16 – 22 mai 2011

Luni, 16 mai
Începem săptămâna cu o multitudine de aspecte pe care Venus şi Mercur le împlinesc pe rând cu Neptun şi cu o conjuncţie între aceşti doi protagonişti imediat ce trec în Taur.
Cu patru planete în zodia Taur se schimbă multe din ambiţiile săptămânilor anterioare, multe se sedimentează, devin planuri, devin strategii şi sunt văzute primele firişoare ale acţiunilor care ne vor marca în a doua parte a anului. Trecerea lui Venus în Taur ne aduce gust pentru frumos, plăcerea de a aprecia forma, culoarea, înfăţişarea, de a oferi sprijin şi susţinere, posibilitatea de a extrage o substanţă din locurile sterile, de a obţine inspiraţie într-un teren unde nimeni nu mai era în stare să vină cu ceva nou, de a înfrunta urâtul prin chipul propriul, prin corpul remodelat, prin vestimentaţie, printr-un mod propriu de a purta hainele, de a merge, de a vorbi, de a exprima gândul sau de a-l menţine într-un anumit registru al informaţiilor.
Dacă sentimentul trece de la nevoia de independenţă, la rost, menire, sarcină, de la consum pentru a găsi piatra filozofală, la înfiinţarea unei oaze într-un deşert fără ca nimeni să sufere de singurătate, trecerea lui Mercur în Taur ne pune în valoare gândirea practică şi capacitatea de adaptare prin reguli, exemple ale înaintaşilor, scheme, proceduri oferind impresia unei diplomaţii prin reducerea vitezei de reacţie, prin calm, calcul, ponderaţie.
Trecerea ambelor planete individuale în Taur şi, la puţin timp de la acest ingress, împlinirea conjuncţiei lor sub îndrumarea lui Neptun, ne duce într-o zonă a confortului, a plăcerilor cunoscute, a gândirii comode şi a folosirii acelor abilităţi şi deschideri care nu stânjenesc deloc ritmul de viaţă, nu dau bătăi de inimă şi nici nu produc dureri musculare. Tocmai din această cauză multe din trăsăturile acestei zile, din evenimentele care vin spre noi, ne vor trage spre o viaţă personale comodă şi liniştită, spre un confort casnic plăcut şi spre a ne extinde această bucurie cât mai mult şi cât mai departe de vreun spectacol social.
Ceea ce aduc unghiurile acestei zile ne oferă putere fizică, rezistenţă la efort, înclinaţia spre a acumula, mai puţin pentru a munci, de a găsi cea mai bună modalitate de a atrage într-un cadru personal valori sociale, dar fără a depune un prea mare efort, fără a ne extinde prea mult. Aceste poziţii, inclusiv sextilele cu Neptun, pe care acestea le împlinesc acum, nu conferă flexibilitate. Ar fi fost necesar acum să avem la dispoziţiei unghiuri care să ne mobilizeze, care să creeze un resort interior pentru a ne scoate din pasivitate, din visare, din acest ritm lent, însă singura disponibilă este opoziţia Lună-Marte ce s-a împlinit la puţin timp de la miezul nopţii, dacă atunci când acestea erau deja în Berbec. Aspectul nu va putea decât să tulbure noapte de duminică spre luni şi deci să ofere un motiv în plus pentru a ne justifica acest ritm lent de a lucra cu oboseala şi somnul incomplet din timpul nopţii.
Prin urmare, 16 mai ne va plasa într-un con comportamental diferit de ceea ce am avut parte până acum. În locul ambiţiei puternice vom lăsa să prindă rădăcini simţul proprietăţii, liniştea căminului, ritmul lent de lucru. În acest confort, treziţi brusc, oamenii devin tactili, sensibili la frumos, plăcuţi în conversaţie şi respectuoşi, dar posesivi atunci când vine vorba despre valorile lor, despre drepturile pe care trebuie să le primească din partea societăţii, din partea familiei. Plăcerea este însă un stimul al relaxării, dar şi o mare capcană. Plăcerea fizică, plăcerile intelectuale pot trece uşor în partea vicioasă aducând zilei o notă neplăcută, prin respingeri, refuzuri, prin neputinţa de a obţine o anumită stare de satisfacţie, prin faptul că nu aflăm ce trebuie sau ni se refuze un drept pe motivul că acum nu este timpul necesar.
Vedem astfel cum din urma unor plăceri devenite brusc nevoi sau a unor nevoi care trebuie să-şi schimbe textura din „activ” în „plăcut” mulţi pot trăi azi confuzii adânci. Motivul sirenelor, a Fetei Morgana este de asemenea un element care ţine de această combinaţie dată de conjuncţia lui Venus cu Mercur pe sextilul primit din parte visătorului Neptun.

Marţi, 17 mai
Luna plină din Taur, pentru cei care se uită superficial pe o temă, nu va avea nicio contribuţie esenţială la evenimente sociale, altele decât le are prin incitarea simţurilor, prin stimularea expansiunii energiei şi din această cauză impune o deplasare a conştiinţei spre o zonă a lipsei de control.
Luna plină (opoziţia Soare-Luna) şi opoziţia Saturn-Uranus se comportă pe cerul Lunii pline ca un foarfece ce prinde între braţele sale ascuţite patru planete esenţiale contextului actual: Jupiter din Berbec şi Venus, Mercur şi Marte din Taur. Această dispunere devine activă pentru că opoziţia Saturn-Uranus acţionează din casele II-VIII analogice poziţiilor luminariilor (Soarele din Taur analogic poziţie în casa II, Luna din Scorpion analogic poziţiei din casa VIII).
