7 – 13 iulie 2014

7-13 iulie 2014 este săptămâna redescoperirii zborului. Acest interval ne va vorbi mai mult despre rezonanță decât despre un inventar al calităților, atitudinilor sau al altor elemente de destin, la care anumite unghiuri, indicate punctual, ar putea face referire. Dacă valorile cele mai importante sunt, în general, adjudecate în simplitatea unei vieți dedicată cercetării sau rafinamentului spiritual, redescoperirea zborului, deviza principală a acestei săptămâni, dovedește, în primul rând, faptul că la momentul prezent individul se află într-un impas, retrăind regretul că nu și-a împlinit un deziderat și, din această cauză, se simte marginalizat. Este posibil ca unii să-și fi stabilit idealuri mult prea înalte și să nu mai aibă timpul necesar să le împlinească sau să nu dispună de energia necesară pentru a atinge finalitatea acum. Nu despre acest lucru este vorba în această săptămână, ci despre intenția individului de a-și repara acele instrumente care să-i permită flexibilitate în vorbire, gândire sau în comportare pentru ca, în felul acesta, să se producă un salt calitativ.
În această săptămână planetele individuale împlinesc unghiuri importante cu planetele colective lăsând impresia că a sosit momentul ca anumite elemente personale să-și atingă finalitatea. Acesta este, de altfel, și paradoxul săptămânii pentru că doar vom avea impresia că suntem pregătiți deoarece, în realitate, intrăm în această săptămână a redescoperirii zborului cu multe carențe, cu multe dureri sau cu prea multe răni. Dar așa se consumă procesul evoluției, așa ajungem să ne dezbrăcăm de hainele care nu ne mai sunt folositoare, văzându-le în oglindă urâțenia. Săptămâna aceasta ne va arăta care este urâțenia dar, în egală măsură, ne va arăta și cât de sus ne-ar putea duce o calitate atunci când o folosim așa cum se cuvine. Deși Luna plină din 12 iulie ar putea să reprezinte vârful acestei perioade, poate chiar vârful săptămânii, cel mai bine, confortabil și plăcut ne vom simții în zilele de miercuri și de joi, atunci când Soarele va fi în trigon cu Saturn și cu Chiron, împlinind o piramidă de apă. În această săptămână avem nevoie de înțelegere, de răspunsuri clare, de un spirit de observație foarte dezvoltat și, din această cauză, piramida de apă împlinită între Soare, Saturn și Chiron, care include zilele de miercuri și de joi, ca vârf al expresiei sale, va părea o adevărată salvare din încurcăturile în care ne vom trezi. Trecerea lui Mercur în zodia Rac va aduce la finalul acestei săptămâni o schimbare de vibrație atât de puternică și de intensă încât multe din dezideratele pe care le-am iubit atât de mult în perioada retrogradării sale, adică de pe 7 iunie până pe 1 iulie, să primească din partea anturajului o replică dură sau să fie întâmpinate cu o critică aspră. Cine se va opri asupra acestor evenimente și le va judeca doar prin ecoul ultimei zile, va avea dificultăți în a-i înțelege corespunzător direcțiile rezervate celei de-a doua jumătăți a anului 2014.
Am mai avut ocazia și pe alte conjuncturi astrale să vedem ce înseamnă anul alegerilor multiple. Acum însă lucrurile vor fi foarte concentrate și vom observa, fără să facem prea mare efort, că totul stă într-o alegere. Nimeni nu ne va învăța cum să alegem și ce anume să preferăm, deși, până la urmă, totul va fi judecat după acest criteriu.
Recomandarea pentru această săptămână este aceea de a medita asupra ideii care ne îndeamnă să ne eliberăm presiunea pe care o punem pe noi înșine. Este posibil ca firele pe care le-am construit cu atât de mult efort să nu reprezinte ceea ce ne-am propus să îndeplinim în această viață. Omul nu se poate dezlipi de idealul adevărat pe care și l-a propus în această viață, de menirea sa, dar și-l poate acoperi cu idealuri false. Din această cauză, acolo unde lucrurile vor putea fi abandonate, ele însele dovedesc faptul că vin dintr-o zonă a iluziilor, a idealurilor false. Cel care este sincer cu sine și care încearcă acest experiment va reuși să se înnobileze, să-și purifice conștiința prezenței sale aici, în această perioadă istorică, pentru a putea înfăptui ceea ce și-a propus.

Încredere în forțele proprii. Aspirații către idealuri ambițioase. Incertitudine. Colecțiile sunt importante. Intuiția trece pe un alt nivel. Aspirații către o viață mai bună. Ripostă dură. Secretele dezvăluite ajung pe mâna cui nu trebuie.

În această primă zi a săptămânii, Luna se află în plin tranzit prin zodia Scorpion având de împlinit două aspecte importante, un trigon cu Neptun și un sextil cu Pluton, cel care se află de ceva vreme în mers retrograd, participând, astfel, la o configurație numită triunghi minor. Dacă luăm în considerare și faptul că o parte din zi Luna se va află în continuare în fereastra trigonului cu Soarele am putea considera că pe cer, nu avem doar un Triunghi minor, ci chiar un Zmeu. Dar vedeta acestei zile nu este Luna, cu implicațiile pe care le are în configurația numită Zmeu, ci planeta Venus, care se află acum în sextil cu Uranus.
Toată această construcție astrală va indica o ambiție foarte mare sau o aspirație care își propune să ne ducă foarte departe. În felul acesta, sunt activate planurile de viitor, dar și mijloacele prin care un individ își administrează un bagaj de cunoștințe, anumite informații acumulate prin învățare repetată sau chiar adjudecarea unor rezultate prin practică spirituală. Pentru omul comun sextilul care se împlinește între Venus și Uranus reprezintă contactul cu informațiile neobișnuite, cu gustul pentru frumos, modă, pentru orice reproducere a sunetului, a formei sau orice transpunere în altceva a sunetului sau ideii. Omul evoluat, cel care este implicat într-un proces de cercetare spirituală, va aprecia unghiul care se împlinește între Venus și Uranus prin constrângerile și limitările ori prin imperfecțiunile de care a avut parte în ultima perioadă. El va ști că dacă libertățile de acum sunt raportate la mesajul condiționărilor din trecut poate merge mai departe sau poate face în așa fel încât viața sa să aibă un rost. Prietenia pe care Luna o are cu planetele Pluton și Neptun arată că, de fapt, această înțelegere sau această raportare la experiențele vieții va depăși cadrul intim și va intra în categoria experiențelor de viață. Asta înseamnă că această libertate de expresie va face în această zi apel la resursele pe care le are individul, la talentele de care dispune el și atunci când va dori să-și pună în aplicare o intuiție, o inspirație lucrurile pot merge puțin mai departe decât pare la prima vedere. Adică, se poate ajunge până într-o zonă în care seducția să nu se mai facă în mod vulgar prin apelative verbale, mesaje nonverbale lansate de corp, ci prin modul cum sunt gestionate evenimentele vieții personale.
O altă componentă interesantă a acestei zile este aceea dată de ușurința cu care oamenii se judecă după aparențe. Acolo unde tentațiile momentului nu-i mai îndeamnă pe oameni să se limiteze la informațiile pe care le obțin în primă instanță, la prima privire avem de-a face cu o intuiție care trece pe un nivel superior și cu o diminuare a dorinței de răzbunare. În realitate, pentru că ne situăm în continuare în fereastra opoziției Soare-Pluton, valorile personale sunt zdruncinate. Așadar, ipostazele acestea complicate sunt motivate de faptul că, în ultimele zile sau, pentru cei care sunt implicați în evenimente ample, în ultimele săptămâni, s-a eșuat într-un demers public. Așadar, această tendință de a rezolva rapid problemele ar putea să-i constrângă pe unii să se oprească la primele rezultate, bucurându-se de faptul că de această dată au reușit să obțină ceea ce au cerut sau ceea ce și-au dorit. Din această cauză, prima zi a săptămânii cere oamenilor să facă ceva neobișnuit, să-și depășească propria condiție, să lase în urmă reziduurile și să vadă că se poate gândi, face, trăi și altfel. Nu trebuie neglijat nici faptul că ne aflăm în continuare în fereastra opoziției Marte-Uranus, dar nici faptul că acum Capul Dragonului și Marte încă se află în fereastra conjuncției lor. Asta înseamnă că este posibil ca o parte din secretele personale să ajungă unde nu trebuie și, pentru cei bine intenționați, apare și tendința de a se opri în faza incipientă, de la primele rezultate, pentru a nu răscoli inutil ori periculos sau, pentru cei egoiști, tendința de a merge mai departe doar pentru a folosi secretele personale ori ale celorlalți într-un mod necuviincios sau pentru un avantaj personal direct.
Prin urmare, prima zi a săptămânii ne îndeamnă să ne exprimăm cu mai mult curaj, dar nu ne ajută să ne protejăm în fața anumitor pericole. Lucrurile, așa cum se desfășoară ele astăzi, nu au un caracter periculos. Ele se pot transforma în probleme dacă se insistă prea mult pe defecte, pe ambiții care au dovedit până acum că nu duc unde trebuie. Se încearcă, așadar, adoptarea unei atitudini pe care anturajul o va judeca altfel, greșit sau pe care o va vedea ca pe o barieră ori ca pe un zid. Dacă sunt adoptate aceleași metode ca în ultimele zile atunci riposta va fi dură, iar anturajul se va transforma într-o bătălie. Este adevărat, după unghiurile care se împlinesc astăzi va exista victorie de ambele părți, însă nu aceasta este trezirea la care se referă, nu pentru asta ne folosim de libertatea de expresie, simțul estetic sau curaj. De altfel, dacă privim îndemnurile pozitive prin opozițiile majore care sunt active de ceva vreme (opoziția Soare-Pluton și opoziția Marte-Uranus), vom constata că orice ambiție rănită are astăzi în interiorul ei dorința de a da o replică, de a răzbuna o umilință mai veche.
Cei care se situează în afara zonei de conflict și care fac acest lucru în mod conștient, arată că dispun de o educație solidă pe care și-au însușit-o de-a lungul vieții reușind să transforme conflictul în înțelegere sau experiența de viață pentru a nu produce urmări ireversibile.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a-i respecta celuilalt dreptul la libera exprimare. Este posibil ca unii să dorească să se exprime puțin mai dur, pe un ton mai ridicat sau mai hotărât. Să le lăsăm acestora dreptul de a se afișa așa cum doresc pentru că au nevoie, în primul rând față de ei înșiși, de acest lucru. La rândul nostru descoperim că putem conviețui și într-un mediu în care oamenii nu sunt de acord întrutotul cu ceea ce spunem, fără a pune în pericol relațiile sociale.

