7 – 13 decembrie 2015

7 – 13 decembrie 2015 este săptămâna care scrie o pagină tristă în istoria individului și a patimilor sociale care nu au rezolvare. Acest interval va fi destul de apăsător pentru că reînvie o problemă personală pe care nu am reușit să o rezolvăm în ultimele luni și care își are originea în 2014, dar și anumite patimi sociale care nu au putut fi rezolvate prea curând, deci nici într-un caz acum. Faptul că impresia generală pe care o vom avea asupra acestei săptămâni este că suntem definiți de lucrurile rele pe care nu am reușit să le rezolvăm, de defectele de caracter sau de tristețile care, prin evenimentele ultimelor luni, ne-au intrat prea adânc în suflet, este o realitate pe care va trebui s-o acceptăm cel puțin față de noi înșine. Când lucrurile acestea se răsfrâng asupra evenimentelor sociale individul nici nu-și va mai da seama când va trece de la problemele din sufragerie la problemele din sala de ședințe. Aceasta va fi cea mai mare problema a acestei săptămâni. Celelalte elemente țin mai curând de administrarea unor valori legate de destin, de aspirații, de demersuri care nu se pot finaliza acum, dar vrem să le terminăm cât mai repede pentru că nu mai avem răbdare, pentru că vrem să renunțăm la o agitație socială pentru a ne ocupa de cele personale, de familie sau poate chiar de suflet, dar și de necesitatea de a ne abține din a nu porni un război. Nu ne referim aici la războiul dintre popoare, cel care este analizat și disecat de toată lumea în această perioadă, ci la războiul dintre individualități, dintre firi, dintre atitudini sau dintre averi.
Cei care lucrează cu energia sau sunt implicați într-un proces de cercetare spirituală vor observa că, de fapt, lucrurile acestea triste și apăsătoare care vin spre noi în această săptămână ne ajută să trecem pe nivelul următor, să conștientizăm problema și, fără să avem așteptări nerealiste din partea celorlalți, ridicăm piciorul și trecem pe treapta următoare, atingem nivelul următor. Va trebui să facem lucrul acesta în orb, fără a avea vreun semn că s-a întâmplat această trecere, fără a avea vreun indiciu, fie el cât de mic, asupra faptului că această modificare importantă s-a produs. Va trebui să avem încredere pentru că, de fapt, încrederea a fost cea care a declanșat trecerea. Deci fiecare va face un salt pe măsura încrederii pe care o are. Vom vedea de-a lungul acestei săptămâni că încrederea cu care lucrăm acum nu este cea pe care o știm de ani de zile, ci o forță misterioasă care ne îndeamnă să credem în existența binelui, a frumosului, a adevărului fără să-l atingem, fără să-l vedem și chiar fără să îl înțelegem în așa fel încât să-l putem explica mai departe. Desigur, acestea sunt lucruri complexe, destul de delicate ori de abstracte, încât să nu fie accesibile oricui. Cine va dori să lucreze cu ele va trebui să se implice și în modul acesta, nu doar ca ființă socială, nu doar prin statutul pe care-l are la un moment dat de copil, părinte, soț, angajat etc..
Cine va dori să impună, cu precădere spre finalul acestei săptămâni, o modificare în acest cadru, adică cel care este convins că dacă a văzut și înțeles poate să și facă, va vedea cât de ușor poate strica o armonie pe care nu o înțelege cum trebuie. De aceea, dacă vrea să nu strice, trebuie să țină cont de acest avertisment astral care ne zice că săptămâna în curs mai mult ne informează decât ne îndeamnă să reparăm ceva ce nu a putut fi reparat până acum. Singura acțiune care ne este permisă este saltul evolutiv, saltul de conștiință, dar despre acesta nu vom ști la modul concret nimic deocamdată, ci poate vom afla câteva lucruri începând cu săptămâna următoare.
Recomandarea pentru această săptămână este aceea de a nu ne desprinde de încredere. Cine cultiva încredere culege credință.

Răbufnire. Căldura minții păcălește. Apare o nouă speranță. Risipă. Spontaneitatea este stimulată. Iubirea primită este apreciată mai mult decât cea dăruită. Dezvăluirile sperie. Suprafața atrage mai mult decât conținutul. Se întâmplă ceva cu atenția.

