11 – 17 iunie 2012

Săptămâna 11-17 iunie ne aduce un mare eveniment al anului 2012 – intrarea lui Jupiter în Gemeni, dar şi împlinirea unor unghiuri care au loc în fiecare an şi care vor da perioadei înfăţişarea unui burete care este capabil să absoarbă multe informaţii pentru ca, în final, acestea să fie expulzate împreună cu impurităţile din interior şi să pregătească materialul permeabil pentru o nouă absorbţie.
Dacă pentru mulţi pasionaţi de astrologie Jupiter în Taur devine prea ascuns, obscur, dur, pentru aceiaşi indivizi, Jupiter în Gemeni ia înfăţişarea unui salvator. Ceea ce nu au înţeles timp de un an de zile, dar în special de la începutul anului 2012 până în prezent, pentru că nu s-a divulgat nimic, acum devine minciună socială, demers populist şi în această săptămână păcăleala ascunsă cu mare grijă timp de jumătate de an iese la iveală. Acum oamenii vor crede că înţeleg mai bine, că acceptă mai uşor greşelile celorlalţi, că le pot rezolva, că sunt favorizaţi de soartă pentru că aşa după cum se prezintă lucrurile informaţiile vin spre ei, află uşor secrete ale celorlalţi, descoperă ceea ce era ascuns şi, în felul acesta, devin puternici. În realitate, totul este o altă păcăleală, o altă formă de minciună pentru că se trece brusc de la “nu s-a ştiut nimic despre” la “ştiu totul despre”.
Pe acest fond al deschiderii oamenilor faţă de informaţii, multe dintre ele compromiţătoare, intrarea lui Chiron în mersul retrograd aduce acestei săptămâni sarcini suplimentare, efecte secundare ale unui tratament, revenirea la obiceiuri mai vechi, descoperirea unui individ sau deconspirarea intenţiilor unui grup de interese care contravin unui număr mare de oameni situație care poate deveni în timp un precedent în a modifica amplu şi categoric viaţa socială.
Prin retrogradarea lui Chiron, trigonul Mercur-Chiron, cel Marte-Lilith şi apoi careul lui Venus cu Chiron au menirea de a tulbura conştiinţa şi de a constrânge voinţa individului pentru alegeri înşirate pe un fir subţire, ca mărgelele pe o ață. Evenimentele acestei săptămâni, diferite de ceea ce ni s-a întâmplat până acum sunt atât de strâns legate între ele, încât mulţi vor considera că de la o zi la alta totul se adaugă şi se continuă într-o înlănţuire misterioasă. Abia la finalul celor şapte zile vom înţelege că prima jumătate a săptămânii a fost încercată de simptome ale unor afecţiuni care nu au apărut încă, dar care ar putea să apară începând cu săptămâna viitoare. Fiind deopotrivă o săptămână de inspiraţie şi distrugere a inspiraţiei, de cunoaştere şi de negare a acesteia, avertismentul merge în direcţia controlului mental. Sfera ideilor superioare, stările mentale elevate nu au nimic de-a face cu încordarea psihică, nici cu retenţia abrazivă a ideilor (“am devenit monstrul care am crezut că sunt”), ci ea porneşte de la toleranţă şi se îndreaptă spre înţelegere şi iertare oricât de dificile și agresive sunt etapele intermediare. Iertarea, ca stare mentală, este un dar minunat al sufletului pe care cel mai uşor îl descoperim în încercare şi suferinţa.

Intrarea lui Jupiter în Gemeni ne introduce într-o nouă zonă, una puţin mai dificilă pentru că în acest semn Jupiter se află în exil. Pe lângă acest eveniment major, azi luminariile îşi împlinesc un careu, iar Mercur şi Uranus se întâlnesc de asemenea într-un careu. Luna, la acest început de săptămână, se află în ultima sa zi de Peşti şi împlineşte o opoziţie cu Marte, un sextil cu Lilith şi un trigon cu Junon.
Jocul viitorului, forţa cu care se revine spre noi poziţii, cu care se caută noi informaţii, aduce acestei zile începutul unei perioade de un an în care fiecare va căuta să se impună, să-şi facă loc în mediul în care doreşte să se integreze şi toate acestea nu pentru a-şi oferi sieși un confort, ci pentru a supravieţui. O parte dintre problemele încărcate de penibil cu care ne-am tot confruntat de la începutul anului încoace le lăsăm în urmă. Uităm de cuvinte agresive, uităm de goană după bani, după un câştig simplu, rapid şi substanţial şi ne vom preocupa mai mult de dorinţa de integrare, de căutarea unei surse de supravieţuire şi toate aceste prin noi mijloace, cuvinte noi, o nouă formă de abordare. Dacă în Taur, Jupiter i-a îndemnat pe oameni să facă orice pentru a se ridica deasupra condiţiei lor, să devină independenţi, să cucerească mai mult, să-şi pună deoparte bani albi pentru zile negre, acum, când Jupiter intră în exil, ideea de dreptate se va deforma, cuvântul va fi mult mai important decât fapta şi din această cauză sistemul valorilor va fi răsturnat. Ne întoarcem la metodele şi poate chiar problemele anilor 2000-2001 ca și cum, sub imperiul unor comenzi sau prin mijloace de exprimare descoperite în 2006-2007, trebuie să reuşim să ne schimbăm sensul spre care ne deplasăm sau chiar să reuşim să ne depăşim condiţia. Cei care au urmărit în mod direct să obţină aceasta, nu au privit ridicarea spre un nou nivel ca pe un efect secundar al desprinderii de vechi, privind noile direcţii care vin spre noi cu speranța unor noi dezvoltări socio-profesionale. Totuşi, învăţăm din istorie că tranzitul lui Jupiter prin exil poate aduce, aşa cum s-a-ntâmplat în 1989 disiparea unei structuri, compromiterea unui ideal dacă acesta era menţinut artificial.
