27 februarie – 5 martie 2017

27 februarie – 5 martie 2017 este săptămâna deciziei de a recurge la forță și a gestului simplu care ne salvează de la o prăbușire. Intervalul acesta se va dovedi foarte important pentru cunoaștere, adaptare, dar și pentru a reașeza lucrurile după ordinea pe care ne-am dorit-o și pe care am formulat-o de la începutul anului și până acum. Din această cauză, această săptămână face trimitere la multe episoade care s-au consumat în primele două luni ale anului, în special în mijlocul lunii ianuarie. De asemenea, perspectiva evenimentelor inițiate acum vizează un interval mai mare ce se va întinde până la începutul lui august. Motivul pentru care unii vor recurge la forță este cel legat de slăbiciune, de plăcerea de a folosi agresivitatea ca instrument universal, ca unealtă bună la toate. Vom vedea, prin observațiile inserate în analizele celor șapte zile, ca această putere de impunere are mai multe fațete. Mijloacele sale cele mai frumoase, mai rafinate și mai profunde vor fi vizibile în mijlocul săptămânii, pe 2 martie, când Soarele va trece prin conjuncția cu Neptun, iar Mercur prin sextilul cu Junon.
Cu toate că îndemnul acesta la putere nu este unul foarte plăcut, rezultatele ar putea fi de-a dreptul spectaculoase. Pentru aceasta este nevoie să nu mai fim atât de temători în fața vicisitudinilor vieții, să nu mai fim atât de neîncrezători în mesajul care vine de la celălalt, ci să facem în așa fel încât impulsul către transformare să aibă o notă originală, adică să încercăm să facem lumea în care trăim mai bună prin exemplu personal.
Momentele critice ale acestei săptămâni vor apărea în zilele de luni, vineri și sâmbătă. Toate celelalte ne oferă, cu mai multă generozitate, ipostaze sociale sau personale care să compenseze înclinația către rău, fie că ne vom întâlni cu oameni duri care știu cum să trezească la realitate ființele adormite, fie cu cei care iartă foarte ușor, care sunt în afara condiționărilor agresive, deci mai buni, oameni care se pot regenera foarte repede, care iubesc foarte ușor și simplu, oameni care pot oferi celorlalți un exemplu prin achizițiile pe care le-au comportat până acum.
Dacă prima zi a săptămânii ne aduce o viziune complicată asupra vieții, ziua de vineri accentuează o revoltă despre care credem că știm totul doar pentru că vreo câteva raze ale acesteia au mai venit spre noi și în primele două luni. Tensiunea pe care o conștientizăm în ziua de sâmbătă, 4 martie, ne arată că intrăm într-o ultimă etapă legată de o purificarea emoțională, componentă absolut esențială reechilibrării destinului. Tot mesajul planetei Venus care prinde contur cu inițierea deplasării retrograde în 4 martie și se încheie cu revenirea sa la poziția de acum de pe zodia Berbec, după ce își încheie retrogradarea, în aceeași zi în care Axa Dragonului trece pe Leu-Vărsător arată că nu vom putea implementa lecția iubirii dăruite, a eliberării de trecut decât dacă împlinim și această etapă a dramei, cea pe care am amplificat-o pentru că nu am fost în stare să renunțăm la război, pentru că nu știm să pierdem. Pentru acești oameni care nu regretă, care nu sunt lași, care nu refuză acțiunea, dar știu să piardă, această săptămână aduce gesturi simple, minunate care-i salvează de la o mare prăbușire. Din această perspectivă săptămâna în curs este una foarte simplă. Cu cât ne adâncim în argumente mai puternice, mai credibile sau mai abundente, cu atât greutatea acțiunilor va fi mai mare. În această săptămână ceea ce protejează sau ne ajută să progresăm este simplu, amețitor de simplu.
Recomandarea pentru această săptămână este aceea de a ne gândi că simplitatea, nu puținul, ne salvează din orice încurcătură. „Totul e simplu, atât de simplu, încât devine de neînțeles.”(Nichita Stănescu)

Viziune complicată. Obstacolele sunt depășite ușor. Relații complicate. Răzvrătire. Apar noi configurări în centrele de putere. Suspiciune. Ansamblul situației este greu de înțeles. Neplăcere. Reorganizare a vieții sociale. Dragostea inspiră milă. Eforturi împiedicate de cuvinte.

