19 – 25 noiembrie 2018

19 – 25 noiembrie 2018 este săptămâna în care educația morală va fi înlocuită, a gesturilor teribile și a angajamentului în fața unui element nou. Elementele reprezentative ale acestei săptămâni fac trimitere, în pofida a ceea ce se poate înțelege la prima vedere din această deviză, la o formă de simplitate care ne-a fost străină până acum. Așa cum bine știm, nu se poate vorbi despre anul progresului și vindecării fără invocarea simplității. Săptămâna aceasta face trimitere la educația morală pe care unii au binevoit să o înlocuiască cu definiții filozofice, cu explicații fanteziste, cu preocupări extravagante și care s-a transformat într-un fel de teribilism care nu mai este aplicat perioadei adolescentine, ci se extinde asupra tuturor vârstelor. Personajele care se vor dezechilibra cel mai mult acum sunt cele care cred că li se cuvine totul, că poziția pe care o au este pe viață, că toate cele pe care le solicită ar trebui să le și primească doar pentru că le cer. Nu au nici cel mai mic interes să-și păstreze verticalitatea morală care i-a format și valul acesta de dezordine îi va afecta și pe cei pașnici din jurul lor. Le vor înlocui cu mondenități obositoare, doar pentru că acestea sunt intens mediatizate, se discută foarte mult despre ele, sunt acceptate și de alți indivizi la fel de limitați sau răutăcioși.
Desigur, noi, pentru că studiem astrologia, nu suntem simpli consumatori ai unor previziuni astrale, știm că lucrurile acestea sunt simple reziduuri și nu pot fi văzute ca etaloane de normalitate, ci doar ca niște gesturi teribile. De aceea, suntem invitați să vedem unde duc aceste gesturi teribile pentru a nu le reproduce. Rezultatul observației – decizia de a ne implica într-un angajament nou – este un element cu adevărat valoros ce arată că gândim în perspectivă, că dorim să facem o îmbinare între vechi și nou, între ceea ce am fost în ultimele cinci luni și ceea ce dorim să fim de acum încolo, între deciziile eronate pe care le-am luat în primele șase luni ale anului și urmările pe care a trebuit să le suportam după.
Această săptămână ne aduce o temere față de pierderea unui privilegiu, pentru că propunerile care ne-au fost făcute nu au fost evaluate corect. Aici vor interveni unii aducând în discuție anumite complicații generate de o moralitate defectă care nu le aparține. Dar pierderea privilegiului nu reprezintă altceva decât că moralitatea celor despre care se discută a fost deja înlocuită, iar acum nu se mai poate face nimic. Există și o anumită latură a moralității care nu este însușită prin educație, ci doar prin șabloane și noi știm, pentru că asta am urmărit de-a lungul întregului an, adevărata educație nu se face prin șabloane.
Recomandarea pentru această săptămână este aceea de a nu ține cont de șabloane. Multe din cele care se consumă acum, că sunt unghiuri negative sau pozitive, fac apel la un asemenea instrument. Etalonul nu este rău, dar dacă urmărim să îl distribuim asupra întregului spectru al gândirii, el va deveni un obstacol. Pentru a vedea pe unde mergem nu avem nevoie să trăim într-un bec, ci să avem în mână o lanternă. Asocierea corectă a unui etalon cu o speranță, cu o intenție poate duce spre un progres absolut fabulos.

Tensiuni. Întârziere provocată de propria neatenție. Un mesaj bun este transformat într-un mesaj rău. Se modifică o popularitate. Fermitate. Previziune. Resentimente. Nevoie de progres. Avem tot ce ne trebuie, dar nu vedem lucrul acesta. Nostalgii.

