(29 octombrie 2009, ora 19:08 – 5 octombrie 2012, ora 23:33)
Cei mai multi dintre oamenii se tem de vesti proaste pentru ca vor ca transformarea sa nu-i atinga, ca intelegerea subtila a vietii sa nu le risipeasca parfumul suav pe care il adulmeca acum. Nu traim insa in paradis si nu putem deci sa ne asteptam ca fericirea si binele sa fie permanente. Schimbarea de vibratie impusa de Seniorul karmei, de cel care cantareste binele si raul si da fiecaruia atat de trebuie, este magica pentru unii, halucinanta pentru altii. De noi depinde daca alegem sau gustam din efectul sau magic sau din cel halucinogen. Finalul nu este oricum, chiar daca spiritul nu este dependent de materie pentru a se elibera, de aceea Saturn in Balanta vine si ne aminteste, intr-un mod complex, savant chiar, de proverbul “Spune-mi cu cine te iei ca sa-ti spun cine esti!”
CONSIDERENTE ESOTERICE
Daca urmarind indeaproape, la trecerea lui Saturn prin Fecioara am crezut ca am aflat totul despre ciudateniile unui tranzit malefic, dar vom vedea, de-a lungul celor aproximativ trei ani de tranzit prin Balanta, ca Saturn are inca multe de spus si ca forta lui, constructiva sau distructiva, nu a fost nici pe departe cunoscuta in perioada 09.2007-10.2009, cand trecea prin Fecioara.
Saturn nu este un batran linistit si calm, iar intelepciunea sa nu vine din acumulare de valori, ci dintr-o disponibilitatea majora fata de materie, dintr-o mobilizare a resurselor spirituale pentru a elogia materia, oferindu-i acesteia din suflul si puterile sale. El este un admirator misterios al materiei si un cunoscator al acesteia pentru ca, avand constiinta suflului vital, al mijlocului esential prin care materia se mentine, elaboreaza, in tandem cu senzatiile, acel sublim mecanism al constiintei – gandirea – ca principalul sau atribut. Gandirea este cel mai de pret element al trasaturilor saturniene, dar nu sursa puterii sale. Nici timpul, ca vibratie distincta de Creatiei, nu este sursa puterii sale, ci toate sunt mijloace prin care mobilizeaza suflul vietii si il distribuie dupa un sistem propriu de valori. Stie care este ordinea de desfasurare a acestor elemente (succesiunea secventelor de transformare) si atunci cand se preschimba pe sine, pentru a mentine viata, Saturn pare dur, malefic, slabit de putere, intransigent, caustic. Jocul acesta al transferului fluidelor vitale si plasarea lor intr-o succesiune clar stabilita de Creator in primele clipe ale creatiei, devine, prin Saturn, regula, precizie si respect. De aceea, ceea ce intra in sfera sa de activitate este cuprins de cunoastere si luciditate, iar valorile sale durabile.
In felul acesta ii atribuim rolul de ctitor, pentru ca, fiind dependenti de materie si de realitatea ei, nu putem vedea fluidele cosmice pe care Saturn le grupeaza, construind valori si elogiind Creatorul ce se ascunde in ele, considerand ca Destinul, Karma sau chiar Providenta a facut o alegere egoista oferindu-ne ceea ce ne apara si ne protejeaza cel mai mult constiinta de deplinatatea expansiuni sale: cunoasterea. Bunastarea lui Saturn, in situatia in care acesta se implica in asezarea si reasezarea valorile dupa impulsuri arhetipale, subtile, incluse in fluidele cosmice, este semn de gratie si binecuvantare, de elevare si privilegiu. Multi astrologi, citind o anumite demnitate a lui Saturn dintr-o astrograma, pot atribui unora un destin dur sau bland, le pot identifica obstacole in calea fericirii sau perioade in care sa piarda agoniseala de o viata. In mersul astrelor, putine lucruri se consuma cu mai multa obiectivitate decat aceea a lui Saturn si la fel de putine ar putea veni spre noi cu gratia celui care intelege ca renuntarea nu inseamna saracie, iar schimbarea prioritatilor si, prin asta, a instrumentelor cu care fluidele universului lucreaza la desavarsirea Creatiei, de asemenea nu inseamna pierdere, ci schimbare, debarase de poveri, evolutie.
Privind prin acestea, Saturn ni se pare prea dur si intransigent, atunci cand ne ia, si plin de gratie si prieten statornic, atunci cand ne da. Saturn are insa un privilegiu pe care doar maleficii il au, nu se ataseaza de finalitate, ci doar o distribuie, el se ataseaza doar de pasiunea de a mentine entitatilor senzatii, pareri, perceptii in care rolul sau sa fie acela al unui lider perfect prin solitudine si impartialitate.
Putini se incumeta sa vorbeasca insa despre dragostea lui Saturn, despre pasiunea pe care clarvazatorii o pot citi in vibratiile saturniene care inunda sistemul solar, in pasiunea si devotamentul cu care si-a asumat rolul de ghid al fluidelor cosmice. Privindu-l in aceasta ipostaza putem mult mai usor sa intelegem de ce esoterismul il considera pe Saturn drept vechiul centru de putere si de ce ii atribuie lui caldura si generozitate initiale pe care Divinitatea le-a pus in actul Creatiei. Soarele, continuatorul sau in viziunea esoteristilor, i-a preluat atributele devenind exponentul iubirii si a generozitatii, a vietii in general, personificand dragostea in ipostaza sa Divina si puterea in maxima sa desfasurare. Saturn este cel care, in trecutul indepartat, ofererea sistemului nostru solar calitatile pe care le distribuie azi Soarele si el era exponentul complexitatii sentimentelor si, deopotriva, principiul suprem al puterii. Azi il vedem mobilizand cu forta alte virtuti prin care va da viata puterii spirituale si va mentine, in continuare, o corecta distributie a fluidelor vitale. In faza sa actuala de diminuarea a deplinatatii sale cosmice, Saturn si-a mai pastrat din volubilitatea cu care actiona (acum pe Saturn materia este mai putin densa decat apa), dar si din savarea si mirificul momentelor intiale ale creatiei (coloritul deosebit al planetei privita prin telescop).
Nivelul redus al constiintei de grup ne face pe noi sa-l consideram un malefic pentru ca ne priveaza de obiectul placerilor sau al bucuriilor. Deloc intamplator astrologii au considerat ca Saturn nu poate forma un cuplu astral decat cu Luna, ca vechiul centru al puterii, Primul Stapan al Creatiei, nu poate fi prieten decat cu un astru care nu uita nimic, un astru care aduna in arhivele sale tot ceea ce trecutul a conturat sau implinit, tot ceea ce a fost atins de fluidele vitale. Constient de trecut si de valorile acestuia cuplul Luna-Saturn devine cel care ne ajuta sa percepem corect realitatea, oferindu-ne astfel o baza a gandirii, o mobilitate speciala in a aborda materia din punct de vedere spiritual, adica un altfel de a spune ca “prezentul este al celui ce nu uita”. Daca Luna este patroana sectorului de zodiac prin care fluidele vitale, entitatile, intra in materie, in planul fizic, Saturn devine patronul celor care parasesc aceasta lume, intruchipand pe ghidul spiritual, ingerul, care ne urmareste intreaga viata ca o umbra, ce nu cauta elogii si nu doreste sa stim ca ne este alaturi, dar care ne adreseaza, la intoarcerea in lumea de dincolo, o singura intrebare: “Esti multumit de ceea ce ai realizat?”
Acelasi nivel redus al constiintei ne face sa-l vedem pe Saturn patron al mortii si intruchipare a fortei care distruge, instrument de tortura sau forta care inspira groaza si aduce suferinta. Gandim asa atunci cand nu reusim sa-l vedem ca pe o forta teribila a naturii ce ne integreaza, asa imperfecti cum suntem, nu ne exclude, si care ne supravegheaza si ne invata cand sa ne arcuim spatele si cand sa plecam fruntile in fata a ceea ce nu cunoastem, intelegem sau cuprinde. Daca Pluton intervine producand modificari constintei, iar Uranus aduce diversitate Creatiei, Saturn ne cere masura si rabdare! In felul acesta descoperim un Saturn emotional si cald, unul protector si senim in fata fluctuatiilor Universului si, in plus, unul constient ca a incepe un proces implica, in mod indubitabil, si parcurgerea momentul de final.
Daca Soarele este inceputul, Saturn este Sfarsitul, daca Lumina si Caldura fizica a Universului este Inceputul, Lumina si Caldura Spirituala este sfarsitul, asa ne invata Marele Maestru al Universului (Iisus), cel care a ilustrat in ultima sa incarnare toate aceste valori, cel care ne-a adus alinarea alaturi de suferinta, intr-o prietenie greu de inteles si acceptat, dar si viata alaturi de moarte, intr-o relatie de complementaritate ce inspira frica, retragere si, deopotriva, deplinatate. Nascandu-se prin concursul fluidelor cosmice altfel decat dupa regulile carora cu totii ne supunem, dar si trecand in Lumina spirituala altfel decat noi toti, el ne-a anuntat ca deplinatatea si diversitatea nu definesc rigidul, ci il sublimeaza in bucurie, invatandu-ne sa descoperim Totul prin masura, rabdare.
Tocmai de aceea Balanta, ca prim semn al diminuarii opulentei si exploziei de caldura si lumina, este considerata zodie a exaltarii lui Saturn. Aici il vom descoperi pe Saturn intr-o ipostaza buna, intr-un moment bun al periplului sau cosmic in care va vorbi despre sine, despre durerile sale, despre neimplinirile sale sau despre marile sale bucurii de pana acum. Exaltarea lui Saturn in Balanta este, ramanand in acelasi cadru al valentelor esoterice, momentul in care acesta isi exprima sentimentele. Acum, exprimandu-se, isi poate dezamagi cel mai mult prietenii carora discursul sau le poate leza orgoliul si mandria de a fi beneficiarii unui asemenea camarad devotat si, de partea cealalta, isi poate atrage simpatii din randul celor care au suferit alaturi sau din cauza lui si nu i-au inteles mesajul. De-a lungul celor trei ani vom vedea nenumarate astfel de momente si putini vor sti cand lacrimile lui Saturn vor fi adevarate sau cand vor fi false si vor curge pentru a produce reactii in randul celorlalti, ca defect al meseriei sale. El nu se va simti atras nici de succes si nici de esec si nu va avea alte sentimente nici fata de cei pe care i-a dezamagit si nici fata de cei care pe care acum si i-a apropiat. El va ramane, cu atat mai mult in timpul acestui tranzit, ca in versul eminescian: “De te-ndeamna, de te chema / Tu ramai la toate rece.”