Jupiter în Gemeni aduce deci “momentul”, “declicul”, “ridicarea din umbra”, “preschimbarea”, ceea ce doar pare a fi o nouă structură mondială, o nouă abordare a relaţiilor administrative, o nouă desprindere de ceea ce acum considerăm un “rău necesar”. Pentru noi, românii, momentul 1989 este unul de tristă amintire, însă drama sa nu a stat în tranzitul lui Jupiter prin Gemeni, ci, prin această poziţie, s-a impus curajul aproape iresponsabil, de neoprit de a lucra pentru un nou tip de relaționare. S-a dovedit însă că schimbarea a fost doar de imagine şi că a urmat apoi o perioadă lungă în care noile structuri pe care ni le-am dorit au însemnat de fapt noi privaţiuni, noi complicaţii. Despre impactul lui Jupiter, ca trăsături majore am scris in analiza aplicată anului „2012 – un an al extremelor”.
Totuşi, ziua de 11 iunie nu vine să ne ofere o lecţie de istorie, ci doar ne aminteşte de ea, însă cei cu o memorie bună se pot ridica prin ceea ce deţin, prin curaj, capacitate de exprimare concomitent în mai multe medii, putere de sinteză pentru un scop comun, cel de grup, pentru a lua viaţa în uşor, pentru a face ca totul să nu mai fie atât de apăsător, tulburător sau revendicativ. Dincolo de valențele care ne complică existența, prin risipire sau evaluare sub preţul real, tranzitul lui Jupiter prin Gemeni încearcă radierea unor greşeli, rediscutarea unor condiţii contractuale, redimensionarea unor posibilităţi în aşa fel încât atacul iminent, cel care se va manifesta în lunile de vară (deci şi acum, în luna iunie) să ne aducă un câştig nesperat pe care să fim apoi îndemnați să-l integrăm în propria existenţă începând cu a doua parte a anului 2013. Acest moment de integrare ni se va înfăţişa ca o primă soluţionare, ca un prim semn că lucrurile pot merge mai bine, că un mecanism se va ridica, ne va accepta şi ipostazele în care ni s-a zdruncinat conştiinţa vor fi lăsate în urmă şi poate chiar uitate.
Pe acest fond, careul Mercur-Uranus ne aduce complicaţii prin transfer de valori şi informaţii. Teama de a nu greşi prin adresare sau prin însuşirea informaţiei, de a ne îndoi că drumul ales este cel corect, ca un compromis pe care trebuie să-l facem poate fi un element bun sau măcar constructiv sunt doar câteva dintre elementele care ne vor tulbura liniştea acestei zile. Poziţia lui Mercur în Rac în aceste zile este una delicată pentru că de aici el va împlini un careu în T în semne cardinale, cu Uranus planeta focar (mâine va împlini opoziţia cu Pluton). Prin aceasta, multe din evenimente sunt grăbite şi se poate greşi prin viteză sau intervenţie din exterior. Punctul reflex al acestui careu se va situa în prima decadă din Balanţă şi, în felul acesta, se va face apel la Saturn, la experienţele din trecut, la ceea ce s-a consumat greşit sau prin compromis în urmă cu 28-30 de ani. Tot spre trecut ne duce şi opoziţia Lunii cu Marte împlinită azi la grad perfect ca o ultimă reminiscenţă a tranzitului agresiv al lui Marte prin Fecioară. Peste o lună când se va repeta opoziţia celor doi, Marte va fi deja în Balanţă. Soluţiile acestor zile, prin impactul pe care îl au aceste două elemente sunt forţate, incomplete, artificiale sau încărcate de ceea ce se înţelege prin “pagube colaterale”.
Prin urmare, prima zi a săptămânii este una dintre cele mai importante zi ale anului 2012 pentru că aduce ingresul lui Jupiter în Gemeni, împlinirea careului dintre Mercur şi Uranus şi deci a careului în T format din cei doi împreună cu Pluton. Viaţa personală este puternic atinsă în acest început de săptămâna printr-o atracţie către social, către viaţa mondenă, către ceea ce se întâmplă în curtea vecinului fără niciun rezultat, fără să existe măcar o curiozitate adecvată, ci doar din nevoia de a părăsi o stare proastă, de a ieşi dintr-o tensiune psihică a ceea data de neputinţa de a ne rezolva propriile probleme. De fapt despre asta va fi vorba azi. Puţini vor fi cei care vor percepe schimbarea de vibraţie pentru că Jupiter va trece abia spre seară în exil, însă cei mai mulţi vor observa că pluteşte în aer o bucurie superficială, o nervozitate nedeclarată, nespusă şi o tendinţă de a invada intimitatea cuiva ne cuprinde.
De azi, dar mai clar de miercuri, 13 iunie, vom percepe o limpezire a situaţiilor, modificarea unui câmp, desprinderea de ceea ce înseamnă datorie, munca istovitoare, teama de pierdere, de umilinţă şi dezvoltarea unei atitudini îndrăzneţe.
Pentru că Luna se află încă în Peşti, cei sensibili vor reuşi să simtă succesiunea evenimentelor viitoare cu mare claritate. Pentru că încă mentalul este viciat de Jupiter anaretic, o mare parte din zi această claritate va fi folosită în slujba subiectivismului. În felul acesta, ne vom simţi motivaţi să ne desprindem de oameni, să abandonăm proiecte mai vechi, să rupem o legătură cu iresponsabilitatea celui care are în jur doar oamenii de care se foloseşte.
Dacă spunem că 11 iunie este o zi de conduită, nu greşim, pentru că toate aceste impulsuri, ce ne vin din zona de graniţa lui Jupiter, ne îndreaptă spre gesturi reprobabile, spre o comportare mai puţin corectă, dar perfect justificată de intensitatea la care ajunge azi tensiunea. Dacă vorbind cel împovărat scapă de stres să nu se abţină, dacă muncind reuşeşte să-şi sublimeze impulsurile inferioare, să nu se oprească din munca până spre seară, iar dacă a repeta la fiecare oră, timp de un minut, “Îi iert pe toţi cei din jur şi mă iert pentru ceea ce fac, simt şi gândesc” atunci să se lase consumat de această minunată faptă. Toate acestea devin recomandări adresate acestei zile pentru a ne ajuta să ne limpezim gândurile şi să putem lucra pentru autoperfecţionare, nu pentru adâncirea în greşeală.