Prima zi a săptămânii va face notă discordantă cu ceea ce trebuie să parcurgem de-a lungul acestei săptămâni. Cu toate acestea, pentru că Luna se află pe ultimul segment de tranzit prin zodia Balanță și are de împlinit un sextil cu Mercur și o conjuncție cu Junon, avem impresia că suntem în posesia unor soluții miraculoase și că nu trebuie decât să ne mobilizăm puțin pentru a le pune în aplicare. De aici survine și senzația că ne aflăm în fața unei speranțe, că risipa nu mai este de actualitate și că durerile s-au evaporat. Vom vedea începând cu ziua de mâine, 8 decembrie, când se va împlini, la intensitatea maximă, relația negativă dintre Mercur și Axa Dragonului, că lucrurile nu stau chiar așa.
Astăzi, pentru că Luna în mijlocul zilei trece pe zodia Scorpion, suntem avertizați că o atitudine poate să declanșeze evenimente în cascadă. Desigur, vor lua în considerare aceste avertismente doar oamenii înțelepți, cei atenți la ceea ce trăiesc, doar ființele care nu se sperie de adevăr, care nu se sperie de conținutul unor mesaje doar de la primele cuvinte, care nici acestea nu sunt ascultate cum trebuie. Așadar, debutul săptămânii depinde foarte mult de ton, de atenție, de profunzime și de adevărata căldură sufletească, cea care în cazul unora ar putea să lipsească complet.
Apoi, unul dintre cele mai stranii momente care ar putea să se consume, unul care ține de tranzitul Lunii prin zodia Scorpion, apare în seara acestei zile, când Luna se va afla într-o conjuncție cu Venus. Deși suntem într-un alt interval căruia i se atribuie un alt mesaj, unii chiar trăiesc în trecut, au reacții întârziate sau trăiesc într-un mediu care este deja depășit. Unii vor avea reacții întârziate pe un stimul care s-a consumat în săptămâna anterioară. Nu se poate stabili din această prezentare cu caracter general dacă acest stimul se referă la una din zile în mod special, însă va fi destul de ușor de indicat rădăcina momentului în funcție de mesajul clar care va fi exprimat. De aici mulți ar trebui să înțeleagă faptul că orice problemă de neatenție sau de atenție este sancționată sau este dezvăluită.
Prin urmare, debutul săptămânii va face într-o notă discordantă cu ceea ce vom traversa de-a lungul acestui interval. Lucrurile vor fi diferite, atât prin conținut, cât și prin selecția pe care o vom face, prin ușurința cu care încercăm să simplificăm anumite demersuri dând vina pe alții, păcălindu-i sau făcând un arc peste timp pentru a-i zăpăci sau pentru a lua din spațiul săptămânii anterioare ceea ce, la momentul respectiv, nu a fost permis. Asta se întâmplă cu precădere după ce Luna va intra pe zodia Scorpion și ne va îndrepta atenția către un conținut. Știm din prezentarea generală a acestei poziții, că Luna nu are în acest semn o ipostază prea fericită. În momentul de față însă lucrurile sunt îndulcite sau sunt construite ca să pară așa pentru că trebuie să fie ascuns un adevăr, o intenție și, pentru a face lucrul acesta, trebuie spusă o minciună într-un mod convingător.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a fi astăzi onești cu cei din jur, sinceri cu oamenii care cer răspunsuri sau care au demonstrat până acum că pot aprecia informații cu caracter personal. Nu obosim dacă spunem adevărul și nici nu consumăm din lucrurile foarte importante, chiar dacă la prima vedere vom avea clar această senzație.

Reformele nu sunt iubite. Realizările umane am nevoie de un ritual. Accesul la tehnologii ciudate. Limitările lumii fizice pun la încercare spiritul. Comportamentul trebuie să sugereze protecție. Refuzul unei misiuni. Neîndeplinirea unei sarcini. Critica motivează spre a doborî bariere mari.

