18 – 24 iulie 2011

Luni, 18 iulie
Trigonul pe care Mercur îl împlineşte azi cu Capul Dragonului, când Luna încă se mai afla în Vărsător, ne pune la încercare puterea de decizie şi discernământul. Această direcţie va fi activă întreaga zi, chiar dacă Luna, după trecerea ei în Peşti, va încerca să ne întoarcă de la cele ce ni le-am propus în această zi, de la cele pe care suntem dispuşi să le soluţionăm. Prin cele două conjuncţii (cu Neptun şi Chiron) şi cele două sextile (cu Pluton şi Jupiter) tendinţa Lunii de a ne întoarce spre ceea ce nu am soluţionat în trecut, de a experimenta ceea ce s-a întâmplat anterior, pentru a repara sau pentru a tempera tensiunile se poate deduce din retrogradarea celor trei planete, din cele patru cu care împlineşte azi aspecte la grad perfect.
Azi ne întoarcem la locul faptelor trecute, însă nu printr-un sentiment de nostalgie, şi ne lăsăm învăluiţi de gândul că poate nu este deloc întâmplător că suntem duşi de destin pe cărări de munte, pe drumuri misterioase sau în locuri aglomerate. Senzaţia că există un rost o menire în ceea ce săvârşim azi ne face să fim de acord cu multe din cele ce vin spre noi, să acceptăm mai uşor disconfortul unei relaţii încordate, complicaţiile unor conjuncturi sociale periculoase prin amploarea evenimentelor pe care le predispun oameni şi vom considera că locurile ne încarcă emoţional, însă nu cu senzaţii şi percepţii noi, ci ne îndeamnă să le retrăim pe cele vechi până în momentul în care vom avea impresia că am găsit soluţia.
Pe acest fond, evenimentele pe care cele două conjuncţii şi două sextile le predispun, vin să ne confirme un mod de percepere şi de înţelegere a vieţii. Suntem scoşi în stradă, suntem invitaţi în locuri unde nu am mai fost de mult, simţim nevoia de a ne relua activităţi mai vechi, ne lăsăm antrenaţi în evenimente pe care să nu le putem controla şi care, în final, ne aduc satisfacţia că ne-am implicat emoţional într-un joc de scenă, aşa cum nu am mai făcut-o de mult timp.
Pe acest fond al determinării, impus de evenimente ce nu s-au finalizat sau pe care aşa le considerăm, trigonul lui Mercur cu Capul Dragonului ne aduce o inspiraţie selectivă, o înţelegere limitată a evenimentelor, o formă de reticenţă în faţa acestora, ca o consecinţă a rememorării întâmplărilor anterioare, ca un efect al evenimentelor care ne-au pus la încercare voinţa în săptămânile anterioare.
Având neşansa să împlinească acest trigon când fundalul impus de unghiurile pe care le împlineşte Luna ne duce spre trecut, relaţia de trigon Mercur-Capul Dragonului, devine o relaţie de sextil Mercur-Coada Dragonului, ca şi cum sunt inversate sensurile, ca şi cum mersul înapoi reprezintă o formă de deplasare înainte, fără a avea vreo problemă cu faptul că, de exemplu, trebuie să ne schimbăm/ajustăm dezideratul. În felul acesta, magnetismul planetar ne duce spre evenimente trecute ca şi cum sunt întâmplări noi, ca şi cum nu am şti că le repetăm, ci doar le ajustam, le preschimbam şi le oferim straie noi sau le schimbăm locaţia. Prin conjuncturile astrale ale acestei zile pasionatul de astrologie ştie că această inversiune este mascată de justificări personale, de raţionamente care mobilizează potenţialul fiecăruia şi îl consumă pentru a soluţiona ceea ce este ţinut în tensiune din punct de vedere emoţional, ca impresie personală, ca un reziduu personal, nu ca o condiţionare majoră. Această viziune personală reprezintă de fapt un mod concentrat de a percepe destinul, de a-i accepta impulsurile ca fiind decisive. Cel care se desprinde de această atracţie magnetică aduce la lumină o relaţie specială pe care o are cu destinul său. Nu este deloc puţin lucru să laşi deoparte plăcerea, ticul nervos, ambiţia, tabietul, durerea, neliniştea sau pasiunea, pentru a privi în faţă chiar dacă lumină este prea puternică sau vântul care bate din această direcţie nu ne permite o prea bună vizibilitate. Un element misterios căruia nu i se poate pune cauza pe o conjunctură specifică acestei zile, ci pe o combinaţie de factori astrali pe care persoana i-a înţeles, asimilat şi optimizat anterior, se va interpune printre evenimente, conducând la conjuncturi complexe, de mare fineţe în care condiţionările să alterneze cu evenimentele produse prin voinţă personală.
Toate acestea le vom afla însă abia spre seară, când Luna şi Jupiter se întâlnesc într-un sextil şi când pasiunile, nervozitatea, tensiunea trec într-un registru al raţiunii şi echilibrului mental. Concomitent cu acestea simţim că puterea de decizie este mult mai uşor controlată însă tot ceea ce vom face acum va fi realizat doar la nivel mental. Pentru situaţiile conflictuale, a simula la nivel mental o conversaţie implică o pregătire prealabilă, dar şi o economie de timp, consumabile, însă pentru celelalte tipuri de situaţii, dialogul interior acum ne duce la consum, la epuizare prin plăceri paradisiace, prin bucurii ireale, prin senzaţii care nu pot fi susţinute de realitate sau speranţe pe care viitorul le va înghiţi în negura sa adâncă.