12 iunie este o zi severă. Mercur şi Pluton se întâlnesc într-o opoziţie şi devenim categorici, indisciplinaţi, revoltaţi pe ordinea lucrurilor, aşa cum o simţim că se conturează acum. Adresarea corectă, intonaţia, refuzul de a spune ceea ce este corect sau adevărul precum şi apelarea la mijloace şi tehnici de manipulare pentru a depăşi limita indiscreţiei ne obligă să ne impunem şi prin acestea să coordonăm activitatea celor din jur.
Opoziţia lui Mercur cu Pluton, ca prim element care poate impune etaloane negative, ca element definitoriu în a folosi în mod neadecvat cuvântul aduce ipostazei statice a lui Chiron momentul unei înţelegeri aplicată propriei persoane, a identificării unei probleme ce ţine de conţinutul unui mesaj, de calitatea unei adunări, de direcţia spre care se îndreaptă cursul evenimentelor şi de implementare a acestora într-un context dificil, schimbător, cum este cel al anului 2012.
Faptul că pe împlinirea opoziţiei Mercur-Pluton Luna se află în Peşti, iar pe următoarele evenimente (intrarea lui Chiron în mers retrograd şi trigonul acestuia cu Mercur) Luna se află în Berbec ne aduce o tulburare a intenţiei de a acţiona. Asta înseamnă că una gândim şi alta facem, într-un fel ni se vor înfăţişa în fața ochilor sau în minte evenimentele zile şi în alt mod se vor derula. Această complicaţie determinată de vibraţiile Lunii din fundal au ca scop inversarea unor priorităţi, devierea de la schemele gândite iniţial pentru a îmbunătăţi demersul, pentru a adăuga noi elemente şi, în felul acesta, rezultatul să fie mult mai bun şi mai stabil. Această instabilitate, acest balans, această implicare în activităţi desfăşurate pe mai multe fronturi înseamnă desprinderea de trecut într-un mod care ne face să credem că amintirile dor şi repararea lor ne poate tulbura prezentul fără să avem într-un fel sorţi de izbândă.
Calitatea dinamicii sociale va fi, deci pervertita de această tendinţa de a ne întoarce din drum, de a acorda importanţă veniturilor, relaţiilor prăfuite, insipide, incomplete, bolnăvicioase şi de a dezvolta faţă de obiect sau oameni o afectivitate lipsită de fertilitate, de eficiență sau finalitate. Da, pe aceste conjuncturi ne vedem în situaţia de a fi persoane iubitoare, puternice, protectoare, încurajaţi fiind de adâncimea unei relaţii, de calitatea informaţiilor pe care le utilizăm şi de modul cum putem genera legături ample, peste timp, peste drumuri imposibile, peste sfere ale ideilor cu care nu avem prea multe în comun. Asta poate însemna depăşirea unor limite, însă nu la modul standard, ci la modul cunoscut. Limitele pe care le doborâm azi ţin de observaţie sau înţelegere, nu limite concrete a ceea ce putem să facem acum şi nu am putut anterior pe motiv că în trecut s-a situat în afara înţelegerii sau observaţiei, nu în afara puterii de a acţiona. Cei care amestecă azi a putea cu a înţelegere vor greşi.
Prin urmare, 13 iunie este o zi apăsătoare. Suntem învitaţi azi să ne deschidem sufletul faţă de ceea ce ne răneşte mai mult, să ne aplecăm asupra situaţiilor care se dovedesc a fi complicate, apăsătoare care ne duc și mai mult spre regret şi subiectivitate, spre a înmulţi confuzia şi neînţelegerile. Dacă vom avea însă impresia că aceste elemente ale zilei vor fi noi, ne vom înşela. Este adevărat că multe nu le cunoşteam, însă nu doar pentru că în trecut nu a existat interes, nu pentru că ni s-a interzis într-un fel. O comunicare stranie între oameni sau între aceştia şi obiectele din jur lasă impresia că 12 iunie este o zi apăsătoare. Se poate deduce astfel ca mulţi, prin faptul că asteroidul Chiron intră azi în mers retrograd, au impresia că pierd legătura cu realitatea, că mesajele care vin din anturaj îi îndeamnă spre a se implica într-un demers sau a trăi un anume moment îi abandonează în faţa unor situaţii pe care, mai mult sau mai puţin conştienţi, în trecut au evitat să le abordeze.
Asta ne poate duce spre comportamente confuze, spre răscolirea unui subconştient în care am ascuns stres, panică, o prea mare responsabilizare, o menţinere artificială a simţului datoriei sau, în cazuri mai grave, am menţinut în desfăşurare o atitudine negativă.
Fapta acestei zile este marcată de nevoia de a explica, dovedi, demonstra, de a prezenta o ideea sau de a e implica într-un demers pentru a întreţine o imagine falsă. Tocmai pentru că este falsă şi pentru că vine dintr-un trecut complicat de înţelegeri incomplete, deficitare, recomandarea pentru această zi este aceea de a ne refuza drama, grijă şi de a privi în viitor fără greutatea care ne trage spre situaţi complicate. Îmbrăţişarea noutăţii implică, ce-i drept, un risc, însă ea are un beneficiu imens aceea de a ne aduce în faţa unei posibile împliniri care înseamnă, în definitiv, evoluţie.

