28 februarie – 6 martie 2011

Luni, 28 februarie
Pe ultimul segment al zodiei Capricorn Luna ne conferă „privilegiul” de a descoperi noi modalităţi de restricţie a sentimentelor, de a contura direcţii pe care să nu le putem finaliza şi asupra cărora să nu mai dorim să revenim. Dacă spunem că ultima zi a săptămânii este o zi care ne încarcă de resentimente, de îndoieli, de complicaţii temperamentale nu greşim deloc şi nici nu cădem în patima exceselor.
Azi Luna şi Saturn, ce prin relaţia lor subtilă alimentează simţul realităţii, ne îndreaptă spre introspecţie, spre interiorizare, spre a căuta în interior ceea ce am acumulat sau au păstrat într-un depozit emoţională. Mulţi vor găsi acolo sentimente refulate, nemulţumire, ambiţie, sobrietate, forţa de a rezista în faţa unei opoziţii sociale importante sau onoarea ori virtutea întreţinute prin renunţare şi responsabilitate.
Prin apelul la obiceiuri mai vechi, la felul de a fi, la un comportament pe care nu l-am mai exersat, la o persoană cu care nu am mai luat legătura de mult timp sau la vârsta când experienţele se sintetizează într-o structură complexă şi ne ajută să ne maturizăm, obţinem azi o nouă atitudine faţă de sine, o nouă formă de raportare la experienţele vieţii, la resursele de care dispunem şi construirea unui nou mod de exteriorizare.
Liniştea, calmul, rezervă, aşteptarea sunt pietrele preţioase ale zilei de 28 februarie şi toate au azi o semnificaţie aparte. Ideea că destinul se construieşte din evenimente majore, dar se modelează prin detalii, ne cucereşte azi şi ne îndeamnă spre proiecte îndrăzneţe, spre ţinte înalte urmărind prin asta o nouă formă de prosperitate, o nouă formă de stabilitate sau acumulare pe idee „la ce mi-a folosit ceea ce am acumulat până acum?”. O latură revendicativă a personalităţii ne convinge azi că voinţa, chiar şi atunci când este prea mare în raport cu potenţialul, este perfect legitimă. Întreţinând această atitudine azi mulţi vor dovedi că au pălăria mai mare decât capul, dar privirea şireată şi gesturi de colecţionar rasat.
Prin urmare, ultima zi a lunii februarie ne aduce o undă de divertisment, o depărtare de la intenţiile cultivate până acum, o construire a unei ţinte irealizabile, dar în absenţa unei raţiuni echilibrate. Succesul, pentru cei care l-au obţinut, sau eşecul pentru cei care au neglijat avertismentele astrologiei şi s-au răsfăţat ascultând îndemnurile saltimbancilor, ce se folosesc şi ei de astrologie ca să cheme lumea la circ, sunt motivaţii pentru ceea ce ni se întâmplă azi şi au menirea de a ne distra, relaxa sau ambiţiona pentru a ne îndeplini un obiectiv important astăzi: împlinirea personală.
Privind careul Luna-Saturn retrograd dintr-o dimensiune ezoterică şi luând în calcul că acest unghi se formează din semne cardinale, prioritate acestei zile nu trebuie să fie aceea de a amplifica ceea ce s-a acumulat pe alte unghiuri de la începutul anului până acum, ci de a purifica fiinţa de rămăşiţe informaţionale care ţin mintea în confuzii şi bulversează sentimentele. Dar când acest rămăşiţe devin adevărate garduri de protecţie, o singură zi pentru reechilibrare energetică, pentru înţelegere subtilă sau redescoperirea sentimentelor profunde, pare prea puţin. Nimic nu este însă fără rost, tocmai de aceea recomandarea merge în această direcţie: redescoperă ceea ce eşti, nu ceea ce crezi că eşti!

Marţi, 1 martie
Aspectele pe care Luna le va împlini cu Junon (trigon), Lilith (sextil), Venus (conjuncţie) şi Uranus (sextil) înainte de a trece în Vărsător, aduce zilei o serie de atitudini ce vor fi folosite ca plan B, ca rezervă, ca un as scos din mânecă unui cartofor experimentat. Cele patru aspecte conferă, până la 7:15 când Luna îşi schimba semnul, valori morale speciale, ţinte care se vor regăsi în multe din activităţile de peste zi, elemente de detaliu care dau sextilului Venus-Uranus o notă pozitivă evidentă.
Prima zi a lunii martie este o zi specială prin faptul că ne deschide perspective noi şi ne aduce un nou tonus pentru atingerea acestora. Chiar dacă un aspect dintre Venus şi Uranus nu are durată scurtă de manifestare aşa cum sunt aspectele pe care le ridică Luna, ceea ce ne învăluie azi, ceea ce ni se pare că este urgent, ceea ce ne incita nu poate dura mai mult de două săptămâni.
În sectorul personal azi beneficiem de multă energie, de mult dinamism şi de o inspiraţie de zile mari. Dacă este de aşteptat ca din conjuncţia Luna-Venus să ne alegem cu nevoia de a împărtăşi sentimentele, de a le găsi un rost practic şi un echivalent, nu este deloc un lucru simplu să iertăm tentaţiile care ne ies în cale sau să privim cu pasivitate eşecurile propriei existente sau consecinţele nefaste ale unui moment de respiro, de pauză, de distracţie, de relache.
Azi ne va interesa mai mult independenţa, socializarea, împărtăşirea sentimentelor, colaborarea pe mai multe planuri sau nivele, adică acele descinderi pline de îndrăzneală care depăşesc limitele impuse de obiceiuri, limbă, cadru geografic sau tabieturi.
Dacă printr-o colaborare de tipul Capricorn-Peşti valorile se curtează unele pe altele până când este identificată schema compatibilităţii, cheia sau până când este stabilit un criteriu de selecţie schimburilor de informaţii, raportul dintr-un semn sec şi unul prea diluat, aşa cum ne indică astrologul Andre Barbault, ne pune în balanţa motivului sau necesităţii întregul spectrul al trăirilor sau întreaga gamă a evenimentelor sociale. Azi ne vom întreba, mai mult decât în alte zile, dacă ne trebuie, dacă ne este util, dacă ceea ce este ne susţine elanul sau doar ne face să ne simţim bine.
