13 – 19 iunie 2011

Luni, 13 iunie
Începem săptămâna cu trei ipostaze astrale puternice, cu trei forme de energie care ne ajută să ne stabilizăm gândurile, să ne punem ordine în viaţă, să ne stabilim priorităţi importante, să medităm la ceea ce a fost de la începutul anului până acum. Soarele şi Mercur se întâlnesc azi într-o conjuncţie, Venus şi Uranus într-un sextil, iar Saturn revine din mersul retrograd şi va atinge poziţia pe care o avea la finalul lunii octombrie 2011, mai exact cea din ziua de 22 octombrie 2010. Azi Luna va trece în a doua etapă de Scorpion, împlinind un sextil cu Junon şi o opoziţie cu Marte.
Nu este însă puţin lucru faptul că Saturn revine la mersul direct, însă conjuncţia Soare-Mercur împlinită în apropierea Cozii Dragonului în paralel cu opoziţia Lunii cu Marte aduce zilei complicaţii stranii, soluţii geniale ascunse printre dificultăţile de înţelegere sau comunicare, bucurii intense rătăcite printre suferinţe sau dezamăgiri.
Când Soarele şi Mercur sunt în conjuncţie simţim că se potenţează toate oportunităţile, că se întregesc demersurile şi că ne apropiem de o soluţie la care am sperat întreaga săptămână ce tocmai s-a încheiat. Să nu uităm că o conjuncţie între cele două, în limita toleranţei de 5 grade, până la jumătate de grad, îl aduce pe Mercur în postura de a fi ars de Soare şi pe noi în situaţia să vrem mai mult decât suntem capabili să obţinem, să cerem de la viaţă mai mult cu tupeu, decât cu determinare, mai mult cu aroganţă, decât cu perseverenţă. Ceea ce am vrut să determinăm săptămâna trecută este azi mult mai clar, este mult mai simplu şi soluţiile pe care le vedem sunt mult mai bine ordonate în minte, iar noi devenim mai flexibili şi mai atenţi la modul cum relaţionăm. Combustia zilelor anterioare o privim acum ca pe un element care ne-a distras de la adevăratele scopuri sau intenţii. Înţelegerea pe care o avem azi devine astfel un element care ne va încuraja spre acţiuni eficiente, dar şi spre a înţelege într-un cadru mult mai amplu efecte.
Pe acest fond sextilul Venus-Uranus ne aduce în punctul în care vom dori să rupem o legătură, o relaţie să îndepărtăm din calea noastră un obstacol, să ne punem ordine în viaţă însă nu prin rigoare sau precizie, ci prin intuiţiile de moment, prin dezlănţuirea afectivităţii, prin depăşirea barierelor de comunicare. Împrejurările în care sunt dezlănţuite toate acestea sunt însă stranii, neobişnuite, diferite de tot ceea ce am trăit de la începutul anului până acum. Chiar dacă este sextil, în Gemeni, Venus îşi teatralizează mult sentimentele şi prin viteza de reacţie doreşte să-şi ascundă lipsa profunzimii, instabilitatea sentimentelor sau îngrijorarea fără substrat. La întâlnirea cu Uranus aceste complicaţii se vor exprima la un nivel superior, mult mai amplu şi tocmai de aceea am putea uşor să ne păcălim şi să schimbăm popularitatea cu eficienţa şi să credem că am rezolvat o mare problemă.
Cele două direcţii pe care le vom dezvolta azi îşi vor găsi în revenirea la mersul direct al lui Saturn o justificare reală, practică. Ne întoarcem la ceea ce nu s-a putut soluţiona în octombrie 2010, la evenimente care au pornit de atunci, la demersuri care s-au desfăşurat fără să ştim, la manevre de culisă, la demersuri sociale care să găsească acum soluţii pe spaţiul public. Nu trebuie să neglijăm faptul că Saturn revine la mersul direct cu Luna în Scorpion adică percepţia corectă a realităţii va fi pătată de subiectivism. Nu ne va interesa dacă greşim în aprecierile pe care le facem azi, dacă dăm verdictele pe care le oferim, dacă ne dovedim subiectivi sau excesivi de sentimentali. Ne va păsa să obţinem efectele pe care nu le-am obţinut în octombrie 2010, perioadă cu care vom face acum comparaţie.
Prin urmare, prima zi a săptămânii ne aduce o selecţie negativă a evenimentelor ce s-au desfăşurat în ultima parte a anului trecut. Multora, pasionaţi sau nu de astrologie, nu le va veni să creadă de ce în Gemeni, semnul detaşării de tot ceea ce este greu, complicat sau responsabil, ne întoarcem obsesiv la evenimentele trecutului. Nu se ştie de ce mecanismul astral şi-a propus să ne încerce în felul acesta acum. Gemenii, ca tranzit astral, reprezintă oricum o încercare serioasă pentru cei care doresc să mişte din loc un mecanism, să implementeze o idee sau să lase în această lume un model de comportare pentru că tentaţia de a lua totul ca pe un joc este foarte mare. Să priveşti trecutul ca pe un joc al copilăriei, atunci când alergai cu toate puterile, când te lăsai zgâriat la coate şi genunchi sau când trişai pentru că aveai conştiinţa jocului lipsit de pericol şi în egală măsură ambiţia de a reuşi cu orice preţ, aduce acestei zile evenimente apăsătoare, enervante, cu accese de veselie pe care nu le putem înţelege sau cu o înclinaţie specială spre distracţie, joc, spre a nu lua nimic din ceea ce ne apare acum ca fiind important, dar, din momentul în care ne apucăm de el, să ne comportăm ca şi cum este cel mai important lucruri de pe planetă. Pentru că valorile par răsturnate, obsesiile trecutului, chipurile vopsite în evenimentele consumate anterior sunt percepute acum deformat şi ele aduc zilei o stare de nelinişte. Dacă se va pune problema de muncă, totul va fi corect şi ordonat, însă sentimentele vor căuta să meargă pe un alt drum.
