24 – 30 octombrie 2011

Luni, 24 octombrie
Conjuncţia Soare-Junon şi trigonul Soare-Chiron aduce din această zi o înclinaţie spre eleganţa gândirii şi apropierea de rafinamentul acelor elemente de comportament care implică respect şi schimb reciproc. A da curs acestor tendinţe înseamnă a rezona cu lumina, cu înţelegerea, cu acele elemente de dinamică socială care sunt constructive, care ne duc spre profunzimile spiritului şi care ne menţin atenţia într-un balans plăcut şi constructiv.
Când Soarele şi Junon sunt în conjuncţie oamenii îşi vor folosi personalitate pentru a consolida o relaţie, pentru a oferi dovezi de bună practică, de înţelegere şi curaj, pentru a întări legăturile de prietenie pe care le dezvoltă şi de a le extinde pe acestea într-o zonă socială pozitivă. Având loc pe Scorpion, conjuncţia celor doi poate avea o componentă mai puţin corectă şi ea să fie legată de ambiţia prea mare, de lipsa de respect faţă de viteza de lucru a celorlalţi, faţă de ritmul mai lent de dezvoltare pe care unii îl abordează, faţă de incultură sau chiar faţă de indecenţă. Un înţelept, o persoană care se prezintă ca un etalon de armonie şi înţelegere, va avea o atitudine specială faţă de aceste elemente antisociale, nu în sensul de a le tolera, ci de a le găsi acestora sâmburele pozitiv ascuns printre multe petale ofilite care, trezite, să poate ajuta la regenerarea întregii construcţii, a întregii plante. A desconsidera răul, a dispreţui aroganţa sau egoismul, a respinge din start vulgaritatea, fără a avea faţă de acestea o atitudine constructivă care să devină, prin raportare, un contrast pozitiv, înseamnă a răspunde la rău cu rău sau la degradare cu o degradare şi mai mare.
Conjuncţia Soarelui cu Junon pe Scorpion ne duce într-o zonă a supraaprecierii prin selecţie pozitivă, adică să ne selectăm doar elementele constructive ale relaţiilor şi să definim prin acestea raporturile sociale pe care le dezvoltăm. În felul acesta, nu reuşim să ne definim corect inserţia socială şi aplicăm politica struţului care îşi ascunde capul în nisip pentru a se proteja. Partitura în care vor acţiona aceşti oameni este una perfect justificată, pentru că se spune adesea că răutatea va face tot timpul casă bună cu prostia, iar prostia cu îngâmfare, poate de aceea o răutate are atât de mult nevoie să se laude singură, să se vândă, să-şi facă reclamă şi să cerşească în mod sistematic toată atenţia auditoriului.
Depăşind această etapă, omul va înţelege că dinamica socială nu este nicidecum o schemă perfectă în care el să devină personajul principal, ci este alcătuită din noduri pe care el doar le întreţine cu gândirea şi percepţiile sale, cu experienţele sale de viaţă, cu speranţele şi efortul său susţinut de a se ridica deasupra condiţiei sale.
Când în acest context Soarele trece prin trigonul cu Chiron, sentimentele sunt susţinute de experienţe, de învăţăturile celorlalţi, de sfaturile înţelepte ale celorlalţi, de apropierea caldă a unui grup ce produce prin fuziunea pe care o reprezintă un pilon de rezistenţă în elevarea morală şi spirituală a individului.
Când Soarele şi Chiron sunt în trigon oamenii ştiu cum se se poarte unii cu alţii şi nu se resping unii pe alţii, ci se susţin pentru un ideal comun. În felul acesta, prin identificarea acestei ţinte comune ei descoperă că rezonanţa este cea care îi ţine aproape, că asemănarea corporală, a sentimentelor sau a structurii mentale îi face să se susţină unii pe alţii, să-şi combată singurătatea sau împreună să-şi cultive sentimente nobile şi înălţătoare.
Lucrând în acest sector pozitiv, zodia Fecioară, ca fundal al acestora prin tranzitul Lunii, ne oferă până la 18:46 direcţii practice pe care, abordându-le, să obţinem o certificarea a competentelor personale, o valorizare a abilitaţilor fără a ne pierde în idealuri fantasmagorice sau care consumă mai mult decât oferă. În felul acesta, până în preajma serii oamenii se vor ocupa de relaţiilor lor, de ceea ce necesită reparaţie, rectificare, ajustare ori clarificare.
Opoziţia Lunii cu Uranus ne face însă nesiguri pe ceea ce nu este al nostru, pe ceea ce ni se spune sau ni se confirmă, pe ceea ce ni se oferă, pe o promisiune, o funcţie sau un privilegiu. Cei mai mulţi vor da curs fundalului negativ ce ne vine din zodia Scorpion, acela de a da viaţă negaţiei, adică de a ne îndoi de caracterul pozitiv al zilei, de tot ceea ce s-a dovedit constructiv şi elevat, de ceea ce a fost profund şi plăcut, oferindu-le acestora o concluzie care nu aduce linişte, ci dimpotrivă, care nu hrăneşte speranţa, ci o corodează până la uzura ei totală.
