13 – 19 decembrie 2010

Luni, 13 decembrie
Azi Luna trece prin conjuncţiile cu Lilith şi Jupiter şi se pregăteşte ca, mâine, la puţin timp de la miezul nopţii să treacă prin conjuncţia cu Uranus. Fiind în careu cu Soarele (Primul Pătrar), Luna ne tentează azi cu lucruri neterminate, cu probleme care nu au soluţii, adică ne va restrânge întregul spectru al gândirii spre lucruri care nu au deloc importanţă, care sunt pe cale să se soluţioneze fără a ne mai implica în derularea evenimentelor.
13 decembrie este o zi de repetare, de reînviere a complicaţiilor săptămânii anterioare, a reuşitelor şi succeselor pe care această săptămână l-a înregistrat şi nu are deloc putere să ne aducă evenimente noi, cu forţa, cu prospeţime ori cu ineditul cu care suntem, din cauza aspectelor ultimelor luni, atât de familiari.
Azi minciuna nu răneşte în mod direct, ci doar ocultează stări sufleteşti. Tocmai de aceea, tot ceea ce nu se spune azi nu este neapărat ceva rău şi nici periculos. Oamenii se simt mult mai în siguranţă dacă se adună, dacă îşi reduc vocabularul, dacă se evită unii pe alţii, dacă nu-şi respectă promisiunile sau dacă aleg să se mintă uşor. Judecând după conjuncţia Lună-Jupiter ce se va împlini spre seară, vocaţia de lider este, prin efectul cumulat al ezitărilor de peste zi, vizibil afectată. În acest sector nu va fi însă vorba de minciună şi nici de diplomaţia cu care adevărurile dureroase se spun în termeni dificil de înţeles pentru cel mai puţin educat, ci este vorba de ezitare, de teamă, de reţinere. Cei cu viziune se vor teme azi pentru ceea ce li se pare că se întrezăreşte în viitor, pentru ceea ce cred că li se va întâmpla sau pentru ceea ce vor prevedea pentru ceilalţi. Durerea a ceea ce anticipează îi izolează şi, dacă refuză să exprime în cuvinte ceea ce simţ sau văd, procesele complicate pe care le vor declanşa, vor somatiza toate aceste spaime şi dintr-odată îi vor apuca durerile de spate, de ochi, de cap sau se vor confrunta cu o stare de slăbiciune generală.
Prin urmare, 13 decembrie este o zi care nu ţine cont de puterile fiecăruia sau care nu dă fiecăruia, aşa cum cărţile sacre ne învaţă, după puterea lui. Azi ni se oferă informaţii pe care în mare parte nu le înţelegem sau intrăm în contact cu sentimente pe care nu le putem trăi. Pentru a face faţă acestora, alegem să ne retragem, să facem un pas înapoi, să refuzăm comunicarea, să ne izolăm într-o lume imaginară care nu ne poate oferi decât satisfacţia siguranţei departe de ceea ce ne înspăimântă aici. Azi nu ne atrag lucruri concrete şi de aceea ni se pare că oamenii vorbesc în dodii, iar noi le răspundem la fel.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne strădui să înţelegem elementul abstract cu care intrăm azi în contact. Mintea este cea care ne spune dacă este sau nu real şi, a ne folosi întreaga convingere pentru a da crezare unei fantezii, înseamnă a deveni creatori. Calitatea creaţiei nu poate fi însă anticipată într-o analiză generală, dar putem să ne străduim să nu dăm viaţă furtunilor pe care le-am trăit de la începutul lui noiembrie până acum, dar nici viziunilor egocentriste, ce îşi găsesc săptămâna aceasta un loc de frunte în categoria avertizărilor.

Marţi, 14 decembrie
Ziua de 14 decembrie nu este importantă doar pentru că Luna trece prin preajma lui Uranus, ci, ca o consecinţă a acestei conjuncţii, evenimentele se vor răsturna din ordinea lor firească, dar şi pentru că Mercur, aflat în mers retrograd, va trece prin preajma conjuncţiei cu Pluton şi Marte, la doar 10 minute diferenţă de conjuncţia perfectă Marte-Pluton. Practic îi avem în conjuncţie pe Marte, Mercur şi pe Pluton atunci când Luna trece grăbită prin ultimele grade ale zodiei Peşti, deci participând la o altă conjuncţie, dar nu atât de strânsă, împreună cu Uranus şi Jupiter.
