14 – 20 mai 2012

Săptămâna 14-20 mai nu se evidenţiază la capitolul evenimente astrale, ci doar se încadrează în seria evenimentelor repartizate în mod standard pentru această perioadă. Aici sunt incluse aspectele pe care în mod curent luminariile le împlinesc, dar şi cele legate de celelalte planete individuale, adică de Mercur, Venus şi Marte.
Luni şi vineri Mercur va fi vedetă, Venus va fi marţi, iar miercuri şi joi planeta Marte va domina spectrul acţiunilor cu noi dorinţe, cu tendinţa de a amesteca minciuna cu adevărul, producând combinaţii care nu duc la nimic bun. În tot acest interval Luna neagră se va ţine strâns legată de grupul de planete de pe finalul zodiei Taur desprinzându-se abia duminică de Soare care intră în Gemeni.
Cu toate că unghiurile nu par deloc simple, nici chiar intrarea în mers retrograd al lui Venus de marţi, săptămâna ne aduce o îndreptare a atenţiei spre interior, adică o redirecţionare a intenţiilor şi gândurilor spre ceea ce este particular şi care nu poate produce nimic de amploare. La fel ca şi în săptămâna anterioară, atrag atenţia asupra influenţei pe care o are Luna neagră, în mod direct prin influenţa ei de pe ultimul sector al zodiei Taur, prin aspectele cu Luna (sextilul de luni şi conjuncţia de duminică), dar şi prin magnetismul ei exercitat asupra întregului zodiac prin imensa umbra pe care o răspândeşte asupra Marelui Benefic (Jupiter). De vreme ce ultima perioadă ne-a expus mai mult decât este cazul la vibraţiile tendenţioase ale Lunii negre, acelea prin care ni se spune că a câştiga este mai important decât a folosi metode corecte pe motiv că oamenii uită, iar faptele se şterg, maniera complicată prin care ne facem rău singuri va fi trăsătura definitorie şi deopotrivă una dintre cele mai mari încercări ale acestei săptămâni.
Nesiguranţa accentuată, cea care s-a născut din decizii incorecte, dintr-o greşită gestionare a rezervelor, a venitului personal, a economiilor, dar şi a fondului relaţional, va fi alimentată săptămâna aceasta de o atitudine greşită, aceea susţinută exclusiv pe trecut, pe experienţe, pe soluţii care până acum ni s-au părut corecte. Ceea ce trăim acum, în această perioadă, nu se încadrează în experienţele anterioare şi tocmai de aceea nu poate oferi un suport pentru a gestiona corect o situaţie, un demers sau o relaţie. Pentru că eroarea se află în continuare în imediata vecinătate a factorului de decizie, pe lentilele ochelarilor, imaginea, cea pe care unii o văd proiectată departe în timp sau în viitorul apropiat, peste câteva săptămâni sau luni, va fi diferită de realitate.
Evident, dacă nu contează cum trăieşti, nu contează nici ce vezi şi nu va conta dacă pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp realitatea va fi înlocuită cu o propagandă agresivă născută dintr-o întunecare a minţii sau a acelor zone ale factorului decizional atinse de o pată oarbă. Cu toate acestea, avertismentul rămâne.

Azi ne întoarcem din nou la nemulţumirile pe care săptămâna anterioară le-a predispus şi ne implicăm, cu toate forţele, în ceea ce reprezintă soluţia cea mai rapidă. În felul acesta, ne amintim de termene, de sarcini suplimentare, ştergem praful de pe dosarele mai vechi şi acest tip de rememorare ne va face bine, ne va convinge că suntem activi şi întregul spectrul al vieţii personale se schimbă.
Mercur în Taur doreşte să rezolve multe din complicaţii, însă nu va reuşi pentru că timpul este foarte scurt şi dorinţa de a ridica standardul a fost dezlănţuită fără ca măcar mintea, fie şi pentru o clipă, să fie aplecată asupra a ceea ce este esenţial. Deşi vedem că lucrăm în defazare, că dorinţele ne-au lăsat în urmă şi efortul pe care-l depunem pentru a le ajunge din urmă nu pare să fie suficient, ambiţiile nu se domolesc şi, neputând să schimbăm nimic, într-o stare de perfectă conştiență, ne îndreptăm spre împlinirea unei mari erori sociale.
La fel ca şi în perioadă anterioară, sentimentele sunt cele care par să piardă teren, dar şi acele elemente care vor fi cel mai dificil de integrat. Nici nu se putea altfel, pentru că imensele drame pe care le-am dezvoltat din februarie şi până în săptămâna anterioară, prin tranzitul excentric al lui Mercur, îşi cer drepturile şi intensele nemulţumiri, refulările pe care nu am dorit să le explorăm ne apasă şi nu ne permit să gândim limpede, nu ne lasă să ne bucurăm de libertatea pe care ar putea să o predispună Mercur acum, prin viteza cu care trece prin Taur. Nesimţindu-ne liber, trecem la acţiune şi direcţia spre care ne îndreptăm va fi una care îşi extrage motivaţiile din ceea ce am trăit în lunile februarie şi martie. O parte dintre aceste tensiuni au căutat soluţionare în aprilie şi, pentru unii, ceea ce ni se întâmplă acum nu va fi decât o rediscutare sau o reanalizare a condiţiilor de asociere abordate în aprilie.
Aşa după cum se poate constata, săptămâna debutează cu o uşoară zăpăceală, cu o atracţie spre lucrurile ascunse, rediscutate sau discutate insuficient, nesoluţionate care vor cere acum prioritate. Prioritatea, prin Luna în Peşti, nu este deloc una care să ducă spre soluţionare. Asta înseamnă că azi mai mult vorbim, mai mult răscolim trecutul, mai mult ne enervam pe multitudinea variantelor şi pe neputinţa de a le soluţiona în timp util. Prin aceasta, careul Lunii la Axa Dragonului creează confuzie de termeni, de intenţie, o discrepanţă între vorbă şi acţiune. Pe acest fond, unii vor invoca nepotrivirea de caracter, diferenţele, uneori majore, care există între oameni. În realitate, ei nu sunt inspiraţi acum, ci doar se lasă pradă aceloraşi tertipuri care au venit spre ei în ultimele trei luni. Apare, însă, în plus o anume determinare. Ni se va părea că este loc pentru mai mult curaj, dar ceva lipseşte. Fie susţinerea unui cunoscut, vie hotărârea celorlalţi, fie o eroare de decizie asupra căreia, din moment ce a fost adoptată, nu mai putem reveni.
