21 – 27 noiembrie 2011

Luni, 21 noiembrie
Trecerea Lunii în Balanţă, acum când Soarele se află pe final de Scorpion ne determină să abordăm probleme cu o maximă de reticenţă. Deşi, în Balanţă, Luna aduce un simţ al dreptăţii şi o înclinaţie spre echilibru, în contextul de acum, când se cere acţiune, replică, dinamism, implicare, a sta deoparte, invocând rafinamentul şi buna creştere, ascunde deopotrivă laşitate şi o răutate ascunsă care devine cu atât mai acidă cu cât este afişată cu mai multă eleganţă sau cu o mai evidentă detaşare. Pentru că vibraţia Scorpionului azi este doar dinamică, mâine fiind malefică prin atingerea gradului anaretic, relaţia dintre luminarii ne aduce o dorinţă aprigă de răzbunare, de a spune ceea ce-i deranjează pe ceilalţi, de a trata totul cu o răceală extrem de dureroasă şi de a ieşi dintr-o conjunctură în momentul cel mai nepotrivit posibil. Balanţa ca semn de cădere al Soarelui exercită faţă de Scorpion o uşoară obedienţă pentru că vede în acesta un instrument care îşi poate afişa aroganţa, orgoliul şi vanitatea, de vreme ce ea nu poate face acest lucru. În felul acesta, opoziţia pe care Luna o va împlini cu Uranus şi careul Lună-Pluton vor fi modulate în funcţie de aceste tendinţe şi este important să nu ne aşteptăm la complicaţii de natură comportamentală, de devieri de la traseu, la conflicte în grupul de apartenenţă, aşa cum ne spun aceste unghiuri, dacă nu le gândim, adică dacă nu le dăm viaţă prin atingerea malefică pe care o produce azi Luna din Balanţă.
Cei care sunt realişti, care se preocupă de comportamentul lor şi nu lasă evenimentul să-i ia pe nepregătite înţeleg, în primă instanţă, că o atitudine personală, poate chiar o replică, declanşează azi reacţii în cascadă şi îi duce spre conflict sau spre situaţii neplăcute. Judecând după faptul că protagoniştii acestei zile (Luna, Uranus şi Pluton) construiesc pe cer un careu în T cardinal, cu Pluton focar, iar Pluton participă şi la construirea piramidei de pământ, împreună cu Jupiter şi Marte, relaţia de tensiune nu poate fi deloc o situaţie conjuncturală, iar reacţia, chiar şi a persoanei care o declanşează prin atitudine, nu poate fi efectul unei situaţii de moment. Din punct de vedere mental se ridică problema unei împărţiri, a unei succesiuni, a unei delimitări sau chiar a împărţirii unor sarcini într-un grup, situaţie care produce un val de nemulţumiri care, deocamdată, se pierde în murmurul general pe care îl presupune contactul cu noutatea. Cel care se dovedeşte mai puternic, cel care înţelege mai bine contextul general şi doreşte să se interpună, să protesteze, să-şi exprime părerea, să se exprime, nu pentru a strica ordine deja stabilită, ci poate pentru a înţelege mai bine cum se integrează el în context, devine azi şi lider de opinie. Aşadar, fie că ştim cât ne-a ţinut nemulţumirea pe care am acumulat-o de la începutul lunii noiembrie, fie că o luăm pe fir înapoi şi judecăm ce s-a întâmplat cu trei săptămâni în urmă cu cel care ţipă mai tare azi, valul de evenimente care ne loveşte azi ne va lăsa o rană adâncă în sectorul impresiilor.
Chiar dacă oamenii se învaţă unii pe alţii să-şi vadă interesul, considerând că este o atitudine cât se poate de corectă, când vine problema încrederii, cu toţii devenim prea uşor dezamăgiţi. Asta se întâmplă pentru că ne punem prea mari speranţe în ceilalţi, ba mai mult, chiar ajungem să pretindem celor din jur lucruri, stări, atitudini, atenţie, sprijin, doar pentru că traversăm o perioadă de complicaţii relaţionale. Luna în Balanţă, nu la modul general, ci aşa cum se prezintă azi, ne aduce ca principal argument lipsa de consideraţie ca efect al dezamăgirii pe care o comportam în faţa unor situaţii pe care nu le-am anticipat corect sau de la care am aşteptat mai mult decât a fost cazul. Fiind dezamăgiţi, oamenii nu se mai preocupă de buna vecinătate, de înţelegeri, de evoluţie şi îşi blochează schimbul emoţional, se şantajează sau simulează înţelegeri sau însăşi armonia pentru a ascunde ceva. Doar din unghiurile acestei zile nu putem anticipa ce anume poate fi ascuns, dar putem să lansăm un avertisment că, a pierde controlul unei relaţii, cu Pluton, înseamnă a răsturna valorile, a stinge o legătură şi, în felul acesta, a risipi în van un val întreg de evenimente ce se legau de acest nod.
Prin urmare, prima zi a săptămânii ne aduce un şoc, un eveniment neprevăzut, ce se prezintă ca o formă de manifestare al unui gând, ca o manifestare haotică a unei conjuncturi bune doar pentru că în context s-a integrat un factor perturbator. Că acest factor poate ţine sau nu de natura umană este mai puţin important, ceea ce se produce va constitui însă finalul unei perioade de 30 de zile, adică un fel de raport de analiză a tranzitului Soarelui prin Scorpion.
Ascunzându-se în spatele evenimentului şi invocând prezumţia de nevinovăţie cel implicat va reuşi să acţioneze azi în dubla ipostază, ca martor şi inculpat, într-un context în care sunt analizate sau urmărite atât faptele în ultimele 30 de zile, ci şi calitatea celor care au intervenit. Nu contează dacă aici ne referim la curent electric, baze de date, bloguri, la reţete culinare, termene de garanţie, drepturi de autor, practică spirituală sau schimb de experienţă pe sectorul public sau prin intermediul internetului, detaşarea va fi uşor confundată cu sancţiune în sensul că acela care nu va dori să se implice o va face pentru a sancţiona pe cineva.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne respecta dreptul la adevăr şi dacă sufletul cere reguli pe care societatea nu le poate integra atunci să retrăim totul la nivel interior, dar să nu ne răzbunăm dorinţele neîmplinite doar pentru că nu au încă în exterior condiţii propice pentru a se dezvolta.

Marţi, 22 noiembrie
Pe gradul anaretic al Soarelui în Scorpion, Venus şi Saturn se întâlnesc într-un sextil şi tot în sextil se va întâlni Luna şi cu Mercur, şi cu Capul Dragonului, iar spre seară, când Soarele trece deja în Săgetător, va împlini acelaşi unghi şi cu Venus, după ce va trece prin conjuncţia cu Saturn. Ultimul pas pe care Luna îl va împlini azi va fi opoziţia cu Lilith aducând bucuriei şi deschiderilor speciale care ne-au cuprins de dimineaţă o notă posacă, o dezamăgire, un răspuns negativ, un ecou neaşteptat ce ar putea, dacă gestionarea sa nu este potrivită, să răstoarne totul.