Acest moment de fuziune este unul cât se poate de complicat pentru bunul mers al lucrurilor, aşa şubred cum era el. Nici Pluton şi nici Mercur în Capricorn nu comportă vreo calitate specială, doar Marte este pe acest semn în exaltare şi tocmai din această cauză se va pune azi prea multă bază pe aspiraţie, pe dorinţă, pe acţiunea în sine, de parcă doar atât mai lipseşte pentru ca două elemente să intre într-o fuziune forţată.
Privind acest aspect rar prin prisma conjuncţie Pluton-NN care s-a consumat anterior, putem să invocăm pentru această suprapunere motivul viciului, al arderilor inutile, al rezistenţei în faţa noului şi al distrugerilor din ambiţii prosteşti, din răutate sau din neputinţa de a ţine pasul cu noile schimbări.
Greu de înţeles şi integrat în contextul deja frământat al vieţi sociale, gradul al cincilea din Capricorn este semn de slăbire prin dezvoltarea agresivităţii, de consum interior pentru a menţine o coeziune în grup. În trăsăturile acestuia găsim provocarea drept cauză a acestei descinderi, însă nimic despre bunele intenţii, despre caracterul constructiv al unei astfel de descinderi. Se consideră deci că vibraţia acestui grad este preambulul la un mare eveniment pe care acum, cerul acestei zile, doar îl anticipează sau căruia i se pun bazele.
Mercur a mai trecut peste Pluton pe 6 decembrie şi practic, ceea ce aduce acum, a fost început atunci. Nu se poate însă neglija relaţia lui Marte pe acest grad care tulbură apele indiferent de locul unde se manifestă producând, prin obiectivare şi detaşarea pe care o impune necesitatea atingerea scopului într-o confruntare, într-un război, aplicarea unui tratament egal tuturor actorilor participanţi la acest teatru social, tuturor celor care întregesc cercul magic, cercul din jurul forţelor astrale. Aşadar, evenimentul principal al acestei fuziuni planetare Mercur-Marte-Pluton este inversiunea privită ca finalitate. Ceea ce nu ne-a fost îngăduit acum se va împlini, ceea ce era şubred, acum va deveni trainic, ceea ce a fost acuzat se va schimba dintr-odată în valoare şi apreciere, iar ceea ce nu a fost cunoscut ni se revelează. Nu am certitudinea că tot ceea ce vine acum spre noi ne este util, cum nu am certitudinea că, dacă ne este util, putem şi înţelege ceea ce ni se întâmplă. Valorile sufleteşti sunt acum, graţie vitezei cu care se deplasează informaţia, accesibile oricui, dar nu şi înţelese. Putem însă pune pe seama acestei conjuncturi frământări sociale, dispute între state, tendinţa de a rupe o analiză, renunţarea la o monedă sau adoptarea uneia, schimbul de valori între state pe considerente istorice, aderarea, fuziunea sau reîntregirea unor teritorii, schimbarea unui lider pe considerente materiale, financiare.
Dezideratele sunt elementele care ne încălzesc sufletele şi ne incita simţurile. A ne stabili acum o ţintă înseamnă a ne lăsa conduşi de dorinţa de a demonstra, de forţa cu care ne ambiţionăm să cerem un loc privilegiat. Prin aceste fapte numele trebuie scris cât mai sus, chiar dacă meritele nu vor dura.
În viaţa personală aceste suprapuneri aduc gânduri de acumulare şi reţinere, de atragere a banilor, a lucrurilor, de a da acestui sector al vieţii o notă simplă, stabilă. Dacă există probleme nerezolvate din cauza cărora multe dintre cupluri nu pot merge mai departe, dificultăţile nu îi fac pe aceştia să-şi destăinuie cele mai ascunse gânduri, nu-i încurajează să vorbească despre asta şi implicit să se înţeleagă, ci, în mod miraculos, îi duc pe aceştia spre a se simţi eliberaţi de tensiunea interioară care i-a dus la conflict, alimentându-l. Dacă este vorba de orgoliu, atunci conflictul va persista şi va lua o formă social amplă, implicând asociaţi, prieteni sau chiar structuri administrative în dispută, pentru că fiecare dintre cele două părţi să se simtă protejaţi de societate aşa cum în viaţa de familie nu se simt. Dacă disputele au fost, aşa cum ne-au indica conjuncturile anterioare, susţinute pe confuzii, decalaje între replici, rutină, neputinţa de a asculta sau înţelege punctul de vedere al celuilalt, maniera stabilă prin care evenimentele se vor derula va aduce stabilitatea pe care ne-am dorit-o, dar la care nu am sperat pentru că niciun semn nu indica atingerea acestui moment de echilibru. Aici se poate include şi relaţia cu sine. Având un semn cardinal atât de încărcat, vor creşte instabilitatea şi teamă, fobiile, incertitudinea sau, de partea cealaltă, ambiţiile prea mari, curajul necontrolat, consumul sever al forţelor interioare pentru o satisfacţie, pentru o distracţie, pentru a exalta simţurile. Din nefericire distanţa de la impuls până la consumul total este prea scurtă şi, în tot acest timp, efortul depus pentru a ne simţi bine este unul mult mai mare decât altădată, ca şi cum nimic nu durează, ci dimpotrivă, parcă orice am face, în loc să ne sporească sentimentele, liniştea, confortul, le diminuează.