Deplasarea evenimentelor sociale nu se produce însă haotic şi nici brusc, aşa cum am fost obişnuiţi în luna anterioară prin intervenţia planetelor din Berbec, ci printr-un anunţ, sub impulsul unei motivaţii formulată din timp, chiar de săptămâna trecută când Soarele şi Capul Dragonului şi-au împlinit celebrul trigon. Mulţi probabil se întreabă de unde până unde foarfecele desenat pe cer între Luna plină şi opoziţia maleficilor Uranus-Saturn va acţiona sub impulsul trigonului Jupiter-NN. Consultând cerul momentului de Lună plină (14:09) Soarele din Taur la 26 grade şi 13 minute ridică o inconjuncţie cu Capul Dragonului la 25 grade şi patru minute Săgetător, în limita orbului de două grade permis la inconjuncţii, iar Luna în Scorpion la 26 grade şi 13 minute ridică o inconjuncţie cu Jupiter la 26 grade şi 5 minute Berbec relaţie care este susţinută de unghiul de 180 grade între luminarii şi de 121 grade între Jupiter şi Capul Dragonului, adică o nicovală atipică, o configuraţie care îşi bazează întreaga manifestare pe aspectul planetelor de la bază (trigonul Jupiter-NN) şi acţionează prin unghiurile care se întretaie (cele două inconjuncţii).
Dacă ştim că acţiunea vine prin inconjuncţii, deci orientate spre bine, dar lent, planetele care ieri au fost vedete, în special Mercur şi Venus, vor deveni principalele victime azi, principalii beneficiari ai evenimentelor sociale.
Aşa cum se poate constata, ceea ce declanşează Luna plină nu este deloc simplu şi depăşeşte cu mult cadrul vieţii personale aducând evenimente pe spaţiul public, ce provin sau sunt legate de ceva anume ce s-a întâmplat în mod repetat, din 2005 încoace. Nu putem să nu ne gândim la bani şi valori imobiliare, atât timp când Mercur şi Jupiter sunt vedete în conjunctură, dar ne putem gândi şi la condiţii, ciudăţenii atmosferice, la alternanţa căldurii cu frigul în extreme termice, cauzate de Venus.
Înclin însă mai mult spre un scandal pe motivul patrimoniului social, pe subiecte legate de caracterul secret al anumitor servicii sau organisme, pe acţiunile care s-au desfăşurat în umbră, pe grupările tinere care s-au înfiinţat din 2005 încoace care vor vedea în această conjunctură o oportunitate spre a se ridica şi a ieşi în frunte pentru a-şi câştiga o poziţie. Consider că reprezentativă pentru intervenţiile acestei zile este lupta pentru putere susţinută de ambiţia de a da viaţă unui concept nou, de a lăsa o urmă în patrimoniul naţional sau universal, de a controla mai uşor un anume sector social pentru a se evita pe viitor schimbări de optică pe criterii personale, aşa cum s-a întâmplat ieri şi de a construi un organism solid care să preîntâmpine o asemenea libertate.
Luna plină de azi va acţiona asupra sentimentului de libertate, atât la nivel social prin evenimente ce vor acţiona în sectorul muncii şi al relaţiilor diplomatice într-un mod complicat ce îi poate face pe unii să considere că trăiesc o viaţă prea grea, inumană, împotriva a ceea ce gândesc, doresc şi pot să facă.
Dincolo de aceste trăsături de ordin social care fie îngrădesc direct libertatea de exprimare, de deplasare, libertatea unor instituţii, fie o conduc prin reguli, legi, convenţii sau protocoale spre o anumită finalitate, Luna plină de azi este un instrument negativ care ne poate afecta sănătatea, procesul de asimilare, digerarea, încurajându-ne să consumăm ceea ce nu ne face bine, să neglijăm termenul de valabilitate, să ne abatem de la cantitatea cu care ne-am obişnuit, să uităm de odihnă sau de necesarul de lichide fără de care organismul nu poate funcţiona normal. Dar cui îi va mai păsa de acestea acum când ţara arde mocnit…
Prin urmare, efectul configuraţiei astrale ale zilei de azi este unul dificil de acceptat. Chiar dacă avem numai o zi de când Venus şi Mercur au trecut în Taur, cu binele ne învăţăm foarte uşor şi forma complicată de agresiune împotriva valorilor abordată azi va tulbura şi ne va aminti de ceea ce a fost mai dificil şi rău din 2005 încoace.
Ideal este să rezistăm tentaţiilor de a critica, de a manipula sau de a interveni în vreun fel asupra celorlalţi. Această zi trebuie să treacă peste noi cu focul care pârjoleşte fără a lăsa urmări. Ceea ce se strică azi înseamnă de fapt o întoarcere la un stadiu anterior, revenirea la un mod de comportare, reluarea unui conflict, reînnodarea unor serii de descinderi sau chiar reanimarea teatrelor de război.
Viaţa trebuie să meargă înainte, iar ceea ce cere efort pentru a ne propulsa ca un resort către o destinaţie ce pare că este ţinut în loc de forte ale trecutului, de asociaţi vechi, de opozanţi, invidioşi, duşmani sau competitori pentru combaterea cărora se cere o desprindere rapidă de ceea ce ne leagă de ei. Dacă în încercarea de a sări, de a ne înălţa, cineva ne prinde de haină şi ne trage în jos, să ne desprindem de haină şi să ne eliberăm de aceste condiţionări exterioare, asemenea şopârlei care renunţă la coadă pentru a-şi salva restul corpului.