Luna se află acum în plin tranzit prin zodia Berbec și ne avertizează că întârzierile nu sunt chiar atât de plăcute, dar ar putea fi, pe alocuri, utile. Vorbim aici despre o contradicție pe care omul obișnuit nu o poate cuprinde cu informațiile pe care le deține și de aceea face trimitere la ceea ce a citit cândva, la ceea ce i-a povestit un om mult mai informat, la ceea ce i se recomandă în momentul de față. Ceilalți, care sunt bine pregătiți, vor avea nevoie de un moment de interiorizare. Dacă relația proastă dintre Lună și Saturn ne avertizează că anumite cunoștințe pe care le avem nu sunt tocmai corecte, că poate, condiția morală pe care ne-am însușit-o nu este cea mai adecvată, în privința relației Luna-Mercur, cea care se adresează cu precădere oamenilor educați, lucrurile nu sunt atât de simple. Vorbim, așadar, despre un episod teribil de îndoială, de suspiciune, cel care ar putea să pună serios în dificultate dezvoltarea personală. Dacă în spațiul acestei zile nu ar fi existat această relație proastă a Lunii cu Saturn, astre care fac parte dintr-un cuplu cel care ne oferă accesul la realitate, nu s-ar fi pus problema ca lucrurile rele să fie atât de clare și orice formă de anticipare să vină doar prin intermediul lor. Am fi avut anumite nostalgii, am fi considerat că anumite obstacole sociale trebuie lăsate să-și facă programul și că lucrurile bune pe care ni le dorim le vom obține, chiar dacă mai târziu. Am fi rămas cu o anumită frustrare, însă n-ar fi existat acest element de argumentare, de conștientizare, nu am fi vorbit de nostalgii neînțelese confirmate de dramele prezente.
Va fi avantajat de ecuația astrală a momentului omul ferm, atent, care nu-și pierde vremea cu popularitatea sau care nu urmărește să convingă pe nimeni de nimic. Această persoană nu își va folosi toleranța pentru a atrage atenția, ci pentru că simte nevoia să protejeze ceva. Într-un mod surprinzător pentru mulți, trecerea Lunii pe zodia Berbec ne oferă acest moment de protecție, însă el va fi văzut doar în cazul oamenilor care nu pot coborî mai jos de moralitatea bună a celor care i-au format, a părinților, a fraților, a prietenilor.
Prin urmare, 19 noiembrie ne oferă un moment de întârziere care ne poate scoate dintr-o încurcătură. Faptul că suntem capabili să vedem această încurcătură este un mare avantaj. Tensiunea momentului ne arată că lucrul cel mai important este progresul și dacă, urmărindu-l, nu obținem nimic atunci ar trebui să îl abandonăm. Cel care abandonează pe 19 noiembrie un demers public, unul care, pe vremuri, promitea mari realizări, va alege să trăiască toată această săptămână în nostalgie. Nu că nostalgia ar fi o problemă, ci pentru că în momentul de față ea este abordată pentru a pedepsi, pentru a arăta că suntem capabili de gesturi mari și, prin nostalgie, în situația în care toți ceilalți sunt foarte raționali, reușim până la un punct doar să captăm atenția, iar cel prins în capcană cu greu va realiza că este victima unei iluzii.
Elementul cel mai bun și mai frumos al acestei zile vine din descoperirea puterii de a accepta că avem alături tot ceea ce ne trebuie. A ne dori mai mult înseamnă a da viață unor trăiri care nu ne ajută. Nu avem nevoie de mai mult pentru a anticipa, ci doar să folosim atenția pe care o deținem deja.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu ne propune să înlocuim ceva doar pentru că ne-am plictisit. Dacă vom considera că această înlocuire este necesară o vom folosi împotriva propriei moralități, ceea ce înseamnă că ne pregătim un sfârșit de an destul de neplăcut.

Se face apel la resurse noi. Conflictul de acum este complet nou. Personajele care participă la conflict sunt vechi. Dușmănii. Urâțeniile trec peste exemplele de bune practici. Ghinionul ne izolează. Separare. Discuții aprinse. Eșecuri determinate de dereglări nervoase.

Cu această zi se încheie cea de a doua decadă a lunii noiembrie și mai avem puțin până când să se termine și luna noiembrie. Am văzut că în acest interval a făcut apel la memoria personală, la una colectivă, dar nu pentru a ne pedepsi, ci pentru a ne face conștienți de faptul că reușita este foarte aproape și că progresul nu poate fi atins oricum, ci îndeplinind anumite condiții. Ecuația astrală a zilei de 20 noiembrie ne arată ultima condiție pe care am putea să o îndeplinim pentru a ne ține departe de conflictele mai vechi și de a nu deveni mai duri decât am fost cu dușmanii cei vechi, de a reînvia conflictele care ar trebui să rămână stinse. 20 noiembrie ne aduce un moment de conștientizare la care nu ajungem decât cu efort. Dacă asteroidul Chiron nu ar fi fost acum în deplasare retrogradă nu am fi vorbit despre soluții găsite împotriva urâțeniei, despre lucrurile frumoase pe care le înțelegem și le punem în aplicare cu o mare dificultate, ci doar despre alte șabloane, mai permisive decât celelalte, pe care le-am fi dus mai departe ca pe niște blazoane.
Cel mai bun lucru pe care am putea să-l facem în această zi este să nu regretăm. Dacă regretăm ne întoarcem la ghinioane mai vechi, la întâmplări neobișnuite care s-au soldat altfel decât ne-am dorit, pe care nu le-am putut controla niciodată și de pe urma cărora nu ne-am ales cu nimic bun. Careul Marte-Jupiter scoate în evidență acest compromis care ne-a determinat în trecut să facem apel la gesturi teribile. Soluția momentului nu vine prin reiterarea acestui compromis, ci prin protejarea educației morale pe care am dezvoltat-o de atunci și până acum. Unii vor gândi că speranța justifică anumite gesturi categorice pe care ar putea să le facă acum față de cei pe care îi acuză, dar duritatea întotdeauna duce la reacții dure și numai un om pregătit pentru luptă își poate permite să facă așa ceva. Altfel, cel fără resurse care se arată nemulțumit nu va face decât să își risipească și mai mult din puținul pe care îl are. Nu este suficient să fii revoltat pentru a fi și pregătit de luptă. Dacă în această zi Chiron nu ar fi fost retrograd nu s-ar fi pus problema unei asemenea confruntări, ci problemele mai vechi ne-ar fi învățat tot ceea ce am fi avut nevoie. Așa, unii chiar au nevoie de reiterarea trecutului, iar lucrul acesta va fi făcut, așa cum am spus mai sus, pe cheltuiala lor.
Prin urmare, 20 noiembrie este o zi încărcată de tensiune care ne arată unde ne poate duce o dușmănie mai veche, fără a fi obligatoriu ca acestea să fie remediată. Omul inferior, limitat și ranchiunos, le aduce pe acestea din trecut pentru că va simți că momentul de față îi oferă mai multe privilegii, îi dă mai multă putere, îi încurajează sau îi avantajează mai mult. În realitate, tentația aceasta de a lupta este expresia unei urâțenii sufletești. Când stai singur cu gândurile tale și acestea se aprind foarte tare ar trebui să te aștepți ca focul creat să-ți ardă casa. Dacă ești într-un spațiu deschis, focul ar putea să atragă atenția hoinarilor că în locul acela există cineva și se vor îndrepta spre el. Într-o zonă înghețată, unde nimeni nu se așteaptă să existe un foc, a aprinde o făclie reprezintă un semn de cunoaștere. În felul acesta, simplificăm ori prezentăm în cuvinte mai simple, fără a pierde înțelesul, mesajul sintetic ce vine din această combinație teribilă între un aspect rău care ne motivează să fim buni și un aspect bun care ne demotivează și ne transformă în ființe pasive.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu raporta totul la ceea ce ni se pare negativ. A vedea doar lucrurile negative ține doar de un mod de a gândi, nu de realitatea în sine. Faptul că la o întâmplare repetată există reacții diferite arată că până la urmă totul trebuie judecat, adică după cum interpretăm episodul respectiv, nu pe baza a ceea ce considerând că el reprezintă. Ceea ce reprezintă constituie doar o parte a soluției.

