21-25 decembrie

21 decembrie aduce o usoara schimbare de viziune si orientare. Vibratiile modulate de trecerea Lunii, dimineata, de la trigonul cu Venus, la cel cu Chiron si apoi cu Neptun, localizeaza ultimele simptome ale durerilor fizice si spirituale aduse de trecerea Soarelui pe gradul anaretic din Sagetator. Prima jumatate selecteaza atent evenimentele si le duce spre o limita periculoasa, acolo unde fiecare va dori sa vada in ceilalti schimbarea pe care cu sine nu o poate realiza.
Acum, in relatiile astrale pe care le realizeaza Luna, nu poate fi vorba de destin si nici de predestinare karmica. Trigoanele pe care Luna le construieste, in aspectul de separatie aduce mai curand efectul pe directia faptelor savarsite in zilele anterioare. Daca, initial, se porneste de la senzatii, voluptate, magnetism, emotie, rafinament, exprimare facila, (trigon Luna-Venus), Chiron intervin ca un dus rece si schimba directia de pe placere, bucurie, jovialitate, pe necesitate, util, practic fiind la fel de selectiv pe cat de indiferent este Neptun fata de ceea ce aceasta lume ne arata ca prioritate. Deoarece din aceasta serie Neptun are gradual cel mai mare, separatia este direct dominata de acesta si da ultimelor ore de tranzit Solar pe gradul anaretic din Sagetator o senzatie de dureroasa de nepasare, o nevoie de detasare, de abandonare a unei dureri, de combatere a durerii fizice sau sufletesti cu un medicament cunoscut, dar neutilizat de mult sau prin intalnirea cu o persoana pe care nu am vazut-o de mult si care are asupra bolnavului un efect reconfortant.
Caracterul placut al primei jumatati a zilei, vine din nostalgie. Ceea ce, in trecut, aducea incredere si curaj este acum in centrul atentiei, rezultatele si meritele de altadata sunt acum retraite si ne extragem din ele puterea de a rezista unei stari generale proaste.
Este o perioada buna pentru a cultiva modestia si intelegerea, pentru a ne cere iertare fata de cei pe care i-am jignit si, mai ales, pentru a cauta sa cultivam, pentru propria dezvoltare armonioasa, ganduri de impacare cu sine. Nostalgia pe care o vom resimti nu este nicidecum semn de echilibru, de aceea nu trebuie sa cadem in greseala de a da celorlalti sfaturi pentru corectarea comportamentului, ci pentru a le cere parerea despre cum s-au descurcat intr-o situatie similara. Interactiunea, schimbul interpersonal nu este nicidecum benefic, pentru ca Lilith inca actioneaza supra Soarelui, iar puterea ei de a-i amplifica slabiciunile si de a-i exploata neincrederea si frica de necunoscut este la cote mari pentru ca Soarele inca nu a iesit din semnul pe care aceasta il tranziteaza.
Dupa ora 14,03, cand Soarele trece pe semnul Capricorn oamenii vor comporta o mai mare incredere in sine, vor fi increzatori in destinul lor si vor fi mai impacati cu ideea de munca si serviciu, cu ajutorul neconditionat acordat celorlati, cu multumirea pe care le-o pot oferi lucrurile mici si evenimentele simple.
Intregul tranzit al semnului Capricon, dar si a Varsatorului si a zodiei Pesti, pana la urmatorul ingrees pe semn cardinal (echinoctiul de primavara 20.03.2009, ora 13:43) aduce, din nefericire, in viata privata si in plan social o acuta lupta pentru putere, pentru a domina acele sfere de influenta care sunt acum puternice. Prin plasarea opozitiei Saturn-Uranus pe axa V-XI se poate anticipa o schimbare de roluri, o rotatie dorita inca din noiembrie 2008, de cand cele doua planete au atins faza maxima a opozitie lor. Relatia lor devine aducatoare de leziuni pe corpul fizic, pe structura emotionala, o discontinuitate a planurilor de viitor prin intarzierea sau obstructionarea lor. Intrucat guvernatorul V al ingresului solar in Capricorn este in casa VIII, mijloacele folosite sunt ascunse privirilor si intelegerii directe si vizeaza metode mai putin corecte.