Pentru a fi în echilibru este important să uzăm de conjuncţia Mercur-Soare, adica să ne folosi fluxul energetic, gândirea, înţelegerea trecutului, chiar şi deformată aşa cum se arată ea azi, pentru a ne detaşa de sentimentul neîmplinirii, de ataşamentul a ceea ce în ultima parte a lui 2010 ni s-a întâmplat, de risipa de energie pe care o practicăm ori de câte ori ne revin în minte acele ipostaze. Acum avem puterea şi determinarea ca într-o intensitate maximă a nemulţumirii să schimbăm direcţia şi să ne rupem de una din sursele suferinţei, chiar dacă nu este deloc simplu de realizat.

Marţi, 14 iunie
Conjuncţia lui Mercur cu Coada Dragonului în contextul în care se deplasează foarte repede prin Gemeni (joi seara intră în Rac) ar trece neobservat sau nu ar produce atât de multe pagube cum ar trebui dacă ar merge mai încet, însă impactul va fi mare pentru că ziua mai conţine şi un careu între Venus şi Chiron şi asta înseamnă ghinion, nesincronizare, eroare, întâmplare minoră care va fi privită la mari dimensiuni, o ipostază penibilă sau care va produce o nemulţumire ce poate deveni etichetă, şablon sau element de referinţă pentru o persoane ori gen de întâmplare.
Dacă pentru toate acestea se va folosi termenul de diagnostic ori de verdict să nu ne mire. Ceea ce aducem azi la vedere sunt mai curând informaţii pe care nu ştim să le încadrăm corect. Misterul său, necunoaşterea, golul pe care îl ducem cu noi de la începutul acestei luni, senzaţia de neîmplinire, sentimentul că urmează să se întâmple ceva special ne-a oferit de multe ori stări sufleteşti stranii. Acum, pentru că şi Luna trece prin Săgetător, dorim să ne desprindem de toate acestea, să ne rupem total de necunoscut, de confuzie şi mergem la doctor, la consilier, la psiholog, obţinem o recomandare, o consultanţă, un aviz sau o audienţă. Evenimentele nu sunt însă meritele acestei zile şi nici nu le vom considera aşa. Analizându-le vom observa că un impuls al ultimelor două zile ne-a pus azi în situaţia să ne ridicăm şi să străbatem tunelul până la capăt.
Dacă din punct de vedere social multe din evenimente merg azi pe ideea programării, contactului pe baza unei liste de priorităţi, viaţa intimă este intensă şi presărată de multe întâmplări, nu neapărat plăcute şi nu neapărat nefericite. Între opoziţia cu Marte de ieri şi opoziţia cu Venus de azi, Luna ne ajută acum să ne înţelegem mai bine sentimentele pentru ca prin asta să ne motivăm pentru a atinge performanţe. Atracţia către culoare, parfum, către eleganţă şi bună dispoziţie aduce zilei o notă plăcută în aşa fel încât evenimentele nefericite să nu constituie un impediment, ci doar elemente care aduc diversitate.
Prin urmare, 14 iunie este o zi de diagnostic. Multe din cele ce le vom afla azi nu ne vor plăcea, multe vor fi considerate ridicole sau sublime, însă nu extremele vor fi cele pe care le vom aborda azi, ci diversitatea trăirilor, mobilitatea cu care trecem de la o stare la alta, obsesia idealului, a ţintei, a finalităţii.
Există riscul ca această bogăţie de trăiri, această diversitate de informaţii să ne ducă într-un plan al negativităţii, dacă alegem azi pesimismul sau îndoiala. Justificările pe care le vom avea vor părea atât de reale încât nu ni le vom mai schimba şi tocmai de aceea indicat ar fi să ne impunem chiar de dimineaţă să fim detaşaţi de cele două extreme pentru a alege mult mai uşor latura benefică a zilei.
Azi totul se desfăşoară la mare intensitate şi goana după noutate sau spectacol, după informaţii în premieră conferă acestei zile un aspect cu totul şi cu totul special în cadrul acestei săptămâni. Tocmai de aceea recomandarea merge în direcţia cumpătării şi a responsabilităţii. Chiar dacă totul pare să vină de la sine azi, să ne gândim de mai multe ori atunci când dorim să acţionăm, oricât de sigură ni se va părea finalitatea.