Se evită o decădere. Planul social este interesant. Pierderile financiare sunt discutate intens. O problemă personală nu este înțeleasă de comunitate. Avem nevoie de certitudini. Facem greșeli. Adevărul este pus la colț. Minciună exprimată cu eleganță. Incoerență. Înscenări ciudate. Cercetări sterile. Cristalizarea unor demersuri pe rezultate minime. Avem nevoie de mai mult.

În această zi Mercur va definitiva relația bună cu Luna neagră pe care o formează de ceva vreme și lucrul acesta se întâmplă când Luna se va afla deja pe zodia Taur. Momentul acesta ne dăm multă încredere, dar ne și atrage din nou către o zonă a regretului. De altfel, întreaga decadă, care debutează cu acest aspect, ne arată că regretele sunt un fel de duș rece care ne ajută să ne trezim la realitate, să renunțăm la poveștile frumoase, să fim puternici, atenți și responsabil cu oamenii pe care îi avem în jur. Din nou, oamenii simpli vor putea să facă lucrul acesta, în special în a doua parte a zilei, când soarele se va afla pe ultimul grad al zodiei Scorpion. Abia acum am conștientizat mai clar natura inferioară a dorinței de putere, a ambiției de a domina, de a controla, de a impune, abia acum vedem cât de mare este forța care a fost ascunsă. În egală măsură, pentru că din Scorpion ne vine ceva straniu, adică acea atitudine de care se folosește un om ascuns pentru a da celor din jur roluri fără ca aceștia să știe, putem spera că binele poate triumfa. Dacă în primele două zile ale săptămânii oamenii simpli care au urmărit să-și protejeze educația morală, să nu o înlocuiască cu o una de carton, conjuncturală, sau cu una la modă, au un mesaj de spus, atunci aceștia se vor transforma în veritabili formatori de opinie și, indiferent în ce zodie sunt născuți, adică nu neapărat în Scorpion, se vor putea folosi de aceste prerogative pentru a obține și mai multă putere. Aceasta este, așa cum pare, o teribilă încercare pentru aceste ființe plăpânde, iar dacă experiența puterii le este complet străină, ajungând acolo doar pentru că au dorit, în simplitatea lor, să protejeze o moralitate, ar trebui să se aștepte la un episod ciudat, la un moment de respingere, care să vină chiar din partea celor cu care făceau o echipă teribilă pe vremea când se pierdeau în anonimat, când nu erau atinși de faimă, de celebritate.
21 noiembrie este și ziua când Luna trece prin careul la Axa Dragonului și, implicit, prin conjuncția cu Uranus. Ne trezim de dimineață cu mintea plină de gânduri, iar acestea sunt, în mare parte, încărcate de grija față de stabilitatea zilei de mâine. Pentru că și ultimul aspect al momentului este dat de careul Lună-Luna neagră, nu putem spera că lucrurile se rezolvă de la sine. Nu ne putem impune acum să simțim într-un anumit fel fără a ne expune pericolului iluziei. Acest raport negativ dintre Lună și Luna neagră arată că presiunea astrală a momentului pe cristalizare, pe luciditate, pe acceptarea situației, de fapt, este una prea mare pentru mintea celui aflat acum într-o perioadă de formare.
Prin urmare, 21 noiembrie poate fi o zi de incoerență, un moment în care oamenii simplii să se trateze unii pe alții pentru că valul îi duce către alte nivele și din cauza acestor noi identități nu se mai recunosc unii pe alții. Tocmai pentru că sunt oameni simpli sau comuni nu știu că aceste noi identități sunt iluzorii, unele dintre ele false care se vor stinge cu finalul acestei săptămâni. Asta înseamnă că avem nevoie de multă luciditate, de atenție pentru a evita această decădere în negație. Astfel, ne protejăm și de refuzul unor sentimente, dar îi și ajutăm pe cei cu care am interacționat până acum să ne vadă și altfel, să observe că putem fi și altfel. Diversitatea pe care o arătăm acum face parte dintr-un proces evolutiv care va continua în 2019 cu noi etape. Este adevărat, etapele anului următor vor fi puțin mai delicate decât cele pe care le-am parcurs acum, însă vor avea o mai mare claritate. Nu este întâmplător dacă unii se vor gândi încă de pe acum la ceea ce va însemna anul 2019. Desigur, nu ne ocupă de lucrul acesta acum pentru că este deja prea devreme, dar gândul trimis în zona aceea va avea înțeles, la un moment dat, în primul trimestru al anului următor. Ceea ce se întâmplă acum trebuie să ne protejeze de bogăția minciunii, de importanța ei, de argumentele care ar putea să ne vicieze latura morală a vieții.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu considera că noul plan de valori are nevoie de noi certitudini. Oamenii puternici și lucizi pot descoperim esența oricând, oriunde, în orice situație.