Când Venus şi Saturn sunt în sextil oamenii se implică pentru a construi elemente durabile, pentru a da viaţă unui concept stabil, pentru a ne lăsa pradă unei fericiri pe care nu o pot separa de universul material, de condiţia morală, de onestitate sau profunzimile gândirii. Judecând după faptul că, fiind implicate zodiile Săgetător şi Balanţă atunci când Soarele trece prin gradul anaretic din Scorpion, azi se va lucra cu noţiunile, cu sensurile ascunse, cu expansiunea, chiar cu lipsa de măsură într-un mod care, în condiţii normale, poate deranja. Neobişnuitul situaţiei este acela că mesajul din Săgetător este mult mai puternic decât vibraţiile celorlalte semne şi tocmai de aceea tendinţa de a ascunde frica, de a tăinui ceea ce poate compromite, de a refuza un conflict direct dacă se anticipează că şansele sunt diminuate. În felul acesta, este ridicat la rampă ceea ce străluceşte, semantica, dicţia, expresivitatea, judecând persoană după aspectul exterior, după semnul de echilibrul pe care îl poate oferi sau după intonaţia discursului, folosirea corectă a regulilor de pronunţie sau după impact. Toate acestea, judecate după miză, după ceea ce se poate obţine prin folosirea lor la scară largă, mimează uşor profunzimile sufletului pentru că sunt raportate la etaloane de sezon. Dacă se judecă vestimentaţia, atunci ea va fi raportate la noile tendinţe, nu după modul cum sunt alese culorile, dacă este sau nu în ton cu temperamentul, iar dacă se judecă exprimarea ori gândirea atunci se va face apel la expresii, la mode culturale, la autori care apar şi trec aşa cum vine şi trece o ploaie de vară, la ceea ce captează acum interesul general.
Nu putem, însă, să nu luăm în considerare faptul că ultimul grad al Scorpionului intervine pentru a stinge orice urmă de modestie sau compasiune şi de a da viaţă succesului obţinut în condiţii aride, a reuşitei în situaţii în care nimeni nu putea anticipa aşa ceva. Nu sunt excluse nici manifestările extreme ce ţin de depersonalizare, de abandonare a acelor trăsături care sunt în categoria binelui, dar nu ţin de sentimente benefice, ci mai curând de raţiune, de calcul, de autocontrol, ce par în ochii celor care se consuma pe emoţii confuze drept exemple de bună practică. Procesul de suprimare a emoţiilor, abordată aşa cum se desprinde şopârla de coada sa pentru a supravieţui, ne apare azi ca o condiţie necesară şi ca un prilej de a ne soluţiona fără complicaţii ori probleme. Situaţia se schimbă atunci când vine vorba de relaţii, când în ecuaţie intervin raporturile cu familia, cu persoanele mai în vârstă, cu părinţii sau cu bunicii, cu cei care ne-au susţinut o parte din traseu, cu protectori cu care avem legături afective importante. Totul va fi însă judecat din punctul de vedere al avantajului, ca şi cum totul se vinde şi totul se cumpără, totul poate fi gândit în prealabil şi dacă lucrăm bine cu durerea atunci nu există obstacol pe care să nu-l depăşim.
Din nefericire, medicina poate oferi indicii prin care un tratament administrat prost, o schemă aplicată greşit, chiar dacă vindeca ea poate aduce dereglări altor procese, leziuni pe alte organe sau chiar alte afecţiuni. Se ştie, de pildă, în homeopatie ca un tratament greşit al eczemelor poate duce la tulburări respiratorii, ceea ce înseamnă un alt nivel de raportare şi o altă gamă de produse. Pielea este o poartă de intrare, un organ care interacţionează direct cu exteriorul şi netratându-l corespunzător, adică nealungând profesional soldaţii care vor să-i escaladeze zidurile, îi îndreaptă pe aceştia spre alte porţi de intrare, adică îi îndreaptă spre plămâni.
În mod analogic, ziua ne oferă ipostaza în care să credem că suntem slăbiţi, bolnavi, epuizaţi, agresaţi şi că, a suprima semnalul care strigă cel mai tare, implică o detaşare completă de sursa suferinţei sau a bolii.
Trecând în Săgetător, Soarele aduce un nou mod de a vedea lucrurile şi o nouă modalitate de a ne raporta. Dacă în prima parte a zilei am trăit în Evul Mediu, cu intrigile sale pătimaşe, spre seară, când Soarele trece în Săgetător, toate acestea devin piese de muzeu pe care le expunem pentru a vinde imagini, pentru a câştiga un capital de impresii, respect ori apreciere. Astfel, renunţăm la ceea ce este rudimentar şi ne depărtăm de semnalele organice, de intuiţiile egocentrice prin care înţelegem că oricât de corect este un eveniment, există ceva în componenţa sa care ne agasează şi ne îndreptăm spre o simplificare a situaţiilor, spre o judecare la vedere, la scenă deschisă, cu glas tare, sincer.
Faptul că imediat de la trecerea Soarelui în Săgetător, direct răspunzător de nevoia de dreptate, adevăr şi recunoaştere, Luna trece prin conjuncţia cu Saturn este pentru astrologi momentul când se face dreptate, când din subtil justiţia divină va acţiona oferind un verdict, pedepsind ceea ce s-a dovedit rău şi egoist şi, prin schimbarea pe care o va produce, va avea darul de a lăsa în timp o altă amprentă.
Prin urmare, 22 noiembrie, ca prima zi de Săgetător, ne aduce conştiinţa graniţei, a frontierei dintre bine şi rău, dintre moştenirea trecutului şi speranţele unei noi ere. Fiind pe falie, multe din cele ce ne vor cuprinde azi nu sunt nici separate de mânie, dar nici scăldate în totalitate în sinceritate sau onestitate, ci atinse câte un pic de fiecare. Ceea ce vine acum spre noi este semnul clar al faptului că nu noţiunea sau instrumentul este de vină, ci modul cum le analizăm, nu întunericul duce cu el apăsarea suferinţei sau neînţelegerilor, ci orbirea noastră, datorită căreia nu putem să vedem dincolo de ceea ce se îmbracă în penumbră.
Azi vom jongla între dorinţa de bine, confort, echilibru, reuşită şi necesitatea de a merita toate acestea, între necesitatea de a abandona apăsarea şi intenţia de a căuta adevărul care să ne dezvăluie natura reală a persoanelor. Fiind o zi în care necesitatea de a suprima sentimentul scoate în evidenţă o natură emoţională intensă, aşa cum durerea cere vindecare unui organ bolnav, întâmplarea în sine nu va fi mai puţin importantă dacă nu se va lăsa citită cu sufletul, chiar dacă azi citim în Braille, dar ne povestim unii altora cât de frumoase sunt culorile, ce forme minunate au şi cât de necesar este să ne desfăşurăm existenţa în raport cu magia specială a ceea ce se desprinde din îmbinarea celor două.