În plan social impulsul acestui aspect este acela de a ne tenta cu fapte ample, complexe, cu demersuri care se întind pe o perioadă mare de timp, cu implicarea unor persoane situate la mari depărtări sau pentru a cuceri o întindere mare ca spaţiu, teritoriu ori ca profunzime. Dacă ne referim la fapte, acestea vor fi dominate de perseverenţă, de ambiţia de a asimila, atrage ori de a domina mai mult decât s-a întâmplat până acum, iar dacă este vorba despre comportament atunci acesta va fi dominat de instabilitate, stres, tensiune. Toate acestea au ca scop distrugerea unor structuri vechi şi ridicarea acestora în cel mai mare secret sau în mod nedeclarat al părţilor care formează un întreg.
Dacă în viaţa privată acest aspect ne duce spre depăşirea unui impas sau spre confruntarea părţilor într-un sector lipsit de motivul disputei, pe spaţiul public acest lucru nu se poate desfăşura la fel. Evenimentele, pentru că se produc pe un semn cardinal, nu au amploarea şi nici durata necesară pentru a se desfăşura pe spaţiul public aşa cum se intenţionează în particular şi, în următoarele 30-45 de zile, mulţi vor avea impresia că sunt ghinionişti, că nimic nu le iese, că orice ar face nu au şansă, dar nici susţinerea necesară pentru a construi lucruri plăcute, profunde ori durabile. Totul este însă coordonat de minte şi cei mai mulţi care vor gândi aşa nu vor sesiza că în realitate insuccesul se datorează instabilităţii, demarării mai multor proiecte în acelaşi timp, agitaţiei, frici de insucces. Se poate vorbi aici despre lăcomie, pentru că doar ea îi motivează atât de aprig să meargă pe mai multe fronturi în acelaşi timp, doar ea îi ţine să nu renunţe la ceea ce nu este acum de maximă prioritate. Problema principală va fi însă cea legată de stabilitatea materială, de bani, de proprietăţi de drept sau de valori circulare, de avuţie, casă, avere, patrimoniu, masa succesorală, orientată în aşa fel încât atunci când ne aşteptăm cel mai puţin sau cu puţin timp înainte ca demersul să se finalizeze, alte elemente, persoane sau grupări să intervină cu aceleaşi intenţii.
A doua parte a zilei, prin trecerea Lunii în Berbec ne aduce un conflict de interese. Sunt pierdute din vedere detalii importante sau în mod concret sunt pierdute obiecte importante, sunt rupte legături de prietenie, parteneriate sau se iau hotărâri în această direcţie. Este însă doar un impuls şi nu sunt semne că această revoltă, că acest mod de a protesta împotriva unei impuneri, împotriva unei ordini cu care nu am rezonat niciodată, va dura.
Prin urmare, ziua de 14 decembrie se înscrie în categoria celor mai importante zile ale anului 2010, chiar dacă trăsăturile sale se încadrează mai curând în valentele lui 2011. Atât viaţa privată, cât şi cea socială sunt tulburate de evenimente cu care nu suntem obişnuiţi şi pe care nu le putem coordona uşor şi simplu. Obiecte pierdute, uitate, abandonate, risipite, însuşite ilegal ori la limita legii sunt acum căutate, solicitate, revendicate din dorinţa intensă de ne spori avutul personal sau de a ne îmbunătăţi imaginea socială. Ceea ce facem nu este deloc un simplu demers pentru că totul se va complica atât de mult încât, la final, dacă ne vom alege numai cu o parte din ceea ce am solicitat, cerut, luat, revendicat, este un caz fericit.