Miercuri, 15 iunie
Luna plină din Gemeni aduce în faţa pasionaţilor de astrologie un spectacol special. Azi nu doar Soarele şi Luna se opun, aducând jumătatea ciclului luminariilor, dar şi Luna trece prin conjuncţia cu Capul Dragonului iniţiind un nou ciclu draconitic. Pe acest fond Junon împlineşte careul cu Luna şi prin asta se va amplifica tensiunea în relaţiile de factură socială implicând în teama pe care o răspândeşte sensul vieţii, menirea, scopul, misiunea.
15 iunie este o zi de decizie, de alegeri complicate de un refuz, de o respingere, de o negare ce nu va veni doar din relaţiile sociale, ci şi din interior. Pentru că se suprapun două faze importante ale ciclului luminariilor azi vom resimţi două tipuri de predispoziţii:
1. amplificarea dorinţei de comunicare, sugrumată brusc de nesincronizare, de refuzul unei colaborări, de eşecul de a nu întâlni persoană care trebuie sau de a nu ne oferi prin ceea ce se consumă azi nicio satisfacţie;
2. sentimentul că participăm la evenimente importante ale societăţii, că în curând se va întâmpla ceva, că rolul oamenilor din jurul nostru se va schimba şi că disconfortul, impus de neputinţa de a fi aceeaşi lungime de undă, trebuie să comporte o schimbare, că a sosit momentul să ne adaptăm, să ne străduim mai mult.
În aparenţă cele două direcţii par a avea un punct comun – sectorul social, privit ca element ce oferă scena episodului final, însă nu este aşa. Cele două nu au scena socială în comun, ci teama de eşec, refuzul de a acţiona aşa cum un for interior dictează, aşa cum susţin consilierii, aşa cum suntem sfătuiţi sau îndrumaţi. Ceea ce vine din Luna plină este un element ce atinge punctul maxim al intensităţii şi se referă mai curând la dorinţa de fi în centrul atenţiei, de a manipula părerile celorlalţi prin plăcere, surprindere sau teamă, iar ceea ce ne vine din Luna draconitică este o invitaţie de a ne alege o ţintă pe care să o atingem în următoarele patru săptămâni. Nu putem confunda cele două elemente, nu putem aduna două mere cu două pere decât dacă dorim să obţinem patru fructe, nu patru mere sau patru pere. Elementul de legătură stă deci în noţiune, într-un mod interior de a înţelege şi cuprinde viaţa, evenimentele sociale, puterea de a le pătrunde şi de a le oferi un scop nobil sau măcar unul corect.
Luna plină din Gemeni ne aduce acum o mare încercare pe spaţiul public, o reevaluare a susţinerii, a sprijinului, o schimbare în rândul celor care ne oferă suportul necesar pentru a fi puternici în societate. Legătura cu comunitatea, cu grupurile de oameni devine acum bază pentru tensiune, pentru revendicare, pentru a cere ceea ce nu se poate oferi şi a oferi ceea ce nu este necesar, cu toate că şi o parte şi cealaltă consideră că s-a achitat de datoria de a împlini un ideal sau de a soluţiona o cerere. Se va discuta despre bani în termeni nepotriviţi pentru a se justifica eroarea de decizie pe care această Lună plină o predispune. Eşecul prin cheltuirea unei sume aduce liderilor neşansa de a trece printr-o mare cumpănă a carierei lor. Beţia de cuvinte va fi însă instrumentul pe care îl vor alege şi exact prin această manieră şi acum, pe aceste predispoziţii, se poate declansa o procedură de compromitere. În timp, amintindu-ne de aceste zile, le vom explica prin sintagma „fiecare pasăre pe limba ei piere”.
De partea cealaltă ciclul draconitic ne încercă mult pe sectorul muncii, al serviciului, al ajutorului necondiţionat şi chiar pe cel medical. Şubrezirea sănătăţii, dezechilibrul fluidelor vitale, pe care îl tot invocăm de la intrarea Soarelui în Berbec, atinge acum o mare intensitate, iar semnalele şi avertismentele ne sperie şi ne fac să apelăm la tratamente mai vechi, la leacuri băbeşti, la tot ceea ce avem la îndemână. Primul gând care ar trebui să ne vină în minte acum, când suntem bombardaţi de aceste avertismente de boală, devitalizare sau slăbiciuni, este: „Ce am risipit?”. Aflaţi încă într-o relaţie de trigon, Venus şi Saturn leagă casele V şi IX în ciclul draconitic şi stabilesc parametri asupra cărora vom lucra în următoarea lună. Este vorba despre vocaţie şi maniera specială prin care este nevoie acum să ne mobilizăm resursele pentru a ne restabili echilibrul. Nu trebuie să ne speriem şi nici să considerăm că de acolo de sus, din ceruri, cineva ne pedepseşte. Nu, nici vorbă! Valul schimbărilor ce ne tot loveşte din 2008 încoace ne cere acum această abordare şi dacă nu dispunem de rezerve, magnetismul astral care ne atrage în această direcţie ne va arăta unde sunt golurile, unde nu mai avem energie sau în ce sector social s-au slăbit legăturile ori armonia. Cel care trăieşte cu conştiinţa omului responsabil va vedea în această oportunitate o şansă minunată pentru care va simţi nevoia să mulţumească universului.