Prin urmare, prima zi a săptămânii este o invitaţie la bucuria de a trăi. Chiar dacă o parte din cele pe care le vom experimenta azi nu vor avea prea multe drepturi, multe din stările sufleteşti, gândurile sau contactele vii stabilite acum nu vor dăinui, va rămâne experienţa şi amintirea a ceea ce ni se va întâmpla în prima parte a zilei va fi mult timp vie în memorie. Chiar dacă Scorpionul ne îndeamnă la acţiuni practice, aspect înserat destul de sever în destin, poate atât de sever încât ar putea trece drept o penitenţă, un chin, o corvoadă, visul, speranţa, curajul de a ne ridica trăirile la un nivel superior, aparent abstract, ne oferă privilegiul de a descoperi cam ce calităţi ascundem, cât de buni suntem, cât de curat ne este sufletul, ce scheme mentale folosim şi cât de practic integrăm în viaţă elementul spiritual.
Evenimentele zilei vor fi însă în mare parte pozitive, iar ceea ce va fi negativ va ţine de un mod de răspuns, de o un mod de a le percepe sau analiza. Azi ne vom comporta ca şi cum nu vedem toate culorile obiectelor, dar vedem alte nuanţe, ce ţin de un comportament ascuns privirii directe, de natura subtilă, de aură, de corpurile subtile, pentru ca apoi, spre seară, această percepţie să fie negată şi pusă pe o imaginaţie prea bogată sau pe o fantezie scăpată de sub control.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne respecta dreptul la simplitate, la trăire, dincolo de regulile rigide ale vieţii, aşa cum le ştiam până acum. A fi liber nu înseamnă numai a avea plăcerea de a nu resimţi vreo îngrădire, ci şi obligaţia de a folosi noile elemente ca nişte instrumente perfect viabilă.

Marţi, 25 octombrie
Trigonul lui Chiron cu Junon este însă un eveniment de mare clasă şi el poate aduce o notă de echilibru perioadei, oferind soluţii celor care îşi depun toate eforturile pentru o reconciliere, pentru a găsi canalul de mijloc într-o negociere sau pur şi simplu pentru a ţinti mai sus. Pe lângă aceste aspect, ziua mai conţine un careul Lună-Pluton şi un sextil al Lunii cu Capul Dragonului, ce o transformă pe aceasta în planetă mediatoare Nodurilor.
Când Chiron şi Junon sunt în trigon se construieşte o relaţie între experienţă şi disponibilitate, între ceea ce am învăţat şi ceea ce trebuie experimentat. Dacă în Peşti, Chiron este înclinat în permanenţă să-şi extindă orizontul de cunoaştere, să evadeze în lumea materialistă, să se piardă în spaţii deschise, în cunoştinţe remarcabile prin profunzimea lor, Junon în Scorpion devine un administrator eficient al acestor impulsuri, stabilind întâi ce s-a mai discutat despre acest subiect şi apoi care sunt punctele vulnerabile ale structurii ce trebuie lovite pentru a permite ca pe acolo să se infiltreze noi învăţături, noi relaţii sau noi idealuri. Relaţia celor două, când Chiron este lezat de retrogradare, iar Junon de prea mult spirit practic, de prea multe mistere sau de prea multe intrigi devine un alt dar special, acela al visatului.
Pentru că Junon aduce în această relaţie înclinaţia spre intimitate, spre a ascunde gesturi, spre a le suprima sau spre a le reduce ca intensitate, misterul, necunoscutul sau secretele personale ori cele de stat sunt elementele care ne vor colora conjuncturile acestei perioadei, dar în special pe cele de azi, lăsându-ne impresionaţi de culoare, formă, parfum, de tot ceea ce adie în mistica firească a vieţii, tot ceea ce se preschimbă după ce omul sau alte vieţuitoare trăiesc mai mult într-un loc. Severitatea ce ne vine dinspre Scorpion devine astfel o formă de raţiune, o formă de austeritate care garantează succesul de la primele semne. Judecând după faptul că bunătatea, eleganţa sau căldura, pentru Scorpion, nu sunt specifice naturii sale interioare, ci doar participă la formarea unui înveliş protector, zâmbetele, gesturile, eleganţa, pacea, armonie sau chiar dragostea ascund azi impulsuri agresive, motivaţii negative sau ambiţii care ţin de dorinţa de putere. De partea cealaltă, experienţele spirituale ne duc spre o deschidere şi mai mare a gândirii, spre o disponibilitate şi mai mare faţă de profunzimile spiritului în aşa fel încât, plăcerea de a trăi în comoditate şi de a consuma fără a produce nimic poate aduce zilei o dezamăgire teribile, o ruptură în sfera relaţiilor personale pe care timpurile care vin să nu o poată repara corect.
O altă formă de manifestare a acestei dispute energetice dintre cei doi asteroizi este aceea legată de lumea magicului. Dorinţa de putere cumulată cu abilitatea de a ne folosi de cunoştinţe de natură ezoterică, de intuiţii speciale, de o anume înclinaţie spre a manipula energia face din 25 octombrie o zi potrivită pentru tehnici de magie, pentru incantaţii sau farmece. Cei care s-au confruntat cu aşa ceva, înţeleg că pentru reuşita unui ritual nu este nevoie doar de elemente de factură exterioară legate sau nu de astrologie, simbolistică ş.a.m.d., ci este absolut necesar ca practicantul să fie iniţiat in tehnici de manipulare a energiei pentru a impregna obiectele cu o anume informaţie care apoi să funcţioneze pe principiul perpetuum mobile până când îşi atinge scopul. Comparând toate acestea cu cele două direcţii ce ne vin dinspre Peşti şi Scorpion, înţelegem de ce 25 octombrie este o zi în care magia este foarte mult favorizată, iar magia nu reprezintă doar un ritual ocult cu lumânări, plante, pietre sau simboluri, ci şi o idee ce este menţinută mentală în mod activ pentru a fi proiectată într-un ambient energetic, asemenea celui de azi, care o va duce la îndeplinire. La toate acestea se intervine cu o acută dorinţa de a regla lucrurile într-un sens cât se poate de personal, de individualist. Careul Lună-Pluton ne aduce frustrare şi neputinţa de a înţelege sentimentele celorlalţi, însă această direcţia nu este atât de puternică încât să învăluie contextul majore impus de trigonul Chiron-Junon, împlinit azi, dar sâcâie, ca o pietricică intrată rapid în pantof.