Daca ne gandim ca haosul mondial construit, atat prin transmiterea unor informatii eronate, cu un scop precis, dar si prin efectele unor limitari de ordin administrativ sau financiar, ii aduce pe unii dintre noi in pragul disperarii, plasarea opozitiei indicate pe axa speculatiilor, a relatiei personal-universal, sigur-nesigur, sentiment-ratiune, senzatie-perceptie, valentele unei asemenea dispuneri astrale va impune vietii sociale acele valori pe care le negam in viata personala, dar pe care le vom cultiva in viata sociala. Va exista o mare forta negativa in aceste predispozitii, nu doar pornite din teama de confruntare cu propria persoana, fuga de realitate, nesinceritate, ci si din necunoastere. Este de la sine inteles ca rigoarea, regulilor absurde, meticulozitatea, obsesia perfectiunii va inlocui libertatea de exprimare, cunoasterea, intelegerea si chiar exprimarea decenta in limitele impuse de propriul stil de viata. In ceea ce priveste autoexprimarea, modelul impus in societate, viata noastra va comporta, in urmatoarele 3 luni, o schimbare de comportare si orientare, o reconfigurare a propriului traseu. Se va munci din greu, in tensiune si umilinte si se va pune problema ca in ceea ce am intentionat sa realizat in aceasta perioada din an sa o luam de la capat sau chiar sa renuntam.
Dispunerea acestei malefice opozitii pe o axa atat de sensibila aduce numai vesti proaste, tristete, pierderi de bani si functii, deposedare de valori considerate pretioase pana in aceste moment.
Pana pe 11 ianurie, cand Soarele va face un trigon cu Saturn si cand ceva din ceea ce contextul general predispune se va diminua prin uitare, nepasare sau resemnare (pe 11.01.2009 gasim faza maxima a Lunii pline in Capricorn si intrarea in mers retrograd a planetei Mercur) tensiunea pe care o transmite Soarele de la cuadratura cu Saturn la trigon, va fi prima etapa a modificarilor de structura predispuse de acest context astral.
Cu Venus in Varsator guvernatorul temei de ingress, aflata inca in conjunctie cu NN pe casa X se poate anticipa o mica sansa ce ii va proteja, preferential, pe cei care in perioada 12-21 decembrie au urmarit cultivarea valorilor pozitive ale planetelor din Sagetator si care s-au detasat de metodele tendentioase ale lui Lilith ce inca tranziteaza acest semn. Cu experienta pe care au acumulat-o dupa ce atat de direct si evident planetele din Sagetator au predispus, de la intrarea Soarelui in aceste semn, vibratiile lui Mercur in Capricorn, Venus in Varsator si Saturn din Fecioara opus cu Uranus din Pesti alcatuiesc o coalitie interesanta ce aduce rezultate mici, stabile, atipice, impotriva vointei noastre, a ceea ce am solicitat sau meritat, dar de care abia acum va trebuie sa invatam sa ne bucuram.
Asadar, ziua de 21 decembrie nu este in totalitate lipsita de bucurie, insa ceea ce este bun nu vine din consumarea unui eveniment propriu-zis, ci din perspectiva unei serii de evenimente ce ne poate aparea, acum, sub forma unui plan de viitor, perspectiva, promisiune, programare, demers social in etape. Evident, nu se poate spune nici ca este o zi atat de proasta pentru ca Venus, Chiron si NN din casa X fac o alianta interesanta cu Neptun din casa XI prin care oameni vor prefera relatiile si actiunile agitate, complicate, ce pot leza, dar pot lasa in urma lor si castiguri mici, succes si satisfactii marunte ce aduc intregii situatii o coloratura interesanta.
