12 – 18 decembrie 2011

Luni, 12 decembrie
Ipostaza astrală în care Marte se întâlneşte cu axa Dragonului într-un careu este una de proastă factură, menită să complice relaţiile de prietenie, dar şi pe cele profesionale, le duce într-o zonă a disconfortului de natură fizică, prin blocaje musculare, dureri de spate sau oculare, crize de bilă ori de rinichi.
Aspectele cele mai dificile pe care Marte din Fecioară le poate aduce este acela al erorilor de judecată pe care le poate emite prin acte legislative sau prin apelul la un cadru administrativ, prin susţinerea pe care o poate avea din parte statului sau din partea unui înalt funcţionar. Se va face astfel apel la legi, reguli morale, buna creştere, scheme de gândire sau calcul făcute în luna noiembrie şi pe care le descoperim azi incomplete sau eronate. Ajustarea schemei de lucru, inserarea în schemele patrimoniale a unui element nou, ce ţin de fişa postului sau chiar de legăminte pe care ni le-am aplicat singuri sunt greu de finalizat şi cer din parte aplicantului, a cetăţeanului obişnuit, a tatălui, copilului său elevului ori studentului, o modificare rapida de direcţie, o acţiune în forţă, o renunţarea la orele de odihnă sau la preocupări plăcute care se întindeau pe multe ore în fiecare după amiază pentru a soluţiona ceea ce în noiembrie nu s-a reuşit.
Descoperim azi că opoziţia Lunii cu Pluton cu care începem ziua ne va oferi exemple sociale asupra faptului că noiembrie 2011 a fost încărcat de erori de gândire şi judecată, că am greşit, nu prin folosirea cuvântului, ci prin forţa fizică ori prin impunerea autorităţii, prin bruscarea sentimentelor celorlalţi, prin agresarea unui superior ori a unui subaltern cu o trăsătură personală de caracter despre existenţa căreia nu se ştia. Puterea devine azi un instrument de tortură. Cei care au dorit să avanseze, să se ridice pentru că atunci li s-a părut că a fost loc, a venit momentul să li se recunoască meritele în alt mod, au acum de înfruntat consecinţele brutale ale alegerilor, efectele faptelor pe care nu le-au cântărit suficient. Din nou ne vom întoarce chipul către cer, din nou vom face apel la o persoană înzestrată cu echilibru, cu o gândire sănătoasă, cu discernământ, care ar putea să ne ofere soluţii sau ar fi dispusă să ne ajute în depăşirea acestui impas.
Dacă pe unii dintre noi gravitatea relaţiilor interumane nu-i atinge foarte mult, Marte în careul cu Axa Dragonului poate suprima brusc un ideal din lipsă de energie, forţă, fonduri, din retragerea unui sprijin sau din eliminarea unui intermediar. Această schemă demnă de teoria conspiraţiei devine, prin dispută interioară între individul din prezent şi faptele sale, dar şi între aspiraţie sa şi mijloacele folosite, apanajul nebuniei, a ieşirilor agresive din ritm, din schemă, printr-un elogiu adus inversiunii sau rebutului, nu pentru a impune o noutate în schema aflată deja în desfăşurare, ci din necesitatea de a ieşi din încurcătură. Putem invoca aici şi minciuna sau furtul pentru ca tacâmul să fie întreg şi atunci nu mai este atât de important să ne aşteptăm la salvări spectaculoase, pentru că elementul superior, o fiinţă sau un criteriu echidistant de selecţie, din câte ştim, este incompatibil cu dizarmonia sau cu vulgaritatea.
Prin urmare, azi se vinde şi se cumpără orice, sunt ajutaţi oamenii să se compromită şi bucuriile pe care le cerem de la viaţă tind să ne secătuiască şi mai mult de putere, să ne enerveze, să ne facă să ne certăm între noi, să ne spunem ceea ce nu credem despre ceilalţi, doar pentru a ieşi dintr-o situaţie sau doar pentru a-i controla la fel cum s-a întâmpla în luna noiembrie.
Această descindere, ce sună a supravieţuire, chiar aşa va fi argumentată punându-ne în situaţia să ne compromitem structurile profunde ale fiinţei, reguli care, apelându-le, întotdeauna ne-au liniştit, întotdeauna ne-au apropiat de centrul fiinţei, de Eul profund şi pur.
Cu toate acestea, nu este indicat să luăm totul în sens personal, nu este potrivit să ne izolăm într-un turn de fildeş şi să considerăm că orice sunet strident care se aude mai tare decât vântul ajunge la noi cu adresă directă pentru a reproşa, acuza sau cere ceva. Tensiunea, atunci când doare şi ne condiţionează să acţionăm într-un anumit sens, indică devierea de la calea pe care am putea-o aborda dacă nu înţelegem, dacă nu ne apropiem de spirit, de Dumnezeu. Este un fapt comun ca în suferinţă oamenii să se apropie mai uşor de suflet, de moralitate, de ceea ce ne duce spre armonie sau spre divinitate, însă nu este deloc firesc să se întâmplă numai atunci aşa ceva. În felul acesta, ceea ce ni se întâmplă azi, frământările care ne vor zdruncina corpul, trupul, mintea sau structura emoţională trebuie să ne pună pe gânduri asupra următorului fapt: apelând la Dumnezeu numai în momente de suferinţă, ajungem să-i atribuim acestuia plăcerea de a ne vedea suferind, ori cei care l-au cunoscut ne spun altceva. Este, de altfel, lesne de înţeles că ceea ce ne consuma şi se dovedeşte a fi fals nu este altceva decât propriul chip sculptat pe care nu-l putem lăsa din braţe, ce ajunge să ne deformeze mâinile, spatele şi percepţia, iar pentru asta nu e vinovat vântul, nici când bate cu putere din propriul său interes, nici ploaia care, dacă am trăi în simplitate şi smerenie, ne-ar spăla chipul întors întrutotul spre cer.