Trecerea lui Marte prin conjuncția cu Uranus și, apoi, spre seară, a lui Mercur prin Coada Dragonului ne aduce un moment de contradicție între ceea ce credem că știm și ceea ce ne dorim să facem, între nevoia de a acționa într-o direcție și plăcerea de a savura un rezultat. În consecință, schema aceasta este obositoare, tristă, complicată de neîncrederea în mesajul venit de la alții, în viziunea lor, în educația pe care au primit-o și la care fac acum apel pentru a se explica, impune, face remarcați. Trecerea lui Marte prin conjuncția cu Uranus este semn de putere, de impulsivitate ceea ce poate fi bun pentru omul care a demonstrat până acum că nu minte, nu fură, nu jignește, pentru cel care dorește să fie în armonie cu ceilalți pentru a-și rafina structura și a fi mai profunzi. Cei care trăiesc de ceva vreme o mare confuzie legată de necesitatea supuneri, iertării vor folosi conjuncția Marte-Uranus ca pe un motiv de răzvrătire. În contextul acestei săptămâni, momentul acesta nu poate decât să constituie un start trist în acțiuni care distrug armonia, care îi împiedica pe ceilalți să-și ducă mai departe un mesaj, să se exprime, să se facă remarcați.
Trecerea Lunii prin ultimul sector de tranzit al zodiei Pești pune o greutate pe sentimentele pe care nu le-am clarificat, pe demersurile pe care le-am lăsat în virtutea inerției în ideea că, până la urmă, acestea se vor rezolva de la sine. Acum cele ignorate se vor rezolva de la sine, însă în propriul ritm ori după o intensitate impusă din exterior. Așadar, ceea ce am ignorat se va exprima dur, exploziv, chiar distructiv. Cei mai sensibili din fire vor crede că au ajuns în punctul în care viața îi întâmpină doar prin caracterul ei fatalist, doar prin drame. Sunt avertizați că momentul acesta de explozie, tocmai pentru că se suprapune peste conjuncția lui Mercur cu Coada Dragonului, nu poate fi expresia hazardului, ci rezultatul unei acțiuni deliberate, plata pentru ceea ce au făcut cu bună știință. De aceea, pentru unii trecutul vine cu o pedeapsă sau cu suspiciunea că episodul pe care nu îl pot rezolva acum, dramele pe care le parcurg, întârzierile pe care le produc nu sunt decât o altă palmă pe care o primesc din partea destinului, o altă pedeapsă. Nu putem ști din această prezentare cu caracter general dacă situația aceasta este un fenomen de masă sau doar un cumul al unor episoade individuale care seamănă între ele. Știm însă că, indiferent de duritatea pe care o resimțim, răul cel mare vine doar dacă pe baza a aceea ce trăim acum recurgem la forță. Suntem păcăliții că este necesară o astfel de acțiune și întreaga structură se încordează, se contractă și mișcările vor deveni bruște, dure, impulsive, distrugătoare. Și din observațiile pe care le facem aici în analizele săptămânale, dar și din cunoștințele ezoterice la care facem apel am văzut că aproape întotdeauna agresivitatea este apanajul oamenilor slabi. Acum, pe aceste conjuncturi dinamice, cu cât slăbiciunea omului este mai mare, cu atât mai rea va fi fapta sa. Pentru a ieși din această furtună are nevoie, înainte de toate, să conștientizeze impulsul pe care îl are, dar și faptul că lipsa măsurii, pe astfel de acțiuni, este cauzată de faptul că se acordă o mică importanță iubirii. Dragostea omului simplu este astăzi cu capul spart și pantalonii rupți, iar el devine incapabil să vorbească, să se exprime cu sinceritate, fie pentru că mediul în care se află nu are timp de așa ceva, fie pentru că întâlnirea cu trecutul înseamnă întâlnirea cu oameni care fac parte din dramă, din durere, din tristețe, din frică. Trecerea Lunii peste Chiron în seara acestei zile ne anunță că, până la urmă, complicațiile acestui moment se vor duce cu noaptea, că avem ocazia să ne liniștim prin apelul la bunătate, iertare, prin încrederea pe care o avem în iubire, chiar dacă ea nu este acum apreciată.
Prin urmare, 27 februarie este o zi de nevoie. Pentru cel care nu este încă pregătit să evolueze nevoia să va fi conturată, inițial, prin impulsivitate. Va considera că este momentul să se impună, să facă schimbări, să se reorganizeze, să fie văzut că o forță a naturii, ca un individ aprig, vertical peste care nu se poate trece. Din nefericire mulți vor fi luați de val, vor fi depășiți de situație, uitați într-un loc ascuns unde lumina emoțiilor frumoase nu poate ajunge.
Pe cei buni, care, în pofida dinamismului dur al momentului, aduc din trecut ceea ce i-a întărit, rafinat, limpezit, conjuncția lui Mercur cu Uranus îi va face mult mai rezistenți și capabili să transmită un mesaj, să se evidențieze prin formulare, argument, obiectivitate, să arate aceeași putere precum cei instabili, însă doar prin bine. În tot acest joc, crizele în relații devin elemente de diversitate, ipostaze de vindecare ale unor ființe care fac acum mai mult pentru că vor, pentru că au putere, pentru că nu se tem. Din nefericire, crizele relaționale, cele care sunt deja definite de opoziția Uranus-Jupiter și care activează de ceva timp, nu au simplitatea pe care o credem. Oricând o nemulțumire comună poate exploda într-un comportament social dur, că doar suntem în luna definită de emoțiile tulburătoare. Așadar, fondul pe care îl știm deja se îmbogățește acum cu elemente noi și în funcție de orientare fiecare va folosi drept motivație ceea ce i se pare mai bun, mai interesant sau reprezentativ. Apoi, trebuie spus și faptul că în acest context a merge mai departe într-un conflict, a-l preschimba într-unul și mai mare ține și de tendința de a minți. Pe conjuncția Marte-Uranus opusă lui Jupiter retrograd, minciuna este expusă cu încrâncenare prin argumentul “Nu mă interesează ce cred alții. Dacă așa spun, înseamnă că așa este!”.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu recurge la forță. “Întoarce sabia ta la locul ei, că toți cei ce scot sabia, de sabie vor pieri.” (Matei, 26:52)