Prin urmare, sa nu ne asteptam ca ziua de 21 decembrie sa fie usoara, ci mai curand importanta. Semnale ale directiilor spre care se vor indrepta seria actiunilor predispuse de contextul general, aduc zilei o mare valoare pentru ca la trasaturile ei si la cele din 22 decembrie se va face trimitere cel putin pana pa 11 ianurie 2009, cand Soarele va ridica un trigon cu Saturn.
Este o zi a inceputurile, a preschimbarii, a redenumirii, a retrimiterii spre analize a unor situatii vechi si care vor ramen in centrul atentiei mult timp.
22 decembrie este prima etapa a ceea ce, la nivel de idee, demers, intentie sau semnal, s-a indicat in 21 decembrie. Daca anterior Luna in Balanta a adus usurinta in a construi relatii, in a socializa, o limpezire a gandirii prin simplificare sau detasare, ducand la solutionarea unor mari probleme de ideologie si orientare, de demers institutional, dar si de exprimare personala, in zilele de Scorpion (22-24 decembrie) simtul practic va fi la mare cautare, alegerile pe criteriile puterii de influenta, a dominarii, a doborarii unor limite va tulbura viata personala cu un moment, o ipostaza, o intamplare, un fapt surprinzator. Daca ne gandim ca ziua este dominata de conjunctia Soarelui cu Pluton si de sextilul lui Uranus cu Junon, se poate indica viata personala, sectorul privat, personalul, drept locul unde aceste predispozitii se vor indrepta.
Factorul masculin in acest context devine agresiv, distructiv, lipsit de stabilitate, pe de o parte si, de cealalta parte, deosebit de argumentativ, concret si dur aducand valori nepotrivite contextului in care sunt exprimate. Relatia Soarelui cu Pluton, acum, este una de tensiune si de raportare a unor valori corecte la un sector gresit prin raportarea la standarde improprii. In contextul social, factorul masculin este generator de idei si purtatorul unor mesaje puternice, clare, adevarate, penetrante, atat de succinte si de corecte incat se va face mult timp apel la ele. Neimplinirea niciunui ideal stabilit pe aceasta conjunctura vine din defazare, din lipsa de sincronizare. In continuare oamenii vorbesc pe rand si se inteleg separat, refuza acel dialog care le-ar putea aduce solutii si se lanseaza intr-un joc steril, lipsit de energie, dar corect la nivel de idee.
Aspectul feminin este purtator de boala si durere. Niciun argument pe care cele doua planete (Junon din Capricorn si Uranus din Pesti) le vor aduce contextului nu va fi realizabil. In plan social rafinamentul, voluptatea, acumularea, efortul nu vor fi nicidecum apreciate.
Asadar, 22 decembrie este o zi seaca, trista din cauza capcanelor gandirii haotice menite sa aduce evenimente care consuma multa energia si care sunt lipsite de importante pentru evolutie si dezvoltare.
Din punct de vedere social evenimentele astrale ale acestei zile vin sa sustina dezordinea si haosul, lipsa de scrupule si dorinta de a schimba sau de a incalca o alianta, o intelegere. Relatia cu adevarul este una defectuoasa, iar consecintele minciunii amanate. Pentru cei care au obiceiuri proaste este o zi buna, o zi a tentatiei si a defularii. Se strica atat fizic, dar si moral o constructie si evenimentul va fi percepeut deformat. Aprecierile la adresa celorlalti au o eroare si, cu toate acestea, vor fi integrate alaturi de celelalte pareri care sunt corecte.
