18 – 24 iunie 2012

Săptămâna 18-24 iunie 2012 este marcată de un mare eveniment, chiar spre final (careul Uranus-Pluton), dar şi de altele, de mai mică amploare în comparaţie cu acesta: sextilele Mercur-Lilith (marți), Venus-Uranus, Mercur-Marte (joi) şi Marte-Junon (vineri), trigoanele Mercur-Junon (joi), Soare-Neptun (duminică), dar şi careul dur Mercur-Saturn de miercuri. Luna nouă de luni ne aduce convingerea că lucrurile se schimbă, ca oamenii îţi pot croi propriul drum, dar, cu cât ne adâncim mai mult în această săptămână, cu atât mai mult descoperim că noutatea nu reprezintă altceva decât o nouă reîntâlnire cu trecutul. Unora li se va părea agasantă această regăsire, această tendinţă spre pierderea identităţii şi vor încerca, printr-o descindere de forţă să cuprindă prin acţiuni ce se întind de-a lungul întregii săptămâni, să nege imaginea pe care societatea le-o atribuie sau pe care şi-au construit-o. Cu cât vor încerca mai mult să nege, cu atât vor confirma mai mult. De aceea deducem că lucrul cel mai greu pe care ar trebui să-l facem în această săptămână este să nu ne implicăm, să fim detaşaţi, cuminţi şi nepărtinitori. Este adevărat ca unora le este greu în general să facă acest lucru, dar de această dată nici excepţiile cele care, de regulă, ar trebui să confirme regula, nu se pot detaşa, nu-şi poate construi propriul traseu, ci se vor simţi îndreptăţite să-şi spună punctul de vedere, să acuze o nedreptate, să combată un element mincinos.
Dacă ziua de luni poate fi liniştită, la fel de liniştită cum este ziua de sâmbătă, celelalte sunt marcate de unghiuri puternice, unele dintre ele chiar înşelătoare, aşa cum se întâmplă miercuri. Trecerea Soarelui din Gemeni în Rac (solstiţiul de vară) este de fapt o atingere a răcorii, o atingere a gheţarului pe care va trebui să-l lăsăm scufundat, să nu fim tentaţi să-l scoatem la lumina pentru că nu topirea lui reprezintă pericolul, ci apa pe care o va lăsa în urmă. Lăsând alegoria, înţelegem că marele probleme pe care dorim să le rezolvăm acum au tendinţa de a ne consuma mai mult timp decât trebuie. Sub pretextul că ne simţim liberi, că avem puterea şi disponibilitatea de a elibera o mare cantitate de energie de fapt ne risipim în ambiţii fără rost. Ceea ce este real vine împreună cu efortul de a supravieţui, de a menţine barca luminii şi de a nu străluci după cum pare că străluceşte un felinar de la ţărm, ci după propriul simţ, după propriile valori ale sufletului.
Pentru că săptămâna aceasta marea problemă o constituie Eul sau valorile sale, avertismentul ne îndeamnă să ne pregătim pentru întâlnirea cu vibraţiile zilei de duminică să nu adaugăm suferinţelor săptămânii, care în schema lor de acţiune, au un rost, o devenire, un scop, şi pe cele construite din mânie, agresivitate sau ignoranţă.

Începutul de săptămână este liniştit, în tonul vibraţiilor pe care le-a tot răspândiţi săptămâna anterioară, însă prin perspectiva unei noi speranţe, cea impusă de un ţel, o modificare de înţelegere, de abordare şi poate chiar prin implicarea unui alt segment social.
Luna şi Uranus se întâlnesc într-un sextil la o oră de la miezul nopţii apoi, până la ivirea zorilor, mai are de împlinit o conjuncţie cu Venus şi un careu cu Chiron. Aceste unghiuri aduc intensitatea lor maximă pe segmentul nopţii şi vor da putere subconştientului, intuiţiei, acţiunilor desfăşurate în absenţa raţiunii, a lucidităţii sau chiar a spiritului practic.
Atracţia către materie este azi combătută prin impulsuri contrare. Râsul este un element care deranjează, o forţă care subminează autoritatea individului şi mijlocul prin care unora li se oferă răspunsuri false. Chiron retrograd incită apropierea de materialitate, însă într-un mod complicat şi fals, prin alte mijloace de exprimare, prin alte forme de manifestare, prin alte fapte. Venus i se alătură şi motivează aceste tipuri de acţiuni prin nemulţumire, indecență, frustrare sau chiar sfidare. Această fuziune între Venus şi Chiron se construieşte pe ideea de dinamică socială. Azi se spune ceea ce se intuieşte, dar nu se ştie precis dacă se va împlini, se foloseşte mesajul, sugestia, presupunerea pentru a lansa mesaje care nu se pot ridica la nivelul aşteptărilor și aceasta doar pentru că întreaga zi se află semnul unui gol strategic, iar cei care doresc rezultate imediate vor ieși acum din conul de umbra pentru a se face remarcaţi. Hm, în visul lor haotic nu vor reuși decât să se facă remarcaţi prin acţiuni triste şi prin prefăcătorie, prin agresiune şi defularea unor frustrări pe care anturajul nu le cunoştea la această intensitate.