Toate acestea ţin de convingerea că experienţele vieţii sunt singurele elemente care ne pot ajuta să soluţionăm. În realitate, şi de această dată ne înşelam, pentru că aspectele bune pe care Mercur le împlineşte azi, în prima parte a zilei, cu Pluton (trigon) şi Chiron (sextil), prin reactivarea configuraţiei numită Zmeu, cu planeta Marte Focar, indică faptul că nu experienţele anterioare, oricare ar fi ele, ne ajută să reuşim acum, ci acelea întâmplări pe care le-am soluţionat respectând armonia. Fiind că întreaga configuraţie se bazează pe opoziţia Lună-Marte, ca pe un ax, nervul, impulsivitatea, revolta, nemulţumire sau orice stare de opoziţie în faţa unor conjuncturi care nu se împlinesc de la sine şi cer efort sau consum, produc o rezonanţă cu situaţii similare din trecut. Dacă în trecut ne-am dovedit înţelepţi punând în orice conjunctură, mai mult sau mai puţin tensionată, un dram de compasiune, o aspiraţie, o vocaţie, adică o intenţie bună, acestea, prin calitatea şi efectele pe care le-au produs, ne vor salva acum. Ne-am putea gândi că se va pune problema cauzei şi a efectului într-un mod dur, intransigent: „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”. Nu, nu se va pune problema într-un mod atât de agresiv pentru că evenimentele de acum nu au determinarea şi nici miza pe care o aveau în ultimele luni, pentru că miza s-a mutat de pe câştigul individual, pe exemplificare, dovadă, probarea cunoştinţelor sau a experienţei.
În plan social unghiurile care se împlinesc azi ne vorbesc despre mişcarea mărfurilor, despre bani, despre produse bancare, despre cum sunt cheltuiţi banii publici sau cum se pot obţine noi câştiguri din prospectarea noului sau din intervenţii pe termen scurt. Nu există o miză prea mare, cel puţin nu în ceea ce privesc acţiunile. Se discută în termeni noi, din perspective diferite, se merge pe mai multe variante, dar soluţionarea nu pare să aibă ceva în comun cu calitatea informaţiei.
Prin urmare, 14 mai este o zi prin care se va urmări doborârea conturului care există între valorile individuale şi cele colective, de amestecare a valorilor, a oamenilor, a produselor prin decizii de factură economică sau unele ce vizează mai mult cheltuielile decât strategiile pe termen lung, mai mult confortul, binele de acum, decât asigurarea unui trai mai bun în perspectivă.
Deşi aceste direcţii sintetizate în predispoziţiile astrale de acum seamănă mult cu ceea ce se întâmplă în toată lumea, pentru a înţelege cât de adânci sunt aceste forţe să ne desprindem de informaţiile care ne vin prin emisiunile de ştiri şi care se dovedesc aberante prin superficialitate sau chiar periculoase prin lipsa de profesionalism a celor care le lansează şi a surprinde grăuntele de determinare care strigă în adâncul sufletului, până acum ignorat. Acest element personal ne ajută să înţelegem că similitudinile sunt acelaşi, dar nu în sfera evenimentelor şi că efectele acţiunilor, chiar dacă seamănă, sunt produse de cauze diferite. Azi vom face un pas înainte sau vom câştiga timpul cu care se luptă Mercur din Taur dacă ne vom identifica propriile cauze, pentru a reuşi să ne înţelegem propriile reacţii şi să ştim de unde ne vin toate impulsurile.
Azi a identifica, implică a explora, iar toate acestea se fac prin efort susţinut, prin seriozitate, prin muncă. Doar aşa vom înţelege de ce ni se întâmplă ceea ce ni se întâmplă, de ce suntem obligaţi de destin să ne asociem cu oameni care traversează acum întâmplări ce semăna cu ale noastre, dar care au cauze diferite. Toate această diversitate, care nu seamănă deloc cu cauzalitatea pe care am explorat-o în ultimele luni, ne va duce spre confuzie. Dacă nu ne detaşăm de impresiile ce ne vin din jur, dacă nu căutăm să dezvoltăm o rezonanţă prin cauzele pe care le vom descoperi azi, atunci evenimentele zilei care ne vor îndrepta atenţia spre bani şi valori materiale ne vor oferi concluzii eronate.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne lăsa azi preocupaţi de mai mult, de a căuta să dezvoltăm pasiuni aşa cum ni se întâmpla cu ani în urmă, să căutăm asocierea cu oameni despre care acum gândim că nu ne mai pot sta în preajmă pentru că viaţa ne-a dus pe drumuri diferite. Reînvierea trecutului prin acest tip de gândire va avea azi un efect binefăcător asupra cauzalităţii şi bucuriei, ce azi se vor dovedi simple, se vor transforma pe viitor în adevărat arbori ai fericirii.

A doua zi a săptămânii este o zi de experiment. Luna azi se află în a doua zi de Peşti, în careu cu Venus care, spre seară, va intra în mers retrograd. În mijlocul zilei Luna mai împlineşte două sextile, cu Jupiter şi respectiv Soarele. Aceasta suprapunere de aspecte ne ajută să ne punem la grea încercare răbdarea, nu pentru că nu am fi dispuşi să ne temperăm pornirile, ci pentru că relaţia între Venus retrograd din Gemeni şi Luna din Peşti este una de incompatibilitate, de schimb informaţional, dar nu una ce va stimula încrederea sau susţinerea reciprocă.
