25 aprilie – 1 mai 2016

25 aprilie – 1 mai 2016 este săptămâna pumnalului folosit greșit și a florilor care nu mai pot înflori de frica întunericului. Așa cum se poate constata din deviza generală aplicată acestei săptămâni valorile personale vor fi serios puse la încercare. Nu se întâmplă lucrul acesta doar prin unghiurile majore pe care va trebui să le parcurgem acum, ci și prin faptul că Luna are acum un tranzit destul de complicat. Începem săptămâna cu poziția sa pe zodia Săgetător și o vom încheia cu poziția sa pe primele grade al zodiei Pești. Asta înseamnă că acest interval face trimitere la nevoia de performanță, de trecere pe nivelul următor, de a demonstra că deținem o calitate și va trebui să oferim aceste dovezi de eficiență în domeniul pe care îl stăpânim cel mai bine. Desigur, n-ar trebui să ne amăgim prea mult, nu ar trebui să visăm la faptul că dacă vorbim frumos, dacă vom cultiva un comportament agreabil vom evita o furtună. Cu toții vom trece în această săptămână prin furtuna efortului, a preocupărilor care nu vor fi recunoscute așa cum ne așteptăm, a dezamăgirilor ce vin din partea celor dragi. Lucrul acesta va fi vizibil cu precădere din 27 aprilie, din ziua de miercuri, când Soarele se va afla într-o relație negativă cu Junon. Apoi, pentru că o nenorocire nu vine niciodată singură, vom avea de parcurs opoziția lui Venus cu Luna neagră în 28 aprilie și tot atunci apare și inițierea mersului retrograd al lui Mercur pentru o perioadă de aproximativ trei săptămâni, apoi, în ultima zi a lunii aprilie, Venus să treacă de pe zodia sa de exil (Berbec) pe zodia sa de domiciliu (Taur) și în ultima zi a acestei săptămâni și prima zi a lunii mai să fim puși în situația de a face fapte mari. Așa după cum se poate observa acest interval aduce o mare responsabilitate, senzația că trăim pe muchie de cuțit, pe graniță, pe sectorul de trecere de la succes la lupta cu inamici invizibili.
Cei care lucrează cu energia sau care sunt implicați într-un proces de cercetare spirituală vor fi mai puțin pătimași și vor privi acest interval ca pe un îndemn la progres. De altfel, aceste persoane sunt cel mai aproape de realitate pentru că trecerea planetei Venus de la Berbec la Taur, depășirea momentului de opoziție a Soarelui cu Junon, deci intrarea în perioada de separare, dar și intrarea în separația sextilului Soare-Neptun și faza crescătoare a trigonului dintre Soare și Neptun, trebuie să reprezinte pentru noi toți o speranță într-o viață mai bună, succes prin selecția sau separarea a ceea ce am crezut până acum că este o valoare de o nonvaloare.
Recomandarea pentru această săptămână este aceea de a refuza, dacă este cazul, chiar categoric, să ne revoltăm. Revolta este elementul cel mai periculos al acestei săptămâni prin care ne consumăm toată energia valoroasă pe care am putea să o utilizăm pentru creativitate sau interacțiuni profunde.

Cucerire. Revoltă împotriva unui factor prea zgomotos. Se pune la îndoială un proiect personal. Soluțiile cele mai bune vin prin răbdare, rezistență sau corectitudine. Este nevoie de o reparație. Ne vin răspunsuri din acțiuni săvârșite în prima parte a anului. Obsesia perfecțiunii. Dorința de a impresiona pe cel care este indiferent. Trezire la realitate prin durere. Curajul compensează orice. Disconfort provocată de neînțelegere sau de neputința de a înțelege. Cel care se revoltă prin agresivitate este primul sancționat. După vreme bună urmează furtuna.