Judecând după faptul că este vorba de Uranus, și că puterea cuvântului, prin acest astru, devine corozivă, golul care apare ca urmare a împlinirii aspectelor până la ivirea zorilor îl îndeamnă pe omul comun să rişte, să se implice în acţiuni neobişnuite fără să le cunoască riscul, fără să le ştie finalitatea sau amploarea.
Prin urmare, prima zi a săptămânii ne aduce o formă de manifestare a mâniei într-un registru comportamental aberant. Azi oamenii se prefac, se ignora, se învrăjbesc unii împotriva celorlalţi pentru a se dovedi puternici şi a nu mai dori să se susţină unii pe alţii pentru înţelegere, compasiune, educaţie, moralitate, adică pentru acele valori care întăresc puterea spiritului şi îl ridică deasupra materiei. Mulţi dintre cei care doresc să dea vieţii un sens major, să se ridice deasupra celorlalţi prin moralitate, prin personificarea unor reguli morale speciale se uit în jur şi constată haosul şi degringolada acestei lumi. Nu este o noutate, în ultimele săptămâni au constatat acest lucru, dar azi toate ideile şi observaţiile din ultimele săptămâni vor avea un sens nou. Golul de aspecte care se consumă în plină zi ne va oferi un indiciu, o direcţie spre care vor merge haosul prin oameni legaţi la ochi și prin deciziile lor eronate.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne pregăti sufleteşte pentru opoziţia complicată care va veni spre noi în această zi. Puterea sufletească azi nu prea va reuşi să răzbată.

O Lună nouă în trigon cu Neptun este de bun augur, chiar dacă luminariile nu au trecut încă pe semn de apa să împartă cu Neptun acelaşi element. Realizând câte un trigon cu Saturn din Balanţă şi Neptun din Peşti, luminariile din final de Gemeni pun pe comunicare, pe schimburi de maniere, relaţii personale, tentativa unei asocieri pentru a ascunde o intenţie, un demers, dar şi pentru a promova anumite reguli, demersuri asupra cărora am revenit de multe ori cu mintea.
Pe acest fond al Lunii noi, Mercur şi Lilith se întâlnesc într-un sextil aducând exprimare mieroasă, făţărnicie, o tendinţă de a căuta în locuri ascunse, de a explora în zone interzise, de a descoperi sau a face publică o informaţie care în timp va coroda, va uza o asociere.
Ideea de a căuta şi de a descoperi ceea ce compromite, de a explora ceea ce s-a ascuns sau de a ridica la lumină un element ţinut secret, un as din mânecă reprezintă îndemnul acestei zile. Mulţi dintre cei cu care interacţionăm vor spune ceea ce au dorit să ascundă, ceea ce au ştiu de mult timp, iar acum se exprimă în ideea că pe o asemenea conjunctura ar fi oportună.
Pe aceste direcţii Luna, pe ultimul segment al zodiei Gemeni ne aminteşte de spiritul de comerciant ce ne vine din acest semn şi care, prin careul cu Marte şi trigonul cu Saturn, ne spune că totul se vinde, totul se cumpără, până şi sentimentele. În felul acesta, 19 iunie devine o zi în care conduita pare modificată, oamenii vorbesc altfel, se agresează unii pe alţii, îşi abandonează calitatea pozitivă a proiectelor şi se implică în activităţi cu caracter îndoielnic.
Un aspect particular al sextilului dintre Mercur şi Lilith vine să ne sugereze ideea de compromis, de curgere, de separare a elementelor bune de cele rele, pentru a le compromite pe cele bune, pentru le supune procesului de îndoială, pentru a le lovi cu suspiciune. Dacă se caută valorificarea muncii, aprecierea sentimentelor, continuarea unui demers sau recunoaşterea unor rezultate ziua de 19 iunie este una slabă la acest capitol. Pentru că este Lună nouă, aceste trăsături se vor răspândi spre întregul ciclu lunar, ceea ce nu poate fi de bun augur. Dar, pe ideea “este mai bun un om avertizat, decât unul necunoscător” multe dintre complicaţii se pot stinge, se pot disipa numai observându-le, numai înţelegând sensul spre care se îndreaptă.
Înţelegerea se va ridica azi că o necesitate a vieţii, ca un element esenţial bunei desfăşurări a vieţii, ca un factor de decizie şi un material de care trebuie să ne folosim pentru a ne ridica. Această înţelegere se va raspândi de-a lungul întregului ciclu lunar, modulându-se, cu bune cu rele, în funcţie de tranzitul lui Mercur.
Spre seară, când Luna va trece în Rac (domiciliu) suita de evenimente pare să devină mai evidentă în aspectul ei ocult, manevrele de culisa sunt mult mai clare, iar arealul de selecţie se restrânge treptat. Această trecere a Lunii în domiciliu este un fel de factor declanşator. Până în dimineaţa zilei de vineri multe din evenimente vor fi marcate de dorinţa de răzbunare care, de această dată, nu are la bază un motiv violent, ci un proces intens de rememorare şi de selecţie negativă a evenimentelor.