Spre seară, când Luna şi Axa Dragonului se întâlnesc într-un unghi eliberator, medierea ce vine din partea astrului nopţii, când aceasta încă se află în Balanţă, ne oferă soluţii tonice gen: uitare, indiferenţă, distragerea atenţiei cu activităţi superficiale, transferul răspunderii sau chiar a sarcinii celui mai puternic pentru care soluţionarea să apară ca un gest de o maximă uşurinţă.
Prin urmare, 25 octombrie ne introduce într-un domeniul al puterii subtile. Azi vom descoperi că multe din cele pe care le gândim se întâmplă, că mintea nu mai merge în gol şi că este suficient să ne propunem pentru că imediat mecanismul să se declaseze şi evenimentele să se succeadă cu o mare rapiditate. Într-o astfel de conjunctura mulţi se vor vedea obligaţi să vorbească frumos, să se comporte cum nu s-au mai comportat până acum şi să folosească un fond de cuvinte ce pare rigid, rece, fals, nepotrivit limbajului lor.
Dincolo de toate aceste elemente de detaliu, 25 octombrie este ceea ce se spune în ocultism o zi de intenţie. Intenţia, ca formă de energie, este un instrument deosebit de puternic pe care un practicând îl foloseşte pentru a obţine un rezultat ireversibil. Însă doar cel ce practică ştie că intenţia mobilizează întregul spectru al fiinţei, întreaga forţă subtilă, întregul arsenal subtil de care dispune un individ. În intenţie practicantul este total, iar efectul survine cu atât mai repede cu cât de multă energie este dispus să folosească pentru a atinge finalitatea. Magia acestui proces este însă un mister al vieţii şi el vine din caracterul viu al Universului aşa cum spiritul animă corpul, oricât de mult ne încăpăţânam noi să credem că dincolo de un mecanism deosebit de complex – organismul – nu există nimic.
Din nefericire, oameni nu au de ales între cele două direcţii aşa cum se întâmplă la piaţă când aleg un produs şi apoi pot reveni la celălalt oricând doresc. Alegerile acestei zile sunt ireversibile, iar efectele sunt pozitive sau negative după calitatea individului. Jocul vieţii, dansul lui Shiva de-a lungul întregului univers, este acela care menţine balanţa în echilibru, asta înseamnă că vor fi zone preponderent benefice şi zone preponderent malefice. Universul nu judecă niciuna dintre acestea şi nici nu se identifică în mod singular cu una dintre ele. Noi, ca pitici, ca piese ale acestei imense construcţii aflată într-o continuă mişcare, avem libertatea să alegem pe care trunchi acţionăm şi nimeni în afara propriei fiinţe nu ne judecă pentru alegerile făcute, tocmai de aceea există o karma pozitivă şi karma negativă şi tocmai de aceea se spune că pentru a atinge stadiul de desăvârşire spirituală individul trebuie să depăşească ambele tipuri de karma. Azi avem ocazia să vedem că binele nu reprezintă suprema recompensă sau graţia divin, aşa cum răul nu este întotdeauna egal cu maleficul sau degradarea. Acest concept controversat devine prima treaptă care separă un practicant sincer de un fanatic, atunci când ambii se dedică trup şi suflet practicii.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a medita asupra echilibrului, asupra fricii pe care o avem de echilibru şi, mai ales, asupra proceselor subtile care se declanşează atunci când curajul se trezeşte. Dacă îndrăznind să ne simţim ciudat sau ciudaţi, să ne menţinem curajul şi să nu cădem în această disperare a minţii care pierde controlul, ci să fim aceiaşi pentru că dincolo de orice limită există un alt orizont.

Miercuri, 26 octombrie
Prima zi lunară (ziua în care se produce faza de Lună nouă) este considerată în astrologia lunară o zi a începutului, a deschiderii către noi directive, a planurilor de viitor şi a trezirii speranţelor de viaţă, de supravieţuire, de încredere sau de izbândă. Azi ne vom apleca mai curând asupra speranţelor de izbândă, pentru că, prin sextilul lui Marte cu Saturn, totul va fi privit ca pe o luptă, totul va fi luat în serios, iar rezultatul va fi interpretat printr-un ton grav, cel care ne convinge că lucrăm mai mult în excelenţă şi mai puţin în mediocritate.