Schema astrală cu care debutează această săptămână ne îndeamnă să ne gândim la o formă de cucerire care ne-ar încânta sufletul dacă s-ar împlini. În realitate, momentul acesta ne aduce mult mai aproape de speranță și mult mai departe de realizare. Trecerea Lunii prin conjuncția cu Marte, careul cu Neptun și careul cu Jupiter aduce așteptări nerealiste din partea celorlalți pe un fond agresiv. Vom vedea că, în special în a doua parte a zilei, atunci când Luna se va afla în fereastra careului la Axa Dragonului, schemele acestea negative vor fi explicate mult mai ușor. Agresivitatea din prima parte a zilei se transformă în decizii în a doua parte a zilei și poate ar trebui să fim puțin mai rezervați față de aceste impulsuri, poate ar trebui să nu mai fim atât de categorici în a invoca o dreptate refuzată, respect din partea celorlalți sau libertatea de expresie. Semnul acesta de agresivitate arată că bolile de care suferim, crizele relaționale pe care le parcurgem acum sunt efecte ale unor atitudini agresive la care nu dorim să renunțăm. Aceasta este performanța pe care o atingem astăzi și dacă vrem să ne orientăm spre altceva va trebui să depunem efort pentru trezire la realitate, să ne folosim curajul pentru a hrăni ceea ce este bun, nu pentru a confirma ceea ce este rău.
Nu este prima dată când amintim lucrul acesta, dar pe această conjuncție a Lunii cu Marte prin care se activează careul în T pe semne mobile ce are această conjuncție de pe Săgetător drept focar, oamenii se pedepsesc foarte ușor, se critică fără judecată și se lovesc unii pe alții pe motiv că sunt, unii pentru alții, o sursă de stres, că prezența unora în preajmă are un singur efect, iar acesta nu poate fi unul bun. Nu este cazul să insistăm atât de mult pe această latură pentru că ea ține de sintagma „a trăi cu frică”, ci poate ar fi indicat să ne pregătim pentru conjuncția Lunii cu Saturn, eveniment ce se va consuma seara, cu puțin timp înainte ca ziua să se încheie, pentru a vedea că nu este deloc indicat să ne batem joc de vremea bună pentru că după ea poate urma o furtună. Schema astrală zilei de 25 aprilie ne arată clar că avem un pumnal și îl folosim greșit, poate chiar împotriva propriului ideal, a propriilor realizări.
Prin urmare, ne confruntăm în prima zi a acestei săptămâni cu evenimente zgomotoase sau cu întâmplări pe care le facem din proprie inițiativă să fie zgomotoase sau periculoase. Se întâmplă lucrul acesta pentru că pornim în această călătorie cu dorința de a impresiona și nu ținem cont dacă este momentul potrivit, dacă auditoriul merită așa ceva sau dacă am înțeles corect provocările momentului. Cert este că această zi are o mare însemnătate în ecuația săptămânii în curs pentru că ne aduce primele răspunsuri din acțiuni săvârșite de la începutul anului și până la mijlocul lunii aprilie. Mulți vor avea impresia că prin acțiunile pe care le săvârșesc acum pot obține rezultate spectaculoase și, tocmai pentru că obțin rezultate spectaculoase, pe viitor li se va ierta metoda aplicată. Viitorul nu va ierta aceste derapaje, deci este important să fim responsabili. Obsesia perfecțiunii nu justifică atitudinile de acum, nu justifică agresivitatea, nici măcar dorința de a ne trezi la realitate, de a vedea lucrurile mai clar sau de a lăsa ceva important în urmă. Avem nevoie să facem totul prin calitatea faptelor, abia apoi să ne gândim la rezultate.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne aminti astăzi de proverbul: „Cine seamănă vânt culege furtună!”.

Destinul ne oferă surprize neplăcute. Sunt cercetate valori și lucruri situate la mare distanță. Documentația înseamnă mare efort. Sunt căutate plăceri periculoase. Tentația binelui obținut prea ușor. Se discută prea mult despre bani sau valori materiale. Schimbul de experiență este util, dar el poate fi confundat cu bârfa. Valorile administrative sunt dificil de înțeles. Acces la putere după depășirea unei încercări. Îndoiala de sine este periculoasă. Iubirea este rănită. Decizia personală se împotrivește destinului. Se plătește o poliță. Sentimentele sunt deschise unui factor de creație, dar devin complicate. Se minte frumos. Adâncime într-o zonă a durerilor și neînțelegerilor parteneriale. Secretele sunt periculoase. Accident prin neglijență. Atitudine refractară față de o sarcină sau față de propriul destin.

În dimineața acestei zile Luna se va afla într-o relație proastă cu Axa Dragonului apoi în mijlocul zilei într-o altă relație proastă cu Chiron și în restul timpului se ocupă de lucruri neobișnuite, de ceea ce ar trebui să fie plăcut, chiar dacă pe alocuri poate fi și compromițător. Surprizele neplăcute fac parte din această zonă neplăcută la fel și bârfele sau abuzurile. Energia sintetică a acestei zile face însă un arc peste timp, ne îndeamnă să descoperim când anume am fost vulnerabili în fața răului, când am rănit iubirea și când am dorit să plătim cu aceeași monedă. Se impune, astfel, îndeplinire a unei condiții pentru ca lucrurile să fie armonioase și să nu fie dominate de acest raport negativ pe care Luna o are cu Axa Dragonului. Avem nevoie ca în fața acestor probleme să arătăm că suntem documentați, că deținem cunoștințele necesare, ca avem abilitățile optime pentru a purta o conversație la un nivel înalt, pentru a fi agreabili, poate chiar pentru a face o glumă bună și, în felul acesta, să destindem atmosfera, să evităm un conflict, explicații suplimentare sau o impresie proastă creată celorlalți. Obsesia perfecțiunii, una din direcțiile importante ale zilei anterioare, se răsfrânge și asupra acestui moment transformându-se acum în îndoială. Cel care se îndoiește arată că preferă traiul superficial, luxul și nu se preocupă să facă ceva în sensul acesta, nu dorește să susțină acest trai pe munca sa, ci pe anumite avantaje ce ar putea veni din partea altora. Acest lucru poate fi citit din unghiurile pozitive care se împlinesc în această zi și care au un rol destul de neplăcut, acela de a plăti o poliță. Dacă se simt bine, oamenii ar trebui să se gândească dacă nu cumva ajung să trăiască sentimentele acestea pentru că se mint, pentru că vor să refuze o problemă pe care ar putea să o rezolve printr-o privațiune, printr-o constrângere sau renunțând la ceva. A schimba programul de lucru este astăzi o încercare teribilă și cine va putea să facă lucrul acesta alegând să rezolve o problemă, nu să o ascundă, arată că poate lansa destinului său impulsuri de vindecare, de armonizare sau de împlinire. Curajul pe care-l dovedește acum va fi un element care va zidi, nu va distruge.
Prin urmare, construcția aceasta proastă pe care Luna ne-o arată în această zi ne vorbește despre plăceri periculoase, despre ceea ce nu este în concordanță cu aspirațiile personale sau despre ceea ce ar putea foarte ușor să devină un mare pericol pe viitor. Luna neagră se află acum pe final de tranzit prin zodia Balanță și mai avem puțin până când aceasta își va încheia acest traseu de nouă luni și va intra pe zodia Scorpion. Până atunci, ne tentează cu tot felul de incidente, de conflicte bazate pe atitudini greșite, pe o formă de recompensă care nu este aleasă într-un mod adecvat sau nu este primită, cu discuții sterile despre oameni valoroși, cu tendința de a minții frumosul, de a înlocui valențele pozitive cu cele false și de a le convinge să slujească un interes meschin. Din acest punct de vedere, 26 aprilie este o zi de efervescență. Vom fi încurajați să ne adâncim într-o zonă a dorințelor și neîncrederilor parteneriale având clar convingerea că facem un lucru foarte bun pentru sine. În realitate, este unul dintre cele mai greșite lucruri pe care am putea să le facem față de propria persoană. Pentru a evita aceste derapaje este foarte important să punem în această performanță și curajul de a accepta că, totuși, unele lucruri se întâmplă pentru că așa trebuie.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu considera că dacă avem puterea să schimbăm ceva este și momentul. Pentru ca schimbarea să fie bună ea trebuie să răspundă unui îndemn venit dintr-o armonie, nu dintr-o dizarmonie.