Prima parte a zilei ne lasă în voia unei invitaţii. Acum Venus este static şi va pune accent pe cunoaştere şi diversitate, mai mult decât ar putea să o facă în altă perioadă. Mintea ne va fi mai liniştită, se va fixa mai uşor asupra ideilor, asupra telurilor, asupra demersurile în care suntem implicaţi şi aceasta ne va fi de mare ajutor. Această implicare din postura statică a lui Venus nu va naşte controverse, ci ne va oferi un semn că oamenii se pot linişti, îşi pot tempera pornirile agresive, pot renunţa la criticism, impulsivitate şi ar putea alege să-şi consume toate aceste energii reziduale într-un mod constructiv, corect şi superior prin muncă, sport, distracţie sau întâlniri deconectante cu prietenii. Acest îndemn este susţinut astral de sextilul dintre luminarii, care temperează din uşurinţa cu care oamenii doresc să-şi pună ordine în viaţă prin despărţiri, încheierea unor colaborări.
Venus va fi retrograd în Gemeni până pe 27 iunie, ceea ce va aduce o perioadă destul de lungă de privaţiuni de factură afectivă, o înclinaţie spre a judeca oamenii după aparenţe, spre a refuza binele doar pentru că el nu este învelit într-un ambalaj adecvat. Aceasta poate ajuta în înţelegerea unor comportamente care nu sunt potrivite contextului de acum, a alegerilor dificile pe care apoi individul să le regrete. În mod cert, acest gen de regret va activa până pe 27 iunie, manifestându-se prin refuzuri, decizii categorice sau, în cazuri mai rare, o anume profunzime născută dintr-o retragere de pe scena vieţii sociale, dintre oameni, din miezul problemei, prin tensiunea curentului spre o zonă liniştită în care bucuriile mici să fie văzute în mod disproporţionat mai mari şi mai intense.
Deşi această poziţie nu este de preferat, deşi calitatea gândurilor şi dinamica faptelor nu vor indica perioada 15 mai – 27 iunie ca fiind una de progres afectiv, de stabilitate a relaţiilor sau de temperare a pornirilor, rezultatele muncii, tocmai pentru că sunt susţinute pe o retragere – îndemn regăsit de multe ori în analizele ultimelor luni – constituie elementul particular al acestei perioade de retrogradare.
Când Venus este retrograd oameni se apleacă mai mult asupra sentimentelor, nu pentru a le înţelege, ci pentru a le explora în mod haotic. Adesea, pe aceste tranzite apar returnări de situaţii, rupturi în relaţii despre care s-a crezut că sunt consolidate puternic. Este încercată mult sinceritatea, adâncimea sentimentelor, seriozitatea faptelor şi respectul faţă de individ, faţă de opera sa. Nevoia de a retrăi o iubire, de a ne simţi din nou bine, aşa cum s-a întâmplat în trecut, invocând punctual o anume ipostază ne încurajează să alegem proceduri care nu sunt corecte. Va fi, însă, greu să discernem ceea ce este corect de ceea ce nu este corect, binele de rău, lumina de întuneric şi această confuzie va constitui o lecţie importantă pentru creşterea şi dezvoltarea personală, până la finalul lunii mai, apoi în iunie la creşterea şi dezvoltarea individului pe fiinţa socială.
Azi vom încerca să reparăm prin refuz, regret, staţionare, ceea ce până ieri, de câteva luni încoace, am considerat că nu se poate soluţiona decât prin acţiune directă şi rapidă.
Prin urmare, 15 mai ne pune la încercare sentimentele, curajul de a refuza, de a spune NU, de a ne desprinde de ceea ce viaţa ne-a pus pe umeri cu atât de mare generozitate şi care s-a dovedit o povară insurmontabilă. Azi ne vom preocupa de sentimente, de desfăşurarea lor, de cursivitatea frazelor sau de refuzul de a răspunde unor solicitari, considerând că acesta este punctul terminus al unor demersuri. De mâine lucrurile vor fi altfel construite, evenimentele ni se vor înfăţişa învelite în alt ambalaj şi multe din deciziile pe care le vom gândi azi în mod categoric se vor disipa.
Luna, prin calitatea sa de planetă mediatoare opoziţiei dintre Soare-Jupiter și Junon-Capul Dragonului dau din evenimentelor acestei zile puternice ecouri asupra destinului. Întâmplări mici, vorbe spuse sau refuzate, gesturi desprinse din context, din ritm, din regulă pot schimba azi calitatea vieţii şi pot duce la ridicarea individului, prin susţinerea venită din partea anturajului, nu la decăderea sa prin epuizare, oboseală, boală, refuz.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne lăsa în voia intuiţiei. Ea ne poate spune să ne abatem de la drum, să o luăm pe altă cărări, chiar la modul concret să schimbăm traseul, să ocolim, să înconjurăm confortul pentru a explora. Unora această explorare le va îmbunătăţi experienţa de viaţă, altora le va aduce împlinirea a ceea ce caută cu adevărat.

Trecerea Lunii în Berbec, înainte de a impulsiona curajul şi iniţiativa, ne pune în faţa lucrurilor practice. Răul şi binele este judecat acum după cât de profitabile sunt, după cum ne ajută să ne punem în valoare mai uşor calităţile. La drept vorbind, acesta este un semn de progres, mai ales în prima parte a zilei pentru că unghiul dintre Lună şi Uranus se strânge şi întâmplările sunt rămăşiţe ale ultimelor determinări astrale ce au debutat cu o lună în urmă. Acest semn bun este întărit de faptul că Luna poate azi media tendinţa Nodurilor sale şi va veni cu soluţie pentru a repara unele dintre direcţiile care au rămas nerezolvat atunci când s-au consumat pentru că au venit spre noi prea repede sau neanunţat.
Totuşi, cel mai important eveniment al zilei este trigonul pe care Marte şi Pluton îl împlinesc. Chiar dacă Luna şi Pluton sunt azi în careu, relaţia de trigon dintre cei doi, care formează un cuplu, aduce o puternică energie, una bună, corectă şi care va putea fi folosită în mod constructiv pentru a diminua din nervozitate, pentru a reduce din dorinţa de competiţie, pentru a opune mai puţină rezistenţă sau pentru a renunţa definitiv la confruntare.