Aer gratuit de superioritate. Inventivitate. Există consecințe ale faptelor dedicate sprijinirii frumosului. Libertatea de a gândi se exprima în chip nou. Duplicitate. Independență folosită greșit. Mare forță psihică. Menținerea succesului este provocată prind curaj. Fapta este mai aproape de creație decât gândirea.

Spre deosebire de ziua anterioară, multe din aspirațiile care ne motivau felul de a fi sau simplele alegeri de moment trec acum într-un alt plan, încercând să sondeze mult mai profund frumosul, diferitele modalități de a menține un succes adoptat în ultima săptămână sau alte elemente care țin de gândirea abstractă sau chiar de duplicitate. Lucrul cel mai important care vine spre noi în această zi de Scorpion (Luna în Scorpion) vrea să reprezinte un îndemn la a depăși o interdicție. De altfel, multe din aceste evenimente se susțin pe un simț social aparte acela dezvoltat prin intermediul autocunoașterii. Ne referim aici la piramida de apă pe care Soarele, Saturn, Chiron o împlinesc. Aceasta are sprijinită pe una din laturile sale o Nicovală. Cu alte cuvinte, pentru a pune în valoare un talent, pentru a ne exprima prin intuiție ori prin elementele ce țin de psihologia comportamentală este nevoie să plătim un preț, să punem la bătaie un bun fără să conteze dacă acesta nu este de maxima necesitate sau nu. Aici poate fi inserată și suferința provocată de descoperirea unei informații. Această descoperire ia înfățișarea unor consecințe ca și cum ne-am dorit mult prea mult să știm, dar nu suntem în stare să ducem mai departe rezultatul pe care îl primim.
Dacă Nicovala, cea care se lipește de Piramida de apă, primește din partea lui Lilith o interferenţă interesantă, aceea care vorbește despre importanța de sine, faptul că Soarele se află în continuare în fereastra opoziției cu Pluton ar putea să producă efecte negative generate de intenții bune. Nu ne referim aici doar la componenta în care o faptă bună este răsplătită cu ironie sau cu alte reacții nefirești, ci ne referim la faptul că întregul context social, în care aceste fapte bune se manifestă, opune o atât de mare rezistență încât îi creează impresia falsă individului că faptele sale nu sunt firești, cerute de comunitate sau nu vor vedea niciodată finalitatea așa cum își închipuie acum. Cei care sunt mai slabi de înger, care cedează ușor se vor lăsa păcăliți de această nouă întruchipare a importanței de sine considerând că dacă țin cont de acest prim ecou negativ venit din planul social se adaptează la nou. Acesta este, de altfel, și momentul în care se exprimă deodată cele două careuri pe care le conține această zi și la care nu participă Luna: careul Venus-Chiron și careul Soare-Uranus. Aceste careuri fac referire la un proces interior, la un dialog interior pe care individul nu poate reuși să îl fructifice așa cum se cuvine. Din această cauză, menținerea succesului cere acum foarte mare curaj, din această cauză mulți vor fi tentați să considere că obstacolele sociale îi ajută să simplifice lucrurile. În realitate, acest obstacol îi oprește de la un demers foarte important pe care acum, din cauza unor frământări inutile, nu reușesc să îl observe așa cum trebuie.
Prin urmare, 8 iulie este ziua în care evenimentele sociale ne îndeamnă să trecem peste un obstacol. Este posibil ca unii să înțeleagă răsturnat această invitație și pentru ei a trece peste un ordin real să însemne de fapt a scoate la lumina o multitudine de probleme pe care acum le-au blocat în minte, adică într-un dialog interior epuizant. Faptul că împărtășesc celorlalți din frământările lor nu reprezintă niciun beneficiu pentru conjunctura socială, ci doar ar putea să mai diminueze puțin din tensiune. A încadra această înclinație spre dialogul interior epuizant în contextul acestei săptămâni, cel în care suntem îndemnați să redescoperim zborul, duce la un rezultat foarte interesant. Acesta seamănă cu ceea ce pasionații de ezoterism numesc oglindă. Prin careul lui Venus cu Chiron oglinda devine înțelegere asupra rezultatelor unor fapte. Prin careul Soare-Uranus oglinda devine înțelegere a ceea ce există ca dizarmonie în prezent. Dacă, în primul caz, avem de-a face cu anumite efecte ale acțiunilor trecute, în al doilea caz avem de-a face cu o realitate dură a prezentului. Deoarece în spațiul acestei zile este încadrat și careul dintre Luna și Lilith ne indică faptul că aceste probleme ale prezentului nu sunt selectate aleatoriu, ci ele sunt legate de întâmplări concrete când, anterior, individul s-a confruntat cu anumite tensiuni, conflicte, confruntări verbale pe care nu le-a depășit cum trebuie. Umilințele mai vechi acum se răzbună, dar o fac împotriva individului. Fiecare va vedea în această nouă șansă o relansare a problemei cu scopul de a fi rezolvată. De aici și caracterul duplicitar, de aici și înclinația de a crede că acum suntem favorizați de destin, că avem mai mult curaj sau că putem să lăsăm o urmă a trecerii mult mai adâncă.
Dar pentru că noi studiem astrologia și nu suntem doar consumatori de previziuni astrale, înțelegem că toate aceste presiuni care vin din exterior sau pe care le amplificăm cu acest dialog interior epuizant au ca principală țintă aprofundarea vieții sau înțelegerea faptului că uneori pentru a merge mai departe trebuie să pierdem ceva. Cel care știe să piardă și, în același timp, să meargă mai departe, arată că dispune de o anumită înțelepciune de viață, că nu a trăit doar pentru a se simți bine sau pentru a ieși învingător din orice confruntare, ci și pentru a se împlini ca ființă sau, așa cum pasionații de ezoterism spun, o ființă înnobilată.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu ne simți astăzi împovărați de frământările pe care le avem și de a considera că sunt erupții care ne arată că putem să scăpăm de anumite probleme, că ele ies din profunzime și, ajungând la suprafață, ne oferă șansa de a ne elibera. Nu este indicat să ținem minte ziua de 8 iulie doar pentru gândurile pe care le avem, ci doar pentru ceea ce am învățat din încercarea de a ni le controla sau de a le orienta către lumină.

Apel la etaloane solide. Se acordă mai multă importanță proceselor de refacere. Forțele dezlănțuite sperie prin consecințele ample care ne duc cu gândul la suferință. Refuz. Succesul vine prin moralitate. Trăinicie.