Este însă complicată această descindere şi 17 mai va aduce eşec prin lipsă de viziune, teamă în faţa iluziei că istoria se repetă sau în faţa unui inamic ce îşi priveşte adversarul printr-o lupă imensă pentru a-şi exagera dimensiunile şi a speria. Nu trebuie să uităm că Luna plină amplifică şi dacă dorim să ne folosim de unică şansă pe care o avem azi atunci să ne impunem prin retrăire sau vizualizare fixarea minţii asupra episoadelor pozitive pe care să le amplificăm prin forţa Lunii pline. Vor exista multe piedici şi multe îndemnuri spre a nu face asta, dar pentru cine ştie să-şi folosească voinţa, nu va fi o problemă.

Miercuri, 18 mai
Ultima zi a ciclului draconitic ne aduce o împlinire neobişnuită a condiţiilor pe care le-a impus ziua de 22 aprilie, când Luna a trecut prin conjuncţia cu Capul Dragonului. Mesajul acestui ciclu lansat sub forma unei invitaţii de a merge pe calea de mijloc a fost, în cea mai mare parte a timpului, ignorat, nu pentru că mesajul planetelor a fost duplicitar, ci pentru că ni s-a cerut ceea ce nu prea mai aveam de oferit: forţă.
Azi de nicăieri ne revine puterea, speranţa, încrederea, curajul şi riscăm să credem că putem să împlinim într-o singură zi ceea ce nu s-a putut împlini într-o lună. Noaptea de marţi spre miercuri ne aduce însă o vibraţie care se va dovedi inversă faţă de ceea ce ne predispun astrele în timpul zilei. Atracţia către mistere, către cunoştinţe ascunse, către mesaje criptate, către tot ceea ce este enigmatic şi neobişnuit poate crea omului comun mari probleme de conştiinţă. Cei care nu pot transcende acest aspect, care nu pot comuta această curiozitate de pe interesul comun aplicat vieţii celuilalt, pe informaţii cu un bogat conţinutul ezoteric sau moral, riscă să-şi petreacă noaptea frământându-se asupra marilor complicaţiile ale ultimelor 25 de zile, asupra evenimentelor pe care nu le pot rezolva uşor sau deloc şi în niciun caz chinuindu-se şi frământând perna.
Relaţiile contradictorii între careul Luna-Chiron şi trigonul Luna-Lilith aduce o interpretare eronată asupra situaţiilor. Mulţi vor crede că evenimentele sociale în care sunt implicaţi le sunt îndreptate lor şi se vor trezi strigând prin casă sau de la fereastră „M-am săturat, numai mie mi se poate întâmpla aşa ceva!”. Cine va putea să sublimeze şi acest impuls abandonându-l unor forţe superioare, ignorându-le şi încercând să rezolve ceea ce este absolut urgent pentru a-şi continua preocupările sau a-şi menţine caracterul pozitiv, va transfera impulsul pe un nivel superior cel al sextilului Marte-Chiron, fără a mai fi nevoie să suporte complicaţile de natură medicală pe care într-o fuziune karmică cele două planete par să le predispună pentru a motiva individul să-şi corecteze un obicei alimentar sau de viaţă şi în felul acesta să preîntâmpine un eşec sau o mare dezamăgire.
Aşa după cum se înţelege valenţele duale ale sextilului Marte-Chiron îi îndeamnă pe oameni să-şi înceapă dimineaţă cu negaţii gen: „Eu nu sunt de acord!”, „Nu vreau să mă implic!”, „Am decis că mă ocup doar de mine azi!”, „Nu te pot ajuta!”. Cel care va argumenta aşa nu va dori ca refuzul să reprezinte o negaţie agresivă, ci va urmări să-şi ofere sieşi momente de înţelegere, urmărind să-şi stabilizeze sentimentul de confort, să-şi menţină echilibrul. Mulţi nu vor fi conştienţi că pentru asta refuză şi dacă întregul ciclu s-au chinuit încercând să-şi conserve puţinele rezerve pe care le mai aveau, să-şi economisească bani, să-şi menţină relaţiile ş.a.m.d. acum vor fi tentaţi să ignore prezentul şi să invoce neplăcerile la care au fost supuşi, ceea ce li s-a luat, pierderile pe care le-au comportat. Refuzul pe care sextilul Marte-Chiron îl aduce este de fapt traducerea mesajului venit din partea organismului: „Ai nevoie de o pauză!”.
Dacă încercăm numai să integrăm acest îndemn al zilei în mesajul sintetic al acestei perioade, înţelegem că teama, ce îi motivează pe unii să se relaxeze, este de fapt ecoul, reversul medaliei, reculul karmic al agresivităţii pe care nu am dorit să o temperăm în ultimele 25 de zile. Acum avem de înfruntat energia negativă pe care am dezvoltat-o în tot acest timp şi corpul va fi cel mai afectat pentru că cei mai mulţi dintre noi îşi fixează de mici conştiinţa pe simţurile fizice şi rămân înţepeniţi în această percepţie. Acesta va fi sectorul în care această categorie de oameni va fi lovită.