Recomandarea este aceea de a ne respecta suferinţa, dar de a nu-i permite să ne coordoneze viaţa. Omul este o fiinţă liberă şi înainte de a descoperi asta îşi foloseşte libertatea împotriva sa, ceea ce nu poate fi decât o tragedie a propriei sale meniri.

Marţi, 13 decembrie
Pe ultimul segment al zodiei Rac, Luna va trece prin trigonul cu Junon, opoziţia cu Venus şi prin careurile cu Saturn şi respectiv Lilith, desenând pe cer o cruce cosmică pe semne cardinale, prea iute şi prea agresivă pentru a mai putea repara ceva din melancolie, atracţie spre profund, metafizic sau efort analitic.
Pentru că Luna şi Venus sunt într-o ipostază de conflict, tonul, cel care face muzica, este centrat pe o scânteie prea puternică, pe o fierbinţeală neaşteptată, chiar pe o apariţie neobişnuită care ne va face să ne încadrăm decepţiile zilelor anterioare într-o schemă vicioasă, folosind informaţii eronate care să producă în timp efecte distrugătoare. Totuşi, fiind vorba despre Rac, totul va fi în mişcare, într-o dinamică permanentă, dintr-o nevoie de a întreţine un proces, de a controla, de a simţi pulsul vieţii, de a recâştiga un statut ce pare că ne-a scăpat printre degete, de a redobândi recunoaşterea socială pe care în ultima perioadă ne-am cam terfelit.
Dacă din relaţia celor două planete feminine, contracţia sentimentelor, criticismul frica de rece, puţin, singurătate, boală, ne conferă într-un fel straniu plăcerea de a recunoaşte elementele generale de destin şi chiar de existenţă, în ceea ce priveşte crucea cosmică pe semne cardinale (cu obiecţia că între Venus şi Lilith există o toleranţă puţin cam mare) efectul coroziv al gândurilor pesimiste, la instabilitatea poate complica şi sau chiar finaliza ceea ce ne-a întâmpinat în ziua anterioară, pentru a ne compromite şi a scădea randamentul în cele mai importante proiecte ce se derulează acum. În felul acesta, azi avem deficienţe de limbaj, o sărăcire a ideilor, o formulare deficitară, dar şi o epuizare a rezervelor în încercare a de reedita o stare de bine, de a ne împlini un vis, de a ne satisface o plăcere. Contrastul dintre plăcere şi utilitate ne pune în postura de a judeca greşit un adolescent, de a ne pripi în a argumenta experienţa de adult, de a face legătura între familia tradiţională şi cea modernă, de a privi vulgarul că pe un element desuet sau de a încadra frumosul în scheme subiective încât să nu fie suficient primul contact, ci să necesite şi explicaţii suplimentare. Atitudinea faţă de muncă este greşit interpretată şi asta din lipsă de răbdare, din neputinţa de a ne menţine pe o linie, de a fi consecvenţi şi de a ne folosi de multitudinea de experienţe pentru progresa nu pentru a ne exalta simţurile.
Aşa după cum se poate observa, această cruce cosmică, privită de astrologi cu indulgenţă, pentru că se situează puţin în afară toleranţei impusă de manualele de astrologie, ne mobilizează pe comportament. Cei care doresc să se folosească de aceste evenimente pentru a trece din zona reperelor, în cea a faptelor îşi va adânci şi mai mult rana şi va realiza că îşi stabileşte idealuri iluzorii.
Afirmarea propriei personalităţi este azi abordată prin etapa sa incipientă, aceea de a atrage atenţia, de a străluci pentru a marca prezenţa, nu pentru a impregna un sistem de referinţă, pentru a lansa o idee, nu pentru a se face apel la concepte, idei-forţă, rezultate ale unei munci de echipa sau efort individual. Data următoare, integrarea socială se vă desfăşura pe Mercur direct, adică începând de mâine ceea ce va avea nevoie de o ajustare a motivaţiilor, poate chiar a coechipierilor.
Prin urmare, 13 decembrie ne va păcăli că acţionând rapid, în viteză, cu maximum de forţă şi mizând pe o singură mutare, obţinem maximum de efort. Situaţia este cât de poate de periculoasă pentru că această cruce cosmică pe semne cardinale, chiar dacă uneşte aspecte în limitele maxime ale unei toleranţe, ea nu-şi va centra energia şi modul de acţiune pe braţul format de unghiurile strânse, ci va acţiona în complex, cu forţă, tocmai pentru că se va folosi de elementele şubrezite de zilele anterioare. Pe ideea că „o nenorocire nu vine niciodată singură” accentele grave ale zilelor anterioare ne pun azi în dificultate şi ne păcălesc în mod abil că, uzând de toată forţa care ne-a mai rămas, câştigăm disputa, confruntarea, captăm atenţia şi putem obţine un succes care să ne ofere ulterior momente de calm, linişte şi relaxare.
Acest gen de iluzie ne oboseşte şi ne suprasolicită sistemul nervos, echilibrul hidric şi metabolismul zahărului.