Zilele de miercuri și joi sunt zilele în care stabilitatea este cel mai important element. Referindu-se strict la ziua de 9 iulie, trigonul pe care Soarele și Saturn îl împlinesc în noaptea de marți spre miercuri va reprezenta pentru noi toți un apel la etaloane solide. Este adevărat ca având un Saturn în Scorpion, dar, mai ales, și o Lună aflată în tranzit prin această zodie s-ar putea ca ziua de 9 iulie să se remarce la capitolul ambiție mai mult decât ar trebui să se remarce la capitolul autodepășire. Din fericire, înainte de răsăritul Soarelui, Luna va trece în Săgetător, încercând să-i îndemne pe oameni să-și stabilească noi obiective. În după-amiaza acestei zile ea va împlini un careu cu Neptun, spunând că, de fapt, noile realizări înseamnă și o nouă serie de privațiuni, o nouă bătălie cu elementele negative ale vieții personale, o nouă contracție pe care cei mai slabi de înger s-ar putea să o privească altfel, să o refuze sau din cauza căreia să se declare împotriva a ceea ce le-au limitat modul de expresie sau, în general, libertatea. Ne vom simții îndreptățiți în această zi să pornim pe un nou drum însă nu trebuie să ne așteptăm ca acesta să ne ofere toate soluțiile, toate rezolvările sau măcar să fie generos la capitolul rezultate. Ele reprezintă doar un simplu început ale cărui rezultate se vor vedea mai târziu, în special atunci când gândul de suferință va trece într-un alt plan, adică nu va mai fi analizat, urmărind, evaluat prin caracterul său dureros, ci va fi urmărit prin sedimentele pline de înțelepciune.
Redescoperirea zborului cere, în primul rând, acceptarea unei realități: faptul că, în acest moment, este întrerupt. Adică am pierdut ceva și în acest moment redescoperim. Redescoperirea zborului pe trigonul dintre Soare și Saturn înseamnă, în egală măsură, și abordarea unor procedee care înseamnă refacerea unei structuri, vindecare, corectarea unei atitudini sau chiar a comportamentului. Pentru unii a lucra cu structurile esențiale înseamnă a se afla într-un moment de mare efort. Dar, așa cum se spune în popor, pofta vine mâncând. Așadar, cu cât se vor preocupa mai mult de această latură vieții, adică de corectare, cu atât mai ușor vor obține anumite rezultate. Acolo unde avem de-a face cu evenimente localizate la nivelul grupurilor, oamenii se vor îndemna unii pe alții pentru a se ajuta și, prin efortul comun, să se poată depăși un impas.
De fiecare dată când Luna trece prin Săgetător oamenii se sperie de consecințele faptelor lor și sunt tentați să ia doar aspectul pozitiv al vieții. Cei care nu sunt instruiți, nu vor realiza un proces de selecție, ci pur și simplu vor fi atât de superficiali încât se vor aștepta ca peste tot să curgă doar lapte și miere. Acolo unde nu se va întâmpla acest lucru totul se va situa sub imperiul careului dintre Lună și Neptun, adică vor avea componenta dezamăgire atât de vizibilă încât omul să fie tentat să-și anuleze bucurii mai vechi, nostalgii plăcute sau chiar relații pozitive doar pentru că se află acum într-un moment mai dificil, mai serios în care nu trebuie să mai ia totul așa cum vine, ci să abordeze problemele momentului cu mai multă disciplină.
Indiferent de gradul și intensitatea implicărilor din acest moment, o mare parte din rezultatele acestei zile vor lua înfățișarea unor sedimente solide pe care oamenii le vor așeza la baza relațiilor. Cei care sunt înțelepți vor aborda acest îndemn la refuz ca pe un proces amplu de selecție și nu se vor crampona de elementele superficiale ale comportamentelor sociale, acelea care ne îndeamnă să refuzăm tot ceea ce implică efort, muncă, seriozitate. Cel care se află într-un proces de evoluție accelerată nu va refuza munca și nici nu o va încadra în categoria instrumentelor de tortură.
Dar pentru că Neptun nu se află în mers retrograd, careul pe care îl împlinește cu Luna în după-amiaza zilei de 9 iulie reprezintă și apelul la sedimente care există deja și care au fost acumulate pe baza altor criterii, diferite față de cele cu care ne întâlnim astăzi. De aici şi o ușoară confuzie.
Prin urmare, 9 iulie reprezintă momentul în care descoperim care sunt cele mai importante elemente pe care să ni le așezăm la baza edificiului social.
Pentru că Saturn se află în plin mers retrograd în zodia Scorpion momentul acesta de trigon dintre Soarele și seniorul karmei (Saturn) se transformă într-o ipostază socială pe care oamenii o vor aborda cu obsesia reparării unor fapte greșite sau pentru a recupera puterea pe care au pierdut-o în ultima vreme. Este posibil ca în cazul unora întoarcerea spre trecut să însemne confruntarea cu o nouă sancțiune pe care, probabil, au ocolit o anterior. În rest, pentru ceilalți această tendință de a căuta perfecțiunea se poate traduce ca o stare de încordare nefirească. Adică, atunci când omul ar trebui să se bucure de realizările sale, el și le apropie, și le strânge foarte aproape și mintea sa călătorește către lucruri care nu au putut fi soluționate, fie pentru că nu există mijlocul social sau că nu a sosit timpul. Asta nu înseamnă că bucuria momentului, adică acest unghi de 120 de grade care se împlinește între Soare și Saturn, nu va putea să aducă o anume mulțumire momentului. Depinde foarte mult de educație, grad de sensibilitate, cultură pentru ca această mulțumire să fie așezată, împreună cu alte elemente, la baza unui edificiu important.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu privi evenimentele care ne ies acum în cale prin constrângere. Nu constrângerea este etalonul eficient al acestei zile și, dimpotrivă, libertatea care se află în preajma acesteia. Ambivalența momentului îi va permite omului să-și ia din jur ceea ce dorește după nivelul pe care-l are și, de ce nu, după preferințele momentului. Nu înseamnă că dacă preferă constrângerea, aceasta va fi cea mai importantă.

Surprizele se țin lanț. Greșeala vine acolo unde individul se pierde cu firea. Autoritate prin apel la scheme care și-au dovedit până acum succesul. Inventivitate. Vindecare prin mijloace neconvenționale. Medierea este de scurtă durată. Puterea gândului devine o forță concretă.

Trigonului dintre Soare și Chiron, care se împlinește în noaptea de miercuri spre joi, repartizează fluxurile energiei sintetice dată de acest unghi în ambele sectoare. Asta înseamnă că acolo unde, în săptămânile anterioare, a fost greșeală, acum devine rana vindecată sau soluție miraculoasă. Este posibil ca multe dintre aceste rezolvări să ne vină în timpul somnului sau printr-o mare inspirație în cazul celor care lucrează noaptea. În rest, evenimentele zilei vor fi marcate de elementul surpriză care ar putea să scoată informația din context și să o expună altor repere pentru a o face mult mai interesantă sau mai atractivă. Unghiurile pe care Luna le împlinește în această zi sunt, în marea lor majoritate, pozitive. Asta înseamnă că îndemnul pe care îl primim în timpul nopții, când se împlinește unghiul dintre Soare și Chiron, va fi unul pozitiv, puternic menit să consolideze, împreună cu vibrațiile zilei anterioare sau cu ceea ce s-a sedimentat anterior, ceea ce ne va fi de un real folos în săptămâna următoare.
Pentru cei care lucrează cu energia sau care sunt implicați într-un proces accelerat de evoluție spirituală unghiul pe care Soarele și Chiron îl împlinesc astăzi dovedește o dată în plus că undeva acolo, în subtil, în ceruri există întotdeauna cineva drag care supraveghează sau care urmărește cu inima deschisă ceea ce se întâmplă aici. Din această cauză vindecările sau rezolvările spectaculoase de care vom avea parte în ziua de 10 iulie sunt coordonate de puterea gândului. Acest gând devine acum o forță concretă care îl susține pe individ să-și depășească propria condiție și să îndrăznească mai mult, nu în a-și însușii din bunurile celorlalți, așa cum s-a întâmplat anterior, ci din a ridica cu pioșenie privirea spre cer și a spune: “Vreau mai mult din ceea ce merit”.
Din această cauză, acum vindecarea poate interveni în judecata individului, îndemnându-l să creadă că a ajuns la capătul drumului. Poate aceasta este și cauza pentru care medierea va fi acum scurtă ca durată sau ca beneficiu.
Cei puternici își dau seama că au ajuns acum într-un punct în care pot face dovada cunoștințelor, pot să se impună în fața celorlalți prin calități. Componenta visului nu va conteni să ne surprindă în această zi doar dacă este legată de aspirații mai vechi. Aceste aspirații trebuie, în mod imperios necesar, să vizeze relațiile încordate, acelea pe care am încercat, fără sorți de izbândă, să le armonizăm de la începutul anului și până acum. Prin această tendință lucrurile se pot inflama de-o manieră surprinzătoare. Evenimentele pe care l-am traversat de la începutul anului și până acum ni se vor părea adevărate încercări existențiale, adică obstacole care ne împiedică să trăim armonios ori să ne bucurăm de o sănătate confortabilă. Vor exista persoane care se vor implica în acțiuni cu caracter novator și, din această cauză, vor crede, până la un punct, că greșesc, dar pur și simplu nu se pot abține. De aici și caracterul nefiresc, surprinzător sau inventiv al unor evenimente care, în ultimele săptămâni, au fost încadrate în categoria celor banale.
Prin urmare, 10 iulie ne va aduce în fața unor surprize care se vor ține lanț. Acolo unde individul preferă să repete o greșeală, să aducă din nou prea multă mânie sau prea multă ambiție în evenimente banale, lucrurile se vor precipita ori vor scăpa de sub control, simplificând ceea ce numim generic mediere. Este posibil ca, în cazul unora, lucrurile să fie mult mai grave decât par la prima vedere. Câștigând ceea ce își doresc atât de mult, de fapt, pierd ceva esențial. Fiind superficiali sau prea ocupați doar cu ceea ce îi interesează acum, ar putea pierde că stabilitatea acum reprezintă achiziția cea mai mare, devenind mai importantă decât victoria.
Am văzut și pe alte conjuncturi că, în realitate, victoria nu reprezintă cea mai importantă achiziție a unei persoane. Situația poate fi construită în așa fel încât a păstra cu sfințenie un obicei, o achiziție, o atitudine sau o aspirație reprezintă o adevărată victorie asupra patimilor. Considerând că preferințele oamenilor nu sunt cele pe care le formulează în fața celorlalți, ci acelea pe care le ascund față de privirile celor cu care colaborează, descoperirea zborului (deviza săptămânii) înseamnă acum, cu Luna în plin tranzit prin zodia Săgetător, și întâlnirea cu momentul de sinceritate. Chiar dacă medierea va fi scurtă, atât ca timp, cât și ca beneficiu, pentru cel sincer, lucrurile care se sting într-un sector se aprind în altă zonă și îi pot promite bucurii intense și realizări magnifice. Dar 10 iulie nu este o zi de promisiune, ci este o zi în care mintea are nevoie să vadă în mod concret care sunt calitățile cele mai puternice și încărcate de semnificație, menite să susțină zborul pe care nu l-am început încă.
Un om educat va ști să extragă din evenimentele de acum o esență atât de frumoasă și de importantă încât sensul vieții, Capul Dragonului, acela care se află acum în fereastra conjuncției cu Marte, dar și în opoziție cu Uranus, să nu se mai simtă atât de fragil în fața necunoscutului. Pentru un asemenea om vindecarea nu va însemna neapărat întoarcerea spre trecut. Ea va însemna și lumina a ceea ce se află în față, cel puțin după ceea ce se va înțelege acum. Dacă mintea va fi suficient de deschisă înțelegerii, multe vor crește progresiv și nivelul de cunoștințe se va îmbogății în mod substanțial. Primul indiciu că realizăm corect acest proces mistic este dat de diminuarea senzației de vulnerabilitate față de oameni necunoscuți, întâmplări noi sau idealuri îndrăznețe.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne ține departe de gândul că a avansa într-un proiect implică neapărat și a elimina concurența. Secvențele viitorului s-ar putea să ne surprindă prin ceea ce conțin, prin ceea ce este stabilit deja și care așteaptă ca vasul care suntem să se golească de prejudecăți pentru a se umple cu adevăruri esențiale. Cele care se laudă că trăiesc în prezent și care sunt sclavii tabieturilor, a prejudecăților sau viciilor pe care le-au hrănit cu insistență în trecut nu fac altceva decât să se declare învinși, iubind prea mult cușca pe care și-au construit-o. Un om cu adevărat curajos va prefera incertitudinea viitorului decât cușca plină de vicii a prezentului. Dar de cele mai multe ori nu se va pune problema în felul acesta, adică nu ne va obliga nimeni să alegem așa. Cu cât inima este mai deschisă, cu atât florile pe care vrem să le creștem în grădina sufletului vor fi mai frumoase, mai parfumate și mai vindecătoare.