Astăzi se împlinește careul dintre Mercur și Axa Dragonului, semn de îndoială și de suspiciune exprimate sau afișate în cel mai nepotrivit moment posibil. Pentru că avem proasta inspirație să spunem ceea ce nu interesează sau să oferim ceea ce nu a cerut nimeni avem neșansa să transformăm o situație favorabilă într-o ipostază de o mare tristețe. Acesta va fi practic debutul intervalului care se referă la acea pagină tristă a istoriei personale. Vom vedea că, până la sfârșitul săptămânii, se va împlini și partea a doua a dezideratului aplicat acestui interval.
Acțiunile de acum nu sunt însă marcate de refuzul de a evolua pe motiv că nu am avut până acum nevoie de așa ceva, nu am avut de ce să ne implicăm în situații de genul acesta sau nu ne este util. Absența motivului evolutiv de până acum este însă o mare păcăleală pentru că el există și mesajul său a putut fi văzut, nu la modul general, într-o zonă care se adresează maselor și din care fiecare individ să-și extragă ceea ce are nevoie, ci a fost personalizat, după cum am constatat în ultimele două săptămâni. Așadar, motivul acesta de tristețe susține descurajarea și refuzul de a face mai mult, de a atinge performanța. Aceasta anulează înclinația către performanță ce vine din poziția lui Mercur pe zodia Săgetător. S-ar putea ca momentul acesta să le spună oamenilor că sunt mai singuri decât au crezut, că orice lucru pe care-l spun despre ei sau despre alții este ceea ce a fost cerut sau ceea ce se așteaptă de la ei. De aici o mare sincronizare poate să le creeze impresii greșite despre oameni sau să le încurajeze modificarea comportamentului pentru a supraviețui. Este însă un moment destul de prost să fie aleasă o astfel de abordare pentru că nu există nimic în jur care să fie orientat cu precădere împotriva individului, cel puțin deocamdată nu există. Vom vedea, începând de vineri încolo, după ce se va împlini opoziția lui Marte cu Uranus ca acestea ar putea să se concretizeze, dar nu la modul general, ci doar acolo unde oamenii sunt lacomi, unde cer mai mult, unde vor să vândă iubirea pe arginți.
Cel care lucrează cu energia sau care este implicat într-un proces de cercetare spirituală, ar putea să constate acum că orice formă de transformare trebuie să înceapă cu un refuz și având în vedere că nu se sincronizează cu cei din jur, vede că ea ar putea să vină după acest refuz. Din această cauză crede că refuzul este evenimentul în sine.
Prin urmare, 8 decembrie este o zi în care suntem invitați să depășim limite ale înțelegerii, cele care ne conving, încă de dimineață, că reprezintă singurul adevăr pe care-l avem în preajmă. Luna din Scorpion, chiar dacă tulbură conștiința oamenilor cu convingeri care nu sunt adevărate, cu lucruri care trebuie transformate urgent pentru a nu se preschimba în boală sau în răutăți gratuite, aduce și încredere în sine, convingere în observații, un spirit practic suficient de vizibil încât până și lucrurile rele să primească mai multă atenție decât merită. De aici înțelegem că refuzul de a iubi, neîncrederea în obiectivele pe termen lung, în evoluție sau în propria misiune nu este altceva decât o limitare pe care această lume fizică o impune spiritului. Putem merge puțin mai departe cu aceste conexiuni considerând că în relațiile dintre oameni, cel care este mic și rău trece înaintea celorlalți pentru că își formulează foarte clar ideile, pentru că acestea sunt prezentate celorlalți într-un mod accesibil și pentru că mesajul acesta nu lasă loc la interpretări. Cel care are câteva semne de întrebare față de el și față de misiunea sa va trece astăzi prin momente destul de neplăcute pentru că se va îndoi de sine, va crede că mesajul nu este atât de bun, că forța ideilor trece dincolo de negație sau de convingerile celorlalți, că nimic din ceea ce a făcut până acum nu îl duce spre realizare, ci spre eșec. Este de la sine înțeles, că această convingere este eronată și ea își va pierde din consistență chiar începând cu ziua următoare.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu crede în suferință, în rău sau în tristețe ca fiind scopul în sine al unor demersuri sau etapa finală a unor evenimente. Tristețea acestei zile nu reprezintă decât o simplă gară. Cine crede că drumul se termină, că nu mai are de parcurs nimic, coboară aici. Cel care vede departe, cel care dorește să vadă departe, nu va coborî aici.