Prin urmare, 19 iunie este o zi care ne poate induce multe confuzii. Nu doar gândim diferit faţă de zilele trecute, nu doar ne consumăm nervii pentru fapte trecute care nu mai pot fi modificate, ci vom fi şi tentaţi să ne îndreptăm atenţia spre demersuri care nu au o finalitate bună. Ansamblul major al lunii iunie ne duce spre a conştientiza demersurile ultimelor două luni pentru a înţelege mecanismul cauză-efect. Calitatea intenţiilor, a gândurilor, volumul sentimentelor sau încrâncenarea pe care am folosit-o pentru a produce efecte în plan social vin azi asupra noastră printr-o înfăţişare neplăcută, rece, distanţă, poate chiar agresivă.
Datorită sextilului dintre Mercur şi Lilith, multe dintre elementele acestei zile sunt supuse minciunii, erorii, greşelilor de transfer, de expediţie, confuzilor semantice care pot genera efecte ample ce se vor desfăşura de-a lungul întregului ciclu lunar. Expresia lui Murphy “Zâmbeşte mâine va fi mai rău” se referea azi deopotrivă la conjuncturile pătate de vibraţiile Lunii negre şi la înţelepciunea celui care trebuie să-şi trăiască momentul de succes, de împlinire, de viaţă, de bucurie şi demnitate. Înţelepţii obişnuiau să ne spună că viaţa trăită în confortul regulilor, a rigidităţii, ucide bucuria ezoterică, adică acea emoție mistică, acea trăire profundă care există chiar dacă în permanență este înconjurată de “poate fi mai rău”.
Recomandarea pentru această zi este un îndemn la acceptare, la a nu judeca pe măsura impulsului, ci a cântări după măsură a ceea ce va veni spre noi, după greutatea şi înţelepciunea timpurilor noi. A înţelege acest lucru înseamnă a face un pas în afara conformatului personal ceea ce nu poate fi decât o dovadă de înţelepciune.

Pe gradul anaretic al zodiei Gemeni, Soarele lansează un mesaj complicat de tensiunea dintre verbal şi nonverbal. A spune sau a nu spune, a face sau a nu face un gest va ridica azi mari semne de întrebare.
Azi Luna va împlini patru aspecte (trigon cu Neptun, careu cu Uranus, opoziţie cu Pluton şi trigon cu Chiron) adică va construi un careu în T cardinal cu Uranus şi Pluton despre care ştim că vor fi în fereastra careului până în 2016. Azi vin spre noi experienţe de viaţă inedite, care au statut moralizator, care ne fac să ne amintim unde am greşit, faţă de cine şi prin ce mijloace.
Careul în T cu Uranus focar ne zdruncină azi relaţiile. Dacă Soarele pe gradul anaretic ne reaminteşte cuvinte, multe dintre ele lipsite de sens, care vin şi ne cuprind fără o regulă precisă, careul va aduce acestora un scop, o formă, o direcţie. Veştile nu sunt nici de această dată bune pentru că acestor unghiuri li se alătura careul dintre Mercur şi Saturn canalizat pe un serviciu dizarmonic, spre a sluji un ideal greşit, prost sau agresiv, spre a demonta un mit, a afecta imaginea cuiva sau a deposeda o persoană de un privilegiu.
În aspectul personal, acest careu aduce pierderi de memorie, selecţia informaţiilor într-un mod aberant, cercetări făcute în condiţii vitrege, fără lumină, fără suficiente informaţii, fără susţinere sau fără a spune cuiva acest lucru.
Dacă pentru cei care lucrează cu energia unghiurile sunt binefăcătoare, pentru că se mulează pe ideea de a renunţa la beneficiile iluzorii ale acestei lumi, în cadrul dimensiunii sociale toate acestea au un un iz antisocial, o formă de revoltă împotriva regulilor, a ceea ce s-a dovedit util în jur ca demers sau procedură. Uitarea, selecţia informaţiilor într-un întuneric fizic sau spiritual trebuie să producă lumină, să încarce fiinţa de putere, ceea a cunoaşterii. În absenţa acestor efecte rezultatele sunt supuse unui puternic risc, iar fiinţa decade prin propriile metode, se face de râs în public, îşi neagă din plin calităţile pe care le are şi asupra cărora a lucrat în ultimele luni şi ajunge să dispreţuiască, poate chiar să urască ceea ce nu înţelege. Valul de tensiune care poate veni din parte careului Mercur-Saturn poate fi un element care să ne ducă spre înţelegere, spre acceptare în condiţii vitrege a unor condiţii de trăi, de muncă sau de convieţuire ce pot întări voinţa, purifica întreaga structură, linişti mintea şi pregăti fiinţa pentru vremurile care vor să vină.
Prin urmare, ziua de 20 iunie este o zi în care ne sunt trasate indicaţii, ni se oferă sarcini suplimentare, ni se oferă posibilitatea de a compensa o greşeală făcută anterior printr-o muncă susţinută, printr-un preţ pe care să-l plătim şi prin aceste situaţii să ne ridicăm deasupra unor condiţionări care, până acum, nu aveau soluţie sau nu o indicau în mod clar.