Se discută despre demnitate. Aparențele sunt înșelătoare. Revoltă împotriva unui element care nu s-a putut ridica la nivelul promisiunilor. Blocare. Se caută performanța. Dramele stau în calea reușitei sociale. Ne debarasăm de ceea ce ne frânează. Opiniile ferme zdruncină. Reacții ciudate. Hotărâre rapidă. Asocieri pentru o perioadă scurtă.

În noaptea de miercuri spre joi Soarele se va afla într-o dispunere foarte bună cu Axa Dragonului, cea care încă trece pe gradele finale ale zodiilor Rac și, respectiv, Capricorn. Aproape de mijlocul zilei va părăsi zodia Scorpion și va intra pe Săgetător pregătindu-se pentru împlinirea fazei de Lună plină, cea care va atinge momentul de maximum în dimineața zilei următoare. Momentul de față ne aduce în fața unor probleme de atitudine care ne îndeamnă să vorbim prea mult. La fel ca și în ziua anterioară vom vorbi despre moralitate doar pentru a căuta diverse argumente în a le înlocui. Unii vor dori să înlocuiască persoanele morale care până acum le-au dat sfaturi, i-au protejat, i-au ghidat prin opinii, prin sugestie chiar dacă nu recunosc lucrul acesta. Cei care se vor lăsa în voia acestor impulsuri vor simți că dramele nu sunt simple opinii neacceptate de comunitate, ci forme de dezechilibru ale ființei care nu vor putea fi tolerate în următoarele patru săptămâni așa cum au fost tolerate în ultimele patru săptămâni.
Astfel, în momentul de față se impune adoptarea unei atitudini ferme care să producă efecte concrete abia în ziua următoare, pe Luna plină, adică după ce Luna va ieși din zodia Taur, iar oamenii nu vor mai fi atât de calculați, de prudenți, ci vor accepta că unele lucruri se obțin și simplu, fără griji, fără teama restructurării. De aici înțelegem că mijlocul săptămânii accentuează această grijă că orice schimbare produce o fragmentare într-un domeniu, într-un sector, într-o prietenie. De aceea, unii nu vor dori să se detașeze, să se debaraseze de la ceea ce îi ține pe loc pentru că în momentul de față vor considera că locul rămas liber nu poate fi umplut cu nimic din ceea ce știu, simt, trăiesc sau au.
Trecerea Soarelui pe zodia Săgetător este pentru mulți un episod bun. Din nefericire, doar începutul acestui tranzit aduce această undă de speranță, surprinzându-ne prin noutate, pentru că retrogradarea lui Mercur de pe această zodie ne va trezi la realitate chiar în următoarea zi, pe 23 noiembrie, când vom observa că intențiile mai vechi se fructifică imediat, că oamenii care s-au bucurat de curând alături de noi nu au făcut-o pentru că ne sunt prieteni, ci pentru că au avut și ei nevoie de un episod fericit pe care și l-au permis, fără să conteze cu cine. Soarele pe Săgetător scoate la lumină multe din cele care au fost ascunse în ultimele săptămâni, fie ca urmare a unei suprasaturații, fie pentru a menține o imagine. Există acum o încredere că argumentul trece înaintea puterii încât puțin vor fi aceia care vor lăsa lucrurile ascunse departe de privirile celorlalți. Dacă au convingerea că știu totul despre acea problemă, că pot susține, că pot argumenta în mod sigur o vor arunca pe spațiul public și, în felul acesta, se va declanșa un fel de vânătoare de vrăjitoare. Momentul acesta este unul foarte delicat și tocmai de aceea un om lucid și profund va depune tot efortul necesar pentru a lăsa lucrurile acestea ascunse până ce Luna plină va trece.
Prin urmare, mijlocul săptămânii ne arată că dramele personale au rădăcini mult mai adânci și doar acestea sunt acum vinovate de anumite gesturi teribile pe care unii ar putea să le facă pentru a demonstra că au mai multă putere sau că pe ei nu-i interesează puterea care i-a ajutat sau definit în ultimele patru săptămâni. Această atitudine este un semn de aroganță care sfidează explicațiile tocmai pentru că este lipsit de emoție și de aceea poate crea în următoarele patru săptămâni multe probleme. Putem spera că în seara acestei zile vom avea un anumit confort și, cum spune poetul, la lumina lumânării, să ne vină ideile cele bune, să primim acea inspirație menită să ne tempereze impulsurile care ne fac rău sau atitudinile care dau mai multă putere adversarilor. Ieșirea din această schemă înseamnă pentru mulți o explozie urmată de un moment de blocare. Este adevărat, episodul acesta ar putea să fie reprezentativ pentru cei care urmăresc fenomenul social și doresc să învețe de acolo mai multe despre complexitatea vieții și pentru a nu repeta ceea ce nu trebuie repetat. Astfel, ceea ce observăm acum, ceea ce devine acum clar nu va putea fi uitat până la finalul acestui an.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne gândi acum că speranța nu este o evadare din realitate, ci o putere creatoare. Omul responsabil, înzestrat cu o tărie morală aparte, va reuși să schimbe lumea cu speranțele sale. Cel iresponsabil doar o va tulbura.