Se poate vorbi despre o zi în care instinctul este folosit în mod corect, dar şi de sexualitate, de dorinţe care sunt uşor sublimate în altceva care va permite apoi rafinarea percepţiilor sau în a ajuta la o mai fină exprimare, la cizelarea comportamentului. Această relaţie dintre Marte şi Pluton din semne de pământ, acum când Soarele se află pe ultimul sector al tranzitului sau într-un alt semn de pământ, se aseamănă cu prelucrarea marmurei. Nu are importanţă destinaţia sa, important va fi procesul de transformarea a unei bucăţi de minereu într-o operă de artă menită să personifice o idee, un concept, să se prezinte ca un obiect practic, util în locuinţă sau pur şi simplu să reproducă înfăţişarea cuiva.
Fiind vorba de Pluton, acţiunile secrete, manipularea informaţiilor, descinderile de culisă ţin de domeniul acestui aspect şi evenimentele sociale se vor canaliza în această direcţie. Sfera sa de acţiune are aceeaşi intensitate, indiferent că ne referim la bani, obiecte de patrimoniu, bijuterii, articole vestimentare sau tehnici de manipulare a informaţiei, lupta pentru putere sau, de partea cealaltă a baricadei, vindecările miraculoase. Atingerea lui Pluton azi apare ca degetul lui Midas prin care totul se va transforma în valoare. Multe se vor desfăşura însă în secret, departe de observaţia şi ştiinţa celui căruia îi este destinat şi asta înseamnă protecţie, poate chiar vindecare, dacă boala nu înseamnă anomalia unui sistem, ci doar agresarea cu elemente toxice (fizice sau spirituale) ce erau proiecte asupra individului.
Prin urmare, această direcţie principală, animată de dorinţă, ne va ajuta să înţelegem că multe din cele pe care le avem în jur sunt absolut necesare pentru creşterea şi dezvoltarea personală, că nu ne este necesar nimic altceva şi că destinul, cel puţin în această perioadă, a fost foarte generos. Fiind vorba de Uranus şi, deci, de animarea dorinţelor de a cuceri lumea, de a dovedi putere şi forţa, când Luna intră în Berbec acestea ating adevărate culmi ale manifestării. Astfel, putem vorbi azi de redresări miraculoase a stării de sănătate, de reveniri spectaculoase, de depăşire a unei condiţii ingrate, de depăşirea unei condiţii precare în ceea ce priveşte sănătatea într-un mod surprinzător, neanunţat, brusc. Pietrele, pământul, energia pământului, forţa naturii sau un element care este tangent la acesta şi care poate ţine, ca mecanism sau compoziţie, de terapiile naturiste, complementare, intervine în acest complex de factori şi ne ajută să depăşim un impas.
Pe de altă parte, o serie de factori agresivi, care au fost activi de la începutul anului şi despre care vom afla mai bine în cursul zilei de mâine, când Marte şi Chiron trec printr-o opoziţie, sunt înlăturaţi azi tot din umbră, de acolo de unde acţionau. Se sting azi multe evenimente despre care cel căruia îi sunt destinate nici nu are habar. Asta se referă nu numai la acţiuni pe spaţiul public, demersuri de punerea în aplicare a unei critici, a unei secţiuni, ci şi la nivel de impresie, atitudine. Personajele negative brusc îşi schimbă atitudinea şi se pot întâmpla chiar lucruri spectaculoase, adică două persoane care nu se înţelegeau deloc şi care nu-şi puteau intra uneia alteia în voie cu nimic, acum să se curteze şi să şocheze pe toată lumea cu noul lor mod de a interacţiona.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne aminti cuvintele lui Octavian Paler: „Iubirea nu e doar un zâmbet, nu e doar o floare, iubirea e un suflet rănit şi apoi vindecat de altul.”

Azi, Marte şi Chiron îşi împlinesc opoziţia pe care o tot construiesc de ceva vreme. Împlinindu-se pe axa Fecioară-Peşti, relaţia dintre intransigentul Marte şi înţeleptul Chiron ne aduce, în primul rând, în faţa unor răspunsuri. Soluţiile pe care le vedem azi, pe acest unghi, pentru că se manifestă când Luna trece prin Berbec, vor lăsa impresia că ne vin din alt loc, din altă dimensiune, poate chiar din altă viaţă. Iniţial, valorile şi mijloacele pe care le folosim nu sunt deloc plăcute. Contactul cu informaţia având ca principal efect durerea, soluţia pe care aceasta o indică este una complexă.
Prima partea zilei va fi însă un interval în care interferenţele sociale sau cele care ar putea veni din sânul unei relaţii deficitare, a unei asocieri care nu funcţionează, au o limpezime aparte. Chiar dacă nemulţumeşte sau doare, adevărul este agreat, preferat, iar clarificarea unei probleme va veni prin confruntare sau pur şi simplu printr-o discuţie.
În a doua parte a zilei, sârguinţa, efortul, lipsa unei recunoaşteri pe măsură aşteptărilor ne tulbură şi ne abandonează în faţa unui acut sentiment de nesiguranţă. Prin acest tandem, vom considera că alegerea cea mai bună, înţelepciunea momentului ne îndeamnă să rupem o înţelegere sau să o transferăm într-o altă zonă, în care fie durerea este mai slabă, fie nesiguranţa se situează la cote minime. Pe acest fundal, nu putem orbi de înţelegere, nici de jalonarea unor demersuri asupra cărora am meditat îndelung ieri sau în zilele anterioare, ci ne putem apropia mai curând de adâncimea trăirilor care stau la baza alegerilor. Cei care sunt serios aplecaţi asupra muncii sunt cei care vor putea observa că orice ajustare a gândului, a sentimentului, că orice efort de a rafina structura sufletească, o anume energie va fi încununat de succes. Totuşi, succesul acestei zile este unul de factură spirituală. Valorile materiale ale acestei zile, intră într-un proces de analiză, trec prin comisii de verificare, sunt supuse unei expertize sau, în cazuri mai grave, zdruncinate de reclamaţii, plângeri sau sentinţe. Toate acestea au menirea de a ne arăta care este elementul esenţial cu care trebuie să lucrăm, care este câştigul minim de care avem nevoie, dar, mai ales, care este segmentul social asupra căruia acţionează cel mai bine mesajul pe care îl avem de transmis. Este vorba de Chiron şi în tot ceea ce face acest asteroid are un scop, un ideal sau o menire. Pentru a îndeplini un deziderat Luna din Berbec ne va motiva în a ne consuma totul, întreaga fiinţă, speranţele până la ultima picătură într-o contracţie de o clipă prin care să putem vedea în izvorul de evenimente ceea ce destinul ne-ar fi putut predispune.