Seriozitatea este pusă la încercare. Moment de clarificare. Sentimentele nu se vând. Interiorizare. Respect față de sentimentele celorlalți redus la minimum. Valorile practice sunt mai importante decât sentimentele. Binele poate fi respirat mult mai ușor însă mintea este blocată de conflicte. Viteza de reacție nu rezolvă problema. Evenimentele mici nu le pot înlocui pe cele mari. Independența doare. Conflicte parteneriale. Se dorește răscolirea trecutului care nu a fost clarificat. Patimile sunt lipsite de sens. Duritatea pare să fie soluția tuturor problemelor. Prietenia este cumpărată. Prosperitatea este cumpărată la colț de stradă. Viziune falsă asupra vieții. Simpatie față de oamenii vicioși. Nu se răspunde unei provocări reale, dar se răspunde unei provocări periculoase. Disconfort cauzat de neînțelegeri între asociați. Singurătatea este o creație falsă. Facem efort suplimentar. Dorim să privim foarte departe.

Opoziția Soarelui cu Junon încurajează comportamente ciudate. În primul rând, vom pretinde celorlalți mai multă seriozitate decât putem da, vom impune, prin atitudine, prin cuvinte sau prin alte instrumente de lucru, să ni se spună adevărul, să ni se prezinte situația foarte clar, să ni se facă dezvăluiri poate chiar să ni se împărtășească din secretele celorlalți. Îi îndemnăm acum pe cei din preajmă să-și depășească anumite limite pentru a compensa neputința de a ne depăși noi înșine limitele pe care le avem.
Cu alte cuvinte, parcurgem pe 27 aprilie zone de conflict dominate, cu precădere, de impulsul acesta de a vinde un sentiment, de a ascunde recunoașterea greșelilor, dar și de a pretinde celorlalți sinceritate maximă. Această opoziție a Soarelui cu Junon arată opoziția felului de a fi al individului față de necesitatea de a ne comporta într-un anumit fel. Pentru unii, toată schema aceasta poate însemna renunțarea la bun-simț, dacă acest bun-simț a fost până acum un element de autoritate. Opoziția cu pricina arată că lucrurile valoroase cu care am conviețuit până acum capătă o greutate aparte și avem probleme în a le menține, considerând că dacă ne eliberăm de prezența lor ne va fi mai bine. Această eliberare nu duce, din nefericire, decât la accentuarea complicațiilor.
Poate, dacă, până acum, nu am disprețuit înțelepciune de viață, dacă nu am fost reticenți la un factor de transformare, putem spera că nu vom abuza de putere. Cei care abuzează de putere vor considera că această impulsivitate, această plăcere de a pretinde, de a impune sau de a lua reprezintă adevărata forță.
De altfel, ceea ce avem de parcurs prin această schemă a opoziției dintre Soare și Junon devine o încercare în a refuza acțiunile negative, de a prefera autocontrolul și, prin aceste alegeri, să ne eliberăm din închisoarea dorințelor de putere, a dorințelor de a fi tot timpul în centrul atenției sau de frica de sărăcie, de despărțire, de puțin.
Prin urmare, 27 aprilie ar trebui să fie o zi a abundenței însă, pentru că schema aceasta frumoasă care vine din trigonul Soarelui cu Luna este pusă la încercare de relația proastă pe care Soarele o are cu Junon, suntem atrași către ținte mai puțin plăcute. Faptele pe care le-am făcut până acum ni se par inutile, achizițiile de până acum par foarte grele sau independența pe care am câștigat-o doare foarte tare. De aici până la a ne implica în conflicte parteneriale nu este decât un pas și, cu toate că nu este reprezentativ pentru ceea ce trăim în momentul acesta, oamenii ar putea astăzi să creadă mai mult decât este cazul că sunt înconjurați de ființe vicioase, de lucruri murdare, de ceea ce le îngrădește bucuria de a fi. Pentru că Luna astăzi nu poate media opoziția Soarelui cu Junon, dar lucrul acesta este făcut de Neptun, schema socială, cea patronată de Neptun care primește o opoziție din partea lui Jupiter retrograd, ne spune că aceste chinuri existențiale, aceste frământări ale individului au un echivalent în evenimentele sociale, sunt confirmate pe bună dreptate de ceea ce se află în jur, dar nu pentru a acuza, ci pentru a motiva schimbarea. Greșeala de altădată nu are nevoie acum de o convingere suplimentară, ci de o decizie în a ne desprinde de ea. În felul acesta poate fi folosită bunăstarea ce vine din trigonul Soarelui cu Luna, ca element personal, ca achiziție personală certă, suprapusă peste o conjunctură socială ușor tensionată. În cuvinte mai simple, societatea ne provoacă să fim mai buni. Dacă preferăm să mergem cu valul, cu curentul, cu gloata, schimbarea acesta bună nu se va întâmpla.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne gândi astăzi că iubirea nu este un element impus și, atunci când ea este forțată să intre într-un spațiu foarte îngust, se transformă în frustrare.