Recomandarea pentru această zi este aceea ce ne oferi privilegiul culorii, de a ne lăsa cuprinşi de modul cum se împrieteneşte culoarea cu forma şi cât de minunată poate fi viaţa atunci când se trece de la gri, la o cromatică variată, dispusă pe multiple nivele de expresie şi într-o mare diversitate de forme.

Miercuri, 23 noiembrie
Trecerea Soarelui în Săgetător, ce ne aduce o schimbare de vibraţie cosmică şi ne oferă multiple prilejuri să ne destindem, să fim deschişi şi oneşti, primeşte acum prima lovitură: intrarea Lunii în Scorpion (cădere). Chiar dacă, înainte de a se integra în acest semn, Luna ridică un trigon cu Neptun, şi chiar dacă la aproximativ o oră de la ingres împlineşte un alt trigon, de această dată cu Chiron şi, faptul că dimineaţa ne lovim de opoziţia Luna-Jupiter, apoi Soarele şi Chiron împlinesc careul pe semne mutabile, face prima parte a zilei un interval de complicaţii medicale, de scăderi ale vitalităţii, de semnale confuze în care ar putea predomina setea puternică, refuzul hranei, confuzie, pierderi de memorie, dureri de gât, dureri musculare, dureri de cap sau o nervozitate pe care să nu o putem lega de evenimente concrete.
Starea de devitalizare, neputinţa de a ne menţine pe o linie de echilibru ne poate amplifica aceste simptome, transferându-le în relaţiile sociale, în raporturile pe care le avem cu cei din jur, refuzând comunicarea sau dezvoltând faţă de ei un gen de sinceritate caustică, în care alegem să spunem numai adevărurile care dor, doar ceea ce nu întreţine armonia şi care ne deviază de la calea stabilităţii, a calmului, de la acea serie de fapte care, dacă am lua-o în considerare, ne-ar stabiliza gândurile şi prin intermediul lor tot ceea ce cere urgentare să intre pe un făgaş al normalităţii.
Cerul acestei zile nu se deosebeşte prea mult de cadrul general al acestui an, doar că intervine cu elemente concentrate pe un spaţiu restrâns şi asta poate avea repercusiuni negative asupra sănătăţii, agresând picioarele, mersul, sentimentul de neapartenenţă, relaţia cu trecutul, cu copilăria, sentimentul de apăsare, rigiditatea concepţiilor, încăpăţânarea sau fragilitatea în faţa a ceea ce nu cunoaştem. Descoperim astfel că a ne implica într-o acţiune în care baza, elementul situat la temelie nu ne conferă siguranţa necesară ne duce spre o zonă a stresului, a tensiunii, a nesiguranţei în care orice acţiune trebuie îndeplinită repede pentru că simţim că nu putem întreţine un proces îndelungat, ne pierdem concentrarea şi ne căutăm în jur un sprijin, o susţinere.
Pe aceste fond al sensibilităţii şubrezite, al fricii de a merge mai repede, de a mări viteza de lucru, de a ne intensifica purificarea corpului, a minţii, de a ne elibera de sarcini suplimentare, de a ne schimba statutul, ajungem în postura de a ne canaliza voinţa în sfere sociale noi, asupra cărora nu avem niciun control. Ne putem referi aici la activităţi riscante legate de sporturi extreme, declaraţii incendiare, ipostaze penibile în plină stradă, complicaţii de natură emoţionale care ne fac să avem ieşiri explozive faţă de obiecte sau persoane. Toate acestea vor fi cosmetizate, îmbrăcate, ascunse într-un gen de inventivitate şi expuse prin siguranţă de sine şi curaj.
Acest tablou în care ceea ce afişăm este extrem de diferit de ceea ce trăim poate face din această zi una tragică în care să câştigăm pe de o parte, iar pe alta să pierdem în puncte esenţiale, să ne risipim şansa pe care o aşteptam de mult timp, dar să beneficiem de o alta pe care nu ne-am dorit-o foarte mult, dar care să ne apară ca o compensare a vieţii, a naturii, a anturajului, a familiei. Invocăm acestea cu gândul la trigoane Soare-Uranus şi respectiv Marte-Pluton, la sextilele pe care Luna le împlineşte cu Marte şi Pluton şi la conjuncţia pe care o traversează cu Junon.
Deşi azi vom părea certaţi cu legea, invocând situaţii dramatice sau nevoi pe care nu ni le-am manifestat zgomotos până acum, totul se rezuma, nu la nevoia de a simţi altfel sau de a ne integra într-un grup diferit şi prin asta să accedem pe o treaptă superioară pentru “mai bine”, “mai frumos”, “mai corect”, ci pentru a dezvolta o ambiţie puternică şi a amesteca elemente incompatibile în ideea de a genera într-un timp scurt un produs nou, şocant de nou, neconvenţional care să aibă dublă valoare, aceea de organic şi amorf.
Prin urmare, 23 noiembrie ne aduce în faţa unei conjuncturi puternice, ample, dar care nu va putea să se manifestă pe măsură mesajului lor pentru că fiinţa este atrasă în cercuri inferioare, pentru că simţul social al omului este educat, prin nivelul de conştiinţă pe care îl are, să pună pe picior de egalitate elevarea socială cu ambiţia de a demonstra ceva semenilor, nu de a ne spori puterea interioară pentru a susţine comunitatea, pentru a interveni în grup cu elemente noi de comportament în vederea întării structurii acestuia, nu pentru a lovi, asemenea ciocanului în structura sa pentru a produce o spărtură, în spatele căreia să ne afişăm chipurile şi să ne facem reclamă individuală. A interveni într-o urzeală de forţe astrale cu această înclinaţie spre individualism atrage după sine o coborâre a nivelului de înţelegere, o deviere de la cale prin uzurparea ei invocându-se motivul greşelii, a neatenţiei, a lipsei de concentrare, a neputinţei de a identifica acele resurse care să optimizeze demersul, dar, în realitate, totul se bazează pe o educaţie spre individualism, pentru a face totul spre binele propriu, pentru a simţi numai bucuria de a beneficia de o împlinire personală şi de a nu vibra cu intensitate la împlinirea celuilalt ca şi acum, fiind din acelaşi grup, ar putea fi şi împlinirea sa, cu toate că acolo el are rol numai de spectator. Ca societate, am alunecat pe această pantă şi pentru a ne întreţine această atitudine muncim mult, depunem toate eforturile posibile pentru a ne întreţine zidul de pământ pe care influxul astral, evenimentele vieţii, spre a ne împlini destinul, spre a ne face binele pe care îl cerem, ni-l distruge din când în când. Speriaţi şi neînţelegând că, prin ceea ce se întâmplă suntem ajutaţi să ne extindem fiinţa spre ceea ce este valoros în societate, în univers, investim şi mai mult efort în a ne repara ceea ce s-a distrus. În felul acesta, ne vom mândri spre finalul vieţii că am menţinut cu mare efort un edificiu pe care natura îl va înghiţi în uitarea să mută. Dacă în această construcţie punem şi amprenta altor fiinţe atunci se va face o legătură subtilă între edificiul propriul şi alte construcţii, iar prin fuziunea lor reuşim să construim, prin grup, o cetate, o catedrală sau o aşezare umană.