Ziua de 14 decembrie ne aminteşte de lupta de clasă, de raporturile antagoniste între două sau mai multe grupări cu concepţii diferite, care nu pot ajunge la o înţelegere şi care sfârşesc prin a ajunge într-o confruntare. Asta pentru că nu disputa în sine este prioritară, nici solicitarea sau ideea susţinută în acest tip de relaţie, ci finalitatea a ceea ce părţile nu cunosc şi, dacă ar cunoaşte, nu şi-ar dori să se întâmple. 14 decembrie este pentru cine are urechi să audă şi minte să înţeleagă o zi de renunţare la vechie metode, de modelare a caracterului său de ajustare a impulsurilor până la limita în care poate ceda, în mod diplomatic şi superior, sau renunţa pe deplin la demersurile, atacurile virulente sau la intenţiile de dominare prin fragmentarea adversarului pe ideea „Divide et impera!”.
Recomandarea pentru această zi este acea de a nu ne permite revolta, agresivitatea, răzbunarea, nemulţumirea sau orice altă formă dinamică de intervenţie asupra anturajului sau asupra propriei fiinţe. Este mult mai bine şi mai constructiv să ne ocupăm de calitatea lui Marte în Capricorn (gândire, profunzime, toleranţă), decât de impulsurile teribiliste ce iau naştere din conjuncţia Marte-Mercur pe Capricorn. Dacă evenimentele sunt scurte, ca şi demersurile, vom avea succes indiferent cu ce gânduri acţionăm, dar finalitatea va avea altă calitate. Dacă suntem înţelepţi şi facem acum un pas înapoi, de pe o zonă care în scurt timp se va surpa, vom fi capabili se progresăm în 2011. Dacă nu, tot anul vom căuta un mod de a ne ridica la nivelul la care suntem acum, pe final de 2010.

Miercuri, 15 decembrie
Opoziţia Lunii cu Saturn ce se împlineşte azi aduce risipire, o scădere a randamentului, uitare, nesiguranţă în proiecte practice şi lipsă de consistenţă în demersurile cu caracter spiritual. Berbecul este un semn prea dur pentru Lună, tocmai de aceea evenimentele pe care le predispune sunt încărcate fie de agresivitate, fie de un dramatism aparte. Se spune că în aceste perioade oamenii se pierd cu firea, nu mai ţin cont unii de alţii şi, din considerente practice legate de siguranţă, stabilitate, confort, ajung să încalce reguli nescrise ale convieţuirii în grup.
Impulsivitatea pe care o resimt oamenii când Luna trece prin Berbec este o realitate, însă acordând prea multă importanţă acestui aspect şi nesocotind cauza, motivaţiile, poate chiar justificările, importante pentru a particulariza fiecare problemă la nivelul individului, este o greşeală. Teoriile moderne ale astrologiei karmice atribuie Berbecului elementul de evoluţie al Racului, domiciliul Lunii, pe care îl protejează şi îl dezvoltă de-a lungul existenţei sale. Cultivând elemente de un puternic rafinament, de o abnegaţie neegalată în tot zodiacul, dar având sâmburele de revoltă ascuns printre ambiţii şi îndoieli, Racul îşi trăieşte două vieţi în paralel: prima este cea care reprezintă încărcătura de speranţe şi curiozitate, de subtilitate şi forţă, iar altă, de care ştie numai el, este un produs sintetic construit din eşecurile vieţilor anterioare.
Extinzând acest exemplu la nivelul grupurilor, astrologia previzională indică intervalul trecerii Lunii prin Berbec drept o perioadă de elevare şi curaj, de desprindere de ceea ce este dureros, de dezvoltare a unei laturi asupra căreia s-a lucrat într-o altă perioadă a vieţii. Acum, când Saturn trece prin Balanţă, restricţiile sociale sunt însă greu de suportat. Ele au un caracter constructiv, dar, raportat la nevoile personale, la dorinţa arzătoare de zbor, creştere, înălţare, progres, strălucire, nu fac decât să amplifice şi mai mult grija, efortul, disperarea, iar eşecurile vin în cascadă. Pentru mulţi dintre noi, opoziţia grupului, a societăţii, constituie provocări pentru a ne depăşi condiţia, pentru a ne dezvolta o latură şi mai puternică sau pentru a ne maturiza.