Azi uităm, ne pierdem cu firea, suntem cicălitori, maliţioşi, duri şi preferăm abundenţa de cuvinte decât adâncimea sentimentelor sau sinceritatea. Suita evenimentelor ne blochează azi voinţa şi dacă alegem să ne mobilizăm, constrânşi de caracterul periculos al finalităţii sau pur şi simplu că nu ne place să fim doborâţi, lecţia acestei zile se va dovedi eminamente benefică. Este greu şi în acelaşi timp complicat să gestionezi acest influxuri ca om obişnuit, dar cel care lucrează cu energia ştie că bucuriile superficiale sunt aducătoare de suferinţă şi atunci el le va evita azi pe cele care îl duc spre activităţi mondene. Regula, închistarea, rigiditatea, raţiunea sunt cele care dau semne că ar favoriza tulburându-i pe cei timizi care simt de zece ori până să acţioneze într-o direcţie.
În rest, ziua aduce finalitatea unor demersuri legate de comunicare şi comerţ, de transfer de informaţie, însă esenţialul a ceea ce vine spre noi acum este greşit perceput sau chiar eronat.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne aminti de retragere. Avem şansa azi să transformăm întunericul, concentrarea în înţelegere şi lumină.

Trecerea Soarelui în Rac concomitent cu împlinirea unor aspecte pozitive între planete importante ne pune în postura de a ne reveni pe plan profesional, în sfera relaţiilor personale, ca tonus, optimism, dorinţă de viaţă sau de împlinire. Întregul aspectelor împlinite azi se va situa în postura de a ne aduce împliniri asupra cărora am lucrat anterior, într-un mod diferit de ziua de ieri ca şi cum între ieri şi azi ar fi trecut luni de zile. Acest paradox este susţinut de plasarea ascendentului momentului de ingres al Soarelui în Rac pe zodia Berbec, element privit ca o întoarcere la problemele de natură administrativă, organizatorică pe care le tot parcurgem din 11 noiembrie 2011 de când Marte a intrat în Fecioară.
Problemele mai vechi azi sunt privite într-o lumină nouă, cu o altă determinare şi prin acest suflu nou suntem în postura de a ne ridica deasupra unor situaţii dificile, penibile aşa cum se întâmplă atunci când parcurgem situaţii delicate ale destinului. Ezoteriștii ştiu că aglomerarea unor situaţii de acest gen constituie mai mult decât o situaţie delicată. Ei consideră că în acetes turbulenţe reprezintă un proces de accelerare a karmei negative, de desprindere a fiinţei de contextul iluzoriu al acestei lumi şi se cere, astfel, mai multă determinare, mai multă persuasiune, o atenţie mult mai intensă asupra acestor probleme de destin care îmbrăca acum haina conjuncturii. Azi conjunctura este diferită de cauza ei, atât de diferită încât se pot situa în domenii diferite, în sectoare diferite sau pot veni prin persoane diferite.
Pe acest fond al angrenării karmice, intrarea Soarelui în Rac ni se va părea chiar nostalgică. A atinge trecutul prin acest moment de început constituie şi declaraţii gen “momentul meu” în situaţii în care i se cere individului să se desprindă de conţinutul evenimentului trecut, de motivaţiile care vin de acolo, de conjuncturi care au înfăţişări duplicitare, fariseice, de evenimente care au în conţinutul lor componenta iluziei, a păcălelii. A declara o conjunctură drept “momentul meu” ne indică primele semne ale nevoii de independenţă. Asta indică faptul că suntem într-o furtună şi spiritul cere izolare. Motivaţiile care apar pot fi privite de ceilalţi participanţi la fenomenul social drept simple tulburări de gândire, deviaţii, ciudăţenii, mofturi. În realitate, ele sunt generate de nevoia de a ne desprinde de o karmă grea pe care acum o vom suporta şi în formă ei concentrată.
Dacă pentru un pasionat de ezoterism acestea sunt cunoscute, omul comun va privi cu reticenţă aceste descinderi considerând mai importante explicaţiile, parte evidenta, iluzia, aparența, decât cauza în sine. În felul acesta, ziua de 21 iunie îi va îndemna să treacă de la o stare la alta, să se arunce în furtuna evenimentelor sociale pentru că acel element numit „momentul meu” este perceput la o altă dimensiune, ca stare, ca moment de pauză, de respiro, de revigorare a ceea ce îi va motiva să spere într-o revenire, într-o redresare. Redresarea se va limita însă numai la nivelul acestei zile şi orice desprindere de spaţiul lui 21 iunie se traduce prin rătăcire, iluzionare, lipsa de simţ practic. Racul, ca semn cardinal de apă, are această componentă şi ea va fi vizibilă acum, în prima zi de tranzit al Soarelui prin acest semn.