Azi, prin unghiurile pe care vibraţia astrală le ridică, vom avea ocazia să vedem clar diferenţa între a munci în individualitate sau a ne părăsi ego-ul limitat şi a da curs invitaţiei universului întreg spre “Goleşte-te de tine însuţi şi Eu te voi umple!”. Când Soarele şi Chiron sunt în careu, omul simte invitaţia de a se goli de ceea ce-l împinge spre suferinţă, durere sau dizarmonie, dar tentaţiile ce vin prin trigoanele Soare-Uranus şi respectiv Marte-Pluton aduc un curaj nebun, care se simte atras mai curând de extreme, de ceea ce tulbură, vociferează, urlă, agită, decât de ceea ce produce acelaşi efect, dar prin adâncime, profunzime, linişte, efort susţinut.
Cei care sunt angrenaţi în cercetarea spirituală, care se preocupă de efortul sistematic de a-şi îndrepta atenţia spre alte izvoare ale simţirii, care doresc să-şi scalde structura gândurile sau emoţiile în razele puterilor subtile ştiu că în acest demers efortul susţinut, perseverenţa ajustată în permanenţă la nivele sau scheme ce apar acum în faţă, la nouă construcţie care se ridică în mod continua din ceea ce rămâne după ce lăsăm în urmă obiceiuri greşite, gânduri şi stări sufleteşti parazitare, întunericul sufletului. A evolua, a deveni mai bun, mai profund înseamnă a depune un efort continuu până la limita maximă a puterii, dar a nu uita că o parte din dorinţe, o parte din ambiţiile care ne ridică vin din grup, din anturaj, din comuniate, din cetatea pe care societatea umană se străduieşte să o menţină în stare de funcţionare. Omul este o fiinţă complexă şi tocmai de aceea când doreşte mai mult este important să-şi amintească faptul că, ridicându-se, nu face altceva decât să deschidă uşa trezoreriei personale şi nu trebuie să se ocupe cu inventarierea bunurilor, ci cu identificarea acelei pietre minunate care ne permite să ieşim din această temniţă. Piatra filosofală, tot un obiect de preţ, pe principiul rezonanţei se va ascunde printre alte nestemate, multe dintre ele asemănătoare, iar căutarea ei va trebui abordată cu maximă seriozitate.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne tempera pornirile pentru că numai aşa avem ocazia să vedem cu luciditate ce folosim, cum folosim şi pentru ce.

Joi, 24 noiembrie
Intrarea lui Mercur în mers retrograd este un eveniment important al acestei luni prin care multe dintre iniţiativele pe care le-am dezvoltat în timpul tranzitului Soarelui prin Scorpion, dar în special în perioada 1-23 noiembrie ne aduce o reducere a costurilor, o diminuarea a voinţei şi o risipire în planuri şi proiecte iluzorii. Fiind în Săgetător, Mercur va impune folosirea neadecvată a vocii, cuvintelor, informaţiei, a adevărului fără a se preocupe de tact, eleganţa în exprimare, echilibru. Pentru că în mod obişnuit în acest semn Mercur aduce o atracţie spre mari întinderi, retrogradarea îl va pune în imposibilitatea de a se desfăşura şi în loc să predispună spre destindere şi distribuire de informaţii, puterea sa devine contractilă, refuză să vorbească, devine posac, indecent, vulgar sau răutăcios folosind discursul doar atunci când doreşte să streseze, să strice, să diminueze, să-şi impună etalonul. În felul acesta, Mercur va acţiona într-un registru mult diminuat atacând tot ceea ce până acum nu s-a putut exprima singur, tot ceea ce ar putea să prindă rădăcini prin transfer de informaţie, penetrare, îndeplinirea unui ideal înalt, cercetare documentară, explorare, consum în a urca pe un traseu abrupt.
Astfel, până pe 14 decembrie pasul înapoi pe care Mercur îl va face ne va pune în situaţia de a rătăci sensurile frazelor, de a ne îndrepta excesiv de mult pe o direcţie greşită, de a renunţa la un proiect, de a da curs unei temeri pe care niciun element din anturaj să nu-l susţină. Se poate vorbi aici şi de boală fizică, dar şi de un anume dezechilibru afectiv, care ne vor tulbura procesele cognitive şi ne vor face să ne îndoim de calităţi situate pe linia de delimitare dintre tipul normal şi cel supranormal.
Retrogradarea lui Mercur este însă celebră nu pentru rătăcirile de moment, nici pentru pierderile de memorie ori pentru discontinuităţile ce pot apărea în procesele aflate în derulare, ci pentru atracţia selectivă pe care o va dezvolta pentru trecut. Această întoarcere spre documentele vechi, spre promisiuni mai vechi, spre ceea ce poate reprezenta drept înscrisuri, vechi tratate sau angajamente ne poate aduce acum o nouă etapă, un nou mod de a păşi spre devenirea personală, chiar o nouă identitate. De fapt, această atracţie către trecut, această valorizare a ceea ce s-a stins, a ceea ce s-a consumat reprezintă o căutare în orb, o atracţie către rădăcini şi se manifestă la cei care nu sunt siguri pe apropiaţi, pe rude, pe prieteni, la cei care simt că, pentru demersurile pe care le dezvoltă, au nevoie de mai multă susţinere sau de mai mult spaţiu ca profunzime, nu ca extindere. Multe dintre aceste demersuri sunt în dezacord cu spiritul de grup şi mulţi dintre cei implicaţi dau adesea dovadă de lipsa de tact, de îndrăzneală şi sunt respinşi de grup sau, pentru că sunt în ton cu mersul înapoi al lui Mercur, rămân uşor în urmă. Pentru că îşi atribuie această ieşire din grup, ei au puterea să vadă totul cu alţi ochi şi pentru cei care caută, pentru practicanţii ştiinţelor oculte, pentru adepţii căilor de evoluţie spirituală ei sunt preferaţi pentru că au o duritate care se evidenţiază prin obiectivare. Când se trece peste modul lipsit de tact de a acţiona, dinamica lui Mercur retrograd poate contribui la perfectarea căi spirituale, a demersului prin construirea unui traseu auxiliar aproape la fel de bun ca traseul iniţial.