Prin urmare, 15 decembrie nu este o zi lipsită de evenimente. Ea aduce întâmplărilor un caracter personal, o notă originală, una izvorâtă dintr-un preaplin sufletesc, dar de care nu s-a ştiut. Mulţi oameni nu prea au secrete sau cel puţină aşa susţin. Azi vom descoperi cu stupoare că până şi despre aceştia nu ştim tot şi poate şi cei în cauză vor fi surprinşi pentru că impusul astral ne îndeamnă pe toţi să ne protejăm acea latură a personalităţii, a Eului, a sufletului, despre care doar noi ştim şi poate, în totalitate, nici noi nu o cunoaştem.
Recomandarea pentru această zi este acea de a nu ne lăsa prada îndoielii sau nesiguranţei.

Joi, 16 decembrie
Mijlocul săptămânii ne aduce trecerea lui Mercur peste Capul Dragonului, trigonul Soarelui cu Luna, dar şi un careu pe care Soarele îl împlineşte cu Jupiter. Cea mai mare parte din zi Luna va fi în Berbec încercând o îndulcire a situaţiei prin bucurii simple şi personale, indicate de sextilele pe care le va ridica împreună cu Neptun şi Chiron.
În aparenţă, ziua va fi zdruncinată de vorbe, discuţii fără rost, complicaţii sociale deduse din informaţii sau obstrucţionarea unor demersuri pentru că nu s-a folosit tonul potrivit, cuvântul cheie sau informaţia cea mai importantă. Spun aparenţă, pentru că în realitate centrul de greutate este cel care porneşte din dispute de natură organizatorică, dispute între structuri, nivele sociale, între generaţii, ce apar brusc şi în care fiecare parte va invoca motivul dreptăţii, al înţelegerii eronate ce li se aplică, a deposedării de drepturi sau a înstrăinării.
Astfel de lucruri se tot întâmplă de o săptămână încoace şi mulţi dintre noi nu vor sesiza că ziua de 16 decembrie va fi diferită de cea de 15 sau de cea de 17. Ceea ce aduce totuşi nou în palmaresul evenimentelor acestei săptămâni, sunt divergenţele de opiniei care fac trimitere prea departe în trecut, mergând spre originea lucrurilor, spre etnie, spre educaţie, spre statut sau spre o anumită orientare ce alimentează acest statut. Este semn de conflict cu oamenii legii sau de subminare a autorităţii pentru cei care lucrează în domeniul juridic sau care prestează activităţi tangente la sistemul educaţional.
Relaţiile personale pe careul dintre Jupiter şi Soare sunt mânate de orgolii şi alimentate de ambiţii ce se dovedesc a fi mai mare decât posibilităţile. Prin acestea, multe dintre datorii pot fi plătite fără a considera prin asta că se comite o eroare. Dacă privind în aspectul pozitiv, a plăti o datorie înseamnă a scăpa de o greutate, de o sarcină, a depăşi o etapă, dar în sensul negativ, faptele ce pornesc de aici susţin răzbunarea, conflictul şi revolta. Un asemenea aspect, cum se întâmplă azi, este tulburător pentru că nu se poate face o clară distincţie între ceea ce este pozitiv şi ceea ce este negativ atunci când se plăteşte, se achită sau a înapoiază ceva. Regulile karmice, impregnate puternic de trăsături personale şi anunţate de trecerea Lunii prin Berbec, seamănă mai curând a revenire la un rău pe care nu l-am dorit, la o construcţie mai veche, nu pentru a o folosi aşa cum s-a întâmplat în trecut, ci pentru a depăşi momentul de impas în care ne aflăm acum. Toate acestea azi se construiesc prin cuvânt, prin dialog, prin tratative sau prin mesaje.
Prin urmare, 16 decembrie, pentru cei care doresc să se implice în social cu intensitate sau care sunt nevoiţi să facă asta datorită proiectelor pe care le au în derulare, este o zi de suprasolicitare, de complicaţii comportamentale, de dureri sufleteşti provocate de despărţiri sau jigniri. Azi auzim o poveste interesantă, o întâmplare stranie, o cazuistică neobişnuită şi toate acestea ne atrag atenţia spre exterior. Prin conţinutul lor, aceste informaţii sunt negative pentru că nu clarifică şi nici nu soluţionează, ci mai curând amplifică îndoială sau ramifică ipoteza în şi mai multe variante.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne limita la cât ştim şi înţelegem prin instrumente comune. Azi sunt periculoase orice substanţe care stimulează, oricât de inofensive s-au dovedit anterior. Căldura este azi o sursă de echilibru şi linişte.