Prin urmare, 15 iunie este o zi tulbura. Vin spre noi acele situaţii pe care nu ştim precis cum să le rezolvăm şi pe deasupra mai sunt şi urgenţe. De aceea îndemnul este acela de a ne disimula problemele, de a minţi, de a ne întoarce la situaţii verificate, de a face trimitere la titluri ştiinţifice, un concurs pe care l-am dat anterior, o formă de verificare sau de recunoaştere a meritelor profesionale. Semnul de slăbiciune, oricât de mult am dori să-l ascundem, va fi foarte vizibil celorlalţi şi el va fi exploatat intens în viitor. Tocmai de aceea, pentru că această informaţie este oferită prin intermediul lui Pluton care în tema Lunii pline se află în casă a XII-a este indicat să ne detaşăm de teamă de eşec, compulsii sau duşmani ascunşi, de situaţii complicate care vor apărea azi şi să respirăm adânc, senin şi să privim spre cer cu gândul „Dumnezeu ne dă, Dumnezeu ne ia”. Cu cât ne vom ataşa mai mult de ceea ce este sortit eşecului încercând prin cuvinte sau fapte să-i schimbăm direcţia, cu atât slăbiciunea va fi mai vizibilă şi efectul în timp mai periculos.
Sentimentul misiunii sau al curajului de a ne depărta de un obicei prost ne oferă azi indicii clare asupra modului cum putem să ne restabilim echilibrul interior. Cei mai mulţi dintre noi îşi dezvoltă de-a lungul vieţii obiceiuri care îi depărtează de ei înşişi şi de la rostul pe care tot ei şi l-au stabilit înainte de a veni în această lume. 15 iunie ne oferă un indiciu asupra a ceea ce ne conferă forţă, dar este important să ştim că elementul care ne face azi mai puternici reprezintă şi slăbiciunea cea mai mare.

Joi, 16 iunie
Cea mai mare parte a zilei Mercur va fi anaretic în Gemeni şi ne va oferi prilejul să înţelegem cât de uşor ne putem disimula problemele, cât de uşor ne lăsăm tentaţi de minciună şi cât de uşor putem cădea în capcana de a considera că se vinde sau cumpăra orice. Cu Lună în Capricorn şi Mercur pe ultimul grad din Gemeni ziua de 16 iunie ne zdruncină foarte tare acele convingeri care nu sunt legate de realizări materiale sau profesionale, aspiraţii care fac referire la latura spirituală a vieţii. Sigur, nu toţi, nici măcar dintre cei care sunt pasionaţi de astrologie, nu-şi propun idealuri spirituale, poate de aceea astrologia îşi înmoaie un picior în apă murdară şi caustică a acestei lumi şi cu celălalt se sprijină de lumină îngerilor, poate aceea şi-a asumat acest rol al graniţei, al sectorului de delimitare pentru a invita pe cei care sunt departe de lumină la înţelepciune şi purificare sufletească sau pentru ai ajuta pe cei dezorientaţi ori aflaţi într-un impas al vieţii să-şi lărgească acest orizont şi să se bucure de linişte şi inspiraţie.
16 iunie este o zi de graniţă, de înţelegere a ceea ce este subtil, însă de neacceptare a acestuia. Dacă pe de o parte Luna în Capricorn ne va face să percepem greşit sentimentele celorlalţi, lăsându-ne într-o stare de indiferenţă sau rea voinţă, Mercur anaretic ne va îndemna să acordăm atenţie doar acelor informaţii care sunt uşor de obţinut, doar rezultatelor pentru care nu am muncit, a plaţii care nu reprezintă rodul unui efort. Într-un mod mai puţin subtil, 16 iunie poate fi şi o zi bună pentru hoţi şi mincinoşi, pentru şarlatani şi escroci, de parcă azi îi scoate cineva din pământ şi îi lăsa liberi pe stradă.
De partea cealaltă oamenii simpli, au prilejul să se vadă comportându-se cum nu le place. Se vor justifica prin faptul că nu mai pot îndura o anume condiţie şi nu o mai pot susţine prin adevăr sau alte virtuţi. A ceda în faţa unor presiuni înseamnă a desconsidera o încercare a vieţii, înseamnă a-ţi sfida propria dorinţa de cunoaştere, a-ţi dispreţui acele structuri pe care fiinţa întreaga le foloseşte ca un subsidiar al dorinţei de evoluţie.
Suita de evenimente astrale pe care le împlineşte Luna de-a lungul acestei zile, până la trecerea lui Mercur în Rac, ne aduc încercări ce ţin de echilibrul emoţional, stabilitatea relaţiilor sociale sau aplicarea abilităţilor şi talentelor pe care le avem şi sunt cunoscute. Este important ca în tot acest demers să nu ne ataşăm de ceea ce este greşit şi alegem să facem şi nici să considerăm că procedând aşa suntem altfel. Ceea ce facem azi nu ne caracterizează, ci ne domină într-un mod umilitor.