Tulburare de limbaj. Dezacord. O metodă este respinsă. Este înlocuit aspectul practic cu speranțele într-un viitor mai bun. Seducția este prost înțeleasă. Apar dureri suspecte. Emoțiile intră pe făgașul normal, adică se liniștesc, dacă sunt acceptate. Surprizele nu sunt agreate.

11 iulie este o zi de dezacord. Încă de dimineață, înainte de răsăritul Soarelui Luna va trece prin opoziția cu Mercur, complicând lucrurile și punând mai multă tensiune decât este cazul în anumite procese care ar trebui să fie realizate de la sine. Acesta reprezintă, de altfel, și momentul în care odihna este afectată, iar atunci când omul nu se odihnește suficient devine irascibil, nu se poate concentra, iar munca sa este în mod serios afectată. Din această cauză se poate anticipa că 11 iulie este o zi când pare că nimic nu funcționează cum trebuie, metoda este respinsă iar ideile sunt înlocuite, în speranța că se va ascunde acest deficit de putere. Dacă, încă de dimineață, am înțelege că, așa cum am constatat de-a lungul vieții, avem nu doar zile bune, ci și zile proaste, vom putea accepta mult mai ușor că 11 iulie este una din acele zile proaste pe care nu le putem schimba decât cu foarte mare efort. Pentru că vorbim de devitalizare, este puțin probabil ca, în masă, oamenii se poată face efort pentru a influența această direcție a ecuație astrale aferentă momentului.
Dar, pentru că adesea, de-a lungul vieții, am văzut ca atunci când durerea este mai mare și curajul prinde viață, vom observa că, după ce Luna va trece în Capricorn, adică în dimineața acestei zile, ne vom preocupa mai mult în a căuta cele mai eficiente mijloace, cuvinte sau atitudini prin care să aducem comportamentul pe făgașul normal. Apelul la etaloanele de normalitate reprezintă în egală măsură și dorința omului de a se detașa de durerile pe care le-a înfruntat în săptămâna anterioară, în care a cunoscut care îi sunt patimile. Acum dorește să-și construiască pașii următori cu mai multă atenție, cu mai multe rezerve sau cu mai multă forță. În această forță poate să pună și o altfel de patima decât cea negativă pe care a întâlnit-o în săptămâna anterioară. Acesta va fi, practic, momentul în care oameni care până acum au făcut rău, dintr-o cedare în fața remușcărilor, arată că până și ei recunosc drumul spre casă, adică traseul care duce pe făgașul normal.
Dar când ne referim la făgașul normal, fiecare va face apel la ceea ce îl nemulțumește invocând termenul generic de normalitate. Acesta va fi, de altfel, și elementul care îi va deosebi pe oameni sau îi va duce pe căi greșite. Unii vor fi atât de marcați de surprizele pe care nu au reușit să le depășească în ziua anterioară sau, dacă ne referim la surprize neplăcute, în săptămâna anterioară, încât se vor arunca în necunoscutul vieții lăsând în urmă, printr-o atitudine dură, abuzivă ceea ce ar putea conține și puțin noroc, puțină acceptare sau puțină dragoste. Nu trebuie să uităm că, în Capricorn, Luna este în exil și va urmări să folosească sentimentul împotriva propriei persoane, chiar dacă uneori nu o va face cu intenție vădită. În fața unei situații de genul acesta, oamenii vor face apel la multe informații, printre care și seriozitatea, nivelul de cultură, sinceritatea sau dragostea. Nu se poate anticipa din această analiză generală dacă momentul de judecată, critică sau evaluare se oprește în acest stadiu al observației. Se poate știi însă că dacă fiecare informație sau reacție pe care o avem față de cei din jur nu își anunță venirea atunci genul acesta de surprize nu vor putea fi agreate ducând la o și mai mare închidere afectivă.
Prin urmare, 11 iulie reprezintă o zi în care, din dorința de a face bine grupului de apartenență, familiei sau chiar propriei persoane ajungem să ne declarăm împotriva unor obiceiuri, împotriva unor scheme de lucru sau să neglijăm demersuri importante ale unui proiect care pe viitor ar putea să ne împlinească. Este adevărat că 11 iulie ne va aduce prea ușor în punctul în care să credem că merităm succesul, recunoașterea sau aprecierea doar pentru că până acum am fost nedreptățiți. Această naivitate poate fi pusă pe seama opoziției Lunii cu planeta Mercur, dar și pe seama tranzitului Lunii pe primul sector al zodiei Capricorn. Există însă o explicație pentru care această naivitate va fi preferată față de lucrurile esențiale, față de profunzimile care ne vin din zodia Capricorn. Teama de surprize neplăcute, teama de eșec ar putea să-i ducă pe unii în punctul în care să ceară prea multe de la ei înșiși ori să abordeze această atitudine în mod disimulat. Adică disimularea ar presupune să nu se ceară în mod direct de la ei înșiși, ci să considere că merită de la sine să primească ceva important sau, oricum, mai mult decât au primit până acum. Judecata, un conflict deschis la care se ajunge fără o intenție clară ar putea să declanșeze toate aceste combinații marcate de dezacord.
Din această cauză, recomandarea pentru această zi este aceea de a nu ne declara în mod decisiv și categoric împotriva dușmanilor, nici de a ne așeza pe o poziție ofensivă față de noi înșine, doar pentru că, la un moment dat, credem că am merita mai mult și din jur nu primim.

Judecăți prea aspre. Energia necontrolată se întoarce împotriva individului. Se dorește renunțarea la un obicei. Faptele prezintă greșit natura internă a persoanei. Sunt preferate faptele grave. Trezire bruscă la realitate. Este nevoie de o rădăcină puternică pentru a face față schimbărilor de acum. Previziunile dulci sunt evitate de firile puternice.