A fi bun, priceput la ceva şi prin asta a te prezenta ca specialist este o formă de autoexprimare pe care zodia Leu nu o ratează niciodată. Psihologii numesc asta stima de sine şi consideră că inserţia depinde mult de standardele pe care fiecare om şi le stabileşte. Cu Marte în Leu problema standardelor este un punct nevralgic al zilei şi al perioadei. Fie că ne referim aici la cunoaşterea de sine, la sentimentul de siguranţă, de apartenenţă la un grup, un ideal, un curent, o categorie socio-profesională sau la o abilitate ori competenţă, maniera de evaluare sau valorizare a acesteia este una individuală. Pentru că stima de sine nu este o acţiune definitorie a personalităţii, ci doar un atribut care intervine sub impulsul unui element personal sau al unui stimul exterior care amplifica sau agresează o valoare personală, elementul grup, feedback-ul ne transpune într-o dimensiune necunoscută în care ni se cere să stimăm ceea ce nu cunoaştem încă. Există au concept modernist care susţine că performanţa sportivă ţine mult de o stima de sine ridicată, la fel şi performanţa şcolară, însă ea nu este definitorie pentru acest atribut este fals, de vreme ce depinde, nu de natura sa intrinsecă, adică de calitatea sa susţinută de încrederea în sine, de confortul de a fi într-un anumit fel, ci de un îndemn venit din anturaj, de un stimul pe care individul îl percepe şi în virtutea căruia execută un salt. Deci nu prea avem de-a face cu ipostaze ale lucidităţii şi nici cu cele legate de autocontrol pentru că acest concept modern pune stima de sine foarte aproape de breşele de personalitate pe care un val social îl foloseşte pentru a-şi menţine un statut, o direcţie, o preocupare sau pentru a-şi îndeplini un deziderat.
Lăsând deoparte aceste elemente de dezvoltare personală, relaţia dintre Marte din Leu şi Saturn din Balanţă, adică dintre domiciliul Soarelui şi căderea sa, ne aduce o forţă masivă ce ne pune în situaţia de a dezvolta pasiuni reci, ambiţii teribile şi apoi să ne detaşăm de ele ca şi cum nici nu le-am cunoscut vreodată. Asta implică şi rezistenţă şi prudenţă, însă doar în ceea ce privesc pericolele imediate, ceea ce ne va face să rezonăm foarte bine cu conceptul modernist al stimei de sine în care performanţa individului depinde de stimulul sau feedback-ul social.
Fiind pe ultimul segment din Balanţă, Luna va împlini azi un sextil cu Marte şi o conjuncţie cu Saturn, dar la aproximativ patru ore de la întâlnirea cu Seniorul karmei va trece prin opoziţia cu Lilith aducând atât de multă neînţelegere în conversaţii, atât de multe divergenţe de opiniei pe acelaşi gen încât oameni ajung să se certe, să se agreseze chiar fără un motiv clar, adică pornind de la nişte confuzii.
Trecând în Scorpion, Luna îi ajută pe oameni să fie rezervaţi în declaraţii, să regrete gesturile imprudente din prima parte, să apeleze la terapie, la linişte, la odihnă şi să-şi facă o analiză succintă ultimei perioade.
Pe acest fond, ascendentul în Rac pe Lună nouă din Scorpion (combinaţie cu care ne-am mai întâlnit – Soare în Scorpion cu ascendent în Rac) plasează întreaga ambiţie pentru a consolida relaţiile de familie, pentru a vindeca o rană ce s-a adâncit în familie de la începutul anului şi până acum. Sectorul sănătăţii, al bolilor cu evoluţie rapidă este uşor afectat de un prea mult efort depus pe spaţiul public, de o solicitare ce poate fi tangentă la sectorul profesional. De partea cealaltă, consumul afectiv, dorinţele neîmplinite, eşecurile în a lega relaţii sentimentale, neputinţa de a realiza un schimb armonios în relaţiile care există deja ne face să ne îndoim de sinceritatea prieteniilor în care suntem acum implicaţi şi să ne lăsăm tentaţi de noi asocieri. Pe ideea “vrabia mălai visează…” şi noi, în următoarele aproximativ 30 de zile, ne vom lăsa consumaţi de speranţe false, de oportunităţi care nu au o greutate socială corectă şi care ne propulsează spre performanţă de parcă performanţa în sine reprezintă şi garantul mulţumirii, a succesului sau fericirii.
Prin urmare, 26 octombrie ne aduce o lecţie de viaţă. Aplecându-ne atenţia asupra propriei fiinţe, asupra paşilor pe care i-am făcut până acum, asupra demersurilor în care ne-am lăsat consumaţi vom descoperi că elementul care ne-a impulsionat este fals şi, cum uşor se poate înţelege, direcţia spre care ne îndreaptă nu este corectă. În faţa acestei informaţii mulţi vor fi furioşi, categorici în deciziile lor şi dispuşi să depună un efort şi mai mare pentru a salva funcţia, statutul, imaginea, aprecierea celorlalţi, încrederea unui prieten.
Toate acestea ne inspiră un acut sentiment de teamă pentru că ne vor lovi în elementul cel mai sensibil, în locaşul unei ne apărăm cel mai mult sentimentul, în dragostea faţă de un apropiat, părinţi, copii, în căldura căminului său în stabilitatea acestui sector atât de important pentru echilibrul psihoemoţional. Loviţi în Călcâiului lui Achile oamenii se vor comporta ciudat, vor fi foarte agresivi, aşa cum le spune Marte, pe motiv că îşi apăra “nevoile şi neamul”, alţii vor bate în retragere, ca într-o detentă calculată cu minuţiozitate, în aşteptarea unui moment mult mai potrivit pentru a se arcui şi a depăşi bariere impuse de divergentele de opinie, tulburări emoţionale, probleme de sănătate sau de natură profesională, aşa cum le spune Saturn.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne implica în gesturi nobile, în fapte ce dovedesc milă, compasiune, înţelegere faţă de apropiaţi, pentru a lua cunoştinţă de măsura iertării pe care o vom primi de la ceilalţi.