Cei care îşi pun întrebări existenţiale şi care nu se mulţumesc să trăiască de azi pe mâine, iar succesele acestei lumi sunt analizate drastic, sunt azi deosebit de inspiraţi. Durerea corpului nu-i sperie, îndoiala care li se sădeşte în minte de asemenea nu-i tulbura şi tot ceea ce li se întâmplă, suferinţa din jur, durerea pe care mulţi şi-o strigă pe strada sau pe la posturile tv îi atrage către suflet, către reguli morale, către cultivarea forţei interioare şi îi ajută să fie echilibraţi şi rezistenţi. Aceşti oameni se încadrează foarte mult în trăsătura acestei săptămâni ce ne îndemnă să supravieţuim, să nu absorbim mesajele lor, ci să căutăm să le depăşim pentru a nu ne împovăra sufletul cu reziduuri.
Pe acest fond al influenţei dihotomice, al predispoziţiilor duale vom descoperi că şi cei căliţi şi înclinaţi spre valorile sufletului au încercările lor. Aflaţi în afara oricărei suferinţe fizice, riscă să citească eronat durerea celorlalţi. Dacă ei sunt sau nu pedepsiţi pentru o agresivitate pe care au făcut-o nu se întâmplă pentru a le oferi celor pozitivi satisfacţia că sunt altfel. Dacă vor gândi aşa şi nu se vor detaşa şi de acest aspect al vieţii, forţa Lunii pline care încă se mai menţine ca energie reziduală va acţiona ca în ziua de ieri, coborându-le nivelul şi aducându-le, spre seară, complicaţii relaţionale, tensiuni în familie, un dialog interior trist, impurificarea sentimentelor cu egoism şi invidie, posesivitate.
Prin urmare, ultima zi a acestui ciclu draconitic ne ajută să ne înţelegem mai bine corpul, mintea, sufletul, ne pune într-o singură cupă durerile şi puterile şi după cât de sănătos ne este ochiul şi cât de puternică ne-am menţinut mintea alegem să ne oglindim chipul în chinurile, decepţii, iluzii cotidiene sau în maturitatea, seriozitatea şi curajul trezite de aspiraţia spre o viaţă mai bună.
Cei care trăiesc pe un nivel comun vor risca să se judece între ei, să-şi judece strămoşii, rudele că nu le-au lăsat moşteniri substanţiale, vremurilor că suntem conduşi de oameni care nu au soluţii pentru confortul corpului, ci doar pentru purificarea spiritului, că nu se găseşte deloc leac la problema şi durerile pe care le au de suportat. De partea cealaltă cei înzestraţi, căliţi în încercările vieţii care se ridică deasupra mediei pentru a ghida, educa, oferi exemple, susţine, ajuta sau pur şi simplu dintr-o dorinţă personală împlinită au cu sine un raport duplicitar. Pentru ei a merge sau nu mai departe înseamnă a-şi marca locaţia din punct de vedere evolutiv. Au obosit să se uite în sus într-un hău nedefinit, să creadă pentru a se împlini ceva şi îi coboară pe toţi cei din jur în privirea sa pentru a se vedea pe sine sus şi a-şi justifica efortul făcut până acum. Este lesne de înţeles că această formă de ego spiritual este un pericol mai mare decât egoul comun şi cei care îl hrănesc se vor vedea azi îndureraţi, dezamăgiţi şi părăsiţi de toată lumea, inclusiv de Dumnezeu.
La capitolul evenimente ziua predispune un schimb de experienţă eşuat, amânarea proiectelor, a deciziilor, întâmplări cu caracter compromiţător, pierderea de bani sau a unui obiect important într-un mod suspect.

Joi, 19 mai
19 mai ne aduce un nou elan prin iniţierea unui ciclu draconitic şi prin el ni se oferă o imensă şansă de a obţine un avantaj social substanţial dacă nu ne dezicem de ceea ce am făcut până acum.
Cerul conjuncţiei Luna-NN ne aduce un ascendent al momentului în Fecioară şi un guvernator al temei în casă a VIII-a alături de Venus şi Marte. Primul gând care îi vine în minte celui care se uite pe o astfel de dispunere este: dinamismul. Faptul că în ciclul anterior nu s-a găsit soluţia, ci s-a mers pe varianta tradiţională atât în viaţa personală, cât şi în cea socială, acum enervează sau motivează pentru un salt calitativ. Totuşi, nu trebuie să uităm că Luna şi Capul Dragonului sunt poziţionate în casa IV şi nesepararea de tradiţie este una din condiţii, ca şi respectarea casei, a familiei, a căminului, a limbii, a valorilor naţionale, a voinţei citită din mişcarea maselor, a mesajului pe care grupurile îl lansează prin lideri.
Modul cum abordăm colaborările, cum le gândim şi cum căutăm soluţii pentru a ne menţine bruma de realizări pe care am comportat-o pe aspectele anterioare, cum ne încurajăm că suntem puternici şi că nimic din ceea ce poate veni peste noi nu ne mai ia prin surprindere, ar trebui să fie un semn de alarmă. Luna neagră din casa VII al acestui moment, ne va compromite nu doar relaţiile, modul de abordare şi schimbul de valori de la personal la colectiv, ci mai ales modul cum apreciem nevoile personale în raport cu cele ale grupului, atrăgându-ne atenţia spre o anume rezonanţă care nu este deloc pozitivă şi nu aduce deloc beneficii, ci chiar consumă sau distruge binele pe care îl avem în acest moment. Dinamismul se va îndrepta deci în această direcţie a înţelegerii adevărului pe care societatea îl scoate acum la lumină şi ne pune la grea încercare gândirea. Nu vom şti dacă să gândim corect sau puternic, pentru că şi corect şi puternic nu prea vom reuşi. A menţine acest echilibru, a ne oferi privilegiul de a munci în umbra sau de a străluci în imoralitate vine pe acest cer astral să ne tulbure foarte mult.