Luna plină care se împlinește în 12 iulie poate aduce împlinirea unor situații grave prin faptul că realizează împreună cu Axa Dragonului, dar și cu planetele Marte și Uranus, care se află în opoziție, o cruce cosmică pe semne cardinale. Acest moment de Lună plină ar trebui să reprezinte secunda de trezire pe care să o poată valorifica individul înțelept sau măcar acela care a înțeles ceva din ceea ce s-a întâmplat în ultima vreme. În realitate, lucrurile sunt atât de complicate, atât de periculoase pentru individul fragil încât iau înfățișarea unei sinteze aplicate evenimentelor consumate în ultimul an. Nu mai este mult și Jupiter va ieși din semnul exaltării sale, intrând în Leu, iar acest moment de Lună plină, acest moment în care Luna din exil i se opune lui Jupiter din exaltare, reprezintă ultima etapă în a ne situa în fața unei lecții de viață cu adevărat importantă. Nu ne referim aici doar la selecția evenimentelor din ultimul an, ci ne referim și la înclinația spre a descoperi o rădăcină puternică, aceea care ne ajută să facem față schimbărilor care se preconizează a se consuma în a doua parte a anului.
Știm din analiza aplicată anului 2014 că schimbările, acum, se vor ivi la tot pasul, dar, mai ales, faptul că aceste schimbări pot însemna și contactul cu situații neprevăzute, cu accidente sociale sau tulburări ale vieții spirituale de o manieră atât de intense și lipsită de condescendență încât să avem impresia că, în ultimele 12 luni, am trăit degeaba sau prea mult pentru alții și prea puțin pentru noi înșine. Din această cauză, Luna plină din Rac luptă împotriva prejudecăților care ne hrănesc sufletul cu sugestii negative. Asta nu înseamnă că vom fi în afara pericolului, nu înseamnă că suntem protejați de cauzele suferinței sau cauzele unor incidente, fie ele cât de mici.
Așadar, pe această Lună plină se va insista atât de mult pe maturitate, experiență de viață, înțelepciune încât momentul în care Luna va trece peste Pluton, la puțin timp de la intrarea în spațiul zilei de 12 iulie, va însemna durerea care ne va trezit la realitate. S-ar putea ca unii să nu iubească deloc ceea ce văd acum, dar nu are importanță. Realitatea își va duce mai departe misiunea în mod obiectiv, așa cum am fost obișnuiți de multiplele momente astrale pe care le-am parcurs de-a lungul vieții.
Cei care lucrează cu energia sau care sunt angrenați într-un proces de cercetare spirituală vor considera că această trezire la realitate constituie un mare beneficiu pentru care se vor simțit foarte recunoscători. Totuși, ceea ce definește ziua de 12 iulie nu reprezintă cam ceea ce ne-a obișnuit pe noi a fi Luna plină. Acum se caută o rădăcină puternică, una de care să ne susținem atât de mult și care să ne ajute să rupem în două lăstarii infertil sau să scuturăm frunzele uscate din zonele inaccesibile ori de pe marginile coroanei. Din acest punct de vedere anumite evenimente programate pentru ziua de 12 iulie ar putea să fie atât de intim legate de deviza acestei săptămâni încât să avem impresia că trecutul este deja uitat și că acum nu ne preocupăm decât de viitor. Pentru această direcție stă dovadă sextilul pe care Junon îl împlinește cu Lilith.
Astfel, deducem că se va lucra mult cu mesaje depozitate în subconștient, dar care urmăresc nu aprofundarea unor demersuri sau cunoștințe, ci ne va păcăli că destinul ne cere acum un efort suplimentar. Aici sunt integrate și înclinațiile omului modern de a păcăli, șantaja, induce în eroare un auditoriu doar pentru a i se capta atenția, doar pentru a se sprijini prea mult pe seama aprecierilor pe care un grup dezinformat le îndreaptă către un personaj obscur. Practic, acum despre obscuritate se va vorbi mai mult decât despre muncă, seriozitate sau atenție pe această Lună plină. Evenimentele comune ale acestei zile țin însă să ne atragă atenția asupra unor greșeli. Nu putem anticipa din această analiză cu caracter general dacă aceste judecăți aspre sunt aplicate evenimentelor din ultima perioadă sau celor din trecutul îndepărtat. Putem știi însă că energia necontrolată, cu sau fără judecata de rigoare, se va întoarce împotriva individului care va abuza de încrederea celorlalți.
Am invocat de multe ori pe evenimente susținute de axa Capricorn-Rac iubirea neîmpărtășită. Acum, pentru că traversăm și o Lună plină, dar nu oricum, ci intersectată cu Axa Dragonului și opoziția lui Marte cu Uranus, din ce în ce mai strânsă, sentimentul iubirii neîmpărtășite are conotații mult mai largi, adică îi face pe protagoniști să creadă, nu doar faptul că iubirea le este interzisă, ci și că sunt obligați să o trăiască vicios sau într-un mediu pe care nu-l agreează. Asta se întâmplă pentru că intensitatea Lunii pline de pe axa Capricorn-Rac nu poate fi anulată, făcând ca mesajul distorsionat al iubirii să se întoarcă împotriva individului, oferind convingeri eronate care pun în pericol relațiile în general. Este adevărat că această confuzie psihocomportamentală îi afectează mai mult pe cei tineri sau pe cei care nu s-au maturizat însă, indiferent de vârsta pe care o au. Sunt însă și oameni al căror comportament este atât de curat, limpede și pozitiv încât apelurile la o dizarmonie internă, susținute de ecuația astrală a zilei, nu găsește în interior nimic rău de care să se lege. În mod paradoxal, aceste ființe sunt și cele care caută să spună adevărul în față, care nu se feresc de suferința pe care o informație prea dură ar putea să o provoace.
Dar nu trebuie să confundăm puritatea și forța pozitivă de care dispun aceste ființe cu aroganța și îndrăzneala făpturilor triste care preferă să trăiască în duritate, nemulțumire, vulgaritate sau promiscuitate doar pentru că nu sunt în stare să se bucure de simplitate. 12 iulie va fi pentru toți, și din acest punct de vedere, o zi de mare încercare pentru că ne va lăsa impresia că faptele prezintă uneori greșit natura internă a unei persoane. Intensitatea Lunii pline nu ne va proteja însă de aceste predispoziții și cu toții vom fi expuși erorilor de gândire, de interpretare sau cu toții vom fi vulnerabili în fața unor concluzii pe care le îmbrățișăm prea repede și prea ușor.
Prin urmare, 12 iulie va pune rămășag pe energia personală. Unii s-ar putea să se afle în fața unei furtuni care să-i cucerească în totalitate, alții vor considera că duritatea momentului îi va trezi brusc la realitate și le va arăta cât de mult sunt protejați de destin pentru că află adevărul atunci când au cel mai mare nevoie de el. Lucrurile nu sunt așa cum par pentru că adevărul de acum nu este unul universal, ci unul individual, intim, încât am putea să credem că valorile personale, cele care sunt acum inflamate, extinse sau împărtășite celorlalți trebuie prezentate ca pe niște valori universale. Este adevărat, elementele personale prezentate în acest context sunt pozitive, însă modalitatea sub care sunt impuse celorlalți, maniera în care sunt făcute publice sau oferite celorlalți ca exemple este una greșită. În felul acesta se combina Luna plină din Rac, aspect care aduce criză în relații sau o atitudine nepotrivită față de sine, cu sextilul pe care Junon îl împlinește cu Luna neagră. Cu alte cuvinte, este frumos, dar nu poate fi pus în practică, este util dar nu poate fi înțeles.
Vor exista însă și oameni care și-au trăit viața până acum, sau măcar în ultima vreme, fără a se abate de la un cod de reguli morale adică au fost curați la minte, suflet și la trup asupra cărora contextul revoluționar, agresiv al ecuației astrale repartizat zilei de 12 iulie nu are efect. Aceste persoane arată că judecata lor nu reprezintă expresia unei mode culturale, nici măcar concluzia unor judecăți dezvoltate de alte persoane, ci doar rezultatul unor experiențe de viață pe care l-au abordat în cunoștință de cauză și cu toată implicarea de care au fost în stare.
Ziua însă nu li se adresează lor, deși au și ei parte acum de un plus de forță în sensul că își vor consolida și mai mult rădăcinile în această energie pozitivă, în acest comportament sănătos pe care l-au hrănit în ultima perioadă. Luna plină din Rac se adresează în special persoanelor care au nevoie de protecție socială, de dragoste, dar care au ajuns după mai multe întâmplări nefericite să creadă că nu merită să fie iubite.
Dacă vor alege să nu fie atât de încrâncenate în convingerile lor eronate, atunci opoziția luminariilor, dar și opoziția Luna-Jupiter vor avea un cuvânt important de spus în a selecta oamenii care mențin aceste impresii false celui în cauză. Pe această Lună plină, conflictul, cel care aduce adevărul la lumină, are și această conotație magică prin care îl eliberează pe cel în cauză de sursa suferinței. Este adevărat că acest lucru se produce cu o și mai mare suferință, dar beneficiul principal este acela dat de decongestionare, de salvare. Cunoaștem din experiențele personale cât de caustice pot fi dramele afective și cât de mult ne pot compromite destinul cu această iluzie a faptului că oamenii nu merită să fie iubiți. Din această cauză, Luna plină care se împlinește în 12 iulie, mai ales că atinge momentul de maximum în mijlocul zilei, ne va oferi tuturor o lecție la capitolul iubire.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a încerca să privim realitatea din jur fără drame. Adică să încercăm să observăm totul ca și cum nu avem cu ceea ce percepem niciun istoric. Dacă în această panoramă întâlnim situații persoane sau alte elemente integrate viații care nu trezesc sentimente de iubire atunci acestea trebuie schimbate, înlocuite sau pur și simplu lăsate în trecut. Acesta este cel mai practic mod de a investiga ce anume din trecutul personal ne fure energia, ce anume din ceea ce am trăit ducem cu noi mai departe deși a murit de mult timp.

Intensitate în exprimare. Inima are mai mult succes. Plăceri extravagante. Se vorbește prea mult și se face prea puțin. Nostalgie. Degetul care acuză este cel mai vinovat. Apele se liniștesc doar cu motivații puternice. Se inițiază un proces de sedimentare prin mediere.