Dacă privind sextilul lui Venus din Capricorn cu Uranus din Peşti, ambele pe grade anaretice, din punct de vedere social descoperim că termenul creanţă este cel mai aproape de trăsătura celor doi aştri. Plasat într-o zonă a bucuriilor personale sau a necesitaţilor de ordin intern, unghiul ne incită simţurile spre a descoperi bucurii misterioase, plăceri periculoase sau pentru a ne alimenta prin himere, fantezii bolnăvicioase ori stări sufleteşti create pentru a ţine ridicat standardul plăcerilor.
Prin urmare, prima zi a lunii martie ne pune în faţa unor condiţii de pace periculoase pentru propria structură, pentru stat, pentru spaţiul geografic, pentru naţiune, individ sau grupul de apartenenţă. Condiţiile acestei zile sunt desprinse din evenimente de culise ale lunii februarie. Chiar din prima zi a acestei luni vom descoperi că evenimentele lui februarie s-au susţinut pe alte atribute decât cele declarate atunci, că elementul “întâmplare” nu a fost decât o explicaţie neavenită pusă pe o eroare de dicţie şi în niciun caz pe o argumentare pertinentă. În faţa unui asemenea adevăr ce ne smulge din bucurii simple, din liniştea rutinei sau a izolării, ne îndreptăm către substanţe care ne modifică stările de conştiinţă, către surse de energie care ne schimbă modul de vibraţie, care ne alimentează plăcerile sau ne oferă altele noi, către orice formă exterioară de susţinere a unui bine iluzoriu.
Vineri Marte şi Pluton se întâlnesc într-un sextil şi evenimentele vor comporta o temperare stranie. Poate în 4 martie când aspectul se împlineşte la grad perfect nu vom mai fi suficient de lucizi sau determinaţi să înţelegem cum de am ajuns să fim atât de atenuaţi în faţa unor evenimente sociale ce incită la exprimarea opiniei sau la revoltă. Ceea ce începe de pe acum ne oferă o mostră de regresie spre o zonă a pierderilor prin neparticipare, prin faptul că într-un moment nepotrivit ne-am oferit luxul plăcerii.

Miercuri, 2 martie
În tonul îndemnului de agresiune împotriva destinului comun este şi trecerea lui Venus în Vărsător, adică într-un semn al libertăţii de gândire şi exprimare, al nimbului de forţă care schiţează tinereţea şi apoi o abandonează pentru un plan al ideilor sau al inspiraţiilor geniale.
Trecând din Capricorn în Vărsător, Venus este mutată din Turnul Londrei unde-şi ispăşea o pedeapsă pentru vrăjitorie, conspiraţie împotriva bunelor moravuri sau abandon, la Palatul de la Versailles într-un cadru extravagant impus de libertăţi artificiale date de limbaj, vestimentaţie sau comportare realizându-se un contrast izbitor intre luna februarie şi martie, între tranzitul lui Venus prin Capricorn şi cel din Vărsător. Evenimentele nu merg însă în contrast, ci intru contrabalans şi cum ultimul set de evenimente marcante ale tranzitului venusian este cel care a început în 4 februarie cu intrarea în Capricorn, la intervalul 4 februarie – 2 martie se va face trimitere prin afişarea unui comportament opozant.
Ca o confirmare a acestei direcţii sta pavăza trigonul Lună-Saturn retrograd care, pe baza informaţiilor pe care le avem acum despre ceea ce ştim că s-a întâmplat în luna februarie, va sugera că drept cauză stau decizii luate la finalul lunii decembrie 2010, când Saturn a trecut peste poziţia pe care are acum la ingresul lui Venus în Vărsător. Personal consider că acest gen de explicaţii cochetează mai mult cu superficialitate decât cu înţelegerea unui mecanism amplu de intercorelare a datelor după poziţiile planetelor. Nu contează însă ceea ce cred eu de vreme ce îndemnul planetelor în 2 martie ne va convinge, dacă ne vom îndrepta atenţia spre a surprinde sensul şi rostul evenimentelor, că există o cauză şi că ea nu va fi găsi în februarie, chiar daca acesta este principalul sector cu care ne vom lupta acum sau pe care vom dori să-l combatem prin contrabalansare socială. Dar când Vărsătorul lansează lumii părerile sale sau măcar structura ideilor, cu greu va fi combătut de vreun alt semn, eventual umplută de zodia Peşti cu un conţinut care va face în timp să-i estompeze mesajul.
Chiar din prima zi, trecerea lui Venus în Vărsător ne invită la confuzie de termeni, la sensibilitate la accent, cuvânt, ton al vocii, mişcare, la viteze ale ritmului respirator sau la sensibilizare a sistemul cardiovascular expunându-l la emoţii prea intense sau suprimându-le pe acestea aproape în totalitate.
Nu se ştie dacă există un scop pentru asta în afară îndemnului de contrabalansare, dar se poate anticipa că tendinţa de a lua în uşor nivelul, vârsta, cunoştinţele, domeniile de studiu, profesia, sarcinile sociale sau apelul ce vine dintr-o zonă a populismului sau a renumelui exprimat la scena deschisă (declaraţii, conferinţe de presă, interviuri, mitinguri etc.) vor fi pregnante începând de azi şi până pe 27 martie când Venus va intra în Peşti. Legăturile libere, emoţiile care se alimentează din motive personale lipsite total de simţul concretului vor deveni azi subiecte de discuţie, la fel ca şi legăturile secrete care nu ascund nimic indecent sau compromiţător, dar care vor fi menţinute aşa pentru că sunt cu atât mai interesante cu cât sunt mai secrete.