Sextilul lui Mercur cu Chiron ne va apărea ca un colac de salvare. Meditaţia, nu doar în formă sa ezoterică, ci mai ales cea care ne duce spre studiu, spre interiorizare, ne oferă soluţii pe care nu le-am putut gândi anterior şi, mai ales, ne ajută să lucrăm cu instrumente pe care altădată nu le-am înţeles. Dacă ne referim aici la imaginea pe care unii lideri de opinie o au, nu greşim, dacă ne referim la modul cum aceştia reacţionează, la modul cum le sunt aflate slăbiciuni ale corpului, minţii sau defecte de comportament, iarăşi nu greşim, dar am greşi dacă ne-am lăsa în totalitate acaparaţi de aceste valori. Ceea ce vine acum spre noi nu ne cuprinde, ca şi celelalte aspecte ale săptămânii, pentru a judeca, sancţiona sau critica, ci vine pentru a ne îmbogăţi bagajul de cunoştinţe, pentru a descoperi o altă formă de acceptare, pentru a înţelege că îi putem iubi şi ajuta pe oameni indiferent cum sunt ei.
Unii vor numi asta o formă de înţelepciune, dar ea nu este asemenea textelor laconice din cărţi, ci va avea o utilitate practică pentru că se localizează în înţelegere şi devine vizibilă prin modul de comportare. Dacă din afară pare simplu, înţelegerea fiind facilă, accesibilă oricui, în interior cel în cauză depune un mare efort pentru a se menţine în echilibru şi a nu distruge „corola de minuni a lumii şi a nu ucide cu mintea tainele…” pe care destinul i le-a aduce acum spre a construi o simbioză menită să susţină acea parte a vieţii pe care, altcumva, numai prin sacrificiu am evidenţia-o.
Prin urmare, o altă zi de conjuncţie între valorile personale şi cele colective ne invită la o formă nouă de meditaţie. Acum suntem constrânşi să punem imediat în aplicare ceea ce gândim şi simţim şi dacă nu ne vom pune deloc problema dacă este sau nu corect, benefic ori echilibrat ceea ce se petrece în interior, faţă de ceea ce se va vedea la exterior ne vom teme şi pentru a nu cădea în derizoriu mulţi vor renunţa la evaluări personale şi vor căuta să reproducă ceea ce a fost aprobat în timp, o metodă aparţinând altora, o schemă de apreciere, vor ţine cont de o evaluare mai veche, de un punctaj anterior, de o notare anterioară.
19 mai ne oferă un start în adjudecarea unui titlu, în schimbarea unui punctaj, în modificarea ratingului sau în evidenţierea calităţilor corecte. Totuşi nu acesta este elementul esenţial asupra căruia trebuie să ne oprim, nu soluţia este cea care va deveni esenţială, ci procesul, cu toate că atenţia va fi magnetizată mai mult de finalitate decât de etapele intermediare. Scopul nu scuză mijloacele, cel puţin nu în acest ciclu draconitic, iar desconsiderarea acestui deziderat înseamnă privarea de un drept de care vom uza în vara acestui an: dreptul la libera opinie.

Vineri, 20 mai
Trecând în Capricorn Luna devine rezervată şi suspicioasă în privinţa schimbului de sentimente. Oamenii se abţin mai mult din a face declaraţii şi gândesc de mai multe ori un gest, nu pentru că doresc să fie consistenţi, ci pentru că se tem, se simt vulnerabili şi tulburaţi de încredere.
Suita de aspecte pe care această zi le împlineşte, cele mai multe atingând faza maximă până la prânz, ne consumă în bucurii şi neîmpliniri cărora nu vom reuşi să le gândim rostul din cauza multitudinii lor, iar pe multe nici nu le vom observa, urmând ca în a doua parte a zilei să aflăm că s-au produs, că s-au derulat, că au avut loc, că s-a petrecut.
Această neputinţă de a înţelege corect sau complet ceea ce vine acum în cascadă spre noi este şi trăsătura esenţială a zilei: necuprinderea! Fie că este vorba despre conjuncţia cu Pluton, de careurile cu Lilith şi Uranus sau de trigoanele cu Venus, Mercur şi Marte retragerea spre o zonă a nostalgiei, spre o stare sufletească motivată de neîncredere sau teamă aduce comportamentului modulaţii interesante şi chiar suspicioase. Unii vor deveni exagerat de amabili, flexibili, alunecoşi aproape lichizi. Nu li se poate reproşa nimic pentru că în absenţa unui emoţional complicat relaţiile lor sociale devin perfecte. Ştiu ce să spună, cum să spună, cui să spună şi totul în jurul lor devine eficient, doar că pe ei nu-i mulţumeşte nimic. Această latură incompletă a vieţii personale care devine perfectă pentru ceilalţi, vizibilă mai mult azi, este una din trăsăturile societăţii care cere eroi pentru a supravieţui, pentru a-şi alimenta mila şi a-şi ascunde incapacitatea de a simţi compasiune. Această formă de disimulare, în contextul complicat care ne solicită acum, devine o formă de înţelepciune, de eficienţă, de pricepere şi cei care fac asta vor fi lesne apreciaţi, în detrimentul celor care îşi lasă rănile sau tulburările comportamentale la vedere, din neglijenţă sau francheţe. Sextilul Venus-Chiron, cu Venus dornică de frumos şi armonie, dar mai mult pentru sine decât pentru ceilalţi, tulbură voinţa şi curajul pe care îl vom simţi mai intens în a doua parte a zilei. Pe baza a ceea ce am înţeles şi experimentat în prima partea a zilei, spre seară ne vom arăta înţelepţi sau măcar buni cunoscători ai problemelor ce apar în jur.