A spera într-o schimbare substanţială, a căuta să modelezi un evenimente în acord cu directivele clădite prin aspiraţii mai mult sau mai puţin realiste înseamnă aventura, poate chiar o aventură a cunoaşterii.
Această aventură a cunoaşterii pentru cei care folosesc în mod conştient influxurile astrale sau informaţia poate însemna vindecare, armonizare sau depăşirea unui stadiu de creştere şi dezvoltare. Celor prinşi în materie aceste vibraţii astrale le rezervă acorduri noi, relaţii noi, iniţial supuse unui test, cel al încrederii, credinţei, seriozităţii, curajului sau rezistenţei la efort.
Prin urmare, ziua de 17 mai este o zi misterioasă care prin caracterul său ascuns poate fi periculoasă. Durerea este elementul care ne trezeşte la realitate, care ne indică elementul cel mai fragil al personalităţii sau al corpului, punctul asupra căruia am putea să revenim mai des, prin voinţă proprie, nu doar prin condiţionare astrală.
Acest punct nevralgic poate însemna azi cunoaştere. Fie că este aplicată relaţiilor de factură socială, fie că ea va căuta să se manifeste mai aproape de corp sau minte, informaţia pe care o conţine ne va apropia de sursa problemelor şi ne va ajuta să le rezolvăm. Dacă ceea ce vine spre noi azi face referire la bani, lipsa obiectelor adecvate, absenţa unui aliment sau a stării de vitalitate necesară atunci conştiinţa în această perioadă se îndreaptă spre valorile materiale şi orice îndreptare spre spirit aduce o bruscare a menirii, a destinului, a evoluţiei în sine. A ne menţine pe linia de mijloc, în echilibru înseamnă a acorda acum importanţa cuvenită relaţiilor sociale sau nevoilor fizice pentru ca mai târziu, când acestea se vor rezolva sau se vor apropia de rezolvare să ne îndreptăm din nou spre spirit. Această conştientizare poate fi neplăcută pentru cei care se implică asiduu într-o practică spirituală, pentru că poate constitui dovada că nu fac ceea ce trebuie. Este important să-şi tempereze această dezamăgire şi să privească în direcţia corectă. O karmă neobişnuită cere acum să fie rezolvată în mod brut, poate chiar vulgar, prin privaţiuni sau chiar suferinţă, prin marginalizare şi umilinţă pentru a face loc unor experienţe cu adevărat valoroase. Aceasta se întâmplă atunci când conştiinţa este puternic ataşată de valorile materiale şi aproape că nu-şi mai dă seama că, de exemplu, scopul unei rugăciuni sau a unei incantaţii nu este acela de a dovedi apartenența, ci de a substitui curentul cosmic, acela care ne împinge spre înainte şi care, uneori, nu se mai dovedeşte util nevoilor puternice pe care le avem.
Privind totul ca pe o lecţie pe care va trebui să o integrăm, descoperim că lumina înţelegerii este cea care ne va recomanda azi să fim ponderaţi în declaraţii şi modeşti în aspiraţii.

Pe ultimul segment al zodiei Berbec, Luna se va grăbi să-şi rezolve, în modul ei de a fi impulsiv şi direct, multe din cele pe care nu a reuşit să le rezolve ieri pentru că s-a simţit mult prea lovită sau izolată. Azi mulţi se vor simţi îndreptăţiţi să-şi dovedească valoare, să-şi exprime sentimentele, amestecând aceste două direcţii până când aproape că nu vor mai şti corect ce este bine şi ce este rău din toate acestea. Confluenţa dintre bine şi rău, pe sectorul lecţiilor de viaţă, a discursului, a exprimării la scena deschisă sau a identificării materialului corect, a structurii acestuia prin raportarea la ceea ce pare a fi viabil acum, se cere sau că este pe val, ne duce, din nou, într-o zonă a muncii, a determinării, a curajului de a ridica privirea din pământ pentru a spune adevărul, pentru a rosti un cuvânt interzis, pentru a face o apreciere sau a cere un drept ce în ultima vreme a fost interzis.
Relaţia dintre Berbec, prin intermediul Lunii, de pe ultimul sector al acestei zodii, şi a Tarului, prin suportul pe care îl oferă conjuncţiei Mercur-Lilith, ne aduce azi îndemnul de a minţi pentru un scop nobil sau de a selecta informaţia în avantajul propriu. Că e prea devreme sau că e prea târziu, argumentul folosit pentru a ne scuza este acelaşi, iar finalitatea menită să ne confere un statut practic, o nouă imagine, un element stabil pe care să-l folosim pentru a ne ridica nivelul de trai sau pentru a ne oferi o uşoară stare de confort.
Asta înseamnă că 18 mai ne poate oferi senzaţia că ne îmbătăm cu minciuni, cu adevăruri parţiale, că realitatea, aşa cum ni se înfăţişează azi, nu este decât o plăsmuire a minţii, alimentată de nevoia de a vedea totul în avantaj propriu.