Putere. Preferăm poziția a doua. Teamă de eșec. Prea multe discuții despre reușitele anterioare ar trebui să țină locul celor de acum. Visăm frumos. Lecție despre cunoaștere. Demolăm o convingere. Opinia de grup nu este neapărat și adevărată. Administrare greșită a unui patrimoniu. Vechile planuri de viață sunt oprite. Devenire dureroasă. Complicații legate de independență. Ne închipuim că suntem mai puternici. Capriciu dezgustător.

Abia acum, pe Luna plină, reușim să înțelegem mai bine ultima parte a devizei săptămânii, cea care face trimitere la un angajament în fața unui element nou. Balanța valorilor este acum destul de delicată, pentru că vorbim de o Lună plină pe o axă a informațiilor, a comunicării, a cunoașterii. Acolo se află și Jupiter, dar și Mercur încă în deplasare retrogradă. Acest echilibru al valorilor nu este așa cum ne-am fi dorit pentru că, în această ecuație, principiul personal, Mercur, ne arată că trăim o perioadă de îndoială și lucrul acesta ne duce spre gesturi categorice, unele dintre ele catalogate de comunitate altfel decât ne-am așteptat. Principiul social, Jupiter, este și el sensibil afectat, prin careul cu Marte din Pești, deci de o ambiție care merge în altă direcție și care nu poate fi împlinită prin metode cerute de situație. Singura soluție este să deschidem o nouă ușă, să fim permisivi în fața unor noi substanțe, să fim deschiși către nou, să promitem ceea ce elementul nou așteaptă să i se promită.
Pentru mulți, zona aceasta a promisiunilor este una destul de încărcată și se va transforma, în timp, în urma multiplelor analize pe marginea deciziilor de acum, într-o veritabilă lecție de cunoaștere. Unii vor ajunge la concluzia că momentul de față a fost un vis frumos și că nimic nu se poate schimba peste noapte. În mare parte, așa este, dar dacă până acum, prin elementele vechi, am dovedit suficientă putere sau determinare, să nu ne pierdem speranța doar pentru că elementele noi reușesc să ne pună în dificultate mai ușor decât o fac, de regulă, cele vechi. Vom ajunge, la un moment dat, să le integrăm și pe acestea. Angajamentele în fața unui element nou nu trebuie să fie semne de slăbiciune, ci doar de încredere, pași în față sau dovezi ale faptului că oricât de dificile sunt anumite episoade, viața în ansamblu este un sistem care găsește în permanență forțele care o reglează, care o reechilibrează. Datoria noastră este să căutăm și să respectăm semnele drumului bun. Luna are în dimineața acestei zile o relație destul de bună cu Axa Dragonului și avem toate ideile necesare pentru a realiza acest salt, doar să fim atenți și să nu ne lăsăm antrenați în ambiții mai vechi pentru că ele au, în raport cu necesitățile prezente, o altă direcție. În asta constă, de fapt, și echilibrul delicat al momentului. Totuși, maturitatea veche nu înseamnă și ambiții mai vechi, orgolii mai vechi pe care să le aducem cu forța în prezent și să le utilizăm că modele de putere, ci înseamnă a fi senin în fața unor complicații, a nu decide la primul impuls, a avea răbdare chiar și atunci când semnele nu sunt bune sau timpul de lucru a expirat. Viața pe care o deținem este mult mai importantă și a ne proteja echilibrul și verticalitatea înseamnă mai mult decât a obține un avantaj de moment având dreptate sau fiind punctuali, prezenți, disponibili. În egală măsură, a nu îndeplini această condiție a adevărului împărtășit și recunoscut, a punctualității, a prezenței sau a disponibilității nu este un semn de nesiguranță sau de lipsa de respect. Cadrul major, ansamblul contextului și corelațiile dintre perioade ne spun că raportul mic-mare (cel care în ezoterismul creștin este prezent prin termenii “cer” și ”pământ”) ne invită să trezim puterea celui „mic” pe măsura și în mod echivalent puterii celui „mare” (“Precum în cer așa și pe pământ”). Principiul raportării, prin această corelație directă între “mic” și „mare”, se găsește peste tot în natură, el fiind chiar o expresie matematică a forțelor care coexistă, dar care pot fi și independente. În cuvinte mai simple, este vorba despre o minune a vieții care ne face diferiți și asemănători, deopotrivă. Vor fi oameni buni care vor rămâne în această zonă și vor fi judecați astfel. Și aceasta este o dovadă de maturitate. Lor li se va cere să aștepte momentul în care acele ceasornicelor judecătorilor să se alinieze cu acele ceasornicelor lor, adică atunci când principiul raportării poate produce efecte vizibile și pentru cei doi protagoniști. Atunci când ora exactă va suna pentru toți la fel, răbdarea își va împlini rostul.
Prin urmare, 23 noiembrie este o veritabilă zi de putere, dar nu a puterii vechi sau a puterii noi, ci a elementului care le îmbină pe cele două. Omul simplu va fi acum interesat de cum anume ar putea substitui achizițiile mai vechi cu cele ale prezentului, forțele pe care le-a construit până acum cu beneficiile pe care le vede în viitor și și le-ar dori. 23 noiembrie este un moment perfect pentru a face o astfel de îmbinare și pentru a uita de reacțiile ciudate pe care le-am avut de-a lungul acestei săptămâni sau în săptămânile anterioare, nu doar pentru a ierta toată această furtună a momentului, ci și pentru a avea mai multă energie în a administra corect propriului patrimoniu. Administrare corectă a propriului patrimoniu de acum înseamnă a aprecia această educație morală, înseamnă a fi atenți să nu devenim rigizi ori prea siguri pe ceea ce deținem pentru a fi mereu înconjurați de un aer proaspăt și printre toate aceste valori acumulate care ne bucură și ne definesc să se strecoare și puțină speranță. Viața fără speranțe este ca o haină fără parfum.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu ne permite nici măcar un gând care să ne ducă spre boală, conflict sau tensiune. Tot ceea ce până acum a purtat o astfel de haină a purității, a moralității poate fi înnobilat printr-un parfum nou.