Sentimente conflictuale. Stare sufletească marcată de rememorarea insuccesului. Dreptatea înseamnă a-l răni pe celălalt. Curiozități periculoase. Răscolire a trecutului. Intrăm într-o perioadă de trei săptămâni de uitare. Revendicările sunt confuze. Sunt pierdute documente importante. Sunt găsite informații dureroase. Mare forță de exprimare. Puterea personală crește prin comunicare sau prin acțiuni de grup. Sinceritatea nu este apreciată. Aversiune față de frumos. Duritate. Se face apel la replica de final. Minciună. Șantaj. Ideea de viață mai bună este sinonimă cu a primi fără a face nimic. Simplitatea este confundată cu sărăcia. Idei răvășite. Lucrurile sunt cântărite greșit. Justiția este folosită abuziv. Împăcare cu trecutul care a fost clarificat. Îndemn către fapte neobișnuite. Neîncredere în sine atunci când lipsește o susținere exterioară. Risipă de informații. Corupție. Viciu. Sedimentare a defectelor într-o zonă fragilă a personalității. Defectele de caracter sunt explorate cu frică. Nevoie de a fi înțeles. Sensibilitatea este folosită pentru sporirea patrimoniului personal.

28 aprilie este cea mai proastă zi a acestei săptămâni. În primul rând, în noaptea de miercuri spre joi, Venus va împlini o opoziție cu Lilith. Apoi, cu puțin timp înainte ca ziua să se încheie, Mercur își va iniția mersul retrograd ce va dura aproape trei săptămâni. Magnetismul astral al acestei zile ne vorbește despre curiozități, despre etapa finală în revendicări care nu fac cinste oamenilor și care nu le sunt nici folositoare. Puterea personală crește acum prin comunicare, dar comunicarea va fi deficitară, nu doar pentru că vor fi active elementele astrale indicate mai sus, ci și pentru că acestora li se adaugă trecerea Lunii prin zodia Capricorn, despre care știm că nu favorizează nici interacțiunile, nici comunicarea ușoară, nici transferul de valori, ci mai mult un proces de observație sau de analiză. Cu alte cuvinte, ne ducem spre interior, dar acolo totul este întunecat.
Deși domeniul acesta al secretelor dezvăluite nu este specific anului 2016, ci a fost definitoriu în anul anterior, în 2015, elementele acestea întunecate cu care vom interacționa pe 28 aprilie și care cer o mare putere de exprimare, ne vor încuraja să credem că vom putea face lucrul acesta doar dacă acumulăm suplimentar, doar dacă aflăm lucruri noi despre alții, despre ceea ce ne preocupă, despre ceea ce ar putea fi compromițător pentru alții.
Cu toate că lucrurile acum sunt orientate către aversiune, către tristețe sau către soluționări rapide menite să strice, nu să repare, faptul că Luna mediază acum tendința Nodurilor și va trece și printr-o conjuncție cu Pluton, face din episodul de acum unul definitoriu la capitolul clarificare. Cu alte cuvinte, secretele dezvăluite vor ține doar de această zonă a clarificării prin care este investigat viciul, sentimentele confuze, răutățile, golurile afective sau poate chiar cele informaționale. Poate unora li se va părea greu de crezut cum este posibil să clarifici investigând ceea ce lipsește, analizând un gol, dar, conform dispozițiilor astrale de acum, golul acesta este mai curând o zonă întunecată. El are statut de gol pentru că nu activează la lumină, nu activează în planul conștient, nu se află acolo unde toate ne sunt accesibile, ci ascuns, dominat de impulsul a ceea ce nu trebuie împărtășit, nu trebuie spus. Nefiind într-o zonă accesibilă își atribuie calitatea de gol, dar golul acesta nu înseamnă ceva lipsit de conținut, ci doar ceva lipsit de vitalitatea de care dispun acum celelalte procese active. În felul acesta putem înțelege de ce sensibilitatea este folosită acum pentru sporirea patrimoniului personal, pentru a ne clarifica mai multe despre ceea ce simțim, față de cine, de ce trebuie să simțim într-un anumit fel, înlătură această barieră și aduce elementele din întuneric spre zona accesibilă, adică nu ne trebuie decât o picătură de discernământ pentru a vedea că putem, că piesele acestea pe care le ținem în întuneric sunt foarte folositoare și nu ne compromit. Totuși, nu trebuie să ne amăgim. Faptul că Mercur își începe acum deplasarea retrogradă arată că lucrul acesta este foarte greu de făcut.
Prin urmare, 28 aprilie ne vorbește despre paradisul pierdut, despre curiozitățile periculoase care ne-au invadat, despre evenimentele care ne răscolesc în continuare chiar dacă ele ar trebui să se fi transformat în amintiri. 28 aprilie este și o zi de minciună, una de șantaj în care durerile acelea pe care nu le vedem sau nu le înțelegem strigă foarte tare, pun stăpânirea pe deciziile personale și modifică vizibil comportamentul. În egală măsură, 28 aprilie este și o zi de clarificare. Avem nevoie să știm care sunt lucrurile acestea, ce ne doare mai tare, cât de virulente sunt secretele pe care le deținem sau pe care le aflăm de la alții ori cât de compromițător poate fi un viciu. Dacă vom considera astăzi că avem nevoie să fim înțeleși, că numai prin înțelegerea celorlalți se sporește patrimoniul personal să nu intrăm în panică. Și acest mod de a ne raporta la lume, la viață este înscris în ecuația momentului. Adică trebuie să înțelegem că nu nevoile pe care le avem ne fac să ne simțim mai vulnerabil, nu așteptările pe care le avem de la ceilalți sunt vinovate, ci cum interpretăm toate lucrurile acestea. Dacă ne va fi mai clară această schemă, vom suferi mai puțin. Doar atât trebuie să facem acum.
Apoi, pentru că Mercur își începe mersul retrograd care va dura aproximativ trei săptămâni, suntem avertizați că, pe zodia Taur, retrogradarea acestei planete ne bulversează dorința de confort ca și cum vom crede că ne este permis să visăm la o viață îndestulată fără să facem nimic, doar pentru că există oameni care au parte de așa ceva. Când beneficiul acesta vine dintr-o structură astrală foarte complexă, el trebuie încadrat altfel, pe elemente de astrologie karmică, dar când vine din retrogradarea lui Mercur în mod sigur este o aberație a minții.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a alege clarificarea ideilor nu de a alege ideile care sunt deja clarificate de alții sau de alte întâmplări. A face diferența dintre cele două arată a înțelege care este diferența dintre a acționa și a face parte pasiv din acțiunile celorlalți.