Toate aceste situaţii vor duce negreşit în următoarele două zile spre decepţii, indiferent de puterea de înţelegere, nivelul de conştiinţă sau libertatea interioară. Aşadar, cel mai bine şi mai corect, pentru ca toate acestea să ne ajute nu să ne complice existenţa, ar fi să lăsăm ochiul să observe totul, să lăsăm sentimentul să zburde liber prin curte şi să ne hrănim sufletul cu o atitudine pozitivă de înţelegere şi acceptare. Să avem curajul de a ne învinge teama că acceptând imperfecţiunea trecutului, efectul coroziv al evenimentelor neclare sau nefinalizate va fi mai puţin dureros. Ne putem ajuta atitudinea prin rememorarea faptului că totul în această viaţă este experienţă, nu ctitoriei. Ceea ce are nevoie de creator îl va avea pe Dumnezeu în spate, noi nu suntem decât nişte studenţi silitori sau leneşi care îşi notează sau se plictisesc în faţa unui edificiu complex, de o mare virtute existenţiale sau o imensă sensibilitate artistică.
Prin urmare, începem săptămâna cu sentimentul că ne întoarcem asupra evenimentelor viitoare cu aceleaşi obiceiuri, cu aceeaşi determinare şi cu aceleaşi arme pentru a merge înainte, pentru a ne depăşi condiţia, pentru a păşi într-o nouă dimensiune sau pentru a ne elibera de probleme. Acest paradox este o formă de protecţie pe care o dezvoltăm pentru a ne proteja de durere.
Azi ne vom vedea în postura de judecători sau de judecaţi şi sentimentele care ne cuprind prin amploarea şi dinamismul lor ne lasă impresia că tot ceea ce trăim azi este real, că nu este o plăsmuire a minţii, ci chiar rezolvăm probleme. În realitate, nu evenimentul în sine este important, ci înţelegerea lui, mecanismul mental care l-a atras şi l-am menţinut viu. Evenimentul în sine este un reziduu care se consumă imediat, dar nu substanţa în sine, nu materialul în sine.
Pentru că omul nu este prin definiţie negativ şi orice pas făcut pentru evoluţia şi rafinarea sa este contorizat prin simţurile sale fizice sau subtile, prin modul cum percepe ceea ce este deja creat, şi dacă vor face parte dintre cei care au luat în serios avertismentele anterioare şi au căutat lumina spiritului, a înţelegerii sau curajului, atunci când mânia şi dezordinea îi cuprinde vor reuşi să se descurce foarte bine. Aceştia vor înţelege că tot ceea ce sunt îndemnaţi să facă azi însemna o întoarcere la vechile obiceiuri şi evenimente şi înţeleg că pericolul nu constă în a risipi un timp preţios, ci în a ne prinde şi mai mult în capcana în care am căzut în trecut, atunci când acele evenimente s-au consumat, riscând să dezvoltăm aceleaşi reacţii şi în loc să risipim reziduurile care ne-au rămas de atunci, să creăm altele.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne apropia de adevăr, chiar dacă doare sau sperie.

Marţi, 19 iulie
Trigonul pe care Luna îl împlineşte azi cu Venus şi apoi careul cu Marte face din 19 iulie o zi de reglare a complicaţiilor relaţionale de orice tip. Pentru că întreaga zi se desfăşoară între sextilul Luna-Jupiter împlinit în seara zilei anterioare şi trigonul Luna-Venus, evenimentele, fie că se desfăşoară într-un cadru oficial, unul social, fie că se consuma în intimitate, au un fundal pozitiv. Azi oamenii vorbesc frumos, cât de corect pot şi îşi caută compania pentru a face un schimb pozitiv, pentru a se delecta într-un mod plăcut, constructiv.
Pe acest tip de raporturi astrale, modul cum se transferă energia de la un individ la altul ne face să acordăm mai multă importanţă vestimentaţiei, conversaţiei, rafinamentului, dulcegăriilor, adică acelor elemente care predomină în tipul de comportament sau în temperamentul feminin. La acelaşi nivel se situează tendinţa de a asimila, de a acumula, de a economisi, de a pune deoparte bani albi pentru zile negre, de a experimenta un gen de trăire sau un anumit tip de eveniment pe care să nu-l uităm mult timp şi care să constituie o pată de culoare în gama de evenimente ale anului 2011.
Totuşi, ziua nu poate fi perfectă. Careul Luna-Marte se joacă de-a alegerea, de-a tensiunea, de-a clarificarea. Cuvintele sunt folosite rapid şi din cauza asta pe drum se mai pierd sensuri, înţelesurile frazelor sau rostul anumitor intervenţii va fi puţin mai superficial decât este cazul sau decât o cere situaţia şi tocmai de aceea este uşor să provoci pe cineva acolo unde presiunea este prea mare, unde stresul de zi cu zi se situează la un nivel ridicat. Astfel, spre seară pot izbucni divergenţe de opinie, multe dintre ele între femei şi bărbaţi, între tineri şi cei aflaţi la o vârstă înaintată, între doi oameni ce au avut până în acum unul faţă de celalalt o simpatie pe raporturile de muncă, o bună colegialitate, amiciţie.
Prin urmare, 19 iulie ne lasă într-o aşteptare plăcută evenimentele pe care ne-am tot grăbit ieri să le finalizăm. Azi prindem din zbor câteva ore libere, puţin timp pentru a citi, pentru o plimbare, pentru a da iama prin magazine, pentru a ne rezerva puţin mai mult timp pentru meditaţie, pentru a îngriji florile din apartament sau pur şi simplu pentru a privi îndelung peisajul din jur. Din fericire, o bună parte din zi avem şi companie pentru asta sau ne simţim susţinuţi ori încurajaţi să facem ceea ce ne place mai mult. Pe acest fond al încrederii sentimentele se rafinează, cuvintele sunt alese cu grijă, inspiraţia curge şi totul pare să meargă foarte bine.