A doua parte a zilei vine spre noi cu elemente neobişnuite. Dacă de dimineaţă mintea va oscila între iniţiativă şi pasivitate, adică între curajul de a spune ceea ce ne-am stabilit de ieri şi teama de nu ne confrunta cu acelaşi eşec, aşa cum s-a întâmplat în luna aprilie 2011, cu cât ne apropiem de seară devenim mai încrezători şi ne rămân în câmpul vizual doar acele elemente pe care le putem aborda.
Când Marte şi Pluton sunt în trigon din cele două zodii de pământ Taur şi respectiv Capricorn, gândirea practică este cea care ne va învălui. Caracterul practic al acestor influenţe, cu Mercur în semn de pământ, nu ne conferă mobilitate şi nici flexibilitate, nu ne duce spre soluţii rapide şi nici nu ne ajută să construim legături rapide cu ceilalţi pentru a ne sustrage unei sarcini suplimentare sau a scăpa de o povară, dar ne aduce sentimentul iubirii stabile, curajul de a crede într-un ideal, de a construi un traseu, de a ne stabiliza sau a decide asupra unei profesii, asupra unor asociaţi sau colaboratori. Sentimentul este cel care ne ajută să recunoaştem, să discernem binele de răul, să ne folosim energia pentru a stabili ce idee este mai potrivită pentru ceea ce suntem, pentru ceea ce reprezentăm şi pentru ceea ce ne cere societatea.
Prin urmare, întregul tandem între eşec şi succes, între teamă şi curaj, face din această zi un crescendo pe baza cărora oamenii îşi diversifică relaţiile, îşi câştigă încrederea unii altora sau se stabilesc definitiv într-un loc pentru a pune bazele unui viitor luminos. Prin amploarea ei aceasta îi va inspira deopotrivă curaj şi teamă pentru că totul se mişcă încet, totul este privit ca derulându-se într-un alt ritm acela al frunzelor care cresc, al răspândirii parfumului florilor şi al aprofundării rădăcinilor copacilor. Întregul edificiu căruia îi punem azi bazele va impresiona prin caracterul său viu, prin apelul la viaţă, la procesele subtile ale universului sau prin emoţiile pe care le produce privitorului atunci când se desfăşoară.
Azi se va vorbi despre eleganţă, stil, clasă, despre înţelegerea semnelor abstracte, dar totul în termeni accesibili, care nu sunt nici rafinaţi şi nici superiori, dar nici situaţi pe poziţii opuse acestora. Ceea ce se întâmplă azi are o umbră de necesitate, un soi de urgentare care se rostogoleşte în faţa noastră într-un ritm lent, aproape nepăsător. Ceea ce este în afara curiozităţii vine spre noi cu siguranţa unui gard viu care are o dublă semnificaţie, de protecţie şi estetică. Între sextil Venus-Chiron şi trigon Marte-Pluton, între estetic şi protecţie, minţile oamenilor vor îndrăzni azi să-şi construiască elemente magnifice care să le amintească de moralitatea şi puritatea sufletească sau cuşti care să-i ţină aproape de neputinţa şi nimicnicia umană ori simplismul vieţii pământene.

Sâmbătă, 21 mai
Azi vom înţelege de ce ziua de ieri ne-a adus o greutate atât de mare, de ce nu am reuşit să schimbăm ritmul, de ce nu am înţeles în profunzime situaţiile pe care le-am întâlnit şi de ce noi şi cei cu care am interacţionat deopotrivă am avut un ritm scăzut şi nu am putut interveni asupra vitezei de lucru, nici chiar când situaţia cerea urgentare.
Azi atingem extrema cealaltă, întâi forţat, chiar de dimineaţă, prin conjuncţia lui Mercur cu Marte şi vom dori să recuperăm timpul pierdut, să stabilim activităţi pe care nu am reuşit să le împlinim de-a lungul întregii săptămâni. Nu este însă nimic artificial pentru că se mai păstrează aburii fini ai trigonului Marte-Pluton şi ne simţim şi motivaţi să gândim în direcţia în care am fost atraşi în ziua anterioară. Trigonul Mercur-Pluton care se împlineşte azi ne aduce o formă eficientă de inspiraţie, o înclinaţie spre a folosi sensuri subtile în fraze simple, de a pune conţinut într-o conversaţie şi de a obţine mai multă eficienţă din asta. Nu contează că acest aspect se împlineşte noaptea când cei mai mulţi dintre noi se odihnesc, ci contează că este un preambul al conjuncţiei Mercur-Marte. Asta înseamnă că Mercur, în postura de mesager de lumină, pentru că trece de la trigon cu Pluton la conjuncţia cu Marte, în situaţia când Marte şi Pluton se cunosc bine şi mai ieri au stabilit repere ale vieţii de familie sau limite ale vieţii sociale, ne punem în situaţia de a regândi ceea ce s-a întâmplat de-a lungul acestei săptămâni şi ne îndeamnă să ne depăşim limitele, atribuţiile, să ne ridicăm deasupra condiţiei de muritor, să ne sădim într-un alt pământ sămânţa speranţei şi să urmărim ce obţinem din ea peste 30 de zile.