Prin urmare, 2 martie este o zi de rătăcire într-un domeniu nou, de deschidere, de iniţiativă, de abordare a unui comportament diferit de cel pe care l-am avut până luna trecută, de renunţare la un element de valoare şi în acelaşi timp de a compensa golul lăsat în urmă prin elucubraţii comportamentale, ciudăţenii vestimentare, limbaj colorat ori… pasiuni pentru forma şi unghiul de cădere al fulgilor de nea, tangenta unghiului de fugă sau efectul razelor de Lună asupra galoşilor făcuţi din gumă. Nu se ştie care este explicaţia pentru această coborâre a gărzii, pentru această anihilare lentă a dorinţei reale de libertate, de tulburare a lucidităţii mentale cu obsesii periculoase, ce mai ieri erau ascunse de ruşine ori teamă de a nu cădea în ridicol sau vulgar. Acum nu mai contează, pentru că trecerea lui Venus în Vărsător ne dezleagă limba şi, în loc să o lăsăm să se mişte singură după comenzile date de cunoştinţele acumulate în timp, imediat o punem pe moaţe. Ridicolul situaţiei poate merge mai departe prin întărirea acesteia concomitent cu înmuierea braţelor atunci când se abordează spre exemplu o limbă străină în aşa fel încât după 15 minute de conversaţie mai mult nonverbală să se instaleze o aprofundare a noilor cunoştinţe semantice printr-o evidentă febră musculară. Finalul acestei scene bizare – un râs foarte sonor, ce pe deasupra mai este şi colorat, dar şi pigmentat cu priviri lascive aruncate pe sub pleoapele clipocind în farmecul unor trăiri absconse şi, un element absolut esenţial, cu vârful degetelor contorsionate de aceeaşi indefinită emoţie.
Dacă puteţi râde de acest cadru impus de relaţia încă strânsă între Venus tânăra în Vărsător şi Uranus bătrân în Peşti înseamnă că veţi avea puterea să depăşiţi ridicolul situaţiilor pe care le va predispune ziua de 2 martie.

Joi, 3 martie
Pe final de Vărsător, deci în prima parte a zilei, Luna ne va induce azi o oboseală stranie. Aceasta oboseală survine ca o consecinţă a ciudăţeniilor zilei anterioare şi este dependentă de comportamentul pe care l-am dezvoltată ieri. Dinamismul, agitaţia, viteza de reacţie, tendinţa de a pleca din locul pe care l-am ocupat, de a căuta o altă stabilitate, de a rupe fizic legătura cu amintirile trecutului are azi un alt efect decât cel aşteptat. Nu se revigorează nici pasiunea pentru echilibrul profesional, pentru a corobora interesele personale cu cele sociale, nici înlăturarea din centrul atenţiei a sentimentelor corozive (gelozie, invidie ş.a.m.d.), nici pitorescul de care am avut parte ieri, cu tot ridicolul aferent, neglijându-se, până aproape de paroxism, norocul, simţul umanitar, frumuseţea sentimentelor ce derivă din libertate de expresie şi de gândire.
Azi nimic nu este bine, nimic nu poate sta în picioare, cel puţin până spre seară când Luna trece în Peşti. Sunt adunate impresii trunchiate şi aşezate într-o dezordine hilară pentru celălalt, dar enervantă pentru cel în cauză. Făptaşul nu poate explica de ce se lasă prins de astfel de gesturi, dar ştie că este inspirat. Nici nu se înşeală prea mult pentru că cea mai mare parte din zi Luna se afla într-o relaţie de conjuncţie cu Neptun, si implicit în sextil cu capul Dragonului, fără a putea media linia Nodurilor. Evident, contradicţia dintre simţire şi exprimare – o trăsătură definitorie a acestei zile – agresează dreptul la proprietate, aducându-ne înainte ideea a ceea ce s-a înstrăinat şi nu poate fi luat înapoi.
Privind această idee prin prisma evenimentelor majore ale începutului de an ce gravitează în jurul careului Jupiter-Pluton sau al opoziţie Jupiter-Saturn, adică al careului în T pe semne cardinale pe care cei trei actori îl construiesc, simplele impusul revendicative ce iau naştere azi, care, privind cerul, par să se limiteze la spaţiul unei vieţi private intense, dar limitate la condiţia de familist, devin pârghii ale unor importante modificări de viziune. Mecanismul, pentru un astrolog, este relativ simplu: rămăşiţele comportamentale, reziduurile ce coexistă cu ideea de întreg, cu schema construcţiei, pentru a nu sugera inactivitate, îi este oferită adhoc un scop, un rost, o ţintă. Cum Vărsătorul este un semn prin excelenţă al libertăţi de expresie, dar pe elementele cunoscute de el, pe un teren al senzaţiei care nu conferă cuceriri noi pentru el, ci doar pentru ceilalţi, fiind un semn fix, stabil, predispus la contracţie, la închistare, azi nu se va pune problema noutăţii, ci se va pune problema revoltei împotriva prezentului printr-o răsturnare a priorităţilor pe idee: e mai important ceea ce a fost, pentru ca nu mai este suportat prezentul!
Deşi schema seamănă cu îndemnul ezoteric “Goleşte-te de tine ca să te pot umple eu!”, nu este decât o altă găselniţă a Vărsătorului pentru a ieşi din impasul sentimental, mental sau chiar senzorial în care se află. Acest gol ce apare prin neputinţa îndeplinirii unei funcţii, prin sustragerea sau îndepărtarea unui element din sfera preocupărilor este elementul care ne aduce dinspre Vărsător pesimism, tristeţe, deziluzie, instabilitate, dezordine ceea ce ne îndreaptă vasul căruia tocmai i-am rupt cârma spre o existenţă chinuită, spre un set de evenimente unice prin gradul şi intensitatea cu care se repetă, în speranţa că vârtejul repetărilor să umple acest gol sufletesc sau fizic.