Mintea se luminează. Nevoile personale ating și zona spiritului. Proiectele pe termen lung sunt într-un impas. Se strică intenționat pentru a se construiri ceva mai bun tot intenționat. Elementele fundamentale au nevoie de o nouă definiție. Cultura înseamnă libertate a ideii. Oboseala este ascunsă prin reculegere.

Schema care se aplică acestei zile este puțin mai accesibilă, mai încurajatoare, mai generoasă în aspecte frumoase, multe dintre ele neavând nicio legătură cu ceea ce înseamnă tristețe sau patimă. Se întâmplă lucrul acesta pentru că astăzi Soarele se află într-o dispunere pozitivă cu Uranus și ne încurajează procesele mentale, rememorările pozitive sau chiar accesul la resursele pozitive ale celorlalți pentru a ne simți bine sau pentru a relaționa în condiții optime. Pe lângă acest unghi frumos, Soarele împlinește și un aspect negativ cu Chiron. Ceea ce este frumos și ne eliberează de condiționări, se poate transforma în zilele următoare în condiționări, în definiții greșite aplicate achizițiilor de acum, în obsesii sau într-o încurajare a celorlalți pentru a ne trata cu duritate sau intransigență.
Per total, combinația aceasta de bine și rău, ce are ca fundal tranzitul Lunii prin zodia Scorpion, element destul de apăsător în acest context, subliniază o nevoie de a ne desprinde de gândurile de răzbunare. Lupta aceasta dintre bine și rău duce la oboseală, îi face pe oameni să se simtă agasați de metodele celorlalți, implicați în tot felul de revendicări cu care nu au nimic în comun sau exponenții unor mesaje cu care abia au intrat în contact și pe care nu prea știu cum să le susțină. Mulți vor considera că ceea ce se întâmplă acum este bine, dar binele acesta nu folosește la nimic adică nu poate interveni cu o soluție practică, una reală la problemele de natură relațională pe care le traversăm de ceva timp. Cei care au proiecte în derulare, care sunt implicați în demersuri publice care trebuie urgent să ajungă la destinație, la finalitate, au clar senzația că trebuie să schimbe ceva pentru a merge mai departe, adică să schimbe regimul alimentar, cercul de prieteni, autorul preferat, consilierul etc.. Este adevărat, această relație pozitivă dintre Soare și Uranus este mult mai puternică decât celelalte și la modul general schema pe care acest unghi o impune va fi mult mai vizibilă decât celelalte. La finalul zilei, când tragem linie și adunăm, când ne gândim care sunt evenimentele care s-au consumat de-a lungul zilei, nu ne vom aminti însă decât de lucruri rele, decât de ceea ce am încercat să facem bine, dar nu am reușit până la capăt, de momentele în care am încercat să fim foarte corecți și această corectitudine nu a fost apreciată, de secvențele în care am vrut să facem o faptă bună și aceasta a fost răstălmăcită, fiind acuzați de intenții obscure, de motive egoiste.
Prin urmare, 9 decembrie ne pregătește pentru o transformare, despre care credem că este foarte bună în forma aceasta însă vom vedea abia din ziua următoare în ce mod se poate concretiza. Pentru că este legată de asteroidul Chiron, de Uranus, de crizele din relații și de efectele secundare ale acestor crize (unele dintre ele fiind chiar localizate pe segmentul sănătății), ziua de 9 decembrie poate veni cu un impuls spre vindecare însă el adâncește și mai mult tristețea individului sau ar putea să aducă o nouă etapă de complicații sociale. Cu toate acestea, mesajul său este unul foarte bun, de regenerare. Aici lucrurile sunt destul de delicate pentru că în momentul acesta, în săptămâna în curs, ne putem bucura doar pentru că lucrurile în viitor vor fi bune, deoarece în prezent nu vor fi. Asta înseamnă că omul profund, serios va lucra cu elemente fundamentale și nu se va teme să abordeze aceste situații ca pe niște bătălii pe care trebuie să le cucerească. Doar în această zonă se va exprima liber trigonul dintre Soare și Uranus, doar acolo mintea va fi iluminată, intenția va fi clară, iar forța dinamică.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne aminti că speranța nu înseamnă iluzie, ci ea arată că suntem pregătiți să primim mai mult. Astăzi speranța într-un lucru rău îl poate aduce pe acesta mai aproape, la fel cum se poate întâmpla și cu speranța într-un lucru bun.