CATEVA ELEMENTE DE ASPECTARIAN
Pe 29 octombrie 2009, la ora 19:08, Saturn va trece in Balanta. Pe 13 ianuarie 2010, ora 17:56, situat la gradul 4 si 39 minute Balanta, va intra in mers retrograd care va dura pana pe 31 mai 2010, ora 21:08, cand se va situa la 27 grade si 49 minute Fecioara. In acest interval, pe 7 aprilie 2010, ora 21:51 va intra in Fecioara, iar revenirea in Balanta, dupa incheierea mersului retrograd, se va produce in 21 iulie 2010, ora 18:08.
In 2011 mersul retrograd se va produce in intervalul 26 ianuarie, ora 8:08 – 13 iunie, ora 6:51, iar in 2012 in perioada 7 februarie, ora 16:03 – 25 iunie, ora 10:59. In 2012, pe 5 octombrie, la ora 23:33 Saturn va trece in Scorpion.
In ceea ce priveste relatia cu Saturn, Marte va realiza toate aspectele posibile, pentru ca, in timpul tranzitului sau de aproape de 3 ani, va face turul zodiacului, aspecte pe care le vom detalia in momentul in care se vor produce. Cu Jupiter, Saturn va ridica trei opozitii: prima, Saturn retrograd – Jupiter direct, in 23 mai 2010, 7:39 pe axa Fecioara-Pesti, a doua Saturn direct – Jupiter retrograd, in 16 august 2010, ora 22:43, pe axa Berbec-Balanta, iar a treia, Jupiter direct – Saturn retrograd, in 29 martie 2011, ora 0:54, pe axa Berbec-Balanta.
Cu Uranus, Saturn se va mai opune de doua ori in 2010, pe 27 aprilie, ora 1:24, pe axa Fecioara-Pesti, si pe 26 iulie, ora 20:06, pe axa Berbec-Balanta.
Cu Neptun, in intervalul sau de trecere prin Balanta, Saturn nu implineste niciun aspect la grad perfect. Spre finalul acestui tranzit, cand Neptun va fi deja in domiciliu, Saturn va incepe sa formeze un trigon pe care il va implini pe 11 octombrie 2012, ora 4:37, cand se va afla deja in Scorpion.
Cu Pluton, Saturn va avea de construit trei cuadraturi, pe care le va implini la grad perfect de doua ori in mers direct si o data in mers retrograd: prima, cand ambele planete sunt in mers direct, pe 15 noiembrie 2009, ora 17:21, a doua cu Saturn retrograd si Pluton direct, pe 31 ianuarie 2010, ora 23:28, iar a treia pe 21 august 2010, ora 12:13, cand Saturn va fi direct, iar Pluton retrograd.
Chiron nu va implini niciun aspect la grad perfect cu Saturn, iar Junon, parcurgand in tot acest timp o mare parte de zodiac va face intreaga gama de aspecte pe care le vom detalia in momentul producerii lor.
Axa Dragonului va avea de parcurs o cuadratura cu Saturn in 27 septembrie 2010, ora 21:36 si un sextil cu NN in 26 septembrie 2011, ora 15:47 cand aceasta axa se muta deja pe axa de domiciliu Gemeni (NS) – Sagetator (NN).
SCURTA RETROSPECTIVA
Asa cum indicam in scurta analiza pe care am facut-o pentru intrarea lui Saturn in Leu (16 iulie 2005), suntem inca in ciclul de 29,46 de ani, cat ii trebuie lui Saturn sa faca un tur al zodiacului. Daca multi astrologi prefera sa aplice tuturor planetelor regula ca inceputul ciclului survine cand planeta intra in Berbec si se finalizeaza cand paraseste zodia Pesti, personal consider ca planeta isi incepe misiunea din casa sa, din domiciliul sau. Actualul ciclu al lui Saturn a inceput in 1988, cand pe 12 noiembrie la ora 11:25 a intrat in domiciliu. Nu doar finalul lui 1988, ci si intreg anul 1989, incheiat cu celebrul eveniment al caderii blocului comunist, este pus sub semnul acestei planete, dar, asa cum indicam in analiza esoterica a lui Saturn, nu ca finalitate, ci ca demers. Ascendentul in Capricorn in tema de inceput a ciclului aduce trainicie evenimentelor care se produc in acesti 29-30 de ani, dand o nota serioasa framantarilor istorice pe care le traim. Daca ar fi ca macar si superficial sa facem o retrospectiva a ceea ce s-a intamplat in ultimii 20 de ani, ne-am intreba: cum este posibil sa se intample atat de multe intr-un timp atat de scurt?
Inceputul unui ciclu cu planeta studiata in casa a XII-a si ascendentul in domiciliul ei aduce astrologilor fiori reci. Multe din predictiile lor nu par sa fie pe directia potrivita, multe din evenimentele clasice pe care aceasta combinatie le anunta nu par sa respecte vreo regula sau un cadru. Ceea ce este esential se ascunde sau vine dintr-un sector ascuns si periculos. Alaturi de Saturn, Uranus, pe final de Sagetator, a aratat chiar de pe atunci tinte imposibil de atins si, fara sa tina cont de disponibilitati, a incurajat acest demers fantasmagoric. Alaturi de el, Luna ascunde vointa maselor si fie le izoleaza fricile in conveniente si titluri nobiliare inutile, fie le exploateaza fricile pentru a coordona din umbra derularea evenimentelor. Daca, in general, in cazul ciclurilor, in prima jumatate se acumuleaza valorile indicate de tema, in a doua parte aceste trasaturi tind sa se sedimenteze, iar finalitatea lor sa capete un din ce in ce mai clar contur. Intrarea lui Saturn in Leu din 2005 ne-a adus primul pas in afara primei jumatati si daca iluzia succesului, a binelui aderand la structuri macro ne-a incantat orgoliul cu noile titluri si noul statut, accentuarea casei IX (tema din 2005) in care nu doar Saturn si Soarele (vechiul si noul Rege) au inclinat balanta, ci si Lilith, minciuna si defaimarea, iluzia binelui si dasaga plina de boli si saracie a fost primita in dar, ca un cal troian sculptat in idei filosofice si idealuri inalte, de la un for superior sau prin derare la o macrostructura.
In urmatorii doi an, trecerea lui Saturn prin Fecioara ne-a mentinut statutul international afectat in perioada 2005-2007, in plus a adus evenimente din spatele observatiei directe, care, cu Saturn in casa VIII, in opozitie de case cu Saturn din tema a natiunii (Saturn in casa II in tema Romaniei), a adus o mare lovitura in firavul echilibru pe care ne straduim sa-l construim din 1988 incoace.
Apelul la aceste doua ipostaza saturniene este esential pentru a intelege de ce urmatorul interval de trei an nu ne poate aduce binele pe care il detine exaltarea unei planete. Daca in 1988 ascendentul in Capricorn ne spunea ca puterea si modificarile esentiale, de structura si gandire, ce se vor produc in acest ciclul vor construi o noua generatie, ce poate anunta chiar o noua rasa, ascendentul in Scorpion din 2005 fie schimba directia barcii, fie o directioneaz ape un canal secret, dupa un plan ascuns. Ascendentul in Capricorn pe tranzitul din Fecioara, ne spune ca finalitatea a ceea ce se consuma acum a fost stabilit din 1988, de cand Saturn si-a inceput ciclul si ca de acum celebra criza financiara, nu este deloc asa cum pare, ci mai curand un impas de natura administrativa izvorata din eliminarea barierelor si diferentelor intre oameni.
Oamenii de la tara, in intelepciunea lor ancestrala, stiu ca “frica pazeste bostanaria” si acesta pare sa fie si argumentul pentru care, in mod absolut paradoxal, se stie atat de multe despre criza, dar cand vine vorba de actiune multi ridica din umeri si invoca neprevazutul, rabdarea, vina altora, nestiinta.
Daca nici un ascendent in Scorpion si nici unul in Capricorn care, in astrologie, au faima si renumele ca aduc tarie de caracter si spirit practic, nu a reusit sa mentine in albia ei o economie orientata excesiv spre consum, haideti sa facem un efort de vointa si sa ne gandim cam ce ar aduce un ascendent in Gemeni, acum, cand Saturn trece intr-un semn de aer care deloc intamplator ii aduce o exaltare a calitatilor.
MOMENTUL 29 OCTOMBRIE 2009
Asa cum am anticipat in analizele pe care le abordam de ceva vreme, 29 octombrie aduce ca fundal al trecerii lui Saturn in Balanta, aspecte contrare ce tind spre echilibru, dar care nu sunt in stare sa-l obtina. Trigonul lui Venus cu Jupiter, ca trigon intre benefici, este tonic. El aduce echilibru si ganduri bune, pace si intelegere, putere de a ierta ceea ce s-a gresit si disponibilitate de a lucra deschis intr-un cadru agresiv sau cu personaje cu care nu exista un trecut prea bun. Daca hainele, cuvintele, obiectele pretioase si manierele alese vor fi elementele la care se va face apel, in plan spiritual apelul la echilibru, invocarea puterii de a mentine echilibrul, va face sa treaca in umbra greselile celor apropiati. Pentru ca este o relatie intre doi benefici fortele, prin asemanare, tind sa se combine si tendinta de a proteja materia, corpul, banii, frumusetea fizica, dreptatea acestei lumi, cu intelegerea subtila desprinsa din calitati morale incontestabile, va aduce acestei zile primul conflict. Initial va parea a fi conflictul intre doua elemente bune, pozitive pe un motiv hilar: unul vrea sa faca mai mult bine decat celalalt. Acestea pot porni de la un eveniment banal in care, spre exemplu, vrem sa-i lasam restul vanzatoarei de la aprozar, dar ea refuza cu circul de rigoare sugerand ca mita nu face parte din obiceiurile ei, si pana la conflictul intre traditional si modern, conflictul intre generatii sau curente ale gandirii. Energia pozitiva nu se va consuma insa prin aceste mici inadvertente, ci prin raportarea lor la sextilul Mercur–Pluton, ce va acorda mai multa putere ideii, decat sentimentului, simtului practic, abilitatii de a conduce, controla, domina, decat de a mentine in echilibru forte contrare.