Lăsând impresia că lucrăm în autonomie, că grupul este doar un paravan pentru a combate plictiseala, solitudinea dureroasă sau pentru a umple un gol ce nu poate fi înlăturat altfel, trigonul pe care Venus şi Lilith îl împlinesc aduc acestor demersuri utilitate şi importanţă personală. În felul acesta, desprinderile de grup, separările şi descinderile au o dimensiune personală importantă şi un scop clar, practic, unul menit să pună în valoare acea latură a personalităţii pe care din pudoare, lipsă de înţelegere sau marginalizare nu am putut să o manifestăm. Schema socială construită din aceste două combinaţii va oferă azi senzaţia unui balans în care nu este nevoie decât de puţină voinţă, de determinare, de un impuls spre a face primul pas, spre a declanşa un mecanism care, în timp, se va menţine singur.
Din nou facem apel la cei care sunt căliţi în cunoaşterea personală, care sunt familiarizaţi cu procesele de înţelegere a mecanismelor de evoluţie, de rafinare a moralităţii, de probare a sincerităţii sau a devotamentului faţă de un concept sau un ideal. Pentru că avem de-a face cu Lilith, este de la sine înţeles că avem de-a face cu tentaţia de a renunţa, de a alege calea cea mai simplă, modalitatea cea mai comodă care ar putea compromite cel mai mult întregul demers. În Berbec, Lilith ne va tenta cu ideile noi, cu pionieratul, cu ceea ce ne poate ridica brusc deasupra mediei, cu ceea ce se rezolvă repede sau foarte repede şi care nu ne consuma prea mult timp cu etapele intermediare, însă nu pentru a ne ajuta, ci pentru a ne strica din grabă tot ceea ce e bun sau ne mulţumeşte. Aici putem integra şi neputinţa de a ne stăpâni angoasele, tristeţea, egoismul şi uşurinţa cu care ne puţin lăsa antrenaţi în acţiuni de răzbunare sau în lansarea unor replici dure tăioase, agresive.
Prin urmare, 24 noiembrie descrie un capitol nou, de trei săptămâni, în cartea vieţii în care se face apel la valorile ascunse, la cele trecute în nefiinţă, uitate sau îngropate, rătăcite sau care nu au avut cum să se ridice deasupra pentru a se face remarcate. Până pe 14 decembrie, efortul de a ne ridica, de a continua un demers va fi cel puţin dublu pentru că acum avem de făcut faţă unei forţe care ne atrage înapoi, ne face să ne întoarcem des, să privim în urmă la intervale mici de timp sau să ne lăsăm preocupaţi de evenimentele trecutului care doar seamănă cu cele din prezent, decât de a ne preocupa de ceea ce trăim acum.
Evident, asemenea scafandrilor care lucrează la mari adâncimi organismul fiecăruia se va adapta în aşa fel încât momentul 14 decembrie să ne bulverseze din nou, să ne facă să credem că vom fi din nou răvăşiţi sau scufundaţi în ape tulburi şi unii, mai sensibili sau mai pătimaşi, să se arate indignaţi pe viaţă, pe apropiaţi, arătându-se nemulţumiţi de faptul că din nou trebuie să schimbe metoda sau ritmul de lucru.
Retrogradarea lui Mercur va avea în tot acest timp o undă de pionierat şi ne va cere să ne amintim de calităţile cele mai mari, de prietenii cei mai deschişi, de cei pe care i-am îndrăgit foarte mult şi să fim tentaţi să reluăm un demers lăsat în părăsire pentru a completa un gol al vieţii ce se acutizează acum. În felul acesta, ne simţim îndreptăţiţi să abandonăm frâiele, să schimbăm direcţia, să ne întoarcem din drumul gândurilor, aşa cum le ştiam până acum pentru a face faţă noilor situaţii. Este uşor de înţeles că acest pas se face cu multă frică, iar teama de eşec este una dintre cele mai intense, urmate de teama de singurătate, de a trece drept o persoană neînsemnată, cu idealuri fade şi neputincioasă în faţa profunzimilor existenţiale.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a evada într-un spaţiu sacru pentru a oferi, chiar din prima zi, un etalon benefic, fertil, corect pentru ceea ce vom fi dispuşi să facem în zilele care urmează. Pornind de la o bază corectă, orice fluctuaţie se poate stinge sau se poate estompa într-un mod simplu şi discret. A refuza acest îndemn, a ne sustrage etalonului moral pe care îl avem formulat din perioada mersului direct înseamnă a intra într-o stare de amnezie astrală, în care să luăm totul de bun şi să considerăm că dacă tot ceea ce facem nu ne agresează în mod direct înseamnă că e bun şi corect.

Vineri, 25 noiembrie
În timp ce Luna împlineşte un careu cu Neptun, Venus atinge faza maximă a sextilului cu acelaşi protagonist la doar o jumătate de zi distanţă amintindu-ne că suntem încă în faza de sextil Lilith-Neptun, adică Neptun încă este planeta focar în triunghiul minor împlinit între aceştia.
Tot în prima parte a zilei, de fapt de dimineaţă, luminariile vor trece prin conjuncţie, deschizând un nou ciclul lunisolar şi încercând, însă de această dată într-o altă dimensiune a vieţii decât a fost în cazul ciclurilor anterioare, să contureze elementele importante pentru aprecierea anturajului, pentru rafinamentul afectiv, pentru redefinirea moralităţii sau pentru a descoperi cel mai simplu şi armonios mod de a lucra în echipă.
Sextilul lui Venus cu Neptun reprezintă un sextil între iubirea exprimată la nivel individual şi cea care se manifestă prin intermediul grupurilor, între sentimentul de apartenenţa la un grup şi pasiunea pentru a depăşi graniţe prin implicarea comunităţii sau pentru ea, de dragul unui ideal comun sau pentru un apropiat. Neptun este octava superioară a lui Venus şi de fiecare dată când unghiurile sunt benefice, aşa ca acum, oamenii sunt înclinaţi spre toleranţă, spre a le accepta mai uşor greşelile celorlalţi sau spre a găsi cele mai simple mijloace de a depăşi un impas. Pe acest fond, ei se preocupă şi chiar vorbesc despre evoluţie, iar subiectul principal este tandemul minciună-adevăr totul ţesut prin nevoia comună de a cultiva un simţ al realităţii cât mai aproape de idealul personal. Putem aici include şi câştigurile, dar şi pierderile ca semn al unui avertisment. Azi, banii sau obiectele de preţ devin etaloane ale creşterii sau decăderii, ale ridicării prin respect faţă de semeni sau prin respingerea oricărei valori spirituale sau oricărei atingeri superioare.
Trecând în Săgetător, Luna ne sugerează că acum, când Mercur merge înapoi prin acest semn, îndemnându-ne să ne respectăm sentimentele refulate, să le dăm acestora rostul adecvat prin respectarea trecutului sau valorilor acestuia, ne îndeamnă spre studiu, spre analiză, spre cunoaştere practică sau spre a ne devia traseul cu intenţia clară de a nu atinge finalitatea. Nu foarte departe de iniţierea mersului retrograd al lui Mercur, ci doar la o zi distanţă, adică azi, ne confruntăm cu prima lovitură, cu primul semn de oboseală, de epuizare, cu prima ipostază de dezorientare pe care o putem avea. În felul acesta, cercetarea, studiul se transformă în interes negativ faţă de viaţa celuilalt, curiozitate bolnăvicioasă, bârfă şi se poate solda cu scandaluri majore, cu conflicte în care sunt terfelite emoţiile şi valorile personale, dar mai ales acele secrete pe care le-am împărtăşit uşor unor cunoscuţi cu toată încrederea de care am fost atunci în stare.