Vineri, 17 decembrie
Trecând prin Taur, Luna ridică azi trigoane cu grupul de planete din Capricorn şi, spre finalul zilei, trece prin opoziţia cu Venus. 17 decembrie este o zi de căldură, de identificare a acelor sentimente care trebuie împărtăşite, de aducerea la lumină a acelor gânduri sub impulsul cărora oamenii să se cunoască mai bine, să-şi poată cultiva sau descoperi ceea ce au în comun şi să se apropie mai mult unii de ceilalţi. Relaţia dintre Taur şi Capricorn este una specială, ce aduce acum mai mult a lirică existenţială, decât a dispute karmice. De aceste direcţii nu sunt afectaţi doar cei care sunt născuţi în aceste semne, ci toate zodiile.
17 decembrie este deci o zi a întrebărilor despre mersul lucrurilor, despre direcţia spre care ne îndreptăm, despre alegerile pe care le facem pentru a ne stabiliza într-un domeniu sau pentru a ne extinde într-altul, pentru a învăţa lucruri noi sau pentru a asimila dintr-o altă dimensiune ceea ce un apropiat, grupul de apartenenţă sau viaţa însăşi aşteaptă de la noi.
Mulţi se vor simţi azi împinşi spre creaţie şi ceea ce aduce azi doar va semăna a impuls artistic, dar el va fi în realitate o orientare spre epurare, purificare, desprindere de întreg, redescoperirea acelui drum greu, anevoios care este specific propriei existenţe şi pe care le-am refuzat anterior. Pe aceste influxuri mulţi dintre oameni se vor lansa în proiecte ambiţioase şi pentru a le îndeplini se vor simţi încurajaţi însă ajutorul primit este, pe un asemenea context, rece şi distant, un semn de decădere într-un bine care complică viaţa şi mai mult sau care aduce şi mai multe datorii.
Dacă în sectorul vieţii comune, aceste vibraţii cosmice îi îndreaptă pe oameni spre împrumuturi, compromisuri, asocieri pe baza unor eşecuri comune, suferinţe comune, într-un sector al evoluţiei spirituale impulsurile sufleteşti duc spre izolare, singurătate, renunţare la alimente, bucurii, tratament, lumină sau desprinderea de acele obiceiuri cu care nu eram împăcaţi.
Indiferent ce vom alege şi indiferent care va fi soluţia pe care o vom intenţiona, acţionând cu intensitate, ambiţie sau redundanţă, seara acestei zile ne va aduce o strângere de inimă, o teamă în a împărtăşi ceea ce s-a întâmplat peste zi, un refuz al comunicării şi prin asta confruntarea cu riscul de a devia de la bunele moravuri, aspiraţie, educaţie.
Prin urmare, 17 decembrie este o zi care dezvoltă calităţi împotriva sensibilităţii sau tăriei de caracter, aducând la lumină elemente sufleteşti de care în condiţii normale oamenii vor să scape. Sunt blamate intuiţia, gândirea analitică, iertarea, înţelegerea şi încurajate impulsivitatea, dominarea prin forţă, deformarea intenţionată a ideilor, scopurilor pentru a alimenta dorinţa de diversitate sau pentru a combate plictiseala, renunţarea la statut.
17 decembrie este o zi de agresare a femeii sau a trăsăturilor feminine în ipostaza în care acestea sunt puternice, expansive, lipsite de simţul pericolului.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a realiza o selecţie pozitivă a informaţiilor, impunându-ne prin voinţă, educaţie sau prin asocieri cu oameni de condiţie bună, peste care aceste impulsuri trec neobservate, pentru a preţui ceea ce are natura mai frumos, graţios şi blajin: feminitatea!

Sâmbătă, 18 decembrie
Dacă am crezut că dificultăţile zilei de 17 decembrie au trecut cu noaptea ne înşelăm. Azi, prin împlinirea sextilului Soare-Neptun, trecerea lui Mercur retrograd în Săgetător, dar şi prin perfectarea careului Soare-Uranus, vom fi atât de siguri că greşelile sunt în realitate fapte bune încât vom fi în stare să aruncăm pe fereastră efortul întregului an 2010 pentru a da curs unei dorinţe de răzbunare, impulsului tulburător de a cerceta ceea ce nu ne este dat să înţelegem, de a ne însuşi ceea ce nu ne este util, de a visa spre o schimbare benefică de statut prin compromisuri, fapte rele, dispute.