Azi Soarele îşi schimbă semnul, trece în Gemeni şi seriozitatea, abnegaţia, disponibilitatea spre efort şi rezistenţa cu care am suportat sarcini sau mari tensiuni trec într-un plan secund aruncându-ne în centrul atenţiei, smulgându-ne din liniştea şi ritmul lent de lucru, din odihnă sau stabilitate, oferindu-ne un nou statut, o nouă imagine, primind sarcini suplimentare sau schimbând domeniul de activitate ori locul de muncă. Se poate vorbi aici despre vocaţia de a trăi, despre bucuria de a schimba suferinţa cu optimismul, fără un motiv clar ori practic, fără a ne justifica şi fără a avea vreo remuşcare.
Începând de azi ne schimbăm ritmul de lucru, devenim mai flexibili şi nu ne vom mai face probleme dacă soluţiile pe care le oferim nu mai sunt viabile. Azi, pentru că este prima zi de Gemeni, vom privi această formă de manifestare ca pe o destindere şi vom savura gusturi noi, parfumuri noi, ne vom delecta privind sau simţim mediul în alt mod decât până acum.
Ceea ce este însă neplăcut vine însă din faptul că în miezul acestei destinderi stă o ambiţie stranie. Femeile sunt mult mai afectate decât bărbaţii şi în special cele tinere, prin faptul că doresc acum să fie remarcate, să fie apreciate, doresc să fie evidenţiate însă nu prin ceea ce le conferă statutul de femeie şi care nu este un drept, ci un privilegiu oferit de societate într-o lume a bărbaţilor. Ambiţiile lor le înfierbântă sângele în vene şi le aduce un gust straniu către aventură.
21 mai este o zi a aventurii, a plăcerilor ciudate, neobişnuite, a simţurilor exaltate într-un alt plan, într-o altă zonă a percepţiilor şi tocmai de aceea elementul evident va contravine bunelor moravuri sau educaţiei.
Nu tot ceea ce predispune această zi este rău sau indecent în raport cu un sistem general de valori, ci este o scânteie care aprinde focul inimii cu nostalgiile tinereţii sau cu visele neîmplinite din prima parte a anului sau din prima parte a vieţii. Azi ne vom depărta de locul unde ieri am plantat seminţele marilor realizări şi ne vom apropia de buza prăpăstiei pentru a ne simţi liberi şi curajoşi, pentru a ne oferi senzaţii tari, pentru a ne oferi privilegiul de a ne depărta de confortul unui sistem rigid de a fi, gândi sau simţi.
Ceea ce vine spre noi nu are însă un control prin natura lucrurilor. Tocmai de aceea se impune în mod sever asupra motivelor pentru care dorim să abordăm această descindere, această ieşire din ritm, această sfidare a limitelor.
Prin urmare, chiar şi în această zi când, intrând în Gemeni, Soarele schimbă sectorul vibraţiilor astrale nu ne putem permite să ne risipim în fapte fără substrat, în gesturi în afara raţiunii, în implicări fără a utiliza, fie şi la minimum, analizatorul. Sub pretextul că libertatea ne curge acum prin vene, nu sângele, mulţi vor confunda iresponsabilitatea şi superficialitatea cu lipsa ataşamentului sau infantilismul cu inocenţa.
21 mai ne aduce o formă stranie de libertate care nu este de la început periculoasă, date fiind unghiurile benefice pe care întreaga zi le predispune, dar în absenţa unei judecăţi solide, în afara lucidităţii practice pe care vom dori să o lăsăm în urmă, pentru că prea ne-a solicitat de o lună de zile încoace, ajungem să ne comportăm straniu, iresponsabil, fals, jignitor, imoral sau stupid.
Dacă în relaţiile cu semenii multe din erorile acestei zile pot fi reparate, în relaţiile cu obiectele predispoziţiile astrale ale zilei impun acestora defecţiuni sau ne vom confrunta cu fragmentarea lor, cu scindarea în părţi componente sau cu neputinţa de a mai asambla un mecanism chiar dacă există o schemă de asamblare şi funcţionare, chiar dacă în preajmă lucrează întreaga echipă, creatorii sau iniţiatorii acestui proiect.
Multe lucruri stranii vin, prin intermediul lui Pluton, din pământ, din mediul lichid, din combinaţia celor două fie ca manifestări stranii ale naturii, care şi ea se comportă ciudat, fie că sunt, ca o explozie a intuiţiei, a energiei arhetipale, forme-gând din care iniţiaţii sau cei sensibili pot citi scheme de implementare, evenimente consumate, adică viitorul ori trecutul.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne bucura de minunile naturii, dar de a nu ne lăsa păcăliţi să le creăm. Nu putem creea minuni, ele aparţin universului, noi doar suntem spectatorii lor.

Duminică, 22 mai
Într-un registru al gândirii abstracte, al elementelor ştiute în afara simţului realităţii sau a gândirii construită prin metodă, informaţie sau raţiune, trecerea Lunii în Vărsător aduce oamenilor forme neobişnuite de gândire, intuiţii speciale, simţuri noi, înţelegeri speciale, o abilitate deosebită de a înţelege într-o clipă viaţa, evenimente marcate ale acesteia sau comportamentul semenilor.
Ceea ce ieri a ieşit din tipare şi a deteriorat, ceea ce a rupt contactul cu realitatea, nu doar i-a remodelat aspectul, este sancţionat dur, rece, distant şi iremediabil.