Conjunctia Soare-Pluton aduce motivatii, iar sextilul Uranus-Junon scuze. Prin urmare, nu ne putem pune bazele ca 22 decembrie ne va aduce armonie si echilibru sau solutii si rezolvari, pentru ca o energie masculina in exces devine forta entropica.
Pentru 22 decembrie se recomanda preocupari care sa cultive rafinamentul si gratia, sensibilitatea si eleganta, exprimarea prin vorbire sau scris.
23 decembrie are toate sansele sa devine cea mai neobisnuita zi din aceasta luna. De la gradul 17, la 19 si apoi 21, intr-un interval de 8 ore (12,00 – 20,00) Luna puncteaza dand zilei o semnificatie deosebita. Cand Luna atinge gradul 17 Scorpion, Mercur si Venus se aflau deja la gradul 17 in zodiile Capricorn si Varsator, pe care le tranziteaza, aducand mijlocului zilei de 23 decembrie o ceata neobisnuita, o incertitudine stranie, o defazare intre intentia puternica, ce consuma din resurse, din nervi, din aspirati, din timp si finalitatea tragica in care, daca este nevoie de un om, dam peste cel mai incompetent posibil, daca trebuie sa ne bazam pe o situatie, vom avea parte de una saraca in elemente, in asa fel incat tot efortul se va evapora pur si simplu.
Mijlocul zilei de 23 decembrie este controlat de gradul 17, un grad guvernat de Saturn din Fecioara. Semnele succesului, a demersurilor sociale si a implinirilor personale sunt acum suspuse unei restrictii severe. Reuseste doar cel care si-a programat din timp aceasta actiune, doar cel ce ajunge la momentul 23 decembrie printr-o amanare sau ceva ce a necesitata o munca laborioasa ce are acum finalitate. Mijlocul zile nu aduce nimic neprogramat si orice ni se pare inedit in aceste momente este in mod indiscutabil calculat de altcineva.
In jurul orei 16,00, cand Luna ridica un trigon cu Uranus, intervine o selectie a evenimentelor. Gandurile sunt mai ordonate, iar intuitia functioneaza mult mai bine. Chiar daca Uranus cu elementul sau neprevazut intervine, gradul 19 este guvernat de Soare, ce, prin conjunctia sa cu Pluton, aduce stricaciuni de factura morala sau fizica, distrugere de bunuri prin renuntare, deconectare de la o sursa, inundatie, scufundare, supratensiune. Spre seara, Luna la gradul 21 guvernat de Venus, la fel ca Saturn va aduce solutie, intelepciunea momentului, desprindere de suferinta prin intelegere si acceptare.
Momentul de solutie al zilei de 23 decembrie ce survine spre seara nu este nicidecum unul favorabil. El va face apel la intregul bagaj emotional al zilei de 22 decembrie care nu a fost capabila sa lase nimic bun in urma. Rezultatul va fi unul dezastruos sau in cel mai fericit caz va fi evidenta o stare proasta de acuta dezamagire, de intriga si dezgust fata de mediul in care traim. Din nefericire aceasta atitudine este ceea ce va fi cultivat in 24 decembrie, prin intermediul gradului 19.
24 decembrie este o zi extrem de delicata la capitolul decizii, declaratii despre colaboratori, colegi de serviciu, membrii ai familiei. Este o zi fara prea multe emotii si chiar resentimente, o zi a actiunii directe si a ratiunii. Nu este insa nici pe departe o zi a echilibrului. Ecuatia pe care o luam acum in calcul se construieste din Saturn-Mercur-Uranus, cu Mercur planeta mediatoare. In aceasta relatie Mercur si Uranus se afla la gradul 19, guvernat de Soare, iar Saturn se afla la gradul 21, guvernat de Venus, de asemenea situata la gradul 19 in Varsator. Relatia acestor planete devine una complexa si elaborata ce aduce in atentie elemente pe care le-am crezut uitate si care erau specifice opozitiei Saturn-Uranus: criza. 24 decembrie este o zi de criza, de tensiune si nervozitate, de nemultumire, de intrasigenta si severitate, iar Luna in Sagetator in loc sa aduca o usurare a efortului prin cultivarea jovialitatii si bucuriei, ea va inspira mai mult izolarea in tristete, nepasare sau dezamagire, in cercetari ascunse, spionaj sau apelarea la alcool, stupefiante.