Spre seară, oamenii devin însă uşor irascibili. Sunt uşor de provocat şi replicile le devin uşor acide, se simt obosiţi de atâtea armonie, de atâta veselie şi nu mai pot participa la frumuseţile din jur. Cei care procedează aşa nu sunt neapărat orientaţi negativ, ci devitalizaţi. Veselia, bucuria, expansiunea cere multă forţă interioară, multă vitalitate pe care oamenii nu o acumulează ca într-un imens depozit, ci o obţine în permanenţă din univers. Cei care nu reuşesc să facă acest transfer, care nu sunt familiarizaţi cu mecanismul a da = a primi, au în primul rând un dezechilibru energetic pe două chakre importante pentru acest tip de manifestare: muladhara (chakra rădăcină = pământul) şi manipura (chakra ombilicului = focul). Când energia circulă liber între cele două sfere de lumină oamenii simt că au un rost şi îşi caută preocupări care să le ofere sentimentul de ctitor. A nu face nimic, a nu simţi nevoia să schimbi înfăţişarea unui eveniment sau să clădeşti unul înseamnă că cele două sfere nu generează lumină, ci consumă. Primul indiciu al dizarmoniei este densitatea în gândire, mişcare, în reacţii emoţionale, chiar în reacţii fizice.
Diferenţa între a fi luminos prin cele două sfere şi a ne risipi timpul în densitate este ca diferenţa între a te bucura de mirosul unui parfum, de armonie designului unei încăperi, de realizările copiilor sau de a spune „Ei, e frumos, dar numai atât?”, „Ei, e bine, dar e cam puţin!”, „Ei, e corect, dar asta nu înseamnă că poţi şi mâine la fel!”.
Avem ocazia azi să vedem clar diferenţa între a simţi că eşti viu, puternic, pozitiv şi a trăi într-o densitate afectivă generatoare de pesimism, apatie, indiferenţă, aroganţă, tupeu sau iresponsabilitate.

Miercuri, 20 iulie
20 iulie este o zi de responsabilizare. Multe din cele pe care le-am făcut ieri, fie ca direcţii, fie ca evenimente ce s-au împlinit în mod direct, se vor răzbuna azi şi ne vom tulbura liniştea cu sarcini suplimentare, cu operaţii în plus, cu invitaţii la întâlniri obositoare, cu solicitări peste limita puterii personale. Asta se întâmplă ori de câte ori Luna trece prin careul cu Axa Dragonului, însă azi, în plus, Luna are de înfruntat, în a doua parte a zilei, şi opoziţia cu Junon.
Pe ultimul segment al zodiei Peşti, Luna ne aduce sentimente apăsătoare. Visul pe care l-am trăiţi ieri se spulberă într-o clipă, asta chiar din timpul nopţii, pentru cei care preferă să lucreze noaptea, să-şi petreacă tipul prin cluburi sau care din vari motive nu au reuşit să se adâncească în vise în preajma miezului nopţii.
Primul efect al schimbării de vibraţie este neîncrederea. Brusc aceeaşi cana nu ne mai place, chipul colegului de serviciu azi arată altfel, hainele vecinilor, ale trecătorilor sunt dintr-odată ridicole, iar limbajul ne agasează prin lipsa de rafinament ori vulgaritate. Toate acestea apar pe fondul unor întâmplări pozitive, care nu sunt programate azi şi care ne cad ca din cer. Cei sensibili, care nu au urechile călite de întâlniri regulate cu subcultura de cartier, vor considera că dau azi numai peste proşti, piţipoance, şarlatani, hoţi sau oameni plictisitori care ies la colţ de stradă pentru a-şi mai tempera din plictiseală.
Riscul de a rupe o relaţie importantă, de a ne amplifica tensiunea profesională, de a ne complica un schimb de experienţă, în special pentru cei care sunt obligaţi să lucreze la distanţă faţă de domiciliu, în altă localitate sau în delegaţie, face din 20 iulie o zi abundentă la capitolul evenimente, dar searbădă că trăire sufletească.
Trecerea Lunii în Berbec, spre seară, ne aduce mai mult curaj. Putem vorbi mai uşor despre ceea ce ni s-a întâmplat peste zi, despre ceea ce nu ne place să facem, despre oamenii pe care i-am întâlniţi şi, fără să ne dăm seama, ne strivim şi ultima boare de linişte pe care ne-am conservat-o de-a lungul zilei.
Este însă imposibil, după o tensiune în crescendo, după ce ghinioane penibile ce ne vin prin oameni, nu prin întâmplări obiective, ne strică bucuria şi ne duce într-un registru al tensiunii care ne goleşte de vitalitate, să nu profităm de oportunitatea de a ne descărca toată tensiunea.
Cei care fac sport, care preferă mişcarea, care îndrăgesc activitatea fizică, indiferent că o fac în mod organizat, în cluburi sau pur şi simplu dintr-o nevoie organică, au o seară energică, dispusă să le ofere un surplus de energie reziduală pe care nu vor şti să o folosească. Acest paradox, tensiunea psihică = devitalizare versus Lună în Berbec în aplicaţia conjuncţiei cu Uranus = surplus de energie, îi face pe aceştia să se implice în exerciţii complicate, să împingă limita rezistenţei mult mai departe decât era ea situată şi, prin asta, vor greşi foarte mult. Efortul fizic, impulsul de a ridica, de a suplimenta sarcina, de a face mai mult azi pentru că nu se ştie mâine ce va fi considerat drept o grea povară pentru corp. Suplimentul de vitalitate pe care îl primim din conjuncţia Lună-Uranus este ca un energizant care îl ajută numai pe cel care dispune de rezervele necesare.
Prin urmare, 20 iulie este o zi intensă, cu evenimente complicate, multe dintre ele noi, speciale, chiar bune, valoroase, însă apăsătoare prin poluarea afectivă pe care va trebui să o suportăm. Acest val al predispoziţiilor îi va afecta şi pe cei care caută liniştea şi confortul în educaţie, muncă cinstită, dar şi pe cei care parazitează societatea şi îi oferă acesteia acel colorit aparte pentru care ajungem să iubim atât de mult mănăstirile, cabanele izolate de la munte sau întinderile pustii unde, aşa cum copilul agramat al societăţii de consum spune, „mâna omului nu a pus niciodată piciorul”.