Cele două trigoane ale acestei zile sunt dificile pentru că vor face ca nimic din ceea ce pare real să nu mai fie așa, că punem totul la îndoială şi că ne lăsăm răscoliţi de teamă, de incertitudine, de o suspiciune care corodează fiinţa până în cele mai mici detalii. Această situație pare să ne schimbe încă din timpul nopţii pentru că Luna cu Pluton şi Mercur ridică două careuri și starea sufletească, selecţia ideilor, amintirile, adică toate aceste elemente care au marcat ziua de ieri vin acum şi iau o nouă înfăţişare. Mesajul sintetic al acestora este “nu sunt în stare” şi chiar dacă ea va suna drept o neîncredere ea este mai curând produsul unei evaluări. Mulţi constată că rezultatele nu sunt aşa cum au aşteptat, iar certitudinile vieţii nu sunt atât de uşor de obţinut. Poate că acest mesaj este puţin cam dur, puţin cam periculos pentru cei care caută rezultate imediate, care doresc să demonstreze forţa şi impetuozitatea, însă el nu este decât rezultatul nevoii de a soluţiona problemele care au venit spre noi ieri. Răscolind în acel trecut pe care zile, luni sau poate chiar ani de zile am dorit să-l ascundem ne pune azi la muncă şi nu oricum, ci la muncă în folosul propriei evoluţii.
Azi evoluţia se va desfăşura pe două tronsoane:
1. cel al tentaţiilor, al iluziilor, al speranţelor în câştiguri imediate, al refuzului de a ridica nivelul acţiunilor, al emoţiilor şi în acelaşi timp acceptarea unei imagini false de persoana învingătoare cu toate că persoana în cauză ştie bine că aceasta este o mare minciună;
2. cel al puţinului sigur şi solid obţinut prin munca şi efort susţinut.
Dacă în primul caz rezultatele, tocmai pentru că se punem problema raportării lor la evoluţia, adică la atingerea unui nivel superior, sunt uşor de desfiinţat, de descompus, de demontat, în al doilea caz soliditatea elementelor pe care le obţinem azi vor avea o perspectivă greu de modificat.
Aceste două direcţii vor merge însă împreună. Acolo unde ceva tinde să devină solid din nimic, din neant sau dintr-o ceaţă deasă o persoană, un grup, un demers sau o rezultantă desprinsă dintr-o acţiune mai veche vin şi ne alimenteze tendinţa de “mai mult”, “mai tare”, “mai intens”, “mai sigur”. Lăcomia, care în general ne pune la încercare seriozitatea şi etica, ne va solicita azi într-o manieră dificil de acceptat şi integrat.
În mod firesc, cele două tendinţă nu pot merge mult timp împreună. Va trebui să rămânem cu una şi asta va genera o luptă internă, o contracţie, un stres, un efort care poate duce la deviaţie în gândire sau la decizii categorice pe care apoi să le menţinem cu un alt efort, cu un alt consum.
Dacă suntem sinceri, observăm că ambele direcţii ne duc la pierderea unui timp important, acela rezervat iubirii, sentimentelor frumoase, comunicării sentimentelor, împărtăşirii lor sau a petrecerii timpului într-un mod plăcut cu lucruri simple, uşor de recunoscut sau cu care ne-am mai delectat în trecut. Pierdem, deci, contactul, comuniunea şi regretul că oamenii se descurcă şi fără iubire pare să ne cauzeze multe leziuni astăzi pe care vom încerca cu insistență, aşa cum am făcut şi în trecut, să le acoperim repede pentru ca fisurile să nu se extindă.
Nu este deloc uşor să-ţi expui sentimentele unui asemenea context. Nu este deloc simplu să cauţi să comprimi timpul, să scurtezi desfăşurarea unei demers, indiferent că pui sau nu pasiune în ceea ce faci, că motivul este să te ridici dintr-o negură şi să obţii o modificare calitativă contextului pe care îl parcurgi, tocmai de aceea ar trebui să traversăm evenimentele acestei zile cu multă atenţiei şi condescendență faţă de propriile realizări. Ceea ce acum se dovedeşte a fi inutil, în trecut era bun, corect, cerut de context şi eficient. Faptul că acum acestea nu se mai pot integra în şablonul pe care îl trăim nu înseamnă ca dintr-odată devin erori, greşeli, negaţii, pericole. Cu toate acestea ceea ce trăim azi, oricât de iluzoriu va fi şi deci frumos, plăcut ori măcar orientat în direcţie aceasta sau stabil poată amprenta unei negaţii personale cu care ne luptăm.
Trigonul dintre Marte şi Lilith despre asta ne vorbeşte azi, despre lupta cu sine, despre tensiunea pe care ne-o provocăm singuri încercând să integrăm în context elemente necorespunzătoare sau să aplicăm criterii de selecţie, o apreciere asupra unor evenimente care au funcţionat în alte perioade.
Prin urmare, ziua de 13 iunie este o zi de tulburare a voinţei proprii şi de descindere într-o serie de acţiuni care pun relaţiile de acum în mare dificultate. Dacă ieri, prin unghiurile împlinite, relaţiile dintre oameni au fost centrate pe “ce o fi bun din ceea ce am trăi?”, acum acel “bun” cere reeditarea unui context străin, cere efort susţinut, cere o armonie care nu se poate integra acum.
Deşi în mare parte tensiunea acestei zile nu pare să fie diferită de ceea ce ni s-a întâmplat anterior, nu pare să iasă din schema socială a ultimelor luni, dincolo de aparenţe mecanismul astral are o greutate foarte mare. Dacă facem un efort de luciditate, dacă vom căuta să ne apropiem de adevăr, vom vedea că trăim o tensiune inventată, poate chiar un coşmar pe care îl menţinem artificial în sfera relaţiilor personale doar pentru că mintea nu ne ajuta să vedem mai departe.