La fel ca aspectul intre benefici sextilul Mercur-Pluton este un aspect bun, care poate aduce intelegere si conciliere, dar intr-un mod diferit de aspectul analizat mai sus, adica prin putere, dominare, concentrare de idei, suprimarea, din umbra, a dreptului la replica. Mercur in Scorpion este insa un Mercur vrajit. Nu se stie de ce anume este vrajit, in sensul ca nu se poate preciza care sunt elementele care ii vor capta intregul spectru al trasaturilor, dar in mod absolut sigur ceea ce il va atrage va fi folosit pentru a controla, domina, impune. Ulterior va fi nevoi de un calcul si cei care nu dispun de un minim de rezerve, de un cont mic in banca sau valori pe care sa le puna in joc, vor deveni instrumente in alte jocuri si vor cauta sa exercite aceeasi influenta, dar in alte medii si la un alt nivel.
Din acest punct Pluton devine personajul principal aducand evenimentelor vietii personale, dar si celor sociale, o nota sobra, somptuoasa, oficiala, rece, distanta. Tot ceea ce face in aceasta zi ne va face sa ne simtim importanti si sa ne percepem ca printr-o lupa. Sentimentul de deformare a realitatii va fi cu atat mai puternic si va deveni cu atat mai viu cu cat se va diminua puterea personala. Acest mecanism de mentinere a iluziei, de incurajare a falsului sau de schimbarea a sinceritatii cu convenientele survenite prin interactiunea energiei pozitive, a trigonului Venus-Jupiter, cu ambitia si dorinta de putere impuse zilei de sextilul Mercur-Pluton.
Cei care vor avea ocazia sa se detaseze de acest circ, se vor distra de minune, urmarind haosul, infatuarea si goana dupa bijuterii din tabla, doar pentru a fi in ton cu moda.
Bucuria insa nu va tine mult pe de o parte pentru ca minciuna are picioare scurte si pana la urma balanta se va inclina intr-o directie, avantajandu-i pe unii si nenorocindu-i pe altii, iar pe de alta parte din cauza cuadraturii Soare-Marte care tulbura vointa si scoate in evidenta trasaturile negative de caracter. Intreaga sociabilizare, normalizare sau buna vecinatate, cultivate in prima parte a zilei, vor deveni instrumente de a acumula si mai multa putere.
29 octombrie, ce ofera fundalul trecerii lui Saturn in Balanta, este zi de granita, pe muchie de cutit in care o parte a cutitului separe valorile, iar cealalta raneste si duce vointa spre disperare.
Aspetul inedit al acestei zile va fi acela ca va aduce vibratia conjuncturilor astrale, prin parcurgerea ultimilor secunde ale Fecioare, in apropierea sentimentului de abandon. Visul la averea matusii Tamara poate fi pe de o parte nostalgic (“Ce bine ca m-a tinut minte matusa”), iar pe de alta incarcat de resentimente “De ce nu am si eu o matusa?”.
In mod indubitabil contextul in care Saturn intra in Balanta este unul dezarmant. Memoria va fi de una singura, iar oamenii cu care ne vom incuraja vor avea in loc de maini tepuse si vor dori din zece in zece secunde sa ne ofere cate o mangaiere tandra, calda si patetica pe care o vom tine minte toata viata.
SATURN, OBSTACOL SAU LIMITA?
Saturn aduce intr-o tema testul de maturitate, restrictiile si elementele din abordarea carora se obtine intelegere si stabilitate, echilibru si putere. Atunci cand il idealizeaza, astrologii vad in Saturn mirajul vietii de dincolo, paradisul promis si certitudinea unei vietii speciale, linistita ca efect al suferintei, restrictiilor sau durerii prin care materia incearca sa domine spiritul. Multi se feresc insa sa dea la o parte acest miraj pentru a nu aduce aproape de intelegere duritatea cu care aceasta planeta ne hotaraste destinele.
Saturn personifica limitele: limita de viziune, limita de corp (piele), limitele de actiune sociala (legii), cele de structura si de forma, de constructie, abordare si intelegere. El stabileste si depaseste recordurile, impune regulile ce trebuie urmate pentru a percepe informatia, a o acumula si a o transmite mai departe, devenind profesor al cunoasterii stiintifice, dar si ghid spiritual sau mentor. El detine putere prin organizare si timpul devine forta sa de temut. Atingerea sa schimba ritmul de derulare, intarziind, amanand, impunand disciplina si rigoare.
Pe corp el controleaza pielea (impreuna cu Venus), dintii, urechile, oase şi genunchii (cu Uranus) cu care suntem capabili sa coboram nivelul si sa abordam umilinta in fata necunoscutului, puterilor superioare, Divinitatii.
Saturn simbolizeaza limitarea, frica, timpul, structura, karma, consolidare, întârzierile, tatal, varsta a treia, testele, disciplina, dreptul colectiv, şcoala, profesorii, contracţia, responsabilitatea, obligaţiile, ambiţia.
In relatia cu propriia fiinta sau cu ceilalti Saturn ne invata lectiile responsabilitatii, devotamentului, a obligatiilor pe care trebuie sa le indeplinim, fiind responsabil de tot ceea ce implica autodisciplina, munca, efort.
Daca in faza ascendenta a ciclului sau (de la Varsator la Gemeni) Saturn cauta sa-si impuna propriul stil sa aduce reguli noi pe valori vechi, find periculos (Varsator), enigmatic (Pesti), caustic (Berbec), intragident (Taur) sau revoltator de indiferent (Gemeni), in faza descendenta a ciclului sau (de la Leu la Sagetator) el va cauta sa modeleze ceea ce a identificat in perioada anterioara, sa legifereze ceea ce a stabilit verbal sau sa stabileasca drept traditie ceea ce anterior a tatonat sau experimentat fiind mai curand impunator (dominator), crizat (Fecioara), salvator (Balanta), dur (Scorpion), indisciplinat (Sagetator). Cele doua mari repere ale lui Saturn sunt Capricornul si Racul, ca semne de domiciliu si de exil, dar si Balanta si respectiv Berbecul ca exaltare si respectiv cadere.
Daca in Capricorn el isi stabileste planul de cucerire, in rac el il va pune in aplicare, daca in Berbec se va confrunta cu momentul de maxim am crizei de identitate, topind orice valoare, tot cea ce vine sau porneste de la el fiind incarcat de agrseivitate, duritate, intransigenta, moarte, in Balanta simte ca puterea il cuprinde din nou si inspiratia ii face din nou curte, salvand binele si raul dupa reguli numai de el stiute.
In fiecare zodie pe care o atinge Saturn intervine asupra unui anumit sector al vietii. Timpul pe care il petrece acolo va fi folosit pentru asimilarea trasaturilor zodiei respectiva (de la ingress pana la prima retrogradare), pentru confruntarea cu problemele de rezonanta, comportament, finalitate impuse de semn (retrogradarile si perioadele dintre ele) si, spre finalul tranzitului, convocarea Marii Adunari Nationale la Judecata de Apoi, in care va recompensa sau va sanctiona pe toti dupa modul in care s-au implicat in a asimila lectia sa.
Intrand atat de dur in probleme si dand dovada de o asa mare mobilitate, Saturn ni se va parea un mare absent. Vom sti ca multe vin de la el, dar nu vom dori sa acceptam ca bariera dintre bine si rau este atat de sensibila, ca limita dintre fericire si nenorocire este atat de vag trasata. La fel cu greu am putea accepta ca mobilitatea intre cele doua pe baza regulilor lui Saturn inseamna cunoastere, nu ignoranta sau instabilitate. De aceea multi se tem sa-i vada bunatatea si dragostea, pentru ca darul cel mai de pret pe care Saturn il poate oferi omului este munca. Cei care viseaza la un Paradis in care lenea sa fei regula si care spera ca tanguindu-se sau abandonandu-si munca in zilele de sarbatoare pot prinde un loc printre cei drepti se inseala amarnic. Fara efort, fara munca nu poti descoperi dragostea si cand putem invata mai bine aceasta minunata lectie a sacrificiului pentru dragoste daca nu atunci cand Saturn tranziteaza Balanta – semnul dragostei, rafinamentului si al iubirii dezinteresate.
SENIORUL KARMEI TRECAND PRIN BALANTA
Asa cum frumusetea sta in ochii privitorului, deci nu poate fi eterna si nici standardizata, la fel rafinamentul acestei pozitii este mai curand apanajul unor idei construite cu mare atentie, rigurozitate, precizie si sustinute apoi cu tact si eleganta. A cultiva jumatate de zodiac necesitatea de a construi avere, case, strazi, destine, idealuri mai mult sau mai putin practice, in situatia in care nasterea saturniana se produce la solstitiu de iarna (inceputul Capriconului, domiciliul lui Saturn), trecerea in Balanta, inseamna revenirea in tara sau intoarcerea fiului risipitor la locul copilariei sale, adica acolo unde s-a produs o mare transformare, o nastere sau o renastere.
Multi astrologi considera Balanta un semn al privilegiului pentru ca aduce o copilarie fericita, o adolecenta intensa si o maturitate echilibrata. Totusi nu este bine sa ne lasam inselati de aparentele acestui semn, pentru ca el este un semn cardinal si linistea sa este deci inselatoare. El poate reactiona, lovi, agresa chiar si cu nepasarea sau indiferenta. Balanta este insa si semnul iubirii, rafinamentului si bucuriei de a descoperi omul de langa tine si de aceea se considera ca a tine cont de valorile umane ale celor din jur este semn de superioritate, de maturitate.
