fi convinşi că mintea nu este decât un instrument al nevoii de bine.
Prin urmare, 17 martie ne va tenta azi cu lenea fizică sau spirituală, cu o orbire produsă de dorinţe, cu o tristeţe alimentată de scăderea tonusului, de lipsa veseliei sau cu dispariţia din câmpul vizual a celor care îi distrau.
De partea cealaltă găsim lumea bufonilor care se arată simpatici şi plăcuţi, demni şi morali doar pentru a face notă discordantă cu marea masă. Ei urmăresc să placă, să fie în centrul atenţiei fără a gândi, depune efort sau ajuta.
Pentru cei care sunt angrenaţi într-o cercetare spirituală, 17 martie este o zi de mare tristeţe. Lumea materiei îi va agresa, forţele egoismului, frica şi vanitatea se ascund sub pătură ca un şarpe. Deşi lucizi, nu prin intermediul magnetismului astral, ci prin dezvoltarea luminii spirituale, ce deţine puterea de a crea, unii nu pot face nimic substanţial şi pentru a nu se compromite, împărtăşesc din bogăţiile spiritului, păcălindu-se că a vorbi despre ceea ce îi încântă Ego-ul reprezintă de fapt o mare deschidere spirituală.

Vineri, 18 martie
Este important ca azi, chiar de dimineaţă să facem o rememorare a impulsurilor zilei anterioare pentru a nu fi marcaţi întreaga zi cu obsesia intrusului, cu teama de a nu divulga un secret, cu neputinţa de a ne ridica la nivelul propriilor pretenţii sau ale celor din jur.
Opoziţia lui Mercur cu Saturn aduce în primul rând o leziune, o separare, o accentuare a neputinţei de a continua o relaţie încordată, accese de furie, tulburări de comportament, gesturi decisive făcute la nervi sau la beţie. Din Berbec, Mercur îşi lasă deoparte latura sa duplicitară, atunci când vine vorba de acţiuni directe, de rezultate practice şi, dacă va dezvolta un ideal ambiţios, atunci duplicitatea va fi vizibilă azi în intensitatea dilemelor, în nehotărârea afişată în ceea ce privesc demersurile sociale, deciziile privind carieră sau aprofundarea unei relaţii. Opunându-se lui Saturn din Balanţă, el va căuta să doboare un sistem, un adversar vechi în funcţie prin detalii, prin lovituri aplicate sub centură sau în alte puncte sensibile. Va apela fie la critică, la obsesia perfectibilităţii, fie va oscila atât de mult încât îşi va ameţi adversarul, neinteresându-l că prin asta sugerează lipsa de scrupule, de sociabilitate, de simţ practic. Într-o astfel de descindere, de manevră, mulţi vor uza de o clipă de noroc, poate chiar de ultima care, pentru că după cum spune proverbul „drumul spre iad este pavat cu bune intenţii”, îi va scoate din anonimat, din umbră, din colţul unde s-au ascuns pentru a-i expune, pentru ai afişa aşa cum sunt: puternici, slabi, mincinoşi, negativişti, intriganţi, rezervaţi, înţelepţi sau maniaci.
Opoziţia celor două planete tulbură însă opinia şi reduce dreptul la replică, tăindu-l sau orientându-l într-un sector unde exprimarea nu mai are aceeaşi valoare. Oamenii devin brusc bănuitori, refuza să se mai deschidă unii faţă de ceilalţi şi nu doresc sau nu pot să-şi amintească de momentele când aveau cu ceilalţi un schimb pozitiv. Opoziţia între gândire (Saturn) şi exprimare (Mercur) duce la crearea de deprinderi proaste, la exemple negative, la uitare selectivă, la întârziere în exprimare, dificultăţi de limbaj, eşec în exercitarea unei profesii sau agresivitate dezvoltată pentru ascunderea timidităţii, a carenţelor educaţionale, a lipsei priceperii într-un domeniu, a lipsei de vitalitate.