Celelalte aspecte (sextilele Venus-Uranus, Mercur-Marte şi trigonul Mercur-Junon) vin pe acest fond cu dorinţa de victorie, cu nevoia de libertate de expresie, de gândire, de a ne găsi un loc special, de a ne face loc acolo unde trăim, lucrăm, de a descoperi un alt mod de convieţuire sau de a considera că viitorul este mult mai optimist şi dispus să ne protejeze. Cei care depăşesc, în acest context, cadrul lui “momentul meu” ajung să creadă în aceşti vapori mentali, să se ridice cu prima pală de vând și să creadă cu tărie că a venit timpul să zboare. Nu, nu avenit timpul să zboare, ci a venit timpul să se ocupe de ceea ce destinul le aduce acum aproape, ca gând, stare sufletească, evenimente sociale şi să caute prin orice mijloc nu să strivească plăpânda floare a acestei zile, ci să se preocupe de nevoile ei de acum, pentru a proba unul din dezideratele pentru care ne-am ales o existenţă fizică acum, în acest timpuri: protejarea vieţii.
Prin urmare, prima zi de Rac (Soarele in Rac) ne introduce într-o dimensiune complicată a vieţii care, în aspectul ei desfăşurat, cel care ţine aproximativ 30 de zile, va fi diferit de ceea ce ni se va întâmpla azi. Acum vom trăi în mod concentrat o suită de evenimente care au început să se manifeste din 11 noiembrie 2011 de când Marte a intrat în Fecioară. Azi, Marte, devine personajul principal acestei zile şi sextilul său cu Mercur va face din lungul său tranzit prin Fecioară să se evidenţieze perioada trecerii Soarelui prin zodia Gemeni, adică ultimele 30 de zile ca fiind reprezentative pentru cunoaştere, înţelegere, acceptare sau depăşirea problemelor existenţiale.
Măsura cu care lucrează Marte acum este una dureroasă, menită să constrângă, să strige de durere sau să provoace în jur durere pentru a şi-o proteja pe a sa, ceea ce nu poate fi decât complicat, haotic şi dureros.
Ideea de karmă negativă va avea azi o înfăţişare ciudată, însă oamenii obişnuiţi care nu se preocupă de ezoterism şi consultă previziunile astrale doar pentru confortul personal vor considera că întregul spectru al tentaţiilor, aşa cum se prezintă el azi, au o componentă benefică, aceea de “revenire”, “revigorare”, “redresare”. Pentru că doar acestei zile îi este adresată această trăsătură, recomandarea vine spre a da dovadă de înţelepciune, de a nu încurca noţiunile, scopul cu efectul şi nici a da dovadă de superficialitate în ceea ce privesc evenimentele pe termen lung. Ne este permis, fără vreo consecinţă negativă, să aplicăm acestea doar în spaţiul acestei zile. Ceea ce depăşeşte cadrul lui 21 iunie se supune altor reguli şi de mâine nu va mai avea conţinutul şi nici finalitatea de acum.

Problema comportamentului va fi azi una evidentă. Sextilul dintre Marte cu Junon se referă la automatisme, la complexe de inferioritate, la frustrări, chiar la deviaţii de comportament, chiar la dinamici comportamentale de care până acum am fost mândri, cu care ne-am lăudat sau pe care le-am folosit cu o maximă eficienţă. Relaţiile dintre oameni sunt acum supuse unui balans trist pentru că se va pune mult accentul pe informaţie, mai mult decât pe sentiment, pe verbal, mai mult decât pe nonverbal.
Pentru că se doreşte ascunderea esenţialului, prezentarea problemelor sub forma unor detalii uşor de explicat sau de transferat, centrul de interes va fi redus, minimalizat, centrat pe nevoi complicate pe care nu vom reuşi să le satisfacem. Trecerea Lunii în Leu, chiar de dimineaţă, reduce şansele de a ne ocupa de realitatea situaţiei, înclinând balanța spre subiectivism, spre a trăi confortabil într-un cerc restrâns, cel al binelui personal. A nu vedea departe, ci a simţi departe într-o zi în care nu se poate privi lucid emoţia înseamnă confuzie şi refuzarea echilibrului.
Pe acest fond, sextilul Marte-Junon vine spre noi cu un ajutor pe care nu-l putem valorifica şi nici nu ne poate constrânge să ne îndreptăm spre aprecierea lui. Din dorinţa de a face bine ajungem să ne menţinem în această eroare aşa cum, de altfel, s-a mai întâmplat şi în trecut. Retrogradarea lui Junon aduce însă şi o reacţie reticentă faţă de orice repetare evidentă a trecutului. Însă cu cât încercăm să evităm ceea ce vedem că vine spre noi ca efect neplăcut, cu atât ne apropiem mai tare de schema comportamentală de atunci, cu atât mai mult avem certitudinea că de această dată istoria se repetă, nu istoricii.
Cele patru aspecte pe care Luna le împlineşte cu Jupiter şi Venus (sextil) Capul Dragonului şi Uranus (trigon) ne îndeamnă să credem că întreaga zi va fi plăcută şi dispusă spre generozitate şi încântare. Retrogradarea lui Junon şi a lui Venus, cercetarea afectivă, răscolirea sentimentelor cu o minte iute, rece, caustică, impune relaţiilor etaloane disproporţionate, încadrează evenimentele de acum în scheme greşite pe care nu vom reuşi să le ajustăm pe parcurs. Reuşita unora este pusă azi pe imaginaţie, pe intuiţie, pe creativitate, pe sustragerea realităţii dure în care trăiesc, însă fără un control drastic sau o detaşare amplă finalitatea este un element care la simpla atingere va durea sau dezamăgi aşa cum s-a întâmplat în trecut.