Nu trebuie să luăm în uşor ceea ce ne aduce această zi pentru că forţele pozitive şi negative se amestecă atât de mult încât iluzia succesului îi va atinge chiar şi pe cei mai pregătiţi, chiar şi pe cei pentru care fluctuaţiile câmpului astral nu le produc modificări majore de comportament. Eroarea se va infiltra peste tot şi primul efect va fi oboseala. Dacă până acum ne cunoşteam propriul corp şi ştiam să interpretăm semnalele, avertismentele şi eram pregătiţi pentru efort sau pentru relaxare, acum nimic din ceea ce percepem nu seamănă cu ceea ce ştiam şi mai afectaţi vor fi cei care au deja instalate afecţiuni pe care încearcă să le trateze ştiinţific, pe baza unei medicaţii. Azi îi va tenta schimbarea medicaţiei, a mediului, a spitalului sperând că în felul acesta vor rezolva o mare problemă. Iluzia înţelegerii, a cunoaşterii, a atingerii informaţiilor corecte ne duce azi în pragul unor erori de judecată şi prin acestea în punctul de a săvârşi cele mai proaste fapte ale lui 2010.
Avem mai mult de o lună de zile de când experimentăm evenimente personale şi sociale care nu sunt fireşti, care nu pot fi încadrate într-un trai normal şi, prin perspectiva lor, înspăimântă. Până acum am fost ajutaţi să ne ţinem cu firea să nu stricăm armonia, chiar şi firavă, pe care o mai aveam, însă azi ne cuprinde dorul de libertate pe care îl vom înţelege greşit şi vom fi tentaţi să-l aplicăm eronat. A fi agresiv, a te arăta aşa pentru că acesta este impulsul, a avea reacţii colerice pentru că aceasta este natura, aşa este temperamentul, pentru că aşa este firea, este una, dar lucrurile iau o altă direcţie atunci când se adoptă acestea ca pe soluţii unice pentru a scăpa de o tensiune de ordin intern. Ca evenimente aspectul aduce întâi precipitare în fapte cu caracter social şi apoi distrugerea liniştii căminului, schimbarea locuinţei, abandonarea tradiţiei, renunţarea la vechile metode.
Această gravă eroare ne aduce, după explozia care consumă tensiunea, păreri de rău, rugăminţi, cuvinte ce pot impresiona, linguşeli faţă de cei care au rezistat conflictului şi prin asta se atinge o a doua etapă a disputei, ce va avea o intensitate mai mică în plan social, dar va fi foarte intensă în planul vieţii private.
Pentru că luminariile (Soarele şi Luna) au cu Neptun şi Uranus aspecte inverse (Soarele are cu Neptun sextil şi cu Uranus careu, iar Luna sextil cu Uranus şi careu cu Neptun) evenimentele vor fi alimentate de raţionamente pe care sufletul nu le poate accepta. În felul acesta 18 decembrie este o zi de tulburare a vederii, a luminii interioare, a înţelegerii, a simţului care ne ajută în orientare. Toate se întretaie şi dacă refuzăm să gândim fiecare pas şi alegem doar acţiunea vom fi protejaţi de etapele intermediare, dacă vom dori să cuprindem în sensuri evenimentele şi deopotrivă sentimentele, totul va merge spre teamă, incertitudinea şi pe acestea deciziile nu pot fi decât greşite.
Prin urmare, 18 decembrie ne aduce din nou un regal de forţe. Diferenţele dintre impulsuri şi raţiune, dintre recomandări şi decizii, dintre cursul evenimentelor şi ceea ce am cerut, solicitat sau ceea ce am aşteptat să primim, ne rupe de studiu, de cercetare, înţelegere şi ne consumă energia pentru a supravieţui. În ciuda a aceea ce, la suprafaţă, planetele ne indică, 18 decembrie este o zi de supravieţuire, însă nu pentru că suntem acum în faţa unui pericol catastrofal, ci pentru că ni se cere să ştim ceea ce nu am învăţat, să facem ceea ce nu ni s-a spus şi să împlinim aşteptări despre existenţa cărora nu am ştiu niciodată. Dacă discipolul poate înţelege recomandarea Filocaliei de a dărui şi ceea ce nu are, omul comun se vede însă în imposibilitatea de a gândi corect, de a fi confortabil în lipsuri sau deposedări, de a renunţa la acumulările sale, la avuţia sa şi de a înţelege că toate acestea nu-i trebuiesc. Şi pentru că niciodată nu este suficient cu cât ni se întâmplă, caracterul negativ al evenimentelor acestor zile vine din perspectiva lor. În următoarele luni ceea ce va însemna decizie pentru stabilizarea familiei, comerţ cu amănuntul, justiţie, asocieri pe motivul creşterii puterii de influenţă, atunci când se va face trimitere spre ceea ce s-a elaborat sau s-a hotărât acum, va fi supus eşecului sau, pentru a supravieţui, va trebui să fie acceptat un nou compromis, de această dată mai mare decât cel de acum.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne implica în activităţi personale care au trecut de-a lungul vieţii testul corectitudinii. A face fapte bune nu trebuie să fie azi un produs al intuiţiei de moment, ci efectul unui plan, al unei scheme.