Trecerea lui Mercur în Rac ne aduce alte instrumente de raportare, o greutate sufletească în relaţii, însă acelaşi mod rapid de a rezolva, aceeaşi manieră urgentă de a soluţiona ceea ce vine spre noi. Dacă până acum am fost prieteni şi duşmani cu toată lumea, neputând preţ atât de tare pe ceea ce reprezintă aceşti doi termeni, până pe 2 iulie când Mercur va părăsi zodia Rac, vom da dovadă de originalitate, ataşament, imaginaţie bogată, încăpăţânare în a ne lega de cineva sau în a respinge o persoană sau un ideal, preferând să ni se spună ceea ce avem de făcut, chiar dacă nu ne vom conforma. Încărcat de prea multe emoţii Mercur, intrând în fereastra opoziţiei cu Pluton, ne va îndemna să facem greşeli majore, să vorbim urât, apăsat, să folosim cuvinte ale căror sensuri ne scapă, să căutăm un tip de sancţiune care să rănească atât de mult încât să se obţină prin asta garanţia supunerii sau a unui anumit tip de legătură.
Stabilitatea psihică este o formă de a ne exprima în următoarele 16 zile şi ar trebui să fim pregătiţi să nu ne ataşăm de metodele care le vom folosi şi nici să ne facem duşmani din cei care ne rănesc în această perioadă. Îndemnul astral al tranzitului lui Mercur prin Rac este acela de a accepta tulburarea sentimentelor pentru a ni le întări şi stabiliza, nu pentru a le colora după cum este întâmplarea.
Prin urmare, 16 iunie este o zi importantă pentru echilibrul psihic, pentru stabilitatea în cercul de prieteni sau pentru a ne menţine relaţiile sociale. Multe din cele mai negative aspecte ale comportamentului ni se înfăţişează acum şi riscăm să rupem legături importante sau să ne facem prieteni pe sentimentul de vinovăţie sau milă. Ceea ce este obţinut uşor azi are o componentă negativă, este cumva alimentat de hoţie sau păcăleală şi vine să ne depărteze de adevărul pe care am dorit cel mai mult să-l păstrăm. Trecând în Rac, Mercur nu ne schimbă ritmul de lucru. Aceeaşi manieră rapidă se va menţine şi acelaşi mod precipitat de a acţiona ne va domina acţiunile în următoarele 16 zile. Este însă important să nu uităm că sentimentul nu trebuie să devină un instrument de tortură sau o formă de a dezechilibra o persoană, ci un instrument pentru a ne menţine echilibrul, o formă de terapie. Mintea va zdruncina în următorul interval acele probleme pe care le-am ascuns, acei inamici invizibili, acele persoane care au aşteptat în umbră să intervină acum pentru a-şi impune propria idee de dreptate. Revolta naşte revoltă şi tocmai de aceea natura impulsivă a lui Mercur în Rac, ce se manifestă în salturi, după ce acumulează suficientă frică sau după ce îndură suficiente umilinţe, are toate şansele acum, pentru că îl are pe Pluton în casă a XII-a a temei sale de ingres, să-şi facă duşmani de care să nu mai scape toată viaţa.

Vineri, 17 iunie
Se pare că azi vom încerca, aşa cum se spune în popor, „marea cu degetul”, adică vom tatona o zonă despre care nu ştim mare lucru, un sector în care am dori să ne integrăm şi pe care nu-l cunoaştem prea bine. Curiozitatea şi în acelaşi timp magnetismul pe care îl simţim faţă de acel sector ne va pune în situaţia de a ne mobiliza foarte mult pentru a face o impresie bună, pentru a dovedi că suntem buni într-un domeniu, că ne descurcăm bine cu informaţiile noi, că suntem la modă, că ne place prietenia celui mai puternic şi, mai mult de atât, rezonăm cu puterea sa pentru a-i susţine mesajul.
Trigonul Mercur-Neptun ce se împlineşte azi este cel vinovat de această rătăcire. Prin această atitudine nu vom reuşi să convingem pe nimeni, ci doar să facem puţine valori în jur pentru a le spune celorlalţi „Heloo, exiiiiist!”. Azi nu va interesa însă pe nimeni dacă existăm sau nu, cel puţin nu-i va interesa pe cei spre care ne îndreptăm, pe care dorim să-i cucerim prin cuvinte sau prin atenţie. Ceea ce este interesant abia acum se produce: relaţia dintre zodiile Rac şi Peşti, prin intermediul planetelor Mercur si Neptun, aduce în astrologie unul din elementele de trigon între doua semne care sunt destul de greu compatibile. Chiar dacă orice trigon pe semne de apă predispune spre cultivarea emoţiilor, spre dezvoltarea unei psihologii comportamentale menită să îmbine modestia şi inteligenţa, când vine vorba despre cele două semne partitura iese în afară instrumentului şi fiecare aude ce doreşte, chiar dacă aparatul nu mai cântă. Judecând după faptul ca Racul are vocaţia mimetismului, pe care o priveşte ca pe o terapie (e atât de sătul de sine încât se simte mult mai bine în pielea altora) încât atunci când întâlneşte un semn cu acelaşi mod emoţional de a privi lumea şi viaţa – Peştii, care are un simţi special al vocaţiei, dar pe care o lansează din bârlogul său unde se ajunge mai greu decât pe muntele Athos sau mănăstirile budhiste, produce exact ceea ce în limbajul comun se spune „a încerca marea cu degetul”. Astfel, relaţia dintre „sunt sătul de ceea ce am eu, dar e mai plăcut ceea ce ai tu” şi „eu mă pot descurca în orice domeniu, dar nu-i înţeleg pe oameni” aduce acestei zile comportamente bizare. Fie că ne interiorizăm, fie că ne exprimăm în termeni evazivi sau că aruncăm totul din interior în afară, neţinând cont de sentimentele celorlalţi, vom trăi cu impresia că tot ceea ce este în exterior este mai valoros decât ceea ce se avem în acest moment.