Atenție prea mare pe detalii. Exprimare nouă. Personalitatea se impune. Dinamism. Finalitate. Curiozitate. Evenimentele pot intra în criză. Exigență. Apar consecințe greșite ale utilizării unor defecte.

Conjuncturile astrale pe care le traversăm în ziua de 28 februarie ne vorbesc despre sinceritate. Până când Luna va intra pe zodia Berbec problema aceasta a sincerității este legată de grija că s-ar putea ca această exprimare a adevărului să fie un alt abuz, așa cum sunt cele pe care le vedem cu multă luciditate în această perioadă. Imediat ce Luna intră pe zodia Berbec lucrurile se schimbă, se simplifică, avem mai multă încredere în ceea ce trebuie să spunem, să transferăm, să facem. Cu alte cuvinte, simplificare se face de la sine și nu trebuie să ne preocupăm acum de acest proces, ci dacă avem sau nu bune intenții, dacă mesajul pe care vrem să-l oferim nu cumva este o armă albă, dacă nu cumva momentul acesta este o explozie pe care o considerăm absolut necesară, adică dacă nu cumva înlocuim un rău mai mic cu un rău mai mare.
28 februarie este și ultima zi a lunii care a lucrat cu emoții tulburătoare. Nu trebuie să facem niciun efort pentru a vedea că aceste emoții tulburătoare nu au fost expresia unei revoluții la nivel social, la nivel mondial, ci doar o evidențiere a ceea ce am acumulat în ultima perioadă. Cei superficiali văd în exprimările de genul acesta o schimbare a lumii, fie pentru că nu au informațiile necesare fie pentru că le interpretează greșit. Ceea ce s-a întâmplat în luna februarie, ceea ce lăsăm în urmă cu această zi, este doar expresia unui comportament antisocial, nu împlinirea unor deziderate evolutive. Vom vedea începând cu ziua următoare, cu prima zi a lunii martie, că următoarea perioadă ne îndeamnă la măsură. Luna martie lucrează cu sinteze care duc la cercetare și aprofundare ceea ce înseamnă că vom avea mai multă minte, mai multă judecată ori mai multă luciditate să analizăm evenimentele care s-au consumat peste tot în lume în luna februarie.
Relațiile proaste pe care Luna le are în această zi cu Saturn și respectiv Junon arată că există o înclinație către criză, că acordăm mai multă importanță revoltei, dinamismului păgubos decât mobilizării într-o direcție constructivă, pentru autocunoaștere, pentru a oferi ajutorul celui care are nevoie, pentru a deveni mai puternici prin bine, nu mai puternici prin rău. 28 februarie va fi, așadar, dominată de o greșeală pentru care suntem iertați, dar nu ne poate ajuta nimeni cu întârzierea pe care o produce.
Prin urmare, finalul lunii februarie aduce nevoia de a ieși la suprafață prin ceea ce considerăm necesar. Unii se vor ridica prin seriozitate și respect, pentru că asta au învățat de-a lungul lunii februarie, alții prin invective, acuzații nefondate sau furt. În ambele cazuri, lipsa comunicării îi face pe oameni prea exigenți când vine vorba de ceilalți, dar prea indulgenți cu sine.
Se mai păstrează și în această zi tendința observată în ziua anterioară, de a face lucrurile în mare viteză, de a ne impune. Momentul acesta cere însă puțin mai multă atenție pentru că particularitatea sa ne încurajează să observăm mult mai clar erorile repetate de greșeli neînțelese.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu folosi acest moment de conștientizare pentru a hrăni un regret. Nu cu regret trebuie să intrăm în luna martie, ci cu amintirea că am putut folosi puterea și pentru a face fapte bune, nu doar luați de val.

Nesiguranță. Inteligența afectează deciziile. Mânie. Se merge prea departe cu o decizie proastă. Se pune în aplicare un plan. Expansiune. Un gest major impresionează. Reculegere. Forța este deasupra sentimentului. Interes față de problemele celorlalți.