Joi, 27 octombrie
Careul lui Venus cu Marte ne aduce azi, nu doar complicaţii de natură relaţională, ci dificultăţi de înţelegere, probleme de integrare a ideii în context, ca o consecinţă a fricii de a ne apropia de celălalt, de un obiect care este încărcat de amintiri, ca o teamă de a merge pe un anumit traseu sau de a ne stabiliza într-un loc. Hipersensibilitatea şi deopotrivă absenţa sentimentelor sunt puse în balanţă pentru a ascunde, ca o compensaţie, înclinaţia exagerată spre plăcere. Ideea de a fi simpatic, plăcut, jovial sau de a trece în tabăra cealaltă şi de a produce auditoriului reacţii negative, repulsie, ţine de o dinamică a comportamentului care ne scapă azi de sub control.
În tot acest joc, aspectul fizic pare să fie prea mult îngrijit, să i se acorde prea multă atentei, în detrimentul calităţilor orale. În felul acesta, a fi tot timpul pe poziţie, a dovedi lipsă de scrupule, a face orice pentru confortul fizic, pentru a fi apreciat sau pentru a capta atenţia implică o descindere socială interesantă.
Prima parte a zilei este dominată de această confuzie între impulsul de a ieşi în frunte, de fi evidenţiat şi apreciat, chiar dacă atunci când vorbim despre calităţi aproape absente, ceea ce poate produce rupturi sociale, un ghinion teribil consumat chiar de dimineaţă care ne introduce pe un alt traseu, care strică mijlocul de comunicare, mobilul cuvintelor, instrumentul de lucru sau baza relaţiei ori a comunicării, cu cât ne apropiem de seară cu atât nemulţumirea se desprinde de evenimentele sociale, se debarasează de opoziţia Lună-Jupiter şi ne lasă într-un ambient stresant în care nici nu ne simţim confortabil cu sentimentele pe care le deţinem, dar nici nu putem face apel la un context social stabil, armonios, echidistant pentru a ne linişti.
Deşi ziua nu aduce tensiuni majore, unghiurile, chiar dacă sunt stresante, nu au amploarea planetelor cu mers lent sau a configuraţiilor majore pe care le-am tot experimentat în ultima vreme, este demn de luat în seamă că elementele feminine şi cele masculine ale personalităţii sunt în conflict din două zodii de putere (Leu si Scorpion), din două semne care cer şi obţin relativ uşor puterea, iar influenţa lor este recuoscuta în tot zodiacul ca fiind una imbatabilă. În această ecuaţie îl avem pe Marte din Leu, cu plăcerea de a străluci în societate, de a face din EU un instrument care produce în jur un vibrato, iar de cealaltă parte pe Venus în Scorpion, cu nevoia de a deţine controlul asupra sentimentelor pentru a nu depăşi limita confortului, a cunoscutului, de a menţine sentimentele într-o activitate umedă, scufundate în dorinţe, plăceri, critici, reacţii multiple pentru a nu le curăţă de frici sau ambiţii exagerate. În acest raport, ceea ce vine din social, pentru a atrage atenţia trebuie să fie major. Opoziţia Lună-Jupiter aduce o ruptură faţă de un element de legătură sau un pion important, ceea ce poate distrage atenţia de la dramele emoţionale pe care le trăim.
Prin urmare, 27 octombrie ne aduce o formă de visare teribilă pe care chiar dacă nu o preferăm, ne captează atenţia şi ne menţine într-un vibrato neplăcut, într-o formă de fierbere a sentimentelor. Azi vom observa că plăcerea ne complică trăirile, ba mai mult cu cât ne dorim mai mult, cu cât ne implicăm în elemente de dinamică social, în mai multe evenimente sau în demersuri ce ţin de nevoile familiei sau ale grupului de apartenenţă, cu atât dăm de conflicte, de nemulţumiri sau de nemulţumiţi, de tensiuni şi orice pas îl facem cu greutate şi efort supradimensionat.
Faptul că încă de dimineaţă un blocaj mic încearcă să ne distragă atenţia de la marea drama este doar un element de diversiune pentru că el ne va capta atenţia doar dacă este major, doar dacă implică în desfăşurare elemente care, la rândul său, au o puternică încărcătură emoţională.
Recomandarea pentru această zi este aceea de ne aminti că emoţiile nu sunt stăpânii noştri, ci doar nişte instrumente şi că doar până la un punct nu-i poţi dicta inimii cum să simtă, dar îi poţi oferi stimuli pozitivi pentru a-i coordona emisia şi a-i uşura munca.

Vineri, 28 octombrie
Dihotomia acestei zile are o orientare atât de specială, atât de ciudată încât mulţi îşi vor aminti de această zi cu frică sau cu o uşoară tensiune. Dinamica bidirecţională se susţine pe faptul că prima jumătate a zilei este dominată de tranzitul final al Lunii prin cădere (Scorpion), iar spre seară trecerea în Săgetător ne aduce o nouă formă de activitate, ca şi cum am renunţat la un viciu şi starea de sevraj ne tulbură întreaga structură. Totuşi, nu este singurul element care ne împarte ziua în două, careul Mercur-Marte şi trigonul Jupiter-Pluton vor face din această zi un teren de bătălie, o formă de fragmentare a îndemnurilor, o formă de haos în care fiecare încearcă să-şi controleze impulsurile cum poate mai bine şi nu ştie dacă reuşeşte sau nu.
Prima parte a zilei este centrată pe dorinţa de a regla defecţiunile zilei anterioare. Fie că este vorba despre sentimente, despre relaţii sau că ne implicăm în defecţiuni fizice ale unor aparate, mai păstrăm încă din tensiunea anterioară, din frica de despărţire sau mai mult teama de a pierde controlul, de a nu şti ce se ascunde dincolo de cortină, de a pierde statutul obţinut prin funcţie, rând sau demnitate.