Cei care lucrează cu energia sau care aleg azi să-şi desfăşoare viaţa într-un cadru intim se simt oarecum separaţi de problemele sociale, eliberaţi de o tensiune care a planat asupra lor de-a lungul întregii săptămâni. Se simt încurajaţi să-şi cultive preocupări elevate şi să guste din bucurii care să le facă, cel puţin azi, viaţa mai frumoasă şi împlinită.
Prin urmare, 22 iunie este o zi care ne invită să ne aplecăm asupra elementelor esenţiale ale vieţii. Pentru că totul pare să fie clar, dar în realitate este confuz şi greu de controlat, faptele au darul de a ne modela, de a ne şlefui sistemul de valori sau măcar să ne ofere un semnal de alarmă, o lecţie importantă de care să ne folosim în timp pentru a ne ridica.
Dacă ne referim la cunoaştere, la elevarea spirituală pe care unii o abordează în paralel cu dimensiunea socială a vieţii, atunci ziua de 22 iunie va construi un balans între cauză şi efect pe o direcţie delicată a vieţii. Dacă în suflet totul este senin sau construit cu bune intenţii, tumultul social pare să acapareze întregul spectru al percepţiilor încât omul spiritual să treacă într-un plan secund, iar nevoia socială să lase impresia de realitate omniprezentă. Nu se va pune problema să-şi piardă capul, să-şi încalce regulile, ci doar să nu le folosească în mod optim, să uite de lumină sau de înţelegere aşa cum le folosea în trecut.
A uita esenţialul, cu Luna în Leu, înseamnă a greşi prin mândrie şi vanitate, înseamnă a face dovada lipsei de discernământ, chiar şi în cazul celor care până acum au fost capabili să dovedească asta. Acest tip de comportament este riscant, pentru că foarte uşor se pot scăpa situaţiile de sub control, foarte uşor se poate lansa o idee sau un concept pe care apoi întreaga fiinţă să-l slujească, prin mândrie, orgoliu şi vanitate, şi, în felul acesta, să ducă la compromiterea fiinţei, consum suplimentar.
Evenimentele acestei zile sunt ample şi diverse, însă recomandarea ne îndeamnă să fim senini în acţiune, să ne amintim că acţiunea este superioară nonacţiunii, dar să nu abuzăm de aceasta. Din punct de vedere spiritual, a nu munci înseamnă a dedica timpul meditaţiei, dar asta înseamnă diminuarea acţiunii şi reorientarea sa, nu anularea a ceea ce ar trebui să se mişte. Fericitul Augustin obişnuia să spună “Există în noi ceva mai adânc decât noi înşine”, aşa cum ar fi indicat să ne amintim azi.

În a doua zi de Leu (Lună în Leu) Luna are de împlinit un careu cu Lilith, ca aspect singular al zilei. În limita toleranţei, aspecte majore, cele care se vor împlini mâine (trigon Soare-Neptun, careu Uranus-Pluton) sunt într-o mare descindere şi azi pregătindu-ne pentru ceea ce ne va învălui mâine. Pentru că acestea sunt aspecte care nu acţionează doar în ziua în care împlinesc, ci pe un sector de timp mult mai mare şi mai amplu, dinamica socială este declanșată cu cel puţin o săptămână înainte şi va fi activa şi o săptămână după împlinirea aspectului la grad perfect.
Sub razele celor două aspecte ce se vor împlini mâine, careul Luna-Lilith aduce regrete, tensiune între intenţie şi faptă, alegeri delicate şi tendinţa de a influenţa decizia celor din jur prin proiecţie sau spirit critic. Ceea ce vine spre noi azi este un îndemn spre real, spre colorarea vieţii personale cu nevoi practice care ajung să ne dezamăgească sau să nu se implineasc aşa cum se cuvine. Cei care sunt din fire practici vor considera eşecul de acum, discontinuitatea sau nesincronizarea de acum un semn că trebuie să meargă mai departe, că sunt elegant invitaţi să muncească mai mult, să fie mai serioşi, mai atenţi, mai cultivaţi, mai pozitivi. Îndemnul este corect, însă el vine azi pentru a compensa de fapt un deficit al mediului. Unii vor reuşi să facă faţă acestei suprasolicitaţi, vor da curs acestui îndemn, se vor ridica deasupra mediei şi vor învinge. Cei mai mulţi îşi vor hrăni mintea cu îndoială şi neputinţă şi se vor alinia mediului negativist care cere să i se împlinească, să i se facă, să fie salvat, ridicat, protejat.
Este inutil să căutăm vina cuiva în această conjunctură, pentru că nu face referire azi decât la deosebirile majore dintre diferitele intensităţi ale puterii într-un context social intransigent, rece, suprasolicitant. Numitorul comun al acestor este, sau ar trebui să fie, eleganța. Prin eleganţă se va masca lipsa de înţelegere, putere sau determinare, dar se va și evidenţia trăsături importante de caracter. Eleganța va fi azi un paravan, în special cea legată de tactul în exprimare, diplomaţie, linguşeala, prefăcătorie sau gesturile evidente, galante, ori acea generozitate care bucură pe moment apoi îndatorează foarte mult.