Poveștile frumoase ale lunii martie vor avea o puternică remanență, la conținutul lor vom face trimitere și în lunile următoare, până la începutul lunii august. Acum, cu Luna în plin tranzit prin zodia Berbec, ne vom dori să luăm parte la evenimente sociale intense, să dăm curs unui impuls personal pe care în luna anterioară l-am ținut ascuns. Prin presiunea pe care o lansează, 1 martie devine o zi de forță când un gând puternic ne arată o problemă care va trebui rezolvată până la finalul acestei luni, iar o acțiune ne indică un mecanism din care va trebui să ne sustragem. În prima parte a zilei, toată această ipostază astrală ni se va părea că ne invită să dezvăluim un secret, să folosim un as din mânecă, să dăm o mai mare importanță deciziilor adoptate în mare viteză, decât conținutului. De altfel, nu este singura zi când forța este deasupra sentimentului, nu este pentru prima dată, nici săptămâna aceasta și nici anul acesta, când, desconsiderând autocenzura, individul merge mai departe într-o decizie proastă. Faptul că se tachinează unii pe alții nu reprezintă un pericol, însă presiunea care ne vine din zodia Berbec poate face că în orice moment, acolo unde nu sunt deja trasate limitele, o problemă comună să se inflameze. Poate, unii, mai suspicioși, vor căuta răspunsuri în alte părți, în alte tabere, consultându-se cu cei pe care îi consideră mai bine pregătiți ori în măsură să ofere un răspuns, dar până la urmă vor vedea că adevărata problemă a zilei de 1 martie este dată de incapacitatea de a ne controla.
Accentuarea zodiilor cardinale Berbec, Balanță și Capricorn nu scoate în evidență doar impulsivitatea momentului care duce mai departe o reacție minoră, ci și faptul că, în cazul celor cu funcție și demnitate, reacțiile pe zona publică sunt susținute de un plan dominat de impulsivitate. Pe ideea: “Când voi avea ocazia am să le arăt eu!”.
Cei care lucrează cu energia sau care sunt implicați într-un proces de cercetare spirituală se vor detașa de această componentă vulgară dată de accentuarea zodiilor cardinale și vor demonstra că forța poate fi deasupra sentimentului fără să aibă nimeni de suferit. Vor munci mai mult, își vor folosi abilitățile pentru a-i face pe ceilalți mai liniștiți, mai încrezători în ceea ce știu sau au. Este adevărat, binele pe o asemenea conjunctură consumă mult din resurse și pentru această categorie ziua de 1 martie pare să fie o încercare de rezistență, de consecvență și de atenție. Ar fi minunat dacă, pe lângă acestea, omul bun și pozitiv și-ar aminti și de măsura emoțiilor, adică de smerenie. Dacă fapta bună, pe un asemenea dinamism, consumă, smerenia va fi privită chiar și de cei înțelepți ca o dovadă de pedeapsă. Ea nu este o pedeapsă, dar lucrul acesta îl va înțelege doar cel care a dovedit până acum că trăiește în simbioză cu mediul, doar acela care, chiar și dacă este bun, știe că faptele sale nu trebuie impuse pentru că sunt rezultatul unor forțe de grup, pentru că binele său este rezultatul unui act de voința personală. Celorlalți direcțiile acestea pozitive vor părea dovezi de slăbiciune, de imaturitate.
Prin urmare, prima zi a lunii martie, cea care lucrează cu sintezele care duc la cercetare și aprofundare, ne zdruncină certitudinile. Pentru că lucrul acesta se produce în momentul acesta de mare instabilitate, ar trebui să ne bucurăm că schimbările pe care le declanșăm acum, pornind de la gând și mergând până la o problemă, pornind de la o acțiune și mergând până la un mecanism, nu sunt rezultatul unei mari forțe care ne cade ca un pietroi mare în cap, ci se comportă ca o forță a brațelor care mișcă stânga-dreapta, față-spate un țăruș până când fixația sa în sol se va slăbi atât de mult încă să poată fi scos și plasat în altă parte. Ceea ce ține de intervenția exterioară face referire la o forță egală pentru toți, indiferent de nivel, sensibilitate ori grad de deschidere. Ceea ce-i face pe oameni să interpreteze diferit, să perceapă diferit această ipostază este obișnuința. Cel care se plânge azi de o problemă de fapt se folosește de vântul astral pentru a-și ridica foarte sus, în văzul tuturor, aceste pretenții pe care le-a avut și în luna anterioară. Binele acestei zile vine din curajul de a alege să fim echilibrați, chiar dacă tot ceea ce ține de observație și înțelegere ne spune că motivul nemulțumirii este real, a trece dincolo de această înțepenire înseamnă a evada din confortul suferinței, a trăi mai liber, a crede că puterile omului sunt mai mari. Aceasta este marea realizare a zilei de 1 martie.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a transforma interesul pentru argumentare sau curiozitatea pentru probleme celorlalți în interes pentru a putea mai mult și în curiozitatea de a vedea ce se întâmplă dacă ar trebui să-i învățăm pe alții să facă binele pe care spunem că nu-l putem face. Evadarea din această certitudine a mecanismului care nu ne mai poate ajuta înseamnă a crește, a cunoaște, a evolua.

Curiozitate. Simț umanitar. Aspirație spirituală. Transformare. Se vede foarte departe. Ignoranța este combătută prin obiceiuri frumoase. Clarificare. Atenție pe lucruri mici. Rezolvare. Supunere în fața unui sfat bun.