Dacă ţinem cont de recomandarea astrală aplicată acestei zile şi intrăm în a doua parte a zilei, când se va împlini această opoziţie, cu imaginea clară a aceea ce a fost frumos în ziua anterioară, intensitatea maximă a aspectului dintre Mercur şi Saturn cel mult va somatiza refuzul prin dureri de cap (opoziţia împotriva curentului), dureri de spate (teamă de viitor), dureri abdominale sau de ochi (mânia faţă de partener).
Prin urmare, 18 martie este o zi încărcată de suspiciune, oboseală, teamă ceea ce îi va împinge pe mulţi spre singurătate, izolare, refuz al comunicării. Mintea este azi în opoziţie cu acţiunea, va dori să se implice în aspecte cu caracter practic, dar nu le va putea înţelege esenţa, scopul pentru care au fost plasate în acel loc sau construite.
Ziua de vineri este o zi tristă şi apăsătoare ca şi cum am judeca totul cu o minte de împrumut. Uităm ceea ce trebuie să punem, ne pierdem cu firea în situaţii clare, sigure şi simple şi simţim cu ni se încălzesc venele de gelozie, intrigi, bârfe, mânie.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne susţine intenţiile şi faptele pe experienţele zilei anterioare dacă dorim ca demersurile să aibă un curs firesc şi bun, dacă dorim să nu stricăm nimic şi ceea ce este negativ azi să nu se manifeste decât ca o simplă întârziere.

Sâmbătă, 19 martie
Luna plină de azi este una specială. În primul rând ne pune în faţa unui fenomen astronomic special în care Luna va fi cel mai aproape de planeta noastră din 1992 încoace. S-a mai întâmplat asta şi în 1955, 1974 sau în 2005, însă, după cum susţin astronomii, nu aşa cum este aşteptată azi. Faptul că Luna, în periplul ei în jurul planetei noastre, se apropie şi se depărtează de noi influenţând volumul lichidelor, starea psihică a fiinţelor, nu mai este un secret. Ştiinţa a elucidat de mult timp acest fenomen al „respiraţiei marilor” cum era numita mareea în antichitate.
Pentru noi valoare astrologică a Lunii pline este cu atât mai însemnată cu cât ea taie perfect Axa Dragonului, ridicând o cruce cosmică mobilă doar din luminarii. În afara acestui unghi Luna, pe ultimul său sector din Fecioară, trece prin opoziţiile cu Marte şi respectiv Lilith, conjuncţia cu Junon, iar după ce trece în Balanţă împlineşte opoziţia cu Uranus.
Avem de înfruntat azi trei elemente de noutate (amploarea Lunii pline, careul luminariilor cu Axa Dragonului şi prima opoziţia Luna-Uranus de când Uranus a trecut în Berbec) semn că ziua nu va trece neobservată, că, de dimineaţă de când Luna şi Marte se vor opune şi până la opoziţia Luna-Uranus, disputele între vârste, manifestarea comportamentelor nepotrivite contextului, ieşirea acestora din matcă ne vor oferi o viziune specială asupra evenimentelor sociale pe care le-am parcurs de la începutul lui martie până acum.