Trecerea Lunii în Peşti aduce o soluţie patimilor din prima parte a zilei. Spre seară neîmplinirile sunt explicate, acceptate sau încadrate în aşa fel încât ele dau semne că se sting sau îşi reduc intensitatea. Pe această stingere a focului subtil, a tortei ce arde cu propria energie pentru a lumina, doar cei experimentaţi în a cultiva valorile sufletului, doar cei care iubesc solitudinea, care pot renunţa la Eul limitat şi egoist pentru a se bucura de bucuriile celorlalţi sau pentru a fi mulţumiţi cu succesul altora, pot reuşi. Ceilalţi devin victime ale propriilor înţelegeri. Frica le va aduce crize de rinichi, dificultatea de a decide corect tulburări ale bilei sau creşterea acidităţii la nivelul stomacului, opoziţia aplicată progresului din neputinţă sau neînţelegere poate aduce dureri de cap, tulburări oculare sau, atunci când este coroborată cu teama de viitor, poate produce o rigidizarea anormală a coloanei vertebrale sau crampe ale musculaturii spatelui.
Exersarea meditaţie, cultivarea focului interior, atracţia spre lumină sufletească nu atât prin tehnici de interiorizare cât printr-o înclinaţie spre studiu, spre a lucra cu instrumente abstracte, prin cultivarea imaginaţiei creative sau a sensibilităţii artistice. Trecerea de la schemă la conţinut, este cea mai grea încercare aplicată acestei zile.
Prin urmare, 3 martie este o zi de izolare, de renunţare la greutăţi, de depănare a întregului de elementele care-l formează pentru o mai bună înţelegere, pentru un mai corect demers, adică cu bune intenţii. Nu poţi acuza Vărsătorul de rele intenţii dacă metodele sale nu sunt înţelese de ceilaţi. Vibraţia ce vine dinspre acest semn rareori este malefică, fiind încărcată de un simţ umanitar special, unic. Poate însă deveni o adevărată sursa de probleme prin repetitivitate, prin obsesia reinventarierii sau a retrăirii aceluiaşi episod. Din exterior nu sunt uşor de perceput intenţiile, dar din interior ele sunt, sau în cele mai multe din cazuri aşa par, benefice.
În traducere această direcţie impusă de Vărsător aduce o discrepanţă majoră între armonia familiei, bunele intenţii ce vin din acest sector şi complicaţiile de care dau atunci când ies în zonă publică. Bucuriile simple, cele care nu au nevoie de exprimări academice, poate chiar cele care nu cer cuvinte pentru a fi înţelese, aduc un conţinut interesant zile. Nu trebui să ne hazardăm să-l numim plăcut, pentru că pe un context general dificil impus de careul în T pe semne cardinale, viaţa privată este agresată de imposibilitatea de a finaliza intenţia pe spaţiul public. Mulţi simt că nu mai au loc la serviciu, sunt marginalizaţi în demersurile pe care doresc să le facă şi au tendinţa de a o lua de la capăt, de fiecare dată cu acelaşi entuziasm. Această repetare duce la uzură, iar uzură, pe fondul instabilităţii predispus de careu, pe fondul tendinţei de precipitare, de eşec prin zăpăceală, superficialitate chiar lipsă de control sau agresivitate, slăbeşte întâi corpul fizic şi apoi convingerile cele mai puternice, zdruncinând certitudinile de o viaţă.
În aparenţă o zi simplă, 3 martie ne poate aduce o fisură care în timp să devină o crevasă. Dacă dorim să nu atingem această performantă şi să nu cădem în ridicolul piţipoancei ghinioniste (“astăzi toată lumea are ceva cu mine!!!”) să fim cumpătaţi şi să lăsăm stelele să ne depăşească fără să regretăm că rămânem în urmă. Ceea ce este sortit să cadă va lumina cerul acestei zile cu o ultimă licărire de spectacol. Este important ca în acest context să fim spectatori, nu actori.

Vineri, 4 martie
După cinci Luni pline pe gradul anaretic şi deci după tot atâtea cicluri ale Lunii care au mobilizat fricile cele mai intense şi ne-au pus în faţa unor modificări sociale ample şi dinamice, am ajuns la Luna nouă din Peşti, o fază a Lunii delicată şi sensibilă, cu o atitudine mizantropă, lipsită de simţul comuniunii sufleteşti, dar paradoxal, cu ambiţii ample ce nu pot fi împlinite prea repede sau poate niciodată.
Până la începutul noului ciclu, avem însă un sextil între Marte şi Pluton, aspect pe care l-am indicat că fiind foarte activ chiar de marţi, 1 martie. O bună înţelegere între două trăsături malefice, aduce a armistiţiu, retragere, regenerare, transformare, chiar metamorfoză.
Ca şi pe conjuncturile lunii februarie trebuie să amintesc de puternica determinare astrală care se construieşte acum între Neptun şi Jupiter, între liderul şi remorca grupului de planete situat pe un sector de zodiac de doar 40 de grade. Dacă mai luăm în calcul că pe acest segment avem 3 planete grele, dar şi luminariile într-o conjuncţie strânsă, aspectul pe care Marte îl face cu Pluton se poate traduce ca un pas înapoi făcut de partea cea mai agresivă şi mai dură a conflictului, recunoscând astfel superioritate adversarului.
Relaţia lui Marte cu Pluton este însă un element care îi lăsă în ceaţă pe mulţi astrologi care nu reuşesc să depăşească etapa instinctuală a acestei relaţii, punând pe seama acestui unghi un schimb erotic interesant, voinţa, rezistenţă la efort, forţa în a răscoli structurile statului şi a le doborî sub impulsul nevoii de a preschimba lumea.
Dincolo de aceste elemente de dinamică socială, relaţia lui Marte cu Pluton ne aduce forţa de a crea şi, în acelaşi timp, curajul de a menţine creaţia în viaţă până când ea poate vorbi de la sine prin structura şi mesajul său. Dacă în creaţia instinctele matern şi patern, ce sunt în astrologie specifice Lunii şi Soarelui, îşi unesc forţele pentru a modela materia prin informaţie, sămânţă, cod genetic, creativitatea este un element care cere deopotrivă colaborare şi independentă şi este specifică zodiilor Leu şi Vărsător. Chiar dacă, judecând după finalitate, ambele sunt benefice, efectul pozitiv al acestui impuls este receptat prin impresie, iar cel negativ prin moarte sau anulare, acestea ducând la depăşirea propriei condiţii prin înţelegere, dacă pornesc de la impresie, sau la renaşterea ritualică, dacă pornesc de la anulare ori moarte.