În a doua parte a zilei, când Luna va trece în Taur şi când sentimentele vor fi puţin mai practice şi mai aproape de sensul plăcut şi stabil spre care aspirăm ne vom simţi invadaţi de o forţă specială, cea care ne va spune că siguranţa ne este oferită de forma şi gust, de culoare şi atingere. Asta înseamnă că indiferent dacă suntem încurajaţi sau dezamăgiţi vom dori să petrecem, să ne simţim bine, să călătorim cu mintea spre un tărâm imaginar, pe care să-l îndrăgim cu toate că ştim cât de ireal este.
Această dinamică reprezintă şi un îndemn la a gusta din puterea şi forţa cu care oamenii se pun în slujba creaţiei. Că fac bine sau rău, a fi inspiraţi este pentru ei azi supremă desfătare, bucuria cea mai mare şi ceea ce le iese pe gură este fabulos. Unii vor fi chiar inspiraţi, chiar deosebit de inspiraţi şi prin această nouă calitate devin puternici şi îşi uită locul. Cu Luna în Taur (exaltare) şi în sextil cu Neptun (domiciliu) neputând să devină planetă mediatoare opoziţie Marte-Neptun, inspiraţia, chiar dacă este la cotele cele mai bine, poate deveni un instrument de tortură. Că aceasta este îndreptată spre ceilalţi, prin aprecieri, critici, recomandări sau sugestii, ori că este îndreptată spre propria persoană, calitatea sa nu ne protejează de conţinutul informaţiilor pe care nu prea vom reuşi să le integrăm.
Prin urmare, 18 mai este o zi a confuziilor de termeni, a definiţiilor pe care le elaborăm incomplet, a curajului de a căuta acolo unde nu trebuie şi a deviaţiilor pe care să le parcurgem azi că pe alegeri corecte şi săvârşite în cunoştinţă de cauză.
Azi credem că putem judeca orice şi, culmea, orice informaţie care ne cuprinde pare să-şi găsească locul într-un concept, într-o întâmplare, într-un slogan, chiar dacă finalitatea nu era aceea. Dacă, pe de o parte, Luna în Berbec arde acţiunea, ne poate motiva să săvârşim totul în mare viteză, dar într-un mod defazat, adică să ne grăbim acolo unde este timp şi să lenevim când secundele se scurg împotriva noastră, iar când va trece în Taur să avem impresia că totul este clar şi limpede, că viaţa se desfăşoară după reguli precise, că este timp din belşug şi pentru a împlini totul nu trebuie decât să ne decidem.
A ne decide face din această zi un element de divertisment pentru ceea ce va urma, chiar dacă vom privi totul azi cu maximă seriozitate. Conjuncţia lui Mercur cu Lilith ne poate aduce acum momentul adevărului, clipa în care să spunem ceea ce am gândit cu ceva timp în urmă şi nu am reuşit sau ceea ce nu am ştiut despre o situaţie pe care am parcurs-o. Mesajul face referire la un blocaj, o defecţiune sau o iluzie.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne impune azi să spunem adevărul. A spune adevărul înseamnă, nu a căuta jonglerii semantice pentru a substitui înţelegerea imediată a minciunii cu fascinaţia misterului, ci a lăsa simplitatea mesajului să treacă prin toate structurile fiinţei pentru a impregna iluzia cu ceva din conţinutul său.

Chiar de dimineaţă, prin împlinirea trigoanelor cu Pluton şi respectiv Marte, Luna reconstruieşte o configuraţie numită Zmeu, care, aşa cum se ştie, permite exprimarea unui talent printr-o disfuncţie, o opoziţie, un obstacol sau o condiţionare. Faptul că în acelaşi interval ea împlineşte şi un sextil cu Chiron nu face decât să confirme că întreaga zi va sta acum semnul acestei configuraţii.
Piramida de pământ pe care Luna cu Marte şi Pluton o realizează va depăşi azi cadrul impus de nevoia de stabilitate, cel pe care preocupările anterioare legate de gestionarea banului, economia, achiziţia de bunuri sau cel privitor la investiţii sau aplicarea unui plan de lucru stabilit în detaliu nu doar în ceea ce privesc etapele, dar şi în raport cu refolosirea a ceea ce se produce din aceasta. Oricât de bine sunt aşezate lucrurile, faptul că Luna se apropie de gruparea planetelor de pe a doua jumătate a zodiei tur (Lilith, Mercur, Jupiter, Soarele), înainte de a ne pune la muncă, ne aduce griji faţă de toate acestea, temeri legate de puterea de a le pune în practică sau de a le menţine în sfera personală, cel puţin aşa cum au fost până acum.
Aceeaşi tendinţă de a minţi, de a alimenta un proiect fals, de a schimba, doar de dragul schimbării, de a ne construi o nouă dimensiune socială, de a ne face remarcaţi, iubiţi, apreciaţi prin modificare, prin schimbare, nu prin transformare ne va impune un balans ce va fi văzut mai mult în interior. Zodia Taur, cea care găzduieşte o mare parte dintre aceste trăsături nu predispune la balans, nu este un semn schimbător. Atunci când acest lucru se întâmplă pe spaţiul ei prin concursul altor influențe astrale materialul asupra căruia se lucrează se erodează rapid şi survine frustrarea, indispoziţia, indiferenţa sau, pentru a ascunde toate acestea, lipsa de respect faţă de valori. Pentru a menţine apare o înclinaţie spre a vinde şi cumpăra nu la nivelul valorii pe care toate acestea le indica, ci prin subevaluare.
Când doreşti să-ţi menţii un deziderat, un ţel prin această tendinţă de a descinde în acţiuni personale puternice, dar impregnate de riscul subevaluării, opoziţia Marte-Chiron devine un instrument care poate crea traume. Impulsul de a schimba fără a avea puterea necesară, de a modela un caracter deşi acest lucru nu are nicio finalitate, de a încerca o revigorare într-un sector nou, într-un domeniu nou, într-o nouă zona a vieţii poate oferi acestui efort, acestei drame un nou suflet. Astfel, oamenii au un ţel şi îşi pot găsi noi resurse pentru că au pentru ce luptă, ştiu unde doresc să ajungă.