Trigonul Lună-Uranus şi careul Lună-Chiron vin, pe fundalul acestui sextil între Venus şi Neptun, acela al emoţiilor constructive, să ne motiveze pentru a îndrăzni mai mult, pentru a risca să ne depăşim limite, să lucrăm mai mult, să vorbim mai mult, să insistăm într-un demers iniţiat la începutul lui noiembrie şi să ne oferim toate scuzele posibile pentru a ne menţine speranţa vie şi pentru a nu ceda în faţa descurajării sau a presiunilor venite din anturaj.
Acesta este deci fondul afectiv şi volitiv pe care Luna nouă de azi îl va lucra şi prin care aceste frământări interioare vor fi antrenate pentru a aduce un rezultat constructiv ambiţiilor de a domina lumea, de o impregna cu o trăsătură personală sau de a sfida visele iluzorii prin obţinerea unor rezultate imediate într-un demers de scurtă durată, simplu, dar lipsit de componenta abstractă, cea care, în aprecierea pe care o vom face azi, se dovedeşte a avea singura vină.
Trecând pe gradul 25 al Balanţei, Saturn intră de fapt în fereastra opoziţie cu Jupiter şi relaţia cu autorităţile se constituie un prilej de a izbucni, de a declanşa, de a zdruncina o structură care încă nu şi-a epuizat variantele şi care mai are încă un rost social. Legând casele a X-a şi a V-a a temei Lunii noi, opoziţia Saturn-Jupiter aduce vechii lideri în posturi mult mai puternice, lansând mesaje populiste, teme de gândire ample care vor manipula sfera emoţională şi o vor pregăti pentru marele impact pe care anul 2012 ni-l va oferi. Nu se poate însă şti cu precizie care sunt demersurile pe care acest ciclul lunar le va întări, pentru că avem conjuncţia Lună-Soare în casa a XII-a, guvernată de obscurul Pluton ce se este implicat într-un trigon cu Marte din Fecioară. Se poate însă anticipa că se lucrează pe scheme administrative, pe reevaluarea fondului bănesc, al banului public, jonglându-se cu cifre, cu sume virtuale prin care relaţia cu o autoritate din afara ţării va intra într-o criză delicată, fără a fi vorba de sancţiune, ci doar de absenţa unor favoruri. Judecând după relaţia Marte-Chiron conjunctura nu pune în discuţie teme noi, ci readuce la lumină avertismente mai vechi, recomandări de care nu s-a ţinut cont, iar deciziile pe care le vor lua vor fi menite să prelungească dezamăgirea unui popor atât de încercat de soartă.
În spatele unor draperii lungi şi în semiobscuritate în acest ciclul de aproximativ 30 de zile se decide soarta acestui popor, judecându-se după modul cum a fost probata autolezarea, autoflagelarea. Mulţi vor crede că această informaţie se referă la măsurile anticriză, la lipsa banilor şi la faptul că România este un fel de campion la capitolul “Măsuri de austeritate”. Nu, din nefericire, nu aceasta este direcţia la care fac trimitere, ci la cea referitoare la credibilitate poporului, la scopul pe care îl are în schemele europene sau chiar mondiale. Ajunşi în faţa unei situaţii extrem de penibile, în care liderii mondiali sunt aceiaşi cu cei din ultimele 10-12 secole nu prea s-a schimbat nimic în acest domeniu, românii ajung să creadă din ce în ce mai puţin în ei înşişi, refuzând să-şi acorde vreun rol, nici măcar în schema europeană. Nu este locul potrivit acum să ne ocupăm aici de procesul de degradare morală în faţa căruia omul de rând a cedat prin captarea atenţiei cu subiecte de scandal sau emisiuni ridicole, situate în afara oricărei reguli de bună creştere sau simţ al penibilului, dar m-am simţit obligat să precizez acest fapt ca să ştim, noi cei care ne preocupăm de astrologie, care este perioada când secretele nu mai sunt lipsite de pericol şi când dinamica socială o va lua încet, încet pe un alt drum.
Prin urmare, 25 noiembrie ne oferă o ambivalenţă interesantă. De o parte sunt sentimentele personale care au nevoie de o recunoaştere socială, de un ecou plăcut, o dinamică socială importantă, o exprimare eficientă, iar pe de alta de o încercare majoră pe aderarea sau respingerea grupului, statului sau naţiunii într-o structură care nu ne vrea şi care cere, pentru a-şi justifica respingerea, măsuri imposibile, impuse pentru a împiedica atingerea liniei de sosire. Dacă până la un punct totul devine un joc, unul al provocării, cu cât avansăm mai mult acest ciclu cu atât mai mult ne vom dori să ne vindem ieftin pentru a opri umilinţa publică şi pentru a fi consideraţi cu toţii un popor normal. Hm, este o decizie cât se poate de greşită pentru că românii nu s-au născut pentru a împlini normalitatea, ci pentru a o schimba, ei au simţul viitorului şi dacă azi părem ridicoli se întâmplă pentru că ducem o povară pe care cei din jur nici nu se gândesc să o poarte. Lăsând deoparte această latură sentimentală, interesul sau dezinteresul faţă de acest spaţiu va fi manifestat în acest ciclu lunar cu scopul de a zdruncina şi mai mult siguranţa oamenilor în faptul că valul ucigaş a trecut. Nu, acest val nu a trecut şi, într-o dimensiune personală, cine nu-şi ia acum măsuri de precauţie va avea de înfruntat unul şi mai puternic decât cel pe care l-am întâmpinat în perioada 2008-2010, când opoziţiile Saturn-Uranus s-au dovedit deosebit de agresive.
Într-o dimensiune personală, centrul de interes se va stabili în preajma nevoii de a fi recunoscut, apreciat sau, la polul opus, de a-şi şterge orice urmă. Dacă în cazul unui om obişnuit, care trăieşte deja simplu şi despre a cărei existenţă emisiunile de ştiri nu sunt interesate, pentru cei cu demnitate ziua le aduce rupturi importante prin deciziile lor şi se pare că nu vor fi deloc atenţi la acest aspect.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne opri puţin asupra propriei existenţe şi de a ne oferi privilegiul de a decide prin curaj şi echilibru, nu prin compromis. Azi, dar şi de-a lungul întregului ciclu, compromisul este elementul care ne încurajează să ne pierdem într-un anonimat tragic şi dureros.