Tocmai de aceea pot să spun că nu mă încântă deloc ultimul trigon pe care îl împlinesc Soarele şi Saturn, ultimul cu Saturn în Balanţă din acest ciclu, pentru că întregul context astral în care acest unghi se împlineşte orientează vibraţia sa spre a lucra cu elemente care nu sunt deloc stabile şi care pe următorul tranzit, cel care va începe din finalul acestui an cu intrarea lui Saturn în Scorpion, s-ar putea să se schimbe radical. Saturn, prin trigonul sau cu Soarele, ne spune azi că de vreme ce anumite elemente se dovedesc stabile ele pot fi folosite ca elemente de bază în demersuri sau aprecieri. Eroarea nu va sta în această apreciere, ci în faptul că termenul de “stabilitate” vine dintr-un sistem de referinţă străin acestei perioade. În loc de stabilitate ar fi potrivit să invocăm curajul, abnegaţia, tot ceea ce implică riscul exploratorului care în loc să reinventeze o cetate antică descoperă, după îndelungi peripeţii şi riscuri, Machu Picchu.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a căuta în iubire echilibrul acestei zile. Stâlpii relaţiilor, chiar dacă uneori sunt mai aspri, scorojiţi sau subţiri, dacă nu susţin un edificiu în care prietenia, iubirea sau dragostea să aibă propriile sale apartamente locaţia devin un spaţiu pustiu, întunecat, sumbru, oricât de durabil s-ar dovedi.

Pe ultimul segment al zodiei Berbec, Lună are de împlinit o opoziţie cu Saturn şi un sextil cu Soarele, iar seara, la ora 19:21 să treacă în exaltare (Taur). Toată această construcţie se ridică în faţa noastră ca o desprindere de un rău necesar. Evident că nu se va pune acum problema desprinderii privită ca acţiune, că etapă finală într-un demers, ci doar ca informaţie, ca posibilă variantă, ca diagnostic pe care un medic îl pune în mare viteză, dar îl explica pe larg, prin multe trimiteri sau printr-o mare dantelărie semantică.
Luna şi Saturn, prin opoziţia lor, atentează azi la stabilitate, la gândirea structurată, la strategia clară, puternică convingându-ne că totul în jur devine fragil, dur, blocat în desfăşurare şi supus abandonului. Acest unghi aduce o slăbire a vitalităţii fizice, dar şi a entuziasmului aducând îndoiala mai aproape şi afectând, în felul acesta acele relaţii slăbite. Pe acest fond sextilul luminariilor ni se va înfăţişa ca o lecţie de bună practică pe care cei mai mulţi ar trebui să ne-o însuşim.
Există însă o direcţie stranie a contextului astral de acum şi el este dat de dificultatea de a-l înţelege binele aşa cum e, de a-l răstălmăci, de a-i oferi acestuia un statut corect, elegant şi de a-l ridica dincolo de conflictele personale pe care le-am privit în trecut ca principalele elemente moralizatoare ale existenţei. Tensiunea, reproşul, o atitudine negativă afişată nonviolent, prin opoziţie pasivă, pot trece azi drept elemente care nu mai pot fi eficiente, dar şi mijloace asupra cărora să ne aplecăm cu o mai bună înţelegere.
Pe acest fond celebritatea devine un mijloc de a ne compromite pentru că înţelegerea acestor lecţii de viaţă acum nu se face prin implicare în plan social, ci prin solitudine, departe de spectacolul mondenităţii.
Spre seară, când Luna va trece în exaltare toate aceste alegeri făcute de-a lungul zilei pe muchie de cuţit, care ne îndeamnă să luptăm pentru tot ceea ce avem, devin acum amintiri plăcute. Sufletul se linişteşte, iar tensiunea se transformă în motivaţie de muncă. Însă oricât ne-am strădui să grăbim desfăşurarea evenimentelor, să le justificăm iertarea nu este specifică acestei zile şi un cunoscut care s-a simţit lezat de mesajul său, demersul venit din anturaj va reacţiona cu putere şi spre seară cu detaşare în a repara impresia care planează asupra lui. Toate acestea fac din 14 iunie o zi grea şi dificilă, cu evenimente puţine ca număr, dar apăsătoare şi încărcate de un important factor de risc.
Prin urmare, 14 iunie ne îndeamnă să ne trăim viaţa cu bune şi rele, cu puritatea sufletească sau cu promiscuitate într-o zonă unde nu se cade să le amestecăm, nu este adecvat nici limbajul colorat şi nici vestimentaţia intens diversificată. Azi gesturile şi atitudinile evidente sunt interpretate greşit. De fapt, despre gesturi este vorba azi, iar oamenii se vor mira, vor fi revoltaţi sau vor admira faptele celorlalţi şi se vor arăta indignaţi de ceea ce sunt puşi să facă, să demonstreze, să ridice sau să coboare, să construiască sau să distrugă.
Patima atrage prea mult atenţia azi pentru că ea ne pune în postura de a ne reduce intensitatea sentimentului şi smulge binele şi răul din locul unde proliferau pentru a fi plasate în altă parte. Luna în Berbec, în aceste poziţii delicate, va aduce de-a lungul acestei zile o tulburare a conştiinţei, a acestei linişti sufleteşti care are nevoie de discreţie, care se tulbura când este lovită sau expusă.
Lezarea încrederii în sine va fi un element puternic al acestei zile şi pentru că ne va convinge că aproape tot din ceea ce spunem sau facem nu-i va convinge pe celorlalţi, se recomandă să ne impunem o anume ordine în gânduri, un anume calm, o formă de linişte sufletească. Dacă este posibil, adică dacă ne va permite contextul, să facem apel la situaţii similare din trecut şi să observăm că de vreme ce au existat şi alte etape după aceea, dacă lucrurile au putut să meargă mai departe şi după aceea este clar că ideea de obstacol, aşa cum se prezintă azi, nu poate fi reală.