Prin urmare, 23 iunie este o zi de disimulare. Mulţi se vor simţi bine azi, vor reuşi să se ridice deasupra celorlalţi printr-o acţiune în forţă, printr-un gest amplu care se poate răsfrânge, ca impresie, asupra întregului destin personal, asupra întregului segment social asupra căruia acţionează pentru a implementa un rezultat.
Din nefericire oricât de multe rezultate bune am avea prin acţiuni ample, cele care au nevoie de o zi pentru a se finali, sau cele care se consuma spre seară vor avea un final negativ, se vor termina într-un mod neplăcut sau pur şi simplu nu se vor mai finaliza. Dacă ieri am fost tentaţi să acţionăm într-o direcţie greşită, să cultivăm un element nou care de fapt era vechi, dar îmbrăcat altfel, azi multe dintre acestea vor ieşi la lumină, vor fi deconspirate şi prin aceasta vor crea multe probleme în comunicare şi, evident, un disconfort. Cei care sunt plini de tensiuni, care nu acceptă să li se păteze haină sau care nu pot considera că aceasta este o simplă bulina care diversifică vor parcurge o zi de criză.
Azi vom vedea cât de mare este puterea de a sublima tensiuni aşa cum ne învaţă Arghezi “Din bube, mucegaiuri şi noroi/Iscat-am frumuseţi şi preţuri noi.”, recomandarea pentru această zi ne îndemnă spre a medita la aceste minunate versuri argheziene.

Ultima zi a săptămâni este un element de mare clasă ce aduce anului 2012 o faimă teribilă. Careul Uranus-Pluton se ridică din rândul aspectelor acestui an ca un element unic, puternic şi încărcat de o mare forţă socială. Pe acest unghi popoarele îşi schimbă optica se întorc la dorinţele pe care aveau în perioada premergătoare Revoluţiei franceze şi se adâncesc în concepte care depăşesc limitele accesibilităţii în ceea ce privesc relaţiile dintre oameni sau dintre naţiuni.
Dacă atunci orice schimbare însemna un pas înainte, acum Uranus nu îl ajută pe Pluton cu un trigon ca în trecut, iar severitatea cu care se cere acest lucru constrânge mentalul să lucreze cu idealuri iluzorii. Se spera în mai bine, se lucrează pentru asta, însă există un factor novator, un element nou care se interpune şi pe care contextul finalului de secol al XVIII-lea nu l-a conţinut. Trigonul de pământ între Neptun, Uranus şi Pluton prefigura o schimbare de proporţii ce urma să vină dintr-o zonă a tradiţionalului, a convenţionalului prin formarea unei alte tradiţii.
Ceea ce se prefigurează acum indică de asemenea o nouă formă de ridicare a maselor, o nouă revoltă, o nouă modă de a construi scene istorice pe care marile epoci să le ia drept etalon. Ceea ce se va construi în perioada 2012-2016, când Uranus şi Pluton sunt în careu, constituie un rău necesar, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat acum mai bine de două secole în care revoltă a luat înfăţişarea emancipării. Acum revolta înseamnă o buclă a devenirii sociale, o aliniere a vibraţiilor întregii mase din dorinţa de a uniformiza ceea ce nu se poate uniformiza. Dacă ne amintim că nu cu mult timp în urmă, ci doar cu câteva decenii, regimul comunist a dorit acelaşi lucru ne încearcă un fior gândindu-ne care va fi preţul pe care trebuie să-l plătim pentru uniformizare.
Revenind la vibraţia acestei zile, pentru că analiza generală a anului 2012 (“2012 – un an al extremelor”) are incluse informaţii referitoare la contextul social şi istoric al acestui aspect, nu putem să nu observăm dualitatea tranzitului Lunii prin trecerea sa de la Leu la Fecioara foarte aproape de focarul împlinirii careului dintre Uranus şi Pluton. În Leu ea îi va instiga pe oameni să considere în tot acest complicat vârtej social există un beneficiu, că poate căldura soarelui care usucă frunzele firave distruge cu rolul de a lăsa în urmă loc altor frunze. Este adevărat că prin distrugere se creează, iar haosul face loc ordinii în diverse forme de organizare, după bunul plac al unui factor de decizie, dar nimeni nu garantează că dincolo de ardere este ceva, în afară de locul gol care va fi umplut de o nouă structură, dar nu se ştie când şi nici pentru cine. În felul acesta, înţelegem cât de amplă şi complicată este speranţa într-o nebuloasă.
În acest context, ideea de paradis pierdut, de revendicare teritorială, culturală, ideologică pare să aducă azi vârful unui element pe care oamenii îl folosesc ori de câte ori au prilejul: “dreptul meu”. Sub titlul de “drept” ei invocă reguli pe care le transformă în legi şi îşi judecă întregul comportament după acestea refuzând să ridice calitatea schimbului care există între fiinţe pentru a nu-şi leza superficialitatea şi lipsa de cuprindere a unor semenea invenţii. A inventa o regulă şi a o impune ca o lege sta în firea umană, însă azi chiar şi cei care nu sunt îndreptăţiţi să facă asta doresc să guste din puterea pe care le-o da regula, mecanismul, schema.