Simplitatea pune la încercare gândirea echilibrată. Învinuire. Autocompătimire. Sentimentele confuze pot duce spre disperare. Nefericirea este pusă pe seama celorlalți. Destinul este bun, dar relațiile sunt proaste. Accident cauzat de neatenție. Se cere ajutorul. Aprecierea vine, dar nu este folosită așa cum trebuie. Îndemn către izolare. Suferința motivează despărțirea. Acces la informații care nu sunt înțelese corect.

Într-un contrast vizibil cu ceea ce am constatat în ziua anterioară, ceea ce se va consuma acum ne îndeamnă să recuperăm din mers sau să recuperăm foarte repede ceea ce considerăm că am pierdut în ultimele patru săptămâni. 29 aprilie trebuie să devină o zi de simplitate când gândirea trebuie să fie echilibrată pentru că omul înțelege și care îi sunt provocările, dar înțelege și bucuriile la care are acces. Luna își încheie astăzi tranzitul său prin zodia Capricorn și le arată oamenilor că momentele de disperare ale zilei anterioare nu au fost chiar atât de dure și că, pe alocuri, greutatea acestora a fost cumva exagerată. Faptul că pe 29 aprilie ni se pare că destinul este puțin mai bun ține și de atenție și, de ce nu, poate chiar de disponibilitatea pe care am arătat-o în ziua anterioară în a ne clarifica prin putere proprie ceea ce era confuz.
Acum, când Luna trimite raze negative către Lilith și către Venus, cea care trece pe ultimul grad al zodiei Berbec, apare și o formă de revoltă pe care o argumentăm prin nevoia de a recupera.
Ceea ce este neplăcut în această zi ține mai curând de zgomotul de fond, de repercusiunile dezlănțuirilor emoționale în cazul oamenilor care nu au educație sau nu au bun-simț. Zgomotul acesta de fond nu este îndreptat împotriva cuiva pentru a-l compromite sau pentru a-i distruge ceva, ci pur și simplu este o combinație complexă de dizarmonii personale. De lucrul acesta vom fi conștienți cu precădere în a doua parte a zilei sau spre seară când Luna s-a stabilizat deja pe zodia Vărsător și se află în fereastra careului cu Junon.
Un alt element dificil al acestei zile, dar care se va încadra în zona zgomotului de fond, a zăpăcelii, este cel al duplicității. Prima parte a zilei va fi dominată de încheierea tranzitului prin zodia Capricorn, sector pe care Luna îl activează într-un mod negativ încurajându-ne să căutăm imediat vinovați pentru ceea ce ne lipsește sau pentru ceea ce nu a beneficiat de un surplus. Această picătură de nervozitate va face casă bună cu zgomotul de fond, cu curajul oamenilor de a se exprima fără control. Apoi, când Luna va intra pe zodia Vărsător, o parte din aceste reacții vor fi trecute într-un alt plan sau oprite, dar Venus se va afla pe ultimul grad al zodiei Berbec până dimineața zilei următoare și, din orgoliu, oamenii își vor finaliza demersurile începute încă de dimineață, chiar dacă nu mai cred în ele ori le consideră greșite.
Prin urmare, 29 aprilie devine o zi de impunere, atât în sensul pozitiv cât și în sensul negativ. Dacă până acum am apreciat ceea ce am iubit și nu vrem să schimbăm nimic în această zonă va trebui să depunem puțin mai mult efort decât am făcut până acum pentru a nu considera că o opoziție, fie ea cât de mică, reprezintă începutul unui eșec. Avem toate șansele ca, prin confuzia acestei zile, să atingem acest moment de îndoială și să rămânem cu impresiile acesta cel puțin trei săptămâni.
În realitate, ceea ce vom parcurge de-a lungul acestei zile are același statut ca avertisment referitor la cât de mult rău am putea să facem dintr-o eroare, nu intenționat, nu pe baza unui plan. Bucuriile mici se amestecă acum cu tristețile mari, tristețile mici se strecoară în preajma bucuriilor mari și lucrurile acum ar putea fi enervante pentru că nu sunt nici foarte bune și nici foarte rele, așa cum ne-am fi dorit. Se întâmplă lucrul acesta pentru că, printr-o magie a cosmosului, avem acum acces la informații care nu sunt înțelese corect. Retrogradarea lui Mercur are un cuvânt important de spus în sensul acesta și noi, pentru că studiem astrologia, pentru că ne simțim informați atunci când consultăm mesajul magnetismului astral, ar trebui să fim primii care rezistă la acest impuls spre izolare.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu considera că lipsa de claritate a acestei zile este o dovadă de confuzie. Confuzia acestei zile vine acolo unde oamenii apreciază adevărurile parțiale ca fiind totale. Un om puternic are răbdarea necesară pentru ca această claritate să se împlinească în ritmul ei, nu când ordonă el.