Luna în Taur ne va îndemna azi spre buna convieţuire şi înţelegere spre a dezvolta un bun simţ în simplitate şi linişte. Azi Luna are de împlinit trei aspecte, doua sextile cu Neptun şi respectiv Chiron şi un trigon cu Pluton îndemnându-ne spre a ne simit bine în rutină, în desprinderea de gălăgie şi în a face efort pentru a restabili ordinea lucrurilor, echilibrul în relaţiile personale sau pentru a stopa o parte din demersurile sociale în care ne-am implicat activ în zilele anterioare.
Cele două sextil sunt împlinite cu două planete retrograde, asta înseamnă multe din explicaţiile şi raţionamentele pe care le vom emite sunt supuse riscului de a greşi, de a gândi împotriva fiinţei, doar pentru că i se punea acesteia o etichetă, doar pentru că voinţa este azi folosită într-o direcţie misterioasă.
Pentru că mintea va fi prinsă azi cu declaraţii de pace, cu gesturi care să ne ridice din negura, care să clarifice în privinţa tipurilor de relaţii pe care le dezvoltăm, trigonul Luna-Pluton activează legătura stranie, karmică dintre zodiile Taur şi Capricorn. Gândind şi căutând să ne liniştim personal sau social, în sfera activităţilor evidenţa ne va duce spre o dimensiune spirituală a vieţii care ne va sătura sufletul în exemple de bună practică sau în direcţii stranii. Impulsul născut pe trigonul Luna-Pluton este unul certat cu lumea aceasta şi tocmai de aceea va fi straniu, încărcat de semnificaţii, dar imposibil de explicat cu mijloacele mercantile ale acestei lumi. Frumseţea fizică va fi aşadar apreciată altfel, gândurile se vor exprima prin fraze construite altfel, dar asta numai în relaţiile intime, în relaţia cu sine, în raportul cu un profesor, cu un maestru, cu o fiinţă care poate lăsa în urma sa un exemplu de putere, puritate sau rafinament.
Raporturile astrale dintre planete, aşa cum se prezintă ele azi, nu ne îndeamnă să folosim bunătatea, înţelepciunea sau rafinamentul după cum ştim că se întâmplă de regulă, prin constrângeri, oportunităţi, modelări de ordin exterior, ci printr-o folosire exclusivă a materialului personal. De aceea cei care lucrează cu energia, care şi-au folosit conştienţi intuiţia şi care se simt confortabil folosind instrumente abstracte vor observa că azi există îndemnul, dar lipseşte etalonul. Pluton ne duce spre profunzimile sufletului, spre a descoperi relaţiilor o altă componentă care poate deveni definitorie pentru bunul mers al lucrurilor. Unora aceasta li se va părea suferinţă, constrângere, întoarcere la o serie de acţiuni pe care am crezut că le-am lăsat definitiv în trecut. Aceasta oricât de evidentă va fi, ea nu reprezintă decât un chip, o mască pentru că el are menirea de a îmbrăca ideea, gestul, de a da forţă unei fapte, dar de a nu se constitui ca elementul în sine.
Prin urmare, ziua de 15 iunie este o zi de constrângere personală. Azi putem descoperi că motorul vieţii personale nu este alegerea, voinţa, sau forţa, ci altceva, o altă forţă care stă ascunsă în adâncimile fiinţei şi pe care nu o folosim pentru că nu-i ştim limba, nu i-am găsit încă un loc în preocupările de acum. Toate acestea se pot lovi de prejudecăţi puternice, de regrete adânci, de o forţă a negaţiei şi a distrugerii de care brusc să ne temem. Este important să ne gândim la faptul că nimic din ceea ce ni se arată acum nu vine din exterior şi ceea ce pare distrugător, rece, pervers sau agresiv face parte din propria structură şi nu vine din afară, chiar dacă aşa va părea.
Cele două sextile ne vor îndemna azi să spunem ceea ce nu credem cu convingere, ceva care ar putea face parte doar dintr-o stare, dintr-o fază sau dintr-un fragment al comportamentului uman. Cei care cred cu convingere că viaţa înseamnă mai mult decât o suită de forţe contrare vor descoperi azi lucruri misterioase, puteri ascunse, un element de conduită sau de atitudine de care cel mult au citit undeva.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne acorda dreptul de a gusta din licoarea zeilor (amrita). Unii vor trebui să mute munţii de obiecte pentru a găsi vasul mic aducător de fericire, dar cel puţin azi efortul nu ar trebui să conteze.

Cele patru aspecte pe care le împlineşte Luna azi (sextil cu Mercur, conjuncţie cu Lilith, trigon cu Marte, opoziţie cu Junon) se constituie ca un preambul la careul lui Venus cu Chiron ce se împlineşte mâine.
Pe ultimul sector al zodiei Taur, Luna îi va îndemna azi pe oameni să se purifice, să-şi cureţe structura fizică, mentală sau emoţională de impurităţi sau măcar să înţeleagă necesitatea unei eliberări de tensiuni şi probleme mai vechi. Aceasta înseamnă în primul rând conştientizarea unei probleme, înţelegerea într-un mod mult mai amplu, mult mai lucid a contextului social, a dinamicii fenomenului social şi identificarea a acestor complicaţii care menţin structura afectiva într-o tensiune inutilă.