Se discută despre o tulburare. Pacea sufletească depinde mult de o asociere. Avem nevoie de imaginație. Ceea ce este greșit devine și convingător. Intuiția este activă. Se discută despre dificultăți inițiale. Înțelesul greșit deformează intențiile adevărate.

Câteva întâmplări ale acestei zile ne vor rămâne puternic fixate în conștiința individuală ca niște direcții asupra cărora nu vom mai putea interveni în luna următoare deși decembrie va fi mult mai permisivă cu mesajele pe care dorim să le transmitem în această zi, fie că sunt bune, fie că sunt rele. Luna se află acum în plin tranzit prin zodia Gemeni și va avea de împlinit în dimineața acestei zile două unghiuri, un trigon cu Luna neagră și un careu cu Neptun. Neptun va fi astăzi static pe zodia Pești pentru că în noaptea de sâmbătă spre duminică își va reveni la mersul direct. Pentru mulți, episodul acesta va fi unul tulburător când vor înțelege că unele lucruri sunt pe final, se încheie, fie într-un mod bun, prin faptul că au depășit o perioadă de aproximativ cinci luni de complicații, de durere sau de boală, fie într-un mod delicat prin faptul că această trezire la realitate înseamnă întoarcerea la mari drame ale începutului de an .
Există și o altă categorie, oamenii care vor avea pe 24 noiembrie o intuiție specială și care îi va ajuta să nu deformeze realitatea, să nu complice relațiile doar pentru că la momentul acestea sunt mai nemulțumiți decât alții, să nu le facă celorlalți viața mai grea decât este doar pentru că, din afară, problemele celorlalți sunt mult mai ușor de văzut și de analizat. Multe din cele care ne trec acum prin minte s-au consumat ca întâmplări concrete în prima parte a anului, fie la începutul primăverii, fie pe sfârșitul lunii mai. Doar ceea ce s-a întâmplat atunci îi face pe unii să deformeze în mod intenționat realitatea sau să o interpreteze după bunul plac.
Elementul cel mai bun al acestei zile vine din faptul că reușim să oprim, inițial, ca stare sufletească, apoi, ca acțiune, o frustrare. Această frustrare, pe moment, pentru că ni se pare o simplă nemulțumire, este considerată perfect justificată. Începând cu săptămâna următoare ea le arătă oamenilor că direcția spre care se orientează nu este cea corectă. Cel mai greu lucru pe care îl vom face în această zi este să ne gândim la cât de importantă este pacea sufletească. Pentru unii, această pace sufletească va fi doar expresia unei imaginații scăpată de sub control.
Prin urmare, 24 noiembrie este o zi a înțelegerii propriilor reacții. Cei care vor dori să se izoleze, vor avea la baza intențiilor lor gânduri de răzbunare pe care nu au reușit în ultimele cinci luni să le pun în aplicare. Cei care sunt foarte intuitivi, deschiși, sensibili și care se bucură acum că intră în contact cu un nou înțeles al lucrurilor vor fi tentați să creadă că aceasta este o nouă formă de putere. Nu, aceasta nu este o nouă formă de putere, ci doar o nouă deschidere. Această deschidere apare doar pentru că a existat în structura personală o moralitate protejată de educație. Cel care a fost educat să fie consecvent deciziilor sale, respectuos, să nu fure, nici cu mintea, nici cu sentimentul și nici cu trupul, va deveni pe 24 noiembrie un om apreciat de ceilalți, valoros pentru comunitate, dar și un personaj plăcut până și pentru el însuși. Astfel, chiar de acum, înainte ca Neptun să-și revină la mersul direct pe zodia Pești, omul care a împlinit o mare parte din condițiile impuse de ecuațiile astrale parcurs în ultimele cinci luni, va fi, în sfârșit, mulțumit cu sine.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a avea timp să discutăm cu noi înșine, cu cei pe care îi întâlnim, cu oamenii care ne solicită. Pe 24 noiembrie discuția cu noi înșine nu este un dialog interior epuizant, ci pur și simplu o muzică aparte care își permite să se joace cu propriile sunete reflectate de o structură nouă, cea pe care nu am ajuns încă să o cunoaștem.