Pentru că ştim cu toţii ca diabetul are drept cauză subtilă un program negativ pe baza cărui individul ucide iubirea, recomandarea pentru această zi este aceea de a ne îndrepta atenţia spre propria fiinţă cu sentimentul că iubirea nu are nimic de-a face cu datoria, cu obsesia de a ne finaliza un proiect, cu ambiţia sau teama de singurătate. Iubirea este lumina care ajută fiinţa să-şi descopere unicitatea sa şi să se oglindească în unicitatea celuilalt.

Miercuri, 14 decembrie
Revenirea lui Mercur la mersul direct este o mare binefacere, o graţie pentru fiecare şi un semn că, pentru a evolua, fiinţa trebuie să-şi lărgească zilnic orizontul preocupărilor. Acest eveniment astral se consuma când Luna, abia intrată în Leu, se întâlneşte cu Jupiter într-un careu şi cu Uranus într-un trigon, pentru că, înainte de răsăritul Soarelui, să treacă prin trigonul cu Mercur, în primele sale ore de revenire la mersul direct.
Toate aceste unghiuri fac referire la caracter, la bună creştere, la ceea ce am hrănit, am cultivat, la cât de multă grijă am avut de sămânţa pe care am pus-o în pământ şi cât de multă atenţia ne-am promis că vor învesti în viitor. Expresia personală se susţine mult pe această trăsătură şi ea este puternic alimentată de gândul că puterea, cea care ne menţine în desfăşurare intensitatea dorinţelor, dinamica acţiunilor sau focalizarea trăirilor sufleteşti, depinde, la rândul ei, de continua extindere a punctului de vedere. Asta înseamnă că a descoperi adevărul, indiferent că el reprezintă sămânţa structurilor subtile sau o simplă informaţie referitoare la o persoană sau la un anturaj, implică abordarea unei anumite forme de hrănire. Prin revenirea lui Mercur la mersul direct ne hrănim prin cuvinte prin conversaţie, prin schimb de idei, prin lectură sau vizionare, prin deplasare cu gândul ori, concret, prin plimbări sau o ieşire din localitate, într-o vizită scurtă. Aceasta este modalitatea de a combate stresul care se acumulează prin lipsa de mobilizare, prin încordare permanentă, prin respiraţie incorectă sau prin menţinerea în sfera gândirii a unor idei rigide, statice, lipsite de prospeţime sau înţelepciune.
Sfera gândirii, prin ţintele pe care Săgetătorul le va stabili, sunt acum încercate de nevoi sociale ce contravin plăcerilor personale. Acum când în sfârşit ne-am putea simţi bine, mai liberi, mai relaxaţi, dispuşi să ne explorăm aceasta revenire prin preocupări ce nu ţin deloc de sfera profesională, anturajul, profesia, societatea ne atrage într-o zonă otrăvită, cu complicaţii de natură relaţională sau cu sarcini pe care corpul, mintea sau structura emoţională nu le mai poate menţine. Azi vom dori să fim liberi, dar nu puteam, însă ziua este câştigată tocmai pentru că ţinta, intenţia, idealul, deplasarea sunt vizibile într-un mod mult mai clar decât în ultimele trei săptămâni.
Faptul că Mercur, încă din timpul nopţii revine la mersul direct, faptul că ideile sunt ordonate într-un mod mult mai clar, pe corpul fizic procesele tind şi ele să se conformeze acestui proces, realizându-se o revigorare a tonusului muscular, o restabilire a tonusului braţelor, a procesului respirator, dar şi a ficatului. În felul acesta, revigorarea pe care o primim în dar azi apare sub forma unei forţe fizice sporite, a rezistenţei mai mari la efort, a sporirii puterii de concentrare.
Prin urmare, 14 decembrie ne aduce o revenire la starea de normalitate în ceea ce privesc principiile de viaţă şi relaţia pe care o avem cu propria persoană. Azi descoperim că avem mai multă putere în a ne concentra, în a ne hrăni sau a depăşi un impediment. Provocările care ne vin din planul social sunt însă cele ce ţin de o chimie a relaţiilor. Azi, dacă vom reproşa, o vom face celui mai apropiat prieten şi dacă ne vom revolta o vom face faţă de cel mai depărtat punct, faţă de o structură socială la care nu vom ajunge niciodată sau, oricum, nu prea curând. Alternanţa extremelor devine prin Mercur în Săgetător o revenirea la un balans controlat, la o formă de pendulare între două valori cunoscute, două repere socio comportamentale cu care a mai lucrat, dar nu acum, ci în prima jumătate a lunii noiembrie.
Ceea ce este bun, va creşte şi se va hrăni prin extindere, prin socializare, iar ceea ce este rău va veni azi din lipsă de mobilitate, de viziune sau de înţelegere. A înţelege azi înseamnă a simţi, tocmai de aceea 14 decembrie ne recomandă să ne acceptăm aşa cum suntem şi să nu ne consumăm timpul şi energia pentru a demonstra faţă de sine sau faţă de ceilalţi că suntem într-un fel care nu este foarte evident.