Dimineaţa zilei se poate desfăşura într-un calm straniu, într-o linişte suspectă lăsând impresia, mai ales celor intuitivi, ca de-a lungul acestei zile urmează să aibă loc evenimente importante, urmează să se întâmplă ceva, dar nu ştim ce. Acestei percepţii i se adaugă şi o acută nevoie de mişcare, de a acţiona într-o anume direcţie, poate chiar una nouă, pentru a obţine un beneficiu într-un caz social, într-un demers. Conjuncţia Lunii cu Lilith din mijlocul zilei schimbă registrul şi ne duce o selecţie negativă a evenimentelor, un contact dur cu oamenii cu obiectele, o înţelegere răsturnată a situaţiei şi o întărire a convingerii că a reuşi înseamnă a acţiona în forţă. A acţiona în forţă pe conjuncţia Lună-Lilith, în situaţia în care Lilith se află de ceva vreme în opoziţie cu Junon înseamnă a lucra împotriva memoriei, a sentimentului, în a acţiona în direcţia cea mai greşită sau în a întări manifestarea negativă la care am participat în ultima vreme. Ideea de pedeapsă, de a continua în greşeală, de perseverenţă într-un sector care trebuie corectat, de a participa la manifestări care vor păta imaginea personală atinge întreaga structură psihoemoţională a persoanei şi o tentează cu acţiuni de o calitate îndoielnică. Este adevărat că prin Lilith multe ni se par clare şi mai uşor de făcut prin tulburare, negaţie sau compromis, dar este important să nu uităm că azi, acum, acestea reprezintă o selecţie a destinului propriu, greşeli personale, erori de gândire, fapte negative pe care va trebui să le purificăm, să le curăţăm, să le transformăm, nu să le înmulţimi, aşa cum am făcut anterior. Această invitaţie la purificare înseamnă o întâlnire cu propriile fapte, cu calitatea acestora, cu demnitatea lor, cu intransigenţa atât de plăcută oamenilor slabi, cu teama de a refuza, panica pe care o simt unii în faţă oricăror pierderi, fie ele şi de mică anvergură, refuzul categoric în faţa oricărei modificări în sfera activităţilor personale dintr-o teamă de cunoaştere, de transformare, de elevare, motivată cu superficialitate drept “teama de necunoscut”. Da, Lilith, elementul declanşator al acestora, azi, poate însemna şi teama de necunoscut, însă acesta este apanajul celor elevaţi, care îşi antrenează saltul spre necunoscut, care lucrează cu necunoscutul prin practica lor spirituală, nu este cazul celor care se ascund de necunoscut şi trăiesc într-un confort ridicol şi plin de promiscuitate. Întâlnirea cu ceea ce am făcut, ce am exersat, cu ceea ce ne este familiar reprezintă în această zi o direcţie importantă. Noutatea va fi un element dedicat zilei următoare, tocmai de aceea cei care cred că apropierea de noutate îi salvează se vor înşela.
Prin urmare, ziua de 16 iunie reprezintă o formă de purificare a corpului, spiritului, a structurii emoţionale, un mod de a ne cunoaşte mai bine care ne sunt sentimentele pe care le avem faţă de oameni, care ne sunt intenţiile, cum ne prezentăm în faţa celorlalţi. Azi ne vom prezenta, ca în zonele de la ţara unde modernitatea nu a ajuns atât de uşor, în straie de sărbătoare, adică într-o imagine mai frumoasă, mai puternică mai aproape de comunitate. Unii vor considera că această dinamică îi motivează în a-şi dovedi forţa brutală, agresivitatea, indiferenţa faţă de curaj, rafinament, putere, gânduri curate şi se vor arăta într-o deplinătate a negativităţii lor, ca şi cum o mână nevăzută îi încurajează să greşească de-a lungul întregii zile de mai multe ori. Asta înseamnă a lua contact cu realitatea tulburătoare, a ne întâlni cu ceea ce am lăsat în trecut şi am considerat că sunt elemente nesemnificative. A purifica o structură înseamnă a atinge, a da la o parte, a elimina, a şterge o faptă personală care pătează obrazul sau influenţează o decizie.
Pe acest fond evenimentele, chiar dacă în dimineaţa zilei vor părea simple elemente de decor, fără să ne poată influenţa în vreun fel planurile stabilitatea de ieri, starea de confort, cu cât ne apropiem de mijlocul zilei lucrurile se complica şi nu de la sine, ci prin interacţiune, pentru că relaţionarea reprezintă declicul care aruncă asupra noastră întregul val de evenimente.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a consuma energia pentru a înţelege şi apoi a ierta uşurinţa cu care ne scăldăm în ceea ce ne poate compromite sau distruge. A fi puternic înseamnă în primul rând a putea să fii echidistant.

Careul pe care Venus şi Chiron îl împlinesc azi ne duce într-o zonă a simţurilor tulburătoare. Venus în Gemeni poate face într-un timp foarte scurt o colecţie de simţuri, un inventar sever asupra a aceea ce poate gândi sau simţi cineva şi în virtutea acestora cam care vor fi reacţiile sale. Nu poate însă să şi le atribuie, nu le poate trăi în mod original, nu le poate integra în propria existenţă decât atunci când există un auditoriu.
Problema auditoriului cu Venus şi Lună în Gemeni şi prin impactul celor trei aspecte pe care le împlineşte la tranzitul prin acest semn (conjuncţia cu Jupiter, careul cu Neptun, conjuncţia cu Coada Dragonului) depinde mult azi de nevoia de cercetare, de etalon, de profesorul cel mai bun, de exemplul care poate reprezenta acum un reper important.
Când Venus şi Chiron sunt în careu înţelepciunea emoţiilor se situează la cotele minime, iar experienţele de viaţă, cele care ar putea sugera calitate sau forţă, sunt obligate să suplinească o valoare. În felul acesta, acest unghi ne convinge azi că dacă am suferit, atunci a fost cu rost, că dacă am fost privaţi de libertatea de a gândi, simţi sau chiar de libertatea fizică, atunci avem dreptul să judecăm pe oricine sau orice. Această înţelepciunea precară tulbură întreaga fiinţă şi îi face chiar şi pe cei mai virulenţi şi mai agresivi dintre oameni să se simtă cuprinşi de o puternică îndoială vis-à-vis de ceea ce ar putea face cu adevărat. Pentru că în această ecuaţie Chiron este un înţelept cu multe experienţe la activ, consumul spre care ne îndreptă Venus este unul care ne duce spre refuzul ajutorului, spre drame şi mai mari, spre a ne mulţumi cu un nivel inferior, spre a ne căuta bucuria şi mulţumirea într-un sector care, până mai ieri, ne oferea numai nemulţumire, stres sau durere. Aceasta pare să ne fie azi înţelepciunea şi unii, pentru a-şi proteja orgoliul, recurg la declaraţii sofisticate sau invocă scheme complicate de supravieţuire, se ramifică prea mult, prea dur şi prea tare pierzând timpul şi o mare cantitate de energie cu activităţi sau gânduri care nu au acum nicio relevanţă.