În această zi se împlinește conjuncția Soarelui cu Neptun, aspect care a fost activ încă din săptămâna anterioară. Relația aceasta ne vorbește despre sensibilitate, despre capacitatea de a înțelege sentimentele profunde ale celorlalți, de a idealiza, de a ne preocupa de artă, de fantezie, de progres, de ceea ce se extinde pe o perioadă mare de timp sau pe mari spații. Tot în prima parte a acestei zile, la puțin timp de la împlinirea conjuncției Soarelui cu Neptun se împlinește sextilul lui Mercur cu Junon. Se pare că această deschidere către sensibilitate are o motivație personală, una care este legată de modul cum am dovedit până acum că suntem în stare să apreciem frumosul. Este posibil ca multe din cele care au fost până acum obligatorii să ni se pară obositoare și să trecem printr-un blocaj care are și o componentă afectivă. Este mai puțin important dacă reușim să depășim cu fruntea sus momentul acesta, cât de important este să conștientizăm că avem anumite achiziții. Cel care nu se gândește la faptul că progresul se bazează pe această conștientizare va demonstra că este o ființă ignorantă și că întotdeauna are nevoie de o persoană de sprijin, de un om care să gândească în locul său, de cineva care să-i spună cum să procedeze, cum să se apere, cum să trăiască.
La polul celălalt sunt oamenii care au acționat până acum doar pentru că au considerat că așa este moda, le-a fost impus, au considerat ca aceasta este o condiție obligatorie. Cu toate acestea, până și ei își dau seama că se află acum într-un moment de evoluție cu totul aparte. Dacă acceptă un sfat bun și îl pun în aplicare atunci reușesc să își clarifice mai multe, să lucreze cu mai multe persoane, să vadă mai departe, să-și dea seama că pot face mai multe. În felul acesta ne ajută pe toți conjuncția Soarelui cu Neptun, în felul acesta se poate traduce îndemnul la expansiune, adică prin oameni, prin interacțiuni, nu prin acumulări materiale. Nu trebuie însă să credem că lucrurile vor veni de la sine. Neptun este o planetă rece și doar omul care nu trăiește cu frică va simți că lucrurile se consumă foarte ușor. Frica este ceea ce ne pune bețe în roate, ne încurcă planurile, face să îl vedem altfel pe partenerul de dialog, mai slab pregătit sau o unealtă pentru îndeplinirea propriilor idealuri. Cu alte cuvinte, nu suntem în această zi obligați să alegem între sentiment și inteligență, ci să facem o combinație între aceste două pentru a deveni mai calzi, mai prietenoși, mai sinceri, nu pentru a obține un avantaj profesional, social sau material. De aici se înțelege că sensibilitatea și supunerea nu constituie nicidecum apanajul omului slab și inferior, ci expresia unor obiceiuri frumoase pe care unii nu le-au pierdut încă.
Prin urmare, 2 martie ne ajută să înțelegem ce anume am protejat de-a lungul ultimelor două luni, cât de puternici ne-am dovedit prin obiceiuri frumoase, cât de dispuși suntem să mergem mai departe în aceeași formulă. Ideea de asociere va căpăta pe 2 martie valențe aparte. Persoana cu care ne asociem trebuie să ne dovedească acum că dispune de o calitate, că poate supraviețui, că este sănătoasă, inteligentă, că poate obține de una singură o anumită poziție socială, că se poate descurca singură într-un domeniu, că are un patrimoniu fizic sau subtil și nu se apropie de celălalt pentru a obține un avantaj de această factură, ci pentru prietenie, pentru a descoperi profunzimea unui sentiment, pentru că vrea să iubească. Cu cât persoana cu care ne asociem este mai diferită de ceea ce facem, cu atât relația care se înfiripă este mai puternică. Cu alte cuvinte, ceea ce se consumă în mijlocul săptămânii pare să întruchipeze expresia cea mai frumoasă și mai profundă care se desprinde din deviza generală aplicată acestei săptămâni. Prin conjunctura zilei de 2 martie forța este plăcută, ea ajuta la transformare, iar gestul simplu care ne salvează de la o prăbușire vine de la sine, ca o consecință a ceea ce suntem. Este posibil ca multe din cele care sunt delicate, pentru că așa s-au dovedit în ultimele două luni, să intre în colaps, să strige foarte tare, să provoace durere. Cel mai important lucru pe care am putea să-l facem în această zi este să ne îndreptăm atenția către ceea ce este bun, frumos și productiv. În felul acesta, transferăm marea forță care vine spre noi în formă brută către un ideal frumos și nobil.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu cere cu insistență clarificări. Cel care nu pretinde clarificări poate conștientiza înaintea celorlalți că ele există deja în jurul său, plutesc, doar că nu sunt exprimate în limbajul vorbit, ci sunt exprimate printr-un alt limbaj, în mare parte nonverbal.

Indiferență. Revoltă împotriva unei ordini. Se rupe tăcerea. Destăinuire compromițătoare. Infidelitate. Distracția este plătită scump. Eșecul este vânat prea tare. Drumul se întoarce. Lumina este palidă. Teamă de insulte. Regenerare.