Sensibilitate. Nivelul intelectual este apreciat doar de cunoscuți. Dificultățile majore nu mai distrug personalitatea. Suntem capabili să luăm decizii bune. Distrugerile celorlalți nu ne sensibilizează. Adaptare. Dovedim un mare simț al proprietății. Plăcerea de a lucra într-un mediu curat. Depășim un mare obstacol, dar refuzăm să-l vedem așa.

În noaptea de sâmbătă spre duminică Neptun își va reveni la mersul direct, deplasare pe care o are de pe 19 iunie. Astfel, conștientizăm că în tot acest interval au existat anumite dificultăți majore, nu doar de înțelegere, cât mai ales de adaptare, de toleranță, de acceptare a unui individ într-un grup. Deja în momentul de față nu se mai pune problema dacă acest individ ar trebui să facă parte din acel grup, se pune problema dacă nevoia sa, argumentată în modul în care a făcut-o în ultima perioadă, ar trebui luată în considerare. Cel care nu va lua în considerare această nevoie, cel care va respinge argumentul, arată că, de fapt, este un personaj care abuzează acum la fel cum a abuzat și în ultimele cinci luni. Faptele acestor personaje ar trebui să scoată în evidență, printr-o sinteză a ceea ce au făcut de curând, au protejat la omul comun, la cel slab din preajmă, la cel pe care l-a consiliat, o formă de invidie care va fi vizibilă puțin mai târziu, după ce luna noiembrie se va încheia.
Revenirea lui Neptun la mersul direct pe zodia Pești este un semn foarte bun pentru grupurile care au reușit să supraviețuiască unor forțe de destructurare, care au reușit să facă față unui episod de disoluție. De asemenea, este și un moment foarte important prin care puterea unui lider crește, nu neapărat prin suportul grupului, cât prin ceea ce face el pe zona publică, prin discursul său, prin mesajele pe care le transmite, prin randamentul adaptat condițiilor exterioare. Ecuația astrală a acestei zile ne vorbește și despre o nouă administrare a unui patrimoniu, dar care ar putea să nu sensibilizeze pe cine trebuie (știm să ne practicăm foarte bine meseria, dar nu avem față de cine, avem produsele cele mai bune pe care suntem dispuși să le punem la dispoziția celorlalți, dar nu există interes din partea nimănui).
Revenirea lui Neptun la mersul direct are și o componentă negativă. Ea înseamnă întoarcerea la plăceri mai vechi, cele care, pe vremuri, prin interacțiune sau pentru că erau respectate anumite reguli morale, puteau fi considerate și elemente de sensibilitate. Acum sunt simple plăceri și orice întoarcere către această zonă este un fel de compromis care ne va opri sau ne va deconspira. Nu este un lucru bun faptul că ultimul aspect al acestei zile este opoziția Lună-Saturn. Am început această săptămână cu careul Lună-Saturn și o încheiem cu opoziția Lună-Saturn. Faptul că săptămâna se încheie cu o nouă lecție de atenție, de disciplină, nu poate fi un lucru bun decât pentru cel care deja a obținut anumite rezultate în tot acest interval și aprofundează moralitatea, responsabilitatea, deschiderea către nou.
Prin urmare, sfârșitul săptămânii ne vorbește despre marile dificultăți ale acestei perioade, dar și despre marile complicații pe care le-am parcurs de pe 19 iunie încoace, adică în perioada retrogradării lui Neptun. Am vorbit de multe ori despre mesajul retrogradării planetei Neptun și de fiecare dată am insistat asupra faptului că informațiile furnizate de această poziție astrală sunt cu mult mai valoroase decât cele care vin din retrogradarea lui Saturn, planetă care sperie pe toată lumea. Pentru că vorbim de tranzit, nu de elemente care sunt regăsite pe ultima natală, schema aceasta evolutivă, progresistă, scoate în evidență cu precădere anumite lucruri care nu au fost rezolvate în prima parte a anului și mai puțin amprente ale destinului. În momentul de față omul responsabil va fi suficient de conștient să înțeleagă că dacă de la începutul anului și până spre finalul celei de-a doua decade a lunii iunie ar fi făcut ceea ce trebuie atunci nu s-ar fi pus problema complicațiilor parcurse din 19 iunie și până acum, adică în cele aproximativ cinci luni când Neptun a fost în retrogradare.
Ceilalți, care nu se încadrează în această zonă a acuzațiilor sau a pedepsei, vor simți revenirea lui Neptun la mersul direct ca pe o depășire a unui obstacol, ca pe o detensionare socială. În mare parte, acest obstacol este doar unul imaginar, doar unul legat de convingerile personale la care apelează de fiecare dată când interacționează cu oamenii pe care dorește să-i ajute.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu gândi că lucrurile simple se împlinesc simplu sau lucrurile complicate se împlinesc într-un mod complicat. Suntem deja într-o altă etapă, suntem deja într-un alt sector astral și avem nevoie, prin ceea ce decidem acum, să ne pregătim pentru ecuația astrală a anului următor. Absența prejudecăților, condiția impusă acestui an, trebuie respectată și acum. Nu contează că amintirea a ceea ce s-a consumat în ultimele cinci luni este dureroasă. Contează ceea ce vom trăi de acum încolo.