Trecerea Lunii în Săgetător ne reaminteşte de vocaţia misiunii, de talent, de scop şi ne motivează să ne ridicăm, întâi deasupra condiţiei zilei anterioare, cea dată de durere, nemulţumire sau suferinţă, spre un ideal înalt, spre o nouă zonă socială, printr-o independenţă de tip burghez, adică în conformitate cu condiţionări rafinate impuse de conveniente sociale, tabieturi, sentimente şi mai puţin de lipsuri materiale, tradiţie sau aspiraţii morale.
Pe acest fond, careul Mercur-Marte aduce metode mai puţin corecte. Viclenia şi arogantă sunt elemente care se interpun în această ecuaţie oferind convingerea că doar prin acestea se poate atinge un scop atât de înalt şi nobil. Pe această conjunctură astrală oamenii îşi amintesc de zicală “scopul scuză mijloacele” şi prin asta îşi justifică cele mai ciudate şi neobişnuite gesturi, de la renunţare la propria avere, pentru faimă şi renume, până la defularea unor dorinţe perverse sau chiar violenţă fizică. A fi practic, pentru mulţi, azi înseamnă a trece peste părerile celorlalţi, a impune propriul punct de vedere, a distruge orice element care le apare în faţă pentru că este văzut ca obstacol. În felul acesta, înţelegem că o parte a negativităţile acestei zile ne întunecă mintea, ne schimbă percepţiile şi ne ridică şi mai multe bariere sub păcăleală că ne eliberează de grijile faţă de obiectele cunoscute, prin înlăturarea lor. A considera că distrugând ceea ce nu se poate controla sau înlocuind personajul care opune rezistenţă aplicăm cea mai buna soluţie este un element periculos al acestei zile şi deci una dintre cele mai mari capcane.
Trigonul lui Jupiter cu Pluton este unul din marile evenimente ale anului 2011, iar acesta care se împlineşte acum nu reprezintă altceva decât reiterarea celui care s-a consumat în iulie 2011. Acum, cu Jupiter în mers retrograd, atracţia către a explora, a descoperi, a repara, a întruni va aduce la lumină acele izvoare ce au fost ascunse individului, familiei, aparatului de conducere sau chiar omenirii. Principala calitate a acestui aspect vine din dorinţa de a marca momentul printr-un eveniment care să rămână în istorie, având deopotrivă un rol revoluţionar, dar şi unul educativ. Experienţele pe care le presupune sunt marcante şi ele ţin de relaţia cu sănătatea, cu sectorul medical, cu sistemul educaţional sau cu cel legat de ingineriile financiare şi de redresare a imperiului financiar aşa cum îl ştiam noi cândva. Judecând după faptul că Jupiter este retrograd, aceasta formă de redresare este susţinută numai de dorinţă, nu şi de evenimente sociale, iar consecinţa acestui eşec nu este alta decât încă o frustrare adăugată la şirul celorlalte legate de efortul unor de a-şi susţine confortul social pe muncă şi suferinţa unei lumi întregi.
Ceea ce vine însă spre noi acum are o dublă semnificaţie, susţinută în fundal de careul Luna-Chiron şi trigonul Luna-Uranus, adică are rolul de a destabiliza o structură veche, de a o dizolva, de a o uzurpa, pentru a se putea introduce noi etaloane de normalitate, chiar avangardiste. Nu puteam însă să privim acest trigon Jupiter-Pluton fără să luăm în considerare că Jupiter se află de la începutul săptămânii fereastra opoziţiei cu Soarele şi orice iniţiativă personală ce porneşte din această săptămână, oricât de frumos pare construită, este lezată de neputinţa de fi susţinută împotriva părerii generale, a părerii de grup, a opoziţiei ce vine din partea celorlalţi. În felul acesta, descoperim că în fundal tensiunea este menţinută nu de eşecurile anterioare, aşa cum ar sugera retrogradarea lui Jupiter, ci de valul de negaţie la care contribuie fiecare.
Mulţi nu vor şti ce să înveţe din aceste conjuncturi şi fiind într-o perioadă în care suntem învăluiţi şi de alte unghiuri, cu aceeaşi amploare, dar cu altă calitate, alt conţinut, se vor arăta atenuaţi, indiferenţi sau detaşaţi de ceea ce-i invită pe spaţiul public. Dacă acest aspecte este însă mai puţin important, factorul decizie devine prioritar pe aceste predispoziţii astrale. A decide este prioritar azi, cu toate că nimic din ceea ce este evident nu pare să dea vreo importanţă acestui aspect, ci mai curând preschimbărilor, a reînnoirii.
Prin urmare, ziua de 28 octombrie ne aduce o formă de adâncire a percepţiei evenimentelor aşa cum nu ne aşteptam în această perioadă. Ceea ce se întâmplă acum nu este neprevăzut şi nu se manifesta prin atingerea lui Uranus, pentru a face totul imprevizibil, ci este mai curând învăluit într-un mister, într-o ceaţă densă a evenimentelor în care cei mai mulţi se vor rătăci. Nimeni nu se va întreabă ce ascunde ceaţa şi care este rostul ei, ci toţi se vor gândi ca la o perioadă obişnuită, ca la manifestare comună naturii, a destinului, a vieţii în general. În realitate, ceea ce se consuma acum ne pune la încercare puterea de decizie şi discernământul. Pentru ca parcurgem reiterarea trigonului Jupiter-Pluton, trecutul ar trebui să ne fi oferit deja multiple exemple pentru a-i recunoaşte acum paşii, însă oamenii preferă să participe cu minţile lor la construirea unui val imens de negative, la o stare de spirit dizarmonică şi în timp ajung să devine victimele propriilor dizarmoni.