Incercat de povara ca efortul este cel mai puternic instrument al sau, Saturn va aduce oamenilor speranta. Neincrederea lor in realitate si tendinta de a visa la lumi prefericite in care lipsa de activitate sa fie nu doar un privilegiu, ci si vesnica, ne va face orbi la motivele acestui nou suflu. Simtind noul zefir ne vom gandi ca s-a incheiat cu durerea si ca daca ceva ne va mai afecta atunci va fi un efect al faptelor trecute, in niciun caz un produs al prezentului.
Iluzii, minciuni, prefacatorie, indiferenta, multa energie pierduta, dezordine si … speranta. Iata un paradox! Iata primul paradox al acestui tranzit, prima discrepanta intre duritatea a ceea ce am construit sau stricat pana acum si o visarea bolnavicioasa ce poate accelera haosul si criza. Saturn in Balanta nu intretine criza, nu o alimenteaza, ci o rezolva, dur, cu pierderi multiple, colaterale, dramatice, dar o rezolva. Fiind patronul unui semn cardinal si intalnind de asemenea un semn cardinal cu guvernatorul in domiciliu (Venus in Balanta pe tema de ingres), Saturn va dori sa-si impuna repede solutiile. Tragedia abia acum incepe, pentru ca mandria de a fi important sau disperarea de a mentine un titlu sau o distinctie ne va duce in situatia in care sa nu vedem realitatea pe care Saturn o va impune rapid, urgent. Indiferent ca este vorba de o lege, un demers social sau o afectiune, o boala, o interventie medicala, organismul fizic sau social va primi o doza dubla de energie pe care va dori sa o foloseasca pentru vindecare.
Vindecarea este primul impuls al lui Saturn in Balanta, dupa ce, in perioada in care trecerea pe gradul anaretic din Fecioara, i-a hranit pe oameni cu sentimentul de abandon, izolandu-i sau convingandu-i sa recurga la gesturi dure de instrainare sau, mai rau, de sinucidere.
Pe cerul ingresului lui Saturn in Balanta, solutia afectiunilor fizice sau social asupra carora se va lucra sunt cele ce vin din Varsator si de prezenta lui Jupiter, a lui Chiron si a lui Neptun, de ceva vreme, pe acest semn. In felul acesta intelegem ca boala nu vine din libertate, gandire libera sau independenta, ci din tendinta de a repeta aceeasi greseala pe care am mai facut-o si alta data. Greseala poate fi aceea de a consulta acelasi doctor, care, evident, va pune acelasi diagnostic gresit si ii va administra pacientului acelasi tratament sau, privit la un alt nivel, de implicare in acelasi tip de asociere care a dus la decadere si ruina. Unii vor spune ca istoria de repeta, dar cei care inteleg mesajul astral stiu ca nu este cu putinta ca intreaga istoria sa se repete, ci se vor repeta numite gesturi, anumite alegeri ce survine pe neputinta de a incerca o alta abordare. Aici observam cat de usor se realizeaza o legatura subtila intre Varsator si Balanta. In contextul analizei karmica aflam ca un Varsator, evoluand, se va indrepta negresit spre Balanta, daca semnul sau de evolutie nu este eroismul (ce l-ar duce din nou spre Varsator).
A repeta un gest istoric, prin Saturn in Balanta, nu este de bun augur. El vinde zambete si promisiuni irealizabile, face tranzactii in pierdere si invoca distractie, plictiseala sau pasiunea pentru mecanism, procedeu, demers, nu pentru eficienta. Se imita bonomia si jovialitatea si, pentru ca Balanta va face intotdeauna apel la zodiile din cadranul sau, apelul la Scorpion si Sagetator, va amesteca trecutul cu prezentul intr-o combinatie ce nu duce la nicio finalitate. Nu trebuie sa traim cu iluzia ca Saturn va aduce o schimbare pozitiva, ca evenimentele impuse de tranzitul sau stabilizeaza relatiile si va da acestora un caracter armonios, echidistant. Nu va fi asa nici acum, la inceput tranzitului, nici in derularea sa si nici la finalul sau, in 2012. Motivele pentru care instaurarea dreptatii si a libertatii de expresie, patronate de Saturn in Balanta, nu se va realiza, dar se va consuma multa energia in a se indeplini acest obiectiv, sunt cele impuse de un ascendent in Gemeni deosebit de instabil si volubil care va oferi oamenilor impresia ca pot profita de mobilitatea, haosul sau reasezarea prioritatilor intr-o societate tulburata de criza, dar in realitate se da curs unor porniri necontrolate, urmarind banii, atentia, faima, importanta de sine, spectacolul, deci nimic esential. Gemenii, gazda ascendentului acestei teme, sunt teatrali. Ei simt pentru ca asa se cade si arata acest lucru pentru a hrani imaginea sociala pe care au preluat-o din mediu, oferita de parinti, impusa ca elementul dominant al societatii sau magnetizata pe sentimente de culpabilizare sau neincredere. Saturn se naste in Balanta in acest ciclul cu un ascendent in Gemeni si ne va hrani aceste trasaturi intr-un mod agresiv si redundant. Chiar din primele zile relatiile dintre oameni vor fi motivate de nevoia de eficienta si sustinute apoi pe tot tranzitul pe motive, necesitati, teatralitate, prefacatorie.
Un alt motiv pentru care binele si armonia nu se incadreaza in viitoarea schema sociala este cel al cuadraturilor si opozitiilor pe care Saturn le va ridica impreuna cu Pluton si Uranus, aducand, nu doar simple unghiuri, ci un careu in T, din vara lui 2010 chiar pe semne cardinale, care va produce mari modificari in structurile statale, in gandirea cetatenilor, in modul in care isi aleg habitusul, in inclinatia spre un anumit tip de hrana sau in a impune un alt tip de asociere pe care istoria ni l-a oferit de mai multe ori si pe care nu am fost in stare sa-l finalizam.
Prea ca in ultima vreme am afirmat ca traim vremuri istorice, ca vibratiile astale au un asa mare impact incat chiar si o plimbare pana la coltul strazii se poate finaliza cu un eveniment ce poate fi trecut in cartile de istorie. Demnitatea lui Saturn comporta acum modificari puternice. Pe de o parte cuadratura lui Pluton, care aduce la suprafata tot ceea ce a fost rau in istorie si acoperit din diverse motive mai mult sau mai putin obiective, iar pe de alta parte opozitia cu Uranus care va oferi prin distrugere, prin separarea partilor sau epuizarea unor resurse utilizate haotice, relocarea gandurilor, schimbarea prioritatilor, reorganizarea modalitatilor in care se stabilesc strategiile. Cu toate acestea mecanismul este mult ma amplu si mai complicat. Pluton, de la inceputul ciclului lui Saturn din 1988, a parcurs o portiune din Scorpion, toata zodia Sagetator si, iata, acum, dicteaza reasezarea noilor bazele ale lumii din Capricorn. Oricat de agresive au fost si vor mai fi inca planetele Saturn si Uranus, prin opozitiile lor, nici macar nu se apropie de vigoarea si agresivitatea unui Pluton care acum si pune in aplicare ceea ce in 1988, cand trecea prin Scorpion, planuia, pe ascuns. Este greu de crezut ca evenimentele terifiante si haotice pe care le traim sa aiba un caracter spontan, pentru ca, in Capricorn, Pluton are multe calitati, dar spontaneitatea nu este printre ele. Judecand aceste directii este usor de vazut cum, in lipsa spontaneitatilor pe planuri de anvegura, ce implica state, natiuni, regiuni, rase, se pune aceasta degringolada pe seama intamplarii, neprevazutului, eventual greselilor. Insusi motivul acestei crize, banul, valorile materiale, imprumuturile fara acoperire, aduc in centrul atentiei necesitatea unei alte baze, a unei alte abordari, ce nu poate fi pusa in aplicare fara pagube colaterale. Orice om de bun simt are un mare semn de intrebare atunci cand i se spune ca haosul, care in desfasurarea sa face numai rau si nu greseste sa mai, din cand in cand, si bine, este un efect al intamplarii.
Ceea ce traim este programat, centralizat, dictat de unul sau mai multe centre de putere care au pregatit acest eveniment din 1988, de cand Saturn si-a inceput periplu. Ceea ce nu a fost calculat si probabil ca acest element intra in categoria pagubelor colaterale este reactia omului de rand. Spectrul reactiilor pe opozitia Saturn-Uranus este centrat in jurul dorintei de revolta. Totusi cei mai multi au iesit din acest cadru, preferand sa nu se tanguiasca, sa-si accepte conditia, sa-si multumeasca viata cu putinul care il primesc. Indatorarea si reindatorarea, mentinerea intregului intr-un mecanism amplu de dominare prin frica, lipsuri si munca este un mecanism saturnian care poate aduce inteligenta la disperare prin dominarea ei de catre materie, in asa fel incat se se separe de ea insasi. In felul acesta intelegem ca tortionarii sunt si ei inclusi intr-un mecanism planetar de epurare pe ideea “pentru orice peste, exista un peste mai mare”.
Acest mecanism amplu de distribuire a predispozitiilor astrale pe mai multe nivele ii va face privilegiati pe unii si leza in mod iremediabil pe altii. Lupta pentru supravietuire si alegerile dure pe care trebuie sa le facem acum, pe acest context astral, va fragmenta tranzitul lui Saturn in Balanta in doua intervale mari si unul mic. Intervalele mari sunt 29.X.2009 – 26.I.2011 si 26.I.2001-5.X.2012, iar cel mic sunt 27.IX.2010 – 26.IX.2011 cu o faza pregatitoare de 5 luni inainte (27 mai 2011– 27 septembrie 2011) si 5 luni dupa incheiea lui (26 septembrie 2011 – 26 februarie 2012)
In timp ce intervalele mari vor mobiliza trasaturile tranzitelor la nivel de mase, impunand vietii personale modificari ca un ecou al efectelor sociale, in cel mic vointa personala poate schimba directia evenimentelor sociale si poate impune acestora o finalizate buna, corecta.
Primul interval mare este cea mai dificila parte a trazitului saturnian. Ea va include atat cele trei cuadraturi cu Pluton, cat si pe cele doua opozitii cu Uranus aducand in plan concret predispozitiile careului in T cardinal intre cei trei malefici.