Opoziția lui Jupiter cu Uranus, care se împlinește în noaptea de joi spre vineri, a fost activă și în ultima perioadă și va mai fi o perioadă, susținând activ acțiunile antisociale, tensiunea, persecuția, toate formele de dezordine și scoțând în evidență faptul că ne aflăm într-un moment foarte delicat al existenței personale sau al devenirii unei națiuni. Abia acum ne dăm seama cât de periculoasă poate fi decizia de a recurge la forță, cât de ciudate pot fi destăinuirile și cât de compromițătoare sunt informațiile pe care le aflăm despre adversar. Noi, pentru că studiem astrologia, știm că dimensiunea personală, în acest sector al săptămânii de față, dar și în contextul începutului de an 2017, se bazează mult pe trădare. Trădarea pe care individul și-o aplică lui însuși, dar și trădarea pe care o arată față de grupul de apartenență reprezintă elementul cel mai dureros cu care ne tot confruntăm de la începutul anului și până acum. Definitivarea acestei opoziții ar trebui să ne ajute să înțelegem mult mai bine cât de departe trebuie să vedem sau cât de departe putem vedea. Multe ni se împotrivesc, multe dintre cele cu care am lucrat până acum vor fi distruse, risipite, iar altele vor fi văzute ca fiind baloane de săpun. În spatele lor rămâne prietenia pe care de la începutul anului o tot vedem ca fiind o boală, un element de care trebuie să ne debarasăm, o dovadă de nebunie. Cei care nu suportă adevărul se vor strădui în 3 martie să-l deformeze, să-l facă după chipul și asemănarea lor ca acesta să capete o formă care să le susțină ideile, obsesiile.
Într-o reprezentare vizuală, schema astrală în care se integrează opoziția lui Jupiter cu Uranus seamănă cu o linie neagră trasată pe o foaie albă. Cel profund și idealist va vedea acolo linia orizontului, idealul său prin care conștientizează ce a făcut pana acum (traseul alb până la linie), dar și ce există după (traseul alb de după linie). Cel pesimist va înțelege că acolo hârtia s-a rupt. De această dată adevărul se află la mijloc. Directivele pe care le conștientizăm în această zi ne arată unde lumina este palidă, care sunt defectele de caracter asupra cărora trebuie să lucrăm, care sunt oamenii în care ar trebui să avem mai multă încredere și cât de mult trebuie să ne abținem pentru a nu recurge la insulte. Apoi, atracția către idealism nu reprezintă, în schema de acum, soluția cea mai bună. Acțiunile în planul social au nevoie de fapte ca atare. Chiar dacă le abordăm pe acestea prin percepțiile vieții spirituale la care noi dorim să renunțăm, acțiunea în planul social trebuie să fie punctată.
Prin urmare, 3 martie ne vorbește despre destinul dur al unui om care a lucrat până acum pentru idealul propriu, despre cuvintele sale, despre rănile care i-au rămas. Este posibil ca această persoană care își va da seama pe 3 martie că nu și-a împlinit toate obiectivele să se revolte împotriva unei ordini, să lupte împotriva celor pe care îi consideră vinovați, să dea o altă înfățișare crizelor relaționale care nu sunt încă rezolvate și să creadă că, în felul acesta, își face dreptate. Nu, nu-și face dreptate în felul acesta, ci doar duce mai departe conflictul dintr-o altă poziție, poate chiar cea de învingător. Fiecare dintre persoanele care reiterează acum ipostaze pe care le consideră dovezi de nedreptate își atribuie de la sine putere rolul de învingător, fiecare se va vedea acum mai puternic decât a fost în tot șirul evenimentelor pe care le rememorează.
Făcând legătură cu evenimentele pe care le rememorăm în această zi, episodul care se consumă pe 3 martie poartă marca unei explozii. Fie că ridicăm tonul, fie că auzim un zgomot și ni se declanșează o stare proastă de care vom scăpa foarte greu, fie că ne simțim motivați să dăm o replică, să arătăm putere, impunere, inteligență toată această schemă are la bază o explozie.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a fi atenți la exploziile celorlalți, ceea ce ne ajută să-i cunoaștem mai bine pe cei cu care interacționăm, să le aflăm mai ușor durerile și numai așa îi vom putea înțelege mai bine.

Abordarea unor subiecte controversate. Decuplare. Inspirația devine neoficială. Lipsă de adaptare. Descurajare. Verificări sterile. Există o șansă, dar nu este valorificată. Tranzit complicat. Impediment. Provocare. Valorile afective sunt complicate. Rezervă. Se vede clar lipsa de experiență.