Mulţi probabil se întreabă ce legătură au toate acestea cu Marte şi Pluton?
Relaţia celor două planete este pentru astrologia ezoterică un mijloc de evoluţie de la inferior (Marte) la superior (Pluton) prin curaj. Misterul curajului este uşor de înţeles atunci că este căutat în dăinuire, în permanentizare, dar şi în forţă spirituală care creşte prin absenţa fricii. Mecanismul fricii este un element important al evoluţiei, iar frica în sine este considerată una din emoţiile fundamentale. Fizic, frica îşi are sediul în amygdală, formată din două formaţiuni localizate fiecare în interiorul creierului, care mai controlează şi excitaţia sexuală. Este suficient să facem o analogie cu trăsăturile celor două planete pentru a ne edifica asupra acestei probleme: relaţia Marte-Pluton patronează frica subtilă, instinctul de apărare împotriva oricărei forme de agresiune.
Ştiinţa, atentă asupra acestui proces, susţine că nefuncţionarea amygdalei înlătură orice sentiment de frică, iar funcţionarea ei este realizată în colaborare cu hipocampul (parte cheie a creierului în stocarea amintirilor) şi a cortexului prefrontal (însărcinat cu luarea deciziilor). Ştiind că frica menţinută artificial poate dezechilibra fiinţa atât din punct de vedere psihologic, dar şi fiziologic, iar în psihologie agresivitatea este o altă forma de frică, nu trebuie să ne mirăm că studiile au arătat că bărbaţii au cortexul prefrontal mai mic decât femeile. Revenind la astrologie putem să considerăm relaţia specială dintre Marte şi Pluton ca fiind sursă a fricii, mijloc de decădere prin exercitarea unei influenţe nefaste asupra corpului, dar şi un instrument de cunoaştere prin depăşirea în mod natural al pragului impus de cele două extreme.
Careul sau opoziţia celor două planete aduce într-o temă o cotă ridicată de agresivitate şi, ca o consecinţă, o mai mare dificultate în a media conflicte, în a înţelege nevoile celorlalţi şi în a gestiona situaţiile de criză pe care persoana în cauză le parcurge, fiind echivalentul funcţionării la cote maxime a celor trei elemente (amygdala, hipocampul şi cortexul prefrontal). Sextilul şi trigonul celor două planete ne poate duce spre o zonă a lipsei fricii, a folosirii eficiente a dopaminei sau la consumarea ei în prima secundă, înainte ca persoana să devină conştientă de pericol. Fiind în mare parte un proces inconştient frica este adesea pusă pe seama aspectului instinctual al fiinţei, adică pe acea latură animalică a omului, dacă îmi este permis să folosesc aici aceste termen.
Revenind la unghiurile zilei, dar păstrând cadrul trimiterilor spre valorile incontestabile ale ştiinţei, putem înţelege mai bine de ce un unghi benefic Marte-Pluton, care teoretic ar fi trebuit să reducă teama şi să faciliteze accesul la echilibru şi conciliere, acum este o sursă de umilinţe şi retrageri. Hipocampul, ca parte cheie a creierului în stocarea memoriilor, are în astrologie echivalent în zodia Rac şi în planetă Saturn. Relaţia proastă care exista acum între Saturn şi Pluton, ca participanţi la careul în T cardinal aduce o selecţie negativă a amintirilor, o raportare eronată la depozitele informaţionale, însă doar ca informaţie nu ca şi mod de acţiune. Această luciditate negativă, atenuează modul de răspuns la un stimul extrem de personal.
Frica devine astfel un aliat ascuns în spatele ochilor, care ne ghidează privirea şi ne interpretează tot ceea ce vedem. Acest semn de armistiţiu, aşa cum va părea la exterior, este semnul unei victorii sociale importante. Se va considera că această pace forţată este o victorie însă se va pierde din vedere că frica, generând agresivitate, ne ajuta să anticipa chiar de pe acum că la trecerea lui Marte prin zodia Leu (19 septembrie – 11 noiembrie 2011) vom lua contact cu un prim mod de reacţiune pe ceea ce ne-a agresat acum.
Intrând astfel pe Luna nouă, aceste impulsuri ne vor tulbura întregul echilibru pe care cu greu l-am menţinut în luna februarie. Relaţiile personale tind să se degradeze, iar eşecul social este pe punctul să se instaureze în viaţa celor care nu au reuşit să anticipeze asta încă din 2010, având pentru această perioadă aşteptări prea mari.
Prin urmare, 4 martie este o zi care generează complicaţii comportamentale. Mintea, sufletul, instinctul sunt elemente asupra cărora întreaga atenţie se opreşte azi. Deşi iluzia că putem alege ce să facem, spre ce sector să ne îndreptăm sau care sunt cunoştinţele cu care să ne întreţinem ne va întări voinţa, cu cât ne apropiem de finalul zilei cu atât dovezile de incompatibilitate sunt mai evidente. Incompatibilitatea acestei zile este un element extrem de dinamic pentru că nu aduce două elemente situate pe domenii diferite, ci două element perfect identice care îşi adjudecă acelaşi teritoriu. Ascendentul momentului de Lună nouă în Scorpion ne sugerează ideea de otrăvire reciprocă, de confluenţa a doua interese care, până la urmă, trebuie să aducă la lumină un învins şi un învingător. Învingerea adversarului azi estă o altă formă de iluzie care ne va veni dinspre Peşti. Învinsul de acum va reacţiona în toamnă, folosindu-se de toate cunoştinţele pe care le acumulează din acest moment până atunci pentru a se ridica deasupra gloriosului acestei zile.