Atitudine potrivită și corectă față de sine. Informația temperează atitudinea. Tărie de caracter. Revoltă împotriva timpului pierdut. Simpatii neobișnuite. Oamenii capătă alt rol. Ne îndreptăm către asocieri corecte și generoase. Deviațiile nu mai sunt acceptate. Revolta poate atinge cote alarmante. Despărțirile de acum sunt permanente. Disconfort cauzat de pierderi materiale. Se caută liniștea. Izolarea are acum un chip plăcut.

Ceea ce se va consuma în noaptea de vineri spre sâmbătă are rolul de a ne îndemna să acordăm mai multă atenție stării de sănătate, tăriei de caracter, să încadrăm revolta într-o zonă mai puțin periculoasă și să nu mai alimentăm atitudinile nepotrivite, agresive sau dure care au definit săptămâna anterioară. În noaptea de vineri spre sâmbătă Venus va ieși din zodia Berbec și va intra în zodia Taur îndemnându-i pe oameni să aibă o atitudine corectă față de sine, să creadă în respect, în muncă, în ceea ce este valoros pentru sănătatea mentală sau pentru cea fizică. Apare, astfel, o schimbare de atitudine, cea care va aprecia mult mai mult informația și care va transforma fapta confuză sau eronată pe care am tot preferat-o până acum într-un element de rezistență. Tot în dimineața acestei zile, imediat ce Venus va intra în zodia Taur, se va împlini faza de Ultimul Pătrar, semn de agresivitate împotriva unor valori personale, de invitație la a redefini ceea ce până acum era foarte clar. Acum pentru că Venus se află într-un alt semn suntem invitați să acordăm o mai mare atenție stării de sănătate, activităților care până acum ne-au solicitat pentru a nu ne mai expunem pericolelor gratuite, cele pe care le atragem în forul intim pentru că refuzăm să înțelegem anturajul așa cum este sau îl supraevaluăm.
Ceea ce se consumă în ultima zi a lunii aprilie arată că interesul personal este acela de a fugi de probleme, de a atenua durerea, cât și de a ne apropia de regenerare. În această preocupare, izolarea ar putea să fie acum chiar plăcută, adică să nu ne mai facem probleme dacă această vindecare are condiții drastice, dacă ne cere să ne separăm de familie, de dietă pe care o avem, de anumite plăceri sau vicii. Rezultatul, cu Venus pe zodia Taur, este întodeauna unul foarte bun, poate chiar unul terapeutic. În plus față de ceea ce știm noi că reprezintă intrarea planetei Venus prin zodia Taur, ecuația astrală aferentă zilei de 30 aprilie ne îndeamnă să combinăm motivația cu necesitatea pentru a ieși din anonimat, pentru a ne pune în valoare mult mai bine sau pentru a valorifica o idee pe care am promovat-o de-a lungul acestei luni.
Prin urmare, 30 aprilie este o zi în care oamenii capătă o valoare mult mai importantă prin ceea ce reprezintă ei, prin ceea ce sunt, prin calitățile pe care și le-au cultivat până acum, prin ceea ce vor să facă pentru a rămâne în istorie. Gândul cel curat este elogiat acum, este mult mai bine pus în valoare, mult mai atent selectat și orientat către ceea ce reprezintă gândirea abstractă sau speranță ca vibrațiile lunii mai să ne aducă realizări mult mai multe decât am avut ocazia în ultimele patru săptămâni. Ceea ce în această zi devine categoric ar putea foarte ușor să ajungă la finalitate, la despărțire sau să anunțe, prin ceea ce se consuma acum, etapa finală a ceea ce se va consuma cel mai târziu în prima jumătate a săptămânii următoare. Cert este că prin trecerea lui Venus pe zodia Taur oamenii trec prin probleme legate de un anume disconfort material, de atașament față de lucruri, față de etaloane ale frumosului și opun rezistență față de schimbare. Ca o consecință a răfuielilor din 30 aprilie se poate stabili că despărțirile de acum sunt cu adevărat decisive.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a folosi noile energii ale trecerii planetei Venus pe zodia Taur pentru a iubi frumosul, pentru a accepta ceea ce este rafinat și distins, pentru a iubi gingășia și delicatețea. Toate celelalte etaloane care striga foarte tare care prezintă frumosul și care agasează sensibilitatea oamenilor sunt de fapt chipuri sinistre ale eșecurilor următoare.