Aceasta componentă delicată a zilei, va impregna întregul spectru al acţiunilor: de la activităţile casnice, relaţiile superficiale cu societatea, până la deciziile care se iau la nivel de stat, de naţiune.
Prin urmare, în 19 mai experienţele sunt lansate într-o nouă armonie, în acorduri noi, pentru noi scopuri ceea ce ne poate aduce o uşoară revigorare a vieţii personale şi ne poate încuraja cu speranţe care în prima parte a zilei ne vor părea reale. Azi multe dintre lucruri se vor arăta răsturnate, schimbate, răscolite de teamă sau incertitudine, de o eroare de gândire nu pentru că ne-ar lipsi informaţiile, ci pentru că deţinându-le realizăm că ecoul, efectul utilizării lor nu mai este cel de la începutul săptămânii. Iluzia schimbării îi poate păcăli pe unii că a sosit timpul să-şi schimbe garderoba, modul de adresare, cercul de prieteni, să lucreze într-un alt domeniu, într-un alt registru.
Acest suflu nou se va manifesta mai puternic în aspectul său înşelător în a doua parte a zilei, când Luna se va apropia de Lilith şi când va reedita o parte dintre complicaţiile săptămânii anterioare când s-au produs evenimente astrale cu protagonistele pe care mâine, 20 mai şi luni, 21 mai le vom întâlni. Asta înseamnă, printre altele, coborârea standardului de trai, de lucru, renunţarea la anumite pretenţii pentru a soluţiona o problemă. Pentru unii, problema se rezumă doar la confortul familiei, doar la a trăi în armonie cu doi, trei oameni din jur şi nimic mai mult. Sunt oameni ale căror decizii au ecou asupra diverselor sectoare sociale şi acestora le este azi pus pe umeri decizii care nu sunt conforme cu anumite experienţe de viaţă pe care aceştia le au, cu anumite scheme care sau dovedit până acum viabile, utile, perfecte. Aceştia pot lăsa impresia de ezitare, de neştiinţă, de teamă şi acţiunile lor să fie interpretate greşit. Dacă aceştia trec acum printr-o perioadă de evaluare, prin examene, avertismentul acestei zile este cu atât mai important pentru că s-ar putea ca întreaga activitate socioprofesională a anului 2012 să depindă de un singur răspuns pe care să-l ofere azi.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne dovedi azi responsabili. A privi viaţa în mod onorabil, a trăi prin respectul faţă de semeni şi a dovedi răbdare. E important să ne amintim azi de celebrul proverb: „Nu tot ce zboară se mănâncă!”

Pe gradul anaretic din Taur, Soarele aduce ca principal element negativ o diminuarea a necesităţii de a depune efort, de mişcare, de depăşire a unor obstacole, de a analiza sau de a acţiona în vreun fel. De partea cealaltă, Luna şi ea pe ultimul sector al zodiei Taur, prin conjuncţiile pe care le împlineşte azi cu Lilith, Mercur şi respectiv Jupiter, ne oferă tot atâtea argumente în favoarea lipsei de acţiune sau a lipsei de determinare. Dar nu este doar finalul zodiei Taur, ci şi finalul unul ciclu lunar, ceea ce aduce un plus de determinare evenimentelor şi o încredere că acele elemente care se apropie de final nu vor mai putea fi reeditate. Faptul că aspectele negative par să se încheie aici, par să se apropie de încheierea misiunea pe care au avut-o ne conferă încredere şi determinare. Ceea ce este dificil şi suntem obligaţi să inserăm vine din ipostazele în care oamenii nu pot separa binele de răul, nu pot separa evenimentele constructive, de cele lipsite de sens, nu le pot delimita pe cele obiective, de cele născute din dorite egoiste. Amestecându-le pe cele rele cu cele bune şi dându-şi acceptul pentru a finaliza ceea ce a instigat sau a provocat suferinţa nu procedează corect. Unii vor cere azi garanţia susţinerii sau a aprecierilor, vor pretinde pentru aceasta titluri ştiinţifice pe care să le folosească la vremuri de cumpănă. Oricât de lucizi am fi, azi nu vom putea şti precis cum vor arăta acele vremuri de cumpănă. Tocmai de aceea orice legătură construită acum, pe aceste predispoziţii, orice element de siguranţă achiziţionat acum în viitor ar putea să se dovedească extrem de inutil.
Este însă clar că tentaţia acestei zile va fi reală, puternică şi va încerca, mai ales în prima parte a zilei, să ne acapareze în totalitate. Fie că ne gândim cum să păcălim un interlocutor, cum să ne folosim de un anume farmec, avantaj material, sau ascendent dat de funcţie, fie că mintea a fost exersată să producă efecte rapid prin atenţie şi focalizare, desfăşurarea evenimentelor îşi va divulga programul în timpul nopţii, când Luna şi Lilith trec prin conjuncţie. Va fi mai puţin important dacă somnul se va dovedi agitat, dacă visele vor trece bariera normalului sau a prevestirii trecând spre bizar, ci va conta determinarea pe care mulţi o vor dezvolta fără să fie conştienţi. De dimineaţă acestea vor lua înfăţişarea deciziilor sau a speranţelor căutând să înlăture ponderaţia, rezerva, calmul şi să pună credit pe evenimente încărcate de un risc major.
Trecând în Gemeni, Soarele va rupe înţelegerea pe care o va avea cu trecutul, îi va pune pe oameni să-şi încale promisiunile, să se dezică fără să ofere explicaţii suplimentare de ceea ce nu au putut rezolva, de ceea ce a constituit un proiect eşuat sau unul care nu s-a încheiat conform aşteptărilor. Se va acoperi acest deficit prin adoptarea unui alt limbaj, prin schimbarea mesajului, prin devierea de la sensul adevărat, prin îmbrăţişarea unui compromis, acela care nu va face decât să ne întoarcă la situaţia de acum. Nu va dura mult până când ne vom întoarce la situaţia lunii mai, maximum jumătate de an, adică un tranzit de maximum jumătate de zodiac parcurs de Soare, adică exact timpul necesar pe care îl va parcurge Capul Dragonului din poziţia pe care o are acum, la începutul Săgetătorului, până pe finalul Scorpionului, în toamnă.