Atunci când ne lăsăm antrenaţi de sarcinile profesionale, de responsabilităţile de familie, de ambiţiile personale pe care nu reuşim să le rezolvăm simplu, ne cuprinde o imensă revoltă pentru că nu vom dispune de forţa necesară să le finalizăm azi, nu vom putea să le ducem la final şi pentru că mulţi dintre cunoscuţi îşi cer dreptul de a li se respecta statutul şi ne vor implica cu insistenţă în proiectele lor. În realitate, nimic din ceea ce este personal nu se poate soluţiona rapid azi, pentru că nu ştim cum să face asta. Faptul că aceste interferenţe ne distrag atenţia de la preocuparea aleasă este doar o diversiunea a destinului, doar un capriciu al naturii de a râde de progeniturile ei, de a se distra pe seama celor care, spre exemplu, oamenii de litere sau intelectuali de mare profunzime artistică, tipăresc broşuri ale căror conţinuturi, jumătate sunt cu titlul, cuprinsul şi mulţumirile, iar cealaltă jumătate cu erata, se laudă cu contribuţiile pe care le aduc la dezvoltarea limbii, literaturii sau ştiinţei.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne reaminti că este nevoie de măsură în toate. Dacă nu reuşim să ne finalizăm proiectele suntem singurii vinovaţi, pentru că dacă am dispune de o karmă potrivită pentru un asemenea succes el ar veni de la sine, ca prin magie, fără să se interpună vreun obstacol.
Efortul peste limita rezistenţei probată în timp este azi periculos.

Joi, 21 iulie
Trecerea lunii prin conjuncţia cu Uranus implică şi atingerea momentului de opoziţie cu Saturn şi implicit pe cel de careu cu Pluton. De asemenea, pentru că Lilith se află în preajma lui Uranus, fără a mai realiza o conjuncţie, în periplul său rapid prin Berbec, Luna o va întâlni, împlinind o conjuncţie spre finalul zilei, la ora 22:35.
Aşa după cum se poate observa, toate conjuncturile astrale la care participă Luna azi se centrează în jurul careului în T pe semne cardinale, un element reprezentativ al acestui an. În felul acesta, ceea ce trezeşte Luna acum, ceea ce vine spre noi pentru soluţionare are repercusiuni majore asupra întregului spectru al activităţilor din acestui an.
Când Luna şi Uranus sunt în conjuncţie oamenii se simt mai puternici, mai liberi, plini de vitalitate şi dispuşi să reziste la efort. Viaţa este privită ca o joacă, indiferent că ea implică moralitate, responsabilitate sau o defulare a frustrărilor şi tocmai de aceea impulsul este acela de a schimba continuu regulile, de a ajusta programul, de a impune noi parametri, noi etaloane pentru a avea certitudinea că evenimentele se desfăşoară la voinţa, prin scheme proprii de gândire, nu sub impulsul unor factori exteriori.
Raportul de careu între Lună şi Pluton, pe acest fond al nevoii de control, al obsesivei tendinţe de a rupe ritmul, schemele cunoscute, de a sfida regulile pentru a ne oferi confort, atinge sectoare delicate ale vieţii. Atât în ceea ce privesc sentimentele, cât şi în cel al evenimentelor, relaţia de careu cu Pluton se va centra pe lupta împotriva tensiunii, pe necesitatea corectării unui traseu, a ajutării unui demers prin ieşiri temperamentale, intervenţii în forţă sau întâlnirea unor conjuncturi total necunoscute care, prin amploare sau complexitate, nu pot fi soluţionate imediat.
Cu acest bagaj şi pe aceste îndemnuri astrale delicate, opoziţia Lunii cu Saturn centrează toate impulsurile personale în jurul ideii de revoltă, de deparazitare, de izolare a vieţii pentru menţinerea ei în formă în care se află acum. Totul merge pe linia experienţelor traumatizante, reducând întregul context la tendinţa de a ne separa de sursele suferinţei şi în acelaşi timp acordarea acestora a unei atenţii speciale. Aceste tandem ne oferă garanţia validării unor procese mentale, a unor abilităţi, ne convinge că putem să fim detaşaţi, înţelepţi, apţi pentru a practica o meserie, duri în a ne impune o idee sau un concept, convingători în faţa consiliului familiei, hotărâţi că dispunem de o forţă specială pentru a modifica vibraţia zonei în care acţionăm, că avem o misiune, un rost şi că respectarea sa implică şi confruntarea cu sentimente confuze, tensiuni nerezolvate sau chiar cu gelozie, invidie, deposedare ori abandonul.
Toate acestea ar fi putut relativ simplu să sperie pe orice pasionat de astrologie atunci când se apleacă asupra aspectelor, însă conjuncţia Luna-Litlih care încheie ziua, chiar dacă se împlineşte în aplicaţia conjuncţie lui Marte cu Coada Dragonului, repartizată zilei de mâine, ne împărtăşeşte un secret, ne dezvăluie o informaţie referitoare la sursa întâmplărilor, la rostul lor, menirea suferinţei. Aproape de momentul exploziei finale, aproape de punctul maxim al descinderii care ar rupe un mecanism sau ne-ar separa de propriul ideal, cel real, de altfel, atunci când tensiunea sau îndoială atinge punctul maxim, printr-o inspiraţie specială azi avem viziunea întregului context, înţelegem, suntem mult mai conştienţi de ceea ce se întâmplă şi totul va părea ca un moment de stop de care putem profita pentru a decide corect şi spre binele propriu.
În realitate, această schemă se manifestă aşa pentru că în toată tensiunea pe care o simţim, în intensitatea cu care ne răscolim trecutul, traumele, în neputinţa cu care ne amintim ceea ce ne face şi mai neajutoraţi, deschiderii pe care Luna neagră ni le oferă, momentul de înţelegere sublimă, iluminarea căii, vine spre noi tot cu intenţia de a ne amplifica starea de durere, suferinţă în general pe ideea de a vedea ceea ce s-a pierdut, ceea ce am fi câştigat dacă am fi procedat altfel, cine sunt cei pe care îi respingem, care este calitatea morală a celui care intervine pozitiv, care este binele şi care este răul în toată această ecuaţie.