Acest proces nu va fi nicicum confortabil pentru că în a doua parte a zilei Micul Benefic ne va amplifica sensibilitatea şi ne va face irascibili atunci când procesul nu se va desfăşura aşa cum ne programăm. Pasul următor este acela de a confunda ambiţia, tenacitatea cu determinarea şi ne motivăm totul printr-o stare de moment, printr-o disfuncţie organică, printr-o oboseală instaurată brusc sau printr-o durere de cap, de spate ori printr-o rătăcire de moment a minţii ce nu poate stăpâni cea ce vine spre noi. Unii se vor scuza că sunt depăşiţi de situaţie, dar noi, pentru că suntem la curent cu predispoziţiile astrale, ştim că nu este numai atât. Acest gen de severitate, de determinare are menirea de a ne atrage într-un sector al monştrilor raţiunii, al tristeţii metafizice, al dezamăgirilor pe care ni le explicăm într-un mod savat în aşa fel încât să semene cât mai bine cu iertarea sau înţelegerea. De vină va fi sextilul Venus-Lilith care va face din neplăcerile vieţii o filozofie, iar din această filozofie un curent în care trebuie în mod imperativ să creadă cineva. Valoarea falsă a credinţei şi a orientării este trăsătura definitorie a acestei zile pe care nu o vom putea compensa decât cu lumina şi iertarea pe care le-am dezvoltat pe alte conjuncturi. Chiar dacă vom părea inspiraţi, chiar dacă vom aveam impresia că deţinem controlul să nu ne pierdem cu firea şi să nu ne păcălim singuri atât de tare. Doar cei care sunt instruiţi să discearnă binele de rău, adică doar aceia care ştiu să filtreze interferenţele şi să nu se tulbure atunci când sunt îndemnaţi într-o direcţie care să îi compromită pot avea o zi liniştită. Cei mai mulţi vor crede că au găsit Tărâmul Făgăduinţei sau El Dorado.
Prin urmare, 17 iunie este o zi de răscolire spirituală, de tulburare a conştiinţei folosindu-se elementele la care ţinem cel mai mult, oamenii în care vom investi cel mai mult, persoanele pe care le îndrăgim cel mai mult. Dezamăgirea vine azi prin aceste persoane şi tot ele sunt cele care ni le vor implementa făcându-le să pară lecţii de viaţă. Nimeni nu va ştii la ce plan participă, nimeni nu va înţelege cât de amplu şi profund este procesul în care sunt implicaţi. Dacă va încerca cineva să vadă dincolo de aparenţe va fi scârbit de karma murdară care îi determină pe oameni să luptă unii împotriva altora sau care ne obligă să cedăm în faţa provocărilor. Chiar dacă o floare frumoasă nu va creşte niciodată la umbra unui copac bătrân, azi uităm această vorbă de duh şi aspirăm, chiar cu lipsa de măsură spre ceea ce nu ne aparţine şi poate chiar nu merităm acum.
Ceea ce ne aduce 17 iunie este o complicaţie relaţională, trăită în interior, ascunsă cu grijă şi pusă pe seama limitărilor, a etapelor incomplete sau care nu s-au finalizat încă, pe lipsa noastră de vitalitate sau pe absenţa cunoştinţelor potrivite. Nimic din ceea ce ne vom oferi ca explicaţie nu este azi adevărat şi le vom acorda credibilitate doar pentru că vrem să credem în ele.

Sâmbătă, 18 iunie
Mulţi dintre pasionaţii de astrologie se gândesc la Saturn ca la o planetă terifiantă, care nu predispune decât complicaţii, limitări, care aduce obstrucţiuni sau întârzieri după bunul plac toate demersurile în care ne implicăm. Tot el este răspunzător de pierderile de vitalitate, de deficitul de atenţie, de lipsa de înţelegere, de neputinţa de a se alege un ţel sau de incapacitatea de a munci cu calm, linişte sau perseverenţa. El se implică în distrugerea speranţelor, a mulţumirii ce ne vine din cultivarea plăcerii, în răvăşirea gândurilor şi atingerea stării de confort în mizerie şi degradare. Cu alte cuvinte pasionaţii de astrologie ştiu că rele cele mai mari sunt legate de Saturn şi se pare că o teamă instinctivă faţă de vibraţia acestei planete ne este implementată încă de la naştere.