Factorul decizie, aplicat în cunoştinţă de cauză, reprezintă farul, raza de lumină care ajută vasele să nu naufragieze printre stânci.
Pentru că decizia esenţială a zilei este legată de propria avere, de modul cum ne gestionăm avutul, valorile cele mai preţioase ale fiinţei, recomandarea acestei zile merge în direcţia cultivării simţului măsurii. Chiar dacă banii, confortul material ne oferă baza integrării, legăturile dintre oameni sunt altfel, de natură subtilă, aşa cum sunt şi între îngeri, în cer. A considera că poţi cumpăra sau vinde orice, că poţi manipula trăirile celorlalţi sau îi poţi şantaja material sau emoţionale şi prin asta să invoci motivul puterii este un evident semn de degradare. Omul este ceea ce este, iar azi avem ocazia să vedem calitatea emanaţiilor sale, fie ca raze de lumină ce se distribuie în jur asemenea unui far, fie ca valuri adânci de ceaţă care izolează de grup, de ceilalţi.

Sâmbătă, 29 octombrie
Opoziţia Soarelui cu Jupiter ne aduce azi o piatră de încercare. Dacă nervozitatea şi îndoială ne duc într-o zonă a stărilor sufleteşti neplăcute, greu de controlat şi gestionat, vanitatea, orgoliul, ambiţia sunt elemente pe care le vedem ca elemente salvatoare. Chiar dacă situaţiile pe care le parcurgem azi sunt neplăcute, ele au menirea, prin sextilul Soarelui cu Pluton, să aducă la lumină ceea ce nu este corect în relaţiile pe care le dezvoltăm. Azi se poate invoca motivul banilor, a averii, a patrimoniului, a ceea ce suntem dispuşi în orice moment de folosim, să administrăm, să împărţim. A avea sau nu bani, a deţine sau nu o anume influenta în sfera socială tine de o abilitate dezvoltată în trecut, tine de o memorie a evenimentelor şi de un întreg complex de factori psihosociali care au participat la derularea acestor eveniment. Azi încercăm să aducem în prezent un trecut sumbru, să ne impunem în faţa unui individ care este deja învins, să reedităm memoria unui defunct, să construim într-un mediu virtual o lume dispărută faţă de care simţim că ne leagă un trecut intens.
Toate acestea sunt instrumente care ne duc spre degradare, spre cădere, spre eşec pentru că nu dispunem de resursele necesare pentru a reitera trecutul. În felul acesta, segmente ale corpului dau semne de uzură, semnalează absenţa forţei necesare şi mai ales avertizează prin dureri localizate, printr-o senzaţie de slăbiciune evidentă că întregul organism este obosit, epuizat.
Pentru vorbim aici, nu doar de Jupiter, dispus să încurajeze excesele până la epuizare, ci şi de Pluton care se pierde adesea în explorări subterane mai mult decât îl ţin puterile, mulţi vor apela azi la adjuvante, la stimulente, la substanţe care să le crească performanţă, să le menţină atenţia vie, să le întărească puterea de a rezista în faţa unor evenimente importante.
Ceea ce se întâmpla azi este însă paradoxal. Dacă ieri, pe trigonul Jupiter-Pluton, mulţi au considerat că valul de ceaţă este banal sau măcar identic celorlalte elemente de factură socială ce ne tot cuprinde de la începutul lui septembrie, azi el acordă opoziţie Soare-Jupiter sau sextilului Soare-Pluton o importanţă majoră, un rol covârşitor în bună inserţie socială. Această inversiune se sprijină pe valorile egoiste pe care le-am dezvoltat anul acesta, pe faptul că în descinderile sociale în care se cerea coeziune de grup oamenii au intervenit prin dorinţe egoiste şi pasiuni extrem de personale. Acum, egoismul de atunci îi controlează şi-i ţine captivi, nu le permite să vadă pădurea din cauza copacilor şi nici să se ridice deasupra propriei condiţii.
Pe aceste fond al orbirii spirituale, conjuncţia Lunii cu Capul Dragonului ne aduce un nou ciclul draconitic, o nouă serie de experienţe de factură morală sau spirituală. Această dispunere astrală aduce o mobilizare masivă din sectorul muncii, al medicinei printr-o pierdere de statut, printr-o diminuare a rolului de lider sau prin preschimbarea priorităţilor pe care serviciul şi sănătatea le deţin asupra vieţii omului comun. Într-o altă transpunere, relaţiile de subordonare, ambiţiile de a deţine controlul într-un anumit sector social, ce ar implica o mobilizare a elementelor afective intră, prin acest nou ciclul draconitic, pentru patru săptămâni, într-un regres. Cine va pune accent pe sentimente pentru a obţine un avantaj, va pierde şi nu oricum, ci întreaga sa structură se va zdruncina din temelii.