Joi, 15 decembrie
Soarele şi Capul Dragonului nu mai sunt în conjuncţie, însă azi Luna le aminteşte de ultima perioadă când cei doi şi-au unit forţele pentru a construi un destin sau pentru a da destinului o conotaţie magnifică. Între trigonul Lună-Capul Dragonului şi Lună-Soare, careul Lună-Junon pare să sedimenteze ceea ce ziua de ieri doar ne-a sugerat sau ne-a pus să trăim ori să experimentăm de la distanţă. Temperamentul azi atinge o notă extrem de dificilă, chiar neplăcută, dar asta ca reacţie, ca mod de raportare, ca analiză internă, nu ca mod de comportare. Ceea ce contravine duce la tensiune, iar reacţiile pe marginea lor sunt întârziate. Paradisul zilei de ieri în care ne permiteam să ne izolăm de un grup, de o structură şi să ne exprima părerile fără a produce efecte secundare a dispărut. Azi ne vom preocupa mult de ceea ce spunem, de cum formulăm, de structura frazei, de cui transferăm o informaţie şi cât de mult sentiment este necesar pentru ca vorba să fie puternică, eficientă.
Dacă trigonul Luna-Capul Dragonului, pe ciclul draconitic descendent, aduce un bine steril, care nu se poate multiplica tocmai pentru că Luna fiind la 120 grade de Capul Dragonului nu poate media tendinţa celor două noduri, nu poate soluţiona prin amplitudine socială nimic din ceea ce s-ar constituit ca problemă personală şi ar avea nevoie de un debuşeu în societate pentru a echilibra fiinţa sau a o elibera de o tensiune, în ceea ce priveşte trigonul Lună-Soare lucrurile stau altfel. Acesta aduce devenirea personală în punctul în care se poate exprima în mod sferic, fără a ţinti spre o anume destinaţie, fără a urmări prin asta să se particularizeze sau să se motiveze într-un anume fel acţiunea în sine. Cele două tendinţe devin azi curba lui Gauss, în care trigonul Lună-Soare ne menţine în partea superioară, iar trigonul Lună-Capul Dragonului ne ţine blocaţi în partea inferioară.
Problema superiorului şi inferiorului, în ceea ce priveşte destinul este o componentă delicată a evoluţiei. Dacă efortul personal susţinut pe un talent, o abilitate, dar şi pe o ambiţie pe măsură este o condiţie esenţială pentru a evolua rapid şi a face progrese într-o singură viaţă, condiţie pe care o aduce azi tentaţia, misterul, ce poate, prin adâncimea sa, să fie şi negativ, dispus să ne ofere surprize neplăcute, are rolul de „trădător” prin care lumina spirituală poate pătrunde în cele mai ascunse cotloane ale fiinţei.
Marii iniţiaţi ne-au explicat că fiinţele care trăiesc în sferele subtile nu pot acţiona decât atunci când li se permite, ca în cazul unei fortăreţe, în interiorul căreia nu poţi intra decât dacă cineva, dinăuntru, deschide porţile. Pentru natura statică a celor care populează fortăreaţa, gestul este incalificabil, iar pentru evoluţia socio-culturală sau progresul născut din uniformizarea conceptelor gestul este cât se poate de corect şi bun. Această analogie cuprinde ambele tipuri de trigoane, adică atât aspectul pozitiv, cât şi pe cel negativ, în acelaşi timp. De fapt, aceasta este trăsătura care conferă zilei aspectul cel mai dificil şi doar din această cauză oamenii se vor teme azi să-şi piardă controlul, să se abandoneze neprevăzutului, să se bucure la lumina soarelui fără să-şi privească din 10 în 10 minute ceasul, să-şi descopere din nou ritmul biologic, cel care nu are nevoie de fortăreţe pentru a trăi, ci se mulţumesc, la vreme de răstrişte, cu o colibă în pădure, înconjurat de fiinţele care îl acceptă în habitusul lor.
Prezenţa lui Lilith în ultima vreme, dar în special azi, pe ultimul grad din Berbec, aduce asociere cu fortăreaţa foarte aproape de cazul concret. Ca urmare a acestui tip de influenţă, oamenii se vor simţi mai bine izolaţi, luptându-se de după un gard de protecţie, din spatele unei structuri pe care o consideră impenetrabilă. Lilith aduce perversitatea şi în cazul acesta ar fi de-a dreptul penibil să considerăm că nu există nimic pe lume care să lovească în structura cea mai puternică. Există pârghii multiple, există mijloace prin care omul poate descoperi că acolo unde-i stă puterea, acolo-i stă şi slăbiciunea cea mai mare, că nicio structură nu este impenetrabilă, mai ales când în ecuaţie se interpune Luna neagă.
Prin urmare, 15 decembrie ne introduce într-o atmosferă duplicitară. Azi totul se diversifică brusc, totul pare clar, limpede, în probleme abordate anterior, şi, brusc, ceea că este nou devine greu de pătruns, dificil de abordat sau de soluţionat. Complicaţiile sociale sunt însă apanajul instabilităţii interioare. Cel care este dispus să accepte că este făuritorul propriului destin ştie că dialogul, diplomaţia, tactul sunt elemente de bază în reuşita socială. Vibraţia acestei zile nu ne îndeamnă să le folosim pe acestea şi nici să ne apropiem de ele tocmai pentru că avem două trigoane care ne va modifica percepţia faţă de sine, blocându-ne atenţia în acest sector.
Cei care se detaşează de obsesia lucrurilor perfecte pot accepta că unele situaţii ating finalitatea altfel decât am gândit-o noi, iar asta nu înseamnă că împlinindu-se diferit de premize rămân în stadiul incomplet.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne diminua orgoliul de a face totul, de a controla totul, de a gândi totul şi de a lăsa evenimentul să se coordoneze după influxul general, pentru a beneficia de raze de lumină pe care gândirea nu le-a cuprins în schema intiala. Fiţi liberi şi lăsaţi-vă atinşi de simplitate!