Când Venus şi Saturn sunt în trigon şi nu oricum, ci din semne de aer, mai ales atunci când Saturn este în Balanţă, putem să descoperim însemnătatea oricărui lucru, să vedem rostul ascuns al evenimentelor pe care suntem obligaţi să le parcurgem şi în loc să ne acomodăm cu tensiunea sau mizeria, să descoperim mulţumirea care ne vine din puţin, din simplitate sau din activităţi mentale. Înclinaţia spre vorbire ne duce azi spre descoperirea sensului cuvintelor, spre identificarea forţei care ne motivează rezistenţa sau ne încurajează să mergem mai departe, dar şi o anume înţelepciune de viaţă care vine din înţelegerea suferinţei, din înţelegerea legilor karmei, a cauzei şi efectului şi care ne spune că dincolo de aspiraţii, împliniri sau răzbunări este important „să fie bine!”. Pentru cei care au avut parte de un contact cu înţelepciunea omului de la ţară, le va fi uşor să înţeleagă înclinaţie acestei zile spre simplitate, spre vorbire calmă şi liniştită, spre a compensa prin tonus, linişte, înţelegere, un gest aparent nesemnificativ, un surâs, o atingere, o îmbrăţişare. Ziua de azi, dar în special prima parte a zilei, este într-o totală armonie cu ceea ce este dizgraţios în viaţă, cu ceea ce este respingător, cu ceea ce este rău şi umilitor, cu ceea ce nu se poate soluţiona, cu ceea ce stresează sau înseamnă ghinion. Azi simţim că putem îmbrăţişa un cerşetor şi nu ne deranjează că înfăţişarea sau mirosul ne spun că nu a mai văzut un pat moale sau o haină curată de mult timp. Putem să înţelegem ceea ce altădată ne deranja, putem să cuprindem cu privirea şi sentimentul spaţii întinse, să ne apropiem de o lectură dificilă, să asimilăm cunoştinţe complicate şi să putem face o impresie bună la un examen. Această deschidere este aproape magică şi ea ne aduce alături un colorit aparte, o forţă specială, cea a lui Saturn prin care, în bunătatea sa specială, şi-a asumat, asemenea Racilor pe care îi chinuie cel mai tare, o imagine negativă pentru a miza pe un rezultat profund şi deopotrivă bun, pentru a salva de la o pieire dulce conştiinţa umană care vine în această formă, în această lume, pentru cunoaştere şi uită foarte repede asta.
Atacul împotriva uitării poate fi însă dureros pentru cei care se simt confortabil să uite, pentru cei care îşi ascund prin uitare iresponsabilitatea şi din lene invocă prea uşor limitele neputinţei sau ale incapacităţii. Pentru ei 18 iunie nu este o zi uşoară, ci dimpotrivă vor percep contrastul dintre ceea ce ar fi putut face dacă ar fi fost responsabili şi condiţia ingrată pe care şi-au ales-o şi şi-o cultivă. În această balanţă vor fi amplasaţi, pe un taler, cei care vor să simtă viaţa în complexitatea ei, cu toate că limitele puterii personale nu pot fi extinse prea mult, iar pe celălalt, personajele care se simt bine trăind inferior şi doresc să-şi menţină acest statut, adică într-o parte avem trigonul Venus-Saturn şi în cealaltă parte careul Mercur-Uranus.
Trecerea Lunii în Vărsător în a doua parte a zilei ne va oferi o libertate arzătoare. Mercur cel agitat şi nemulţumit, alimentat de Soarele cu care se află azi în conjuncţie la toleranţă maximă, va aduce la lumina ceea ce nu este rezolvat şi se va arăta interesat să lovească în cei aflaţi în poziţii importante. Cei care deţin deja o funcţie, cei care sunt angrenaţi într-un demers public pentru a obţină una, cei care se află într-o relaţie de colaborare cu fiinţe aflate într-o demnitate specială atrag în a doua parte a zilei critici maliţioase, piedici sau vor trece prin experienţe nefericite cu aparatele electrocasnice, autoturismele, internetul etc.
Prin urmare, 18 iunie este o zi de revelaţie. Cei care se preocupă de astrologie pentru a şi înţelege ceva de la viaţă, nu doar pentru distracţie, au acum ocazia să-şi înţeleagă mai bine experienţele vieţii personale, sentimentele, tipurile de relaţii pe care le dezvoltă cu cei din jur, limitările pe care nu le-au putut depăşi până acum şi care le inspiră teamă ori insucces. Azi avem ocazia să privim cu mai multă înţelegere condiţia umană, suferinţele, ceea ce ne încurcă sau ceea ce nu se poate soluţiona.
Evenimentele acestei zile, chiar dacă se vor desfăşura pe spaţiul public, vor avea o evidentă notă personală şi ceea ce vom obţine va avea fi mult timp păstrat într-un seif sau într-un loc special, în spatele inimii.
Dacă în prima parte a zilei avem mai curând reacţii emoţionale, impulsuri în aşa fel încât ceea ce facem să nu ţină neapărat de sfera raţiunii, în a doua parte a zilei ne vom lăsa cuprinşi de mândria de a înţelege şi aprecia corect sau superior tot ceea ce vine spre noi. Este lesne de înţeles că nici a încuraja latura instinctuală, dar nici să fim prea mândri şi vanitoşi pentru rezultatele noastre nu este indicat azi. Invitaţia acestei zile este spre a merge pe calea de mijloc, dar de a privi si câmpurile pline de flori, şi întinderile aride peste care drumul vieţii trece adesea.