Criză în relații. Părerea celuilalt devine incomodă. Se adoptă un exemplu complicat de viață. Lumea se mișca altfel. Activitățile am nevoie de direcții noi. Se face apel la valori esențiale. Se invocă egalitatea. Disponibilitate pentru profunzime. Individualitatea este privită ca un mijloc de a progresa. Lumea aceasta dezamăgește. Fericirea vine din subtil.

În noaptea de miercuri spre joi Luna va intra în zodia Săgetător și îi va pregăti pe oameni pentru întâlnirea cu un adevăr dur. Nu este singurul element astral care aduce ziua de 10 decembrie în pragul unei noi crize în relații. Acestuia i se alătură intrarea lui Mercur în Capricorn și a lui Junon în Scorpion. Este clar că acesta ni se va părea un moment de eliberare, unul în care se invocă egalitate între oameni, echidistanță, retragere într-un loc puternic și încărcat de semnificație sau poate chiar întâlnirea cu o persoană care să ne permită o astfel de evadare. Ceea ce se consumă astăzi nu ne aduce soluții spectaculoase, ci ne atrage atenția, la fel ca și în ziua anterioară, că intrăm într-o perioadă în care trebuie să lucrăm cu alte elemente. Pentru că aceste modificări de vibrație ce se consumă în această zi apar în aplicația opoziției dintre Marte și Uranus, element negativ care duce la comportamente antisociale, la revoltă, la intransigență sau la distrugere de bunuri, lucrul acesta care se modifică astăzi nu ne ajută să vedem foarte departe, poate și pentru că nu mai avem suficientă putere sau ne temem. Va trebui să credem în bine fără să-l vedem, să fim siguri pe o reușită fără ca aceasta să ne dea deocamdată vreun semn că are exista.
Dacă în privința relațiilor pe care individul le are cu propriul ideal, cu demersurile în care este implicat lucrurile acesta par ușor de administrat sau ușor de înțeles, în privința relației dintre oameni, situația se complică. Este nevoie de încredere fără o dovadă, fără să fie cerută vreo susținere sau fără să existe vreun element care să încurajeze lucrul acesta. Individul, din proprie inițiativă și fără vreun ajutor, trebuie să aibă încredere în partenerul său de dialog.
Apoi, privind strict la ceea ce se consumă în această zi, adică trecerea lui Mercur în zodia Capricorn, se poate stabili că acest caracter practic, dat de noua poziție a lui Mercur, ne poate ajuta în autoevaluare, meditații, în procedee care se aplică pe principiul transferului de energie, identificării cauzei subtile a problemei, în lucrul cu cuvântul. Toate aceste evenimente astrale au ca efect o ușoară stagnare. Ceea ce se întâmplă acum, în mijlocul acestei săptămâni, seamănă cumva cu ceea ce s-a consumat la începutul sau pe finalul săptămânii anterioare. Este adevărat, avem nevoie de direcții noi pentru ca aceste două modificări de poziții astrale, ce apar în cazul lui Mercur și, respectiv, Junon, la asta se referă, dar pentru că se trece de la zodie de foc sau de aer, la zodie de apă sau de pământ apare o concentrare a evenimentelor, o rigidizare a lor, o demotivare a individului și o încurajare spre stagnare. Celelalte aspecte, date de tranzitul Lunii prin zodia Săgetător, le vorbește oamenilor despre progres prin constrângere. Luna din Săgetător le arată acum oamenilor că fericirea vine din subtil, deci oricât de mult ar fi căuta-o în obiectele comune, în evenimentele fizice, ea nu va putea fi găsită acum.
Prin urmare, mijlocul săptămânii ne invită să facem o schimbare în modul de a gândi, în timpul de reacție pe care îl avem în situații comune, dar ne spune și cum anume să facem lucrul acesta, când să ne oprim și față de cine. Este adevărat, poziția lui Mercur în Capricorn, din acest punct de vedere, pare superioară celei din Săgetător adică îl ajută pe om să gândească mai mult, să fie mai interiorizat și să privească viața mai mult prin spiritul practic decât prin cel filozofic. Junon pe zodia Scorpion este însă semn de slăbiciune în fața intrigilor și, ca o consecință, îl îndeamnă pe individ să se preocupe exclusiv de această latură a vieții. Apoi va pune problema de ce nu este fericit și, dacă va consult aceste previziuni sau dacă va consulta alte previziuni care fac trimitere la acest episod, va vedea că nu este altcineva de vina decât el, prin ceea ce a ales să facă, prin faptul că a dorit să folosească metoda cea mai simplă. Atracția către intrigă, către asocieri care să ducă spre intrigă pune o mare greutate pe deciziile acestei zile și urmele pe care le lasă asupra conștiinței sunt destul de adânci.
Avem ocazia în această zi să punem în practică o atitudine cu care nu am mai lucrat în forma aceasta anul acesta deloc. Trebuie să credem în bine fără să-l vedem, să avem încredere în partener, în persoana cu care discutăm sau cu care realizăm un anumit schimb fără ca aceasta să ne ofere dovezi în sensul acesta, avem nevoie să facem fapte bune chiar față de cei care ne-au greșit. Din evenimentele acestei zile nu ne vom da seama care sunt greșelile celor din jur, însă am putea să conștientizăm lucrul acesta observând că nu ne va veni ușor să ne comportăm frumos față de anumiți oameni, că există o intuiție care se refer acum strict la relații, care tinde să preia controlul și aceasta ne ajută astăzi să facem diferența între oamenii care merită și cei care nu. Totuși, dacă aflăm lucrul acesta acum nu înseamnă că trebuie să ținem cont de el. Conjunctura acestei zile este atât de complicată, de neobișnuită încât ni se cere să facem fapte bune față de toți cei care ne-au greșit, să alegem fără nici un element concret menit să ne ajute, pentru că, se pare, această intuiție care ne-ar spune la un moment dat cine este vinovatul, dar și că trebuie să ne protejăm de el, chiar dacă este mai lucidă decât alte instrumente de lucru, este și ea supusă unor erori.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu ne pierde liniștea. Dacă privim cu liniște tot ceea ce ni se întâmplă vom vedea că multe din episoade se selectează de la sine și vom fi de la sine protejați de anumite lucruri rele.

Racolare. Raportul de forțe se schimbă după greutatea iubirii. Faptei săvârșite în mister. Conflict puternic. Declarație de război. Hotărâre. Metamorfoză. Sentimentul curat stinge durerea. Pericolele par mai mari decât sunt. Se face apel la un nou ritm. Startul unui sfârșit. Autoritate. Reîntoarcere la o fază distractivă pentru a înțelege iertarea. Pregătire pentru a trece dincolo. Este așteptat un semn.