Până când Mercur va trece din Gemeni în Rac (7:31) lucrurile se vor desfășura la fel ca în ziua anterioară, adică prin încercări, complicații sau elemente de învățătură existențială așa cum am văzut că au fost repartizate în fluxurile astrale aferente zilei de 12 iulie.
După ce Mercur va trece în zodia Rac, în dimineața zilei de 13 iulie, vom putea înțelege mult mai bine sau integra într-un mod mult mai eficient și mai plăcut pentru propria persoană unghiurile pozitive pe care Venus le trimite, la interval de aproximativ cinci ore, față de Marte și Capul Dragonului, despre care știm că sunt de ceva vreme în conjuncție. Toate aceste lucruri primesc îndemnul pozitiv pe care Luna îl trimite din Vărsător. Știm că în ziua anterioară Junon a împlinit un sextil cu Lilith, iar acum, prin această tentație a binelui încadrat într-un loc nepotrivit, reușim să scoatem la lumină defecte de caracter sau poate persoane defecte, oameni vicioși, invidioși care sunt așezați unde nu trebuie. În felul acesta se explică maniera practică în care Junon va media opoziția care se construiește pe axa Leu-Vărsător între Lună și Lilith.
Este foarte posibil ca unii să vină din ziua anterioară cu prea multă frică. Asta va face ca o parte din beneficiile acestei zile să fie prea mult dominate de impresii personale sau de faptul că au ajuns să creadă că își pot permite să le fie frică deoarece nu li se poate întâmpla nimic grav. Frica este însă un sentiment la fel de periculos cum este mânia sau infatuarea. Tot ceea ce atinge frica se transformă într-un element lipsit de viață ori se chircește, se diminuează în intensitate sau se fragmentează. Dar pentru că influxurile astrale în permanență ne surprind cu elemente noi, de rezervă, cu conexiuni complexe ori posibilitatea de a face un arc peste timp, seducția va interveni aici ca factor de reglare. Această seducție, în fază incipientă, va deveni plăcere extravagantă care va vorbi despre lucrurile importante pe care individul și le-a dorit și nu le-a primit în ultimele luni. Nu înseamnă că acest proces este o retrospectivă, ci înseamnă că sunt scoase în evidență elemente de atașament care se pot transforma în viitor în greutăți legate de gât.
Luna a ieșit din zodia Capricorn degajând axa Capricorn-Rac de aceste sentimente apăsătoare, dar a intrat într-o altă belea. Adică nu se mai teme că sentimentele pe care le are sunt greutăți pe care nu și le poate rezolva, ci se teme că acestea i-au fost implementate de obiceiuri greșite, de profesori slab pregătiți, de exemple eronate pe care și le-a însușit fără să-și dea seama. Astfel, individul, cu cât va vorbi mai mult, cu atât mai mult se va strădui să acopere ceea ce este gol pe dinăuntru, ceea ce nu are conținut, este lipsit de educație sau de rafinament. Pe acest fond, trigonul pe care Venus din Gemeni îl trimite către conjuncția Marte-Capul Dragonului din Balanța poate lua înfățișării revendicative. Este adevărat, nu se va striga pe stradă, nu va sări nimeni la bătaie, ci va fi invocat dreptul de a ne folosi de o informație, de un privilegiu sau de dreptul de a se respecta legea. Dacă asta înseamnă a aduce la lumină greșeli grave, săvârșite în trecutul apropiat atunci ultima zi a săptămânii se va transforma într-o zi a sancțiunilor aspre pe care apoi nimeni nu le va putea combate deoarece intră într-un sistem, într-o procedură sau într-o schemă care generează efecte mult mai ample.
Prin urmare, finalul săptămânii dorește să ne ajute în limpezirea apelor dar, în realitate, ne pune în fața unor motivații atât de puternice pe care unii s-ar putea să nu le poată administra așa cum se cuvine. Nu ne referim aici doar la componenta sentință, aceea care poate face ca o simplă informație să răvășească un întreg sistem și să scoată la lumină murdăriile care au fost ascunse cel puțin de la începutul anului până acum. Ne referim în mod special la atitudinea pe care individul a cultivat-o față de sine ori față de grupul de apartenență în ultimele luni. O parte din problemele cultivate în perioada mersului retrograd al lui Mercur (7 iunie-1 iulie) sunt acum supuse atenției și este posibil că elementul sancțiune să se consume doar sub forma unei recomandări, a unei observații sau a unei critici absolut nevinovate pe care un prieten apropiat un ghid sau o persoană la care ținem foarte mult să o facă.
Binele uneori poate fi atât de subiectiv sau atât de înșelător încât să se destrame prima dată când întâlnește un obstacol. Obstacolul zilei de 13 iulie este dat de tendința de a interpreta greșit o informație venită din jur pe care să o vedem nu ca pe o simplă eroare, ci ca o minciună spusă intenționat.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a privi evenimentele de acum cu acceptare. Acceptând, reușim să dezvoltăm un sentiment de aleasă prețuire față de valorile pe care divinitatea l-a pus în creație, dar, mai ales, reușim să integrăm modelul divin acela care creează lucruri bune. Cu toții avem loc sub Soare, de aceea acceptarea înseamnă mai mult decât toleranță, înseamnă respect pentru viață și pentru evoluție.

20 thoughts on “7 – 13 iulie 2014

 1. maria spune:

  multumim sunteti o minune de om,multumim ascult pe tudor al nostru ,multumim,multumim,fara cuvinte ma plec in fata dumneavoastra

 2. Aura Dvoracic spune:

  Multumesc ! Fiti Binecuvantat in veci pentru ceea ce faceti si pentru ca imi sunteti ghid ! Multumesc !

 3. Ina spune:

  Gheorghita,

  Joi am de sustinut examenul de Licenta si cand am citit cuvintele cheie aferente zilei, m-au trecut niste fiori.
  Cateva sfaturi de incurajare mi-ar prinde bine sau macar sa stiu ca desi ziua e atat de incarcata, voi reusi sa trec examenul cu bine.
  Mai am o intrebare: eu avand NN in Sagetator si faptul ca am reusit sa fac o facultate, ma ajuta in realizarea lui, macar cu inca o treapta mai sus? Imi deschide sau deblocheaza alte perspective de viata?
  Multumesc!

  Ina

 4. monica spune:

  Multumesc din suflet pentru aceste DARURI de SUFLET: SFATURILE…
  Cu mult respect si recunostinta,monica.

 5. cristina spune:

  Ina,

  scuza-ma, stiu ca nu de la mine astepti raspunsul dar nu ma pot abtine 🙂 : nu sunt o experta, dar din cate citesc eu ziua de joi chiar e o zi ok! E un trigon Soare-Chiron acolo, daca nu chiar un triunghi pe semne de apa din cate deduc (Soare-Chiron-Saturn), care chiar pare de bun augur.

  Deci, curaj, e de bine! 🙂

 6. Ina spune:

  Cristina,

  Initial, stiam ca examenul de licenta se sustine in zilele de joi si vineri doar ca nu stiam in care dintre ele o sa fie randul meu.
  Ieri am aflat ca o sa fie joi si m-am bucurat stiind ca ziua e mai buna decat cea de vineri doar ca, am citit cuvintele cheie si, ma gandeam ca ar mai fi ceva de „citit” printre ele.
  Ziua in sine oricum va fi incarcata pentru mine dar sper sa ma descurc…doar sunt nascuta in zodia Gemeni.
  Iti multumesc! Toate cele bune si tie!

  Ina

 7. manola spune:

  multumesc din suflet pentru tot!

 8. manola spune:

  Gheorghita,am o nelamurire, daca poti te rog sa ma ajuti !Inteleg ca puntru a reusi sa ne vedem toate fricile,limitarile, care zac in interiorul nostru ,pentru a fi aduse la lumina ,cineva trebuie sa ni le reflecte,oglindeasca.Pentru asta suntem recunoscatori, altfel ar zace mult si bine acolo in subconstientul nostru , fara sa le constientizam si sa ne vindecam de ele. Insa Gheorghita acesti mesageri care ne reflecta aceste frici,care sunt create de noi in anumite momente din viata si pe care nu le recunoastem,nu le acceptam ca sunt ale noastre si le vedem la ei, reusim oare sa-i acceptam ,sa ne placa de ei,sa traim multumiti si linistiti cu ei ? Avem voie sa visam ,sa ne dorim ca si ei la randul lor sa vindece aceste limitari,blocaje.Putem accepta aceste persoane neconditionat si sa ne mentinem si vibratia ridicata cu toate ca sunt dependente de ceva ce noua ne displace ?

  1. manola,

   Problema torționarilor este una foarte importantă pentru un adept care se află pe o cale spirituală. Suntem obligați, la un moment dat, chiar să ne iubim torționarii. Așa ne învață Iisus, însă o face de la nivelul său. Când vom ajunge foarte sus vom fi topiți pur și simplu în iubirea care nu face diferența între ființe, cea care îi vede pe toți la fel. Torționarul va primi, asemenea celorlalți, statutul de ființă și va fi iubit doar pentru asta. Din această cauză torționarul, tocmai pentru că are și el statut de ființă, se supune acelorași legi universale. Astfel, nu rămâne netrecută cu vederea fapta sa care îi chinuie pe ceilalți. Tu, dacă ceri iertarea lui s-ar putea să-l ajuți, însă o vei face cu mintea și nivelul de acum, care, raportate la marile Programe de evoluție, s-ar putea să fie greșite. Dacă ceri să fii eliberată de această suferință va trebui să ridici această rugăciune lui Dumnezeu Tatăl, Cel care a creat universul întreg, nimănui altcuiva. Acest lucru îl aflăm din rugăciunea Tatăl nostru în care Iisus ne îndeamnă să îl rugăm pe Dumnezeu să ne izbăvească de cel rău. Adică nu ne îndeamnă să cerem pedepsirea celui rău, ci să ne izbăvească de el, să ne scoată din calea acestor minți bolnave. Când te lupți cu o minte rătăcită nu poți termina această bătălie fără să fii și tu rănit. Întotdeauna există pagube colaterale. Poate de aceea îndemnul este acela de a ne ajuta să dispărem pur și simplu din calea acestor ființe nefericite.
   Este inutil să spun cât de fascinat sunt de genialitatea pe care a arătat-o Iisus și care încă se mai vede la 2000 de ani de la momentul în care a venit aici, în această lume. Acești 2000 de ani nu au reușit să șteargă forța genială a mesajului său, chiar dacă a trecut prin multiple interpretări și traduceri. În primul rând, prin această rugăciune în care cerem să dispărem din fața răufăcătorilor realizăm un proces complicat într-un mod cât se poate de simplu. Ne punem în legătură cu o forță impresionantă, care ne transformă sufletul și ne ridică pe scara evoluției, dar, în egală măsură, nu ne permite să ne implicăm într-un proces de răzbunare sau să reacționăm prin rău la răul pe care-l primim din partea lor. Până să ajungi să faci acest lucru, vei reacționa la rău prin rău, la duritate prin duritate și vei descoperi în interiorul tău torționarul care seamănă cu cel din exterior care te chinuie. În acel moment va trebui să-ți îl îmblânzești fiara, adică rugând divinitatea să te izbăvească de cel rău, de ființa din exterior care-ți trezește demonul interior și, în egală măsură, cel pe care l-ai hrănit atât de mult timp din ignoranță. Iată, deci, cât de simplu și genial este acest îndemn. Restul, sunt explicații suplimentare. Cine, în practica sa, nu ajunge în punctul acesta, înseamnă că rătăcește. Nu spun că este ușor, nu spun nici măcar că avem garanția că la un moment dat ne vom împăca cu această realitate sau poate chiar, la modul concret, cu torționarul. Spun că dacă acest îndemn vine de la o ființă pe deplin realizată înseamnă că este singura cale care ne ajută cu adevărat.
   Niciun om nu-ți poate spune din exterior cum să-ți abordezi torționarul pentru că relația cu această ființă care te încearcă pentru a te căli este atât de complexă și de particularizată la felul tău de a fi încât este imposibil pentru cineva din exterior, în afară de divinitatea însăși, să poată știi, mai bine decât tine, cum să abordezi această problemă. De aceea căutarea este individuală. De aceea tot ce vine din exterior este ajutor și nimic mai mult. De aceea Grația, cea care ne Eliberează, este doar atributul Absolutului.