În această zi Venus își începe deplasarea retrogradă care va dura până pe 15 aprilie. Între timp, adică pe 3 aprilie, se va întoarce în zodia Pești pe care o va părăsi pe 28 aprilie, atunci când și Axa Dragonului își va schimba poziția. Asta înseamnă că schema astrală pe care o folosește planeta Venus în acest context reprezintă o etapă afectivă deosebit de importantă în acest final de traseu al Axei Dragonului pe Fecioară-Pești. Dacă, în general, planeta Venus, prin retrogradare, aduce evenimentelor o notă tristă destul de vizibilă, cât timp retrogradează pe zodia Berbec transformă această tristețe într-o pedeapsă nemeritată. Astfel, cei cu care interacționăm și care nu se pot ridica la nivelul pretențiilor noastre, care nu ne pot rezolva solicitările pe care le lansăm devin automat vinovați de ceva, poate chiar de eșecul nostru în ansamblu. Cu toate că acest mecanism este inversat (realitatea este alta), puțini vor fi aceia care nu vor fi suspicioși, care vor ierta nesincronizările celorlalți, derapajele lor de dragul armoniei sau al binelui comun. Ca urmare a acestor sentimente confuze multe dintre subiectele abordate vor fi controversate. De aici se înțelege că eșecul va fi și mai mare, că deciziile pe care trebuie să le luăm au neapărat nevoie de forță dacă vrem să împlinim ceva.
În mijlocul zilei, la puțin timp după ce Luna trece pe zodia Gemeni, se va împlini și conjuncția lui Mercur cu Neptun. În primă instanță, frumusețea acestui unghi va deveni o slugă a frustrărilor că trăim o viață nepotrivită sau într-un loc nepotrivit, când suntem ajutați, că am fost trădați sau părăsiți. Acest impuls, neplăcut pentru unii, dramatic pentru alții, va fi vizibil și în a doua parte a zilei pentru că Luna va trece prin opoziția cu Luna neagră și prin careul la Axa Dragonului. Este de o maximă importanță consemnarea acestor trăiri pentru că ele fac parte dintr-o formă de educație care nu ne duce niciodată la nimic bun. Prin aceste obsesii, prejudecăți, etichete, valorile afective cu care lucrăm devin foarte complicate, neplăcute sau pârghii pentru un eșec sigur. Cu cât ne apropiem de finalul zilei, cu atât mai clară ne va fi această notă, cu atât mai lucizi vom fi. Și mâine va trebui să trecem prin unghiuri care au mesaje legate de drama personală, emoții neînțelese, dar acestea nu vor fi trăite cu teamă, așa cum se întâmplă acum. Prima zi de retrogradare a planetei Venus devine, în consecință, un semn referitor la calitatea pe care o îndeplinim până la sfârșitul lunii aprilie. În această etapă suntem convinși că s-au întâmplat multe de la începutul anului și până acum, că unele dintre ele ne-au zdruncinat prin intensitate, altele prin caracterul lor distructiv, dar printre acestea constatăm că sunt presărate și câteva episoade când, prin decizie proprie, folosind o putere personală, ne-am protejat, am evitat un eșec, nu ne-am amestecat cu cei care strică.
Prin urmare, 4 martie ne vorbește despre o șansă pe care trebuie să o gândim foarte bine. Inițial, mesajul ei va fi neplăcut și, pentru mulți, indispoziția pe care o provoacă se va menține aproape toată ziua. Spre seară, după ce Luna se desprinde de careul la Nodurile sale, acceptăm cu mai multă indulgență că poate suntem vinovați de ceva, că poate lipsa de experiență nu ne-a permis să fim acolo unde ne-ar face plăcere acum. Cu alte cuvinte, reușim să lăsăm în urmă neplăcerile provocate de cuvinte spuse greșit, injurii, mesaje răstălmăcite, refuz sau părăsire. Vom considera că este mult mai bine să ne adaptăm, iar dacă lucrul acesta îl putem face prin decuplare de la obiceiuri vechi, prin simplificarea relațiilor, prin menținerea acelor preocupări care ne-au ajutat de la începutul anului și până acum să păstrăm calitățile, nu să le distrugem, atunci nimic nu este pierdut.
Poate unii nu înțeleg de ce trebuie să treacă din nou prin drame dacă faptele lor, conform dovezilor care sunt reactivate acum, au protejat calități ale sufletului, verticalitatea morală sau un patrimoniu. Procesul de maturizare nu trebuie confundat cu încrâncenarea. Rezultatul său cere expansiunea câmpului conștiinței, lărgirea percepției, cunoaștere. Avem nevoie să știm foarte clar cum anume s-a produs minunea, dacă am obținut acest rezultat mobilizându-ne împotriva unui adversar, deci alimentând lupta în sine, sau chiar am dorit să obținem ceva care să ne scoată din acest context agresiv. De aceea unele episoade se repetă, ca atare, la modul concret, sau doar prin emoții și gânduri.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu considera că reușita în sine motivează mândria. Chiar și prin aceste rezultate bune, mândria este un păcat.

Tensiune. Nu este urmat un curs normal. Impulsivitatea anturajului creează teamă. Maturizare bruscă. Avertisment. Afaceri dubioase. Modestia este răstălmăcită. Spiritul conservator ascunde un deficit de înțelegere. Prăbușire. Instabilitate. Se câștigă onoare.