Duminică, 19 iunie
Ultima zi a săptămânii este o zi de certitudini, chiar dacă nu tot ceea ce este cert acum este şi benefic sau plăcut. Pentru că Mercur este în trigon cu Chiron şi deopotrivă opoziţie cu Pluton ideea de percepere a realităţii, de înţelegere, de identificare a unor răufăcători, a celor care stau şi urmăresc slăbiciunile celorlalţi pentru a le exploata, de stabilire a limitelor pe care nu trebuie să le depăşească un subaltern atunci când se adresează unui superior, de identificare a aspiraţiilor tânărului care trebuie să fie întotdeauna corelate cu potenţialul sau măcar cu voinţa acestuia.
Dacă la un capăt al drumului îl găsim pe tânărul ambiţios, dornic de a cuceri lumea şi de a face descoperiri celebre, de a-şi uimi contemporanii sau de a le impregna structura cu imaginea ori cunoştinţele sale, la celalalt capăt îl găsim pe vameşul ai cărui arginţi sunt echivalenţi ai abilităţilor, talentelor ori ai priceperii şi el nu se lăsă înduplecat de zâmbete largi ori cuvinte frumoase spuse cu tâlc.
Nu este în mod imperios necesar să ne imaginăm acest drum în succesiunea celor două etape prezentate mai sus. Ele pot fi uşor inversate, ori intercalate, pentru cei care vor să străbată aceeaşi idee de mai multe ori sau care sunt pasionaţi de stereotipuri, fie la nivel individual (cei ce dezvolta un comportament compulsiv), fie la nivel social (cei obsedaţi de simţul datoriei).
19 iunie este o zi ciudată din acest punct de vedere pentru că la suprafaţă va aduce bucurii superficiale, atracţie către activităţi ce nu reprezintă mare lucru sau care nu-l reprezintă pe cel în cauză ori abandonarea corpului şi minţii într-o lene adâncă, abordată mai mult ca o formă de protest faţă de societatea ce ne cere iar şi iar aceleaşi lucruri inutile. Pasionaţii de astrologie care sunt familiarizaţi cu definiţiile astrologice ar putea cădea în greşeala de a considera trigonul Mercur-Chiron un aspect bun, luându-se după unghiul de 120 de grade ce se ridică între ele, neglijând faptul că Mercur intervine cu un dramatism aparte în aspect, iar Chiron este retrograd, deci incapabil să ne ajute să analizăm ceea ce ni se întâmplă prin prisma experienţelor anterioare. Totul devine deci compulsiv sau antisocial, dramatic şi dispreţuitor şi de aici până la agresivitatea manifestată pe spaţiul public, fiecare în felul său, nu mai este decât un pas.
Azi ne va veni să râdem de toată lumea, să fim ironici, să ne detaşăm de ceea ce ne caracteriza prin muncă, seriozitate sau abnegaţie, să dispreţuim activitatea sau sinceritatea. Această formă de agresivitate va atinge un maxim spre seară când, într-un moment de neatenţie, devenim, în mod paradoxal, hipersensibili la tot ceea ce ne deranjează, considerând că a sosit momentul să acţionăm. Fiţi înţelepţi şi amânaţi această acţiune beligeranta. Mâine, la lumina zilei, lucrurile se vor vedea altfel.
Prin urmare, ultima zi a săptămânii este dificilă prin faptul că ne aduce o formă de ambiţie care ascunde prea multă agresivitate. Mulţi consideră că agresivitatea apare doar atunci când se ridică totul, când se atentează la integritatea fizică a altcuiva sau când se dezvoltă faţă de un apropiat un comportament aberant în care alternează insultele cu subminarea autorităţii. A nu face o faptă bună este adesea confundată cu răutatea, dar ea poate indica o agresivitate, la fel cum refuzul muncii, de a depune un efort minim pentru a asculta, înţelege sau asimila informaţii, pentru a oferi un feedback pe măsură aşteptărilor celor din faţă şi deci a întrerupe o comunicare. Acestea nu sunt simple manevre de culisă sau elemente de discontinuitate care întrerup o atmosferă frumoasă, ci elemente ale unei agresivităţi mai mult sau mai puţin potenţiale pe care o vom vedea din plin azi şi care iese uşor din sfera vulgarului, atingând culmi ale rafinamentului şi disimulării. Însă minciuna rămâne tot minciună, cu sau fără cele 10.000 de aplauze lansate la scenă deschisă.
Momentul 19 iunie ne invită deci la o formă de acceptare care doare cel mai tare, deoarece vom simţi acut că dacă nu spunem, dacă nu acţionăm, dacă nu adoptăm o atitudine, dacă nu refuzăm ceva sau dacă nu ne detaşăm complet de ceea ce credem că nu putem suporta, se va amplifica şi mai mult suferinţa şi, cu cât ne vom apropia de seară, ea ni se va părea din ce în ce mai greu de suportat.
Nu trebuie să uităm însă că azi este înlocuit proverbul „Dacă prostului îi ţii hangul, îi duci traista”, cu „cine se băgă în troacă, îl mănâncă porcii”. Deşi, în aparenţă, nu există o mare diferenţă între cele două, dacă ne gândim mai bine vom înţelege că prima indică o atitudine, iar a două o faptă, exact ca diferenţa între tânărul care visează la cucerirea lumii şi vameşul de la capătul podului care îl va goli de bani.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.