8 thoughts on “19 – 25 noiembrie 2018

 1. Cristina spune:

  F interesanta si binevenita analiza, intr un moment destul de..deconcertant (cel putin pt mine care, intr un simplism diletant, aveam impresia ca intrarea lui Jupiter in Sag. se va resimti cumva asa.. miraculos.. Mare greseala :)) ). Multe pasaje excelente care sper sa fie interpretate in cheie corecta. Multumim, Gheorghita!

  1. Există multe observații superficiale care induc în eroare. La fel s-a întâmplat și în 2006-2007. Mulți anunțau o perioadă de progres, de bunăstare până și-au dat seama că o fi poziția aceasta a lui Jupiter bună, dar ce te faci cu opoziția Saturn-Neptun care a fost activă (cu câteva mici excepții datorită diferențelor de mers retrograd versus direct) din iulie 2006 până în august 2007, iar în primele luni ale lui 2007 a fost și mediată de Jupiter. Jupiter a avut putere, dar mulți au folosit-o pentru un fals progres, pentru o falsă faimă.
   Dar avem motive de speranță. Poziția de acum are părțile ei bune.

   1. Cristina spune:

    Doamne ajuta!
    Imi dau seama, desigur, ca sunt si parti bune. Totusi, Jupiter in Sagetator ramane…Jupiter in Sagetator! 🙂
    Atata ca eu aveam impresia naiva ca asa, de indata ce va trece granita Scorpionului, se va intampla un ‘nu stiu ce’ miraculos si spectaculos care va da o prima si destabilizatoare lovitura de gratie minciunii si injustitiei, pe oriunde ar bantui ele. Ceea ce, evident, e cam simplist… 🙂

    1. Nu, nu este simplist, doar că nu este acum. Va avea și el momentul lui în domiciliu așa cum se întâmplă cu celelalte planetele care trec prin propriul domiciliu, indiferent cât de grea este perioada.

     1. Cristina spune:

      Yess! 🙂

 2. Negru Elena Larisa spune:

  Buna Gheorghiță.este pt.prima data ca îți scriu și te urmăresc din 2012 aproape zilnic și am foarte mare încredere în tine.am văzut foarte mult la tv. că se vorbește foarte mult sa te concentrezi cu Sinele Superior.Tu crezi in Sinele Superior? Mulțumesc pentru tot ceea ce faci și pentru că exiști.

  1. Sinele Superior, nu Cel Suprem, cu care adesea este confundat, este cea mai adâncă identitate pe care o deținem înainte de a ne dizolva ca Ego, ca identități distincte. Noi sunt părți, fragmente, mădulare ale aceluia Corp Unic de Lumină răspândite peste tot în Creație. A fi individualitate nu înseamnă a fi anulat, deci nu în afara statutului real. De aceea, cautarea Adevărului ne duce întotdeauna pe calea cea bună și ne oferă, din abundență, sentimentul a ceea ce suntem cu adevărat, că facem parte din ceva grandios, că suntem fragmente ale unei entități cu mult superioară a ceea ce înțelegem sau cuprindem acum, ca fragmente, că ar însemna.
   Totuși, Sinele Superior este doar ceea ce ne smulge din întuneric, nu finalitatea, este lumânarea pe care o purtăm cu noi în furtună, nu acea făclie care aprinde toate lumânările. Cei care înțeleg însemnătatea acestui Sine Superior sunt capabili să arate, prin cee ce fac și sunt, că oamenii sunt ființe unice, nu o masă amormă de ființe leneșe și obsedate de confort. Când meditează, se roagă, își îndreaptă atenția spre interior, nu o fac niciodată din corp, ci din spirit, nu iau niciodată ca reper ceva din ceea ce le-ar da corpul, ci au deschisă spre Sinele Suprem o poartă mult mai mare prin carear încăpea, spre a ajunge mai departe, toți cei dragi lui. Când Iisus a spus „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine” (Ioan 14:6) a personificat perfect această poartă. Făcând o comparație între ce suntem și putem face acum și ce a fost și a putut face Iisus înțelegem și cât de deparet sunte, și cât de sever este acest drum, dar și că iluzia obositoare a acestei lumi ne-a poluat până si această nevoie de Reîntoarcere. Cercetarea spirituală este, din această perspectivă, complet diferită de obsesiile libidinoase ale celor care spun că se ocupă de dezvoltare personală, dar, în realitate, sunt doar fariseii din trecut ascunși acum mult mai bine de teoriile ezoterismului modern. Fără verticalitate, fără etică, fără sacrificii, fără a te dezveli de tine, cel cu care te-ai obișnuit, nu poți vedea că viața este mai mult decât această colivie, fie ea și confortabile sau…sfințită cu apă de la un anume guru!

 3. Negru Elena Larisa spune:

  Mulțumesc din suflet.ca și până acum cuvintele tale au fost și îmi sunt de mare ajutor dintotdeauna.Iti mulțumesc încă o dată pentru că exiști.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.