In 24 decembrie se va combate o mare tensiune interioara, o mare durere ce vine din trecut si careia ii vedem acum toate fazele ce nu au fost solutionate, toate interferentele si, mai ales, toate personajele care s-au interpus pentru a bloca rezolvarea ei.
In 24 decembrie intelegem cel mai bine termenul de criza, asa cum este el lansat si cum se doreste sa fie acceptat de opinia publica. Cel mai usor lucru pe care putem sa-l facem va fi sa-i ranim pe oameni. Cuvintele chiar daca ascund o intelepciune aparte, o experienta de viata, vor fi intelese gresit. Acum oamenii au cel mai mult nevoie de sentimente, de intelegere, de iertare, nu de critica, sfaturi sau recomandari.
Cel mai minunat lucru pe care am putea sa-l facem este sa ne lasat purtati de valul predispozitilor astrale, dar in momentul in care intram in scena sa intervenim asupra celorlalte personaje cu emotii, caldura sufleteasca, intelegere si iertare. Mintea, ratiune, logica si rigoarea stiintifica va dori sa domine sentimentul, insa putem din timp sa ne impunem un nou etalon, un nou mod de lucru. Asadar, sa luam ziua de 24 decembrie ca pe un experiment si vom putea, putin cate putin, sa invatam sa ne controlam sentimentele.
25 decembrie se inscrie in aceeasi gama de trasaturi astrale prezentate mai sus aducand relatiilor, in plus, prin conjunctie Mercur–Junon, mai multa intelegere si mai mult pacifism. Acum la nivel de gandire orice relatie trebuie sa aiba un suport legal, sa fie sustinuta de un act, de un document, de un titlul de recunoastere. Explicatiile, argumentele au nevoie de dovezi concrete pentru a fi sustinute. Cu un asa marcaj pe semnul Capricornului, cu Mercur si Venus la gradul 20, guvernat de Luna, se poate spune ca in fiecare familie va exista un element care va lipsi si care va intrista, indiferent ca este vorba despre o stare de spirit sau un element concret, de o persoana sau chiar grupul de apartenenta. Craciun de anul acesta este unul marcat de lipsuri, de un element decisiv ce va fi absent si intreaga preocupare de peste zi va fi aceea de a umple un gol. Cel ce va fi sincer cu sine va putea identifica elementul lipsa si va putea sa se preocupe de o alta stare, mai aproape de concret, aceea de a accepta situatia asa cum este ea. Luna in Sagetator, implicatiile Capricornului prin Mercur planeta mediatoare in opozitia Saturn-Uranus, aduce un bilant trist notiunii de criza, chiar si in familiile unde nu se pune problema unei astfel de situatii. Pluteste in aer o nemultumire, o revolta, pe care nu o putem expune fata de cei prezenti. Tensiunea interioara va contrasta mult cu zambetele largi ale celor care vor dori, cu orice pret, sa petreaca pentru un motiv care nu mai exista, asa de dragul unor amintiri. Din nefericire amintirile acum sunt nostalgice si nu ofera prilej de bucurie, iar cadrul general, este unul menit sa evoce mai curand teatrul ieftin, prefacatoria, superficialitate, snobismul, decat o atmosfera autentica de sarbatori.

