A serious Man (2009)

Este anul 1967 si evreul Larry Gopnik, profesor de fizica la o universitate nord-americana, simte ca viata lui personala si profesionala se duce pe apa sambetei. Dupa ce sotia lui Judith il anunta ca intentioneaza sa divorteze si sa se mute impreuna cu colegul lui de serviciu Sy Ableman, Larry Gopnik trebuie sa isi adune toate fortele pentru a continua sa fie tolerant cu fratele lui Arthur, care este incapabil sa isi gaseasca un loc de munca si pare sa fi prins radacini pe canapeaua lui. In plus, fiul sau Danny consuma marijuana si are un comportament indisciplinat la scoala, iar fiica lui Sarah ii fura bani din portofel pentru a face o operatie estetica la nas. Ca si cum aceste probleme nu ar fi fost suficiente, Larry este mituit de catre un student pentru a-i da o nota de trecere si apoi este amenintat cu un proces pentru defaimare, primeste o serie de scrisori anomine de la cineva care doreste ii saboteaza postul de la universitate si este torturat constant de o vecina frumoasa care faca plaja dezbracata chiar sub fereastra lui. Decis sa devina un om serios si auster, Larry Gopnik cere ajutorul si sfatul a trei rabini diferiti.
(sursa: http://www.cinemarx.ro/filme/A-Serious-Man-A-Serious-Man-513415.html)

“A serious Man” este un film controversat, cand acuzat de superficialitate, folosindu-se apelative “prost” “plictisitor” “ciudat”, cand, de partea cealalta a baricadei, pasionatii de cinematografie se declara multumiti, gasindu-l inspirat si complex.
Personal am gasit filmul aproape perfect, deosebit de inspirat si complex, plin de intelesuri speciale, alegorii ale unor intamplari ale vietii pe care fie le vedem unilateral, fie nu le percepem nicicum. Maniera speciala in care este stilizata nu doar viata cotidiana a unor cetateni din deceniul al saptelea al secolului trecut, ci, in general, maniera rigida si fariseica de a trai, te pune pe ganduri si te lasa fara raspuns in voia unei intrebarii: “Eu ce fel de viata am?”. Larry este un om obisnuit care, prin simplitatea sa, dovedeste prea multa indrazneala cerand fericire in familie sau realizari profesionale. Faptul ca esecul il urmareste ca o umbra, ca nevasta isi gaseste fericirea in alta parte, iar el este santajat de un student, ca urmasii sai anticipeaza obiceiurile generatiei de acum, obsesiile placerii si a frumusetii mutilate, pot fi usor incadrate in randul simplelor intamplari cotidiene pe care le vedem si le intelegem din alte surse, nu era necesar un film, de aceea elementul care da sens caracterului superior al acestei creatii sta, din nou, intr-un centru de greutate, construit si inserat cu mare arta. Acesta survine in timpul conversatiei dintre Larry si avocatul sau (Adam Arkin) – singurul personaj al intregului film care il intelege. Aflat in fata singurul om care ii intelege drama, care empatizeaza cu el sustinand, prin emotia sa, hotararea lui Larry, ii provoaca acestuia o iesire nervoasa. Plange ca un om disperat care isi intelege drama nedorita. Plange ca un om simplu lovit de prea multe greutati si se exteriorizeaza in fata celui care – o alta iluzia a filmului – se arata drept salvatorul sau. Fara aceasta scena filmul nu ar fi fost convingator in ideea subliniata, si ar fi continuat in maniera nereusita de parodiere a societatii noastre, de expunere a impasului moral in care ne aflam.
Consider ca este mai putin important ca se vorbeste despre evrei, la fel de reusit ar fi fost daca se vorbea despre membrii, sustinatorii sau opozantii principali ai altui segment al populatiei. Nu se exploreaza nimic important din traditia lor care sa nu poata fi gasit si in celelalte curente, nimic din ceea ce ar putea fi unic ca intamplare, ritual sau concept.
La fel ca in “Inglourious Basterds” se vrea o stilizare a unei perioade si, prin asta, se poate aprofunda ideea filmului atribuind personajelor valente sociale, nu trasaturi personale. Astfel, Larry poate intruchipa speranta, cea care este obligata sa convietuiasca alaturi de imoralitate (sotia sa), de creatiile sale (copii), care dupa comportamentul lor dovedesc agresivitate, sfidare, supunere fata de traditie, dar si sperficialitate si isterie, alaturi de santaj (Clive Park, elevul corean care-i ofera mita pentru a promova un examen), alaturi de tentatia degradarii (vecina Mrs. Samsky). De asemenea, este frate cu absurdul si inversiunea (fratele sau obsedat de propria genialitate, incapabil sa si-o dovedeasca, dar cu evidente comportamente antisociale, deci ar putea trece usor drept un ratat, nu un excentric) si vecin cu vanatorii de speranta, cei care sfideaza educatia si il urmaresc in vis (Mr. Brandt). Cu alte cuvinte, speranta, atunci cand exista, este acuzata de toate relele pe care le contine societatea noastra.
Spre deosebire de “Inglourious Basters” simbolurile sunt inserate cu mai multa finete si daca filmul il plictiseste, cu un fir epic simplist, dar bine punctat scenaristic, pe cel care cere unei creatii cinematografice mai mult dinamism, mai multa actiune, se poate comuta pe mesajul simbolic, la fel de coerent si inteligibil.
Finalul este o mare enigma. Nu stim ce ne asteapta, dar stim ca furtuna care se anunta ne va afecta deopotriva ceea ce reprezentam acum, in acest moment (Larry este invitat de doctorul sau sa discute complicatiile radiografiei facuta recent), dar si ceea ce am construit, urmasii fizici sau ideologici (scoala asaltata de un uragan).
Filmul este o creatie cinematografica deosebit de fina cu mesaje puternice cu un joc actoricesc limpede si eficient, cu umor negru si gri, dar penetrant prin mesajul sau direct. “Eu ce fel de viata am?” este intrebarea pe care o lasa in urma acest film. Raspunsul ii apartine fiecaruia, nu pentru ca filmul nu-l poate oferi personajelor, ci pentru ca acest final nu apartine personajelor, ci doar spectatorului. Exact despre asta este vorba in film!

Un comentariu la „A serious Man (2009)

  1. ashoka spune:

    da, filmul este impecabil in demersul lui. iar legatura, aparent inexistenta, cu scena de inceput eu am luat’o ca sugestie a existentei unui blestem si a felului in care acesta te poate lovi fara sa ştii de unde ti se trage.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.