Într-o altă accepţiune, gloriosul aceştei zile poate fi o decepţie şi întreaga scenă a luptei pentru întâietate se poate desfăşura între două identităţi: identitatea socială versus identitatea subtilă. Lupta cu propriile frici este un element extrem de personal şi nu poate fi susţinut în exterior, prin intervenţia altei persoane. Mulţi vor descoperi că învingerea fricii nu-i umple de curaj, pentru că energia curajului este atinsă atunci când învingerea fricii nu este un efect al desensibilizării, a inactivităţii unei anumite părţi a corpului său grupului, ci rodul cunoaşterii interpersonale, efectul interacţiunilor multiple, între oameni sau situaţii, privite ca elemente de vocaţie (dinamica Leu-Vărsător) ce duce la creaţie şi permanentizare, dar şi un apel just, echidistant, obiectiv la acumulările de până acum, pentru a înlătura dramatismul inutil şi a privi viaţa cu obiectivitate şi seriozitate.
Problema curajului, şi în general, dar şi în special aşa cum ni se înfăţişează ea astăzi, este un element ezoteric de mare subtilitate la care avem acces toţi. Cine vrea să vadă cum este să fii erou, înainte de a fi glorificat să-şi lase natura interioară să-l umple de percepţii pentru că, spre seară, când Luna şi Soarele se apropie din ce în ce mai mult de conjuncţie, viziunea, revelaţia, înţelegerea sau răspunsul vor deveni stindarde ce vor înnobila această zi.
Fiţi puternici azi, curajul este ceea ce ne lipseşte pentru a descoperi Viaţa şi a deveni desăvârşiţi!

Sâmbăta, 5 martie
„Şah la regină!” putem numit sextilul pe care Capul Dragonului îl face azi cu Neptun. Ipostaza astrală în care Neptun, astrul ce patronează iluzia, cade la o înţelegere cu Devenirea, Menirea, Scopul vieţii, ne înfăţişează o formă de păcăleală care, prin metodele pe care le aplică acum, prin descinderile în plan social ce vor fi vizibile acum, nu sunt deloc plăcute, dar care vor produce schimbări majore în planul conştiinţei colective. În primul rând putem vorbi pe acest aspect de o modificare a conştiinţei, a înţelegerii faptelor. În faţa acestui impas mulţi vor refuza schimbarea şi îşi vor coborî nivelul pentru a se delecta în fapte cunoscute, într-o gamă de acţiuni care au o schemă de derulare pe care o cunosc în detaliu. Această modificare de conştiinţă este tangentă fricii de a pierde un post, o poziţie socială, de a greşi prin alegerea unui traseu, dar şi de a le privi pe toate cu îndoială, cu suspiciune. Efectul acestui contact este unul de sporire a înţelegerii, de modificare a statutului social printr-o pierdere importantă, prin umilinţe, prin depăşirea unui eşec.
În al doilea rând sextilul Neptun-NN ne pune în faţa unor fenomene pe care nimeni nu a fost în stare să le anticipeze, care nu au făcut obiectul prognozelor şi care vin, şi ca informaţie, dar şi ca derulare, dintr-un plan superior împreună cu toată gama fenomenelor psihosociale ce incită la o altfel de comunicare.
Relaţia lui Neptun cu Jupiter, pusă de mulţi astrologi pe frecvenţa unei rezonante intrinseci, ni se va înfăţişa azi ca o forţă miraculoasă care înglobează evenimentele sociale într-o structură mai mare, căreia nu-i putem şti rostul, nu pentru că nu o percepem, nu o distingem sau pentru că nu ştim nimic despre ea, cum se întâmplă cu predispoziţiile lui Uranus, ci tocmai pentru că o vedem supradimensionată, depăşind cadrul limitat al existenţei umane.
Cele două direcţii date de modificarea câmpului conştiinţe şi contactul direct cu înfăţişarea viitorului, ne vor sugera, fără dovezi, mai mult pe cale intuitivă, senzorială, că ne apropiem de o nouă formă de constrângeri, de noi crize care vor avea structuri asemănătoare cu cele din 1994, când Neptun şi Capul Dragonului au fost în aceeaşi ipostază, dar din zodii diferite.
Deviza zilei – „Şah la regină!” – se sprijină mult pe acest tip de haos contemplativ, pe această dezordine a sentimentelor şi pe această confuzie a mijloacelor de acţiune, aducând o răscolire, o redimensionare a vieţii personale, prin strămutare, rupere de un partener care punea întregului grup o mască rigidă şi preschimbarea imaginii publice. Ideea de întoarcere a fiului rătăcitor acasă, de topire a himerei vieţii îndestulate prin compromisuri repetate, se evaporă în faţa acestui aspect şi trecem într-un plan în care ne vom confrunta cu o nouă formă de criză: criza muncii.
Sextilul lui Neptun din Vărsător cu Capul Dragonului din Săgetător ne aduce iluzia muncii simple, iluzia recunoaşterii muncii, a câştigului, indiferent cum se prezintă el, a succesului pe cale comerţului, a economiei de piaţă. O formă de liberalism, privit ca oportunitate socială şi mai puţin ca doctrina politică, ne va implica în activităţi ce se vor solda cu o schimbare majoră a planului de acţiune.
Relaţia Axe Dragonului cu Neptun este însă una specială în cazul sextilului şi al trigonului. Sextilul dintre cele două, cu Neptun în spate, va deveni un preambul, privit ca eveniment social şi determinare personală, pentru evenimentele ce se vor produce atunci când Neptun este în faţa lui NN. Ca o consecinţă, în oglindă, relaţia lui NN cu Coada Dragonului, urmăreşte aceeaşi schemă, dar nu se va referi la direcţii ale vieţii, ci la mijloace de corectare a trecutului, de confruntare cu efectul acţiunilor trecute, cu karma, cu umbra unui comportament mai vechi.