In plan social aceste cuadraturi si opozitii aduc dispute intre grupari, tradari, schimbari de opinie si hotarari luate initial impotriva a ceea ce reprezinta binele, confortul, stabilitatea si curajul ca apoi, acestea sa se intoarca impotriva celor care le-au impus. Cuadratura lui Saturn cu Pluton aduce grupurilor leziuni interne, surpare din interior, conflicte interne ce duc inevitabil la reorganizarea lor sau la distrugere. Pe de alta parte tensiunea creata intre scop (Saturn) si motiv (Pluton) pot ajuta gruparile mici, interesele aflate pana acum in umbra unei organizatii sau chiar o grupare mai mica pe care destinul sa o avantajeze, din nimic, si sa o ridice la nivelul unui alt statut. Daca ne referim la dezvoltarea social-economica aceasta relatie abordata de trei ori pe pacursul unui an va pune in aplicarea intentia lui Saturn de a iesi oricum din criza in trei pasi ce vor avea asupra vietii personale urmatoarele efecte:
1. 15 noiembrie 2009 – se va constata starea insuficienta a resurselor, consumul redus de bunuri, teama sau retinerea in a aborda un nou standard de viata, neputinta de a ne incadra in normele sociale impuse contextului de criza, diminuarea confortului casnic prin reesalonarea bugetului, teama de a mobiliza rezervele.
2. 31 ianuarie 2010 – esecul in a administra bunurile si valorile in ultimile trei luni, confruntarea cu lipsuri majore, somaj, deposedare de proprietati, imposibilitatea efectuarii unor plati, revenirea la confruntari si probleme vechi legate de sanatate, educatie, dreptul la replica si accesul la un nou standard de viata. Inceputul lui 2010 este semnul unei lupta intre generatii si a unei scindari survenita pe antagonismul celor doua forte (scopul si motivul) in care fiecare vor incerca separat sa aduca solutii.
3. 31 august 2010 – vor fi vizibile primele solutii impotriva crizei de identitate, a crizei economice si primele momente de liniste in ceea ce priveste planul de viitor. Solutiile mari par sa lezeze viata privata de aceea a doua jumatate a anului 2010 va pune la indoiala valabilitatea solutiilor aplicate in prima jumatate a anului si va cauta din nou vinovati. Daca pe 23 august 1944 ne-am patat obrazul tradandu-ne aliatii, acum ne vom pata din nou constiinta, tradandu-ne intre noi pentru ca adevarul, care spune ca solutiile aplicate in jumatate a anului au fost bune, este de fapt un lup imbracat in haine de oaie. Cei care vor sustine acest lup vor miza pe rezultatele vizibile, pe efecte benefice ce s-au produs in ultima perioada. Va fi insa greu de convins ca o alta solutie ar fi adus o schimbare mult mai buna.
Al doilea interval mare, mai putin agresiv decat primul aduce o pace trista, saraca in informatii si in valori, neputincioasa in a duce mai departe mesajul primului interval. In felul acesta solutiile lui 2011 vor fi noi, inedite, extrase parca dintr-o carte abia tiparita si scrisa de un autor excentric sau nebun. Fiind intr-o deriva a constintei si abia dezmeticiti dintr-o furtuna a alegerilor, nepasarii, indulgentei, neputintei, lipsurilor, deposedarilor, solutiile lui 2011, indiferent ca au fost calculate dinainte, impuse prin tehnici elaborate de manipulare sau intamplatoare, vor fi acceptate. Retrogradarea lui Saturn din perioada 26 ianurie – 13 iunie va fi edificatoare in acest sens si va avea un varf al dezordinii sale, un debuseu, dar si un Calcai al lui Achile in sfarsitul lunii martie, in care Saturn retrograd il intalneste din nou pe Jupiter la un duel. Duleul este sangeros, dar pe cine va mai interesa! Deja nu vom mai putea face nimic, deja nu vom mai putea schimba nimic din ceea ce ni se infatiseaza.
Daca se spune ca justitia este oarba invocandu-se aceasta metafora pentru a scoate in evidenta caracterul ei impartial, acum, cand Jupiter si Saturn se vor opune pentru a treia oara cu Saturn in exaltare, justitia pare sa primeasca lovitura cea mai puternica devenind oarba nu pentru a fi impartiala, ci din interes propriu pentru a-si salva pielea.
Ambele intervale impun o modificare neobisnuita a meselor de aer, a aerului fizic, dar si al celui esoteric, aducand leziuni pe mental, decizii, echilibru, dreptate si cautarea adevarului. Daca in 2010 cautarea adevarului poate aduce la lumina vestigii istorice importante din perioade infloritoare ale omenirii, fara insa a edifica asupra unor neclaritati istorice, in 2011 si 9 luni din 2012, deriva astrala a configuratiilor va putea sa aduce un deznodamant trist al unor demersuri impuse de intreg ciclul saturnian inceput in 1988.
De partea cealalta, viata privata va fi puternic afectata in intervalul mic al acestui tranzit (27 septembrie 2011 – 26 septembrie 2011) acumuland ceea ce societatea nu poate digera. Apelul la forta individuala, la rezistenta fiecarui, la puterea omului de a renunta la strictele necesitati, la calatoriile mult dorite, la agoniseala de o viata sau la visele cele mai indraznete va impune asupra vietii private, in intervalul indicat, o reintoarcere la primitiv. Pentru unii intoarcerea la primitiv insemna a-si vinde sufletul si a oferi la un pret de nimic cele mai valoroase calitati spirituale ce ar salva sufletul de la ignoranta, altora insa revenirea la o forma vulgara de existenta le poate aduce un comportament agresiv, antisocial, vizibil prin agresivitate fizica si verbal, minciuna, furt s.a. Cuadratura lui Saturn cu Axa Dragonului ii va face pe multi astrologi sa surada fara a avea ceva de spus. Teama ca informatia se evapora, ca nimic din ceea ce am facut, gandit, muncit, acumulat nu mai conteaza va cobora nivelul si unii se vor speria de duritatea acestui aspect, altii, asa cum am mai vazut in ultimii ani, vor vinde iluzii amintindu-ne de Paradis, prosperitate, bine si alti fluturi care le ies din cap. De la cuadratura la sextil, relatia lui Saturn cu Axa Dragonului aduce schimbare prin transformare. Bulversarea va fi cu atat mai vizibila pentru ca acest interval mic se suprapune peste cele doua intervale mari si vom avea impresia ca modificarea starii de fapt a socialului este impusa de o buna organizare a vietii personale, ca rezistam mai bine pentru ca nu mai risipim banii, ca avem mai multi amici, prieteni sau cunoscuti pentru ca ne temperam orgoliul si de tinem de reguli morale importante, ca muncim mai mult sau impartim cu caldura cea ce castigam. Nici pe departe nu poate fi asa! Transformarea vietii personale si devenirea sociala sunt notiuni diferite, iar acum amestecandu-le nu facem decat sa ne inecam si mai mult mintea.
Alchimia interioara pe care o vom parcurge cu Saturn in Balanta in intervalul septembrie 2010 – septembrie 2011 va fi declansata de opozitiile pe care Saturn le va implini cu Uranus si Jupiter in conjunctie. Conjunctia celor doua planete care se va realiza la grad perfect pe 6 iunie 2010, pe aceeasi axa Berbec-Balanta, cand Uranus, abia a intrat in acest semn, va scoate la lumina adevaruri care dor, care au fost ascunse, caustice, deteriorate care, daca ar fi fost spuse in trecut, ar fi inclinat balanta. Aceste adevaruri vor produce schimbari majore in comportament si gandire si vor impune o alta raportare la societate decat a fost facuta pana acum. Haosul va avea in nemultumire un scop, iar in vanatoarea de vrajitoare un etalon. Daca am indraznit sa privim in jur cu un aer de superioritate, ecoul acestui gest se va intoarce cu deconsiderare si anulare de valori. Adevarul, cel care ar trebui sa se sustina pe sine prin calitatea sa indubitabila, atunci cand este pus in acelasi vas cu Saturn – timpul, se neaga pe sine si invoca, in mod echivoc, circumstante atenuante.
Din tot tranzitul lui Saturn, 2010 este cel mai dificil an, pentru ca incepe cu un deficit energetic pe dreptate, frumusete, adevar, si se desfasoara cu incercare, conflicte interioare si exterioare in acelasi registru al combatitivitatii, neglijentei, iresponsabilitatii, desconsiderarii, umilintei si in mod paradoxal, cu aceste pete pe corpul social vom avea pretentia sa fim respectati si apreciati. Facand o comparatie, suntem la 10 metri sub pamantul pe care este amplasat podiumul si avem pretentia sa fim elogiati asemenea medaliatilor doar pentru ca suntem geografic alaturi de ei si nu in tribune.
Iluzia binelui va fi usor speculata in timpul acestui tranzit, in realitate vom trai mai rau, chiar daca Pluton in tranzit va face un trigon la Pluton din tema de referinta a Romaniei. Saturn din casa poporului va leza valorile traditionale atat de tare incat nu mai este mult pana cand ne vom numit copii John in loc de Ion, Pierre in loc de Petru, Andrée in loc Andreea, pana cand ne vom desconsidera originea, pentru ca prezentul nu cere note la istorie, iar bikini sau emo sa inlocuiasca lectura, studiu, puritatea emotiilor, prietenia, sentimentele materne sau sacrificiul.
Saturn in Balanta ne va pune la incercare toate aceste valori si ne va spune ca incepand cu 2011 vom intra intr-un proces de uitare a ceea ce am fost. Fie ca vom fi “ajutati” pentru asta, fie ca va fi alegerea noastra, tentatia si iluzia vor face o casa frumosa si buna, una chimica incalzita cu LSD sau hasis sau castigata la ruleta.