Prin urmare, 29 octombrie este o zi de mari încercări existenţiale. Oamenii nu se pot sustrage emoţiilor, chiar dacă nu au nici cel mai mic interes în a şi le controla, tocmai de aceea cei mai mulţi se vor vedea azi, dar şi în următoarele patru săptămâni, luaţi de val, duşi în conjuncturi pe care nu le pot controla, care nu se dovedesc utile pentru partea materială, pentru stabilitatea profesională sau pentru sănătate. Cu toate că văd clar acest aspect al vieţii, nu se pot sustrage ambiţiilor şi nici nu le pot remodela pentru că avalanşa de trăiri şi deci implicarea efectivă majoră nu le permite, nu-i lăsa să se liniştească, nu le dă un moment de răgaz să-şi adune gândurile şi să selecteze persoanele. În felul acesta, mulţi îşi vor vedea barca scufundându-se fără să poată face ceva pentru a se salva.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne stabili ţinte realiste, de a face apel la etaloane morale solide indiferent de cât de amplu este valul evenimentelor, indiferent de locul în care ne aflăm. A experimenta interiorizarea, liniştirea minţii în locuri aglomerate, a invoca sentimente sublime în mijloacele de transport în comun şi a reuşi să le menţii prin argument sau pur şi simplu prin trăire este un semn că sentimentul nu este o corvoadă sau o spărtură în cala vasului, ci un catarg înalt şi puternic care poate susţine vele puternice pentru a duce vasul la destinaţie.

Duminică, 30 octombrie
Pe ultimul segment al Săgetătorului, Luna ne va grăbi să ne rezolvăm cât mai multe probleme, să ne implicăm în cât mai multe evenimente de factură personală sau socială. Prin aceasta, înţelegem că prima parte a zilei este supusă unei agitaţii teribile, că oamenii nu-şi găsesc locul şi nu pentru că ceva îi împinge spre a se consuma în felul acesta, ci pentru că nu mai există un unghi major, aşa cum s-a întâmpla de luni până azi, care să-i implice în ceea ce nu puteau controla şi, în absenţa acestei presiuni, toate forţele pe care le-au dezvoltat anterior, pentru a rezista atracţiei astrale puternice, îşi cer drepturile.
Privind din exterior, totul pare un circ distractiv sau o agitaţie teribilă ce-i cuprinde pe oameni care se mobilizează să aducă resturile ce au rămas în urma furtunii. În felul acesta, se poate vorbi de calităţi fracţionale. Se poate vorbi despre curaj, abnegaţie, disponibilitate, putere de a suporta mai uşor o situaţie tensionată, lipsurile sau durerile, dar şi o înclinaţie plăcută spre visare.
În a doua parte a zilei, când Luna trece în Capricorn, contextul astral se schimbă şi nu doar exilul lunii predispune la rezervă, dar şi careul Lună-Uranus aduce un pic de nemulţumire acestui final, iar de aici şi la a ne aminti ce săptămâna dificilă am avut nu mai este decât un pas. De această dată nu suntem invitaţi să facem nimic, dar ne vom lăsa preocupaţi de trăiri existenţiale, ne vom gândi dacă nu cumva deciziile săptămânii au fost greşite, dacă nu cumva ne-am făcut mai mult rău fiind atât de categorici, dacă nu cumva faptele lunii octombrie nu au fost atât de eronate încât, atârnate de gât, să ne facă să ne scufundăm sau să plutim în derivă.
Apropierea lui Mercur de Venus va aduce însă putere ideilor şi orice am gândi azi va fi intens şi amplu, dinamic şi poate produce, la rândul său, efecte în plan social, tocmai de aceea evenimentele acestei zile ne vor părea uşor de controlat, ca şi cum abia azi, când am ajuns la fundul sacului, avem şi noi puterea să controlăm ceea ce ni se întâmplă.
Prin urmare, ultima zi a săptămânii ne aduce liniştea de după furtună. Unii se vor afla în convalescenţă, alţii în sevraj, cei mai mulţi vor fi însă într-o derivă interesantă. Apelul la dinamica întregii săptămâni nu ne prea ajută să ne liniştim, cu atât mai mult cu cât azi Luna îşi schimbă zodia şi, trecând de la o vibraţie la alta, va fi percepută ca un nou stres, că o nouă formă de modificare a conduitei.
Cel mai dificil moment al zilei se poate consuma în a doua parte a zilei când, spre seară, Luna şi Uranus trec printr-un careu şi când nevoia de siguranţă se va situa la cotele minime. Teama de a nu fi părăsit, de a nu suporta într-un mod şi mai dureros consecinţele unor alegeri dificile, face din această ultimă zi a săptămânii una a regretelor şi resentimentelor.
Tocmai de aceea recomandarea pentru această zi vine sub forma unui îndemn la linişte şi detaşare. Dacă am luat în serios recomandarea zilei anterioare şi am căutat să ne testăm limita calităţilor pozitive prin expunerea discretă a acestora în zone aglomerate, atunci azi ne va fi relativ simplu să ne lăsăm cuprinşi de liniştea absolută pe care ne-o poate oferi şi starea de meditaţie.

2 comentarii la „24 – 30 octombrie 2011

  1. Erica spune:

    D-le Coser, am o rugaminte la dvs si anume sa-mi spuneti daca in viitorul apropiat voi avea o relatie cu un barbat?Datele mele sunt : 16 iunie 1981,ora 09.15′,Bucuresti…multumesc anticipat!

  2. Ina spune:

    Buna seara!Domnule Coser,predispozitiile prezentate de dumneavoastra pentru ziua de 25 octombrie au fost ca deobicei precise si frumos exprimate.Am simtit nevoia pentru ca sunt romanca,si pentru ca astazi, o zi care prin magia ei ma facut sa ma simt si mai romanca sa-mi arat bucuria pentru Maiestatea Sa ,pentru recunoasterea de care a avut parte regele scorpion.Minunat,un barbat la o varsta foarte inaintata,prin tinuta demnitate si modestie ne-a reamintit sa simtim romaneste.La multi ani pentru Regele Mihai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.