Independență. Sentința dată împotriva sensibilității celuilalt. Suntem aproape de o tentație. Inspirație salvatoare. Valorile universale pot fi aplicate în problemele personale. Deschideri către o mare valoare. Marile biografii sunt un exemplu bun. Seducție. Depășirea unui impas. Combaterea fricii de singurătate. Acces la binele celorlalți. Așteptări realiste.

Luna își încheie în această zi tranzitul său prin zodia Vărsător și, pentru cât timp mai are de parcurs acest semn, îi îndeamnă pe oameni să se întâlnească cu curajul. Apoi, nu doar acest tranzit îi ajută pe oameni să fie mult mai realiști și mai atenți la ceea ce au de înfăptuit, ci și faptul că, înainte ca Luna să-și încheie deplasarea sa prin zodia Vărsător, adică în Perioada sa fără direcție, Soarele va definitiva sextilul cu Neptun pe care îl împlinește de ceva vreme. Gândul că suntem folositori, utili celor din preajmă, că avem puterea necesară pentru a fi independenți sau pentru a suporta o sentință destul de dură a ceea ce am făcut în luna anterioară sau în primele trei luni ale anului ne oferă privilegiul de a ne alinia în rândul marilor biografii. Desigur, nu toată lumea are privilegiul de a trăi o viață cu totul excepțională. Există și oameni care își exagerează calitățile personale doar pentru a-și îmbunătăți, pentru o scurtă perioadă de timp, valoarea vieții personale cu scopul de a depăși un impas. Cu alte cuvinte, avem ocazia pe 1 mai să schimbăm impresiile celor din jur, chiar dacă lucrul acesta se va întâmpla pentru o scurtă perioadă de timp.
Nu este deloc întâmplătoare asocierea primei zile a lunii mai cu planta numită pelin, cea care este renumită în folclor prin gustul său amar. Ideea în sine de pelin este sinonimă cu acest gust care înseamnă, într-o reprezentare emoțională, expresia concentrată a durerilor și tristeților sufletești. O altă reprezentare care este în consonanță cu ceea ce se consumă pe 1 mai vine dintr-un obiceiuri românesc, cel care scoate în evidență înțelepciune și puterea de îndurare a acestui popor. Adesea se spune, în zonele unde tradiția se mai păstrează, că oamenii, atunci când au probleme și se întâlnesc pentru a și le rezolva, se întreabă:
– Ce este mai dulce decât dulcele?
– Ultima picătură de amar, este răspunsul.
Sextilul acesta al Soarelui cu Neptun, cel care ne oferă accesul la binele celorlalți, care ne arată că avem motive să lansăm așteptări realiste față de ceilalți, să ne raportăm la exemplele frumoase de viață ale celorlalți, conține această expresie absolut minunată care ne ajută să privim cu mai multă încredere peste încercările cotidiene, peste amarul vieții.
Prin urmare, finalul acestei săptămâni și începutul lunii mai ne arată că trăim vremuri complicate, că independența este pusă serios la încercare și că valorile zilei de mâine trebuie privite acum și prin ceea ce am numit de multe ori în analizele pe care le facem aici drept „gândire abstractă”. Pentru că încercările vieții sunt destul de complicate, am putea să parcurgem pe finalul acestei săptămâni și începutul lunii mai tentații destul de periculoase, cele care sunt legate de glorie sau de atitudinea pe care oamenii o au atunci când pierd gloria, când sunt învinși, când depășesc un impas personal, dar nu sunt în stare să depășească un impas colectiv.
Pentru că luna mai, conform devizei generale, ne aducem lupta cu inamicii invizibili, iar prima decadă ne accentuează această adâncime în sentimente și ne încurajează să punem puterea pe picior de egalitate cu diminuarea, am putea foarte ușor să înțelegem că acest sextil între Soare și Neptun reprezintă o poartă către cunoaștere. Din nefericire, oamenii nu au atracție către așa ceva și, fiind vorba despre un unghi care face referire la un proces interior, la ceea ce se desfășoară departe de privirile celorlalți, am putea foarte ușor să pornim în această aventură a lunii mai cu iluzia că ducem un bun mai departe, dar fără să găsim cele mai bune metode de a combate frica de singurătate. Ceea ce găsim în interior, conform a ceea ce parcurgem în această săptămână, seamănă cumva cu un instrument de tortură, cu un pumnal pe care nu-l folosim împotriva unui element inutil sau periculos, ci împotriva propriei persoane. Desigur, nu toată lumea își va folosi sensibilitate în sensul acesta. Asta înseamnă că imediat ce Luna va intra pe zodia Pești, adică spre seară, și va împlini sextilul cu Venus, nevoia de stabilitate va deveni un element absolut esențial pentru toate aceste necesități.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu ne propune astăzi să finalizăm nimic. Ceea ce finalizăm într-un moment de maxim zdruncin emoțional își va menține pe perioada desfășurării sale caracterul vulnerabil.