Careul Soarelui cu Nodurile este însă un element de mare însemnătate pentru echilibrul organic, pentru asigurarea stării de vitalitate, pentru a ne oferi privilegiul de a lucra în izolare, departe de părerile celorlalţi, separat de orice influentă ce ar putea perturba sau impurifica demersurile pe care urmărim să le împlinim acum. Acest tip de aspect pe care Soarele din Peşti îl ridică împreună cu Nodurile are o dublă semnificaţie:
1. careul Soarelui cu Nodul de Nord, care conferă un balans ce tulbura stabilitatea emoţională şi întârzie finalizarea proiectelor datorită ezitării, a refuzului de a mai merge pe un drum pentru că dintr-odată eşecurile le vedem disproporţionat şi în loc să ne depărtăm problema, de teamă, ne depărtăm de noi înşine, de Eul care cere încă un efort minim pentru atingerea succesului. Limita superioară a acestui impuls apare sub forma legalizării unei erori, prin eschivarea din calea elementelor dure pentru a se prefera maleabilitatea tocmai pentru că nu s-a putut finaliza îndemnul Eului, acela de a mai face un pas, de a continua încă o perioadă de timp greutatea, efortul, grija, suferinţa. Această acţiune nu se prezintă asemenea apei care dizolvă gradat compuşii cu care intră în contact, ci ca a unei substanţe care devine corozivă în sine, în interior, în suflet, în familie sau între indivizii unui grup;
2. careul Soarelui cu Nodul de Sud care aduce o teamă patologică de eşecurile trecutului. Mulţi vor avea impresia că azi i-a ajuns din urmă Zâna Măseluţă, baubaul care i-a speriat toată copilăria din dulap sau din alte locuri invadate de întuneric. Orice rememorare doare, nemulţumesc, sperie sau întristează şi cere, pentru că e implicat Săgetătorul în aspecte (Capul Dragonului este în Săgetător), o descărcate totală a tensiunii, a încărcăturii emoţionale. Gesturile care vin pe un asemenea impuls sunt precipitate, motivate de o întunecare a minţii sau o confuzie.
Dinamica elementelor prezentate mai sus este una specială. Se va pune la îndoială justiţia, echilibrul relaţiilor, sănătatea, disponibilitatea spre efort, valoarea acumulărilor, puterea sau puritatea sufletului. Acesta este unul din momentele când oamenii sunt tulburaţi de traseul existenţial pe care şi l-au ales. Duritatea lui nu este trecută cu vederea, cu atât mai mult cu cât percepţia senzorială este amplificată de efortul ascendent al Lunii pline.
Luna plină din Peşti ne încarcă însă cu informaţii speciale legate de motivul relaţionării sau al refuzului acesteia, cu trăsături senzoriale speciale care îi ajută pe oameni să-şi lărgească orizontul, prin viziune, acumulare de informaţii, revizuirea înţelegerilor aplicate experienţelor anterioare. Aspectele imperfecte ale vieţii, chiar dacă supără sau dor devin esenţiale creşterii şi, datorită Lunii pline ca principal vinovat, se poate obţine azi o maturizarea bruscă prin suferinţă, prin înţelegerea ei, prin contactul cu durerea într-un mod special, nou, inedit.
Spre seară, Luna se opune lui Lilith amplificând slăbiciunea faţă de incertitudine şi se va prefera uitarea în locul unui calmant, ca tonic general sau ca element ce înnobilează şi îl abandonează pe om în compromis.
Trecerea Lunii în Balanţa nu o scoate pe aceasta din opoziţia cu Soarele şi nici din careul cu Axa Dragonului, dar îi va da, prin virtuţile modului vibrator cardinal, suficientă îndrăzneală să sfideze regulile celorlalţi, să vândă frumosul, să-l expună în locurile murdare ale societăţii, să-l amestece cu nonvalorile pentru a-l dilua conţinutul şi a-l transforma într-un produs uşor vandabil şi accesibil oricui.
Pe acest fond opoziţia lui Uranus vine cu motivaţia acestei triste alegeri: teamă de eşec. Într-o confruntare dintre Uranus cel universal, global, şi Luna cea subtilă, se construieşte o dispută ce pune într-o relaţie antagonistă valorile familiei cu cele ale societăţii, criteriile individuale de apreciere şi cerinţele mercantile ale unei societăţi care îşi promovează oamenii doar pentru a avea motive de uitare.