Duminică, 19 decembrie
Prima parte a zilei aduce puţină înţelegere, echilibrare în problemele personale, dar şi o îndulcire a relaţiilor sociale. Luna, pe ultimul segment al exaltării sale (Taur) aduce o triere a preocupărilor care cer finalizare urgentă şi înclinaţia spre activităţi de o mai mică amploarea şi cu un factor de risc mai mic. Pentru că înainte de răsăritul Soarelui, Luna trece în Gemeni, liniştea, aşa cum este ea dorită, nu va putea fi atinsă, iar faptele sociale care ne-au aglomerat programul în zilele anterioare ne curtează din nou însă acum, pentru că avem deja o anume experienţă, vom dovedi mai multă pricepere în luarea deciziilor, dar şi în abordarea timpului.
Lupta cu timpul ia azi forme ciudate. Unii nu se vor preocupa deloc de program, de planuri, de scheme, de ceea ce şi-au propus din timp că vor face azi, iar alţii se vor aglomera şi mai mult, fiind practic imposibil de abordat ziua de 19 decembrie ca pe o zi obişnuită în care activitatea să alterneze cu momentele de pauză.
Când Soarele şi Chiron sunt în sextil oamenii au pretenţia că sunt mai activi, mai puternici, mai înţelepţi, îşi pot hotărî singuri destinul, dar nu se pot detaşa de prejudecăţile pe care educaţia, la care fac acum apel, le-a format. Prin răsucirea acestora, deoarece trecem printr-un careul Junon – Mercur retrograd, ingredientele judecăţii, maturitatea şi regulile la care vom face acum apel sunt atât de vechi şi de depăşite de evenimentele sociale încât nici noi, cei care le folosim, nu ni le mai amintim aşa cum erau. Totuşi, le folosim, facem trimitere la ele şi cei care nu le respectă sunt acuzaţi de trădare, de lipsa de profesionalism, lipsa de comunicare, indiferenţă, minciună.
Mulţi dintre cei care sunt puternic implicaţi în astfel de evenimente nu prea vor şti despre ce vor vorbi şi vor confunda curajul cu tupeul şi înţelepciunea cu prejudecata.
Prin urmare, cu 19 decembrie încheiem săptămână în confuzie şi judecăţi pripite. Azi vom greşi faţă de prieteni, cerându-le prea mult, intervenind în viaţa lor, solicitând răspunsuri acolo unde nici întrebarea nu este clară, dar şi lansarea unor pretenţii pentru soluţionarea cărora este nevoie de timp. Consumând timpul pentru a soluţiona pretenţii elaborate fără simţul realităţii ne consumăm din oportunităţi. Întreaga săptămâna pe care o încheiem acum am dus o puternică luptă interioară pentru a ne menţine într-un cadru echilibrat, pentru a spori forţa interioară, pentru a nu uita cine suntem şi pentru ce lucrăm într-un anumit domeniu. Cei versatili vor resimţi această zi ca pe o cădere în gol, nu pentru că nu vor găsi oameni care să le rezolve problemele, ci pentru că vor lansa pretenţii în crescendo şi nu vor fi mulţumiţi de evoluţie.
În cel mai fericit caz azi vor simţi nevoia de vorbim mai mult decât de obicei, să evadăm din greutatea impusă de responsabilitate, să ne schimbăm numele în „Bond, James Bond!” ridicând galant dintr-o sprânceană sau să ne maimuţărim în faţa oglinzii jucându-ne cu fardurile mamei ori cu aparatul de ras al tatălui.
Este important azi să fim ponderaţi şi, de asemenea, este necesar să ştim că din exterior, pentru asta, nu vom primi nici un ajutor, ci dimpotrivă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.