Într-un registru personal, în viaţa intimă, aroma libertăţii gustată ieri, uşurinţa cu care ne-am oferit privilegiul de a gândi şi acţiona în afara regulilor pe care le-am păzit cu străşnicie în ultimele săptămâni, ne oferă mari satisfacţii. Pe baza a ceea ce s-a întâmplat ieri, familia este mai unită, mai liberă, mai deschisă la noi modificări de gândire sau design, la ajustări în ceea ce priveşte libertatea de expresie sau asimilarea unui nou membru.
Pe spaţiul public oamenii îşi arată unii altora chipuri diforme. Mulţi îşi vor justifica aversiunea faţă de activităţile sociale, iar uşurinţa cu care se lansează în aprecieri critice, în judecăţi, în sancţiuni sau verdicte îi duce într-o zonă a decepţiilor, a fricii de a vorbi în public, de a cultiva o abilitate, de a pune la dispoziţia celorlalţi un talent sau de a oferi o informaţie. Dacă facem trimitere la disimulare, atunci ne putem aştepta la o nouă formă de rebeliune, la o asociere pe baza rezonanţei negative, a fuziunii între două sau mai multe idealuri prin care se urmăreşte puterea, succesul public, schimbarea, reaşezarea sau anularea actualelor centre de putere.
Ceea ce aduce această zi vine să ne incite memoria. Oamenii îşi amintesc de momentele când au fost jigniţi, devin orbi la faptul că acum situaţia este alta şi reconstruiesc mental, într-o clipă, trecutul malefic. Această aversiune faţă de ceea ce nu a fost rezolvat în trecut are ca principal scop anularea candorii, a inocenţei, a copilului interior, a inspiraţiei, a comunicării facile, a puterii de a schimba gândirea, educaţia sau comportamentul prin cuvânt. Această influenţă care vine dinspre Gemeni, ca trăsătură negativă, este distrugătoare de valori şi ne aduce prea aproape eroarea, falsul, despărţirea, schisma.
Careul Soarelui cu Neptun este însă doar un preambul al evenimentelor pe care aceşti doi protagonişti îl vor ridica în 2012, după ce Neptun va intra definitiv în Peşti. Tranzitul Soarelui prin Gemeni din acest an aduce deci mici izbucniri a ceea ce acelaşi tranzit prin Gemeni din 2012 va împlini.
Dacă ne-am propune să iertăm tot ceea ce ne amintim acum, tot ceea ce ne întunecă mintea, ne sperie şi ne depărtează de oameni, de armonie sau moralitate, am fi mici înţelepţi şi am valorifica o oportunitate majoră a contextului astral de a ne desprinde de pe trupul karmic încă o haină murdară şi ruptă.
Prin urmare, ultima zi a săptămânii ne aduce la lumină o suferinţă mai veche, o relaţie tristă pe care nu am reuşit să o soluţionăm şi pentru că Luna trece în Vărsător totul pluteşte în sfere înalte, în nori negri şi toxici, iar abordarea tuturor tipurilor de relaţii se sprijină pe acest mod simplist, primar şi eronat de a acţiona.
Vigilenţa negativă, susţinută pe agresivitate, pe mânie, pe ranchiună ne desprinde de ceea ce este pur şi curat, de ceea ce am reuşit cu mare efort să construim, de ceea ce efortul înaintaşilor ne-a oferit, de ceea ce e sacru sau de ceea ce este valoros în familie, grupul de apartenenţă sau societate.
Azi totul ne tulbură şi această stare este riscantă pentru că nu suntem ajutaţi de niciun aspect planetar să înţelegem de ce nu trebuie să acţionăm aşa. Dacă în familie mândria este uşor confundată cu libertatea, cu armonia sau acceptarea, pe spaţiul social suntem în totalitate singuri în faţa unui duşman negru şi agresiv.
Este important să înţelegem că o formă stranie de rezonanţă vine azi şi ne pune în faţa anumitor situaţii nu pentru a ne distruge iluzia libertăţii cu care ne-am hrănit, ci pentru a ne face conştienţi de erorile de gândire, de elemente sterile cu care ne hrănim sufletul, de emoţiile negative care ne acaparează o mare parte din existenţă. Libertatea aşa cum am gustat-o ieri se dovedeşte azi a fi periculoasă şi dacă suntem suficient de maturi să suportăm consecinţele să fim şi suficient de înţelepţi să înţelegem că a greşi este omeneşte, dar a persista în greşeală este o formă de eroare sau prostie care nu se vindecă decât prin suferinţă şi privaţiuni.

3 thoughts on “16 – 22 mai 2011

 1. Mihaela spune:

  Mie mi-a placut foarte mult lectia de astrologie pe care am gasit-o in prezentarea fazei de Luna plina de astazi ( sa zic partea ei „tehnica”, desi nu numai la aspectul asta ma refer, caci o problema expusa tehnic si atat, cand vizeaza mesajul astrelor, nu ar fi suficient….)
  Nu, nu gresesc deloc numind-o „lectie” si vreau sa cred ca mi-am insusit-o. Am recitit din nou acum, cu cateva ore inainte de apogeu, si nu am putut sa nu-mi exprim incantarea…
  Despre clipul/sinteza a acestei zile (din punctul de vedere al predispozitiilor astrale), nici ca se putea altceva mai potrivit; Vitas nu-mi lasa loc de comentariu…
  Iti multumesc..

 2. Iti multumesc, Mihaela!

 3. manola spune:

  Multumesc!Manola

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.