În noaptea de joi spre vineri se va împlini opoziția lui Marte cu Uranus apoi, în dimineața acestei zile, Venus se va afla într-un trigon cu Neptun, iar în mijlocul zilei se va împlini Luna nouă, adică o conjuncție între Soare și Lună. Pentru foarte mulți, ziua de 11 decembrie reprezintă, așadar, sfârșitul unei etape. Rămâne de văzut, după horoscopul personal sau după cum își cunoaște fiecare din episoadele vieții, dacă acest sfârșit arată că s-a terminat ceva bun sau arată că s-a încheiat ceva rău. Cert este că pentru toată lumea se permanentizează acum un conflict printr-o declarație de război, se preschimbă o direcție bună într-un element confuz situație care ne poate spune că toate demersurile de care suntem legați sunt rele, toate reprezintă un semn de întoarcere, de disconfort, de involuție.
Așadar, cea mai mare problemă a acestei zile este cea legată de iertare, nu pentru că opoziția lui Marte cu Uranus ar fi mai importantă decât trigonul lui Venus cu Neptun, ci pentru că întreaga săptămână, prin cumularea vibrațiilor celor șapte zile, înclină balanța către tensiune, către o formă de tristețe care spune oamenilor că nu sunt încă pregătiți să facă un salt atât de important, atât de puternic, atât de dur precum își doresc. Din nefericire, faptul că se împlinește Luna nouă în această zi în care lucrurile sunt la fel de confuze ca și în celelalte, arată că nu putem să sperăm într-o preschimbare pozitivă doar pe ceea ce s-a consumat în ultimele zile. Se poate stabili însă, pentru că Luna nouă, indiferent că suntem sau nu pregătiți, stabilește reperele pentru următoarele patru săptămâni, că putem opri anumite direcții pentru câteva zile în speranța că, începând cu săptămânile următoare, unele dintre ele vor dispărea de la sine sau măcar vor dispărea cele care nu ne permit să avem o viziune de ansamblu.
Dacă opoziția lui Marte cu Uranus arată război, motiv de gâlceavă, declarații care pot fi interpretate ca fiind de natură conflictuală, trigonul lui Venus cu Neptun arată că pentru fiecare om, indiferent cât de agresiv sau trist se prezintă la un moment dat, există o șansă, există o oportunitate de salvare și fiecare dintre aceste persoane are în adâncul sufletului un motiv bun pentru care procedează așa. S-ar putea ca acest motiv bun să fie mult mai vizibil începând cu săptămâna următoare, însă acum lucrurile sunt mult prea confuze și riscante.
Prin urmare, 11 decembrie, începutul celei de-a doua decade a lunii decembrie, arată că trăim cu mare implicare vremurile prezente, că suntem într-o perioadă în care foarte ușor se ajunge la confruntare, la dispută și că nu trebuie decât să apară o simplă scânteie pentru ca focul să reînvie. Deocamdată nu se poate stabili că focul va reînvia în această zi, însă 11 decembrie este o zi în care scânteia, dacă este menținută, va duce la confruntare. Momentul acesta, în care Marte este în opoziție cu Uranus, ne arată că minciuna ne poate compromite autoritatea, ne poate face să ne reîntoarcem la o etapă distructivă, în care iertarea să nu ne mai poate ajuta chiar dacă și pe acesta o obținem foarte greu.
Totuși, în toată această ecuație conflictuală, în toată această conjunctură riscantă și periculoasă există un semn, unul care nu vorbește despre posibilitatea de a schimba într-un mod cu totul aparte calitatea vieții pe care o trăiesc. Se întâmplă lucrul acesta pentru că trigonul Venus-Neptun arată că oricât de dificilă sau de conflictuală este atitudinea unui om, motivul care este ascuns în adâncul sufletului este unul foarte bun. Nu trebuie decât să țină cont de el ori să încerce să explice mult mai clar sau să mai explice o dată. Cei care vor reuși să facă lucrul acesta acum vor impune următorului ciclu lunar direcții foarte frumoase, misterioase, care, chiar dacă au în continuare o notă agresivă, pe mai târziu aceasta se va transforma în ambiție, în motiv pentru a merge mai departe, în autoritate. Acum autoritatea este o mare problemă, pe mai târziu ea nu va mai fi pentru că-și va pierde caracterul acid.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu uita că binele nu este întâmplător și că de fiecare dată un om, care alege să facă o faptă bună, este mai conștient de sine decât cel care face rău. Faptele bune făcute în felul acesta sunt acum singurele care ne pot pregăti un sfârșit de an frumos și liniștit.

Puritatea sufletului este sancționată. Progresul vine prin tăcere sau izolare. Se deschid noi uși. Salvare. Mintea lucrează mult mai bine. Acces la informații foarte utile. Gesturi radicale. Structura socială caută alte baze. Se face apel la o nouă ierarhizare. Îndrăzneala nu este dezvăluită.