Raţionamentul se sprijină pe ideea că într-o astfel de ipostaza, în general o planetă, nu în mod special Neptun, ridicând sextilul, dar neavând calitatea de planeta mediatoare, adică neputând să soluţioneze prin acţiuni sociale libere, direcţii importante ale vieţii, planurile majore ale vieţii, impulsurile sau chiar oportunităţile trec într-un plan secund, în aşteptarea unui debuşeu. Acest debuşeu se va produce când Neptun, din spatele lui NN, va deveni planeta mediatoare Nodurilor, şi va putea să găsească cel mai potrivit mijloc de a împreună experienţa cu ambiţiile de realizare socială, impulsurile cu potenţialul.
Acum, când Neptun şi Capul Dragonului sunt în sextil creator, ies la lumina complicaţii sociale pe care nu le vom putea rezolva acum. În preajma anului 2023 se va finaliza ceea ce nu vom reuşi acum. Latura vizionară a acestui aspect este însă epuizantă. Iluzia neptuniana ce ne îmbracă simţul realităţii, ne lasă dezveliţi de aparenţe în faţa unor evenimente importante ale vieţii. În afara unei soluţii viabile care să sporească orgoliul de a fi creatori, ctitori de valori, iniţiatori de drumuri, oamenii îşi ispăşesc păcatul supraaprecierii, a supradimensionării posibilităţilor. Unii se vor baza pe noroc, alţii pe o schemă mentală care altădată a dat roade, pe certitudinea descoperirilor ştiinţifice, pe relaţiile de prietenie, pe garantul servitudinii pe care o afişează cel aflat la ananghie. Acum însă totul se va răsturna şi printr-o sublimare socială, cămilă va trece prin urechile acului, ca în pilda lui Iisus.
Pentru a face faţa acestora sau măcar pentru a înţelege că faptele care ne cuceresc acum, impulsurile pe care nu le putem opri şi care ni se par cele mai importante elemente ale anului 2011, ne duc la pierzanie şi depreciere a moralităţii, trebuie să ne detaşăm de haina care ne-a dat statut şi să ne apucăm de ţesut o altă pânză din care cel mai devreme în primăvara lui 2012 să ne confecţionăm o altă haina, potrivită tendinţelor de acum.
Pe acest unghi, pentru că înţelegem mecanismul evenimentelor pe baza mişcărilor planetare, este lesne de observat că duşmanul de acum, prin sublimare socială va deveni un aliat temeinic la următorul termen al sextilului (2023) şi tot atunci va fi identificată o trăsătură karmică importantă care i face pe oameni să fie în conflict pentru a se purifica, dar că dispută în sine nu are deloc o bază spirituală.
Când vine vorba despre evenimentele sociale, pe acest unghi nu putem vorbi despre spiritualitate. Conjuncţia Lunii cu Mercur şi opoziţia Lună-Junon, împlinite azi la grad perfect întăresc axa Fecioară–Peşti şi ne îndreaptă atenţia spre zona muncii, a recompenselor pentru efortul depus, a simţului datoriei şi a necesităţi preschimbării opiniilor, devizelor, metodei de lucru sau chiar a liderilor din administraţie. Se va sugera doar un aer de prospeţime în anumite structuri administrative, se va căuta o nouă formă de a aprecia muncă, de a o încadra sau de a o valorifica însă roadele vor aştepta 10 ani pentru a fi vizibile.
În tot acest timp, o nouă formă de dinamică socială se va ridica si va indica schimbarea de acum ca fiind crucială în a menţine integritatea unui grup sau de a duce mai departe devizele sociale ale acestuia. Ceea ce se întâmplă acum, pe acest unghi, dar şi întreagă lună martie este perceput ca o rană pe destinul colectiv, dar esenţială pentru vindecarea altor afecţiuni ce se ascundau în spatele altor dureri sau simptoame. Vom avea însă posibilitatea să descoperim că dispunem de mai multă voinţă şi mai multă determinare socială decât frustrarea sau sensibilitate bolnăvicioasă. Durerea evenimentelor acestei luni ce vin din aspectele zilelor de 4 şi 5 martie se va răspândi de-a lungul întregului an 2011. Abia din martie 2012, locul se va vindeca şi putem să vedem că această intervenţie a salvat organismul de la o decădere sigură şi rapidă.
Prin urmare, 5 martie este o zi ce înglobează aspecte ale căror efecte se vor răspândi dea lungul întregului an 2011. Multe din cele ce le facem azi sau le împlinim azi şi care au fost iniţiate încă din luna februarie vor fi esenţiale pentru schimbările de imagine ce ni le vor aduce anul. În faţa unui inamic invizibil, în faţa unui pericol pe care nu-l putem percepe în mod direct, în faţa unui tun invizibil cărui îi vedem doar ghiuleaua pe punctul de a fi lansată, ne revine puterea şi forţa, ne trezim la realitate şi suntem dispuşi să acceptăm o nouă înfăţişare din respect sau din frică, din disperarea de a nu fi descoperiţi sau de a nu fi aruncaţi din poziţia pe care o ocupăm acum.
În afara acestui context macro, evenimentele zilei sunt animate de ambiţii puternice, de o luciditate care ne ajută să ne privi cu mai multă atenţia, corpul, imaginea socială, echilibrul afectiv, atitudinea faţă de viaţă, prieteni, muncă. Primul efect este acela dat de tandemul dintre ruşine şi ambiţie. Ba dorim să compensăm un sentiment negativ, o nelinişte desprinsă din această înţelegere, ba apăsam acceleraţia şi insistăm mai mult în comportamentul de până acum pentru a lăsa în urmă oamenii şi problemele pe care le împărţim cu ei. Oricum am face un uşor disconfort ne va cuceri azi şi ne zdruncină.
Recomandarea acestei zile este de fapt o invitaţie la luciditate. Nimic nu este veşnic în această viaţă, nici chiar ideea de veşnicie. Totul se schimbă şi lecţia adaptării, ce are drept principală consecinţă dezvoltarea funcţiilor potenţiale pe care le deţinem de fiinţe, se alătură necesităţii de a ne învinge frica pentru a deveni mai puternici. Desensibilizarea şi fuga de realitate sunt cele două mari pericole ale predispoziţiilor astrale ale zilei de ieri şi respectiv ale celei de azi.