Momentul este aşa cum ne spun astrele, dureros, însă nu va fi prea greu să ne fixăm atenţia pe informaţie, pe calitatea ei să rezervăm reacţiile emoţionale pentru o altă predispoziţie, pentru un alt timp.
Prin urmare, 21 iulie este o zi mult prea complicată pentru ca predispoziţiile ei să se menţină doar în spaţiul său. Momentul de tensiune care începe de dimineaţă, în preajma orei 6:45, când Luna trece prin careul cu Pluton, ne aduce un disconfort, o formă de revoltă ce va fi privită ca o deviere de la calea liniştii rece, impusă, de la soluţii pe care să le aplicăm împotriva propriului deziderat, doar pentru că aşa vrea şeful, comunitatea, naţiunea, doar pentru că aşa ne dictează conştiinţa educată că avem un rost în această viaţă, o misiune, cu care azi sunt în total dezacord.
Această formă de revoltă, în loc să ne ducă spre interior, pentru a identifica sursa acestor nemulţumiri, ea se va împrieteni cu toate confirmările negative care ne vin din opoziţia Luna-Saturn, legate de confortul afectiv şi material, de stabilitatea relaţiilor, siguranţa locului de muncă, sinceritatea în cuplu pe care, de la începutul anului încoace, le tot experimentam.
Seara zilei ne va impresiona prin identificarea problemei, prin înţelegerea întregului context şi este important să depunem un efort pentru a ne hrăni cu informaţia aceasta, pentru a beneficia de virtuţile terapeutice ale înţelegerii şi pentru a lăsa trecutul cu toate experienţele sale în voia propriilor reguli. Înţelegem cum se risipesc minute importante prin preocupări sterile, cum am greşit alegând relaţiile păguboase în locul celor care ne oferea un schimb subtil aparte, cum am învinuit persoana care ne atrăgea în materie, în rutină, şi nu am înţeles că propria karma îi spune agresorului când să lovească şi unde.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a depune efort azi nu pentru a hrăni dramele trecutului, de a alimenta conflictele prezentului, ci de a înţelege care este elementul personal care trebuie corectat pentru a elibera demonul, care sunt gândurile pe care să le preferăm şi în ce tipuri de activităţi să le folosim. Toate acestea se vor face azi cu mare greutate, ca într-un vis în care personajul principal vrea să alerge şi nu poate, vrea să deschidă o uşă, dar nu are puterea necesară, vrea să spună cu voce tare ceea ce gândeşte, dar nu dispune de limbajul necesar.

Vineri, 22 iulie
Conjuncţia lui Marte cu Coada Dragonului ne aduce aceeaşi obsesivă întâlnire cu trecutul, însă de această dată într-un mod constructiv, mult mai blând, cu mai multe beneficii, dar şi cu riscul de a strica mai mult, de vreme ce ne înconjoară şi puţin noroc, nu doar tristeţea sau durerea.
Când Marte trece prin punctul de sancţiune, prin Coada Dragonului, oamenii se simt îndreptăţiţi să-şi reproşeze unii altora insuccesele, să invoce o culpă pe care nu o au şi să se adâncească în dezamăgiri pe care apoi să şi le justifice prin evenimente sociale. Această justificare, această interpretare negativă adusă acum evenimentelor, chiar dacă atunci când s-au produs ele au fost privite altfel, ne face să ne depărtăm de bine, cu toate că el pluteşte în jur, să facem fapte bune, dar să le finalizăm prost, să le justificăm printr-un motiv tendenţios ori mai puţin echitabil pentru cei implicaţi.
Într-o altă accepţiune, momentul când Marte trece peste Coada Dragonului este şi momentul când oamenii îşi amintesc despre ipostazele trecutului când au pornit în cruciade, când au luptat împotriva unui inamic, pe care nu au reuşit să-l învingă, când îşi amintesc de toate dorinţele şi speranţele care ne-au consumat zile, săptămâni sau chiar ani de-a rândul. Asta implică şi o reglare de conturi, poate chiar într-un mod agresiv, cu schimburi agresive de replici şi nu este exclusă nici violenţa fizică, atât de mult promovată şi încurajată de societatea modernă.
Nu întâmplător azi ne vom aminti de război, de confruntări, de agresiuni, de dispute pierdute, de victorii câştigate cu prea mult efort sau de ipostazele când existenţa nu avea un alt rost decât cel al supravieţuitorului sau învinsului. Pentru că prea puţini îşi rezolvă problema cu trecutul, cei mai mulţi dintre noi îl ascund, această dimensiune a agresivităţii este azi neplăcută şi ne va oferi momente de disperare pe care să le rememorăm ca şi cum le-am trăi în realitate.
Pentru că Luna din Berbec mediază opoziţia celor două extreme ale Axei Dragonului, iar Marte se află într-unul dintre ele, sextilul Luna-Marte aduce noţiunea de curaj, îndrăzneală, explicaţie, justificare, rezistenţă la efort sau în condiţii grele, remodelarea unei decizii acolo unde viteza de reacţie şi robusteţea să susţină demersurile în care ne implicăm. Totuşi, chiar dacă avem azi de trecut prin trigonul Lunii cu Capul Dragonului, nu există loc pentru armistiţii, pentru înţelegeri, pentru rezolvări, pentru că atacul trebuie declanşat, forţa fizică, acţiunea mecanică trebuie să-şi urmeze cursul până în punctul în care este necesară o decizie. În acest moment hotărârea va fi una într-un total dezacord cu ceea ce se întâmplă acum, dar în armonie cu trecutul, ca şi cum dintr-odată nu am dori să rezolvăm ceea ce se consuma acum, ci ceea ce ne amintim că s-a întâmplat şi ne vom mulţumi cu atribuirea personajelor de acum a rolurilor pe care protagoniştii trecutului le-au îndeplinit.