În noapte de vineri spre sâmbătă, Luna va fi în careu la Axa Dragonului și ne va aduce sentimente conflictuale. S-ar putea să fim protejați de caracterul negativ al acestei luni dacă ne petrecem noaptea odihnindu-ne. Orice formă de activitate conștientă atrage după sine un proces interior, un dialog interior epuizant care va complica tot ceea ce va atinge. Desigur, careul acesta la Axa Dragonului aduce o atitudine de indignare pe care individul ar putea să o alimenteze sau să o dezvolte față de cineva din preajma ori chiar față de comunitate, în general. În fata acestei atitudini individul se simte motivat să apeleze la gesturi radicale, unele dintre ele atât de categorice încât să nu trebuiască să mai ofere explicații suplimentare.
În dimineața acestei zile, când Luna va intra în zodia Capricorn, aceste gesturi radicale vor fi justificate prin îndrăzneală. Ceea ce se întâmpla astăzi ne motivează să fim mai curajoși, mai îndrăzneți, mai duri pe motiv că dacă nu procedăm așa, dacă nu suntem foarte hotărâți în direcția aceasta pierdem tot ceea ce am achiziționat de-a lungul acestei săptămâni sau am protejat cu atât de mult efort.
Dacă în privința relațiilor dintre oameni lucrurile acestea sunt ușor de înțeles, deoarece a fi categoric presupune și avea un motiv, relațiile dintre grupuri sunt destul de delicate pe baza acestor atitudini. Reprezentanții grupurilor vor fi atât de implicați în propriile motive de duritate încât nu-și vor mai da seama când se va face trecerea din ipostaza în care se prezintă pe sine și ipostaza în care reprezintă instituția. Înțelegem de aici că momentul acesta arată o mare zăpăceală, o rătăcire ca și cum ni se cere progresul, dar suntem opriți din a-l atinge. În 12 decembrie lumea parcă s-a oprit și își explorează propria dramă. Aceasta este secvența care face trimitere cel mai clar la partea a doua a devizei generale aplicată acestei săptămâni, cea care face trimitere la patimile sociale care nu au rezolvare. Patimile sociale, prin ecuația astrală aferentă zilei de 12 decembrie, nu au rezolvare.
Seara, într-un cadru intim, pentru că Luna va avea de împlinit un unghi foarte frumos cu Neptun, fiecare se va simți bine cu ceea ce a reușit să obțină de-a lungul acestei zile adică a reușit să își consolideze o anume stare de confort care îl va pregăti pentru încercările zilei următoare.
Prin urmare, 12 decembrie este o zi de conștientizare a unei probleme sociale. S-ar putea ca în acest proces de conștientizare să pornim de la o problemă personală, una de acceptare sau una în care imaginile care ne vin în minte, concluziile la care ajungem să ne motiveze atitudini radicale. Simplitatea este elementul care va fi cel mai mult agasat în această zi. Deși la simplitate vor să ajungă, oamenii au probleme pentru că își aleg cele mai complicate metode, cele mai periculoase și cele mai riscante.
Elementul cel mai dificil al acestei zile va fi perceput de cei care au o implicare socială importantă și care trebuie ca în această zi să reprezinte o instituție, să stea drepți și să renunțe la imaginea personală pentru un grup. Va fi foarte dificil pentru că nici nu-și vor da seama când vor trece de la problemele personale la cele ale societății, ale grupului pe care-l reprezintă și invers, în așa fel încât structurile pe care le lucrează să devină mai puternice. S-ar putea ca aceste motive cu care lucrează astfel de indivizi acum să devina mult mai clare începând cu săptămâna următoare. Acum ele sunt confuze, iar pentru a scăpat din această situație neobișnuită persoanele acestea vor invoca motive legate de sănătate, probleme relaționale personale, oboseala. Spre seară, lucrurile vor fi puțin mai clare, atât de clare încât să se poată vorbi acum de o oarecare stare de confort.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu folosi prezența celorlalți pentru a ne justifica atitudinea radicală, dură, intransigentă. Ea există independent de imaginea pe care o avem în minte, de oamenii pe care-i considerăm acum vinovați de ceva.

Presiune prin gânduri rele. Neputința de a ține piept unei agresiuni. Renunțarea este deopotrivă semn de pedeapsă și de superioritate. Necazurile sunt interzise altfel. Contact cu repercusiuni ale abuzurilor din 2014. Tensiunile sunt minimalizate. Lumina de la capătul tunelului nu mai cere tribut, ci doar constanță.

Astăzi se împlinește careul dintre Lună și Luna neagră și nu oricum, ci din postura în care Luna se află în conjuncție cu Pluton. Nu era nevoie de prezența Lunii în această zonă pentru a se activa careul în T pe semne cardinale, cu Pluton focar, dar dacă tot trece pe-acolo Luna atunci se va depăși această etapă a problemelor cunoscute lăsând impresia că totul este nou. Asta înseamnă că abuzurile vor fi mai intense, criticile vor fi mai dure, iar intransigența va face trimitere la anumite episoade care s-au consumat în anul anterior, în 2014, dar pe care le vom privi printr-un nou filtru. Pentru că există și unghiuri pozitive, spre exemplu sextilul dintre Lună și Venus sau sextilul dintre Lună și Chiron, momentul acesta trebuie sa aibă rol de eliberare, de conștientizare urmat imediat de o desprindere de această problemă care este conștientizată acum.
Totuși, cu toate că există o bunăvoință din partea celor care sunt acuzați în a oferi explicații suplimentare, disponibilitate din partea celor care nu sunt vinovați în a-și justifica poziția sau în a o explica, întreaga zi se situează pe baze agresive și ar putea să fie, din acest punct de vedere, mult mai confuză decât ziua de marți sau mult mai dură decât ziua de vineri. Mulți, pentru că se traversează acum unghiuri negative de 90°, vor încerca să minimalizeze aceste tensiuni, să le pună pe seama stării de sănătate, pe seama stresului, pe seama oboselii. Nu vor reuși însă prea mult pentru că dacă un anumit semn de întrebare este menținut dacă anumite dileme nu se vor clarifica, acestea duc în mod indubitabil la explozii temperamentale, la agresivitate îndreptată împotriva celui slab sau la o presiune pusă pe un anumit grup, prin gânduri rele, prin amenințări.
Nu trebuie însă să neglijăm faptul că toate aceste elemente agresive au și o zona de control adică prin folosirea acestora se poate atât de mult detensiona o zonă încât să se evite conflictul, chiar dacă nu sunt evitate divergențele de opinii. La fel ca și în ziua anterioară, momentul acesta lucrează mai curând cu partea a doua a devizei aplicată acestei săptămâni, cea care le vorbește oamenilor despre patimi sociale care nu au rezolvare. Dacă încercăm în mod abuziv sau, cum se spune în popor, cu forța, să impunem anumite rezolvării problemelor cu substrat social, cele legate de relaționare, de patrimoniu, de înțelegere, acceptare și toleranță, vom forța o zonă de armonie și în loc să facem bine, stricăm și lucrurile bune pe care am reușit cu mare efort să le păstrăm de-a lungul acestei săptămâni.
Prin urmare, finalul săptămânii este unul foarte complicat. Dacă în mare parte ultimele săptămâni au fost dominate de direcții pozitive, atunci acest caracter complicat devine o susținere pentru oamenii aflați în necaz, adică va face un mare bine. Dacă ultimele săptămâni a fost dominate de dureri, tristeți, dezamăgiri sau planuri de agresivitate îndreptate împotriva celor pe care-i consideră vinovați de ceva sau mai slabi, caracterul complicat al acestei zile va lucra cu lucruri rele, deci va deveni un exponent al răului.
Astăzi ne dăm seama că problemele de limbaj, de atitudine, de comunicare nu sunt simple și, în plus, nu sunt întâmplătoare, ci își au originea în evenimente care s-au consumat la mare intensitate în 2014. Visul de a face o schimbare astăzi, pe motiv că ne-am săturat ca aceste probleme să se tot mențină de atâta vreme, ne poate duce la alte greșeli și în loc să rezolvăm, să stricăm mai mult. Avem însă datoria față de noi înșine să fim constanți în acest gen de practică, în această preocupare, în atitudinea generală pe care o tot avem de câteva luni. Cei care au impresia că prin ceea ce se întâmpla astăzi pot să modifice, să clarifice sau să rezolve, se înșală.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a evita minciuna, dar nu neapărat cea care vizează relațiile dintre oameni, adică doar de a spune adevărul în fața cuiva, ci și în abordarea cu sine, adică de a spune adevărul față de noi înșine.