Vineri, 16 decembrie
Pe ultimul segment a zodiei Leu, Lună are de împlinit trei aspecte, un sextil cu Saturn, o opoziţie cu Neptun şi un trigon cu Lilith, aflată pe ultimele minute în zodia Berbec. Această explozie de căldură se va manifesta în plină noapte, tocmai de aceea elanul şi atracţia către acele preocupări care pot strica o prietenie sau pot schimba direcţiile unor demersuri în aşa fel încât acestea să se situeze la cote minime. Toate acestea însă nu-şi vor diminua influenţa, însă vor acţiona mai mult în sfera subconştientă sau, pentru cei care lucrează noaptea sau prefera activităţile nocturne, aceste influxuri să le pună gândirea la grea încercare, să le aducă la vedere acele elemente de comportament ce sunt tangente la agresivitate. Noaptea de joi spre vineri este încărcată de agitaţie, plină de un dialog interior menit să confere chiar şi viselor un aspect dramatic, bizar.
Trecând în Fecioară, Luna va împlini un trigon cu Jupiter, o opoziţie cu Chiron şi un careu cu Mercur, iar spre seară un trigon cu Pluton. Această triere severă a vibraţiilor, acest amestec de complex şi amplu, ne ajută să facem apel la un sistem de valori pe care educaţia noastră nu va reuşi să-l pună în totalitate în aplicare. Asta se întâmplă pentru că Lilith, aproape toată ziua, va fi pe ultimul grad din Berbec şi ne va aduce un îndemn spre a strica sau ne extinde orizontul gândirii spre limite pe care nu vom reuşi să le întreţinem.
Dacă până la răsăritul Soarelui vibraţiile astrale se menţin încă în sfera căldurii sufleteşti, căutând să ofere, unora prin intermediul viselor, altora prin percepţii situate la limita dintre planul fizic şi cel astral, odată cu trecerea Lunii în Fecioara ne vor cuprinde grijile şi teama de ziua de mâine ne rezervă numai evenimente complicate ce ne va oferi o tensiune teribilă. Jupiter este încă în Taur şi simţul valorile ne va face să ne consolăm cu spiritul organizatoric, să ne delectăm prin gust, contact uman, atingere, schimb de vorbe, de cuvinte de îmbărbătare, de o anume prospeţime legată de cum sperăm să ne ordonăm viaţa, gândurile, cu ne vom implica în demersurile zilei şi cât de mult dorim să ne consumăm din energie pentru a-i ajuta pe ceilalţi.
Când numai bine intrăm în activitate, împlinirea opoziţiei Lună-Chiron ne este cerută o dovadă, o certificare sau, în calitate de iniţiatori, vom cerceta punctele nevralgice ale relaţiilor pentru a ne asigura că nimic agresiv nu ne va afecta iremediabil. Toate acestea iau înfăţişarea unei curiozităţi, a unei înţelegeri de suprafaţă în care puţină bârfă, puţin interes, poate chiar şi puţină mizantropie sunt confundate azi cu discreţia. Combinând toate acestea, în mijlocul zilei ne vom îndrepta atenţia spre ceea ce nu este important, spre deschiderile penibile, spre conversaţiile sterile sau spre acele legăminte pe care cu greu le vom putea onora.
Toate acestea iau înfăţişări salvatoare gen „Dacă nu mă compromiteam eu, nu aflai niciodată ce fel de om este!”, „E util, îmi face toate treburile murdare”, „Trebuie să am şi eu de cine să mă iau gratuit”, „N-are ce face, trebuie să suporte pentru că doar pe mine mă are”. Toate aceste vibraţii, privite din punct de vedere practic şi doar într-un cadru limitat, cel al vieţii triste, patetice, încărcate de drama şi senilitate înainte ca acestea să se instaleze în real, ne oferă o falsă senzaţie de putere asemenea alcoolului, care ne convinge că poate atenua senzaţia de frig şi oboseală, dar în realitate epuizează şi mai mult organismul.
Trecerea lui Lilith dintr-o zodie de foc într-una de pământ, dintr-un semn al iniţiativei într-unul al stabilităţii şi senzualităţii, pe fondul unor acţiuni nefinalizate, ne va pune în următoarele aproximativ nouă luni într-o mare dificultate.