Exista un lucru bun pe care il putem face pentru a pasi aceste predispozitii, pentru a ne implini viata si a nu cadea in uitare sau deziluzie: sa iubim tot ceea ce am fost si ceea ce vom deveni. Spiritul nu ia cu el nimic din valorile acestei lumi, iar Iluminarea nu se sprijina pe efortul corpului si nici pe chinuirea sau incantarea lui. De aceea oricat de dura este suferinta care ne intuneca mintea, oricat de puternice sunt fortele de tortura sa ne amintim ca vocea spiritului produce ecou tot in lumea spirituala si ca binele si raul nu au fetele pe care ni le arata acum destinul. A intelege ca suferinta intervine prin debarasare de atasament inseamna si intelegerea valorile magice ale Balantei care schimba lumea fizica si pe cea spirituala intr-un bazar terifiant unde drept comerciati sunt orci, spiridusi sau vrajitoare, iar pe tarabe chipuri ale celor dragi. Sa iubim aceasta lume si sa o respectam amintindu-ne de ea nu pentru a o nega, ci pentru ai transfigura chipurile pe care demonii, carora le-am dat viata, sa nu le mai poata vinde prin piete, targuri sau balciuri cu scamatori si saltimbaci!
„Saturn în Balanţă 29 octombrie 2009-5 octombrie 2012”
Iţi mulţumesc tare mult pentru cea mai completă şi profundă analiză astrologică a tranzitului saturnian prin semnul Balanţei …unică, inegalabilă şi foarte utilă.
Mulţumesc..
Cu mult drag…
Buna seara.
Excelent articol. Este prima oara cand va vad noul format, foarte bun si expresiv.
Sunt o balanta nascuta pe 20.10.1979 la ora 15.44 in Constanta, si inddraznesc sa ve cer opinia vis-a-vis de timpurile ce ma asteapta. Bineinteles la modul general/
Va multumesc oricum, si ma bucur ca v-am regasit.
Este extraordinara analiza tranzitului saturnian prin balanta. Desi atat de incarcata de semnificatii incat simt ca trebuie sa reiau lectura. In legatura cu Saturn, trebuie sa-mi marturisesc o afinitate speciala cu El. Era sa spun electiva si poate nu gresesc. Sincera sa fiu, daca puteam sa decid un astru cu influenta 1 pe harta mea, nu cred ca l-as fi ales pe Seniorul Negativ al Karmei, asa cum i se spune lui Saturn. Dar el are acest rol si eu trebuie sa ma supun.
Ceea ce vreau sa-ti spun draga G, stimate domn Coser, este ca Saturn este VIU. Un Personaj. L-am vazut cu ochii mei intr-o pictura, intr-un atelier, in Germania. Am dat de el acolo in panza si am stiut. Am strigat de i-am lasat pe toti cu gura cascata: „Asa-i Saturn!”. Nimic rational in gestul meu. Si totusi, indubitabil! O Revelatie! I-am vazut culorile. Le port in perioada „rece” a anului. Avea trei chipuri in acel tablou: Naprasnic. Bland. Sacrificand ceea ce iubea mai mult! O intamplare pe care, din decenta sau discretie, nu o voi descrie acum, a facut ca cel ce i-a dat viata in acea pnaza, sa-l si rapuna. A facut panza bucati, incercand sa-l impiedice pe Saturn sa o sacrifice pe cea al carei chip, foarte usor recognoscibil, concura la ipostaza de victima. Pictorul respectiv este nascut in zodia balantei. De cand Saturn a intrat in casa identitatii lui ma gandesc ca nu va avea incotro: trebuie sa-l scoata iarasi la lumina cu orice pret. Chiar cu pretul sacrificarii „Anei”. Saturn castiga intotdeauna, nu-i asa? In ecuatia asta Ana imi pare neglijabila. Dar cand Saturn va trece peste ascendentul pictorului nostru (foarte curand) si cand ascendentul anual al acestuia va fi in casa a 8-a, ce se va intampla cu EL?
Dincolo de aceasta poveste adevarata, ma intreb daca nu ne-am putea intalni odata, noi toti cei care-ti frecventam site-ul si istoria de viata, fata-n fata, sa-ti punem toate intrebarile care rasar in mintea noastra privindu-te in ochi?
Tot eu,
Lav
Da, ceea ce ai descris poate fi o ipostaza a lui Saturn.
Cat despre intalnire, da cred ca este posibila, doar ca nu stiu cand… Pana atunci ne intalnim periodic aici si ne oferim unii altora puseuri de viata asa dupa cum sta scris undeva, in ceruri.
” Saturn in Balanta” e un dar minunat pe care tu, Gheorghita, il oferi cu alesa caldura si generozitate si pe care eu il primesc cu multa recunostinta.
multumesc frumos
Este foarte dificil sa anticipezi corect deciziile cerute de un tranzit saturnian. In ”cutia neagra” a memoriei mele au ramas doua mari semne de intrebare fata de deciziile pe care trebuia sa le fi luat pe anume tranzite saturniene… Ma refer la tranzitul lui Saturn din anii 1988-1990 (tranzit soldat in existenta mea cu greseli fundamentale, dar si cu nasterea unui ideal de elevare in spirit; ideal pentru care de-a lungul timpului am facut numeroase sacrificii… dar de care nici pe departe nu am reusit sa ma apropii…). Cel de al doilea tranzit al lui Saturn care m-a marcat fundamental a fost cel din anii 2006-2007, ani in care din cauza atasamentului fata de orgoliu si de anumite valori… am ratat o mare sansa…
Si iata-ma in fata tranzitului saturnian din Balanta, tranzit care realizeaza aspecte armonice cu cele mai nevralgice tranzite saturniene ale existentei mele…
DVS, D-le Coser ne-ati facut un dar nepretuit prin aceasta analiza atat de rafinat elaborata… dar parca intuiesc… ca iarasi si iarasi (eu) voi intelege adevaratele semnificatii ale profetiei abia DUPA CONSUMAREA EVENIMENTELOR…
Am citit si rascitit analiza domnului G. De multe ori, in momente de deruta dau click pe material si iar il mai citesc. Nu am cunostinte de astrologie insa caut sa simt ce contin propozitiile acestui bun prieten care are grija de noi, avertizindu-ne, adica domnul G. Merg pe intuitie. Cumva inteleg fara sa stiu nimic din grade si planete. Rezonez foarte puternic cu analizele oferite aici insa, asa cum am citit aici mai sus un comentariu, tare ma tem ca voi pricepe cu adevarat abia,,,,,, dupa consumarea evenimentelor. Recomandarile de final, general vorbind, sint foarte potrivite. Aplecati-va, va rog, spre nestiinta mea si dati-mi o precizare: care sint anii saturnieni? din citi in citi ani? Apoi, cum se face numerotarea? numeri anii de la nastere pur si simplu sau mergi asa: de la 1 la 2 este un an; de la 2 la 3, al doilea an; de la 3 la 4 este al treilea an, etc. Daca imi oferiti aceste detalii as putea si eu sa imi „vad” lectiile neinvatate si pe care Saturn mi le da iar si iar, ca sa le invat. Va multumesc si multumesc si iarasi multumesc, domnule G. cu drag, dana
Dana, daca te referi la ciclul saturnian atunci el are o periodicitate de 29,5 ani, daca insa te referi la perioade mai mici, la cele 12 fragmente date de trecerea lui prin cele 12 zodii atunci acestea au o durata medie de 2,5 ani. Eu insa nu ma impac deloc cu aceasta valoare medie, pentru ca media este o notiune artificiala, ea nu exista in natura si tocmai de aceea este important sa stii cat face Saturn in fiecare zodiei, adica sa stii cand intra si cand iese din zodie. Saturn si cu Jupiter sunt cei mai importanti indicatori in stabilirea semnelor de generatie. Daca intuitia ta ti-a spus ca atunci cand vrei sa identifici perioade din viata trebuie sa bati la poarta lui Saturn, atunci ai o intuitie foarte buna. Multi orbecaie in identificarea semnelor de generatie, dar ele sunt definite de un tranzit de 2 ani si cateva luni a lui Saturn la care se adauca mici variatiuni impuse de trecerea lui Jupiter in acest interval prin 2-3 semne. Spre exemplu, acum Saturn este in Balanta si Jupiter in Varsator si avem de-a face cu generatia Saturn in Balanta – Jupiter in Varsator. Evident ca exista si interferente impuse chiar de Jupiter, atunci cand Jupiter si Saturn nu-si schimba in acelasi timp zodia. Aceste zone de interferente ne permit noua sa identificam elemente comune, de legatura, de exemplu intre indivizi nascuti, spre exemplu in septembrie 2009 (Saturn in Fecioara – Jupiter in varsator) cu individiz nascuti in Noiembrie (Saturn in Balanta – Jupiter in Varsator) prin intermediul lui Jupiter. Delimitarea de 365 de zile, respectiv 366 de zile din patru in patru ani, este ciclul solar, cel al identitatii personale, al lui „eu vreau„. Cresterea si descresterea lui „Eu vreau” implica patru puncte cardinale, echivalentul a celor patru evenimente cosmice (doua echinoctii si doua solstitii) si el stabileste: conceptia(Berbec), nasterea (Rac), maturitatea (Balanta), moartea (Capricornul). Cand cauti solutii intr-un astfel de interval atunci trebuie sa te uiti obligatoriu dupa Soare. Daca solutiile pe care le cauti tu sunt impuse de Soare si nu de Saturn atunci durata evenimentelor va fi de un an. Daca incerci sa identifici mai multe nivele ale fiintei, adica sa nu mergi pe instinct, avantaj imediat, stralucire prin combustie directa, ci evolutie prin gandire, autocunoastere, experimentare, sublimare, alchimie interioara atunci vei folosi alte planete si cu cat acestea sunt mai departe de Soare – adica de instinct – ele vor mobiliza valori din ce in ce mai sensibile cu care se lucreaza din ce in ce mai greu… Aceasta latura a astrologie este deosebit de dificila daca vrei prin aceste concluzii sa te ajuti sau sa ajuti pe altii, daca nu atunci este un instrument perfect pentru speculatii.