Este de la sine înţeles că succesul îl va comporta cel inteligent care dă dovadă de viteză de reacţie, flexibilitate, înţelegerea mecanismului evenimentelor la care a participat şi sinceritate. Nimeni nu va şti care va fi impactul acestui moment de pasivitate sau al celui de translatare a soluţiilor din prezent în trecut şi invers, însă se poate anticipa că impresiile celui care se află în focul evenimentelor vor fi cât se poate de proaste şi dureroase. Să nu uităm că azi, pe aceste unghiuri, Soarele este anaretic în Rac şi doza de nemulţumire este mult mai mare decât în oricare dintre ultimele zile de tranzit al Soarelui prin Rac.
Prin urmare, ultima zi de Rac (Soarele în Rac) ne aduce o formă de agresiune care, în stadiul de tentaţie, ne va convinge că nu se va depărta de statutul de agresivitate virtuală însă, după ce sentimentele se trezesc, după ce amintirile ne suprapun evenimente similare din perioade diferite sau evenimente diferite cu aceiaşi protagonişti, pierdem controlul asupra spaţiului virtual şi aducem în prezent tot ceea ce ne-a parazitat trecutul cu impresii sau mod de gândire.
Pentru cei care şi-au exersat în timp această călătorie în trecut, care sunt obişnuiţi cu rememorare evenimentelor şi recuperare energiei blocată în acele vremuri, 22 iulie oferă oportunităţi spre a înţelege mai bine care este momentul când, datorită dorinţei, senzualităţii, speranţei, agresivităţii, impulsivităţii, am fi putut pierde controlul sau am fi comportat un eşec.
Evenimentele zilei sunt deci copii ale altora din trecut, până şi oamenii, în cele mai multe din cazuri, sunt aceiaşi şi poate de aceea primul impuls este de a acţiona ca în trecut. Ar fi greşit să procedăm aşa şi tocmai de aceea azi, pentru că deasupra durerii sau efectelor negative pe care le putem produce prin rememorare sau reeditarea unui eveniment trecut, stă intenţia bună de a repara o greşeală, de a ne împăca sufletul cu ceea ce a fost, cu ceea ce s-a consumat, să ne amintim că azi, până la un punct, totul a fost virtual şi că doar prin voinţa proprie am adus aceste evenimente în planul realităţii şi, dacă în trecut vina pentru cele întâmplate o aveam în egală măsură toţi protagoniştii, azi suntem singurii vinovaţi pentru tot ceea ce răscolim.
Cei care lucrează cu energia şi sunt angrenaţi într-un proces de cercetare spirituală, ştiu că oamenii sunt consumaţi de-a lungul vieţii în tot felul de activităţi care îi depărtează de la percepţia de spirit cu care au venit în această lume, construindu-şi păreri diferite faţă de oameni, viaţă, univers, evoluţie, Dumnezeu. Chiar şi cei mai sensibili care susţin că îl caută de Dumnezeu şi săvârşesc în numele lui tot felul de lucrări, după ce părăsesc această lume se văd într-un imens gol, într-un spaţiu cosmic al libertăţii de alegere şi al puterii acumulată prin reproducerea modelului divin. Ajunşi acolo înţeleg că nu au nicio obligaţie faţă de Dumnezeu şi, prin raportare la acest model, cei ce sunt ajutaţi vor simţi aceeaşi libertate şi independenţă faţă de cel ce îi ajută. În felul acesta, relaţia cu trecutul prin determinare, obligaţie, datorie este o formă aberantă de evoluţie pe care cu toţii trebuie să o experimentăm pentru a înţelege ce fiinţe minunate am fost din start create, cât de multă libertate avem şi ce inepţii putem să adoptăm în numele perfecţiunii pe care o reprezentăm. Poate de aceea este atât de impresionant mesajul lui Gandhi „Nimic din ceea ce faci nu este important, dar este important pentru că faci”. A acţiona şi a nu te ataşă de ceea ce faci, fiind doar canalul prin care Universul lucrează este supremul gest prin care o fiinţă îşi arată dragostea faţă de creatorul său, aşa cum creatorul îşi arată dragostea faţă de creaţia sa, fiindu-i tot timpul alături şi în acelaşi timp acordându-i libertatea absolută pe care El însuşi o deţine.
La întâlnirea cu trecutul mulţi vor comporta o schimbare de viziune, se vor întrupa în personajul care au fost şi după ce acesta moare, după ce totul se consumă, după ce rezolvă, realizează că acest gen de implicare este greşit.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu uita, oricât de implicaţi vom fi azi în evenimente, că totul este o experienţă şi că noi dictăm ce este decisiv şi ce nu din ceea ce avem de înfruntat azi.

Sâmbătă, 23 iulie
Sextilul Soarelui cu Junon când acesta încă se află pe gradul anaretic din Rac şi apoi trecerea lui în Leu pentru ca la mai puţin de o oră Luna să treacă în exaltare, iar Junon, cu puţin timp înainte de miezul nopţii, să intre în Balanţă, aduce o diversitate de evenimente atât de mare încât am putea cu mâna pe inimă să spunem că 23 iulie este o zi cât un an, o zi cât o viaţă.
Într-o raport de complementaritate cu careul în T pe semne cardinale pe care maleficii îl menţin în acest an, sextilul Soarelui cu Junon ne trezeşte interesul faţă de relaţiile deficitare, faţă de acele aspecte ale relaţiilor pe care nu le putem nicicum echilibra, care au căzut sub incidenţa conflictului de interese, a eşecurilor, a ghinioanelor. Ceea ce este important pe această conjunctură vine din faptul că facem un pas spre reconciliere, spre echilibru, spre consens, facem un pas spre acest set de fapte bune pe care apoi le vom putea susţine.