Azi se vinde şi se cumpără nu dintr-o plăcere de a face negoţ, ci din orgoliul de a participa la un plan măreţ. “Aşa se face!”, “Așa este tradiţia!”, “Aşa sunt eu şi nu mă pot schimba!”, “Aşa văd eu!” sunt doar câteva dintre direcţiile pe care le vom îmbrăţişa azi sau în unele cazuri, pornind de la acestea se poate merge chiar mai departe “Ha, ha, ha, ciucurnicie, aşa îmi place să spun pasiunii de a culege tot ceea ce curge, că dacă nu curge pică, ha ha ha”. În felul acesta, descoperim că de la regulă la absurd nu este decât un pas şi nimeni din exterior nu poate să intervină în a declanşa sau a stopa acest lucru. Este dureros să constaţi pentru ceva timp că mintea s-a şubrezit, că a cam ruginit clopotul şi să uitatul pe gaura cheii nu mai este o preocupare care să stârnească ropote de aplauze printre prieteni, pe motivul curajului de a face ceva ce nimeni altcineva nu ar putea. Acum ieşirea din ritm se dovedeşte a fi ridicolă, penibilă sau indiciul că mintea nu mai funcţionează cum trebuie.
Pentru că multora ne este accesibil esoterismul, înţelegem că a abandona funcţiile minţii, a sfida regulile ei şi a biciui mintea atunci când se ia foarte tare în serios reprezintă o etapă importantă pe care va trebui să o abordăm azi cu maximă seriozitate. Cei care pot râde de ei înşişi, care descoperă că bucuriile şi necazurile sunt ipostaze ale minţii care îşi construieşte reguli, scheme sociale, etaloane pentru a se ţine de ele şi a-şi inventa propriul univers. Noi nu trăim pentru minte, ci mintea este un instrument al fiinţei care suntem. Ceea ce zdruncină acest concept face parte din categoria reziduu, iar careul Uranus-Pluton activ până în 2016 ne îndeamnă să ne ardem aceste reziduuri care nu duc decât la o singură finalitate: frica de sine. Privind aşa, ne dăm seama cât de absurd ne trăim viaţa. Construim sau aderăm la concepţii pentru a da un rost vieţii şi pe drum uităm de viaţă şi ne subjugăm acestor reguli, păcălindu-ne că nimic nu este mai important decât asta. Când viaţa în sine distruge sau topește înfăţişarea fiinţei de aici înseamnă că a venit timpul să facă loc altor energii, poate tot ale individului, dar reînnoite, pregătite pentru o nouă etapă.
Prin urmare, 24 iunie ne îndeamnă la superioritate, la dinamică socială, la destindere, dar şi la a înţelege ceea ce este real şi ce nu din ceea ce trăim. Nu este un element singular al acestei zile, nici a lunii iunie şi nici a anului 2012. Perioada careului Uranus-Pluton ne duce spre reformulare, spre reinventarea fiinţei, spre a râde de sine, a glumi pe seama sa despre cât de în serios şi-a luat rolul, despre cât de subtil şi-a dezvoltat orgoliul şi până unde poate merge cu explicaţiile atunci când iluzia pare să se dea de gol.
Dacă la nivel social ziua în sine reprezintă doar o etapă din întregul val de reformulare a tradiţionalului, ca o revenire la trecut, la nevoi ample ale unui grup, popor sau poate chiar nevoi globale, în sfera privată, idei legate de sentimentul certitudinii, de mecanismele de autoapărare stârnesc o mare veselie în rândul celor pregătiţi să evolueze. Azi aceştia vor percepe saltul, desprinderea, ridicarea din negura pe care şi-au inventat-o pentru a-şi ascunde ruşinea, adică frunzele pe care le-au folosit Adam şi Eva când au conştientizat că sunt goi. Unora această dezvelire li se va înfăţişa ca o cădere. Aceştia dacă nu se preocupă prea mult de orgoliu vor înţelege că nivelul “sus” de la care coboară a fost artificial şi căderea este un beneficiu al Luminii de a se înveli cu realitatea, de a se întoarce la ceea ce este cu adevărat, nu de a rămâne la un nivel fals.
Dacă starea sufletească va fi una marcată de conflictul dintre a face şi a nu fi recunoscut, evenimentele sociale se cern şi se aşează ca şi cum o mână nevăzută intervine pentru a aduce la lumină ceva important. Acest “ceva” va face legătura dintre frământările sufletului şi o suită de evenimente sociale care se aşează aşa pentru adevăratul bine al individului, nu pentru confort.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a medita azi asupra schimbării. Meneandru spunea: ”Nici un animal nu se schimba atât de des că omul: când se avântă spre înălţimi, când se prăbuşeşte în adâncimi”. Am putea descoperi azi dacă schimbarea, evoluţia sau decăderea, nu sunt decât fețe ale aceleiaşi monede: schimbare. Transformarea, cea pe care încearcă acum contextul astral să o prefigureze înseamnă ceva mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.