Termenul de “Sarbatori fericite” poate fi, in 25 decembrie 2008, o fina ironie.

6 thoughts on “21-25 decembrie

 1. catalina sirbu spune:

  citesc si nu imi vine sa cred. nu inteleg foarte bine limbajul acesta specializat. ce inteleg este ca tot ce mi s-a intamplat in ultimele zile are resorturi mai inalte decat mine. inteleg ca acest craciun va fi unul marcat de lipsuri. pentru mine nu e primul craciun greu. doar ca acum imi lipseste omul pe care il iubesc si despre care credeam ca ma iubeste. si inteleg ca trebuie sa ma concentrez pe altceva, pe ceva ce poate umple golul ramas in urma lui…
  domule coser, am nevoie de ajutorul dumneavoastra. cum pot face sa il primesc daca este posibil?
  mi se intampla lucruri care ma pun la grele incercari si ma bantuie ganduri rele. am nevoie de un punct de sprijin pentru ca viata mea sa se opreasca din rostogolirea catre prapastie. am un copil care are nevoie de mine. doresc sa ii ofer o viata mai buna decat ceea ce am trait pana acum.

 2. Catalina, eu nu ofer consultatii, daca asta ai dorit sa stii. Iti pot spune ca aspectul complicat al vietii tale ar putea sta, mai mult decat crezi, in puterea deciziei tale. Ceea ce ai ajuns sa vezi ca fiind predestinare este de fapt un lant complet de cauze si efecte ce isi are radacinile in modul tau de a gandi, in felul cum actionezi. Am ridicat o tema orara pentru a intelege mai bine contextul la care te-ai referit si am inteles ca tensiunile afective sunt un resort esential al faptelor tale. O Luna in Scorpion pe aceasta tema ne indica nu numai tensiunea teribil de mare, maniile pe care l-ai acumulat, resentimentele si nevoia de a reusi pentru a-ti razbuna trecutul dureros, dar si o acuta necesitate de a ierta pentru a te echilibra. Acum durerile sunt pe corpul emotional, cat de curand, daca nu le ierti pentru a accepta de la viata exact ceea ce are sa-ti ofere ele se vor muta pe corpul fizic si acolo va trebui sa te intalnesti cu adevarate provocari ale vieti. Ceea ce este minunat este ca exact in aceasta nesiguranta, intuitia ta functioneaza foarte bine. Acum cand nesiguranta si incertitudinea sunt mijloace de a-ti argumenta traiul de pana acum, devii brusc un om inspirat care primeste solutia, dar nu vrea sa tina cont de ea. Asculta-ti sufletul, asculta-ti vocea interioara! Fa asa cum iti spune, pentru ca si din punct de vedere astrologic mesajul acestei voci este unul teribil de bun. Asculta-te, nu-ti dicta ceea ce trebuie sa simti sau sa intelegi, ci pur si simplu asculta. Cand vei simplifica viata la bucuriile mici care iti sunt atat de la indemana atunci vei descoperi cat de inspirata esti si cat de clar si puternic poti gandi. Daca vei infrunta avertismentul astral si vei lupta impotriva ta gandindu-te ca indulgenta fata de sine este un element invizibil celorlalti, vei ramane in incertitudine, adica pe drumul care te duce de la dureri sufletesti la dureri fizice, de la epuizare afectiva, la cea fizica.

 3. catalina sirbu spune:

  multumesc pentru raspuns. marturisesc ca nu ma asteptam sa fie atat de prompt. problema este ca nu inteleg deloc unde este gresit modul meu de a gandi si de a actiona. nu sunt sigura daca in plecarea lui alexandru trebuie sa vad solutia. ce imi doresc cu disperare nu stiu ce este si in ce consta avertismentul astral la care sa nu ma opun. sa accept sau sa contest autoindulgenta? sa iert si sa ma iert sau sa nu mai iert nimic si sa nu ma mai iert nici pe mine? acum, in acest moment, sunt blocata. nu imi aud vocea interioara. sincer nu stiu ce am de facut. e prima data in viata mea cand simt nevoia sa ma ia cineva de mana si sa ma scoata din hatis. inteleg ca nu oferiti consultatii. cum pot face sa imi citeasca si mie cineva deslusit si pe limba mea de nespecialist stelele sub care m-am nascut? simt acut nevoia sa inteleg de ce a fost viata mea asa. ce anume am gresit. cum sa procedez de acum inainte. ma tem ca o sa traiesc in suferinta si de acum inainte. deja sunt tot mai bolnava si mai apatica. sunt prea tanara ca sa renunt acum. numai ca nu mai stiu cum sa gandesc si cum sa actionez de acum inainte. multumesc pentru rabdarea cu care ati citit comentariile mele pe care le banuiesc amestecate, asa cum imi sunt acum si gandurile si sentimentele.
  noapte buna.

 4. Armonie spune:

  Catalina, doar asculta… asculta glasul copilului tau, asculta ciripitul pasarilor, asculta zumzetul multimii si cantecul colindelor. Asculta-ti inima care iti bate-n piept si lasa-te impresurata de caldura soarelui. Fii una cu tot ceea ce exista, ca si cand acum te-ai nascut. Si lasa durerea sa treaca ca si cand nu ar fi fost. In tot si in toate exista un nou inceput. Armonie si Lumina!

 5. Laura spune:

  Universul este mental…..Astrele dau doar mesaje,noi suntem cei care hotaram calea de urmat prin liber arbitru…..Doar noi detinem cheia ”temnitei” pe care tot noi ne-am construit-o…………..

 6. Da, perfect adevarat numai ca a crede, ca om, cu tarie, ca poti acum sa faci asta, fara sa iti antrenezi mentalul pe care l-ai educat ani la rand ca trupul este adevarata fiinta, adevarata referinta si a te astepta sa si poti face asta este ca si cum te astepti sa poti ridica o haltera de 200 kg de la prima intrarea intr-o sala de culturism.
  Chiar si pentru mers ne trebuie exercitiu… cand ne intrupam reinvatam totul si apoi descoperim ca putem face.
  Este perfect adevarat ce spui tu, doar ca ne lipseste dorinta sustinuta de a actiona, perseverenta si de aici se intelege cat de usor am ajuns sa dam viata paradoxului: „putem, dar nu putem

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.