Sâmbătă, 26 noiembrie
Începutul ciclului draconitic porneşte din casa a II-a a temei de ingres, asta înseamnă că, pe de o parte, nevoia de confort, satisfacţie, hrănire, asimilare şi stadiul descoperirii controlului motric, se vor situa pe un taler al balanţei, iar necesitatea de a recupera un teritoriul, de a revendica un titlu pierdut sau de a studia ecoul unei acţiuni şi, prin specularea ei, întreaga existenţă să treacă pe un alt nivel, fără ca individul să comporte vreo schimbare însemnată calitativ. Vibraţiile care vin din casa a II-a nu schimbă, nu modifică, nu ajustează, ci doar hrăneşte, până la abuz sau restricţionează până la o limită greu de închipuit ceea ce înglobează. Judecând că alături de Soare şi Luna, Mercur îşi va face şi el de cap în această casă timp de aproximativ 30 de zile este lense de înţeles că până pe 14 decembrie, când Mercur va ieşi din mersul retrograd, oamenii se vor preocupa de recuperarea banilor, a averii, de a cere mărire de salariu, de a pretinde bani, de a primi bani în schimbul unor favoruri, ipostază ce-i va transforma pe unii în adevăraţi boieri, lideri de piaţă, persoane impozante care decid cine trăieşte şi cine moare, dar acordă libertatea de a respira sau de a privi cerul înstelat.
În Săgetător şi din casa a II-a, Mercur va face calcul, va trasă sarcini, va constitui comisii de lucru, însă el se va ascunde pentru a se izola în deliciile unui pahar cu vin sau în beneficiile unei meditaţii transcedentale. Dihotomia aceasta depinde mult de tipul de orientare cu care intervenim în ecuaţie. Ceea ce ţine de lume, instigă la visare, iar ceea ce ţine de moralitate, de spiritualitate, de deliciile sufleteşti, ţine de nevoia de a ne extrage puterea dintr-un alt izvor. Această relaţie duce la descoperirea plăcerii de a fi, a senzaţiilor fizice, a deliciului pe care îl presupune interacţiunea cu celălalt, recunoaşterea unei forme de înţelepciuni prin care lumea fizică nu este desconsiderată, ci atinsă de un rafinament ce ne-a scăpat în trecut. Unora li se va părea că se opreşte timpul, alţii se vor simţi ca şi cum plutesc într-un dolce far niente, încântaţi de bucurii intense şi deconectante.
Totuşi, nu trebuie să neglijăm faptul că Venus, până la 14:35, se află pe gradul anaretic din Săgetător şi această plăcere ascunde, în realitate, nevoia de a se sustrage unei responsabilităţi. Cu toate acestea, relaxarea nu presupune nimic negativ, iar deliciul, savoarea nu pare să lase vreo urmă rea pe acolo pe unde trec.
Trecând în Capricorn, Venus îi va face pe oameni să treacă în extrema cealaltă. În felul acesta, în a doua parte a zilei, aceştia se vor trezi din ameţeală şi îşi vor aminti de sarcini pe care le-au lăsat în părăsire, de responsabilităţi profesionale şi vor fi dispuşi să stea peste program, să facă ore suplimentare ce doar azi nu vor avea pretenţia să le fie plătite, pentru că au decalat timpul de soluţionare din vina lor, însă de mâine lucrurile se vor schimba.
Pentru cei care nu se află în timpul programului de lucru, pentru că e weekend, Venus abia intrată în Capricorn îi duce spre provocări pe care şi le lansează singuri, spre a cere dovezi ale fidelităţii, spre a se gândi mai mult decât altădată la cât de sinceri sunt ceilalţi cu ei, ce nu e în regulă în relaţiile cu ceilalţi şi cât de multă putere oferă fiecare pentru a susţine tipul de colaborare în care se implică.
Putem aminti aici de sacrificii, de renunţare la o plăcere, de refuzarea atracţiei pentru a menţine buna convieţuire sau pentru a avea garantul siguranţei. Ceea ce este interesant în această poziţie vine din uşurinţa cu care omul se supune muncii în folosul unei idei. Venus în Capricorn este sensibilă la idealurile supradimensionate, la aspiraţiile cu iz misionaristic, la devotamentul şi supunerea individualităţii pentru a clădi o identitate naţională şi, abia această imagine să o încânte cel mai mult. Faptul că spre seară Luna şi Saturn trec prin sextil, va împlini această zi cu aspiraţii şi idealuri atinse de concret, de realism, de ambiţia de a ridica tot edificiul cât mai sus pentru a beneficia cât mai mult de această construcţie îndrăzneaţă.
Prin urmare, ziua de 26 noiembrie este o zi de studiu aplicat propriei fiinţe. Valorile individuale, cele centrate pe studiul în grup sunt abandonate pentru o zi de dragul unor plăceri vinovate. Fie că ne vom situa în categoria celor care vor experimenta plăceri fizice, care se vor lăsa antrenaţi în senzaţii fizice oferite de alimente, de parfumuri, de atingere, fie că ne vom încadra în rândul celor care caută bucurii în alte zone ale fiinţei, deliciul primei părţi a zilei ne va încărca sufletul de bucurii şi experimente pe care viaţa doreşte să ni le ofere azi din plin. Există însă şi o componentă negativă în tot acest context şi aceasta ţine de o latură negativă a personalităţii prin care unii oameni îşi provoacă plăcere prin suferinţa lor sau a celorlalţi, adică au un sistem de percepţie atât de scăzut încât doar semnalele primare de alarmare a corpului le oferă certitudinea că a sosit timpul să se bucure. Dacă cei mai mulţi se situează în categoria plăcerilor vinovate, aceştia din urmă se rezumă doar la a-şi explora vina, sentimentul de vinovăţie copleşindu-i la fel de intens cum îi copleşeşte pe ceilalţi bucuria sau plăcerea. Este important de urmărit spre ce categorie ne îndreaptă azi firele destinului, pentru a descoperi dacă, fără să fim conştienţi sau fără să dorim în mod lucid acest lucru, ne place să ne chinuim, fie prin atracţia faţă de suferinţă, fie prin supradimensionarea sarcinilor de lucru sau a răspunderii.
Trecerea lui Venus în Capricorn ne va trezit sentimentul datoriei faţă de responsabilităţile familiei, ale firmei, ale ţării şi ne va motiva gesturi importante, majore prin care să oferim mai multă stabilitate celor din jur sau mai multă protecţie. Este o poziţie în care identitatea personală are de suferit fără ca individul să simtă asta, însă dacă acest lucru se face prin acceptul persoanei, nu spre epuizarea sa prin muncă, modestia va înnobila sufletul şi, în timp, satisfacţiile vor fi mult mai ample şi mai plăcute.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne oferi privilegiul de a explora noi senzaţii sau noi bucurii, dar de a nu ne depărta de seriozitatea muncii, singurul privilegiu care ne ţine spiritul activ şi care ne poate preschimba nivelul sau statutul pentru a ne încununa această existenţă pe măsură aspiraţiilor pe care le dezvoltăm. Ţintele lui Venus în Capricorn, pentru a nu răni, trebuie să fie alese într-o perioadă când Micul Benefic trecea prin alt semn, pentru a ne putea acum dedica unui ideal care nu se autodevorează prin ambiţie, ci se completează cu aceasta pentru a construi ceva magnific. Deci idealul pentru care muncim până pe 20 decembrie 2011 trebuie să fie stabilit în afara acestei perioade pentru a nu se întoarce îndărăt cu compromisuri sau privaţiuni şi mai mari.