Intrând pe un semn al hrănirii, Lilith ne va convinge să atingem extremele acestui sector al vieţii şi ne va abandona într-un laborator chimic unde produsele finale sunt alimente, dar care conţin în rafturi, pe stative sau în dulapuri deschise substanţe toxice. Nimeni nu se gândeşte că fiecare situaţie, privită separat, este o otravă dacă ea nu este imediat combinată, dacă nu i se va găsi consoarta sau dacă nu va urma cu stricteţe o reţetă a succesului. De partea cealaltă, fiinţa socială, dublată, are nevoie de o altfel de hrană, de bani, recunoaştere, laude false, susţinere artificială şi compromisuri cât mai multe pentru a oferi prin asta garanţia imaturităţii şi a face entitatea dependentă de sursa de hrană. Fie că este vorba despre bani sau hrana, de ceea ce alimentează fiinţă cu elementul care o face să stea în picioare, să reziste atacului, consumului sau deplasărilor epuizante, de ceea ce-i conferă dinamism sau putere de expresie, imagine, sau recunoaştere totul se încadrează în segmentul plăcerilor. Această plăcere de a ne introduce în fiinţă un proces sau o valoare, de a fuziona cu ea poate lua, în cazul unor fiinţe aflate într-o relaţie dinamică cu grupul, societatea sau rasa umană în ansamblu, înfăţişări nebănuite. Lilith în Taur devine astfel dorinţa care ne suplimentează povara sufletească, plăcerile care ne încântă şi în acelaşi timp ne ţine încântarea într-o sferă inferioară ca şi cum numai aşa ne putem bucura sau împlini sufleteşte. Lăcomia gastronomică nu va putea fi niciodată înlocuită cu mirosul, adulmecarea aburilor care conţin rezumatul final al hranei, dar nici cu cromatica acesteia pentru că împlinirea este legată strict de stimulul chimic care nu doreşte să comunice cu altă zonă a corpului, nu se poate mulţumi cu ceea ce primeşte prin transfer, ci el trebuie să fie dealer-ul principal pentru întregul corp. Aceasta idee de „en gros” va combate vehement modul „en detail” şi va impune o deformare lentă a corpului fizic sau al corpului social prin acumulări abuzive, false, iresponsabile, prin acumulări de erori, greşeli, toxine, ce vor face întreaga structură vulnerabilă prin lipsă de mobilitate pe care o va predispune, în sporirea greutăţii, sarcinii sau a responsabilităţii. Evident, hrănirea poate însemna ingerarea unor substanţe cu efect halucinogen sau descoperirea unor mijloace de a simţi plăcere într-un mod cu totul ieşit din comun, atât în ceea ce priveşte ingredientele folosite, cât şi a procedeelor aplicate.
Primul lucru pe care îl va face Lilith când va intra în Taur va stabili care este principala formă de hrănire, va inventaria sinapsele, centri nervoşi, va testa fiecare stimul tocmai de aceea seara acestei zile va fi marcată de percepţii ciudate, stimuli neobişnuiţi şi o întreagă serie de informaţii de natură senzorială care circulă prin corp ca trepăduşii şi care nu-i putem nicicum controla. Acesta este momentul când am luat contact cu simbiontul Lilith care ne va hrăni toate simţurile fizice sau sociale şi ne va cere în schimb ataşament, lipsă de mobilitate, sclavie senzorială, blazare.
Prima planetă lentă cu care se întâlneşte într-un aspect este Jupiter şi nu oricum, ci într-o conjuncţie, ceea ce va face din demersurile sociale un mijloc de a deborda de egoism, invidie, lipsă de scrupule. Marţi, 20 decembrie, se va întâlni cu Marele Benefic şi dacă nu suntem atenţi ne vom compromite întreaga carieră cu un trist moment de disconfort, cu o replică aruncată aiurea, cu o dezlănţuire iresponsabilă sau cu o decizie atât de ciudată încât peste ani ne vom mira de ciudăţenie a ceea ce ni s-a întâmplat acum. Nu degeaba anticipăm acum momentul zilei de marţi, pentru că firele evenimentului apar în seara acestei zile printr-o îndoială sau o suspiciune la adresa unei persoane cu care nu dorim să împărţim nimic şi pe care o vom percepe brusc drept un adversar sau o persoană care atentează la valorile celorlalţi cu intenţia clară de a păcăli.
Prin urmare, ziua de 16 decembrie este o zi importantă de peste an care ne permite să trecem de la impulsivitatea, aroganţa şi autodistrugerea pe care le-am exercitat din plin în ultimele nouă luni, la o formă stranie de linişte, la o nouă partitură a vieţii, la o formă de stagnare care ne pune în dificultate, aceea de a nu putea să ne atingem ţintele, de a ne opri prea des, dar şi de a ne odihni corpul, mintea sau sufletul, de a ne ascunde de sărăcia de afară într-un univers interior de o rară abundenţă. În cea mai mare parte, ziua ne ia foarte mult prin surprindere. Dacă schimbarea semnului de către Lună este un fapt cunoscut, pentru că acest gen de modificare de vibraţie este întâlnit la 2-3 zile, Lilith îşi schimbă în general o sigură dată pe an zodia şi asta ne oferă prilejul de a ne inventaria cele mai dureroase evenimente, cele mai complicate trăiri şi să le privim cu maximă implicare. Luciditate nu prea vom avea azi, dar vom avea putere, energie, determinare, vom descoperi că putem face multe într-un timp scurt şi chiar ne va plăcea pentru că senzaţia că timpul se termină, trece momentul norocului, pierdem trenul, valul.
Calmul Taurului în care se va pierde Luna neagră este însă nepotrivit celor care sunt din firea lor dinamici, energici, pentru că vor fi obligaţi să se oprească din mişcare, să reflecteze asupra unor aspecte neexplorate, să se confrunte cu ruşinea, la fel de tare cum se confruntă cu bucuria, ambiţia sau plăcerea şi să-şi găsească singuri ieşirea. Având şi o Lună în Fecioară, ideea de schimb, de transfer de responsabilitate ne va tenta atât de mult încât este suficient o sugestie pentru a demara un proiect ce ne va sugera succes.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a reţine tot ceea ce este neobişnuit, eventual să notăm în detaliu toate aceste informaţii pentru a şti care este segmentul personal în care va acţiona Lilith în următoarele nouă luni.