Avertizarea ne spune că Lilith va sugruma orice şansă şi că a se menţine pe linia de plutire reprezintă pentru un individ succesul maxim pe care îl poate obţine. Această Luna neagă ne-a compromis vizibilitatea, ne-a întunecat privirea, ne-a pus o pată pe ochi şi pe minte în aşa fel încât să credem că este suficient să aruncăm undita în apă pentru a prinde un peşte. Schimbări acum se produc, dar cei care iau parte la ele nu simt beneficiul şi nici bucuria care se vede din exterior. Tocmai de aceea lansăm invitaţia la a nu ne lăsa păcăliţi de unghiul din care privim. Acum, când Soarele îşi schimbă semnul, putem înţelege mult mai bine, mult mai clar şi mult mai limpede că schimbările în viaţa personală, în familie sau în societate produc un val negativ, o distorsiune în timp care ne va întoarce chiar în toamna, nu mai târziu, acolo unde eram acum, în luna mai.
Pot scăpa de acest val, de acest curent care distorsionează aceia care îşi dedică o parte din timpul lor pentru ceilalţi, aceia care se golesc de beneficiul propriu pentru a se bucura atunci când acest beneficiu se lipeşte de corpurile de lumină ale celorlalţi. Deci, judecând după cum sunt angrenate mecanismele vieţii personale şi cum sunt modelate acestea în zonă publică, deducem că puţini vor fi aceia care nu se vor încadra în această previziune.
Prin urmare, ultima zi a săptămânii este o zi ciudată. Pe de o parte vom avea impresia că ştim şi înţelegem totul, că ne putem adapta oricăror situaţii, că ne putem integra în orice mediu şi că e mai puţin important efortul de vreme ce condiţia şi statutul se pot schimba, iar pe de altă ne vom apleca în mod serios asupra problemelor personale care au perspectiva cea mai îndelungată, fără ca acum să înţelegem că ne atribuim o sarcină incredibil de grea.
Acest tandem între vibraţiile din prima parte şi cele din a doua parte a zilei vor lăsa o amprentă asupra structurii personale erodând încrederea în sine, dar nu acum, ci în săptămânile următoare sau cel mai târziu spre finalul lunii octombrie când Axa Dragonului va trece prin sectorul care este activ acum.
În felul acesta, vor exista oameni care îşi vor simţi propriile existențe încărcate de rost, de înţeles, de menire, stabilindu-şi ţinte pe care, din nefericire, nu vor reuşi să le atingă. Pentru că ne ocupăm de ceva vreme de impactul pe care-l are Luna neagră asupra acestui context ştim că nu este vorba despre iresponsabilitate, ci mai curând de o rătăcire, o pierdere a echilibrului psihoemoţional în faţa unei lacomii ce nu poate fi ţinută sub control. Despre asta va fi vorba azi, despre lăcomia îmbrăcată în hainele nevoii de relaxare, distracţie, destindere, din necesitatea de a schimba tratamentul, modul de adresare, adică de a câştiga un loc privilegiat fără să ne gândim deloc dacă este oportună o astfel de mutare.
Tocmai de aceea recomandarea pentru această zi este aceea de a medita asupra ideii de măsură. Aşa cum bine ştim că deşi trăim în natură şi suntem înconjuraţi de o multitudine de lucruri pe care alte fiinţe le consumă, noi nu, la fel să ne gândim că nu tot ceea ce ne trece prin minte trebuie în mod imperativ obţinut, nu tot ceea ce ne îmbie cu bucurii sau plăceri neobişnuite ne este necesar.

2 thoughts on “14 – 20 mai 2012

 1. ioana spune:

  Buna ziua, dl Coser. Citesc mereu cu sufletul al gura postarile dvs. Va rog, in masura in care timpul va permite, sa incercati sa imi oferiti niste sfaturi legate de soarta mea. Am divortat acum 3 ani, dupa o relatie chinuitoare, iar acum sunt sngura, nu ptr ca asa as vrea, ci ptr ac din pacate, nu a aparut inca acel „el”. Sunt momente in care simt lipsa si mi-as dori sa am pe cineva, insa….. Dar, de ceva timp (cateva luni) ma confrunt cu o situatie din care nu reusesc sa ies: m-am reintalnit cu un fost coleg de liceu, si am tot iesit in oras. Ne placem sincer unul pe celalalt, insa el este casatorit. Fericit stiu ca nu prea este, ptr ca imi pare blazat, dar de divortat nu divorteaza, la mijloc fiind un copil si avere multa si, mai ales un principiu pe care eu nu l-am inteles : „nu voi gasi fericirea niciodata, asa ca decat sa raman singur, mai bine asa”. Pleaca in concedii cu familia, face sarbatorile in fam, dar isi inseala sotia „ptr ca viata l-a facut sa faca asa”. Stiu ac nu e bine si mai ales ac e pierdere de timp (ptr mine) sa ma leg de un asem barbat, insa, trebuie sa recunosc, ca ma atrage si imi place sa fiu in preajma lui, cu el.
  Am nevoie de un sfat, va rog, eu sincer nu mai am speranta ca va apararea si ptr mine cineva si voi putea sa imi intemeiez fam la care visez….. (sunt varsator, 16.02.1976, iar el e gemeni, 31.05.1975).
  De ceva ani incoace, parca nimic nu se mai leaga bine in viata mea, in sfera personala/sentimentala…..
  In asteptarea unui raspuns, va multumesc anticipat si va asigur de tot respectul meu!

 2. Teo spune:

  Poate ca el este nefericit , poate ca si sotia lui este nefericita dar copilul lor este cu siguranta fericit pentru ca are ambii parinti langa el . Probabil ca ea l-a inselat prima si de aceea ” viata l-a facut sa faca asa ” . Crezi ca poti sa-ti construiesti fericirea ta pe nefericirea altuia , pe nefericirea unui copil ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.