 9. Monica spune:

  Tare urata a mai fost ziua de sambata, intr-adevar, incarcata de frici si mesaje distorsionate, parca frica te face sa nu mai gandesti clar, sa arzi etape, sa te aperi si cand nu trebuie. Parca si astazi este inca prezent gustul amar de ieri.
  Gheorghita, as vrea sa te intreb care crezi ca este atitudinea corecta fata de bani. Stiu ca trebuie sa fie un echilibru in toate, dar e greu sa trasez linia la jumatate intre zgarcit si cheltuitor. De fapt, ce vreau exact sa spun este ca auzind in diverse emisiuni ca trebuie sa ai o relatie buna cu banii si sa dai bani pentru ca banii sunt facuti sa circule si sa se bucure cat mai multi de ceea ce ai, ca banii se intorc, am tendinta sa fac acest lucru (mai ales sa ma bucur de ei impreuna cu alti), dar apoi ma simt vinovata pentru ca banii pe care ii am sunt atat de putini incat dupa ce fac asta imi este greu sa ma redresez financiar. Zgarcita nu pot sa fiu pentru ca asta imi da senzatia ca de fapt sunt un om sarac si ca nu ma bucur nici macar un pic de viata doar ca sa strang niste bani neinsufletiti. Si daca i-as strange, iar m-as simti vinovata.
  Poate ceilalti nu se regasesc in ce am scris, dar eu as vrea sa stiu punctul tau de vedere.
  Multumesc,
  Cu drag, Monica.

  1. Monica,

   Îți spun aceste lucruri cu toată sinceritatea de care sunt în stare, că oamenii de la care ai auzit aceste lucruri sunt oameni de carton sau, mai exact, oameni din plastilină. Este adevărat, banul reprezintă o valoare circulantă, dar înainte de a reprezenta o valoare circulantă el întruchipează efortul unui om. Tu nu trăiești pentru a-i da banului un statut privilegiat, de aceea banul este doar un instrument. Când vei înțelege că banul este un instrument pentru tine, ai să-l folosești așa cum se cuvine. Uneori vei cheltui mult, pentru că așa cere momentul. Altădată vei cheltui foarte puțin sau deloc pentru că prioritare în viața ta sunt altele. Nu trăiești pentru bani. Nu trăiești pentru a-i da banului statutul pe care spun aceste ființe penibile că-l are. Ca să nu mai spun că banul este o invenție periculoasă pentru mintea unui om care caută să înțeleagă viața.
   Viața nu este cumpărată, nu are preț, nu este evaluată în ansamblul ei de nici un etalon, ci este pur și simplu dăruită. Nu trebuie să dai nimic la schimb pentru ceea ce ai și nu ești obligată să ai nicio datorie față de nimeni. Universul îți dăruiește și atât. Dacă vrei să fii asemenea lui, la rândul tău dăruiești. Dacă nu înțelegi cum este universul atunci te ocup de lucrurile mărunte și pui preț pe ele, gândind că ai în jurul tău o colecție de valori pe care le vinzi. Oamenii mari se sacrifică, își scot inima din piept și o oferă celui care are nevoie. Oamenilor mari nu le este rușine să-și arate dragostea și nu se plâng dacă muncesc pentru alții fără remunerație. Oamenii mari sunt așa pentru că se raportează la ceea ce este cu adevărat mare. Iată, cât de simple sunt aceste lucruri. Nu mai crede prostiile oamenilor de carton care-și justifică avariția, obsesia banului sau nevoia de a trândăvi și de a trăi foarte bine pe spinarea celorlalți.
   Societatea aceasta de consum elogiază banul tocmai pentru că se află în declin. Da, este bine să deții atât de mulți bani încât viața ta să nu fie puse în pericol sau misiunea pe care o ai să se poată desfășura în bune condiții, dar nu mai mult. Dacă trebuie să ceri bani pentru ceva, doar pentru asta să ceri. Tot ceea ce-ți prisosește va deveni o povară. Când te afli pe o pantă ascendentă nu contează dacă în spatele tău ai 1 kg de plumb sau 1 kg de aur. Greutatea lui va fi aceeași. Este adevărat, starea psihică va fi alta pentru că te vei bucura că poate atunci când vei ajunge în vârf probabil kilogramul de aur îți va folosi la ceva. Aici, în prezent, acestea nu sunt decât himere. Realitatea este dată de greutatea acelui kilogram care nu contează din ce material este.
   Nu trăi pentru bani. Trăiește pentru sufletul tău, pentru dragostea pe care o ai de a dărui, pentru iubirea pe care Dumnezeu a pus în sufletul tău și pe care ai ales să o dai celorlalți așa cum ai primit-o. Nu poți să pui taxă pe iubire, vindecare, sănătate pentru că ele nu ne aparțin. Cei care s-a deformant gândind ca poate trăi așa, ajunge să creadă că pentru un preț nu pune întrebări, face orice, chiar și fărădelegi, și este negustor cinstit. Soldații (militarii sau alte tipuri de soldați – financiari, mediatici, misionari) sunt cu conștiința împăcată că practică o meserie, de vreme ce sunt plătiți, iar banul musai să-l producă de undeva că nu pot trăi bine fără. Banul le spune lor că sunt corecți sau nu. Atât de mult s-a deformat mentalitatea!
   Nu te risipi în lucruri mărunte. Banul circulă prin natura lui și nu ai de ce să-i porți de grijă. Dacă nu ai în jurul tău oameni care să te aprecieze pentru bogăția pe care o reprezinți ca ființă, atunci nici o sumă de bani nu-i va determina să te aprecieze altfel. Cel mult le poți cumpăra câteva zâmbete sau prezența. Nu te lăsa păcălită. Prietenia nu se cumpără cu bani. Poți să-ți petreci timpul plăcut, să te bucuri și să te lași cuprinse de această încântare a vieții fără să te obligi să gravitezi în jurul banilor. Banul este doar un instrument. Nimic mai mult. Știu că o parte din cei care se laudă că sunt pasionați de ezoterism elogiază banul și consideră că dacă ai reușit să obții bani atunci ești valoros și din punct de vedere spiritual. Nu știu de unde au preluat această prostie, dar pot bănui. Banul trebuie să fie un instrument care să te ajute să nu ti se pună în pericol viața sau misiunea pe care o ai. Nimic mai mult. Când acest echilibru se rupe, totul se dărâmă.

 10. Monica spune:

  As vrea sa te mai intreb ceva deoarece nu sunt foarte sigura in privinta unei informatii, desi tind sa cred ca nu este adevarata.
  Cineva spunea ca atunci cand faci un gest de bunatate fata de o persoana, doar persoana aceea trebuie sa-ti intoarca gestul pentru ca o data ce ai daruit s-a si creat o datorie a celuilalt fata de tine. Si daca ai primi recompensa din partea altcuiva, atunci primul ar ramane dator fata de tine, si tu fata de noua persoana care ti-a daruit.
  Eu gandesc intotdeauna contrar si spun ca Dumenzeu va restabili echilibrul daca considera ca este cazul, si sub o forma sau alta, indiferent de la ce persoana, voi primi la schimb ceva si nu va mai exista nici o datorie.

  1. 🙂 Monica,

   Unde oare îi găsești pe acești oameni care emit astfel de aberații? Când dăruiești nu-ți pui problema în felul acesta, pentru că nu tu dăruiești, ci dăruiește universul prin tine. Nu calculezi, nu faci troc, nu îți aduni o magazie de datornicii la care sa apelezi după bunul plac atunci când consider de cuviință.
   Oameni buni, nu mai ascultați prostiile acestor șarlatani. Dacă nu vă descurcați singuri, urmați căile Maeștrilor. Dacă ajungi să te frămânți cu o problemă pe care nu o înțelegi de la un Maestru rezultatul te va ajuta să evoluezi ori măcar te va ajuta să faci un pas înainte. Dacă îți frămânți mintea cu prostiile unora nu ajungi nicăieri. Ideea în sine de a ajuta, a dărui nu presupune obligație, datorie sau vreo constrângere care să poată fi transformată în plată. Karma înseamnă altceva. Datoria karmică se referă la alte implicații, nu așa cum gândesc aceste ființe mărunte.
   Fiți liberi! Oamenii aceștia l-ar pune și pe Dumnezeu în lanțuri pe motiv că nu respectă legile karmice.

 11. Monica spune:

  Gheorghita, nu ii caut eu, ii da la televizor 🙂
  M-ai facut sa rad, si cate alte lucruri am auzit, pe unele nici eu nu le cred(cu putinul meu bagaj de cunostinte), d-apoi tu :))

 12. manola spune:

  Binecuvantata este ghidarea ta! Multumesc din suflet!