Prima parte a zilei aduce complexitate evenimentelor prin decizie, prin viziunea consecinţelor, prin acea dinamică pe care ne-o dorim, dar asupra căreia nu ne putem decide să o abordăm încă. Pe sextilul Soarelui cu Junon, Luna şi Mercur se întâlnesc într-un trigon şi, prin poziţia avansată a lui Mercur în zodia Leu, prin raportul cu Luna, dar şi prin dinamica solară a relaţiilor, demersurile care ne vor conferi strălucire şi imagine socială bună, aşa cum le vedem acum, vor veni spre noi cu un mesaj de avangardă, prin intermediul tehnicii moderne sau vizând un salt evolutiv, schimbarea unui statut social, întoarcerea la destinul propriu, la o condiţie simplă, eficientă, avantajoasă.
De multe ori în analizele noastre zilnice am atins acest punct al întoarcerii la cale, al revenirii la un mod de a fi simplu şi eficient, însă până acum, în 2011, nu am avut ocazia să parcurgem o conjunctură care să ne dojenească într-un mod atât de plăcut, să ne mustre fără să ne pună în situaţia de a suferi pentru consecinţele pe care nu le mai putem remedia, de a retrăi eşecul sau eroarea de altădată pentru a nu o mai repeta.
23 iulie este pentru mulţi o zi de sărbătoare şi pentru că mulţi văd sărbătoarea ca pe o formă de defulare a frustrărilor, de eliberare a tensiunilor, ea va aduce şi conflicte, dar şi probleme ce derivă din acestea prin faptul că ne va oferi o dinamică pe care nu vom şti cum să o apreciem. Din nou revenim asupra ideii de impresie, de decizie, de proces mental, de apel la o experienţă, de întâlnire cu sine fără a se urmări o experimentare a unei suferinţe.
Este important însă să înţelegem că Junon, trecând la finalul zilei în Balanţă, face din 23 iulie o ultimă zi de teamă că obstrucţiunile sociale vor produce consecinţe iremediabile pe termen lung. De mâine încolo, când Junon va reveni în Balanţă, oamenii vor fi mai încrezători în viitorul lor, mai siguri pe câştigul de zi cu zi, mai liniştiţi cu puţinul pe care îl au. Pentru că perspectiva viitorului apropiat ne aduce la lumină necesitatea prieteniei, a colegialităţii, a înţelegerilor pe baza sentimentului nu a convenienţei, cei care au dezvoltat o relaţie agresivă şi care s-au văzut susţinuţi de astre în ultimele luni pentru a aprecia că tot ceea ce au făcut a fost corect, trăiesc un 23 iulie periculos. Ei sunt avertizaţi prin evenimente, ce nu ţin de voinţa directă a celor care iau parte la ele, că dispun de o energie reziduală care contravine intereselor de grup, că echilibrul este cel care apără o relaţie, cel care construieşte o prietenie, nu efortul încordat, lupta sau agresivitatea mai mult sau mai puţin motivată pozitiv.
Domiciliul Soarelui, ce intervine anul acesta din casa a XII-a a ingresului solar in Leu, în relaţie cu Luna culminantă ne aduce mesaje contradictorii de pe pământ străin, o formă de relaţie incompletă care, prin caracterul ei, conferă o formă de nesiguranţă ce va afecta structuri ale statului şi implică în acest demers liderii şi deciziile lor. Între ilar şi grav, anul acesta în domiciliul solar ne situăm în domeniul lui „Nu ştiu bine”, „Nu am învăţat ce trebuie”, „Nu am competenţa potrivită”, deci în zona acelor conjuncturi care reţin atenţia fără a ne oferi privilegiul de a decide pentru un progres de grup, pentru o evoluţie de stat. Este însă perioada unor lovituri de graţie pentru dinamica acelor grupuri care doresc să se ridice, asemenea lianelor, pe structuri în care acum se lovesc prin schimbare sau reorganizare, în aşa fel încât să li se ascundă inutilitatea sau caracterul periculos.
În viaţa privată semnul acestei zile, chiar dacă nu poate fi luat drept un element decisiv al anului 2011, fiindcă sunt mult mai multe rele care eclipsează binele de azi, trebuie privit ca pe o diversitate deconectantă, ca trilul unei privighetori pe care îl auzim în deplasare şi care rămâne în urmă, împreună cu frumuseţea sa, pentru a ne adânci într-un viitor care încă de la începutul anului se arăta total diferit de ceea ne aduce ziua.
Prin urmare, 23 iulie este privighetoarea anului 2011. Ceea ce ne anunţă ea îi atinge pe cei sensibili şi îi dojeneşte cu informaţii care le-au lipsit de la începutul anului până acum şi care îi lăsa într-o stare de visare din care pot extrage învăţăminte utile pentru următoarea perioadă.
Având o formă de relaţie benefică între luminarii, dar amestecând în ea şi trăsăturile negative ale soarelui anaretic în Rac din timpul nopţii până la trecerea lui în Leu la ora 7:11, binele poate lua şi forme înfricoşătoare azi prin mesaj sau prin concluziile la care se va ajunge. Totuşi, fiind prima zi de Taur (Luna în Taur) şi de asemenea prima zi de Leu (Soarele în Leu) tensiunea va veni din mândria de a nu ne menţine într-o poziţie privilegiată, de a nu mai primi respectul pe care îl primeam prin faptul că inspiram teamă, impunere sau susţinere. Dezveliţi de aceste efecte iluzorii, ne vom comporta aşa cum suntem în profunzimile sufletului, pe baza calităţilor reale, nu prin impresii susţinute prin minciuni spuse deliberat sau prin confuzii.
În absenţa confuziei mulţi dintre noi vom trăi sentimentul că teama de până acum a fost totuşi un sentiment constructiv şi se vor simţi nesiguri în faţa unui viitor nou, în faţa unor situaţii pe care nu le pot privi acum clar pentru că le sunt afectate simţurile prin scufundarea totală în substanţă pe care Junon nu mai doreşte să o susţină. Libertatea, aşa cum ne apare ea azi, nu poate fi atinsă, dar poate să ne ducă spre o nouă etapă de evoluţie şi dezvoltare, spre o nouă formă de organizare, spre un nou tip de asociere şi, prin asta, la un nou tip de abordare a relaţiilor sociale prin care o parte din viziunea pe care ne-o conferă ziua de azi să o împlinim.