Duminică, 27 noiembrie
Ultima zi a săptămânii ne aduce trei aspecte majore pe care Venus le împlineşte cu Uranus (careu), Chiron (sextil) şi respectiv Jupiter (trigon). În rest, Luna trece de la Săgetător la Capricorn lăsând în urmă jovialitate şi disponibilitate spre efort motivant, trecând prin conjuncţia cu Venus şi contribuind la dezvoltarea simţului datoriei, al gustului pentru lucruri simple şi încurajând dispreţul faţă de tot ceea ce este sclipitor, strălucitor, foarte evident şi expresiv, în favoarea melancoliei, profunzimii sau succesului obţinut prin competiţii de scurtă durată, care nu implică agitaţie sau exprimare la scenă deschisă.
Pe acest fond de tip bacovian, careul lui Venus cu Uranus ne aduce un acut sentiment de neîmplinire, de nesiguranţă şi de teama de a împărtăşi gândurile şi sentimentele. Dacă în ceea ce privesc relaţiile sociale a nu spune un secret este uşor de înţeles şi de acceptat, în familie, în cuplu această înclinaţie este periculoasă şi poate duce la izolare, separare sau dezvoltarea unor sentimente negative care nu pot conduce nicidecum la ceva bun. Pentru a compensa această problemă cu tot ceea ce este vechi, comun, obişnuit, mulţi se vor simţi mai bine antrenându-se în întâlniri ocazionale, pentru a ieşi din banal sau pentru a depăşi un impas emoţional. Această descindere, chiar dacă este un impuls puternic, el exprimă o viziune limitată asupra relaţiilor şi, în general, asupra vieţii. Ceea ce nu este cunoscut în detaliu nu înseamnă că este mai bun decât ceea ce deţinem deja, însă superficialitatea se bazează mult pe această atitudine, iar când intervine şi nevoia de a face urgent ceva pentru a scăpa de stres, tensiune, frustrare, nervi, atunci o ieşire în oraş, o evadare din cadrul comun, o abordare a unor domenii interzise, fie şi numai cu gândul sau cu privitul, face din dimineaţa acestei zile una asemănătoare dimineţii zilei anterioare, însă încărcată de o altă serie de fapte.
În această tendinţă de a evada regăsim însă şi un dram de curaj, o formă de noroc absolut specială care ne spune că pasul în necunoscut nu înseamnă neapărat şi căderea în prăpastie. Sextilul Venus-Chiron este un semn bun pentru cei care evadează într-o zonă a tăcerii sau interiorizării, pentru cei care preferă să evadeze din rutina ce îi apasă sau le strică sănătatea. Aceştia se simt prinşi în mrejele unui peisaj îşi cheltuiesc ultimele economii plecând din oraş, pe dealuri, la munte sau făcând o vizită cuiva într-o locaţie diferită de a sa, lăsându-se antrenaţi de o destindere de-a dreptul terapeutică.
Dimineaţa acestei zile ne va dicta direcţia spre care mergem şi tipul de acţiune care ne va domina. Că este vorba despre aceleaşi “plăceri vinovate” sau că încărcăm bateriile într-un loc nou, ziua se va dovedi extrem de bogată la capitolul evenimente sau trăiri. Trigonul dintre benefici, chiar dacă se va împlini spre seară, se va răspândi de-a lungul întregii zile şi oricât de malefic este careul Venus-Uranus, oricât de fricoşi ne vom dovedi, oricât de încărcată de coşmaruri, resentimente sau alte stări negative va fi noaptea de sâmbătă spre duminică, ultima zi a săptămânii devine un vârf al unor împliniri pentru care am lucrat tot anul. Fiind un Uranus deosebit de bine înfipt în acest context, elementul neprevăzut distorsionează multe din anticipări, dar în mod sigur se poate indica faptul că retrogradarea lui Jupiter presupune revenirea la o situaţie din trecut, reinventarea unui noroc, întâi printr-o întâmplare fericită, apoi printr-o menţinere conştientă din partea tuturor protagoniştilor.
În această zi singurul aspect negativ este cel cu Uranus, deci elementul surpriză se pare că nu poate veni cu nimic bun. Este însă mai puţin important că în timpul dansului am putea călca strâmb, atâta timp când întreaga seară am petrecut într-o stare de bună dispoziţie de zile mari, la fel cum este mai puţin important că am urmat câteva ore pe un traseu de munte şi că febră musculară ne va chinui zile întregi, dacă panorama s-a dovedit de-a dreptul copleşitoare.
Deplasarea dintr-o zonă inactivă sau activă într-un spaţiu restrâns spre o expansiune ce nu ţine atât de mult de o speranţă, ci de o serie de evenimente independente de voinţa noastră, va face din această zi una de care ne vom aminti mult timp de acum încolo.
Prin urmare, ultima zi a săptămânii ne modifică mult percepţia asupra vieţii. Unii, mai pesimişti de felul lor, se vor simţi agresaţi de o serie de evenimente care vor anunţa un consum masiv de energie, însă cei mai mulţi se vor arăta deschişi faţă de noile evenimente care vin spre ei.
Cei care se vor dovezi prudenţi, atenţi la tot ceea ce se întâmplă în jur sau care nu le risipesc în bucuriile pe care doresc să şi le ofere vor avea parte de o zi reuşită, care nu pare să fie ştirbită de absolut nimic negativ, de la început, de la trezire, şi până când se termină.
Faptul că Jupiter şi Venus se întâlnesc azi într-un trigon, al treilea pe anul acesta (primul s-a împlinit pe 4 ianuarie şi al doilea pe 30 august) însă singurul cu Jupiter retrograd, va aduce zilei o notă emotivă specială. Totul va fi coordonat însă de destin şi tot ceea ce vine acum să se împlinească ţine de magia că omul nu trebuie decât să fie spectator în propria piesă de teatru pe care tot el, într-o altă stare de conştiinţă, a scris-o.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne lăsa în voia evenimentelor, fără a ne risipi în speranţe sau în lipsă de control. Pentru că atât Venus, cât şi Luna sunt în Capricorn, zodie ce încurajează reţinerile şi autocontrolul, intensitatea bucuriei nu este azi dependentă de lipsa de control, ci de factori ce vin din trecut şi care sunt daţi de seriozitatea cu care am muncit anterior, cu care am cerut vieţii o împlinire şi mai ales de abnegaţia cu care am revenit de mai multe ori anul acesta la speranţa că, poate, într-o zi, aşa cum se întâmplă azi, Soarele va răsări şi în curtea noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.