Prin urmare, 19 martie este cea mai dificilă zi a săptămânii ce ne va muta rapid de la durere la desensibilizare, de la eşec la victorie prin coborârea nivelului, prin renunţare la efortul ascendent pentru odihna coborârii. Dacă referitor la aspectele zilei spunem că 19 martie poate aduce un eşec major asupra destinului prin identificarea greutăţilor majore, suplimentarea lor sau atingerea punctului maxim al suportabilităţii în actuala formă de organizare, nu greşim deloc şi nici nu cădem în patima pesimismului. Dacă mulţi îşi împlinesc azi revoluţii ale Soarelui sau Lunii, forţa vitală le va fi afectată considerabil, încrederea în forţele proprii şi vor considera că axându-se pe urmaşi, prieteni, creaţii personale vor izbuti să fenteze destinul care îi pedepseşte acum.
La nivel global incidenţa forţei magnetice care ne vine dintre luminarii incita nevoia de a afişa elementul definitoriu al identităţii naţionale. Din nefericire aspectele aduc gafe monumentale, erori de decizie cu repercusiuni majore asupra echilibrului afectiv al grupurilor sau popoarelor. Apa sau orice substanţă care se prezintă acum în formă lichidă va agresa şi va slăbi rezistenţa organismului prin temperatură, efect coroziv, greutate, presiune.
Recomandarea pentru această zi este o invitaţie la atenţie. Ceea ce vine acum spre noi are o dualitate specială învăluită în mister şi dispusă să distrugă ceea ce nu poate fi învăluit. Dacă de dimineaţă ne stabilim să învăluim aspectele importante ale vieţii, căutând să punem în fiecare faptă o picătură de iubire, una de sârguinţă, alta de sinceritate şi încă una de dăruire, vom reuşi să înmulţim binele prin transmutare pentru a ne pregăti aşa cum se cuvine pentru tranzitul Soarelui prin Berbec, în special cel din luna aprilie – o lună puternică şi dificilă care va scoate la lumina efectele predispoziţiilor din această săptămână.

Duminică, 20 martie
Dacă, din cauza Lunii pline, ieri am considerat că dualitatea este un fel de metaforă pe care astrologii o mai folosesc din când în când pentru a-şi ascunde o dificultate de limbaj, azi avem ocazia să vedem cum oamenii se comportă extrem de diferit, se separă de grupul de apartenenţă, brutal, decisiv anunţând retrageri sau discret invocând oboseala, lipsa pregătirii potrivite, neputinţa de a ţine pasul cu ceilalţi.
În realitate tot ceea ce vine spre noi azi este o minciună care se minte doar pe sine. Cu cât relaţiile dintre oameni sunt mai încordate, cu cât jignirile sunt mai intense, cu cât dezinformarea (o predilecţie a acestui an) este mai intensă cu atât inteligenţa va fi blocată şi lipsa de viziune îi va face pe unii să se culpabilizeze pentru verticalitatea dezvoltată până acum şi să se facă, aşa cum spune proverbul, „frate cu dracul, până trec puntea”.
Ultima zi a săptămânii nu este deloc o zi de cinste sau echilibru. Intensitatea aplicată ieri obiceiurilor va spori azi şi va încuraja spre alegeri proaste care devin erori ale vieţii, pierderi lamentabile care amplifică ignoranţa, neputinţa. Pentru că se ridică azi o conjuncţie Soare-Lilith ce se produce o singură dată pe an, iar acum se împlineşte şi pe grad anaretic, dar îl include şi pe Uranus ce abia a intrat în Berbec, compoziţia rezultată este una explozivă, cu reacţii temperamentale, cu pierderea conştiinţei, irosirea acumulărilor de o viaţă, periclitarea unor relaţii sociale, stricăciune morală, căderea într-o ispită care îl poate face azi pe cel în cauză să devină cel mai slab din grupul său.