15 thoughts on “25 aprilie – 1 mai 2016

 1. Ana spune:

  Bună seara,credeți ca genialul nostru poet Nichita Stanescu ,în poezia „Poem- Tu plutești …”
  „Tu plutești ca un vis de noapte
  Deasupra sufletului meu.”
  vorbea despre proiectia astrala?

  1. Nu, se referă la o altă raportare a relației dintre bărbat și femeie, dintre cel care este inspirat și sursa sa, muza sa.
   În primul rând, este vorba despre o stare de visare, o stare poetică, una meditativă ce plutește deasupra sufletului, ceea ce înseamnă inspirație. Ea, muza, pluteste ca un „vis de noapte” deasupra sufletului său, nu sufletul este o plutire a unui vis de noapte, care ar însemna dedublarea astrală. Nu vorbeşte despre comuniuni, ci despre plutire, deci totul este gingaș, radios, elegant, profund, uman. Apoi, poezia sugerează că există și o opoziție, cea a inutilității celui inspirat față de aceste trăiri, concomitent cu rostul lor metafizic: „şi aştepţi să-ţi spun numele/ Tuturor lucrurilor/pe care eu am isprăvit de mult/să ţi le mai spun.” Această inutilitate devine, în reprezentarea lui, un sacrificiu pentru el. Bărbatul, cel inspirat, îşi va rupe inima care ştie ce simte pentru a face loc durerii, adică ei (ea fiind ceea ce-i lipsește, poate chiar Eva), cea care îl obligă să-i tot repete ei, femeii, inspiraţiei, cele ce au fost isprăvite de mult să fie spuse, adică se referă la un fel de repetare a iluziei, cea atât de blamată în plutirile acestea metafizice.
   Așadar, este vorba despre o ambivalență absolut genială. Cel care iubeşte, simte că este coborât, dar, de fapt, el se ridică pentru că își înlocuieşte sentimentele sale perfecte în sine (inima) cu durerea celui pe care îl iubeşte. Există ceva mai frumos, mai uman, mai empatic?

   1. Ana spune:

    Intr-adevăr ,nu exista ceva mai sublim .Nichita Stanescu este considerat a fi unul dintre inovatori limbajului poetic.Nicolae Manolescu a surprins „o metafizica a realului și o fizica a emoțiilor ” în poezia lui Nichita.
    „Astfel prin aer și prin ziduri
    cu îngerul zburam și eu,
    la fel cum flutura în vânt
    matasa unui steag infrant !
    Și mă raneam de-acoperise,
    de ramurile verzi, piezișe,
    si mă izbeam de stâlpii lungi,
    de cabluri și de sine și de dungi…..”

 2. Ana spune:

  De ziua numelui tau,iți doresc tot binele din lume,sănătate, bucurii și impliniri.Sfântul al cărui nume cu mandrie-l porti sa te aiba-n paza și sa iți calauzeasca pasii ! LA MULȚI ANI !

 3. Pascariuu Mariana spune:

  La multi ani!Sa ne aduci in continuare Lumina care.biruie intunericul ignorantei!

  1. Mulțumesc!
   Există percepția că lumina vine de undeva. Nu, nu vine de nicăieri. Ea este pretutindeni. Deci o avem deja. Domnul a pus în noi tot ceea ce avem nevoie. Ceea ce vine din afara este impulsul spre a ne aminti.

 4. Cristina spune:

  La multi ani, Gheorghita!!

 5. mihai gavris spune:

  Inainte de culcare 🙂 stau in pacea aia, calma, cu tot cu negura cerului acum, din perspectiva unui etaj cinci, cu tot cu decantarea zilei de azi. Arunc o privire prin casa, aceasta casa. Tot casa mea 🙂
  MULTUMESC ANA!!!!
  Am o amica ce locuieste in Anglia si chiar acum doua zile discutam de faptul ca ea nu isi aduce aminte decat de ziua copilului ei, din tot noianul de rude, etc…restul poveste… Si radeam de ea si o judecam…:) Si iata ca mi s-a intamplat si mie 🙂
  Gheorghita! Ce imi doresc mie, iti doresc si tie!
  Ba chiar mai mult! Tu poti mai mult!
  Eu iti urmez mesajul linistit.
  Atat de linsitit, incat iti spun:
  „Auzi, ba Gore, ei o sa ramana niste ziaristi toata viata, noi o sa ramanem poeti toata moartea!”
  „LA MULTI ANI!”
  NU TE OPRI!!!

  1. Mersul înainte, opritul, cercetatul, aprofundatul, renunțatul, toate sunt relative. Răspunsurile la toate acestea, însă, nu! Nu pot fi relative. Sunt personalizate.
   Mulțumesc!

 6. manola spune:

  LA MULTI ANI IN LUMINA !

 7. Ani spune:

  Hristos a Inviat!
  Sarbatori binecuvântate cu multa lumina!

  1. Adevărat a înviat!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.