Sâmbătă, 17 decembrie
Careul Lunii cu Axa Dragonului cu doar câteva ore înainte de a trece prin conjuncţia sa cu Marte reactivează dinamica foarte complicată pe care o avem cu viaţa, cu relaţiile personale sau cu idealurile pentru care suntem implicaţi în demersurile sociale. Ceea ce ne aduce spre observaţie directă, conjunctura astrală a zilei de azi este, înainte de a fi o complicaţie penibilă, ca urmare a neputinţei de a ne stăpâni impulsurile manifestată în ziua de ieri, o formă de înstrăinare raportată la un nivel macro, la societate, o formă de observaţie care se întinde pe mari suprafeţe şi care doreşte să-şi extragă informaţii din trecut, din timpuri vechi, de departe.
În dimineaţa zilei, până la conjuncţia cu Marte, Luna devine planeta conducătoare într-o configuraţie numită locomotivă. Acest tip de dispunere aduce voinţă, determinare, o forţă teribilă care are nevoie doar de un scop pentru a se desfăşura, pentru că energia şi determinarea şi-o extrage din evenimentele zilei anterioare sau, la nivel individual, fiecare din configuraţiile cerului natal. Unghiurile ne vorbesc despre o relaţie specială cu cerul, cu lumina spiritului, cu procesele gândirii, cu schemele administrative, cu relaţiile care se stabilesc între funcţionari şi cu relaţia dinamică pe care structurile sociale trebuie să le dezvolte atunci când doresc să se extindă pe spaţiul public. Având la baza piramida de pământ pe care Luna o formează cu Pluton şi Jupiter, dimensiunea socială este un resort important pentru a descoperi slăbiciuni, element negativ de comportament, frici sau obstacole pe care în mod obişnuit nu le vedem sau dacă le vedem nu le abordăm, ne ţinem departe de ele. Puterea locomotivei ne aduce spre executare proiecte dificile, demersuri complicate nu doar prin relaţia dificilă ce se construieşte între elemente incompatibile, dar şi prin amploarea evenimentelor şi deplasarea lor spre o zonă întunecată. Având o planetă individuală implicată în aspect, dar nu oricum, ci într-o postură atât de importantă nevoile personale devin un resort pentru a ne depăşi o condiţie socială sau a pune capăt unei situaţii conflictuale. Sunt invocate aici elemente de patrimoniu, echilibrul emoţional, nevoia de hrană, de stabilitate, ambiţiile, ţinta relaţiilor personale, dar şi un uşor abuz de putere, o plăcere perversă de a însuşi bunurile celorlalţi, de a schimba calitatea informaţiilor, de a întoarce o situaţie complicată într-un avantaj propriu. Totul se face însă cu un mare consum de energie însă se merită acest efort pentru că rezultatul va fi pe măsură.
În a doua parte a zilei, sextilul pe care Luna îl împlineşte cu Junon ne aduce în postura de a ne îndrepta atenţia spre oameni noi, spre acele informaţii care judecă gradul de integrare, procesul de îndeplinire a sarcinilor profesionale, modalitatea de a ne îndeplini un deziderat sau amploarea unui schimb de cuvinte, sentimente sau idei într-o colaborare.
Prin urmare, prima zi cu Lilith în Taur se manifestă ca un recul al demersurilor anterioare. Ni se cere mai mult efort, mai multă determinare, mai multă atenţie cu cât avem mai mult impresia că ne pierdem cu firea, că ne risipim în demersuri prea ample sau fantasmagorice. Cu Luna din Fecioara drept conducător al locomotivei (o configuraţie ce ne vorbeşte despre voinţă şi determinare) nevoia de putere, recunoaştere, de a ne integra într-o structură administrativă este privită ca o necesitate organică. Nu moralitatea sau dreptatea sunt elementele care ne conving să ne schimbăm optica sau punctul de vedere, ci teama de a nu pierde o oportunitate, de a nu risipi o şansă de care nu se ştie când mai avem ocazia. Toate acestea devin motive de a continua o dispută, de a duce mai departe un mesaj sau de a menţine în derulare un proiect pe care ieri eram pe punctul de a-l abandona. Azi ne vine o putere stranie din necunoscut şi uzăm de ea cu toate prerogativele.
Această dispunere astrală are însă şi un avertisment acela de a folosi tonul, ambiţiile, teama de implicare, răspundere pentru a obţine lucruri imposibile. Locomotiva nu este un bonus, ci ea consumă din aceeaşi karmă de care am uzat pe alte conjuncturi pentru a ne ridica spre vibraţii superioare sau pentru a ne duce fiinţa spre profunzimi ale sufletului. A consuma un credit acum pe ceea ce trebuie schimbat, aşa cum ne-a îndemnat contextul astral al întregii săptămâni, poate trece drept o prostie şi numai după ce lăsăm în urmă teama sau inhibiţia putem judeca lucid, dacă se merită sau nu efortul.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne aminti că trăim înconjuraţi de o multitudine de lumi, de forme de energie care nu depind de experienţele fizice, la care putem avea acces printr-o simplă desprindere de vechile scheme. Trecutul este însă foarte lipicios şi ne poate şantaja emoţional cu efectele acţiunilor pe care le conţine. Să nu uităm ce ne-a învaţat Gandhi: „Nimic din ceea ce faci nu contează, dar contează că faci!”

Duminică, 18 decembrie
Ultima zi a săptămânii ne aduce un careu între luminarii, un trigon Luna-Venus, după care Luna va trece în Balanţă, iar Venus şi Saturn vor trece prin careu, aspect complicat pentru sănătate, pentru relaţiile de cuplu, pentru acele tipuri de asocieri care se bazează pe aspectul rece şi distanţă, pe date contractuale, dar şi pentru cele are implică un schimb cu persoanele învârstă.