Aceste observaţii nu au rolul de a deprima cititorul spunându-i unde va cădea, ci ce anume poate face pentru a–şi construi chiar şi în acest ultim moment, în plină cădere, o nouă identitate, plutind, zburând sau adoptându-şi imponderabilitate ca o nouă formă de existenţă. Asta face diferenţa între a vorbi despre evoluţie şi a o aborda practic.

Duminică, 6 martie
Ultima zi a acestei săptămâni ar trebuie să ne aducă un moment de respiro din punct de vedere astral, o diminuare a incisivităţii sau a determinării cu care suntem dispuşi să acţionăm pe spaţiul public pentru că Luna este personajul principal azi, prin unghiurile pe care le face cu Lilith (conjuncţie), Capul Dragonului (careu), Uranus (conjuncţie), Venus (sextil) şi Pluton (careu).
Spun ar trebui, pentru că trecerea Lunii în Berbec, cuadratura cu Nodurile sale, dar şi trecerea prin conjuncţia cu Uranus ori Lilith, foarte aproape unele de altele, aduc intensitate fiecărei acţiuni, o dorinţă intensă de a încerca lucruri noi, de a avea noi experienţe de viaţă. Dacă impulsul ce ne vine prin conjuncţiile Lunii cu Lilith şi Uranus ne atinge cu lipsa de control şi vulgaritate, cu plăceri neobişnuite care trec drept mofturi, ciudăţenii, elemente imperfecte de comportament ce pot, la un moment dat, spori farmecul personal, careul Lunii cu Nodurile sale este un instrument ce va lăsa o urmă negativă asupra relaţiilor personale.
Nu există însă un determinism categoric în ceea ce vine spre noi azi şi nu ne poate obliga nimeni şi nimic să ne compromitem, dar ne poate tenta spre a da curs unor libertăţi ce ne-au fost îngrădite în zilele anterioare. Nu timpul a fost vinovat de lipsa de plăcere, de consumul intens de care am avut parte în ultimele zile, ci miza foarte mare, ambiţia intensă de a nu pierde privilegii importante, chiar dacă în anumite situaţii nu le-am meritat.
Erorile acestei zile nu-şi plasează în spaţul acestei zile efectele specifice, ci le va răspândi de-a lungul întregii luni martie. Acolo unde ecoul social anunţă pierderea unui stătut, diminuarea puterii de influenţă, umilinţe abordate pe spaţiul public, acolo s-a abordat de la începutul acestui an o strămutare masivă a conştiinţei din zona bucuriilor simple, spre cea a împlinirilor sociale pentru a hrăni orgoliul, importanţa de sine sau ambiţiile prea mari. Careul pe care Luna îl face la Axa Dragonului este semn de autoagresiune, de leziune prin neatenţie, de apreciere emisă cu bune intenţii, dar care se vor solda cu un efect grav.
Mulţi vor simţi de dimineaţă aerul liniştit al acestei zile, mai ales acolo unde nu există un conflict care să se continue din zilele anterioare, dar chiar şi aici dorinţa de a valorifica bucuriile personale sau de a-i implica şi pe ceilalţi în această surprinzătoare nevoie de destindere, distracţie, duce la tensiune, incertitudine, feedback negativ duce la probleme.
Prin urmare, ultima zi a săptămânii este o zi aproape liniştită şi poate deveni o minunată zi pentru cei care au trecut de mai multe ori în viaţă testul autocontrolului, al măsurii sau liniştii impusă prin motiv, aspiraţie sau înţelegere.
Valorile dinamice ale întregii săptămâni au epuizat corpul, mintea şi au lăsat o urmă adâncă în sufletele noastre cu atât mai mult cu cât săptămâna anterioară a excelat la aceste capitol trasând direcţii importante întregului an.
Recomandarea este aceea de a ne plasa într-o zonă cunoscută, nu doar din punct de vedere social, adică printre cunoscuţi, pentru a înţelege uşor reacţiile lor, ci şi din punct de vedere mental. Îndemnurile ce ne vin azi din semnele mobile pot avea săptămânile care urmează o amploare negativă şi tocmai de aceea să ne impunem ca azi să stăm departe de tot ceea ce tulbura sau ne plasează într-o zonă a conflictului ori a incertitudinii. Azi nu trebuie să conteze ceea ce a fost pentru că nu gândim limpede. Dacă dorim să facem ceva bun este suficient să iertăm sieşi tot ceea ce caută azi soluţie sau replică, tot ceea ce se arata agresiv sau incert. Să ne reamintim azi că „viaţa este ceea ce trăieşti, nu ceea ce crezi că trăieşti!”

2 thoughts on “28 februarie – 6 martie 2011

 1. Mirela spune:

  Revin…of, sper ca nu va exasperez,Dle Coser…am citit atat de multe…pe 6 martie e ziua mea…pe 4 e luna noua…Va rog din suflet, dati-mi ceva indicii, sfaturi…directii de urmat…viata mea are acum un drum lin, nesperat de bun, nu as vrea fac vreun pas gresit…atat doar, ca-mi lipseste un suflet, asa cum v-am mai scris…atat ma m-ai apasa…singuratatea „intima” si esecurile din viata afectiva…oare se va intampla ceva in directia asta?
  Iertati-mi indrazneala dar vesnica mea incercare de a-mi afla viitorul si poate impulsurile astrale din zodia mea, atat de puternice in aceste momente ma fac sa apelez din nou la bunavointa \dvs…
  Cu sincere multumiri,
  Doamne Ajuta,aceeasi, Mirela

 2. Mihaela spune:

  Astazi, 1 martie, asemeni altor momente premergatoare diverselor ingressuri planetare, am urmarit relatia „Eu – Venus anaretic pe Capricorn” in contextul sextilului cu Uranus din Pesti….
  Concluzia: impecabila anticipare/comunicare a influentei influxurilor astrale…
  Cu aceeasi fascinatie voi urmari maine primul pas pe care il va face in Varsator…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.