Am citit nauca analiza pentru saptamina urmatoare si inima mea se bucura ca intelegeam, pe masura ce coboram spre ultima zi, adica 22 noiembrie. Ai prezentat, ca de obicei, o analiza magnifica insa acum, pentru mine s-au deschis mai multe portite de intelegere fata de alta data. Mai apoi, am intrat aici, sa vad daca „am ceva”. Iti multumesc ca ai avut rabdare pentru mine. M-am dus spre Saturn poate si din pricina ca sint varsator( sau cum se spune, am soarele in varsator) dar mai mult fiindca il stiu ca este un mare dascal. Si vine din cind in cind sa te verifice daca ti-ai facut temele. Daca nu, te pune iar la treaba. Am mai citit undeva ca, daca nu inveti lectia in mai multe rinduri, satul de ignoranta ta , Saturn te elimina din joc. Mi-a ramas in minte chestia asta si m-am cam speriat pentru ca, scria acolo, te poate elimina de tot. De citit, te citesc pentru mine, pentru sufletul meu. Si prefer evolutia prin gindire, autocunoastere etc. Simt cu toata fiinta ca asta e calea mea. In fine, mi-ai bucurat seara. Multumesc si sa ne mai auzim cu bine. cu drag, dana.
„Am mai citit undeva ca, daca nu inveti lectia in mai multe rinduri, satul de ignoranta ta , Saturn te elimina din joc.”
Hm, nu as fi atat de categoric! Parerea mea, ce poate fi inteleasa si din acest articol, este ca duritatea lui Saturn nu vine din intransigenta, adica din „ori asa, ori asa”, ci masura si rabdare, doar ca maleabilitatea lui ne este straina intelegerii noastre. De asta percepem vibratia lui ca fiind dura, impenetrabila sau aducatoare de ghinioane, de asta il consideram un malefic. Cel care invata lectia lui Saturn simte si vede lumea cu alti ochi si constata ca niciodata intelegrea si cunoasterea nu sunt suficiente.
Daca nu inveti lectia lui Saturn prima data, el se intoarce in tema ta cu un semn, cu un marcaj, adica devine retrograd in viata urmatoare. Daca nici prin retrogradarea nu inveti ce trebuie atunci Saturn preda stafeta lui Neptun care iti invaluie lumea si, daca tot vrei sa fugi de adevar, Maestrul Iluziei – Neptun – te ia sub aripa sa protectoare si iti arata ca drumul, pe care vrei tu sa mergi si care s-a dovediti a fi diferit de ce indica Saturn, este plin de dezamagiri si extrem de dureros.
Saturn nu te elimina din joc si nici nu te lasa in urma. Sanctiunile, penitenta ce survin din interactiunile dizarmonioase cu aceasta planeta sunt unduiri, modulatii impuse de dificultatea de intelegere, lipsa de vointa, ignoranta care ne apartin.
„Daca nu inveti lectia lui Saturn prima data, el se intoarce in tema ta cu un semn, cu un marcaj, adica devine retrograd in viata urmatoare. Daca nici prin retrogradare nu inveti ce trebuie, atunci Saturn preda stafeta lui Neptun care iti invaluie lumea si, daca tot vrei sa fugi de adevar, Maestrul Iluziei – Neptun – te ia sub aripa sa protectoare si iti arata ca drumul pe care vrei tu sa mergi si care s-a dovedit a fi diferit de ce indica Saturn este plin de dezamagiri si extrem de dureros.”
Si daca Saturn este direct, dar in exil (Rac) si in opozitie cu Luna, la randul ei in exil (Capricorn), iar Neptun este retrograd in Sagetator si in cuadratura cu dispozitorul sau, Jupiter in Pesti? Ar mai fi de spus ca Saturn si Luna sunt implicate intr-o configuratie de cruce cardinala (impreuna cu Venus din Berbec si Pluton din Balanta) peste care se va suprapune careul cardinal in T de anul viitor. Acest careu se va transforma si el in cruce atunci cand Luna va trece prin Rac… iar daca in astrograma natala, crucea cardinala are un sextil si un trigon prin care sa descarce tensiunile, am senzatia ca cea din tranzitul lui 2010 nu mai ofera asemenea „supape”.
In mod paradoxal, singura siguranta a Sinelui natal o ofera tocmai Maestrul de Ceremonii/Iluzii care – din casa 1 – estompeaza timp, spatiu si sacrificii pamantene si, prin gratia trigonului cu insasi Doamna Gratie (Venus), trezeste mica sa bucatica de constiinta universala pe care i-o depune ofranda Mariei Sale Jupiter, la randul sau aliat tot printr-un fericit trigon cu (de obicei inflacaratul) Marte, de data aceasta inecat si el in blandele emotii cancerine (de unde trimite sageata otravita tot catre biata Luna).
Cer indurare Marite Saturn, luciditate Sir Pluto si pace Lord Uranus pentru un 2010 CU DRAGOSTE!
In anul 1989 Saturn m-a scos la tabla si m-a prins cu lectia despre rabdare,toleranta,iluzie si cumpatare,neinvatata.M-a tinut in picioare tot anul,m-a interogat,m-a lovit ,iar spre sfarsitul anului mi-a oferit doua lucruri:9 ani in care sa ma redresez si sa invat cum se cuvine lectia respectiva,si un alt sot (care a inteles ca o lectie asa bine invatata poate fi folosita in interesul sau si al familiei sale).Nu stiu unde era Saturn cand m-am casatorit prima oara(1979,6 oct),nici cand am divortat(1989),dar stiu sigur ca era cu ochii pe mine cand m-am casatorit a doua oara(1999,iunie 28) pentru ca mi-a oferit posibilitatea de a aplica ceea ce nu am stiut sa aplic in prima casatorie(lectia cu pricina).Nu fug,nu plang pentru ca simt ca trebuie sa-mi depasesc Karma.Sunt Balanta cu ascendent in Balanta(30.09.1956).Eu sper ca cei de langa mine sa aprecieze,in cele din urma,corect,avantajele lectiei mele date de Saturn.Am uneori impresia ca am gresit sala de clasa si nu intamplator.Am dreptate,prieten drag?
Invatarea lectiei lui Saturn, ca si in cazul altor planete, este deosebit de importanta. Elementul particular pe care il percepe acela care a asimilat un mesaj astral saturnian, pastrat in asteptarea intelegerii sale, este aptitudinea. Aceasta calitate, nascuta din combinatia dintre disponibilitate si putere, ascunde in ea libertatea de a actiona dupa reguli care par ca sunt in afara conditionarilor. A fi apt sa faci ceva, nu inseamna numai a putea, ci si a vrea, a dispune de o libertate de alegere si a simti efervescenta unei creatii ce pana atunci a fost necunoscuta. Unii isi descopera aptitudini noi, altii si le constientizeaza pe cele pe care le aveau deja, dar in ambele cazuri invatarea lectiei saturniene confera dreptul de a uza de o aptitudine dupa bunul plac. Tocmai de aceea depasirea etapei Saturn necesita familiarizarea cu etapa Chiron, ce ne invata ca nu a sti, a putea si a vrea reprezinta totul, ci a le supune pe acestea necesitatii de a se preschimba, sublima in virtuti. Asa descoperim etapa Uranus si doar asa putem intelege ce inseamna sa simti universal. Astfel, este simplu de inteles de ce nu faima, recunoasterea sau dominarea sunt indicii ale evolutiei sau progresului, ci racordarea impulsurilor la elementele de destin particular, la propriul mecanism, la propriul ceas.
In cazul tau, Angelica, a simti ca nu esti in locul si in timpul potrivit inseamna ca nu dispui inca de constiinta aptitudinii si nu te anima inca puterea si libertatea de a uza de ele dupa bunul plac. Cu siguranta acest sentiment a aparut pentru ca nu ai cautat raspunsul acolo unde trebuie. Karma nu este o povara, o greutate care ne-o pune cineva in spate, ci este un mecanism care creeaza si acumuleaza valori ce devin poveri atunci cand nu ne sunt utile. De aici trebuie pornit cu intelegerea karmei si tot de aici cu depasirea ei!
Buna ziua,
un prieten mi-a recomandat sa citesc articolele dumneavoastra deci iata-ma aici
eu sunt de felul meu o pragmatica dar in legatura cu astrologia cred ca ar trebui sa meditam ,macar sa nu fortam anumite lucruri in anumite perioade
sa nu se supere nimeni pe mine dar cred ca soarta este in mainile Lui Dumnezeu si tot ce primim de la El este pentru ca asa este hotarat peste vointa noastra
cum le primim asta tine de fiecare in parte si nu putem sa ne punem in locul nimanui chiar intr-o situatie perfect asemanatoare
acum va deranjez cu o mica intrebare
de ce eu fiind Leu ca zodie nu ma regasesc in general decat in putine trasaturi ale acestei zodii iar ascendentul meu este diferit (unii spun ca este capricorn, iar altii ca este scorpion)
daca va ajuta va spun data de nastere
22 august 1956 ora 14
ma scuzati pentru aceasta intrebare care poate vi se va parea copilareasca dar dupa ce am citit articolul de mai sus am considerat ca dumneavoastra aveti o viziune mai profunda si am indraznit
va multumesc anticipat si va doresc o zi cat mai placuta !
Irina,
luand in considerare locatia IP-ului de la care ai postat acest comentariu (Iasi), pentru ca nu ai indicat si locul nasterii, ascendentul nu poate fi decat in Sagetator. Cine iti spune ca ar fi in Capricorn greseste foarte tare. Pentru orice locatie din tara noastra la ora 14:00 ascendentul nu poate fi in Capricorn. Pentru partea de nord a Moldovei ascendentul este situat in primele 5 grade ale zodiei Sagetator.