Pentru că noi nu doar citim definiţiile astrologice, ci şi încercam să le surprindem esenţa, este important să nu ne oprim doar la acest gen de reverberaţie negativistă şi să includem în ecuaţie conjuncţia Lunii cu Saturn (seniorul karmei), într-un semn în care Soarele nu se simte bine (Soarele in Balanţă este în cădere) şi cu care nu poate rezona decât dintr-un semn care îl pregăteşte în faţa instabilităţii Balanţei prezentat ca şi criteriu estetic. Cu ale cuvinte, ceea ce se întâmplă azi este semn de pedeapsă divină, sancţiune a unei greşeli mai vechi, mustrarea pentru o stricăciune făcută în 2010, chiar o autocritică realizată din aceleaşi motive. Soluţia este suferinţa, cât mai intensă şi cât mai dură, fuga din paradis, refuzul meditaţiei, a cunoaşterii subtile, a iertării sau înţelegerii morale. Pe acest fond, ambele tipare (superior şi inferior) dezvoltate de-a lungul acestei săptămâni ca două direcţii importante sau ca două tendinţe care alternau de la o zi la alta se întorc asupra umanităţii, asupra sentimentelor calde, asupra capacităţii de a observa şi înţelege suferinţa ca pe un act firesc, însă pentru că întreaga săptămână tensiunea a acţionat asupra sufletului în crescendo, nu mai dispunem de răbdarea, rezistenţa psihică, eleganţa sau puterea necesare pentru a schimba această vrajă în ceva concret şi mai ales în ceva valoros. Orice încercare de intervenţie, de explicaţie, de reparare strică şi mai mult, iar războiul este pierdut de la prima bătălie.
Prin urmare, 20 martie continua seria veritabilelor ieşiri la rampă, a veritabilelor confruntări pe spaţiul public ce au în spate impulsuri personale, egoiste, provocări care vin dintr-un cadru intim, dintr-un for interior, din familie sau grupul de apartenenţă.
Spre deosebire de zilele anterioare care au excelat la capitolul dinamism azi vom prefera să ne întindem pe covorul cel mai moale, să purtăm hainele cele mai scumpe, să ne afişăm în preajma oamenilor importanţi sau să-l provocăm pe cel mai puternic pentru a supravieţui. Atingând toate acestea cu mintea impură, cu sentimentele răvăşite, cu principiile răsturnate, nu va fi suficient să zâmbim suav sau cuceritor şi, în loc să ne ridicăm, ne compromitem şi mai mult, de această dată într-un alt areal, într-un alt sector, cu oameni faţă de care nu ne-am afişat niciodată aşa. În popor, în situaţii de genul acesta, se spune că oamenii se fac de râs, numai că 20 martie nu-i face pe oameni de râs, ci… de plâns!

1 thought on “14 – 20 martie 2011

 1. Lara spune:

  Gheorghita,
  Ieri a fost declansat razboiul. Sincer, nici nu imi vine sa cred ca s-a intamplat. Nu doar ca eu refuz ideea unui razboi, ci si fiindca nu ma asteptam ca sa se actioneze asa, intr-un astfel de moment.
  Adica ma gandesc ca acesti oameni politici care au atata putere in lume au si consilieri. Si chiar daca nu sunt recunoscute aceste lucruri, eu sunt aroape convinsa ca astrologii nu lipsesc din grupurile care consiliaza.
  Cu putina mea stiinta in ale astrologiei nu pot sa nu remarc aspectele provocatoare care sunt formate la ora actuala, cu putina mea minte si profunzime, nu puteam sa nu stau cu pumnii inclestati ,inarmandu-ma cu rabdare, pana aceasta tensiune astrala se va fi indepartat oarecum.
  Nu pot sa nu fiu dezamagita cand oamenii acestia puternici care au in mana atatea vieti se comporta ca si cum nu ar avea nicio responsabilitate fata de omenire.
  Sunt mai mult decat sigura ca au fost avizati .
  Sau gresesc eu? Iar acest razboi ce incepe se va incheia in scurt timp si fara mari prejudicii?
  Fa-ne, Gheorghita, o analiza a acestor evenimente!
  Ce crezi tu ca se va intampla cu acest razboi, cu noi care traim aceste momente, cu acest biet pamant care acum parca se zbate ca o inima bolnava!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.