Prima parte a zilei ne va solicita pe ajustări ale demersurile pe care nu le-am finalizat ieri. Chiar dacă această ajustare se realizează mai mult în gând, printr-o reconfigurare a schemelor de acţiune, printr-o reorientare sau pur şi simplu printr-o reinventariere a patrimoniului. Această întoarcere spre cele personale, spre cele valoroase ne duce într-o zonă a confortului şi asta ne va spori încrederea în sine şi disponibilitatea de a ne consuma în mod paşnic său intim energia. Dialogul interior care apare în prima parte a zilei nu este însă atât de valoros, ci mai curând subiectiv, nu ne face mai puternici prin obiectivitate, ci ne duce acolo unde putem reinterpreta exteriorul şi îl putem ajusta sau îmbrăca în hainele care ne convin cel mai bine şi pe baza cărora să-l recunoaştem cel mai uşor. Cu trigonul Luna-Venus împlinit chiar de dimineaţă, reperele sunt cele de factură emoţională şi ele sunt legate de schema de utilizare, de tehnică, instrucţiuni şi mai puţin de ansamblul temei.
În a doua parte a zilei, când Luna trece prin opoziţia cu Uranus, iar Venus şi Saturn împlinesc un careu, se va pune probleme vieţii, a reperelor, a eficienţei pe care o poate avea schema subiectivă construită sau ajustată de dimineaţă. Acum apare o reajustare a gândurile pe care le-am avut de dimineaţă şi ne îndreptăm spre a acţiona asupra celuilalt într-un mod invaziv, fiecare după puterea şi educaţia sa. Se porneşte de la o uşoară nesiguranţă, la îndoiala că, anterior, am judecat superficial, am fost prea mult captaţi de sentiment, prea personali în observaţii şi nu am putut sesiza că din anturaj ne sunt oferite dovezi de gelozie, infidelitate, ranchiuna, despărţire şi că asocierile pe care le-am făcut au fost, în cele din urmă, eronate pentru că ele urmăreau o altă dinamică a tandemului veselie-tristeţe, ducând la o interpretare greşită a situaţiei.
Într-o componentă mai puţin agresivă, ce ţine de puterea de a cerceta, înţelege şi care se bazează mult pe autocritică, relaţiile astrale de azi ne duc spre exacerbarea simţului datoriei pentru a compensa un neajuns, pentru a ascunde un deficit de putere sau neputinţa de a obţine altfel realizări în plan personal sau profesional. Sunt puse la încercare relaţiile de familie, dar şi acele relaţii profesionale care erau pigmentate cu sentimente sau chiar se bazează pe un schimb afectiv pasional, intim.
Ziua conţine însă multe configuraţii care o vor scoate din banal. Avem astfel cortul (Jupiter, Saturn, Soare, Neptun), aripi de pasăre (Luna, Soarele, Venus, Jupiter), nicovala (Luna, Saturn, Soare, Venus), Venus planeta mediatoare opoziţiei Luna-Uranus, Neptun planeta mediatoare opoziţiei Jupiter-Saturn. Toate acestea aduc zilei o amploare specială, un mod personal de a aşeza evenimentele fără a le smulge din albia lor, dar reuşind să le coordoneze pe toate, prin cele două tipuri de relaţii care se realizează (prima parte a zilei şi a doua parte a zilei) şi care, în final, concluzionează printr-un schimb construit între acestea două. 18 decembrie devine astfel o zi decisivă a lunii şi un reper important pentru ceea ce va veni peste noi în 2012.
Prin urmare, 18 decembrie ne introduce legaţi la ochi într-un paradis despre care se spune că deţine toate secretele vieţii. Despre viaţă este vorba azi, despre relaţiile pe are le dezvoltăm cu reperele pe care le avem, despre succes şi ierarhii sociale, despre cum se poate schimba ordinea lucrurilor şi despre severitatea şi seriozitatea cu care dorim să ne atingem aspiraţiile.
A porni într-o călătorie specială, a privi cu rigiditate ţinta şi a nu ne preocupa absolut deloc de faze intermediare ţine de un complex de factori, nu doar de lipsa de mobilitate sau simplism afectiv. Ştiind care sunt conjuncturile acestei zile, ce configuraţii speciale se împlinesc şi cam ce roluri deţin planetele înţelegem că imensa determinare este susţinută de o structură complexă, nu de o ţintă şi în niciun caz de rigiditate. Ceea ce ne bucură, ceea ce ne supără, ceea ce ne ridică spre înălţimi ameţitoare sau ne scufundă în abisuri apăsătoare nu poartă azi stigmatul unui singur stimul, ci stindardul unor îndemnuri ce pun în fruntea lor omul şi valorile sale.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a căuta adevărul direct de la sursă. Dacă e un adevăr social, fizic, ideologic, să mergem la izvor întrebând persoana sau consultând lucrarea sa reprezentativă, iar dacă este vorba despre un adevăr spiritual să-l căutăm în adâncul sufletului, pentru a înţelege ce structuri fizice trebuie abandonate şi ce laturi ale personalităţii cer o altă abordare. Viaţa este complexă şi nu complexitatea este cea care sperie azi, ci comoditatea, laşitatea sau minciună prin intermediul cărora am obţinut de-a lungul timpului avantaje. O formă de adevăr ne învăluie azi şi pe de o parte în a ne stabili drept ţintă „drumul către sursa”, iar pe de alta ne protejează şi ne atinge de graţia profunzimii, cea care poate fascina într-un mod special, amplu, irevocabil.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.