3 thoughts on “7 – 13 decembrie 2015

 1. gunea spune:

  Interesant!

 2. mihai gavris spune:

  „Auzi ba Gore, ei o sa ramana niste ziaristi toata viata, noi o sa ramanem poeti toata moartea!”
  32 de ani Gheorghita!
  A fost invitat la serbarea de sfarsit a clasei a 12-a a sorei mele, la Liceul C.A. Rosetti din Bucuresti, promotia 1982, am impresia. A urcat, sprijinit, pe scena, la prezidiu. Era… foarte bine dispus, ca in mai toti ultimii ani ai sai de geniu. I s-a dat cuvantul… Stii ce a putut sa spuna, doar…?
  „A fost odata… ca niciodata…”
  Atat!
  Apoi… a adormit.
  Gheorghita, „nu poti sa vezi zane daca nu esti zanatic” :).
  Oare cum s-o traduce destinul unor astfel de oameni, CREATORI de valori nemuritoare, in interactiunile si unghiurile dintre planete si constelatii? Or lasa macar vreo urma? Sau poate ca stelele ne spun dinainte cand apare si dispare cineva ATAT DE VALOROS, in universul nostru tangibil si cognoscibil…
  E clar ca toate sunt scrise, undeva…
  Acum ma tot gandesc la ceea ce a spus candva…incerc sa mi-l imaginez….poate pe o banca in parc… poate uitandu-se in ochii vreunei iubiri, ori a vietii lui, intrupate in vers : „suntem ceea ce iubim” !!!
  DA, suntem ceea ce iubim!

  1. Da, destinul omului este scris şi în stele, dar nu cred că poate cineva să-l citească aşa cum este, în toată complexitatea sa, în cazul celor de talia lui Nichita. Ar putea, din când în când, să mai descopere ceva. Cine ştie, poate de aceea nu ne-a explicat nimic, ci ne-a povestit. Se conecta la acea lume misterioasă, ne picura puţin din speranța în a trăi misterios, unul dintre cele mai teribile motive de a trăi pe care le găseşti atunci când te scufunzi în tenebre. A fost un martir. Nu vreau să-i minimizez rolul spunând asta, îl iubesc prea mult, ci vreau să-mi exprim poziţia mai clar: prefer acest obicei bolnav al său, aceasta modalitate autodistructivă a sa de a se conecta la ceea ce nouă nu ne este accesibil decât prin descrierile sale, decât un slăbănog de guru care mesteca toată ziua orez şi se uită la tine ca la un prost. Nichita a întruchipat autenticul într-un mod în care va rămâne autentic tot restul zilelor de acum încolo. Iubesc nespus tot ceea ce ne-a transmis și mă doare că a trebuit să facă un așa sacrificiu de integrare. Noi știm ce înseamnă asta… (mă refer la sacrificiul de integrare)
   Da, suntem ceea ce iubim sau, mai frumos, suntem nişte tei, dar exact aşa cum îi vedea el (vezi „Fiziologia poeziei”, Editura Eminescu, Bucureşti, 1990, p.413 „EMINESCU CEL MARE”)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.