 13. cristina spune:

  Apropo de problema tortionarului – chestiune intr-adevar extrem de interesanta dupa mine, mai ales pt eu una intotdeauna am suspectat ca, pe undeva, ‘tortionarul’ este hranit de ceva din noi; si s-ar putea ca acel ceva sa fie, de fapt, propria noastra intoleranta, propria noastra neiertare. Iar neiertarea vine din FRICA. Si FRICA vine din…PUTINA IUBIRE (nu eu am spus-o, ci altii mai mari ca mine).

  Par. Paisie Aghioritul – unul dintre cei mai pragmatici sfinti contemporani (bine, nu e canonizat inca..) – tin minte ca, intrebat fiind de cineva ‘Parinte, cum pot eu sa iubesc pe vrajmasii mei??’ (era vorba de niste vrajmasi intr-adevar enervanti si sabotori, greu de tolerat, darmite de iubit!), par. i-a raspuns: ‘incepe prin a le gasi circumstante atenuante’. Si, intr-adevar, statisticile arata ca imensa majoritate a persoanelor abuzive si agresive au suferit ele insele abuzuri si agresivitati in viata lor, si nu fac decat sa perpetueze un model pe care il socotesc intrucatva firesc.

  O alta maniera pragmatica de raspuns mi s-a parut solutia sugerata de bunul parinte Gherontie Puiu de la Busteni (trecut de curand la cele vesnice la o venerabila varsta; Dumnezeu sa-l odihneasca!). El recomanda sistematic urmatoarea rugaciune (care spusa, zicea el, de 40 de ori pe zi timp de 40 de zile, ar fi dus la indeplinirea oricarei dorinte; nu stiu daca intr-adevar gasesti un Mercedes in garaj la finalul exercitiului, dar tu cu siguranta modifici ceva profund in tine), si anume: ‘Doamne, intoarce la bunatate si rugaciune pe toti vrajmasii mei!’. Simplu si…genial! Ce poti sa doresti mai mult si mai bine pt vrajmasii tai decat salvarea sufletelor lor??
  In plus, tu insati te eliberezi astfel de resentiment intelegand ca rautatea vrajmasilor este de fapt o boala a lor, o neputinta, o pricina de cadere si, deci, de slabiciune; si astfel, spargi cercul acela de ura si razbunare de care zicea Gheorghita si pe care, deloc intamplator, Domnul Iisus insista atat de categoric sa il zdrobim prin iertarea vramasilor. Pt ca bunatatea noastra topeste ceva si in ei, ne legitimeaza pe noi sa cerem propria iertare pt propriile rautati si, in plus, ESTE SINGURA care ii poate scoate pe ei din cursa ADEVARATULUI vrajmas.

  Si aici ajung la o precizare pe care simt nevoia sa o fac, si anume cea legata de intrebarea: cine sunt ‘vrajmasii’, tortionarii? In rugaciunea ‘Tatal nostru’ se poate observa ca exista o distinctie intre iertarea pe care tr sa o dam ‘gresitilor nostri’ si izbavirea de ‘cel viclean’. ‘Cel viclean’ este adevaratul vrajmas, de care ni se vorbeste, cum observa pe buna dreptate Denis de Rougemont, ‘de la prima pana la penultima fila a Scripturii’! Nu cred ca ‘izbavirea de cel viclean’ se refera la a ne tine departe de vrajmasi, ci la capacitatea de a trece cursele ‘vrajmasului’ – iar acela este ALTUL decat gresitii sau unii din tortionarii nostri (fiinte din carne si sange) prin care el de regula actioneaza. De cursele lui nu ne putem tine departe pt ca noi insine am ales ‘sa cunoastem Binele si Raul’. Dar ne putem ‘izbavi’ de ele, cu vigilenta (‘trezvie’) si cu ajutor divin. Si, mai ales, cu iubire. Iubirea insa tr sa fie indreptata spre ‘fratii nostri’, ‘gresitii nostri’, cei care, ca si noi, sunt supusi vanarii lui turbate (‘umbla ca un leu incercand sa va insface’) si care, ca si noi, pot lesne cadea in cursele lui. Cat despre iubirea indreptata catre el (‘cel rau’, ‘tatal minciunii’), hmm.. Intreaga patristica ortodoxa ne invata ca iubirea fata de ‘el’ e cam prost plasata, in primul rand pt simplul motiv ca nu si-o doreste, si in al doilea rand pt ca avem altele mai bune de facut. Si nici nu detinem ‘muschii’ necesari pt a ne ruga pt el. Soarta lui este pecetluita, desi Dumnezeu il vrea si pe el inapoi. Insa dragoste cu sila nu se poate. Si, oricum – tot Patericul si Filocalia ne invata – se pare ca exista si cazuri in care chiar si unii dintre ‘ei’ (diavolul e ‘legiune’, adica sunt mai multi) se mai intorc. Dar, repet, suntem prea marunti si slabi pt a intelege aceste taine. Si, in fond, alta este misiunea noastra.

  In fine, mii de scuze pt aceasta lunga postare: este insa un subiect prea complex pt a fi epuizat in cateva randuri si prea fascinant ca sa ma faca sa ma abtin de la ‘datul cu parerea’ 🙂

  1. Da, subiectul este complex, dacă vrei doar să vorbeşti despre el, însă esenţa este aceea care vine din afara dogmaticii. Tu ai înţeles greşit sensul izbăvirii la care se referă Iisus în rugăciunea Tatăl nostru şi în jurul ei ai construit tot acest discurs. Când rogi pe cineva să te izbăvească, nu ceri să te treacă prin toate etapele, adică să te expună tuturor detaliilor ce implică ascensiunea, asta o faci singur fără ajutor, ci ceri să fii în afara lor. Omul nu cere în Tatăl nostru „ajută-mă să mă izbăvesc de cel rău”, ci „…ne izbăveşte de cel rău”. Sigur, este inutil să mai spun că deşi o faci în nume personal, rugăciunea conţine de fapt o formulare de grup, adică îi implică, deopotrivă, și pe agresor și pe cel agresat. Deci, nu are nimic de-a face cu dogmatica, aceea care îţi reformulează ceea ce pe limba sufletului este foarte clar şi care îţi întoarce privirea spre lucruri mici, cele care, în general, ţin de minte. Fapta este simplă. Gândul are nevoie de curăţenie pentru a cere ceea ce îl eliberează cu adevărat. Restul sunt detalii. Orice practică ajunge la aceeaşi concluzie că efortul individual, în faţa acestor forţe complexe, poate chiar supranaturale, care ne i-au drept oponenţi redutabili (pentru că ştiu cine suntem, doar noi nu) este cu mult inferior faţă de momentul Graţiei. Aşadar, eu m-am referit la momentul eliberator, nu la detalii, nu la reformulări. Mesajul din Tatăl nostru nu are nevoie de reformulări.

 14. cristina spune:

  Gheorghita,

  Pai sunt cam de acord cu ce spui…

  Cred ca am avut de fapt in vedere altceva, de-aia mesajul meu e probabil aiurea formulat. Eu m-am concentrat in principal asupra IDENTITATII ‘celui viclean’ (‘rau’), pt ca mi s-a parut ca il asimilezi ‘dusmanilor’ obisnuiti. Cred ca expresia ‘prin care cerem sa disparem din fata raufacatorilor’ este cea care m-a indus in eroare.

  Sigur, este o rugaciune colectiva si, de asemenea de acord, nu se pune problema de a cere sa fii trecut prin toate etapele confruntarii – altfel oricum inevitabile (‘in lume necazuri veti avea…’, ‘cine vrea sa-Mi urmeze sa-si ia crucea’, ‘nu se poate sa nu vina ispita’, ‘calea este stramta’, ‘fericiti cei prigoniti’ etc.). Asa e, si eu cred ca e vorba de momentul eliberator, al ‘descotorosirii’ finale de ‘paraziti’ – as zice eu mai degraba ‘sa dispara raufacatorii din fata noastra’! 🙂 (cred ca secventa adecvata formularii mele anterioare este ‘si nu ne duce pe noi in ispita’… de fapt pe-asta o si aveam in minte cd am scris, dar nu mi-am dat seama)

  1. Mă bucur că eşti de acord, însă vreau să fac o precizare, tocmai pentru că te-ai referit la altceva, pentru a nu se înţelege greșit ce am vrut să spun şi a nu lăsa impresia unei polemici.
   Nu, noi să pornim pe drumul ce ne este hărăzit, noi să fim izbăviţi, nu ei să dispară din calea noastră. Este un orgoliu puţintel cam mare să ceri să ţi se elibereze calea, să fie dat obstacolul din față. Eu nu am spus să ne descotorosim și nu m-am referit la torţionari ca la paraziţi. Nu poţi împlini Tatăl nostru, prin apelul colectiv, dacă priveşti aşa. Da, calea este strâmtă, dar eu nu încap acolo pentru că l-am împins în râpă pe cel de lângă mine, care m-a boscorodit tot drumul, care m-a criticat sau m-a agresat. Eu nu mă ocup de pedepsirea lui. Eu nu cer asta, ci doar o Mângâiere, iar Mângâierea mea nu vine la pachet cu suferința lui.

 15. cristina spune:

  Ca sa fiu si eu inteleasa: ma referam la satana, nu la oameni – fie ei vrajmasi sau tortionari sau paraziti. Oamenii – nadajduim sa ne salvam cu totii, si noi si vrajmasii/tortionarii/agresorii nostri, pt care de altfel ne rugam si pe care ii iertam (sau ne straduim s-o facem). Cat despre ‘el’ – adevaratul parazit, satana – va fi pedepsit fie ca ne place fie ca nu. Este scris sa fie asa. Soarta lui personal ma interseaza prea putin. Probabil daca s-ar intoarce ar fi si el salvat, dar presupun ca nu vrea asta…habar n-am.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.