Buna ziua tuturor,
va multumesc mult domnule Coser pentru raspuns si mai ales pentru intelegere…da ,am omis sa spun ca sunt nascuta in Iasi
mai indraznesc o intrebare
are influenta faptul ca sunt nascuta in 22 ,zi care incheie zodia?
va intreb acest lucru pentru ca aceasta zi dupa unii este de fapt ziua care incepe Fecioara…zodia Leu incheindu-se in 21
ca o gluma eu totusi m-as simti mai bine in Leu sa pot spune in continuare la toata lumea ca sunt codita de Leu si deci sa fie cu bagare de seama sa nu calce pe ea
va multumesc inca odata , va doresc o zi frumoasa si sa poate Saturn o sa fie ingaduitor cu noi
„Unii isi descopera aptitudini noi, altii si le constientizeaza pe cele pe care le aveau deja, dar in ambele cazuri invatarea lectiei saturniene confera dreptul de a uza de o aptitudine dupa bunul plac. Tocmai de aceea depasirea etapei Saturn necesita familiarizarea cu etapa Chiron, ce ne invata ca nu a sti, a putea si a vrea reprezinta totul, ci a le supune pe acestea necesitatii de a se preschimba, sublima in virtuti. Asa descoperim etapa Uranus si doar asa putem intelege ce inseamna sa simti universal. Astfel, este simplu de inteles de ce nu faima, recunoasterea sau dominarea sunt indicii ale evolutiei sau progresului, ci racordarea impulsurilor la elementele de destin particular, la propriul mecanism, la propriul ceas.”
Analizandu-ma, cred ca actualmente ma aflu undeva intre etapa Chiron si Uranus: nu sunt convinsa ca am integrat perfect mesajul lui Chiron, in acelasi timp am inceput sa il deslusesc pe cel al lui Uranus, desi nu i-a venit inca vremea sa fie pus in practica decat intr-o forma incipienta. Lectia lui Saturn a fost superba la vremea ei (adica revolutia acestuia) si intr-adevar a adus constientizarea aptitudinilor si luciditatea de a le folosi cu un temei anume si nu doar de dragul de a le folosi sau de a demonstra ca ele exista pentru capacitarea propriului Ego.
Insa cel care ma pune pe ganduri este Pluton: de acum si pana la incheierea tranzitului prin Capricorn imi va atinge printr-un aspect major sau altul (conjunctii, cuadraturi sau trigoane si un singur sextil) 9 planete din 10 natale plus Chiron si Lilith; doar Neptun scapa tura asta. Indraznesc sa va cer un indiciu pentru a-i putea descifra mesajul, domnule Coser. Promit sa il tratez cu intelepciunea si echilibrul cerut de actualul tranzit al lui Saturn prin Balanta.
P.S.: Din buchetul de aspecte pe care il face Pluton cu planetele natale mi-au scapat opozitiile, dintre care una (cea cu Saturn) este in plina desfasurare.
Domnule Coser,
Mi-as dori tare mult sa pot cumpara cartea dvs.”Astrologia,o terapie moderna” si nu o gasesc in nici o librarie on-line.As suna la editura dar,avand in vedere ca a aparut cu doi ani in urma,ma tem ca voi starni hazul pe care-l starnesc intarziatii usor dezorientati.Intelegeti ce vreau sa spun.Ce ma sfatuiti sa fac?De cand v-am descoperit traiesc intr-o lume mai frumoasa,iar sufletul meu este plin de lumina si intelegere.Va multumesc pentru tot!
Angelica,
suna la editura si comand-o. O vei primi prin posta cu plata ramburs. Chiar daca au trecut trei ani, editura trebuie sa o aiba pe stoc la pretul stabilit de mine – 49 ron. Intelegerea pe care am avut-o cu ei a fost aceea ca banii care se obtin din vanzarea cartilor sa fie folositi pentru reeditare. Din acesti bani un procent mic revine editurii pentru tiparit si pentru punerea in vanzare. Eu nu am luat niciun leu de la editura tocmai ca acesti bani sa poata fi folositi la reeditare. Astrologia pentru mine nu este o afacere, nu va fi niciodata, indiferent de situatie, conjunctura sau conditionari.
Domnule Coser,
Am sunat la editura,am comandat cartea si am fost asigurata ca o voi primi luni sau marti prin curier.Va multumesc foarte mult pentru indrumare si pentru promptitudinea cu care mi-ati raspuns! M-am trezit la 3 noaptea hotarata sa am aceasta carte.Am cautat in multe librarii on-line si, descurajata,am interzarit o singura posibilitate-ajutorul din partea dvs. Doamna de la editura era foarte uimita de numarul mare al comenzilor si m-a intrebat ce contine aceasta carte.I-am oferit cate detalii am putut eu care nu cunosteam decat partea de prezentare a continutului cartii.M-am bucurat ca un copil.Cat de fericit trebuie sa fiti oferind bucurii atator oameni!Va doresc multa sanatate!
„Cat de fericit trebuie sa fiti oferind bucurii atator oameni!”
Foarte fericit, multumit si implinit!
Ma bucur foarte mult pentru tine! Sa o studiezi cu placere!
Desi Saturn este retograd in zodia mea(Balanta),ieri am avut o zi fasta-am primit cartea dvs.Un regal !Abia astept ragazul de a ma apropia de ea cu mintea si sufletul.Va multumesc!Voi reveni cu cateva informatii despre „Marele An” imediat ce ma intorc la calculator,in cursul zilei de azi.Va doresc o zi luminoasa!
Comentarii,splendide.Raspunsuriie la fel.
Va multumesc,
Despre „Marele An”si despre volumele in care este analizat voi aduce amanunte,asa cum am promis,dar nu acum ,pentru ca acum ma preocupa intens ideea trecutului;dar nu trecutul de acum,din aceasta viata,ci cel de care nu ne amintim.Daca nu ne cunoastem trecutul,nu ne putem construi prezentul si nu ne putem trasa viitorul in sensul „invatarii lectiilor”.De ce trebuie sa fie totul invaluit in uitare si intuneric,iar noi,bieti trecatori prin acest timp,sa bajbaim incercand a ne regasi?! Eu cred ca ,daca fiecare om si-ar cunoaste vietile anterioare,si-ar putea canaliza vointa,mintea si sufletul spre indreptarea greselilor;poate ca lumea ar fi mai buna ;sau nu trebuie sa fie mai buna?! Am incercat sa-mi aflu „trecutul” folosind informatiile trunchiate de pe alte sit-uri,dar nu am facut altceva decat sa ma afund si mai tare in mister.Sfatuiti-ma,va rog din suflet,domnule Coser,ce sa fac?pe cine sa intreb?cat timp sa-mi mai frang mainile a neputinta?Poate imi veti spune ca voi gasi raspunsul in mine daca sunt atenta,dar,credeti-ma, am incercat si nu l-am gasit.Noapte instelata,prieten drag inimii mele!
Buna seara tuturor, vreau si eu sa aflu numele editurii, numar telefon, etc. unde pot comanda cartea domnului G. Multumesc.
Editura Stef, Iasi, 700705, Bd. Carol I nr. 8, parter (sediul Academiei Române – Filiala Iaşi). Tel/Fax: 0232-216829, 0745236413.
Buna ziua,
Remarcabil!
Intamplarea sau poate lectia pe care ca un elev sarguincios incerc sa o invat, ma facut sa citesc articolul dumneavoastra. Generos gest mai ales
intr-o lume in care tot mai multi oameni dau dovada ca au un singur „instrument” la ei in voiajul vieti.
Nu pot decat sa sper ca din dulcele targ al Iasilor, cred ca am dedus corect, vom mai afla in continuare „ceva” care sa ne poata ajuta…..”Sa iubim aceasta lume…” Sunt convinsa ca acest „ceva”, data fiind esenta si fragezimea aspectelor invocat, depinde in mod evident si de noi.
Buna ziua , Sunt o capricoarna nascuta pe data de 2.01.1962 in buzau, as dori si indrasnesc sa va cer opinia dumneavoastra vis-a-vis de timpurile care ma asteapta.
Binenteles la modul general.
Unde o fi fost Saturn cind m-am maritat?
Oricum ,va multumesc mult si ma bucur nespus ca am putut sa va regasesc.
Cu stima si respect,
Buna ziua,
Sunt Balanta nascuta pe 27.09.1976 si am citit articolul dumneavoastra.M-a facut sa vibrez cu mine insumi si mi-a dat speranta ca nimic nu se pierde cand e vorba de spirit, lectii de viata.
Singurul meu regret este ca nu imi cunosc ora de nastere si de aceea nu pot sa determin cu exactitate ascendentul. Intrebarea este ; ce este de facut?
Multumiri si ganduri numai de bine!
Buna ziua,
Sunt atrasa de astrologie si am citit cu interes articolulu dvs. d-le Coser.Este admirabil cum puteti interpreta semnificatiile tranzitelor planetelor.N-am sa ajung niciodata la acest nivel.De aceea, va rog,daca se poate, sa-mi spuneti si mie ce-mi aduce Saturn in balanta?Sunt nascuta pe 18-10-1965,am ascendent fecioara.As vrea sa stiu daca este posibil sa-mi schimb locul de munca si daca o relatie de colaborare imi aduce o schimbare fericita in viata.
petrovai catalin
19-octombrie-1982
ora 06:30 am
satu-mare jud.satu-mare.Daca ma puteti ajuta cu astrograma si interpretarea iei ptr partea profesionala si financiara.momentan simt un dezechilibru total. va multumesc si astept un raspund din partea dumneavoastra.O zi buna, Catalin
buna ziua;
am auzit ceva zilele astea cu saturn ce trece in scorpion;
eu sunt o balanta din 4 oct. ’68.
e bine sau nu?
Pentru toti cei nascuti in zodia Balanta este de bine pentru ca scapa de o presiune, o greutate teribila care ii motiva sa ia parte la evenimente sociale pe care nu le-au placut, nu le-au agreat. Eliberandu-se de o povara balantele se vor simti libere sa-si puna in aplicare planurile pe care si le-au tot facut in ultimii trei ani. Unele vor reusi, altele vor beneficia de liniste in sectoarele care le-au solicitata cele mai mult si, poate, asta inseamna chiar mai rau, pentru ca ar putea insemna retrogradarea lor ori mentinerea intr-o pozitie secunda. Saturn in Scopion le invita sa puna in aplicare un plan de administrare, de valorificare ori de extensie a ceea ce au acumulat cu sau fara voia lor in utimii trei ani. Daca s-au plans in ultimii ani ca le este greu si ca au atins o valoare maxima a efortului, aspectele delicate ale vietii ce vor urma le vor face sa regrete ca nu au facut inca un mic efort sa se mentina pe linia de plutire sau se ridice. Balantelor nu le place munca de jos si nici efortul sustinut si de aceea sa se pregateasca pentru o perioada care ii va solicita in sensul acesta.