Pentru că Luna şi Jupiter se întâlnesc în prima conjuncţie dintre aceştia de anul acesta cu Jupiter în Gemeni, acum vom simţi un suflu nou, o deschidere faţă de elemente noi sau o tendinţa de a vedea totul într-o altă lumină. În felul acesta, suntem încurajaţi să ne amintim de ceea ce nu am împlinit, de ceea ce nu am putut construi, de eşecurile anterioare care s-au datorat neatenţiei sau superficialităţii. Conjuncţia Lună-Jupiter şi careul Lună-Neptun pune Luna în postura de distribuitor de lumină şi înţelegem că multe dintre demersurile care primesc acum vântul nostalgiei care ne cere atenţie merită fără a ne ajuta să schimbăm ceva, fie şi numai în calitatea amintirii, ne duc spre ideea că amintirea când este însoţită de emoţie întotdeauna are un final moralizator.
Fie cât de mic, acest final moralizator poartă amprenta unei penitenţe, a situaţiilor fără soluţie, a conjuncturilor pe care nu putem decât să ni le amintim şi cei mai sensibili să le retrăiască.
Evenimentele sociale ale acestei zile ţin de o anume generozitatea a torţionarului, de dezvoltarea unei atenţii speciale pe care o primim din partea celor care nu doresc prin interes să susţină o persoană sau o idee, ci doar să caute alte elemente de discreditare, alte sectoare pe care să le îmbrace în sensuri negative şi prin aceasta să afecteze imaginea unui individ.
Pentru că Luna şi Coada Dragonului se împlinesc într-o conjuncţie în finalul zilei putem să ne aşteptăm de la această zi la multe surprize negative. În primul rând surprize vorbite, apoi se va trece, după ora 11,00, adică după conjuncţia Lună-Jupiter, la fapte.
Prin urmare, ultima zi a săptămânii ne aduce într-o mare combinaţie de stări şi fapte ideea că viaţa nu va conteni niciodată să ne surprindă. Azi ea ne va surprinde prin caracterul repetat al unor evenimente, prin combinaţiile stranii de intenţie şi resentiment, prin uşurinţa cu care patinăm pe pista memoriei şi cu care ba ne bucurăm, ba ne întristăm. Unii vor spune că e vremea de vină, alţii că vremurile au un rol esenţial în tot acest carusel adevărul motiv îl reprezintă caracterul predictiv al acţiunilor. Careul pe care Venus şi Chiron îl împlinesc azi se alătura careului pe care îl împlinesc Luna şi Neptun, dar şi a celui pe care Jupiter şi Neptun îl împlinesc. Acesta poate deveni unul din polii negativi ai anului, acel bob de muștar despre care învăţătura esoterică ne spune că reprezintă măsură propriei credinţei.
Ziua de 17 iunie reprezintă o pagină neagră în cartea vieţii personale, pe de o parte pentru că ne aducem aminte doar ceea ce ne poate răni, iar pe de altă orice am încerca să construim este sortit eşecului. Având în spate un trecut care doare sau nemulţumesc şi în faţă un viitor nesigur, întregul spectru al vieţii personale tinde să se orienteze către izolare sau revoltă. Azi oamenii spun “Nu” cu mare uşurinţă şi se simt îndreptăţiţi să facă asta pentru că până şi cele mai frumoase lucruri care le aveau până cum în viaţă sunt învăluite în ceaţă.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne rezerva o parte importantă a acestei zile activităţilor interactive, exprimării sentimentului nu pentru a emite, ci pentru a primi, nu pentru a dărui stări, pentru a oferi informaţii sau a susţine prin atitudine sau chiar prin energia propriei pe cineva, ci de a-i oferi celuilalt privilegiul de a se ridica şi de a zbura în faţa unui auditoriu care acceptă mult mai uşor greşelile decât altădată. Cei care pot să fie atât de înţelepţi încât să procedeze aşa azi vor reuşi să se pregătească pentru conjuncturile săptămânii viitoare înţelegând că întreaga săptămână este un preambul la ceea ce va să vină.

2 thoughts on “11 – 17 iunie 2012

  1. Cristina spune:

    „Iertarea, ca stare mentală, este un dar minunat al sufletului pe care cel mai uşor în descoperim în încercare şi suferinţa.” ->foarte adevarat! Felicitari!Aveti un nivel deosebit de intelepciune si cunoastere profunda a vietii,va admir! Va doresc din toata inima mea si din tot sufletul meu sa aveti mult succes in munca si efortul dumneavoastra de a ajuta oamenii cu sfaturi inteligente,previziuni clare care ne ajuta sa stim sa prevenim posibilele situatii neplacute care ar putea urma.O sa revin aici intotdeauna cu placere sa citesc articolele interesante,sa ascult muzica buna,e chiar foarte relaxant,e o atmosfera meditativa,placuta si e atat de binevenit un sfat bun si sincer de la un Om inteligent,cu un suflet bun si cald asemeni unui inger.Domnule Coser aveti toata stima si admiratia mea sincera!

  2. mateiotilia49@yahoo.com spune:

    Felicitari, d-le Coser, am mincat pe piine, evenimentele partii a doua a zilei de simbata, exact cum le/ati prezentat. Bineinteles ca am citit pe nerasuflate predictiile de azi, duminica, conformindu/se simtirilor si concluziilor mele. Saraca cu mintea cum sint, nu intelegeam mesajul subtil: acela al invatarii iertarii. Acum inteleg lectia lui Venus din Pesti (XII). Invatarea iertarii. Felicitari, inca odata si multumiri sincere pentru analizele dumneavoastra.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.