Trecerea lui Junon în Balanţă înseamnă un pas înainte. Pentru unii înseamnă despărţirea de un bine ce era menţinut prin suferinţa celorlalţi, prin condiţionări ale destinelor lor ce cereau un Mic Tiran, un personaj care să le trezească motivaţia pentru a aprecia viaţa, universul şi oamenii pe care îi are în jur.
Recomandarea lui 23 iulie este recomandarea lui „Facă-se voia Ta”.

Duminică, 24 iulie
Luna şi Jupiter, ce ating azi conjuncţia la grad perfect, este singurul aspect care se împlineşte în spaţiul acestei zile, ce se produce la 18 minute de la miezul nopţii şi care va fi activ doar în prima parte a zilei, semn că spaţiul lui 24 iulie este mai puţin invadat de influxuri astrale care să ne motiveze să acţionăm într-o anumită direcţie, să ne încurajeze paşii pentru a obţine avantaje şi a ne depărta de atât de necesara linişte.
Această zi ne aduce o nouă formă de libertate ce va semăna puţin cu cea de ieri, însă va avea o componentă care va face din 24 iulie o zi unică, dar într-un mod plăcut.
Când Luna trece prin Taur valorile personale devin priorităţi pentru grupul de apartenenţă, iar destinul personal se împleteşte cu cel social pe nevăzute în aşa fel încât creaţiile se integrează în mijloacele de subzistenţă a celorlalţi, elemente prin care oamenii simt că se hrănesc, din care ne alimentăm gândurile şi pe baza cărora ne susţinem din ce în ce mai mult crezul, speranţele, idealurile. Dacă această componentă, ce ne alimentează structurile subtile şi deopotrivă voinţa, este una mai puţin cunoscută vieţii, iar dintre cei care şi-o ştiu şi o cunosc, puţini sunt cei care şi-o recunosc deschis, Luna în Taur mai intervine, prin exaltarea sa, cu un element în cadrul general al planetelor: permanenţa. Atunci când starea de permanenţă este susţinută pe obiceiuri sănătoase, pe educaţie, pe cultură, pe respect faţă de aproape ne reaminteşte de legenda regelui Midas care, lacom după acumulări materiale, i-a cerut lui Dionysos să-i îndeplinească dorinţa ca tot ceea ce atinge să se transforme în aur. Rapid a devenit victima propriilor sale intenţii, deoarece tot ceea ce atingea se transforma în aur, inclusiv mâncarea sau băutura. A devenit muritor scăldându-se în apele Pactolului şi prin asta a scăpat de această povară.
Luna în Taur îi face pe cei care sunt pe frecvenţa ei să devină ctitori de valori, dar dacă nu-şi purifică structurile de dorinţa de îmbogăţire, de acumulare sau de ambiţii penibile de a folosi valorile spiritului pentru a obţine supremaţia în materie atunci vor risca să se depărteze de alaiul lui Dionysos, să nu mai guste din extaz sau fertilitate. Să nu uităm că relaţia dintre Dionysos şi Midas scoate în evidenţă o latură misterioasă ce poate fi atribuită de asemenea Lunii în Taur: mama lui Dionysos, Semele, păcălită fiind de Hera, i-a cerut lui Zeus să i se arate în forma lui zeiască, ceea ce i-a cauzat moartea. Având această moştenire a curiozităţii sau a indiferenţei faţă de responsabilităţile majore ale vieţii (element specific lui Venus în Balanţă) îndemnul pe care îl lansează vieţii trecerea Lunii în Taur, fără sarcini de lucru, liberă să dea frâu pornirilor, dorinţelor, abundenţei de trăiri sau ambiţiilor ascunse cu mare grijă, poate produce un val de succes care să-l transforme pe cel în cauză, să-i confere o formă de belşug care în loc să-i uşureze viaţa i-o distruge prin încurajarea saţietăţii, lenii, indolenţei sau disimulării.
Se va pune deci mult accent pe această latură eficientă a satisfacţiei, a împlinirii, a nevoii de succes, ca şi cum avem nevoie de toate acestea ca de un pahar cu apă într-o zi călduroasă de vară. Momentele penibile sunt şi ele elemente de picanterie ale acestei zile şi ele vor avea menirea de a nu clarifica nimic, ci de a menţine într-un grup o stare proastă, o atitudine negativă sau de a transfera penibilul spre un alt individ, o altă grupare sau spre o altă zi din săptămâna viitoare, când sunt programate alte evenimente.
Prin urmare, ultima zi a săptămânii este o zi de inflamaţie. Ne cresc aripi, speranţele se alimentează singure şi nu este nevoie să căutăm un echivalent în realitate pentru a ne oferi privilegiul de a proiecta un viitor luminos în care propria persoană să trăiască în abundenţă şi saţietate. Erorile de gândire sunt tolerate, asimilate, absorbite sau ascunse de marea de dorinţe şi disponibilitatea pentru efortul bine plătit, cel recompensat regeşte. În felul acesta modul de gândire, corpul, întregul aparat afectiv se deformează pentru a susţine remodelarea în conformitate cu dorinţa.
În mare parte ceea ce suntem îndemnaţi să facem azi este corect şi binele obţinut este stabil, însă consecinţele obţinerii acestuia pot deveni periculoase, dacă solicitarea este o formulare ce vine doar din predispoziţia acestei zile şi nu din altele, anterioare.
Pentru cei care nesocotesc avertismentul acestei zile, consecinţele negative ale lăcomiei de azi îi vor urmări până în iunie 2012, când Jupiter va părăsi zodia Taur şi va intra în Gemeni.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.