Ultima zi a săptămânii ne aduce o încurajare, o atracție către lucruri mai bune și, ca o consecință, o întărire a speranței în faptul că binele nu este risipit, că el învinge întotdeauna. De lucrul acesta este direct răspunzător trigonul dintre Marte și Saturn, aspect astral care ne aduce curajul de a merge mai departe, o disciplină nouă de lucru, o ușurință în a ne adapta la condiții noi de trai. Din nefericire, fondul pe care vin aceste predispoziții nu este unul bun. Tensiunea pe care am resimțit-o toată săptămâna se va menține și acum, la fel și gândul înțepător al celui care vrea mai mult și are nevoie de alții pentru a obține. Desigur, nu se întâmplă ca în săptămâna anterioară, când complicațiile apăreau din cauza organizării, a diminuării atenției ori a răbdării. Acum lucrurile nu mai sunt compromise de un factor exterior, dar zona aceasta intimă care ar fi trebuit să fie observată în detaliu în săptămâna anterioară, devine acum periculoasă. În felul acesta, se poate stabili că spiritul conservator ascunde acum un mare deficit de înțelegere și prin explorarea acestuia se poate ajunge la un eveniment nefericit, la o prăbușire sau la o pierdere.
Pentru că Luna se află în Gemeni și, în prima parte a zilei, are de împlinit un careu cu Neptun și altul cu Mercur (planete care se află acum în conjuncție pe zodia Pești, foarte aproape de Soare) amintirea dramei personale nu poate fi ștearsă acum printr-o ambiție de moment, de o rezolvare socială sau de o achiziție. Este adevărat, acolo unde nu există o achiziție materială există o speranță care trebuie salvată, iar lucrul acesta arată că lumea este deja împărțită în două categorii, (1) cei care caută achizițiile specifice acestei lumi, bunuri materiale, faima, plăcere și (2) cei care au venit aici, în această lume, pentru a ne aminti că suntem mai mult decât ne spune trupul, că adevărata viață își extrage puterea dintr-un plan subtil și ea nu trebuie confundată cu ceea ce vedem acum, aici.
Prin urmare, ultima zi a săptămânii ne reamintește cât de important este curajul. De această dată, curajul trebuie dovedit, nu prin relații, ci prin achiziții personale, prin ceea ce folosim cu scopul de a impulsiona, susține, proteja. Acolo unde individul a ales să se integreze într-un anturaj inferior se poate constata o inflamare a relațiilor sociale, o accentuare a fricii de adevăr, de responsabilitate, de muncă. Acolo oamenii aleg să-și răstălmăcească totul, să-și reinventeze propria normalitate pentru că nu sunt în stare să o vadă pe cea în care s-au integrat. Ceea ce este frumos ni se pare prea departe sau prea mare. De partea cealaltă, găsim oamenii care se vor declara în ultima zi a acestei săptămâni mulțumiți de ceea ce au protejat și au împlinit de luni și până acum. Aceștia sunt în continuare conectați la sursa puterii lor și ultima zi a acestei săptămâni reconfirmă ceea ce au observat și au gândit de-a lungul întregii săptămâni, dar îi și încurajează să facă gesturi simple cu convingerea că acestea sunt cele mai importante acum pentru a evita o mare prăbușire.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu fi conservator din inerție. Dacă există un imbold care ne scoate din rutină, din tabieturi, din încrâncenarea cu care am dorit de-a lungul întregii săptămâni să ne comportăm atunci să-i dăm curs, să fim liberi.

1 thought on “27 februarie – 5 martie 2017

  1. stefi spune:

    Buna seara dl Gheorghita,ca de obicei articolele dv tulbura prin profunzimea lor,insa din ele imi iau forta de a merge mai departe,chiar daca pasii mei sint mici si firavi sint Om nu mai sint cenusa imprastiata de vintul anului trecut.Intr-un an si patru luni am trecut prin multe lovituri,(operatie de hernie de disc lombara suprapusa cu aventurile sotului,dupa 5luni am bagat divortul asumindu-mi si celelalte vesti proaste legate de sanatatea mea,am avut o vara de cosmar datorita lui si amantei care ma sfida in fiecare zi,noiembrie si decembrie mi-am gasit linistea sufleteasca fapt ce m-a ajutat acum sa trec prin alta incercare_probleme de comunicare cu fiul si o operatie cervicala.Am reusit sa trec ,nu port ura nimanui,am inteles datorita dv ca Dzeu nu ne da mai mult decit putem duce,ca schimbarea trebuie sa vina de la mine ,asa ca acum stiu sa zic si Nu.in acest amalgam de durere si suferinta mi-am gasit si oaza mea de liniste.V-as ruga din suflet, daca puteti sa imi spuneti anul acesta e bine sa imi creez o mica afacere din care as putea trai si eu!?Sint nascuta in13 nov 1969,loc Frecatei,jud Tulcea.Va multumesc pentru orice tip de sfat.Va doresc zile senine si astept noile articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.